Zotyika írta: ↑2021.12.10. 12:57
De miért az energia számít? Miért nem a sebesség? (Tudom, hogy négyzetes összefüggés van a kettő között.)
Röviden szemléltetve: 10 m/s sebességgel egy pingponglabda nem töri be az ablaküveget, de egy tégla igen. Mert a sebességük egyenlő, de a tömegük nem, így az erő és az energia sem.
Mert a tömeg a testeknek az a tulajdonsága, hogy milyen mértékben őrzik meg a sebességük nagyságát és irányát. A pingponglabda lepattan az ablakról, a tégla szinte változatlanul megy tovább.
Másképp szemléltetve: egy max. 7,5 J torkolati energiájú légfegyver 4,5 mm-es lövedéke kb. 130 m/s sebességgel repül. Mégis lepattan az ablaküvegről. Míg egy csúzliból kilőtt kavics lassabb, mégis betöri.
A fotonok sebessége ≈300.000.000 m/s, és sok-sok milliárd érkezik a bőrünk felületére: de mégsem halunk bele, ha felkapcsoljuk a villanyt vagy süttetjük magunkat a napon, mert a tömegük nagyon-nagyon pici.
Ahol impulzus (más néven lendület), erő, energia hat, ott számít a tömeg.
Tudományoskodás:
Lendület: I=m×v
Erő: F=m×a (Mechanika szigorlaton ez a válasz a bukás, de most ide jó lesz.) → "Az erő az impulzus idő szerinti első deriváltja." = Az erő a lendület változásának a gyorsasága.
Mozgási energia: E=1/2×m×v^2 → "Az erő idő szerinti első első deriváltja, a lendület idő szerinti második deriváltja." = Az energia az erő változásának a gyorsasága.
⇒ Azért tudományoskodtam, hogy lásd: az erő és az energia között milyen összefüggés van, és így már tudom szemléltetni a dolgot.
Abban egyetértünk, hogy a traumatikus fegyvereknél az számít, mekkora erővel üti meg a célszemélyt. → Az erő képletében ott van a tömeg.