nemtokregelni írta: ↑2022.07.06. 22:47
Vagy ne legyen konkrét életveszély, de olyan a szitu, amit nem szeretnél puszta kézzel megoldani és a szó már nem használ.
Jó lenne előre tudni, hogy melyik szitu mennyire fog eszkalálódni, ha nem tudod megoldani.
Simán lehet, hogy az éjjel a házadban rajtakapott 3-4 besurranó pánikszerűen elmenekül a rájuk fogott fegyver láttán.
De az is lehet, hogy az egyik neked megy a sufniból elemelt fejszével.
Akkor már késő bánat, hogy valami hatékonyabb fegyvert kellett volna felkapnod..
Azért minden hülyével verekedni se kell leállni, illetve nekem volt 6 hétig gipsz, amikor szétvertem a domináns kezem valaki fején (tudom, figyeljek jobban hogyan ütök).
Én a verekedést kerülöm.

Mert könnyen kölcsönös dulakodás lehet belőle, és ott már pápá jogos védelem, helló garázdaság.
Nulladik lépésként igyekszem kerülni a balhét. Ha mégis megtalál, akkor első lépésként próbálok kitérni előle: nem veszem fel a kesztyűt.
Ha eszközt kell használni, akkor igyekszem spray-vel megoldani: az csendes, nem feltűnő, nem esik tőle el, hogy a járdaszegélyben beverje a fejét, stb.
Ha a spray nem elég, akkor jön a gumis, de innentől nincs sok lehetőség, max. közelharcnál az egykezes kés.
Szóval nekem ezért nem fér bele egy "nem túl hatékony, de azért nem is olyan rossz" eszköz.
A magam részéről nagyon frankó trendnek tartom, hogy a polgári piacon is terjednek az ilyen cuccok, megoldások, bővítve a palettát. Nem állítom a két eszközt egymással szembe, mindegyiknek van előnye/hátránya, nálam elférnek egymás mellett.
Jó, ha sok fajta cuccot lehet kapni, de azért tisztában kell lenni mindegyik hatásosságával.
Teljesen elismerem, hogy sok területre jó lehet egy paintball marker: tömegoszlatás, börtönlázadás, benzinkút védelem.
De én nem vagyok se tömeg, se börtön, se benzinkút.
Itt van a fiokomban egy 500kV-os sokkoló, azt sem praktikus önvéldelemre hordani; de attól kényszerítő eszköznek tökéletes.