42 jelentem - más online platformon keresztul - rábeszélve
A többieknek is hasznos lehet az infó, ezért megosztom, + kibővítve az eddigi pisztolyos gyorskombi tapasztalataimmal.
- a nagytétényi lőteret 2 napra kapták meg, ezért szombaton a gyorskombi karabély+pisztoly OB lesz, vasárnap pedig a szituációs pisztoly OB - kihasználva az adottságokat. Mindkét esemény 7 pályás. A pályák nagyjából maradnak, de teljes célátrendezéssel.
- lehet revolverrel is indulni, külön divizióban, most áll össze a mezőny. Eddig 4 fő jelezte, hogy konkrétan érdekli a forgó téma. Ez a marklőfegyveres versenyre vonatkozik. A karabélyos versenyen is lehet, de szerintem nincs értelme nem-öntöltő oldalfegyverrel indulni, mert nem lesz külön pontozva.
- a gyorskombis szituációs pisztoly mint önálló sportág sokat fejlődött. Egy éve bevallom, még egy úgy éreztem, hogy amolyan "IPSCnek nem gyorskombi" öszvér valami, csak éppen puska nélkül, amit úgy csaptak össze. Mostanra kikristályosodtak a szabályok, és valóban önállóan is megállja a helyét, nem érzem úgy, hoyg csak "szegény rokon" a karabélyos gyorskombi mellett. Az evolúciós ív jól követhető volt az utóbbi 4 versenyen, amin részt vettem. A múlt hétvégén pl indultam egy igen profi, és elvezetes pisztolyos gyorskombi versenyen Jászfelsőszentgyörgyön, ami megmutatta, mit is tud ez a sportág igazából. 4 pálya, mind a négy teljesen egészben ismeretlen (!) , taktikai pálya volt. Fedezéket használva kell előrehaladni, ismeretlen jellegű (legalább 4 féle volt), és mennyiségű (fogalmad sincs, hány maradt még) célt kellet leküzdeni, több féle (fém, papír) no-shoottal. Emiatt inkább haladó, középhaladó dinamikus lővészeknek ajánlott, mert nagyon kőnnyű elcseszni valamit.
- A sportágnak több sajátossága van, ami IPSC/IDPA szemmel nézve nagyon más, és erősen érződnek a rendvédelmi kiképzésben található gyökerek.
Az ismeretlenes pályákat már fent leírtam. A rutin pályákon fix lövésszám van. A taktikai pályákon miss esetén ráismételni általában szabad, de a lőszert nagyon be kell osztani, mert nem tudod, hány cél van még - csak azt, hogy a 3x10 lőszer javadalmazás "elég kell, hogy legyen". A találatok száma viszont kötött - se több, sem kevesebb lyuk nem lehet a célon. A sorrend szidorúan taktikai, pályabejárás pedig nincs. Cső alól indul minden pálya (rendvédelmi gyökerek). Töltetlen fegyverrel tilos előrehaladni (életszerűségre való törekvés). A tárcsere általában fedezékben történik, atöbb pálya tármegtartós (rendvédelmi fixáció...), de célcsoport leküzdése közben kiürült fegyvert lehet tölteni táreldobó emergency reloaddal, fedezék nélkül is végrehajtani (a józan ész diadalma) A vétlen cél büntetése BRUTÁLIS (60 mp) - ez is IMHO a rendvédelmi gyökerekre vezethető vissza, illetve az életszerűséget is javítja. A miss büntetése is komoly - 10mp a sima miss, 30mp a meg nem támadott. Ez azért van, hogy ne jusson eszébe senkinek freestyle módra trükközni, illetve büntesse a figyelmetlenséget (ha a célt egyáltalán nem vetted észre , akkor éles helyzetben már meghaltál volna). Hasonló okokból a proc error is igen durva - 30 mp - emiatt sokkal megfontoltabb, kevésbé rohanós kivitelezéset kíván.
- Ez a sport sem jó, vagy rossz, de kellőképpen más ahoz, hogy egy érdekes színfolt legyen a palettán. Az "életszerűség"-re való törekvés az átlagnál magasabb. Van, akinek ez bug, és van, akinek ez feature
Erre néhány példa: Az ember alakú, első ránézésre nagyon fura helyen elhelyezett (de mellényes támadót feltételezve nagyon is életszerű) alfával rendelkező Figura lőlap megosztó. A sokféle, nehezen megjegyezhető, és eltérő lövésszámmal leküzdendő cél (fémnek feküdnie kell, ember figurán 2 lyuk, hatszögön 3, körkörös lőlapon 4, papírban fehér a no shoot, fémben pedig piros a no shoot és fehér a cél) is kicsit megosztja a közönséget: van, aki morog mert szerinte túl van bonyolítva (tényleg túl van), és van, aki szerint pont emiatt életszerű, mert stresszhezetet szimulál, 1000 dolgra kell figyelni, nem csak mechanikusan minél gyorsabban meglőni a pályát.
Ha más emberek véleményének újrahasznosítása helyett sajátot szeretnél kialakítani, akkor jó szívvel ajánlom a sportág kipróbálását. Nekem speciel bejön.
Figyelem: MDLSz versenyengedély kötelező! ÉS - ellenben sok más sportágtól - minden alkalommal ellenőrzik is a plasztik kártya meglétét.