OFF topik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
-
- Fórumtag
Re: OFF topik
Inkább harcos a kertben, mint kertész a harcban
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Re: Humor - szánkó csattogástól a pergőtárcsáig
+1
Mi ezt látjuk és tudjuk, de a fegyverellenes békeharcosok egy
teljesen másik mozit néznek, egy másik valóságban élnek. Számukra ez sem a biztonsági szabályok sorozatos durva felrúgásáról szól, hanem arról hogy mar megint ölt a csúnya gonosz fegyver.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
+ még azt érdemes erről a mémről tudni, hogy Mr. Baldwin a fegyverellenesek egyik arca és szószólója az USA-ban. És igen, az hogy pont ő jár így, az tragikomikus, a vétlen áldozat természetesen szörnyű.
Azon gondolkodom, vajon értett-e alapszinten a fegyverekhez (lőszer és vaktöltény megkülönböztetése + minden kézbevételkor töltetlenség ellenőrzése + az a bizonyos négy biztonsági alapszabály)?
Ha nem, akkor ez vajon összefügg-e azzal, hogy állítólagos fegyvergyűlölő?
Talán többségüknek még nem is volt fegyver a kezében, vagy ha valaha volt, nem is emlékeznek a tanultakra. Közben mi a biztonságos fegyverkezelés négy alapszabályával kelünk és fekszünk. - Így könnyű mást észrevenni.
Szia,
Legyunk realisak: a negy biztonsagi alapszabaly lofegyverre vonatkozik, aki (megalapozottan) abban a hitben van, hogy nem lofegyver van a kezeben, miert kellene hogy betartsa?
Nyilvanvalo, hogy a felvetelek elkeszitese soran a szinesz olyan emberek iranyaba fogja elsutni az eszkozt (ami egyaltalan nem fegyver), akiket nem akar elpusztitani.
Osszefoglalva: a 4 biztonsagi alapszabaly szerintem biztosan NEM varhato el ebben a helyzetben.
Az a korulmenyektol fugg, hogy az eles loszer felismerese mennyire varhato el, amiket nem ismerunk (pl. kapott-e fegyverbiztonsagi oktatast fegyvermestertol?)
Bel
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Alec Baldwin nem állítólagos hanem tényleges fegyvergyűlölő, sőt még ezen is túllépett, a fegyverbetiltási mozgalmat tevőlegesen is támogató celebritások egyike. Célzottan az NRA-t és vezetőit támadó szervezet a NoRA szószólója.Poresz írta: ↑2021.10.25. 14:44 Azon gondolkodom, vajon értett-e alapszinten a fegyverekhez (lőszer és vaktöltény megkülönböztetése + minden kézbevételkor töltetlenség ellenőrzése + az a bizonyos négy biztonsági alapszabály)?
Ha nem, akkor ez vajon összefügg-e azzal, hogy állítólagos fegyvergyűlölő?
https://www.newsweek.com/alec-baldwin-n ... st-1641671
https://www.foxnews.com/entertainment/a ... n-prop-gun
https://www.insider.com/alec-baldwin-op ... ts-2021-10
Hát, én nem vagyok ily megengedő. Nézze már meg, hogy mégis mi van a kezében. Ha másért nem, hát akkor legalább azért, hogy legalább távolról hihető legyen az alakítása. És ugyanez célból legalább egy alap leckét talán saját kútfőből-szándékból is vehetett volna fegyverkezelésből, akárhány évtized alatt; még ha nem is tették kötelezővé számára.
Vagy csak én vagyok olyan stréber, hogy érteni akarok ahhoz, amit csinálok?
Valószínűleg egy olyan eszköznek tekintik, mint mondjuk a jelmezhez tartozó cipőt. Nem akar érteni a cipészethez, azért fizetnek valakit, hogy jó legyen a méret, ne szakadjon le a lábáról. Azért is fizetnek valakit, hogy ügyeljen a fegyverekre. No persze egy olyan filmben, ahol központi szerep jut a fegyvereknek, illik hozzá érteni alapszinten persze.pogessor írta: ↑2021.10.25. 16:06 Hát, én nem vagyok ily megengedő. Nézze már meg, hogy mégis mi van a kezében. Ha másért nem, hát akkor legalább azért, hogy legalább távolról hihető legyen az alakítása. És ugyanez célból legalább egy alap leckét talán saját kútfőből-szándékból is vehetett volna fegyverkezelésből, akárhány évtized alatt; még ha nem is tették kötelezővé számára.
Vagy csak én vagyok olyan stréber, hogy érteni akarok ahhoz, amit csinálok?
A baleseten meg kár rugózni addig, amíg nem tudjuk mi is történt.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
OFFFortitu írta: ↑2021.10.25. 16:19 Valószínűleg egy olyan eszköznek tekintik, mint mondjuk a jelmezhez tartozó cipőt. Nem akar érteni a cipészethez, azért fizetnek valakit, hogy jó legyen a méret, ne szakadjon le a lábáról. Azért is fizetnek valakit, hogy ügyeljen a fegyverekre. No persze egy olyan filmben, ahol központi szerep jut a fegyvereknek, illik hozzá érteni alapszinten persze.
Nem ismerjük az amerikai filmforgatási biztonsági protokollokat, GoZs fórumtársunk az aki a leginkább ismerheti, ha gondolja majd hozzászól.
Az szinte biztos viszont, hogyha betartják az ottani érvényes szabályozást, akkor nem történhetett volna meg a halálos kimenetelű baleset. Ennek lehet hogy része a színész általi utolsó ellenőrzés, lehet hogy nem, nem tudom. Ez már lehet hogy egy forgatás során nem reális, mert egyszerűen nem a színész dolga, vagy mert iszonyú gyorsan pörögnek az események hogy minél jobban kihasználják a k.rvadrága forgatási időt. Nem értek hozzá.
ON
Mehetne a téma az OFF-ba vagy másik topikba szvsz!
Értem a gondolatmeneted.bel írta: ↑2021.10.25. 15:38 Szia,
Legyunk realisak: a negy biztonsagi alapszabaly lofegyverre vonatkozik, aki (megalapozottan) abban a hitben van, hogy nem lofegyver van a kezeben, miert kellene hogy betartsa?
Nyilvanvalo, hogy a felvetelek elkeszitese soran a szinesz olyan emberek iranyaba fogja elsutni az eszkozt (ami egyaltalan nem fegyver), akiket nem akar elpusztitani.
Osszefoglalva: a 4 biztonsagi alapszabaly szerintem biztosan NEM varhato el ebben a helyzetben.
Az a korulmenyektol fugg, hogy az eles loszer felismerese mennyire varhato el, amiket nem ismerunk (pl. kapott-e fegyverbiztonsagi oktatast fegyvermestertol?)
Bel
De egy olyan országban - valószínűsítem az USA-ban volt a forgatás -, ahol hagyományosan vaktölténnyel töltött éles lőfegyverek is előfordulnak forgatásokon, számomra elfogadhatatlan, hogy ne legyen benne a munkakultúrában olyan szintű biztonsági oktatás, hogy mindenki, aki fegyvert vesz a kezébe önállóan képes legyen:
1. ellenőrizni a fegyver töltött-töltetlen állapotát, tudja biztonságosan üríteni a fegyvert (ha szívrohamot kap a fegyvermester, akkor is tudni kell biztonságosan letenni a fegyvereket);
2. megkülönböztetni az éles töltényt a vaktölténytől (ez mondjuk sörétes töltény esetén nekem gondot okozna);
3. soha ne fordítsa ember felé (ez mondjuk forgatáson nem mindig kivitelezhető).
Az utolsó ponthoz annyit, életemben először nyolc-kilenc évesen hallottam a vaktöltény létezéséről, a Spektrum TV Mókás mechanika (Popular Mechanics for Kids) műsorából. (1. évad 3. rész: még ezt is sikerült beazonosítanom.) Emlékszem, már abban a műsorban is elmondták: a színészek hiába lövöldöznek vaktölténnyel, nem céloznak egymásra.
Plusz ne feledjük: még az airsoft, paintball fegyverekre is vonatkoznak biztonsági szabályok, pedig ezeket deklaráltan arra tervezték és gyártották, hogy emberek szórakozásból egymásra lövöldözzenek. Mégsem adjuk csak úgy oda a kölök kezébe.
A forgatáson senki nem nyúlhat a fegyverekhez csak a fegyvermesterek.A jelenetnél a színésznek a kezébe adják megtöltve,ellenőrizve és a jelenet végén azonnal elveszik tőle.Ha elakad vagy nem működik megfelelően,akkor is azonnal elveszik tőle.A színész max tárat cserélhet benne ha olyan jelenet van de szerintem,akkor már tréningelték mint Wick-etTotoHU írta: ↑2021.10.25. 16:44 OFF
Nem ismerjük az amerikai filmforgatási biztonsági protokollokat, GoZs fórumtársunk az aki a leginkább ismerheti, ha gondolja majd hozzászól.
Az szinte biztos viszont, hogyha betartják az ottani érvényes szabályozást, akkor nem történhetett volna meg a halálos kimenetelű baleset. Ennek lehet hogy része a színész általi utolsó ellenőrzés, lehet hogy nem, nem tudom. Ez már lehet hogy egy forgatás során nem reális, mert egyszerűen nem a színész dolga, vagy mert iszonyú gyorsan pörögnek az események hogy minél jobban kihasználják a k.rvadrága forgatási időt. Nem értek hozzá.
ON
Mehetne a téma az OFF-ba vagy másik topikba szvsz!
Van sok jutubos videó amikor véletlenül elesik a színész és egyből szinte kicsavarják a kezéből a töltött fegyvert
Nem is értem ezt a dolgot.Filmforgatásra minek vinnének lőszert?Szerintem ezzel kib..tak rendesen mert rossz helyen foglalt állást
Ha nem gyakorolsz,akkor hiába vagy felkészült és tök mindegy miket viselsz...
Nem,nem.Ha már egy plusz ember belepiszkál a fegyverbe jelenet előtt,akkor már nincs felelősségvállalás.Szerintem ott állnak a fegyvermesterek és dülledt szemekkel figyelik a fegyvert,hogy még véletlenül se kerüljön a csövébe se egy pici kavics ha fetrengés van előírva.Bár ilyenkor már airsoft másolatokat használnak.Poresz írta: ↑2021.10.25. 16:48 Értem a gondolatmeneted.
De egy olyan országban - valószínűsítem az USA-ban volt a forgatás -, ahol hagyományosan vaktölténnyel töltött éles lőfegyverek is előfordulnak forgatásokon, számomra elfogadhatatlan, hogy ne legyen benne a munkakultúrában olyan szintű biztonsági oktatás, hogy mindenki, aki fegyvert vesz a kezébe önállóan képes legyen:
1. ellenőrizni a fegyver töltött-töltetlen állapotát, tudja biztonságosan üríteni a fegyvert (ha szívrohamot kap a fegyvermester, akkor is tudni kell biztonságosan letenni a fegyvereket);
2. megkülönböztetni az éles töltényt a vaktölténytől (ez mondjuk sörétes töltény esetén nekem gondot okozna);
3. soha ne fordítsa ember felé (ez mondjuk forgatáson nem mindig kivitelezhető).
Az utolsó ponthoz annyit, életemben először nyolc-kilenc évesen hallottam a vaktöltény létezéséről, a Spektrum TV Mókás mechanika (Popular Mechanics for Kids) műsorából. (1. évad 3. rész: még ezt is sikerült beazonosítanom.) Emlékszem, már abban a műsorban is elmondták: a színészek hiába lövöldöznek vaktölténnyel, nem céloznak egymásra.
Plusz ne feledjük: még az airsoft, paintball fegyverekre is vonatkoznak biztonsági szabályok, pedig ezeket deklaráltan arra tervezték és gyártották, hogy emberek szórakozásból egymásra lövöldözzenek. Mégsem adjuk csak úgy oda a kölök kezébe.
A színészek,statiszták stb testi épségével nem szórakozik senki.Ryan közlegény forgatásán nem halt meg senki pedig ott lőttek mint állat
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
shooting range
ingyom bingyom tálib-e?
Matt festék sprayt keresek földi áron.
Néztem az MFH termékeit, de vagy 7-8 szín kellene, tud valaki olcsó beszerzési forrást?
Néztem az MFH termékeit, de vagy 7-8 szín kellene, tud valaki olcsó beszerzési forrást?
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Lehet nevetni fogsz, de én a Pennyben vettem sprayt.
Nem nevetek. Most gugliztam, hogy a Motip nak is van vagy negyven matt árnyalata, az máris nem 2300, csak 1900.
Úgy látszik, ezt a festés projektet sem úszom meg olcsón.
Fizetett bér-Troll.
TotoHU írta: ↑2021.10.25. 15:45 Alec Baldwin nem állítólagos hanem tényleges fegyvergyűlölő, sőt még ezen is túllépett, a fegyverbetiltási mozgalmat tevőlegesen is támogató celebritások egyike. Célzottan az NRA-t és vezetőit támadó szervezet a NoRA szószólója.
https://www.newsweek.com/alec-baldwin-n ... st-1641671
https://www.foxnews.com/entertainment/a ... n-prop-gun
https://www.insider.com/alec-baldwin-op ... ts-2021-10
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
- montecarlo
- Fórumtag
Valaki szánjom meg, hogy amikor a fagyis, cukrászdás-cukis boltról (boltokról?) van szó, akkor milyen cím alatt található üzlet(ek)et kell érteni.
Nem értem a sok le nem írt hülyéskedés közepette. Pedig akarom Köszönöm.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
fagyis - magnum vadasz
cuki - gunbox
cuki - gunbox
montecarlo írta: ↑2021.10.27. 20:45 Valaki szánjom meg, hogy amikor a fagyis, cukrászdás-cukis boltról (boltokról?) van szó, akkor milyen cím alatt található üzlet(ek)et kell érteni.
ingyom bingyom tálib-e?
Fagyis, jégkrémes: Magnum.montecarlo írta: ↑2021.10.27. 20:45 Valaki szánjom meg, hogy amikor a fagyis, cukrászdás-cukis boltról (boltokról?) van szó, akkor milyen cím alatt található üzlet(ek)et kell érteni.
Cukrászda, cuki: önvédelmi bolt Oktogon.
Fizetett bér-Troll.
- montecarlo
- Fórumtag
Engem is furdalt a kíváncsiságmontecarlo írta: ↑2021.10.27. 20:45 Valaki szánjom meg, hogy amikor a fagyis, cukrászdás-cukis boltról (boltokról?) van szó, akkor milyen cím alatt található üzlet(ek)et kell érteni.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Ez köztudott róla - egyszerűen miután Amerikába távozott és ott nagymenő megmondóember lett, baszott visszajönni Banánisztánba és meghosszabbítani az itt hagyott sportfegyvereire a minősítést és a többi szarságot. Tehát nem illegálisan tartott lőfegyvert, hanem a legális fegyvereinek engedélyét adminisztratív okokból bevonták, de mivel 10 ezer km-re volt, nem adta le őket.
Amíg itt élt élt, rendszeres szerzőnk volt, szakmailag nem nagyon lehetett belekötni.
(Amúgy USA-brit-magyar hármas állampolgár és sztem kém:-))
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
A tömegbe beolvadást még gyakorolnia kell egy kicsit
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Mondom, h brit...Jameszbond stílusban nyomja. Háháháá
De bejutott a magyar HM-be meg az amerikai Fehér Házba is, úgyhogy valamit tudhat:-)
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Ááhhháááá!gvass1 írta: ↑2021.10.28. 06:12 Ez köztudott róla - egyszerűen miután Amerikába távozott és ott nagymenő megmondóember lett, baszott visszajönni Banánisztánba és meghosszabbítani az itt hagyott sportfegyvereire a minősítést és a többi szarságot. Tehát nem illegálisan tartott lőfegyvert, hanem a legális fegyvereinek engedélyét adminisztratív okokból bevonták, de mivel 10 ezer km-re volt, nem adta le őket.
Amíg itt élt élt, rendszeres szerzőnk volt, szakmailag nem nagyon lehetett belekötni.
(Amúgy USA-brit-magyar hármas állampolgár és sztem kém:-))
Akkor viszont sztornó, jogos amit írtál. Meg az is amit ő - egy olyan országban ahol 100 lakosra 120 lőfegyver jut, abszolút elvárható hogy legalább egy alapvető biztonsági képzésen részt vegyen gyakorlatilag mindenki. (És igen, a filmforgatásokra vonatkozó protokollok is mind érvényesek, stb stb) Ettől még szabadon gyűlölheti a fegyvereket és folytathat hadjáratot a fegyvertartók- és érdekvédőik ellen, de legalább tisztában van mi a teendő, ha találkozik eggyel. Ahogy Sun Tzu is írta: "Ismerd meg az ellenségedet, és ismerd meg magad, és katasztrófa nélkül harcolhatsz száz harccal."
Ezt ő nem tette meg, így egy tudatlanul gyűlölködő gyökér maradt, a tudatlanságának pedig vétlen halálos áldozata is lett.
Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)
A winchesterek korán halnak… EMC=Evil Machine Company...
Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)
Ez volt a falon át menet? (akkor később ez lett az IDCLIP)
(te se mai gyerek lehetsz)
(te se mai gyerek lehetsz)
"..."
-
- Veterán
Jaja... No Clipping Amikor indítottuk a Doom-ot, akkor kapásból IDDQD, IDKFA kombó jött, és ha kellett az IDSPISPOPD.
És jó évjárat a '75
A winchesterek korán halnak… EMC=Evil Machine Company...
Ööööö... Mintha ő lenne a film producere is. Azaz tevőlegesen érintett abban, hogy megfelelő emberek adják akár az ő kezébe, akár a vele szemben álló kezébe a valóban töltetlen "hideg" fegyvert.Fortitu írta: ↑2021.10.25. 16:19 Valószínűleg egy olyan eszköznek tekintik, mint mondjuk a jelmezhez tartozó cipőt. Nem akar érteni a cipészethez, azért fizetnek valakit, hogy jó legyen a méret, ne szakadjon le a lábáról. Azért is fizetnek valakit, hogy ügyeljen a fegyverekre. No persze egy olyan filmben, ahol központi szerep jut a fegyvereknek, illik hozzá érteni alapszinten persze.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Nyilván kézreeső pofozni a fegyvertartás elleni aktivista Alec Baldwint, de neki mint producernek nem egyértelmű, hogy mennyi köze volt a biztonsági protokoll gyengeségéhez, és a nem megfelelő fegyvermester kiválasztásához. Erre nem látok rá, de csak azért mert egy fegyverfób gyökér az arc, ne süssük rá egyből a dolgot, mert nem értünk az amerikai filmiparhoz. Gozs fórumtársunkon kívül talán senki sem érti pontosan hogyan mennek ezek a dolgok odaát.
Egy zárt FB fórumban osztotta meg valaki ezt a szösszenetet arról, hogy pontosan milyen szabályok mentén zajlik az USA-ban egy filmforgatás.
"Sharing this from my colleague and friend Joel Kramer
To my non film friends wondering how guns work on a movie set:
Guys the first and last line of safety is the 1AD. It is their responsibility on set to be sure all safety protocols are set. From safety meetings to ensuring all crew are capable of doing their job. His boss is the UPM or Line producer and not the director as the name might imply. 1st assistant director is the safety officer and is the only one on set along with the Stunt Coordinator with the full backing of the industry to shut down the film at any point. And every union member must obey. For their safety and the safety of others.
Gun protocols:
1) the armorer would never ever ever bring a live round on set. One that shoots a projectile. They are never used. A skilled armorer would never mix ammunition at home, in the shop (except to make blanks) and never on set. Boxes are labeled so that anyone finding the box on the shelf will know exactly what they are looking at.
2) blanks are kept separate from all other props and especially weapons and are brought out only for scenes where they are fired.
3) a safety meeting takes place where 100% of the crew participates regardless of what they are doing. “Finish what you are doing, we’ll wait.” Once every crew member safety can participate the 1st AD announces how many live rounds (blanks) are on set. How many are being loaded into a fire arm. Before loading them they shine a flashlight (or watch the armorer shine the flash light up the barrel so the light can be seen from the chamber proving no debris or bullet is lodged in the barrel. All crew are welcome to review the clear path light precaution. Until all crew are satisfied nothing can be done with that weapon.
4) the armorer loads the rounds into the weapon and delivers a “hot gun on set!” Or if no rounds are loaded after all of the above has taken place, a “cold gun on set”.
5) every crew member and actor can look at the weapon at that point to confirm its condition, loaded or not.
6) the armorer (not the first AD or director) hands the gun to the actor. “Fire in the hole” is announced as the actor readies the scene . The crew all repeats “fire in the hole” so there is no chance someone isn’t aware there will be a round discharged. (If a dry fire is the plan they do not announce fire in the hole. (Rust was not anticipating a discharge. The bullet was supposed to be a fake bullet to be seen through the front of the chamber to look loaded. it was in fact a real bullet accidentally mixed in with the dummy rounds)
7) the actor carries out the directions given by the director when he calls action. Firing the gun, aiming the gun, throwing the gun etc. At no point is it appropriate to aim the weapon at someone during any of this. Scenes where a person is shot, it’s up to the actor to aim just off the target for safety. After the scene, and they call cut. Everyone moves out of the way of the armorer so he can collect the weapon from the actor, removing it from the area and clearing the weapon of all unspent rounds.
8 She safety’s the weapon and stores it properly where nobody can access it if she will not be reloading it for the scene or keeping it in reach to reset it in the immediate future. Nobody NOBODY has the authority to touch that weapon without the armorer present and approving. ”
Arra gondolok, hogy ő intézi a költségvetést, mire (kire?), mennyit költenek. És a hírek szerint nem éppen dúskáltak a pénzben.TotoHU írta: ↑2021.11.02. 18:11 Nyilván kézreeső pofozni a fegyvertartás elleni aktivista Alec Baldwint, de neki mint producernek nem egyértelmű, hogy mennyi köze volt a biztonsági protokoll gyengeségéhez, és a nem megfelelő fegyvermester kiválasztásához. Erre nem látok rá, de csak azért mert egy fegyverfób gyökér az arc, ne süssük rá egyből a dolgot, mert nem értünk az amerikai filmiparhoz. Gozs fórumtársunkon kívül talán senki sem érti pontosan hogyan mennek ezek a dolgok odaát.
Amit leírtak az FB fórumon, az szép és jó, kb. így kellene lennie. De itt valahogy mégsem így történt minden. Alkalmasint nem is nagyon fogjuk megtudni, hogy hogyan. De ez ilyen sport...
A színész feladata, hogy kissé a cél mellé célozzon - én így fordítanám.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
- WildBear23
- Veterán
XBOX360
Sziasztok!
Tudtok XBOX360-ra nem nagyon futurisztikus lövöldözős játékot ajánlani?
Most fejeztem be az XCOM-The Bureau-t, bejött a retro feeling.
(A Brothers in arms-ot ajánlotta valaki, de azt nem seedelik az ncore-n.. :-/
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Re: XBOX360
PC Master Race! Escape from Tarkov. Ha szereted ha fáj. Egy olyan párkapcsolat, ahol mindig vernek, de valamiért mindig visszamész.WildBear23 írta: ↑2021.11.03. 11:17 Sziasztok!
The Bureau.jpg
Ezzel most nem segítettem a te gondodon, de én most ezzel tolom, és fáj, de mindig visszamegyek
Egy kis nyálcsorgatás fegyvermelegeknek:
https://www.youtube.com/watch?v=-XgSuIfzpn0
- WildBear23
- Veterán
Arra azt írják, hogy csak PC-re jelent meg..Fortitu írta: ↑2021.11.03. 13:32 PC Master Race! Escape from Tarkov.
https://www.youtube.com/watch?v=-XgSuIfzpn0
Igen, ezért mondtam, hogy ezzel most neked nem segítettem, de ha már így a játék a téma, ezt bedobtam, mint ajánlat.
Ha a PC is jó, akkor előkaparom neked a régi Delta Force lemezem. Az elég retro.
- WildBear23
- Veterán
XBOX360 please!!!
Amúgy -ha már retro- kevés játék tudta überelni a BLOOD c. játék hangulatát.
De az még DOS-os, úgyhogy über-retro, viszont szerepelt benne Keresztapa.
Max Payne!WildBear23 írta: ↑2021.11.03. 11:17 Sziasztok!
The Bureau.jpg
Fizetett bér-Troll.
- WildBear23
- Veterán
-
- Fórumtag
Most kérek elnézést a kérdésemért, de belegabajodtam, mint kiscica....
Szóval 2023 jan 01. tól nem lehet gumiképes gáz riasztó minősítésü fegyvert venni (pl alfa g0x0),de a szabályozás a jelenleg is múzeális besorolású gumisokat is érinti (pl zalán)?
Tényleg bocsi tudom minden is tele van gumis témával, de itt olvastam egy hozzászólást, hogy a gáz riasztó minősítésü gumisok 2023 után legfeljebb muzeáliként forgalomba...
Szóval 2023 jan 01. tól nem lehet gumiképes gáz riasztó minősítésü fegyvert venni (pl alfa g0x0),de a szabályozás a jelenleg is múzeális besorolású gumisokat is érinti (pl zalán)?
Tényleg bocsi tudom minden is tele van gumis témával, de itt olvastam egy hozzászólást, hogy a gáz riasztó minősítésü gumisok 2023 után legfeljebb muzeáliként forgalomba...
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
PONT A NAPOKBAN LETT KITáRGYALVA jog és fegyverben, mert oda is való!Kontrolle13 írta: ↑2021.11.03. 15:47 Most kérek elnézést a kérdésemért, de belegabajodtam, mint kiscica....
ovbmg
-
- Fórumtag
Írtam, hogy láttam valahol....
És köszönöm!
"valaki szabotálni akarta a jelenetet, így szándékosan tehette a dobozba a vaktölténnyel teljesen megegyező külsejű éles lőszert."
Tényleg létezik ilyen, hogy annyira egyformák, hogy egy képzett és hozzáértő ember ránézésre (komolyabb vizsgálódás nélkül) össze tudja keverni őket?
Tényleg létezik ilyen, hogy annyira egyformák, hogy egy képzett és hozzáértő ember ránézésre (komolyabb vizsgálódás nélkül) össze tudja keverni őket?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Nyilván: NEM.AndyA írta: ↑2021.11.04. 12:56 "valaki szabotálni akarta a jelenetet, így szándékosan tehette a dobozba a vaktölténnyel teljesen megegyező külsejű éles lőszert."
Kamu védekezés valami nagyon ostoba ügyvédtől valószínűleg.
Mese, mese, mess kenyeret… Valaki azzal a varázslattal próbálkozik, hogy ha hülyének néz, akkor hülyék is leszünk. A médián keresztül próbálja megdumálni a világ hozzá nem értő részét (többségét?).AndyA írta: ↑2021.11.04. 12:56 "valaki szabotálni akarta a jelenetet, így szándékosan tehette a dobozba a vaktölténnyel teljesen megegyező külsejű éles lőszert."
Vagy fogalma sincs arról mit beszél. Jó kérdés, melyik lehetőség rosszabb.
Egy képzett és hozzáértő ember még vakon is kitapintja, hogy a hüvelynyaknál lövedék vagy csillagperemezés van: A fa lövedékes gyakorlólőszer az kicsit más téma ("36 M. fadugós töltény"). De annak semmi keresnivalója sincs filmforgatáson vagy színházban.
Ökölszabályként pedig az élet minden területére igaz, hogy aki belső munkát, szabotázst, idegen ügynököket és más kémfilmes forgatókönyveket kezd el emlegetni - főleg tagadhatatlan bizonyítékok nélkül -, annak vaj van a fején.
Ahogy én látom, Alec B. színészként nem felelős, egy kelléket használt, amihez ha ért is, nem várható el tőle, hogy átnézze. Ha szemből vesznek egy forgótáradsal leadott lövést, akkor én elvárom, hogy a dobban láthatóan lövedékhegy legyen, és ne más. Ez a fegyvermester feladata, gondoskodni az adott jelenetben használt eszközökről, megfelelő műszaki megoldásról biztonságról.
Viszont úgy tudom, producerként mindenért felel, ami a forgatáson történik. Különösenha más stábtagok már jelezték is, hogy ez így nem lesz jó.
A sokak által agyondícsért Aranyélet számomra pl. nézhetetlen volt, amikor gázpisztolyos tűzharcokon kellett volna izgulnom.
Viszont úgy tudom, producerként mindenért felel, ami a forgatáson történik. Különösenha más stábtagok már jelezték is, hogy ez így nem lesz jó.
A sokak által agyondícsért Aranyélet számomra pl. nézhetetlen volt, amikor gázpisztolyos tűzharcokon kellett volna izgulnom.
A filmes vaktöltények nem ennyire rövidek.Főleg a látható "hevederben" fajtáknak szinte a lövedék teljes hossza megvan és hegyesre van összehúzva.De a 9x19 para vaktölténynek is van lövedék imitációja.Poresz írta: ↑2021.11.04. 14:37 Mese, mese, mess kenyeret… Valaki azzal a varázslattal próbálkozik, hogy ha hülyének néz, akkor hülyék is leszünk. A médián keresztül próbálja megdumálni a világ hozzá nem értő részét (többségét?).
Vagy fogalma sincs arról mit beszél. Jó kérdés, melyik lehetőség rosszabb.
Egy képzett és hozzáértő ember még vakon is kitapintja, hogy a hüvelynyaknál lövedék vagy csillagperemezés van:
Live and blank cartridge.png
Live and blank cartridge photo.jpg
A fa lövedékes gyakorlólőszer az kicsit más téma ("36 M. fadugós töltény"). De annak semmi keresnivalója sincs filmforgatáson vagy színházban.
Ökölszabályként pedig az élet minden területére igaz, hogy aki belső munkát, szabotázst, idegen ügynököket és más kémfilmes forgatókönyveket kezd el emlegetni - főleg tagadhatatlan bizonyítékok nélkül -, annak vaj van a fején.
Hááát....egy doboz ilyen vaktölténybe belekeveredik 1db lőszer azt nem biztos,hogy észreveszi aki nem ezzel foglalkozik naponta.
De ha nem azt akarják, hogy durranjon, hanem egy olyan jelenetet, ahol a lőszernek látszania kell, pl tárazás, vagy a revolvernek szemből, akkor nem ilyet kell használniuk, hanem az élessel majdnem megegyező dummyt.chucky írta: ↑2021.11.04. 18:34 A filmes vaktöltények nem ennyire rövidek.Főleg a látható "hevederben" fajtáknak szinte a lövedék teljes hossza megvan és hegyesre van összehúzva.De a 9x19 para vaktölténynek is van lövedék imitációja.
Hááát....egy doboz ilyen vaktölténybe belekeveredik 1db lőszer azt nem biztos,hogy észreveszi aki nem ezzel foglalkozik naponta.
e1ef736c3166b44cafd5f6984b6cda01_4_3.jpg
SA35-2.jpg
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
A filmes dummy-k nagyon könnyen megkülönböztethetők az élestől. A dummy-ban lőpor helyett egy csapágygolyó van, ami rázáskor kocog. Minden ilyen dummy egy mozdulattal ellenőrizhető bármikor. Ezt Gozs topiktárs mondta/mutatta.
Íg: van. Egy szinésztől viszont nem elvárás, hogy a betárazott fegyverben tudja mi van. Akkor és ott az nem az ő dolga.
Nekem is elég furán hangzott, de Amerikában annyi hülyeség létezik, hogy még ezt is kinéztem belőlük. Hiszen amúgy pontosan az a lényeg, hogy egyértelműen, egyetlen pillantásra meg lehessen mondani, hogy az bizony ÉLES lőszer! Ezt kell tudni megkülönböztetni, amihez képest - stílszerűen - a lőtéri kutyát nem érdekli, hogyan néz ki a vaktöltény, csak másképp nézzen ki.
Ha valaha gyártani fogok pufferpatront vagy oktató töltényt, ezt a megoldást tuti ellopom. Zseniális!
+1 pontosanzora írta: ↑2021.11.04. 15:53 Ahogy én látom, Alec B. színészként nem felelős, egy kelléket használt, amihez ha ért is, nem várható el tőle, hogy átnézze. Ha szemből vesznek egy forgótáradsal leadott lövést, akkor én elvárom, hogy a dobban láthatóan lövedékhegy legyen, és ne más. Ez a fegyvermester feladata, gondoskodni az adott jelenetben használt eszközökről, megfelelő műszaki megoldásról biztonságról.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Sziasztok .
Az ázsia centerben van olyan bolt ahol weaver sínt , bipodot és egyebeket kapni ?
Az ázsia centerben van olyan bolt ahol weaver sínt , bipodot és egyebeket kapni ?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
ugy 5 db
Azért a bordázottan horpasztott oldalú hüvely sem hülyeség. A kettő kombója lenne igazi. Az tapintásra is megvan, a fegyverbe betárazva/betöltve pedig a fegyverből hallatszana a zörgés.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
4. napja harcolok egy rohadt kis egérrel ami éjszakánként a tetőtéri mennyezetben kapirgál
Rendesen hallom merre megy és a rágcsálását.Felraktam egy vadfigyelő kamerát,hogy lássam merről jön és hol mozog a padláson.Az első felvételen frankón látszik ahogy körbejárkálja az egér irtószert de nem nyúl hozzá.Hoztam rúgós egérfogót és kitettem két helyre.Tegnap hajnali 2-ig fent voltam a rohadék annyira dolgozott a szigetelésben.Jött ma a haver és mondja,hogy kolbászt kell tenni a csapdába mert annak nyálcsorgató a szaga.Főleg ha vega a kis dög! Felmentem és betáraztam kolbásszal.Erre ott pakolászok és egyszer csak kiugrik az egér a deszka padlóborításból és driftelve elrohan a sarokba.Én meg lerohantam és betáraztam az airsoft Berettát és gyerünk vissza.Nyoma veszett...........
Beélesítettem a kamerát és várok,hogy jön-e kolbászt zabálni
A macskát felvittem tegnap a padlásra de csak értetlenül nézett rám
Rendesen hallom merre megy és a rágcsálását.Felraktam egy vadfigyelő kamerát,hogy lássam merről jön és hol mozog a padláson.Az első felvételen frankón látszik ahogy körbejárkálja az egér irtószert de nem nyúl hozzá.Hoztam rúgós egérfogót és kitettem két helyre.Tegnap hajnali 2-ig fent voltam a rohadék annyira dolgozott a szigetelésben.Jött ma a haver és mondja,hogy kolbászt kell tenni a csapdába mert annak nyálcsorgató a szaga.Főleg ha vega a kis dög! Felmentem és betáraztam kolbásszal.Erre ott pakolászok és egyszer csak kiugrik az egér a deszka padlóborításból és driftelve elrohan a sarokba.Én meg lerohantam és betáraztam az airsoft Berettát és gyerünk vissza.Nyoma veszett...........
Házban-lakásban nekem az vált be legjobban, hogy az ajtók küszöbére teljes szélességben egérragasztót tettem ki, így nem tudott közlekedni. Egy-két éjszakán belül meglett. A te eseted bonyolultabb. Egércsapda és hasonló sajnos nekem sem vált be.
Tipikus macska.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Újabb késes allahakbározás vonaton Bajorországban, szerencsére a policáj éppen arra járt.
A banánsajtóban persze "zavart" elkövető...
https://telex.hu/kulfold/2021/11/06/nem ... regensburg
A banánsajtóban persze "zavart" elkövető...
https://telex.hu/kulfold/2021/11/06/nem ... regensburg
Dióval szoktam csalizni. Persze csak a belével!chucky írta: ↑2021.11.06. 16:51 4. napja harcolok egy rohadt kis egérrel ami éjszakánként a tetőtéri mennyezetben kapirgál
576751e8d6e9cdf1dcb2c7986e434312.gif
Ragasztót vmi olyasmire tegyél, amit utána nem sajnálsz kidobni. De rugós csapdába is dióbelet rakok. Nálunk műxik.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Hali!
Hova fejlődött végül Poresz tt réz boxer fejlesztés projektje?
Hova fejlődött végül Poresz tt réz boxer fejlesztés projektje?
Kicsit késett most mert 1.40-kor érkezett meg és kezdett volna melózni.A tükörfóliában nagyon zörgött eddig de most lopakodik a rohadék és alig hallom.A csapdákat elkerülte megint és a kamera sem rögzített semmit.Rohadék kis dög nagyon óvatos lett.
Befújtam tömény ecettel a deszkákat meg amit lehetett.Az erős szagokat nem szereti
Azóta ott lapul a fóliában és nem mozdul.Nem hagyom aludni pedig ilyenkor már elfáradnak.
Most a ragasztó következik de túl sok mozgástere van
Nem is értem mit eszik mert napok óta itt van a padláson és itt nincs kaja.A csapdákban meg érintetlen volt a fincsi kolbász meg minden.
Elképzelem ahogyan álcafestéssel az arcodon ott ülsz a sötét sarokban és kaján vigyorral várod hogy lecsaphass rá.chucky írta: ↑2021.11.07. 06:01 Kicsit késett most mert 1.40-kor érkezett meg és kezdett volna melózni.A tükörfóliában nagyon zörgött eddig de most lopakodik a rohadék és alig hallom.A csapdákat elkerülte megint és a kamera sem rögzített semmit.Rohadék kis dög nagyon óvatos lett.
Befújtam tömény ecettel a deszkákat meg amit lehetett.Az erős szagokat nem szereti
Azóta ott lapul a fóliában és nem mozdul.Nem hagyom aludni pedig ilyenkor már elfáradnak.
-
- Fórumtag
Van ennél egyszerűbb, a régi paraszt-módszer: virágcserép, félbefűrészelt dióval. Eddig mindet meg tudtam vele fogni,ami belógott. Ez is csak egylövetű, mint a normál csapda.
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Háromféle dolog szokott beválni egér ellen: dió-mogyoró/kolbász/csoki! Van amelyik válogat, és csak az egyiket szereti. Amúgy ha száraz macskatápon él a léhűtő, akkor egy szem macskatáppal is lehet próbálkozni, nekem a szemes kutyatápot szerették. A csoki/kakaó azért jó, mert rá lehet kenni az egérfogóra, és nem tudja lecsenni.chucky írta: ↑2021.11.06. 16:51 4. napja harcolok egy rohadt kis egérrel ami éjszakánként a tetőtéri mennyezetben kapirgál
576751e8d6e9cdf1dcb2c7986e434312.gif
A macska vadászszenvedélyét pár nap diéta felélénkíti...
Igen, keresztapáméknál is ilyen finnyás egerek voltak. Nyilván sajttal kezdtük a próbálkozást, de a csoki hozta meg a sikert.swordmanus írta: ↑2021.11.07. 12:56 Háromféle dolog szokott beválni egér ellen: dió-mogyoró/kolbász/csoki! Van amelyik válogat, és csak az egyiket szereti. Amúgy ha száraz macskatápon él a léhűtő, akkor egy szem macskatáppal is lehet próbálkozni, nekem a szemes kutyatápot szerették. A csoki/kakaó azért jó, mert rá lehet kenni az egérfogóra, és nem tudja lecsenni.
Meg a "ragacs", mert az összes többi csapdát elkerülték.
-
- Fórumtag
Szerezz élvebefogót , 2 hét alatt egy ilyen a garázsból 37 egeret csípett meg . Pár db gabonaszem szalámihéj ...chucky írta: ↑2021.11.07. 06:01 Kicsit késett most mert 1.40-kor érkezett meg és kezdett volna melózni.A tükörfóliában nagyon zörgött eddig de most lopakodik a rohadék és alig hallom.A csapdákat elkerülte megint és a kamera sem rögzített semmit.Rohadék kis dög nagyon óvatos lett.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Az agyhalálnak is vannak fokozatai. Ez level 1000+1.
Alec Baldwin: All Movies With Guns on the Set Should Have a Cop to Ensure Safety
https://www.thetruthaboutguns.com/alec- ... re-safety/
Alec Baldwin: All Movies With Guns on the Set Should Have a Cop to Ensure Safety
Amúgy meg defund the police, mi?gvass1 írta: ↑2021.11.08. 18:37 Az agyhalálnak is vannak fokozatai. Ez level 1000+1.
Ez a kis szaros ki..szik velem rendesenVersecki Csaba írta: ↑2021.11.07. 14:03 Szerezz élvebefogót , 2 hét alatt egy ilyen a garázsból 37 egeret csípett meg . Pár db gabonaszem szalámihéj ... Screenshot_2021-11-07-14-01-40.png
Már átment lopakodósba és alig hallom a mozgását
A csapdákat elkerüli és már a kamera sem mutat semmit.A hintőpor se vált be,hogy lássam merről merre mozog és hová tegyem a ragacsot.swordmanus írta: ↑2021.11.07. 12:56 Háromféle dolog szokott beválni egér ellen: dió-mogyoró/kolbász/csoki! Van amelyik válogat, és csak az egyiket szereti. Amúgy ha száraz macskatápon él a léhűtő, akkor egy szem macskatáppal is lehet próbálkozni, nekem a szemes kutyatápot szerették. A csoki/kakaó azért jó, mert rá lehet kenni az egérfogóra, és nem tudja lecsenni.
Most 2 liter tömény ecetes vizet permeteztem szét a padláson és azóta nem hallom.
Megpróbálom kiűzni a rohadékot
Azon agyaltam,hogy egy 2 kg-os CO2 oltóval befújok neki de lehet,hogy van gázálarca is
Még szerencse,hogy nem a lángszórót ajánlottad Így legalább megmarad az alsó szint
Szét kell szórni némi kapszaicint hehe. Akkor semmi se marad meg ott szívesen (te se)chucky írta: ↑2021.11.08. 19:08 A csapdákat elkerüli és már a kamera sem mutat semmit.A hintőpor se vált be,hogy lássam merről merre mozog és hová tegyem a ragacsot.
Most 2 liter tömény ecetes vizet permeteztem szét a padláson és azóta nem hallom.
Megpróbálom kiűzni a rohadékot
Azon agyaltam,hogy egy 2 kg-os CO2 oltóval befújok neki de lehet,hogy van gázálarca is
Amúgy meg:
https://youtu.be/1bqSgvEZNtY
2. napja nem hallom.Úgy látszik nem akart savanyúság lenniFortitu írta: ↑2021.11.08. 21:36 Szét kell szórni némi kapszaicint hehe. Akkor semmi se marad meg ott szívesen (te se)
Amúgy meg:
https://youtu.be/1bqSgvEZNtY
Hűűűűű,ekkora egerek potyognának a plafonból
Ott a pont!
De sajnos Chuckynak sem fog a padláson befújt CO2 szépen leereszkedik majd a földszintre - igaz, egy szoba légterében elosztva ez nem annyira veszélyes. Ha jó a födém szigetelés, akkor a folyamat elég lassan is megy végbe ahhoz, hogy megölje az egeret. A nagyobbik probléma az lesz, ha a "Cokettő" eléri a célját, és valóban megöli az egeret. Chucky TT nem fog örülni az ismeretlen helyen békésen oszladozó egér tetemnek ...
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Optimális esetben gyorsan mumifikálódik, nagyon pici a tetem.Petya357 írta: ↑2021.11.09. 11:05 Ott a pont!
De sajnos Chuckynak sem fog a padláson befújt CO2 szépen leereszkedik majd a földszintre - igaz, egy szoba légterében elosztva ez nem annyira veszélyes. Ha jó a födém szigetelés, akkor a folyamat elég lassan is megy végbe ahhoz, hogy megölje az egeret. A nagyobbik probléma az lesz, ha a "Cokettő" eléri a célját, és valóban megöli az egeret. Chucky TT nem fog örülni az ismeretlen helyen békésen oszladozó egér tetemnek ...
Ez valszeg nőstény volt mert 4 napig ugyanazon a helyen zörgött.Gondolom fészket épített
Szült volna 20 kis rohadékot
Az irtószerben van állítólag valami cucc amitől mumifikálódnak gyorsan.Fene tudja
Tudtam volna örülni ha kunyúvad mert az a biztos.Petya357 írta: ↑2021.11.09. 11:05 Ott a pont!
Ahogyan a hatóságok kies kis hazánkban működnek, én nem örülnék neki, ha ennyire összevonnának minden adatbázist. Tudod, a Nagy Testvér figyel... Amúgy technikailag nem lenne akadálya, jelenleg is csak jogszabályi van. Anno pont a személyi számot szánták egy olyan azonosítónak, ami mindenhol ugyanaz, de - szerencsére - sem a jogszabályok, sem az akkori hivatali hozzáállás nem tette lehetővé, hogy ezt meg is valósítsák. Ezért van személyi számod, mert egyes rendszerekben az azonosít, más rendszerekben meg a személyi igazolványod vagy az útleveled stb. A személyi szám amúgy azért lenne mindenre jó, mert soha nem változik. Az igazolványaid száma igen, amikor lejár, és újat kell csinálni. Mondjuk azt sem értem teljesen, hogy némelyik miért jár le egyáltalán, de mindegy. Fogjuk rá, hogy minden tíz évben új fénykép kell bele, a jogsihoz új orvosi, hogy vezetésképes állapotban van-e még az ember stb... Ebbe ne menjünk bele mélyebben.Poresz írta: ↑2021.11.10. 11:16 Plusz a fegyverviselési engedélynek személyre kellene szólnia, nem konkrét fegyverre: "Ez a fegyverviselési engedély igazolja, hogy XY (született Atlantisz, i.e. 823 13. hó 52.), anyja leánykori neve YZ) bármilyen gáz-riasztó fegyvert viselhet."
FélOFF
Pluszplusz azt sem értem, 2021-ben minek ennyi kártya? Miért kell egy kártyapaklival mászkálnom?
Egy személyi igazolvány, rajta QR-kód: a rendőr/hivatalnok az okostelefonjával leolvassa, és azonnal látható a lakóhely ("állandó lakcím"), tartózkodási hely ("ideiglenes lakcím"), vezetői engedély, védettségi igazolvány, fegyvertartási engedély, fegyverviselési engedély, TAJ-szám, adóazonosító jel, diákigazolvány…
A központi adatbázisban pedig beállítható, hogy aki leolvassa, az mit láthat. Például az egyetem tanulmányi osztályának semmi köze sincs ahhoz, hogy van-e jogosítványom nagymotorra.
Vagy ugyanez ujjlenyomattal.
OFF
Azt pedig magyarázza el nekem valaki, hogy mire való a "személyi azonosító" és a "személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány", azaz a lakcímkártya hátoldala. A személyi igazolvány száma ("okmányazonosító") nem elég egyedi? Szőkőévente egyszer kell megadnom.
De kezdünk nagyon eltérni a fórumtémától, ez inkább az Off-ba való, úgy gondolom.
- nemtokregelni
- Veterán
Leginkább az AB nem tette lehetővé a rendszerváltás után - ezért van ma külön adószámod, TB számod és még egy rakás farokság. Ami alkotmányjogi oldalról szerencsésebb, de azért ne legyenek senkinek illúziói, az arra feljogosított szervezetek bárkiről, bármilyen adatot képesek kinyerni a nyilvántartásokból, ha arra szükségük van.AndyA írta: ↑2021.11.10. 11:36 Ahogyan a hatóságok kies kis hazánkban működnek, én nem örülnék neki, ha ennyire összevonnának minden adatbázist. Tudod, a Nagy Testvér figyel... Amúgy technikailag nem lenne akadálya, jelenleg is csak jogszabályi van. Anno pont a személyi számot szánták egy olyan azonosítónak, ami mindenhol ugyanaz, de - szerencsére - sem a jogszabályok, sem az akkori hivatali hozzáállás nem tette lehetővé, hogy ezt meg is valósítsák. Ezért van személyi számod, mert egyes rendszerekben az azonosít, más rendszerekben meg a személyi igazolványod vagy az útleveled stb. A személyi szám amúgy azért lenne mindenre jó, mert soha nem változik. Az igazolványaid száma igen, amikor lejár, és újat kell csinálni. Mondjuk azt sem értem teljesen, hogy némelyik miért jár le egyáltalán, de mindegy. Fogjuk rá, hogy minden tíz évben új fénykép kell bele, a jogsihoz új orvosi, hogy vezetésképes állapotban van-e még az ember stb... Ebbe ne menjünk bele mélyebben.
De kezdünk nagyon eltérni a fórumtémától, ez inkább az Off-ba való, úgy gondolom.
Sapienti sat.