Thunder írta: ↑2021.10.26. 20:38
Sziasztok,
tanácsotokat és véleményeteket szeretném kérni egy nemrég történt dologgal kapcsolatban. Gondolkoztam, hogy melyik rovatban posztoljam, végül erre jutott a választásom, mert kb a rovat címének megfelelő szituáció állt elő:
egy bp környéki kellemes adottságú tájon sétáltunk a párommal, szép napfényes kellemes indiánnyár, lankás vidék, nyugi, pár kutyasétáltató, idill. Bő fél órás séta után egy kicsit eldugottab helyre jutottunk ahol egy kedves tanya állt, lovakkal, tehenekkel, tyúkokkal. Magával ragadó volt a béke és nyugalom érzése, a kérődző tehenek, kapirgáló tyúkok. Pár perc nézelődés után visszafelé vettük az irányt egy murvás úton. Ekkor kezdtek gyülekezni a fellegek. Párom észrevette, hogy mikor kb 150 méterre voltunk a tanyától, 4 (!!) kuvasz megjelent a tanya előtt, szabadon, nincs kerítés és minket néznek. Ez értehtően eléggé nyugtalanította, mire én: csak nyugi, semmi izgalom, sétáljunk tovább, vlsz látják, hogy távolodunk és nem tyúktolvajok vagyunk, nekik nincs dolguk. Sajnos nem ez történt, mert párom , aki intezíven nézegetett hátrafelé, egyszer csak elsikította magát, hogy a kutyák nekkiramodtak és felénk rohannak. Ekkor meghűlt bennem a vér, kb 150-180 méterre a 4 dög valóban megindult. Gazda sehol, mi meg kb lesokkolva. A látvány valóban rémisztő volt, a közismerten instabi lelkületű kuvasz, aki a túltenyésztés miatt sokszor gazdáját is megtámadja, feltartóztathatalan erővel közeledett. Most akkor mit csináljunk??? Szégyen a futás, de *rva anyját aki kerget jeligére, futásnak eredtünk, dombnak fölfelé. Ezek utánunk, a távolság meg köztünk csökkent, ahogy hátra-hátra pillantgattam. Kő, kis szikladarab, fa, husáng, bármi, amivel kicsit védekezni lehetne nincs, erdő/fa, amire felmászhatnánk sehol, egy szántó közepén voltunk. Nálam egy legál méretú spyderco, recézett pengével, ami brutáljól vág, de a kuvasz nemezes bundája ellen vicc kategória vlsz - főleg négy ellen! Egy szó mint száz, futottunk megálltunk, mert kb a sprint után a halálunkon voltunk, azok is néha lelassítottak, de nem álltak le soha. Legközelebb kb 20-30 méterre kerültek, éreztük a lihegésüket. Szó szerint azt éreztük, hogy az életünkért futunk. Végül többszöri sprint etap megtétele után feladták. Lemaradtak. Megmenekültünk, szó szerint.
Basszus, de érdekes, a múlt héten én is először használtam CR-sprét kutya ellen.
Fentiekhez hasonló szetting, Budapest környéki kellemes adottságú táj, szép napfényes indián-nyár reggel, hajladozó árvalányhajas fennsík, zsebben CR-spray, agykiszellőztető-hatékonyságnövelő reggeli séta, tőlem 50 méterre két fickó kutyát sétáltat, egyik egy német juhász jellegű ebet pórázon, a másik valami alacsony kutyit, póráz nélkül.
Egyszercsak az alacsonyabb kutya elkezd rohanni felém. A gazdi mögötte ordítja, hogy "Állj, állj! Ne!" .
A dög két másodperc alatt zárta az ötven méteres távot. Volt időm kibiztosítani a CR-sprét, elővenni, nyújtott karral célozni, volt idő látni, hogy valami széles pofájú fekete alacsony dög (pont, mint egy pitbull, gondoltam). A kutya elém ér, ekkor rácisszentek egyet. Inkább elé, mint rá. Kutya leáll, itt már látom, hogy labrador, szóval nem egy horrorkutya. Gazdi odaér, és a következőt mondja: - Fújja csak le. Fújja csak le, hogy megtanulja, hogy nem szabad rárohanni az emberre. Szeretetből teszi.
Némi kommentár után hagytam a francba.
És, a rohadt életbe, másnap ugyanez a szitu megismétlődik, csak húszméteres távolságból. Rámrohanás, cisszentés, megállás, gazdi odaér. Ekkor már szóltam a tagnak, hogy kösse pórázra a kutyáját. Pont.
Következtetések:
1. A második alkalommal kicsit szél volt, félrefújta a permetet, de azért a kutya megállt. Minthogy már az ősidőkben tapasztaltam, mit szól a kutya a hajlakkhoz (megáll, nem támad, megzavarja a sprézés), egyértelmű, hogy EGY kutya esetében a gázspré azért elég jó. Megzavarja a dögöt, nem erre számít, és leáll.
2. A situational awareness az kritikus. Mi haszna lett volna, ha rálövök a GP-vel (Record Cop)? Gazdi halálra rémül, esetleg feljelent, értelem nélküli pereskedés egy rohad labi miatt, stb. A labi puszta szeretetből mászott rám, a cisszentés pont elég volt. De nyilvánvaló, hogy, mondjuk, egy - vagy több - agresszív kutya támadás esetén a GP a tuti, még szélben is.
3. Teccik, nem teccik, sajnos, ki kell mondani, hogy igenis van olyan kutyafajta, amitől inkább tartani kell. Az inkább veszélyesebb a pitbull/Staffo (ne is próbálj meggyőzni. Beszéltem tenyésztővel, aki körömszakadtáig védte a fajtát. Nézte volna meg inkább a halálos kutyatámadások listán a fajtaneveket), a német juhász, a roti. Szerintem még a közép-ázsiai juhász meg a kaukázusi is állati kiszámíthatatlan. Bocs, ben77, a kuvaszt is ide sorolom (a komondort nem). A kuvaszt nagyon-nagyon kiszámíthatatlan és veszélyes fajtának tartom. Az ember tiszteletének, felsőbbrendűsége elismerésének csak a szikráját látom benne. Elméletem szerint a mai kuvasz degenerációs tenyésztési folyamat végterméke. De győzz meg, ha nem lenne igazam. Főleg, ha tenyésztő vagy.
NB - a másik véglet, amitől a legkevésbé kell tartani, szerintem a border collie, a golden retriever, és (uszkártenyésztőként mondom) az uszkár. Főleg, ha a kutya egyedül van. Ezekben a fajtákban nagyon kevés van az ember felé irányuló sérülést okozó agresszióból. (Ja, és persze a bichon, stb, meg a térd alatti méretű kutyik. Ezek megrendszabályozásához elég egy összecsavart újság is [A4-es papírlap, hehe
].