Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Re: Glock vs mások

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

Petya357 írta: 2025.04.03. 13:46 Igen, ismerem a statisztikát. Versenyszámtól függően lehet10-35 -50 lövés/szám . Ez -reálisan - megvan 2 doboz lőszerből. (Az edzésre sajna nincs adat.).

Nem tudom, ki hol húzza meg a határt, évi 3 versenyt és 100 lőszert is nevezhetünk sportolásnak - de meg mindig nem érzem teljesen megalapozatlannak a korábbi kijelentésemet. 8-)
Én heti 3 alkalommal vagyok lőtéren átlagban alkalmanként egy óra nettó időt. Nagy átlagban heti 100 lövést adok le zömében .22lr-t. Van 10-12 lövész akikkel heti rendszerességgel találkozom gyakorlás közben.
Csak a statisztika kedvéért.
Tokmányos Lomposzaurusz
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Vizimalac írta: 2025.04.03. 15:34 Én heti 3 alkalommal vagyok lőtéren átlagban alkalmanként egy óra nettó időt. Nagy átlagban heti 100 lövést adok le zömében .22lr-t. Van 10-12 lövész akikkel heti rendszerességgel találkozom gyakorlás közben.
Csak a statisztika kedvéért.
+1

Tavaly 63 versenyen vettem reszt. Az utolsó 3-4 evben az átlag heti 1-re jön ki.
IMG_3233.jpeg
Ezek csak az MDLSZ versenyek, erre MSSZes is rájön, ami minimum 5 db, maximum 10 db évebte.

Edzeni sokkal kevesebbet szoktam, mint Te, havi 1-2-3 alkalom, nem több. Ráadásul mindez 8 külön szakágra szétkenve. Ez meg is látszik az eredményeken.

Én is ugyanazokkal az emberekkel találkozom mindig, pont ahogy írod. Az 5000-7000 vagy akárhány sportlövőből max pár százzal. Ők inkább a kivétel. A többiek hol vannak?

Nem hiszem, hogy pontbTe meg én jó, statisztikailag szignifikáns, reprezentatív példák lennénk 8-)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2025.04.03. 13:17
A median magyar SportLövő sem sportol, és valljuk be - lőni se nagyon szokott.
A sportot, ha nem versenyszerű, HANEM TISZTÁN ÉLVEZETBŐL VÉGZETT tevékenységként definiáljuk, ami a szabadidősport lényege, akkor szerintem nincs igazad.

Aki szívesen túrázik a természetben, mert szereti - az NEM sportoló, ha nem a Magyar Tájfutók és Természetben Gyaloglok Országos Hivatalos Elnökségi Rendszerének Szövetségi Vezérkarának Altagja és nem futja le a kötelező kéktúrát 2x évente?

Szerintem aki szereti a fegyvereket és hétvégén a telken lövöldözik párszázat légpuskával, vagy aki akár nem is barnakönyves, de lejár havonta 1x átlagban lőni egy lőtérre, vagy mondjuk csak elöltöltő örömlövész az nekem valahol ugyanúgy "ELVTÁRSAM", mind az, aki biciklisnadrágban és színes gúnyában, a legfrissebb hi-tech agyontuninngolt csoda-sportfegyverrel próbál érmet meg oklevelet szerezni n+1 hétvégéjét feláldozva.

Sőőőt, gyakran pont azt érzem, hogy pont a teljesítménykényszerből űzött élsport az, ami már nem sport, hanem szenvedés - szerencsére lövészetben (itthon) azért még jórészt nem itt tartunk. De mondjuk úszóknál, atletikában, küzdősportokban azért vannak erős kétségeim...
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.04.03. 16:30 A sportot, ha nem versenyszerű, HANEM TISZTÁN ÉLVEZETBŐL VÉGZETT tevékenységként definiáljuk, ami a szabadidősport lényege, akkor szerintem nincs igazad.

Aki szívesen túrázik a természetben, mert szereti - az NEM sportoló, ha nem a Magyar Tájfutók és Természetben Gyaloglok Országos Hivatalos Elnökségi Rendszerének Szövetségi Vezérkarának Altagja és nem futja le a kötelező kéktúrát 2x évente?

Szerintem aki szereti a fegyvereket és hétvégén a telken lövöldözik párszázat légpuskával, vagy aki akár nem is barnakönyves, de lejár havonta 1x átlagban lőni egy lőtérre, vagy mondjuk csak elöltöltő örömlövész az nekem valahol ugyanúgy "ELVTÁRSAM", mind az, aki biciklisnadrágban és színes gúnyában, a legfrissebb hi-tech agyontuninngolt csoda-sportfegyverrel próbál érmet meg oklevelet szerezni n+1 hétvégéjét feláldozva.

Sőőőt, gyakran pont azt érzem, hogy pont a teljesítménykényszerből űzött élsport az, ami már nem sport, hanem szenvedés - szerencsére lövészetben (itthon) azért még jórészt nem itt tartunk. De mondjuk úszóknál, atletikában, küzdősportokban azért vannak erős kétségeim...
Azvbiztos hogy aki szokott löni bármivel azt rendes ember, és pont lesz.rom hogy légpuskával, gumival, vagy élessel. Azt is, hogy ezt versenyen teszi vagy nem. Mindegyik formában jó móka!

Ehhez sem értek, de a sörösdoboz lövészet a kertben - szerintem - nem sport, hanem valami más. Élménylöveszet? Szabadidős tevékenyseg? Hobbi? Kerdezzük meg az AI-t 8-)
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

gvass1 írta: 2025.04.03. 16:30 A sportot, ha nem versenyszerű, HANEM TISZTÁN ÉLVEZETBŐL VÉGZETT tevékenységként definiáljuk, ami a szabadidősport lényege, akkor szerintem nincs igazad.

Egyetértek.
Nekem rekreáció a lövészet, szeretek versenyre menni (amikor időm engedi - sajnos, nem gyakran), és szinte mindegy, hogy hol végzek a mezőnyben.
(Azért persze örülök, hogy ha középmezőnynél feljebb.. ;-)

Soha nem leszek Péni, de nem is akarok Péni lenni. ;-)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Mi a sport? Mitől számít valami sportnak?

A sport olyan fizikai aktivitás vagy verseny, amely szabályok szerint zajlik, és célja általában a teljesítmény javítása, a szórakozás vagy a társas kapcsolatok erősítése. A sportok jellemzően mentális és fizikai kihívásokat egyaránt tartalmaznak, és résztvevői különféle készségeket fejlesztenek.

A sportot különböző szempontok alapján lehet meghatározni, de a legfontosabb jellemzők közé tartoznak:
1. Szabályok: A sportnak világos és elfogadott szabályai vannak, amelyek meghatározzák, hogyan kell játszani, hogyan lehet nyerni, és mi számít érvényes mozdulatnak.
2. Fizikai aktivitás: A legtöbb sport fizikai erőfeszítést igényel, legyen szó futásról, ugrásról, dobásról vagy bármilyen más mozgásformáról.
3. Verseny: A sportok gyakran versenyszellemben zajlanak, ahol a cél valamilyen mértékű győzelem vagy teljesítmény elérése.
4. Tudatos készségfejlesztés: A sport során a résztvevők folyamatosan fejlesztik készségeiket, technikájukat, stratégiájukat.

Nem minden fizikai aktivitás sport; például a testmozgás vagy a szabadidős játékok nem mindig felelnek meg a sport kritériumainak, mivel nem mindig tartoznak szigorú szabályokhoz vagy versenyszerűséghez.

Nemtom, hogy ez -e a frankó, de elég éltszerűen hangzik. 🤔Most ugye nem azba kérdés, hogy mi a jó és mi a rossz, hanem az, hogy mi a sport és mi a nemsport.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Ez már többször előjött. Szerintem itt inkább az lett volna az eredeti kérdés, hogy ki az, akit maga a lövészsport érdekel, meg ki az aki hobbilőni szeret. Rengeteg a hobbilövő, aki abszolút leszarja a versenyeket, eredményeket, meglövi az abszolút minimumot a minősítéshez, aztán hagyják békén. És ez szerintem JÓ dolog.
2024-ben nem tudom megmondani pontosan, de 35+ versenyen vettem részt. Egyszerűen élvezem ezt a részét is, most megtehetem, lehet pár év múlva nem.
Mégis, én egy elitista hülye dolognak gondolom lenézni azt, akit nem érdekel a sport része a lövészetnek. Teljesen torz a hazai kép, mivel nincs igazán definiált hobbilövészet, ezért mindenki vadásznak/sportlövőnek kell "hazudja" magát. Pedig a természetes arány az igenis az, hogy a lövészet, meg fegyverek iránt érdeklődők egy egészen pici szeletét érdekli a sport. Tessék megnézni az USA-t, hányan sportlőnek, és hányan rekreációs céllal, vagy mennyi ön és otthonvédélmi céllal tartott fegyverrel gyakorolgatnak?
Mást lenézni, mert mást szeret, vagy máshogy csinál valamit = szegénységi bizonyítvány.

Utolsó bekezdésedhez még egy megjegyzés: most a sörétes ipsc versenyen éreztem ezt, hogy húbasszus, ez már nem élvezet, ez már szenvedés. Megvan ennek is a szépsége, de más miatt. Nekem pl itt volt a határ, amit még végig tényleg élvezni tudok, másnak máshol.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Szerintem meg nem jó dolog, hogy ezt kell csinálni azért hogy párszor hobbi lőhessen az ember a saját fegyverével.
Miért csak sportolási cél van?
Sokan pontosan ezért nem állnak neki, (pedig lehet ha nem így kellene kezdeni akkor több sportoló lenne, mert megtetszik neki), de pl a sportorvosi szopatás, meg a többi, pár alkalomért nekem nem éri meg.

Fortitu írta: 2025.04.03. 16:58 Ez már többször előjött. Szerintem itt inkább az lett volna az eredeti kérdés, hogy ki az, akit maga a lövészsport érdekel, meg ki az aki hobbilőni szeret. Rengeteg a hobbilövő, aki abszolút leszarja a versenyeket, eredményeket, meglövi az abszolút minimumot a minősítéshez, aztán hagyják békén. És ez szerintem JÓ dolog.

Mégis, én egy elitista hülye dolognak gondolom lenézni azt, akit nem érdekel a sport része a lövészetnek. Teljesen torz a hazai kép, mivel nincs igazán definiált hobbilövészet, ezért mindenki vadásznak/sportlövőnek kell "hazudja" magát. Pedig a természetes arány az igenis az, hogy a lövészet, meg fegyverek iránt érdeklődők egy egészen pici szeletét érdekli a sport. Tessék megnézni az USA-t, hányan sportlőnek, és hányan rekreációs céllal, vagy mennyi ön és otthonvédélmi céllal tartott fegyverrel gyakorolgatnak?

"..."
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.03. 16:58 Ez már többször előjött. Szerintem itt inkább az lett volna az eredeti kérdés, hogy ki az, akit maga a lövészsport érdekel, meg ki az aki hobbilőni szeret. Rengeteg a hobbilövő, aki abszolút leszarja a versenyeket, eredményeket, meglövi az abszolút minimumot a minősítéshez, aztán hagyják békén. És ez szerintem JÓ dolog.
2024-ben nem tudom megmondani pontosan, de 35+ versenyen vettem részt. Egyszerűen élvezem ezt a részét is, most megtehetem, lehet pár év múlva nem.
Mást lenézni, mert mást szeret, vagy máshogy csinál valamit = szegénységi bizonyítvány.

Utolsó bekezdésedhez még egy megjegyzés: most a sörétes ipsc versenyen éreztem ezt, hogy húbasszus, ez már nem élvezet, ez már szenvedés. Megvan ennek is a szépsége, de más miatt. Nekem pl itt volt a határ, amit még végig tényleg élvezni tudok, másnak máshol.
+1
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TurboP írta: 2025.04.03. 17:21 Szerintem meg nem jó dolog, hogy ezt kell csinálni azért hogy párszor hobbi lőhessen az ember a saját fegyverével.
Sokan pontosan ezért nem állnak neki, (pedig lehet ha nem így kellene kezdeni akkor több sportoló lenne, mert megtetszik neki), de pl a sportorvosi szopatás, meg a többi, pár alkalomért nekem nem éri meg.
Félreértettél akkor. A hobbilövészet jó dolog, hogy valakit csak ez a része érdekel. Természetesen az lenne az ideális, ha nekik nem kellene bohóckodniuk ezekkel a dolgokkal.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Aztan olyan is volt hogy azert neztek le a meno lovok a csoreszeket mert nem susogos versenygunyaban versenyeztek vagy az egyszalbelnel kicsit vastagabbak voltak...
Fortitu írta: 2025.04.03. 16:58 Mégis, én egy elitista hülye dolognak gondolom lenézni azt, akit nem érdekel a sport része a lövészetnek.
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.04.03. 20:22 Aztan olyan is volt hogy azert neztek le a meno lovok a csoreszeket mert nem susogos versenygunyaban versenyeztek vagy az egyszalbelnel kicsit vastagabbak voltak...
Olyanom nincs is, most is farmerben, meg kapucnis pulcsiban toltam, a tárakat meg zsebből vettem elő :D
Ha téged fejben nem érdekel, akkor ez valóban egy non-issue. Persze bennem is megvolt azért ez, hogy alul vagyok öltözve, de miután minden és mindenki a sárban fetrengett, tényleg egyáltalán nem érdekelt.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.03. 21:10 Olyanom nincs is, most is farmerben, meg kapucnis pulcsiban toltam, a tárakat meg zsebből vettem elő :D
Ha téged fejben nem érdekel, akkor ez valóban egy non-issue. Persze bennem is megvolt azért ez, hogy alul vagyok öltözve, de miután minden és mindenki a sárban fetrengett, tényleg egyáltalán nem érdekelt.
+1

És még a leges-lesznobabb bicikliruhások (a túlnyomó többség márpedig egyáltalán NEM elitista) is instant elismeri a teljesítményt. Ez meritokrácia. Ha jó impact faktort lősz, akkor tisztelni fognak. Márpedig egészen jókat lőttél, egy fostömlő pillanatnyi állapotú közös fegyverrel ,amin kézszer is taktikai nagyjavítást kellett végrehajtani, hármunkra négy működőképes tárral. Ha ilyen körülmények között is tudsz teljesíteni, azt észreveszik.

Mindig, mindenhol vannak hülyék. Nem szabad vele fogalkozni, és nem számít mit gondol a törpe kisebbség. Ráadásul szerintem nagyon jól jártunk a honfitársakkal. Azert a tárkioldó hiba pálya közben és a Forma 1 pitbstop stílusban ráugranak egyszerre ketten is :!: es külön kérés nélkül megszerelik a fegyveredet - így ni:
IMG_3204.jpeg
között legfeljebb 1-2 perc telt el. Úgy, hogy start pozició - 3-as kondi, szerszámkészlet a táskában - volt mindenkinek :lol: Ha bárki is kinézne, akkor tuti nem így reagálna a sporttárs nyomorára.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.04. 08:04 A légfegyverek eléggé "jáccós" és olcsó dolgok ahhoz, hogy lehessen ilyennel próbálkozni. De élesben is csinálnak ilyesmiket?
Persze, mint az köztudott az Ubertinek meg a Piettának is voltak/vannak antikolt szerelt lőszeres történelmi lőfegyverei.

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

gvass1 írta: 2025.04.04. 09:02 Persze, mint az köztudott az Ubertinek meg a Piettának is voltak/vannak antikolt szerelt lőszeres történelmi lőfegyverei.

Kép
Történelmi fegyvernél OK.

De pl. 1911? Annál is simán elférne, van annyira "történelmi" a fegyver. Vagy abból csak újat gyártanak, gyártottak?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.04. 09:37 Történelmi fegyvernél OK.

De pl. 1911? Annál is simán elférne, van annyira "történelmi" a fegyver. Vagy abból csak újat gyártanak, gyártottak?
Na, szerinted? Gugli a barátod:-)

(Baszki, amúgy a 114 éves M1911 az nem történelmi fegyver?:-))
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

TurboP írta: 2025.04.03. 17:21 Szerintem meg nem jó dolog, hogy ezt kell csinálni azért hogy párszor hobbi lőhessen az ember a saját fegyverével.
Fortitu írta: 2025.04.03. 17:31 Félreértettél akkor. A hobbilövészet jó dolog, hogy valakit csak ez a része érdekel. Természetesen az lenne az ideális, ha nekik nem kellene bohóckodniuk ezekkel a dolgokkal.
+1, annyi kiegeszitessel, hogy egyetlen konkret dolgot emlitett TurboP, es a sportorvosival SENKINEK nem kellene szopnia, aki se nem profi, se nem olimpiai kerettag.

Bel
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

Nagyjából összeállt egy rég vágyot SP-01 is :) (Mex-nek ezúton is köszönet a behozatalért)
Találtam egy rövid LOK markolatpanelt a fiókban úgyhogy rácsavaroztam, a gyári lapos alu panelt mindenképp cserélni akartam mert túl keskeny volt a lapát kezeimhez. Így kellett egy tártölcsér is hogy kiadja, ezen próbáltam spórolni és eBay-ről rendeltem egy utángyártottat, sajnos az első része nem tökéletesen passzol a markolat kontúrjához, így belemegy a tár, de csőre tölteni nem lehet vele, így kénytelen leszek hozzácsiszolni, remélem működni fog...
Az egyenes elsütőbillentyűk nekem mindíg jobban feküdtek, így lett egy SAO konverzió is.
Csatolmányok
sp01.jpg
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

layman írta: 2025.04.04. 12:10 Nagyjából összeállt egy rég vágyot SP-01 is :) (Mex-nek ezúton is köszönet a behozatalért)
Találtam egy rövid LOK markolatpanelt a fiókban úgyhogy rácsavaroztam, a gyári lapos alu panelt mindenképp cserélni akartam mert túl keskeny volt a lapát kezeimhez. Így kellett egy tártölcsér is hogy kiadja, ezen próbáltam spórolni és eBay-ről rendeltem egy utángyártottat, sajnos az első része nem tökéletesen passzol a markolat kontúrjához, így belemegy a tár, de csőre tölteni nem lehet vele, így kénytelen leszek hozzácsiszolni, remélem működni fog...
Az egyenes elsütőbillentyűk nekem mindíg jobban feküdtek, így lett egy SAO konverzió is.
Gratula! Nagyon szép az a markolat! És ha javul tőle a fogásod, akkor még funkcionális is!

Mit szeretnél vele lőni? Hobbi? Pont? Dinsmikus?

Az első kettőnél lényegtelen, de ha az utobbit, ajánlok rá egy megnövelt biztosító kart is - mert a SAOval ugyebár csak cocked and locked tudsz indulni, és ott kelleni fog. A gyári is elmegy, de biztonságosabb, gyorsabb egy megnövelt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

gvass1 írta: 2025.04.04. 09:55 Na, szerinted? Gugli a barátod:-)

(Baszki, amúgy a 114 éves M1911 az nem történelmi fegyver?:-))
Téged könnyebb megkérdezni, mint a guglit. Úgyis ott van a lexikon a fejedben. :-D
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

Petya357 írta: 2025.04.04. 12:46 Gratula! Nagyon szép az a markolat! És ha javul tőle a fogásod, akkor még funkcionális is!

Mit szeretnél vele lőni? Hobbi? Pont? Dinsmikus?

Az első kettőnél lényegtelen, de ha az utobbit, ajánlok rá egy megnövelt biztosító kart is - mert a SAOval ugyebár csak cocked and locked tudsz indulni, és ott kelleni fog. A gyári is elmegy, de biztonságosabb, gyorsabb egy megnövelt.
Köszönöm!
HobbiPont :)
Igen, ez egy ShadowLine verzió volt, és alapból ilyen kb. használhatatlan méretű rajta a biztosító...
Ha dinamikusra váltok mindenképp cserés!
A markolatpanel kiszélesedő (palmswell) verzió, sokkal jobb a fogása
Válasz küldése