Ehun ni:
http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/sig-sauer-p229/

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Köszi!
Én P226-ról váltottam G17-re, szerintem ég és föld a különbség - és nem a német-svájci javára.
G17-re vagyok idomítva, lőttem vele, de nagyon fura. Amúgy elvileg egy nagyon jó kis pisztoly, de Glock után nem tudok jobb szót, simán csak fura.
Nekem van SIG P és Glock is. Nem versenyzés, nem önvédelem, nem szolgálati pisztoly szempontból (azokban SZARABB), hanem pusztán a fegyver lövészeti élvezeti értékét tekintve nálam a SIG messze jobb.
Nyilván ízlés meg ingerküszöb kérdése (is), de nekem egy "sima" PXXX (a 210 kivételével) nem adja ezt a többletet.
P210? Akkor már P240
IDPA-n is rengeteget láttam.
+1
Hm, akkor ez így jogos. De ha nem az éremvadászat érdekel, akkor eleve "funnyban" kell indulni, akkor sprotszerű is vagy. Bár szerintem az ilyen kitekkel ponthogy hátrányban vagy, szóval ha még így is megvered a puskást...Petya357 írta: ↑2021.01.01. 21:55 +1
én is Roni keretes Glockkal lőttem meg a nagykal puska minősítésemet Verőcén, többször is. Rapidra egyrészt nem érdekel senkit, de szabályt sem találtam, ami tiltná.
"Bármilyen öntöltő, pisztoly kaliberű, válltámasszal szerelt lőfegyver. Csak
fém irányzék használható. (fémcélra 7.62×25, és minden ennél nagyobb
áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve ha a verseny rendezője kifejezetten
engedélyezi)."
IDPA szabálykönyv konkrétan tiltja, , a harmadik feltételnek már nem felel meg:
"PCC must ....
A. Be semi-automatic. ("forgó-toló záras, revolver puska, alsó kulcsos puska mind OFF - de RONI OK)
B. Use 9 mm, .357 Sig, .40 S&W, 10mm, and .45 ACP pistol caliber cartridges. (Roni még mindig OK)
C. Designed to be fired from the shoulder and have a shoulder stock installed. (RONI nem OK - a bele helyezett akármilyen pisztolyt garantáltan NEM eleve vállból tüzelésre tervezték, és alapból nincs rajta válltámasz)"
Lehet, hogy a gyakorlatban elnézik, de a szabálykonyv betüje szerint, az én olvasatomban tilos. Prognózis: lehet, hogy nem szólnak, de ha valóban jó eredményt érsz el, akkor óvást nyuljthat be a dobogóról leszoruló , savanyú szőlőt kapott sporttárs... méghozzá jogosan.
Az IPSC PCC szabálykönyv megengedőbb (nincs korlátozás az Action Type ügyében, stb, tusa mindenképpen kell, de nincs előírva, hogy eredetileg is erre kell, hogy tervezzék a fegyvert - kb mint a Rapid shooting, csak részletesebb) Nem találtam semmit, ami tiltaná a RONI keretes pisztolyt. A nálam okosabbak biztosan meg tudják mondani, ha tévedtem volna, de sehol nem találtam olyan szabályt, ami ellehetetlenítené a RONI keretet.
Az más kérdés, hogy bármilyen versenyen egy "rendes" PCCvel általában jobban jársz - de a kérdés nem erről szólt. Ha szabályos, akkor nem zavarhatnak el vele.
Pontosan! Meg kell kérdezni a szervezőt, és normális ember ártalában normális hozzáállást kap cserébe
Nem lehet köpenyes 9-est? Mivan?Petya357 írta: ↑2021.01.01. 22:21 Pontosan! Meg kell kérdezni a szervezőt, és normális ember ártalában normális hozzáállást kap cserébe. A legtöbbünk nem azért meg versenyre, hogy kijusson az olimpiára
.
De kevés megalázóbb, zavaróbb van egy versenyen, mint amikor utolsó pillanaptban, amikor koncentrálnod kell, b.sztatnak, hogy ez nem jó, az nem jó. Megjegyzem, mindegyik (nem sok) IDPA, és IPSC versenyen amin indultam, maximálisan korrekt, és rugalmas, ellenben biztonságban kompromisszumot nem ismerő bírókkal talákoztam. Riszpekt. Volt, hogy már szinte a lúzerségbe hajló tájékozatlanságomat is elnézték, ha azonnal kijavítottam a problémát, és nem vitatkoztam. Pontosan ugyanezt tapasztaltam a pontlövő háziversenyeken. Szóval nem reménytelen, ha nem sumákolsz, és előre megbeszéled, mi fér bele, mi nem.
Pontlővő OB-n visztont minden másodok alkalommal valamiért beszóltakHol lehett lőni farmerben, hol nem. Hol lehett teljesen köpenyes 9x19, hol nem. Volt olyan, hogy utolsó pillanatban rohantam fegyvert cserélni, mert "... akármi" volt az indok. Tele is lett velük a hócipőm... De a lényeg - ha betartod a szabályokat, akkor nehéz beléd kötni. Ha nem, akkor könnyű... ha valamiben nem vagy biztos - el kell olvasni a használati utasítást - a megfelelő sportág szabálykönyvét - nagyon tanulságos
.
I sh.t you not - volt olyan év, amikor ez volt a párt álláspontja ... most éppen nem az.
Van minden. Velem is kotozkodtek anno IDPA versenyen parszor, hogy szabalyos-e a tok dolesszoge, nem all-e tulsagosan el a testtol, milyen tartartom van, nem takar elegge a ruha, mittomen. Vegul “na joooo, legyen, csak neked, mert most jottel, de azert figyelj majd...”
az élet apró örömeiZotyika írta: ↑2021.01.01. 22:50 Van minden. Velem is kotozkodtek anno IDPA versenyen parszor, hogy szabalyos-e a tok dolesszoge, nem all-e tulsagosan el a testtol, milyen tartartom van, nem takar elegge a ruha, mittomen. Vegul “na joooo, legyen, csak neked, mert most jottel, de azert figyelj majd...”
Gyari Glock tok, Fobus dupla tartarto, kopott regi szeldzseki, farmer, polo. Kicsit igenytelenebbul mint normal utcan, mert koszos lesz.
Nagy kedvet is csinalt a sportloveszethez, azota is tart.
Köszi a válaszokat!
Húb@zmeg, majd akkor szólj ha kimegy belőle 10 lövés akadály nélkülgvass1 írta: ↑2021.01.05. 07:07 Húb@zmeg kategóriás 50-lövetű pisztoly a Kel-Tec-től:
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/50-love ... l-tec-p50/
![]()
Valami ilyesmi jutott nekem is eszembe egyből. Nyomi P90
Én azt nem vágom hogy ezt a quasimodo-t mire szánták? Örömködni USA piacra? Concealed carry kiesik a mérete okán, PDW-nek gondoltam elsőre, ott a nagy tárkapacitás jól jöhet, de ahhoz meg nem full auto.
Sebaj, sorozatos akadálynál egy gyors 45 másodperces tárcsere, és “you are good to go”
AR pistol + pistol brace = SBR 200 dodó meg cseszekedés nélkül.Petya357 írta: ↑2021.01.05. 20:29 Sebaj, sorozatos akadálynál egy gyors 45 másodperces tárcsere, és “you are good to go”![]()
![]()
Ez tényleg egy nyomi P90 - annak előnyei nélkül. De. Amerikában nem kell rá SBR bélyeg (ami ugye 200 USD, és egy év várakozás) - és ezzel a dumával úgy fest, BÁRMIT el lehet adni. Már az “AR pisztolyokat” sem értettem soha - pontosan milyen problémát is oldanak meg? De ez még értelmetlenebb. Cserébe legalább szép. Ja bocs, az sem![]()
Ez válasz a “hogyan”-ra.killertom írta: ↑2021.01.05. 22:35 AR pistol + pistol brace = SBR 200 dodó meg cseszekedés nélkül.
Ráadásul volt olyan ATF állásfoglalás miszerint ha a pistol brace-t vállba szorítod attól még a fegyver jellege nem változik meg, szóval mehet. Mondjuk az ATF állásfoglalás mostanában olyan mint a szélkakas kb. szóval...
Mert az tetszik, vagy mert az felel meg az eredeti hadi verziónak pl? AMD-65 tökéletes példa, mert ha olyat akar az ember mint ami Magyarországon rendszerben volt, akkor az sbr kell hogy legyen.Petya357 írta: ↑2021.01.05. 23:22 Ez válasz a “hogyan”-ra.A “minek”-re attól tartok, hogy nincs racionális válasz. Milyen problémát old meg egy nyomi, kényelmetlen SBR-nak látszó tárgy, amit egy normális válltámasszal rendelkező, street legal 16 colos karabély, vagy egy komolyabb pisztoly nem old meg jobban?
![]()
Az én verzióm: idióta törvény+dac+masszív marketing —> torzszülött AR pisztolyok![]()
Itt ment a polemia, a túlélő fegyverről, ők meg ezeket simán berakhatják a hátizsákba egy átlag hétköznap is.Petya357 írta: ↑2021.01.05. 23:22 Ez válasz a “hogyan”-ra.A “minek”-re attól tartok, hogy nincs racionális válasz. Milyen problémát old meg egy nyomi, kényelmetlen SBR-nak látszó tárgy, amit egy normális válltámasszal rendelkező, street legal 16 colos karabély, vagy egy komolyabb pisztoly nem old meg jobban?
![]()
Az én verzióm: idióta törvény+dac+masszív marketing —> torzszülött AR pisztolyok![]()
Ez ugyanaz, mint itt a tomkodos, zsirral szerencsetlenkedos gumisok, az atreszelt soretesek, a nyomi kinezetu pump actiont idezo valojaban tok mas gumisok...Petya357 írta: ↑2021.01.05. 23:22 Ez válasz a “hogyan”-ra.A “minek”-re attól tartok, hogy nincs racionális válasz. Milyen problémát old meg egy nyomi, kényelmetlen SBR-nak látszó tárgy, amit egy normális válltámasszal rendelkező, street legal 16 colos karabély, vagy egy komolyabb pisztoly nem old meg jobban?
![]()
És a KelTecnél nem úgyis ez az alapértelmezés?:-)))
Pont ugyanazt amit egy rövid csövű "normális" (gép)karabély/géppisztoly/PCC: könnyebben rejthető, könnyebb vele szűk helyen mozogni, autóból/helikopterből/lövészpáncélosból/ba ki/beszállni, hangtompítóval a végén sem lesz egy kilométer hosszú az eszköz stb.
Nem értem a kérdést sem.
Toto, attól tartok, hogy félreérthető volt a kommentem.
Azt hiszem, tökéletesen értem amit mondasz. Semmi megalkuvás nincsen már egy ideje, Makarov fronton kimaxoltam az elmebajjal határos márkahűség definícióját!Petya357 írta: ↑2021.01.06. 13:16 Toto, attól tartok, hogy félreérthető volt a kommentem.
Az idézet a Tiéd, a kiemelés viszont az enyém![]()
![]()
Úgy gondolom, hogy nagyközönség joggal számíthatna magyarázatra: hogy-hogy elég egy Makarov? Mi ez a megalkuvás??? két kezed van, nem?![]()
mindketten ludasak vagyunk. Ezért is fújtam visszavonót - jobb, ha nem feszegetjük...
![]()
És ilyen pólód is van?
Én most lőttem először Makarovval, a tieddel. Eddig úgy voltam vele, hogy ja a ruszki PA63. Hát nagyon nem, ritka jó kis pisztoly! Otthonra mondjuk én se vennék, de tényleg tetszett.
Bizony ám! A PA63-hoz képest a Makarov egy sokkal jobb pisztoly! Masszívabb, megbízhatóbb, nagyon rendben van. A DA sütése ennek sem egy leányálom, de a FÉG hadipisztolyokhoz mérve sokkal használhatóbb.
PA után nekem úgy tűnt a DA-ja, hogy basszus ez mennyire kibeba jó.
... elmorzsol egy könnycseppet... igaz, megbízható elvtárs ez a Toto!
Pontosan. Ég és föld, különösen a régi szériák.
Stílusos szett, nagy gratula!WildBear23 írta: ↑2021.01.06. 16:41 Ha már Makarov..
Sajnos éles nincs.
Csak 9mm PAK, 2 db 8mm Knall, és egy 4,5mm CO2.
(Az élesből konvertáltan a kis tábla: Rogyion Jakovlevics Malinovszkij, a Szovjetúnió Védelmi Miniszterének ajándéka Wild Bear (дикий медведь) elvtársnak, köszönettel a Szovjetúnióval kötött megnemtámadási szerződés aláírásáért.
20210106_163944.jpg
Köszi Petyka!
Azt nem tudom, hogy akad-e, mert már rég lőttem vele.
ak-m?WildBear23 írta: ↑2021.01.06. 20:10
Azt nem tudom, hogy akad-e,
.....
(Na jó, Kalasnyikovval kiváltható.![]()
Nem mernék még kis összeggel sem fogadni, hogy a fórumtársaknál nem lapul egy-kettő az almáriumban.
A TT ez a hosszúkás?
A legszebb! Nekem fa markolatos van.WildBear23 írta: ↑2021.01.07. 13:34 A TT ez a hosszúkás?
Rendet kéne már rakni..
20210107_133142.jpg
Gratulálok!
Köszi!WildBear23 írta: ↑2021.01.07. 14:09 Gratulálok!
Teszel be róla fotót?
Éles, vagy konverzió?
(Nekem mindegyik 9mm PAK.)
Mikori gyártmány?
Sajna nem számazonosak a darabok. A tokon 1945 van.WildBear23 írta: ↑2021.01.07. 14:23 Mikori gyártmány?
Tula vagy Izsevszk?
Ha jól tudom, a világháborús években használtak fa markolatot a műanyag mellett, de szán recézése (sűrű) nem korai szériára utal.
Nyilacska bélyeg háromszögben van vagy csillagban a fegyveren?
5 perce nagyítózom, de nem látok rajta ilyesmit!nemtokregelni írta: ↑2021.01.07. 20:16 Nyilacska bélyeg háromszögben van vagy csillagban a fegyveren?
Tula: ötágú csillag, Izsevszk: nyil háromszögben.
Semmi. Csak a tokon levő számot írták be az engedélybe.WildBear23 írta: ↑2021.01.07. 20:27 Tula: ötágú csillag, Izsevszk: nyil háromszögben.
Egyébként éles fegyvernél jogilag mi van, ha nem számazonosak a fődarabok?
Fegyvermester átüti a számokat egységesre?
Német, végleges próba füstnélküli (NC) lőporral.
Sok szovjet fegyver Németországon leresztül került a piacra.
Ez még itthon is érdekes lehet sportra, a volumen persze csak mikroszkopikus az USA-hoz képest.gvass1 írta: ↑2021.01.07. 15:09 Retay .22 LR maroklőfegyverek? (Ha a .22-es desszertsast tényleg megcsinálják, Amerikában kaszálhatnak vele:-))
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/retay-2 ... fegyverek/
Szia, elvileg a csövön külön föl van tüntetve a cső gyártási éve. Ha az az 50-es évekből való, akkor belefuthatsz olyanba, ami pár száz lövés után pontatlanná válik, kikopik.
Kicsit rágugliztam. Alig valamivel kisebb és rövidebb mint egy Glock 19, cserébe 15 lőszer helyett mindössze 7 lőszeres a tárkapacitása.gvass1 írta: ↑2021.01.08. 15:38 Remington R51 - a pisztoly, amit mindenki szeretne szeretne szeretni. Én is.
Mert volt ilyen Patton tábornoknak és Robert A. Heinleinnek is, márhogy a 20- század eleji elődmodell.
Mert ergonómikus, remek a sütése, teljesen lekerekített vonalú és lapos is, ideális lenne rejtve viselni IWB tokban, nagyon kicsi a hátrarúgása, alacsony a csőtengelyvonala, szórása is kifejezetten használható.
Ja, és még nálunk is nevetségesen olcsó (140e).
remington r51 sajat foto.jpg
valójában az R51 kiterjedésében sokkal kisebb és laposabb is, mint a G19.
Biztosító?gvass1 írta: ↑2021.01.08. 15:38 Remington R51 - a pisztoly, amit mindenki szeretne szeretne szeretni. Én is.
Mert volt ilyen Patton tábornoknak és Robert A. Heinleinnek is, márhogy a 20- század eleji elődmodell.
Mert ergonómikus, remek a sütése, teljesen lekerekített vonalú és lapos is, ideális lenne rejtve viselni IWB tokban, nagyon kicsi a hátrarúgása, alacsony a csőtengelyvonala, szórása is kifejezetten használható.
Ja, és még nálunk is nevetségesen olcsó (140e).
remington r51 sajat foto.jpg
Van két apró gond azonban vele. Kitalálod?
Egen.
Azt írta Gugli hogy erre volt egy nagy visszahívási program 2014-ben a rengeteg vásárlói panasz miatt, és az évekkel később kiadott v2 már megbízhatóan működik .gvass1 írta: ↑2021.01.08. 16:36 Egen.
1. NEM MŰKÖDIK.
(csőretöltési hiba táranként 2-3x, kivetési hiba 2 táranként 1x)
De gyakorlatilag kézzel csőre sem tölthető. Szánakasztóval hátraakasztod a szánt üres fegyvernél, majd beteszed a tárat és ráengeded.
2. 20 perc körüli szintidő volt a szét- és összeszerelése.
Nem azért mert nem tudtam hogyan kell, hanem mert a 9x19 mm-eshez olyan rugóerő tartozott, ami párosulva a zártömb hegyes sarkaival ördöglakatot eredményezett. Munkavédelmi kesztyűben meg nem férsz hozzá.
Ez gen2. A gen1 fel is robbant.
Arra csapj le, egy MŰSZER!
A markolat más - az előbbin fa, az utóbbin fekete polimer.
Talán a csövön is volt valami upgrade a polgári verzióhoz képest, de már nem emlékszem.
Meg a mattfekete felületkezelés rozsdára. A kat/rend P9RC-k sokkal silányabbak, mint a polgáriak.
Emlékeim szerint a csőszakáll erősített a P9RC-n.nemtokregelni írta: ↑2021.01.09. 16:30 Talán a csövön is volt valami upgrade a polgári verzióhoz képest, de már nem emlékszem.
???
Oroszországban már réges-rég (20+ éve) teljesen áttértek 5.45x39-re. (AK74M, AKSzU, AK105, AK12, RPK74, stb) A 7.62x39 szinte teljesen eltűnt, ilyen fegyver max harmadvonalbeli egységeknél fordulhat még elő mutatóba’, ill stratégiai tartalékokban van rengeteg.
Szia,
Bérlünk géppuskát ? azt meg hogy ?bel írta: ↑2021.01.09. 19:35 Szia,
Hat, a kovetkezo valasz nem lesz 100%-ban pontos, de a kerdes-feltevesed alapjan azert novelni fogja a tudasodat.
Oroszorszag:
-1974-tol kezdve cserelik le a 7.62x39-et 5.45x39-re (ok, nem a NATO!), tehat a legelterjedtem karabelyloszer a 5.45x39.
-Legelterjedtebb puskaloszer: 7.62x54R (geppuska es mesterloveszpuska egyarant, az utobbihoz gyartanak jobb minosegu "sznajperszkij"-t).
-Kis szamban gyartanak 9x39-es loszert, kifejezetten a hangtompitos fegyverekhez.
Magyarorszagon:
-Tomegtesen a 7.62x39 van hasznalatban a karabelyok szamara
-A geppuskak szamara tomegesen a 7.62x54R van hasznalatban. Tavcsoves puskahoz meg hasznaljak, de folyamatosan csokken a sulya (soha nem volt pontos loszer hozza, mert nem vett az orszag).
-A mesterlovesz fegyverekhez egyre nagyobb aranyban a 7.62x51-t hasznaljak, foleg a hazai gyartasu "Szep" puskahoz
-A KMZ (aminek a neve most epp dandar) kapott sok segelyt. Formalisan ezek rendszeresitett fegyverek, de penzert nem vettunk semmit, a segelybol masnak nem jutott, szoval ez csak nekik van. Marmint 5.56-os karabely es golyoszoro, 7.62x51-es geppuska es mesterloveszpuska. Illetve pontositok, kb. 12 db 7.62x51 geppuskat berlunk.
-5.45x39 nincs, ami az orszagba bejott, azt mind megsemmisitettek.
Bel
Igen, ezen én is meglepődtem. Tudni valami konkrétabbat?
Azt is Tulában gyártják ugyanabba szutyok vashüvelybe töltve vasköpenyes lövedékkel.Annyi hogy ónozott a hüvely.A ruszki krómozott csövek között lehet találni olyanokat amik még ezt a lőszert is képes tényleg jól sőt meglepően jól lőni.De ha megnézed a youtubos videókon nem az a jellemző hogy lőssz egy lukat aztán a többi lövés azon megy keresztül.Ha spéci lőszert akarsz azt töltened kell.