Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet
A lövedék impulzusa mellett a lőporgázok impulzusával is számolni kell, hogy már én is beleugassak...
A zárszerkezet mozgatása és a helytetoló rugó viszont elemészt a hátraható energiából, azt meg le kellene vonni.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.23. 23:07 A lövedék impulzusa mellett a lőporgázok impulzusával is számolni kell, hogy már én is beleugassak...
Nagy kérdés ilyenkor még a Hold állása, gravitációs tömegvonzás szempontjából fontos lehet.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Egy 8 grammos lövedék mellett a kb. 1,6 gramm lőporgáz tömege 20%-kal növeli a visszarúgás impulzusát, ami azért nem elhanyagolható differencia.
A zárszerkezet mozgatása nem tudom, itt számít-e, hiszen a visszarúgást legfeljebb időben elnyújtja, de az impulzus megmarad. Esetleg egy része a súrlódás miatt hővé alakul, de szerintem ez az, ami elhanyagolható.
Ne tessék elviccelni, ezek komoly dolgok!
A zárszerkezet mozgatása nem tudom, itt számít-e, hiszen a visszarúgást legfeljebb időben elnyújtja, de az impulzus megmarad. Esetleg egy része a súrlódás miatt hővé alakul, de szerintem ez az, ami elhanyagolható.
Ne tessék elviccelni, ezek komoly dolgok!
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ez egy fontos tétel, amit mind hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Hogy a lőporgáz a csővégen legalább a lövedék sebességével távozik, de inkább TÖBBEL.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.24. 03:33 Egy 8 grammos lövedék mellett a kb. 1,6 gramm lőporgáz tömege 20%-kal növeli a visszarúgás impulzusát, ami azért nem elhanyagolható differencia.
Ne tessék elviccelni, ezek komoly dolgok!![]()
(Bár itt egy gázelvételes fegyvernél megbonyolítja a számítást, h visszavezetjük a csőben mozgó gázok egy részét a gázdugattyú mozgatására. Ha van csőszájfék/kompenzátor, akkor még inkább megváltozik minden.)
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Úgysem lesz belőle semmi, de legalább érdekes innováció a Király-géppisztoly nyomán! Rideout Arsenal Dragon: karral késleltetett zárolású pisztoly
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/rideou ... -pisztoly/

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/rideou ... -pisztoly/

Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Az eredményt most borítékolom: egy törött mérleg.brh562 írta: ↑2025.09.23. 22:55 na ezér imádom a Tisztelt fórumtagságot
mer ittmindenre IS van válaszmégha nem is értem hogy a fenébe jön ki és miből is számolják...
azén megoldásom vki hozzon egy mérleget amit odarakunk a AK tusa mögé és a vállam közé aztan lövünk egyetami ott lesz az az érték a válasz BEL kérdésére
SZÍVESEN:)
Nem elszúrtad, inkább csak túlbonyolítottad. Ha megvan az impulzus és ismert az idő, abból kijön az erő.
5,72 kgm/s, vagy mennyi volt, szorozva az idővel, ami átlagsebesség (egyenletesnek tekintett gyorsulás) alapján 1,16 ms körül van, és ebből kb. 5 kN jön ki (és persze 1,16 ms az idő hozzá, nem "tizedmásodpercek").
Plusz esetleg a lőporgázok impulzusa kb. még 20%, illetve a lövés időbeli lefolyása is kicsit más, szóval itt nyílik az olló, egyre növekszik a lehetséges hiba mértéke, de nagyságrendi becslésnek megteszi.
Szia,AndyA írta: ↑2025.09.24. 07:58 Nem elszúrtad, inkább csak túlbonyolítottad. Ha megvan az impulzus és ismert az idő, abból kijön az erő.
5,72 kgm/s, vagy mennyi volt, szorozva az idővel, ami átlagsebesség (egyenletesnek tekintett gyorsulás) alapján 1,16 ms körül van, és ebből kb. 5 kN jön ki (és persze 1,16 ms az idő hozzá, nem "tizedmásodpercek").
Plusz esetleg a lőporgázok impulzusa kb. még 20%, illetve a lövés időbeli lefolyása is kicsit más, szóval itt nyílik az olló, egyre növekszik a lehetséges hiba mértéke, de nagyságrendi becslésnek megteszi.
Neked is koszi!
(a 2 valasz kozotti kulonbseget is erteni velem.)
Bel
és ? zsúl a torkolati energia?
nemtán ugyanannyi jött ki végül, csak átrajzoltuk a "J"-t "kg"-ra?
nemtán ugyanannyi jött ki végül, csak átrajzoltuk a "J"-t "kg"-ra?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Mondjuk szerintem a Király-géppisztolynak sem volt túl sok értelme annak idején, a feleslegesen erős, és senki más által nem rendszeresített, semmivel nem csereszabatos lőszerével. Erre még rájött a drágán gyárthatóság az osztott, késleltetett zárszerkezettel, plusz a fa ágyazás...
Iszonyatosan rossz döntés volt a katonai vezetés részéről, ebből az összegből/gyártókapacitásból 3x annyi egyszerű open bolt 9x19 mm-es géppisztolyt lehetett volna gyártani kb.
Szia,gvass1 írta: ↑2025.09.25. 07:08 Mondjuk szerintem a Király-géppisztolynak sem volt túl sok értelme annak idején, a feleslegesen erős, és senki más által nem rendszeresített, semmivel nem csereszabatos lőszerével. Erre még rájött a drágán gyárthatóság az osztott, késleltetett zárszerkezettel, plusz a fa ágyazás...
Iszonyatosan rossz döntés volt a katonai vezetés részéről, ebből az összegből/gyártókapacitásból 3x annyi egyszerű open bolt 9x19 mm-es géppisztolyt lehetett volna gyártani kb.
Nyilvan a zomeben igazad van, de egyaltalan nem volt feleslegesen eros, hiszen a tortenelem pont ebbe az iranyba ment el (tovabb is) azzal, hogy geppisztolyokrol gepkarabelyokra valtottak.
Bel
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
De ez pont nem egy rövidített puskalőszer volt, hanem egy hosszú pisztolylőszer. Amihez ogivál lövedékes pisztolylövedék, és nem HEGYES puskalövedék tartozott. Tehát bizony fejlesztési tévút volt.
Csakúgy, mint az amcsiknál, akik MAJDNEM OTT VOLTAK, de a .30 Carbine lőszer nem kapott ballisztikailag kedvező hegyes lövedéket. (Meg egy kis plusz lőportöltetet). De így is közel duplája volt a .30 Carbine torkolati energiája, mint a 9 mm Mauser Exporté.

Ezt értem és elfogadom, és szerintem Bel is.gvass1 írta: ↑2025.09.25. 10:52 De ez pont nem egy rövidített puskalőszer volt, hanem egy hosszú pisztolylőszer. Amihez ogivál lövedékes pisztolylövedék, és nem HEGYES puskalövedék tartozott. Tehát bizony fejlesztési tévút volt.
Csakúgy, mint az amcsiknál, akik MAJDNEM OTT VOLTAK, de a .30 Carbine lőszer nem kapott ballisztikailag kedvező hegyes lövedéket. (Meg egy kis plusz lőportöltetet). De így is közel duplája volt a .30 Carbine torkolati energiája, mint a 9 mm Mauser Exporté.
Szerintem ott és akkor egy ésszerű kompromisszum volt egy már kitalált kaliberben és már máshol gyártott lőszert választani (és a gyártósort megvásárolni) - még ha nem is volt elterjedt -, ami annyival többet tud a 9×19 mm Lugernél, amennyit kb. az átlag katona még lőtávolságban ki tud használni, és ami az említett a kaliberből már hiányzik.
A Király-géppisztolyok(?) és a lőszerük történelme pedig… A koncepció jó volt, de tökéletesen megmutatta, hogy arra a háborúra a Magyar Királyság egyszerűen nem készült fel, és az ország gazdasági teljesítőképessége miatt nem is készülhetett fel. A Magyar Kir. Honvédség felszerelése a nagy képet szemlélve vagy elavult volt (pl. Mannlicher ismétlőpuska és lőszer, Frommer-pisztolyok), vagy még nem forrott ki (pl. Király-géppisztolyok), vagy a németektől könyörögték ki (pl. MP40-es géppisztolyok).
* * *
Egyébként a II. világháború teljes haditechnikatörténelmében azt a nagy képet látom, hogy kb. 1943-ra jelent meg minden, amire a háború elején vágytak. Valahogy az a benyomásom, hogy ez a háború előbb kezdődött, mint ahogy felkészültek volna rá, és ez igaz az ütemet diktáló németekre is.
* * *
De térjünk vissza oda, ahonnan indultam: nekem jó ideje azt súgja a műszaki intuicióm, hogy egy késleltetőhimbás tömegzár megfelelő megoldás lehet az öntöltő pisztolyok számára is.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Megfelelő lehet. Csak valószínűleg tök felesleges.Poresz írta: ↑2025.09.25. 15:43 Ezt értem és elfogadom, és szerintem Bel is.
Szerintem ott és akkor egy ésszerű kompromisszum volt egy már kitalált kaliberben és már máshol gyártott lőszert választani (és a gyártósort megvásárolni) - még ha nem is volt elterjedt -, ami annyival többet tud a 9×19 mm Lugernél, amennyit kb. az átlag katona még lőtávolságban ki tud használni, és ami az említett a kaliberből már hiányzik.
A Király-géppisztolyok(?) és a lőszerük történelme pedig… A koncepció jó volt, de tökéletesen megmutatta, hogy arra a háborúra a Magyar Királyság egyszerűen nem készült fel, és az ország gazdasági teljesítőképessége miatt nem is készülhetett fel. A Magyar Kir. Honvédség felszerelése a nagy képet szemlélve vagy elavult volt (pl. Mannlicher ismétlőpuska és lőszer, Frommer-pisztolyok), vagy még nem forrott ki (pl. Király-géppisztolyok), vagy a németektől könyörögték ki (pl. MP40-es géppisztolyok).
* * *
Egyébként a II. világháború teljes haditechnikatörténelmében azt a nagy képet látom, hogy kb. 1943-ra jelent meg minden, amire a háború elején vágytak. Valahogy az a benyomásom, hogy ez a háború előbb kezdődött, mint ahogy felkészültek volna rá, és ez igaz az ütemet diktáló németekre is.
* * *
De térjünk vissza oda, ahonnan indultam: nekem jó ideje azt súgja a műszaki intuicióm, hogy egy késleltetőhimbás tömegzár megfelelő megoldás lehet az öntöltő pisztolyok számára is.
Milyen gyakorlati előnye van a tömegesen olcsón gyártható Browning-SIG reteszeléssel szemben?
Alacsonyabb csőtengelyprofil? Ott a Steyr M-sorozat.
Pontosság? SIG P226 X-Six!
Megbízhatóság? Glock.
Ennél a Rideout Arsenal Dragon pisztolynál is egy nem létező problémára keresnek egy bonyolult megoldást, amivel ki akarnak tűnni a tömegből. Fegyverbuziként ezen jó (nekem is!:-)) nyálcsorgatni, fingreszelni, de üzleti szempontból ez merőben pénzégetés.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Dzsuulban szerintem nagyon messze volt a 43M-től a Mauser exp. lőszer, és inkább egy erősebb 9x19 lehetett.
(Lusta vagyok utána nézni most elnézést)
+1
Nagyon, de nagyon messze volt a 43Mtől. Kb harmada
.38 Super Auto, vagy gyenge .357 Magnum , netán erősebb TT, ilyesmi szintről beszélünk. Ne állnék elé - de .22 Short elé se -a Király géppisztoly lőszere akkor is csak egy picit erősebb fajta pisztolylőszer, annál nem több.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
- WildBear23
- Veterán

Szia Poresz!Poresz írta: ↑2025.09.25. 15:43 Ezt értem és elfogadom, és szerintem Bel is.
* * *
* * *
A Kutatás-Fejlesztés egyik alapszabálya az, hogy nem kell feltalálni a spanyolviaszt.
Ami máshol jók működik, azt meg kell venni, le kell másolni, vagy el kell lopni, és nagy hiba "magyar s..ggbe magyar
Szerintem a Király gpi is egy negatív példa: önmagában lehet, hogy jó fegyver, de bonyolult, drága, és már akkor sem volt elterjedt a lőszere.
Át kellett volna venni a nagy testvér által használt 9x19 lőszert, és lemásolni (vagy licencet venni) valamelyik MP géppisztolyra, és azt ontani ki a gyárból.
Inkább 3 katonának legyen MP38-a, mint egynek Király 1939M-je.
Ugyanilyen rossz példa volt 25 évvel később a PA63. Ott volt a nagy testvér (ezúttal a szovjetek) Makarovja, mennyivel kellemesebb pisztoly!
De most is ezt láthattuk a Gestamen pisztolyoknál: közpénz elköltés egy nemlétező probléma megoldására, miközben szó szerint a szomszédunkban gyártják a jó, világszerte elterjedt pisztolyok széles választékát.
De ide tartozik az ezüstacélból stiftgyártás is: minek? Meg kell venni az eredeti gyári alkatrészt. Nem drága.
Tényleg, mi lett a vége? Mennyiért adtak, 1000 vagy 2000 Ft-ért?
Jó példa viszont az izraeli Jerikó (CZ75), és Gail (AK).
"Egyébként a II. világháború teljes haditechnikatörténelmében azt a nagy képet látom, hogy kb. 1943-ra jelent meg minden, amire a háború elején vágytak. "
Sajnos a háborúkban nincs dobogós hely, nem osztanak ezüstérmet.
Bár a mostani honvédségi propaganda még lehet, hogy egyszer előadja, hogy:
"Magyarország a II. Világháborúban az előkelő második helyezést érte el, miközben az USA az utolsó előtti helyre szorult"
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
ÚJ VIDEÓ! IWA2025 hosszú lőfegyverek – 2. rész
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ek-2-resz/
és
https://www.fegyvervideo.hu/iwa2025-hos ... ek-2-resz/

- montecarlo
- Fórumtag

Meglepően jó lőni vele, örülök, hogy beszereztem egyet.
WildBear23 írta: ↑2025.09.26. 06:37
Ugyanilyen rossz példa volt 25 évvel később a PA63. Ott volt a nagy testvér (ezúttal a szovjetek) Makarovja, mennyivel kellemesebb pisztoly!
- WildBear23
- Veterán

Igen, a Makarov PM nagyon átgondolt szerkezetű, könnyen karbantartható pisztoly.montecarlo írta: ↑2025.09.26. 11:02 Meglepően jó lőni vele, örülök, hogy beszereztem egyet.
20250815_163734.jpg
Lőni vele pedig ég és föld a PA63 mellett.
Egyedül a tárkioldója nehezebben kezelhető mint a PA63-é, bár harci helyzetben nem tudom mennyire fontos a gyors tárcsere.
Ha fontos, akkor a FAB Defense gyárt hozzá nagyon ötletes, tárkioldós markolatot.
Sziasztok!
Ez sportlövészetnél tényleg így van?
Mely jogszabály/mi mondja ezt ki? Ez alapján akkor buckshot lőszert, ha vki tart itthon azzal sehol sem lehet gyakorolni? Én ezt totál nem értem most.
Ez sportlövészetnél tényleg így van?
Mely jogszabály/mi mondja ezt ki? Ez alapján akkor buckshot lőszert, ha vki tart itthon azzal sehol sem lehet gyakorolni? Én ezt totál nem értem most.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Szerintem skeet-trap lőterekre gondol, ami valóban lehet olyan közel dolgokhoz, hogy csak az aprószemű "skeet" sörétre engedélyezi a hatóság (feltételezem, ezt érti sportlőszer alatt, nem az IPSC slugot).
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Lehet, hogy erre gondol, de amikor egy egyperces videóban ilyen sommás megállapítást tesz valaki, akkor NE mondjon már olyanokat, amihez gondolatolvasás kell.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.28. 15:56 Szerintem skeet-trap lőterekre gondol, ami valóban lehet olyan közel dolgokhoz, hogy csak az aprószemű "skeet" sörétre engedélyezi a hatóság (feltételezem, ezt érti sportlőszer alatt, nem az IPSC slugot).
Ez nem verselemzés irodalomórán, hogy mire gondolt a költő!
Mert ez, EBBEN A FORMÁBAN, nettó marhaság, nyilvánvalóan. Hogy "lőtéren tilos a 28 grammosnál nehezebb és 2,5 mm-esnél nagyobb sörétszem" az nyilván marhaság, hiszen mindannyiunk lőtt már ennél nagyobbal, sluggal, meg buckshottal is lőtéren, és nyilván nem illegálisan tette.
koronglövészetnél jellemzően így van
tehát amikor felfelé lősz
golyóspályán általában mehet a buckshot
Szerintem inkább 100 forintos nagyságrend a műa. csap (én ütőszeg-rugót vettem bele a múlt héten, az 700 HUF volt).WildBear23 írta: ↑2025.09.26. 06:37 Tényleg, mi lett a vége? Mennyiért adtak, 1000 vagy 2000 Ft-ért?
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- WildBear23
- Veterán

"Az olasz Chippa Armi által forgalmazott PAK-9 (és RAK-9) 9 mm Luger öntöltő pisztolykaliberű karabélyt valójában a román Cugir gyártja, akik a lefittyedt f.sz formájú előággyal bíró Kalasnyikov-klónjaikról legismertebbek. Egy ilyen miatt repült le a sapi a Ceaucescu házaspárról is."gvass1 írta: ↑2025.09.28. 16:33 Ez tök jó mókás cucc!!!
Tesztvideónk róla:
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... abelykent/
Tudatlan.
Sajnos sok vadásznál - még az egyébként felvilágusuktaknál is -tapasztaltam, hogy minden ami söretes és nemvadász az “sport”, (eddig majdnem jó, ha behúnyjuk egyik szemünket és nem nézünk a kékekr meg a fekete pizsamásokra, akik nem jó emberekre lőnek mindennel is, és a boci ruhásokra akik drónt vadásznak libázó vadasz lőszerrel) . Sőt - minden ami sport az “korong”. (Ez is csacsiság, de most a másik szemünket is behunyjuk) Automatikusan, gondolkodás nélkül ezt feltételezi. Azon belül is - nem mondja ki, de követhető a gondolatmenet, hogy a “korong” is csakis “skeet” lehet mert ugyebár a skeet az kell a vadász vizsgához, ezert létezik, mást pedig vélhetően soha életében nem is látott. Ergó minden nemvadász sörétes lőszer = kifejezetten skeet lőszer.
Ez abszolút bocsánatos bűn egy átlag zöldsapkástól (a sportolók többsége pontosan ugyanúgy nem tudja az idényeket meg a vadászható fajokat ) , de felelős beosztásban már ciki. Nem beszélek IPSCről amiből oont idén európajnokság is volt idehaza, és lőttünk 3 mmes (!) sörettel, konkrétan én 32 grammos vadászlőszerrel löttem, őzsöréttel, és 30 grammos ólom lövedékkel. Ezek úri huncutságok. De legalább azt tudhatná, hogy létezik trap, és ott is mehet 32g is a lőszer. Mert azon azon az egy lőteren amire eljár - már ha egyáltalán eljár bárhová - olyan nincs. Ez se gond, ha legalább csendben maradna. De okoskodik, olyan dolgokról amiről halvány lila fogalma sincs. Nagyon ciki.
És ennek a csávónak konkrétan fegyverboltja van.
Elég fura, hogy ennyire félrebeszél ennek ellenére.
Ráadasul:
<Lassú taps>
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Itt van a retro-tengerészgyalogos-pisztoly! Beretta: újra gyártani kezdik az M9A1-et
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... z-m9a1-et/

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... z-m9a1-et/

Hagy védjem meg egy picit (bár kétségkívül pontatlan volt). Amit ugye belekevert a mondandójába, hogy koronglőtéren repülő korongra a legtöbb helyen 2.5mm-től nagyobb söréteszem nem lehet, és a jelenlegi MSSz és Fitasc szabályok szerint már 28g-tól nagyobb töltet sem. (Ettől még magán a lőtéren persze lehet, ha olyan a kialakítás, vadászok sokszor gyakorolnak 32g-vel az erdőben a vt-k saját lőterén, ha van olyan, de ott se nagyon megenegedett a 3mm-től nagyobb sörét, mert egyszerűen nem lehet akkora biztonsági zónát kijelölni (ökölszabály szerint sörétátmérő-szer 100m minimum kell nyitott koronglőterek esetén…. Csarnok koronglőtér meg talán Németországban és az USA-ban van valahol max). Szóval amikor megkapja a lőtér az engedélyt, akkor általában a szokásos 2.5mm lesz beírva az engedélybe, mögötte meg lesz egy kerítés 300m-re, és ilyenkor golyófogó domb sincs sokszor. Ott még a 22-es sem megengedett (kb semmilyen golyós). Csak sörét, és csak kicsi. (Nálunk pl van rendes golyófogó domb, így ha nem repülő korongra lő az ember, hanem a domb oldalába kirakott korongra, akkor oda akár golyóssal is lőhet, mert a lőtérnek van rá engedélye… de repülő korongra nekünk is csak 300m a biztonsági sáv a domb mögött, így nekünk is csak 2.5mm a max)
És hát miért is mondta ilyen sarkosan a dolgokat: hozzánk is jött vadász gyakorolni, és még az volt a szerencse, hogy betöltéskor a lövészetvezető éber volt, és azonnal rászólt, mert simán nyomta be a brennekét, hogy jó lesz az a repülő korongra is
Egyébként rengeteg korongszámot lehetne itthon is lőni (lőnek is párat), kár hogy mindig csak a skeet meg a trap jut mindenki eszébe. Eleve trapban és skeetben is van sok altípus. Csak így ami eszembe jut pár:
Olimpiai trap (egyéni, mix, solo, duo, trio, csapat, döntős, stb ezek a solo-duo stb ezek új pontozások, de lőni ugyanúgy kell)
Olimpiai skeet (egyéni, mix….)
Vadász Trap
Vadász Skeet
Toronykakas (leginkább Vadász háromtusa: trap-skeet-toronykakas)
Compak sporting (gyorsított korongvadászat)
Sporting (korongvadászat)
Univerzál Trap (trap, de mások. a szögek)
Trap1 (univerzál trap szerűség, de mások a távolságok)
Amerikai Trap (szimplák, duplák, handicap, stb)
Nemzeti Trap (ilyen is van, bolygótrap géppel lőhető)
Helice (egy propelleres frizbit kell ellőni, elég nehéz)
English Sporting (csak duplák)
és ezek csak amik eszembe jutottak…
Szóval gondolom ebben az egyébként hatalmas korong-szubkultúrában gondolkodott a videó készítésekor és ezért volt pontatlan.
Emlékszem anno a Dagály-strandon, akarom mondani, Szabadság-strandfürdőben a gyepen táborozva sokszor hullott közénk a fáradt sörét a Margit-sziget csücskén a korongpályáról, ha épp olyan volt a szélirány.Sparrow írta: ↑2025.09.29. 08:13 Hagy védjem meg egy picit (bár kétségkívül pontatlan volt). Amit ugye belekevert a mondandójába, hogy koronglőtéren repülő korongra a legtöbb helyen 2.5mm-től nagyobb söréteszem nem lehet, és a jelenlegi MSSz és Fitasc szabályok szerint már 28g-tól nagyobb töltet sem. (Ettől még magán a lőtéren persze lehet, ha olyan a kialakítás, vadászok sokszor gyakorolnak 32g-vel az erdőben a vt-k saját lőterén, ha van olyan, de ott se nagyon megenegedett a 3mm-től nagyobb sörét, mert egyszerűen nem lehet akkora biztonsági zónát kijelölni (ökölszabály szerint sörétátmérő-szer 100m minimum kell nyitott koronglőterek esetén…. Csarnok koronglőtér meg talán Németországban és az USA-ban van valahol max). Szóval amikor megkapja a lőtér az engedélyt, akkor általában a szokásos 2.5mm lesz beírva az engedélybe, mögötte meg lesz egy kerítés 300m-re, és ilyenkor golyófogó domb sincs sokszor. Ott még a 22-es sem megengedett (kb semmilyen golyós). Csak sörét, és csak kicsi. (Nálunk pl van rendes golyófogó domb, így ha nem repülő korongra lő az ember, hanem a domb oldalába kirakott korongra, akkor oda akár golyóssal is lőhet, mert a lőtérnek van rá engedélye… de repülő korongra nekünk is csak 300m a biztonsági sáv a domb mögött, így nekünk is csak 2.5mm a max)
És hát miért is mondta ilyen sarkosan a dolgokat: hozzánk is jött vadász gyakorolni, és még az volt a szerencse, hogy betöltéskor a lövészetvezető éber volt, és azonnal rászólt, mert simán nyomta be a brennekét, hogy jó lesz az a repülő korongra is![]()
Egyébként rengeteg korongszámot lehetne itthon is lőni (lőnek is párat), kár hogy mindig csak a skeet meg a trap jut mindenki eszébe. Eleve trapban és skeetben is van sok altípus. Csak így ami eszembe jut pár:
Olimpiai trap (egyéni, mix, solo, duo, trio, csapat, döntős, stb ezek a solo-duo stb ezek új pontozások, de lőni ugyanúgy kell)
Olimpiai skeet (egyéni, mix….)
Vadász Trap
Vadász Skeet
Toronykakas (leginkább Vadász háromtusa: trap-skeet-toronykakas)
Compak sporting (gyorsított korongvadászat)
Sporting (korongvadászat)
Univerzál Trap (trap, de mások. a szögek)
Trap1 (univerzál trap szerűség, de mások a távolságok)
Amerikai Trap (szimplák, duplák, handicap, stb)
Nemzeti Trap (ilyen is van, bolygótrap géppel lőhető)
Helice (egy propelleres frizbit kell ellőni, elég nehéz)
English Sporting (csak duplák)
és ezek csak amik eszembe jutottak…
Szóval gondolom ebben az egyébként hatalmas korong-szubkultúrában gondolkodott a videó készítésekor és ezért volt pontatlan.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Sparrow: szerintem te nyertél, emberünk az átlag vadász számára próbálta meg egy percben összefoglalni, miért NE vegye elő a buckshotot vagy a libalövő sörétet a korong (=sport) lőtéren.
Olyan, mint amikor azt mondod a gyereknek, hogy a nap reggel feljön, este lemegy. Egy csillagász ezért lehülyéz, de a gyerek megérti, miért van nappal világos.
Olyan, mint amikor azt mondod a gyereknek, hogy a nap reggel feljön, este lemegy. Egy csillagász ezért lehülyéz, de a gyerek megérti, miért van nappal világos.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Bocs, de nem.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.29. 11:13 Sparrow: szerintem te nyertél, emberünk az átlag vadász számára próbálta meg egy percben összefoglalni, miért NE vegye elő a buckshotot vagy a libalövő sörétet a korong (=sport) lőtéren.
Itt annyit kellett volna hozzátennie a KORREKT információátadáshoz, hogy "KORONGLŐTÉREN". Ezt az 1 összetett szót.
Enélkül viszont totális dezinformáció lett.
("Osztogatnak-Fosztogatnak")
Szia,Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.29. 11:13 Sparrow: szerintem te nyertél, emberünk az átlag vadász számára próbálta meg egy percben összefoglalni, miért NE vegye elő a buckshotot vagy a libalövő sörétet a korong (=sport) lőtéren.
Akkor mondja a gyerekenek, ne az Interneten terjesszen hazugsagokat; mert meg a vegen valaki elhiszi.
Bel
Ez nem is volt kérdés, teljes mértékben egyetértünk.
Csak próbáltam megmagyarázni, miért hibázhatott ekkorát.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Ezzel a válasszal az a baj, hogy olyan, mint Pom Pom (R.I.P Csukás és Sajdik): ha akarom ilyen, ha akarom olyan (ez gvass1 bonmotja volt a régi kéken más témában). - Te jóindulatúan állsz hozzá, és próbálod megmagyarázni (helyette). Más pedig ebből a videóból fog tájékozódni, nem fog tudni annyit, mint Te, a fórum törzstagsága vagy én, és terjeszteni fogja a hülyeséget: egyszercsak pedig majd lesz egy fontos rendőr, aki szerint ez így van… (Eldobott csikkből erdőtűz…)
Nem a mi dolgunk más helyett gondolkodni és dolgozni. Nem a mi feladatunk kitalálni és megmagyarázni, hogy mire gondolt és miért mondta mégis helyesen, amit mondott. Végképp nem vagyunk gondolatolvasók.
Úgyhogy a videó alá a következő visszajelzést írtam:
"Egy pillanat!
Ez így téves.
1./3
Magyarországon
- apróvadat "legalább 2 mm-től legfeljebb 5 mm-ig terjedő átmérőjű" söréttel szabad elejteni,
- vaddisznóra, rókára, borzra, aranysakálra, nyestkutyára, mosómedvére pedig "sörétes vadászlőfegyverből kilőtt golyóval", azaz sluggal (egyesek szerint vitatott helyességű, de ismert megnevezéssel: brennekével, göngygolyóval) is lehet vadászni.
[79/2004. (V. 4.) FVM rendelet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól]
2./3
Magyarországon jogszabály nem korlátozza, hogy milyen sörétes lőszer használható sportcélra. Így létezik sörétes gyorspontlövészet (nyilván sluggal), szituációs sörétes versenyeken - például most november 8-án Gyálon lesz - pedig előírják, hogy adott pályán melyik célt mivel kell meglőni, és ez bizony lehet aprószemű sörét, "buckshot" és slug is, és ezzel a lehetőséggel a pályatervezők és a versenyt szervezők élnek is. - Teljesen legálisan.
Jogszabályt nem tudok idézni, mert ami nincs leírva, az nem megtalálható és nem idézhető.
3./3
Természetesen ismerem azt a csekély fizikai-műszaki megalapozottságú, de a könnyű gyakorlati alkalmazhatósága miatt bevált ökölszabályt, amit fegyverismereti vizsgán is kérnek: a sörét milliméterben mért átmérőjét százzal megszorozva megkapjuk a méterben mért távolságot, amin túl a kilőtt sörétszem veszélytelen.
Például 2,5 mm átmérőjű sörétszem esetén ez 250 méter.
Megjegyzés: eszünkbe se jusson slug biztonsági távolságát így számolni!
Ennek megfelelően adott lőtér körülményeihez igazodva annak a bizonyos lőtérnek úgy ad a rendőrség lőtérhasználati engedélyt, hogy a használható sörétátmérőt korlátozza. - De ez nem általános, hanem mindig az adott lőtér körülményeihez igazodik.
Hogy a lőszergyártók mit szánnak vadászati és sportlövészeti felhasználásra és ezek közül mi az, ami beválik, az pedig egy másik kérdés.
Sportlövész- és vadászbarátsággal: Porkoláb "Poresz" Péter"
Mert egymás között háborogni semmit sem ér.
Más téma: kinek van tapasztalata acél Glockba való tárakkal? Elsősorban 9×19 mm Luger lőszerhez. Megbízhatóak?
Két gyártót találtam:
1. Mec-Gar - Ki más? Róluk elhiszem, hogy minőséget gyártanak.
2. MBX Extreme - Róluk pedig azt hiszem, hogy egy amcsi garázscég. Ránézésre látok annyi különséget, hogy nem a Mec-Gar tárakat forgalmazzák, nem a tártesteket hasznosítják újra.
Két gyártót találtam:
2. MBX Extreme - Róluk pedig azt hiszem, hogy egy amcsi garázscég. Ránézésre látok annyi különséget, hogy nem a Mec-Gar tárakat forgalmazzák, nem a tártesteket hasznosítják újra.
Ezzel is teljes mértékben egyetértek, és köszönjük (szerintem írhatom többes számban, a vallási közösségünk nevében is
(Mod, kivettem a qvótot hogy ne flódoljak már annyit)
+1
Nyilvánosan nyilatkozni - felelősség. Oda kell figyelni, mit mond az ember. Tudom, milyen - ezernyi más feladatom mellett pl szóvivő is vagyok, aki a munkáltatóm nevében a médiának önállóan is nyilatkozhat. Ha valaki nem komfortos ilyen jellegű felelősseggel, és a hibákra érkező elkerülhetetlen kritikával, akkor influenszerkedés helyett inkább áruljon gumicsimmát, süssön kenyeret, rajzoljon műszaki rajzokat vagy mattomén - ne sommás megmondó videókat töltögessen fel.
Mec-gar több gyártónak is beszállít, uhogy az tuti minőségi cuccPoresz írta: ↑2025.09.29. 14:50 Más téma: kinek van tapasztalata acél Glockba való tárakkal? Elsősorban 9×19 mm Luger lőszerhez. Megbízhatóak?
Két gyártót találtam:
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
A fő kérdés, hogy MINEK? A glock-tárak megbízhatóak, olcsók, könnyen hozzáférhetőek.Poresz írta: ↑2025.09.29. 14:50 Más téma: kinek van tapasztalata acél Glockba való tárakkal? Elsősorban 9×19 mm Luger lőszerhez. Megbízhatóak?
Két gyártót találtam:
Minek kísérletezni mással? Ez nekem olyan, mint kalapáccsal ütni az ujjadat, és akkor örülsz, ha mellétalálsz.
Besegítek valakinek, akinek van egy ötlete. Nem ez, hanem más, és egy megbízható acél Glock tárral lehet a kerék újrafeltalálását megspórolni. Ennyi publikus.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
OK. Akkor: Mec-Gar.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
-
parazstaposo
- Veterán

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Re: 1907 M 8 MM-es Roth-Krnka öntöltőpisztoly.
Nagy tisztelettel, de vagy 50x mótvá kérve, hogy a videók berakáskor 1-2 mondatban foglald össze miről szól! kösz.
Re: 1907 M 8 MM-es Roth-Krnka öntöltőpisztoly.
Ezen kívül, hogy:
"1907 M 8 MM-es Roth-Krnka öntöltőpisztoly"
szerinted mi mást kellett volna még odaírjon? Lehet persze cifrázni, de ez alighanem pont az az eset, amikor ez éppen elég.
Sziasztok,
MFS 9mm Luger-el kinek van tapasztalata? Sajnos eddig nem hallottam jókat róla, de van most lehetőség viszonylag jó áron beszerezni, de csak nagy mennyiségben(egy karton). Nem rég egy versenyen például több embernek problémás volt, nem húzta fel a fegyvereket, mintha töltés hibásak lettek volna. Viszont kíváncsi lennék több tapasztalatra is.
Köszi előre is!
MFS 9mm Luger-el kinek van tapasztalata? Sajnos eddig nem hallottam jókat róla, de van most lehetőség viszonylag jó áron beszerezni, de csak nagy mennyiségben(egy karton). Nem rég egy versenyen például több embernek problémás volt, nem húzta fel a fegyvereket, mintha töltés hibásak lettek volna. Viszont kíváncsi lennék több tapasztalatra is.
Köszi előre is!
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
regen a feher dobozos jo volt, de bmes az necces
Otisz írta: ↑2025.10.03. 22:29 Sziasztok,
Köszi előre is!
ingyom bingyom tálib-e?
- montecarlo
- Fórumtag

Mp5-öt ha elakaszt valami, akkor az egy hiperf*s minőség kell legyen. "Fluted chamber" pluszban rásegít a kivetésre, nem tudom mi magyarul, sorry.
Otisz, magad láttad versenyen, hogy akad. Azt hiszem, ez így egyértelmű, ne vedd. Én mondjuk nagyon hisztis vagyok az akadásra.
Otisz, magad láttad versenyen, hogy akad. Azt hiszem, ez így egyértelmű, ne vedd. Én mondjuk nagyon hisztis vagyok az akadásra.
mek kéne mérni a sebességet , de a pisztolyba faxa voltmontecarlo írta: ↑2025.10.04. 18:43 Mp5-öt ha elakaszt valami, akkor az egy hiperf*s minőség kell legyen. "Fluted chamber" pluszban rásegít a kivetésre, nem tudom mi magyarul, sorry.
Ha az alapján ítélnék meg egy lőszert amit láttam tőle akkor nem vennék gyakorlatilag semmit.
Nem olyan rég elég sok cseh lőszerrel volt csappantyú hiba. Elsőre nem, másodikra, harmadikra elment.
Ezért vagyok kíváncsi, hogy hibás szériáról beszélünk, vagy általánosan gyenge a minőség.
Nem olyan rég elég sok cseh lőszerrel volt csappantyú hiba. Elsőre nem, másodikra, harmadikra elment.
Ezért vagyok kíváncsi, hogy hibás szériáról beszélünk, vagy általánosan gyenge a minőség.
montecarlo írta: ↑2025.10.04. 18:43 Mp5-öt ha elakaszt valami, akkor az egy hiperf*s minőség kell legyen. "Fluted chamber" pluszban rásegít a kivetésre, nem tudom mi magyarul, sorry.
Ha adsz mintát (min egy doboz) letesztelem, bemerem.Otisz írta: ↑2025.10.04. 19:34 Ha az alapján ítélnék meg egy lőszert amit láttam tőle akkor nem vennék gyakorlatilag semmit.![]()
Ennek hiányában csak pletykákra tudunk hagyatkozni.
Nekem squadtarsosk a minap versenyen ilyennel lőttek, akadni nem akadt (Shadowból) de mégis szidták, azt mondták, hogy nagyon egyenletben a töltet. Viszont adatok hiányában találgatás.
Általános jelenség, hogy mindenki a legeslegolcsóbb f.os lőszert keresi, pontosan azt kapja, amit megfizet, és utána meglepődik, hogy miért nem prémium. Ha tényleg olcsó, vedd meg, működni működik, legfeljebb ha nem válik be, edzésre még mindig jó lesz, Egy karton azért nem a világ, majd csak elfogy. Megromlani nem fog, olcsóbb nem lesz, infláció álló.
Mennyiért adják most ezt?
Pontosan tréningre szeretném használni, ott akár még jó is lehet akadály hárítást gyakaroloni, de azért nem ez lenne az elsődleges cél.
Sajnos az a tapasztalat, hogy jó nevű, esküdött lőszereknél is előfordul hibás széria. Érdekesség, hogy nekem eddig a legjobb tapasztalat szintén az elég felemás megítélésű magtech-el volt, de annak is eléggé elszaladt az ára.
Valamint senki nem a pénztárcája ellensége, ráadásul valamiért főleg Budapesten eléggé éhesek kezdtek lenni a boltok. Vidéken érdekes módon ugyan azokat a termékeket 20-30 forinttal olcsóbban is meg lehet venni, de sajnos egyik sem a szomszéd. Ha utána keresel látni fogod, hogy bizony ez sem a budget kategóriában indul.
Sajnos az a tapasztalat, hogy jó nevű, esküdött lőszereknél is előfordul hibás széria. Érdekesség, hogy nekem eddig a legjobb tapasztalat szintén az elég felemás megítélésű magtech-el volt, de annak is eléggé elszaladt az ára.
Valamint senki nem a pénztárcája ellensége, ráadásul valamiért főleg Budapesten eléggé éhesek kezdtek lenni a boltok. Vidéken érdekes módon ugyan azokat a termékeket 20-30 forinttal olcsóbban is meg lehet venni, de sajnos egyik sem a szomszéd. Ha utána keresel látni fogod, hogy bizony ez sem a budget kategóriában indul.
Petya357 írta: ↑2025.10.04. 22:18 Ha adsz mintát (min egy doboz) letesztelem, bemerem.
Ennek hiányában csak pletykákra tudunk hagyatkozni.
Nekem squadtarsosk a minap versenyen ilyennel lőttek, akadni nem akadt (Shadowból) de mégis szidták, azt mondták, hogy nagyon egyenletben a töltet. Viszont adatok hiányában találgatás.
Általános jelenség, hogy mindenki a legeslegolcsóbb f.os lőszert keresi, pontosan azt kapja, amit megfizet, és utána meglepődik, hogy miért nem prémium. Ha tényleg olcsó, vedd meg, működni működik, legfeljebb ha nem válik be, edzésre még mindig jó lesz, Egy karton azért nem a világ, majd csak elfogy. Megromlani nem fog, olcsóbb nem lesz, infláció álló.![]()
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Otisz 2025.10.04. 23:54-kor.
Elég gyakran monitorozom a budapesti árakat, és az említett Zala egyedül a Haverok Fegyverben nevű boltban volt elérhető viszonylag korlátozott ideig. S&B már hozzáférhető, jellemzően 135 forint körüli legalacsonyabb áron.
Mint írtam BP-en valamiért 20 akár 30%-al magasabbak az árak mint vidéken. Amit én személy szerint nem nagyon értek. A háború miatti ellátási vonalak már azért realizálódtak, a forint is mostanában szoszo erős, vagy legalábbis nem gyengült hatalmasat.
Mint írtam BP-en valamiért 20 akár 30%-al magasabbak az árak mint vidéken. Amit én személy szerint nem nagyon értek. A háború miatti ellátási vonalak már azért realizálódtak, a forint is mostanában szoszo erős, vagy legalábbis nem gyengült hatalmasat.
Egy megoldás lehet, ha vidéken alaposan bevásárol az ember:Otisz írta: ↑2025.10.05. 10:28 Elég gyakran monitorozom a budapesti árakat, és az említett Zala egyedül a Haverok Fegyverben nevű boltban volt elérhető viszonylag korlátozott ideig. S&B már hozzáférhető, jellemzően 135 forint körüli legalacsonyabb áron.
https://bravebullet.hu/index.php?r=Product/Index/0/41
+1Fortitu írta: ↑2025.10.05. 10:46 Egy megoldás lehet, ha vidéken alaposan bevásárol az ember:
Brave buletset nem ismerem, de alza lőszert amit árulnak pont szerdán teszteltem. Kronóval. Ugyanúgy lyukat lyukba lőtt 9 meterről, mint az összes többi amit néztem, de kronó mérések alapján sokkal jobb, stabilabb volt mint pl a Geco (amitt mellesleg ugyanaz a gyár gyárt, mint az MFS amit eredetileg kerdezett Otisz) . Konkrétan a Geco szórasának (stddev) a fele, a max-min értékek (es) közötti eltérés harmada volt az AlzaPro.
Alza pro a honlapjuk szerint “gyári újratöltött”. Egxszer nyertem 100 dbot versenyen, gondoltam lemerem ha már saját lőszert vizsgálok. Nagyon szép munka, ajánlom!
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
alsaval nekem regen volt problema, egyszer versenyen a lovedek eppen csak kiszlaadt a huvelybol, a fegyvert se huzta fel
Petya357 írta: ↑2025.10.05. 17:53 +1
Brave buletset nem ismerem, de alza lőszert amit árulnak pont szerdán teszteltem. Kronóval. Ugyanúgy lyukat lyukba lőtt 9 meterről, mint az összes többi amit néztem, de kronó mérések alapján sokkal jobb, stabilabb volt mint pl a Geco (amitt mellesleg ugyanaz a gyár gyárt, mint az MFS amit eredetileg kerdezett Otisz) . Konkrétan a Geco szórasának (stddev) a fele, a max-min értékek (es) közötti eltérés harmada volt az AlzaPro.
Alza pro a honlapjuk szerint “gyári újratöltött”. Egxszer nyertem 100 dbot versenyen, gondoltam lemerem ha már saját lőszert vizsgálok. Nagyon szép munka, ajánlom!
ingyom bingyom tálib-e?
Igen, már régóta nézegetem a boltot, csak sajnos Győr fölött majdnem a szlovák határnál van. Budapestről gyakorlatilag pont azt a különbözetet égeted el üzemanyagban és pálya matricában amit megspórolnál 1000 +/- darab lőszeren.
Nem rég volt egyébként a tulaj a lövészes podcast vendége, lehet, hogy ez volt, de lehet másik néven indít egy saját márkás lőszert amit szintén a cseheknél gyártat. Ha összeállna egy partnerrel Budapesten, ezen az áron gyakorlatilag letarolná a piacot...
Nem rég volt egyébként a tulaj a lövészes podcast vendége, lehet, hogy ez volt, de lehet másik néven indít egy saját márkás lőszert amit szintén a cseheknél gyártat. Ha összeállna egy partnerrel Budapesten, ezen az áron gyakorlatilag letarolná a piacot...
Fortitu írta: ↑2025.10.05. 10:46 Egy megoldás lehet, ha vidéken alaposan bevásárol az ember:
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
ÚJ VIDEÓ! Smith & Wesson GOVERNOR – a mindentlövő kormányzó
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... kormanyzo/
és
https://www.fegyvervideo.hu/smith-wesso ... kormanyzo/

és

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Tudom, sok-sok évvel ezelőtt már megírtam:-)):
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/taurus-judge/
"Megjegyzendő, hogy korábban már terveztek és gyártottak hasonlóképpen .410-es sörétes revolvert (Thunder Five), de az annyira ronda és ormótlan volt, hogy nem vásárolta senki. A Judge viszont egészen elegánsnak is mondható, "
Rádupláztál az utolsó bekezdésre.gvass1 írta: ↑2025.10.06. 06:27 ÚJ VIDEÓ! Smith & Wesson GOVERNOR – a mindentlövő kormányzó
és
![]()
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ja, fegyvervideón, tényleg. Javítva, kösz.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Reménykedjünk, hogy ebből az alakuló kisgömbőcből nem ugyanaz az irdatlan összeomlás lesz, mint a Remington-csoportból...
Beretta: jelentős részesedést vettek a Rugerben
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... -rugerben/

Beretta: jelentős részesedést vettek a Rugerben
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... -rugerben/

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Egy kis néznivaló a hétvégére: popkultúra és Dr. Németh Balázs hadtörténész - a westernek világáról fegyveres szempontból.
(kötelező kritika: A végén az USA jelen jogi vonatkozásai nem pontosak, de annyi baj legyen.)
(kötelező kritika: A végén az USA jelen jogi vonatkozásai nem pontosak, de annyi baj legyen.)
Az olimpiai ezüst után itt van az európabajnoki arany.
Nem annyira fontos az
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Értem, de ezeken a nyomi derringereken a kakas magát a csövet is kitakarja, nem tudsz úgy SEM célozni vele, mint egy sörétessel. Semmilyen viszonyítási pontod sincs.
Mi ezt bénáztuk ilyennel, szánalmasak voltunk még az LKNBF státuszhoz képest is:
Szerintem inkább a markolat teljesen elb@szott kialakítása a gond, egy "modern" pisztollyal azért 10 m-en belülről még "csípőből" (értsd: szemmagasságnál lejjebb tartva a fegyvert) is eltalál az ember egy mellalakot 10-ből legalább 8-szor.
A modern pisztolyoknak se igazán jó a markolatszöge. Gyakorlás nélkül mindenki alacsonyat lő. Persze meg lehet szokni és bitang jól lőni bármivel, de optimális esetben - “revolver kell ehhez a melöhoz “
Ezt mibőlszámoltaki, matematikusön?
Az alacsony lövések szerintem sokkal inkább a berángatásnak köszönhetőek mint a markolatszögnek - emellett a legtöbb modern öntöltő markolatszöge kb pont kényelmesen a normál fogással célra szúrást adja.
Revolvernél a finom SA ami segít, de adj egy kezdőnek a kezébe forgót nehéz revolverező sütéssel, hogy DA-ban próbálkozzon. Sőt 8"-os csövű elöltöltős Remington is bebólint SA-ban, amíg meg nem szokja a lövő.
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
szerintem a mai stukkerek markolatszoge kb jo, laikus kezebe adva es osztonosan kiszurva nagyjabol celon van. kivev klokk mert az csillagvizsgalok
ingyom bingyom tálib-e?
Én mondjuk azért írtam a "modern"-t így, mert pl. a Lugert is ide értettem ilyen szempontból és annak talán egy kicsit még klokk-abb a markolatszöge
Ezt tapasztaltam a shoiting from retention IDOA fekadatnál, amikor nem pot jó magasságban van a cél. Természetellenesen felé kell céloznom, hogy jó legyen. Lehet, hogy hogy a berángatás valóban komolyabb szerepet játszik, mint a markokat szög - de szinte mindenki szinte mindig ösztönösen alacsonyat lő.airsofttál is.zora írta: ↑2025.10.12. 00:30 Ezt mibőlszámoltaki, matematikusön?
Az alacsony lövések szerintem sokkal inkább a berángatásnak köszönhetőek mint a markolatszögnek - emellett a legtöbb modern öntöltő markolatszöge kb pont kényelmesen a normál fogással célra szúrást adja.
Revolvernél a finom SA ami segít, de adj egy kezdőnek a kezébe forgót nehéz revolverező sütéssel, hogy DA-ban próbálkozzon. Sőt 8"-os csövű elöltöltős Remington is bebólint SA-ban, amíg meg nem szokja a lövő.
De #nemértekhozzá. Egy délutánt rá lehetne szánni ennek a tesztelésére. Okoskodni mindannyian jól tudunk, de a puding próbája a csípőből lövés mindennel is, több lövővel. A szilveszter kori versenynentes időszak adja magár az efféle mutatványokhoz.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Szerintem a mai szokások alapján nem a csípőből lövés - és az ahhoz kényelmes fogás a keresendő.Petya357 írta: ↑2025.10.12. 14:30 Ezt tapasztaltam a shoiting from retention IDOA fekadatnál, amikor nem pot jó magasságban van a cél. Természetellenesen felé kell céloznom, hogy jó legyen. Lehet, hogy hogy a berángatás valóban komolyabb szerepet játszik, mint a markokat szög - de szinte mindenki szinte mindig ösztönösen alacsonyat lő.airsofttál is.
De #nemértekhozzá. Egy délutánt rá lehetne szánni ennek a tesztelésére. Okoskodni mindannyian jól tudunk, de a puding próbája a csípőből lövés mindennel is, több lövővel. A szilveszter kori versenynentes időszak adja magár az efféle mutatványokhoz.![]()
A lefele (jobbkezesnél balra le) rángatásnak szerintem sincs az égvilágon semmi köze a markolatszöghöz. Sima berángatás, ami egy ösztönös emberi reflex a lövés "sokkjára". T.i.: az emberi idegrendszer eredetileg nem arra lett kitalálva, hogy a gyakorlatilag a marokban történő robbanásokat kontrollálja. A pisztolyos lövészet szerintem legnehezebb, de alapvető lépése megtanulni ezt a reflexet uralni.
Full ugyanazzal az airsoft fegyverrel amúgy mindenki fényévekkel jobbakat, és jobb helyre lő, hiába ugyanaz a sütés, markolatszög az élesen is.
Full ugyanazzal az airsoft fegyverrel amúgy mindenki fényévekkel jobbakat, és jobb helyre lő, hiába ugyanaz a sütés, markolatszög az élesen is.
na okosak akko mi az a pisztoj aminek JÓ a mark szöge ????
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
Kót ám!
De nem ilyen kompenzátoros borzalom mert az leégeti a szőrt a.. csípön. Van máshol.
Barátom nézi, gyorspontra kellene neki elsősorban, a szeme miatt reddottal.
Ez mennyire szépen szóló fűzfasíp? Szabad megvenni, és érdemes ennyiért?
https://keilertactical.hu/termek/sw-fel ... 2x28-unef/
Ez mennyire szépen szóló fűzfasíp? Szabad megvenni, és érdemes ennyiért?
https://keilertactical.hu/termek/sw-fel ... 2x28-unef/
- montecarlo
- Fórumtag

BTS-t vennék ilyen műfajban, az tuti. Mex-hez elmegy és mindent személyre tud szabni: csőhossz, agyazás, sütés stb.
BTS-be ugye AR sütés megy, van pár opció
BTS-be ugye AR sütés megy, van pár opció