Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Re: Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2024.11.18. 20:34 Beschussingolt is van. Nem konkrétan ez a fegyver erdekel, hanem az, hogy ilyenkor mi történik, ha nem felel meg a PKLV szigorán.
Ha VAN CIP próbajel, akkor csak szemle. Átmegy. Anélkül meg bukni fog az ilyen régi szar, vagy felrobbantják és adhatod le zacskóban megsemmisítésre.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

gvass1 írta: 2024.11.18. 20:37 Ha VAN CIP próbajel, akkor csak szemle. Átmegy. Anélkül meg bukni fog az ilyen régi szar, vagy felrobbantják és adhatod le zacskóban megsemmisítésre.
Thx. Ezzel az infóval már tudok is mit kezdeni.

Az “igyam el az árát” ezzel szemben nem csak szívtelen, az érzékenység nyomát is nélkülöző komment, de még csak nem is hasznos most, amikor tombol a száraz november :lol:
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.18. 21:06 Thx. Ezzel az infóval már tudok is mit kezdeni.

Az “igyam el az árát” ezzel szemben nem csak szívtelen, az érzékenység nyomát is nélkülöző komment, de még csak nem is hasznos most, amikor tombol a száraz november :lol:
A hétvégét Villányban töltöttem😉
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Nah meg is van ez első jogértelmezés a lőszerekre.
Annyi golyós lehet ami dbx200, és sörétes dbx400.
De ha ezernél több akkor rács satöbbi.
és ha egy golyós kaliberből csak 1 db-od van pl akkor abból max 200 lehet (201 már nem). (hiába van mondjuk 8db golyósod).
"..."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TurboP írta: 2024.11.19. 09:48 Nah meg is van ez első jogértelmezés a lőszerekre.
és ha egy golyós kaliberből csak 1 db-od van pl akkor abból max 200 lehet (201 már nem). (hiába van mondjuk 8db golyósod).
Aha, ez jó nagy baromságnak hangzik (az is), ÉS KI LÁTTA EZT ÍRÁSBAN?
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

TurboP írta: 2024.11.19. 09:48 Nah meg is van ez első jogértelmezés a lőszerekre.
Csatolmányok
images.jpeg
images.jpeg (7.49 KiB) Megtekintve 686 alkalommal
TurboP
Veterán
Veterán

Szóban mondta az ügyintéző, miközben voltam bent beíratni egy újabb fegyvert.
Azonban ezzel a következő a bajom valójában, hogy egy ellenőrzés után mikor beér a papír a lőszer darabszámmal, ez alapján vonja majd be esetlegesen az engedélyt. Értem, hogy majd egy hosszabb idő és pénz elköltése után visszakapom. De a rosszul értelmező ügyintézőnek semmi baja nem lesz egy ilyen történetből.

Más: Szerintetek az új fegyvertartásiban hány bejegyezhető fegyvernek van hely? (most ugye, hogy 20 darabra emelték a korlátot)
gvass1 írta: 2024.11.19. 09:53 Aha, ez jó nagy baromságnak hangzik (az is), ÉS KI LÁTTA EZT ÍRÁSBAN?
"..."
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

TurboP írta: 2024.11.19. 11:05 Szóban mondta az ügyintéző, miközben voltam bent beíratni egy újabb fegyvert.
Azonban ezzel a következő a bajom valójában, hogy egy ellenőrzés után mikor beér a papír a lőszer darabszámmal, ez alapján vonja majd be esetlegesen az engedélyt. Értem, hogy majd egy hosszabb idő és pénz elköltése után visszakapom. De a rosszul értelmező ügyintézőnek semmi baja nem lesz egy ilyen történetből.

Más: Szerintetek az új fegyvertartásiban hány bejegyezhető fegyvernek van hely? (most ugye, hogy 20 darabra emelték a korlátot)
Tehát pontosan az történik, ami miatt anyáztuk ennek a förtelemnek az alkotóit - jogbizonytalanság.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TurboP írta: 2024.11.19. 11:05 Szóban mondta az ügyintéző, miközben voltam bent beíratni egy újabb fegyvert.
Akkor nem történt semmi.

Ha írásba adná, akkor toll-papír-ügyészség.
TurboP
Veterán
Veterán

Persze tudom, csak én ezzel leírva majd akkor fogok találkozni, ha ez alapján bevonják az engedélyem. Akkor meg már mindegy lesz.

Te viszont mint a Kaliber főszerkesztője kérhetsz egy állasfoglalást, neked még válaszolni is fognak. (nem mint nekem egy takonygerincű gyalogparasztnak)
gvass1 írta: 2024.11.19. 11:42 Akkor nem történt semmi.

Ha írásba adná, akkor toll-papír-ügyészség.
"..."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TurboP írta: 2024.11.19. 12:56 Persze tudom, csak én ezzel leírva majd akkor fogok találkozni, ha ez alapján bevonják az engedélyem. Akkor meg már mindegy lesz.

Te viszont mint a Kaliber főszerkesztője kérhetsz egy állasfoglalást, neked még válaszolni is fognak. (nem mint nekem egy takonygerincű gyalogparasztnak)
1. akkor ne tartsál az ellenőrzés alá vonható, szem előtt levő tárolóhelyen többet, mint mondjuk egy 50-es doboz.

2. a jogszabály szövege alapján például szállíthatsz amúgy amennyi jólesik.

3. Bokros doktor, aki ért is a joghoz, írt egy értelmezést (már nyomják). A lényege az, hogy a magyar nyelv szabályai szerint a jogszabály nem ad ki egzakt számot, nem értelmezhető.

4. Állásfoglalást az kérjen, aki úgy fel tudja tenni a kérdést, hogy arra ne a várttal ellenkező válasz, vagy hasonlóképpen nem egyértelmű zagyvaság jöjjön. Ez esetben én ezt nem tudom megtenni, számos más esetben tudtam.
TurboP
Veterán
Veterán

Ez akkor a mostani kaliberben lesz benne?

(amúgy siralmas hogy ez lett a lényege)
gvass1 írta:
3. Bokros doktor, aki ért is a joghoz, írt egy értelmezést (már nyomják). A lényege az, hogy a magyar nyelv szabályai szerint a jogszabály nem ad ki egzakt számot, nem értelmezhető.
"..."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TurboP írta: 2024.11.19. 14:38 Ez akkor a mostani kaliberben lesz benne?

(amúgy siralmas hogy ez lett a lényege)
decemberiben.
TurboP
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.19. 14:40decemberiben.
köszönöm, erre gondoltam, megolvasom majd.
"..."
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

TurboP írta: 2024.11.19. 12:56 Persze tudom, csak én ezzel leírva majd akkor fogok találkozni, ha ez alapján bevonják az engedélyem. Akkor meg már mindegy lesz.
Ez nem teljesen így van. Nem lesz “mindegy”. Ha nem bcs - ami valóban kizáró ok lenne - hanem szabálysértés miatt vonják be, az ugyan nagy szívás , de nem a világ vége .

Csupán annyit jelent, hogy 6 hónapig nem lehet saját fegyvered. Utána ismét lehet barnakönyved, úgy, mintha semmi sem történt volna. A tároló helyiség kapacitásának túllépése a legjobb tudomásom szerint nem bűncselekmény, csak szabálysértés, mint a paprikaspré közterületen - 6 hónap alatt elévülő szabs. priusszal. Legyszi javítsanak ki az okosok, de nem így van.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.19. 16:26 Ez nem teljesen így van. Nem lesz “mindegy”. Ha nem bcs - ami valóban kizáró ok lenne - hanem szabálysértés miatt vonják be, az ugyan nagy szívás , de nem a világ vége .

Csupán annyit jelent, hogy 6 hónapig nem lehet saját fegyvered. Utána ismét lehet barnakönyved, úgy, mintha semmi sem történt volna. A tároló helyiség kapacitásának túllépése a legjobb tudomásom szerint nem bűncselekmény, csak szabálysértés, mint a paprikaspré közterületen - 6 hónap alatt elévülő szabs. priusszal. Legyszi javítsanak ki az okosok, de nem így van.
Nem így van. Nincs olyan, hogy mintha mi sem történt volna.

Mindent, nulláról kell elölről kezdeni*, mintha sosem lett volna engedélyed, tehát az nem 6 hónap, hanem inkább 1,5-2 év. Ezt azért kevés épelméjű ember csinálja újra végig.

*Mivel ilyenkor jellemzően nullázzák még a fegyverismereti vizsgát is ("annak ismételt letételére köteleznek" a visszavonó határozatban), így azt is.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.19. 16:32 Nem így van. Nincs olyan, hogy mintha mi sem történt volna.

Mindent, nulláról kell elölről kezdeni*, mintha sosem lett volna engedélyed, tehát az nem 6 hónap, hanem inkább 1,5-2 év. Ezt azért kevés épelméjű ember csinálja újra végig.

*Mivel ilyenkor jellemzően nullázzák még a fegyverismereti vizsgát is ("annak ismételt letételére köteleznek" a visszavonó határozatban), így azt is.
Félreérthetően fogalmaztam. Mintha nem történt volna semmi sem = mintha nem történt volna semmi sem. Nulláról indulsz, ennek minden hátrányával és előnyével. Vagyis nem ér semmilyen megkülönböztetés, hátrány sem.

A 1,5-2 év pedig bocs, az hangulatkeltés . A 6 hónapos moratórium alatt ketyeg a klubtsgságod, tudsz vizsgázni, edzeni, minősítést lőni, mindent tudsz amit a többi klubtag - éppen csak saját fegyvered nem lehet. Mint bárki más, akinek meg nem volt barnakönyve. Ráadásul pontosan tudod, mit kell csinálni, milyen sorrendben, abszolút kinullázható a holtidő.

Személyesen követtem egy ilyen esetet, közelről. Működik. Nem valami megmásíthatatlan átok.

De sokkal jobb ötlet nem követni el szabálysértést ;)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Petya357 2024.11.19. 17:48-kor.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.19. 17:43 Félreérthetően fogalmaztam. Mintha nem történt volna semmi sem = mintha nem történt volna semmi sem. Nulláról indulsz, ennek minden hátrányával és előnyével. Vagyis nem ér semmilyen megkülönböztetés, hátrány sem.

A 1,5-2 év pedig bocs, az hangulatkeltés . A 6 hónapos moratórium alatt ketyeg a klubtsgságod, tudsz vizsgázni, edzeni, minősítést lőni, mindent tudsz amit a többi klubtag - éppen csak saját fegyvered nem lehet. Mint bárki más, akinek meg nem volt barnakönyve. Ráadásul pontosan tudod, mit kell csinálni, milyen sorrendben, abszolút kinullázható a holtidő.

Személyesen követtem egy ilyen esetet, közelről. Működik. Nem valami megmásíthatatlan átok ;)
Pontosan így van. Tehát a bevonástól számítva max 1 év így. Ami persze nem kevés, de mégse böri.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.11.19. 17:46 Pontosan így van. Tehát a bevonástól számítva max 1 év így. Ami persze nem kevés, de mégse böri.
Igen, így pontos.

Ha megszállott vagy és fullban nyomod, csak erre koncentrálva pénzt, szabadidőt, illetve a melód is olyan, hogy ennyi kieső munkanap belefér.

Akkor 1 év.

(A böri hogy f.szba került elő amúgy?)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.11.19. 17:51 Igen, így pontos.

Ha megszállott vagy és fullban nyomod, csak erre koncentrálva pénzt, szabadidőt, illetve a melód is olyan, hogy ennyi kieső munkanap belefér.

Akkor 1 év.

(A böri hogy f.szba került elő amúgy?)
Ezt nem fogjuk ugyanolyan súlyosnak látni.

(Hogy nem olyan súlyú dolog, szabsértések ezek, ha nem is fővesztés, de jó nagy szivatás azért így is a bünti érte.)
TurboP
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.11.19. 16:26 Ez nem teljesen így van. Nem lesz “mindegy”. Ha nem bcs - ami valóban kizáró ok lenne - hanem szabálysértés miatt vonják be, az ugyan nagy szívás , de nem a világ vége .

Mivel én vadászok, nem sportlövői, igy 1 év kiesés akár a tagsagba is kerülhet, tehát azért ezzel nem játszok
"..."
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

TurboP írta: 2024.11.19. 18:18 Mivel én vadászok, nem sportlövői, igy 1 év kiesés akár a tagsagba is kerülhet, tehát azért ezzel nem játszok
Ezzel senki sem játszik . A sportlövők sem. Nem vagyunk hülyék. :lol:

Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem a világ vége és sohatöbbé, ha mégis megtörténne az elképzelhetetlen. Ne történjen. De láttunk már ilyet, és a nap ugyanúgy keleten kelt fel, nyugaton ment le. Minden bizonnyal a vadászoknál is vissza lehet csinálni. 8-)
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

stólbuci két évvel ez előtt már tuti h vadászott
pedig ő ült is
nemtom a sitt után mennyi idővel lehetett fegyvere
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

TurboP írta: 2024.11.19. 18:18 Mivel én vadászok, nem sportlövői, igy 1 év kiesés akár a tagsagba is kerülhet, tehát azért ezzel nem játszok
"Visszavonnák" a tagságodat a VT-nál, mert nincs tartásid pl egy évig? :shock:
Ez nem egy megszerzett jog, ami még öröklődik is..?
Azért ez eléggé beb.szna, pláne, hogy nagyon nem olcsó dolog.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.11.19. 18:46 stólbuci két évvel ez előtt már tuti h vadászott
pedig ő ült is
nemtom a sitt után mennyi idővel lehetett fegyvere
Az 10+ évvel ezelőtt volt.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2024.11.19. 20:08 Az 10+ évvel ezelőtt volt.
ezek szerint van az az idő, aminek elteltével az sem számít, h valakinek a halála az adott illető felelőtlenségére vezethető vissza

pedig magamtól azt gondoltam volna, hogy a felelőtlenség kizáró ok a fegyvertartásra
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

szöged írta: 2024.11.19. 20:47 ezek szerint van az az idő, aminek elteltével az sem számít, h valakinek a halála az adott illető felelőtlenségére vezethető vissza

pedig magamtól azt gondoltam volna, hogy a felelőtlenség kizáró ok a fegyvertartásra
Most miről beszélsz? Stohl nem okozott halált, ezért volt jogász körökben meglepő hogy letöltendőt kapott.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2024.11.19. 21:47 Most miről beszélsz? Stohl nem okozott halált, ezért volt jogász körökben meglepő hogy letöltendőt kapott.
nem rajta múlott

jogrendszerünkben meg tudtommal elvileg elsősorban a szándék a büntetendő, nem a végkifejlet (az csak enyhítő/súlyosbító tényező)

ő szándékosan volt durván felelőtlen
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.11.19. 20:47 ezek szerint van az az idő, aminek elteltével az sem számít, h valakinek a halála az adott illető felelőtlenségére vezethető vissza

Ez pontosan így van. Gondatlanságból elkövetett büncselekménynél konkrétan 8 év “ez az idő” Ez a mebtesítes automatikusan “jár”.

Már az idő felénél is kérelmezhető a mentesítés, jó magaviselet esetén. Ez nem “jár”, csak adható.

Nem voltam sitten 8-) csak rákerestem

https://batki.info/bunugyi-nyilvantarta ... -adatokat/

Ha belegondolsz ez nem hülyeség. Ha örökké tartanának a jogkövetkezmények, nem sok értelme lenne jó útra térni.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

szöged írta: 2024.11.19. 21:55 nem rajta múlott

jogrendszerünkben meg tudtommal elvileg elsősorban a szándék a büntetendő, nem a végkifejlet (az csak enyhítő/súlyosbító tényező)

ő szándékosan volt durván felelőtlen
Egy pillanatig sem szeretném mentegetni az illetőt, de ez igy butaság amit leírsz.
Mert az sem rajta múlott, hogy nem rongyolt be full beállva a paksi atomerőmü kettes reaktorának hűtőtornyába, szóval elítélhették volna terrorcselelmény, de minimum közerdekű üzem megzavarása miatt is. Ilyen ugyan nem történt, de nem rajta múlott.
TurboP
Veterán
Veterán

tvsmaci írta: 2024.11.19. 20:04 "Visszavonnák" a tagságodat a VT-nál, mert nincs tartásid pl egy évig? :shock:
Egy egyesületi tagság mióta örökölhető. A vadásztársaság egy sima egyesület jogilag. Ez már nem az a világ. (az hogy mondjuk helyetted felveszik a gyereked, az megint egy más dolog. (persze ő is befizeti a belépési díjat). De nálunk pl simán nem vették fel tavaly annak a tagnak a gyerekét aki tudta, hogy nem sok van hátra (közben meg is halt)
Ha a tagsági szerződésben amit belépéskor aláírsz az van, hogy kell rendelkezned vadászengedéllyel és fegyvertartásival, akkor bizony ha ezek közül valamelyik megszűnik, akkor simán kizárhatnad. Ez olyan mint a minősítés, ha nem csinálod meg akkor nem tarthatsz saját fegyvert.
"..."
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

tvsmaci írta: 2024.11.19. 20:04 "Visszavonnák" a tagságodat a VT-nál, mert nincs tartásid pl egy évig? :shock:
VT alapszabályban le kell írni a tagsági viszony feltételeit. Ha ott az van, hogy a vadászat törvényi feltételeivel rendelkezni kell, akkor a vadászjegy elvesztése automatic kizárás. A barnakönyv már véleményes... Főleg, ha van elöltöltő, vadászíjász, agarász, vagy ragadozó madaras kieg vadászvizsgád....
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2024.11.20. 15:16 VT alapszabályban le kell írni a tagsági viszony feltételeit. Ha ott az van, hogy a vadászat törvényi feltételeivel rendelkezni kell, akkor a vadászjegy elvesztése automatic kizárás. A barnakönyv már véleményes... Főleg, ha van elöltöltő, vadászíjász, agarász, vagy ragadozó madaras kieg vadászvizsgád....
Köszi. A VT egyébként kell, hogy tudjon a barnakönyvet és a vadaszjegyet ért csapásról? Nyilván féltünik hogy fél évig pont nem vadászol, no meg kicsi a világ és kitudódik - de normál esetben kell igazolni a dokumentumok meglétét? Annyit tanultam, hogy társas vadászaton a vadászatot vetető köteles meggyőződni a feltételek meglététől, de ha nem mész oda, akkor nem is győződik.. 🤔
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2024.11.20. 15:16 VT alapszabályban le kell írni a tagsági viszony feltételeit. Ha ott az van, hogy a vadászat törvényi feltételeivel rendelkezni kell, akkor a vadászjegy elvesztése automatic kizárás. A barnakönyv már véleményes... Főleg, ha van elöltöltő, vadászíjász, agarász, vagy ragadozó madaras kieg vadászvizsgád....
Vagy vannak kutyáid amivel mennél hajtani, utánkeresni stb. Gondolom azért ez nem ilyen egyértelmű, hogy azonnal búcsút inthetsz a tagságnak.

TurboP írta: 2024.11.19. 22:31 Egy egyesületi tagság mióta örökölhető. A vadásztársaság egy sima egyesület jogilag. Ez már nem az a világ. (az hogy mondjuk helyetted felveszik a gyereked, az megint egy más dolog. (persze ő is befizeti a belépési díjat). De nálunk pl simán nem vették fel tavaly annak a tagnak a gyerekét aki tudta, hogy nem sok van hátra (közben meg is halt)
Ha a tagsági szerződésben amit belépéskor aláírsz az van, hogy kell rendelkezned vadászengedéllyel és fegyvertartásival, akkor bizony ha ezek közül valamelyik megszűnik, akkor simán kizárhatnad. Ez olyan mint a minősítés, ha nem csinálod meg akkor nem tarthatsz saját fegyvert.
Akkor bennem valami téveszme élt, vagy társasága válogatja. Nálunk tanfolyamon volt 2 ember is, aki csak azért jött, hogy ne vesszen el az öröklődő (?) tagság. Én ebből azt szűrtem le, hogy nekik már nem kell kifizetni a sok milliós belépési díjat. (akkor nem jöttek volna el, annyira nem érdekelte őket a dolog)
TurboP
Veterán
Veterán

tvsmaci írta: 2024.11.20. 20:13 Akkor bennem valami téveszme élt, vagy társasága válogatja. Nálunk tanfolyamon volt 2 ember is, aki csak azért jött, hogy ne vesszen el az öröklődő (?) tagság. Én ebből azt szűrtem le, hogy nekik már nem kell kifizetni a sok milliós belépési díjat. (akkor nem jöttek volna el, annyira nem érdekelte őket a dolog)
Tagsága válogatja, de legtöbb helyen elkérik ilyenkor is a belépési díjat, de lehet nem annyit, mint egy új embertől.
"..."
Válasz küldése