és lehet is kapni valahol?
lőtéri örömködésre kiválónak tűnik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Melyik lőtérrel vagy ennyire rosszban, hogy porig szeretnéd égetni?
Hm. Érdekes! Nézzük meg jövőre, mi lesz belőle.gvass1 írta: ↑2022.12.28. 08:23 Újfajta revolver-koncepció: RZMK-357 - ronda, de logikusnak tűnik. Ha lesz belőle valami.
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujfajta ... -rzmk-357/
![]()
erre gondoltam
Amennyit látni a képeken, az alapján azt mondanám, hogy a dob tengelyében tol hátra valamit az elsütés, az az egy centi meg valami libikókaszerűen mozgó alkatrészt takarhat, amit a dobtengelyben megütve a felső dobfuratban elsüti a lőszert.
Szerintem ez sikeresen egyesíti az öntöltők és revolverek hátrányait..AndyA írta: ↑2022.12.28. 08:36 A dob-csőfar résen tele fogja szórni kosszal a belsejét. Azt sem gondolom előnynek, hogy ennyire hátra kerül a súlypont, és hát csak revolverező sütés... Vagy ez kimondottan önvédelmi holmi lenne? Tölteni is elég érdekes így, nem hinném, hogy annyira egyszerű lenne egy kézben tartani és a másik kézzel tölteni, mint egy "hagyományos" revolvert a kifordított dobbal.
Amíg egy revkóból egy mozdulattal ki lehet lökni az összes hüvelyt, és már mehet is bele (a töltőcsillaggal) a következő fél tucat, ennél még azt sem látom, hogyan kellene kiszedegetni az üres hüvelyeket. Körömmel kikaparni? Mert más látható eszköz nincs rá. És az is biztos, hogy közben fordítani kell a dobon, nem jön ki mind egyszerre. Sőt, a felső rész belógó retesze miatt még az sem megy. hogy a takarás alól kilátszó három dobfuratot egyszerre lehessen üríteni. Kettő férhető csak hozzá a dob elfordítása nélkül.WildBear23 írta: ↑2022.12.28. 11:24 Szerintem ez sikeresen egyesíti az öntöltők és revolverek hátrányait..
Viselni sem lesz leányálom. A töltött dob súlya tekerni fogja a tokot lefelé rendesen.
Én látom benne a potenciált mint John Wickes(nem röhög) közelharc fegyver. Pozitívumai:WildBear23 írta: ↑2022.12.28. 11:24 Szerintem ez sikeresen egyesíti az öntöltők és revolverek hátrányait..
+1bcsob írta: ↑2022.12.28. 14:12 Én látom benne a potenciált mint John Wickes(nem röhög) közelharc fegyver. Pozitívumai:
-kompakt mérete ellenére jelentős csőhossz
-ellenfél nem tudja elakasztani/működés képtelenné tenni ráfogással (lefogott szán/dob=akadály)
- a felhasználó sem tudja elakasztani saját testéhez közel(pl. csípőből) leadott lövéssel
-bár nem dzsonvikkes felhasználás de lövedékálló pajzs kompatibilis (pajzsba beleverődő szán okozta akadály)
-nincs kirepülő hüvely = nincs hátrahagyott bizonyíték, illetve szűk térben mindenhonnan visszapattanó hüvelyek (lásd tunnel rats vietnámban)
-amit gvass is írt, hogy zártsága okán valószínűleg jól hangtompítható
-habár John Wicknek nincs ilyesmivel problémája, de az öntöltő pisztolyos kialakítása miatt az azon felnőtt/ahhoz szokott felhasználók modern fegyverfogása sem okozhat problémát (a gyengébbik kéz blokkolja a dobforgatást, ujj túl közel a csőfar-dob hézaghoz )
Emellett persze elismerem az általatok felsorolt hibákat is, de mint tudjuk, univerzális, kompromisszum mentes eszköz nem létezik.
Igen, ez a full fém kialakítás elég vicces 2022-ben egy nem sport célú cuccnál. A műanyag tokalsórész valószínűleg felezné a tömeget, mert ahogy a képeket nézem, sokkal nagyobb darab mint a tokfelső + dob együttese.
Szerintem ezek mind olyan tulajdonságok, amiket a jelenleg meglévő fegyverek is már kielégítenek, vagy nincs rájuk szükség - legalábbis egy fegyverben biztosan nem.
ez nem égeti meg a fegyver csövét ?gvass1 írta: ↑2022.12.28. 07:39 Mi a gond vele?
"Dragon's breath is a special type of incendiary-effect round for a 12 gauge shotgun. Dragon's breath consists primarily of magnesium pellets/shards. When the round is fired, sparks and flames can shoot out to about 100 ft. Dragons breath is normally chambered in 12 gauge 2 3/4" shot shell."
Égő magnéizumszemcséket lő ki sörétszemek helyett. Ennyi.
Még nálunk is legális. Mondjuk elég komoly tűzoltófelszerelés kell a lőtérre:-)
Amcsi fórumokon azt írják, hogy nem, de persze nem árt minél előbb kitakarítani a csövet.
WildBear23 írta: ↑2022.12.28. 17:50 Amcsi fórumokon azt írják, hogy nem, de persze nem árt minél előbb kitakarítani a csövet.
Olvastam egy önvédelmi használatról is, nem igazán volt hatásos.
(Háziasszony a függönyön keresztül lőtt rá két támadóra: a függönyt átégette, meg az egyik támadó arcát is megperszelte, de nem állította meg őket.
Szóval inkább csak látványos poén.![]()
Egyetértek.bcsob írta: ↑2022.12.28. 19:07 "Szerintem ezek mind olyan tulajdonságok, amiket a jelenleg meglévő fegyverek is már kielégítenek, vagy nincs rájuk szükség - legalábbis egy fegyverben biztosan nem."
-Azt elismerem, hogy más fegyverek már választ adtak ezekre a problémákra, de szerintem egy "csomagban" nem kínált ennyi megoldás egy fegyver sem."
jók ezek racionalizálások.WildBear23 írta: ↑2022.12.28. 19:49 Egyetértek.
De szerintem ezek nem létező problémákra megoldások, illetve ami valós, azokra külön-külön van már jobb, létező megoldás,
egy revolver, vagy egy öntöltő.
Azon problémák összessége, amiket ez megold, azok pedig nem jelentkeznek egyszerre.
"-ezt mérésekkel lehetne alátámasztani vagy cáfolni, ezért erről fölösleges vitázni, de szerintem abban megegyezhetünk, hogy a hosszabb cső mindig jobb"
Igen, szerintem ez az egyetlen valós előnye a fegyvernek, hogy hosszabb a csöve.
A kérdés, hogy ez "ér-e annyit", amennyit veszítünk a többi tulajdonságával.
"Ez a ráfogás filmekben működik, éles helyzetben nem: ha ráfogsz a szánra, attól még az első lövést le lehet adni."
-ez azért nem pont így van, ha kellő mértékben tolják hátra a szánt akkor egy lövést sem lehet leadni (korai elsülés elleni védelem)"
Tudom, de eddig erről nem volt szó, hogy a szánt is hátratolják.
Ezt próbáltuk anno lőtéren gázpisztollyal és pufferpatronnal: teljesen életszerűtlen szemből úgy rámarkolni a fegyverre, hogy még a szánt is hátranyomják. Könnyű elhárítani, csak hátrarántod a fegyvert tartó kezed.
Viszont ha már ennyire elvesztetted az uralmat a fegyver felett, akkor simán kicsavarják a kezedből oldalra.
Ebből a szempontból nyerő a PA-63, mert több példánnyal találkoztam, ami nem teljesen zárolt helyzetben is engedte az elsütést.
"Erre a célra léteznek nagy tárkapacitású öntöltők."
-igen de azok hüvelyt is hátrahagynak, másrészt a szánnyitás miatt azok se tökéletesen zártak"
A hüvellyel mi a baj? Bűnözőknek tervezünk fegyvert?
"Ez azért nagyon erőltetett.
Aki öntöltőhöz szokott, az miért lőne revolverrel? Ráadásul rosszul megfogva?"
-talán pont azért fogja rosszul mert öntöltőhöz szokott?"
Te hány olyan embert láttál, aki nem tudott revolverrel lőni, mert a rossz fogás miatt elakadt a dobforgatás, ÉS nem vette észre, hogy a rossz fogás miatt nem ismétel a fegyver?
"Persze hogy nem, de ez az elrendezés a két tipus (rev., öntöltő) hátrányait egyesíti:
kis tárkapacitás, nehéz újratölthetőség, és pluszban ráadásul DAO működés.. emelett széles a dob miatt.
-ezeket elismerem, de szerintem ezektől nem feltétlen lesz a konstrukció rossz, csak kompromisszumos mint minden"
Val.szeg mást értünk kompromisszumon.
Van két létező megoldásunk: revolver, és öntöltő.
Ez az új fegyver nem kompromisszum egyikhez képest sem. Igazából mindkettőnél rosszabb.
"-rétegtermék ez tény, de csak mert neked vagy nekem nincs rá szükségem attól még nem lesz felesleges (meg a revkó se)"
Szerintem nincs olyan réteg, akinek az igényeit kielégíteni ez a fegyver.
(Bár az USÁban biztos el lehet adni belőle - ott mindent el lehet adni.
Egyet tudok elképzelni: hangtompítós pisztoly.
Ott még a zár csattanását is megspóroljuk, anélkül, hogy ismétlő lenne (kézzel kellene a zárt mozgatni).
Cserébe csak 6 lövetű, DAO működésű..![]()
Őszintén szólva én nem látom az előnyét.Petya357 írta: ↑2022.12.28. 09:18 Hm. Érdekes! Nézzük meg jövőre, mi lesz belőle.
Elsőre zsákutcának tűnik. Viszont ami óvatosságra int - amikor először láttam Chiappa Rhinot, akkor is azt mondtam, WTF - most pedig a kedvenc fegyverem, és eredményesen lövök vele mindent is gyorsponttól sziluetten keresztül egészen IDPAig.
Ami gyenge pontnak tűnik, az a teljesen zárt dob, pontosabban annak a köpenye. Egy revolveren ez a legszélesebb pont. Ha nem hagynak elég nagy rést a dob és a köpeny között, akadni fog. Ha nem lesz elég vastag, és merev a köpeny, akkor sérülékeny marad, és akadni fog. Ha mindkét problémát megoldják, akkor több milliméterrel vastagabb lesz, mint egy hagyományos revolver.![]()
Nézzük meg. Ha képesek működő prototípust készíteni, és eladni, akkor akár érdemes lehet rá figyelni. Ha.
+1
Valóban, viszont ez kézben tartva nem zavaró, viselés közben pedig...
Óóó dehogynem.WildBear23 írta: ↑2022.12.28. 17:19 "-bár nem dzsonvikkes felhasználás de lövedékálló pajzs kompatibilis (pajzsba beleverődő szán okozta akadály)"
Ezt most is kielégíti bármelyik 4"-os csövű revolver: mégsem használnak revolvert.
+1Petya357 írta: ↑2022.12.28. 23:26 +1
Ez nagyon pontos diagnózis.
Nem is kell messze menni: csak itt a fórumon mekkora érzelmek csaptak fel nem olyan régen - legyen dupla Glock , tripla Glock, szánacél Glock, homokszórt Glock, üveszálbetétes Glock, mégselegynebenneüvegszál Glock , stb stbezeknek a fogyasztói igényeknek egy jelentős része ugyancsak full nemlétező problémákat old meg - mégis viszi a nép
![]()
És ez így van jól. Másképpen éhen halnának a gyártók, és kereskedők. Meg a szakírók is , mert nem lenne miről írni![]()
Ennek legalább van értelme, mert a 1911 single action ergonómiát a sig előnyeivel egyesíti.gvass1 írta: ↑2022.12.29. 08:06 Na, akkor legyen újabb, igazából nem nagyon létező gyártó, újabb nem nagyon létező termékkel:-))
Új SIG-táras 2011-pisztoly: Oracle 2311
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-sig- ... acle-2311/
![]()
waltherlg400 írta: ↑2022.12.29. 13:03 https://www.americanrifleman.org/conten ... 63-pistol/
![]()
A cikkben egy másik mondat is vicces: ,,and the PA-63s were widely used as the standard sidearm of the Hungarian military and police up to the 1990s."
Mondjuk nekem az új volt hogy PA-63 hoz (!) könnyített elsütőszerkezet az úgy létezik.
Mifelénk (vidéki RK) idén májusban lettek lecserélve CZ-re, és nem lepődnék meg, ha még kallódna itt-ott pár.gvass1 írta: ↑2022.12.29. 13:10 Az idézett mondatban igazából az a vicces, hogy IGAZ. Meg nemhogy az 1990-es években, de még a 21. században IS rendszerben/használatban volt a rendőrségnél meg a honvédségnél is.
A gyengébb rugószett meg valószínűleg vagy más típuséval is azonos volt/vagy ujjgyakorlat volt gyártani a Wolff-nak.
Az benne a 'vicc' hogy a 21. században is rendszreben volt.gvass1 írta: ↑2022.12.29. 13:10 Az idézett mondatban igazából az a vicces, hogy IGAZ. Meg nemhogy az 1990-es években, de még a 21. században IS rendszerben/használatban volt a rendőrségnél meg a honvédségnél is.
A gyengébb rugószett meg valószínűleg vagy más típuséval is azonos volt/vagy ujjgyakorlat volt gyártani a Wolff-nak.
Megfontolni azt lehet, de ha lőtt is már ilyennel akkor sokkal inkább egy Makarov.waltherlg400 írta: ↑2022.12.29. 13:03 https://www.americanrifleman.org/conten ... 63-pistol/
![]()
,,In today’s world of concealable handguns, those looking for similar functionality to that of higher-priced double-action pistols without a huge price tag, the Hungarian-made FEG PA-63 is an option to consider."
Nekem tavaly mondta lőtéren egy mai napig aktív rendőrségi lőkiképző, hogy a PA63 az egy jó fegyver!waltherlg400 írta: ↑2022.12.29. 13:20 Az benne a 'vicc' hogy a 21. században is rendszreben volt.
(A humoromon mindenképp van mit finomítani)
Méretben ill. leginkább talán tömegben jelent valami lényegesebb különbséget, hogy milyen kaliberű egy PA-63?waltherlg400 írta: ↑2022.12.29. 13:03 https://www.americanrifleman.org/conten ... 63-pistol/
![]()
,,In today’s world of concealable handguns, those looking for similar functionality to that of higher-priced double-action pistols without a huge price tag, the Hungarian-made FEG PA-63 is an option to consider."
A cikkben egy másik mondat is vicces: ,,and the PA-63s were widely used as the standard sidearm of the Hungarian military and police up to the 1990s."
Mondjuk nekem az új volt hogy PA-63 hoz (!) könnyített elsütőszerkezet az úgy létezik.
Hátrarúgásban.
Anno a seregben 28 kört lőttem vele 3 lövésből, és elvileg mind a három lövéssel eltaláltam az álló emberalakot, de mivel előtte az AMD-kkel szó szerint szitává lőttük őket, nem húzta le az automata a harmadik lövésre, hiába hallottuk tisztán a lemez pendülését, ahogy az egyik lyuk szélét ellőttem. Ezen múlt két nap jutalomszabim...
És attól, hogy egy merev csőből előre repül ki a gojjó naggyából egy helyre, attól még nem lesz jó a pisztoly. Különösen, ha ezerből 1 júzer tudja ezt belőle kihozni.
Hát nekem is meredek egy PA-t megfondolandó önvédelmi pisztolynak tekinteni a 21. században, az USA-ban meg főképp.
én egyáltalán nem vagyok pisztolyos, de egyik-másik lőtéren azért néha adtak a kezembe ezt-azt
Ez nem a PA dicsősége, hanem a ti állatok volt gyengén rögzítve.
Hja, val.szeg ő jobban lőtt helyből, mint mi nekifutásból.
Ég és föld.
gvass1 írta: ↑2022.12.29. 08:06 Na, akkor legyen újabb, igazából nem nagyon létező gyártó, újabb nem nagyon létező termékkel:-))
Új SIG-táras 2011-pisztoly: Oracle 2311
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-sig- ... acle-2311/
És ez még jól is néz ki. Egy valódi fegyvernek látszó fegyver.gvass1 írta: ↑2022.12.31. 07:18 Holnap már '23, legyen még egy 23-as:-)) BUÉK!
(Azért ha holnap is lesz egy 2311 jelzésű pisztoly, akkor felröhögök)
És még egy 2311: Girsan Witness 2311
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/es-meg- ... ness-2311/
![]()
Lőszerre hisztis volt, csak a jó minőségű hüvelybe szereltet volt hajlandó akadálymentesen kezelni. Spinyó van benne, de jó minőségű. Pontossága viszont megdöbbentően jó volt.
A Suoermatch az csak single action (SAO), az Allround az DA/SA
AKkor már csak az a kérdés, hogy amikor gvass fórumtárs azt mondta korábban, hogy SIG P226 X5-t vegyek, akkor pontosan melyikre is gondolt.Maci22hun írta: ↑2023.01.02. 13:00 Allround: DA/SA sütés, ha jól olvastam róla akkor (4,5/1,8kg), mivel fesztelenítős így versenynél az első lövés DA, nincs tártölcsér, illetve van belőle most már Optic ready is
TAC DS: ez egy Cerakote-s felületkezelésű verzió, van rajta hangtompító henger, szinten DA/SA, a sütése SA-ban 2kg. A márkolatpanel ha jól olvastam nem fa, ez kicsit military vonal, mint egy Glock19X vagy SIG M17 acéltokos verzióban.
Supermatch: a SIG acéltokos “high-end” versenypisztolya, SAO sütés, külső biztosító van rajta, alu tártölcsér, állítható sütése van (akár 1 kilósra is lehet állítani), állítható az elsütőbillentyű távolsága is. Itthon IDPA-ba nem fér bele a súly miatt, én egy X-Short Black&White verzióval lőttem versenyen.
Egyik ismerősömnek van egy Supermatch, de viszonylag lőszerérzékeny.
Mindegyik kapható 9x19 kaliberben úgy tudom
E9C721D1-9614-4100-9223-79BADE87F5A7.jpeg
Amelyik a te sportágadnak (annak szabályainak) legjobban megfelel.
Egyetértek
én Supermatchre szavazok. Vettem is majdnem, de mivel IDPA-ra nem jó, IPSC-re tudtam volna csak használni (meg steelre), ahhoz viszont keveset lövök IPSC-t, hogy ilyen dimenzióban gondolkozzak. Egy SIG P320 X5 Legion lett a mindenes
Tanulj az én káromon.
Köszi! Meg fogom próbálni élőben, addig nem veszek semmit.
Nabazz.. igazi wannabe piti gengsztereknek való szutyok.gvass1 írta: ↑2023.01.03. 07:05 Bivalyerős pisztolylőszer, spiáter szán. Mi baj lehet? XD
Hi-Point JXP10: szabad tömegzáras 10 mm AUTO pisztoly!!! (OMG)
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/hi-poin ... ztoly-omg/
![]()
Különleges darab volt, az biztos. Állítólag előrendelésre ment.Petya357 írta: ↑2023.01.03. 09:32 Nabazz.. igazi wannabe piti gengsztereknek való szutyok.
a juguszláv 10mm autó TT jut eszembe, az is olcsó volt, cserébe nem gyakoroltak vele soha a 2 dollár/db lőszer miatt, és megtartotta az elődje össze hátrányát, annak előnyei nélkül. Státusszimbólumnak használta mindkét oldal. De az legalább acélból volt.![]()
Hadi szempontból nézve full értelmetlen overkill vas, ami már évtizedekkel korábban is elavultnak számított. Önbizalomhiányos balkáni haduraknak való fegyver.WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 09:58 Különleges darab volt, az biztos. Állítólag előrendelésre ment.
Írtam anno a jugoszláv Zastava gyárnak, hogy egyátalán létezett-e ilyen. M93 néven gyártották.
Szerintem nem hadi célra gyártották (nincs rendszeresítve a lőszere), hanem önvédelmire.Petya357 írta: ↑2023.01.03. 10:07 Hadi szempontból nézve full értelmetlen overkill vas, ami már évtizedekkel korábban is elavultnak számított. Önbizalomhiányos balkáni haduraknak való fegyver.
A kiegyesúlyozott, bizonyítási kényszertől nem szenvedő, racionálisan gondolkodó emberek minden körülmények között értelmes kaliberű, modern, praktikus fegyvert választanak. Mint pl egy .454 Casull alsókulcsos Rossi puska![]()
Hát, mindketten találkoztunk valakivel, aki .454 Casull revolvert hord önvédelemre - de attól hogy létező jelenség, még mindig csacsiság.WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 10:48 Ilyesmi lehetett a gondolatmenete:
"Túl nagy a 7,62x25 átütése - keressünk egy másik, jó erős lőszert bele - 9x19 már van - próbáljuk ki a 10mm Autot - höhö, ez nagyon baba - nosza, gyártsuk!"
A 10mm Auto szvsz nagyon jó (bel)ballisztikai tulajdonságokkal rendelkezik, bár nehéz vele duplázni, elég embereset rúg.
A TT önvédelmi használatra ma már megmosolyogtató, de én még 15 éve is láttam olyat, aki önvédelmi TT-t viselt, póttárral. Akkor már inkább 10mm legyen, mint 7,62x25.
Érdekes fegyver, mint a románok Dracula nevű kísérleti Sztecskin pisztolya, 9x19 kaliberben.
(Borízű, szétdohányzott hang megszólal a fejemben:)
Én azt hittem ezek túlzások, aztán nemrég szinte szó szerint átéltem ezt egy biztonsági őrtől. Amúgy jóindulatúnak tűnt, de nehezen bírtam ki, amikor szinte szó szerint elhangoztak ezek a tipikus mondatok.
Emlékszem a régi kéken megosztott levélre: az M93 kicsit más (mesterlövész-romboló puska), Z10 típusjelre emlékszem, a Google pedig P10 típusjellel ad találatot.WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 09:58 Írtam anno a jugoszláv Zastava gyárnak, hogy egyátalán létezett-e ilyen. M93 néven gyártották.
Volt az MCM-nek is rövidebb csövű önvédelmi kivitele, az is hasonlóan LOL.WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 10:48
A TT önvédelmi használatra ma már megmosolyogtató, de én még 15 éve is láttam olyat, aki önvédelmi TT-t viselt, póttárral. Akkor már inkább 10mm legyen, mint 7,62x25.
Sp lövedékes lőszerem még nem volt hozzá, a jhp-ot nem mindig tölti csőre megbízható módon.TotoHU írta: ↑2023.01.03. 12:21 Volt az MCM-nek is rövidebb csövű önvédelmi kivitele, az is hasonlóan LOL.
A TT hollow point- vagy soft point lőszerrel szerintem nem volna teljesen elvetemült ötlet, bár a TT-nél még a f.os ergonómia az SA sütés és a kornak megfelelően kicsike nem látható irányzékok amik főleg problémásak (mondjuk 6-7 méterre még az is elmegy), de a csak jobkezesség és a tár könnyű elhagyása is az önvédelmi viselés ellen szól. Vagyis szinte minden.![]()
Az eredeti szovjet TTn nincs biztosító
Racionálisan gondolkodva mindenki fekete Glock 19-et hordana, és szürke autóval járna - mégis kifizetik a felárat a tűzpiros metálfényért.
Mondjuk a hónaljtokos Drulov mindent ver.Petya357 írta: ↑2023.01.03. 11:11 Ki mint hord - a legbizarrabb választás, amiről hallottam, az biztonsági őrnél Drulov pisztoly, hónalj tokban. Egylövetű.22 LR
szabad pisztoly , bebújós sport markolattal
majdnem 30 centis verseny csővel
pénzszállításhoz, jobb szolgálati fegyver híján
mi baj lehet…
![]()
Ehhez képest egy TT önvédelemre tök jó választás![]()
Igen, a gyár is Z10-et írt!Poresz írta: ↑2023.01.03. 11:32 Emlékszem a régi kéken megosztott levélre: az M93 kicsit más (mesterlövész-romboló puska), Z10 típusjelre emlékszem, a Google pedig P10 típusjellel ad találatot.
Igazából ez a lényeg.
Topkomment
Ez is igaz. A posztszovjet zavaros időkben, arrafelé a bérgyilkosok, maffiózók és egyéb sikeres vállalkozók körében nagyon népszerű volt a TT, mert olcsó, széles körben elérhető, és lőszer is volt hozzá bőven. De a fő ok mégis az volt, hogy a gyors, kis keresztmetszeti terhelésű hadi FMJ átviszi a Level II kevlár mellényt. Rejtve kb ez a szint volt a maximum, ami öltöny, civil ruha alatt is kényelmesen viselhető, minden magára adó vállalkozó beszerzett egyet Nyugatról. Roppant praktikusnak tartották a киллер-ek, hogy kétszer mellbe lehet durrantani a célszemélyt, oszt’ csókolom.
TT lőszere HPre szerelve teljesen jó lenne és hasonlóan hatékony lenne, mint 5.7x28 onvedelmi lövedéket használva.WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 12:56 Racionálisan gondolkodva mindenki fekete Glock 19-et hordana, és szürke autóval járna - mégis kifizetik a felárat a tűzpiros metálfényért.
Van, akinek érzelmileg megéri a felárat (vagy pisztolynál a rosszabb műszaki tartalmat) a feeling - ld. az USÁban önvédelemre hordott M1911-eket.
Ez szvsz nem csacsiság, hanem másik ember máshogy súlyozza a paramétereket.
Mondjuk a hónaljtokos Drulov mindent ver.
Igen, a gyár is Z10-et írt!
A google ismeri mindhárom néven: https://www.google.com/search?q=zastava ... m&tbm=isch
Ez másnak is szöget ütött a fejébe:
"I guess they all might be marked differently, mine is not a P10.... it is a M93 10mm... the Zastava M93 is supposed to be a 50cal sniper rifle??? It will be interesting how varied the markings are. "
"Except for the serial number, mine is identical to the one offered in the original post.
Slide says P10, paperwork says M-93, instruction manual has Z-10 on the cover."
Igazából ez a lényeg.
Ha lehetne (kellene) önvédelmi fegyvert hordani, biztosan nem a TT-t választanám.
De ha csak azt lehet, akkor egy TT végtelenül jobb, mint fegyver nélkül lenni.
Igen, erről a "régi" kéken értekeztünk hosszabban.
FélOFF: kb. 70.000 évvel ezelőtt alakult ki elődeinknél az ún. szimbolikus gondolkodás, magyarul a fogalmakkal, elvonatkoztatva gondolkodás képessége. Meglepő módon ennek a fejlődési lépcsőfoknak az első fellehető nyomai az ékszerek, a barlangrajzok, a szobrok és más műalkotások megjelenése. → A szépérzék és az észszerűség, a művészet és a tudomány ugyanabból a képességből ered. Ugyanaz a képesség, aminek következtében belátom és bólogatok, hogy egy fekete Glock 19 bőven elég mindenre "is" egy átlagos fegyvertartónak, karácsony előtt három órán át babusgattatta velem cimborám TT33-jét a lőtéren lőállásra várás közben.WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 12:56 Racionálisan gondolkodva mindenki fekete Glock 19-et hordana, és szürke autóval járna - mégis kifizetik a felárat a tűzpiros metálfényért.
Van, akinek érzelmileg megéri a felárat (vagy pisztolynál a rosszabb műszaki tartalmat) a feeling - ld. az USÁban önvédelemre hordott M1911-eket.
Ez szvsz nem csacsiság, hanem másik ember máshogy súlyozza a paramétereket.
Ön marha! (C) TrauPoresz írta: ↑2023.01.03. 14:54 FélOFF: kb. 70.000 évvel ezelőtt alakult ki elődeinknél az ún. szimbolikus gondolkodás, magyarul a fogalmakkal, elvonatkoztatva gondolkodás képessége. Meglepő módon ennek a fejlődési lépcsőfoknak az első fellehető nyomai az ékszerek, a barlangrajzok, a szobrok és más műalkotások megjelenése. → A szépérzék és az észszerűség, a művészet és a tudomány ugyanabból a képességből ered. Ugyanaz a képesség, aminek következtében belátom és bólogatok, hogy egy fekete Glock 19 bőven elég mindenre "is" egy átlagos fegyvertartónak, karácsony előtt három órán át babusgattatta velem cimborám TT33-jét a lőtéren lőállásra várás közben.
Én nem titkolom, imádom a TT-pisztolyt.Poresz írta: ↑2023.01.03. 14:54 FélOFF: kb. 70.000 évvel ezelőtt alakult ki elődeinknél az ún. szimbolikus gondolkodás, magyarul a fogalmakkal, elvonatkoztatva gondolkodás képessége. Meglepő módon ennek a fejlődési lépcsőfoknak az első fellehető nyomai az ékszerek, a barlangrajzok, a szobrok és más műalkotások megjelenése. → A szépérzék és az észszerűség, a művészet és a tudomány ugyanabból a képességből ered. Ugyanaz a képesség, aminek következtében belátom és bólogatok, hogy egy fekete Glock 19 bőven elég mindenre "is" egy átlagos fegyvertartónak, karácsony előtt három órán át babusgattatta velem cimborám TT33-jét a lőtéren lőállásra várás közben.
Igen, erre gondoltam, csak hülyén írtam le. Valóban a kakas biztonsági állás biztosítja, ami majdnem ugyanaz, csak más.
Elű-háttú!
Te hányat ástál el, és ebből mennyi viselt mellényt, a kocsmai suttogások szerint?Petya357 írta: ↑2023.01.03. 13:52 Ez is igaz. A posztszovjet zavaros időkben, arrafelé a bérgyilkosok, maffiózók és egyéb sikeres vállalkozók körében nagyon népszerű volt a TT, mert olcsó, széles körben elérhető, és lőszer is volt hozzá bőven. De a fő ok mégis az volt, hogy a gyors, kis keresztmetszeti terhelésű hadi FMJ átviszi a Level II kevlár mellényt. Rejtve kb ez a szint volt a maximum, ami öltöny, civil ruha alatt is kényelmesen viselhető, minden magára adó vállalkozó beszerzett egyet Nyugatról. Roppant praktikusnak tartották a киллер-ek, hogy kétszer mellbe lehet durrantani a célszemélyt, oszt’ csókolom.
Mellény estén persze működik a Mozamiqze drill, de egy fejlövésnél mindig ott a vita lehetősége - ha a célszemély arca megsérül, akkor a megbízó kételkedni fog - valóban az nyírták-e ki, akit megrendelt, vagy megrendezték az egészet? A szakma kulisszatitkai, amikről a kocsmában suttogtak...
Hát qrvára nem hiányoznak azok az idők.
So do I!
A Zsaru Magazinnak megjelent régen (90-es évek eleje?) egy kiadványa, talán Zsaru-füzetek volt a címe.
Ilyesmik?WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 18:43 A Zsaru Magazinnak megjelent régen (90-es évek eleje?) egy kiadványa, talán Zsaru-füzetek volt a címe.
Na, az be volt készítve a sloziba olvasgatni, és magától nyílt ki a TT33 fejezetnél..
Valahol a végefelé volt a Sztecskin, annál már szét is jött a könyv gerince.![]()
Azaz! A piros!
+ a Kézi Lőfegyverek Típuskönyv, és fő recskáznivaló a Kettner katalógus. Tyű, ezeknek 30 éve lassan.
Piros: 1994, kék: 1996.WildBear23 írta: ↑2023.01.03. 19:07 Azaz! A piros!
Mikor adták ki?
Meg a Keserű Béla: Gázpisztolyok, könnygázsrayk volt még ilyen korai kiadvány.
Abban láttam először gázsprayt, aztán a Mariahilfer Strasse 106-ban.. előtte begyakoroltam, hogy "Grussgott! Bitte geben sie mir einen Abwehrspray, minimum fünftausend stark!"
Nagy cucc volt akkor az ilyen gázspray, csak schillingért lehetett venni, megtiszteltetésnek vette, akit lefújtak vele.![]()
Megvannak még nekem is, sőt, még Klabacsek Gyula cikkei is amiket a Zsaruból vágtam ki
Ezeket be kellene scannelni!
Kárpátalján annó nem voltak ilyen menőségek, csak Otto és Quelle katalógusok. Nálam két helyen nyílt ki magától: a női fehérnemű-, és a Signalwaffen fejezeteknél
De ott meg volt a Zsuk!
Nincs szennyeződés a töltényűrben? Nem sérült a töltényűr? Sebességet tudsz mérni, hogy a szorulósak gyorsabbak-e?TurboP írta: ↑2023.01.04. 09:14 Találkozott -e már valaki ilyesmivel:
Van egy 308-as Rugerem, és 11.7-es PPU-t használok hozzá. Eddig nem volt vele gond, de most egyszerűen az elsütött hüvelyt alig tudom kirángatni a csőből. Jah és nem mindegyiket. időnként semmi gond, aztán jön pár darab ami komolyan fizikai rángatással jön csak ki. Rossz sorozat? Eddig nem találkoztam ilyennel PPU-val kapcsolatban, pedig több százat lőttem el különféle kaliberekben már belőle (.223, 30-06, 8x56R, .308).
Nem ismerem a konkrét fegyvert, de talán mindenekelőtt egy másik fajta lőszerrel kéne megnézni, hogy azzal is csinálja-e. Nagyobb az esély a lőszer hibájára, mint a fegyverére ilyenkor.