Katonai és rendvédelmi
Moderátorok: John McClane, Chuck Norris, Judge Dredd, Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez, Harry Callahan
Re: Katonai és rendvédelmi
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Elsősorban GD házi motorszakértőnket szeretném megkérni, hogy fejtse ki a véleményét... nekem tetszik, és idehaza a megyékben is vinnék a tanyákra...
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
sztem ez okosabb lenne az aktív elmebaj topikba...swordmanus írta: ↑2026.05.03. 12:42 Elsősorban GD házi motorszakértőnket szeretném megkérni, hogy fejtse ki a véleményét... nekem tetszik, és idehaza a megyékben is vinnék a tanyákra...
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Én csak gipszkartonozok a témában, nem értek hozzá.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Bud Spencer, Terrence Hill es 6 másik ember likes this!swordmanus írta: ↑2026.05.03. 12:42 Elsősorban GD házi motorszakértőnket szeretném megkérni, hogy fejtse ki a véleményét... nekem tetszik, és idehaza a megyékben is vinnék a tanyákra...
Prepper szemmel nézve vonzó tulajdonságnak tűnik, hogy akksi mellett lehet rá aggregátort is tenni. Akkor pont olyan lesz, mint egy hagyományos motor, de már nem lopakodik.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Az nyilvánvaló volt, hogy az orosz mérnökök mit néztek gyerekkorukban.
Az aggregátorosdi ugye azért is praktikus, mert van amikor nyugi van, és lehet berregve tölteni, meg van amikor gáz van, és lopakodni kell. Ha mákod van, akkor jól jön ki az ütem.
Prepperek az usákoknál zt veszik.
2X2
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
- WildBear23
- Veterán

Szerintem ez az orosz csoda egy jó megoldás egy nemlétező problémára.
A katonai vonatkozását nem tudom megítélni, hogy a csatatéren mennyire van szükség elektromos motorra.
Mert terepmotort sokkal olcsóbban lehet venni, kiforrott, benzines konstrukciókat, pl. egy Honda CRF300L vagy Suzuki DR-Z400S elpusztíthatatlan, bevált tipus, kb. mint a Toyota Hylux..

Elektromos motorral fognak menni a csettegők?
Li-ion akkupakkal?
(Na, az még egy másik dolog, amit nem kapnék a lábam közé.)
A katonai vonatkozását nem tudom megítélni, hogy a csatatéren mennyire van szükség elektromos motorra.
Mert terepmotort sokkal olcsóbban lehet venni, kiforrott, benzines konstrukciókat, pl. egy Honda CRF300L vagy Suzuki DR-Z400S elpusztíthatatlan, bevált tipus, kb. mint a Toyota Hylux..
Bunkerben jó ötlet a benzines aggregátor, ha meg akarsz halni CO mérgezésben.swordmanus írta: ↑2026.05.03. 22:19 Meg ugye a kis aggregát levehető egyszerűen, és akkor a bunkerban még jó lehet tölteni ezt-azt.
Olcsónak nem lett olcsó.swordmanus írta: ↑2026.05.03. 22:19 Az is látszik, hogy igyekeztek olcsón gyárthatóvá tenni, hogy tudjanak belőle csinálni olcsón sokat, és ha csak egy utat bírt, az se baj. 10 év múlva a környéken az összes maszek kistraktor/csettegő ennek a motorjával megy majd úgyis.
Li-ion akkupakkal?
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Amilyen szellősek a hevenyészett bunkerek mostanság, ez a veszély nem igazi veszély.WildBear23 írta: ↑2026.05.04. 11:35 Szerintem ez az orosz csoda egy jó megoldás egy nemlétező problémára.
Bunkerben jó ötlet a benzines aggregátor, ha meg akarsz halni CO mérgezésben.
Olcsónak nem lett olcsó.
Li-ion akkupakkal?
Mondjuk abban igazad van, ha ellövik a lítiumos akkupakkot, az eléggé fáklyásmenet, de erről gyorsabban lehet leugrani, mint egy járműből ki.
Hogy a probléma mennyire létezik vagy sem, azt mi kb. találgatjuk, de nem zörög a haraszt... Ami a kész terepmotorokat illeti, szerintem azokkal kezdték... Csak elfogyhattak.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
- WildBear23
- Veterán

Kívülről hasonlít (lehet, hogy ezt másolták az oroszok), de ez egy benzines motor.
Nem elektromos, akkupakkal, aggregátorral.
A Zoroszokná má 1984- ben létezett a Tula TMZ, szerintem az volt az irányadó.WildBear23 írta: ↑2026.05.04. 16:24 Kívülről hasonlít (lehet, hogy ezt másolták az oroszok), de ez egy benzines motor.
Igaz, az usákok a 2X2 tipusukat meg a hatvanas évektől gyártják.
- Csatolmányok
-
- letöltés.jpg (8.01 KiB) Megtekintve 685 alkalommal
Fizetett bér-Troll.
Mi van ha az amerikaiak másoljak az oroszokat ?WildBear23 írta: ↑2026.05.04. 16:24 Kívülről hasonlít (lehet, hogy ezt másolták az oroszok), de ez egy benzines motor.
Mondjuk tökmindegy, úgyis Kínában készül…
Új szlovák-terek harcjármű
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Visszanevezik Petőfire a Mária Terézia laktanyát!
(Ahogy a vármegyéknek vagy ispánoknak is gémóver, de ez itt offtopik)
https://telex.hu/belfold/2026/05/14/rus ... katonaknak
- WildBear23
- Veterán

Bakker, ezt nem hittem volna!TotoHU írta: ↑2026.05.14. 20:32 Visszanevezik Petőfire a Mária Terézia laktanyát!
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Új bajonett az olasz hadseregben - ebben is van valami olaszos elegancia, nemde?
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-baj ... dseregben/

Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valóban! Olaszoknak van stílusa.gvass1 írta: ↑2026.05.15. 05:39 Új bajonett az olasz hadseregben - ebben is van valami olaszos elegancia, nemde?
![]()
És ha célszerszámként tekintünk rá (a bajonett nem tábori kés és nem túlélőkés), akkor kifejezetten használhatónak tűnik.
Ehhez sem értek: a bajonettnek van még bármilyen valós taktikai-katonai haszna, vagy ez egy szép hagyomány a 19.-20. századi szuronyrohamok korából, ami ebben a formában megmaradt?gvass1 írta: ↑2026.05.15. 05:39 Új bajonett az olasz hadseregben - ebben is van valami olaszos elegancia, nemde?
![]()
(Egy réges-régi cikkedből felsejlik egy mondat, hogy vannak akik szerint jó ötlet a 21. században a feltűzött szuronnyal rohangáló katona, vagy valami hasonló.)
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Elhagytad a konzervnyitód?TotoHU írta: ↑2026.05.15. 08:45 Ehhez sem értek: a bajonettnek van még bármilyen valós taktikai-katonai haszna, vagy ez egy szép hagyomány a 19.-20. századi szuronyrohamok korából, ami ebben a formában megmaradt?
(Egy réges-régi cikkedből felsejlik egy mondat, hogy vannak akik szerint jó ötlet a 21. században a feltűzött szuronnyal rohangáló katona, vagy valami hasonló.)
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Tehát: NÉLKÜLÖZHETETLEN!
Szia,TotoHU írta: ↑2026.05.15. 08:45 Ehhez sem értek: a bajonettnek van még bármilyen valós taktikai-katonai haszna, vagy ez egy szép hagyomány a 19.-20. századi szuronyrohamok korából, ami ebben a formában megmaradt?
az emberi test pont ugyanolyan (esetleg satnyább), mint a 19-20. században. Persze tudom, hogy most a soha le nem merülő akkumulátorok és soha el nem fogyó lőszerek korát éljük, de ha az amúgy egészen valószerű ellenkező eset mégis bekövetkezik (=elfogy a skuló), akkor baromira nem mindegy, hogy pusztakézzel, kézben egy késsel vagy karabélyra tűzött szuronnyal állsz neki megölni az ellenséges katonát. Szerintem könnyen kihozható ebből a hatékonysági sorrend és az is, hogy Te melyik módszerrel jössz ki jobban az életért folyó közelharcból.
(Az internet nem felejt. Csak mi. Talán időnként célszerű visszanézni a sliccelt szemű orosz és az ukrán * katona élethalál harcát, amit az orosz egy szem késével vívtak. Egy olyan háborúban ahol már akkor is a drónok vitték el a showt.... persze, a szurony archaikus, elavult szar, felesleges teher a katonán.....
* EZ ITT NEM OROSZUKRÁNOZÁS, HANEM EGY VIDEÓ AZONOSÍTÁSA TARTALOM SZERINT!!!! (aki a konkrét késharc témán akar rugózni, az menjen a külön topicba)
Kieg 2. : ha pedig mégis sérti bárki érzékenységét és a rendet (bár ez inkább ide való), akkor kérem a modikat, hogy légyszíves tegyétek át az aktív háborús topicba. Köszönöm!
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára BeHappy 2026.05.15. 10:43-kor.
Így picit messzebbről tudja lepiszkálni a drónt a levegőből
Egy kis typo a cikkben: a pengén levő áttöret drótvágásra van, nem bozótvágásra
Egy ilyenért az I. vh-ban kérdezés nélkül lőtték agyon a gazdáját, ha elfogták. A bojonettel döfsz, csavarsz egyet rajta (meglazítod a sebben/csontban/porcban), kihúzod. A fűrész a fokon, meg a fogazott él, ilyenkor sokkal rondább roncsolást végez, mint a sima felületek. Pont azért, mert mint valaki írta, a szurony nem túlélőkés, ezek nem valók rá. Szerintem.gvass1 írta: ↑2026.05.15. 05:39 Új bajonett az olasz hadseregben - ebben is van valami olaszos elegancia, nemde?
![]()
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Ez az átnevezés nagyon a bögyödben volt , tesa!
Nekem tökmindegy mit írnak ki a kupi régi-új cégerére - az viszont nagyon is érdekel, cserélnek-e le pár madamot, és tanítanak-e a lányoknak 1-2 modernebb trükköt, mint a misszionárius póz. Ha már az én pénzemből (adó) tartják fel a teljes piros lámpás ház országos láncot, akkor legyen zúzós
A Hadtörténetivelmkapcsolatos bejelentésnek viszont nagyon , nagyon örülök. A fő-fó madamenak bizony-bizony jó lesz egy szerényebb rezidencia
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ja, elbasztam reggeli kv előtt. Ha gépközelben leszek, javítom.
De szép éáj leventék, főleg hátulról a harmadik csókagvass1 írta: ↑2026.05.15. 05:39 Új bajonett az olasz hadseregben - ebben is van valami olaszos elegancia, nemde?
![]()
Szia,TotoHU írta: ↑2026.05.15. 08:45 Ehhez sem értek: a bajonettnek van még bármilyen valós taktikai-katonai haszna, vagy ez egy szép hagyomány a 19.-20. századi szuronyrohamok korából, ami ebben a formában megmaradt?
Szerintem: onmagaban a bajonettnek olyan kicsi a haszna, hogy nem eri meg a sullyat.
Azonban mar joideje (pl. a klasszikus "ak-szurony"-nal is), ezek multifunkciosak:
-EDC kes (ertsd: lehet vele kenyeret szelni, vajat kenni, spargat vagni)
-harci kes
-tulelokes
-drotvago
-feszultseg alatti drot vago
Es szerintem a fontossagi sorrendben a 6. helyen: bajonett. Tehat ha ugy nezzuk, hogy ezek az elso 5 pontnak megfelelnek, es van rajtuk kb 1 dkg tomegben egy karika pluszban, aminek kovetkezteben bajonettkent IS hasznalhatoak: azt az 1 dkg tomeget megeri, hogy legyen bajonett, akkor is, ha harcolo beosztasban levo katonaknak is kevesebb mint 1 ezreleke fogja hasznalni.
Bel
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
FélOFF: atyaég, ez a kakastollas kalap… Mint Bertorelli százados a Halló, halló!-ból.
Ez komolyan Armani hazája?
Értem, hogy hagyomány, de a délnémet katonák sem hordanak bőrnadrágot… Legalábbis nagyon remélem.
(Szerintem már a csendőrök is röhejesek voltak benne. Azt elfogadom, hogy a kalap vidéken praktikus volt, de a tollat már túlzásnak érzem.)
Sziasztok,
Szerintem maga a koncepcio nagyon jo: egyeni EW fegyver dronok ellen, ami akar minden egyes katonanal ott lehet (noha az EW mindig bizonytalanabb, mint egy kinetikus megoldas):
2026. május 13-án az L3Harris Technologies bejelentette új képességét, a Wraith Shieldet, amely lehetővé teszi a meglévő taktikai rádiók mesterséges intelligencia alapú érzékelőkké alakítását pilóta nélküli légi járművek elleni küzdelemhez.
A megoldást kizárólag szoftveres frissítésként mutatják be, további hardvereszközök nélkül, és az Egyesült Államokban, a NATO-ban, az Five Eyes programban és a partnerországokban jelenleg szolgálatban álló több százezer Falcon IV eszközhöz tervezték.
A technológiát a DataShapes AI-val, egy az elektromágneses spektrum monitorozására szakosodott mesterséges intelligenciára szakosodott céggel együttműködve fejlesztették ki. Az alapötlet egyszerű: a modern rádiók szoftveresen vannak definiálva, és ezért átprogramozhatók. A Wraith Shield részeként az eszköz beolvassa a környezetében lévő rádiófrekvenciákat, azonosítja, hogy melyeket használják ellenséges drónok irányítására, és szinkronizálja az adatokat a helyi hálózaton lévő többi eszközzel. Egyetlen gombnyomás elegendő a vezérlőkapcsolat megszakításához és az eszköz semlegesítéséhez.
Ahogy a Breaking Defense is beszámolt róla, a Wraith Shield jelenlegi verziója képes 40 Falcon IV egyidejű zavarásának koordinálására, ami egy gyalogos század számára is megfelelő. A jövőben az L3Harris szerint a működési kört 100 eszközre bővítik egyidejűleg. A rendszert kezdetben az RF-9820S modellen, más néven AN/PRC-171-en mutatják be, és a telepítése várhatóan 2026-ban lesz. Később a frissítést kiterjesztik a Wraith család többi modelljére is, beleértve az AN/PRC-158C, AN/PRC-163 és AN/PRC-167 modelleket.
A megoldás operatív relevanciája közvetlenül a nyugati hadseregek által az ukrajnai háborút követően levont tanulságokból származik. A kis, olcsó, rövid hatótávolságú drónok a harcok egyik legveszélyesebb elemévé váltak, és a legtöbb meglévő megoldást magasabb szintű fenyegetésre tervezték. Tom Sheehan, az L3Harris termékmenedzsment igazgatója megjegyezte, hogy az RF-9820S a beépített szélessávú antennájának köszönhetően egyedülállóan alkalmas a drónok elleni küldetésre.
Paul Craft, a DataShapes AI elnöke és az amerikai hadsereg korábbi kiber- és elektronikus hadviselésért felelős vezetője a vállalat bejelentésében megjegyezte, hogy a rendszer „olyan módon zárja át az érzékelés és a cselekvés közötti szakadékot, amely közvetlenül befolyásolja a túlélés esélyeit a csatatéren”. Rob Mariuz, az L3Harris termékfejlesztési igazgatója hozzátette, hogy a Wraith Shieldet úgy tervezték, hogy integrálódjon a meglévő légvédelmi rendszerekkel azáltal, hogy több ezer elosztott érzékelőt ad a földi hírszerző hálózathoz.
Ez a lépés jól illusztrálja az L3Harris által a drónok elleni harc területén népszerűsített szélesebb körű trendet, amelyben a bevált VAMPIRE rendszert is továbbfejlesztették és kiterjesztették szárazföldi, tengeri és légi változatokra. A Wraith Shield, a VAMPIRE-ral ellentétben, személyes elektronikus védelemként szolgál a magányos katonák számára, egy olyan védelmi réteget adva hozzá, amely eddig sokkal nehézkesebb és specializáltabb rendszerek felségterülete volt.
Szerintem maga a koncepcio nagyon jo: egyeni EW fegyver dronok ellen, ami akar minden egyes katonanal ott lehet (noha az EW mindig bizonytalanabb, mint egy kinetikus megoldas):
2026. május 13-án az L3Harris Technologies bejelentette új képességét, a Wraith Shieldet, amely lehetővé teszi a meglévő taktikai rádiók mesterséges intelligencia alapú érzékelőkké alakítását pilóta nélküli légi járművek elleni küzdelemhez.
A megoldást kizárólag szoftveres frissítésként mutatják be, további hardvereszközök nélkül, és az Egyesült Államokban, a NATO-ban, az Five Eyes programban és a partnerországokban jelenleg szolgálatban álló több százezer Falcon IV eszközhöz tervezték.
A technológiát a DataShapes AI-val, egy az elektromágneses spektrum monitorozására szakosodott mesterséges intelligenciára szakosodott céggel együttműködve fejlesztették ki. Az alapötlet egyszerű: a modern rádiók szoftveresen vannak definiálva, és ezért átprogramozhatók. A Wraith Shield részeként az eszköz beolvassa a környezetében lévő rádiófrekvenciákat, azonosítja, hogy melyeket használják ellenséges drónok irányítására, és szinkronizálja az adatokat a helyi hálózaton lévő többi eszközzel. Egyetlen gombnyomás elegendő a vezérlőkapcsolat megszakításához és az eszköz semlegesítéséhez.
Ahogy a Breaking Defense is beszámolt róla, a Wraith Shield jelenlegi verziója képes 40 Falcon IV egyidejű zavarásának koordinálására, ami egy gyalogos század számára is megfelelő. A jövőben az L3Harris szerint a működési kört 100 eszközre bővítik egyidejűleg. A rendszert kezdetben az RF-9820S modellen, más néven AN/PRC-171-en mutatják be, és a telepítése várhatóan 2026-ban lesz. Később a frissítést kiterjesztik a Wraith család többi modelljére is, beleértve az AN/PRC-158C, AN/PRC-163 és AN/PRC-167 modelleket.
A megoldás operatív relevanciája közvetlenül a nyugati hadseregek által az ukrajnai háborút követően levont tanulságokból származik. A kis, olcsó, rövid hatótávolságú drónok a harcok egyik legveszélyesebb elemévé váltak, és a legtöbb meglévő megoldást magasabb szintű fenyegetésre tervezték. Tom Sheehan, az L3Harris termékmenedzsment igazgatója megjegyezte, hogy az RF-9820S a beépített szélessávú antennájának köszönhetően egyedülállóan alkalmas a drónok elleni küldetésre.
Paul Craft, a DataShapes AI elnöke és az amerikai hadsereg korábbi kiber- és elektronikus hadviselésért felelős vezetője a vállalat bejelentésében megjegyezte, hogy a rendszer „olyan módon zárja át az érzékelés és a cselekvés közötti szakadékot, amely közvetlenül befolyásolja a túlélés esélyeit a csatatéren”. Rob Mariuz, az L3Harris termékfejlesztési igazgatója hozzátette, hogy a Wraith Shieldet úgy tervezték, hogy integrálódjon a meglévő légvédelmi rendszerekkel azáltal, hogy több ezer elosztott érzékelőt ad a földi hírszerző hálózathoz.
Ez a lépés jól illusztrálja az L3Harris által a drónok elleni harc területén népszerűsített szélesebb körű trendet, amelyben a bevált VAMPIRE rendszert is továbbfejlesztették és kiterjesztették szárazföldi, tengeri és légi változatokra. A Wraith Shield, a VAMPIRE-ral ellentétben, személyes elektronikus védelemként szolgál a magányos katonák számára, egy olyan védelmi réteget adva hozzá, amely eddig sokkal nehézkesebb és specializáltabb rendszerek felségterülete volt.
Ha a társam az arcomtól 20 centire felcsatolt bajonettel alakizna, tuti ideges lennék
+1bel írta: ↑2026.05.15. 18:44 Szia,
Szerintem: onmagaban a bajonettnek olyan kicsi a haszna, hogy nem eri meg a sullyat.
Azonban mar joideje (pl. a klasszikus "ak-szurony"-nal is), ezek multifunkciosak:
-EDC kes (ertsd: lehet vele kenyeret szelni, vajat kenni, spargat vagni)
-harci kes
-tulelokes
-drotvago
-feszultseg alatti drot vago
Es szerintem a fontossagi sorrendben a 6. helyen: bajonett. Tehat ha ugy nezzuk, hogy ezek az elso 5 pontnak megfelelnek, es van rajtuk kb 1 dkg tomegben egy karika pluszban, aminek kovetkezteben bajonettkent IS hasznalhatoak: azt az 1 dkg tomeget megeri, hogy legyen bajonett, akkor is, ha harcolo beosztasban levo katonaknak is kevesebb mint 1 ezreleke fogja hasznalni.
Bel
Ugyanezt akartam írni: tábori kés kell minden katonának, olyan, ami harci késként és bajonettként is elfogadható. - Szurony nem kell, de kés az igen! És akkor már működjön szuronyként is.
Pááászmeek, és tényleg!!! Nézd meg az első csávó nevét a mellkasa jobb oldalán. Az AI kriksz-kraksz.
"Ezt de beszoptam b@zmeg" (Úristen@menny.hu)
Na végre, egy művelt ember!Poresz írta: ↑2026.05.15. 19:49 FélOFF: atyaég, ez a kakastollas kalap… Mint Bertorelli százados a Halló, halló!-ból.
Ez komolyan Armani hazája?
Értem, hogy hagyomány, de a délnémet katonák sem hordanak bőrnadrágot… Legalábbis nagyon remélem.
(Szerintem már a csendőrök is röhejesek voltak benne. Azt elfogadom, hogy a kalap vidéken praktikus volt, de a tollat már túlzásnak érzem.)
De Bertorelli egy egész kakast hordott a kalapján.
Mondjuk ez tábori késnek meg pont nem ideális a fogazott pengéje miatt, amit terepen újrafenni nem igazán lehet, ráadásul pont a legnagyobb erőkifejtésre képes pengeszakaszt tették faragásra alkalmatlanná.
Az a 7-8 cm "fűrészfog" csak kb. parasztvakítás, gyakorlati haszna nem sok van. A fogazás miatt ütni sem nagyon lehet a pengehátat, bár lehet, hogy amúgy sem lenne tanácsos, így ránézésre a fogazás közepénél nem sok húsa maradt a pengének.
Az acél legalább korrekt, bár 58-60HRC tábori körülmények közé megint csak soknak tűnik.