OFF topik

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: John McClane, Chuck Norris, Judge Dredd, Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez, Harry Callahan

jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Re: OFF topik

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2026.06.17. 20:32 A Dan Wesson csö minden esetben visel cső-köpenyt 😉

IMG_9497.jpeg

Jó ha van fórumtárs viszont ráb.szott és nem kap semmit- mert nem az esetem. Még mindig a lányokat részesítem előnyben . Pedig az én koromban már azt mondják, ne válogasson az ember… 🙄 és tény, hogy snájdig egy úriember abban a hetykén félrecsapott zöld kalapban. De valahol húzni kell egy vonalat.
Ilyen hosszú dumával előadni azt, hogy irigy vagy... :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Fortitu
Veterán
Veterán

Re: Adás-vétel

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

qqriq írta: 2026.06.17. 21:11 vadaszoknal lehet maskepp van, pisztoly valtocso nem foglalt helyet a 10-bol, direkt rakerdeztem az igrenden mert tele voltam.

[quote="jó ha van" post_id=155807 time=1781723213 user
Nbem tudtam. Pedig fődarab. Puskáknál a betétcső, váltócső, GSP váltó felsőrész mind külön lap.
[/quote]

20
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
zora
Veterán
Veterán

Re: Adás-vétel

Hozzászólás Szerző: zora »

qqriq írta: 2026.06.17. 21:11 vadaszoknal lehet maskepp van, pisztoly valtocso nem foglalt helyet a 10-bol, direkt rakerdeztem az igrenden mert tele voltam.

[quote="jó ha van" post_id=155807 time=1781723213 user
Nbem tudtam. Pedig fődarab. Puskáknál a betétcső, váltócső, GSP váltó felsőrész mind külön lap.
[/quote]

Ispánságonként változik.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

jó ha van írta: 2026.06.17. 21:33 Ilyen hosszú dumával előadni azt, hogy irigy vagy... :lol:
Irigy ÉS zsugori! :lol:
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2026.06.18. 06:55 Irigy ÉS zsugori! :lol:
Ezt a szót kerestem! :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Videószerkesztő programot keresek:
  • egyszerű legyen használni,
    • mert ha képtelen vagyok használni, akkor tökmindegy mennyire okos a program;
  • Win10-en működjön;
    • lehetőleg offline asztali alkalmazás legyen;
  • ingyenes legyen, hogy legalább akkor ne lopjak, amikor nem muszáj.
Amire használni akarom:
  • saját videók vágása a megfelelő képkockánál;
  • videók összeillesztése a megfelelő képkockánál;
  • (álló)kép bevágása;
  • esetleg nagyon egyszerű grafika
    • például a megcélzott lőtéri cél bekarikázása.
Szóval kb. azt a szintet akarom megugrani, amit sokaknak a YouTube indulása táján már sikerült.

Utóirat: hogy én is segítsek valamiben, feliratkészítésre évek óta nagy megelégedéssel használom az Aegisubot. Meg fogom bánni, hogy ezt ígérem (mert már megint nem lesz időm semmire): ha nem megy, AnyDeskkel megmutatom az alapokat.
ablaz
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: ablaz »

Poresz írta: 2026.06.22. 20:46 Videószerkesztő programot keresek:
  • Win10-en működjön;
Amire használni akarom:
  • (álló)kép bevágása;
Szóval kb. azt a szintet akarom megugrani, amit sokaknak a YouTube indulása táján már sikerült.

Utóirat: hogy én is segítsek valamiben, feliratkészítésre évek óta nagy megelégedéssel használom az Aegisubot. Meg fogom bánni, hogy ezt ígérem (mert már megint nem lesz időm semmire): ha nem megy, AnyDeskkel megmutatom az alapokat.
Én a Shotcut-ot használgattam ilyesmire:
https://shotcut.org/
A kritériumoknak megfelel és jó segédletek is fellelhetőek hozzá.
lelkes papírlyukasztó és konzervdobozpörgető

Csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCNIBDM ... VO6v2SE62g
TotoHU
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Poresz írta: 2026.06.22. 20:46 Videószerkesztő programot keresek:
  • Win10-en működjön;
Amire használni akarom:
  • (álló)kép bevágása;

veed.io-t használtam PC-n, az ingyenes is elég jó. De ha kellenek jobb funkciók (és vízjel nélkül működjön) akkor elő kell fizetni rá legalább 1 hónapra.
Sajnos az igazán jó funkciók fizetősek, ahogy angol nyelvterületen mondják: "You get what you pay for"

Vagy mobilon CapCut, meglepően jó eredményt lehet elérni ezzel is. Itt is a havi előfizunál nyílnak ki a lehetőségek, stock képek stock zenék, stb.

Mod: stock zenére azért van igen nagy szükség, mert ha akarsz úgy bármilyen zenét a videód alá, akkor az valószníűleg valakinek a szerzeménye, amit ha detektál (és ez idő kérdése) le fog tiltani a youtube, rosszabb esetben a videót is korlátozza, vagy a fiókodat is letiltja.

A videós appok zene- és képtárjaiban lévő képek, animációk és zenék viszont jogtiszták, így az előfizetés alatt bátran használhatod őket, nem fog korlátozni a youtube.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Poresz írta: 2026.06.25. 19:13 Kezdjük azzal, hogy egy cég csak piaci alapon számíthat sikeresnek.
Elon Musk cégei viszont vallási alapon sikeresek😎
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Én csak gipszkartonozok a témában, nem értek hozzá.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2026.06.25. 20:03 Elon Musk cégei viszont vallási alapon sikeresek😎
Tudtommal nem sikeresek azok, csak még nem hisz a sajét szemének a kritikus tömeg. Kérdés, hogy a bűvésznek még hányszor sikerül a nyuszit elvarázsolnia a cilinderből.
Poresz
Veterán
Veterán

ablaz írta: 2026.06.23. 17:03 Én a Shotcut-ot használgattam ilyesmire:
https://shotcut.org/
A kritériumoknak megfelel és jó segédletek is fellelhetőek hozzá.
Köszönöm.
TotoHU írta: 2026.06.23. 17:07 Vagy mobilon CapCut, meglepően jó eredményt lehet elérni ezzel is. Itt is a havi előfizunál nyílnak ki a lehetőségek, stock képek stock zenék, stb.

Mod: stock zenére azért van igen nagy szükség, mert ha akarsz úgy bármilyen zenét a videód alá, akkor az valószníűleg valakinek a szerzeménye, amit ha detektál (és ez idő kérdése) le fog tiltani a youtube, rosszabb esetben a videót is korlátozza, vagy a fiókodat is letiltja.

A videós appok zene- és képtárjaiban lévő képek, animációk és zenék viszont jogtiszták, így az előfizetés alatt bátran használhatod őket, nem fog korlátozni a youtube.
Ez a probléma egyelőre nem érint: vágni akarok. Aki zenét akar, az tegyen be valamit vagy kérjen valamit a bárzongoristától. :)

OpenShotról mi a tapasztalat?
groeg13
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: groeg13 »

Poresz írta: 2026.06.25. 20:53 Köszönöm.

Ez a probléma egyelőre nem érint: vágni akarok. Aki zenét akar, az tegyen be valamit vagy kérjen valamit a bárzongoristától. :)

OpenShotról mi a tapasztalat?
Régi mondás:
"A gugli a jóbarátod"
Mostani mondás:
Az AI a jóbarátod!

Viccen kívül, ilyesmiről érdemes bármelyik ingyenes AI-t megkérdezni, és garantáltan segíteni fog a Neked legmegfelelőbb app kiválasztásában!!! ;)
Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

ingyom bingyom tálib-e?
groeg13
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2026.06.26. 19:41
👍
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Re: Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció

Kojak írta: 2026.06.25. 20:04 Screenshot_20260625_165117_Chrome.jpg
img_1_1782399089037.jpg
Nálunk meg hittan, meg napi testnevelés. Csomó helyen tanteremben, mert nincs annyi tornatermi kapcitás.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

jó ha van írta: 2026.06.26. 23:20 Nálunk meg hittan, meg napi testnevelés. Csomó helyen tanteremben, mert nincs annyi tornatermi kapcitás.
Énekórát kifelejtetted
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

És a valóság az, hogy sem a google nem volt az, sem az AI nem az, és nem lesz az.

groeg13 írta: 2026.06.25. 21:59 Régi mondás:
"A gugli a jóbarátod"
Mostani mondás:
Az AI a jóbarátod!

Viccen kívül, ilyesmiről érdemes bármelyik ingyenes AI-t megkérdezni, és garantáltan segíteni fog a Neked legmegfelelőbb app kiválasztásában!!! ;)
"..."
groeg13
Fórumtag
Fórumtag

TurboP írta: 2026.06.27. 00:23 És a valóság az, hogy sem a google nem volt az, sem az AI nem az, és nem lesz az.
Természetesen csak képletes értelemben értettem...

De az AI tényleg sokat tud segíteni ilyesmiben!!!
(Én most csináltam meg egy vizsgát, és rengeteget segített benne az AI)
groeg13
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2026.06.26. 23:20 Nálunk meg hittan, meg napi testnevelés. Csomó helyen tanteremben, mert nincs annyi tornatermi kapcitás.
Borzasztóan megemelték az óraszámát a tornának pár éve általános iskolában + középiskolában...
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

az ai tuti nem a haverom mert rengeteg kollegat kirugtak miatta :shock:
TurboP írta: 2026.06.27. 00:23 És a valóság az, hogy sem a google nem volt az, sem az AI nem az, és nem lesz az.
ingyom bingyom tálib-e?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2026.06.26. 23:33 Énekórát kifelejtetted
Annak még van valami haszna, ahogy a rajznak is. Készségfejlesztés, zene/művészettörténet.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

jó ha van írta: 2026.06.27. 09:41 Annak még van valami haszna, ahogy a rajznak is. Készségfejlesztés, zene/művészettörténet.
A gond az, hogy valami haszna nyilván mindennek van, pl. az ógörög nyelvnek is, viszont korlátos a tanulásra fordítható az idő energia, és lennének hasznosabb dolgok is amiket az ének/rajz helyett meg lehetne tanulni.

Én pl. utáltam általánosban a rajzórákat; nem rajzoltam szépen szabad kézzel, és még lebaszást is kaptam; "Nem szégyenled magad, az édesapád mérnökember és ilyen csúnyán rajzolsz?!" - Anyád.

A rajznál jobban az énekórákat utáltam, mutáló hangú kamaszként. A kislányok persze trilláztak.

Én a rajzot, éneket biztosan kivenném a kötelező tárgyak közül; aki akar, az délutáni szakkörön rajzolhat, vagy trillázhat.

Énekelni a kocsiban szeretek, Rammsteinre..😀
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2026.06.27. 11:19 A gond az, hogy valami haszna nyilván mindennek van, pl. az ógörög nyelvnek is, viszont korlátos a tanulásra fordítható az idő energia, és lennének hasznosabb dolgok is amiket az ének/rajz helyett meg lehetne tanulni.

Én pl. utáltam általánosban a rajzórákat; nem rajzoltam szépen szabad kézzel, és még lebaszást is kaptam; "Nem szégyenled magad, az édesapád mérnökember és ilyen csúnyán rajzolsz?!" - Anyád.

A rajznál jobban az énekórákat utáltam, mutáló hangú kamaszként. A kislányok persze trilláztak.

Én a rajzot, éneket biztosan kivenném a kötelező tárgyak közül; aki akar, az délutáni szakkörön rajzolhat, vagy trillázhat.

Énekelni a kocsiban szeretek, Rammsteinre..😀
Beindítanád a szakbarbár képzést!
A zene fejleszti a kognitív funkciókat, a memóriát is. A rajz pedig a szem-kéz koordinációt, arányérzéket, finom motoros mozgásokat. Igen, még középsuliban is! A művészettörténet meg hát ugye része kéne legyen az általános műveltségnek....
Piszok sz@rul rajzoltam világ életemben, utàltam, mégis azt mondom, heti 1-1 óra ezekből a tárgyakból férjen bele!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

- Uram! A késemért jöttem!

- Hol hagyta?

- Valami matrózban.

- Milyen kés volt?

- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?

- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?

- Kagyló.

- Hány részből?

- Egy darabból készült.

- Akkor nincs baj. Megvan a kés!

- Hol?

- A hátamban.

- Köszönöm...

- Kérem... A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem. Egy darab húszcentis kagylóritkaság.

- Forduljon meg, kérem, hogy kivegyem...

- Kitartás! A kocsmáros azt mondta, hogy amíg nem hoz orvost, hagyjam bent a kést, mert különben elvérzek. A kocsmáros ért ehhez, mert itt már öltek orvost is. Régi étterem.

- De én sietek, kérem! És mit tudja az ember, hogy mikor jön az orvos? Kés nélkül mégsem mehetek éjjel haza.

- Az orvos itt lakik a közelben, és a kocsmáros triciklin ment érte. Ha szurkált uram, hát viselje a következményeket.

- Hohó! Azért, mert magába szúrnak egy kést, még nincs joga hozzá, hogy megtartsa. Ez önbíráskodás! Hála Istennek, van még jog a világon.

- Nem is jogra hivatkoztam, hanem orvostudományra. A kocsmáros szerint az a recept, hogy bent maradjon a kés. Orvosi rendelet!

- Az orvos rendelkezzék a saját holmijával, a kés az én műszerem!

- Hm... nehéz ügy...

- Tudja mit? Nekem is van szívem, segítek a bajon. Kiveszem magából a késemet, és beteszek helyette egy másikat. Az is megteszi, amíg a mentő jön.

- Jól van. Csak ne legyen kisebb a kés, hogy jól elzárja a sebet, mert az egészség mindennél fontosabb, és recept az recept, hiába...

- Nyugodt lehet. Egy nagy konyhakést nyomok be helyette.

- Akkor rendben van.

- Forduljon... meg... hopp!... Így...

- Most nyomja bele a másikat!... Gyorsan!

- Ez itt a polcon épp jó lesz, habár csak fanyelű.

- Benne van?

- Fenét!... Hiszen alig vérzik a sebe. Itt, a csont mellett állt meg a penge, a porcok között... A mindenségit, kicsorbult a hegye!

- Nyomta volna a húsba, maga kezdő!

- Várjon! Ráteszek egy vizes kendőt... A szvetter egész jól leszorítja...

- Higgye el végre, hogy kés kell bele! A vendéglős tudja. Itt naponta ölnek. Tegye be a kést. Mi az magának?

- Nem értek hozzá. Bicskázásért vállalom a felelősséget, de műtétért nem! Kérje meg erre a szívességre valamelyik matrózt. Majd csak magukhoz térnek.

- Jó, hogy említi! Uram! Maga leütötte tizenkét hajósomat.

- Az egyikre ráesett a likőrösállvány, arról nem tehetek.

- Az volt az első fűtő!

- Mit tudja ezt egy likőrösállvány?

- És ott fekszik a hajópincér. Hol lehet most pincért találni? A Honolulu-Star reggel indul, és se fűtő, se pincér, mert maga leütötte őket!

- Abban igazam volt. Hozzám vágtak egy korsót, és az ilyen magatartás sért.

- Egyik sem vágta magához a korsót. Ezek ártatlanok.

- Hát ki tette?

- Én.

- Szerencséje, hogy haláltusáját vívja, különben most fejbe ütném... Jó napot.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

gvass1 írta: 2026.06.27. 15:15 - Uram! A késemért jöttem!

- Hol hagyta?

- Valami matrózban.

- Milyen kés volt?

- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?

- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?

- Kagyló.

- Hány részből?

- Egy darabból készült.

- Akkor nincs baj. Megvan a kés!

- Hol?

- A hátamban.

- Köszönöm...

- Kérem... A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem. Egy darab húszcentis kagylóritkaság.

- Forduljon meg, kérem, hogy kivegyem...

- Kitartás! A kocsmáros azt mondta, hogy amíg nem hoz orvost, hagyjam bent a kést, mert különben elvérzek. A kocsmáros ért ehhez, mert itt már öltek orvost is. Régi étterem.

- De én sietek, kérem! És mit tudja az ember, hogy mikor jön az orvos? Kés nélkül mégsem mehetek éjjel haza.

- Az orvos itt lakik a közelben, és a kocsmáros triciklin ment érte. Ha szurkált uram, hát viselje a következményeket.

- Hohó! Azért, mert magába szúrnak egy kést, még nincs joga hozzá, hogy megtartsa. Ez önbíráskodás! Hála Istennek, van még jog a világon.

- Nem is jogra hivatkoztam, hanem orvostudományra. A kocsmáros szerint az a recept, hogy bent maradjon a kés. Orvosi rendelet!

- Az orvos rendelkezzék a saját holmijával, a kés az én műszerem!

- Hm... nehéz ügy...

- Tudja mit? Nekem is van szívem, segítek a bajon. Kiveszem magából a késemet, és beteszek helyette egy másikat. Az is megteszi, amíg a mentő jön.

- Jól van. Csak ne legyen kisebb a kés, hogy jól elzárja a sebet, mert az egészség mindennél fontosabb, és recept az recept, hiába...

- Nyugodt lehet. Egy nagy konyhakést nyomok be helyette.

- Akkor rendben van.

- Forduljon... meg... hopp!... Így...

- Most nyomja bele a másikat!... Gyorsan!

- Ez itt a polcon épp jó lesz, habár csak fanyelű.

- Benne van?

- Fenét!... Hiszen alig vérzik a sebe. Itt, a csont mellett állt meg a penge, a porcok között... A mindenségit, kicsorbult a hegye!

- Nyomta volna a húsba, maga kezdő!

- Várjon! Ráteszek egy vizes kendőt... A szvetter egész jól leszorítja...

- Higgye el végre, hogy kés kell bele! A vendéglős tudja. Itt naponta ölnek. Tegye be a kést. Mi az magának?

- Nem értek hozzá. Bicskázásért vállalom a felelősséget, de műtétért nem! Kérje meg erre a szívességre valamelyik matrózt. Majd csak magukhoz térnek.

- Jó, hogy említi! Uram! Maga leütötte tizenkét hajósomat.

- Az egyikre ráesett a likőrösállvány, arról nem tehetek.

- Az volt az első fűtő!

- Mit tudja ezt egy likőrösállvány?

- És ott fekszik a hajópincér. Hol lehet most pincért találni? A Honolulu-Star reggel indul, és se fűtő, se pincér, mert maga leütötte őket!

- Abban igazam volt. Hozzám vágtak egy korsót, és az ilyen magatartás sért.

- Egyik sem vágta magához a korsót. Ezek ártatlanok.

- Hát ki tette?

- Én.

- Szerencséje, hogy haláltusáját vívja, különben most fejbe ütném... Jó napot.
Ennyit rizsálni, amikor elég lett volna csak annyit mondani, hogy:

BOX!!!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

asztaqrva, modit megsutotte a nap :shock:
John McClane írta: 2026.06.27. 17:46 Jog és fegyver témából az oda nem illő hozzászólásokat átmozgattam az off topicba.

Az résztvevő felhasználók egy napos kitiltást kaptak figyelmeztetésként.
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2026.06.27. 15:10 Beindítanád a szakbarbár képzést!
A zene fejleszti a kognitív funkciókat, a memóriát is. A rajz pedig a szem-kéz koordinációt, arányérzéket, finom motoros mozgásokat. Igen, még középsuliban is!
Vegyük észre a problémát!
Például Vekerdy Tamástól olvastam azt, hogy a növekvő számú beszédhibás gyerek oka az, hogy nem rohangálnak annyit erdőn-mezőn, mint akár csak a nagyszüleim a gyerekkorukban, és előtte pár tízezer évig. (Én vidéki kertes házban és "hegyen" rohangálva nőttem fel, de úgy raccsolok, hogy majd beszakad a dobhártyája annak, aki hallja… - Figyelem! Ez az anekdotikus érvelés hibája.)
Egy súlyosabban diszkalkuliás lány mondta nekem, hogy állítólag azért diszkalkuliás, mert kicsi korában nem gurult.
…és sorolhatnám a hasonló meghökkentő kijelentéseket. (A rajzóra és a kézügyesség kapcsolata legalább világos. - Ez egy másik csapdalehetőség.)
Az ember ezt elolvassa, és két dolog lehetséges:
1. Elhiszem, és kész. Mert jól hangzik ("Régen minden jobb vót…"). Mert a szakértő mondta. Ha szerencsém van, akkor jó. Ha nincs szerencsém, akkor pedig elhittem, hogy a petróleum és a hidrogén-peroxid mindent is gyógyító népi csodaszer. (Nem az.)
2. Felismerem, hogy ezt tulajdonképpen nem értem, miért van ez így, tulajdonképpen semmit sem tudok erről.
A világon sok szélhámosság működik a fehér köpeny és az öltöny elvén, azaz, hogy valaki kompetensnek mutatja önmagát, miközben nem az.
A probléma ott kezdődik, hogy érthetően és tényekkel alátámasztva el kell magyarázni, hogy pl. miért kell énekeltetni azt a szerencsétlen kölköt, amikor sosincs hozzá semmi kedve (de egyébként a zenetörténetet és a zenehallgatást imádja, és tizenkét évesen Wagnert hallgat. - Ez voltam én.)
Fontos, hogy ne vallás és hitrendszer épüljön. A legjobb orvosok és szakik, akik foglalkoztak a problémáimmal, mindig el tudták mondani az én szintemen, hogy mit és miért kell.

Utóirat és mottó: "A műhelyben a meggyőzés eszköze a beláttató értelem" - Plesz Antal: A Műhely Szelleme… (1998)

Utóirat 2.:
jó ha van írta: 2026.06.27. 15:10 Beindítanád a szakbarbár képzést!
Én? Be!
Továbbra is fenntartom, hogy a valódi műveltség mindenkinek jól áll és kellemesebb ember lesz tőle. - De súlyosan megrendült a hitem abban, hogy erre mindenki alkalmas. Legtöbben kiokádják azt, amit az iskolában letömtek a torkukon. Pedig az nem sok, és még viszonylag könnyen emészthető.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

Poresz írta: 2026.06.28. 11:30 Vegyük észre a problémát!
Például Vekerdy Tamástól olvastam azt, hogy a növekvő számú beszédhibás gyerek oka az, hogy nem rohangálnak annyit erdőn-mezőn, mint akár csak a nagyszüleim a gyerekkorukban, és előtte pár tízezer évig. (Én vidéki kertes házban és "hegyen" rohangálva nőttem fel, de úgy raccsolok, hogy majd beszakad a dobhártyája annak, aki hallja… - Figyelem! Ez az anekdotikus érvelés hibája.)
Egy súlyosabban diszkalkuliás lány mondta nekem, hogy állítólag azért diszkalkuliás, mert kicsi korában nem gurult.
…és sorolhatnám a hasonló meghökkentő kijelentéseket. (A rajzóra és a kézügyesség kapcsolata legalább világos. - Ez egy másik csapdalehetőség.)
Az ember ezt elolvassa, és két dolog lehetséges:
1. Elhiszem, és kész. Mert jól hangzik ("Régen minden jobb vót…"). Mert a szakértő mondta. Ha szerencsém van, akkor jó. Ha nincs szerencsém, akkor pedig elhittem, hogy a petróleum és a hidrogén-peroxid mindent is gyógyító népi csodaszer. (Nem az.)
2. Felismerem, hogy ezt tulajdonképpen nem értem, miért van ez így, tulajdonképpen semmit sem tudok erről.
A világon sok szélhámosság működik a fehér köpeny és az öltöny elvén, azaz, hogy valaki kompetensnek mutatja önmagát, miközben nem az.
A probléma ott kezdődik, hogy érthetően és tényekkel alátámasztva el kell magyarázni, hogy pl. miért kell énekeltetni azt a szerencsétlen kölköt, amikor sosincs hozzá semmi kedve (de egyébként a zenetörténetet és a zenehallgatást imádja, és tizenkét évesen Wagnert hallgat. - Ez voltam én.)
Fontos, hogy ne vallás és hitrendszer épüljön. A legjobb orvosok és szakik, akik foglalkoztak a problémáimmal, mindig el tudták mondani az én szintemen, hogy mit és miért kell.

Utóirat és mottó: "A műhelyben a meggyőzés eszköze a beláttató értelem" - Plesz Antal: A Műhely Szelleme… (1998)

Utóirat 2.:

Én? Be!
Továbbra is fenntartom, hogy a valódi műveltség mindenkinek jól áll és kellemesebb ember lesz tőle. - De súlyosan megrendült a hitem abban, hogy erre mindenki alkalmas. Legtöbben kiokádják azt, amit az iskolában letömtek a torkukon. Pedig az nem sok, és még viszonylag könnyen emészthető.
Szerintem az alapvető probléma az, hogy egy kb 150 éve rögzült alapelveken álló, archaikus oktatási rendszert akartok megreformálni boomer megközelítésben.

A helyes irány inkább az lenne, hogy minél előbb fel kellene ismerni és el kellene ismerni annak tényét, hogy az internet (meg az AI) alapjaiban változtatta meg (nyugodtan múltidőben) a világot: nem lesz értelme azt a rengeteg tudást belesajtolni a gyermekek (emberek) fejébe, mert egyrészt a hagyományos oktatás keretében az online elérhető tartalmakhoz képest igazán nagy mélységben úgysem lehet ma már megtanítani semmit, másrészt felesleges is, mert az AI-támogatott keresők alapszinten másodpercek alatt kielégítő szintű ismeretet adnak nagyjából bármiről.

Az alapszintű oktatás súlypontját inkább a horizontális, mint a vertikális irányú bővítés irányába kellene elvinni: az iskolás korú gyerek ismerjen meg rálátás szinten minnél több mindent a világból, a tudása tehát inkább egy hatalmas, kiterjedt "tartalomjegyzék" legyen, mint néhány "közepes vastagságú szakkönyv". A jövő gyermekének ugyanis utoljára az iskolában lesz lehetősége arra, hogy az érdeklődési körén kívül eső dolgokról tudomást szerezzen, kipróbáljon olyan új dolgokat, ami a szülei érdeklődési körén kívül esik. Ami érdekli, abban utána el fog tudni mélyülni, a mai körülmények között a lehetőségek szinte korlátlanok, de amiről nem tud és nem is hallott soha, az iránt a későbbiekben is sokkal kisebb eséllyel fog érdeklődést mutatni.

A tartalomjegyzék-tudás tehát egyfajta kognitív étlap a jövőre szólóan. Nem azt kell megtanítani, hogy adott kérdésre a tankönyv írásakor és a tanár diplomázásakor érvényes doktrina szerint mi volt a helyes válasz, hanem azt, hogy hogyan kell jól kérdezni és a helyes választ merre lehet vagy érdemes keresni. Az agyat ismét gondolkodásra kell trenírozni, nem pedig a bemagolt lexikális tudás tárolására, legyen az bármennyire fontos vagy húzó tudományág lexikális tudása.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

BeHappy írta: 2026.06.28. 15:43 Szerintem az alapvető probléma az, hogy egy kb 150 éve rögzült alapelveken álló, archaikus oktatási rendszert akartok megreformálni boomer megközelítésben.

A helyes irány inkább az lenne, hogy minél előbb fel kellene ismerni és el kellene ismerni annak tényét, hogy az internet (meg az AI) alapjaiban változtatta meg (nyugodtan múltidőben) a világot: nem lesz értelme azt a rengeteg tudást belesajtolni a gyermekek (emberek) fejébe, mert egyrészt a hagyományos oktatás keretében az online elérhető tartalmakhoz képest igazán nagy mélységben úgysem lehet ma már megtanítani semmit, másrészt felesleges is, mert az AI-támogatott keresők alapszinten másodpercek alatt kielégítő szintű ismeretet adnak nagyjából bármiről.

Az alapszintű oktatás súlypontját inkább a horizontális, mint a vertikális irányú bővítés irányába kellene elvinni: az iskolás korú gyerek ismerjen meg rálátás szinten minnél több mindent a világból, a tudása tehát inkább egy hatalmas, kiterjedt "tartalomjegyzék" legyen, mint néhány "közepes vastagságú szakkönyv". A jövő gyermekének ugyanis utoljára az iskolában lesz lehetősége arra, hogy az érdeklődési körén kívül eső dolgokról tudomást szerezzen, kipróbáljon olyan új dolgokat, ami a szülei érdeklődési körén kívül esik. Ami érdekli, abban utána el fog tudni mélyülni, a mai körülmények között a lehetőségek szinte korlátlanok, de amiről nem tud és nem is hallott soha, az iránt a későbbiekben is sokkal kisebb eséllyel fog érdeklődést mutatni.

A tartalomjegyzék-tudás tehát egyfajta kognitív étlap a jövőre szólóan. Nem azt kell megtanítani, hogy adott kérdésre a tankönyv írásakor és a tanár diplomázásakor érvényes doktrina szerint mi volt a helyes válasz, hanem azt, hogy hogyan kell jól kérdezni és a helyes választ merre lehet vagy érdemes keresni. Az agyat ismét gondolkodásra kell trenírozni, nem pedig a bemagolt lexikális tudás tárolására, legyen az bármennyire fontos vagy húzó tudományág lexikális tudása.
Szia,

Alapvetoen nem ertek egyet, de megprobalok akkor te elveidnek megfeleloen valaszolni: mivel a helyes valasz megtalalasanak az eselye igen alacsony az AI eseten, ezert ott biztosan nem kell keresni.

Ahol erdemes keresni: miutan az ember az adott temakort megtanulta, es olyan oldalakat talal az Interneten, ami 80%-ban szamara ismert adatokat tartalmaz, akkor erdemes keresni elso korben internetes keresovel, majd a talalati listan belul a sajat tudasa alapjan megtalalni azt, ami hibatlan adatokat tartalmaz.

Ha az adott temakort nem ismeri, akkor a legjobb megoldast az adja, ha jopenzert elmegy vagy egy allamilag elismert kepzesre, vagy egy legalabb ilyen szintu nemzetkozi kepzesre. Ennek elvegzese utan lasd az elozo pontot.

Ha kevesbe fontos a dolog, akkor meg az is lehet, hogy egy emberek altal irt es lektoralt, rendesen kiadott konyvet elolvas a temaban elso lepeskent. Ami ennyit sem er, az meg egyszeruen semmit se er.

Az ember bizonyos dolgokat tud, ez alapjan kepes gondolkodni. Ha egy tema alapveto jellemzoit nem tudja, akkor nem kepes sem az adott temarol gondolkodni, sem kerdezni.

Ez alapjan en azt gondolom, hogy az altalanos iskolai oktatasban nem kellenek nagy valtozasok (a 40 evvel ezelottihez kepest, mert azt ismerem). A kis valtozasok magukban foglalhatjak az alapszintu szamitogepfelhasznaloi ismereteket es a forraskritikat, de ezek nem nagy oraszamu temakorok. Ami nagy oraszamban szukseges, az egyreszt (szerintem elsodlegesen) az egy olyan targyi tudas megtanitasa, ami alapjan kepes a gyerek kialakitani osszetett gondolatokat a vilagrol; masreszt pedig kialakulnak keszsegei (ez utobbihoz kell testneveles, rajz, enek, ...)

Talan az a fo oka a velemenykulonbsegnek, hogy szerinted nem szukseges felnott korban az altalanos iskolaban megszerzett targyi tudas tobbsege; szerintem meg ugyan nem szukseges felnott korban az altalanos iskolaban megszerzett targyi tudas tobbsege, de arra szukseg van, hogy ez a targyi tudas alapjan meg az altalanos iskolaban kialakuljanak olyan oszetett gondolatok a vilagrol, amik a targyi tudas egy reszenek az elfelejtese utan is megmaradnak.

Nem szorosan a te felvetesedhez kapcsolodik, de nyilvan van egy olyan problema, hogy a fentiek az emberek egy reszeben nem erhetoek el egyszeruen. Errol azt gondolom, hogy a mainal sokkal markansabban kellene eljarni. Pl. betartatni azt, hogy a 2. osztaly vegere tudni kell irni-olvasni, a 4. osztaly vegere ertelmezni es osszefoglalni az olvasottakat, e nelkul egyszeruen ne lehessen tovabbmenni - mert a szerencsetlen gyereknek eselye sem lesz kialakitani osszetett gondolatokat olyan adatok alapjan, amit nem tud (es ha ennek az az ara, hogy a diakok 30%-a megbukik, akkor ezt el kell fogadni). Ez egyaltalan nem uj problema, regen is megvolt, mint ahogy regen is az volt az allapot, hogy minden tudas, amit egy altalanos iskolasnak tudnia kellett, az benne volt a tankonyveiben, vagyis a te gondolatmeneted alapjan akkor sem lett volna masra szuksege, mint hogy ne dobja ki a konyveit.

Bel
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

bel írta: 2026.06.28. 19:54
+1

én még annyit hozzátennék, hogy meg kell tanítani az agyat, hogy kell tanulni (azaz tudni kell értelmetlennek tűnő dolgot is megjegyezni)
Pl ezért (is) tanulunk verseket (is). Aztán bele sem gondolunk, hogy a verstanulás alatt kialakított agyi pályák mennyire jól jönnek majd nyelvtanulásnál… (és nem, nem kell örökre megjegyezni azt a verset, nyugodtan kikophat 1-2 év múlva, de amíg tanultuk, addig legalább betrenníroztuk a megfelelő idegkapcsolatokat, amiket majd később másra sokkal köynnebben tudunk használni…)
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

bel írta: 2026.06.28. 19:54 Szia,

Alapvetoen nem ertek egyet, de megprobalok akkor te elveidnek megfeleloen valaszolni: mivel a helyes valasz megtalalasanak az eselye igen alacsony az AI eseten, ezert ott biztosan nem kell keresni.

Ahol erdemes keresni: miutan az ember az adott temakort megtanulta, es olyan oldalakat talal az Interneten, ami 80%-ban szamara ismert adatokat tartalmaz, akkor erdemes keresni elso korben internetes keresovel, majd a talalati listan belul a sajat tudasa alapjan megtalalni azt, ami hibatlan adatokat tartalmaz.

Ha az adott temakort nem ismeri, akkor a legjobb megoldast az adja, ha jopenzert elmegy vagy egy allamilag elismert kepzesre, vagy egy legalabb ilyen szintu nemzetkozi kepzesre. Ennek elvegzese utan lasd az elozo pontot.

Ha kevesbe fontos a dolog, akkor meg az is lehet, hogy egy emberek altal irt es lektoralt, rendesen kiadott konyvet elolvas a temaban elso lepeskent. Ami ennyit sem er, az meg egyszeruen semmit se er.

Az ember bizonyos dolgokat tud, ez alapjan kepes gondolkodni. Ha egy tema alapveto jellemzoit nem tudja, akkor nem kepes sem az adott temarol gondolkodni, sem kerdezni.

Ez alapjan en azt gondolom, hogy az altalanos iskolai oktatasban nem kellenek nagy valtozasok (a 40 evvel ezelottihez kepest, mert azt ismerem). A kis valtozasok magukban foglalhatjak az alapszintu szamitogepfelhasznaloi ismereteket es a forraskritikat, de ezek nem nagy oraszamu temakorok. Ami nagy oraszamban szukseges, az egyreszt (szerintem elsodlegesen) az egy olyan targyi tudas megtanitasa, ami alapjan kepes a gyerek kialakitani osszetett gondolatokat a vilagrol; masreszt pedig kialakulnak keszsegei (ez utobbihoz kell testneveles, rajz, enek, ...)

Talan az a fo oka a velemenykulonbsegnek, hogy szerinted nem szukseges felnott korban az altalanos iskolaban megszerzett targyi tudas tobbsege; szerintem meg ugyan nem szukseges felnott korban az altalanos iskolaban megszerzett targyi tudas tobbsege, de arra szukseg van, hogy ez a targyi tudas alapjan meg az altalanos iskolaban kialakuljanak olyan oszetett gondolatok a vilagrol, amik a targyi tudas egy reszenek az elfelejtese utan is megmaradnak.

Nem szorosan a te felvetesedhez kapcsolodik, de nyilvan van egy olyan problema, hogy a fentiek az emberek egy reszeben nem erhetoek el egyszeruen. Errol azt gondolom, hogy a mainal sokkal markansabban kellene eljarni. Pl. betartatni azt, hogy a 2. osztaly vegere tudni kell irni-olvasni, a 4. osztaly vegere ertelmezni es osszefoglalni az olvasottakat, e nelkul egyszeruen ne lehessen tovabbmenni - mert a szerencsetlen gyereknek eselye sem lesz kialakitani osszetett gondolatokat olyan adatok alapjan, amit nem tud (es ha ennek az az ara, hogy a diakok 30%-a megbukik, akkor ezt el kell fogadni). Ez egyaltalan nem uj problema, regen is megvolt, mint ahogy regen is az volt az allapot, hogy minden tudas, amit egy altalanos iskolasnak tudnia kellett, az benne volt a tankonyveiben, vagyis a te gondolatmeneted alapjan akkor sem lett volna masra szuksege, mint hogy ne dobja ki a konyveit.

Bel
Szia, az nem baj, ha nem értünk egyet, én attól még szívesen szoktam olvasni a gondolataidat.

Ami az AI-jal kapcsolatos véleményed, én értem, de másként gondolom. Ezt most jelenleg valóban így kell csinálni, de ez egyrészt nem az alapszintű oktatásról szól, másrészt amiből kiindul (a jelenlegi viszonyokból) az már öt éven belül is más lesz, tíz éves távlatban pedig egészen más. Azt már a nagy fejlesztők elszólásaiból most is sejteni lehet, hogy a jelenlegi nyelvi modellek, amit most AI-ként használunk, tulajdonképpen már pár év múlva elavulnak. Úgyhogy a következő generációs AI hatalmas változásokat hoz majd a világban és a várható tempó mellett nem igazán lesz versenyképes az a paradigma, amit leírtál. Komoly tudományos szinten is AI fog lektorálni AI-t.

De ez valóban nem az alapszintű iskolai oktatás.

Az alapszintű oktatásnak szerintem is meg kell őrizni a széleskörű ismeretterjesztő jellegét, sőt növelni kellene azt. Ez pontosan a szakbarbár nevelés ellensúlyozása miatt lenne szükséges és amiatt, hogy legyen valami kapaszkodó a ránkszakadt irgalmatlanul nagy, könnyen hozzáférhető és elérhető internetes és AI-bázisú ismeretanyagban. Ezért írtam, hogy inkább horizontális, mint vertikális irányú további bővítés szükséges.

Azzal is egyetértek, hogy bizonyos mélységig le kell merülni az egyes tudományos tantárgyak anyagában a gondolkodásmód megtanulása céljából, de itt szükségesnek tartanám azt, hogy inkább egy kisebb mélységű tárgyi tudás jusson el a megértés szintjére, mint hogy annak a teljesen feleslegessé váló részleteit akarják bemagoltatni, érdemi megértés nélkül. Alapszintről beszélünk, nem egyetemről.

Sokkal fontosabbnak tartok egy széles látókörű, de nem túl mély általános műveltséget, mint azt, hogy egyes tantárgyakat a többi nem fontosnak minősített, feleslegesnek tartott tárgyak rovására túlhangsúlyozzanak.

Példa, amit mindenki ért: sokkal többet ér egy olyan testnevelő tanár, aki minél többféle testmozgást, tornaszer-használatot és sportfajtát tanít meg alapszinten, mint egy olyan, aki az egész osztályból pár év alatt félprofi kosarast, de csak azt akar képezni (egyik szélsőség) vagy egy olyan, mint aki nekünk adott egy labdát, hogy éveken át csak focizzunk a testnevelés óra helyett (másik szélsőség).
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

BeHappy írta: 2026.06.28. 22:11 Szia, az nem baj, ha nem értünk egyet, én attól még szívesen szoktam olvasni a gondolataidat.

Ami az AI-jal kapcsolatos véleményed, én értem, de másként gondolom. Ezt most jelenleg valóban így kell csinálni, de ez egyrészt nem az alapszintű oktatásról szól, másrészt amiből kiindul (a jelenlegi viszonyokból) az már öt éven belül is más lesz, tíz éves távlatban pedig egészen más. Azt már a nagy fejlesztők elszólásaiból most is sejteni lehet, hogy a jelenlegi nyelvi modellek, amit most AI-ként használunk, tulajdonképpen már pár év múlva elavulnak. Úgyhogy a következő generációs AI hatalmas változásokat hoz majd a világban és a várható tempó mellett nem igazán lesz versenyképes az a paradigma, amit leírtál. Komoly tudományos szinten is AI fog lektorálni AI-t.
Lehet, hogy ez lesz, de szamomra ez azt jelentene, hogy megszunik a tudomany. :-(

Jelenleg en azt latom, hogy lektoralasra tokeletesen alkalmatlan az AI, pontosabban azt sem latom, hogy emlitesre melto fejlodes lenne a 70-es evek ota ez iranyban a felhasznalhatosagaban (illetve az eredetisegellenorzesre lehet, de az egy nagyon pici resze a lektoralasnak).
BeHappy írta: 2026.06.28. 22:11 De ez valóban nem az alapszintű iskolai oktatás.

Az alapszintű oktatásnak szerintem is meg kell őrizni a széleskörű ismeretterjesztő jellegét, sőt növelni kellene azt. Ez pontosan a szakbarbár nevelés ellensúlyozása miatt lenne szükséges és amiatt, hogy legyen valami kapaszkodó a ránkszakadt irgalmatlanul nagy, könnyen hozzáférhető és elérhető internetes és AI-bázisú ismeretanyagban. Ezért írtam, hogy inkább horizontális, mint vertikális irányú további bővítés szükséges.

Azzal is egyetértek, hogy bizonyos mélységig le kell merülni az egyes tudományos tantárgyak anyagában a gondolkodásmód megtanulása céljából, de itt szükségesnek tartanám azt, hogy inkább egy kisebb mélységű tárgyi tudás jusson el a megértés szintjére, mint hogy annak a teljesen feleslegessé váló részleteit akarják bemagoltatni, érdemi megértés nélkül. Alapszintről beszélünk, nem egyetemről.

Sokkal fontosabbnak tartok egy széles látókörű, de nem túl mély általános műveltséget, mint azt, hogy egyes tantárgyakat a többi nem fontosnak minősített, feleslegesnek tartott tárgyak rovására túlhangsúlyozzanak.

Példa, amit mindenki ért: sokkal többet ér egy olyan testnevelő tanár, aki minél többféle testmozgást, tornaszer-használatot és sportfajtát tanít meg alapszinten, mint egy olyan, aki az egész osztályból pár év alatt félprofi kosarast, de csak azt akar képezni (egyik szélsőség) vagy egy olyan, mint aki nekünk adott egy labdát, hogy éveken át csak focizzunk a testnevelés óra helyett (másik szélsőség).
Ezzel egyetertek.
Egy olyan apro kiegeszitessel, hogy en nem "könnyen hozzáférhető és elérhető internetes és AI-bázisú ismeretanyag"-nak neveznem, hanem "könnyen hozzáférhető és elérhető internetes és AI-bázisú adat"-nak, mert szerintem ezek csak adatok, amikbol az ember keszit ismeretet - de az mar nem konnyen hozzaferheto es elerheto, pont ahogy irtad.

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2026.06.30. 14:46 Ha Finnország kelet😉
Déja vúm van:
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Poresz írta: 2026.06.30. 16:02 Déja vúm van:
“Báráti ország? Felebaráti!”
“Helsínkiből Lengrádba pedig már komp jár”

Épic!! :mrgreen:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2026.06.30. 16:02 Déja vúm van:
igen, generációnknak EZ a Helsinki filmélmény.

Meg persze a Die Hard:-))

Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2026.06.30. 16:18 “Báráti ország? Felebaráti!”
“Helsínkiből Lengrádba pedig már komp jár”

Épic!! :mrgreen:
Egyik ismerősöm kétnegyedes orosz, azaz a két nagymamája orosz. Úgyhogy gyerekként jó sokat volt Leningrádban. Mondta, hogy ha egy eszméletlen részeget láttak jó ruhában, az biztosan olyan finn volt, aki átjött olcsón vodkázni. Ja, komp. Az.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2026.06.30. 17:50 Egyik ismerősöm kétnegyedes orosz, azaz a két nagymamája orosz. Úgyhogy gyerekként jó sokat volt Leningrádban. Mondta, hogy ha egy eszméletlen részeget láttak jó ruhában, az biztosan olyan finn volt, aki átjött olcsón vodkázni. Ja, komp. Az.
Finnek a tallinni kompon. Nagymama banyatankja mínusz táska, csak a kerekes azváz, és rajta a 3-4 kocka sör spaniferekkel. :-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

2022-ben a családdal komppal kétszer is megtettük a Helsinki-Stockholm távot (egy éjszaka oda, egy vissza). Tanusíthatom, hogy a “kompon jól beb.szunk duty free piával”, mint fő és egyedüli célja a kompozásnak tradíciót a mai napig ápolják a skandináv hagyományőrzők 8-)

A kompot nem úgy kell elképzelni, mint Zamárdinal. Arrafelé olyan, mint egy alacsony költségvetésű, de bazinagy szállodahajó - plázával, éttermekkel és kaszinóval.

Ez egy komp.
IMG_9601.jpeg

Ez pedig komp akart lenni, de nem komp-lett… :lol:
IMG_9602.jpeg
Nagy szerencsénkre pont Helsinkiben vesztegelt a USS Kaersarge destabt-hajó :?: vagy hogy is mondják magyarul azt, hogy amphibious assault ship
https://uk.wikipedia.org/wiki/USS_Kears ... prov=sfti1#

Azt mondják, nem szabad úgy meghalni, hogy az ember ne lásson Ospreyt. Nekünk most már szabad.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ismeri valaki a nemzetorat? milyen szerkezet van benne?
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

qqriq írta: 2026.07.01. 14:34 ismeri valaki a nemzetorat? milyen szerkezet van benne?
Ne politizáljunk. Evolvens Pisti mindkét oldalnak szállít. Jó bizniszmen!

Amúgy az automatákban Miyota 8 van, de már kézzel is húzható.

Ha nem kell a politikai bullshit, akkor sokkal olcsóbban szebbet rakhatsz itt össze:

https://evolvens.hu/products/evolvens-44-mm
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

qqriq írta: 2026.07.01. 14:34 ismeri valaki a nemzetorat? milyen szerkezet van benne?
Te vegyé inkább dupla áron gódfatert.
:lol:
https://tasnadipeter.hu/#kollekcio
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

dehogy politizalok, ahhoz se ertek, de lehet egyszer sokat fog erni :roll:
gvass1 írta: 2026.07.01. 14:37 Ne politizáljunk. Evolvens Pisti mindkét oldalnak szállít. Jó bizniszmen!

Amúgy az automatákban Miyota 8 van, de már kézzel is húzható.

Ha nem kell a politikai bullshit, akkor sokkal olcsóbban szebbet rakhatsz itt össze:

https://evolvens.hu/products/evolvens-44-mm
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Danikanak soxeretettel
ingyom bingyom tálib-e?
groeg13
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2026.07.01. 20:40 Danikanak soxeretettel
:D. :D. :D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

szöged írta: 2026.07.02. 18:54 nem mindegy

a gyönyörűen csillogó színes ólom-oxidot is tartalmazó mázas kerámiákba sem szabad még ecetes salátát sem rakni, mert a ph csökkenésére könnyebben kiválnak a nehézfémoxidok az amorf közegből, és jó eséllyel senki nem akarja magát és gyermekeit így mérgezni, hiszen kumulálódik

de tételezzük fel, hogy részben igazad van, és a savas eső semmi mást nem csinál, csak ólomszulfátot eredményez

erre aszongyaja wiki, hogy oldhatósága vízben 0,0425 g/l, (25°C-on)

ez valóban rossz oldhatóság, de messze van az oldhatatlantól

nem mellesleg miből lesz/lenne az ólomszulfát?

abból a rétegből, ami az alatta lévő ólmot hivatott megvédeni a további oxidációtól --> előbb-utóbb mégiscsak beoldódik a talajba az a sörét

ha valakinek sok ideje van, és érdekli, hogy mit is értünk a fémek (pl az ólom) passziválódása alatt:
https://elo.hu/passzivalodas-a-jelenseg ... -kemiaban/
Nem érdemes belemenni, de egy picit megtenném:
- a savas eső híg kénsav/kénessav, nem ecetsav. Az ólom-acetát ugyanis pont vízoldható és MÉRGEZŐ.

- PbSO4-re megadott 0,0425 g/l, (25°C-on) az azt jelenti, hogy kész ólomszulfát sót beszórok 1 liter vízbe és 1000 mg-ból 42,5 mg fog feloldódni. NEM azt jelenti a gyakorlatban, hogy a fémólom felületén történő reakció során keletkezett réteg is egyből oldódik.

- a gyakorlatban ugyanis úgy néz ki, amit SC-ék tudományos mérései bizonyítottak, hogy a 19. századi lőterekről származó 150++ éves ólomlövedékek is gyakorlatilag intaktak maradtak. Sőt, a pont 500 éve történt mohácsi csata helyszínén is még rengeteg ép lövedéket találnak, nem oldódott fel 500 év alatt sem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2026.07.03. 06:47 Nem érdemes belemenni, de egy picit megtenném:
- a savas eső híg kénsav/kénessav, nem ecetsav. Az ólom-acetát ugyanis pont vízoldható és MÉRGEZŐ.

- PbSO4-re megadott 0,0425 g/l, (25°C-on) az azt jelenti, hogy kész ólomszulfát sót beszórok 1 liter vízbe és 1000 mg-ból 42,5 mg fog feloldódni. NEM azt jelenti a gyakorlatban, hogy a fémólom felületén történő reakció során keletkezett réteg is egyből oldódik.

- a gyakorlatban ugyanis úgy néz ki, amit SC-ék tudományos mérései bizonyítottak, hogy a 19. századi lőterekről származó 150++ éves ólomlövedékek is gyakorlatilag intaktak maradtak. Sőt, a pont 500 éve történt mohácsi csata helyszínén is még rengeteg ép lövedéket találnak, nem oldódott fel 500 év alatt sem.
Erről próbáltam meg én is beszélni a billentyűzetemmel...
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

gvass1 írta: 2026.07.03. 06:47 Nem érdemes belemenni, de egy picit megtenném:

mint mindig, most is százalékos esélyekről van szó

enyhén savas ph-jú közegben igenis oldódik az ólom felületéről a képződő védőréteg (ólomoxidoshidroxidoskarbonátos cucc)

ha meg bizonyos szerves savak szaladgálnak körülötte, akkor meg még sokkal jobban (ecetsav, csersavak, ilyesmi)

a legtöbb közegben az ólomsörét teljesen OK

de semmi garancia nincs rá, hogy nem változik meg a közeg a NEM OK irányba bármi okból kifolyólag is

telibelősz egy csersavakat termelő fát ólomsöréttel, és a gyümölcsében köt ki a nehézfém

szóval van benne némi rizikó

persze lehet vitatkozni azon, hogy ki mennyire tartja vállalhatónak ezt a rizikót, hiszen mára tudományos ténynek tekinthető, hogy az ólmos benzin az durván odavert a környezetnek, meg az emberiségnek, és ha egy évezredig használnánk ugyanilyen ütemben ólomsörétet vadászatra, akkor sem tudnánk utolérni a negatív hatásait

most, hogy rászántam az időt erre a témára, fel is merült bennem a kérdés:

vajon egy néhány évenként megismételt (a nehézfémek szervezetből történő eltávolítását célzó) kelátkezelésnek van-e bármilyen hátránya/rizikója?
WildBear23
Veterán
Veterán

szöged írta: 2026.07.03. 15:41 most, hogy rászántam az időt erre a témára, fel is merült bennem a kérdés:

vajon egy néhány évenként megismételt (a nehézfémek szervezetből történő eltávolítását célzó) kelátkezelésnek van-e bármilyen hátránya/rizikója?
A kelátképzők zöme a kálcium és magnézium ionokkal is komplexet képez, meg a nyomelemekkel, pl. cinkkel is.
Ha ezt kiküszöbölöd, akkor szerintem nincs rizikója egy ilyen rendszeres kezelésnek.

Egyébként haztartásvegyipari termékekben is vannak kelátképzők, némelyek mint az EDTA eléggé stabilak, nehezen bomlanak el a környezetben, és a lerakódott nehézfémeket mobilizálják.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Sijjofoki lidliben dutch oven szett 30k-ert, ingye van
dutchoven.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

szöged írta: 2026.07.03. 15:41 mint mindig, most is százalékos esélyekről van szó

telibelősz egy csersavakat termelő fát ólomsöréttel, és a gyümölcsében köt ki a nehézfém

szóval van benne némi rizikó

Aha. Igen. Maximálisan életszerű veszélyforrás.

De akkor leszögezhetjük, hogy nincsen bent a környezetvédelem első 1526 problémájában az ólomsörét kérdésköre, ugye?
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

Lassan költöztetnem kell a viszonylag combos szekrényemet, ami egy diana 10.
Ahogy nézegettem, az ajtó két zsanéron fordul - mi máson fordulna - amiből ki tervezem ütni a csapokat, hogy le tudjam venni.

Az a mínusz ~35-40 kiló elég sokat jelentene cipelés közben.

Csinált már valaki hasonlót? Ki lehet belőle csak úgy ütni azt a két csapot, vagy biztosítva vannak valamilyen módon?
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

gvass1 írta: 2026.07.04. 07:42 Aha. Igen. Maximálisan életszerű veszélyforrás.

De akkor leszögezhetjük, hogy nincsen bent a környezetvédelem első 1526 problémájában az ólomsörét kérdésköre, ugye?
szerintem sincs
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

Ez rohadt menő.
Poresz
Veterán
Veterán

Hűtőtáska-saga: nagyon remélem, hogy véget ért. - Tanulságul.

Előzmény:
Poresz írta: 2025.08.25. 20:10 Apropó, hűtőtáska…
Sok-sok évvel ezelőtt a családi hűtőtáska vezetékét megolvasztotta a hűtőbordáknál kiáramló meleg levegő… Szüleim így mesélik, és valószínűleg tényleg nem az volt baj, hogy bent hagytuk a kocsiban. (Vajon mire gondolhatott a kolléga, amikor anyagminőséget választott?)
Tavaly eszembe jutott, hogy van otthon hűtőtáska, új vezetékkel használatba lehetne venni. Megnéztem milyen kell, és rendeltem egyet Kínából, kb. ötödannyiért, mint a helyi autóvillamossági boltokban.
Eddig minden szép és jó - lenne, csak nem passzol a méret! Nem megy rá: kisebb átmérőjű a csatlakozó furata (belül, egy átmérőlépcsőnél, ahol a fém rész van).
Kühl. & Wärmebox Modell 40.425.png
Ki tudja nekem megmondani, hogyan kell szépen kérnem?
2,7 mm átmérőjű "tüskékre"/"pinekre" kell csatlakoznia.
Ez az új 12 V-os és 5 A-es. Van 10 A-es is: ezt kellett volna?
"Ezzel a kábellel nem működik, az internetről pedig képtelen vagyok kideríteni, hogy milyen kellene, ha nem ilyen! Elviszem az egész hűtőtáskát az autóvillamossági boltba, aztán ott megmondják milyet kell vennem, és meg is veszem, még ha tízszer drágább is, mint Kínából rendelve!" - így füstölögtem, amikor a hűtőtáskát leemeltem a kamrapolcról.
"Ez meg mi a frászért áll ilyen csálén? Nem párhuzamos a csatlakozóban a két pin?" - vettem észre, amikor véletlenül a hűtőtáska betápjára esett a pillantásom.
"De hát ez mozog! Na, próbáljuk csak ráügyeskedni ezt a kínai csodát!" - azzal rá is csatlakoztattam a Kínából rendelt kábelt.
"De hát ez passzol! Lehet, hogy nem is a kábel a rossz? Na, nézzük csak meg, hogy működik-e!" - azzal becsatlakoztattam a szivargyújtó dugót a 230 V → 12 V adapterbe, azt pedig a hálózati dugaljba.
"Ez működik! Tök jó!" - örültem, és azzal szét is csatlakoztattam. Az egyik pin pedig benne is maradt a kábel csatlakozójában. Magyarul kirántottam a hűtőtáskából.
A hűtőtáska feliratai ellentmondanak, hogy ez kelet-német vagy kínai hűtőtáska, mindenesetre öregebb nálam, és akkor még csavarozták a szereldében. Elő a csavarhúzót, mágnestálcát, és perceken belül láttam is, hogy belül ez egy nagyon egyszerű szerkezet, és a hiba oka az, hogy a NYÁK-lapon a pinek forrasztása elengedett. A két kis forrasz-pöttyben a két pin mozgott. Esetlegesen volt kontakt, de nem túl megbízhatóan.
Peti barátom mechatronikai mérnök, szívesen hobbielektronikázik - okosotthon! -: megmutattam neki, és ekkor kiderült, hogy előtte még elektrotechnikusi végzettséget is szerzett. Rögtön mondta is: "Na, most már tudom, mitől lett olyan meleg, hogy megolvadt a kábelen a műanyag dugó! Elengedett a forrasztás, az csinált zárlatot."
Ma megforrasztottuk: működik a kábel is, a hűtőtáska is, és megtanultam azt a világról, hogy a termoelem működése megfordítható, és hűteni is lehet vele, és ezt Peltier-elemnek hívják.
Boldogság! :-)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2026.07.08. 15:06 a 20. század előtt a népesség 70-90%-a analfabéta paraszt volt, és jól, de inkább rosszul elvolt egész nap azzal, hogy a földet túrta). Egyébként a szakmunkásképzést és a kisiparos májszterek kispolgári világát is az vágta tönkre, amikor kb. az 1960-as évekre akkorát fejlődött a mezőgazdaság, hogy a humán inkurrenciával valamit kezdeni kellett.
Szia,

Az ipari forradalom 1769-1850 kozott volt (Magyarorszagon nem az 1700-as evekben), ez a nagy valtozas akkor kezdodott.
Poresz írta: 2026.07.08. 15:06 A mai napig nyitott kérdés, hogy mit csináljunk azokkal, akikről az oktatás a képességeik és a szocializációjuk (szociális alulkultúráltságuk) miatt teljesen vagy nagyrészt lepereg, a képzésükkel pedig a valaha megbecsült szakmák (hegesztő, asztalos stb.) elprolizálódnak.
…és indokolatlanul jól élnek, indokolatlanul sok szabadidővel, indokolatlanul nem lefárasztva. - Mi meg szívunk a hülyeségük miatt.
Hat, en nem gondolom, hogy ok olyan nagyon jol elnenek!
Egy reszuk viszonylag jol el epitoipari segedmunkaskent, de ok sem rendelkeznek olyan hude sok szabadidovel, es az o viszonylag jo fizetesukbol le kell vonni a teljes TB-t, hiszen se egeszsegbiztositasuk, se nyugdijalapjuk nincs - igy nezve mar boven a minimalber alatt van a keresetuk erteke.

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.07.10. 13:59 a jobbágy nem csak hogy közvetlenül nem termel GDPt (vállalkozóként ez is játszik, munkavállalóként nem szempont), de
Szia,

Azert szerintem a munkavallaloknak is egy szabad szemmel jol lathato resze kotetlen munkaidoben dolgozik (neha ezt home-office-nak nevezik), vagyis naluk igenis szamit a meg nem termelt GDP.

Azt persze nem tudom megitelni, hogy ez mekkora ara'nyu.

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2026.07.10. 14:21 Szia,

Azert szerintem a munkavallaloknak is egy szabad szemmel jol lathato resze kotetlen munkaidoben dolgozik (neha ezt home-office-nak nevezik), vagyis naluk igenis szamit a meg nem termelt GDP.

Azt persze nem tudom megitelni, hogy ez mekkora ara'nyu.

Bel
Egyetértek, és nem tudom, hogy egyáltalán lehet -e húzni egy vonalat. De IMHO akkor is egy elfogadható egyszerűsítés, hogy szabin az ember alapvetően nem dolgozik - úgy is, ha nem teljesen és nem mindig igaz.

Mindenesetre úgy érzem, az építő kommentért cserébe megérdemelsz egy helikoptert! 8-)
IMG_9880.jpeg
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.07.10. 15:07 Mindenesetre úgy érzem, az építő kommentért cserébe megérdemelsz egy helikoptert! 8-)
Szia,

Koszi!

Arra utalsz, hogy itt mindenki hulye, csak en vagyok helikopter? :-)

Cserebe egy altalam keszitett hivatalos, ceges dokumentumbol egy reszlet (a dokumentumban csak a datumot tartalmazo alja nem volt benne):
Kép

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2026.07.10. 15:28 Szia,

Koszi!

Arra utalsz, hogy itt mindenki hulye, csak en vagyok helikopter? :-)

Cserebe egy altalam keszitett hivatalos, ceges dokumentumbol egy reszlet (a dokumentumban csak a datumot tartalmazo alja nem volt benne):
Kép

Bel
Nemnem, semmi hátsó szándék nem vezérelt. Belse.hu helyett Bell.ca :lol:

Az en képem is eredeti, a Mirabell-i gyár előtt készült - tegnap. Itt gyártják a polgári modelleket - a katonaiakat pedig Texasban.
Poresz
Veterán
Veterán

Kérdésem van! Meg hipotézisem. Valószínűleg a pszichológia területéhez tartozik.

Az a baj, hogy hangos, vagy az a baj, hogy lőtér? Az a baj, hogy hangos, vagy az a baj, hogy repülő? Az a baj, hogy hangos, vagy az a baj, hogy a Nagykörút(on csengető villamos)? Az a baj, hogy hallatszik, vagy az a baj, hogy a szomszéd hangszeren gyakorol vagy sír a gyerek?

Az, hogy mennyire zavar minket egy zaj vagy hanghatás, az mennyire független attól, hogy felismerjük-e, hogy mi az? - "Jaj, istenem, itt van a lőtér és lőnek, erre szállnak Ferihegy felé a repülőgépek, egész nap csenget a négyeshatos, a rohadt szomszéd zongorázik, felettünk meg sír az a qrv@ kölök!"

Mennyire kapcsolódik össze fejben az, hogy:
1. "A fegyverek hangosak."
2. "Ez egy lövés."
→ "Ez hangos!" - Akkor is, ha mérhetően nem az.

Létezik-e az a jelenség, hogy pl. azért zavar, hogy a szomszéd vasárnap füvet nyír, mert tudom, hogy vasárnap van, és felismerem, hogy ez egy fűnyíró - tudom, hogy fel "kell" háborodnom! -, egyébként pedig t0!nék az egészre, észre sem venném?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Petya357 írta: 2026.07.10. 17:10 Nemnem, semmi hátsó szándék nem vezérelt. Belse.hu helyett Bell.ca :lol:

Az en képem is eredeti, a Mirabell-i gyár előtt készült - tegnap. Itt gyártják a polgári modelleket - a katonaiakat pedig Texasban.
Folytatva a Bel(l) sorozatot:
- egy 2 éves hűségprogram keretébe vásárolt, markázott termék
IMG_9981.jpeg

- ez pedig egy kártyafüggetlen telefon. Ha csörög, akkor illik felvenni
IMG_0047.jpeg
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Petya357 írta: 2026.07.11. 01:12 Folytatva a Bel(l) sorozatot:
IMG_9981.jpeg

IMG_0047.jpeg
Trollkodni, csak lassan, szépen.😏
Csatolmányok
images (12).jpeg
images (12).jpeg (6.63 KiB) Megtekintve 1014 alkalommal
Fizetett bér-Troll.
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

RatRace írta: 2026.07.11. 08:00 Trollkodni, csak lassan, szépen.😏
És, annó, amikor ilyeneket csináltam:
#ezsemmavolt
Csatolmányok
17837497001717056203102435287127.jpg
Fizetett bér-Troll.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.07.11. 01:12 Folytatva a Bel(l) sorozatot:
IMG_9981.jpeg

IMG_0047.jpeg
Ne feledkezzünk el Bel jachtjáról sem:
kép.png
Bellerophon

És a szerény bécsi palotájáról:
kép.png
Belveder

Na persze a leghíresebb filmszerepe sem maradhat le:

kép.png
Belphegor, ahol - mindannyian irigyeljük - Sophie Marceau-val játszott együtt!
kép.png
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

Poresz írta: 2026.07.10. 23:21 Kérdésem van! Meg hipotézisem. Valószínűleg a pszichológia területéhez tartozik.

Az a baj, hogy hangos, vagy az a baj, hogy lőtér? Az a baj, hogy hangos, vagy az a baj, hogy repülő? Az a baj, hogy hangos, vagy az a baj, hogy a Nagykörút(on csengető villamos)? Az a baj, hogy hallatszik, vagy az a baj, hogy a szomszéd hangszeren gyakorol vagy sír a gyerek?

Az, hogy mennyire zavar minket egy zaj vagy hanghatás, az mennyire független attól, hogy felismerjük-e, hogy mi az? - "Jaj, istenem, itt van a lőtér és lőnek, erre szállnak Ferihegy felé a repülőgépek, egész nap csenget a négyeshatos, a rohadt szomszéd zongorázik, felettünk meg sír az a qrv@ kölök!"

Mennyire kapcsolódik össze fejben az, hogy:
1. "A fegyverek hangosak."
2. "Ez egy lövés."
→ "Ez hangos!" - Akkor is, ha mérhetően nem az.

Létezik-e az a jelenség, hogy pl. azért zavar, hogy a szomszéd vasárnap füvet nyír, mert tudom, hogy vasárnap van, és felismerem, hogy ez egy fűnyíró - tudom, hogy fel "kell" háborodnom! -, egyébként pedig t0!nék az egészre, észre sem venném?
A lőtér Facebook posztjához érkezett kommentek alapján elsősorban az a baj, hogy lőtér. Talán egy normális, érvelő kontra véleményt találtam, a többi bazmegelős fröcsögés. Szomorú, hogy ilyen csőcselék miatt bezárnak egy lőteret. :(
Poresz
Veterán
Veterán

Balintix írta: 2026.07.11. 09:11 A lőtér Facebook posztjához érkezett kommentek alapján elsősorban az a baj, hogy lőtér.
Én nem titkolom, hogy erre kötöttem fogadást önmagammal.
Én lakom, ahol lakom: errefelé már ereszkednek Ferihegyre és még emelkednek Ferihegyről a repülőgépek. Hallássérültként is jól hallhatóak, és néha bizony pár másodpercre maszkolják a telefonbeszélgetésemet. De mivel nem hisztire állítottam az agyam, hogy "Jaj, erre járnak a repülőgépek! Haangoosaak!", ezért nem zavar.
Balintix írta: 2026.07.11. 09:11 Talán egy normális, érvelő kontra véleményt találtam, a többi bazmegelős fröcsögés. Szomorú, hogy ilyen csőcselék miatt bezárnak egy lőteret. :(
Egyébként mutathatnának dokumentumokat, amiket talán meg is találnának, ha az értelmi nívó nem a dühös parasztok szintjén lenne.
Mark Zucherbegnek én évek óta magas kitüntetést akarok adni: az ő szolgáltatása folyamatosan bizonyítékokat szolgáltat, hogy az emberiség tekintélyes része alkalmatlan és méltatlan arra, hogy űrutazással elhagyhassa a Földet, amit meg kell hagyni karanténnak.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2026.07.04. 09:41 Lassan költöztetnem kell a viszonylag combos szekrényemet, ami egy diana 10.
Ahogy nézegettem, az ajtó két zsanéron fordul - mi máson fordulna - amiből ki tervezem ütni a csapokat, hogy le tudjam venni

Csinált már valaki hasonlót? Ki lehet belőle csak úgy ütni azt a két csapot, vagy biztosítva vannak valamilyen módon?
Ha valaki hasonlót tervez: ki lehet belőle ütni.

Lakcím és tárolási hely változás miatt csütörtökön megyek az igrendre, előzetesen azt mondta a hölgy, hogy jönnek majd tárolóhelyet ellenőrizni..
Minek..? Ugyan ezt a szekrényt nézegette egy évvel ezelőtt tőlük egy jóember.

Na meg, ha most megszűnt az a tárolóhely, ami eddig jó volt, ez meg még nem jó, akkor hol tároljam a dologkat? :roll:

BTW, ezt a szekrényt ide tervezték:
Csatolmányok
IMG_20260713_173438.jpg
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Balintix írta: 2026.07.11. 09:11 A lőtér Facebook posztjához érkezett kommentek alapján elsősorban az a baj, hogy lőtér. Talán egy normális, érvelő kontra véleményt találtam, a többi bazmegelős fröcsögés. Szomorú, hogy ilyen csőcselék miatt bezárnak egy lőteret. :(
Kíváncsi leszek, hogy a Kincsem lakőpark lakói mikor tiltakoznak majd a Fehér úti lőtér miatt. Itt elég egyértelmű a helyzet hogy ki volt előbb.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Blekk Rájgó írta: 2026.07.14. 12:11 Kíváncsi leszek, hogy a Kincsem lakőpark lakói mikor tiltakoznak majd a Fehér úti lőtér miatt. Itt elég egyértelmű a helyzet hogy ki volt előbb.
Tudod, mi történik, ha fested a falra az ördögöt?

Reggbe súg a házmester!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Blekk Rájgó írta: 2026.07.14. 12:11 Kíváncsi leszek, hogy a Kincsem lakőpark lakói mikor tiltakoznak majd a Fehér úti lőtér miatt. Itt elég egyértelmű a helyzet hogy ki volt előbb.
Ott lehetett a tulajdonosnak géppuskája, személyre szabott jogalkotás keretében?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Van 50 méteres zárt része, legfeljebb a nyitottakon nem lőnek. Amúgy is kevés a pisztolyos lövő, elengedik.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Ott csak pontlövők puttyognak , ütemesen lélegezve, nem kommandósnindzsák taltikálisoznak johnwickesdit…. :roll: halkabb
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2026.07.14. 17:33 Ott csak pontlövők puttyognak , ütemesen lélegezve, nem kommandósnindzsák taltikálisoznak johnwickesdit…. :roll: halkabb
24 pisztolyos lőállás van, és kb 50 kispuskás, ott is másodpercenként van egy lövés órákon keresztül (már ha épp verseny van). De a .22-.32 vonal valóban halkabb, mint a 9 Para - 45ACP.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2026.07.14. 22:02 24 pisztolyos lőállás van, és kb 50 kispuskás, ott is másodpercenként van egy lövés órákon keresztül (már ha épp verseny van). De a .22-.32 vonal valóban halkabb, mint a 9 Para - 45ACP.
Ami ténykeg odab.sz, az nem is a 9x19, hanem a .223. Hihetetlenül hangos tud lenni, főleg rövid csővel - és tacticool vonalon ez kifejezetten gyakori.

Puskakalibereken kötelezővé tenném a tompit , és talán túlélhetné a lőtér.. :roll:
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2026.07.15. 00:48 Ami ténykeg odab.sz, az nem is a 9x19, hanem a .223. Hihetetlenül hangos tud lenni, főleg rövid csővel - és tacticool vonalon ez kifejezetten gyakori.

Puskakalibereken kötelezővé tenném a tompit , és talán túlélhetné a lőtér.. :roll:
Kompromisszumot kellene/kellett volna kötni részükről is, bármennyire fáj.

Mi eléggé részrehajlóak és elfogultak vagyunk, de azért a másik oldalt is meg tudom érteni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Re: Légfegyverek, flóbert fegyverek, startpatronos céllövő fegyverek

gvass1 írta: 2026.07.18. 09:20 Még sokáig tart a nyár, lehet tolni a kerti légfegyverezést ezerrel!

Érkezett egy csomó MEGFIZETHETŐ termék ismét az Önvédelmi Boltokba:

Umarex Smith and Wesson M629 Classic 6,5″ CO2-revolver: 69 900 Ft
4,5 mm BB, 6-lövetű CO2-légpisztoly, FULL FÉM, DA/SA, 6 db fém adapterhüvellyel, állítható irányzék
https://www.onvedelmibolt.hu/termek/uma ... -revolver/

Kép

Umarex UX Canex: 44 900 Ft
4,5 mm diaboló, 10-lövetű (2 tár jár hozzá), huzagolt cső, 2×12 g CO2-patronos légpuska, DAO sütés
https://www.onvedelmibolt.hu/termek/umarex-ux-canex/

kép.png

Umarex Marlin Lever Action légpuska: 34 900 Ft
4,5 mm acél BB (150-lövetű), alsó kengyelkulcsos felhúzás, rugós, lövés közben sűrítő légpuska

https://www.onvedelmibolt.hu/termek/uma ... -legpuska/

Kép

Umarex Ruger MarkIV csőletörős légpisztoly: 44 900 Ft
4,5 mm, huzagolt csövű, 1-löv.

https://www.onvedelmibolt.hu/termek/uma ... er-markiv/

kép.png

RazorGun Blaze 4,5 mm pisztoly/karabély szett: 69 900 Ft

4,5 mm diaboló, huzagolt csövű, CO2-os egy- vagy többlövetű (9-löv.) ismétlő légpisztoly, ami karabéllyá alakítható, 2 db tár és egyes betöltő, valamint hangtompító is tartozik hozzá.

https://www.onvedelmibolt.hu/termek/raz ... y-szett-4/

kép.png
... amíg a rosszindulatú félbolond szomszéd fel nem jelent. ☹️
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2026.07.18. 14:00 ... amíg a rosszindulatú félbolond szomszéd fel nem jelent. ☹️
Ha te szögbeverés közben kezedre ütöttél kalapáccsal, az nem jelenti azt, hogy mindig mindenki így fog járni. A világon már tök sok szöget sikeresen bevertek.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2026.07.18. 16:09 Ha te szögbeverés közben kezedre ütöttél kalapáccsal, az nem jelenti azt, hogy mindig mindenki így fog járni. A világon már tök sok szöget sikeresen bevertek.
Jól kell szomszédot választani. :D
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2026.07.18. 16:19 Jól kell szomszédot választani. :D
igazságtalan, hogy a hülye szomszéd ingatlana többet ér - mert neki nem fegyvergyűlölő a szomszédja, hanem egy kedves házaspár :roll: abban lehet még reménykedni, hogy él is ezzel a prémiummal, és piacra dobja .
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2026.07.18. 16:34 igazságtalan, hogy a hülye szomszéd ingatlana többet ér - mert neki nem fegyvergyűlölő a szomszédja, hanem egy kedves házaspár :roll: abban lehet még reménykedni, hogy él is ezzel a prémiummal, és piacra dobja .
Pár éve költözött be valami tanyáról Bp-re. Hozta a kutyáját is - annak 7 éven át hallgattuk a vonyítását. Azután kb. 11 évesen egy szép reggelen nem ébredt fel többé. De abban elég bizonyos vagyok, hogy az örök vadászmezőkön bárkitől több törődést kap, mint a földi gazdáitól... :-(
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

WildBear23 írta: 2026.07.19. 08:27 Brr... utálom a 100% műszálas ruhákat.. :?
Csak úgy halkan megjegyezném, hogy a mindenféle technikai ruhák is 100% műszálból vannak - és nem véletlenül.
Szóval műszál és műszál között is van különbség...
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

G.D írta: 2026.07.19. 11:31 Csak úgy halkan megjegyezném, hogy a mindenféle technikai ruhák is 100% műszálból vannak - és nem véletlenül.
+1

Számomra is olyan a “nem veszek fel műszálas ruhát”, mint a “ha természetes alapanyag akkor egeszséges” a kokain és a légyölőgalóca meg a patkány is 100%ban természetesek, de akkor sem enném meg.

A műszál rengeteget fejlődött . Nájlon, Poliészszter, Akiről, Lycra - a legtöbben ezekre emlékeznek. , eredeti formájukban borzasztó volt. A modern technikai anyagok a mérnöki munka csodái - mikroszálas, többkomponensű textilek. A technikai anyagú lövészpólóim mind jobbak, mint a pamut lövészpólóim. Nem kicsit - hanem sokkal.

Mondjuk laborba még mindig nem venném fel :roll: :lol: de műszál és műszál között óriási a különbség. Ha egy szolgálati pisztoly készülhet “műanyagból”, sőt - elavultnak tekintik, amikor nem - a szolgálati ruha miért ne? ;) Csak hát nem mindegy, milyen.
WildBear23
Veterán
Veterán

G.D írta: 2026.07.19. 11:31 Csak úgy halkan megjegyezném, hogy a mindenféle technikai ruhák is 100% műszálból vannak - és nem véletlenül.
Teljesen igazad van, de a beidézett mondat nem azt sugallja, hogy hiper-szuper polár anyagból lennének, ld:
"Az ingek nem szellőztek, a nadrág úgy szintén, teljesen műszálból készültek. "

Ugyanaz, mint az 5000 Ft-os zokni.
Ott is felvetődött, hogy léteznek ilyen drága zoknik (szűz merinó juhok pihéiből), de nyilvánvalóan a Honvédség 5000 Ft-os zokni beszerzése nem ilyen.
Ez a nem szellőző, műszálas ing/nadrág is szerintem a legolcsóbb, nem szellőző anyagot jelenti, nem pedig a "modern technikai anyagok a mérnöki munka csodái - mikroszálas, többkomponensű textilek"-et. ;-)
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

WildBear23 írta: 2026.07.19. 16:20 Teljesen igazad van, de a beidézett mondat nem azt sugallja, hogy hiper-szuper polár anyagból lennének, ld:
"Az ingek nem szellőztek, a nadrág úgy szintén, teljesen műszálból készültek. "

Ugyanaz, mint az 5000 Ft-os zokni.
Ott is felvetődött, hogy léteznek ilyen drága zoknik (szűz merinó juhok pihéiből), de nyilvánvalóan a Honvédség 5000 Ft-os zokni beszerzése nem ilyen.
Ez a nem szellőző, műszálas ing/nadrág is szerintem a legolcsóbb, nem szellőző anyagot jelenti, nem pedig a "modern technikai anyagok a mérnöki munka csodái - mikroszálas, többkomponensű textilek"-et. ;-)
SZVSZ. itt azért ritkaxar alapanyag lehet.
És ne jöjjön senki a túltárolással, 1989-es 85M surranómnak semmi baja, pedig, az 37 éves, no, az valóban túltárolt.
A képek meg önmagukért beszélnek:
Csatolmányok
cipő.jpg
cipő2.jpg
cipő3.jpg
Fizetett bér-Troll.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

RatRace írta: 2026.07.19. 16:32 SZVSZ. itt azért ritkaxar alapanyag lehet.
És ne jöjjön senki a túltárolással, 1989-es 85M surranómnak semmi baja, pedig, az 37 éves, no, az valóban túltárolt.
Bezzeg régen minden jobb volt! Van neked is igazad, de mondom, nekem a cipókkel ilyen gondom nem volt.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2026.07.19. 16:32 SZVSZ. itt azért ritkaxar alapanyag lehet.
Moldovának volt egy ilyen sztorija, hogy papírtalpú ravatali cipőket rendelt valami ügyes ember, mert sokkal olcsóbb volt.
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

Ezektől csak jobb lehet az új felszerelés.Kollegám batátnőjének első napja friss felszerelt ez év júniusában .
received_2307703596639987.jpeg
TotoHU
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2026.07.19. 16:20 Ugyanaz, mint az 5000 Ft-os zokni.
+1
Valszeg itt is az van, mint a Gestamen-kérdésnél.
Nem kell nekünk feltalálni a spanyolviaszt, nem kell a "magyar s.ggbe magyar lóf@szt" baromságokat erőltetni, egyszerűen körbe kell nézni melyik országban mit használnak a rendőrök ezen az éghajlaton, mi a ruhákról azoknak a véleménye akik hordják őket, pár tucat magyar egyenruhát próbára rendelni a népszerű gyártóktól, és megvenni azt ami a használói szerint a legjobb, és árban is belefér.

De lehet ha simán csak nem akarnak orrba-szájba lopni minden kib.szott beszerzésnél, már attól sokkal jobb cuccok kerülnek a rendőrökre.
Poresz
Veterán
Veterán

BeHappy írta: 2026.07.18. 19:51 Sziasztok,

politikamentesen el tudja valaki mondani, hogy van-e és milyen szakmai indoka van a rendőrség átöltöztetésének?
Mert úgy néznek ki, mintha egy másodosztályú munkavédelmi boltból öltöztetnék őket? (Valószínűleg ez az igazság.)

Én szégyellem, ahogy kinéznek, aki fizeti ezt az egészet. Egyszerűen rájuk nézek, és látom, hogy: "Ez $z@r, b@z+!" Kölökkoromban, a '90-es években bezzeg rendőrnek néztek ki. Nem ám baseball-sapka, mint 2002 után… Meg pincérsapka a készenlétiseknek, mint egy Orient Express-étkezőkocsiban… Inkább barett legyen. Póló, bénán felvarrt rangjelzésekkel?! Ing! Nyáron világos rövid ujjú, télen vagy rossz időben hosszú, nyakkendővel.
Nem azt mondom, hogy Armani göncök legyenek rajtuk, de így az utcasepők mászkálnak az utcán… Egy önérzetesebb madárijesztő nem lenne hajlandó így mutatkozni. A rendőrök nem tűzoltók és mentősök, akiknek hiperfunkcionális munkaruha kell, mert úgyis rendeltetésszerűen összekoszolják kb. harminc perccel a riasztás után. Valahogy így is érezzék megbecsülve magukat, érezzék jól magukat az egyenruhájukban!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hugo Boss kell ehhez a melóhoz. 8-)

Jók a referenciák. A korabbi ügyfélkör nagyon sok, nagyon is jogos kritikát érdemel, viszont az uniformissal kapcsolatban nem hallani panaszt.

EUs beszállító. Lopni így nehezebb, de azt majd be lehet hozni honvédségi zoknin.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

sama írta: 2026.07.19. 20:05 Ezektől csak jobb lehet az új felszerelés.Kollegám batátnőjének első napja friss felszerelt ez év júniusában .received_2307703596639987.jpeg
És ilyenkor mi történik? Kap egy újat a raktárból, vagy vehet egyet saját pénzen, mert megkapta az x időszakra rendelt darabot?
Elvileg munkavédelmi eszközöknél ha alkalmatlanná válik a funkciója ellátására, kötelező a munkáltató általi csere. Erre mi vonatkozik?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Roberto68 írta: 2026.07.20. 07:08 És ilyenkor mi történik? Kap egy újat a raktárból, vagy vehet egyet saját pénzen, mert megkapta az x időszakra rendelt darabot?
Elvileg munkavédelmi eszközöknél ha alkalmatlanná válik a funkciója ellátására, kötelező a munkáltató általi csere. Erre mi vonatkozik?
Öööö... Ez munkavédelmi eszköz?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2026.07.19. 22:24 Hugo Boss kell ehhez a melóhoz. 8-)

Jók a referenciák. A korabbi ügyfélkör nagyon sok, nagyon is jogos kritikát érdemel, viszont az uniformissal kapcsolatban nem hallani panaszt.

EUs beszállító. Lopni így nehezebb, de azt majd be lehet hozni honvédségi zoknin.
Makszim Makszimovics Iszajev GRU-ezredes is nagyon kedvelte a ruháikat😎
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2026.07.20. 07:43 Öööö... Ez munkavédelmi eszköz?
Az mindenesetre közismert dolog, hogy a mikrocellás PU cipőtalpak idővel az állásban is elporlanak. Ezen csak az segít, ha csak annyit rendelnek, amennyire szükség van, nem állnak évekig a raktárban - mert ehhez azért sok év kell, bár a körülmények is erősen tudnak rontani a dolgon.

A PU vizet vesz fel a levegőből, és a mikrocellás szerkezet miatt ez könnyen és gyorsan mélyre is jut benne. A víz meg elkezdi a polimerláncokat lebontani. Általánosságban a gyártás után 3 év az, amíg biztos lehet benne az ember, hogy rendben lesz. 4-6 év még elmegy, ha megfelelőek a tárolási körülmények, elsősorban a páratartalom (max. 40-60%), de a hőmérsékletnek sem kellene pl. nyári kánikulában 30-40 foknak lenni, meg naponta 20 és40 fok között liftezni. De ez a 4-6 év így is a maximum, amíg még viszonylag biztosan eláll.
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2026.07.19. 22:24 Hugo Boss kell ehhez a melóhoz. 8-)

Ja, genau! :twisted:
TotoHU
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2026.07.20. 08:37 Az mindenesetre közismert dolog, hogy a mikrocellás PU cipőtalpak idővel az állásban is elporlanak. Ezen csak az segít, ha csak annyit rendelnek, amennyire szükség van, nem állnak évekig a raktárban - mert ehhez azért sok év kell, bár a körülmények is erősen tudnak rontani a dolgon.

A PU vizet vesz fel a levegőből, és a mikrocellás szerkezet miatt ez könnyen és gyorsan mélyre is jut benne. A víz meg elkezdi a polimerláncokat lebontani. Általánosságban a gyártás után 3 év az, amíg biztos lehet benne az ember, hogy rendben lesz. 4-6 év még elmegy, ha megfelelőek a tárolási körülmények, elsősorban a páratartalom (max. 40-60%), de a hőmérsékletnek sem kellene pl. nyári kánikulában 30-40 foknak lenni, meg naponta 20 és40 fok között liftezni. De ez a 4-6 év így is a maximum, amíg még viszonylag biztosan eláll.
PU? Pilsner Urquell??? :o
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2026.07.20. 09:30 PU? Pilsner Urquell??? :o
az is lehet, hogy poliuretán:-)

Habos mindkettő, na.
TotoHU
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2026.07.20. 09:35 az is lehet, hogy poliuretán:-)

Habos mindkettő, na.
Sejtette, hogy vmi anyagnak a rövidítése, de troll getzi vagyok. :D
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2026.07.20. 08:37 Az mindenesetre közismert dolog, hogy a mikrocellás PU cipőtalpak idővel az állásban is elporlanak. Ezen csak az segít, ha csak annyit rendelnek, amennyire szükség van, nem állnak évekig a raktárban - mert ehhez azért sok év kell, bár a körülmények is erősen tudnak rontani a dolgon.

Egy időben a PU-talpú cipőimet fél éven belül tönkretapostam. Pedig nem aknamezőn salsáztam bennük.
Válasz küldése