gvass1 írta: ↑2020.06.09. 06:14
1. ááámerikában sem szokás tömegesen puskával grasszálni, csak valamilyen fegyverpárti demonstráción, VAGY KIEMELT VESZÉLYHELYZET ESETÉN. Na, amikor tömegek fosztogatnak-gyújtogatnak, akkor ez pont olyan.
2. ne essünk a fegyverellenes baromarcúak propagandájának áldozatává. Ami sorozatlövő hadifegyvernek NÉZ KI, az attól meg NEM AZ.
Én teljesen értem amit mondasz, ráadásul nem is azt mondom hogy ne tegyék mert jajj szörnyű fegyverek fákk. Értem hogy fosztogatások vannak, azt is hogy 4-5 ilyen arc az ékszerbolt előtt nyíltan viselt jó naaagy fegyverrel már 50 méterről képes visszafogni a hordában erősködő fosztogatókat, és itt éppen az elrettentés volna az egyik cél. Nem az a cél hogy rejtve viselt fegyvert az utolsó, már elkerülhetetlen pillanatban előrántva használják és fegyverrel elhárítsák a jogtalan támadást, hanem a prevenció a cél, az hogy a jogtalan támadás meg se történjen, fegyverhasználatra sor se kerküljön, mert a begőzölt barmok jól lássák már messziről, hogy ha közelebb mennek akkor le lesznek lőve. (Nem hiába érdeklődött egy ismerősöm nálam is, hogy a lakóparkban parádéznának vadászpuskával, lehet-e?)
Tudom hogy most ott fosztogatások vannak, és azt is hogy ott kint egyébként sem olyan távolságok hogy pár perc alatt kiérhet egy járőr, pláne nem a mostani helyzetben. Ezeket racionálisan mind értem, de az ilyesmitől valamiért mégis berzenkedem. Talán mert az egyenruhásról tudom kicsoda, megismerem messziről, tudom hogy elvileg kivel van, mi a dolga, milyen protokollt követ, szóval úgy nagyjából (!!) kiszámítható.
Ezzel szemben ha meglátom a pocakos Joe-t amint baseball sapkában, napgéppel a fején, metálos pólóban ácsorog egy AR15-el egy bolt előtt, őróla nem tudom kicsoda, nem tudom mi motiválja, nem tudom mire hogyan fog reagálni, nem tudom kivel van, mennyire van önfegyelme, milyen helyzetben hogyan fog viselkedni, stb. Szóval nem igazán tudom kiszámítani a viselkdését, reakcióit.
És nem, ettől még nem vagyok fegyverellenes, sem betiltás párti, nem azt állítom hogy a nyílt fegyveriselés rossz, pusztán csak a civilek által nyíltan viselt puska nekem (!!!) személy szerint, kelet-európai alattvalóként furcsa és ellentmondásos érzéseket kelt.
Simán lehet hogy ez életkor, ország és kultúra függő. Az angol kollégáimnak meg az a furcsa hogy gázpisztolyt hordok és gépkarabély van otthon a szekrényben. Többször kérdezték pálinkázás közben ha ilyesmi szóba kerül, hogy mire ez a nagy fegyverkezés, mert ők meg ezt nem tudják megérteni.