Az IFAK leirasomat kiegeszitendo, az erszoritokrol ez a velemenyem:
Nagyon hasznos eszközök, szerintem a nyomókötés után a 2. legfontosabb kötszerfajta, de azt is megértem, hogy néhány helyen miért számítanak a legfontosabbnak: az CAT az összes általam ismert kötszer közül a legjobb arra a célra, hogy a saját karra feltegyük egy nehezen uralható, életveszélyes sérülés ellátásaként. E mellett elég jó arra is, hogy lábra, vagy más karjára tegyük. Így összességében vállalható döntés, hogy néhány helyen, ahol _egyetlen_ elsősegélynyújtó eszközt visznek csak magukkal (pl. egyes USA rendőrjárőrök), ott CAT ez az egyetlen dolog (noha talán jobb lenne egy izraeli kötszer, ami alig nagyobb, és a nyakon-testen lévő kifele vérzések is beköthetőek vele).
Szóval szerintem ha az ár nem számít, akkor első választás egy eredeti CAT.
Egyetlen problémája az ára, ezért korlátozott költségvetés mellett jobb döntés egy letesztelt másolat CAT, kb 1/8 áron. Csendben hozzáteszem, hogy ennek is majdnem a duplájára ment fel az ára az elmúlt kb. 3 évben. És nagyon fontos, hogy teszteltet vegyünk, én jártam már úgy, hogy vettem 20 db másolt CAT-et, 1300 Ft-ért (nem összesen, hanem darabja volt ennyi), de használhatatlan trágya volt mind (legelső használat közben széttörtek, egy teljesen használhatatlan alkatrész miatt). Akkor 1400 Ft-ért találtam teljesen jókat, tavaly augusztusban már 1800 Ft volt, és ugyanott most már 2600 Ft.

Természetesen az egy teljesen jó teszt, ha rendeltek egy olcsót, felrakjátok magatoknak 2-szer úgy, hogy a pulzus megszűnjön (akár pulzoxival mérve, akár egyszerűen tapintva a csuklónál), aztán utánrendeltek belőle annyit, amennyit hordani szeretnétek, az elsőt meg fenntartjátok gyakorlásra.
Ami még egy nagyon jó kompromisszum, az a hordott, de nem felhasznált eredeti CAT.
A CAT használata néhány 10 perc alatt megtanulható, viszont ezt fontos rászánni, mert teljesen gyakorlatlanul nem fog sikerülni felrakni (másnak se nagyon, de saját karra biztosan nem).
Az összes többi érszorító szerintem alkalmatlan arra, hogy saját karra fel legyen rakva, nézzünk ezek közül meg párat (ezek egyikét sem ajánlom! ennek ellenére minőségi csökkenő sorrendben):
SOFT Touniquet: jó minőségű anyagokból készül, de szerintem sokkal finomabb mozdulatokat igényel a felrakása mint a CAT, ezért stresszhelyzetben (márpedig kevés annál nagyobb stresszhelyzet van, mint amikor épp az életveszélyes vérzését próbálja meg az ember elállítani) sokkal kevésbé jól használható. Drágább, mint egy eredeti CAT (amit az anyagminősége indokol, a használhatósága nagyon nem).
Zsgut: zseniálisan egyszerű és olcsón gyártható (de nálunk másolt CAT ár fölött szokott lenni). Két kézzel jól használható, de nem hiszem el, hogy egy kézzel fel lehet rakni. Persze nagyobb odafigyelést igényel a CAThez képest, hogy szélesen tegyük fel (egymás mellé tekerjünk több menetet), ami nagyon fontos, hogy ne okozzunk esetleg idő előtti ideg és érelhalást (vagyis ne kelljen viszonylag rövid idő után amputálni a végtagot).
SWAT-T: tulajdonképpen működik, és a mintázata miatt egy kicsit jobb mint a következő induló, de amikor próbáltuk, akkor nagyon nehézkes volt felrakni, nehéz rögzíteni. Teljesen esélytelen saját karra rakni, nekem az is gyanús, hogy lábra mennyire felrakható. Ötletes a mintázata (olyan erővel kell meghúzni, hogy az ellipszisből kőr legyen), de szerintem messze kevesebbet ér, mint az ára (ami bőven a másolt CATek fölött van),
"Szlovák érszorító": meglepő módon azt fogom erről írni, hogy ár-érték arányban ez egész jó. A valós használati értéke még a SWAT-T-nél is egy kicsit gyengébb, mert ugyan fizikailag pont ugyanolyan nehéz felrakni és rögzíteni, de a mintázat hiánya miatt mégis egy kicsit nehezebb felrakni (mivel érezni kell a megfelelő erőt, nem lehet látni). És nézzük a legjobb tulajdonságát: a Magyarországon kapható, rendőrség által elfogadott "B" elsősegélycsomagok egy része nem a magyar, hanem a szlovák szabvány szerint van összeállítva, és ezekben van ilyen. Tehát ezt nem érdemes megvenni, nem érdemes elrakni egy IFAK-be, de érdemes ismerni, kipróbálni a használatát, hogy ha egy autóbalesetnél pont ilyen kerül elő egy csomagtartóból, akkor tudjuk használni.
"improvizált" tourniquet: nem véletlenül raktam ennyire hátra, mert 2 egészen nagy potenciális probléma van velük:
-Ha gyengék, akkor _növelik_ a vérzést
-Ha keskenyek, akkor roncsolják az ereket, idegeket.
Tehát egyszerre kell erősnek és szélesnek (kb 4 cm) lennie, ráadásul stabilnak, hogy elengedve ne lazuljon fel. És mindezt úgy, hogy egy combartéria-sérülés esetén kb. 40 másodperc alatt elájul, 2 perc alatt meghal a sérült. Szóval én elég esélytelennek érzem, de persze ha nincs más, akkor a semminél talán jobb. Azért csak talán, mert akkor kifejezetten árt, ha elvonja az erőforrásokat a seb direkt nyomásától (ami egy jól működű technika, igaz fárasztó).
És ezek után jöjjenek az extrém rossz megoldások:
RATS: hát, elég patkány volt, aki ezt kitalálta.

"Nővér érszorító"
Hihetetlen, de az ebayen képesek az ilyen érszorítókat elsősegélynyújtó eszközként hirdetni! Mindenki találkozott már ilyennel, hiszen vérvételnél ezeket használják. Mire is használják ezeket vérvételnél konkrétan? Hát arra, hogy gyorsabban és könnyebben történjen meg a vérvétel, más szóval, hogy jobban vérezzen az ember. Tehát ezek pontosan arra vannak tervezve, hogy növeljék a vérzést, másra nem is jók.
Bel