OMG. WTF. ROTFL.
OFF topik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Re: Kezdők ide! - itt kérdezz először, ha kezdő fegyvertartó vagy - linkek az 1. hozzászólásban
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Re: Kezdők ide! - itt kérdezz először, ha kezdő fegyvertartó vagy - linkek az 1. hozzászólásban
Van ilyen vesszőm is jópár.
Ez itt már nagyon offtopic, de szerintem lehet akármilyen lövedéked, egy emberi testen talán úgy 5-20% olyan felület lehet, ami tényleg azonnal leállít valakit. Viszont ott bármilyen áthatoló lövedékkel találod el, az le is állítja. Azaz megállítás kérdésében szinte tök mindegy, mi van a vessző hegyén. Más a helyzet, ha szarvasra vadászol.
Azaz leginkább ismétléssel tudod megnövelni az esélyeid. Márpedig bármelyik legegyszerűbb tűzfegyverből egyszerűen jóval több lövést lehet ugyanazon idő alatt leadni, mint a legszuperebb ismétlő számszeríjból. Ami ráadásul mechanikailag is kevésbé megbízható.
Ebben az értelemben mondom, hogy a számszeríj megállító hatása egy tűzfegyverhez képest lényegesen alacsonyabb.
Plusz azt is mondják, hogy a vessző mechanikája, hatásmechanizmusa miatt a sokkhatása jóval kisebb, mint egy golyónak.
Nem értek hozzá; javítsatok ki.
Ez itt már nagyon offtopic, de szerintem lehet akármilyen lövedéked, egy emberi testen talán úgy 5-20% olyan felület lehet, ami tényleg azonnal leállít valakit. Viszont ott bármilyen áthatoló lövedékkel találod el, az le is állítja. Azaz megállítás kérdésében szinte tök mindegy, mi van a vessző hegyén. Más a helyzet, ha szarvasra vadászol.
Azaz leginkább ismétléssel tudod megnövelni az esélyeid. Márpedig bármelyik legegyszerűbb tűzfegyverből egyszerűen jóval több lövést lehet ugyanazon idő alatt leadni, mint a legszuperebb ismétlő számszeríjból. Ami ráadásul mechanikailag is kevésbé megbízható.
Ebben az értelemben mondom, hogy a számszeríj megállító hatása egy tűzfegyverhez képest lényegesen alacsonyabb.
Plusz azt is mondják, hogy a vessző mechanikája, hatásmechanizmusa miatt a sokkhatása jóval kisebb, mint egy golyónak.
Nem értek hozzá; javítsatok ki.
Nem tévedsz, ugyanaz a vizsgálat, de két külön papír. Külön kérned kell hogy nyomtasson már egy II.kat. alkalmasságit is a jogsi alkalmassági A4-es mellé. És bár ugyanaz a vizsgálat, a II-kat papír tartalmazhat más érvényességi dátumot. (Pl esetemben ez meg is történt, jogsi 10 évre, fegyvertartási 5-évre lett meg, mert más jogszabályi érvényesség vonatkozik pl a 40 és 50 éves kor között).
Ez így van, íjas vadászatnál nincs tűzbe rogyás, viszont a találat jobban is vérzik, könnyebb az utánkeresés.
Elcsúszott lövésnél a vadnak is több esélye van a túlélésre, mert a szúrt/vágott seb jobban gyógyul, mint a golyó ütötte roncsolt seb.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
izé, itt emberünk KIFEJEZETTEN _PISZTOLYT_ AKART VENNI gyorsan-hirtelen SHTF-re.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Re: OFF topik
Valamikori boxolóként én ezt a valamit nem engedném ringbe nők ellen.WildBear23 írta: ↑2024.08.03. 20:31 Kolléganőm alaposan leírta, én nem is tennék hozzá semmit:
"
Interszex biológia, Olimpia.
#kicsithosszú
"Bekapcsolom a tévét és abban meg mit látok?
Srácok ülnek félkörben és hirtelen felkiáltok
Mikor megtudom hogy miről is van nagyba-szó
Fontos kérem ez a téma punci-fütyi hű de jó.”
(Aljas kúszóbab - Nagyszerszám)
Soha nem gondoltam volna, hogy egy posztot lázadó tinikorom punkbandájának dalszövegével fogok megnyitni, de ez a nap is eljött és elég zsúfoltak mostanában ezek a napok a világ szellemi megmentését illetően… Vannak ezek a bokszolónők, akiken mindenféle média meg komment felháborodás van. Egyes cikkek szerint XY kromoszómájuk van és puncisan születtek. Más cikkek szerint nem is XY kromoszómájúak, csak ilyen alkatuk van es az XY kromoszóma dolgot csak elterjesztette a Szása. Egyszerűen akkora az információs zaj, hogy nem tudom megítélni mi a valóság, miről beszélünk, most akkor milyen kromoszómájuk van, mert személyesen nem tudtam megnézni, meg hogy mi van a lábuk között (azt sem), különben is sehol nem írják, hogy mekkora a csiklójuk. Valószínűleg ezt nem fogjuk megtudni. Olvasom a kommenteket, mert ilyen mazochista vagyok és látom a teljesen felesleges indulatot. Szóval ahelyett, hogy a konkrét ügyet próbálnánk felderíteni, tisztázzuk az ivardetermináció biológiáját, meg egy- két interszex állapotot, ha már így szóba jött.
Az ivardetermináció az egyik kedvenc témám volt genetikán és fejlődésbiológián, a hormonok élettanon, annyira érdekes az egész, imádom, most már úgy tűnhet, hogy minden téma a kedvencem, de esküszöm nem. Szóval a nem. Nem nem, hanem nem.
Úgy akartam kezdeni, hogy határozzuk meg a biológiai nem fogalmát és máris hiányosnak éreztem a tudásom. Mi a tököm (haha érted) az a biológiai nem? Én már itt nevettem, hogy milyen ironikus, hogy biológus vagyok és fogalmam nincs arról, hogy ez tulajdonképpen mi a fa…(ok abbahagyom) jelent, mit értünk alatta. Én kromoszomális nemről, gonadális nemről és genitális nemről tanultam (meg társadalmi nemről, de az nem is az én területem, szóval ezt most hagyjuk).
Rákerestem hát külföldiül, mert magyarul egyetlen wikipédia szócikket találtam közepesen megbízhatónak a biológiai nem kérdésében és nagyon keveset mondott, és ekkor kiderült számomra, hogy biológiai nem alatt mindhármat értjük, vagy csak az elsőt és a harmadikat, de a harmadikhoz, meg a második kell. Mindegy, nem értem én ezt.
Kromoszomális nem a nemi kromoszómákat jelöli (woah, tudok ám még ilyen okosakat mondani). Embernél genetikailag determinált, tehát a fejlődő embrió genetikai állománya határozza meg a születendő utód nemét normál esetben, ebben a jól ismert nemi (XX vagy XY) kromoszómák lényegesek.
Gonadális nemet a magzati fejlődés hatodik hetétől lehet emlegetni. A here és petefészek kialakulása után beszélünk hím és női gonadális nemekről. A gének hatására zajlik a folyamat, a here és a petefészek ugyanabból a gonádtelepből fejlődnek és a terhesség ötödik hétéig nem tér el egymástól különböző kromoszomális nemű embrióknál, más szavakkal hím és női egyedben megkülönböztethetetlen. Ekkor a bekapcsoló gének hatására a telep változni kezd ilyen vagy olyan irányba, ez a gonadális nem.
Genitális nemről a terhesség 12. hetétől lehet beszélni. A kialakult here által (ha hím a gonadális nem) termelt tesztoszteron hatására alakulnak ki a nemi különbségek. Az ivarszervek fejlődése (is) alapvetően mindig a női nem irányába halad. Kivéve ha a tesztoszteron "kilöki" hím irányba a fejlődést. Szakmaian: a Müller-cső elsorvad, Wolff-cső alakul mellékherévé, ondóvezetővé, pénisszé és herezacskóvá.
Megjegyezhetően: csak akkor lesz pompás pöcse a babának, ha korábban kialakult a töke (még csomagolás nélkül).
Ha nincs here, akkor nincs (annyi) tesztoszteron, a Müller-cső fejlődik tovább, női irányba halad az egyed. Szakmaian: petevezető, méh, vagina alakul ki a Müller-csőből.
Megjegyezhetően: Ez meg az “alap” irány, ha nem alakult ki a töke, nem lesz pöcse (1).
A biológiai nem a fent említett google keresésem alapján ÁLTALÁBAN a kromoszómák különbségére, az ivarszervek alaki különbségére és EGYÉB tulajdonságokra utal (2). Hát ez nagyon konkrét Szóval amikor azt emlegetik, hogy valaki “biológialag férfi”, már az se túl egyértelmű, hogy ez egyáltalán mit jelent.
Most nézzük meg hogy mi történik normális esetben. Az emlősöknél az X kromoszóma nagyobb, az Y kisebb és jóval kevesebb gént tartalmaz, mégis most ő lesz a poszt sztárja. Egy kis régió róla rekombinálódik az X kromoszómával, a nagyobbik része pedig nem (ez kb. 95% és nem rekombinálódó régiónak (NR) hívják). Ezen az NR régión található az ivar meghatározásában fő szerepet játszó rész, az SRY (sex determining region Y). Szóval az SRY lesz a pöcsgenerátorunk (ezt még soha senki nem mondta így) és nem akartam túl mélyen belemenni, de talán már említettem, hogy a biológia a vicces rövitítések rövidítéseiből gyártott mozaikszavak tudománya. Komolyan, néha négy-öt szintet kellett visszafejtenem amikor tanultam egy-egy vizsgára, úgyhogy itt most el kell mondanom nektek, hogy van egy fehérje az SF1, ami a SOX9 gén átírását segíti, de önmagában csak minimálisan, és jelen van XX és XY nemi kromoszómájú embriókban is, de ha az SRY jelenlétében kötődik annak termékéhez, akkor együtt az SRY-SF1 komplex fog a DNS-en egy felerősítő elemhez kötődni, amit úgy rövidítünk, hogy TESCO (testis-specific enhancer), ez fogja megtolni a SOX9 átírását, így a róla keletkező fehérje koncentrációja megemelkedik. Mostmár elmondhatja mindenki az apukájának, hogy a legkisebb is számít, mert többek között ez a fehérje az (a SOX9 gén terméke), aminek a megemelkedett koncentrációja elengedhetetlen a hím gonadális nem kifejlődéséhez (3).
A petefészkek akkor fejlődnek ki, ha az SRY nincs jelen. Ezért szokták mondani, hogy ez az alap fejlődési irány, én kicsit azért pontatlannak tartom ezt, mert természetesen ehhez is kell specifikus gének aktivitása, amit most nem fejtek ki, szóval ez is elcsúszhat éppenséggel.
A későbbi dolgokat pedig már mindenki tanulta biosz órán, nem csak a biológusok. A nemi hormonjaink fogják irányítani a további nőies és férfias tulajdonságaink kialakulását. Hang, jellemző testszőrzet, cickók, csípő blabla… másodlagos nemi jellegek.
Na nézzük hány ponton csúszhat ez el. (Spoiler: sok.)
Interszexnek (DSD - Differences in sex development) hívják azokat az állapotokat, amikben a kromoszomális, gonadális és genitális nem fejlődése atipikus. Fura, nem olyan, hiba történt. Nagyon változatosak lehetnek ezek, ide tartoznak azok az emberek, akiknek nem általános kombinációban vannak jelen a nemi kromoszómái (több van valamelyikből, hiányzik valamelyik) és azok is, akiknek habár XX vagy XY nemi kromoszómáik vannak, a fejlődés során elcsúszott valami.
Hiba a gének szintjén:
Az SRY mutációi
XY kromoszóma melletti eset: Gonadális diszgenezis vagy Swyer szindróma. Ezekben az emberekben az SRY mutációk miatt nem működik (rendesen). Emiatt pedig a fentiek alapján lehet tippelni, hogy ha teljesen szar, akkor punci fog fejlődni, viszont a női másodlagos nemi jellegeik a pubertás alatt nem vagy csak kissé fejlődnek ki (kivéve, ha kezelik őket női hormonokkal). Emellett férfi jellegek sem igazán fejlődnek, habár tesztoszteron szintjük eltérő lehet a nőkétől, de a normál férfiakénál alacsonyabb. Előfordulhat, hogy magasabbak, izmosabbak, mint egy normál fejlődésű nő, de nem annyira azok, mint egy normál fejlődésű férfi. Sem (rendes) petefészkük, sem (rendes) heréik nincsenek és természetesen sterilek (4,5).
XX kromoszóma melletti eset: Ennek az ellentéte, amikor a nemi kromoszómák XX-ek, de áthelyeződés következtében az SRY régió helyet foglal az X-en - nekik férfi nemi szerveik lesznek mert a pöcsgenerátor SRY ott van, de ezek lehetnek furák (kis herék, infertilitás, kevert, férfi-női másodlagos nemi jellegek) (4, 5).
Hiba a kromoszómák szintjén:
Turner szindróma: A Turner szindrómás embereknek 45 kromoszómájuk van (a 46 helyett), mert az egyik nemi kromoszómájuk részben vagy egészben hiányzik, tehát ők az X0 emberek. A fentiekből megint ki lehet találni, hogy tipikusan teljesen normális puncival születnek (nincs Y, nincs SRY, nincs here, nincs tesztoszteron, nincs fütyi), azonban a teljesség igénye nélkül: alacsonyak, rövid nyakúak, melyen nyaki bőrredő figyelhető meg (mint a kardassziaiaknak a Star Trekben, csak nem olyan mintás), a petefészkeik lehetnek alulfejlettek, másodlagos nemi jellegeik szintén. Gyakran sterilek (6).
Klinefelter szindróma: Nekik meg 47 kromoszómájuk van, az egyik olyan kondíció, amikor nemi kromoszómából 3 is van és a 3 verzió közül (XXX - szupernő, XYY - szuperférfi, XXY - Klinefelter) az egyetlen, ahol nem teljesen egyértelmű a nem. Ez az XXY állapot. Mivel Y van (pöcsgenerátor SRY van, az X-ből viszont kétszer annyi, mint kéne), normál fütykös fejlődik, viszont pici, alulfejlett, öhm.. tömör herékkel. Ezek az emberek magasak, de kevés testszőrzetük van, tanulási nehézségekkel küzdenek és a másodlagos nemi jellegeik nem annyira fejlődnek ki (magasabb hang, femininebb jellegek, férficsöcs) és általában sterilek (7).
Hibák a további fejlődésben:
Androgén inszenzitivitási szindróma (AIS): Az androgének szteroid hormonok, férfiakban és nőkben is előfordulnak és nemi hormonjaink közül a legfőbbek ide tartoznak, pl. a tesztoszteron is. Nomen est omen. Ha valakinek a fejlődése során olyan állapot alakult ki, hogy részben vagy egészben nem képes az androgénekre megfelelő reakciót adni a teste, az nem jó. Így például megtörténhet, hogy XY nemi kromoszómájú embereknek nem lesz (tökéletes) MOL tornyuk. Ez is többféle lehet, a CAIS (complete androgen insensitivity syndrome), vagyis teljes inszenzitivitás során az androgének megkötéséhez szükséges receptorokban van a hiba és emiatt tökéletes puncijuk lesz az XY kromoszómás egyedeknek. Ráadásul még a másodlagos nemi jellegeik is kifejlődnek (ezek közül ruhában is felismerhetőek a cickók és a szélesebb csípő), de nem menstruálnak, és a petefészkeik helyén alulfejlett heréik vannak, méhük pedig nincs (igen, ezek nélkül kifejezetten nehéz menstruálni). A PAIS-nál (partial androgen insensitivity syndrome), vagyis részleges inszenzitivitásnál a receptorok érzékenységének fokától függően nagyon változatos, hogy mi van a lábuk között, például lehetnek női nemiszerveik, bitang csiklóval, részben összeforrt nagyajkaik. Ezen kívül a másodlagos nemi jellegeik is ugyanilyen változatosak lehetnek (8 ).
Veleszületett mellékvese betegség (Kongenitális adrenális hiperplázia - CAH): Ez egy mellékvese rendellenesség, mely örökölhető, a legtöbb formájához két hibás gén szükséges. Ennek az állapotnak számos tünete lehet, mert a mellékvese hormonok túl- vagy alultermelésével jár. Ezek közé a hormonok közé tartoznak olyanok is, melyek a nemi fejlődésünket befolyásolják. Most itt csakis erre koncentrálva XX nemi kromoszómájú egyedekben járhat a nemiszervük férfiasabb megjelenésével (mint a PAIS-nál előbb, csak más a nemi kromoszóma szett) (9, 10).
A régi időkben az interszex embereket hermafroditáknak vagy pszeudohermafroditáknak hívták (álhermafroditizmus). Hermafroditák alatt azt lehet érteni, ha valaki rendelkezik petefészek és here szövetekkel is, ez kétféleképpen lehet: Vagy olyan gonád alakul ki amiben mindkét szövettípus megvan, vagy két egymástól elkülönülő gonád alakul ki, melyből az egyik a here szöveteit, a másik a petefészek szöveteit tartalmazza. Ez a következő nemi kromoszómákkal lehetséges a fentebb leírtak alapján: XX (ivardeterminációban szerepet játszó gének mutációja), XY (ivardeterminációban szerepet játszó gének mutációja), illetve a mozaikosság egy formája, amikor valakiben vannak sejtek XX és vannak sejtek XY nemi kromoszómákkal is. Az álhermafroditizmus pedig arra utal, mikor a normálistól valamilyen irányban eltérnek az egyed ivarszervei. Ez lehet CAH (XX) és AIS (XY) állapotokban.
Morális rész és olimpia
Interszex emberek mindig komoly fejtörést jelentettek a sportoknál, nem csak most. Történelmileg az első módszerek között szerepelt a nők sejtjeinek vizsgálata. A háttér nagyon egyszerűen az, hogy mivel a nők két X kromoszómával rendelkeznek, az egyik a sejtjeikben inaktiválódik és ez mikroszóp alatt az ún. Barr-testként látszik. Ezt a módszert később a fentiek miatt érthető módon kritikák érték (XX férfiak, XY nők). A kromoszóma tesztelés az 1996-os olimpia után megszűnt és ugyan később különféle más módszereket vezettek be: orvosi vizsgálat, hormonszint megállapítás, stb, de együttesen kellett figyelembe venni ezek eredményét. 2006-ban listáztak egy csomó állapotot, amik nem jelentenek kizáró okot a női mezőnyből. Ezek közé tartozott az AIS, a gonadális diszgenezis, a Turner szindróma és a CAH is. Ám a tanulmányokból kiderült, hogy sajnos például atlétikában az emelkedett tesztoszteronszint a női mezőnyben előnyökkel járhat. Így évről évre változtak sokszor sportáganként a megengedett tesztoszteron szintek nőknél. Aki erről többet szeretne tudni annak mondom, hogy az egész kérdésnek külön Wikipédia szócikke van (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sex_ver ... _in_sports).
Szóval csak azt szerettem volna mondani, hogy az interszex állapotoknak semmi köze nincsen a társadalmi nemhez, a transzgender emberekhez meg a nemváltáshoz. A bokszolót nőként anyakönyvezték, nőként nevelték fel, nőként él, valamennyi versenyén nőként indult. Nem rájött, hogy “nőnek érzi magát”, nem operálták át, nem váltott nemet, semmit nem csinált. (Eleve teljes agyrém, hogy van, aki komolyan elhiszi, hogy Algéria transzokat küld az olimpiára.) Nekem nem tisztem eldönteni, hogy transznők nők elleni versenyzése igazságos-e, véleményem természetesen nekem is van, ha valakit érdekel, akkor az, hogy nem. Azt sem tisztem megállapítani, hogy interszex emberek versenyzése igazságos-e a női mezőnyben, de erről már igazán egyértelmű véleményem sincsen, mert ebből a posztból is látszik, hogy ez nem annyira egyszerű kérdés. Azt sem tudom, hogy most nagy-e a két démonizált sportoló csiklója, vagy normális, hogy milyen kromoszómáik vannak, hogy hol csúszott el a fejlődésük, ha elcsúszott egyáltalán bárhol, de az elképesztően nagy baj, ha interszex embereket (vagy nem interszexek… nem tudom) használunk a transzok elleni uszításra, tökmindegy milyen lipsik vagy jobbsik vagyunk, mert a kettő nem ugyanaz. Az meg undorító, hogy a média egy része úgy próbálja beállítani, mint valami woke-gender-hanyatlónyugat dolgot, és egyes emberek így próbálnak belőle politikai népszerűséget szerezni, miközben már az 1936-os olimpián probléma volt ebből a kérdésből (Dora Ratjen). Részemről a gyűlölködés akkor sem lenne oké, ha transzokról beszélnénk, de úgy hogy ráadásul itt szándékosan egybemosnak két olyan dolgot, aminek a világon semmi közük nincs egymáshoz, az különösen hányingerkelő.
Nem tudom, miért nézel le ennyire. Talán lehet valami oka, hogy a rendőröknek nem számszeríjat meg vadászfegyvert adnak, hanem pisztolyt.
Semmit sem akarok venni, csak szeretném megtudni, mit tudok most tenni arra az esetre, ha olyan SHTF lesz, hogy lesz mondjuk pár hónapunk előtte, amíg még működik a jelenlegi magyar állam. Szerintem ez nem annyira hülye kérdés, hogy megvetést érdemel.
Amúgy meg egy tucat M18A1 claymore-t szeretnék, egy gépkarabélyt, meg egy távcsövest, sok lőszerrel. Meg egy közepesen páncélozott járművet, végtelen üzemanyaggal. A pisztoly csak úgy jött képbe, hogy mivel a fentieket nem lehet, azt meg (láthatóan nagyon nehezen, de) talán, akkor ezzel a realitással kell számolni.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Aláírásom már nézted???:-)))takbal írta: ↑2024.08.07. 17:00 Nem tudom, miért nézel le ennyire. Talán lehet valami oka, hogy a rendőröknek nem számszeríjat meg vadászfegyvert adnak, hanem pisztolyt.
Semmit sem akarok venni, csak szeretném megtudni, mit tudok most tenni arra az esetre, ha olyan SHTF lesz, hogy lesz mondjuk pár hónapunk előtte, amíg még működik a jelenlegi magyar állam. Szerintem ez nem annyira hülye kérdés, hogy megvetést érdemel.
Amúgy meg egy tucat M18A1 claymore-t szeretnék, egy gépkarabélyt, meg egy távcsövest, sok lőszerrel. Meg egy közepesen páncélozott járművet, végtelen üzemanyaggal. A pisztoly csak úgy jött képbe, hogy mivel a fentieket nem lehet, azt meg (láthatóan nagyon nehezen, de) talán, akkor ezzel a realitással kell számolni.
(Mindazonáltal ebben a posztban speciel semmi lenézés nem volt.)
Ehh… hogy a rendőrnek miért pisztolyt adnak, abba ne menjünk bele. Egyrészt amíg karhatalomként tekintették, amit be is akartak/mertek volna vetni, addig a rendőrnek hazánkban a gépkarabély volt az elsődleges fegyvere, csak azt nem mindig adták ki nekik. Másrészt külföldi példákat meg rengeteget lehetne hozni, hogy miért van AR, sörétes, etc a kocsiban. Szóval ahol a rendőr nem biodíszlet, ott nem pisztolyt adnak nekik. Már az Angoloknál se.takbal írta: ↑2024.08.07. 17:00 Nem tudom, miért nézel le ennyire. Talán lehet valami oka, hogy a rendőröknek nem számszeríjat meg vadászfegyvert adnak, hanem pisztolyt.
De ha már belementünk, a pisztoly a tisztek kényszerítőeszköze volt. Kb arra alkalmas csak. Civilek esetében meg leginkább csak amolyan magabiztosság növelő, meg presztizs, meg jampi cucc (nem csak Európában, hanem a vadnyugaton is. Ott is az alsókulcsos volt “a fegyver”, meg a springfield. Az hogy a Colt nagy karriert futott be, csak annak köszönhető, hogy jókor jelent meg, mert azért 1890 előtt nem sok ismétlőpuska volt).
A “belépőd” meg enyhén szólva is gyerekes/gyanús volt. És azóta sem sikerült magabiztosan elhitetned velem pl, hogy nem trollkodni vagy itt (vagy pedig nagyon tudatlan vagy még, ez utóbbi esetén meg nincs gond, itt lehet tanulni, csak fogadd el hogy ha hülyeséget írsz, ilyesmit kapsz vissza).
(mod: kivettem, hogy fiatal, a kornak ehhez nincs igazán köze)
Vagy rulett. Vagy sikerül vele hatásosan védekezni, vagy nem.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Ez jó! Lopom.
Azt is megfigyeltem, hogy minél kevesebb tapasztalata van az amulett viselőjének, annál határozottabb a véleménye…
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Higgadj le, igyál egy sört vagy lélegezz mélyeket.takbal írta: ↑2024.08.07. 17:00 Nem tudom, miért nézel le ennyire. Talán lehet valami oka, hogy a rendőröknek nem számszeríjat meg vadászfegyvert adnak, hanem pisztolyt.
A törzstag kollégának kicsit reszelős a stílusa, de érdemes megfontolni amit írt.
A kérdésedre válaszolva: a felhasználási cél alapvető fontosságú. A rendőrök nyíltan viselt szolgálati fegyverei fontos hogy nem túl nagy méretűek és könnyűek legyenek, mivel egész nap a derekukat húzza.
A polgári rejtett viselés megint más dolog, ott a minél nagyobb rejthetőség és a tűzerő között kell egyensúlyozni, de jellemzően a kicsi könnyen rejthető méret a nyerő, a tűzerő rovására.
Amiről Te írtál eddig, az az otthonvédelem. Ott a legfontosabb szempont a minél nagyobb tűzerő, a méret és a súly másodlagos.
Tehát igen, ilyen szerepkörben egy erős számszeríj abszolút rendben van, és azért nem szerelik ilyennel fel a rendőröket, mert egyrészt hülyén nézne ki, másrészt a teljes járőr állomány felmondana ha egész nap egy számszeríjat kellene cipelnie a vállán.
Harmadrészt pedig egy számszeríj az ő felhasználási területükön jellemzően teljesen irreleváns.
Az SHTF bekövetkezése és az államigazgatás összeomlása közötti időt megbecsülni a lottó ötös nyertesére érdemes bízni, mert neki legalább biztosan szerencséje volt legalább egyszer.
A prepperek álmoskönyve szerint semmi jóra nem érdemes számítani az állam részéről, tehát ha éppen kitör a harmadik világháború vagy omlik össze a gazdaság, akkor már bőven nem fogsz tudni vadász tanfolyamra járni vagy sportorvosit intézni magadnak. Most kell felkészülni a keményebb helyzetekre.
Summa summarum: egy pisztoly csak arra lehet jó, hogy fedezze az utadat egy shotgunig vagy karabélyig.
Minden egyéb esetben a hosszú lőfegyver az abszolút nyerő! Egy 00 buckshot hatása azonnali és letaglózó, a drog/alkohol hatása alatt folyamatosan előre menő agresszív zombik ellen is ideális.
Irány a vadászvizsga!
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára TotoHU 2024.08.08. 00:25-kor.
- WildBear23
- Veterán
+1 MindenreTotoHU írta: ↑2024.08.07. 23:58 Summa summarum: egy pisztoly csak arra lehet jó, hogy fedezze az utadat egy shotgunig vagy karabélyig.
Minden egyéb esetben a hosszú lőfegyver az abszolút nyerő! Egy 00 buckshot hatása azonnali és letaglózó, a drog/alkohol hatása alatt folyamatosan előre menő agresszív zombik ellen is ideális.
Irány a vadászvizsga!
A pisztolynak nagy előnye, hogy nálad lehet bármikor, amikor kimész az utcára a kocsidból behozni a vásárolt krumplit, megnézni a szomszéd bácsit, stb, és nem látszik messziről, mint egy kézben tartott karabély.
A számszeríjat nem tartom annyira jó ötletnek, mert reálisan egylövetű.
A fosztogatók biztosan nem egyedül jönnek.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
ezt azert vitatom, vilagvege utan tuti praktikusabb egy zsebrevagott stukkerral sztorizni a helyi korcsmaban mint egy satgannal a honodalatt
ingyom bingyom tálib-e?
- WildBear23
- Veterán
Anno FerFal írta le a tapasztalatalatait az Argentin összeomlásról.
A napokban újra előszedtem, mert elbeszélgettem egy argentin pasival , és rákérdeztem az ezzel kapcsolatos tapasztalataira.
Idézek az eredeti írásból:
"Sokan és sokat írtak a túlélési szituációban kívánatos fegyverekről. Mindenkinek, aki foglalkozott a gondolattal, meg van az elképzelése az optimális fegyverzetről. Sokan vadászati és élelem-szerzési szempontból közelítik meg a kérdést, mások csakis az önvédelmi vonalon mozognak, míg vannak, akik összeházasítják a kettőt és általános rendeltetésű fegyverekre esküsznek. Ha már itt tartunk, szeretnék eloszlatni egy tévhitet, mégpedig azt, hogy melyik is a túlélő, különösképpen a városi túlélő - akinek - igen, még most is - egy félig meddig funkcionáló társadalomba kell beilleszkednie - elsődleges fegyvere? Ez az önvédelmi fegyver nem más, mint a jó öreg pisztoly. Ez ugyanis nála maradhat ugyanúgy az üzleti utak alkalmával, mint amikor a kertjét gyomlálgatja. A túlélő NEM katona, még akkor sem, ha valaha ő volt a legkegyetlenebb anyaszomorító a seregben, csatamezőn - a lakóhelyed NEM csatamező, és nem is lesz az soha, még a legnagyobb összeomlás következtében sem. Sok víznek kell lefolynia a Dunán ahhoz, hogy a helyzet annyira megromoljon, hogy az ember puskával a vállán korzózhasson egy városban. Ember, ha érdekel egy valódi SHTF kórképe, és valóban fel akarsz készülni valami hasonlóra, meg kell, hogy értsd: a dolog nem fekete és fehér.
Felébredsz egy szép napon és azt hallod a rádióból hogy a gazdaság tönkrement, és a tőzsde határozatlan időkre zárja kapuit. Mit teszel? Még mindig el kell jutnod az irodába/ munkahelyedre...
Szóval csókot lehelsz az asszonynak majd hátadon(vagy melledre fogva mint a zsidók Izraelben az AR-t) az AK47-eseddel leballagsz az irodába az ujjaddal a ravaszon? Garantálom nem jutsz messzire. Valaki vagy lepuffant, vagy letartóztat, vagy bezárat a gyogyóba.
Amiről beszélek az az, hogy rendben van, felkészültél a Kínaiak jövendő inváziójára, vagy a Németekére, vagy az ENSZ-ére, vagy a Marsbéliekére...de ez az extrém, és – el kell ismerned - tán nem is a legvalószínűbb variáns. A fekete meg a fehér között viszont ott van a szürke árnyalatok végtelen spektruma...ahol is a fehér egy normál, nyugis napod, míg a fekete az abszolút TEOTWAWKI( The End Of The World As We Know It-világvége): hüllő-emberek űr-inváziója...
Természetesen a puskáknak is van helye egy túlélő arzenáljában, mégpedig nagyon is fontos helye, de meg kell értened, hogy amikor és ahol szükséged lesz valamiféle lőfegyverre, az esetek 90%-ában csakis a pisztolyod lesz kéznél. Nem élhetsz úgy mint egy baka Irakban, aki a puskájával alszik. Kérdezlek: hány olyan katonát ismersz aki folytatja ezt a szokását miután hazatért?
Ami a háború rutinja, az nem működik egy túlélő, különösképpen egy városi túlélő számára.
Még ha tanyán is élsz, messzi a városoktól, dolgoznod azért kell, nem? Avagy alkalmazottaid vannak akik megteszik a mindennapit, míg te vigyázol rájuk puskával a kézben? A gyalogos „baka” egy hatalmas gépezet része, akinek PONT ez a feladata, míg a többiek teszik a dolgukat. Egy olyan túlélő feje fölött, aki nem része egy nagyobbfajta túlélő-csoportnak, senki nem áll őrt.
Amikor egy zöldfülű azt kérdezi tőlünk, mit vegyen először is önvédelmi célból sokan hümmögnek golyós vagy sörétes puskákról. Mondjuk másnap fellázadnak a fekák vagy a bantuk a városban, mit kezd vele szegény csórikám? Dolgozni akkor is el kell mennie. Zsebre rakja? Egy pisztólét, bár az nem olyan megrázó élmény a rossz fiúk szemszögéből, mindig fel lehet használni lakásvédelemre ÉS magával is viheti akárhova is kelljen mennie aznap...meg másnap. Ha árvíz van, zsebrevágja, majd magát is be az csólnakba. Nem biztos, hogy a mentő-csónakból szimpátiával viseltetnének irántad, ha puskáddal hadonászva integetnél nekik. Mi van, ha a kormány, miután rájöttek , hogy valóban itt a vég, azonnali hatállyal betiltja a fegyverbirtoklást? Nem tudom te hogy vagy, de ha odáig jutnak a dolgok, szeretném, ha nálam viszont lenne fegyver. A pisztolyom befér a dzsekim alá vagy a nadrágomba. Nem tudom, hogy fogod ezt utánam csinálni a puskáddal.
Azt hiszem Clint Smith volt itt, aki azt mondta, hogy csak arra kell neki a pisztoly, hogy átverekedje magát a puskájáig. Ember, ez baró-machó! Szeretném viszont látni, ahogy bemegy a szupermarketbe a taktikai M4-esével, vagy felszáll a metróra, benéz az orvosához meg beugrik a bankba. Ide Mr Smith, akassza ide az M4-esét a kabátom mellé! Na ne. Ember, ha csak nem vagy tűzfegyver-kiképző maszekban, nem fogsz a puskáddal dolgozni járni."
Hát....WildBear23 írta: ↑2024.08.08. 08:24 Anno FerFal írta le a tapasztalatalatait az Argentin összeomlásról.
A napokban újra előszedtem, mert elbeszélgettem egy argentin pasival , és rákérdeztem az ezzel kapcsolatos tapasztalataira.
Idézek az eredeti írásból:
"Sokan és sokat írtak a túlélési szituációban kívánatos fegyverekről. Mindenkinek, aki foglalkozott a gondolattal, meg van az elképzelése az optimális fegyverzetről. Sokan vadászati és élelem-szerzési szempontból közelítik meg a kérdést, mások csakis az önvédelmi vonalon mozognak, míg vannak, akik összeházasítják a kettőt és általános rendeltetésű fegyverekre esküsznek. Ha már itt tartunk, szeretnék eloszlatni egy tévhitet, mégpedig azt, hogy melyik is a túlélő, különösképpen a városi túlélő - akinek - igen, még most is - egy félig meddig funkcionáló társadalomba kell beilleszkednie - elsődleges fegyvere? Ez az önvédelmi fegyver nem más, mint a jó öreg pisztoly. Ez ugyanis nála maradhat ugyanúgy az üzleti utak alkalmával, mint amikor a kertjét gyomlálgatja. A túlélő NEM katona, még akkor sem, ha valaha ő volt a legkegyetlenebb anyaszomorító a seregben, csatamezőn - a lakóhelyed NEM csatamező, és nem is lesz az soha, még a legnagyobb összeomlás következtében sem. Sok víznek kell lefolynia a Dunán ahhoz, hogy a helyzet annyira megromoljon, hogy az ember puskával a vállán korzózhasson egy városban. Ember, ha érdekel egy valódi SHTF kórképe, és valóban fel akarsz készülni valami hasonlóra, meg kell, hogy értsd: a dolog nem fekete és fehér.
Felébredsz egy szép napon és azt hallod a rádióból hogy a gazdaság tönkrement, és a tőzsde határozatlan időkre zárja kapuit. Mit teszel? Még mindig el kell jutnod az irodába/ munkahelyedre...
Szóval csókot lehelsz az asszonynak majd hátadon(vagy melledre fogva mint a zsidók Izraelben az AR-t) az AK47-eseddel leballagsz az irodába az ujjaddal a ravaszon? Garantálom nem jutsz messzire. Valaki vagy lepuffant, vagy letartóztat, vagy bezárat a gyogyóba.
Amiről beszélek az az, hogy rendben van, felkészültél a Kínaiak jövendő inváziójára, vagy a Németekére, vagy az ENSZ-ére, vagy a Marsbéliekére...de ez az extrém, és – el kell ismerned - tán nem is a legvalószínűbb variáns. A fekete meg a fehér között viszont ott van a szürke árnyalatok végtelen spektruma...ahol is a fehér egy normál, nyugis napod, míg a fekete az abszolút TEOTWAWKI( The End Of The World As We Know It-világvége): hüllő-emberek űr-inváziója...
Természetesen a puskáknak is van helye egy túlélő arzenáljában, mégpedig nagyon is fontos helye, de meg kell értened, hogy amikor és ahol szükséged lesz valamiféle lőfegyverre, az esetek 90%-ában csakis a pisztolyod lesz kéznél. Nem élhetsz úgy mint egy baka Irakban, aki a puskájával alszik. Kérdezlek: hány olyan katonát ismersz aki folytatja ezt a szokását miután hazatért?
Ami a háború rutinja, az nem működik egy túlélő, különösképpen egy városi túlélő számára.
Még ha tanyán is élsz, messzi a városoktól, dolgoznod azért kell, nem? Avagy alkalmazottaid vannak akik megteszik a mindennapit, míg te vigyázol rájuk puskával a kézben? A gyalogos „baka” egy hatalmas gépezet része, akinek PONT ez a feladata, míg a többiek teszik a dolgukat. Egy olyan túlélő feje fölött, aki nem része egy nagyobbfajta túlélő-csoportnak, senki nem áll őrt.
Amikor egy zöldfülű azt kérdezi tőlünk, mit vegyen először is önvédelmi célból sokan hümmögnek golyós vagy sörétes puskákról. Mondjuk másnap fellázadnak a fekák vagy a bantuk a városban, mit kezd vele szegény csórikám? Dolgozni akkor is el kell mennie. Zsebre rakja? Egy pisztólét, bár az nem olyan megrázó élmény a rossz fiúk szemszögéből, mindig fel lehet használni lakásvédelemre ÉS magával is viheti akárhova is kelljen mennie aznap...meg másnap. Ha árvíz van, zsebrevágja, majd magát is be az csólnakba. Nem biztos, hogy a mentő-csónakból szimpátiával viseltetnének irántad, ha puskáddal hadonászva integetnél nekik. Mi van, ha a kormány, miután rájöttek , hogy valóban itt a vég, azonnali hatállyal betiltja a fegyverbirtoklást? Nem tudom te hogy vagy, de ha odáig jutnak a dolgok, szeretném, ha nálam viszont lenne fegyver. A pisztolyom befér a dzsekim alá vagy a nadrágomba. Nem tudom, hogy fogod ezt utánam csinálni a puskáddal.
Azt hiszem Clint Smith volt itt, aki azt mondta, hogy csak arra kell neki a pisztoly, hogy átverekedje magát a puskájáig. Ember, ez baró-machó! Szeretném viszont látni, ahogy bemegy a szupermarketbe a taktikai M4-esével, vagy felszáll a metróra, benéz az orvosához meg beugrik a bankba. Ide Mr Smith, akassza ide az M4-esét a kabátom mellé! Na ne. Ember, ha csak nem vagy tűzfegyver-kiképző maszekban, nem fogsz a puskáddal dolgozni járni."
Amíg el tudok menni dolgozni, a bankba, a plázába addig rohadtul nincs világvége, és nem kell tűzerő.
Ha meg zavargások vannak, a legjobb védelem ott sem lenni.
És nem mindenki lő 50- 100 méterre pisztollyal úgy, hogy érdemleges találat legyen, de puskával ez ezerszer könnyebb.
Mert ha összeomlás van, ugyan ki jár bankba?
Ez is egy megközelítés, de ezen kivül többezer forgatókönyv van.
A prepping lényege, hogy ilyen esetekben el kell vonulni a ' B ' menedékbe, mert van tartalékod, nem fogsz az utcán grasszálni.....
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
- WildBear23
- Veterán
Ez egy tévhit.RatRace írta: ↑2024.08.08. 08:35 Hát....
Amíg el tudok menni dolgozni, a bankba, a plázába addig rohadtul nincs világvége, és nem kell tűzerő.
Ha meg zavargások vannak, a legjobb védelem ott sem lenni.
És nem mindenki lő 50- 100 méterre pisztollyal úgy, hogy érdemleges találat legyen, de puskával ez ezerszer könnyebb.
Mert ha összeomlás van, ugyan ki jár bankba?
Ez is egy megközelítés, de ezen kivül többezer forgatókönyv van.
A prepping lényege, hogy ilyen esetekben el kell vonulni a ' B ' menedékbe, mert van tartalékod, nem fogsz az utcán grasszálni.....
Nem egy pillanat a SHTF, hogy egyik nap még normális életet élsz, másik nap meg már kened magadra az álcafestéket, és veszed elő az íjat a vadászathoz.
Sőt, én ilyen szintű összeomlásra kevés esélyt látok (EU tagországként, max. egy atomháború esetén), inkább az argentin példát tartom elképzelhetőnek.
Beszélgettem erről az argentin pasival, ha lesz időm (és van rá igény) kiegészítem a Fer Fal eredeti írását.
Először csak elkezdenek szarul menni a dolgok, a kormány nehezen és késve fizeti ki a közszféra béreit, akadozik a víz/gáz/villany ellátás, sztrájkolnak, a rendőrök sz.arnak bele a dolgokba.. akadozik a segélyek kifizetése, ezért a segélyekből élő népcsoport kifosztja a helyi áruházakat, majd -miután a rendőrség sz.arik az egészbe, mert nem kap fizetést- jön a hordákba verődve portyázás, mint a lomtalanítások idején.
A munkahelyedre azért be kell járnod, főleg mert megugrik az önvédelmi szirszarok iránti kereslet, max. nem utalva kapod a fizetést hanem kézbe, forintban, EUR-ban, vagy akár természetben (pl. 10db gázspray/nap).
És kajáért is el kell járnod, osztják szét a külföldi segélyszállítmányokat, a gyógyszertárba sem árt, a bankban napi max 200 EUR-t vehetsz fel ezért ott is sorban állsz, a gazdaboltból kell lapát mert a réginek eltörött a nyele, stb.
Szia,WildBear23 írta: ↑2024.08.08. 10:08 Nem egy pillanat a SHTF
...
Először csak elkezdenek szarul menni a dolgok, a kormány nehezen és késve fizet
Egyetertek, eloszor "csak" annyi latszik, hogy a korabban par ora alatt elintezheto dolgok (pl. szivroham utani alap vizsgalat a kardiologusnal) 3 honap elojegyzes utan erhetoek el, a cegek sorra felfuggesztik az egeszsegugynek nyujtott szolgaltatasokat (mert ugyse fizetnek), elvonjak a katonak ebedjet, a 2 fos rendorjarorok helyett 1 fos rendorjarorok jutnak csak.
Szoval amig ilyet nem latunk, addig nem kell aggodni: meg odebb van az SHTF.
De mikozben a fentiek mennek, a nagyobb ugyekhez KTA-k (ertsd: megyei kommandosok) ki tudnak menni, szoval akinel viselesi engedely nelkuli fegyver van, azt meg fogjak fektetni. Teljesen ertelmetlen arra keszulni, hogy majd illegalisan visel pisztolyt.
Bel
Háát, szerintem különbséget kéne tenni aWildBear23 írta: ↑2024.08.08. 10:08 Ez egy tévhit.
Nem egy pillanat a SHTF, hogy egyik nap még normális életet élsz, másik nap meg már kened magadra az álcafestéket, és veszed elő az íjat a vadászathoz.
Sőt, én ilyen szintű összeomlásra kevés esélyt látok (EU tagországként, max. egy atomháború esetén), inkább az argentin példát tartom elképzelhetőnek.
Beszélgettem erről az argentin pasival, ha lesz időm (és van rá igény) kiegészítem a Fer Fal eredeti írását.
Először csak elkezdenek szarul menni a dolgok, a kormány nehezen és késve fizeti ki a közszféra béreit, akadozik a víz/gáz/villany ellátás, sztrájkolnak, a rendőrök sz.arnak bele a dolgokba.. akadozik a segélyek kifizetése, ezért a segélyekből élő népcsoport kifosztja a helyi áruházakat, majd -miután a rendőrség sz.arik az egészbe, mert nem kap fizetést- jön a hordákba verődve portyázás, mint a lomtalanítások idején.
A munkahelyedre azért be kell járnod, főleg mert megugrik az önvédelmi szirszarok iránti kereslet, max. nem utalva kapod a fizetést hanem kézbe, forintban, EUR-ban, vagy akár természetben (pl. 10db gázspray/nap).
És kajáért is el kell járnod, osztják szét a külföldi segélyszállítmányokat, a gyógyszertárba sem árt, a bankban napi max 200 EUR-t vehetsz fel ezért ott is sorban állsz, a gazdaboltból kell lapát mert a réginek eltörött a nyele, stb.
1 - jogilag és gazdaságilag stabil Magyarország
2 - jogilag és gazdaságilag instabil Magyarország
3 - meg a világvége között.
1: gázrevolver, mert másra úgysem kapsz engedélyt, otthon sport és vadászcélú fegyver, gumilövedékes, számszeríj, bármi.
2: ez az amit ti kevertek az SHTF-el. Meg hogy lassan alakul ki. Ez a tipikus Kolumbia/Balkán. Ha itt az addig engedélyes zsebpisztolyoddall elmész dolgozni, és elkapnak, még ki is végeznek. Ha addig be nem szedték már egy vészhelyzeti rendelettel. Szóval ok, hogy ide a pisztoly pont ideális lenne, de az nem lesz nálad, csak ha eddig is volt illegálisan. (És a puska se lesz, mert azt is be kellett már szolgáltatni).
3: egyértelműen a puska a legjobb, amit a 2-es pontban elhagytál, elástál. Ha volt pisztolyod azt is elástad, ergo a 2-es pontban nem mentél vele dolgozni.
Lehet borúlátó vagyok, de ez sajnos nem Amerika.
ui: mielőtt valaki félreértene: senkit nem buzdítok arra, hogy most azonnal hagyja el (ássa el) engedélyes fegyverét, majd jelentse be a rendőrségen. Arra sem, hogy szerezzen be illegálisan fegyvert.
-
- Fórumtag
Tűpontos
Pont erről brekegtem, csak nem fejtettem ki ennyire.
Bel, és Sparrow pontosan érti, mire gondoltam.
Bel, és Sparrow pontosan érti, mire gondoltam.
Fizetett bér-Troll.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
"demokratikus" vilagvegehez lazan kapcsolodik, a szomszedba is kotereztek be azert embereket mert a megszalloktol "zsakmanyolt" fegyvereket talaltak naluk...
ingyom bingyom tálib-e?
+1Sparrow írta: ↑2024.08.08. 10:37 Háát, szerintem különbséget kéne tenni a
1: gázrevolver, mert másra úgysem kapsz engedélyt, otthon sport és vadászcélú fegyver, gumilövedékes, számszeríj, bármi.
2: ez az amit ti kevertek az SHTF-el. Meg hogy lassan alakul ki. Ez a tipikus Kolumbia/Balkán. Ha itt az addig engedélyes zsebpisztolyoddall elmész dolgozni, és elkapnak, még ki is végeznek. Ha addig be nem szedték már egy vészhelyzeti rendelettel. Szóval ok, hogy ide a pisztoly pont ideális lenne, de az nem lesz nálad, csak ha eddig is volt illegálisan. (És a puska se lesz, mert azt is be kellett már szolgáltatni).
3: egyértelműen a puska a legjobb, amit a 2-es pontban elhagytál, elástál. Ha volt pisztolyod azt is elástad, ergo a 2-es pontban nem mentél vele dolgozni.
ui: mielőtt valaki félreértene: senkit nem buzdítok arra, hogy most azonnal hagyja el (ássa el) engedélyes fegyverét, majd jelentse be a rendőrségen. Arra sem, hogy szerezzen be illegálisan fegyvert.
Szerintem is, idehaza ez a legreálisabb. Nem igazi SHTF, hanem a gazdasági összeomlás. A hatóságok szituáció kezelése is szerintem így életszerű, idehaza.
Csaxólok - egy ilyet már átéltem. A SzU összeomlása nem volt jobb buli, mint az Argentin. Bankok bezártak, fizetést nem fizettek évekig!! , kilátástalan volt az emberek élete. A rendőrök hiába nem kaptak fizetést, nem szartak bele, pont hogy átmentek hiénába. Kellett a pénz, mindenbe belekötöttek. Az utcát, a piacokat, és a kocsmákat uraló bandáktól persze jobban féltem, mint a rendőröktől - de nem sokkal... Zsebben hordott pisztolyért akkor 3,14csán rúgás járt, hogy meg a legsúlyosabb arcok sem MINDIG viseltek vasat, csak ha számítottak eksönre. Ami Magyaroszágon volt a rendszerváltás után , az Disneyland. Odaát nagyon komoly volt.
A “Rendes lányok csendben sírnak” c. könyvet érdemes elképzelni, négyzetre emelve
Fer Fal írása is nagyon agyon jó, élethű, szinte bullshit mentes - mindenkinek ajánlom. De nem a Szentírás, és nem betű szerint követendő.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Jó leírás, +1 részemről is.Sparrow írta: ↑2024.08.08. 10:37 Háát, szerintem különbséget kéne tenni a
Egyetlen ponttal vitatkoznék, de csak elméleti fingreszelés jelleggel. A vészhelyzeti fegyver beszolgáltatást nem tartom reálisnak, kivitelezhetetlen. Nagy polgári engedetlenséget váltana ki, mert az emberek sem hülyék. Nem adnák be önként a legális fegyvereiket a vadászok és a sportlövők, egyenként kiszállva beszedni meg nem tudnák mert egyrészt 60-70 ezer házkutatásra nem lenne kapacitás, plusz az életüket féltenék, a megmaradt potens rendőri alakulatok (TEK pl) meg kellenek a politikusok seggének a védelmére.
?TotoHU írta: ↑2024.08.10. 00:21 Jó leírás, +1 részemről is.
Egyetlen ponttal vitatkoznék, de csak elméleti fingreszelés jelleggel. A vészhelyzeti fegyver beszolgáltatást nem tartom reálisnak, kivitelezhetetlen. Nagy polgári engedetlenséget váltana ki, mert az emberek sem hülyék. Nem adnák be önként a legális fegyvereiket a vadászok és a sportlövők, egyenként kiszállva beszedni meg nem tudnák mert egyrészt 60-70 ezer házkutatásra nem lenne kapacitás, plusz az életüket féltenék, a megmaradt potens rendőri alakulatok (TEK pl) meg kellenek a politikusok seggének a védelmére.
Házkutatás?
Statárium, felhívjuk a polgári lakosság figyelmét, hogy vadász, sport, önvédelmi lőfegyvereit, az azokhoz tartozó lőszerrel e hónap végéig szolgáltassa be. Azon túl, akinél fegyvert találunk, azt a rögtönítélő bíróság a helyszínen azonnali hatállyal halálra ítéli.
Persze, megtagadhatod, meg elveszett. De rettegsz, nehogy meglássa valaki, használni végképp nem mered. Ha működik valamennyire az állami aparátus, így csinálják.
Kb így, és még csak nem is nekem kellett kitalálnom.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
tornas78 írta: ↑2024.08.09. 18:38 “A tömegmédia főként a mobiltelefon-elvételen rugózik, ami jogos is, hiszen a segítségkérésre instant alkalmas eszközt elvenni bárkitől az felháborító felelőtlenség.”
Amikor én jártam suliba, még nem volt okostelefonja senkinek sem. Nem gondolom, hogy mai is égnének a telefonos segélyvonalak. Szerintem inkább arról van szó, hogy manapság sokan masszív okostelófüggők. Ez a jelenség pedig nem partnere az iskola odafigyelésnek és a tanulásnak. És emiatt erőltethetik az elvételét, szerintem. A telefonelvétellel nem értek egyet, de a ló túloldálára “átesett” egyénekkel is kell(ene) kezdeni valamit.
Sikerült az egyoldalas írásból azt az egyetlen félmondatot megtalálnod, amelyikkel kapcsolatban a következő mondatban le is van írva: "de ez nem a mi szakterületünk"
))
De akkor az OFFban nézzük az OFF témát:
- nekem meggyőződésem, hogy úgy általánosságban, hogy az, hogy gyakorlatilag mindenkinek mindig van mobiltelefon a zsebében mindenhol, nagyon sok ember életét mentette meg, mert AZONNAL, késlekedés nélkül lehet szakszerű segítséget kérni, mentőt hívni stb.
- az, hogy kép-, videó, hangrögzítésre alkalmas eszköz is egyben: számos cselekményt önmagában nem enged elkövetni, látenciában tartani.
Akár ilyen elkövető ellen is hatásos lehet, pont az iskolában, pont a BM-vonalon: https://hvg.hu/itthon/20240808_Vadat-em ... -zaklatott
- a jó tanár úgy ad elő, hogy oda kelljen rá figyelni. Nyilván a tanárok többsége nem képes erre sajnos. De erre nem a telefonelkobzás megvalósíthatatlan rendelkezése a megoldás. Hanem például a netes információszerzés megtanítása, ingyenes oktatóvideók beépítése az oktatásba. (Szerintem, de ehhez nem értek.)
Mindazonáltal a cikkem nem a telefonról szólt, hanem a KKVE eszközökkel kapcsolatos újabb elmebeteg módon életszerűtlen, szakszerűtlen belügyi jogalkotásról.
- nemtokregelni
- Veterán
Honvédséggel együtt megcsinálnák, a munkásőrök esetében is működött.TotoHU írta: ↑2024.08.10. 00:21 Jó leírás, +1 részemről is.
Sapienti sat.
Ez annó komoly téma volt, a milícia jellegű fegyvertartással kapcsolatban. A munkásőrség fegyver szobákban raktárakban tárolta a fegyvereit így egyetlen nap alatt le lehetett foglalni őket.nemtokregelni írta: ↑2024.08.10. 15:10 Honvédséggel együtt megcsinálnák, a munkásőrök esetében is működött.
Ha egyénileg kint tárolják ráadásul saját fegyvert jóval nehezebb lett volna.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
+1zora írta: ↑2024.08.10. 01:35 ?
Házkutatás?
Statárium, felhívjuk a polgári lakosság figyelmét, hogy vadász, sport, önvédelmi lőfegyvereit, az azokhoz tartozó lőszerrel e hónap végéig szolgáltassa be. Azon túl, akinél fegyvert találunk, azt a rögtönítélő bíróság a helyszínen azonnali hatállyal halálra ítéli.
Persze, megtagadhatod, meg elveszett. De rettegsz, nehogy meglássa valaki, használni végképp nem mered. Ha működik valamennyire az állami aparátus, így csinálják.
Kb így, és még csak nem is nekem kellett kitalálnom.
A rögtönítélő bíráskodás 200 éves magyar jogi hagyomány annyira hogy a honvédelmi törvény jelenleg is hatályba tartja a bevezetésének lehetőségét.
A fegyverrejtegetes az egyik leggyakoribb ok volt amiért kiszabtak 1848 után 1920 után 1939-54 között rendszertol függetlenul. 1956 ban már a forradalom alatt, de az első bírói ítéletben dec 11 en ezért szabtak ki halálbüntetést. a további halálos ítéletekben is gyakori volt.
Tehát ha beüt a krach és az nem jár az allam teljes összeomlásával akkor reális vele számolni.
Volt olyan is. Bő 20 éve az első sport öntöltőmet (egy CZ75, a régi, meg nem “B”) megboldogult ifjúkoromban teljesen szabályosan egy volt munkásőrtől vettem. Asszem 60e forintért, patika állapotban. A bácsi az előnyös üzlet, és a megnyerő modorom együttes hatására megnyílt, átment sztorizásba, és bizalmaskodva megmutatta a páncélban a PPS-ét. Mondta, hogy amikor be kellett szolgáltatni, “elfelejtette”. Hogy miért mutatta meg az illegális, éles, sorozatlövő fegyvert egy vadidegennek, nem tudom, ahogy azt sem, hogy mégis mihez kelhetne vele a ÍV kerületben, nyugdíjasként, de saját szememmel láttam a vasat. Saját elmondása szerint egy TTt is megtartott, de azt nem mutatta be. Azért merem leírni, mert azóta az öreg minden bizonnyal az Örök Proletár Forradalmat szolgálja a mennyben - a tranzakció során közelebb állt a hetvenhez, mint a hatvanhoz, és azóta 20+ év telt el…
Szóval minden is előfordulhat. Az biztos, hogy ha a hatóságok akarjak, igenis begyűjtik a nagyját, mert tudják hol laksz - de hogy el fog kallódni ez-az, az is valószínű.
lol Azért megnéztem volna a tárolóhely ellenőrzéstPetya357 írta: ↑2024.08.10. 16:47 Volt olyan is. Bő 20 éve az első sport öntöltőmet (egy CZ75, a régi, meg nem “B”) megboldogult ifjúkoromban teljesen szabályosan egy volt munkásőrtől vettem. Asszem 60e forintért, patika állapotban. A bácsi az előnyös üzlet, és a megnyerő modorom együttes hatására megnyílt, átment sztorizásba, és bizalmaskodva megmutatta a páncélban a PPS-ét. Mondta, hogy amikor be kellett szolgáltatni, “elfelejtette”. Hogy miért mutatta meg az illegális, éles, sorozatlövő fegyvert egy vadidegennek, nem tudom, ahogy azt sem, hogy mégis mihez kelhetne vele a ÍV kerületben, nyugdíjasként, de saját szememmel láttam a vasat. Saját elmondása szerint egy TTt is megtartott, de azt nem mutatta be. Azért merem leírni, mert azóta az öreg minden bizonnyal az Örök Proletár Forradalmat szolgálja a mennyben - a tranzakció során közelebb állt a hetvenhez, mint a hatvanhoz, és azóta 20+ év telt el…
Szóval minden is előfordulhat. Az biztos, hogy ha a hatóságok akarjak, igenis begyűjtik a nagyját, mert tudják hol laksz - de hogy el fog kallódni ez-az, az is valószínű.
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Az iskolai mobil esetében:gvass1 írta: ↑2024.08.10. 08:51 Sikerült az egyoldalas írásból azt az egyetlen félmondatot megtalálnod, amelyikkel kapcsolatban a következő mondatban le is van írva: "de ez nem a mi szakterületünk"
))
De akkor az OFFban nézzük az OFF témát:
- nekem meggyőződésem, hogy úgy általánosságban, hogy az, hogy gyakorlatilag mindenkinek mindig van mobiltelefon a zsebében mindenhol, nagyon sok ember életét mentette meg, mert AZONNAL, késlekedés nélkül lehet szakszerű segítséget kérni, mentőt hívni stb.
- az, hogy kép-, videó, hangrögzítésre alkalmas eszköz is egyben: számos cselekményt önmagában nem enged elkövetni, látenciában tartani.
Akár ilyen elkövető ellen is hatásos lehet, pont az iskolában, pont a BM-vonalon: https://hvg.hu/itthon/20240808_Vadat-em ... -zaklatott
- a jó tanár úgy ad elő, hogy oda kelljen rá figyelni. Nyilván a tanárok többsége nem képes erre sajnos. De erre nem a telefonelkobzás megvalósíthatatlan rendelkezése a megoldás. Hanem például a netes információszerzés megtanítása, ingyenes oktatóvideók beépítése az oktatásba. (Szerintem, de ehhez nem értek.)
Mindazonáltal a cikkem nem a telefonról szólt, hanem a KKVE eszközökkel kapcsolatos újabb elmebeteg módon életszerűtlen, szakszerűtlen belügyi jogalkotásról.
- az életmentés nem életszerű, mert elvileg mindig van a környezetben felnőtt, mobillal, telefonnal, stb. Az egy ellenőrzött környezet (elvileg). Tehát a segélyhívás miatt nem szükséges, ha gáz van, el lehet rohanni a tanárhoz.
- számonkéréseknél, dolgozatoknál jelentős csalási lehetőség
- a legnagyobb gáz az volt, amikor az egyik gyerek bántalmazta a másikat, pl. kicsúfolta, megalázta, és ezt élőben tolták fel a netre. Mire a tanár megtudta, addigra kinn volt a hírekben. Ez nagyon gyakori volt!
- a tanárnak igen nehéz versenyeznie a tiktokkal... Akkor is, ha piszokjó tanár.
Szia,swordmanus írta: ↑2024.08.10. 18:10 - a legnagyobb gáz az volt, amikor az egyik gyerek bántalmazta a másikat, pl. kicsúfolta, megalázta, és ezt élőben tolták fel a netre. Mire a tanár megtudta, addigra kinn volt a hírekben. Ez nagyon gyakori volt!
Szerintem ez nem ga'z, hanem minden rendor a'lma: a buncselekmeny elkovetoje bizonyitekot szolgaltat, eleg csak azt bemutatni az ugyesznek a vademelesi javaslat mellekletekent.
Bel
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Meg lett belőle országos botrány, és az áldozatot az egész ország előtt megalázták, így már egy sima iskolaváltás nem feltétlen segít rajta. Szerintem többet veszítettek ott a réven, mint nyertek a vámon.
- WildBear23
- Veterán
-----------nemtokregelni írta: ↑2024.08.10. 15:10 Honvédséggel együtt megcsinálnák, a munkásőrök esetében is működött.
WildBear lakása elött honvédségi autó állt meg.
Katonák szálltak ki belöle és becsengettek.
- Kit keresnek ? -kérdezi egy hang az ajtó mögül.
- WildBeart, a sportfegyvereiért jöttünk!
- Nem vagyok itthon.
A katonák durván elkáromkodták magukat, és elmentek.
Immár 2 hete, hogy WildBear ily módon az orránál fogva vezette az Ig.Rendet.
----------
Jó éjt!
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Kis naiv.WildBear23 írta: ↑2024.08.10. 21:59 -----------
- Nem vagyok itthon.
----------
Jó éjt!
FB_IMG_1719030650137.jpg
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
TotoHU sportlövő, eleget téve a felhívásnak, miszerint aki nem szolgáltatja be a fegyvereit az felkoncoltatik, kettő dugig pakolt sporttáskával elindult gyalog (mivel benzin az már egy ideje nem volt a kúton) a fegyverek átvételére kijelölt rendőrkapitányság felé.WildBear23 írta: ↑2024.08.10. 21:59 -----------
- Nem vagyok itthon.
----------
Jó éjt!
FB_IMG_1719030650137.jpg
Út közben azonban ismeretlen személyek megtámadták, és mindkét táskáját elvették tőle. Mivel az előírásoknak megfelelően mindegyik fegyvere töltetlen állapotban volt és gondosan külön csomagolva a lőszerektől, ezért semmit nem tehetett a támadás elhárítására.
Nem kellene szerintem ezzel fáradnod.TotoHU írta: ↑2024.08.11. 01:04 TotoHU sportlövő, eleget téve a felhívásnak, miszerint aki nem szolgáltatja be a fegyvereit az felkoncoltatik, kettő dugig pakolt sporttáskával elindult gyalog (mivel benzin az már egy ideje nem volt a kúton) a fegyverek átvételére kijelölt rendőrkapitányság felé.
Út közben azonban ismeretlen személyek megtámadták, és mindkét táskáját elvették tőle. Mivel az előírásoknak megfelelően mindegyik fegyvere töltetlen állapotban volt és gondosan külön csomagolva a lőszerektől, ezért semmit nem tehetett a támadás elhárítására.
Egy ilyen probléma esetén nem csak a fegyvereinkért jönnének.
Azért akad olyan rendőr(nő), aki tud lőni...
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024 ... nka-donto/
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Gratula Michelle-nek az aranyhoz!G.D írta: ↑2024.08.11. 13:04 Azért akad olyan rendőr(nő), aki tud lőni...
Azért futással kombinálva tök más lőni, mint külön, kipihenve, ahogy régen volt. Ez szerintem jó, életszerűbb újítás: a biatlonhoz hasonlít, és talán kicsit a dinamikus irányba is kacsint.
- WildBear23
- Veterán
Menetrögzítő kamera
Sziasztok!
Rántsatok már egyet légyszi szánkón!
70mai Dash Cam M300 menetrögzítő kamerám van a kocsiban.
Ha ehhez szeretnék egy hátsó kamerát pluszban, akkor egy ettől független (akár egy ugyanilyen) kamerát tegyek fel hátra, vagy ehhez kapcsolódik egy kiegészítő hátsó kamera?
Illetve jelenleg úgy működik, hogy ahogy ráadom a gyújtást, indul a kamera (bazsevál egyet), amikor leállítom a gyújtást, pár mp múlva a kamera is leáll; gondolom így kell működnie?
Ha ehhez szeretnék egy hátsó kamerát pluszban, akkor egy ettől független (akár egy ugyanilyen) kamerát tegyek fel hátra, vagy ehhez kapcsolódik egy kiegészítő hátsó kamera?
Illetve jelenleg úgy működik, hogy ahogy ráadom a gyújtást, indul a kamera (bazsevál egyet), amikor leállítom a gyújtást, pár mp múlva a kamera is leáll; gondolom így kell működnie?
Re: Menetrögzítő kamera
Van hozzá direkt hátsó kamera, megtalálhatod egy gyors kereséssel több webshopban is, ezt csak be kell dugni a főkamerába. Pici hátránya, hogy ha rákötöd a hátsó kamerát, akkor a hangfelvétel gyorsgombja helyett a hátsó kamera gombja jelenik meg. Tehát nem tudod szükség esetén egy gombnyomással bekapcsolni a hangot, csak menüből éred el. Ez egy érthetetlen átgondolatlanság. Én alapból mindenképpen kikapcsolnám a hangfelvételt, nem szeretném, ha minden utasomról, meg beszélgetésemről felvételt készítene.WildBear23 írta: ↑2024.08.11. 18:54 Sziasztok!
Elég ha a Google, a Facebook, a BM, meg ki tudja ki már alapból hallgatózik
Alapvetően igen, így működik, különben az akkudat is szívná.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
-
- Fórumtag
Megint egy kis utcai rambózás:
https://infostart.hu/bunugyek/2024/08/1 ... l-ercsiben#
Ercsi, mindent elmond .
Ercsi, mindent elmond .
-
- Fórumtag
Nem ő az egyetlen:G.D írta: ↑2024.08.11. 13:04 Azért akad olyan rendőr(nő), aki tud lőni...
https://www.borsonline.hu/aktualis/2016 ... -legjobban
Ha van hozzá kieg hátsó, akkor azt. Ha nincs, akkor egy önálló bármilyet.WildBear23 írta: ↑2024.08.11. 18:54 Sziasztok!
A kamera addig megy, míg villanyt kap. Ha a szivargyusziban folyton van villany, akkor nem fog kikapcsolni. Amúgy meg beállítás, hogy akkuról még mennyi ideig fusson.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Milyen autóba szeretnéd? Nálunk az volt a tapasztalat, hogy kombi autónál a csomagtartó ajtóra ragasztott kamera rögzítése nagyon rosszul viselte az ajtó állandó kinyitásból-becsukásból eredő terhelését, és folyamatosan igazítani kellett mert elállítódott. (Igaz, az nem.70mai volt.)WildBear23 írta: ↑2024.08.11. 18:54 Sziasztok!
Lehet hogy a 70Mai rögzítésénél ezt már megoldották de 5 ajtós vagy kombi autónál ahol rendszeresen mozgatott ajtóra teszel kamerát, érdemes ennek is utána járni.
- WildBear23
- Veterán
Igen, ez jó kérdés.TotoHU írta: ↑2024.08.12. 06:28 Milyen autóba szeretnéd? Nálunk az volt a tapasztalat, hogy kombi autónál a csomagtartó ajtóra ragasztott kamera rögzítése nagyon rosszul viselte az ajtó állandó kinyitásból-becsukásból eredő terhelését, és folyamatosan igazítani kellett mert elállítódott. (Igaz, az nem.70mai volt.)
Lehet hogy a 70Mai rögzítésénél ezt már megoldották de 5 ajtós vagy kombi autónál ahol rendszeresen mozgatott ajtóra teszel kamerát, érdemes ennek is utána járni.
Két kocsim van, most épp a szedánt szerelem fel, ott mehet a hátsó ablakra.
Van egy suv-om is, az nehezebb eset.
Szerintem nem lesz gond. Nekem 5 ajtoson van a hátsó ablakban a névtelen kamera. Naponta csapkodjuk az ajtót, meg se rezdult. A felfogatasa ugyanolyan mint a 70mainak. Fólia az ablakra és arra a kamera ragasztva.WildBear23 írta: ↑2024.08.12. 07:08 Igen, ez jó kérdés.
Ha a forgásponthoz közelebb teszed, vagyis az ablak tetejére, kisebb az erőhatás.TotoHU írta: ↑2024.08.12. 06:28 Milyen autóba szeretnéd? Nálunk az volt a tapasztalat, hogy kombi autónál a csomagtartó ajtóra ragasztott kamera rögzítése nagyon rosszul viselte az ajtó állandó kinyitásból-becsukásból eredő terhelését, és folyamatosan igazítani kellett mert elállítódott. (Igaz, az nem.70mai volt.)
Meg amúgy is oda praktikus. Nem világít bele a mögötted jövő lámpája (na jó, legalábbis nehezebben), és a drótot is ott könnyebb elvinni, mert eleve is ott jön be lámpákhoz, ablakfűtéshez.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
A 70mai hátsó kamerás topiktársak véleménye lesz a kérdésben a mérvadó. Nekem csak elöl van 70mai, lehet hogy konkrétan ez a konstrukció már az ajtóra szerelést is bírja.WildBear23 írta: ↑2024.08.12. 07:08 Igen, ez jó kérdés.
Egyébként tényleg hasznos, testvérem is egy hátsó kamerával készített felvétel alapján nyert meg egy ügyet a rendőrséggel szemben.
Nekem nem volt vele gondom.TotoHU írta: ↑2024.08.12. 12:01 A 70mai hátsó kamerás topiktársak véleménye lesz a kérdésben a mérvadó. Nekem csak elöl van 70mai, lehet hogy konkrétan ez a konstrukció már az ajtóra szerelést is bírja.
Egyébként tényleg hasznos, testvérem is egy hátsó kamerával készített felvétel alapján nyert meg egy ügyet a rendőrséggel szemben.
-
- Veterán
Videó az esetről.Blekk Rájgó írta: ↑2024.08.11. 19:23 Megint egy kis utcai rambózás:
Ercsi, mindent elmond .
"A lövöldözők ellen garázdaság miatt indult eljárás"
https://index.hu/belfold/2024/08/12/erc ... boru-vita/
Pontosan milyen fegyverek? Gázgumis, vagy volt közte éles is?
-
- Veterán
Az azért valamelyest mázli, de így sem öröm.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Bizony nem. Főleg, mert egyes ominózus simacsövű muzeális gumisok gyakorlatilag sokszáz dzsúúúlos halálos eszközök. Itt is lehet látni, hogy miféle fékeveszett vademberek kezébe kerülnetnek ezek a fegyverek, mindenféle ellenőrzés nélkül.
-
- Fórumtag
Üdv!
Sajna ez a hír kicsiny országunk valóságából egy jól azonosítható szelet.
Ez az a kategória, ahol a hatalomnak már rég tűzzel-vassal kellene kikényszeritenie a közösségi együttélés szabályainak, ill. egyéb írott és íratlan szabályok betartását.
Ehelyett lassan rendőr se lesz, akiket a Lakatos Capulet és Rézműves Montague párbajokhoz ki lehessen küldeni.
És igen, náluk mindig lesz "némi veszélyes eszköz".
Sajna ez a hír kicsiny országunk valóságából egy jól azonosítható szelet.
Ez az a kategória, ahol a hatalomnak már rég tűzzel-vassal kellene kikényszeritenie a közösségi együttélés szabályainak, ill. egyéb írott és íratlan szabályok betartását.
Ehelyett lassan rendőr se lesz, akiket a Lakatos Capulet és Rézműves Montague párbajokhoz ki lehessen küldeni.
És igen, náluk mindig lesz "némi veszélyes eszköz".
- WildBear23
- Veterán
Számszeríj vadászheggyel nem kevésbé veszélyes, és még csendes is.
Szerencsére ennek a népcsoportnak a civilizációja még csak a késig jutott el.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Inkább az nem sukár, nem trendi, nem macsó.WildBear23 írta: ↑2024.08.12. 17:06 Számszeríj vadászheggyel nem kevésbé veszélyes, és még csendes is.
Ahogy (ha jól rémlik) Gvass szokta mondani: még mindig ez a humánusabb megoldás (nem halálos gumis cuccok), mint a katana meg a machete.
Bár elképzelem Lakatos Szandokánt, ahogy két sukárkodás között, könyékig szilikonzsírosan tömködi a gumit a dobba. Nem lehet túl macsó életérzés.
- WildBear23
- Veterán
Egy alkartámaszos csapágygolyós vadászcsúzli is sokkal olcsóbb, mint egy gumis puska, és könnyebb is beszerezni.WildBear23 írta: ↑2024.08.12. 17:06 Számszeríj vadászheggyel nem kevésbé veszélyes, és még csendes is.
De az nem sukár... .-DWildBear23 írta: ↑2024.08.12. 23:10 Egy alkartámaszos csapágygolyós vadászcsúzli is sokkal olcsóbb, mint egy gumis puska, és könnyebb is beszerezni.
- WildBear23
- Veterán
Keserű Home Defender
https://ferfiakjatekboltja.hu/id/03213- ... -10-lovetu
Jól hátbalövi a másikat, amelyik sz.arul tartja a paintball pisztolyt..
Pont erre gondoltam én is, amikor néztem a képet. "Töltetlen fegyver nincs." "A fegyvert csak arra fogod rá, amit el is akarsz vele találni." Stb., stb., stb.WildBear23 írta: ↑2024.08.13. 11:39 Keserű Home Defender
https://ferfiakjatekboltja.hu/id/03213- ... -10-lovetu
Jól hátbalövi a másikat, amelyik sz.arul tartja a paintball pisztolyt..
Szerinted belterjes mínuszos IQ-val ebből mit fog fel, amikor valóban értelmes, normális embereknél is nehézség ezt készségszinten beégetni.
- WildBear23
- Veterán
Mindenesetre ha szituációs versenyen felvillanna ez a kép, elgondolkodnék, hogy melyiket válasszam elsőnek.
A puskásat, de csak a füle mellé durrantva elsőnek, amitől megijed, hátba lövi a másikat, majd megrémül, hogy mit csinált, és akkor sietség nélkül, nyugodtan lelőheted azt is.WildBear23 írta: ↑2024.08.13. 11:54 Mindenesetre ha szituációs versenyen felvillanna ez a kép, elgondolkodnék, hogy melyiket válasszam elsőnek.
-
- Fórumtag
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Nem volt náluk Generalfeldmarschall egyenruha számomra, így kihagytam:-))
-
- Fórumtag
Bűnügy
A rendőrség oldaláról kopiztam. Mire lehet használni a préselt PET-palacckot, illetve miért kell lopni, amikor tele van vele a város, ingyen?
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Re: Bűnügy
Gondolom 50Ft, de ha préselt, nem tudom, hogy váltja vissza. Amúgy van annyi drog, amitől ez jó ötletnek tűnik.Blekk Rájgó írta: ↑2024.08.14. 09:16 A rendőrség oldaláról kopiztam. Mire lehet használni a préselt PET-palacckot, illetve miért kell lopni, amikor tele van vele a város, ingyen?
Screenshot_20240814_090229_com.android.chrome.jpg
Szia,
A bunozok sokszor nem racionalisan cselekszenek, pl. donati is az egyik megolt aldozatatol csak egy zsakot tudott elvinni (2-t nem birt el), es a nehezebbet valasztotta. Nyilvan azert volt nehez, mert fempenz volt benne, a masik meg azert volt konnyebb, mert abban papirpenz volt.
Bel
Donászi, ha egyre gondolunk. Donati az valami focista (gugli szerint).bel írta: ↑2024.08.14. 09:44 Szia,
A bunozok sokszor nem racionalisan cselekszenek, pl. donati is az egyik megolt aldozatatol csak egy zsakot tudott elvinni (2-t nem birt el), es a nehezebbet valasztotta. Nyilvan azert volt nehez, mert fempenz volt benne, a masik meg azert volt konnyebb, mert abban papirpenz volt.
Bel
Vitte az arany dollárt!bel írta: ↑2024.08.14. 09:44 Szia,
Bel
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
- WildBear23
- Veterán
Ja, 1980-ban az OTP-ben jellemzően arany dollár volt a pénztárban, Double Eagle, Eagle..
- montecarlo
- Fórumtag
Gondolom C-vitaminok mind2 oldalon
aksurv írta: ↑2024.08.14. 13:58 Volt értelme az ercsi balhénak.
Gumis " éles fegyver" hatásvizsgálat inggyé'.
https://www.facebook.com/share/p/N6ouxicHcFyg3MbB/
A közbiztonsági bizottság vajon milyen “megoldásokkal, javaslatokkal” fog majd előállni ezügyben?montecarlo írta: ↑2024.08.14. 16:53 Gondolom C-vitaminok mind2 oldalon
Screenshot_20240814_165157_Adblock Browser.jpg
Mindenki vár valamit...
Egyébként volt még egy teszt. Nem kisgumis pisztola volt hanem gwass1ek co2 pepperball revolvere.. Gondolom kemény lövedékre töltve, mert soherek voltak az úriemberek a drága pepperballhoz.
Pedig ha rendőr lennék akkor az ilyetln problémákat rendes nagy markerral csúcsnyomasra állítva pepperball sorozatokkal oldanam meg
.
Pedig ha rendőr lennék akkor az ilyetln problémákat rendes nagy markerral csúcsnyomasra állítva pepperball sorozatokkal oldanam meg
.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Izé, honnét tudod, hogy az a mienk volt? Láttad róla a számlát? Vagy mi? Nem árulják azt még n+1 helyen?:-)))
---
BTW:
Említésemkor a következetes "W" az meg nálad merő egy analfabétizmus, vagy tudjukkitől eltanult nettó zsidózás, az általa preferált Weiss-nek való nevezésemből? Nem zavar, csak kíváncsi vagyok:-)
Szia,
Szerintem 3 ertelmes megoldasuk lehet:
1. tamogatjak a KR-t azert cserebe, hogy surun jarorozzon naluk
2. tamogatjak a Fejer MRFKt azert cserebe, hogy surun jarorozzon naluk a KTA.
3. tamogatjak a helyi rendorkapitanysagot, hogy erdi mintara hozzon letre egy Rendeszeti es bunugyi tamogato csoportot (az orszagban masodikkent).
Bel
Semmi célzás nem volt benne rátok. Te irtal róla cikkeket és nálatok lattam máshol viszont személyes még nem.gvass1 írta: ↑2024.08.15. 06:18 Izé, honnét tudod, hogy az a mienk volt? Láttad róla a számlát? Vagy mi? Nem árulják azt még n+1 helyen?:-)))
---
BTW:
Említésemkor a következetes "W" az meg nálad merő egy analfabétizmus, vagy tudjukkitől eltanult nettó zsidózás, az általa preferált Weiss-nek való nevezésemből? Nem zavar, csak kíváncsi vagyok:-)
A nevedet pedig valószínűleg egyszer elírtam azóta pedig így adja be a billentyűzet. Ezt konkrétan a saját autóm rendszámával is eljatszottam az SMS sel. Szerencsére rendes volt az adott önkormányzati hatóság és kérelemre elengedte a parkolási bírságot.
Javítom.
Nos úgy 20 éve irogattunk egymásnak, olvastál valaha tőlem bármit ami a legkisebb mértékben is zsidózásnak tekithetsz? Főleg hogy napi szinten nézem az izraeli híreket és mióta van fordító program azóta az eredeti kocka betűs forrásokat is el tudom olvasni. Egyébként elég ha megnézed ki linkelt Itt legtöbbet izraeli önvédelmi eseteket v. az IDF el kapcsolatos híreket.
Izraellel kapcsolatban csak egyetlenegy óriási bajom van. Az hogy sajnos még soha nem jutottam el oda.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
OK!aksurv írta: ↑2024.08.15. 08:58 Semmi célzás nem volt benne rátok. Te irtal róla cikkeket és nálatok lattam máshol viszont személyes még nem.
A nevedet pedig valószínűleg egyszer elírtam azóta pedig így adja be a billentyűzet. Ezt konkrétan a saját autóm rendszámával is eljatszottam az SMS sel. Szerencsére rendes volt az adott önkormányzati hatóság és kérelemre elengedte a parkolási bírságot.
Javítom.
Nos úgy 20 éve irogattunk egymásnak, olvastál valaha tőlem bármit ami a legkisebb mértékben is zsidózásnak tekithetsz? Főleg hogy napi szinten nézem az izraeli híreket és mióta van fordító program azóta az eredeti kocka betűs forrásokat is el tudom olvasni. Egyébként elég ha megnézed ki linkelt Itt legtöbbet izraeli önvédelmi eseteket v. az IDF el kapcsolatos híreket.
Izraellel kapcsolatban csak egyetlenegy óriási bajom van. Az hogy sajnos még soha nem jutottam el oda.
Nincs harag, csak nem értettem.
Telex... <sigh>bel írta: ↑2024.08.15. 10:19 Szia,
Igen, pont ezt irtam, hogy generatora valogatja, es nem "a gáz berobbantható áram nélkül".
Amennyire tudom (persze ebben is tevedhetek), jellemzoen kicsi, tartalek generatorok azok, amik indulnak aram nelkul, es a nagy, uzemszeruen az eromuben hasznalt generatorok azok mind csak aram jelenleteben indulnak - de ott van mellettuk a kicsi, ami ad annyi aramot, amennyire szukseg van (nyilvan a kicsi az egy eromuhoz kepest kicsi, nem otthoni leptekkel kell merni).
Es pont, hogy a regi (hideghaboruban epult) eromuvek mind olyanok voltak Magyarorszagon, hogy indulhattak kulso aram nelkul, teljesen fuggetlenul attol, hogy szen-, olaj- vagy atomeromu.
Bel
Már ők sem a régiek. Nem tudom, hány levelet írtam nekik, a legeccerűbb hejesírási (sic!) hibától kezdve a komolyabb hülyeségek hibajavításáig az elmúlt években. Az elgépeléseket többnyire javítják, de azt már nem mindig, amikor pl. az időhatározót a mondat végére teszik, mintha elfelejtették volna, és csak úgy utánadobják a mondatnak. Nyelvtanilag csak kicsit kifogásolható de stilisztikailag egyáltalán nem elfogadható. Meg az angol mintára visszájára fordított birtokos szórend, ami magyarul egyenes szórend szerint lenne írandó stb., stb., stb.
Az meg, hogy komplett hülyeséget írnak, és átírják miatta az egész cikket, az szerintem még nem fordult elő, maradt, ami volt, a hülyeség.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Újra együtt az égi filmvásznon. RIP Alain Delon (1935-2024)
Nagyot nőtt a szememben, amikor a rendőrség a vidéki birtokán talált egy privát lőteret és lefoglaltak közel száz, engedély nélküli fegyvert.
shall not be infringed
-
- Fórumtag
- WildBear23
- Veterán
Temu reklám, varrat nélküli acélcsövek.. ismerős a méretezésük.
Amikor a kockák túl tolják a call of duty-t és lassan börtön kísérletbe hajlik a dolog.
https://mandiner.hu/belfold/2024/08/uja ... -hallgatok
Nem öregszik jól a pár nappal ezelőtti hozzászólásom: egyre kevésbé fogadnék rá, hogy ez médiahack.aksurv írta: ↑2024.08.21. 14:35 Amikor a kockák túl tolják a call of duty-t és lassan börtön kísérletbe hajlik a dolog.
Fel kell tenni a kérdést: ha az ország egyik legelitebb egyetemének mondott és hiperintelligensnek gondolt 19-24 éves mérnökhallgatóinak a másik ember öncélú szívatása a szórakozása*, akkor a kedves szülők, pedagógusok és a társadalom - igen: mi! - mégis hogyan nevelte őket közel húsz évig?
* Ezt olyan agyonismételt unalmas közhellyel “indokolják”, hogy komoly kérdésként merül fel bennem: intelligensnek nevezhető-e az, aki nem veszi észre, hogy hülyeséget ismétel meg, és nem képes helyette valami újabb és hatásosabb süket dumát kitalálni…