Nem törnék pálcát egyikőtök mellett sem, mert a te tudásodban bízom, István tudását meg lehet éppen vérrel írták valahol a fronton. Szóval változhat a protokol (lásd újraélestész ide fúj, oda fúj, nem fúj).bel írta: ↑2025.08.10. 17:04 Szia,
Annyi kiegeszites, hogy az amerikai CLS protokoll ennek szinte az ellenkezoje:
1. (ez meg ugyanaz) tuz alatti vagy nagyon surgos ellatasnal legfelulre, combtore rakni a CAT-et.
2. (ez egeszen mas) amikor mar nem hatasos tuz alatt van az ellatas ("20 perc mulva"), akkor celszeru megprobalni konvertalni a szoritokotest nyomokotesre, vagyis a serulesre felhelyezni egy nyomokotest (ez azert is hasznos, mert ved a kesobbi szennyezesektol, fertozesektol; illetve ezt en meg kiegeszitenem egy fertotlenitessel, ami helyett a CLS protokol antibiotikumot ir, ami szerintem nem optimalis), majd ellenorzes mellett fokozatosan meglazitani a CAT-et, es ha megfogja a verzest a nyomokotes (a serulesek zomenel megfogja), akkor teljesen lazan hagyni a CAT-et fent, egyreszt epp csak hogy jelezve legyen, hogy valaha fent volt, masreszt ha pl. szallitas kozben uralhatatlanna valik a nyomokotessel a verzes, akkor egybol ott legyen a CAT, amit gyorsan meg lehet szoritani. Ezt a lepest nem lehet elegge hangsulyozni, kulonosen az utan, hogy 2 magyar katonat a szerbek orokre megnyomoritottak - amiben a pletykak szerint nem csak a szerb kormany altal kuldott kulonleges egysegek tagjainak volt szerepuk, hanem a CAT tul hosszu fentmaradasaban is.
3. (ez konkretan az ellenkezoje) ha az elozo pont nem jott ossze, es varhatoan elhuzodik a kimenekites, akkor LEJJEBB kell rakni egy masik CAT-et (2-3 ujjnyival a serules fele az aktualis amerikai protokoll szerint, szerintem nem biztos hogy jo otlet dupla csontra rakni), azert hogy ha a CAT-tel egyutt a vegtagot is le kell vagni, akkor a leheto legkisebb reszt kelljen amputalni. Termeszetesen ekkor eloszor fel kell rakni az ujat, utana meglazitani a regit, hogy sose legyen verzes.
Tehat egy hatasos CAT-et soha nem helyezunk at feljebb.
A masik aprosag, hogy az orientaltsag vizsgalata annyira rovid ido, hogy szerintem (es a CLS protokol szerint is) katonai helyzetben egyertelmuen rossz dontes mindig lefegyverezni a serultet: a serult megkozelitese kozben kommunikalni kell vele, ez alapjan (tehat az ellatas szempontjabol kereken 0 ido alatt) el lehet donteni, hogy a serult orientalt vagy zavart/eszmeletlen, es csak ez utobbi esetben lefegyverezni (ekkor viszont nagyon fontos).
Az elterjedt szokas, hogy a betegdokumentacio egy roviditett valtozata a beteg homlokan van. Azt konkretan meg en sem olvastam, hogy azt jelolnek, hogy mikor lett atrakva a CAT. Azt igen, hogy CAT felrakasat jelzik TQ, fajdalomcsillapito beadasat Mo felirattal.
A leirasrol osszessegeben: latszik, hogy gyakorlott ember irta.
Bel
Túlélés
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Re: Túlélés
- WildBear23
- Veterán

Megkerdezem tőle, hogy nincs-e kedve regisztrálni ide!
Mindig szivesen olvasom olyan emberek írásait, akik tapasztaltak az adott témában.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- WildBear23
- Veterán

Még pár gondolat:
"- A belülre tett pálcát (azaz minél beljebb igyekezni) inkább idő múlásával jött elő. Szakirodalomban nincs benne. Mint nagyon sok egyébb, ami a sebesültellátásnál és ellátás-jegyzésnél szükséges. P.l. ceruza madzagon a jobb zsebed gombján és egy notesz. Illetve egy marker, amellyel a sebesült arcára irod fel a szükséges dolgokat. (Mert az izzad a legkevésbé.)
- Első hiba (az idióta ,,Pearl-Harbour" film után) a homlokra felvitt feljegyzés - az izzad a legjobbaan és egy perc múlva már olvashatatlan.
- Ugyan ez a turnuquet-ten lévő cetli - állandóan hajlamos leszakadni vagy összekoszolódni (lövészárokban nem mindig van lehetőség újat szerezni) - ezért irunk a páciens arcára, vagy papirfecnire, amit rögzitünk a kötés alá (azon felhelyezés időpontja és az esetleg használt gyógyszer). Haa van lehetőség (p.l. tubusos-injekciók beadása esetén), a tubusok csomagolásába rakod az ampullákat vagy elhasznált tbusokat és azt a szoritas közelében (ha kar) zsebbe rakod, ha láb - akkor az ellátott láb oldalzsebébe (ha vaan láb és oldalzseb).
- Ja, a tourniquetek kiválasztásánál jobb a drágább, amelynek fémből van a tekerőkarja és nem műanyagból. A rosszabb minőségű cuccoknál a műanyag kar hajlamos (szinte tutira) eltörni.
- A sebesültellátás MINDIG azzal kezdődik, hogy elvesszük a sebesült fegyverét. Utána jön a ,,barátok vagyunk", ,,eszméletnél vagy?", ,,hallasz engem?" és egyébb dolgok.És mindig a sebesült EÜ készletét fosztogatjuk az ellátásnál. Csak akkor használjuk a sajátunkat, ha volt olyan hülye, hogy olyan helyre dugta, ahol senki sem hordja, elhagyta vagy elitta."
"- A belülre tett pálcát (azaz minél beljebb igyekezni) inkább idő múlásával jött elő. Szakirodalomban nincs benne. Mint nagyon sok egyébb, ami a sebesültellátásnál és ellátás-jegyzésnél szükséges. P.l. ceruza madzagon a jobb zsebed gombján és egy notesz. Illetve egy marker, amellyel a sebesült arcára irod fel a szükséges dolgokat. (Mert az izzad a legkevésbé.)
- Első hiba (az idióta ,,Pearl-Harbour" film után) a homlokra felvitt feljegyzés - az izzad a legjobbaan és egy perc múlva már olvashatatlan.
- Ugyan ez a turnuquet-ten lévő cetli - állandóan hajlamos leszakadni vagy összekoszolódni (lövészárokban nem mindig van lehetőség újat szerezni) - ezért irunk a páciens arcára, vagy papirfecnire, amit rögzitünk a kötés alá (azon felhelyezés időpontja és az esetleg használt gyógyszer). Haa van lehetőség (p.l. tubusos-injekciók beadása esetén), a tubusok csomagolásába rakod az ampullákat vagy elhasznált tbusokat és azt a szoritas közelében (ha kar) zsebbe rakod, ha láb - akkor az ellátott láb oldalzsebébe (ha vaan láb és oldalzseb).
- Ja, a tourniquetek kiválasztásánál jobb a drágább, amelynek fémből van a tekerőkarja és nem műanyagból. A rosszabb minőségű cuccoknál a műanyag kar hajlamos (szinte tutira) eltörni.
- A sebesültellátás MINDIG azzal kezdődik, hogy elvesszük a sebesült fegyverét. Utána jön a ,,barátok vagyunk", ,,eszméletnél vagy?", ,,hallasz engem?" és egyébb dolgok.És mindig a sebesült EÜ készletét fosztogatjuk az ellátásnál. Csak akkor használjuk a sajátunkat, ha volt olyan hülye, hogy olyan helyre dugta, ahol senki sem hordja, elhagyta vagy elitta."
Füst színkód, ha valakit érdekel:
- Piros:
Veszély jelzése, vagy megállás, ellenséges pozíció
- Zöld:
gyülekezési pont. ellátmány
- Lila:
Leszállási terület, MEDEVAC.
-Narancs:
Sérült, ellátás,utánpótlás, támogatás kérése.
- Fehér:
Mozgás elrejtése, álcázó füst.
-Kék:
Baráti erők.
- Fekete, citromsárga:
Műveleti szinek, adott feladathoz rendelve.
- Piros:
Veszély jelzése, vagy megállás, ellenséges pozíció
- Zöld:
gyülekezési pont. ellátmány
- Lila:
Leszállási terület, MEDEVAC.
-Narancs:
Sérült, ellátás,utánpótlás, támogatás kérése.
- Fehér:
Mozgás elrejtése, álcázó füst.
-Kék:
Baráti erők.
- Fekete, citromsárga:
Műveleti szinek, adott feladathoz rendelve.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Peme hűtőtáska. Ilyenem van nekem is, úgy látom most le van akciózva itt. Nagy előnye, hogy működik szivargyújtóról, és 230V-ról is.
https://www.decathlon.hu/p/mp/peme/peme ... feEALw_wcB
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Peltier-elemes, azaz nem tud akármilyen hideget csinálni, illetve folyamatosan eszik 4-5 A-t a szivargyusziról. Álló helyzetben ez nem kevés az autó akksijának.Fortitu írta: ↑2025.08.22. 17:38 Peme hűtőtáska. Ilyenem van nekem is, úgy látom most le van akciózva itt. Nagy előnye, hogy működik szivargyújtóról, és 230V-ról is.
A gyakorlatban tökjól műxik. Álló motornál nem használom, de azért úgy is jópár óra lenne mire leszívná az akkut.
köszi a tippetFortitu írta: ↑2025.08.22. 17:38 Peme hűtőtáska. Ilyenem van nekem is, úgy látom most le van akciózva itt. Nagy előnye, hogy működik szivargyújtóról, és 230V-ról is.
én vettem egyet
Respect a rendőröknek!
https://telex.hu/belfold/2025/08/23/ren ... olto-kabel
USB kábellel szorították el az artériás vérzést. Alapvetően ugye ezt nem igazán szabadna, de ebben a konkrét esetben szerintem maximálisan helyes döntés nagy valószínűséggel feláldozni egy végtagot, hogy életben maradjon a sérült.
Megj.: TQ igazán lehetne minden rendőrnél.
USB kábellel szorították el az artériás vérzést. Alapvetően ugye ezt nem igazán szabadna, de ebben a konkrét esetben szerintem maximálisan helyes döntés nagy valószínűséggel feláldozni egy végtagot, hogy életben maradjon a sérült.
+1Fortitu írta: ↑2025.08.23. 09:53 Respect a rendőröknek!
Ha egy hosszu kabelt tobb sorban tekernek fel, akkor aka'r a vegtag is megmaradhat (tartos ideg es erserules nelkul) - de nyilvan sokkal jobb egy gyari TQ-t hasznalni, aminel biztosan nem lep fel ilyen ideg/er serules a kb. 4 cm-es vastagsagnak (es azon belul fokozatosan novekvo szoritasnak) koszonhetoen.
A Police Medic tanfolyamot eloszor 10 naprol 5-re csokkentettek (elmeletben 10 nap maradt, de ugy, hogy az elso 40 ora onallo keszules ugy, hogy teljes munkaidoben jarnak dolgozni kozben - szoval ez 5 nap). Ehhez tovabbra is jar a [url=https://combatgear.blog.hu/2017/02/22/m ... lato_taska]PoliceMedic felszereles, benne tobbek kozott TQ. Jo lenne, ha nem is minden rendor, de legalabb minden jarorparancsnok elvegezne ezt a tanfolyamot, igy minden jarorben lenne egy PoliceMedic (persze a realitas meg az, hogy a kezdo rendor melle jo esetben beraknak egy halort, rosszabb esetben egy polgarort, hogy darabra meglegyen a 2 fo).
Aztan bevezettek egy Police Medicnek nevezett 1 napos tanfolyamot is, de valoszinuleg itt nem csak az oktatott anyag a toredeke a "rendes" tanfolyamnak es az oktatok minosege kerdeses, de felszerelest sem kapnak.
Bel
Apropó, hűtőtáska…
Sok-sok évvel ezelőtt a családi hűtőtáska vezetékét megolvasztotta a hűtőbordáknál kiáramló meleg levegő… Szüleim így mesélik, és valószínűleg tényleg nem az volt baj, hogy bent hagytuk a kocsiban. (Vajon mire gondolhatott a kolléga, amikor anyagminőséget választott?)
Tavaly eszembe jutott, hogy van otthon hűtőtáska, új vezetékkel használatba lehetne venni. Megnéztem milyen kell, és rendeltem egyet Kínából, kb. ötödannyiért, mint a helyi autóvillamossági boltokban.
Eddig minden szép és jó - lenne, csak nem passzol a méret! Nem megy rá: kisebb átmérőjű a csatlakozó furata (belül, egy átmérőlépcsőnél, ahol a fém rész van). Ki tudja nekem megmondani, hogyan kell szépen kérnem?
2,7 mm átmérőjű "tüskékre"/"pinekre" kell csatlakoznia.
Ez az új 12 V-os és 5 A-es. Van 10 A-es is: ezt kellett volna?
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
az az ize belulrol olvadt, sok feszegetestol kinyilt a valami es kontaktos lett amitol melegedett. szerintem
Poresz írta: ↑2025.08.25. 20:10 Apropó, hűtőtáska…
Sok-sok évvel ezelőtt a családi hűtőtáska vezetékét megolvasztotta a hűtőbordáknál kiáramló meleg levegő… Szüleim így mesélik, és valószínűleg tényleg nem az volt baj, hogy bent hagytuk a kocsiban. (Vajon mire gondolhatott a kolléga, amikor anyagminőséget választott?)
Tavaly eszembe jutott, hogy van otthon hűtőtáska, új vezetékkel használatba lehetne venni. Megnéztem milyen kell, és rendeltem egyet Kínából, kb. ötödannyiért, mint a helyi autóvillamossági boltokban.
Eddig minden szép és jó - lenne, csak nem passzol a méret! Nem megy rá: kisebb átmérőjű a csatlakozó furata (belül, egy átmérőlépcsőnél, ahol a fém rész van).
Kühl. & Wärmebox Modell 40.425.png
Ki tudja nekem megmondani, hogyan kell szépen kérnem?
2,7 mm átmérőjű "tüskékre"/"pinekre" kell csatlakoznia.
Ez az új 12 V-os és 5 A-es. Van 10 A-es is: ezt kellett volna?
ingyom bingyom tálib-e?
Vágd le a dugaljat, kösd bele a ládába a zsinórt, dugaszold el, vagy ragasztópisztolyozd be a pineket. Nem lesz kihúzható a kanóc a hűtőből, de működőképes lesz.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Aptyátswordmanus írta: ↑2025.08.26. 14:03 vagy venni a vett dugaljnak egy jóédesanyját is, és azt beépíteni az eredeti helyére.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Én villanyhoz és gázhoz nem akarok nyúlni, amíg csak annyit tudok, mint most - és vízhez sem szívesen (mert édesapám már eláztatott egy szintet, és emlékszem rá, mert páholyból néztem…). - Vennék egy újat: hogyan kell kérnem?swordmanus írta: ↑2025.08.26. 14:03 vagy venni a vett dugaljnak egy jóédesanyját is, és azt beépíteni az eredeti helyére.
Kimész a bóhapiacra, oszt vesző egy köteggel, Poresz.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
"Biztonsági útmutatót adott ki a lengyel belügy, megmondták, mi legyen a vészhelyzeti hátizsákban"
https://telex.hu/kulfold/2025/08/29/ves ... gyelorszag
A guglifordított magyar nyelvű helyett persze érdemesebb a lengyel eredetit megnézni:
https://www.fakt.pl/pieniadze/jak-przyg ... wa/snl9kn0
A guglifordított magyar nyelvű helyett persze érdemesebb a lengyel eredetit megnézni:
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
igen, kb 2-3 hónapja volt szó róla, hogy megcsinálják.gvass1 írta: ↑2025.08.29. 10:51 "Biztonsági útmutatót adott ki a lengyel belügy, megmondták, mi legyen a vészhelyzeti hátizsákban"
A francia kormány is igérte a nyár végére.
Fizetett bér-Troll.
Egyébként ilyenkor konzultálnak a tapasztalatokról a szomszédos országok meg az egy szövetségi rendszeren belül lévők? (Miben hibáztak, hogyan kellett volna kommunikálni, mi maradt ki, mit felejtettek el, mi lenne jobb stb.) Nekem ésszerűnek tűnik, hogy ne kezdje el mindenki nulláról feltalálni a langyosvizet.
A nyilatkozók ( lengyel, és francia ) azt említették, hogy a " Svéd " példát követve.Poresz írta: ↑2025.08.29. 11:06 Egyébként ilyenkor konzultálnak a tapasztalatokról a szomszédos országok meg az egy szövetségi rendszeren belül lévők? (Miben hibáztak, hogyan kellett volna kommunikálni, mi maradt ki, mit felejtettek el, mi lenne jobb stb.) Nekem ésszerűnek tűnik, hogy ne kezdje el mindenki nulláról feltalálni a langyosvizet.
De az eddigi információk szerint, mégsem
Fizetett bér-Troll.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
De a cikk alapján már készen is kapható boltokban ilyen pekidzs 100 zlotyiért (kb. 10k huf).
Nyilván kíváncsi lennék abban konkrétan mi van, hiszen pl. a gyógyszerek erősen betegség-specifikusak, a telefontöltők is stb. És 10 rugóba biztosan nem fér bele a walkie-talkie meg a powerbank sem. Találtam egyébként számos ilyen pakkot lengyel military-boltokban, de csak jóval drágábbat.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
A lengyel eredeti cikkben már más összegek vannak.gvass1 írta: ↑2025.08.29. 11:10 De a cikk alapján már készen is kapható boltokban ilyen pekidzs 100 zlotyiért (kb. 10k huf).
Nyilván kíváncsi lennék abban konkrétan mi van, hiszen pl. a gyógyszerek erősen betegség-specifikusak, a telefontöltők is stb. És 10 rugóba biztosan nem fér bele a walkie-talkie meg a powerbank sem. Találtam egyébként számos ilyen pakkot lengyel military-boltokban, de csak jóval drágábbat.
A cikkből továbblépve, már 129 PLN-t ír, és ez sem mostani ár.
A csomag tartalma:
zseblámpa SOS móddal,
kovakő,
termo hálózsák síppal és karabinerrel,
taktikai kés,
emelőrúd,
jegyzetfüzet ceruzával,
esőkabát,
fogó,
három az egyben USB kábel,
univerzális táska,
acél pohár,
öt az egyben alapvető dolgok,
rugalmas zsinór horgokkal.
De gyanítom, valami Alis cuccok lehetnek.
Fizetett bér-Troll.
Az Ali sokszor nem a minőség garanciája, de azért nem is mindig árulnak ipari hulladékot.RatRace írta: ↑2025.08.29. 11:15 A lengyel eredeti cikkben már más összegek vannak.
A cikkből továbblépve, már 129 PLN-t ír, és ez sem mostani ár.
A csomag tartalma:
zseblámpa SOS móddal,
kovakő,
termo hálózsák síppal és karabinerrel,
taktikai kés,
emelőrúd,
jegyzetfüzet ceruzával,
esőkabát,
fogó,
három az egyben USB kábel,
univerzális táska,
acél pohár,
öt az egyben alapvető dolgok,
rugalmas zsinór horgokkal.
De gyanítom, valami Alis cuccok lehetnek.
Nem attól félek, hogy alis, hanem attól, hogy parasztvakítás. Jól ötletnek hangzik, de haszontalan, rossz minőségű, a többség nem tudja használni…
Például horgászhorog? A pecások többsége…
Előttem megtörtént párbeszéd horgászat után*:
- Mit fogtatok?
- Egymás $€99ét.
…éhenhalna azon, amit fog.
Szikravető? Inkább szúrólángos öngyújtó és vihargyufa vízálló tartóban legyen benne.
Egyébként 129 zloty ~12.000 forint. Ennyiből egy tisztességes hátizsák nem jön ki.
* A klasszikus:
- Mit fogtál?
- A botot.
- WildBear23
- Veterán

"zseblámpa SOS móddal,"
A zseblámpa jó dolog, az SOS módnak én nem látom sok értelmét.
Mondjuk, szituációt lehet rá gyártani persze, pl. eltévedsz az erdőben, és SOS villogással várod a mentőhelikoptert, stb.
"kovakő,"
Ez szerintem totál f.aszság, még ha valójában szikravetőről van is szó.
Gyakorlat, és szélcsend kell ahhoz, hogy valaki szikravetővel tüzet tudjon gyújtani.
A Lidl-ben 899,-Ft-ért lehet venni Parkside szúrólángos öngyújtót, vettem, megbízhatóan működik.
https://akcios-ujsag.hu/akcios-ujsagok/ ... 025-08-14/
"emelőrúd,"
Mekkora?
"rugalmas zsinór horgokkal."
Minek??
Elkezdesz a Dunában horgászni?
Sokkal több értelme van egy megbízható powerbanknak, amiről tudod tölteni a telefonodat, adóvevődet, vagy zseblámpádat.
Ha figyelmesen elolvasod a cikket, megnézed a fotókat, akkor kiderül, hogy mekkora.Poresz írta: ↑2025.08.29. 12:43 Nem attól félek, hogy alis, hanem attól, hogy parasztvakítás. Jól ötletnek hangzik, de haszontalan, rossz minőségű, a többség nem tudja használni…
Például horgászhorog? A pecások többsége…
Előttem megtörtént párbeszéd horgászat után*:
- Mit fogtatok?
- Egymás $€99ét.
…éhenhalna azon, amit fog.
Szikravető? Inkább szúrólángos öngyújtó és vihargyufa vízálló tartóban legyen benne.
Egyébként 129 zloty ~12.000 forint. Ennyiből egy tisztességes hátizsák nem jön ki.
* A klasszikus:
- Mit fogtál?
- A botot.
35 L.
alin 6900 forint
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RatRace 2025.08.29. 13:12-kor.
Fizetett bér-Troll.
Azt vettem észre nagyon sok BOB-ot (vagy hasonlót) látva, hogy az emberek sokszor az olcsób,egyszerűbb,gagyibb cuccokat pakolják bele (lásd itt is). Mert nem akarnak költeni arra, amit felthetően és remélhetőleg soha nem fognak használni. Viszont egy vészeseti csomag jelentősége pont az, hogy vész esetében ott van és meg tud menteni a benne lévő cucc. Viszont ha minőségtelen, akkor semmit nem ér, sőt, hamis biztosnágérzetet adhat. A szar kés meg balta meg multi eltörik az első komolyabb használatnál, a szikravető nem ad rendes szikrát vagy ketté törik, az elemlámpa kb semmit nem világít ha egyáltalán működik,stb stb.
Szóval pont amikor a legnagyobb szükség lenne egy ilyen csomagra és a megbízható, minőségi cuccokra, akkor ezek pont nem azok lesznek és cserben hagynak. Régen én is beleestem ebbe a hibába, hogy a soha nem használt kínai bicskát, meg a régi pislákoló Varta lámpát raktam a csomagba, mert olcsó és úgyse kell, csak amikor kellett volna, akkor meg szart se ért.
Úgyhogy ilyen táskába csak minőségi, megbízható cuccokat érdemes rakni és ellenőrizgetni (gyógyszerek lejárata, elemek, akksik). És nem kell mondani, hogy hiába raksz bele valamit, ha nem tudod használni, akkor sem fog sokat érni.
Kb.150 mm.WildBear23 írta: ↑2025.08.29. 12:54 "zseblámpa SOS móddal,"
A zseblámpa jó dolog, az SOS módnak én nem látom sok értelmét.
Mondjuk, szituációt lehet rá gyártani persze, pl. eltévedsz az erdőben, és SOS villogással várod a mentőhelikoptert, stb.
"kovakő,"
Gyakorlat, és szélcsend kell ahhoz, hogy valaki szikravetővel tüzet tudjon gyújtani.
A Lidl-ben 899,-Ft-ért lehet venni Parkside szúrólángos öngyújtót, vettem, megbízhatóan működik.
"emelőrúd,"
Mekkora?
Minek??
Sokkal több értelme van egy megbízható powerbanknak, amiről tudod tölteni a telefonodat, adóvevődet, vagy zseblámpádat.
Fizetett bér-Troll.
Szia,
A telexes cikkben benne volt az is, ami szerintem a legfontosabb az osszes felsorolt dolog kozul, es nem fer bele egy sima zsebbe: palackozott viz (persze szerintem ennek minimum 3x1.5 liter-nek kellene lennie, de lehet, hogy ok 0.2 literre gondolnak).
Bel
Szerintem, ez nem más, mint egy jól felépített marketing stratégia.
jött egy konténer használhatatlan bizbasz, találjunk ki valamit.
Régen, ezek a hátizsákok gumírozottak voltak belülről, manapság meg már nem.
Olcsó, melóba járós zsáknak jó, de amúgy...
már vagy a 3-at nyúzom az elmúlt 5 évben.
Aki a fórumot olvassa, komolyabb BOB-ot rak össze 10 perc alatt.
Megnéztem, a benne levő cuccok sima alis felhasználóként is kijön 12000 forintból, tehát, lazán megérős egy kereskedelmi láncnak.
kanál-villa 650ft
Emergency hálózsák 900 ft
Bicska 1800 ft ...stb.
Fizetett bér-Troll.
Szia,
Felig egyetertek, felig nem.
Azzal egyetertek, hogy a gagyi minoseget kerulni kell, mert ami hasznalhatatlan, az veszhelyzetben is hasznalhatatlan, es sajnos van pelda arra, hogy teljesen gagyi=hasznalhatatlan cuccot probalnak rasozni az emberre.
De pl. kesek eseteben lehet venni 1 000 000 Ft-ert is kest, meg 500 Ft-ert is (most gyorsan rakerestem, es 6 db-os keszlet kaphato 300 Ft-ert). Ezt konkretan nem probaltam, de ha valoban rozsdamentes acel es nem pl. spiater, akkor annyira nagy kulonbseg nincs ket acel kozott, hogy erdemes legyen a 1 000 000 Ft-osan venni az 500 Ft-os helyett, illetve inkabb igy fogalmazok: tobbet er szerintem kulonbozo helyekre (pl. otthon, auto, munkahely) elokesziteni 3 csomagot egyenkent 1-1 db 500 Ft-os kessel, mint 1 csomagba berakni 1 000 000 Ft-os kest. Mar felteve, hogy az ember vagni akar vele, es nem eladni.
Ezzel nagyon egyetertek!
Bel
+1smith15 írta: ↑2025.08.29. 13:08 Azt vettem észre nagyon sok BOB-ot (vagy hasonlót) látva, hogy az emberek sokszor az olcsób,egyszerűbb,gagyibb cuccokat pakolják bele (lásd itt is). Mert nem akarnak költeni arra, amit felthetően és remélhetőleg soha nem fognak használni. Viszont egy vészeseti csomag jelentősége pont az, hogy vész esetében ott van és meg tud menteni a benne lévő cucc. Viszont ha minőségtelen, akkor semmit nem ér, sőt, hamis biztosnágérzetet adhat. A szar kés meg balta meg multi eltörik az első komolyabb használatnál, a szikravető nem ad rendes szikrát vagy ketté törik, az elemlámpa kb semmit nem világít ha egyáltalán működik,stb stb.
Szóval pont amikor a legnagyobb szükség lenne egy ilyen csomagra és a megbízható, minőségi cuccokra, akkor ezek pont nem azok lesznek és cserben hagynak. Régen én is beleestem ebbe a hibába, hogy a soha nem használt kínai bicskát, meg a régi pislákoló Varta lámpát raktam a csomagba, mert olcsó és úgyse kell, csak amikor kellett volna, akkor meg szart se ért.
Úgyhogy ilyen táskába csak minőségi, megbízható cuccokat érdemes rakni és ellenőrizgetni (gyógyszerek lejárata, elemek, akksik). És nem kell mondani, hogy hiába raksz bele valamit, ha nem tudod használni, akkor sem fog sokat érni.
Nekem az a vesszőparipám, hogy fő szabályként azt kell megvenni amit használok. - Eleve amit nem használok azzal máris nem gyakorlok, nem derül ki, hogy nem megfelelő, nincs szem előtt, elfelejtem, hogy lejárt, elromlik (pl. zseblámpába belefolyik az elem), elfelejtem, hogy hova tettem…
Túlélőkészletem EDC darabjai a melóba járós táskámban vannak, a túracuccok és az elsősegélykészlet pedig a túrázó és lőtérre járós táskámban, és még van egy polc a szekrényben az alkalmilag vagy szezonálisan használt (p. "macska") és tartalék cuccaimnak.
- WildBear23
- Veterán

Szia Bel!bel írta: ↑2025.08.29. 13:54
De pl. kesek eseteben lehet venni 1 000 000 Ft-ert is kest, meg 500 Ft-ert is (most gyorsan rakerestem, es 6 db-os keszlet kaphato 300 Ft-ert). Ezt konkretan nem probaltam, de ha valoban rozsdamentes acel es nem pl. spiater, akkor annyira nagy kulonbseg nincs ket acel kozott, hogy erdemes legyen a 1 000 000 Ft-osan venni az 500 Ft-os helyett, illetve inkabb igy fogalmazok: tobbet er szerintem kulonbozo helyekre (pl. otthon, auto, munkahely) elokesziteni 3 csomagot egyenkent 1-1 db 500 Ft-os kessel, mint 1 csomagba berakni 1 000 000 Ft-os kest. Mar felteve, hogy az ember vagni akar vele, es nem eladni.
Mind az 1 milliós, mind az 500 Ft-os kés szélsőség, nem alternatívái egymásnak.
Ami jól használható túlélőkészletben, az a 3000 Ft-os Mora. Annak nagyon jó az ár/érték aránya.
Ahogy Medve is írta, ezek elég szélsőségesek. Az általa írt Mora hibátlan, már ezerszer jobb lesz, mint az 500 Ft-os csájnézium acél kés. De ott van például egy Cold Steel Bushman is, ami még az ütőfázást is bírja. Szóval vannak budget lehetőségek.bel írta: ↑2025.08.29. 13:54
Bel
Én egyre kevésbé tartom azt, hogy csak a drága a jó. Olyan jó, olcsó kínai termékek is vannak már, hogy hihetetlen. Lámpából sem kell feltétlenül egy ilyen táskába LedLenser,Olight,vagy NiteCore, simán marha jók a Convoy, Sofirn, Wurkkos lámpák is minimum fele annyiért. 18650-es akksikat is lehet venni olcsón.
Szikravető helyett én is vihargyújtót és/vagy vízálló vihargyufát raknék, olcsóbb is mint a szikravető. Multiból nem spórolnék, abból normálisat vennék.
De összességében van sok jó, pénztárcakímélő megoldás.
Nem semmi a kisöreg! Őneki amikor élete alkonyán leperegnek majd élete emlékképei, akkor egy fasza kis kalandfilmet fog végignézni. Kerüljön erre minél később sor, addig éljen jó egészségben, ha már ennyi mindent sikeresen túlélt!Fortitu írta: ↑2025.08.30. 08:18 Ő egy igazi túlélőnek tűnik:
https://telex.hu/kult/2025/08/30/husvet ... zuhant-gep
Husvéti Tibor
+1 nem semmi.
Egy , az asztalra elég sokat lerakott amerikás magyar ismerősömnek szinte mindig, szinte mindenhez van egy jó releváns története, személyes tapasztalata. Kérdeztük, hogy Willy ezt hogy csinálod? Túlságosan stimmelnek a részletek, volt amit függetlenül is megerősítették a jelenlevők - nyilván nem kitalálod. Azt mondta: “Fiatalember, jó sztorikat szeretnél mesélni? Akkor érdekes életet kell élni”
Szerintem Fekete Szarvasnál sincs gond a sztorikkal, amikor a kandalló előtt az unokáknak mesélni kell valamit.
Köszi a linket Fortitu. Élmény volt elolvasni.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Állandósult a problémám a cipőfűzőimmel: folyton meglazult és kibomlott önmagától a csomó. Még duplán kötve is. - Fél éve meglett a megoldás: most már munkavédelmi cipőtől a túracipőig mindennel kipróbáltam, és merem azt mondani, hogy tényleg működik.
Double Slip Knot/Seemännische Schuhbandschleife: Ian's Secure Shoelace Knot (Ian's Shoelace Site)
…és a duplára kötöttel ellentétben ez könnyen kioldható, nem csinálok gubancot.
…és a hagyományossal ellentétben erről elhiszem, hogy egy kisgyerek is képes megtanulni.
Én ugyanis nem tudom bekötni a cipőmet. - Hogyan? Ez most komoly? De hát amikor találkoztok velem, fűzős cipő van rajtam!
Nos, én sztenderd felnőtt módon nem tudom bekötni a cipőmet.
Gyerekként rengetegszer megmutatták, hogyan kell így bekötnöm a cipőmet. - Vagyis: próbálták megmutatni. Elmondani nem tudták úgy, hogy megértsem - szerintem simán nem tudták elképzelni, mit nem értek… -, amikor pedig megmutatták, az ujjaiktól pont a lényeget nem láttam. Mint valami bűvészmutatvány, olyan volt.
Elkínlódtam egy ideig, aztán sokat emlegetett, rajongva szeretett nagyapám - akivel sokat lehettem együtt, mert egy házban laktunk - megunta a dolgot az első osztály végén. "Figyelj: csinálj két fület, és pont úgy csomózd össze őket, ahogy az elején tetted!" - Azonnal megértettem: működött. Képzelhetitek, mennyire örültem!
Aztán felnőttként megtanultam rendesen háromszor, el is felejtettem háromszor. Egyszerűen nem használtam. Nagyapám emlékére tiszteletből úgy kötöttem be a cipőmet, ahogy ő tanította. Most is, csak egy lépéssel többel.
Double Slip Knot/Seemännische Schuhbandschleife: Ian's Secure Shoelace Knot (Ian's Shoelace Site)
…és a hagyományossal ellentétben erről elhiszem, hogy egy kisgyerek is képes megtanulni.
Én ugyanis nem tudom bekötni a cipőmet. - Hogyan? Ez most komoly? De hát amikor találkoztok velem, fűzős cipő van rajtam!
Gyerekként rengetegszer megmutatták, hogyan kell így bekötnöm a cipőmet. - Vagyis: próbálták megmutatni. Elmondani nem tudták úgy, hogy megértsem - szerintem simán nem tudták elképzelni, mit nem értek… -, amikor pedig megmutatták, az ujjaiktól pont a lényeget nem láttam. Mint valami bűvészmutatvány, olyan volt.
Elkínlódtam egy ideig, aztán sokat emlegetett, rajongva szeretett nagyapám - akivel sokat lehettem együtt, mert egy házban laktunk - megunta a dolgot az első osztály végén. "Figyelj: csinálj két fület, és pont úgy csomózd össze őket, ahogy az elején tetted!" - Azonnal megértettem: működött. Képzelhetitek, mennyire örültem!
Aztán felnőttként megtanultam rendesen háromszor, el is felejtettem háromszor. Egyszerűen nem használtam. Nagyapám emlékére tiszteletből úgy kötöttem be a cipőmet, ahogy ő tanította. Most is, csak egy lépéssel többel.
A cipőfűző tulajdonképpen ez a csomó.Poresz írta: ↑2025.09.01. 13:23 Állandósult a problémám a cipőfűzőimmel: folyton meglazult és kibomlott önmagától a csomó. Még duplán kötve is. - Fél éve meglett a megoldás: most már munkavédelmi cipőtől a túracipőig mindennel kipróbáltam, és merem azt mondani, hogy tényleg működik.
Ha ez aszimmetrikusra csinálod, azaz fordított sorrendben kötöd a második felét, akkor lesz olyan, hogy folyton kioldódik.
Rendesen megkötve még soha nem volt bajom ezzel, akármilyen cipővel vagy -fűzővel.
Ehhez képest persze fel lehet találni akármit, de egyszerűbb megtanulni rendesen egy ilyen egyszerű csomót megkötni.
Szia,WildBear23 írta: ↑2025.08.29. 12:54 "kovakő,"
"emelőrúd,"
Mekkora?
Minek??
Egy ertelmesebb lista:
"Mi legyen a „túlélő"-csomagban?
személyi okmányok, értéktárgyak, készpénz, betétkönyv, bankkártya;
két- három napi élelmiszer (konzerv, nem romlandó élelmiszer) egy literivóvíz, tea, üdítő (az élelmiszereket úgy célszerű összeválogatni, hogy a napi kalória érték a 3000- 3600 kalória tápértéket elérje);
az évszaknak megfelelő lábbeli, felsőruházat, fehérnemű;
tisztálkodási eszközök;
rendszeresen használt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök;
egyéni védőeszköz (ha van) szükség szerint légzésvédő és bőrvédő eszközként használható ruházat;
takaró (esetleg hálózsák, gumimatrac,);
ha van, hordozható rádió.
A csomag kialakításánál feltétlenül számolni kell azzal, hogy központilag biztosított szállítóeszközön, esetleg gyalog történik a lakóhelyelhagyás. Fontos, hogy az összeállított csomag könnyen szállítható legyen, nem haladhatja meg a 20 kg-ot. A csomagon fel kell tüntetni a nevet, a címet, a gyermek ruházatára lehetőleg fel kell írni, vagy varrni a nevét, születési évét. Mellékelni kell az esetleges gyógyszerérzékenységéről szóló iratot. Tartózkodni
kell a mindennapi élethez nem szükséges tárgyak, eszközök, becsomagolásától, bár ha belefér a súlyba, a gyermek szeretett játékát tanácsos betenni."
En a vizet keveslem benne, igaz ez kifejezetten kitelepitesrol szol, es ott az altalanos veszhelyzetnel nagyobb esely van arra, hogy ivovizet biztositanak.
Bel
Három éve eltett paradicsomlé, saját termesztésű paradicsomból.
Ízre, állagra nem válltozott, csak leülepedett.
Csináltam is egy paradicsom levest, nem betűtésztával, mert lusta voltam boltba menni, hanem reszeltkével.
Ízre, állagra nem válltozott, csak leülepedett.
Csináltam is egy paradicsom levest, nem betűtésztával, mert lusta voltam boltba menni, hanem reszeltkével.
Fizetett bér-Troll.
Dög.
Mindezt fél 12-kor, amikor kopog a szemem az éhségtől, mert nem volt időm reggelizni.
Nem lehetett volna ezt mondjuk este 7-re időzíteni, vacsora után?
+1
Ülök itthon a teams előtt egy monstre megbeszélésben, még kb 2 óra míg vége.
Korog a gyomrom.
A reggeliző szelet meg a kv már régen nem a gyomromban van.
Ülök itthon a teams előtt egy monstre megbeszélésben, még kb 2 óra míg vége.
Korog a gyomrom.
A reggeliző szelet meg a kv már régen nem a gyomromban van.
"..."
Pontosítok:
Fél tizenegykor.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
nekem is volt delelott egy ~3 oras mitingem, kozben siman megfoztem a lecsot ebedre
ingyom bingyom tálib-e?
Nálunk kamera kötelező, és még hozzá is kellett szólnom, így figyelni is kellett.
Hála Isten vége, mert az egyik felét elraktuk holnapra.
"..."
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
szerencsere nalunk kamera ritkan kell, blutuszos fules meg nagy talalmany
ingyom bingyom tálib-e?
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
+1
Bládi Méribe egyébként sem kell tonik - az a dzsinntokikka kell. Nem lehet hogy Kukuriku bládimérit palackozott és nem tonikot? Esetleg vördzsin bládi mérit - vodka nélkül?
Ma reggel Üllön a sporttárssal nem tudtunk beállni a parkolóba.
Pár perc múlva már szabad volt az út.
Ezért jó a kisbalta az autóba.
Meg a zsebásó, meg a pokróc, meg a…. Jó ha van mihez nyúlni.
Pár perc múlva már szabad volt az út.
Ezért jó a kisbalta az autóba.
Meg a zsebásó, meg a pokróc, meg a…. Jó ha van mihez nyúlni.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Ha már úgyis a lőtéren voltatok...
Zemen Józsit kellett volna hívni......
Úgyisráérmindig.
Vagy nem.
Fizetett bér-Troll.
Ha úgy gondolod, hogy nem ez volt az első gondolatom - akkor nem ismersz eléggé. Dutch a minigunnal méltó válasz szinte minden akadályra, amivel az ember találkozhat
Gyorsabb volt megcsinálni kettesben. Neki a maxi GyP OBra kellett koncentrálni. Jó sz.rul lőttem - de mégis kaptam aranyermet (a múltkori meccsről maradt
Most hogy forgótásas IPSCre koncentrálok , bezuhant a pontlövő készségem a béke valaga alá
Nagyon f.sza! Mennyit tud?
A művész úr ezek szerint szerint átállt stúdió portrékról a “plein air” technikára
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
nemsokat, az elfekvo cuccokkbol dobtam ossze, csak az akksit vettem most.
240-es napelem, 12-24V/30A toltesvezerlo, 12/100Ah lifepo4 akksi.
villanypasztornak eleg lesz, 9J nem viccel
240-es napelem, 12-24V/30A toltesvezerlo, 12/100Ah lifepo4 akksi.
villanypasztornak eleg lesz, 9J nem viccel
ingyom bingyom tálib-e?
Az őz buta - megrázza egyszer, megrázza másodszor, nem jön többet.
A szarvas okos - előbb-utóbb rájön, hogy egy borus napot kihúz az akksi, talán kettőt , de előbb utóbb lenerül
A disznó teljesen más szinten mozog. Leolvassa hány amperóra, kiszámolja a fogyasztást, ráhagy 2 óra biztonsági tartalékot, és az utolsó napsugár után pontosan 19 és fél óra múlva jön pusztítani. Egyetlen esélyed van - ha eltakarod címkét az akkumulátoron, mert akkor elbizonytalanodik a dög
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
elmeletileg majd egy hetet bir az akksi, ha addig nem sut nap akkor az mar nuklearis tel
Petya357 írta: ↑2025.09.13. 16:14 Az őz buta - megrázza egyszer, megrázza másodszor, nem jön többet.
A szarvas okos - előbb-utóbb rájön, hogy egy borus napot kihúz az akksi, talán kettőt , de előbb utóbb lenerülverőfényes napsütésben pedig kerülni kell
A disznó teljesen más szinten mozog. Leolvassa hány amperóra, kiszámolja a fogyasztást, ráhagy 2 óra biztonsági tartalékot, és az utolsó napsugár után pontosan 19 és fél óra múlva jön pusztítani. Egyetlen esélyed van - ha eltakarod címkét az akkumulátoron, mert akkor elbizonytalanodik a dög![]()
ingyom bingyom tálib-e?
A varjú még okosabb.Petya357 írta: ↑2025.09.13. 16:14 Az őz buta - megrázza egyszer, megrázza másodszor, nem jön többet.
A szarvas okos - előbb-utóbb rájön, hogy egy borus napot kihúz az akksi, talán kettőt , de előbb utóbb lenerülverőfényes napsütésben pedig kerülni kell
A disznó teljesen más szinten mozog. Leolvassa hány amperóra, kiszámolja a fogyasztást, ráhagy 2 óra biztonsági tartalékot, és az utolsó napsugár után pontosan 19 és fél óra múlva jön pusztítani. Egyetlen esélyed van - ha eltakarod címkét az akkumulátoron, mert akkor elbizonytalanodik a dög![]()
leköti a kábeleket, feltekeri, viszi a cuccost, meg a termést is.
Ja, nem varjú.
Szarka.
nem, az sem.
tudodmiregondolok.
Fizetett bér-Troll.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Ilyesmi van nekem is. Végre összedugdostam, mindenkivel is konzultálva.
Végül aliról rendeltem hozzávaló csatlakozókat, vezetékeket, így csak a töltésvezérlőbe menő kábelvéget kellett blankolnom. Biztosítékom van nekem is ilyen, de egyelőre nem ezt tettem bele, hanem a napelemcsatlakozóükba dugható 10A-est. Eddig a legnagyobb töltés is ilyen 4-5 A volt, a matek alapján olyan 6 A a max. 3 olyasmi napelemtáblám van sorba kötve, mint neked. 100 Ah-s munkaakksi, és (papíron) 4000W tiszta szinuszos inverter. na ez utóbbival volt csak gondom. Az első elpukkant. Amikor egy lengő hosszabbítót dugtam bele, amin még semmise volt. Lehet a hosszabbító volt zárlatos. Elő is léptettem ruhaszárító kötélnek, régi volt már. Rendeltem egy ugyanolyan invertert. Mindenféle akksis barkácsgépemet meg a gyerek rollerét is szépen tölti, de sajnos a hidrofort rádugva overload hibajelzés jön. Ami szomorú mert a ráírt számok alapján bírnia kellene. Na mindegy. jelen összeállításban az akksis bizbazaim töltésére is remek. A hidrofor kedvéért meg lehet majd kerítek nagyobb (vagy őszintébb) invertert. mert a kültéri jacuzzit se üzemeltette sajna (szintén overload).
Forgó motoros dolgokhoz tiszta szinuszos inverter kell.swordmanus írta: ↑2025.09.13. 17:18 Ilyesmi van nekem is. Végre összedugdostam, mindenkivel is konzultálva.
Végül aliról rendeltem hozzávaló csatlakozókat, vezetékeket, így csak a töltésvezérlőbe menő kábelvéget kellett blankolnom. Biztosítékom van nekem is ilyen, de egyelőre nem ezt tettem bele, hanem a napelemcsatlakozóükba dugható 10A-est. Eddig a legnagyobb töltés is ilyen 4-5 A volt, a matek alapján olyan 6 A a max. 3 olyasmi napelemtáblám van sorba kötve, mint neked. 100 Ah-s munkaakksi, és (papíron) 4000W tiszta szinuszos inverter. na ez utóbbival volt csak gondom. Az első elpukkant. Amikor egy lengő hosszabbítót dugtam bele, amin még semmise volt. Lehet a hosszabbító volt zárlatos. Elő is léptettem ruhaszárító kötélnek, régi volt már. Rendeltem egy ugyanolyan invertert. Mindenféle akksis barkácsgépemet meg a gyerek rollerét is szépen tölti, de sajnos a hidrofort rádugva overload hibajelzés jön. Ami szomorú mert a ráírt számok alapján bírnia kellene. Na mindegy. jelen összeállításban az akksis bizbazaim töltésére is remek. A hidrofor kedvéért meg lehet majd kerítek nagyobb (vagy őszintébb) invertert. mert a kültéri jacuzzit se üzemeltette sajna (szintén overload).
A módosított szinusz jeles inverterek nem alkalmasak forgó motoros cuccokhoz akkor sem, ha a teljesítményük alapból elég lenne.
Kiciócó inverterek felirata hazudik, nem tiszta szinuszosak.
ezért nem jó hűtőgéphez, fúrógéphez sem.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
motor ha nem szoftstartos indulaskor a normal uzemi aram 2-3szorosat is felveszi, ettol sok olcso inverter leterdel
swordmanus írta: ↑2025.09.13. 17:18 Ilyesmi van nekem is. Végre összedugdostam, mindenkivel is konzultálva.
ingyom bingyom tálib-e?
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Azt írták rá, hogy tiszta szinuszos, alkalomadtán kiméretem, mi az igazság.RatRace írta: ↑2025.09.13. 18:11 Forgó motoros dolgokhoz tiszta szinuszos inverter kell.
A módosított szinusz jeles inverterek nem alkalmasak forgó motoros cuccokhoz akkor sem, ha a teljesítményük alapból elég lenne.
Kiciócó inverterek felirata hazudik, nem tiszta szinuszosak.
ezért nem jó hűtőgéphez, fúrógéphez sem.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Ez úgy néz ki, hogy valaki beállt hugyozni a bejáratba, akit kisbaltával agyonvertetek, majd zsebásóval, pokrócba tekerve elástátok, a friss ásás nyomait pedig fűzfa ágakkal letakartátok.
Gratulálok!
B.szki ezt az ügyet jobban megfejtetted, mint Kálámbó!
Ne igazságügyi szakértő-e ön?
Ez nyomozói munka, nem szakértői! Ráadásul volt hozzá egy csomó adat az elkövetés eszközeiről, fotók a helyszínről. Poárónak mindez nem okozott nehézséget.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Tanmese: szerda reggel elment a víz a városban, csőtörés a vízmű telepen. Víztorony van, de nézzétek az időpontokat a bácsvíz közleményében.
"A kecskeméti központi raktárból 8 órára megérkezett a helyszínre az az alkatrész (FF-idom), melynek beépítését követően megkezdődik a lajosmizsei vízhálózat feltöltése. Mint korábbi híradásunkban beszámoltunk róla, ma reggel 4:54-kor meghibásodás történt a lajosmizsei víztisztító telepen, melynek következtében mintegy 35 perc alatt elfogyott a víztoronyban tárolt víz 100%-a és ezzel a teljes település a reggeli csúcsidőszak kezdetére vízszolgáltatás nélkül maradt. Az új idom beszerelése perceken belül megtörténik, majd ezt követően megindul a telepen tárolt ivóvíz hálózatba szivattyúzása. Ez a folyamat nagy körültekintést igényel, mert a leürült hálózatból a levegőt el kell távolítani. A feltöltés nyomán a felhasználói csapoknál érzékelhető lehet a víz zavarossága, elszíneződése, mikro buborékokkal való telítettsége. Bízunk benne, hogy 9:30 körül a teljes településen érezhető lesz a szolgáltatás helyreállása. Kérjük szíves türelmüket és bízunk benne, hogy ez a hálózati művelet nem fog újabb csőtöréseket felszínre hozni."
Szóval a szép új bazinagy víztornyunk a reggeli csúcsidőszakban (bár ez még szerintem nem igazán a csúcsok csúcsa) fél óra, csendesebb időszakban egy óra tartalék?
OK, most volt minden, és gyors volt a javítás, de a városban a suli és az ovi hazaküldött mindenkit is. Tehát reggel arra ébredsz, hogy nincs víz a reggeli kávédhoz se, plusz a gyereked se tudod a helyére vinni, kérhetsz szabit gyorsba.
"A kecskeméti központi raktárból 8 órára megérkezett a helyszínre az az alkatrész (FF-idom), melynek beépítését követően megkezdődik a lajosmizsei vízhálózat feltöltése. Mint korábbi híradásunkban beszámoltunk róla, ma reggel 4:54-kor meghibásodás történt a lajosmizsei víztisztító telepen, melynek következtében mintegy 35 perc alatt elfogyott a víztoronyban tárolt víz 100%-a és ezzel a teljes település a reggeli csúcsidőszak kezdetére vízszolgáltatás nélkül maradt. Az új idom beszerelése perceken belül megtörténik, majd ezt követően megindul a telepen tárolt ivóvíz hálózatba szivattyúzása. Ez a folyamat nagy körültekintést igényel, mert a leürült hálózatból a levegőt el kell távolítani. A feltöltés nyomán a felhasználói csapoknál érzékelhető lehet a víz zavarossága, elszíneződése, mikro buborékokkal való telítettsége. Bízunk benne, hogy 9:30 körül a teljes településen érezhető lesz a szolgáltatás helyreállása. Kérjük szíves türelmüket és bízunk benne, hogy ez a hálózati művelet nem fog újabb csőtöréseket felszínre hozni."
Szóval a szép új bazinagy víztornyunk a reggeli csúcsidőszakban (bár ez még szerintem nem igazán a csúcsok csúcsa) fél óra, csendesebb időszakban egy óra tartalék?
OK, most volt minden, és gyors volt a javítás, de a városban a suli és az ovi hazaküldött mindenkit is. Tehát reggel arra ébredsz, hogy nincs víz a reggeli kávédhoz se, plusz a gyereked se tudod a helyére vinni, kérhetsz szabit gyorsba.
A Szovjetunióban Ungváron heti 3x félnapra TERVEZETTEN nem volt víz, ezen FELÜL néha , havonta sokszor csak úgy random is elment az elöregedett, pénzhiány miatt rosszul karbantartott vízhálózat miatt a víz. Évtizedekig így ment, mégsem omlott össze a civilizáció.
Egy jó ideje már nincs ilyen gond, kint sem, 25+ éve nem is élek ott, de még mindig emlékszem rá hogy otthon mindig legyen víz.
Egy jó ideje már nincs ilyen gond, kint sem, 25+ éve nem is élek ott, de még mindig emlékszem rá hogy otthon mindig legyen víz.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Petya357 2025.09.21. 21:01-kor.
A víztorony alapvetően nem arra való, hogy sok vizet tároljon. Van pufferhatása, nyilván, de alapvetően arra kell, hogy meglegyen a nyomás a hálózatban akkor is, amikor "mindenki" egyszerre nyitja ki a csapot. Ezt nincs az a szivattyú, ami bírná. De a toronyba felnyomni a vizet, az megy, onnan meg már a gravitáció intézi, hogy eljusson mindenhová.swordmanus írta: ↑2025.09.21. 20:50 Tanmese: szerda reggel elment a víz a városban, csőtörés a vízmű telepen. Víztorony van, de nézzétek az időpontokat a bácsvíz közleményében.
OK, de azt tudtad, és felkészültél rá. Itt meg azt szokta meg mindenki, hogy kinyitod a csapot és folyik a víz. Mindig, kérdés nélkül.
Ideje változtatni a szokásokon.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
+1AndyA írta: ↑2025.09.21. 20:59 A víztorony alapvetően nem arra való, hogy sok vizet tároljon. Van pufferhatása, nyilván, de alapvetően arra kell, hogy meglegyen a nyomás a hálózatban akkor is, amikor "mindenki" egyszerre nyitja ki a csapot. Ezt nincs az a szivattyú, ami bírná. De a toronyba felnyomni a vizet, az megy, onnan meg már a gravitáció intézi, hogy eljusson mindenhová.
A víztorony a víznyomásért felel, nem a tartalékért.
Neztem csak most sajnos nem tudok válaszolni. Lesz egy nyugodtabb percem, gép előtt és nem telefon előtt -kikeresem, megírom.
Relax, Sword - béke van
Szia,
Ebbol csak azt nem ertem, hogy miert van heti 3 tervezett vizszunet?
Az aramot meg ugy-ahogy ertem: ha a korzet negyedeben nincs aram, akkor kicsivel kevesebb fogy (nyilvan ott se a negyedevel, mert amelyik huto felmelegedett egy kicsit, az bizony vissza fogja huteni magat, amint megjott az aram), de egy tervezett vizszunetnel mit nyer a szolgaltato?
Vagy eleve olyan sok hiba volt, hogy eveken at egyetlen varosban heti 3 karbantartast tartottak?
(A szovjet/kgst szamitogepek heti fel napot azert alltak, hogy megszereljek oket, a tobbi napon meg ha 10 orabol 8-at mentek, akkor az volt a 100%-os rendelkezesre-allas.)
Bel
csak tippelek:bel írta: ↑2025.09.22. 18:47 Szia,
Az aramot meg ugy-ahogy ertem: ha a korzet negyedeben nincs aram, akkor kicsivel kevesebb fogy (nyilvan ott se a negyedevel, mert amelyik huto felmelegedett egy kicsit, az bizony vissza fogja huteni magat, amint megjott az aram), de egy tervezett vizszunetnel mit nyer a szolgaltato?
Vagy eleve olyan sok hiba volt, hogy eveken at egyetlen varosban heti 3 karbantartast tartottak?
(A szovjet/kgst szamitogepek heti fel napot azert alltak, hogy megszereljek oket, a tobbi napon meg ha 10 orabol 8-at mentek, akkor az volt a 100%-os rendelkezesre-allas.)
Bel
mi van, ha áramszünet volt tervezetten, és ezért volt vízszünet
A víznyomás miatt volt tudtommal. Nem tudták fenntartani mindenhol egyszerre.bel írta: ↑2025.09.22. 18:47 Szia,
Bel
Apukám hogy, hogy nem - egy szivattyútelepet vezetett, akikor hazaérek külföldről, akkor kifaggatom!
Szia,
Ja, hogy egy technikai terulet kulonbozo reszei kozul minden idopontban az egyikben nem volt viz.
Igy egy fokkal erthetobb, koszi!
Bel
Igen. X utca H de, Sz du, P de. Y utca H du, Sz de, P du. És így tovább. Megírta a helyi újság a táncrendet!
A másik cukiság, hogy a 10 emeletes panelekben a nyomás gyakran nem volt elég, hogy jusson az 5-7 emelet felé. Akkor sem, ha minden jól ment. Ezért a lakók tipikusn összedobtak egy szivattyúra, és a 6, 7, 8, 9 , 10 emeletek kaptak egy-egy gombot. Ha víz kellett, gomb bármelyik lakásban megnyom, 10 percig volt is víz a teljes lépcsőházban, egy strangon. Ezzel egy baj volt - hogy a szomszéd lépcsőházak rovására.
Az ingatlanárak meghatározó részévé váltak olyan mondatok, hogy “nálunk mindig jó a víznyomás”, “mindig van víz”, ez két tök ugyanolyan panellakás esetén is laza 15-20 % árkülönbözetet jelenthetett az ingatlanárakban.
Így éltünk mi vidéken - csendesem.
Mivel ebben a topikban merült fel először, ide fog kerülni:
A fórumtalis gyűjtés után többen is érdeklődtek a Speciális Kutató-Mentő Szolgálat felől.
Először is köszönöm smith15-nek, hogy megálmodta az adománygyűjtő dobozt, amit elvitt magával a fórumtalira, és ezen kívül pedig a boltjában helyezte ki, ahol számunkra gyűjti az adományokat.
Ezen felül köszönöm MINDENKINEK, aki támogatott minket! Kicsivel több, mint 50.000 Ft gyűlt össze, amit kiegészítettem saját keretből, és egy gerinchordágyat vásároltunk belőle az egyesület részére.
Korábban csak lapáthordágyakkal rendelkeztünk, viszont ez sok esetben praktikusabb.
A fórumtalis gyűjtés után többen is érdeklődtek a Speciális Kutató-Mentő Szolgálat felől.
Először is köszönöm smith15-nek, hogy megálmodta az adománygyűjtő dobozt, amit elvitt magával a fórumtalira, és ezen kívül pedig a boltjában helyezte ki, ahol számunkra gyűjti az adományokat.
Ezen felül köszönöm MINDENKINEK, aki támogatott minket! Kicsivel több, mint 50.000 Ft gyűlt össze, amit kiegészítettem saját keretből, és egy gerinchordágyat vásároltunk belőle az egyesület részére.
Korábban csak lapáthordágyakkal rendelkeztünk, viszont ez sok esetben praktikusabb.
Sebkötözés "vakon"
https://www.facebook.com/share/v/1Bbf7RvzyP/
https://www.facebook.com/share/v/1Bbf7RvzyP/
Fotelhuszárként:
- Abszolút OK, hogy bizonyos dolgokat nem csak elvont fogalom szerint, hanem szó szerint is "vakon" be kell gyakorolni.
- De ezzel a cuccal hogyan megy a fickónak, amikor azt vezénylik, hogy "Harchoz!", vagy csak simán elkezdenek lőni rá, és mondjuk csak 10 m-t kell hason kúszva megtennie?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Túlélés ámerikai módra!
Smith and Wesson 500 Emergency Kit – grizzly-vidékjáró:-)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/smith- ... videkjaro/

Én rajongója vagyok a túlélő csomagoknak minden formában, de ez a fajta csomag részemről kissé megkérdőjelezhető. Viszont ha összerakunk egy ilyen csomagot, azt lehetne átgondoltabban is.gvass1 írta: ↑2025.10.11. 06:21 Túlélés ámerikai módra!
![]()
(Bár ez itt szerintem inkább marketingfogás, mint valósan használható cucc.)
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
+1
erre utalok is a hírben. Ez sztem is mindenekelőtt gyűjtőknek szánt bigyó.
A régiek egy fokkal jobbak voltak, de csak egy fokkal. Jobban is át lehetne/lehetett volna gondolni ezeket.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
(Szerintem ez meg leginkább ide illik.)
Csatlakozva Ratrace válaszához: korántsincs akkora igény az ilyen Kal. 4 rakétapisztolyokra, mint néhány megszállott gyűjtő és fegyverbuzi gondolná.
Kinek lehet ilyesmit ELADNI?
- egy szűk túlélés-fetisiszta prepperi kör (bár szerintem a számszeríj meg az erőslégpuska körükben népszerűbb holmi)
- maroknyi kőgazdag hajótulajdonos, akiknek valóban szüksége van ilyenre vészjelzésre vagy valamilyen jogszabály írja elő nekik
- katonai érdeklődésű gyűjtők
- pár olyan mindenevő fegyverbuzi (mítúúú), aki élvezi (és meg is tudja fizetni), hogy szilveszterkor neki a legnagyobb a f...izé, megy legmagasabbra a rokettája
Ezeket a surplus készletek kiárusítása, vagy a helyettesítő termékek (egyéb pirotechnika vészjelzők, amik nem pisztolyformájúak) bőven kielégítik. A szórakozásfaktor magas, de az olcsóbb surplus ammo is már drága és nehezen beszerezhető, az új gyártású meg gyémántárban van.
---
Lássuk már be: tömeges igény az ÖNVÉDELMI/OTTHONVÉDELMI dolgokra van csak, és a fizetőképessége annak is erősen megcsappant nyomorisztánban az utóbbi években.
- WildBear23
- Veterán

Pontosan, illetve: minek gyártaná bárki is?gvass1 írta: ↑2025.10.23. 11:02 (Szerintem ez meg leginkább ide illik.)
Csatlakozva Ratrace válaszához: korántsincs akkora igény az ilyen Kal. 4 rakétapisztolyokra, mint néhány megszállott gyűjtő és fegyverbuzi gondolná.
Kinek lehet ilyesmit ELADNI?
- egy szűk túlélés-fetisiszta prepperi kör (bár szerintem a számszeríj meg az erőslégpuska körükben népszerűbb holmi)
- maroknyi kőgazdag hajótulajdonos, akiknek valóban szüksége van ilyenre vészjelzésre vagy valamilyen jogszabály írja elő nekik
- katonai érdeklődésű gyűjtők
- pár olyan mindenevő fegyverbuzi (mítúúú), aki élvezi (és meg is tudja fizetni), hogy szilveszterkor neki a legnagyobb a f...izé, megy legmagasabbra a rokettája
Ezeket a surplus készletek kiárusítása, vagy a helyettesítő termékek (egyéb pirotechnika vészjelzők, amik nem pisztolyformájúak) bőven kielégítik. A szórakozásfaktor magas, de az olcsóbb surplus ammo is már drága és nehezen beszerezhető, az új gyártású meg gyémántárban van.
---
Lássuk már be: tömeges igény az ÖNVÉDELMI/OTTHONVÉDELMI dolgokra van csak, és a fizetőképessége annak is erősen megcsappant nyomorisztánban az utóbbi években.
Sokáig olcsón elérhetőek voltak a surplus rakétapisztolyok.
Béla bá is azokból gyártott egylövetű gumist.
Aztán persze elfogytak, így jól megdrágultak.