Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: John McClane, Chuck Norris, Judge Dredd, Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez, Harry Callahan

jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2026.04.09. 11:55 Elmer Keithnek volt egy technikája, amikor a célgömbnek nem a tetejét hanem az alját rendezi - kipróbáltam, ez működget, de nem olyan pontos.
Ez teljesen általános technika volt a céloptikák elterjedése előtt, mind "céllövészetben", mind vadászatban. Úgy hívták: durva léggyel lőni. Ennek ellentéte volt a finom léggyel célzás, belövési távolságnál rövidebb távra lőni.
Nagy előnye a célpont áthelyezéssel szemben, hogy a cső így nem takarja ki a célt, ha messzebbre kell lőni.
A hozzászólást 7 alkalommal szerkesztették, utoljára jó ha van 2026.04.10. 21:01-kor.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Fortitu
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Poresz írta: 2026.04.10. 11:23 Kíváncsi vagyok, hogy mire vagy kíváncsi.
Elsülhet-e leejtésnél, ahogy arról beszéltünk korábban.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
bandi979
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: bandi979 »

jó ha van írta: 2026.04.10. 20:50 Mit gondolsz a Makarovról, ebből a szempontból?
Hazai környezetben önvédelmi pisztoly esetén csak FMJ lövedék jöhet szóba ennél a lőszernél is. Szerintem a 9x18 Makarovhoz más nem is érhető el csak FMJ meg JHP (ha éppen kapható itthon), de ez utóbbi nem játszik önvédelemre(ahhoz azért kell perverzió rendesen, hogy a jogalkotó megtiltja az önvédelmi használatát annak a lövedéktípusnak ami pont arra lett kitalálva!). Emiatt szerintem nem sokkal vagy előbbre mint a 9x19 Lugerrel. Ugyanúgy az FMJ lövedék képes több emberi test átütésére, így a vétlenekre hasonlóan veszélyes lehet, de azért nyilván kicsit jobb a helyzet ebből a szempontból mint a lugernél, abból viszont meg nem, hogy akibe szánod a lövedékeket nem biztos, hogy egy vagy két lövéssel kellően hatásosan tudod harcképtelenné tenni. Ha emiatt többet kell lőni, akkor nyilván megnövekszik az esélye annak, hogy olyan helyre is megy ahova nem kéne így növeli a kockázatot szerintem. De ugyanez vonatkozik a 9-es Browning shortra is. Én ezek miatt nem preferálnám ezeket a lőszereket erre a feladatra hazai környezetben. Ha lehetne normális lövedékkel viselni őket, akkor viszont egész jó önvédelmi fegyver lehetne egy CZ-82 vagy egy Makarov PMM. Amúgy a túlzott átütés ellen volt a 9-es Makarov lőszernek egy hazai fejlesztésű műanyag lövedékes típusa, amit "PRD"-nek hívtak. Ismeri ezt valaki, illetve lőtt ilyennel valaki a fórumozók közül? Nekem van belőle legalább egy dobozzal a fegyverszekrényben, de soha nem próbáltam meg. Nem tudom, hogy mennyire működteti akadálymentesen a pisztolyt és azt sem, hogy milyen lehet az átütése, pontossága! Ha valamikor összefutunk lőtéren lőszertesztelő fórumozókkal, majd megpróbálhatjuk zselatinban, hogy mit tud.
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

bandi979 írta: 2026.04.11. 10:58Amúgy a túlzott átütés ellen volt a 9-es Makarov lőszernek egy hazai fejlesztésű műanyag lövedékes típusa, amit "PRD"-nek hívtak. Ismeri ezt valaki, illetve lőtt ilyennel valaki a fórumozók közül?
Én próbáltam is, meg el is lövettem belőle lövészetvezetőként ezres nagyságrendnyit annak idején.
Még a közmondásosan fosadék ergonómiájú péjából is nagyon kellemes lőni (hátrarúgása jóformán semmi) - viszont cserébe nyilván ha nem fogod normálisan a pisztolyt, akkor elakad vele.
Ja és tud olyat, hogy egy lövéssel két lyukat csinál a lőlapon, mert a műanyag lövedéken lévő réz(színű) kis gyűrű, ami a huzagolásba bepréselődést és/vagy gáztömítést hivatott szolgálni (gondolom én), hajlamos leszakadni a csőből kilépés után.
20+ év távlatából ennyi rémlik vele kapcsolatban.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
bandi979
Fórumtag
Fórumtag

G.D írta: 2026.04.11. 22:04 Én próbáltam is, meg el is lövettem belőle lövészetvezetőként ezres nagyságrendnyit annak idején.
Még a közmondásosan fosadék ergonómiájú péjából is nagyon kellemes lőni (hátrarúgása jóformán semmi) - viszont cserébe nyilván ha nem fogod normálisan a pisztolyt, akkor elakad vele.
Ja és tud olyat, hogy egy lövéssel két lyukat csinál a lőlapon, mert a műanyag lövedéken lévő réz(színű) kis gyűrű, ami a huzagolásba bepréselődést és/vagy gáztömítést hivatott szolgálni (gondolom én), hajlamos leszakadni a csőből kilépés után.
20+ év távlatából ennyi rémlik vele kapcsolatban.
Köszönöm szépen az infót! Nekem jelenleg Sztecskin van itthon amivel megtudom próbálni. Legközelebb ha megyek lőtérre letesztelem, hogyan boldogul vele.
bandi979
Fórumtag
Fórumtag

hegyespenge írta: 2026.04.10. 07:50 A csőbe, a hüvelykivető nyíláson át betöltött lőszer kapcsán csak egy megjegyzés. Ártalmatlan dolognak tűnik ráengedni a szánt egy ilyen lőszerre, de aki rendszeresen csinál ilyet, azért időnként nézzen rá a hüvelyvonóra! A hüvelyvonó karom vége ugye egy vékonyka karomban végződik. Amikor ráengedjük a szánt egy lőszerre, az pont olyan, mintha erre a vékony karomra célzottan egy jó nagyot rávágnánk egy bronz kalapáccsal.
A legtöbb hüvelyvonónak persze ki kell bírni pár alkalommal ezt is, de ha ez rendszeres hatásként éri, akkor az a vékony kis anyag egyszer vagy elfárad és eltörik, vagy deformálódik.
Tárból adogatás során nem éri ilyen hatás.
Köszönöm az információt! Én szerencsére nem tapasztaltam ezt a jelenséget a 8 év alatt amíg viseltem. Most meg már nincs jogom viselni úgyhogy a lőtéren én is csak tárból szoktam csőre tölteni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

bandi979 írta: 2026.04.11. 10:58 Amúgy a túlzott átütés ellen volt a 9-es Makarov lőszernek egy hazai fejlesztésű műanyag lövedékes típusa, amit "PRD"-nek hívtak. Ismeri ezt valaki, illetve lőtt ilyennel valaki a fórumozók közül? Nekem van belőle legalább egy dobozzal a fegyverszekrényben, de soha nem próbáltam meg. Nem tudom, hogy mennyire működteti akadálymentesen a pisztolyt és azt sem, hogy milyen lehet az átütése, pontossága! Ha valamikor összefutunk lőtéren lőszertesztelő fórumozókkal, majd megpróbálhatjuk zselatinban, hogy mit tud.
Én is lőttem már ilyennel, meg 9 mm Luger Fiocchi full műanyag és vastag fémköpenyben műanyag lövedékessel is néhányat. A hátrarúgás szinte teljes hiánya nagyon érdekes élmény.

Kép

De nekem erős kételyeim vannak azügyben, hogy a való életben milyen stophatást tudnak ezek a nagyon könnyű, nagyon műanyag lövedékek - expanzió semmi, behatolási mélység kétséges, főleg csontot érve.

Még talán ez a Fiocchi konstrukció (ami papíron megfelel az Ftv.-nek, mert nem expanzív) érhet valamit:

Kép

De sztem ezt sem gyártják már sok éve.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
bandi979
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2026.04.12. 06:59 Én is lőttem már ilyennel, meg 9 mm Luger Fiocchi full műanyag és vastag fémköpenyben műanyag lövedékessel is néhányat. A hátrarúgás szinte teljes hiánya nagyon érdekes élmény.

Kép

De nekem erős kételyeim vannak azügyben, hogy a való életben milyen stophatást tudnak ezek a nagyon könnyű, nagyon műanyag lövedékek - expanzió semmi, behatolási mélység kétséges, főleg csontot érve.

Még talán ez a Fiocchi konstrukció (ami papíron megfelel az Ftv.-nek, mert nem expanzív) érhet valamit:

Kép

De sztem ezt sem gyártják már sok éve.
Ez a Fiocchi lőszer tényleg jó pofa, szívesen megpróbálnám! Azt, hogy miért született meg a hazai PRD típus azt nem tudom, csak mendemondákat hallottam róla? De sokat én sem várnék a teljesítményétől. Talán repülőgép fedélzeten lehetne némi értelme mint "Sky Marshal" fegyverének a lőszere. Mert ha megbízható azért tényleg jobb mint a semmi.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Fortitu írta: 2026.04.10. 08:46 Meg tudnád nézni így, hogy nekikoccan-e a kakasnak az ütőszeg, ha ilyenkor hátrahúzod a szánt picit?
Igen, belekoccan.ez nem jó.

Viszont szinte pontosan ugyanott kezdődik a cső kireteszelése. Ami akár meg is akadályozhatja az lehetséges komplikációkat.

Úgyhogy nincs mese - meg kell nézni, hogy hagy -e nyomot sz ütőszeg a csapin.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Ez baszott jól néz ki, feelingre is faszányos, csak ugye magyaráfával ez másfél guriga.

Rövidebb és kompenzátortalan: SIG P211 GT4

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/rovide ... -p211-gt4/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

SIG-éknek ezúttal is jó vastagon fogott a cerkájuk :shock:
G.D
Veterán
Veterán

bandi979 írta: 2026.04.12. 16:28 Azt, hogy miért született meg a hazai PRD típus azt nem tudom, csak mendemondákat hallottam róla?
Hogy eredetileg mire szánták, azt én sem tudom, nálunk (Ferihegy) az útlevélkezelőknek volt kiadva, szvsz teljesen érthető okokból.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

layman írta: 2026.04.14. 09:27 SIG-éknek ezúttal is jó vastagon fogott a cerkájuk :shock:
Staccatoval és hasonlókkal versenyeznek, úgy meg nem is sok.

https://waffenverwertung.de/shop/sti-st ... r-neuware/
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

gvass1 írta: 2026.04.14. 06:39 Ez baszott jól néz ki, feelingre is faszányos, csak ugye magyaráfával ez másfél guriga.
Hát én csóró magyar vagyok; ami maroklőfegyver 2000-2500 euró fölé van árazva, annak még a specifikációját se nézem meg. Nekem büdöséletbe nem ér ennyit egy maroklőfegyver.
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

pogessor írta: 2026.04.14. 11:06 Hát én csóró magyar vagyok; ami maroklőfegyver 2000-2500 euró fölé van árazva, annak még a specifikációját se nézem meg. Nekem büdöséletbe nem ér ennyit egy maroklőfegyver.
+1
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Várni kell 10-20 évet, és megvenni féláron az egun-on.

Aztán családot alapítani, és szívni a fogad, hogy már féláron se tudod megfizetni.
groeg13
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: groeg13 »

Chronicus Magnumitis írta: 2026.04.14. 11:29 Várni kell 10-20 évet, és megvenni féláron az egun-on.

Aztán családot alapítani, és szívni a fogad, hogy már féláron se tudod megfizetni.
:D :D :D
Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Chronicus Magnumitis írta: 2026.04.14. 11:29 Várni kell 10-20 évet, és megvenni féláron az egun-on.

Te már csak tudod... :-D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

pogessor írta: 2026.04.14. 11:06 Hát én csóró magyar vagyok; ami maroklőfegyver 2000-2500 euró fölé van árazva, annak még a specifikációját se nézem meg. Nekem büdöséletbe nem ér ennyit egy maroklőfegyver.
Engem ennél sokkal jobban zavar, hogy a hanyatló imprilista nyugati USA-ban már BOTRÁNYOSAN DRÁGÁNAK számító 2000-2500 _dolláros_ pisztolyokat még simán meg tudnám venni (különösen a mostani finggyenge dollár mellett), DE AZOK EURÓPÁBAN 4000 eurósok(k), itthon meg majd' 2 millió HUF.

Ha egyáltalán eljut idáig, de legtöbbször minek.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2026.04.14. 10:04 Staccatoval és hasonlókkal versenyeznek, úgy meg nem is sok.

https://waffenverwertung.de/shop/sti-st ... r-neuware/
+1

Még versenyfegyvernek is drága, de nem
elfogadhatatlan nagyságrendű az ár. Ha valaki vesz egy olcsóbbat és belerakja az ebben a kategóriában szinte kötelező tuningokat, akkor kb ugyanott van.

Nyilván hobbilövészetre ez durván túlárazott megoldás. Pontosan ugyanolyan örömöt erez egy ember ha gyari Glockkal lövöldözi a sörösdobozt - az ar töredékéert. ;)

De az az kb kétezer ember Europában, és soktízezer az USAban, aki komolyan versenyez, nem csak a fegyver beszerzési ár alapján fogja meghozni a döntéseit.

Mi a drága? Ebben a műfajban nem a fegyver a legnagyobb költség. Havi minimum ezer vagy inkább több ezer :!: lőszer amit a Level 3+ szinten versenyzők az nagyon csúnyán összeadódik pár év alatt (egy fegyver hasznos élettartama sok tízezer lövés, mondjuk legyen minimum 50 000, ez már néhány év alatt ez is összejön) sokkal sokkal több pénz, mint a fegyver. 20 centtel számolva és csak havi 1000 db is 12 000 euro 5 év alatt, vagy éves szinten 2-3 ezer euró.

A második legnagyobb költség még mindig nem a fegyver, hanem a versenyek nevezési díja, a szállás, és az utazási ktg. Egy kétnapos Level 3 verseny 150-200 Eur, a szállás legyen 50-100 eur, utazás tök olcsó ha közel van saját autóval és sokkal drágább ha repülni kell vagy autót bérelni. Ehhez képest egy hazai verseny szinte ingyen van, ott “csak” a nevezési díjat kell fizetni és a többit meg lehet oldani okosba’. Ilyenből is vérmérséklettől függően kettőtől tizenkettőig akármennyi lehet egy versenyzőnek évente. De van aki hetente versenyez, az olcsóbb, kisebb nagyobb háziversenyeket és közepes versenyeket is ideértve. Idehaza, IPSCben 3 db Level 3 verseny kötelező, hogy egyáltalán kvalifikálódj egy EBre. (Vannak kivételek, ezt azért meg lehet úszni, pl ha nincs elég jelentkező mint ahogy a sörétesnél volt) Ez 5 év alatt egészen biztosan több pénz, mint 3600 euró.

Ehhez képest a fegyver szinte mindegy, hogy 1000, 2000 vagy 3000 euro, nem ezen múlik a teljes költségvetés

Aki nem veszi ennyre komolyan, és ez az elsöprő többség - egyszerűen csak szereti a fegyvereket, köztük is van aki inkább vesz egy ilyen “svájci órát” mert imádja - nem pedig 10 török pisztolyt. Máson spórol.

És van akinek egyszerűen csak van pénze és megveszi, mert tetszik. Az USA tele van ilyen emberekkel. :o

Szerintem nem fognak sokat eladni, de biztosan elég fog fogyni hogy megérje gyártani. Mar ha valóban olyan jó, mint amit ígérnek 8-)

PS kiegészítettem pár hazai infóval
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Én örülök a CZ Shadow vonalnak
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hú, azért ezt túlzásnak érzem. Sütés miatt főleg.
Az meg az én boomerségem, hogy "vasbúl" készülteket preferálom.
Petya357 írta: 2026.04.14. 12:46 Nyilván hobbilövészetre ez durván túlárazott megoldás. Pontosan ugyanolyan örömöt erez egy ember ha gyari Glockkal lövöldözi a sörösdobozt - az ar töredékéert. ;)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2026.04.14. 12:42 Engem ennél sokkal jobban zavar, hogy a hanyatló imprilista nyugati USA-ban már BOTRÁNYOSAN DRÁGÁNAK számító 2000-2500 _dolláros_ pisztolyokat még simán meg tudnám venni (különösen a mostani finggyenge dollár mellett), DE AZOK EURÓPÁBAN 4000 eurósok(k), itthon meg majd' 2 millió HUF.

Ha egyáltalán eljut idáig, de legtöbbször minek.
Igen, EZ sokkal idegesítőbb, mint bármi más. De azon belül is, kishazánk kiemelkedően drága. :( szinte mindent jobban megéri külföldről venni - amire nem vagyok büszke.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

montecarlo írta: 2026.04.14. 13:26 Én örülök a CZ Shadow vonalnak
A Sedó egy hihetetlenül jól sikerült kollekció. Ár /értékben, és abszolút értékben is a toppon van. Imádom a Shadow 1-emet. Még ha “meg is csalnám”, akkor az affér tárgya egy Shadow 2 compact vagy egy KMR lenne ( amin ugyanúgy Sedó csak szteroidokon)?

Csak mindig legyen az embernél szánakasztó.. 😉 de ritkan veszem kézbe, mostanában mindig mindent forgóval lövök

Hogy HCZoli halhatatlan szavait idézzem - a CZ-75 tulajdonosoknál a szánakasztó olyan, mint az óvszer. Jobb ha van nálad és nem kell minthogy nincs nálad, és kell. :lol:

De ha az életemet kéne rábízni, még mindig inkább egy Glock mint egy Shadow, akármennyire is szeretem az utóbbit.,a Shadow sportfegyver, annak több, mint kiváló.
pogessor
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2026.04.14. 14:09 De ha az életemet kéne rábízni, még mindig inkább egy Glock
Én csak a lelkibékém bízom fegyverre leginkább, de így is 4 Glockom van. És pár hete nyertem egyikkel 25 méteres pontlövészet versenyt. Úgy, hogy tudom, hogy még ez is kár belém, mert ebből se tudom kihozni a benne lévőt - nem hogy egy olyan pisztolyból, ami többe kerül, mint a 4 Glockom együtt...
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Mindig a dobozban van. A szánakasztó!! :D
20260414_144009.jpg
Petya357 írta: 2026.04.14. 14:09 A Sedó egy hihetetlenül jól sikerült kollekció. Ár /értékben, és abszolút értékben is a toppon van. Imádom a Shadow 1-emet. Még ha “meg is csalnám”, akkor az affér tárgya egy Shadow 2 compact vagy egy KMR lenne ( amin ugyanúgy Sedó csak szteroidokon)?

Csak mindig legyen az embernél szánakasztó.. 😉 de ritkan veszem kézbe, mostanában mindig mindent forgóval lövök

Hogy HCZoli halhatatlan szavait idézzem - a CZ-75 tulajdonosoknál a szánakasztó olyan, mint az óvszer. Jobb ha van nálad és nem kell minthogy nincs nálad, és kell. :lol:

De ha az életemet kéne rábízni, még mindig inkább egy Glock mint egy Shadow, akármennyire is szeretem az utóbbit.,a Shadow sportfegyver, annak több, mint kiváló.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

pogessor írta: 2026.04.14. 14:32 Én csak a lelkibékém bízom fegyverre leginkább, de így is 4 Glockom van. És pár hete nyertem egyikkel 25 méteres pontlövészet versenyt. Úgy, hogy tudom, hogy még ez is kár belém, mert ebből se tudom kihozni a benne lévőt - nem hogy egy olyan pisztolyból, ami többe kerül, mint a 4 Glockom együtt...
Amúgy ezzel én is így vagyok, hogy LKNBF-ként úgysem tudok olyan jól lőni, hogy ne lenne tökmindegy egy MCM vagy egy basic CZ75/Glock szintjén fölül éppen mivel bohóckodok.
De legalább élvezem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2026.04.14. 14:42 Mindig a dobozban van. A szánakasztó!! :D

20260414_144009.jpg
Lüke... :-D
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

montecarlo írta: 2026.04.14. 14:42 Mindig a dobozban van. A szánakasztó!! :D

20260414_144009.jpg
Így! 👍Nekem is ott van! 😊
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

gvass1 írta: 2026.04.14. 15:52 Amúgy ezzel én is így vagyok, hogy LKNBF-ként úgysem tudok olyan jól lőni, hogy ne lenne tökmindegy egy MCM vagy egy basic CZ75/Glock szintjén fölül éppen mivel bohóckodok.
De legalább élvezem.
Sziasztok,

Valoszinuleg ez nagyon nagy reszben a megszokason is mulik, en szemely szerint messze kevesbe szeretek loni Glockkal, mint CZ75-tel, de azert jobban szeretnek vele loni, mint MCM-mel.

Es elismerve azt, hogy szolgalati fegyvernek sokkal jobbak a Glockok, en egyertelmuen CZ75 csalad valamelyik tagjara biznam az eletemet elsodlegesen (ha rejtve kell viselni :-)).

Bel
bandi979
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2026.04.14. 13:56 Igen, EZ sokkal idegesítőbb, mint bármi más. De azon belül is, kishazánk kiemelkedően drága. :( szinte mindent jobban megéri külföldről venni - amire nem vagyok büszke.
Ez oly annyira igaz, hogy nemrég majdnem eldobtam az agyam emiatt. Versenyen eltört a CZ Scorpion EVO3S1-emben a puffer. Kis keresgélés után találtam a Frommerben potom 16.000ft-ért, azonban találtam egy cseh oldalon is, ahol ugyanezért 1600ft-nak megfelelő koronát kértek. Az, hogy itthon minden drágább az egy dolog, de basszus, az hogy tízszeres áron adják a hazai alattvalóknak ugyanazt a műanyagdarabot, az azért szerintem kicsit meredek! Ja és akkor éppen máshol természetesen nem volt elérhető. Úgyhogy rendeltem kettőt a csehektől a postaköltséggel együtt 6000ft-ért. Ez azért tényleg szégyen!
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

bel írta: 2026.04.14. 20:33
Es elismerve azt, hogy szolgalati fegyvernek sokkal jobbak a Glockok, en egyertelmuen CZ75 csalad valamelyik tagjara biznam az eletemet elsodlegesen (ha rejtve kell viselni :-)).
Szia Bel!
De jó lenne, ha ezen a héten ebben kellene választani! ;)
Én kiegyeznék önvédelemre egy Glockkal is, akár egy alap Glock 19, vagy Glock 43X modellel is.. ;)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Fortitu
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2026.04.15. 06:44 Szia Bel!
De jó lenne, ha ezen a héten ebben kellene választani! ;)
Én kiegyeznék önvédelemre egy Glockkal is, akár egy alap Glock 19, vagy Glock 43X modellel is.. ;)
A Glock 48-hoz* már van gyári 15-ös tár. Én emiatt már erősen afelé húznék.

Mod.: és 43X-hez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Ha már azon fantáziálunk, hogy a 25 éves Salma Hayeket vagy Scarlett Johanssont kényeztetnénk...itt ez a pillekönnyű újdonság, ami a nagyon megfizethető kategóriában indul a Backup CCW mezőnyben.

Megújult a félig műanyagtokos revolver: S&W Bodyguard .38 Special 2.0

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/meguju ... ecial-2-0/

Kép
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

bandi979 írta: 2026.04.11. 10:58 Amúgy a túlzott átütés ellen volt a 9-es Makarov lőszernek egy hazai fejlesztésű műanyag lövedékes típusa, amit "PRD"-nek hívtak. Ismeri ezt valaki, illetve lőtt ilyennel valaki a fórumozók közül? Nekem van belőle legalább egy dobozzal a fegyverszekrényben, de soha nem próbáltam meg.
Screenshot_20260415_090058_Chrome.jpg
Screenshot_20260415_090115_Chrome.jpg
bandi979
Fórumtag
Fórumtag

Kojak írta: 2026.04.15. 09:05 Screenshot_20260415_090058_Chrome.jpg
Screenshot_20260415_090115_Chrome.jpg
Köszi! Akkor jó volt a gondolatmenet!
WildBear23
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2026.04.15. 06:45 A Glock 48-hoz* már van gyári 15-ös tár. Én emiatt már erősen afelé húznék.

Mod.: és 43X-hez
A Shield Arms S15 tárra gondolsz, ugye?
Megdöbbentő, hogy ilyen pici pisztolynál is elfér 15db para lőszer a tárban.
Azért az nagyon megnyugtató érzés önvédelmi viselésnél..
Fortitu
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2026.04.15. 09:31 A Shield Arms S15 tárra gondolsz, ugye?
Megdöbbentő, hogy ilyen pici pisztolynál is elfér 15db para lőszer a tárban.
Azért az nagyon megnyugtató érzés önvédelmi viselésnél..
Nem, gyári Glock tár.
Fortitu
Veterán
Veterán

WildBear23
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2026.04.15. 09:45
Köszi!
Tök jó, hogy ezt átvették!
A tárkapacitás soha nem lehet túl nagy. :-)
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

kezemben is mótvá az IWA-n. EU-konform csőhosszal.

(Jópofa, de onnan, hogy proprietary tárral megy, feldughatják. Ami 9x19 mm-es és nem Glock, UZI, vagy CZ Scorpion Evo-táras, az minekvan?)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ez mire jó?

https://www.waffengebraucht.at/munition ... rs--681544

Spórolás a "drága" rézzel?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2026.04.15. 12:19 Ez mire jó?

https://www.waffengebraucht.at/munition ... rs--681544

Spórolás a "drága" rézzel?
Nyilván.
(Amennyiben valami katonai kaliber lenne, akkor a kisebb tömeg miatt, ha milliószám szállítják, akkor az üzemanyaggal is sprórol.)

Valamint beszopatja a lőszerújratöltőket, háháhá.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

ha nagyon kell lehet vasat is tolteni :roll:
gvass1 írta: 2026.04.15. 12:22 Valamint beszopatja a lőszerújratöltőket, háháhá.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2026.04.15. 12:34 ha nagyon kell lehet vasat is tolteni :roll:
+1!

Nem ideális - de túl sokan megcsinálták már ahhoz, hogy ignoráljuk.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

a lakozott huvely nem tul jo, a rezezett kinai meg nagyon :roll:
Petya357 írta: 2026.04.15. 14:21 +1!

Nem ideális - de túl sokan megcsinálták már ahhoz, hogy ignoráljuk.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Salgótarjan, Nógrad megye.

Tudtok ajánlani egyesületet, ahol nem k.csögök , jó a társaság, és el tudna kezdeni egy 14 éves fiú? Munkatársam rokona a srác. Légpuskával lődöz a kertben Nagyapával, szintet szeretne lépni. Ennél konkrétabb elképzelés nincs.

Minden hasznos tippet megköszönök.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.17. 08:43 Salgótarjan, Nógrad megye.

Tudtok ajánlani egyesületet, ahol nem k.csögök , jó a társaság, és el tudna kezdeni egy 14 éves fiú? Munkatársam rokona a srác. Légpuskával lődöz a kertben Nagyapával, szintet szeretne lépni. Ennél konkrétabb elképzelés nincs.

Minden hasznos tippet megköszönök.
Szia,

Volt ott egy kivalo egyesulet, Babcsany Zsolt es Fabian Csaba vezetesevel.
Nem tudom, hogy most mi van veluk, egy par foto arrol, hogy 2017-ben hogy nezett ki a loter:
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Bel
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Látjátok, nem kell papagályruha egy dobogós helyezéshez!
Engem a fekete túlzottan slankít, majd a "lőcsei fehér asszony szelleme"outfitben fogok indulni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2026.04.17. 13:22 Látjátok, nem kell papagályruha egy dobogós helyezéshez!
Engem a fekete túlzottan slankít, majd a "lőcsei fehér asszony szelleme"outfitben fogok indulni.
Mi bajod a nindzsàkkal? :D

Kôszi Bel a tippet.Az egyesület hol is van?

PÜben kaptam Katalinpusztàt ,amit ezüton is köszönök - de konkretumok nélkül - ők azok? Ha nem , akkor ki jart arrafelé - jó a Katalinpusztai lőtér?

Thx
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

katalinpuszta>verocei loter?
Petya357 írta: 2026.04.17. 17:28
PÜben kaptam Katalinpusztàt ,amit ezüton is köszönök - de konkretumok nélkül - ők azok? Ha nem , akkor ki jart arrafelé - jó a Katalinpusztai lőtér?

Thx
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2026.04.17. 17:32 katalinpuszta>verocei loter?
Őszintén - nem tom. :roll: Nekem csak azt írta fórumtárs, hogy van ott egy lőter, nézzük meg.

Olyan ez, mint a videó posztolás: tök jó ha megosszak, de egyetlenegy mondat ami elmagyarázza a lényeget csodákra képes
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

akkor az, volt ott parszor forumtali, szimpatikusnak tuntek :roll:
Petya357 írta: 2026.04.17. 18:52 Őszintén - nem tom. :roll: Nekem csak azt írta fórumtárs, hogy van ott egy lőter, nézzük meg.

Olyan ez, mint a videó posztolás: tök jó ha megosszak, de egyetlenegy mondat ami elmagyarázza a lényeget csodákra képes
ingyom bingyom tálib-e?
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.17. 17:28 Kôszi Bel a tippet.Az egyesület hol is van?
Szia,

A garazsok utan.
En az acelgyarnal szoktam jobbra kanyarodni, vegigmegyek a garazssoron, es a loterre megerkezek.
Kozben megkerestem a google-on, es meg is talaltam: 48.107044, 19.819425

Illetve, ha a varosra gondolsz, akkor termeszetesen Salgotarjan, hiszen azt kerdezted.

Apro sztori: Egerben voltunk IPSC versenyen, amikor egy lovo (akivel mostanaban epp sok idot toltesz el) felhivta Fabian Csabit azzal, hogy zarva a loter. Mondta neki Csabi, hogy nyitva van. Mondta a telefonalo, hogy zarva van. Csabi odament a nyitott kapuhoz, alaposan megnezte, es mondta, hogy ez nyitva van. Mondta a telefonalo, hogy nem, ez zarva van, itt all a garazsok elott, es zarva a kapu. Ekkor felmerult a gyanu Csabiban, es megkerdezte, hogy a telefonalo melyik varosban van? Majd a valaszt meghallgatva elmondta neki, hogy ez a verseny nem Salgotarjanban van, hanem Egerben, ahogy a versenykiirasban is szerepelt. :-)

Probaltam informaciodusabb valaszt is irni ebbe a hozzaszolasba (pl. hogy az elmult 6 evben is letezik az egyesulet, mivel kb. azota nincs hirem roluk), de nem kapcsolhato Zsolt telefonja. :-(

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

bel írta: 2026.04.17. 19:07 nem kapcsolhato Zsolt telefonja. :-(
Szia,

Visszahivott, o mar nem foglalkozik loveszettel, esetleg kerdezzetek meg Fabian Csabit (az o szamat nem talalom).

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Köszi szépen Bel és Qqriq! Ezekkel mar el tudok indulni.
G.D
Veterán
Veterán

bel írta: 2026.04.17. 19:21 Szia,

Visszahivott, o mar nem foglalkozik loveszettel, esetleg kerdezzetek meg Fabian Csabit (az o szamat nem talalom).

Bel
Salgó Sport Klub néven próbáljatok rákeresni, hátha.
De ha minden igaz, jövő vasárnap ott lesz a Mekk Mesteren, szóval minden kötél szakad, akár élő szóban is meg lehet majd kérdezni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

G.D írta: 2026.04.17. 20:00 Salgó Sport Klub néven próbáljatok rákeresni, hátha.
De ha minden igaz, jövő vasárnap ott lesz a Mekk Mesteren, szóval minden kötél szakad, akár élő szóban is meg lehet majd kérdezni.
Thx, ez is jó tipp, Mekk Mester, Csongrád - roger.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Heritage Rough Rider .32 H&R Magum – feltámadóban a kaliber? Ha már nagyonolcsóér' is lesz ilyen fegyver...

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/herita ... a-kaliber/

Kép
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2026.04.18. 06:55 Heritage Rough Rider .32 H&R Magum – feltámadóban a kaliber? Ha már nagyonolcsóér' is lesz ilyen fegyver...

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/herita ... a-kaliber/

Kép
A .357 Federal Magnumban látnék a legtöbb fantáziát, ha már ezt az irányt veszik fel a forgók. Az klasszikus “szupermagnum”, és kilőhető belőle a 32 H&R es a kistesója is. Ha ahhoz kéne olcsófegyver!

Volt egyetlenegyszer eladó .327 Federal magnum Ruger az eGunon, de elúszott - 1000 euró felett - pedig nagyon megnéztem volna, mit tud.

Addig is, a szegény ember .30 cal Magnumja bizony a .30 Carbine :D.Ruger blackhawk rendszeresen szokott lenni - nem nagyon olcsón, de értelmes áron, 500 euró körül, ha valakinek erre a “gyors harmincas revolver” gondolatra áll fel.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.18. 16:35 A .357 Federal Magnumban látnék a legtöbb fantáziát, ha már ezt az irányt veszik fel a forgók. Az klasszikus “szupermagnum”, és kilőhető belőle a 32 H&R es a kistesója is. Ha ahhoz kéne olcsófegyver!

Volt egyetlenegyszer eladó .327 Federal magnum Ruger az eGunon, de elúszott - 1000 euró felett - pedig nagyon megnéztem volna, mit tud.

Addig is, a szegény ember .30 cal Magnumja bizony a .30 Carbine :D.Ruger blackhawk rendszeresen szokott lenni - nem nagyon olcsón, de értelmes áron, 500 euró körül, ha valakinek erre a “gyors harmincas revolver” gondolatra áll fel.
Ez meg 258 dollár MSRP, vagyis 220 dodó (70 ezer Ft) környékén lesz az USA boltokban, tehát nagyjából az a tétel, hogy a kétkezi redneck bemegy lőszerért a Gun Shopba és meglátja és megveszi, hogy legyen ilyenje is.
G.D
Veterán
Veterán

groeg13
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: groeg13 »

G.D írta: 2026.04.19. 07:57 The Best Lever Gun Ever.
👍
Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy szerencsésebb történelmi fejlődésű országban remek választás lehet nyári rejtett viselésre! Újabb kollab: Ruger x Magpul LCP Max zsebpisztoly:
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... l-lcp-max/

Kép
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

jó móka kisérletezni :)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2026.04.22. 10:12

jó móka kisérletezni :)
Mielőtt vki ezt szó szerint venné: Jörg engedéllyel (Rote WBK für Waffensachverständige) rendelkező igazságügyi fegyverszakértő, azért játszhat ezzel.
(Plusz sokszoros eurómilliomos, nem gond, ha tönkretesz pár pisztolyt esetleg, de itt nem történt semmi baj.)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

S&W 617-2 22 LR revolver - ahol 6 elfér, ott 10 is

Hihetetlen, de tényleg bele lehet tuszkolni 10 lőszert egy még csak nem is N, hanem csak L tokméretbe.
IMG_8584.jpeg
Az előző tulajdonos bevallotta, hogy neki néha csettegett, ezért tökig be lett csavarva a kakas rugó. A sütés sajnos emiatt nehezebb, mint szeretném, de egyenletes, a sok kiló ellenére lágynak erződik.

Ezt tudtam lőni vele DAban 25 méterről, stabadkézből, ahogy kell
IMG_8572.jpeg
De SAban se lett jobb. A fegyver+lőszer+én ennyit tud.
IMG_8571.jpeg
Ebbrn a formában elmarad akár egy MCMtől pontosságban, sziluettre vagy pontlövészetre IMHO marginális. De a) azert nem is olyan rossz ám az a szórás, elfogadjuk és b) nem is ezért vettem, hogy sznájoerkedjek - hanem steel challengehez - ahhoz pedig remek lesz a kifogyhatatlan dob!

Öntöltő 22esekkel persze nehéz lesz versenyezni, de trollkodasra mindenképpen jó lesz ha néha-néha sikerül lenyomni a sporttársakat 8-) . Egy 22-es nem rúg semmit, itt azért nagyobb hátrány a DA forgó vs szupergyors hagyományos öntöltő pisztolyok mint a nagyobb kalibereknél. Viszont nem is ez a fő cél, hanem az, hogy Steel Challengen végre 22es forgóval tudjak bemelegíteni a fő számomra, a nagykaliberű revolverre.

Egyébként IMHO kicsit nem oda csap az ütőszeg, szerintem kijjebb kéne neki. Valszeg esztergáltatok hozzá egy másikat - hátha azzal lágyra állított sport-sütéssel sem csetteg. Ezt tanácsolta SzP a Celeritason és ő azért tudja miről beszél
IMG_8507.jpeg
A meseszépszép szonbati idöt és Ördög legendás vendégszeretét (egyre takarodjatok el a 150-es szektorból!!! Hüvelyeket összeszedtétek??? :mrgreen: ) )kihasználva nem kevés lőszer kiment a csövön, és a fiamnal vettük a fáradságot szép sorjában jegyzőkövezni. . A kronózási adatok lásd lent.
IMG_8570.jpeg
Eszrevételek
- minden hagyományos lőszerrel 100% megbízható volt, kivéve a keményebb CCI MiniMagnum, ahol 10-ből 2 csett volt.
- a Zöld Pistol Match SK nem véletlenül drágább a Sárga Standard SKnál — az utóbbinál nagyon szór a sebesség.
A CCI Standard viszont jol szereoelt, meglepően stabilan tartja a sebességet. 3x10-et is le kronóztam - az első sorozat első lövése nagyon gyenge volt, aztal kezdtük a tesztet - lehet h hideg volt a cső, nemtom, mert minden más nagyon jól nézett ki. Ha ha azt az első lövest kivenném azvelső sorozatból, akkor konzisztensnek mondható.
- a MiniMagnum is hasonlóan pocsék sebesség szórást (szigma) és terjedelmet (min és max érték közötti különbséget) produkált revolverből, mint a Sárga SK, de valóban sokkal erősebb, mint a tucat lőszerek. Tényleg “magnum”
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Azért erre porcosodik egy kissé:-)) Kerekseggű turcsiorrú: Colt Roundbutt Anaconda .44 Magnum

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/kereks ... 44-magnum/

Kép
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

gvass1 írta: 2026.04.23. 07:02 Azért erre porcosodik egy kissé:-)) Kerekseggű turcsiorrú: Colt Roundbutt Anaconda .44 Magnum

Uh, ez tényleg nagyon király :D
Gondolom rúg is rendeset..
Viszont a kiemelt nagy célgömb meg a sportos nézőke pont nem kéne rá funkcióját tekintve.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

smith15 írta: 2026.04.23. 08:05 Uh, ez tényleg nagyon király :D
Viszont a kiemelt nagy célgömb meg a sportos nézőke pont nem kéne rá funkcióját tekintve.
Sztem ezt nyíltan viselik, vadászönvédelminek.

De én is gumimarkolattal és fix, de nagyméretű irányzékokkal kérném...ha amerikai erdőben túrázhatnék.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Markolatát és a tömegét (1.077 kg) elnézve sztem az egyetlen funkciója a "nézegetem, mert szép", tényleg szép.

Használni, medve ellen, ilyet vinnék - Ruger Super Redhawk Alaskan 44 Magnum, 2.5 coll, jó markolat, 1.27 kg. Nem fáj, mint a 454-es verziója.
https://ruger.com/products/superRedhawk ... /5303.html

5303.jpg
5303.jpg (24.98 KiB) Megtekintve 1178 alkalommal
smith15 írta: 2026.04.23. 08:05 Uh, ez tényleg nagyon király :D
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

:cry:
gvass1 írta: 2026.04.23. 07:02 Azért erre porcosodik egy kissé:-)) Kerekseggű turcsiorrú: Colt Roundbutt Anaconda .44 Magnum

Kép
Jé -Alaszkai Smisszenvesszon 8-) a Rugernek már régen van, ezexerint vissza kellett vágni

Nyilván kéne. Méghozzá így.
- kerek ívű famarkolat - szerintem ilyen brutális visszarugásnál jobb, mint a gumi. Kicsit elfordul a kezedben, mint az SA koltok, ez segít a visszarugas kezelésében - jobban, ming ahogyan a gumi elnyelné . De ez egyéni
- az állítható irányzék sem véletlenül van rajta. Ebben a visszarúgás tartományban, egy forgó , más lőszerrel radikálisan máshová is hordhat. Öntöltöknél nincs ilyen. Nagyságrendileg akár 15 centikről beszélünk 15 méteren. :!: Ha a macit fejbe kell lőni akkor nem mindegy hogy megvan a fej vagy kicsit várni kell hogy közelebb jusson.

Persze elméleti fingreszelés az egész, nálunk se vadászönvédelmi, se medve :roll: mármint technikailag létezik mindkettő, de valójában / nincs
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

montecarlo írta: 2026.04.23. 08:18 Markolatát és a tömegét (1.077 kg) elnézve sztem az egyetlen funkciója a "nézegetem, mert szép", tényleg szép.

Használni, medve ellen, ilyet vinnék - Ruger Super Redhawk Alaskan 44 Magnum, 2.5 coll, jó markolat, 1.27 kg. Nem fáj, mint a 454-es verziója.
https://ruger.com/products/superRedhawk ... /5303.html

5303.jpg
Ez a szmissz kb ugyanaz mint az Alaskan Ruger Supet Redhawk,,csak a szmisszeknek altalában jobb a DA sütese . Fél coll csóhosdz ide vagy oda - IMHO kb ugyanaz.

A .44 Magnumról egyetértünk. Kazull az too much bármire, 44 pedig még nem uralhatatlan.

referenciának van itthon:
Egy db 44 Magnum Super Redhawk - nem alaszkai
Asszem 5 vagy 6 S&W revolver - mindenféle
Egy .454 Casull puska - nekem még háromkilós puskában is fáj az a lőszer! :?
Mindegyikkel lőttem azert egy párat, eddig ez a tapasztalatom. Lehet, hogy tévedek
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2026.04.23. 08:10 Sztem ezt nyíltan viselik, vadászönvédelminek.

De én is gumimarkolattal és fix, de nagyméretű irányzékokkal kérném...ha amerikai erdőben túrázhatnék.
Pont te írtad a cikkben, hogy a kerek markolat a jobb rejthetőség miatt kerülhetett rá :)
Vadászönvédelminek szerintem 3-4"-t hordanak inkább, nagyobb markolattal, nyíltan.
Ezen pont az látszik, hogy elsősorban rejtésre lett.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

montecarlo írta: 2026.04.23. 08:18 Markolatát és a tömegét (1.077 kg) elnézve sztem az egyetlen funkciója a "nézegetem, mert szép", tényleg szép.

Én is inkább efelé mennék.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.23. 08:33 Ebben a visszarúgás tartományban, egy forgó , más lőszerrel radikálisan máshová is hordhat. Öntöltöknél nincs ilyen. Nagyságrendileg akár 15 centikről beszélünk 15 méteren. :!: Ha a macit fejbe kell lőni akkor nem mindegy hogy megvan a fej vagy kicsit várni kell hogy közelebb jusson.
Szia,

Marmint a fegyvertol 15 meteren?
Ezt tapasztaltad, vagy gondolod?

En ezt gondolom: a lovedek fuggoleges vektora igen jol kozelitheto egy darab olommal, amit elengedtunk. Mivel az olom nehez, ezert a szo'ba joheto sebessegtartomanyokban a standard legkori nyomason ugy viselkedik, mintha vakumban lenne.
Es itt eljutottunk oda, hogy a kozepiskolaban tanult fizika hasznalhato (ez azert fontos, mert utoljara ott tanultam :-) ):
s=g/2*t^2

s/g*2=t^2

t=gyok(s/g*2)

s=0.15 m
g=9.81 m/s^2

t^2=s/g*2=0.15m/(9.81 m/s^2)*2=0.304 s^2

t=gyok(0.304 s^2)=0.551 sec

Tehat bo fel masodperc alatt esik le valami 15 cm-t.

Es akkor nezzuk a vizszintes komponenst:
Fel masodperc alatt 15 m, az 1 masodperc alatt 30 m (pontosabban 27 m) . Vagyis a kulonbseg a fenysebesseggel kozlekedo lovedek, es a 27 m/s (kb 88 fps) sebesseggel kozlekedo lovedek kozott adja ki azt, hogy 15 cm kulonbseg 15 meteren.

A 27 m/s (88 fps) szerintem hasznalhatatlan gumilovedekesnek is (pl. Zalanra 300-378 fps-t mert a topictars), nem gondolom, hogy lenne ilyen toltet a valosagban (nyilvan, ha akarsz, csinalsz :-) ).

Ha par %-nal tobbet tevedtem a fenti szamolasban, akkor szoljatok, hogy hol!

Bel
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Ott tévedtél, hogy a 2*0,15/9,81 az nem 0,3 hanem 0,03.
Csak hogy én is beleugassak...
G.D
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2026.04.23. 08:45 Egy .454 Casull puska - nekem még háromkilós puskában is fáj az a lőszer! :?
Igaz, hogy az kompenzátoros, meg elég hosszú (6" talán) a csöve, de a Raging Bull-ból lőve nekem anno teljesen kezelhetőnek tűnt 8-)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2026.04.23. 13:19 Ott tévedtél, hogy a 2*0,15/9,81 az nem 0,3 hanem 0,03.
Csak hogy én is beleugassak...
Szia,

Koszi, tenyleg!
Jo, hogy utanaszamoltal!

Javitva:

En ezt gondolom: a lovedek fuggoleges vektora igen jol kozelitheto egy darab olommal, amit elengedtunk. Mivel az olom nehez, ezert a szo'ba joheto sebessegtartomanyokban a standard legkori nyomason ugy viselkedik, mintha vakumban lenne.
Es itt eljutottunk oda, hogy a kozepiskolaban tanult fizika hasznalhato (ez azert fontos, mert utoljara ott tanultam :-) ):
s=g/2*t^2

s/g*2=t^2

t=gyok(s/g*2)

s=0.15 m
g=9.81 m/s^2

t^2=s/g*2=0.15m/(9.81 m/s^2)*2=0.0304 s^2

t=gyok(0.0304 s^2)=0.1732 sec

Tehat bo hatod masodperc alatt esik le valami 15 cm-t.

Hatod masodperc alatt 15 m, az harmad masodperc alatt 30 m, 1 masodperc alatt 86 m . Vagyis a kulonbseg a fenysebesseggel kozlekedo lovedek, es a 86 m/s (kb 282 fps) sebesseggel kozlekedo lovedek kozott adja ki azt, hogy 15 cm kulonbseg 15 meteren.

A 86 m/s (282 fps) szerintem nem eles fegyver, hanem gumilovedekes sebesseg (pl. Zalanra 300-378 fps-t mert a topictars).

Ha par %-nal tobbet tevedtem a masodik szamolasban is, akkor szoljatok, hogy hol!

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.23. 08:33 :cry:

Jé -Alaszkai Smisszenvesszon 8-) a Rugernek már régen van, ezexerint vissza kellett vágni

nincs
Tudom én, hogy minden Pietta....de ez speciel NEM S&W, hanem CZ, akarom mondani: COLT.

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2026.04.23. 14:37 Szia,

Koszi, tenyleg!
Jo, hogy utanaszamoltal!

Javitva:

s=g/2*t^2

s/g*2=t^2

t=gyok(s/g*2)

s=0.15 m
g=9.81 m/s^2

t^2=s/g*2=0.15m/(9.81 m/s^2)*2=0.0304 s^2

t=gyok(0.0304 s^2)=0.1732 sec

Tehat bo hatod masodperc alatt esik le valami 15 cm-t.

Hatod masodperc alatt 15 m, az harmad masodperc alatt 30 m, 1 masodperc alatt 86 m . Vagyis a kulonbseg a fenysebesseggel kozlekedo lovedek, es a 86 m/s (kb 282 fps) sebesseggel kozlekedo lovedek kozott adja ki azt, hogy 15 cm kulonbseg 15 meteren.

A 86 m/s (282 fps) szerintem nem eles fegyver, hanem gumilovedekes sebesseg (pl. Zalanra 300-378 fps-t mert a topictars).

Ha par %-nal tobbet tevedtem a masodik szamolasban is, akkor szoljatok, hogy hol!

Bel
Azt hiszem, félreetted a kiváltó okokat. Ezt a hibát én is sokszor elkövettem. Az esés eltérése két különböző lőszer között -ezeken a kis távolságokon - jelentéktelen, pontlövészettől eltekintve elhanyagolható. A számításod ugyan helyes - de nem releváns.

A a becsapódási pont megis vándorolHAT, méghozzá igen jelentősen! Miert? A visszarúgás megemeli a fegyvercsövet . A lassú lövedék több, a gyors kevesebb időt tölt a csőben. A nagy visszarugás jobban, a kicsi kevesbé mozdítja be y fegyver abban a néhany miliszekundumban, ameddig még a csőben tartózkodik a lövedék. Ezek a hatások erősíthetik, vagy pont hogy kiolthathatják egymast.

Lehet, hogy tevedek - de nem vagyok vele egyedül. ;)

1 Petya személyes tapasztalat
Kezműves 143 graines nehéz, lassabb lövedék 15 centivel feljebb csapódik be, mint a sokkal gyorsabb bokti normal 123 graines
IMG_8600.jpeg
Ezt már korábban is posztoltam. Mea culpa - mindez 20 méteren, nem 15meteren

2 Paul Harrel személyes tapasztalata
“A revolverek össze-vissza hordhatnak különbözől löszerekkel. A lasabb lövedék mehet a) feljebb, b) lejjebb, sőt c) akár balra és jobbra is. Nem kicsi, jól látható mértékben 15 yardon. Vagy ad abszurdum hordhat pont ugyanoda”. 8-)

Illetve itt -

A 10 perc környékén.

3. Elmer Keith személyes tapasztalata. Itt pl nagyon csodálkozott, hogy a gyenge és erős 44 Special ugyanoda hord, mert minden más kaliber máshová szokott, a fent leírt okokból.
IMG_8599.jpeg
A 44 Magnumról Elmer itt sajnos még nem tudott írni, mert a könyv kiadásának pillanatában ez a lőszer meg nem létezett, és konkrétan ő fejlesztette ki :mrgreen: szerintem az ürge ért hozzá.

A fegyver MINDIG jobban tudja a fizikát. :roll:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Petya357 2026.04.23. 18:10-kor.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2026.04.23. 17:32 Tudom én, hogy minden Pietta....de ez speciel NEM S&W, hanem CZ, akarom mondani: COLT.

Freudi volt esküszöm! :mrgreen: Kell venni egy kótot is, máskepp rámrütik hogy diszkriminálok… :roll: mea culpa. Colt, colt, colt, nempietta
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.23. 18:01 Freudi volt esküszöm! :mrgreen: Kell venni egy kótot is, máskepp rámrütik hogy diszkriminálok… :roll: mea culpa. Colt, colt, colt, nempietta
Nekem van kótom, szmisszem, és még piettám is, nem is vok cserépedény!😎
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2026.04.23. 18:03 Nekem van kótom, szmisszem, és még piettám is, nem is vok cserépedény!😎
Akinek nincs rínója - cserépedény!

Akinek nincs danwessona - az mocskos rasszista és részrehajló az egyik Wesson tesó irányába a másik rovására 8-)

Annyiban igazad van, hogy a gyüjtibe kéne legalább egy kót kígyó - ha másra nem, akkor az LMBTQ kvóta kitöltéséhez :mrgreen:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.23. 18:08 Akinek nincs rínója - cserépedény!

Akinek nincs danwessona - az mocskos rasszista és részrehajló az egyik Wesson tesó irányába a másik rovására 8-)

Annyiban igazad van, hogy a gyüjtibe kéne legalább egy kót kígyó - ha másra nem, akkor az LMBTQ kvóta kitöltéséhez :mrgreen:

A Rhino tekintetében vhol mélyen, legbelül érzem, h igazad van!
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2026.04.23. 18:08 Akinek nincs rínója - cserépedény!

Akinek nincs blekkpúderese, ammeg még izébb. Na, érted! :mrgreen:
Akinek meg Tokarevje nincsen, háááát.... :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
zora
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: zora »

jó ha van írta: 2026.04.23. 20:42 Akinek nincs blekkpúderese, ammeg még izébb. Na, érted! :mrgreen:
Akinek meg Tokarevje nincsen, háááát.... :lol:
Házaséletet élni sokmindenki alkalmas, de Michelle Wild-i élményt egy Sig Sauer fog adni. Bocsika. ;-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2026.04.23. 20:56 Házaséletet élni sokmindenki alkalmas, de Michelle Wild-i élményt egy Sig Sauer fog adni. Bocsika. ;-)
Megvolt, továbbadtam. Bocsika :mrgreen:
zora
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2026.04.23. 23:06 Megvolt, továbbadtam. Bocsika :mrgreen:
Az már a te bajod. :-)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.04.23. 17:54 A fegyver MINDIG jobban tudja a fizikát.
Szia,

Koszi!

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

pogessor
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2026.04.24. 07:11 Új Taurus RPC (PCC, SMG, Pistol)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-tau ... mg-pistol/
"civileknek a PPC"
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

pogessor írta: 2026.04.24. 15:12 "civileknek a PPC"
A jó hír, hogy legalább nem tripoer :mrgreen:

A rossz hír, hogy a diszgráfia ezexerint ragályos. Tőlem kaphatta el Gvass1 , mert így szoktam elírni :roll:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

pogessor írta: 2026.04.24. 15:12 "civileknek a PPC"
Ahh, a tudatalatti: civileknek PPSz lenne jó!😎

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TÖRTÉNELMI FEGYVERES VILÁGSZENZÁCIÓ! Uberti: S&W Volcanic “replika”

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uberti ... c-replika/

Kép
G.D
Veterán
Veterán

smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Nekem a legnagyobb problémám a vékony Glock-okkal, hogy nem kompatibilisek a tárak a nagyokkal. Akinek meg van egy ládányi standard tárja, az vehet újakat, ha ilyet akar. Ha meg úgyis új tárak kellenek, új tokok, lámpa, stb, akkor már kérdéses, hogy miért feltétlen Glock-ot vegyek.
Itt volt a boltban egy 43X, tetszett a fogása, az én kezemhez jó volt, de ezek a kompatibilitási problémák nem tetszettek, főleg, hogy sínes volt, de a sín se szabvány volt rajta, hanem keskenyebb.. Maradtam is a 19-nél és innentől azt mondtam, hogy ha valaki nem Glock fanatikus, akkor egy Hellcat vagy P365 racionálisabb, ha micro-compactot szeretne.
bandligy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: bandligy »

gvass1 írta: 2026.04.24. 07:11 Új Taurus RPC (PCC, SMG, Pistol)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-tau ... mg-pistol/

Kép
Lehet igaz a legenda és többet keresnek a tárakon, mint a fegyvereken. Ezért csinál boldog boldogtalan új tárakat?
Válasz küldése