Magyarországon, barna könyvvel kapcsolatban?!
Ezt komolyan kérdezted...?

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Nem a születésnapomig kaptam meg idén a sportorvosit, hanem négy hónappal tovább, és az orvos döntését az igazgatásrendészet is elfogadta, és beírta a barnakönyvbe. Pedig vagy tucatszor láthatták a születésnapomat. → Teljes a felfordulás.
Pontosan.
Pedig már direkt beraktam az érintett részt.Cajga írta: ↑2025.06.03. 22:00 Pontosan.
A 65 év felettiek versenyengedélyének érvényességi idejét jelenleg a Sportorvosi Szakmai Útmutató vonatkozó fejezete szabályozza. A jelenleg hatályos útmutató szerint 65 év felett a sportorvosi vizsgálatot fél évenként kell elvégezni, amely orvosszakmai indok és nem jogszabályi korlátozásból adódik. Ez alapján 65 év felett szakmai indokkal még továbbra is maximum 6 hónapos engedély lesz kiadható. (A 2025-ben megújuló Sportorvosi Szakmai útmutatóban ennek a fejezetnek a módosítását tervezzük, azonban annak megjelenéséig ez a szabályozás marad életben.)
Az OSEI honlapján nem találtam még infót, hogy 65 felett is 1 év az érvényesség. Csak ezek vannak:
https://www.osei.hu/index.php/component ... tml?id=535
Köszönöm Zorának, hogy felhívta rá a figyelmet, én sem tudtam erről a változásról, és Bokrosdoki sem (hiszen tkp. nem jogszabály, hanem belső körlevél). Korábban, ha 6/12-hónál többet adott a sportorvos, akkor a sün elzavarta a jobbágyot és nem jegyezte be + megfenyegette, hogy feljelenti/bevonja a barnakönyvét.zora írta: ↑2025.06.03. 22:31 Pedig már direkt beraktam az érintett részt.
70 év fölött, akkor sem kötelező mindenkinek, március 1. óta hatályos.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... EQ8FDSFMAg
Hogyan kellene életszerűbbé tenni az átadás és átengedés szabályait?Poresz írta: ↑2025.02.18. 21:54 Tehát összefoglalva, ezek a konkrét módosítások kívánatosak és szükségesek:
1. A golyóstollazás kigolyózása:
253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
"34.§ (1) A lőfegyver tartására jogosító engedély, valamint az ennek meglétét igazoló hatósági igazolvány tartalmazza
[…]
d) a lőfegyvertartáshoz szükséges egészségi alkalmasság igazolására szolgáló bejegyzéseket"
2. Sportorvosi vizsgálat eltörlése:
215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról
"A sportolók és a sportszakemberek sportorvosi vizsgálatáról
6.§ (3) Biliárd, bridzs, darts, golf, modellezés, sakk, petanque, sportlövészet sportágakban, valamint a rádióamatőr sportág gyorstávírász és rádióforgalmazás szakágaiban a versenyzéshez sportorvosi engedély nem szükséges. A versenyző ezen sportágakban és szakágakban sportorvosi vizsgálaton nem köteles részt venni."
3. EÜ alkalmassági vizsgálat:
22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról
"8.§ (1a) A II. alkalmassági csoportba tartozó, lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára, illetve a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedélyt kérelmező vagy az ilyen engedéllyel rendelkező személy – a KR1. 23. § (1) bekezdésében meghatározott személy kivételével –, továbbá az ifjúsági vadász orvosi alkalmasságának megállapítása a gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálatával egyidejűleg is történhet. A térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló kormányrendeletben meghatározott térítési díjat a vizsgálatok egyidejű elvégzése esetén egyszeresen kell megfizetni."
175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
smith15 írta: ↑2025.06.09. 13:38 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről
3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is –, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.
(2) * Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzés, sport, hagyományőrző tevékenység, a vadászati törvény hatálya alá tartozó vadász által végzett vadászati tevékenység során vagy a szokásos életvitel körében használt eszközökre,
abban igazad van, hogy kicsi rá az esély, de azért az mégsem nulla
Én túrán, erdőben semmi veszélyét nem látom. Ha kiérünk faluba vagy főútra pl, akkor berakom a táskába.
Vagyis ha éjszaka kocogni megyek, lehet nálam egy szamurájkard is? Hm...smith15 írta: ↑2025.06.09. 13:38 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről
3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is –, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.
(2) * Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzés, sport, hagyományőrző tevékenység, a vadászati törvény hatálya alá tartozó vadász által végzett vadászati tevékenység során vagy a szokásos életvitel körében használt eszközökre,
Az erdőben a nagyobb kés szükségességét ezerszer előbb meg lehet indokolni, mint kocogásnál a kardot. De hogy ha mondjuk Iaido vizsgára készülsz kocogás közben....
"(2) * Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
Szerintem erdőben járkálás, túrázásnál egyáltalán nem kéne ilyenen izgulni. Ha szeretnénk sütögetni egyet kint egy kemping alkalmával,az ahhoz való fa aprítás nehezen fog menni egy 8 centis késsel .gvass1 írta: ↑2025.06.09. 15:33 "(2) * Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzés, sport, hagyományőrző tevékenység, "
Sőt, ha egész famíliád hetedíziglen útonálló és rablógyilkos volt, akkor hagyományőrzés miatt kötelező is.)
Na, viccet félretéve: lehet ezen eljogászkodni, de sztem a "sport" itt nincs definiálva a kormányrendeletben, így utóbb azon pereskedni nem annyira esélyes, hogy a hobbiból túrázás az sport-e, és akkor feltétlenül kell-e hozzá rambókés?
Szia,
Szia,
Tehát valaki vagy versenyez + sportorvosi, miegyéb, vagy csak hobbiból kocog...?bel írta: ↑2025.06.09. 16:00 Szia,
Igen: 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról
"6. § (1) * A versenyző – a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével – a rendszeres edzések megkezdése, valamint a sportorvosi engedély – e rendelet szerinti – érvényességi idejének lejárta előtt sportorvosi vizsgálaton köteles részt venni.
(2) * Versenyezni – a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével – csak érvényes sportorvosi engedéllyel lehet.
(3) * Biliárd, bridzs, darts, golf, modellezés, sakk, petanque sportágakban, valamint a rádióamatőr sportág gyorstávírász és rádióforgalmazás szakágaiban a versenyzéshez sportorvosi engedély nem szükséges. A versenyző ezen sportágakban és szakágakban sportorvosi vizsgálaton nem köteles részt venni.
(4) * Nem szükséges a versenyzéshez sportorvosi engedély azon repülő- és légisport sportágak versenyzői esetében, akik érvényes repülőorvosi vizsgálattal rendelkeznek."
Bel
a rambókésnél van erre a célra megfelelőbb választás
Erdőben max. 500g-os fejsze lehet nálad!szöged írta: ↑2025.06.09. 19:22 a rambókésnél van erre a célra megfelelőbb választás
https://www.alza.hu/barkacs/fiskars-plu ... 842727.htm
éspervagy
https://www.konyhatizezercikk.hu/fiskar ... 8ff69c906d
jajj milyen ostobák ezek a termékfejlesztők a fiskarsnál, hogy még ezt se tudjákWildBear23 írta: ↑2025.06.09. 20:16 Erdőben max. 500g-os fejsze lehet nálad!
Meg hát a kérdés a viselésre vonatkozott, hátizsákban elcsomagolva lehet bármilyen kés.
Szerintem a Fiskarsnál nem nagyon érdekli őket a magyar szabályozás.
Kb. az a kategória, hogy senkit sem érdekel a gázsprayd hatóanyaga, ameddig lefoglalásra nem kerül, és az igazságügyi szakértő meg nem szagérti, hogy ez márpedig nem is lehetett volna nálad.WildBear23 írta: ↑2025.06.09. 20:55 Szerintem a Fiskarsnál nem nagyon érdekli őket a magyar szabályozás.
Nehéz elképzelni, hogy bárki is belekötne az erdőben nálad lévő fejsze súlyába.
De nem lehetetlen.
Oszt' szerinted azért olvas el az ember tíz könyvet a buchcraft-ról, és vesz több tízezerért egy über túlélőkést, hogy aztán az erdőben kézzel törje el azt az ágat?
Köszi AndyA a tárgyilagos, bullshit mentes és vélemény által sem torzított infót. Hasznos tartalom, amit máshonnét nehéz lenne ilyen minőségben beszereznünk.AndyA írta: ↑2025.06.18. 11:20 A grazi mészárlás után tervezett változtatások az osztrák fegyverjogban:
- Minden új fegyvertartási engedély (WBK - B-kat fegyverekre) 8 évig lesz érvényes (jelenleg nincs lejárata, a régiek is maradnak).
- Magánszemélyek nem adhatnak el közvetlenül fegyvert, csak kereskedőn keresztül.
- A fegyvertartási engedély minimum életkorát 25 évre emelik, de C-kat hosszú fegyvereket továbbra is 18 évtől lehet vásárolni.
- A fegyverkategóriák nem változnak, de a C kategóriánál az eddigi 72 óra helyett 4 hét a biztonsági várakozási idő, amíg a rendőrség kiadja vagy megtagadja a vásárlási engedélyt (nem egyértelmű, hogy ez az első B kategóriás fegyverre is vonatkozik-e, mivel jelenleg egy WBK tulajdonos azonnal vásárolhat bármilyen C-kat hosszú fegyvert).
- A jövőben lehetséges a kategóriák közötti besorolások módosítása.
- A WBK kérelemnél az eddigihez képest sokkal komolyabb pszichológiai tesztek lesznek. Kérdés, hogy a WBK 8 év utáni megújításánál ezt meg kell-e ismételni.
- A jövőbeni pszichológiai alkalmatlanság esetén az értékelési adatok továbbítását tervezik (kérdés, hogy ez hogyan valósítható meg - alkotmányossági aggályok merülnek fel, ha a hatóságok teljes hozzáférést kapnának tesztekhez és szakvéleményekhez).
- A vadászokra továbbra is az eddigi szabályok vonatkoznak.
Köszi.AndyA írta: ↑2025.06.18. 11:20 A grazi mészárlás után tervezett változtatások az osztrák fegyverjogban:
- Minden új fegyvertartási engedély (WBK - B-kat fegyverekre) 8 évig lesz érvényes (jelenleg nincs lejárata, a régiek is maradnak).
- Magánszemélyek nem adhatnak el közvetlenül fegyvert, csak kereskedőn keresztül.
- A fegyvertartási engedély minimum életkorát 25 évre emelik, de C-kat hosszú fegyvereket továbbra is 18 évtől lehet vásárolni.
- A fegyverkategóriák nem változnak, de a C kategóriánál az eddigi 72 óra helyett 4 hét a biztonsági várakozási idő, amíg a rendőrség kiadja vagy megtagadja a vásárlási engedélyt (nem egyértelmű, hogy ez az első B kategóriás fegyverre is vonatkozik-e, mivel jelenleg egy WBK tulajdonos azonnal vásárolhat bármilyen C-kat hosszú fegyvert).
- A jövőben lehetséges a kategóriák közötti besorolások módosítása.
- A WBK kérelemnél az eddigihez képest sokkal komolyabb pszichológiai tesztek lesznek. Kérdés, hogy a WBK 8 év utáni megújításánál ezt meg kell-e ismételni.
- A jövőbeni pszichológiai alkalmatlanság esetén az értékelési adatok továbbítását tervezik (kérdés, hogy ez hogyan valósítható meg - alkotmányossági aggályok merülnek fel, ha a hatóságok teljes hozzáférést kapnának tesztekhez és szakvéleményekhez).
- A vadászokra továbbra is az eddigi szabályok vonatkoznak.
Nyilván, de most az új kormánynak erőt kell mutatnia, miután jó pár csontváz kiesett a szekrényből. Olyan szinten legatyásodott az államkassza, hogy leállítottak egy csomó nem feltétlenül szükséges támogatást, mint pl. a napelemek telepítéséhez adottat (ezt azért tudom véletlenül, mert egy barátom érintett a dologban).
Még semmi nincs még kőbe vésve. Várhatóan +1 hónap, úgy július vége felé lesz egy olyan tervezet, ami már konkrét javaslatokat fogalmaz meg, és a nyári szünet után várható, hogy érdemben foglalkozik a témával a törvényhozás.
A fő kérdés az, hogy KONKRÉT LŐFEGYVERE üzemeltethető-e a 12/76-tal?Petya357 írta: ↑2025.06.18. 16:57 Ismerős sportlövő vadaszboltban vasárol.
Az engedélyébe 12/70 van beleírva. A számára érdekes soeckó lőszer csak 12/76 (Magnum) kivitelben kapható. Gondolta megveszi, szétszedi, és csökkentett töltettel újracsomagolja 12/70-be. Lőszertöltő kártyája is van.
Boltos szerint minden OK, neki azt kell ellenőrizni, hogy kaliber stimmeljen. És sterinte a kaliber az a 12, 16, 20. Nincs itt semmi látnivaló
Takonygerincű sportlövő f.sik, mert belé azt verték hogy a kaliber az 12/70, 12/76, stb, és szerinte nem jogszerű megszereznie a /76-ot, ha a barnakönyvben csak 12/70 van. Fordítva nyilván maga a kérdés sem merülne fel.
Kinek van igaza? Most nem arról beszélünk, hogy elsütné a Magnumot a nem/magnum puskában - nyilván nem, mert hülye - hanem hogy legálisan eladhat-e neki ilyen lőszert a halálboltos.
Megmázsálhatják-e ezért? Köszi.
Pontosan így értelmezem én is, köszi!gvass1 írta: ↑2025.06.18. 17:02 A fő kérdés az, hogy KONKRÉT LŐFEGYVERE üzemeltethető-e a 12/76-tal?
Mert az Ftv. szerint:
2. §
52. * a lőfegyverhez (tűzfegyverhez) tartozó (használható) lőszer: kaliberjelére való tekintet nélkül a jogszerűen tartott lőfegyverhez (tűzfegyverhez) rendeltetésszerűen használható lőszer, ha annak a lőfegyverrel (tűzfegyverrel) – az engedélyezett célra – történő együttes használatát a jogszabály nem zárja ki;
Tehát .357 Magnumban használható a .38 SW, nem csak a .38 Special, tehát azt IS vehetsz hozzá, pedig sem a fegyveren, sem az engedélyben biztosan nincsen feltüntetve.
Ellenben ha egy CSAK .38 Special revolvered van: NEM vehetsz .357 Mag lőszert, pláne nem azzal a dumával, hogy majd újratöltőként szétszeded és levágsz a hüvelyből, kiszedsz a lőporból, és .38 Special lesz belőle. Ugye.
Rendőrségi ellenőrzésnél furcsa módon egy kalap alá veszik számolásnál az összes 12es kalibert (nálam). Majd én mondtam,hogy azért ez így nem igazán szabályos, nem véletlen vezetem én is külön,de legyintettek rá.Petya357 írta: ↑2025.06.18. 16:57 Ismerős sportlövő vadaszboltban vasárol.
Az engedélyébe 12/70 van beleírva. A számára érdekes soeckó lőszer csak 12/76 (Magnum) kivitelben kapható. Gondolta megveszi, szétszedi, és csökkentett töltettel újracsomagolja 12/70-be. Lőszertöltő kártyája is van.
Boltos szerint minden OK, neki azt kell ellenőrizni, hogy a kaliber stimmeljen. És szerinte a kaliber az a 12, 16, 20. Nincs itt semmi látnivaló
Takonygerincű sportlövő f.sik, mert belé azt verték hogy a kaliber az 12/70, 12/76, stb, és szerinte nem jogszerű megszereznie a /76-ot, ha a barnakönyvben csak 12/70 van. Fordítva nyilván maga a kérdés sem merülne fel.
Kinek van igaza? Most nem arról beszélünk, hogy elsütné a Magnumot a nemmagnum puskában - nyilván nem, mert nem hülye - hanem hogy legálisan eladhat-e neki ilyen lőszert a halálboltos.
Megmázsálhatják-e ezért? Köszi.
Nekem vadászvizsga gyakorlati vizsgarészére pedig azt verték a fejembe, hogy: "Az [12/70] nem kaliber, hanem kaliberjelzés! Mert a kaliber az, hogy 12-es, azaz a cső furatának átmérője!"
Poresz írta: ↑2025.06.18. 21:13 Hatalmas káosz van a fejekben, aminek az a gyökéroka, hogy a kaliber, kaliberjelzés, öb, öbnagyság, űrméret - mi van még? - pontos jelentését valószínűleg soha sem határozták meg, így ezt nem dobolta ki a kisbíró, és nem jelent meg a Magyar Közlönyben, hanem a szokásjog és megszokás anarchiája szerint működik a (szak)nyelv (is).
Rendben, elismerem, hogy ezeket jogszabályban meghatározták. - De továbbra is valószínűsítem, hogy ezek szinonimák voltak, és a jogalkotó oktrojálta, hogy ne maradjanak azok. Mert a meglévő szavakból akart gazdálkodni, tekintet nélkül az eredeti jelentésükre és használatukra. Ugyanúgy, ahogy a lőszer és a töltény megkülönböztetése is egy ilyen jogalkotó által oktrojált szóhasználat.qqriq írta: ↑2025.06.18. 21:35 pedig de
14.kaliber (űrméret, öb): a fegyvercső belső átmérőjének névleges mérete,
15.kaliberjel: egy adott lőszerfajta C.I.P. által elfogadott megnevezése,
23.szinonim elnevezések: az egyes kaliberjelek szabványostól eltérő olyan megnevezése, amelyet a C.I.P. elismer,
+1qqriq írta: ↑2025.06.18. 21:35 pedig de
14.kaliber (űrméret, öb): a fegyvercső belső átmérőjének névleges mérete,
15.kaliberjel: egy adott lőszerfajta C.I.P. által elfogadott megnevezése,
23.szinonim elnevezések: az egyes kaliberjelek szabványostól eltérő olyan megnevezése, amelyet a C.I.P. elismer,
Pláne, hogy egy olyan lőszer sokkal "veszélyesebb", amihez van az embernek fegyvere, mint az, amihez nincs, ugyebár...gvass1 írta: ↑2025.06.19. 06:25 +1
Most én sem értem Poresz ultra-anarchista:-)) hozzáállását.
Ezek jogszabályilag (véletlenül szagszerűen) meghatározott, egyértelmű dolgok, be nem tartásukért börike járhat.
Itt azért nem nagyon van helye "kábépersacc, én rántotthúsnak hívom a banánt" hozzáállásnak.
---
AZON lehet persze vitatkozni, hogy az engedélyes legyen már jogosult bármilyen lőszer megszerzésére és tartására. Mert vehessen mondjuk vadásztársának mondjuk 20/70-es lőszert, mert úgyis megy a sajátjába 12/70-esért, és ha nála marad véletlenül másmilyen kaliber, mert mondjuk a lőtéren nem vette fel a szemüvegét és rossz dobozt rakott el, akkor ne legyen már 2-8 év a vége.
Szia,
Az összes anyagismeret és lőutasítás ilyen. Igen, totálisan szakmaiatlan megnevezés-hosszabbítás.bel írta: ↑2025.06.19. 09:49 Regebben olvastam egy fegyverekrol szolo konyvet, ami kovetkezetesen ezzel a szohasznalattal elt.
Vagyis leirtak, hogy a Nagant revolver 7,.62-es. A TT pisztoly 7.62-es. Az M1 Garand 7.62-es. Az AK 7.62-es. Az M-60-as geppuska 7.62-es. A PKM geppuska 7.62-es.
Engem nagyon zavart olvasas kozben, hiszen azt sugalta, hogy a fenti 6 fegyver barmelyikenek a loszere felcserelheto, mikozben egyik se.
A kaliber egy szimbólum, ami azt jelzi, hogy egy fegyverhez az a lőszer használható biztonságosan, amin ugyanaz a szimbólum található. Történelmileg úgy alakult, hogy ez a szimbólum a csőfurat névleges átmérőjével van (laza) összefüggésben. (Pl. a .38 Spec. csőfurat átmérője nem 0,38 hüvelyk.) Sem jogi, sem szakmai jelentősége nincs a csőfurat névleges átmérőjére egy külön kifejezést használni: aki akarja, megméri vagy megnézi a szabványban, ha nem elég jó közelítés neki a névleges méret. Lásd: Bel hozzászólása.smith15 írta: ↑2025.06.18. 22:25 Elismerem,hogy olyan formában én is rosszul írtam,hogy csak "kaliber"-t írtam kaliberjel helyett.
Viszont igenis különbséget kell tenni.
Ha azt mondom,hogy 12es sörétes puska, az kb azzal egyenlő,mintha azt mondanám,hogy 7,62-es puska. Nem egyértelmű még,hogy mire gondolok pontosan. És nagyon nem mindegy hogy 7,62x39 vagy x51. Ahogy az sem,hogy 12/70 vagy /76.
De ez már így van, szóval mindegy. Bajom nincs vele azon túl, hogy újabb kötekedési lehetőséget teremtettek az okoskák az okoskáknak, ami régen nem volt.bel írta: ↑2025.06.19. 09:49 Regebben olvastam egy fegyverekrol szolo konyvet, ami kovetkezetesen ezzel a szohasznalattal elt.
Vagyis leirtak, hogy a Nagant revolver 7,.62-es. A TT pisztoly 7.62-es. Az M1 Garand 7.62-es. Az AK 7.62-es. Az M-60-as geppuska 7.62-es. A PKM geppuska 7.62-es.
Engem nagyon zavart olvasas kozben, hiszen azt sugalta, hogy a fenti 6 fegyver barmelyikenek a loszere felcserelheto, mikozben egyik se.
Egyetértek, nem tudom minek erre egy külön kifejezés.Poresz írta: ↑2025.06.19. 17:42 A kaliber egy szimbólum, ami azt jelzi, hogy egy fegyverhez az a lőszer használható biztonságosan, amin ugyanaz a szimbólum található. Történelmileg úgy alakult, hogy ez a szimbólum a csőfurat névleges átmérőjével van (laza) összefüggésben. (Pl. a .38 Spec. csőfurat átmérője nem 0,38 hüvelyk.) Sem jogi, sem szakmai jelentősége nincs a csőfurat névleges átmérőjére egy külön kifejezést használni: aki akarja, megméri vagy megnézi a szabványban, ha nem elég jó közelítés neki a névleges méret. Lásd: Bel hozzászólása.
De ez már így van, szóval mindegy. Bajom nincs vele azon túl, hogy újabb kötekedési lehetőséget teremtettek az okoskák az okoskáknak, ami régen nem volt.
A baj az, hogy túlságosan ráérsz...Poresz írta: ↑2025.06.19. 21:55 Rövidzárlatom van. (Nagy a meleg.)
Ez mit jelent:
"38. § (4) A fegyver az engedélyezett célra, valamint – a működőképes lőfegyvernek nem minősülő lőfegyver kivételével – lőtéren lőgyakorlatra használható."
?
Próbálom összerakni a meghatározásokból:
2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről
"2. § E törvény, valamint a végrehajtására kiadott jogszabályok alkalmazásában:
[…]
16. lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki
[…]
29. tűzfegyver: az 1. mellékletben meghatározott
[…]
b) „A” vagy „B” kategóriába tartozó színházi tűzfegyver,
c) „A”, „B” vagy „C” kategóriába tartozó olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény vagy riasztótöltény működtetésére alkalmas, feltéve, hogy e törvény alapján nem minősül gáz- és riasztófegyvernek, valamint
d) „C” kategóriába tartozó, a lőszer, illetve lövedék kilövésére a Bizottsági Rendelet I. MELLÉKLETÉBEN meghatározott követelményeknek megfelelő módon véglegesen alkalmatlanná tett tűzfegyver
[…]
51. működőképes lőfegyver: a 16. pontban meghatározott légfegyver, valamint a 29. pont b)–d) alpontjában meghatározott tűzfegyver kivételével a tűzfegyver."
Lőtéren nem lehet színházi fegyverrel és 7,5 joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyverrel lőni?! WTF?! - Tuti nem értem: "Ez hülyeség, kérem!"
7.5J alatti légfegyverrel miért ne lehetne? Az idézett szabály a lőfegyverek használatát teszi lehetővé a lőtereken, tehát nem arról szól, hogy kizárólag ezek lennének ott használhatók. A légfegyver szabályzása mashol van - magánterület, másokat nem veszélyeztetve, stb. Ezeknek a lőtér megfelel.Poresz írta: ↑2025.06.19. 21:55 Rövidzárlatom van. (Nagy a meleg.)
Ez mit jelent:
"38. § (4) A fegyver az engedélyezett célra, valamint – a működőképes lőfegyvernek nem minősülő lőfegyver kivételével – lőtéren lőgyakorlatra használható."
?
Próbálom összerakni a meghatározásokból:
2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről
"2. § E törvény, valamint a végrehajtására kiadott jogszabályok alkalmazásában:
[…]
16. lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki
[…]
29. tűzfegyver: az 1. mellékletben meghatározott
[…]
b) „A” vagy „B” kategóriába tartozó színházi tűzfegyver,
c) „A”, „B” vagy „C” kategóriába tartozó olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény vagy riasztótöltény működtetésére alkalmas, feltéve, hogy e törvény alapján nem minősül gáz- és riasztófegyvernek, valamint
d) „C” kategóriába tartozó, a lőszer, illetve lövedék kilövésére a Bizottsági Rendelet I. MELLÉKLETÉBEN meghatározott követelményeknek megfelelő módon véglegesen alkalmatlanná tett tűzfegyver
[…]
51. működőképes lőfegyver: a 16. pontban meghatározott légfegyver, valamint a 29. pont b)–d) alpontjában meghatározott tűzfegyver kivételével a tűzfegyver."
Lőtéren nem lehet színházi fegyverrel és 7,5 joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyverrel lőni?! WTF?! - Tuti nem értem: "Ez hülyeség, kérem!"
Szia,Poresz írta: ↑2025.06.19. 21:55 "38. § (4) A fegyver az engedélyezett célra, valamint – a működőképes lőfegyvernek nem minősülő lőfegyver kivételével – lőtéren lőgyakorlatra használható."
Lőtéren nem lehet színházi fegyverrel és 7,5 joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyverrel lőni?! WTF?! - Tuti nem értem:
Ajvé, ez pontosan a rendőri jogszabályolvasási felfogásnak felel meg!
Sztem amúgy régóta, mert a német "Kaliberbezeichnung" kb. tűkörfordítása és pl. a hazai vadászati szaknyelv az jórészt a németen alapul.WildBear23 írta: ↑2025.06.19. 18:20 Egyetértek, nem tudom minek erre egy külön kifejezés.
Külföldiül is annyit írnak csak, hogy "Caliber: 9mm Luger".
Mikortól van magyarban ez a "kaliberjel"?
Mármint a jogszabályokban szerepel régóta a "kaliberjel"?
Igen, a jogszabályokban. (15+ éve biztosan)WildBear23 írta: ↑2025.06.20. 11:10 Mármint a jogszabályokban szerepel régóta a "kaliberjel"?
Mert gyártóknál (pl. a megboldogult FÉG katalógusában) még biztosan csak "Kaliber" volt.
Azta.
PONTOSAN ÍGY.WildBear23 írta: ↑2025.06.25. 09:08 Azta.
Akkor ezen túl a sportorvosok puszira csinálják a vizsgálatot?
Mi abban nekik a biznisz? Ha nem kapnak érte pénzt, akkor nem fogják csinálni.
Így is alig lehetett szabad időpontot találni..
ITT a hivatalos:
A hely Paks, eddig sem volt nagy pènz benne 2000 ftWildBear23 írta: ↑2025.06.25. 09:08 Azta.
Nem. Cserébe" mehetnek" vidéki klubokhoz kitelepülős alkalmasságiakat csinálni több 10ezres költséggel.Ott bejön a vámon, ami elveszett a réven.WildBear23 írta: ↑2025.06.25. 09:08 Azta.
Szia megadják, viszont azt is mondta a Dr. nő hogy a születèsnap előtt 60 nappal lehet menni akkor is a születèsnap lesz a fordulónap.. Az èn dokim nem haknizik.odamegy mindenki foci kosár stb . Elvan látva kuncsaftal.
Lényegében ez az értelme a szülinapos bulinak.
naoszt lőszere hunnan vót?jó ha van írta: ↑2025.06.28. 10:23 Agyaltam rajta, hova tegyem. Ebben van minden is, de leginkább talán ide való:
https://www.sonline.hu/helyi-kek-hirek/ ... a-kaposvar
Szerintem itt is leírják a lényeget:
Valami olyasmi rémlik, hogy a használathoz kell MKH laminátum.
Én inkább voltam takonygerincű és engedtem a hatalmi önkénynek
Mi az a kék bigyó a gumikesztyűs csóka kezében?jó ha van írta: ↑2025.06.28. 10:23 Agyaltam rajta, hova tegyem. Ebben van minden is, de leginkább talán ide való:
https://www.sonline.hu/helyi-kek-hirek/ ... a-kaposvar
Hááát, vicces, de sajnos nem.bel írta: ↑2025.07.01. 11:22 Sziasztok,
A loveszet az golyos sport?
"a golyósportokhoz tartozó szakágakban ... a versenyzéshez sportorvosi engedély nem szükséges"
Bel
Mondjuk a 6. § érdekesebb, ez alapján a papírfecni VAGY digitális a nyilvántartás. Nem pedig és. Tehát akár 5-10 év múlva el is fogják fogadni, ha nem kék könyvbe pöcsételve viszed be a sündőrségre.bel írta: ↑2025.07.01. 11:22 Sziasztok,
A loveszet az golyos sport?
"a golyósportokhoz tartozó szakágakban ... a versenyzéshez sportorvosi engedély nem szükséges"
Bel
Kíváncsacsi leszek, hogy az NSR mikor tudja majd fogadni az ilyen adatokat...