AndyA írta: ↑2021.11.10. 11:36 Ahogyan a hatóságok kies kis hazánkban működnek, én nem örülnék neki, ha ennyire összevonnának minden adatbázist. Tudod, a Nagy Testvér figyel... Amúgy technikailag nem lenne akadálya, jelenleg is csak jogszabályi van. Anno pont a személyi számot szánták egy olyan azonosítónak, ami mindenhol ugyanaz, de - szerencsére - sem a jogszabályok, sem az akkori hivatali hozzáállás nem tette lehetővé, hogy ezt meg is valósítsák. Ezért van személyi számod, mert egyes rendszerekben az azonosít, más rendszerekben meg a személyi igazolványod vagy az útleveled stb. A személyi szám amúgy azért lenne mindenre jó, mert soha nem változik. Az igazolványaid száma igen, amikor lejár, és újat kell csinálni. Mondjuk azt sem értem teljesen, hogy némelyik miért jár le egyáltalán, de mindegy. Fogjuk rá, hogy minden tíz évben új fénykép kell bele, a jogsihoz új orvosi, hogy vezetésképes állapotban van-e még az ember stb... Ebbe ne menjünk bele mélyebben.
Pont ez az!nemtokregelni írta: ↑2021.11.10. 11:46 Leginkább az AB nem tette lehetővé a rendszerváltás után - ezért van ma külön adószámod, TB számod és még egy rakás farokság. Ami alkotmányjogi oldalról szerencsésebb, de azért ne legyenek senkinek illúziói, az arra feljogosított szervezetek bárkiről, bármilyen adatot képesek kinyerni a nyilvántartásokból, ha arra szükségük van.
1. Be lehet állítani a jogosultságokat, hogy az adatbázis melyik adatát ki láthatja. Egy értelmesebb cégnél gond nélkül megoldják ezt.
2. Értem én, hogy plusz biztonságot ad, hogy külön fájlban és külön szerveren vannak az adatok, de nekem nincs annyi bizalmam a hatóságok és a hivatalnokaik felé, hogy ez tényleges akadály legyen… Legfeljebb a hivatalnokok csuklóztathatják egymást, mert nem szimpi a másik, közben az ügyfél ügye nem halad.
3. Ha változik valami - maradjunk az igazolványkép példájánál -, az csak egy új adat az adatbázisban. Nem kell új kártyákat nyomtatni, nem kell megtanulni az új személyi igazolvány számot…
Szóval értem is, de inkább nem.
Sokat segítene, ha az elvontan megfogalmazott értelmiségi-jogvédő kifogás mellett konkrét példákkal, megtörtént esetekkel be lenne mutatva, hogy mitől olyan veszedelmes ez.
Ez már nem a harminc évvel ezelőtti világ, amikor tényleges kockázat volt, hogy egy mappában van az összes papír alapú dokumentum, és akkor oldd meg, hogy "véletlenül" ne nézz oda… Hát úgy oldották meg, hogy a jogosultságok alapján fizikailag elkülönítették az adatokat: jobb megoldás nem volt.