OFF topik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Re: OFF topik
Meghalt Frederick Forsyth, a kémregényírók talán legnagyobbika. Újságíró, MI6 "asset".
86 évesen. RIP
https://www.theguardian.com/books/2025/ ... es-aged-86
86 évesen. RIP
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Nincs ember aki ne ismerné a Sakál Napját. Nekem az Odessa File is tetszett, egy ültő helyemben kiolvastam - jó kis nácivadasz eksön-triller. Látszik, hogy komolyan kutatta a témákat, az élethű részletek kedvéért.gvass1 írta: ↑2025.06.09. 20:38 Meghalt Frederick Forsyth, a kémregényírók talán legnagyobbika. Újságíró, MI6 "asset".
86 évesen. RIP
De azt nem tudtam, hogy ilyen színes életet élt.
RIP
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
És vadászpilóta.
/a film nem lett rossz, de a novella legalább egy nagyságrenddel jobb/
RIP
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
gvass1 írta: ↑2025.06.09. 20:38 Meghalt Frederick Forsyth, a kémregényírók talán legnagyobbika. Újságíró, MI6 "asset".
86 évesen. RIP
Isten ökle
Ikon
4. jegyzőkönyv
...
Ezeken nőttem fel... Az Ikon rendkívül tetszett.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Az Ördög alternatívája
Avenger
A Róka
A pásztor
A háború kutyái
...sztem mindent olvastam tőle, ami magyarul megjelent, meg néhányat angolul is. Novellái is kiválóak.
Némelyik könyve profetikusnak bizonyult utóbb.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Én csak nemrég, amikor A Sakál Napjá-t befejeztük jöttem rá, hogy egy csomó könyvét még nem olvastam (pl. a Sakál-t sem), így elég sokat megvettem antikváriumból. A Pásztor-on kívül a novelláiról meg nem is tudtam, aztán amikor a "The Veteran"-t olvastam, akkor döbbentem meg hogy mennyire zseniálisak azok is.
Egyszerűbb a definición vitatkoznom, mint beismernem az állítás helytelenségét: a tündék/elf-társak , a hobbitok, és a törpök vajon embernek számítanak-e?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet
elképesztő bullshitáradat.sama írta: ↑2025.06.10. 13:14 Nem tudom volt e már.https://infostart.hu/kulfold/2025/06/10 ... trol-tudni
Az osztrák eredeti hirek szerint semmi gépfegyver, hanem egy sörétes puska meg egy maroklőfegyver, és egy 22 éves nő volt az elkövető, aki korábban az iskolában tanult.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Amivel semmi nincsen, ilyen események X évente mindenhol és bárhol előfordulnak, bármilyen fegyverjogi környezet mellett. Csak a gennyespolitikusok mindig felfújják és tilcsukbemónika mantrázásba kezdenek.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Az tény, hogy az ilyen típusú bűncselekmények száma szépen emelkedik az utóbbi évtizedekben, és valszeg a jelentős média publicitás miatt olyan helyeken is megjelenik, ahol korábban nem volt jellemző.
A politikus meg mindenhol úgy működik, hogy a következő választására fókuszál. A mélyebben húzódó problémákat esélye sincsen megoldani a következő választásokig, viszont a választók gyors és hatékony választ várnak tőle, főleg az ilyen közvéleményt sokkoló ügyekben - így ahhoz nyúl, ami a leggyorsabb megoldás, és a legkevesebb szavazat elvesztéséve ljár.
A szigorításhoz.
A tradicionális megoldas előnye, hogy az ólom szulfát még sűrűbb, még nehezebb.
A probléma az, hogy mérgező. Rosszul, gyengén, de azert oldódik vízben - emiatt toxikusabb, mint a tiszta ólom. Nem akarsz ilyet porlasztani otthon.
-
Józsi bácsi
- Fórumtag

Szépen fogy a pepper,LA-ben...
Több hír is azt írja, hogy 22 éves fiatalember volt az elkövető.
Mindenki vár valamit...
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
off
On
Az osztrák újságok "Schülerin"-t írtak tegnap.
On
Most telóról nem fogok linkelgetni, de mutattak fényképeket is róla. Igaz, az egyik képen elég nehezen tudtam eldönteni, hogy mi a neme.
Mindenki vár valamit...
Nyílván, nem ez a legjobb és a legolcsóbb anyag a feladatra. Meg nem is biztos, hogy a sóhoz hasonló durva por állaga lehetséges lenne.
Egyébként még a homok jöhetne szóba, esetleg.
Mindenki vár valamit...
Már kijárási tilalom van. De máshol is elkezdtek zúgolódni a Zemberek...
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
nem is tudtam hogy van ilyen, autoszerelo allas berles szerszamokkal es csapos emelovel 
felearon megvolt haromnegyed ora alatt az olajcsere es nem kellet heteket varni az idopontra
felearon megvolt haromnegyed ora alatt az olajcsere es nem kellet heteket varni az idopontra
ingyom bingyom tálib-e?
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
nem irom le hol szereldmagad az autod mert a modik kivagnak reklamert
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ne, itt már nem off.
És simán lehet, h a jelen levő, a (lehet, h szétlőtt fejű) hullával találkozó rendőröktől is ezt hallották.
És simán lehet, h ezért írtak nőt még tegnap. Nem végeztek DNS-vizsgálatot.
És simán lehet, h a jelen levő, a (lehet, h szétlőtt fejű) hullával találkozó rendőröktől is ezt hallották.
Re: Ezermesterefek figyelem! - Szódásszifon
Hát, itt még nem tartok, de nedves egész seggünkre, akarom mondani, kedves egészségünkre!
Segített nekem még:TotoHU írta: ↑2024.05.05. 20:37 Ez a szerintem legigényesebb hazai webshop, nézelődj pl itt, ez 3x8 liter palackos kezdő szett
https://www.hopline.hu/3x8L-Polykeg-kez ... ack-nelkul
Ennek a boltnak egyébként szuper igényes blogja is van, ha jól emlékszem 3 vagy 4 külön részletes blogposzt van kint a CO2 rendszerekről.
- Ez a videó is: Sodastream adapter használat.
- A Totó által ajánlott blogról:
- Hopline.hu: Kegezés I. - Eszközök
- Hopline.hu: Kegezés II. - A rendszer
- Figyelem! Ha nincs olyan (állítható) villáskulcs, amivel 30 mm és 26 mm laptávú csavaranyák meghúzhatók, neki se álljatok összeszerelni! (Nekem már van a pálinkafőzőm miatt.)
- 400 g-os SodaStream vagy "sodastream" patron: 8,460 Ft
- Újratöltés: 2-3.000 Ft
- Élelmiszeripari felhasználásra is alkalmas szilikonzsír
- Például 60 g Oxett A2 (véletlenül pont ugyanaz, amit gumizáshoz ajánlanak, szóval ez volt itthon): 800-1.000 Ft
- SodaStream adapter reduktorhoz: 3.180 Ft
- Akit érdekel: külső Tr21×4 trapézmenetet alakít át belső W21,8×14 Whitworth (az a Whitworth a névadó)/csőmenethez.
- "Ha Sodastream palackról szeretnénk maghajtani a rendszert, ahhoz szükségünk lesz a Sodastream palack és a reduktor közé egy átalakítóra. A Sodastream palackos megoldás olcsóbb, de többször is belefutottunk abba, hogy az átalakítóadapternél ereszt a gáz. Sajnos a gyári tömítés nagyon kemény és a konstrukció is hibás kissé. Ha mégis emellett döntesz, a »régi« fajta adaptert vásárold, itt egy hibalehetőséggel kevesebb van, mivel az állítócsavar még nem volt része az adapternek. FIGYELEM! A Sodastream palack nagyon könnyen eldől a reduktor nagy súlya és magas súlypontja miatt, ezért minden esetben rögzítsük megfelelően.
A reduktor csatlakoztatásához egy 30-as villáskulcsra lesz szükségünk, de megteszi a franciakulcs is. Győződjünk meg, hogy a tömítés a helyén van, majd húzzuk meg rendesen a hollandit, hogy ne szivárogjon a gáz." - Hopline.hu: Kegezés II. - A rendszer
- Szén-dioxid(hoz való!) reduktor két mérőórával: 19.900 Ft
- Reduktor=nyomáscsökkentő.
- "Figyelem! Két típusú reduktor létezik. Átfolyásszabályozott és nyomás szabályozott. Az átfolyásszabályozott reduktorokon a nyomást nehezen tudjuk állítani, ezt a hegesztők használják szinte kizárólag. Ezek szinte minden esetben olcsóbbak és könnyen belefuthatunk, ha nem figyelünk. Vigyázzunk, milyet vásárolunk! A nyomásszabályozott reduktorok valamivel drágábbak, ám ezek nagy pontosággal tartják a nyomást. Nekünk ilyen fog kelleni mindenképpen." - Hopline.hu: Kegezés I. - Eszközök
- "Érdemes olyan reduktort vásárolni, ami két mérőórával, azaz manométerrel rendelkezik. A palackhoz közelebbi manométer mutatja a palackban lévő nyomást, a másik pedig a kilépő ág nyomását méri. Léteznek egy manométerrel szerelt reduktorok is, ez esetben csak a kilépő nyomást fogjuk látni. Így viszont nem fogjuk tudni, hogy mikor kezd kifogyni a palackunk." - Hopline.hu: Kegezés I. - Eszközök
- Saválló acél bilincs 8-12 mm átmérőjű csőhöz: 130 Ft
- 1 db mindenképpen kell, mert a reduktornak nincs gyorscsatlakozója.
- Kb. 1 m 8 mm-es átmérőjű műanyag teflonbevonatos (gáz)cső: 360 Ft
- "Nem minden cső alkalmas gázcsőnek, mert ha a cső nincs gázdiffúzió ellen védve, lassan szökhet a gáz a tömlő falán keresztül. […] A külső etilén-vinil-acetát réteget belülről egy gázdiffúziót gátló polimerkeverékkel vonták be. Az EVABarrier csöveket három féle külső átmérővel készítik. 6,5mm, 8mm és 9,5mm-es kivitelben. Ezek közül főleg a 8mm és a 9,5mm-es terjedt el Európában. Mindegyik használható gáz oldali csőnek, sok szakirodalom a 9,5mm-es csövet tartja a gáz oldali csőnek. Ez azonban nem igaz, mindkét átmérő használható mindenhova. Sör oldalon a 8mm-es csövet érdemes használni, emiatt a gáz oldalra is ezt használjuk! Ne építsünk két féle csőből rendszert, ezt később mindig megbánjuk. - Hopline.hu: Kegezés I. - Eszközök
- Műagyag gyorscsatlakozó ball lock csatlakozóhoz és 8 mm átmérőjű csőhöz: 580 Ft
- "A gyorscsatlakozók összeszerelésénél ellenőrizzük, hogy a cső vége egyenesen lett-e levágva. A ferdén elvágott cső nem tud rendesen tömíteni és szivárgáshoz vezethet! A levágott csövet nyomjuk bele koppanásig a gyorscsatlakozóba.
Itt gyakori hiba, hogy megakad a cső vége az első tömítőgyűrűben és nem tömít rendesen. Toljuk be, ameddig lehet és utána húzzuk meg, mintha csak el akarnánk távolítani. A cső nem szabad, hogy kiugorjon a csatlakozóból a gyűrű lenyomása nélkül.
A gyorscsatlakozók nagy előnye, hogy szerszám nélkül is könnyen szétszedhetők és csatlakoztathatók. Ezt úgy tudjátok megtenni, ha a cső körüli kis karimát lenyomjátok, majd közben kihúzzátok a csövet. Ne cserélgessétek a csövet túl gyakran, mert a csövet kívülről fém karmok tartják a helyén. Ezek minden szétszedés alkalmával karcolják a csövet és rendszeres ki-be húzogatás esetén egyszerűen megeszi a csövet." - Hopline.hu: Kegezés II. - A rendszer
- "A gyorscsatlakozók összeszerelésénél ellenőrizzük, hogy a cső vége egyenesen lett-e levágva. A ferdén elvágott cső nem tud rendesen tömíteni és szivárgáshoz vezethet! A levágott csövet nyomjuk bele koppanásig a gyorscsatlakozóba.
- Menetes ball lock szén-dioxid csatlakozó: 1.580 Ft
- "Gázoldali" kell! - "Szemre a Ball lock gáz oldali és folyadék (sör) oldali csatlakozó egyformának tűnik a színét leszámítva. Ez csak a látszat, ha véletlenül ráerőlteted a gázoldali csatlakozót a folyadék oldalra, szinte lehetetlen levenni a csatlakozó sérülése nélkül." - Hopline.hu: Kegezés I. - Eszközök
- Nyomás alatti PET-palack töltő: 4.380 Ft
Ami nem volt egyértelmű nekem, és további tudnivalók:
- Az adapteren van egy tengelyére merőleges furat: ez nem tervezési vagy gyártási hiba, hanem arra való, hogy amikor a patron és az adapter menete már nem tart, itt sziszeg le az a nyomás, ami szétlökné a kettőt, kellemetlen meglepetést, esetleg balesetet okozva.
- A reduktor kezelőszervei és csatlakozói (nem kaptam hozzá használati utasítást, szóval itt van):
- Ha esetleg nem lenne nyilvánvaló: szerlés előtt…
- …a biztonsági szelep működését ellenőrzini kell! ("Mozog?" → Húzd meg a kulcskarikát! Vissza kell rugóznia.)
- …a reduktor csapját el kell zárni!
- …a reduktort "0 bar"-nyomásra kell állítani!
- Nekem nem volt nyilvánvaló: a gázpatronra, -palackra szerelt reduktort, ha elzárjuk a csapját és már nem akarjuk hamarosan használni, akkor "0 bar"-ra kell állítani a nyomást, és a biztonsági szeleppel nyomásmentesíteni kell! (Miért? Nem tudom, ezt mondták. De légköri nyomással biztosan kevésbé terhelt.)
- A reduktoron, amit kaptam egy egyszerű M6 hengeresfejű belső kulcsnyílású (="imbusz") csavar (DIN 912) van (26+ mm szárhosszal). Némileg átverve érzem magam, ezért ezt úgy le fogom cserélni egy megfelelő marokcsavarra, mint a huzat.
- Ha esetleg nem lenne nyilvánvaló: szerlés előtt…
- Nekem a ball lock kezelése sem volt ösztönös: rágugliztam. A gallért fel kell húzni csatlakoztatáskor és lecsatlakoztatáskor:
- "Gáz oldal tesztelése
A ball lock csatlakozóban van egy visszacsapó szelep, ami elzárja a gáz útját még akkor is, ha nincs semmi rácsatlakoztatva. Érdemes letesztelni az eddig elkészült rendszerünket. Ez amiatt is fontos, hogy ha később valahol szivárgás lenne, azt tudjuk, hogy ez a rész hibátlan.
Ellenőrizzük, hogy a reduktort elzártuk-e (fekete fogantyú »-« irányba meg van-e húzva). Ezután nyissuk meg a gázpalackunkat, ezzel nyomás alá helyezzük a reduktor és a gázpalack közötti részt. Ekkor a bemeneti manométer mutatója a palack nyomását fogja mutatni. Érdemes a reduktor csatlakozójára sima vagy szappanos vizet spriccelni, így látjuk, ha buborékol valahol, azaz szökik a gáz. Ha itt nem tapasztaltunk buborékokat, akkor óvatosan nyissuk meg a reduktor fekete gázcsapját és tekerjük addig, amíg el nem éri az 1 bar nyomást a kimeneti manométer. Ekkor csináljunk az alacsony nyomású részen hasonló szappanos kísérletet, mint korábban. Ha minden rendben van és nem látunk buborékokat vagy nem hallunk sziszegő hangot, állítsuk a nyomást 3 barra és vizsgáljuk meg újra a csatlakozókat. Ha mindent rendben találtunk, zárjuk el a gázcsapot és a reduktor nyomáscsökkentő szelepével engedjük le a rendszerünket (balesetvédelmi okokból szükséges). A biztonsági szelepet a képen zölddel találjátok.
A nyomáscsökkentő szelepet a két manométer között találod általában, rajta egy kulcskarikával, ezt kell meghúznod." - Hopline.hu: Kegezés II. - A rendszer - Tanács: minden csavart qrvára meg kell húzni, ha pedig még mindig sziszeg a szén-dioxid, akkor még annál is jobban!
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Örülök hogy összeállt a CO2 rendszer! Ha később a szódásszifon mellett 4-5 literes minihordókban is gondolkodsz, akkor egy érdekesség: létezik átfolyó szelepes (nemtom jól mondom-e) ballock, ami egyszerre tölti is a szódás hordódat. Vagyis rákötheted a vízhálózatra a szelepen keresztül a hordót, és amikor kicsapolsz mondjuk fél liter szódát a rendszerből, a szelepen keresztül automatkusan visszatölti a vizet a hálózatról. Kényelmi faktor kimaxolva. (Még jobban kimaxolva, ha a hordót elhelyezed fixen a hűtőben, kifúrod a bemenő CO2 és víz ágakat, a kimenő ital ágat, és a hűtő oldalán lévő csappal csapolod a hideg szódát. De ez már nekem is túlságosan elvetemült.
ÉS valahol létezik 3D nyomtatható, feldőlés biztos Sodastream szifon tartó, én is kaptam valakitől a linket de már meg nem mondom kitől. Szerintem a adatbázisokban is fellelhető.
El lehet ezekkel is molyolni rendesen.
Ennyi hely nincs is a lakásban!TotoHU írta: ↑2025.06.13. 00:45 Örülök hogy összeállt a CO2 rendszer! Ha később a szódásszifon mellett 4-5 literes minihordókban is gondolkodsz, akkor egy érdekesség: létezik átfolyó szelepes (nemtom jól mondom-e) ballock, ami egyszerre tölti is a szódás hordódat. Vagyis rákötheted a vízhálózatra a szelepen keresztül a hordót, és amikor kicsapolsz mondjuk fél liter szódát a rendszerből, a szelepen keresztül automatkusan visszatölti a vizet a hálózatról. Kényelmi faktor kimaxolva. (Még jobban kimaxolva, ha a hordót elhelyezed fixen a hűtőben, kifúrod a bemenő CO2 és víz ágakat, a kimenő ital ágat, és a hűtő oldalán lévő csappal csapolod a hideg szódát. De ez már nekem is túlságosan elvetemült.)
Láttam a képeiden. Cimborámnak pedig van 3D-nyomatatója. Már találtam is, a bőség zavarával küzdök: "3D printed sodastream gas bottle stand".
Most ott tartok, hogy a szifonfej és a patrontartó valószínűsíthetően 3/4-16 UNF menettel csatlakoznak egymáshoz.
Voltam olyan pofátlan, hogy e-mailben megkéreztem ezt a szifonalkatrészeket utángyártó Szász Kft.-től tegnapelőtt, de még nem válaszoltak (ez nem lep meg).
A Sörfőzők Boltjában nem találtunk olyan belső menetes csatlakozót, ami jó lett volna rá.
Hollandi anyát már találtam ezzel a menettel, sőt, van egy remek lehetőségem, hogy megtaníttassam magam menetet esztergálni, de hol találok 8 mm-es tömlőcsatlakozót? - Talán ezt keresem: "DN08 3/4" UNF colos csőcsatlakozó hollanderes kivitelben".
Jegyzőkönyv, mert három hét múlva már nem fogok rá emlékezni.Poresz írta: ↑2025.06.13. 01:10 Most ott tartok, hogy a szifonfej és a patrontartó valószínűsíthetően 3/4-16 UNF menettel csatlakoznak egymáshoz.
Voltam olyan pofátlan, hogy e-mailben megkéreztem ezt a szifonalkatrészeket utángyártó Szász Kft.-től tegnapelőtt, de még nem válaszoltak (ez nem lep meg).
A Sörfőzők Boltjában nem találtunk olyan belső menetes csatlakozót, ami jó lett volna rá.
Hollandi anyát már találtam ezzel a menettel, sőt, van egy remek lehetőségem, hogy megtaníttassam magam menetet esztergálni, de hol találok 8 mm-es tömlőcsatlakozót? - Talán ezt keresem: "DN08 3/4" UNF colos csőcsatlakozó hollanderes kivitelben".
Öt perce sincs, hogy az Optimit Kft. nagyon segítőkész munkatársai sem találtak olyan hollandi anyát, ami passzolna rá. Annyi tuti, hogy colos a menetemelkedés. A félcolos hollandi lötyög rajta. - Megköszöntem nekik - lett egy jó sztorijuk a szemüveges fura úrról, aki szifonfejre akart hollandert -, és kívántam kitartást és kellemes hétvégét, valamint hogy ezzel érjen véget a péntek 13.
https://maps.app.goo.gl/Kn3uFpcAV67P9uLFAPoresz írta: ↑2025.06.13. 09:49 Jegyzőkönyv, mert három hét múlva már nem fogok rá emlékezni.
Öt perce sincs, hogy az Optimit Kft. nagyon segítőkész munkatársai sem találtak olyan hollandi anyát, ami passzolna rá. Annyi tuti, hogy colos a menetemelkedés. A félcolos hollandi lötyög rajta. - Megköszöntem nekik - lett egy jó sztorijuk a szemüveges fura úrról, aki szifonfejre akart hollandert -, és kívántam kitartást és kellemes hétvégét, valamint hogy ezzel érjen véget a péntek 13.![]()
Saját bevallása szerint
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Szép projekt, de ahogy egy itt aktívkodó topiktársunktól hallottam, mindenkinek kell legyen egy teljesen értelmetlen hobbija. Nekem is van pár.Poresz írta: ↑2025.06.13. 01:10 Ennyi hely nincs is a lakásban!
Láttam a képeiden. Cimborámnak pedig van 3D-nyomatatója. Már találtam is, a bőség zavarával küzdök: "3D printed sodastream gas bottle stand".![]()
Most ott tartok, hogy a szifonfej és a patrontartó valószínűsíthetően 3/4-16 UNF menettel csatlakoznak egymáshoz.
Egyébként a szifon az fém (acél/alumínium) vagy üveg palack lesz? Utóbbinál a nyomásállóság kérdéses, de egyszer valahol utánanéztem és állítólag a régi üveg vastag falú szifonok 8 bar-ig tervezetten bírták a nyomást. Az meg több mint a kétszerese a szénsavas italokhoz szükséges 2-3 bar-nak.
A műanyag sörös cuccok 4 bar-ig jók, a fémek 8-ig szintén, de ott amire szükség van az max 1 bar általában, néha és csak nagyon átmeneti ideig 2 bar.
Alumínium szifon.
Ugye onnan indult a dolog, hogy valamiért arra emlékeztem, hogy nem lehet már kapni 8 g-os szódapatront.
Elkezdtem gondolkodni az örökölt szifonok életre keltésén.
Már előrehaladt a dolog, amikor megtudtam, hogy kapható 8 g-os szódapatron, csak annyi változott, hogy nem visszaváltható. - Projekt jegelve, de el nem feledve.
Vettem patront, lesziszegett, csak egy pohár szóda jött ki a szifonból, a kiöntött maradék pedig harmatgyenge. Kaptam régi - nem kék színű nyakgumis: ez fontos! - felújítókészletet, felújítottam, még mindig lesziszegett, még mindig csak egy pohár szóda jött ki a szifonból, még mindig harmatgyenge volt a kiöntött maradék. Pipa voltam, és nyár volt, de nem akartam erre költeni.
Megint nyár van, megint kéne szóda, megint rám jött a csinálhatnék.
Csinálom, közben megtaláltam, mi volt a hiba: Sebaj, ezt már a tervezés öröméért folytatom, kék nyakkgumi pedig ma érkezett 4 db.
9 barról hallottam.
Általában gépészetben kétszeres biztonsági tényező környéke az alap: kiszámoljuk a terhelést, és kétszer erősebbre tervezünk mindent.
Állítólag a szódánál 4-5 bar nyomással készül a szóda.
Nekem azt mondták, hogy sört 2 barral kell csapolni.
Az én reduktoromon a kimenő nyomásmérnő 6 barig mér, 4 barnal pedig van egy piros vonal, és nem csodálkoznék, ha a túllépésekor a biztonsági lefúvatószelepen lesziszegne az efeletti nyomás.
- WildBear23
- Veterán

FÉG split klíma
Nem is tudtam, hogy létezik FÉG split klíma..
(Nyilván valami átcímkézett kínai gyártmány)
https://szerelvenybolt.hu/products/feg- ... lcafutes-1
(Nyilván valami átcímkézett kínai gyártmány)
https://szerelvenybolt.hu/products/feg- ... lcafutes-1
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Valszeg függ attól is milyen rendszer, csap, vezeték hossz, átmérő. Ami nekem van az kifejezetten nem vendéglátóipari hanem hobbi célra gyártott cucc, kicsi hobbi csappal ami közvetlenül a hordón van, vezeték nélkül. Ebben 1 bar mar sok és habzik, 0.7 bar-al szoktam csapolni, 1 bar-al szénsavasítok. Más, profi rendszereken lehet hogy nagyobb nyomással csapolnak ennél de nem tudom hogy lehetne 2 bar-on hogy ne habozzon a sör mint az állat. Nálam 0,7 bar a tuti.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Ui: egyébként a technikai/mérnök hátterű sörös hobbisták elképesztően geek dolgokat tudnak számolgatni. Ezermillió kalkulátort csináltak élesztő sejtszám becslésre, keserűség számításra, CO2 gramm / liter arány számolásra nyomás és hőmérséklet alapján. A szénsavasítással és csapolással külön sörös podcast részek foglalkoznak már magyarul is, végig elemzik a nyomást, csőhosszt, cső átmérőt, cső és csap hőmérsékletet, ezek összefüggéseit, az egyes sörcsapok belső áramlástani jellemzőit, minden bizbazt. Sörfőzésben releváns vízkémiáról ugyanígy komplett sok órás podcast-sorozatok vannak, hihetetlen mélységig lemennek, én csak ámulok és bámulok, és iszom a mesterek minden szavát, örülök ha nyomon tudom követni amiről beszélnek.TotoHU írta: ↑2025.06.15. 09:18 Valszeg függ attól is milyen rendszer, csap, vezeték hossz, átmérő. Ami nekem van az kifejezetten nem vendéglátóipari hanem hobbi célra gyártott cucc, kicsi hobbi csappal ami közvetlenül a hordón van, vezeték nélkül. Ebben 1 bar mar sok és habzik, 0.7 bar-al szoktam csapolni, 1 bar-al szénsavasítok. Más, profi rendszereken lehet hogy nagyobb nyomással csapolnak ennél de nem tudom hogy lehetne 2 bar-on hogy ne habozzon a sör mint az állat. Nálam 0,7 bar a tuti.
Persze ennek egy része már kicsit túlzás, de jó tudni néha mennyi tudomány is van egy faszán elkészített craft sör mögött.
Ennek a szakmának ez a szépsége. Persze, próba-hiba módszerrel és ráhibázással sok dolgot ki lehet találni (lásd: porcelán története), de egy bizonyos határon túl annyira sok a végigpróbálnadó lehetőségek száma, hogy a siker esélye minimális: elfogy a pénz, vagy egyszerűen megöregszünk és meghalunk mielőtt a végére érnénk. Ilyenkor gondolkodunk, számolunk, megnézzük mit csináltak mások eddig - ahogy nekem is qqrq szállította a jelenlegi megoldást -, és már csak azt mérjük, csak azzal kísérletezünk, csak azt próbáljuk ki, amit muszáj.TotoHU írta: ↑2025.06.15. 15:25 Ui: egyébként a technikai/mérnök hátterű sörös hobbisták elképesztően geek dolgokat tudnak számolgatni. Ezermillió kalkulátort csináltak élesztő sejtszám becslésre, keserűség számításra, CO2 gramm / liter arány számolásra nyomás és hőmérséklet alapján. A szénsavasítással és csapolással külön sörös podcast részek foglalkoznak már magyarul is, végig elemzik a nyomást, csőhosszt, cső átmérőt, cső és csap hőmérsékletet, ezek összefüggéseit, az egyes sörcsapok belső áramlástani jellemzőit, minden bizbazt. Sörfőzésben releváns vízkémiáról ugyanígy komplett sok órás podcast-sorozatok vannak, hihetetlen mélységig lemennek, én csak ámulok és bámulok, és iszom a mesterek minden szavát, örülök ha nyomon tudom követni amiről beszélnek.
Persze ennek egy része már kicsit túlzás, de jó tudni néha mennyi tudomány is van egy faszán elkészített craft sör mögött.
…és igen: ennek egy része már túlzás, már felesleges. Tudni kell azt, hogy "Ez feltétlenül kell a feladat megoldásához", "Ettől még érezhetően jobb lesz", "Ez már csak hobbi és maximalizmus, mert érdekel, mert csak!"
Egyébként az ilyen felesleges tapasztalatgyűjtés eredményeinek a megosztásából lehet és van gyakran az, hogy mások kimazsolázák belőlük azokat a eredményeket, amik valami akár teljesen máshoz hasznosíthatók.
* * *
Sztori.
Kismilió hülyeségem egyike úgy indult, hogy egyetemi tervezéselmélet előadáson tanárom levezette, hogy 90°-os profilszögű menetprofil adná a legbiztosabb csavarkötést, mert ebben az esetben a legnagyobb a súrlódóerő, ami a csavarmenet önzárásának a lényege. (A 0°-os laposmenet pedig a leghatékonyabb mozgatómenet, mert ebben az esetben a legkisebb a súrlódóerő.)
Adná, mert rengeteg szabványosított menet van (Gewindetabellen, Thread Hole Preparatory Diameters), és még ennél is több (Gewindenormen.de), de ilyen pont nincs. A legtöbb menetprofil 60°esetleg 55°-os profilszögű, a páncélcsőmenetnek van a legnagyobb profilszöge, ami 80°.
Az unatkozdában sok volt az üresjárat, és mivel fasisztoid militarista koreai hűbérurak és magyar talpnyalóik voltak körülöttem és felettem, valamit csinálnom kellett becsavarodás ellen, úgyhogy becsavarodtam másképpen, és amikor stand-by módban voltam, akkor készítettem egy Excel-táblázatot, ami a kívánt névleges méret, menetemelkedés és profilszög alapján kiszámolta az élesmenet, trapézmenet, zsinórmenet és Edison-menet méreteit. (A tűréseit még nem.)
Ennek semmi értelme nem volt addig, amíg valakinek eszébe nem jutott, hogy menetet nehéz 3D-nyomtatni, és ez talán jobb lenne. Talán. Ha kipróbáljuk, kiderül.
Kutya-macska
Az egy dolog, hogy vadász feladatra jobb tud lenni adott esetben, de arra, hogy ha hívom azonnal oda is jöjjön, a hátán lévő vésztartalék felszereléssel, arra a kutya jobb.Poresz írta: ↑2025.06.16. 13:20 Nana! A 19. században elterjedt volt a vadászkutyák helyett macskákat alkalmazni: állítólag még a verhetetlen spánieleknél is jobban teljesítettek, ugyanis tudnak fára mászni - WeLoveCatz.hu
Sajnos nagyon ritkán, mindig van más feladat. De ha mégis összejön egy kis szieszta vagy sütögetés, akkor természetesen azért nem mászik be senki a kerítésen, mert a tulajnál a puska alap. Pont a múlt héten történt. Az üvegben persze víz volt, a véletlen kipattanó szikrát gyorsan eloltani.
- WildBear23
- Veterán

Ez ám a fogás..!
Döbbenetes zsákmány lapul a NAV páncélszekrényében, bárki licitálhat rá
A Perfecta S3 és TEX 086 típusú légfegyverek, valamint az Ekol & Voltran M.G.C. és a Keserű Zoraki 917-TD típusjelű gáz-riasztó fegyverek az állam tulajdonába kerültek. Ilyen esetekben a menetrend a következő: a vagyonelkobzásból a NAV-hoz került tárgyak birtokbaadását 15 napon belül kérheti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., de ha ez nem történik meg, akkor a NAV értékesíti a fegyvereket.
A Perfecta S3 és TEX 086 típusú légfegyverek, valamint az Ekol & Voltran M.G.C. és a Keserű Zoraki 917-TD típusjelű gáz-riasztó fegyverek az állam tulajdonába kerültek. Ilyen esetekben a menetrend a következő: a vagyonelkobzásból a NAV-hoz került tárgyak birtokbaadását 15 napon belül kérheti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., de ha ez nem történik meg, akkor a NAV értékesíti a fegyvereket.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Légfegyveresben éppen kitárgyaljuk ezt a hányadékot.WildBear23 írta: ↑2025.06.16. 16:17 Ez ám a fogás..!
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Azért valami jobb sörösüveggel lenne igazán tökéletes ez a kis életkép:-)zora írta: ↑2025.06.16. 14:37 Sajnos nagyon ritkán, mindig van más feladat. De ha mégis összejön egy kis szieszta vagy sütögetés, akkor természetesen azért nem mászik be senki a kerítésen, mert a tulajnál a puska alap.
Screenshot_20250616_142920_Gallery.jpg
Pont a múlt héten történt. Az üvegben persze víz volt, a véletlen kipattanó szikrát gyorsan eloltani.
Re: Kutya-macska
Próbálom a fára mászó képesség előnyeit megtalálni vadászkutyák munkájában, de nem nagyon megy. Vízből elhozásra megtanított házi macskát viszont szívesen megnéznék munka közben!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Állítólag a jól idomított* macska tud lesből támadni apróvadra, fáról.
* ez a fenti történet egyetlen, számomra valóban hihetetlen, sci-fi része. Mert a kutyának gazdája van. A macskának - személyzete.
Csak azt a pár napot kell kibekkelnie a fán, míg egy apróvad alá téved.Petya357 írta: ↑2025.06.16. 18:45 Állítólag a jól idomított* macska tud lesből támadni apróvadra, fáról.Ez egy fúziós vadaszati mód, ahol a leopárdok természetes élelemszerzési módszerei találkoznak a agapaszat ősi hagyományaival?mindig párban dolgoznak, mint az agarak, vagy a Sith-lovagok. Egy mester, egy tanítvány.
* ez a fenti történet egyetlen, számomra valóban hihetetlen, sci-fi része. Mert a kutyának gazdája van. A macskának - személyzete.![]()
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
- WildBear23
- Veterán

A rakétaprrogram itt kezdődik!
(Kapható ilyen még valahol?)
Régi, szép idők...WildBear23 írta: ↑2025.06.18. 06:59 A rakétaprrogram itt kezdődik!![]()
FB_IMG_1749878741342.jpg
Csinálni biztosan lehetne.
Szia,
Ausztriaban ...
Bel
Ausztriaban ...
Hat, szerintem a napelemek tamogotasa eseteben a "nem feltetlenul szukseges" egy nem tul mely allitas, mivel ez kifejezetten karos, lasd a spanyol aramszunetet.
Bel
https://24.hu/belfold/2025/06/17/kapuva ... enyegetes/
"A férfi hazament, magához vette az engedély nélkül tartott, átalakított lőfegyverét, és azzal ment a verekedést megakadályozó ember házához."
"A férfi hazament, magához vette az engedély nélkül tartott, átalakított lőfegyverét, és azzal ment a verekedést megakadályozó ember házához."
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Kojak írta: ↑2025.06.18. 15:07 https://24.hu/belfold/2025/06/17/kapuva ... enyegetes/
cso-cso-csodálatosnak tűnik, .22 LR-re átberhelt TEX légpisztoly lenne a "lőfegyver"?

-
Blekk Rájgó
- Fórumtag

Az "üzemanyaga" igen!
Szerintem ennél nagyobb probléma az, hogy ha állami támogatás nélkül nem életképes valami. Az egy időzített bomba.
- WildBear23
- Veterán

Sok dolog van, ami állami támogatás nélkül nem életképes (tömegsportok, múzeumok, művészet, stb), ez még önmagában nem lenne gond.
Napemenél az a része jó, hogy megújuló energiaforrás, nem veszi el a helyet más elől (ha a tetőn van), viszont nehéz egyensúlyba hozni a termelést, és a felhasználást.
(Az elektromos energia nagyon jó, egy hátránya van hogy nehezen tárolható..)
Szia,WildBear23 írta: ↑2025.06.18. 18:29 Napemenél az a része jó, hogy megújuló energiaforrás, nem veszi el a helyet más elől (ha a tetőn van), viszont nehéz egyensúlyba hozni a termelést, és a felhasználást.
(Az elektromos energia nagyon jó, egy hátránya van hogy nehezen tárolható..)
Sok gond van a napelemmel.
Talan kornyezetvedelmi szempontbol a legfontosabb, hogy a nevleges teljesitmenyuknek kb 15%-t tudjak a gyakorlatban. Ezert ertelmetlen dolog csak napelemet telepiteni, mindig kell melle egy masik eromu, ami az ido 85%-ban termel. Ez a masik eromu a gyakorlatban gaz, esetleg olaj alapu lehet (extrem geologia mellett lehet vizeromu is, de a legtobb orszagban Magyarorszaghoz hasonloan ez nem opcio). Vagyis a CO2 mentesen nagy mennyisegu aramot eloallito eromuvet, az atomeromuvet kiszoritja.
Masik problema gazdasagi jellegu: a nagyon magas ar, hiszen hiaba hazudjak azt, hogy a naperomubol jovo aram ingyen van, durvan kerekitve 4-szeres arat kell erte fizetni. Es ugye minden megtermelt naperomuvi aram melle meg meg kell termelni 5-6-szor annyi aramot gaz eromuben, amiert kb 2-szeres arat kell fizetni. Nyilvan amig volt pl. 2% naperomuben megtermelt aram, addig 8%-t kellett ezert fizetni kozvetlenul (kozvetve meg ugyis volt 12 szazalek foszilis kapacitas), akkor 6%-t ment fel az aram ara, ami toleralhato. De ha felmegy pl. 10%-ra a megtermelt aram ara'nya, akkor egybol 40%-t kell kozvetlenul ezert fizetni, plussz kell melle 60% foszilis kapacitas (dupla aron, amibol ha pl. 30% csak ezert kell, akkor ezert 60%-os arat kell fizetni), vagyis a peldaban mindket reszkoltseg 30-30%-kal, osszesen 60%-kal noveli az arat. Marpedig egy 60%-os aremeles globalis piacon energiaigenyes agazatokat kepes tonkretenni, vagyis nem csak egyszeruen dragabb lesz az aram, de jelentos munkanelkuliseget is tud generalni.
Es komplexen nezve a legfontosabb problema technikai jellegu: a horemuvek (ebbol a szemponbol mindegy, hogy atom, gaz, olaj, szen) hatalmas mozgo alkatreszeket tartalmaznak, amiknek hatalmas lenduletuk van. Ez a hatalmas lendulet kepes athidalni a par masodperces durva rantasokat a fogyasztas/termeles ara'nyaban. Ezzel szemben a napelemek elektronikusan vezereltek, jo esetben ugyan gyorsan tudnak reagalni, de nincs semmi lendulet bennuk, ami athidalna a durva rantasokat (rossz esetben pedig a torveny! tiltja a vezerlest, ilyen esetben extrem konnyen osszeomlik a halozat). Spanyolorszagban ezt lattuk. Nalunk pedig azt lattuk, hogy a tozsdei 1 kWh aramar neha (tipikusan napnyugtakor) felugrott 400 Ft koruli osszegre. Egyreszt azok a cegek, akik ennyiert veszik, azoknak ez hatalmas problema, de ami meg fontosabb, hogy ez az extrem aringadozas azt mutatja, hogy a villamos energia rendszer az osszeomlas szelen van. Kozben az elektromos halozatot at kelllett volna meretezni, hogy a naperomuvekbol jovo aramot legyenek kepesek elvezetni. Neha az egeszen kicsi (hazi meretu, ha tobb is van egy utcaban) napelemek is kepesek arra, hogy veszelyesen megemeljek a feszultseget (itt a veszelyes nem azt jelenti, hogy atuti a szigetelest, hanem hogy a 230 V-ra tervezett finomabb eszkozok a 260 V-tol tonkremennek).
A fentiekhez kepest aprosag, hogy sok naperomu az elelmiszertermelestol veszi el a helyet, es hogy rengeteg veszelyes hulladekot termelnek a 20 ev utan (ugye az atomeromuvek eseteben mukodes kozben be kell fizetni a gyartonak az allam fele a megsemmisites koltseget, az napelemknel ilyen nincs, varhatoan tomegesen csodbe fognak menni 20 ev utan a naperomuveket uzemelteto cegek, aztan majd az allam fizesse helyettuk a veszelyes hulladek elhelyezesi koltseget).
Mint lathato, alapvetoen nem a hazi (foleg nem az erkely) meretu napelemekkel van a gond, hanem a (gyakran bunozok altal uzemeltetett) nagy naperomuvekkel, sot hazi meretben siman lehet duplazni-triplazni a beruhazas koltsegigenyet (tehat ekkor mar nem 4-szeres, hanem 8-12-szeres a'rrol beszelunk) akkumlatorok beszerzesevel, igy kialakitva egy olyan aramforrast, ami ugyan nagyon draga, de cserebe fuggetlen az aramszolgaltatotol, ezzel jelentos valos elonyt biztositva (mellekesen ez a megoldas nem noveli az ide-oda szallitando energiaval az elektromos halozat terheleset, hanem csokkenti).
Bel
Szerintem ebben nincs igazad, jó pár éve benne van az árban (magának a panelnek, Környezetvédelmi termékdíj) a majdani megsemmisítés ára, az egy dolog, hogy az a pénz addigra sehol se lesz meg.
bel írta: ↑2025.06.18. 19:33 es hogy rengeteg veszelyes hulladekot termelnek a 20 ev utan (ugye az atomeromuvek eseteben mukodes kozben be kell fizetni a gyartonak az allam fele a megsemmisites koltseget, az napelemknel ilyen nincs, varhatoan tomegesen csodbe fognak menni 20 ev utan a naperomuveket uzemelteto cegek, aztan majd az allam fizesse helyettuk a veszelyes hulladek elhelyezesi koltseget).
"..."
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
osztrakiabol kamionszamra hozzak a leszerelt ipari paneleket mert az uzemeltetonek vagyonokat kellene fizetni a megsemisitesert, inkabb eladja gombokert a balkani neppereknek
ingyom bingyom tálib-e?
A gond az, hogy az állami támogatások megvonása Damoklész kardjaként mindig fenyegető veszély, mert… Politika. További gond az osztogatással visszaélés lehetősége - megint politika -, a szimpla korrupciótól vagy szavazatvásárlástól kezdve legalizáltig (pl. választási ígéret).WildBear23 írta: ↑2025.06.18. 18:29 Sok dolog van, ami állami támogatás nélkül nem életképes (tömegsportok, múzeumok, művészet, stb), ez még önmagában nem lenne gond.
Én kifejezett problémának tartom, hogy ezek nem, vagy korlátozottan életképesek állami támogatás nélkül.
Ami felfogható úgy is, hogy nem igényli elegendő fizetőképes és fizetni hajlandó ember. → Milyen alapon mondják azt, hogy: "Én okosabban el tudom költeni a pénzed, add csak ide (különben…)!" Amikor valakitől így elveszik a pénzét, végső soron ingyen dolgoztatják, ami nem mást mint…
Ez egy megoldandó probléma.
- WildBear23
- Veterán

Így bukik meg egy jó elgondolás a bürokrácián..
https://telex.hu/belfold/2025/06/20/bud ... lehetetlen
„A közterületi szemetelés érdemi szankcionálási lehetősége 2022 óta gyakorlatilag megszűnt.
A kijelentés előzménye, hogy 2022-ben a II. kerület nagy, szigorú helyszíni bírságolásokkal megtámasztott kampányt indított a közterületi szemetelés, elsősorban a csikkek eldobálása ellen. Mint Őrsi Gergely közölte, havonta több tonna hulladék, cigarettacsikk kerül az önkormányzat közterületeire. Egyetlenegy cigarettacsikk több mint tízezer liter ivóvizet képes beszennyezni, fűzte hozzá. Ezért a II. kerület elhatározta, hogy keményen fellép a csikkeldobók ellen.
Ám a nagy lendülettel elindult projektet az időközben hatályba lépő MOHU-törvény miatt le kellett állítani. A törvény elfogadásával a jogszabályi háttér megkavarodott, a csikkeldobás, akárcsak a köztéri szemetelés, kikerült a szabálysértési törvény hatálya alól, és átkerült a hulladékgazdálkodás rendje elleni bűncselekmény vagy szabálysértés kategóriájába, annak minden vonzatával együtt. A legfontosabb változás az volt, hogy az addigi akár 50 000 forint kiszabható bírság összege maximum 9000 forintra mérséklődött.
Egy másik újdonság, hogy ezt a bírságot is egy bonyolult képlet alapján, súlybecsléssel, veszélyességi szorzóval kell megállapítani.
(...)"
https://telex.hu/belfold/2025/06/20/bud ... lehetetlen
„A közterületi szemetelés érdemi szankcionálási lehetősége 2022 óta gyakorlatilag megszűnt.
A kijelentés előzménye, hogy 2022-ben a II. kerület nagy, szigorú helyszíni bírságolásokkal megtámasztott kampányt indított a közterületi szemetelés, elsősorban a csikkek eldobálása ellen. Mint Őrsi Gergely közölte, havonta több tonna hulladék, cigarettacsikk kerül az önkormányzat közterületeire. Egyetlenegy cigarettacsikk több mint tízezer liter ivóvizet képes beszennyezni, fűzte hozzá. Ezért a II. kerület elhatározta, hogy keményen fellép a csikkeldobók ellen.
Ám a nagy lendülettel elindult projektet az időközben hatályba lépő MOHU-törvény miatt le kellett állítani. A törvény elfogadásával a jogszabályi háttér megkavarodott, a csikkeldobás, akárcsak a köztéri szemetelés, kikerült a szabálysértési törvény hatálya alól, és átkerült a hulladékgazdálkodás rendje elleni bűncselekmény vagy szabálysértés kategóriájába, annak minden vonzatával együtt. A legfontosabb változás az volt, hogy az addigi akár 50 000 forint kiszabható bírság összege maximum 9000 forintra mérséklődött.
Egy másik újdonság, hogy ezt a bírságot is egy bonyolult képlet alapján, súlybecsléssel, veszélyességi szorzóval kell megállapítani.
(...)"
+1
Ha csak az árszinvolnalat nézzük - Bulgária még mindig olcsóbb, nem sokkal, de mindenképpen olcsóbb min HU. A fizetések viszont már kb ugyanazok!
Pont most néztük át a bérsávokat a cégnél. Medior munkatárs kb 10%-kal kevesebbe fáj a cégnek, mint Magyarországon, de pl igazgató szintű vezető ugyanaz, vagy akár egy kicsivel még többet is kaphat Bulgáriában, mint idehaza.
A fenti kettőt figyelembe véve, továbbá a trendeket - Magyarország romló, Bulgária javuló tendenciát mutat makrogazdasági mutatók tekintetében -összevetve, szerintem nem helytelen azt mondani hogy mar egyáltalán nem élnek jobban idehaza.
Amibe még lehet kapaszkodni, az pl a fővárosi városkép és vibe - Sofia még mindig posztkommunista feelinget áraszt, leninszoborral, a modern irodaházak között lepukkant panekekkel, miközben Budapest minden hátrányával együtt egy igazi világváros.
Továbbá nekünk sikerült megtartani a jószomszédi viszonyokat mindenkivel - ja, nem…
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Nem véletlenül írtam, hogy Magyaro. az EU legszegényebb országa. A minap jelent meg egy cikk, a legfrissebb adatok alapján az Eurostat szerint az egy főre jutó tényleges fogyasztás Magyarországon a legalacsonyabb az egész Unióban: a fogyasztás nálunk az EU átlag 70%-a
https://telex.hu/gazdasag/2025/06/18/eu ... eggyengebb
Nem érdemes emlegetni politikát, ezek számok, tények - "facts are stubborn things", a tények makacs dolgok, mondta John Adams, az USA második elnöke.
(Nekem már úgyis mindegy, egy hozzászóláson belül behoztam prüsszelt meg Ááámerikát!
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára TotoHU 2025.06.20. 16:34-kor.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
A legkisebb fogyasztású ország a legmagasabb fogyasztási adóval. Ami élelmiszernél 31% feletti. Aztán csodálkozunk...TotoHU írta: ↑2025.06.20. 16:26 Nem véletlenül írtam, hogy Magyaro. az EU legszegényebb országa. A minap jelent meg egy cikk, a legfrissebb adatok alapján az Eurostat szerint az egy főre jutó tényleges fogyasztás Magyarországon a legalacsonyabb az egész Unióban: a fogyasztás nálunk az EU átlag 70%-a
https://telex.hu/gazdasag/2025/06/18/eu ... eggyengebb
Nem érdemes emlegetni politikát, ezek számok, tények - "facts are stubborn things", a tények makacs dolgok, mondta John Adams, az USA második elnöke.
(Nekem már úgyis mindegy, egy hozzászóláson belül behoztam prüsszelt meg Ááámerikát!)
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Budapest Európa Bangkokja.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Mint a Piroskás vicc poénja: "pénzem nincs, bäszni pedig szeretek":-)
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
Persze, mert összeb@sszuk a kenyérre valót.
- WildBear23
- Veterán

Szerintem nem ez az egyedüli ok, hanem több tényező együttesen:
- a magyar lányok csinosak
- Magyarország kevésbé prűd/katolikus, mint pl Lengyelország;
- van egy Kovink, aki már évtizedek óta fedezi fel a tehetségeket;
- nem vagyunk annyira jóléti állam, mint Svájc vagy Svédország, szóval kell a pénz.
Most lehet, hogy hungarikumtagadó hazátlan áruló leszek, de szerintem Európában kb Számiföldtől a Kaukázusig és Uráltól Azori-szigetekig találni hegyekben álló szép nőket; ez a "magyar lányok szépek" vagy közhely, vagy udvarias fordulat csak... Vagy hát épp annyi igazság van benne, mint abban, hogy - mittomén - az "észt lányok szépek". Szóval ez aligha lehet érv.
Szerintem is inkább valamiféle társadalmi-kulturális hagyományok állhatnak a világvezető pozíció hátterében. Világ egyes vidékein teljesen elfogadott a lőfegyverviselés, mifelénk pedig közhelyszerűen elfogadott, hogy valakiből művésznő lesz. Ez amolyan öngerjesztő jelenség is akár.
Azon azért meglepődtem, hogy UK 4. hely. Jártam arra épp eleget, és a gyakorlati tapasztalatom az volt, hogy aki annyira csinos lány, hogy megfordultam utána, az többnyire külföldi volt.pogessor írta: ↑2025.06.21. 13:58 Most lehet, hogy hungarikumtagadó hazátlan áruló leszek, de szerintem Európában kb Számiföldtől a Kaukázusig és Uráltól Azori-szigetekig találni hegyekben álló szép nőket; ez a "magyar lányok szépek" vagy közhely, vagy udvarias fordulat csak... Vagy hát épp annyi igazság van benne, mint abban, hogy - mittomén - az "észt lányok szépek". Szóval ez aligha lehet érv.
Szerintem is inkább valamiféle társadalmi-kulturális hagyományok állhatnak a világvezető pozíció hátterében. Világ egyes vidékein teljesen elfogadott a lőfegyverviselés, mifelénk pedig közhelyszerűen elfogadott, hogy valakiből művésznő lesz. Ez amolyan öngerjesztő jelenség is akár.
És annak egy része éppen pornót forgatni volt ott...
Nekem abszolút kellemes csalódást okoztak az angol csajok (mondjuk én itt Mo-n találkoztam/találkozom velük, de ez nem hiszem hogy érdemben befolyásolja az eredményt).
+1 és jófejek. továbbá olyan szépen beszélnek angolul mint a Harry Potterben - már aki iskolázott, that is.
Továbbá a diverzitásnak nem csupán árnyoldalai vannak (késelő pakisztániak
Szépek a magyar lányok, ez tagadhatatlan. De a többi ország leánya is pont ugyanolyan szép lehet. Például Svédországban az asszony egyszer fejbevágott az üditős pet palackkal, annyira jól sikerült a családi városnézés…
A kelet-német területtől kb. Lengyelország keleti határáig, és a Balkántól északra élő emberek genetikai készletüket tekintve egyetlen népet alkotnak. - Igen, a bezzegmagyarok és a bezzegrománok és a bezzegszlovákok habzó szájjal rángatózhatnak a földön a kívántnál közelebbi vérségi kapcsolat miatt.pogessor írta: ↑2025.06.21. 13:58 Most lehet, hogy hungarikumtagadó hazátlan áruló leszek, de szerintem Európában kb Számiföldtől a Kaukázusig és Uráltól Azori-szigetekig találni hegyekben álló szép nőket; ez a "magyar lányok szépek" vagy közhely, vagy udvarias fordulat csak... Vagy hát épp annyi igazság van benne, mint abban, hogy - mittomén - az "észt lányok szépek". Szóval ez aligha lehet érv.
Úgy értve külföldi, hogy nem angol származású.Petya357 írta: ↑2025.06.21. 17:54 +1 és jófejek. továbbá olyan szépen beszélnek angolul mint a Harry Potterben - már aki iskolázott, that is.
Továbbá a diverzitásnak nem csupán árnyoldalai vannak (késelő pakisztániak), hanem előnyei is. Rengeteg csaj akit AndyA az Egyesült Királyságban külföldinek nézhetett egyáltalán nem biztos, hogy külföldi. Pl Hong-Kongi vegyes házasságokból származó hölgyek, vagy a lengyel-balti második generációs bevándorlók sem feltetlenül rontják az átlagot.
![]()
Szépek a magyar lányok, ez tagadhatatlan. De a többi ország leánya is pont ugyanolyan szép lehet. Például Svédországban az asszony egyszer fejbevágott az üditős pet palackkal, annyira jól sikerült a családi városnézés…![]()
Végülis ja… a1b1Poresz írta: ↑2025.06.21. 18:56 A kelet-német területtől kb. Lengyelország keleti határáig, és a Balkántól északra élő emberek genetikai készletüket tekintve egyetlen népet alkotnak. - Igen, a bezzegmagyarok és a bezzegrománok és a bezzegszlovákok habzó szájjal rángatózhatnak a földön a kívántnál közelebbi vérségi kapcsolat miatt.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Megnéztem én is. Autentikus. A végén csóri ottlakó hölgy csak azt kérdezte why, de az nem derült ki a filmben, hogy minek mentek oda (azon kívül, hogy szívni, meg jól lezúzni a környéket bármi eredmény vagy értelem nélkül).
Bel figyelmébe mindenképp ajánlom a sérültellátás miatt.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
+ innen busszal is kényelmesen elérhető Olaszország, ahol a filmtehetségeink nyugati bérekkel is szembesültek, de a bajor filmstúdiók se voltak túl messze.WildBear23 írta: ↑2025.06.21. 13:21 Szerintem nem ez az egyedüli ok, hanem több tényező együttesen:
- a magyar lányok csinosak
- Magyarország kevésbé prűd/katolikus, mint pl Lengyelország;
- van egy Kovink, aki már évtizedek óta fedezi fel a tehetségeket;
- nem vagyunk annyira jóléti állam, mint Svájc vagy Svédország, szóval kell a pénz.![]()
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Van egy belga haverom, volt magyar neje is, utána meg egészen nemzetközi mintában mélyedt el, és azt a megfigyelést tette a mélyre ható vizsgálatai során, hogy minél keletebbi a hölgy annál inkább feleségnek való.Petya357 írta: ↑2025.06.21. 17:54 +1 és jófejek. továbbá olyan szépen beszélnek angolul mint a Harry Potterben - már aki iskolázott, that is.
Továbbá a diverzitásnak nem csupán árnyoldalai vannak (késelő pakisztániak), hanem előnyei is. Rengeteg csaj akit AndyA az Egyesült Királyságban külföldinek nézhetett egyáltalán nem biztos, hogy külföldi. Pl Hong-Kongi vegyes házasságokból származó hölgyek, vagy a lengyel-balti második generációs bevándorlók sem feltetlenül rontják az átlagot.
![]()
Szépek a magyar lányok, ez tagadhatatlan. De a többi ország leánya is pont ugyanolyan szép lehet. Például Svédországban az asszony egyszer fejbevágott az üditős pet palackkal, annyira jól sikerült a családi városnézés…![]()
Ez nyilván attól is függ, ki mit keres az élete párjában. Ha elmegyünk a spektrum végére -még keletebbre, pl Thaiföld, okkor ott igazán könnyű szervilis, halk szavú, családcentrikus, a férjétől feloldhatatlan anyagi függőségben élő ifjú hölgyet találni, aki félistenként néz fel a teljes nagycsaládját eltartó emberre. Nekem is van olyan ismerősöm, akinek pont ez a feleségideálja. Csak túl zsugori hozzá, hogy belemenjenswordmanus írta: ↑2025.06.21. 22:34 Van egy belga haverom, volt magyar neje is, utána meg egészen nemzetközi mintában mélyedt el, és azt a megfigyelést tette a mélyre ható vizsgálatai során, hogy minél keletebbi a hölgy annál inkább feleségnek való.
Nálam a mozi ezzel a felirattal kezdődött:
"November 19th, 2006. Ramadi, Iraq.
A Navy SEAL platoon takes sniper positions in support of a US Marines operation."
A háztulaj hölgyet én is sajnáltam, de a kérdést talán a saját honfitársainak kellett volna feltegye...
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Jah, csak importáláskor a vámon nézzék meg jól, van-e extra alkatrésze annak a menyasszonynak.Petya357 írta: ↑2025.06.22. 08:14 Ez nyilván attól is függ, ki mit keres az élete párjában. Ha elmegyünk a spektrum végére -még keletebbre, pl Thaiföld, okkor ott igazán könnyű szervilis, halk szavú, családcentrikus, a férjétől feloldhatatlan anyagi függőségben élő ifjú hölgyet találni, aki félistenként néz fel a teljes nagycsaládját eltartó emberre. Nekem is van olyan ismerősöm, akinek pont ez a feleségideálja. Csak túl zsugori hozzá, hogy belemenjenNem véletlenül a fiatal menyasszony az egyik legfontosabb exportcikke a Fülöp-szigeteknek. Magas a kereslet.
Volt nekem most Csongrádon amúgy egy fél-thai gyerek, na geopolitikai földrajz órán adott volt neki a kiselőadás téma, és boldogan, becsülettel be is mutatta nekünk a thai fegyveres erőket, nameg kicsit az országot is. Mondjuk nálunk valami áldott béke van, az ott egymást érő puccsokhoz képest.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Személyes tapasztalat: 1500 USD körüli összegért szereztek volna nekem feleséget Nepálban, még választhattam is volna. Matchmaker-nek pedig nem más ajánlkozott, mint egy mosolygós, tündéri, angolul nagyon jól beszélő buddhista láma bácsi, Láma Nodup.Petya357 írta: ↑2025.06.22. 08:14 Ez nyilván attól is függ, ki mit keres az élete párjában. Ha elmegyünk a spektrum végére -még keletebbre, pl Thaiföld, okkor ott igazán könnyű szervilis, halk szavú, családcentrikus, a férjétől feloldhatatlan anyagi függőségben élő ifjú hölgyet találni, aki félistenként néz fel a teljes nagycsaládját eltartó emberre. Nekem is van olyan ismerősöm, akinek pont ez a feleségideálja. Csak túl zsugori hozzá, hogy belemenjenNem véletlenül a fiatal menyasszony az egyik legfontosabb exportcikke a Fülöp-szigeteknek. Magas a kereslet.
(Kontextusban: 1500 USD faluhelyen arrafelé úgy 10-12 havi jövedelme a családfőnek, ennyi pénz ott egy nem kicsi boost a családi költségvetésnek...)
Nem, nem prostitúció - ott az "arranged marriage" teljesen elfogadott jelenség, sőt ez a hagyomány. A házasságok túlnyomó részét (talán 80-90%-át) mind a mai napig így szervezik. Csak a nagyvárosi bohó fiatalok hóbortja a szerelmi házasság.
Miután hónapok óta az ő kolostoruk vendégszobájában laktam fizetős vendégként (és kicsi balhé is volt mert azt még elnézték hogy néha csörgött a szemeteszsákom a sörösüvegektől, de egy európai szőke lányt is felvittem párszor a szobámba, ami ugye egy kolostorban már kiverte a biztosítékot....)
Szóval Láma Nodup az egyik nap teázni hívott. Beszélgettünk mindenféléről, és ott tért rá, hogy hány éves vagyok, nincs-e feleségem, és nem szeretnék-e egyet. Mert mégis egy 40 felé közeledő férfinak úgy illő, hogy legyen felesége. Én meg rendes srácnak tűnök, és szívesen segít nekem feleséget keresni.
A pénz nem is neki ment volna, hanem a családfőnek, esetleg a falu elöljárójának valamennyi.
A dologból persze nem lett semmi, hiába nagyon csinosak a nepáli lányok (keverednek az indiai és közép-ázsiai arcvonások, a nagyobb Indiai városok kupijaiba is a legkapósabb prostikat Nepálból viszik) nekem más fogalmam volt a házasságról, de azért udvariasan megköszöntem az ajánlatát.
Pedig mesélte, hogy pár évvel előttem lakott ugyan abban a vendégszobában egy másik eurőpai,egy bizonyos 'Zoltan", akinek szintén ő segített feleséget keresni.
Ezt felém úgy hívják, hogy ágyas és cseléd (és dajka, miután lesz gyerek).Petya357 írta: ↑2025.06.22. 08:14 Ez nyilván attól is függ, ki mit keres az élete párjában. Ha elmegyünk a spektrum végére -még keletebbre, pl Thaiföld, okkor ott igazán könnyű szervilis, halk szavú, családcentrikus, a férjétől feloldhatatlan anyagi függőségben élő ifjú hölgyet találni, aki félistenként néz fel a teljes nagycsaládját eltartó emberre. Nekem is van olyan ismerősöm, akinek pont ez a feleségideálja. Csak túl zsugori hozzá, hogy belemenjenNem véletlenül a fiatal menyasszony az egyik legfontosabb exportcikke a Fülöp-szigeteknek. Magas a kereslet.
Van, akinek pontosan ez kell. Meglepően sok “fehér embernél” ilyen a feleségideál.
Korábban sokkal többet ítélkeztem ilyesmi úri huncutságokon. Utána (munkaügyben) sok időt töltöttem a Fülöp-szigeteken, annyi nyomort láttam mint még sehol máshol, sokat beszélgettem a helyi kollégákkal, nem csak a hotelben hűsöltem hanem önkéntes segítökent láttam is rögvalóságot - es azóta valahogy sokkal megértőbb lettem. Rowena nem engedheti meg magának a szerelemházasság luxusát? Hát, drága hobbi, bocs nem.
Gregirio snájdig fiatal srác, a falu összedobja a regjegyet és a műtét árát, egy kis uzsorahitellel megtolva, elküldjük Thaiföldre mert ott legális a műtét, hazajön a ladyboy, aki egy hónap alatt amerikai túristákkal behozza a költségeket, még három alatt visszajön az uzsorás kamata, és onnantól nettó nyereséges. És ha nem teszi, egy egész falu éhezik.
Ja és ez csak amikor minden okés, nincs dráma, zajlik az élet, nincs itt semmi látnivaló. Katasztrófahelyzetben (ilyenhez is volt szerencsém) minden sokkal durvább. De ez már egy másik történet.
Nekünk itt szinte nincsenek is problémáink. Ha vannak, zömében nevetséges első világbeli csacsiságok. Adjunk hálát a Jóistennek, vagy ki hogy nevezi az életünk videójátekánák a sysadminját, hogy jó dolgunkban megegdehtejük magunknak a finnyáskodást.
https://index.hu/kulfold/2025/06/23/feg ... ozvetites/
Templomi alkalmazottak akadályoztak meg egy tömegmészárlást, élőben közvetítették a pánikot
Templomi alkalmazottak akadályoztak meg egy tömegmészárlást, élőben közvetítették a pánikot
Az a legszomorúbb, ha a Tiszavirágnak rossz napja van.
Nagyon sajnálatos, ha a tehetségtelenség szorgalommal párosul.
Nagyon sajnálatos, ha a tehetségtelenség szorgalommal párosul.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Navárjál, nem biztos hogy a mi rendszerünk jobb. Valami csoda folytán összejössz egy random csajjal, nagy a lamúr, el is veszed, lesz gyerkőc is, aztán rájössz, hogy eltartod a csajt, fizetsz mellé egy dajkát, egy bejárónőt, ha nem akarsz ganéba hazamenni, és egy idő után a nagysága úgy rendezi, hogy ha valamit akarsz, akkor ágyast is kell fenntarts mellé. Majd beveri a hisztit, és elviszi a mindened felét, amit te kerestél meg. Mindehhez képest ha normális a két fél, az elrendezett házasságban is kialakulhat szerelem, vonzalom, szeretet.
Írom ezt úgy, hogy boldognak nevezném a házasságom, három gyerekkel. De nem feltétlen hülyeség, ha a falu bölcsei, akik látnak titeket kívülről, azt gondolják, egymásnak valók lennétek, meg szép pár, meg összeillenétek. Még ha elsőre nem is forr a kémia köztetek. Szóval Poresz barátom, erre térjünk vissza, ha bekötötték a fejed, meg ovis a gyerkőcöd.
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a tobozbiznisznek köszönhetően sok szegény ördöggel hoz össze a sors, így ezt meg tudom mutatni a családomnak. De sokszor gondolok rá, hogy kellene nekik sűrűbben ismeretfrissítő kurzus, hogy jobban megbecsüljék, amink van. Pedig a mi szegény ördögeink még nem is annyira szegények, mint akikkel összefutott pl. Petya.
- WildBear23
- Veterán

És ahelyett, hogy a csinos Rowena és a snájdig Gregirio boldogan élnének együtt, helyette mindkettőjüket gazdag német és amerikai öregurak d.ugják...Petya357 írta: ↑2025.06.22. 21:17 Van, akinek pontosan ez kell. Meglepően sok “fehér embernél” ilyen a feleségideál.
Korábban sokkal többet ítélkeztem ilyesmi úri huncutságokon. Utána (munkaügyben) sok időt töltöttem a Fülöp-szigeteken, annyi nyomort láttam mint még sehol máshol, sokat beszélgettem a helyi kollégákkal, nem csak a hotelben hűsöltem hanem önkéntes segítökent láttam is rögvalóságot - es azóta valahogy sokkal megértőbb lettem. Rowena nem engedheti meg magának a szerelemházasság luxusát? Hát, drága hobbi, bocs nem.
Gregirio snájdig fiatal srác, a falu összedobja a regjegyet és a műtét árát, egy kis uzsorahitellel megtolva, elküldjük Thaiföldre mert ott legális a műtét, hazajön a ladyboy, aki egy hónap alatt amerikai túristákkal behozza a költségeket, még három alatt visszajön az uzsorás kamata, és onnantól nettó nyereséges. És ha nem teszi, egy egész falu éhezik.
Ja és ez csak amikor minden okés, nincs dráma, zajlik az élet, nincs itt semmi látnivaló. Katasztrófahelyzetben (ilyenhez is volt szerencsém) minden sokkal durvább. De ez már egy másik történet.
Nekünk itt szinte nincsenek is problémáink. Ha vannak, zömében nevetséges első világbeli csacsiságok. Adjunk hálát a Jóistennek, vagy ki hogy nevezi az életünk videójátekánák a sysadminját, hogy jó dolgunkban megegdehtejük magunknak a finnyáskodást.![]()
![]()
Nagyszerű meglátás!swordmanus írta: ↑2025.06.24. 11:51 Navárjál, nem biztos hogy a mi rendszerünk jobb. Valami csoda folytán összejössz egy random csajjal, nagy a lamúr, el is veszed, lesz gyerkőc is, aztán rájössz, hogy eltartod a csajt, fizetsz mellé egy dajkát, egy bejárónőt, ha nem akarsz ganéba hazamenni, és egy idő után a nagysága úgy rendezi, hogy ha valamit akarsz, akkor ágyast is kell fenntarts mellé. Majd beveri a hisztit, és elviszi a mindened felét, amit te kerestél meg. Mindehhez képest ha normális a két fél, az elrendezett házasságban is kialakulhat szerelem, vonzalom, szeretet.
Írom ezt úgy, hogy boldognak nevezném a házasságom, három gyerekkel. De nem feltétlen hülyeség, ha a falu bölcsei, akik látnak titeket kívülről, azt gondolják, egymásnak valók lennétek, meg szép pár, meg összeillenétek. Még ha elsőre nem is forr a kémia köztetek. Szóval Poresz barátom, erre térjünk vissza, ha bekötötték a fejed, meg ovis a gyerkőcöd.
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a tobozbiznisznek köszönhetően sok szegény ördöggel hoz össze a sors, így ezt meg tudom mutatni a családomnak. De sokszor gondolok rá, hogy kellene nekik sűrűbben ismeretfrissítő kurzus, hogy jobban megbecsüljék, amink van. Pedig a mi szegény ördögeink még nem is annyira szegények, mint akikkel összefutott pl. Petya.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Ez nagy +1!!swordmanus írta: ↑2025.06.24. 11:51 Navárjál, nem biztos hogy a mi rendszerünk jobb. Valami csoda folytán összejössz egy random csajjal, nagy a lamúr, el is veszed, lesz gyerkőc is, aztán rájössz, hogy eltartod a csajt, fizetsz mellé egy dajkát, egy bejárónőt, ha nem akarsz ganéba hazamenni, és egy idő után a nagysága úgy rendezi, hogy ha valamit akarsz, akkor ágyast is kell fenntarts mellé. Majd beveri a hisztit, és elviszi a mindened felét, amit te kerestél meg. Mindehhez képest ha normális a két fél, az elrendezett házasságban is kialakulhat szerelem, vonzalom, szeretet.
Sokat beszélgettem a szerelem-házasság témájáról helyiekkel anno, amikor 7 hónapig Ázsiában szívtam a levegőt.
Indiában a házasságok aránya 90%-ban előre leszervezett, a szülők és a falu öregjei megbeszélik ki kihez illene jól. És mindössze 10%-a szerelmi házasság, az is főleg a nagyvárosi értelmiségi fiatalok között dívik. A válások aránya 1% körüli az elrendezett házasságnál, tényleg nagyon durva dolognak kell történnie hozzá. Ellenben a szerelemből kötött házasságok 20-30%-a válással végződik ott is. (Van még "vegyes" házasság, amikor a szülők saját maguk megegyeznek, de a fiatalok is tetszenek egymásnak és kiszemelték egymást korábban, ez a legjobb variáció)
Fiatalokkal, huszonévesekkel is sokat beszélgettem, hogy mit gondolnak erről, nem érzik-e kiszolgáltatva magukat, hogy eladják őket az öregek? És nem! Mindig azt mondták: szentül meg vannak győződve arról hogy sokkal jobb ha a szüleik választanak nekik feleséget, mert ők bölcsebbek és tapasztaltabbak náluk, és jobban ismerik őket. (Egyik legjobb spanom akivel sokat lógtam együtt és mai napig tartjuk a kapcsolatot, egy Rajan nevű, egyébként brahmin, azaz papi kasztból származó programozó volt)
De semmi sem fekete-fehér, nem állítom hogy ez a rendszer jobb mint a mienk, csak más.
Mert pl. emellett rohadt komoly vallási szabályok és hagyományok vannak - hindu a hinduval, muszlim a muszlimmal házasodhat - és ott a mai napig élő kasztrendszer, meg pluszban a zárt közösségek szabályai. Nem a kasztodból házasodsz? Semmi gond, erre való a becsületgyilkosság intézménye. ami elevenen él sok helyen, és azokra sújt le akik más vallásúval vagy más kasztbélivel házasodnak össze.
Szóval india rohadt bonyolult hely, és olyan dolgokat látni napi szinten és sokszor, ami mellett a legdurvább magyarországi cigányfalu is fényes világvárosi porta. Jól írta Petya kolléga, minden problémánk veük összehasonlítva apró első világbeli csacsiságnak tűnik. (Egy Nepálban megismert barátom Európában járva, amikor itt találkoztunk és beszélgettünk, azt mondta: Nektek magyaroknak az a bajotok, hogy túl közel van hozzátok Ausztria meg Németország)
DE épp pont a házassággal kapcsolatban nem érzik azt hogy sej de rossz életük lenne. Akik szabadon választhatnak ott gyakrabban el is válnak.
Ennyit a nyugati koncepciókról, hogy nálunk minden fejlettebb (ez nagyrészt igaz) és ettől mi sokkal felsőbbrendűek és boldogabbak vagyunk. (Ez nem igaz)
Talán egyszerűen csak hagyományosan jobban ismerik az emberi természetet, hogy az érzéseink és gondolataink olyanok mint jövő-menő felhők az égen, és hogy a szerelem vakká tesz. Ez utóbbi tudományosan is bizonyított tény, elég egy csinos pofi, egy nőies alak, egy illatos muff, és a józan ítélőképességünk az összes végzettségünkkel és tudásunkkal együtt máris ment le a klótyón, idióta tiniként álló cerkával loholunk az imádottunk után - teljesen figyelmen kívül hagyva a vörös zászlókat, és a későbbi hárpiára vagy lehúzós p.csára utaló jeleket.
A Te érvelési hibád: hamis dilemma. - A szerelmi házasság nem zárja ki azt, hogy ésszel házasodjunk. Sőt, a környezetemben a jó házasságok pont ilyenek. Az eddigi barátnőim is így sikerültek kiválasztásra.swordmanus írta: ↑2025.06.24. 11:51 Navárjál, nem biztos hogy a mi rendszerünk jobb. Valami csoda folytán összejössz egy random csajjal, nagy a lamúr, el is veszed, lesz gyerkőc is, aztán rájössz, hogy eltartod a csajt, fizetsz mellé egy dajkát, egy bejárónőt, ha nem akarsz ganéba hazamenni, és egy idő után a nagysága úgy rendezi, hogy ha valamit akarsz, akkor ágyast is kell fenntarts mellé. Majd beveri a hisztit, és elviszi a mindened felét, amit te kerestél meg. Mindehhez képest ha normális a két fél, az elrendezett házasságban is kialakulhat szerelem, vonzalom, szeretet.
A közhely szerint az emberek többsége egyszerűen hülye. Erről nem vagyok meggyőződve, inkább arról, hogy közhelypuffogtatással a gondolkodással takarékoskodnak. - Ha a hipotetikusan elfogadjuk, ez az állítás igaz, az azt jelenti, hogy emberek többsége bizony kevesebb eséllyel választ jól párt, vagy működtet egy kapcsolatot. Az intelligencia nem minden, de egy intelligens pár esélyesebb, hogy pár lépéssel előbbre gondolkodik, és egy nehezebb helyzetet nem eszkalál mónikasós-repülő csészealjas óbégatássá, hanem megoldja.
Továbbá, ha hipotetikusan elfogadjuk, hogy az emberek többsége egyszerűen hülye, az a szülőkre és a rokonokra is érvényes. Elrendezhetik ők is hülyén.
Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy a fiatalok házasságának elrendezése együttjárást mutat azzal, hogy válás írott vagy íratlan szabályok szerint tilos. - Egy ferences kolostorban pedig kevesebb az ateista.
Az elrendezett házasságoknak bizony van egy ilyen vonzata is.Poresz írta: ↑2025.06.25. 18:22 A Te érvelési hibád: hamis dilemma. - A szerelmi házasság nem zárja ki azt, hogy ésszel házasodjunk. Sőt, a környezetemben a jó házasságok pont ilyenek. Az eddigi barátnőim is így sikerültek kiválasztásra.
A közhely szerint az emberek többsége egyszerűen hülye. Erről nem vagyok meggyőződve, inkább arról, hogy közhelypuffogtatással a gondolkodással takarékoskodnak. - Ha a hipotetikusan elfogadjuk, ez az állítás igaz, az azt jelenti, hogy emberek többsége bizony kevesebb eséllyel választ jól párt, vagy működtet egy kapcsolatot. Az intelligencia nem minden, de egy intelligens pár esélyesebb, hogy pár lépéssel előbbre gondolkodik, és egy nehezebb helyzetet nem eszkalál mónikasós-repülő csészealjas óbégatássá, hanem megoldja.
Továbbá, ha hipotetikusan elfogadjuk, hogy az emberek többsége egyszerűen hülye, az a szülőkre és a rokonokra is érvényes. Elrendezhetik ők is hülyén.
Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy a fiatalok házasságának elrendezése együttjárást mutat azzal, hogy válás írott vagy íratlan szabályok szerint tilos. - Egy ferences kolostorban pedig kevesebb az ateista.
A legutolsó mondatod pedig egyszerűen nem tudhatod, hogy mennyire igaz.
...szóval elméletileg van 15 ezer dollárunk.
Így.Poresz írta: ↑2025.06.25. 18:22 A Te érvelési hibád: hamis dilemma. - A szerelmi házasság nem zárja ki azt, hogy ésszel házasodjunk. Sőt, a környezetemben a jó házasságok pont ilyenek. Az eddigi barátnőim is így sikerültek kiválasztásra.