Lattam egy bayraktar videót az irányítóegysegről.
https://cs3.hu/wp-content/uploads/2022/ ... AS_GCS.jpg
Folyamatosan mozgásban volt egy nagyvárosban.
Tehát ennyire védik.
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Lattam egy bayraktar videót az irányítóegysegről.
Igen, és cserélgetik is az aktív egységeket. A TB2 az nagy cucc, erős rádiókkal.aksurv írta: ↑2022.05.02. 16:43 Lattam egy bayraktar videót az irányítóegysegről.
https://cs3.hu/wp-content/uploads/2022/ ... AS_GCS.jpg
Folyamatosan mozgásban volt egy nagyvárosban.
Tehát ennyire védik.
Írják a szövegben, hogy a harmadik a HK-ban maradt, súlyos sebesült vagy halott lehetett...chucky írta: ↑2022.05.02. 16:36 Ukrán T-64 tűzharca de végül kilövik a hajtóművét.Csak ketten voltak benne?![]()
https://www.reddit.com/r/CombatFootage/ ... ight_near/
Jaja elsőre nem vettem észre,hogy a lövegcsövön is kicsapott a füst.Az azt jelzi,hogy gond van belül
Dehogyis! Az oroszok sem azért gyakorlatoztak hogy megtámadjanak bárkit is, aljas amerikai hisztériakeltés és hazudozás volt, ki is keltek több alkalommal, hogy őket ugyan ne gyanúsítsa senki!
Azért a hatás nem tűnik vlm életveszélyesnek, inkább arra emlékeztet, amikor idétlen kamaszok mások közé dobnak egy petárdát vagy vlm pirót...chucky írta: ↑2022.05.04. 16:03 Még egy kis drone-os bombázás![]()
https://www.reddit.com/r/CombatFootage/ ... n_russian/
Ez most nem sikerült valami jóra.De szaros gatyában is kellemetlen egész napnemtokregelni írta: ↑2022.05.04. 17:00 Azért a hatás nem tűnik vlm életveszélyesnek, inkább arra emlékeztet, amikor idétlen kamaszok mások közé dobnak egy petárdát vagy vlm pirót...
WildBear23 írta: ↑2022.05.05. 10:19 Sziasztok!
A sziluett alapján meg lehet mondani, hogy ez milyen gép?
Az elmúlt 2 órában kb 15 ilyen gép repült el Zugló felett, K-DK irányban.
IMG_20220505_101349.jpg
https://globe.adsbexchange.com/?icao=506f21WildBear23 írta: ↑2022.05.05. 10:19 Sziasztok!
A sziluett alapján meg lehet mondani, hogy ez milyen gép?
Az elmúlt 2 órában kb 15 ilyen gép repült el Zugló felett, K-DK irányban.
IMG_20220505_101349.jpg
gvass1 írta: ↑2022.05.06. 12:14 hopp, egy orosz fregatton dohányoztak a matrózok?
https://liveuamap.com/en/2022/6-may-adm ... ssian-navy
Először sajnálatot majd szánalmat éreztem irántuk de a cikk végén már úgy gondoltam,hogy a 30mm-es BTR 4 lövedéke túl gyors nekik.
Ezt a felvételt említi amúgy a cikk. Persze nem tudom igazi-e, de elég brutális...
Ez az okostojás feltalálta a melegvízet.
A szabadalomban nincs benne?
Most viszont jórészt osztom a meglátásod.aksurv írta: ↑2022.05.06. 23:50 Ez az okostojás feltalálta a melegvízet.
Ez a cikk tökéletes áll a US Armyra Marinesre, Légióra vagy bármelyik nyugati gyalogsági egységre. Eleve a légió egy jelentős része volt. ruszki katona, és egyébként őket tartják az egyik legjobb alapanyagnak a lengyelek és a. magyarok mellett.
Egyébként biztos véletlenül lesz az amerikai veteránok jelentős része hajléktalan drogos. A veteránok a létező legveszelyeztettebb társadalmi csoport Nyugaton is.
Pont a seregben a kiképzés és a harcban átéltek miatt.
Ez az egy mondat így, a szövegkörnyezetből kiragadva igaz, csak épp a cikk közel sem kizárólag ennyiről szólt.
Végigolvastam a cikket, nem értek egyet, h emiatt lennének az állatias háborús bcs.-k.
+1
A nyugati hadseregek Korea óta nem találkoztak valódi hozzájuk mérhető hadsereggel.gvass1 írta: ↑2022.05.07. 08:25 Most viszont jórészt osztom a meglátásod.
Lásd. US Army-ban szolgálásért citizenship-et kapó mexikóiak tízezrei.
Lássuk be: a lövészkatona sehol sem a társadalom krémjéből kerül ki, hiszen nincsen is rá szükség. Minek áldozzunk fel tömegesen pl. épületharcra mérnököt, orvost, kutatót stb, akik sokba kerültek a társadalomnak és sok hasznot is hajthatnak potenciálisan, ha sokáig élnek. Ajtót berúgni, kézigránátot dobni, RPG-t indítani az analfabéta tömegek is alkalmasak.
aksurv írta: ↑2022.05.07. 12:24 A nyugati hadseregek Korea óta nem találkoztak valódi hozzájuk mérhető hadsereggel.
Egy háború pedig akkor háború, ha halottjaidból annyi van, hogy az ellenség temeti el őket.
Es ha ilyen van, akkor nem a jól képzett szerződéses katona harcol teljes légi páncélos stb. fölény mellett a kecskepásztorokkal minimális veszteségek mellett, hanem olyan az ellenség hogy van neki is tüzérsége, a tüzérség pedig leszarja, hogy a célterületen ki milyen képzett.
Ebben háborúban, a nyugat megint a nagy pofájú kibic szerepét játssza. Úgy tud felderíteni, radart használni, hogy az orosz hadsereg nem tud hozzájuk nyúlni. Ez pedig egyszerűen felbecsülhetetlen előny az ukránok számára, tehát amikor az oroszokat mindenki lebénázza erről se szabad elfeledkezni.
Szvsz a különbség inkább az, hogy a társadalomnak az a bizonyos "legalja" a földszinten van vagy az uránbánya legmélyebben lévő vájatában...
Ilyenje a Star Warsban volt a halálcsillag kezelőszemélyzetnek...Poresz írta: ↑2022.05.06. 23:06 Keresem a kelet-német M56 sisak műszaki rajzait.
Patentschrift 706433.jpg
Az én német nyelvtudásommal ez nem túl egyszerű, habár szinte biztos vagyok benne, hogy történész, hadtörténelem- vagy haditechnika-rajongó már közkinccsé tette, vagy egy német mérnökhallgatóval már bemodelleztették beadandó feladatként.
GrabCAD: negatív.
Melyik levéltárral vegyem fel a kapcsolatot?
Egy ilyet találtam:Poresz írta: ↑2022.05.06. 23:06 Keresem a kelet-német M56 sisak műszaki rajzait.
Patentschrift 706433.jpg
Az én német nyelvtudásommal ez nem túl egyszerű, habár szinte biztos vagyok benne, hogy történész, hadtörténelem- vagy haditechnika-rajongó már közkinccsé tette, vagy egy német mérnökhallgatóval már bemodelleztették beadandó feladatként.
GrabCAD: negatív.
Melyik levéltárral vegyem fel a kapcsolatot?
Az amerikai átlag középiskolában képzett katona csodálkoznék, ha megütné az a szintet amit egy orosz.
aksurv írta: ↑2022.05.07. 14:35 Az amerikai átlag középiskolában képzett katona csodálkoznék, ha megütné az a szintet amit egy orosz.
Sem a légiós sem, a army képzés arról híres, hogy valami szofisztikált bölcsészek végeznék. Ez az értelmetlen agyhalott marine ordítozás meg aztán főleg nem.
https://www.youtube.com/watch?v=CniJKgIrpX4
A nyugat is tömegével követett el olyat, amivel most az oroszokat gyanúsítják. Csak nem volt a 99%-a hír. Az az 1% ami kiderült ott meg nem kaptak semmit.
Honnan tudod, hogy elhagyják? Mert azt mondják róluk?
Igen az átlagot képző állami amerikai középiskola pont a hihetetlenül magas szintű oktatásáról híres.
Én pont nem ebben vitatkoztam veled.
aksurv írta: ↑2022.05.07. 15:13 Honnan tudod, hogy elhagyják? Mert azt mondják róluk?
A háború elején egy minimális pusztítással járó krím scenárióval próbálkoztak, es kizárólag csak nem jött be, mert az amerikaiak átvették a parancsnokságot es megovták az ukránokat az összezuhanástól. Csodálkoznék, ha ukrán kézben bármilyen stratégiai döntés lenne, de biztos véletlen, hogy ruszkik az azovstálnál a csak kizárólag egy szexualis ügy miatt pofára esett kanadai vezérkari főnök várományost kapták el.
93,6%-ban igazad van az ukránoknak adott támogatással kapcsolatban szerintem. De nem ez lenne a feladata a stratégiai hírszerzésnek, hogy erről tájékoztassa a politikát?aksurv írta: ↑2022.05.07. 15:13 Honnan tudod, hogy elhagyják? Mert azt mondják róluk?
A háború elején egy minimális pusztítással járó krím scenárióval próbálkoztak, es kizárólag csak nem jött be, mert az amerikaiak átvették a parancsnokságot es megovták az ukránokat az összezuhanástól. Csodálkoznék, ha ukrán kézben bármilyen stratégiai döntés lenne, de biztos véletlen, hogy ruszkik az azovstálnál a csak kizárólag egy szexualis ügy miatt pofára esett kanadai vezérkari főnök várományost kapták el.
Olyan ellenség ellen meg elég nehéz klasszikus összfegyvernemi harcot vívni, ami a világ legjobb és ráadásul érinthetetlen felderítésével és vezetésével dolgozik.
Nagyon nem csodálkoznék, ha egyszer kiderülne, hogy a Moszkva hajóra kilőtt rakétáknak csak a kilövés helye volt Ukrajna, és egy nyugati Poseidon vezette őket célra.
Ennek a nagy nyugati beavatkozásnak pedig meg lesz a böjtje, mert a ruszkik nem arról híresek, hogy nem törlesztik az ilyesmit.
Mindenki azt hiszi hogy a kétezres évek voltak a nagy terrorhullám, pedig inkább a 70-80 as volt az.
A ruszkiknak nem kell más tennie csak feléleszteni nyugaton az anno általuk vezetett terrorista internacionálét, ellátni a zsákmányolt nyugati és ukrán fegyverekkel, és titkosszolgálati információkat és supportot adni nekik. Lehet elképzelni egy TGV -re v. egy felszálló repülőgépre vagy egy iskolára, hogyan hat egy Javelin v. Stinger v. RPO-A. Aztán pont úgy felteszik kezüket, hogy ehhez pusztításhoz semmi közük, mint most a nyugat.
Es ez megint nem az én agymenésem.
https://neokohn.hu/2022/03/08/raketa-ongol-ukrajnaban/
A motivaltsagot fel lehet dugni, a tüzérség ellen.gvass1 írta: ↑2022.05.07. 17:12 Ez azért most a ruszkipropaganda/dezinformáció mélyen legalja volt, ugye tudod? Nulla belőle az igaz.
MIÉRT nem merül fel soha, hogy a szerencsétlen ukránok eredményességének egyik oka a motiváltság, hogy a saját hazájukat, falujukat védik elkeseredetten, nem amerikai bábok, hahó?
A másik fele meg orosz állami terrorizmussal riogatás, ami BTW pont azt az érvet erősíti, hogy az orosz fegyveres erőket, gazdaságot stb. még vissza kell küldeni újabb 25 évvel a múltba, hogy ne fenyegethesse Európát, meg a so-called nyugatot. (Ez erős mellélövés a putyini gépezettől.)
(A Neokohn meg a derék fegyverbuzi Seres Laci alatt egy érdekes és tartalmas kísérlet volt külpol újságírásra, de azóta sajnos 90%-ban fostömlő propagandaszemét és néhol nettó elmebaj lett.)
Ezzel nem értek egyet. Pl a vietnámiaknak annó biztosan nem szóltak róla.
Milyen tárgyból?
Igen, az amcsiknál ordítoznak velük - a ruszkiknál meg szerencsés esetben agyba-főbe verik, szerencsétlenben meg esetleg eladják férfiprostinak vagy valami hasonló.
Valószínűleg az oroszoktol tanulták és ez az elit egyetemnek számító katonai akadémiák. Mennyi lehetett az afgán outpostokon?
Ha már ki van fizetve, és ez a plusz egy keresés ingyen van, akkor megköszönöm, ha rákeresel.WildBear23 írta: ↑2022.05.07. 08:13 A szabadalomban nincs benne?
Hétfőn én is rá tudok keresni spéci (fizetős) adatbázisban.
Itthon is és ott is nem a Radnóti szintű iskolák adják a katonák zömét. Érdemes elolvasni.
Szia Poresz,Poresz írta: ↑2022.05.07. 22:51 Ha már ki van fizetve, és ez a plusz egy keresés ingyen van, akkor megköszönöm, ha rákeresel.
Egyébként szabadalmakban még egyszer sem láttam gépészmérnöki szempontból használható műszaki rajzot. Aminek három ismertetőjele:
1. minden a geometriát meghatározó méret meg van adva;
2. a méretek tűrésekkel rendelkeznek, és/vagy utalnak a tűrésezetlen méretek pontosságát előíró szabványra;
3. meg van adva az anyagminőség*, vagy a szükséges anyagjellemzők (pl. folyáshatár).
Van pár gyakorló tanár a családban, nem kell bemutatni a helyzetet...aksurv írta: ↑2022.05.07. 23:38 Itthon is és ott is nem a Radnóti szintű iskolák adják a katonák zömét. Érdemes elolvasni.
http://tanarblog.hu/cikk/iskolak-az-ujv ... solt-irasa
műanyaghüvelyben nem gondolkodnak? pedig olyan fémhiány lesz itt, hogy csak na.gvass1 írta: ↑2022.05.10. 07:16 Új üzemet építhetnek az új lőszerhez:
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/a-winch ... w-loszert/
![]()
Pont az esett ki a tenderen.
ideális pillanat kaliberváltásra a harcoló alakulatoknál....ohhh, wait
Visszatérnek a jól bevált kardozós csaták?
Én sem vagyok harcedzett mesterlövészkommandósbiztonságiőr de ezeket a felvételeket elnézve olyan megmozdulásokat látok (sokszor mindkét oldalról) amit airsofton szégyelnék...chucky írta: ↑2022.05.11. 16:58 Nem vagyok se kommandós se ejtőernyősmesterlővész de ekkora baromságot nem csinálnék.
Kiabálnak,nem volt biztosítva csak egy irányba és az is jó szorosan tömörülve a többiekkel.
Kaptak volna két gránátot meg pár célzott lövést azt' ennyi a csapatnak.![]()
https://www.reddit.com/r/CombatFootage/ ... _mariupol/
Petya357 miről beszéltek?![]()
konkrétan minden sora nettó baromság a "cikknek". OMG.AndyA írta: ↑2022.05.13. 07:56 https://index.hu/kulfold/2022/05/13/138 ... k-aduasza/
Tényleg ennyire ipari hulladék a PKM, vagy ez megint csak egy a szokásos hangulatkeltő cikkek közül?
Biztos ő is volt katona.
vóóót, írja is.
Ne csináld már! Egy kilométerig halálpontos, főleg lézeres irányzékkal. Mit nem értesz ezen?!
Minden munkájuk ilyen színvonalú, csakzora írta: ↑2022.05.13. 10:44 Ne csináld már! Egy kilométerig halálpontos, főleg lézeres irányzékkal. Mit nem értesz ezen?!
Komolyan, azon gondolkodok, hogy csak néha bedobnak egy ilyen parasztvakítós cikket, mert az jól hangzik és zabálja majd a nép, vagy minden munkájuk ilyen szinvonalú, csak az számomra nem tettenérhető. Tömegtájékoztatás.
Mindenben tudnak ilyenek lenni, csak nem veszed észre, mert nem értesz hozzá. Interjúkhoz is hozzáköltenek gyakran. Tisztelet a kivételnek persze, de pl nagyapáméhoz (helyi lap) is költöttek hozzá jól hangzó részeket. Amit csak azért tudok, mert ismerem, különben soha nem derül ki egy egyszerű olvasó számára, hogy kicsit színezte az író...zora írta: ↑2022.05.13. 10:44 Ne csináld már! Egy kilométerig halálpontos, főleg lézeres irányzékkal. Mit nem értesz ezen?!
Komolyan, azon gondolkodok, hogy csak néha bedobnak egy ilyen parasztvakítós cikket, mert az jól hangzik és zabálja majd a nép, vagy minden munkájuk ilyen szinvonalú, csak az számomra nem tettenérhető. Tömegtájékoztatás.
Konkrétan szarban vannak és minden szart szednek elő a naftalinból.AndyA írta: ↑2022.05.13. 07:56 https://index.hu/kulfold/2022/05/13/138 ... k-aduasza/
Tényleg ennyire ipari hulladék a PKM, vagy ez megint csak egy a szokásos hangulatkeltő cikkek közül?
Szia,
Ahol tüzérség is van, ott ezt fujhatod.bel írta: ↑2022.05.13. 17:31 Szia,
En nagyon regota (10+ eve) azt gondoltam magamban, hogy fel kellett volna eleszteni az Sz-60 57 mm-es gepagyu gyartasat, reszben mint BMP fofegyver, reszben mint mint tavvezerelt (es korlatozottan onvezerelt) telepitett gepagyu.
Egyreszt a helikopterek es a radarfelderites alatt atcsuszni probalo repulok ellen, masreszt pedig a konnyupancelosok ellen (egy BMP-nek se sok eselye van ellene, hat meg egy BTR-nek). De egy harckocsit is tud rombolni (nem megsemmisiteni, de muszerektol es reaktiv pancelzattol megfosztani).
Ezzel emberi elet kockaztatasa nelkul le lehet zarni ugy a hatart, hogy se "konnyu" (akkoriban csetnik, ujabban wagner), se kozepes (pl. gepesitett lovesz zaszloalj) ne tudjon atjonni; kizarolag egy teljes ereju osszfegyvernemi tamadas (tuzerseg+harckocsik) tudnanak rajta attorni.
Erre 1-2 eve olvastam, hogy az oroszok tervezik, hogy az 57 mm-es gepagyut ujra gyartasba veszik kovetkezo generacios BMP fofegyvernek.
Kozben annyit valtozott a vilag, hogy a kozepes dronok ellen meg hatasosabb az 57 mm-es gepagyu, mint a 40 mm-es.
Bel
Wali... az elején is azt éreztem hogy egy kamus de a riportok vele és a kijelentése biztossá tették ezt....aksurv írta: ↑2022.05.13. 15:28 Konkrétan szarban vannak és minden szart szednek elő a naftalinból.
Egy másik fórumon a 40 mmes Boforsot mutogatták, mint wunderwaffet a kopterek ellen.
Elég a Wali riportot megnezni.
Először találkozott életében a K-Európai korrupcióval. Fegyvert és lőszert is valaki valakije révén tudott szerezni.
Pedig ő azért elég nagy sztárnak ment oda.
Egyébként érdekes lett volna, ha otthonról hoz cuccot.
Mit írt volna fegyver papírokba, sportcelra?
Igen, ha egy profi mesterlövész vagyok és elmegyek segíteni az ukránoknak, nem harsognám vele tele az internetet, mert kb egyből fő célponttá válnék. Annak azért örülök, hogy nem veszett oda a tag - legyen akármekkora kamugép is - mint ahogy a szvinyoszobakok hazudták...
Taktikai tanácskozást tartottak arról, hogyan is kellene seggbe lőni a rendelkezésre álló csővel (NLAW?) a tankot az utca végén úgy, hogy lehetőleg ne lőjön vissza ("várjuk meg, ameddig az ágyú ellenkező irányba mutat". "És a gyalogság?" "Ja azok balfa@szok, a múltkor tök közelről sem láttak meg, semmit sem vesznek észre"). A nagy izgalomban pedig elbalf@szkodták a biztosítást. A könnyú préda lehetősége teljsen elvakította őket.chucky írta: ↑2022.05.11. 16:58 Nem vagyok se kommandós se ejtőernyősmesterlővész de ekkora baromságot nem csinálnék.
Kiabálnak,nem volt biztosítva csak egy irányba és az is jó szorosan tömörülve a többiekkel.
Kaptak volna két gránátot meg pár célzott lövést azt' ennyi a csapatnak.![]()
https://www.reddit.com/r/CombatFootage/ ... _mariupol/
Petya357 miről beszéltek?![]()
Ja, garantáltan game over. Okos muníció helyett nem-oskos célpont - önmagát rávezeti a találatraSjani86 írta: ↑2022.05.13. 21:44 Faszikám elég szar irányban indult meg, csak az a kár, hogy nem a legutolsó volt...
https://www.youtube.com/watch?v=UBJj70S0GSQ
KösziPetya357 írta: ↑2022.05.14. 00:17 Taktikai tanácskozást tartottak arról, hogyan is kellene seggbe lőni a rendelkezésre álló csővel (NLAW?) a tankot az utca végén úgy, hogy lehetőleg ne lőjön vissza ("várjuk meg, ameddig az ágyú ellenkező irányba mutat". "És a gyalogság?" "Ja azok balfa@szok, a múltkor tök közelről sem láttak meg, semmit sem vesznek észre"). A nagy izgalomban pedig elbalf@szkodták a biztosítást. A könnyú préda lehetősége teljsen elvakította őket.
A csoporton belüli kisebb, ukrán-orosz nyelvi akadályokat folyamatos, sűrű káromkodásokkal hidalták át.Válaszként a támadásra pedig gránátot terveztek dobni - kár, hogy az már nem fért bele a moziba.
Nyilván kezdők, gyaníthatóan önkéntesek. Ha nem jöttek volna hozzájuk a Z betüs túristák, akkor valszeg nettó jelenértéket számolnak, teherautót vezetnek, vagy kenyeret sütnek...![]()
Fohhh nagyon beleszaladtSjani86 írta: ↑2022.05.13. 21:44 Faszikám elég szar irányban indult meg, csak az a kár, hogy nem a legutolsó volt...
A tankoknak, egyéb páncélos jarműveknek sztem LEJÁRT az ideje. Drón, rakéta, rakéta, drón. A jelen s jövő.
Temették már a harckocsit az arab-izraeli háborúk után is. Ehhez képest pont az izraeliek fejlesztettek nagyon komoly túlélőképességre kihegyezett darabokat.
+1 soxor temették már a tankotgvass1 írta: ↑2022.05.14. 08:18 Temették már a harckocsit az arab-izraeli háborúk után is. Ehhez képest pont az izraeliek fejlesztettek nagyon komoly túlélőképességre kihegyezett darabokat.
Meg csalóka ám a kép, amit kapunk. Aki harckocsiban ül, azt csak az tudja bántani, akinek van komoly páncéltörő fegyvere, aki meg nem abban, azt bárki, akinek van egy puskája.
Egy felrobbant harckocsi látványos fotó, 200 lövészkatona legéppuskázva egy városban szerte: nem látványos.
És nagyon nem mindegy HOGYAN vetik be a harckocsikat. Azt tömegesen kell bevetni és gépesített lövész- valamint légi támogatással. Heinz Guderian már az 1930-as években letette az alapokat (majd a harctéren megvalósította).
Érdemes emlékezni arra a videóra, amiben 2 darab magányos orosz harckocsi bemegy egy városba, és az egyiket 3 db rakéta indításával tudták csak kilőni. Ha lett volna értelmes lövész-kíséret, akkor ez lehetetlen lett volna. Meg nem küld be épelméjű parancsnok 2 magányos tankot lakott területre...
Szóval IMHO a harckocsik aktív védelmét fogják erősíteni a jövőben, senkinek eszébe nem jut elvetni őket. Nem véletlen, hogy az ukránok azonnal harcba vetették a lengyel T-72-eseket.
Mondjuk a második riport vele kevésbé tűnik kamunak, mert összevág a többi önkéntes Rambo allitasaival, bár van benne olyan állítás amit a Magyar Rendőrség sajtó szolgálata is megsüvegelne.
Most jelentős tapasztalatokat szereznek az oroszok, igaz az ukránok is. Nagyon drága tanulópénzen! Hosszú távon ez az ukránoknak lesz drágább, attól tartok, még ha végül nyernek is...Petya357 írta: ↑2022.05.14. 09:12 +1 soxor temették már a tankot
Összfegyvernemben hisznek a vezető hadseregek - amiben a harckocsiknak továbbra is fontos szerep jut.
Érdekes, hogy az oroszok is ebbe az irányba indultak a Battle Tactical Groupokkal - csak még nem értek oda… a parancsnokok fejében még nincs rend, és teljesen másfajta kiképzést is igényel az összfegyvernemi harcmodor.
Hát, peche volt hogy "arra" futott, és nem "erre".Sjani86 írta: ↑2022.05.13. 21:44 Faszikám elég szar irányban indult meg, csak az a kár, hogy nem a legutolsó volt...
Igazából ketten kétfelé futottak, fifty-fifty...WildBear23 írta: ↑2022.05.14. 09:50 Hát, peche volt hogy "arra" futott, és nem "erre".
Anno 10 évesen olvastam a "Nyugaton a helyzet változatlan" c. könyvet (mindenkinek feltétlenül ajánlom, aki esetleg nem olvasta még!), ott írták le, hogy milyen apró döntések vezetnek a túléléshez vagy halálhoz a harctéren.. ha egy kicsit jobban lehajolsz.. ha erre futsz, és nem arra..
Apropó, mit hallhattak meg? A zuhanó gránát fütyülését?
gvass1 írta: ↑2022.05.14. 08:18 Temették már a harckocsit az arab-izraeli háborúk után is. Ehhez képest pont az izraeliek fejlesztettek nagyon komoly túlélőképességre kihegyezett darabokat.
Meg csalóka ám a kép, amit kapunk. Aki harckocsiban ül, azt csak az tudja bántani, akinek van komoly páncéltörő fegyvere, aki meg nem abban, azt bárki, akinek van egy puskája.
Egy felrobbant harckocsi látványos fotó, 200 lövészkatona legéppuskázva egy városban szerte: nem látványos.
És nagyon nem mindegy HOGYAN vetik be a harckocsikat. Azt tömegesen kell bevetni és gépesített lövész- valamint légi támogatással. Heinz Guderian már az 1930-as években letette az alapokat (majd a harctéren megvalósította).
Érdemes emlékezni arra a videóra, amiben 2 darab magányos orosz harckocsi bemegy egy városba, és az egyiket 3 db rakéta indításával tudták csak kilőni. Ha lett volna értelmes lövész-kíséret, akkor ez lehetetlen lett volna. Meg nem küld be épelméjű parancsnok 2 magányos tankot lakott területre...
Szóval IMHO a harckocsik aktív védelmét fogják erősíteni a jövőben, senkinek eszébe nem jut elvetni őket. Nem véletlen, hogy az ukránok azonnal harcba vetették a lengyel T-72-eseket.
Egyetértek - akinek esze van, az nagyon szorgosan jegyzetel. Elég jól látszik, hogy - legalább is ilyen körülmények között - mi működik, és mi nem. Talán a történelem eddig legjobban közvetített háborúja.swordmanus írta: ↑2022.05.14. 09:50 Most jelentős tapasztalatokat szereznek az oroszok, igaz az ukránok is. Nagyon drága tanulópénzen! Hosszú távon ez az ukránoknak lesz drágább, attól tartok, még ha végül nyernek is...
Amit a világ többi fele tehet, hogy figyelmesen figyel és szorgosan jegyzetel...
De a páncélos qrva sok fémet igényel. És nem lesz. Nem lesz személyzet sem. Tehát elindul a páncélos drón fejlesztés, mert azt egy mozgássérült is vezethet otthonról és sokkal KISEBB lesz mert nem kell bele személyzet. Innentől már csak egy lépés a skynet.gvass1 írta: ↑2022.05.14. 08:18 Temették már a harckocsit az arab-izraeli háborúk után is. Ehhez képest pont az izraeliek fejlesztettek nagyon komoly túlélőképességre kihegyezett darabokat.
Scifivel nehéz vitatkozni...de akkor jön a Sarah Connor!
Szíriában már tesztelték az oroszok. Ukrajnában ilyet még nem láttak (hír lett volna). Vajon miért. Az élvonalbeli technika se tobzódik (mutatóba akad).
A kilőtt T-90-es(ek) azóta tuti úton vannak ámerika felé.swordmanus írta: ↑2022.05.14. 23:36 Szíriában már tesztelték az oroszok. Ukrajnában ilyet még nem láttak (hír lett volna). Vajon miért. Az élvonalbeli technika se tobzódik (mutatóba akad).
Jó, persze nyilván az is benne van, hogy a meglévő technikából is rengeteg van, el kell kopjon. De meglep, hogy a kulcsfontosságú helyeken nem vetik be a csúcstechnikát. Iletve annyiból nem, hogy míg Szíriában kisebb volt a rizikó, itt sokkal nagyobb, hogy ha zsákmányul esne valami csúcstech, az azonnal menne az érdeklődő szakértőkhöz valamely zöldhatáron át.
Szerintem sokkal inkább az a gond, hogy nincs belőle elég. A Tigris a II. VH-ban pont ilyesmi volt. Szerencsére nem volt belőle elég, hogy komoly szerepet játsszon a háború menetében.swordmanus írta: ↑2022.05.14. 23:36 Szíriában már tesztelték az oroszok. Ukrajnában ilyet még nem láttak (hír lett volna). Vajon miért. Az élvonalbeli technika se tobzódik (mutatóba akad).
Jó, persze nyilván az is benne van, hogy a meglévő technikából is rengeteg van, el kell kopjon. De meglep, hogy a kulcsfontosságú helyeken nem vetik be a csúcstechnikát. Iletve annyiból nem, hogy míg Szíriában kisebb volt a rizikó, itt sokkal nagyobb, hogy ha zsákmányul esne valami csúcstech, az azonnal menne az érdeklődő szakértőkhöz valamely zöldhatáron át.