Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Chronicus Magnumitis írta: 2025.07.24. 12:55 Csak a viszonyítás végett: mennyit lőttél eddig MCM-mel ehhez a párszáz hibához? (Párszázezret?)
Elég egy igazán rossz lőszer hozzá. Nekem a képen lévő hulladék kb. minden második-harmadik lövésnél akadályt produkált MCM-ből is. A végén már kivettem a tárat, és egyenként közvetlenül csőre töltöttem, és csak úgy vaktában elpuffogtam őket a lőlap irányába - szerencsésen vettem vagy 8-10 dobozzal belőle kényszer-sportlövő pályafutásom elején, amikor akciós volt. (Na vajon miért...)

Ekkor tanultam meg, hogy "a legolcsóbbat kérem" mondás piszkosul, az életben várhatónál sokkal jobban meg tudja bosszulni magát a .22-es lőszernél.
Remington-Yellow-Jacket-Detail.jpg
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

gvass1 írta: 2025.07.24. 11:00 ööö, mint az közismert (Macskafogó!):
- a peremgyújtású lőszerek eleve és alapból alacsonyabb gyújtási megbízhatóságúak a közp. gyújtásúaknál
- a peremes lőszerek tárból adogatása mindig megbízhatatlanabb, mint a hornyosaké
- a .22 LR a fura hosszúkás alakja és lágy, könnyen "elgörbülő", hüvelyátmérő feletti lövedéke miatt eleve nehezen megy csőre
- a gyártók ennél az olcsó lőszernél sokkal kevésbé figyelnek a minőségbiztosításra, sokkal nagyobb a méretszórás lövedéknél, hüvelynél
- kívül van kenve a lövedék, szutykosabb az egész, fegyvert is sokkal jobban koszolja.

Nagyon-nagyon ritka az olyan .22 LR öntöltő, aminél 100 lövés akadály nélkül kimegy, és nem csak 1-2-3-fajta lőszerrel hajlandó megbízhatóan üzemelni.
A hk mp5 rövid csövű változata ? A karabélyok is produkálják ugyanezt ? Vagy a hosszabb cső , nagyobb nyomás ott megoldja ?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Trailm írta: 2025.07.24. 23:59 A hk mp5 rövid csövű változata ? A karabélyok is produkálják ugyanezt ? Vagy a hosszabb cső , nagyobb nyomás ott megoldja ?
Azt nem tudom, de saját tapasztalat:
Vadiúj Winchester Wildcat egy lőtéri bohóckodas ( kb 200-250 lövés ).után ment tesztvideóra, pucilas nélkül
A forgatasnál két hiba volt, mindkettő lőszerhiba/ alultöltött / miatt.
Nem akadt el, vegyes tárazásnál, pedig több mint 150 kiment belöle.
S&W MP15-22 na az meg vadi újan, tisztán dadogott, 8-10 lőszert kipróbáltam, mire úgy ahogy muzsikált.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

TotoHU írta: 2025.07.24. 23:15 Elég egy igazán rossz lőszer hozzá. Nekem a képen lévő hulladék kb. minden második-harmadik lövésnél akadályt produkált MCM-ből is. A végén már kivettem a tárat, és egyenként közvetlenül csőre töltöttem, és csak úgy vaktában elpuffogtam őket a lőlap irányába - szerencsésen vettem vagy 8-10 dobozzal belőle kényszer-sportlövő pályafutásom elején, amikor akciós volt. (Na vajon miért...)

Ekkor tanultam meg, hogy "a legolcsóbbat kérem" mondás piszkosul, az életben várhatónál sokkal jobban meg tudja bosszulni magát a .22-es lőszernél.

Remington-Yellow-Jacket-Detail.jpg
Tegyük még azt is hozzá, hogy amikor a múlt század 90-es éveiben mi egyesületi MCM-ekkel lődöztünk, azok már bőven 10+ évesek voltak, és még sokszor szintén KGST/MHSz-korabeli zöld-fehér dobozos sallerbéla, vagy vashüvelyes Vostok lőszert adtak mellé. Na, ott azért a táranként több akadály/elcsett sem volt ritka jelenség.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Deja vu!!! :twisted: - Colt: új strikeres öntöltő pisztoly iránti szabadalmat nyújtottak be

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/colt-u ... tottak-be/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Trailm írta: 2025.07.24. 23:59 A hk mp5 rövid csövű változata ? A karabélyok is produkálják ugyanezt ? Vagy a hosszabb cső , nagyobb nyomás ott megoldja ?
Alapvetően akármilyen 22es fegyver megbízhatatlanabb lesz. A lőszerhiba is gyakoribb. Ezt el kell fogadni, vagy revolvert kell venni. Ott "csak" egyszer volt csőbe szorult lövedékem (Federal 525 darabos kocka), amúgy csettnél sem áll meg a buli. Vagy puskából forgótolózárast, a hibák nagy részét az is megoldja.
Ez nem jelenti azt, hogy használhatatlanok a 22es öntöltők, sőt. Nyugodtan lehet venni öntöltő puskát, pisztolyt, csak ne vásárolj be lőszerből egyből, hanem próbáld ki 1-2 dobozzal, és csak utána.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.07.25. 07:48 Alapvetően akármilyen 22es fegyver megbízhatatlanabb lesz. A lőszerhiba is gyakoribb. Ezt el kell fogadni, vagy revolvert kell venni. Ott "csak" egyszer volt csőbe szorult lövedékem (Federal 525 darabos kocka), amúgy csettnél sem áll meg a buli. Vagy puskából forgótolózárast, a hibák nagy részét az is megoldja.
Ez nem jelenti azt, hogy használhatatlanok a 22es öntöltők, sőt. Nyugodtan lehet venni öntöltő puskát, pisztolyt, csak ne vásárolj be lőszerből egyből, hanem próbáld ki 1-2 dobozzal, és csak utána.
+1

(Mindazonáltal nekem volt hüvelyfenék-leszakadásom revolvernél meg toz8-nál is.)

De amúgy az olcsó üzemeltethetőségnek ez a kisebb megbízhatóság az ára. Dobozonként pár csett vagy akadályelhárítás sztem belefér játszáskor. HA valaki komolyan versenyezne öntöltő .22-essel, az meg vegye a fáradtságot és keresse meg az ezerféle kapható lőszerből azt, amit a fegyvere szeret, és abból a szériából tankoljon be versenyekre.

És IGEN, akkor is bejöhet a legrosszabbkor egy csett, vagy keresztbeakadás, amin elmegy a verseny, de ez technikai sport, ugye.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.07.25. 07:55
(Mindazonáltal nekem volt hüvelyfenék-leszakadásom revolvernél meg toz8-nál is.)
Igen, abból én is sokat láttam. A legtöbbet ezeréves selejtes szériájú lőszerrel, de mostani lőszerrel is egy-kétszer. A Blasernek volt egy szériája, ami hajlamos volt erre.
Általában CCI Standarddal lövök. Abból fogtam ki kb 4-5 éve (?) csettes szériát. Steel versenyen Bel adott még egy doboz lőszert, azzal tudtam rendesen végiglőni a versenyt. Amúgy egy dobon belül 9ből volt mindig 1-2 csett. Rá tudtam egyből ismételni, de elmentek azért tizedmásodpercek rajta.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

pogessor írta: 2025.07.24. 15:12 Bámulatos csodát kellene tennie ahhoz, hogy valós konkurencia legyen mifelénk a Glock44 számára; ami megfizethető, kapható, alkatrészellátott, és bizonyítottan működik is.
PPQ M2
Eddig hibátlanul működött mindenféle lőszerrel
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

az elso sznajperem egy toz8 volt, az nagyon szerette a regi sz@r loszert de sok fenekszakadas is volt vele
gvass1 írta: 2025.07.25. 07:55 (Mindazonáltal nekem volt hüvelyfenék-leszakadásom revolvernél meg toz8-nál is.)
ingyom bingyom tálib-e?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.07.25. 09:05 az elso sznajperem egy toz8 volt, az nagyon szerette a regi sz@r loszert de sok fenekszakadas is volt vele
Én többek közt ezért adtam el a TOZ-t, rengetegszer szakadt a hüvelyfenék, és csapta hátra az arcomba a dolgokat.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.07.25. 06:18 Tegyük még azt is hozzá, hogy amikor a múlt század 90-es éveiben mi egyesületi MCM-ekkel lődöztünk, azok már bőven 10+ évesek voltak, és még sokszor szintén KGST/MHSz-korabeli zöld-fehér dobozos sallerbéla, vagy vashüvelyes Vostok lőszert adtak mellé. Na, ott azért a táranként több akadály/elcsett sem volt ritka jelenség.
Nekem most is van egy doboz Vostok-om valahol itthon. Egy környékbeli lőtéren a nyugdíjas rendőr lövészetvezető meglátta a kezemben az MCM-et és a kezembe nyomta: "Szovjet fegyverbe szovjet lőszert, tessék ajándék". :lol: Nem néztem meg mikori, tippre simán 40-50 éves lehet.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

TotoHU írta: 2025.07.25. 10:06 Nekem most is van egy doboz Vostok-om valahol itthon. Egy környékbeli lőtéren a nyugdíjas rendőr lövészetvezető meglátta a kezemben az MCM-et és a kezembe nyomta: "Szovjet fegyverbe szovjet lőszert, tessék ajándék". :lol: Nem néztem meg mikori, tippre simán 40-50 éves lehet.
Akkor még nem lehetett nyugdíjas. ;-)

P.S. (De lehet. Van olyan rendőr ismerősöm, aki 42 évesen ment el nyugdíjba. Korkedvezmény.. A Vosztok lőszerekkel nincs túl jó tapasztalatom. vashüvelyes vagy rézhüvelyes?)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.07.25. 11:04 Akkor még nem lehetett nyugdíjas. ;-)

P.S. (De lehet. Van olyan rendőr ismerősöm, aki 42 évesen ment el nyugdíjba. Korkedvezmény.. A Vosztok lőszerekkel nincs túl jó tapasztalatom. vashüvelyes vagy rézhüvelyes?)
Nekem is van, de nem kell. Fórumtalira elviszem, aztán lője el, aki tudja, vagy akarja.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.07.25. 11:04 Akkor még nem lehetett nyugdíjas. ;-)

Az ammo lehetett 40-50 éves, a lövvezető 60 felett. :)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

layman írta: 2025.07.25. 09:02 PPQ M2
Eddig hibátlanul működött mindenféle lőszerrel
Szia, mennyit lőttél vele?
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

P320 kis összeállítás:

Na az az igazi korrupció, hogy Glock helyett képesek voltak ezt rendszeresíteni.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.07.26. 19:26 P320 kis összeállítás:

Na az az igazi korrupció, hogy Glock helyett képesek voltak ezt rendszeresíteni.
Deutsch-Wagram felől harsány röhögés hallatszik.
Buy Glock.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.07.26. 19:26 P320 kis összeállítás:

ÚJ, aktualizált fegyveres BIZTONSÁGI SZABÁLYOK!:-(
https://www.kaliberinfo.hu/nap-kepe/uj- ... szabalyok/

Kép
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Blekk Rájgó írta: 2025.07.27. 15:42 Egy kis történelem:

https://www.portfolio.hu/global/2025072 ... jet-776427#
Ezeket vmi AI hallucinálja, basszákmeg?

"A német mérnök ötlete egy másik forradalmi – és szintén német tervezésű – fegyverből, a legendás Maxim géppuskából eredt. "

Miközben, köztudottan:

Hiram Stevens Maxim

5 February 1840
Sangerville, Maine, United States
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2025.07.26. 20:39 Deutsch-Wagram felől harsány röhögés hallatszik.
Buy Glock.
Amerikai komment erre:

"The Glock 19X reliably fires 99.98% of trigger pulls.
The M18 reliably fires 100.13% of tigger pulls."
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.07.27. 16:21 Amerikai komment erre:

"The Glock 19X reliably fires 99.98% of trigger pulls.
The M18 reliably fires 100.13% of tigger pulls."
:lol: - de inkabb :roll:

Hihetetlen, hová süllyedt a Sig, amióta Amerikanizálódott :( Ilyet még a Derya vagy a Keserű Művek se volt képes produkálni. De legalabb olcsó… ja, nem. :?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Megvan a megoldás:😃
1753643169912.jpg
layman
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.07.25. 11:32 Szia, mennyit lőttél vele?
Öszintén nem számoltam...
Megvan kb 2-3 éve, csak gyorspontra és gyakorolgatni használom, de eddig baromi megbízhatóan működött az eddigi 4-5 féle lőszerrel.
Egy jó ideje Remington Thunderbolt-al használom.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

gvass1 írta: 2025.07.25. 07:55 +1

De amúgy az olcsó üzemeltethetőségnek ez a kisebb megbízhatóság az ára. Dobozonként pár csett vagy akadályelhárítás sztem belefér játszáskor. HA valaki komolyan versenyezne öntöltő .22-essel, az meg vegye a fáradtságot és keresse meg az ezerféle kapható lőszerből azt, amit a fegyvere szeret, és abból a szériából tankoljon be versenyekre.

És IGEN, akkor is bejöhet a legrosszabbkor egy csett, vagy keresztbeakadás, amin elmegy a verseny, de ez technikai sport, ugye.
Én csak viszonylag szűk körű tapasztalattal bírok a .22-esek terén (igen, az olyan, mint a Harminckettesek tere, csak kisebb), de legalább régóta. MCM-mel akkor voltak gondok, ha agyonhasznált egyesületi koszos darabok voltak, vagy Vostok (kivetési hibák, csett), ill. Sallerbéla ( főleg hüvelyfenékszakadás) lőszert kaptunk. Normálisabb európai lőszerrel (RWS Club, SK Standard vagy Pistol Match) nem volt jellemzően hiba. A Hämmerli 280-amnál meg konkrétan nem emlékszem, hogy bármikor is akadt volna.
Az amerikai .22-es lőszerek valahogy mindig gyengébben muzsikáltak, ha túl száraz volt a lőszer, nem húzta ki a hüvelyt, de néha csak egy kis olaj kellett rá, és utána ment vele az MCM.
A saját MCM-em is csak azért akad mostanában, mert már a 90-es évek óta ugyanazzal a kakassal-elsütőemelővel nyüstölöm, lekopott, magasabban áll a kakas, nagyobb erő kell a felhúzáshoz, és a gyengébb lőszereket nem dobja ki rendesen (legalábbis ez az elképzelésem, egy alkatrészcsere után kiderül).
Azért gyanítom, a "filléres" amcsi játszós pisztolyok tervezésébe nem ölnek annyi munkaórát, mint amit olimpiára terveztek valaha is.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

BerChester írta: 2025.07.28. 10:30 Csak szerelemből lett megvéve, s mivel nagyon korrekt, konstruktív és segítőkész volt az eladó, nem tudtam "lebeszélni" róla, hogy eladja nekem. Biztos mindenkinek ismerős az érzés, amikor nincs célja, csak kellll. De, ha már megemlítetted a sziluettet, rákukkantottam a szabálykönyvére, hátha csatában is megmérettetik a műszer. Lehet, hogy nem voltam alapos, de nem csak 6" csőhosszig lehet nagykal. pityuval lőni azt?
Gratula!! Gyönyörű fegyver, és nem kell mindenhez ok. Mindenki vett már “csak” fegyvert. ;)

Igen, ahogy Magmumitisz írja, a kispályás 50m sziluettre igaz amit írsz . az pedig egy hazai specialitás - a lőtéri adottságok szerethető, de torzszülött gyermeke, mert sajnos sok városban csak 50 m van (vagy az sem..) Itt a gyorspont szabálykönyve szerinti fegyverre lehet csak lőni, ahol 6” a limit.

Az “igazi” sziluett 100m nél kezdődik, field pistol versenyszámmal. Csikre 25m, disznó 50m, pulyka 75m, kos 100m. Itt 10 3/4”-ig :!: lehet elmenni - én pl 9,5” .44 Magnum Super Redhawkkal tolom ;) de 100 méterre bőségesen elég a .357, sőt még a para, és a rendes .38 Spec is borítja a kost.

A big bore pistol a következő szint, ebből is van többféle, alapból mind 200 méteres (csirke 50, disznó 100m, pulyka 150m, kos 200m). A teljes meretű kos aszem vagy 30 kiló, oda bizony kell a .357 magnum - de az elég is hozzá. A .38 olyan messzire már nem elég.

Ha van kedved, szívesen segítek akármiben. Rohadt messze van azba 100 méter, még a 100 méteren hadználatos 1/2 kos pedig akkora mint egy magyar vizsla - alig látszik. :o Amikor mégis ledől, hihetetlenül jó erzés. Össze se lehet hasonítani azzal, hogy papírra lő az ember. Próbáld ki, ez a nyolccolos fegyver erre lett teremtve. Engedd ki a dzsint a palackból! :mrgreen:

Gyári .357 Mag lőszerrel is remekül lehet lőni, nem kell tölteni. A ritkább kalibereknél muszáj tölteni, a .357böl viszont legalább van bolti választék
Chronicus Magnumitis írta: 2025.07.28. 16:20 Gratula, szerintem nagyon szép.
Ha jól tudom, csak a nemzeti 50 méteres nagykal pisztolynál van 6"-os csőkorlátozás, a 100 méteres szolgálati pisztolyt vagy a 200 méteres nagykal számokat már lehet vele lőni.
Egy jó kis 200 graines lövedékkel a 200 méteres kos sem lehet akadály... OFF vége, mert száműznek minket a sportlövőbe, vagy az újratöltőbe...
Öndzámüződtem :) 158 grain is elég oda, csak gyors legyen.

Viszont a való életben sajnos szinte senki, szinte soha nem lő 200 méteres big bore pistolt idehaza. Nincs hol. Mindenki 100 meteren lővi, arányosan csökkentett feles célokra - ami ugyanaz mint a field pistol. Oda a nehéz .38 Soec is elmegy, (NEM a verszegény wadcutterek, hanem igazi .38 Spec full töltet) meg a 9x19 is szépen borítja a vasat - de .357 az igazi.

Én .44 Magnumnal lővöm de csak a feeling miatt, manapság azt is csak .44 Special szintre töltve - 240 grain SWC 1060 fps. Gyenge 800 Joulos szobalőszer, szinte “.44 Flobert “‘ :lol: Azért nem kicsit gyorsabbra, mert ha a lövedék hangsebesség felett kezdi a pályafutását, és 50-100 méter között kerül a transszónikus zónába, akkor instabillá vállhat amikor hangsebesség alá süllyed. Ha pedig azt szeretném, hogy 100 /200 méteren is hangsebesség fölött maradjon, az is megoldás hogy sokkal gyorsabb legyen és soha ne is menjen 1100-1200 fps alá - de ilyekor sanszos, hogy szétb.ssza a közeli csike célokat, mert túl erős lesz. egyszer már jogosan ki akartak zárni emiatt. Úgyhogy jobb a békesség , maradok a gyenge szobalőszernél.

200 meterre pedig igazi .44 Magnum, 300 graines lövedekkel. De a nehez .357 is borítja.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Petya357 írta: 2025.07.28. 22:16 Viszont a való életben sajnos szinte senki, szinte soha nem lő 200 méteres big bore pistolt idehaza. Nincs hol. Mindenki 100 meteren lővi, arányosan csökkentett feles célokra - ami ugyanaz mint a field pistol. Oda a nehéz .38 Soec is elmegy, (NEM a verszegény wadcutterek, hanem igazi .38 Spec full töltet) meg a 9x19 is szépen borítja a vasat - de .357 az igazi.
A wadcutter 25 m után elkezd bólogatni, annál messzebb nem igazán lehet vele rendesen célba lőni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.07.29. 07:39 A wadcutter 25 m után elkezd bólogatni, annál messzebb nem igazán lehet vele rendesen célba lőni.
Mekkora szerencse, hogy ez nem mondtad el a sporttarsnak akit saját szememmel láttam S&W model 52-vel ami .38 Wadcutterrel üzemelő öntöltő pisztolly borogatni a kosokat rövidpályás (50 m) sziluetten . El is találta és le is borult. A rövidpályáshoz IMHO nem ideális a wadcutter, de nem is alkalmatlan.

Van valami abban, amit mondasz, de az ilyen állításokat érdemes ellenőrizni. Valaha is wadcutterrel 50 meterre, vagy csak úgy mesélték az öregek a tábortűz mellett? ;)

Egyébként a szubszonikus vs szuperszonikus átmenet is ilyen. Saját magam is tapasztaltam, hogy kevésbé jó, ha hangsebesség határán mozog a lövedék, de a mértéke nem biztos - lehet, hogy többet árt fejben, mint természetben. Ezért töltöttem is egy letrát .44 Magnumból, amit már csak le kell kronózni és szórást lőni 100 , vagy 200 méterre. (És kontrollt 25 méterre) Ha igaz az elmélet, akkor lesz egy romlás egy bizonyos sebesség fölött. Ez a móka alsó hangon 2 óra. Ilyen ez a popszakma.

Ha nem igazolja az elméletet, akkor.. a fegyver mindig jobban tudja a fizikát.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Sjani86 írta: 2025.07.28. 20:44 Van testvére is:
11.JPG
12.JPG
13.JPG

Kép
Szerintem elképesztően stílusosra sikerültek! Grat.

Azt nem értem, hogy:
a, rengeteg ezekhez hasonló "körülmetélt" fegyver maradt fent a 19. századból, népszerű volt ezt utólag megcsinálni
b, akkor a Colt és a Remington miért NEM csinált hasonlókat GYÁRILAG? (Még a szupernépszerű 31-es zsebrevolverek sem nagyon voltak 3" alatti csőhosszal)
c, alig van hasonlónak modern replikája a 2 nagy gyártónál (Piettának van 1 Coltja meg 1 Remingtonja, de azok is square butt markolatúak alapértelmezésben, 1 tíus van csak asszem birdshead grippel, a többinél maximum utánrendelhető.)
BerChester
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BerChester »

Petya357 írta: 2025.07.28. 22:16 Gratula!! Gyönyörű fegyver, és nem kell mindenhez ok. Mindenki vett már “csak” fegyvert. ;)

Igen, ahogy Magmumitisz írja, a kispályás 50m sziluettre igaz amit írsz . az pedig egy hazai specialitás - a lőtéri adottságok szerethető, de torzszülött gyermeke, mert sajnos sok városban csak 50 m van (vagy az sem..) Itt a gyorspont szabálykönyve szerinti fegyverre lehet csak lőni, ahol 6” a limit.

Az “igazi” sziluett 100m nél kezdődik, field pistol versenyszámmal. Csikre 25m, disznó 50m, pulyka 75m, kos 100m. Itt 10 3/4”-ig :!: lehet elmenni - én pl 9,5” .44 Magnum Super Redhawkkal tolom ;) de 100 méterre bőségesen elég a .357, sőt még a para, és a rendes .38 Spec is borítja a kost.

A big bore pistol a következő szint, ebből is van többféle, alapból mind 200 méteres (csirke 50, disznó 100m, pulyka 150m, kos 200m). A teljes meretű kos aszem vagy 30 kiló, oda bizony kell a .357 magnum - de az elég is hozzá. A .38 olyan messzire már nem elég.

Ha van kedved, szívesen segítek akármiben. Rohadt messze van azba 100 méter, még a 100 méteren hadználatos 1/2 kos pedig akkora mint egy magyar vizsla - alig látszik. :o Amikor mégis ledől, hihetetlenül jó erzés. Össze se lehet hasonítani azzal, hogy papírra lő az ember. Próbáld ki, ez a nyolccolos fegyver erre lett teremtve. Engedd ki a dzsint a palackból! :mrgreen:

Gyári .357 Mag lőszerrel is remekül lehet lőni, nem kell tölteni. A ritkább kalibereknél muszáj tölteni, a .357böl viszont legalább van bolti választék

Öndzámüződtem :) 158 grain is elég oda, csak gyors legyen.

Viszont a való életben sajnos szinte senki, szinte soha nem lő 200 méteres big bore pistolt idehaza. Nincs hol. Mindenki 100 meteren lővi, arányosan csökkentett feles célokra - ami ugyanaz mint a field pistol. Oda a nehéz .38 Soec is elmegy, (NEM a verszegény wadcutterek, hanem igazi .38 Spec full töltet) meg a 9x19 is szépen borítja a vasat - de .357 az igazi.

Én .44 Magnumnal lővöm de csak a feeling miatt, manapság azt is csak .44 Special szintre töltve - 240 grain SWC 1060 fps. Gyenge 800 Joulos szobalőszer, szinte “.44 Flobert “‘ :lol: Azért nem kicsit gyorsabbra, mert ha a lövedék hangsebesség felett kezdi a pályafutását, és 50-100 méter között kerül a transszónikus zónába, akkor instabillá vállhat amikor hangsebesség alá süllyed. Ha pedig azt szeretném, hogy 100 /200 méteren is hangsebesség fölött maradjon, az is megoldás hogy sokkal gyorsabb legyen és soha ne is menjen 1100-1200 fps alá - de ilyekor sanszos, hogy szétb.ssza a közeli csike célokat, mert túl erős lesz. egyszer már jogosan ki akartak zárni emiatt. Úgyhogy jobb a békesség , maradok a gyenge szobalőszernél.

200 meterre pedig igazi .44 Magnum, 300 graines lövedekkel. De a nehez .357 is borítja.

Köszönöm a sok információt, kimondottan szeretem a konkrét paramétereket! Megvallom, összecsordult a nyál a számban, így alkalmasint belenyalintanék a sziluett lövészet világába is.
Ha jól láttam, Füzesabony és Napkor jöhet szóba, ha 100 m-es field pisztoly divíziót is futtató verseny helyszínt keresnék. De ennyire még nem szaladnék előre.
Vajon a rövidebb adottágú lőterek közül, ahol csak 50 m-es pálya van (s esetleg Pesthez minél közelebb), van-e olyan, amelyikhez el lehet menni kezdőként gyakorolni, s első sikerélményeket megszerezni? Mert mondjuk egy csirke elborítása 25 méterről kis döntés az emberiségnek, de nagy döntés lenne nekem. ;)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Jászberény Hábencius, ott kimondottan sziluett pálya is van, de Gyálon is van 50 m.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.07.29. 10:58 Jászberény Hábencius, ott kimondottan sziluett pálya is van, de Gyálon is van 50 m.
Jászbereny Hábenciusz mesze a legjobb sziluett lőter idehaza, ez tény. 100m, 200m - csúcs.Lenne.

De nem az. A tulajdonos-névadó sajnos nem jó ember. Nem szívesen írok ilyet bárkiről nyilvános fórumon, de nagy ívben kerülendő hely. A 2023-as EB után etikai eljárást indítottak ellene, annyira gáz. A személyes tapasztalataim - amikor meg semmi masról nem hallottam, cssk elmentem oda lőni - is hajmeresztőek - pedig én aztán láttam mindent. De ilyen vállalhatatlan viselkedést soha, sehol se. :o

Nem ajánlom. No f.cking way. Inkabb abbahagynán a lövészetet, mint oda menni. És most visszafogott voltam, elsőre sokkal csúnyábbat írtam. :?

Gyál - persze, megvan a távolság, de nincs kiépítve az infrastruktúra - talpak, stb - és nincsenek pisztoly célok. Papírra tudsz gyakorolni - én is szoktam - de ennél többet nem. Gyál NEM sziluett lövő hely. Neszmély dettó - papírra gyakorolni szuper, van 200 sőt 300 meter is - de nincsenek sziluett célok. :roll:

Füzesabony - baromi jó sziluettre. Igaz, hogy csak 100m, de parádés infrastruktúra, most volt felújítva. Sziluett paradicsom. Ott szokott lenni mindenkomolyabb verseny - nem véletlenül. Egy - másfél óra aztóval . Rendszeresen megfordulnak ott komoly sziluett lövők, tök segítőkészek. Esetleg mehetnénk közösen, mert jó hely, megéri - egyúttal elbábozom azt a keveset, amit tudok. 8-)

Napkor - nem olyan nagy és menő, mint Füzesabony, de van minden, és a tulaj - István - is jó lövő, és jo fej, tud tanácsot adni. Irgalmatlanul messze van, 2,5-3 óra oda, ugyan annyi vissza Pestről. Van, hogy rászánom magamat, mert jó arcok es családias.

Tatabánya - nagyon nagyon komoly sziluett hagyományokkal rendelkezik, de csak kiskaliber. A lőtér adottságai miatt nem engedik nekik az 50 méteres nagykalibert, csak 25-re. Ez a kiskal puska sziluett paradicsom. Nagykalra nem jó.

Üllő - ott is van 50m, sziluettet is komolyan veszik - rövidpályásra szerintem ez van a legközelebb. Kipróbálasra őket ajánlom. Egy telefon előtte pls hogy alkalmas-e éppen akkor (a sziluett miatt pályát kell rendezni!) , és rákérdezni hogy vannak-e rövidpályás pisztoly célok, mert kiskal biztosan van, nagykal - talán.

Buzsákkal most folyik a tárgyalás. Ha sikerül megegyezni, az is rohadt jó lesz - de meg nincsenek céljaik, es lőállást is kell kialakítani. Optimista vagyok, jövőre szerintem már lesz. És ha végre lesz, akkor messze mert Pestről 2 óra autó - viszont minden - 100 m pisztoly, 200 m pisztoly, nagykal puska - minden.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.07.29. 12:06 Jászbereny Hábenciusz mesze a legjobb sziluett lőter idehaza, ez tény. 100m, 200m - csúcs.Lenne.

De nem az. A tulajdonos-névadó sajnos nem jó ember. Nem szívesen írok ilyet bárkiről nyilvános fórumon, de nagy ívben kerülendő hely. A 2023-as EB után etikai eljárást indítottak ellene, annyira gáz. A személyes tapasztalataim - amikor meg semmi masról nem hallottam, cssk elmentem oda lőni - is hajmeresztőek - pedig én aztán láttam mindent. De ilyen vállalhatatlan viselkedést soha, sehol se. :o

Nem ajánlom. No f.cking way. Inkabb abbahagynán a lövészetet, mint oda menni. És most visszafogott voltam, elsőre sokkal csúnyábbat írtam. :?
Sajnos csak megerősíteni tudom, részben saját, részben mások elmesélt tapasztalatai alapján. :-(
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.07.29. 12:11 Sajnos csak megerősíteni tudom, részben saját, részben mások elmesélt tapasztalatai alapján. :-(
Sejtetés helyett olyan jók lennének részletek...
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.07.29. 12:22 Sejtetés helyett olyan jók lennének részletek...
Nemzetközi es magyar sportolók folyanatos sértegetése, verseny szám közben :!: megzavarása. A jó ízlésen túlmutató , irracionálisan militáns nacionalizmus. Loksi fórumtársunkra le se merem írni, mint mondott.

Egy testi fogyatékkal élő sértegetése, mozgáskorlátozott osztrák sportoló direkt szivatása . 2 mankóval láttam csiga tempóban vánszorogni, csak azért, mert Hábencius nem engedte hogy oda guruljanak 30 métert autóval pedig elfért volna a kisúton és ott röhögött a szemét. Ez volt imho a legalja. Durva lenyúlások korábban megbeszélt dolgokra, amik benne voltak az árban - csak a szokásos, ilyen ezert néha van máshol is.

Elég lesz?
algreg
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: algreg »

Petya357 írta: 2025.07.29. 12:06 Jászbereny Hábenciusz mesze a legjobb sziluett lőter idehaza, ez tény. 100m, 200m - csúcs.Lenne.

Gyál - persze, megvan a távolság, de nincs kiépítve az infrastruktúra - talpak, stb - és nincsenek pisztoly célok. Papírra tudsz gyakorolni - én is szoktam - de ennél többet nem. Gyál NEM sziluett lövő hely. Neszmély dettó - papírra gyakorolni szuper, van 200 sőt 300 meter is - de nincsenek sziluett célok. :roll:

Füzesabony - baromi jó sziluettre. Igaz, hogy csak 100m, de parádés infrastruktúra, most volt felújítva. Sziluett paradicsom. Ott szokott lenni mindenkomolyabb verseny - nem véletlenül. Egy - másfél óra aztóval . Rendszeresen megfordulnak ott komoly sziluett lövők, tök segítőkészek. Esetleg mehetnénk közösen, mert jó hely, megéri - egyúttal elbábozom azt a keveset, amit tudok. 8-)

Napkor - nem olyan nagy és menő, mint Füzesabony, de van minden, és a tulaj - István - is jó lövő, és jo fej, tud tanácsot adni. Irgalmatlanul messze van, 2,5-3 óra oda, ugyan annyi vissza Pestről. Van, hogy rászánom magamat, mert jó arcok es családias.

Tatabánya - nagyon nagyon komoly sziluett hagyományokkal rendelkezik, de csak kiskaliber. A lőtér adottságai miatt nem engedik nekik az 50 méteres nagykalibert, csak 25-re. Ez a kiskal puska sziluett paradicsom. Nagykalra nem jó.

Üllő - ott is van 50m, sziluettet is komolyan veszik - rövidpályásra szerintem ez van a legközelebb. Kipróbálasra őket ajánlom. Egy telefon előtte pls hogy alkalmas-e éppen akkor (a sziluett miatt pályát kell rendezni!) , és rákérdezni hogy vannak-e rövidpályás pisztoly célok, mert kiskal biztosan van, nagykal - talán.

Buzsákkal most folyik a tárgyalás. Ha sikerül megegyezni, az is rohadt jó lesz - de meg nincsenek céljaik, es lőállást is kell kialakítani. Optimista vagyok, jövőre szerintem már lesz. És ha végre lesz, akkor messze mert Pestről 2 óra autó - viszont minden - 100 m pisztoly, 200 m pisztoly, nagykal puska - minden.
Kis önreklámként hadd írjam hozzá a listához a mi bábonymegyeri lőterünket is. Harmadik éve rendezünk sziluett versenyt is, de eddig az időjárással nem volt szerencsénk. Idén végre összejött a dolog, jó hangulatú versenyen vagyunk túl, magunkhoz képest egész tisztességes (~20 fő) mezőnnyel.

200-as pálya, de jelenleg még csak léges és kiskal céljaink vannak.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

algreg írta: 2025.07.29. 13:12 Kis önreklámként hadd írjam hozzá a listához a mi bábonymegyeri lőterünket is. Harmadik éve rendezünk sziluett versenyt is, de eddig az időjárással nem volt szerencsénk. Idén végre összejött a dolog, jó hangulatú versenyen vagyunk túl, magunkhoz képest egész tisztességes (~20 fő) mezőnnyel.

Abszolút! Köszi hogy mondod. A kiskal is tök jó dolog. Puskával sajnos béna vagyok, de sok embernek pont az jön be. Kiskal pisztoly cél is van estleg? A nyílt puska és a pisztoly ugyanazokat a célokat használja, az optikás kiskal puska pedig kisebbet.

A pisztoly cél zsebbe nyúlósabb, a 100 meteres 1/2 is, de főleg a teljes méretű 200 méteres - viszont tuti lehetne versenyeket rendezni, ha lenne. Addig is lehet papírra gyakorolni, meg kispuskával - ezt jó tudni
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.07.29. 13:04 Nemzetközi es magyar sportolók folyanatos sértegetése, verseny szám közben :!: megzavarása. A jó ízlésen túlmutató , irracionálisan militáns nacionalizmus. Loksi fórumtársunkra le se merem írni, mint mondott.

Egy testi fogyatékkal élő sértegetése, mozgáskorlátozott osztrák sportoló direkt szivatása . 2 mankóval láttam csiga tempóban vánszorogni, csak azért, mert Hábencius nem engedte hogy oda guruljanak 30 métert autóval pedig elfért volna a kisúton és ott röhögött a szemét. Ez volt imho a legalja. Durva lenyúlások korábban megbeszélt dolgokra, amik benne voltak az árban - csak a szokásos, ilyen ezert néha van máshol is.

Elég lesz?

Aztakur.va. Köszi a sztorit.

(Mondjuk nekem fura, hogy ez vmi magas helyen bekötött vezető elvtárs.
Mert ennél kevesebbekért is előkerül az írógép+papír mifelénk.)
algreg
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.07.29. 15:11 Abszolút! Köszi hogy mondod. A kiskal is tök jó dolog. Puskával sajnos béna vagyok, de sok embernek pont az jön be. Kiskal pisztoly cél is van estleg? A nyílt puska és a pisztoly ugyanazokat a célokat használja, az optikás kiskal puska pedig kisebbet.

A pisztoly cél zsebbe nyúlósabb, a 100 meteres 1/2 is, de főleg a teljes méretű 200 méteres - viszont tuti lehetne versenyeket rendezni, ha lenne. Addig is lehet papírra gyakorolni, meg kispuskával - ezt jó tudni
Igen, vannak 3/8-os céljaink is.

A nagykal célok beszerzése nekünk sajna elég komoly beruházás lenne, kétes megtérülési idővel.

A hely is szűk keresztmetszet, legutóbb 8 pályát rendeztünk be (4 rövid, 2 hosszú optikás puska és 2 nyílt puska/pisztoly), ezzel kb. meg is telt a placc, reálisan még tán egy léges pályát tudtunk volna beszuszakolni. Egy feles pisztolypálya minimum 4m széles, max három férne be nálunk, fullos pályából kettő...
IMG_20250711_170911.jpg
Sjani86
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sjani86 »

gvass1 írta: 2025.07.29. 09:27 Szerintem elképesztően stílusosra sikerültek! Grat.

Azt nem értem, hogy:
a, rengeteg ezekhez hasonló "körülmetélt" fegyver maradt fent a 19. századból, népszerű volt ezt utólag megcsinálni
b, akkor a Colt és a Remington miért NEM csinált hasonlókat GYÁRILAG? (Még a szupernépszerű 31-es zsebrevolverek sem nagyon voltak 3" alatti csőhosszal)
c, alig van hasonlónak modern replikája a 2 nagy gyártónál (Piettának van 1 Coltja meg 1 Remingtonja, de azok is square butt markolatúak alapértelmezésben, 1 tíus van csak asszem birdshead grippel, a többinél maximum utánrendelhető.)
Köszönöm, a Colt lassan 5 éve megvan már ebben a formában, eredetileg normál markolattal volt, én csináltam hozzá a hátsó acél markolat keretet meg a fa markolatot, a saját kezemre szabva.
Nagyon nagy vágyam volt mellé egy hasonló Remington is, ennek a donorja két éve megvolt, idén jutottam el oda, hogy "szétcseszessek" egy amúgy fullos vasat. Az csak a non plus ultra, hogy mindkettő Uberti, újabb gyártású, így 1:18" gyors huzagolásuk van, a rövid cső ellenére nagyon pontosak.

b. Passz, gondolom a hadseregnek ment a jó részük, így se tudtak eleget gyártani, aki akarta, utólag vagdosta őket. Más kérdés, hogy a progresszív huzagolás miatt ekkora csőhosszal kb tényleg csak kontakt távra volt alkalmas, mondjuk ott még jobb is lehetett a stophatása egy kulcslyukazó .44 konikálisnak. .31 kaliberben ilyen mini csőhosszal meg nem sok Joule maradhatott. Vagy a fene jobban tudja.

c. Ez valóban gáz, a Pietta Remington Ace is normál markolattal van, csak 3" csővel, meg ilyen rugós reteszes dobtengely rögzítéssel. A Coltok meg csak ilyen hülye alakú markolattal. Ubertinek meg egyáltalán nincs, csak a Cattlemannak van az a Birdhead markolatos 3,5" verziója.

Amúgy nekem az ihletet a youtube-on duelist1954 videója adta, aki egy 5 részes sorozatban mutatja be az átalakítást. Tőle van az ötlet a dobtengely rögzítésre is, meg az első irányzékra is.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

algreg írta: 2025.07.29. 21:06 Igen, vannak 3/8-os céljaink is.

A nagykal célok beszerzése nekünk sajna elég komoly beruházás lenne, kétes megtérülési idővel.

A hely is szűk keresztmetszet, legutóbb 8 pályát rendeztünk be (4 rövid, 2 hosszú optikás puska és 2 nyílt puska/pisztoly), ezzel kb. meg is telt a placc, reálisan még tán egy léges pályát tudtunk volna beszuszakolni. Egy feles pisztolypálya minimum 4m széles, max három férne be nálunk, fullos pályából kettő...

IMG_20250711_170911.jpg
Köszi az infókat, ez így ebben a formában is tök használható már! 8 pálya az egészen baráti, komoly versenyt lehet csinálni!

kb mennyi €€€ egy teljes szett feles cél?

Azon is gondolkodom, hogy venni egy-egy db feles és 1/1-es belővőcélt mind a négy állatból, ez összesen 8 cél, amit láncon lógatható, és akkor legalább gyakorolni lehetne - mindent is. Egy ilyen koncepciót el lehetne Nálatok barterelni lőterlátogatasra ? 🤔😉 szerintem sok embernek okozna örömöt.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

https://magnumtarget.com/collections/all/1-2-scale

Itt találsz referencia árakat AR500-as anyagra. Ahogy nézem, 150-200 dollár a négyes szett. A láncos olcsóbb, a hegesztett talpas drágább.

Egy pályához ebből kéne öt szett, az eddig ezer dolcsi, és még be is kéne hozatni raklapon, vámolni, (r)áfázni. Zsebbenyúlós...
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

SIG Sauer (P365 X-Macro), GlocK (48), HS (Hellcat Pro), Canik (MC9L)...UTÁN, végre egy ÖNÁLLÓ GONDOLAT a Smith & Wessontól..ja, NEM IDE!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/smith- ... -shield-x/

Kép
BerChester
Fórumtag
Fórumtag

Tömören, de őszinte szívvel: KÖSZÖNÖM!!!
Nem vagyok egy hirtelenkedő (kivéve, ha egy 8"-os Smith&Wessont kínál valaki eladásra jó áron :D ), így alapos előkészítéssel, elméleti ismerettel felvértezve fogom megközelíteni a sziluetteket. Mivel "egy évben csak egy új szakág" szabályrendszerem keretét ez évre kimeríti az IDPA, így jövőre besoroltam a sziluettet. Addig is azért 25 m-re (nálunk ez a rendelkezésre álló leghosszabb táv) arányosan kicsinyített méretben kinyomtatott sziluett képekre gyakorolni fogok ezzel a S&W rosszfiúval.
BerChester
Fórumtag
Fórumtag

algreg írta: 2025.07.29. 13:12 Kis önreklámként hadd írjam hozzá a listához a mi bábonymegyeri lőterünket is. Harmadik éve rendezünk sziluett versenyt is, de eddig az időjárással nem volt szerencsénk. Idén végre összejött a dolog, jó hangulatú versenyen vagyunk túl, magunkhoz képest egész tisztességes (~20 fő) mezőnnyel.

Örülök a felvetésnek, mert a Bábonymegyer lőtér más vonatkozásban látókörömbe került már. Időben középtávú céljaim közé tartozik, hogy a "sniper-életérzést" ha nem is kimaxolva, de alulról kicsit megkapargatva egy 22-es ismétlő puskával elsőre 50 m precíziós, majd növelve a távot akár 150-200 m precíziós versenyen is indulni. Az utóbbit meg ugyebár hol lehet, hát Nálatok. Viszont, ha már beelőzött a sziluett, a fegyvernem maradhat, csak akkor egyelőre nem papírra, hanem fémcélokra lehet puffogtatni, akár szintén Nálatok.
Majd csak annak kell alaposan utána járnom (jövőre), hogy milyen kiskal. puska megfelelő sziluettre, precíziósra és IPRF-re is egyben.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

BerChester írta: 2025.07.30. 15:50 Örülök a felvetésnek, mert a Bábonymegyer lőtér más vonatkozásban látókörömbe került már. Időben középtávú céljaim közé tartozik, hogy a "sniper-életérzést" ha nem is kimaxolva, de alulról kicsit megkapargatva egy 22-es ismétlő puskával elsőre 50 m precíziós, majd növelve a távot akár 150-200 m precíziós versenyen is indulni. Az utóbbit meg ugyebár hol lehet, hát Nálatok. Viszont, ha már beelőzött a sziluett, a fegyvernem maradhat, csak akkor egyelőre nem papírra, hanem fémcélokra lehet puffogtatni, akár szintén Nálatok.
Majd csak annak kell alaposan utána járnom (jövőre), hogy milyen kiskal. puska megfelelő sziluettre, precíziósra és IPRF-re is egyben.
CZ457
algreg
Fórumtag
Fórumtag

BerChester írta: 2025.07.30. 15:50 Örülök a felvetésnek, mert a Bábonymegyer lőtér más vonatkozásban látókörömbe került már. Időben középtávú céljaim közé tartozik, hogy a "sniper-életérzést" ha nem is kimaxolva, de alulról kicsit megkapargatva egy 22-es ismétlő puskával elsőre 50 m precíziós, majd növelve a távot akár 150-200 m precíziós versenyen is indulni. Az utóbbit meg ugyebár hol lehet, hát Nálatok. Viszont, ha már beelőzött a sziluett, a fegyvernem maradhat, csak akkor egyelőre nem papírra, hanem fémcélokra lehet puffogtatni, akár szintén Nálatok.
Jövő szombaton 100m-es precíziós versenyünk lesz, várunk szeretettel :)

Első ( :) ) ismétlő puskának egy CZ 457 Traininget ajánlok, nem fogsz benne csalódni.

A 150, de főleg a 200m már kissé feszegeti a kis 22LR határait, oda már komolyabb puska/optika/lőszer kell, és még így is benne van, hogy a szél miatt végül szerencsejáték lesz a verseny.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Esztétikuma szubjektív, de az biztos, hogy ergonómiában és megfizethetőségben nagyot léptek előre!
Beretta A300 Ultima Patrol Chisel Stock testreszabható taktikai sörétes

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... i-soretes/

Kép
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

gvass1 írta: 2025.07.31. 07:31 Esztétikuma szubjektív, de az biztos, hogy ergonómiában és megfizethetőségben nagyot léptek előre!
Beretta A300 Ultima Patrol Chisel Stock testreszabható taktikai sörétes

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... i-soretes/

Kép
nem a 1301 nek van forgózárfeje?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2025.07.31. 08:16 nem a 1301 nek van forgózárfeje?
De, összekevertem. Valóban: igazad van, az A300 billenő retesztestes, mindjárt javítom. Kösz.
layman
Fórumtag
Fórumtag

BerChester írta: 2025.07.30. 15:22 Tömören, de őszinte szívvel: KÖSZÖNÖM!!!
Nem vagyok egy hirtelenkedő (kivéve, ha egy 8"-os Smith&Wessont kínál valaki eladásra jó áron :D ), így alapos előkészítéssel, elméleti ismerettel felvértezve fogom megközelíteni a sziluetteket. Mivel "egy évben csak egy új szakág" szabályrendszerem keretét ez évre kimeríti az IDPA, így jövőre besoroltam a sziluettet. Addig is azért 25 m-re (nálunk ez a rendelkezésre álló leghosszabb táv) arányosan kicsinyített méretben kinyomtatott sziluett képekre gyakorolni fogok ezzel a S&W rosszfiúval.
Adás-vételben fúrumtárs hirdet pont egyet... de gondolom láttad :)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

algreg írta: 2025.07.30. 16:24 Jövő szombaton 100m-es precíziós versenyünk lesz, várunk szeretettel :)

Első ( :) ) ismétlő puskának egy CZ 457 Traininget ajánlok, nem fogsz benne csalódni.

A 150, de főleg a 200m már kissé feszegeti a kis 22LR határait, oda már komolyabb puska/optika/lőszer kell, és még így is benne van, hogy a szél miatt végül szerencsejáték lesz a verseny.
+1
CZ 457
Olcsó , könnyen elérhető, és baromi jó. Nekem 455 van, az elődje. Imádom, és mindent amit felsoroltál azzal lövök, azon túl még gyorspontot is!

Az optikán nem szabad spórolni, és sajnos ha olyat akarsz ami precíziósra is jó akkor bizony többe fog kerülni mint maga a fegyver. Több időt is érdemes rászánni a kiválasztásába. Az olcsó nem arányosan kicsit rosszabb lesz, hanem alkalmatlan. A sziluettet meg lehet úszni vadásztávcsővel, de a precizióst már nem nagyon.

Sziluettnél kicsit masok a szempontok mint statikus preciziós pontnál, IPRFnél ami dinamikus preciziós megint mas, de létezik jó közös metszet. 8-) Jó lesz, és veled együtt fogunk örülni.

Szubjektív véleményem szerint a 22 LR sniperkedés a nagykaliber élvezetének a 80%-át adja - az üzemeltetés költség (lőszer, alkalmas lőtér, fegyvercsó kopás) tizedéért.
BerChester
Fórumtag
Fórumtag

layman írta: 2025.07.31. 09:07 Adás-vételben fúrumtárs hirdet pont egyet... de gondolom láttad :)
Köszi! Nem csak, hogy láttam, hanem tegnap már be is írták a fegyvertartásimba :lol:
layman
Fórumtag
Fórumtag

BerChester írta: 2025.07.31. 13:58 Köszi! Nem csak, hogy láttam, hanem tegnap már be is írták a fegyvertartásimba :lol:
szép munka, grat! ;)
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

(Mivel lőteres téma, ezért választottam ezt a topikot, de ha úgy érzik a modik, akkor át lehet dobni OFF-ba vagy Arénába)

Nem tudom ki hogy van vele, de erősen gusztustalannak érzem, hogy egy rengeteg állami pénzt nyert lőtér úgy reklomázza magát, hogy magához hasonlítva, negatív példaként, egy működő lőtér képét rakja be, még ha nincs is megnevezve. A mai korban miért nehéz egy AI képet berakni oda? Vagy csak én vagyok túl érzékeny, akár azért is, mert járok arra a lőtérre? Ha lenne nekik is pénzük, nem így néznének ki, de a feladatát így is ellátja. A lőporfüst meg egyenesen hazugság, ha megy az elszívó (de tudom, ez általánosítás akar lenni).
32066785-82f5-4b3b-a317-947071354e1a.jpg
BerChester
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.07.31. 12:49 +1
CZ 457
Olcsó , könnyen elérhető, és baromi jó. Nekem 455 van, az elődje. Imádom, és mindent amit felsoroltál azzal lövök, azon túl még gyorspontot is!

Az optikán nem szabad spórolni, és sajnos ha olyat akarsz ami precíziósra is jó akkor bizony többe fog kerülni mint maga a fegyver. Több időt is érdemes rászánni a kiválasztásába. Az olcsó nem arányosan kicsit rosszabb lesz, hanem alkalmatlan. A sziluettet meg lehet úszni vadásztávcsővel, de a precizióst már nem nagyon.

Sziluettnél kicsit masok a szempontok mint statikus preciziós pontnál, IPRFnél ami dinamikus preciziós megint mas, de létezik jó közös metszet. 8-) Jó lesz, és veled együtt fogunk örülni.

Szubjektív véleményem szerint a 22 LR sniperkedés a nagykaliber élvezetének a 80%-át adja - az üzemeltetés költség (lőszer, alkalmas lőtér, fegyvercsó kopás) tizedéért.
Köszönöm, de eddig, és ne tovább :D Ennyi segítség és barátságos invitálás hatására már majdnem sutba dobtam a fegyver beszerzési és új szakág kipróbálási ütemtervemet, s kezdtem begépelni a google-ba, hogy: eladó CZ 457. De jött egy józan pillanat, újra a friss S&W barátom simogatására és etetésére koncentrálok. :) Viszont a magvak el lettek vetve, a természet meg mindig utat tör magának, így elfogadtam a sorsomat, hogy fogok én sziluetteket borítgatni, no meg messzi lőlapokat lyuggatni. Alkalmasint jelentkezek további jó tanácsokért (pl. optika...). Most pedig elmegyek nyaralni, mert ki kell pihenni ezt a komoly lelki terhet, miszerint nem lehet meg azonnal minden olyan fegyver, amire vágyam támad 8-) Mindenkinek további kellemes, és pufogtatásokban gazdag nyarat kívánok!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Az IDPA kitiltotta a SIG Sauer P320-at - RÉMHÍRTERJESZTÉS HELYETT OLVASD EL A HÍRT!!!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/az-idp ... r-p320-at/

Kép
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.08.03. 08:11 Az IDPA kitiltotta a SIG Sauer P320-at - RÉMHÍRTERJESZTÉS HELYETT OLVASD EL A HÍRT!!!

Kép
Danned from use...? 🤣

(Walesiül átkozottat jelent.)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.08.03. 08:56 Danned from use...? 🤣

(Walesiül átkozottat jelent.)
HÁHHÁÁÁ, tényeg.
Már ki is cseréltem.

Kép
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

gvass1 írta: 2025.08.03. 08:11 Az IDPA kitiltotta a SIG Sauer P320-at - RÉMHÍRTERJESZTÉS HELYETT OLVASD EL A HÍRT!!!

Kép
a hazai szöveccségnek kötelezően követnie kell a tiltást ? mármint az idpa szakagnak
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

brh562 írta: 2025.08.03. 09:26 a hazai szöveccségnek kötelezően követnie kell a tiltást ? mármint az idpa szakagnak
Nyilván igen. A teljes szoveccségnek nem mondhatják meg, a szakágnak viszont be kell tartania. Ha IDPA tagok akarnak maradni, be kell állni a sorba.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2025.08.03. 09:26 a hazai szöveccségnek kötelezően követnie kell a tiltást ? mármint az idpa szakagnak
Imho logikusan igen, de fegyverügyekben nincs logika. Én a szakágvezetőt kérdezném írásban.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

gvass1 írta: 2025.08.03. 09:05 HÁHHÁÁÁ, tényeg.
Már ki is cseréltem.

Kép
Ford Pinto, Windows Vista, iPhone 5, SIG P320.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Zsotrám »

Miért drágábbak itthon a lőszer és lőfegyver árak mint az USA-ban? Van vmi +adóteher vagy vmi itt az EU-ban vagy csak szimplán a 27%-os magyar ÁFA, ami kegyetlenül odab*sz nekik?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Zsotrám írta: 2025.08.04. 11:17 Miért drágábbak itthon a lőszer és lőfegyver árak mint az USA-ban? Van vmi +adóteher vagy vmi itt az EU-ban vagy csak szimplán a 27%-os magyar ÁFA, ami kegyetlenül odab*sz nekik?
Az árak nem drágábbak, csak magasabbak. A fegyver és a lőszer az, ami drágább.

Amiért minden más is, ami Amerikában 1 egység, de Európában máris másfél.

Lőszer, fegyver, és hasonló "niche" termékek meg akár x2-x3-x(sok) is lehetnek.

Vám, ÁFA, kofa, Tefu, engedély, ügyintézés, amitakarsz.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.08.04. 11:17 Miért drágábbak itthon a lőszer és lőfegyver árak mint az USA-ban? Van vmi +adóteher vagy vmi itt az EU-ban vagy csak szimplán a 27%-os magyar ÁFA, ami kegyetlenül odab*sz nekik?
Itt MINDEN drágább. Eleve az EU-ban:
- van magas VAT/ÁFA/Mwst, ami az USA-ban ha van is: töredéke (nálunk ez bónuszként a világbajnok)
- eleve a legtöbb dolgot az USA-ból (vagy máshonnan) kell idehozni, mert az EU-n belüli gyártás nagy részét kinyírták
- bármit is kell szállítani az EU-n belül, többszörösbe kerül (magasabb üzemanyagárak, magasabb élőmunka közterhek, útdíjak stb.)
- minden szaros EU-n belüli országban más szabályozás, más papírmunka, export-import engedélyekkel szopás
- de a legfontosabb fegyverügyekben: itt nincsen piac, a teljes EU-s lőfegyverpiac az mondjuk Texas államéhoz képest is csak egy kerekítési hiba. Az elérendő árréstömeget sokkal kevesebb egységre kell elosztani.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.08.04. 12:16 Itt MINDEN drágább. Eleve az EU-ban:
- van magas VAT/ÁFA/Mwst, ami az USA-ban ha van is: töredéke (nálunk ez bónuszként a világbajnok)
- eleve a legtöbb dolgot az USA-ból (vagy máshonnan) kell idehozni, mert az EU-n belüli gyártás nagy részét kinyírták
- bármit is kell szállítani az EU-n belül, többszörösbe kerül (magasabb üzemanyagárak, magasabb élőmunka közterhek, útdíjak stb.)
- minden szaros EU-n belüli országban más szabályozás, más papírmunka, export-import engedélyekkel szopás
- de a legfontosabb fegyverügyekben: itt nincsen piac, a teljes EU-s lőfegyverpiac az mondjuk Texas államéhoz képest is csak egy kerekítési hiba. Az elérendő árréstömeget sokkal kevesebb egységre kell elosztani.
Na igen. Oregonban pl. 0%, de a legmagasabb sales tax is csak 11,5%, egyetlen városban. Jellemzően hajszállal, de 10% alatt van.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

AndyA írta: 2025.08.04. 13:05 Na igen. Oregonban pl. 0%, de a legmagasabb sales tax is csak 11,5%, egyetlen városban. Jellemzően hajszállal, de 10% alatt van.
OFF

ezzel egyidejűleg nincs is áfavisszatérítés, meg ezzel kapcsolatos bürokrácia (annak a költségeivel együtt), továbbá az ezzel történő visszaélések sokasága

ON
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2025.08.04. 13:35 OFF

ezzel egyidejűleg nincs is áfavisszatérítés, meg ezzel kapcsolatos bürokrácia (annak a költségeivel együtt), továbbá az ezzel történő visszaélések sokasága

ON
...viszont cserébe sokkal nehezebb követni, hogy a sor vége az valóban a sor vége-e, és aki ott van, az befizette-e a befizetnivalót, vagy úgy csinált, mintha tovább adta volna valakinek, hogy neki ne kelljen fizetni.

Szóval ez sem jobb vagy rosszabb, csak "más".
Maci22hun
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Maci22hun »

Sziasztok,

ha van itt olyan fórumtárs, akinek szintén van Beretta M9A4 vagy A3 pisztolya, jelezné nekem légyszi? :) Lenne pár típus specifikus kérdésem. :)

Köszi!
IMG_0726.jpeg
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Kiskaliberű öntöltőcske a HÁTIZSÁKBA - S&W FPC összehajtható karabély: már van .22-esben is!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/sw-fpc ... -esben-is/

Kép
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Buzsáki lőtér

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Kara Norbi interjú. Snttekkel a lőtérről, versenyekről.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Poresz
Veterán
Veterán

Re: Fegyverfotózás (saját fotók)

Sjani86 írta: 2025.07.28. 20:33 Szia, köszönöm szépen, régóta vágytam rá, a donor már két éve megvolt, sokáig tartott az elhatározás, hogy "tönkrevágjak" egy amúgy fullos fegyvert.
(Illetve tönkre vágassak, az elkövető Pergel Művész Úr volt!)
A markolatkeret az maradt, ezt adta ki, a markolatpaneleket rögzítő kis stift lett áthelyezve csak.
Azt szokták mondani, Remington revolvernek azért nehéz madárfejmarkolatot készíteni, mert nincs külön alkatrészként "backstrap". Gondolkodtam, hogyan kellene belevágni
Remington 1858 with Thunderer grip.png
Még ha ugyanaz a replikagyártó is, annak valószínűsége minimális, hogy a Remington markolatának hátsó részét úgy lehet levágni a tokról, hogy a Cattleman backstrap oda passzoljon vagy passzítható legyen. - De nem teljesen esélytelen tervezni és gyárt(tat)ni egy oda passzolót, habár olcsóbb hobbiprojektet is el tudok képzelni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

LUXIZÁSI amerikai módra - SIG Sauer P365-Luxe: luxuspisztoly a nagyon hátrarúgás-érzékenyeknek

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/sig-sa ... kenyeknek/

Kép
bandligy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: bandligy »

Poresz írta: 2025.08.05. 22:33 Azt szokták mondani, Remington revolvernek azért nehéz madárfejmarkolatot készíteni, mert nincs külön alkatrészként "backstrap". Gondolkodtam, hogyan kellene belevágni
Még ha ugyanaz a replikagyártó is, annak valószínűsége minimális, hogy a Remington markolatának hátsó részét úgy lehet levágni a tokról, hogy a Cattleman backstrap oda passzoljon vagy passzítható legyen. - De nem teljesen esélytelen tervezni és gyárt(tat)ni egy oda passzolót, habár olcsóbb hobbiprojektet is el tudok képzelni.
Nem lenne egyszerűbb/olcsóbb a gyárit legömbölyíteni a fa markolattal együtt?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bandligy írta: 2025.08.06. 07:31 Nem lenne egyszerűbb/olcsóbb a gyárit legömbölyíteni a fa markolattal együtt?
Szerintem gond lesz belőle, ha a markolat hátsó sarkát lefaragod, márpedig itt saccra annyira kellene, hogy nem is érne össze többé az alja a hátával.
Sjani86
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sjani86 »

Poresz írta: 2025.08.05. 22:33 Azt szokták mondani, Remington revolvernek azért nehéz madárfejmarkolatot készíteni, mert nincs külön alkatrészként "backstrap". Gondolkodtam, hogyan kellene belevágni
A facen az amerikai cap and ball csoportban màr leìrtam anno, igaz ez Colt de Remington esetén is jó lehet:

1: Cut off the original backstrap in where You think it will be comfortable for You
2: Curve a 3-5mm thick (as thick as the original backstrap) brass strip for the shape You want
3: File both the backstrap and the curved brass strip approx 10-15mm long a little bit more than the half of their thickness (You need a little space for the soldering compound)
4. File a flat surface in the brass strip where it will join to the trigger guard
5: Drill the hole on the bottom of the curved brass strip for the screw, then expand it to the rigt size for the screw's head
6: Flux both the backstarp and the curved brass strip in the meeting points with some soldering flux liquid
7: Put a little tin plate in the gap between them
8: Screw in the bottom screw that will fix the brass strip to the backstrap in the right point Of course both of them need to be fixed to your gun's frame
9: Heat the meeting points with a gas torch until the tin melting.
10: Let it cooling down, then sanding it with fine emery paper in the meeting points.
11: Done.
FB_IMG_1754459495880.jpg
Poresz
Veterán
Veterán

bandligy írta: 2025.08.06. 07:31 Nem lenne egyszerűbb/olcsóbb a gyárit legömbölyíteni a fa markolattal együtt?
Nézd meg: egy ponton elfogy az anyag! Ezért lett fórumtársé “semi-bird’s head”. - De királyul néz ki az is. :-)
layman
Fórumtag
Fórumtag

Egy kis ballisztikai mókázás: Could You Defeat A TYRANNOSAURUS REX ?
https://www.youtube.com/watch?v=7Pf6E8yjMAI
Poresz
Veterán
Veterán

Ma esti ötletem, csak úgy: skót felföldi Murdoch-stílusú teljesen acél pisztoly a jellegzetes markolattal, benne a "fogpiszkálóval" (gyúlyuktisztító tűvel), sátorvas nélkül "golyós" elsütőbillentyűvel, Queen Anne pisztoly-stílusú boxlock (lakatlemez nélküli) lakattal, lecsavarható csővel, előagy nélkül.
Highlander Murdoch - Queen Anne.png
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy SzTFO-ban ez egy közel ideális civil önvédelmi snubbie lenne, hiszen:
- olcsó lőszer
- csekély hátrarúgás
- jól látható irányzékok
- tartós és ergonomikus markolat
- zárt tokszerkezet, balső kakas, rántáskor nem akad el semmiben
- gyors újratöltés

Újabb feltámasztott revolver: S&W M940 9 mm Luger

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... -mm-luger/

Kép
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.08.08. 11:44 Egy SzTFO-ban ez egy közel ideális civil önvédelmi snubbie lenne, hiszen:
- olcsó lőszer
- csekély hátrarúgás
- jól látható irányzékok
- tartós és ergonomikus markolat
- zárt tokszerkezet, balső kakas, rántáskor nem akad el semmiben
- gyors újratöltés
Na, egy SzTFO-ban azonnal indulnék érte a boltba.

Azt sem tagadom, hogy a másik gyenge pontom ugyanez lenne, .44 Spec. kaliberben. - Kb. ugyanez a teljesítmény, ugrálás helyett tolósabb hátrarúgás, nagyobb lyukak.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.08.08. 11:51 Na, egy SzTFO-ban azonnal indulnék érte a boltba.

Azt sem tagadom, hogy a másik gyenge pontom ugyanez lenne, .44 Spec. kaliberben. - Kb. ugyanez a teljesítmény, ugrálás helyett tolósabb hátrarúgás, nagyobb lyukak.

Meg egy-másfél tokmérettel nagyobb fegyver lenne, főleg a dobnál. A .44 Special azért jóval nagyobb lőszer!
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.08.08. 11:55 Meg egy-másfél tokmérettel nagyobb fegyver lenne, főleg a dobnál. A .44 Special azért jóval nagyobb lőszer!
Hmm… Én a K-tokmérettel is szívesen kiegyezek, csak Centennial-stílusú legyen a tok. - Habár lehet, hogy a használt Charter revolverek között kellene körülnézni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.08.08. 12:00 Hmm… Én a K-tokmérettel is szívesen kiegyezek, csak Centennial-stílusú legyen a tok. - Habár lehet, hogy a használt Charter revolverek között kellene körülnézni.
Értem az egzotikumok iránti vonzódásodat, de 5 db .44 Special helyére odafér 6 vagy akár 7 db .357 Magnum is, ami biztosan hatékonyabb (olcsóbb, hozzáférhetőbb). És sztem Smith15 fórumtárs még be is tudja hozatni neked:

Kép

Amire te vágysz amúgy sztem az a SW M296 Airlite Centennial .44 Sepcial (5-löv, K-frame, de nagyon könnyű) régesrég nem gyártják, ritkaság:

Ennyivel nagyobb, mint a J-frame:

Kép
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

SHTF esetén egyetlen meghatározó jellemzője a jó pisztolynak, ami valóban fontos: hogy VAN, vagy NINCS. Minden más - IMHO - harmadlagos.

Idióta kaliberek iránti vonzalom bennem is van bőven, de mindden ami most népszerű rejtett viselesre - kisebb 9x19 öntöltő, .38/.357 revkó - nem véletlenül népszerű. Mindem, ami kikopott - nem véletlenül kopott ki.

Egy Glock 19 vagy valami hasonló Tupperware szinte mindenkinek, szinte mindenre jó kéne, h legyen. SHTFre is.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Petya357 írta: 2025.08.08. 13:21 SHTF esetén egyetlen meghatározó jellemzője a jó pisztolynak, ami valóban fontos: hogy VAN, vagy NINCS. Minden más - IMHO - harmadlagos.
Igen, ezt a kérdést sok emberrel átbeszéltük.
Ha úgy alakul a helyzet, hogy lőfegyverre van szükséged, akkor a döntő különbség ott vann, hogy van nálad fegyver, vagy nincs nálad fegyver.
Ha van, akkor az már szinte mindegy, hogy egy Makarov PM, CZ 75B, Glock 19, Glock 45, vagy akár PA-63!

Egy barátom befektetési arannyal foglalkozik, nála is számtalanszor előjött ez a kérdés (érme, tömb, ékszer), de a végső válasz az; ha aranyra van szükséged, akkor szinte mindegy, hogy érme, tömb, vagy egy marék ékszer. Ott húzódik a határvonal, hogy van aranyad, vagy nincs aranyad.
Petya357 írta: 2025.08.08. 13:21 SHTF esetén egyetlen meghatározó jellemzője a jó pisztolynak, ami valóban fontos: hogy VAN, vagy NINCS. Minden más - IMHO - harmadlagos.
Egy Glock 19 vagy valami hasonló Tupperware szinte mindenkinek, szinte mindenre jó kéne, h legyen. SHTFre is.
A Glock 19 (és társai: Glock 17, Glock 45) szerintem a legjobb allround fegyverek.
Népszerű és elterjedt lőszert tüzelnek, könnyen rejthetők, nagy tűzerőt képviselnek, megbízhatóak, nem drágák, és sok féle kiegészítő kapható hozzájuk.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Idióta kaliberek iránti vonzalom bennem is van bőven, de mindden ami most népszerű rejtett viselesre - kisebb 9x19 öntöltő, .38/.357 revkó - nem véletlenül népszerű. Mindem, ami kikopott - nem véletlenül kopott ki.

Ezzel többségében egyetértve: az extremitásokat zárjuk ki azért a van/nincs-ből, hiszen mondjuk egy egylövetű Drulov szabadpisztollyal nem sokra mész, és egy 10"-es .44 Magnum sziluettlövő revolver is erősen korlátozott hasznosságú, ha rejtve akarod viselni.

(Már feltéve, ha pontosítjuk, hogy SHTF alatt mit értünk, egyszerű köztörvényes dolgok, forradalom/polgárháború, vagy totál Mad Max-es világvége.)

De egy G19/G17 nagyjából mindenre a jó válasz.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ VIDEÓ - erős szláv-PCC-túlsúllyal!
IWA2025 – Puskák (hosszú lőfegyverek) 1. rész

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ek-1-resz/
és
https://www.fegyvervideo.hu/iwa2025-pus ... ek-1-resz/

Kép
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hiperdrága német gyártó remake-je a hiperdrága másik német modellből:-))
Korth gyártásban feltámasztják a Korriphila luxuspisztolyt

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/korth- ... pisztolyt/

Kép
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Szép ár.

Ha valaki megvágyott egy görgős késleltetésű pisztolyt, 300-ért van eladó HK P9S. Próbáltam a minap egyet, tetszett.

https://vadaszapro.net/reszletek/364069 ... -fegyverek

gvass1 írta: 2025.08.12. 06:27 Hiperdrága német gyártó remake-je a hiperdrága másik német modellből:-))
Korth gyártásban feltámasztják a Korriphila luxuspisztolyt

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/korth- ... pisztolyt/

Kép
Csatolmányok
unnamed.jpg
unnamed.jpg (41.75 KiB) Megtekintve 4047 alkalommal
Thomaster
Főmérnök
Főmérnök

Bújtatott reklám ;-)

Hozzászólás Szerző: Thomaster »

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Bújtatott reklám ;-)

Thomaster írta: 2025.08.12. 18:34
Viszik majd, mint a fagyit egy forró nyári napon 8-)
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

Sziasztok!

Lövészklubot keresek Budapesten. Eddig a Gepárd lőtérre jártam, és Steel Challenge-t lőttem. Szempont nálam az is, hogy tömegközlekedéssel elérhető legyen a lőtér a 11. kerület Sasad-Kelenföld részéről.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Megjelent a Canik TTI Combat 'smoke' változata is,
kevéssé strigós kivitelben :)
https://www.canikusa.com/tti-combat
Csatolmányok
tti_smoke_1st_shoot-8_copy.jpg
tti_smoke_1st_shoot-8_copy.jpg (34.26 KiB) Megtekintve 3831 alkalommal
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Nem kívánom általában ezt a hipermodern sport kinézetet, de ez tetszik
layman írta: 2025.08.13. 14:18 Megjelent a Canik TTI Combat 'smoke' változata is,
kevéssé strigós kivitelben :)
https://www.canikusa.com/tti-combat
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

montecarlo írta: 2025.08.13. 15:38 Nem kívánom általában ezt a hipermodern sport kinézetet, de ez tetszik
Külsőtől eltekintve is ez amúgy egy bitang jó pisztoly.

Mondjuk szinte ugyanezt a műszaki tartalmat kicsit kevésbé látványos show-elemekkel sokkal olcsóbban is megkapod: Canik Sfx Rival 385e

Kép
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

gvass1 írta: 2025.08.13. 15:43
Dejaznemdzsónvikkes
:lol:
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Válasz küldése