gvass1 írta: ↑2025.04.03. 16:30
A sportot, ha nem versenyszerű, HANEM TISZTÁN ÉLVEZETBŐL VÉGZETT tevékenységként definiáljuk, ami a szabadidősport lényege, akkor szerintem nincs igazad.
Aki szívesen túrázik a természetben, mert szereti - az NEM sportoló, ha nem a Magyar Tájfutók és Természetben Gyaloglok Országos Hivatalos Elnökségi Rendszerének Szövetségi Vezérkarának Altagja és nem futja le a kötelező kéktúrát 2x évente?
Szerintem aki szereti a fegyvereket és hétvégén a telken lövöldözik párszázat légpuskával, vagy aki akár nem is barnakönyves, de lejár havonta 1x átlagban lőni egy lőtérre, vagy mondjuk csak elöltöltő örömlövész az nekem valahol ugyanúgy "ELVTÁRSAM", mind az, aki biciklisnadrágban és színes gúnyában, a legfrissebb hi-tech agyontuninngolt csoda-sportfegyverrel próbál érmet meg oklevelet szerezni n+1 hétvégéjét feláldozva.
Sőőőt, gyakran pont azt érzem, hogy pont a teljesítménykényszerből űzött élsport az, ami már nem sport, hanem szenvedés - szerencsére lövészetben (itthon) azért még jórészt nem itt tartunk. De mondjuk úszóknál, atletikában, küzdősportokban azért vannak erős kétségeim...
Ez már többször előjött. Szerintem itt inkább az lett volna az eredeti kérdés, hogy ki az, akit maga a lövészsport érdekel, meg ki az aki hobbilőni szeret. Rengeteg a hobbilövő, aki abszolút leszarja a versenyeket, eredményeket, meglövi az abszolút minimumot a minősítéshez, aztán hagyják békén. És ez szerintem JÓ dolog.
2024-ben nem tudom megmondani pontosan, de 35+ versenyen vettem részt. Egyszerűen élvezem ezt a részét is, most megtehetem, lehet pár év múlva nem.
Mégis, én egy elitista hülye dolognak gondolom lenézni azt, akit nem érdekel a sport része a lövészetnek. Teljesen torz a hazai kép, mivel nincs igazán definiált hobbilövészet, ezért mindenki vadásznak/sportlövőnek kell "hazudja" magát. Pedig a természetes arány az igenis az, hogy a lövészet, meg fegyverek iránt érdeklődők egy egészen pici szeletét érdekli a sport. Tessék megnézni az USA-t, hányan sportlőnek, és hányan rekreációs céllal, vagy mennyi ön és otthonvédélmi céllal tartott fegyverrel gyakorolgatnak?
Mást lenézni, mert mást szeret, vagy máshogy csinál valamit = szegénységi bizonyítvány.
Utolsó bekezdésedhez még egy megjegyzés: most a sörétes ipsc versenyen éreztem ezt, hogy húbasszus, ez már nem élvezet, ez már szenvedés. Megvan ennek is a szépsége, de más miatt. Nekem pl itt volt a határ, amit még végig tényleg élvezni tudok, másnak máshol.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.