BerChester írta: ↑2025.07.28. 10:30
Csak szerelemből lett megvéve, s mivel nagyon korrekt, konstruktív és segítőkész volt az eladó, nem tudtam "lebeszélni" róla, hogy eladja nekem. Biztos mindenkinek ismerős az érzés, amikor nincs célja, csak kellll. De, ha már megemlítetted a sziluettet, rákukkantottam a szabálykönyvére, hátha csatában is megmérettetik a műszer. Lehet, hogy nem voltam alapos, de nem csak 6" csőhosszig lehet nagykal. pityuval lőni azt?
Gratula!! Gyönyörű fegyver, és nem kell mindenhez ok. Mindenki vett már “csak” fegyvert.
Igen, ahogy Magmumitisz írja, a kispályás 50m sziluettre igaz amit írsz . az pedig egy hazai specialitás - a lőtéri adottságok szerethető, de torzszülött gyermeke, mert sajnos sok városban csak 50 m van (vagy az sem..) Itt a gyorspont szabálykönyve szerinti fegyverre lehet csak lőni, ahol 6” a limit.
Az “igazi” sziluett 100m nél kezdődik, field pistol versenyszámmal. Csikre 25m, disznó 50m, pulyka 75m, kos 100m. Itt 10 3/4”-ig

lehet elmenni - én pl 9,5” .44 Magnum Super Redhawkkal tolom

de 100 méterre bőségesen elég a .357, sőt még a para, és a rendes .38 Spec is borítja a kost.
A big bore pistol a következő szint, ebből is van többféle, alapból mind 200 méteres (csirke 50, disznó 100m, pulyka 150m, kos 200m). A teljes meretű kos aszem vagy 30 kiló, oda bizony kell a .357 magnum - de az elég is hozzá. A .38 olyan messzire már nem elég.
Ha van kedved, szívesen segítek akármiben. Rohadt messze van azba 100 méter, még a 100 méteren hadználatos 1/2 kos pedig akkora mint egy magyar vizsla - alig látszik.

Amikor mégis ledől, hihetetlenül jó erzés. Össze se lehet hasonítani azzal, hogy papírra lő az ember. Próbáld ki, ez a nyolccolos fegyver erre lett teremtve. Engedd ki a dzsint a palackból!
Gyári .357 Mag lőszerrel is remekül lehet lőni, nem kell tölteni. A ritkább kalibereknél muszáj tölteni, a .357böl viszont legalább van bolti választék
Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.07.28. 16:20
Gratula, szerintem nagyon szép.
Ha jól tudom, csak a nemzeti 50 méteres nagykal pisztolynál van 6"-os csőkorlátozás, a 100 méteres szolgálati pisztolyt vagy a 200 méteres nagykal számokat már lehet vele lőni.
Egy jó kis 200 graines lövedékkel a 200 méteres kos sem lehet akadály... OFF vége, mert száműznek minket a sportlövőbe, vagy az újratöltőbe...
Öndzámüződtem

158 grain is elég oda, csak gyors legyen.
Viszont a való életben sajnos szinte senki, szinte soha nem lő 200 méteres big bore pistolt idehaza. Nincs hol. Mindenki 100 meteren lővi, arányosan csökkentett feles célokra - ami ugyanaz mint a field pistol. Oda a nehéz .38 Soec is elmegy, (NEM a verszegény wadcutterek, hanem igazi .38 Spec full töltet) meg a 9x19 is szépen borítja a vasat - de .357 az igazi.
Én .44 Magnumnal lővöm de csak a feeling miatt, manapság azt is csak .44 Special szintre töltve - 240 grain SWC 1060 fps. Gyenge 800 Joulos szobalőszer, szinte “.44 Flobert “‘

Azért nem kicsit gyorsabbra, mert ha a lövedék hangsebesség felett kezdi a pályafutását, és 50-100 méter között kerül a transszónikus zónába, akkor instabillá vállhat amikor hangsebesség alá süllyed. Ha pedig azt szeretném, hogy 100 /200 méteren is hangsebesség fölött maradjon, az is megoldás hogy sokkal gyorsabb legyen és soha ne is menjen 1100-1200 fps alá - de ilyekor sanszos, hogy szétb.ssza a közeli csike célokat, mert túl erős lesz. egyszer már jogosan ki akartak zárni emiatt. Úgyhogy jobb a békesség , maradok a gyenge szobalőszernél.
200 meterre pedig igazi .44 Magnum, 300 graines lövedekkel. De a nehez .357 is borítja.