Mi pontosan a QYT típusa? Köszi!RatRace írta: ↑2023.12.04. 09:27 Megérkeztek az új rádiók, jelenleg tesztüzem.
Felkerültek a PMR sávok, átjátszók, papagályok.
A Quasheng UV5K8 készülékre egy új firmvare, ezáltal sokkal okosabb.
Séles frekvencia tartomány, lehet hallgatózni.
A QYT CB sáv, AM / FM, az esetleges nagyobb hatótáv miatt.
A pmr hez képest dögnehéz.
Túlélés
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
-
- Veterán
Re: Túlélés
"Laws that forbid the carrying of arms disarm only those who are neither inclined nor determined to commit crimes." – Thomas Jefferson
QYT CB-58.
Csak a rendelésnél vigyázni kell, mert sok helyen csak elem hátlappal árulják, nem akkuval.
Én vettem hozzávaló kihúzható antennát, azzal ténylegesen jobb a vétel.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Cukorkészítés
Mindig kell agyalnom valamin…
Hányszor hallottam-olvastam a hírekben az "alapvető élelmiszerek" kifejezést, amibe mindig beleértették a (kristály)cukrot.
Hogy valóban alapvető élelmiszer-e…
Nagymamám 1927-ben született Zalaszántón: mesélte, hogy bizony a piacon csak egy 15 dkg-os csomag kockacukrot vettek mindig. Lekvárból sem főztek sokat, csak egy-egy befőttesüveggel gyümölcsönként, kivéve: "szilvából készült több, ahhoz nem kellett cukor". (Manapság nem egészen így képzeljük el egy paraszti háztartás éléskamráját abból a korból. - Sok máshoz hasonlóan.)
…azt az előzőek alapján kétlem.
Tisztában vagyok a cukor élettani szerepével - az emberi szervezet minden szénhidrátot végül szőlőcukorrá átalakítva hasznosít energiaforrásként -: ebben az értelemben alapvető fontosságú. - De a többé-kevésbé finomított cukor a történelmének nagyobb részében "fűszer" és luxuscikk volt, és csak a gazdagok (városi értelmiségi-hivatalnok polgároktól felfelé) számára volt elérhető. Komoly kétségeim vannak, hogy mennyire autentikusak, hagyományosak azok a süteményreceptek, amiket ma a paraszti konyha részének gondolunk (képzelünk?), és bőven van bennük cukor…
Mindegy is: ma már alapvető élelmiszer.
Dragomán György: Cukor című novelláját olvasva gondolkodtam el azon, hogy tíz éve egyetemistaként-szakkollégistaként bizony jártam a kaposvári cukorgyárban üzemlátogatáson. Nem egy az előzetes elképzelésemnek megfelelő hipermodern gyárat láttam, hanem ránézésre az volt a benyomásom, hogy pont ilyen géppekkel dolgoztak ötven évvel ezelőtt is. De még így is misztikusan bonyolultnak tűnt a folyamat.
Tovább gondolva répából cukrot nagyjából Napóleon óta készítenek. Nem hiszem, hogy akkor is ilyen bonyolult lett volna a folyamat. Főleg, hogy elsőre nem húztak fel egy egész gyárat, hanem nyilván laboratóriumban kísérleteztek egy kevés előállításával. Tehát valószínűsíthetően kell lennie egy egyszerűbb, low-tech folyamatnak. - És erre van is utalás:
"Napoleon szárazföldi zárlata folytán Európa-szerte nagy kutatómunka indult meg a cukornak hazai növényekbôl való előállítására; a juharfa és tengeriszár levével sokat kísérleteztek, de csak a répából való cukorgyártás vált be. A XIX. század harmincas és negyvenes éveiben egymás után sok kisebb-nagyobb répacukorgyár létesült, sőt cukorfőző iskolák is mûködtek, amelyekben a cukornak házilag való előállítását tanították." - Vavrinecz Gábor: A cukorgyártás
→ Vajon hogyan lehet cukrot készíteni SHTF esetén?
Hányszor hallottam-olvastam a hírekben az "alapvető élelmiszerek" kifejezést, amibe mindig beleértették a (kristály)cukrot.
Hogy valóban alapvető élelmiszer-e…
Nagymamám 1927-ben született Zalaszántón: mesélte, hogy bizony a piacon csak egy 15 dkg-os csomag kockacukrot vettek mindig. Lekvárból sem főztek sokat, csak egy-egy befőttesüveggel gyümölcsönként, kivéve: "szilvából készült több, ahhoz nem kellett cukor". (Manapság nem egészen így képzeljük el egy paraszti háztartás éléskamráját abból a korból. - Sok máshoz hasonlóan.)
…azt az előzőek alapján kétlem.
Tisztában vagyok a cukor élettani szerepével - az emberi szervezet minden szénhidrátot végül szőlőcukorrá átalakítva hasznosít energiaforrásként -: ebben az értelemben alapvető fontosságú. - De a többé-kevésbé finomított cukor a történelmének nagyobb részében "fűszer" és luxuscikk volt, és csak a gazdagok (városi értelmiségi-hivatalnok polgároktól felfelé) számára volt elérhető. Komoly kétségeim vannak, hogy mennyire autentikusak, hagyományosak azok a süteményreceptek, amiket ma a paraszti konyha részének gondolunk (képzelünk?), és bőven van bennük cukor…
Mindegy is: ma már alapvető élelmiszer.
Dragomán György: Cukor című novelláját olvasva gondolkodtam el azon, hogy tíz éve egyetemistaként-szakkollégistaként bizony jártam a kaposvári cukorgyárban üzemlátogatáson. Nem egy az előzetes elképzelésemnek megfelelő hipermodern gyárat láttam, hanem ránézésre az volt a benyomásom, hogy pont ilyen géppekkel dolgoztak ötven évvel ezelőtt is. De még így is misztikusan bonyolultnak tűnt a folyamat.
Tovább gondolva répából cukrot nagyjából Napóleon óta készítenek. Nem hiszem, hogy akkor is ilyen bonyolult lett volna a folyamat. Főleg, hogy elsőre nem húztak fel egy egész gyárat, hanem nyilván laboratóriumban kísérleteztek egy kevés előállításával. Tehát valószínűsíthetően kell lennie egy egyszerűbb, low-tech folyamatnak. - És erre van is utalás:
"Napoleon szárazföldi zárlata folytán Európa-szerte nagy kutatómunka indult meg a cukornak hazai növényekbôl való előállítására; a juharfa és tengeriszár levével sokat kísérleteztek, de csak a répából való cukorgyártás vált be. A XIX. század harmincas és negyvenes éveiben egymás után sok kisebb-nagyobb répacukorgyár létesült, sőt cukorfőző iskolák is mûködtek, amelyekben a cukornak házilag való előállítását tanították." - Vavrinecz Gábor: A cukorgyártás
→ Vajon hogyan lehet cukrot készíteni SHTF esetén?
- WildBear23
- Veterán
Re: Cukorkészítés
Nem az.
Napi X kalóriát biztosítani kell, annak Y része lehet szénhidrátokból, de lehetőleg lassú felszívódású szénhidrátokból.
A kristálycukor (szacharóz) nem ilyen, inkább luxus tápanyag.
Keményítőböl krumplicukor (glükóz). De lehet kukoricàból is, abban is sok a keményítő.
Szacharózt cukorrépából vagy cukornádból lehet, de shtf esetén senki nem fog cukorrépát termeszteni.
Ha tartós MadMax lesz, akkor el fognak fogyni a cukorkészletek, és a krumplicukor tömböcske ugyanúgy cserealap lesz, mint az alkohol, vagy a dohány.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Nem hiszem hogy ez a legegyszerűbb, de ezt már (bizonyos lépésig) csináltam:
A sörfőzés első lépése, hogy a gabonából ki kell nyerni a cukrot. Maláta sör esetén az árpából kell kinyerni a maltózt. Mivel a malátában (árpában) még keményítőláncok formájában van, valahogy monoszacharidokká kéne őket bontani, de ehhez valami enzim kell. Az árpa hélya tartalmaz ilyen enzimet, de csak a növekedés bizonyos részében. Ezért kell kicsírázttatni az árpát, majd amikor pár mm-es a magból kibújó csíra, akkor pörkölik (ezt hívjuk malátának, de ha nem sörhöz kell, elvileg pörköletlenül is működik), és adott hőfokon (52-72 között lépésenként) áztatják. 62-68 fok között a legjobb a bontás, akkor az árpamalátás vízből maltózos víz lesz. Ha azt leszűröd, és valahogy elpárologtatod belőle a vizet, akkor ami visszamarad az világosbarna/koszosfehér színű maláta cukor lesz. (Mod: kilögyböltem egy-két decit anno, és nem takarítottam el reggelig. Csak másnap ahogy takarítottam az asztalt, akkor söpörtem össze ami rajta volt, és az nekem porszerű édes cukor lett, ezért gondolom, hogy működne)
Na most gondolom nem ez a gyártás menete, meg tuti van könnyebb mód is, de gondolom, ha már minden kötél szakad, akkor árpából így lehet cukrot otthon csinálni, mindenféle plusz adalék nélkül. (Én egyébként meg szoktam kóstolni a cukros levet főzés előtt, hogy jó íze van, sőt, a visszamardt kiáztatott malátát is, Ha ez utóbbi még nagyon édes, akkor nem ázott ki rendesen. Ha meg ízetlen, akkor a sörlében van már a cukor. Ehető amúgy a visszamaradt cucc, de abban már tápanyag nem lesz, mert kiázott. Nem is nagyon emésztődik meg… tapasztalat… )
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
a kabai napfeny nem romlik meg, be kell tarazni belole. en meg a pandemia alatt vettem egy raklappal
WildBear23 írta: ↑2023.12.09. 23:24 Ha tartós MadMax lesz, akkor el fognak fogyni a cukorkészletek, és a krumplicukor tömböcske ugyanúgy cserealap lesz, mint az alkohol, vagy a dohány.
ingyom bingyom tálib-e?
- WildBear23
- Veterán
Így van, a keményítő sok glükózból álló "polimer", és sok módon lehet lebontani egyszerűbb cukrokká.Sparrow írta: ↑2023.12.10. 08:58 Nem hiszem hogy ez a legegyszerűbb, de ezt már (bizonyos lépésig) csináltam:
A sörfőzés első lépése, hogy a gabonából ki kell nyerni a cukrot. Maláta sör esetén az árpából kell kinyerni a maltózt. Mivel a malátában (árpában) még keményítőláncok formájában van, valahogy monoszacharidokká kéne őket bontani, de ehhez valami enzim kell. Az árpa hélya tartalmaz ilyen enzimet, de csak a növekedés bizonyos részében. Ezért kell kicsírázttatni az árpát, majd amikor pár mm-es a magból kibújó csíra, akkor pörkölik (ezt hívjuk malátának, de ha nem sörhöz kell, elvileg pörköletlenül is működik), és adott hőfokon (52-72 között lépésenként) áztatják. 62-68 fok között a legjobb a bontás, akkor az árpamalátás vízből maltózos víz lesz. Ha azt leszűröd, és valahogy elpárologtatod belőle a vizet, akkor ami visszamarad az világosbarna/koszosfehér színű maláta cukor lesz. (Mod: kilögyböltem egy-két decit anno, és nem takarítottam el reggelig. Csak másnap ahogy takarítottam az asztalt, akkor söpörtem össze ami rajta volt, és az nekem porszerű édes cukor lett, ezért gondolom, hogy működne)
Na most gondolom nem ez a gyártás menete, meg tuti van könnyebb mód is, de gondolom, ha már minden kötél szakad, akkor árpából így lehet cukrot otthon csinálni, mindenféle plusz adalék nélkül. (Én egyébként meg szoktam kóstolni a cukros levet főzés előtt, hogy jó íze van, sőt, a visszamardt kiáztatott malátát is, Ha ez utóbbi még nagyon édes, akkor nem ázott ki rendesen. Ha meg ízetlen, akkor a sörlében van már a cukor. Ehető amúgy a visszamaradt cucc, de abban már tápanyag nem lesz, mert kiázott. Nem is nagyon emésztődik meg… tapasztalat… )
Amit Te írsz, a malátázás, ott nem monoszacharid, hanem két glükózból álló dimer (maltóz), és háromból álló trimer (maltotrióz) keletkezik.
Működik a módszer, de nem lesz annyira édes mint ha teljesen glükózzá lebontanánk, illetve viszonylag híg oldat keletkezik, azt nehezebb bepárolni, és közben megpenészedhet, vagy elkezdhet erjedni.
A krumplicukor előállítása annyi, hogy a keményítőt kevés savval, nyomás alatt főzzük. Ilyenkor gyorsan, és teljesen szétesik glükózzá, jó tömény oldat lesz, gyorsan bekristályosítható.
Ez is megerősíti azt, amit korábban írtál - hogy a cukor nélkülözhető, és zombiapokalioszis esetén luxuscikk lesz belőle. A házilagos előállítása olyan sok vesződéssel, és annyira tetemes energia veszteséggel jár, hogy nem fog vele foglalkozni senki.WildBear23 írta: ↑2023.12.10. 11:12 Így van, a keményítő sok glükózból álló "polimer", és sok módon lehet lebontani egyszerűbb cukrokká.
Amit Te írsz, a malátázás, ott nem monoszacharid, hanem két glükózból álló dimer (maltóz), és háromból álló trimer (maltotrióz) keletkezik.
Működik a módszer, de nem lesz annyira édes mint ha teljesen glükózzá lebontanánk, illetve viszonylag híg oldat keletkezik, azt nehezebb bepárolni, és közben megpenészedhet, vagy elkezdhet erjedni.
A krumplicukor előállítása annyi, hogy a keményítőt kevés savval, nyomás alatt főzzük. Ilyenkor gyorsan, és teljesen szétesik glükózzá, jó tömény oldat lesz, gyorsan bekristályosítható.
Zombi biztos praktika: venni egy raklappal - mert olcsó, pláne hatósági áron, napi szinten apránként felhalmozva -és korlátlan ideig eltartható. Nem csak átvitt értelemben, hanem helyesen tárolva tényleg akármeddig. Légmentesen lezárni kék műanyag hordókba (amilyet a dinamikus pályák építésénél is használnak) . Hátradőlni, és várni az apokalipszist, miközben egy AK-t tisztogatsz
Ha már ott tartunk - meg csak nem is kell hozzá igazi világvége. A Szovjetúnióban világosan emlékszem, hogy az összeomlás előtt, és után mindenből is akut áruhiány volt, cukrot is csak jegyre lehetett kapni - ezért kialakult a másodlagos piaca. Sokan tovább mentek, és vodkát főztek belőle, mert úgy még többet ért. Ez tovább fokozta az úgyis durva hiányt, és hajtotta fel az egekbe a cukor feketepiaci árát . Nem kell újat kitalálni - elég visszaolvasni a szovjet, a balkáni, vagy az argentin gazdasági összeomlás visszaemlékezéseit.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Igen, a szeszfőzés, borkészítés és a gyümölcs tartósítás fontos alapanyaga, többek közt. Tehát nem csak a reggeli kávéba meg a teába fontos, ez utóbbiakba a méz is jó. Abból meg ellátjuk magunkat.Petya357 írta: ↑2023.12.10. 12:20 Ez is megerősíti azt, amit korábban írtál - hogy a cukor nélkülözhető, és zombiapokalioszis esetén luxuscikk lesz belőle. A házilagos előállítása olyan sok vesződéssel, és annyira tetemes energia veszteséggel jár, hogy nem fog vele foglalkozni senki.
Zombi biztos praktika: venni egy raklappal - mert olcsó, pláne hatósági áron, napi szinten apránként felhalmozva -és korlátlan ideig eltartható. Nem csak átvitt értelemben, hanem helyesen tárolva tényleg akármeddig. Légmentesen lezárni kék műanyag hordókba (amilyet a dinamikus pályák építésénél is használnak) . Hátradőlni, és várni az apokalipszist, miközben egy AK-t tisztogatsz
Ha már ott tartunk - meg csak nem is kell hozzá igazi világvége. A Szovjetúnióban világosan emlékszem, hogy az összeomlás előtt, és után mindenből is akut áruhiány volt, cukrot is csak jegyre lehetett kapni - ezért kialakult a másodlagos piaca. Sokan tovább mentek, és vodkát főztek belőle, mert úgy még többet ért. Ez tovább fokozta az úgyis durva hiányt, és hajtotta fel az egekbe a cukor feketepiaci árát . Nem kell újat kitalálni - elég visszaolvasni a szovjet, a balkáni, vagy az argentin gazdasági összeomlás visszaemlékezéseit.
Szeszbe, borhoz csak akkor adunk cukrot, ha eladásra megy.....swordmanus írta: ↑2023.12.10. 13:11 Igen, a szeszfőzés, borkészítés és a gyümölcs tartósítás fontos alapanyaga, többek közt. Tehát nem csak a reggeli kávéba meg a teába fontos, ez utóbbiakba a méz is jó. Abból meg ellátjuk magunkat.
Ezeket tisztán gyümiből kell készíteni.
ha nincs cukor, akkor aszalni kell a gyümölcsöt.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
van cefre aminek a tetejere szoktam szorni par marek cukrot mert "megvedi"
ingyom bingyom tálib-e?
- WildBear23
- Veterán
Az élesztőgombának tök mindegy, hogy ami cukrot alkohollá alakít, azt eredetileg gyümölcs rakta-e össze, vagy cukornád/cukorrépa.
Pont ugyanúgy alkohollá alakítja.
Az aszalt gyümölcs szvsz túl drága ahhoz, hogy azt erjesztéses szeszgyártáshoz használjuk.
Annak mind1.WildBear23 írta: ↑2023.12.10. 13:50 Az élesztőgombának tök mindegy, hogy ami cukrot alkohollá alakít, azt eredetileg gyümölcs rakta-e össze, vagy cukornád/cukorrépa.
Az aszalt gyümölcs szvsz túl drága ahhoz, hogy azt erjesztéses szeszgyártáshoz használjuk.
Meg az alkeszosznak is, hogy gyümit akkor látott a szesz, amikor elvitték mellette.
Az aszalvány, az mint ötlet, ha nincs cukor a tartósításhoz.
Fizetett bér-Troll.
Hát azért az, hogy milyen volt az alapcukor, az bizony befolyásolja az ivásra szánt alkohol ízét. Mert ugye nem vegytiszta cukorból lesz vegytiszta alkohol vegytiszta élesztővel, és bizony az erjedésnek van mellékterméke. Különféle acetátok szoktak visszamaradni, ha pl sörélesztő esik neki répacukornak. De akkor is ez van, ha a fajélesztő (borhoz) nem gyümölcscukrot eszik. Az alkohol része az jó lesz, de ami mellé marad etil-acetát az nem lesz jó. Persze ha aztán 3-szor lepároljuk, akkor már nem lesz érezhető, és házipálinkának jó lesz falura. De sörhöz ne rakjunk répacukrot, se borhoz, mert egy savanyú, acetonos lötty lesz belőle. Gondolom amúgy van olyan élesztő, ami meg a répacukrot szereti, de kérdés ott is, van-e melléktermék, és mennyi.WildBear23 írta: ↑2023.12.10. 13:50 Az élesztőgombának tök mindegy, hogy ami cukrot alkohollá alakít, azt eredetileg gyümölcs rakta-e össze, vagy cukornád/cukorrépa.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
viszki es vodka fozesnel tok mindegy, ott csak az alkohol szamit
Sparrow írta: ↑2023.12.10. 15:06 Hát azért az, hogy milyen volt az alapcukor, az bizony befolyásolja az ivásra szánt alkohol ízét. Mert ugye nem vegytiszta cukorból lesz vegytiszta alkohol vegytiszta élesztővel, és bizony az erjedésnek van mellékterméke. Különféle acetátok szoktak visszamaradni, ha pl sörélesztő esik neki répacukornak. De akkor is ez van, ha a fajélesztő (borhoz) nem gyümölcscukrot eszik. Az alkohol része az jó lesz, de ami mellé marad etil-acetát az nem lesz jó. Persze ha aztán 3-szor lepároljuk, akkor már nem lesz érezhető, és házipálinkának jó lesz falura. De sörhöz ne rakjunk répacukrot, se borhoz, mert egy savanyú, acetonos lötty lesz belőle. Gondolom amúgy van olyan élesztő, ami meg a répacukrot szereti, de kérdés ott is, van-e melléktermék, és mennyi.
ingyom bingyom tálib-e?
Ez így van. Viszkihez nem értek, de Vodkát szinte mindenből lehet főzni, és ami egy pálinkánál “feature” - a kísérő termékek, az a vodkánál már inkább “bug”.
Ha van egy kevés értékes aszalt gyümölcsünk, és sok olcsó cukrunk, akkor az egyik lehetséges racionális döntés az semleges ízű vodkát főzni, és a produktumot egy kevés gyümölcságyon érlelni.
A végtermék se nem vodka, se nem pálinka, de meglepően finom. Bolti vodkával és aszalt fügével, vagy mazsolával, sőt szárított chilibpaprikával is készítettem már ilyen extraktumokat. ezeket fiatalkoromban párkapcsolatok építésére, erősítésére alkalmaztam olyan sikerrel , hogy 20 évvel később már 3 gyereknél tartunk
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
magyar jobbagy ilyent nem csinalhat mert idehaza csak gyumolcsbol szabad szeszt fozni.
viszont lattam mar olyant hogy valaki cukorcefret keszitett es abbol fozott tiszta szeszt. tulelo szituacioban nem kivitelezheto mert speci eleszto es tapanyag kell hozza
viszont lattam mar olyant hogy valaki cukorcefret keszitett es abbol fozott tiszta szeszt. tulelo szituacioban nem kivitelezheto mert speci eleszto es tapanyag kell hozza
ingyom bingyom tálib-e?
Hát nem tudom hogyan de a Szovjetunióban és utódállamaiban olyan szinten tömeges jelenség volt, hogy minden bizonnyal szofisztikált megoldások nélkül is meg tudta oldani a nép.
Utánakérdezek hátha Édesapám még emlékszik, hogyan csinálták a szomszédok. Mi borosok voltunk, ill nagyon ritkán pálinka. Sört akkoriban mifelénk soha , senki nem főzött házilag, nem volt trendi. A viszkiről pedig azt sem tudták, mi fán terem.
Anno kicsiny hazánkban a bor receptje ez volt: szalma (cellulóz, vagyis hosszú glükóz láncok), NH⁴NO³ műtrágya (N a cellulózbontó bacifehérjékhez), talajoltó baci készítmények (pl Bactofil Cell). Ezután jöttek az élesztők, majd az aromák. 90-es évek kannás borai.Petya357 írta: ↑2023.12.10. 19:15 Ez így van. Viszkihez nem értek, de Vodkát szinte mindenből lehet főzni, és ami egy pálinkánál “feature” - a kísérő termékek, az a vodkánál már inkább “bug”.
Ha van egy kevés értékes aszalt gyümölcsünk, és sok olcsó cukrunk, akkor az egyik lehetséges racionális döntés az semleges ízű vodkát főzni, és a produktumot egy kevés gyümölcságyon érlelni.
A végtermék se nem vodka, se nem pálinka, de meglepően finom. Bolti vodkával és aszalt fügével, vagy mazsolával, sőt szárított chilibpaprikával is készítettem már ilyen extraktumokat. ezeket fiatalkoromban párkapcsolatok építésére, erősítésére alkalmaztam olyan sikerrel , hogy 20 évvel később már 3 gyereknél tartunk
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Milyen savval, ami utána ott is maadhat? Pl. citromsav jó lehet?WildBear23 írta: ↑2023.12.10. 11:12 Így van, a keményítő sok glükózból álló "polimer", és sok módon lehet lebontani egyszerűbb cukrokká.
Kukta, mint "nyomás", elegendő?
Ez egy olyan durva magaslabda, hogy tisztességtelen lenne lecsapni.Petya357 írta: ↑2023.12.10. 19:15 Ez így van. Viszkihez nem értek, de Vodkát szinte mindenből lehet főzni, és ami egy pálinkánál “feature” - a kísérő termékek, az a vodkánál már inkább “bug”.
- WildBear23
- Veterán
Szerintem citromsav is jó.
Ha nem durva savat használsz, nem is kell a végén semlegesíteni.
Kukta tökéletes.
Én lereszelném a nyers krumplit, hozzá egy teáskanál citromsav, és a kuktában hadd szóljon.
Ha kész, forrón leszűrném a levét meg bepárolnám a felére aztán kiraknám a 0 fokba.
Bellel a múltkor kilróbáltuk a kémiai reakción alapuló tűzgyújtást. Egy másik nagy gyakorlati értékkel bíró módszer a brute force, azaz üssed addig, amíg izzani nem kezd:
https://youtu.be/KMVs1v1Atyw?si=vRNC37JPR176V-ML
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Ez gondolom a többségnek megvan, de érdekes. Én eredetileg a csillagaszatból ismertem az elvet. Távolságbecslés eszköz nélkül, az ujjunkkal és a két szemünkkel:
https://youtu.be/FAp3kHjlx58?si=u53kTH7nTxUKuau0
https://youtu.be/FAp3kHjlx58?si=u53kTH7nTxUKuau0
Kémiai reakció - gyufa...?Fortitu írta: ↑2024.01.05. 11:28 Bellel a múltkor kilróbáltuk a kémiai reakción alapuló tűzgyújtást. Egy másik nagy gyakorlati értékkel bíró módszer a brute force, azaz üssed addig, amíg izzani nem kezd:
Fizetett bér-Troll.
Fortitu írta: ↑2024.01.05. 11:28 Bellel a múltkor kilróbáltuk a kémiai reakción alapuló tűzgyújtást. Egy másik nagy gyakorlati értékkel bíró módszer a brute force, azaz üssed addig, amíg izzani nem kezd:
Ezt muszáj kipróbálnom!
tipikus szőrvájvöl megoldás: előveszed a vészhelyzetre magadnál tartott kovácsüllőt meg a hozzá való kalapácsot, és már meg is van oldva a probléma
amikor helyzet volt, elővettem egy ceruzaelemet a zseblámpából, és egy alufólával összefogtam a pólusait, hogy majd azzal gyújtom meg a taknyos papírzsepit (azzal meg a cigit)
nem sikerült
amikor helyzet volt, elővettem egy ceruzaelemet a zseblámpából, és egy alufólával összefogtam a pólusait, hogy majd azzal gyújtom meg a taknyos papírzsepit (azzal meg a cigit)
nem sikerült
Eldobtad egyből?szöged írta: ↑2024.01.05. 18:55 tipikus szőrvájvöl megoldás: előveszed a vészhelyzetre magadnál tartott kovácsüllőt meg a hozzá való kalapácsot, és már meg is van oldva a probléma
nem sikerült
Sziasztok,
Szerintem ontopic, hogy "a budapesti Szent János Kórházban, a Dél-pesti Centrumkórházban és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben is vannak olyan osztályok, amelyek már most kisebb kapacitással tudnak működni a bérnővérek nélkül."
Az utobbi a legdurvabb, hiszen orszagos intezetkent nyilvan nem lehet a betegeket atcsoportositani onnan - hiszen orszagos szivkorhaz csak 1 van az orszagban.
De persze a tobbi, epp-hogy mukodo centrumkorhaz epp-hogy el tudja latni a sajat betegeit, szoval a hozzajuk atcsoportositas sem mukodhet.
Bel
Szerintem ontopic, hogy "a budapesti Szent János Kórházban, a Dél-pesti Centrumkórházban és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben is vannak olyan osztályok, amelyek már most kisebb kapacitással tudnak működni a bérnővérek nélkül."
Az utobbi a legdurvabb, hiszen orszagos intezetkent nyilvan nem lehet a betegeket atcsoportositani onnan - hiszen orszagos szivkorhaz csak 1 van az orszagban.
De persze a tobbi, epp-hogy mukodo centrumkorhaz epp-hogy el tudja latni a sajat betegeit, szoval a hozzajuk atcsoportositas sem mukodhet.
Bel
Ritka szövésű "zsákszövet" nincs valakinek felesleges?
Fizetett bér-Troll.
Mennyi kéne? Van 2 db kicsi mandarinos zsákocskám, pont ilyen anyagból, kb A4 lapnyi méretben. Szívesen odaadom, ha elég.
Elégnek elég.
Távcsőre kellene, hogy ne tükröződjön.
Ráér akkor is, amikor jössz a Gázálarcért.
Fizetett bér-Troll.
Ééééértem én a célzást - csak nem szeretem
Hamarosan jelentkezem.
Célzást?
Se pisztoly, se puska nincs a kezemben.
Kolléganő már 2x majdnem kidobta.....
Fizetett bér-Troll.
Szia,
Amennyire en tudom, tavcsore tukrozodescsokkento feltetnek olyat szokas rakni, aminek a ra'csa keskeny, de mely.
Ezzel elerik azt, hogy minimalisan rontsa csak a kepet, mivel aki atnez a tavcsovon, az pontosan szembe nez, es ott csak a keskenyseg/vastagsag szamit. Viszont aki szog alatt ranez a lencsere, annak sokat takar, mert neki a melyseg is szamit.
Bel
Ilyen méhsejt szűrő volt az egyik red dotomon - nem szerettem, olyan fura volt belenézni... Kicsit volt csak sötétebb, ez valóban nem gond. A hatszög rácsnak pedig csak a nagyon halvány árnyékát láttán - de nem volt olyan jó, mint ahogy gondoltam. Lehet azért, mert olcsó volt, és nem nagyított a red dot - talán egy távcső jobban elmossa.bel írta: ↑2024.01.07. 12:43 Szia,
Amennyire en tudom, tavcsore tukrozodescsokkento feltetnek olyat szokas rakni, aminek a ra'csa keskeny, de mely.
Ezzel elerik azt, hogy minimalisan rontsa csak a kepet, mivel aki atnez a tavcsovon, az pontosan szembe nez, es ott csak a keskenyseg/vastagsag szamit. Viszont aki szog alatt ranez a lencsere, annak sokat takar, mert neki a melyseg is szamit.
Belföld
Távcsőre szerintem az árnyékoló a legjobb megoldás.. de a zsákot mindenesetre félretettem
Igen, ezt a rendszert ismerem.bel írta: ↑2024.01.07. 12:43 Szia,
Bel
Viszont, most én kereső távcsőre keresek, a képen láthatóhoz hasonló megoldást.
Volt egy képem, ahol háló volt kötve rá, csak most azt nem találom.
Profi hálót első körben nem vennék, a tesztelés a cél, mennyire látható, mennyire rontja a látványt.
- Csatolmányok
-
- RECP-202211-SNIPER-Image2-675x422.jpg (126.89 KiB) Megtekintve 11638 alkalommal
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
tud valaki konzervdoboz beszerzesi forrast ahol nem aranyaron merik?
ingyom bingyom tálib-e?
Szlovák- cseh vonalon nézelődj.
Ott hagyománya van a házi befőzésnek konzervdobozba.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
koszi ez jo tipp de ahogy latom ott sincs kolbaszbol a kerites
nem tudom elhinni hogy egy ures doboz annyiba kerul mint a lidliben egy babkonzerv
nem tudom elhinni hogy egy ures doboz annyiba kerul mint a lidliben egy babkonzerv
ingyom bingyom tálib-e?
- WildBear23
- Veterán
Mit szeretnél befőzni?
Illetve miért nem jó az üveg?
Szia!RatRace írta: ↑2024.01.07. 13:18 Igen, ezt a rendszert ismerem.
Viszont, most én kereső távcsőre keresek, a képen láthatóhoz hasonló megoldást.
Volt egy képem, ahol háló volt kötve rá, csak most azt nem találom.
Profi hálót első körben nem vennék, a tesztelés a cél, mennyire látható, mennyire rontja a látványt.
Tényleg, sikerült kipróbálnod a mandarinos zsákot? Működik?
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
semmi konkret terv nincs csak ki akarom probalni.
allitolag bizonyos dolgok tovabb eltarthatoak benne mer fenymentesen zar.
allitolag bizonyos dolgok tovabb eltarthatoak benne mer fenymentesen zar.
ingyom bingyom tálib-e?
Bizony!
Én a gyantás nyomtató folyadékát tartom ilyen módon. Fény nem érheti, mert megbuggyan, de a használtat a gyári dobozba a friss mellé visszatölteni sem célszerű, hanem a fogyás szerint mindig csak utántölteni a frissből, de külön kell tárolni a használtat.
Próbálni
A legegyszerűbb konzerv doboz lezáró " gép " 150 E forint ..
Fizetett bér-Troll.
Ma lesz időm.
Az előkészület megvan, kiszedtem minden második szálat.
Délután befotózom.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
gondolod?
ez csak egy pelda: https://www.aliexpress.com/item/1005005264046900.html
de lehet csinalni is egesz jokat csak eszterga kell
ingyom bingyom tálib-e?
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
Na igen, és rögtön onnan nyílik ez is:qqriq írta: ↑2024.01.26. 11:55 gondolod?
https://www.aliexpress.us/item/3256803215367114.html
Sziasztok.
Kicsit megcsúsztam az igérettel, mert korház járat volt az asszonnyal.
Petya, köszi a zsákot, tökéletes lett arra, amire gondoltam!
És igen, működik!
Uvcsó képen látszik, kicsit árnyékol, nem teljesen tiszta a kép.
De közben orvosoltam a hibát:
Mivel sok " mikro " szál lóg ki, ez a hiba oka.
De egy öngyújtó segített, egy pillanat alatt leégette a szálakat, mint egy mini futótűz, úgy nézett ki.
( Addig visszavettem a távcsőröl )
Fizetett bér-Troll.
És megcsillan a lencse?
Nem?
Nalátod, hogy nemlátod.
Fizetett bér-Troll.
Ne trollkodj kérlek! Nem kompót, hanem taktikai mandarinbefőtt.
Nincs itt semmi látnivaló - szó szerint
-
- Veterán
Tudnátok ajánlani kényelmes, meleg, strapabíró téli munkakesztyűt ház körüli munkákra?
"Laws that forbid the carrying of arms disarm only those who are neither inclined nor determined to commit crimes." – Thomas Jefferson
National Geographic aktuális különszáma:
_ Spéci túrák-100 túlélőtipp.
https://www.tuleles.hu/hirek/speci-turak-konyvajanlo/
_ Spéci túrák-100 túlélőtipp.
https://www.tuleles.hu/hirek/speci-turak-konyvajanlo/
Fizetett bér-Troll.
A 17 éves lányom újabban rákattant a civilizációs összeomlás utáni újraépítes témára - nem tudom, honnét jött, de nagyon örülök. Végre van egy téma, ami a) érdekli és b) én pedig érdemben hozzá is tudok szólni - nem csak bután nézni mint pl Taylor Swifttel kapcsolatban Apa keble dagad a büszkeségtől.
A projekt amit fejébe vett, Apa pedig segíteni fog (= megcsinálom, és remélhetőleg nem 100% egyedül) az a mézbor/bármilyen erjesztett alkoholos ital mézből. Mert hogy a maréknyi túlélőnek erre égetően nagy szükség lesz
Pls help. Van olyan fórumtárs, aki konkrétan csinált már mézbort? Elméleti eszmefuttatásokat köszönöm szépen nem, de gyakorlati tapasztalatokat , és hiteles, bevált forrásokat nagy köszönettel fogadnék.
A projekt amit fejébe vett, Apa pedig segíteni fog (= megcsinálom, és remélhetőleg nem 100% egyedül) az a mézbor/bármilyen erjesztett alkoholos ital mézből. Mert hogy a maréknyi túlélőnek erre égetően nagy szükség lesz
Pls help. Van olyan fórumtárs, aki konkrétan csinált már mézbort? Elméleti eszmefuttatásokat köszönöm szépen nem, de gyakorlati tapasztalatokat , és hiteles, bevált forrásokat nagy köszönettel fogadnék.
Termékeny talajra hullott a mag. Bár egy kicsit várni kellett, hogy szárba szökkenjen. Hajrá!Petya357 írta: ↑2024.02.23. 15:33 A 17 éves lányom újabban rákattant a civilizációs összeomlás utáni újraépítes témára - nem tudom, honnét jött, de nagyon örülök. Végre van egy téma, ami a) érdekli és b) én pedig érdemben hozzá is tudok szólni - nem csak bután nézni mint pl Taylor Swifttel kapcsolatban Apa keble dagad a büszkeségtől.
- WildBear23
- Veterán
Mézet vízzel ötszörösére higitasz, teszel bele élesztőt és meleg helyen tartod.Petya357 írta: ↑2024.02.23. 15:33 A 17 éves lányom újabban rákattant a civilizációs összeomlás utáni újraépítes témára - nem tudom, honnét jött, de nagyon örülök. Végre van egy téma, ami a) érdekli és b) én pedig érdemben hozzá is tudok szólni - nem csak bután nézni mint pl Taylor Swifttel kapcsolatban Apa keble dagad a büszkeségtől.
A Sopronkőhidai Fegyházban így csinálták a tesók.
Élesztő helyett kenyérrel is működik.
Ne legyenek nagy elvárások, a neve szép ("mézbor"), az íze szar, de üt.
https://honigweinkeller.de/rezepte/basi ... gwein-met/Petya357 írta: ↑2024.02.23. 15:33 A 17 éves lányom újabban rákattant a civilizációs összeomlás utáni újraépítes témára - nem tudom, honnét jött, de nagyon örülök. Végre van egy téma, ami a) érdekli és b) én pedig érdemben hozzá is tudok szólni - nem csak bután nézni mint pl Taylor Swifttel kapcsolatban Apa keble dagad a büszkeségtől.
4Camping oldalon kiárusítás van.
Rengeteg cuccos féláron.
Rengeteg cuccos féláron.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
koszi raneztem mert cipo/bakancs kellene, felaron is dragabb mint mashol
ingyom bingyom tálib-e?
Ismerősökkel folytatott beszélgetés alapján rendszeresítettem egy ilyen eszközt a kocsiban. Üvegtörő és övvágó. Ilyesmi övvágót próbáltunk már, be tud gyűrődni a heveder, akkor neki kell futni más szögből, ezt érdemes gyakorolni. Mentős mondta már, hogy inkább késre váltott, amikor elsőre nem sikerült ilyen eszközzel a szabadítás, szóval ezt is érdemes lehet figyelembe venni, de ha elő is tudtam idézni ezt a begyűrést, másodikra akkor is vitte a hevedert.
A könyöklő teteje elég jól záródik, innen talán fejre álláskor sem esik ki az eszköz. Adtak hozzá egy műanyag tartót, de egyrészt nincs kedvem szétfúrni a belteret, másrészt abból még könnyebben elszabadulna.
A könyöklő teteje elég jól záródik, innen talán fejre álláskor sem esik ki az eszköz. Adtak hozzá egy műanyag tartót, de egyrészt nincs kedvem szétfúrni a belteret, másrészt abból még könnyebben elszabadulna.
Ha annyira fejreállsz, hogy elszabadul, kisebb gondod is nagyobb lesz annál, semhogy keresgéld, hol van...Fortitu írta: ↑2024.02.28. 10:57 Ismerősökkel folytatott beszélgetés alapján rendszeresítettem egy ilyen eszközt a kocsiban. Üvegtörő és övvágó. Ilyesmi övvágót próbáltunk már, be tud gyűrődni a heveder, akkor neki kell futni más szögből, ezt érdemes gyakorolni. Mentős mondta már, hogy inkább késre váltott, amikor elsőre nem sikerült ilyen eszközzel a szabadítás, szóval ezt is érdemes lehet figyelembe venni, de ha elő is tudtam idézni ezt a begyűrést, másodikra akkor is vitte a hevedert.
20240227_102401.jpg
Nekem volt ilyenem. Az anyós ülés oldali ajtón tudtam kimászni, és az első dolog amivel erdemben foglalkoznom kellett (az alap csekk után, hogy végtagjaim érzem, és tudom mozgatni), hogy a csomagtartóból a hátsó ablakon keresztül távozó fegyvereimet maradéktalanul összeszedjem. Lőtérről mentem hazafelé. Ki tudtam csatolni magam. De ha nem sikerül, és nincs mivel elvágni az övet, nagyon szentségeltem volna.
Ez csak a függőknek gáz.
Van Telex, Signal, Whatsapp, Zelo, Discord, ésatöbbi.
Soha nem elég 1 kommunikációs rendszer, mindig kell alternatíva.
A telefon mellé is PMR, CB...
Fizetett bér-Troll.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Megállt a faszbúk, a zemberiség IQ-ja 10%-ot emelkedett!
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
ha holnapig így marad, nő a népesség.
Mert a sok felesleges időt el kel baxni...
Fizetett bér-Troll.
És nem csak azok az oldalak, amik így, vagy úgy dde kapcsolódnak a facséhoz:
https://downdetector.com/
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
esztet montam
RatRace írta: ↑2024.03.05. 17:28 És nem csak azok az oldalak, amik így, vagy úgy dde kapcsolódnak a facséhoz:
https://downdetector.com/
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
És? A fegyverfórum és a Pornhub működik! A többi meg úgysem számít!
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Nahallod.
Nálla van a szerverszoba.....
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
ingyom bingyom tálib-e?
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Elmesélek egy amatőr hibát amit elkövettem, hogy aki tud az tanuljon belőle.
Tegnap az M5-ösön hazafelé lerohadt a kocsim. Gázadásra nem reagált, folyamatosan csökkent a sebesség, közben erőteljes remegés a motortér felől, a motor többszöri újraindítása sem segített. Félreálltam leállósávba, hívtam egy autó mentőt.
Mivel fontos tárgyalás volt aznap, ezért ingben-zakóban, vékony talpú bőr cipőben esteledett rám a pálya szélén. Meleg kabátot, pulcsit, csapkát, meleg ruhát persze nem vittem magammal, hiszen úgyis otthonbról csak a céges garázsig megyek, tavasz van, minek az. Nem is volt igazából hideg, 8-9 fok, de az öltőzékem ehhez bőven kevés volt. Így töltöttem el az leállósáv melletti árok szélén bő másfél órát, mert ugye álló autóban szigtil tartózkodni a leállósávban. Természetesen a kocsiban se pokróc se semmilyen más alternatív melegítő eszköz nem volt.
Úgyhogy muszáj leszek a csomagtér egy részét egy mini BOB-ra feláldozni, mert ez így nettó felelőtlenség volt a részemről, és rá is fáztam. Szó szerint.
Tegnap az M5-ösön hazafelé lerohadt a kocsim. Gázadásra nem reagált, folyamatosan csökkent a sebesség, közben erőteljes remegés a motortér felől, a motor többszöri újraindítása sem segített. Félreálltam leállósávba, hívtam egy autó mentőt.
Mivel fontos tárgyalás volt aznap, ezért ingben-zakóban, vékony talpú bőr cipőben esteledett rám a pálya szélén. Meleg kabátot, pulcsit, csapkát, meleg ruhát persze nem vittem magammal, hiszen úgyis otthonbról csak a céges garázsig megyek, tavasz van, minek az. Nem is volt igazából hideg, 8-9 fok, de az öltőzékem ehhez bőven kevés volt. Így töltöttem el az leállósáv melletti árok szélén bő másfél órát, mert ugye álló autóban szigtil tartózkodni a leállósávban. Természetesen a kocsiban se pokróc se semmilyen más alternatív melegítő eszköz nem volt.
Úgyhogy muszáj leszek a csomagtér egy részét egy mini BOB-ra feláldozni, mert ez így nettó felelőtlenség volt a részemről, és rá is fáztam. Szó szerint.
https://www.tuleles.hu/hirek/teli-tulel ... es-autoba/TotoHU írta: ↑2024.03.14. 09:25 Elmesélek egy amatőr hibát amit elkövettem, hogy aki tud az tanuljon belőle.
Fizetett bér-Troll.
Nekem van egy all-time alapfelszerelés a kocsiban, illetve egy téli kiegészítő táska. Ezt a késő őszi napok egyikén berakom, majd tavasz környékén kiveszem. Kombi Superb, nagy csomagtartóval, de az alap cuccok kb az 1/3-át elveszik + a téli, viszont soha nem okozott meglepetést semmi eddig.TotoHU írta: ↑2024.03.14. 09:25 Elmesélek egy amatőr hibát amit elkövettem, hogy aki tud az tanuljon belőle.
Én egy komplett vékonyabb aláöltöző szettet hordok az EDC tatyóban a hűvösebb szezonban, párszor már jól jöttsmith15 írta: ↑2024.03.14. 09:38 Nekem van egy all-time alapfelszerelés a kocsiban, illetve egy téli kiegészítő táska. Ezt a késő őszi napok egyikén berakom, majd tavasz környékén kiveszem. Kombi Superb, nagy csomagtartóval, de az alap cuccok kb az 1/3-át elveszik + a téli, viszont soha nem okozott meglepetést semmi eddig.
Alapból egy izolációs fólia is sokat segít.
Ebből van már poncho is.
Sőt, vészeseti hálózsák is.
Ebből van már poncho is.
Sőt, vészeseti hálózsák is.
Fizetett bér-Troll.
Én a pótkerék üreget pakoltam tele ilyen jó ha van cuccokkal (pótkerék nincs). Másik kocsiban egy táska volt mindig a csomiban. Sokminden nem kell, szóval nem foglal nagy helyet. Egy szett csereruha nem csak a hideg miatt jó ötlet.TotoHU írta: ↑2024.03.14. 09:25 Elmesélek egy amatőr hibát amit elkövettem, hogy aki tud az tanuljon belőle.
Akar zsebben is elfer es olcso is, en mindig tartok kocsiba, telen is nagyon joTotoHU írta: ↑2024.03.14. 09:25 Elmesélek egy amatőr hibát amit elkövettem, hogy aki tud az tanuljon belőle.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Pótkerekem nekem is eleve nincsen az autóban csak semmitérő gumijavító készlet (fogyasztói társadalom: tessék csak használni az autómentő szolgáltatást, ne cserélgessünk itten kereket magunk), pakoló rekeszek vannak kialakítva a helyén, tökéletes helye az ilyesmi felszerelésnek.
Ez tényleg annak a példája amikor annyira belefeledkezik az ember a kényelmes civilizált életbe, hogy a legelemibb dolgokat is elfelejti.
Nem kell 4 személyes sátor meg gázrezsó és 3 napi hideg élelem, de egy-két pokróc vagy ISO fólia tényleg minimális helyet foglal.
Én lusta voltam és ráb...tam, Ti legyetek okosabbak.
Nekem nyáron a karton víz az alap a kocsiban, többször ki tudtam segíteni vele másokat is. De apámnak, emlekszem, még konzerv is volt a kocsijában. Mert mire kiér a sárga angyal...TotoHU írta: ↑2024.03.14. 14:10 Pótkerekem nekem is eleve nincsen az autóban csak semmitérő gumijavító készlet (fogyasztói társadalom: tessék csak használni az autómentő szolgáltatást, ne cserélgessünk itten kereket magunk), pakoló rekeszek vannak kialakítva a helyén, tökéletes helye az ilyesmi felszerelésnek.
Ez tényleg annak a példája amikor annyira belefeledkezik az ember a kényelmes civilizált életbe, hogy a legelemibb dolgokat is elfelejti.
Nem kell 4 személyes sátor meg gázrezsó és 3 napi hideg élelem, de egy-két pokróc vagy ISO fólia tényleg minimális helyet foglal.
Én lusta voltam és ráb...tam, Ti legyetek okosabbak.
Ez a legfontosabb az egesz tortenetedben. Munkabol adodoan rengeteget autozom, tisztaban is voltam ezzel a szaballyal, viszont tavaly szeptember ota beleegett a tudatomba.
Veszprem mellett haladtam egy 2x2 savos autouton, amikor lassulas allt be a forgalomban, majd pillanatokkal kesobb latom hogy egy soderrel megrakott billencs be van borulva az arokba, a soforje eppen kaszalodik ki belole, paran pedig rohannak a teherauto fele.
Amikor mellejuk ertem, akkor lattam hogy egy szemelyautot maga ala temetett a teherauto. Lealltam, addigra mar paran probaltak segiteni. (Hatvanyozottam fontos, hogy csak akkor es ugy szabad megallni, hogy se a sajat, se masok epseget ne veszelyeztetsd!)
Az auto tetejet gyakorlatilag rapreselte a billencs az ulesekre, a vezeto az elettel teljesen osszeegyeztethetetlen allapotban volt, a jobb hatso ulesen egy no segitsegert kiabalt, neki a fel fejet es nyakat nyomta a raborult teherauto egyik kereke.
A kocsim mindig tele van keziszerszammal igy, valamennyire a karosszeriat sikerult elhajtogatni es levagtuk a biztonsagi ovet rola, mert szoritotta a no nyakat. Ennel tobbet nem mertem csinalni. megkerdeztem a kornyeken allokat, hogy hivtak e mar a segelyvonalat, amire igenlo valaszt kaptam.
A serult no kepes volt kommunikalni, kerdesemre elmondta hogy harman utaztak a kocsiban. Gyorsan korbejartam a helyszint 20-25 meteres korben, de tobb serultet nem talaltam, feltetelztem hogy vagy felrebeszel vagy kirepult a kocsibol, esetleg raomlott a soder.
Itt el kell mondjam hogy a kezdeti adrenalin ami eddig hajtott, muloban volt, a labam remegesetol alig birtam az arokparton visszamaszni, es pszichesen is rendesen megviselt.
Masnap a hirekben lattam, hogy szerencsetleneknek kifogyott a benzinuk, igy a leallisavba kenyszerultek. Egyikuk gyalog elindult benzint szerezni, a masik ketto meg a kocsiban varta.
A billencs egy volanbuszt elozott, amikor visszatert a kulsobe, nem (vagy keson) vette eszre az ut szelen allo kocsit, letarolta az arokba es radolt. Gyonyoru szikrazo 18-20 fok volt, ha megtettek volna hogy kiszallnak es odebbmennek, ma is teljes lenne a csalad.
EU-s statisztikak szerint 10 perced van a leallosavban, utana joesellyel beled mennek. Azota nem gyozom minden feluleten terjeszteni ezt, es sajnos sokaknak fogalma sincs hogy milyen veszelyes az ut szele.
Aut inveniam viam, aut faciam!
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Igen, valami hasonlóról volt infóm, így a velem utazó két kolléganőnek már lassítás alatt, amikor haldoklott a motor, mondtam hogy pakoljanak mert megállás után villámgyorsan elhagyjuk az autót, csak a kabátot hozzák meg a láthatósági mellényeket. Leállósávban lévő autóban maradni valóban életveszély, főleg az M5-ön ahol sok szerb és bolgár kamionos szeret úgy közlekedni, hogy a külső sáv legszélén halad, bőven belógva a leállósávba is, mert otthon ezt így szokták meg.
Előttünk 40-50 méterrel is állt egy lerohadt szerb rendszámos kisbusz, neki nem volt ez az infó meg, ők a kisbuszban ülve várták a segítséget. Nem tudott magyarul így nem álltam neki okoskodni, csak cigit kérni jött a sofőr hozzánk, de nem volt szerencséje nem volt cigis senki közülünk, én is csak a gázpisztolyt rejtő zsebet cipzároztam ki, mit lehet tudni alapon.
)
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára TotoHU 2024.03.14. 15:00-kor.