Legkevésbé állt szándékomban bármiféle direkt politizálás, de annyit azért csak megjegyeznék, hogy bármilyen fegyvertartással kapcsolatos jogszabályi változást, nehezen tudok elképzelni úgy, hogy abból a politikai szándék, jóváhagyás teljes mértékig kimaradjon. Nagy reményt én se füzök ahhoz, hogy a javaslat egyáltalán a Parlament elé kerül, és szinte biztos, hogy már szakbizottsági szinten elmeszelik, de pár hét, azt úgyis kiderül, meg az elutasítást is valamivel indokolniuk kell.gvass1 írta: ↑2025.08.11. 15:54 Politikai téma itt tiltott. Kérlek töröld! Mert hamar anyázás lesz belőle!
(Nem, nincsen fegyveres relevanciája, kb. annyi esélye van megvalósulásra, mint esernyővel hurrikán ellen védekezni. Nullánál is kevesebb, sima választások előtti bohóckodás a politikai uborkaszezonban.)
Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció
Moderátorok: John McClane, Chuck Norris, Judge Dredd, Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez, Harry Callahan
Re: Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Tényleg ne menjünk bele, és légyszíves tényleg töröld/töröltesd inkább.pendre írta: ↑2025.08.11. 16:27 Legkevésbé állt szándékomban bármiféle direkt politizálás, de annyit azért csak megjegyeznék, hogy bármilyen fegyvertartással kapcsolatos jogszabályi változást, nehezen tudok elképzelni úgy, hogy abból a politikai szándék, jóváhagyás teljes mértékig kimaradjon. Nagy reményt én se füzök ahhoz, hogy a javaslat egyáltalán a Parlament elé kerül, és szinte biztos, hogy már szakbizottsági szinten elmeszelik, de pár hét, azt úgyis kiderül, meg az elutasítást is valamivel indokolniuk kell.
(De az azért neked is fel kell, hogy tűnjön, hogy ebbe a felháborító bohóckodásba még annyi erőfeszítést sem tettek bele, hogy konkrét normaszöveget alkossanak és törvénymódosító javaslat formájában terjesszék be.
Ez a határozati javaslat formátum ez konkrétan a sértés szintje a fegyvertartói társadalom felé, és pontosan megmutatja mennyire vesznek komolyan.)
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
- Chuck Norris
- Moderátor

A napi politika valóban tiltott, ami közvetlenül a fegyvertartáshoz és nem pártpolitikához kapcsolódik, az viszont nem. Úgyhogy ha nem csap át konkrét pártpolitikába vagy sárdobálásba a dolog, akkor maradhat.gvass1 írta: ↑2025.08.11. 15:54 Politikai téma itt tiltott. Kérlek töröld! Mert hamar anyázás lesz belőle!
(Nem, nincsen fegyveres relevanciája, kb. annyi esélye van megvalósulásra, mint esernyővel hurrikán ellen védekezni. Nullánál is kevesebb, sima választások előtti bohóckodás a politikai uborkaszezonban.)
Ez a kérdés a fegyvertartáshoz kapcsolódik. A megvalósulás esélye már más kérdés.
Idézet a fórumszabályzatból:
"Politikával kapcsolatos kérdések megvitatása korlátozott. Jellemzően a belföldi vagy külföldi napi politikai események, egyéb jellegű, nem fegyvertartáshoz, vagy annak szabályozásához kapcsolódó megvitatása a fórumon tiltott."
Minden Star Wars filmben főszerepet játszottam.
Én voltam az erő.
Én voltam az erő.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
OK, nem örülök neki, de elfogadom az érvelést.Chuck Norris írta: ↑2025.08.11. 16:32 A napi politika valóban tiltott, ami közvetlenül a fegyvertartáshoz és nem pártpolitikához kapcsolódik, az viszont nem. Úgyhogy ha nem csap át konkrét pártpolitikába vagy sárdobálásba a dolog, akkor maradhat.
Ez a kérdés a fegyvertartáshoz kapcsolódik. A megvalósulás esélye már más kérdés.
Idézet a fórumszabályzatból:
"Politikával kapcsolatos kérdések megvitatása korlátozott. Jellemzően a belföldi vagy külföldi napi politikai események, egyéb jellegű, nem fegyvertartáshoz, vagy annak szabályozásához kapcsolódó megvitatása a fórumon tiltott."
A magam álláspontját a komolyan vehetőség kapcsán alább kifejtettem.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Ahhoz politizálnom kellene, hogy érvelni tudjak amellett, hogy ez miért 5%-ban őszinte meggyőződésből tenni- és segíteni akarás, 95%-ban pedig politikai qrválkodás a hírnévért, népszerűségért és szavazatokért, elsősorban a saját tábor és szimpatizánsok felé.pendre írta: ↑2025.08.11. 15:50 "A lőfegyvertartás szabályainak felülvizsgálatáról címmel nyújtott be hétfő délután a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Dócs Dávid határozati javaslatot az Országgyűlésnek. Ez – elfogadása esetén – arra szólítaná fel a kormányt, hogy alapjaiban vizsgálja felül és négy ponton és könnyítse a fegyverviselés szabályait."https://www.parlament.hu/irom42/12412/12412.pdf
Ebből a javaslatból szerintem, a leginkább közérdeklődésre számot tartó javaslat:
2. A jogalkotási koncepciónak legalább a következő intézkedéseket, illetve rendelkezéseket
kell tartalmaznia:
a) a rendeltetésszerű használat mellett emberélet kioltására alkalmatlan lőfegyverek
(például a szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek) önvédelmi célú tartása és viselése
szabályainak könnyítése;
HVG-s cikk erről: https://hvg.hu/itthon/20250811_Onvedelm ... Hazank-ebx
Ne feledjük: a politikus halála, ha nem beszélnek róla, és ha nem pöröghet valami problémán (ezért csinálnak maguknak és egymásnak).
Részemről itt a vége.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Poresz 2025.08.11. 17:04-kor.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Köszi az infót! Nem hallottam róla.pendre írta: ↑2025.08.11. 15:50 "A lőfegyvertartás szabályainak felülvizsgálatáról címmel nyújtott be hétfő délután a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Dócs Dávid határozati javaslatot az Országgyűlésnek. Ez – elfogadása esetén – arra szólítaná fel a kormányt, hogy alapjaiban vizsgálja felül és négy ponton és könnyítse a fegyverviselés szabályait."https://www.parlament.hu/irom42/12412/12412.pdf
Ebből a javaslatból szerintem, a leginkább közérdeklődésre számot tartó javaslat:
2. A jogalkotási koncepciónak legalább a következő intézkedéseket, illetve rendelkezéseket
kell tartalmaznia:
a) a rendeltetésszerű használat mellett emberélet kioltására alkalmatlan lőfegyverek
(például a szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek) önvédelmi célú tartása és viselése
szabályainak könnyítése;
HVG-s cikk erről: https://hvg.hu/itthon/20250811_Onvedelm ... Hazank-ebx
Egyrészt itt a fórumon 20+ éves hagyomány hogy irgalmatlanul szkeptikusak vagyunk ebben a kérdésben, sajnos nem alaptalanul. A vadászat a kivétel, ott folyamatosan klassz dolgok történnek jogi téren, köszönhetően a döntéshozók személyes érintettségének.
Másrészt sokan hallomásból ismerik a BM legeslegfelső szintjéről eredő ókonzervatív hozzáállást, így amíg ez nem változik, addig sok esély a sikerre valóban nincsen, azonban részemről minden javaslatot üdvözlök ami a kérdésben a parlament elé kerül.
A javaslatot átolvasva nagyon elvadult dolgok nincsenek benne. A gumilövedékes javaslat több évtizedes hiányosságot pótolna.
Bárhogy is lesz, én drukkolok neki.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Ezt már csak a nagyon X generációsok ismerik, de a jobb felső sarokban a lényeg...Poresz írta: ↑2025.08.11. 17:02 Ahhoz politizálnom kellene, hogy érvelni tudjak amellett, hogy ez miért 5%-ban őszinte meggyőződésből tenni- és segíteni akarás, 95%-ban pedig politikai qrválkodás a hírnévért, népszerűségért és szavazatokért, elsősorban a saját tábor és szimpatizánsok felé. - Részemről itt a vége.
(Van benne valami)
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Azért olvassunk figyelmesebben:
"d) a kiemelt közszereplők számára önvédelmi célú lőfegyvertartás szabályainak könnyítése."
= hozzuk vissza a 115/1991 kormányrendelet tételes felsorolását*, hogy a politikus elvtársak ne csak a jelenlegi urambátyám alapon, hanem a törvény erejénél fogva kötelezően kapjanak újra önvédelmit, ha ellenzékiek akkor is. Meg a lóf.aszt.
Mondjuk gyanítom ez az egy, amit komolyan gondolnak belőle, és ez az egy, aminek esélye lenne átmennie.

*
17. §
g) önvédelmi célból maroklőfegyver megszerzése iránti kérelmet nyújt be és fegyveres szerv hivatásos állományú tagja, bíró, ügyész, ügyészségi nyomozó, adónyomozó, országgyűlési képviselő, a Kormány tagja, államtitkár, helyettes államtitkár, minisztériumi főosztályvezető vagy polgármester (főpolgármester), valamint az, aki bizonyítja, hogy tevékenysége miatt élete, testi épsége fokozott védelmet igényel"
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Jah bocs ezt benéztem. Igen ez hányás, ez az "elsők az egyenlők között".gvass1 írta: ↑2025.08.11. 17:21 Azért olvassunk figyelmesebben:
"d) a kiemelt közszereplők számára önvédelmi célú lőfegyvertartás szabályainak könnyítése."
= hozzuk vissza a 115/1991 kormányrendelet tételes felsorolását*, hogy a politikus elvtársak ne csak a jelenlegi urambátyám alapon, hanem a törvény erejénél fogva kötelezően kapjanak újra önvédelmit, ha ellenzékiek akkor is. Meg a lóf.aszt.
Mondjuk gyanítom ez az egy, amit komolyan gondolnak belőle, és ez az egy, aminek esélye lenne átmennie.
*
17. §
g) önvédelmi célból maroklőfegyver megszerzése iránti kérelmet nyújt be és fegyveres szerv hivatásos állományú tagja, bíró, ügyész, ügyészségi nyomozó, adónyomozó, országgyűlési képviselő, a Kormány tagja, államtitkár, helyettes államtitkár, minisztériumi főosztályvezető vagy polgármester (főpolgármester), valamint az, aki bizonyítja, hogy tevékenysége miatt élete, testi épsége fokozott védelmet igényel"
Ráadásul a PV spray ismét nincs megemlítve, ami a párszáz érintett főelvtárshoz képest széles tömegeket, százezreket érintHETne.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
VIszont felültem a hype vonatra, és ha már aktuális a kérdés, akkor küldtem Dócs Dávidnak egy emailt a paprika spray betiltásának irracionális voltáról. Remélem elolvassa, és remélem kezd is vele valamit.
És ezzel a harmadik alkalommal küldök politikusoknak a paprika spray legalizálásáról levelet, egyszer talán a következő 20-30 évben célba ér ez a történet is.
Végül is jövőre lesz 20 éve, hogy közterületen betiltották a PV spray viselését.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Szép dolog a lelkesedés és a naív hit, hogy a racionális érvekkel egy jobbágy meggyőzheti a földesurat:-))TotoHU írta: ↑2025.08.11. 22:46 VIszont felültem a hype vonatra, és ha már aktuális a kérdés, akkor küldtem Dócs Dávidnak egy emailt a paprika spray betiltásának irracionális voltáról. Remélem elolvassa, és remélem kezd is vele valamit.
És ezzel a harmadik alkalommal küldök politikusoknak a paprika spray legalizálásáról levelet, egyszer talán a következő 20-30 évben célba ér ez a történet is.
Végül is jövőre lesz 20 éve, hogy közterületen betiltották a PV spray viselését.
Mindazonáltal nyilván osztom azt a vélekedésed, hogy milliószor fontosabb kérdés társadalmi szinten a pepperspray legalizáció közterületen, mint az, hogy nevesítsük a törvényben, hogy a vezető elvtársaknak lehessen önvédelmi maroklőfegyvere.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Az azonos kezdőbetű lehet a félreértés oka!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ismét egy HATALMAS fogás volt ez is, nagyban javítva a közdisznóságot, hejjj!
Szerintem ezt nemzetközi szinten egy dúsított urán, vagy lépfene-tenyészet szintű csempészáruval együtt jegyzik:-)))
Milyen fontos ügyekben emelnek vádat, sétapálca, ripityom! Nem lennék most a gaz imperialisták és Jurij Orlov helyében sem!
https://telex.hu/belfold/2025/08/12/tor ... -vademeles
"Vádat emelt a zalai ügyészség egy keszthelyi kereskedő ellen, aki rejtett tőrpengéjű sétapálcákat akart forgalmazni – írja az ügyészség közlése alapján az MTI.
A 60 éves férfi egy sportszer-kereskedelemmel foglalkozó céget vezet, ide rendelte az Egyesült Államokból a 16 darab, rejtett tőrpengével ellátott sétapálcát.
A küldemény Budapesten, a NAV Repülőtéri Igazgatóságának ellenőrzésén bukott le. Érvelésük szerint a kereskedőnek nem volt kormányhivatali engedélye a sétapálcák kereskedelmi célú behozatalára – erre azért lett volna szükség, mivel a sétapálcák rejtett kialakítású, „rendeltetésszerű használat körébe nem sorolható”, közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülnek.
A Zalaegerszegi Járási Ügyészség ezért engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység miatt emelt vádat a férfi ellen."
Szerintem ezt nemzetközi szinten egy dúsított urán, vagy lépfene-tenyészet szintű csempészáruval együtt jegyzik:-)))
Milyen fontos ügyekben emelnek vádat, sétapálca, ripityom! Nem lennék most a gaz imperialisták és Jurij Orlov helyében sem!
"Vádat emelt a zalai ügyészség egy keszthelyi kereskedő ellen, aki rejtett tőrpengéjű sétapálcákat akart forgalmazni – írja az ügyészség közlése alapján az MTI.
A 60 éves férfi egy sportszer-kereskedelemmel foglalkozó céget vezet, ide rendelte az Egyesült Államokból a 16 darab, rejtett tőrpengével ellátott sétapálcát.
A küldemény Budapesten, a NAV Repülőtéri Igazgatóságának ellenőrzésén bukott le. Érvelésük szerint a kereskedőnek nem volt kormányhivatali engedélye a sétapálcák kereskedelmi célú behozatalára – erre azért lett volna szükség, mivel a sétapálcák rejtett kialakítású, „rendeltetésszerű használat körébe nem sorolható”, közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülnek.
A Zalaegerszegi Járási Ügyészség ezért engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység miatt emelt vádat a férfi ellen."
- WildBear23
- Veterán

Nna, csak nem a férfiak játékboltja..?gvass1 írta: ↑2025.08.12. 09:56 Ismét egy HATALMAS fogás volt ez is, nagyban javítva a közdisznóságot, hejjj!

A cikk címe maga az egymillió forintos kérdés:
Vajon mi volt a cél ezekkel?
Mivel kereskedő, ezért gondolom eladni akarta a boltjában..
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára WildBear23 2025.08.12. 10:30-kor.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
És közben tudjukhol évek óta forgalmaznak tőrősbotot.gvass1 írta: ↑2025.08.12. 09:56 Ismét egy HATALMAS fogás volt ez is, nagyban javítva a közdisznóságot, hejjj!
Jah, hogy az Dísztárgy.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
ÚJ! Véleménycikk – Határozati Javaslat a fegyvertartásról (Fújjj, POLITIKA???)
NE politizálj alatta, és mi is csak azért foglalkozunk vele, mert már nem-fegyveres ismerősök is ezzel zaklatnak!
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/velem ... -politika/

NE politizálj alatta, és mi is csak azért foglalkozunk vele, mert már nem-fegyveres ismerősök is ezzel zaklatnak!

- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Mi a fene, ez az új halálos önvédelmi dili az utóbbi időben? Gyorsan utána gugliztam, és tényleg egész sok helyen lehet kapni.
Miért érzem azt, hogy most az egyik konkurens lebuktatta a másikat?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
gvass1 írta: ↑2025.08.13. 09:11 ÚJ! Véleménycikk – Határozati Javaslat a fegyvertartásról (Fújjj, POLITIKA???)
![]()
UPDATE: Annyira komolyan gondolták, hogy MÁR VISSZA IS VONTÁK:-))
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Annyira foglalkozik, hogy 1 nap után visszavonta az eredeti, fegyveres határozati javaslatát is:-))
(De legalább reagált valami udvariasat a titkárnője.)
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Persze, kapcsolatok nélküli gyalogpolgárként ennyit tudtam tenni.
De ha minden kérdésben érintett, akinek fáj vagy hátrányt okozott a paprika spray betiltása, vagy akik akárcsak paprika spray-t vásároltak az elmúlt tíz évben, szintén írt volna 3x levelet képviselőjének, akkor talán a tízezres nagyságrendű megkeresés hatására már el is lenne intézve ez az ügy.
porneStosd0ha.mm0c0thc20a8047.9ir15eao14fb3m81lvn26e f95 1t2 ·
Miért hordasz fegyvert?
Az öreg nagyapám azt mondta nekem: 'Fiam, minden férfi életében eljön az idő, amikor abbahagyja az ujjperceket, és elkezdi a sapkákat verni, és általában akkor lesz, amikor túl öreg lesz ahhoz, hogy szétverje őket.' '
Nem azért hordok fegyvert, hogy embereket öljek, hanem azért, hogy ne öljenek meg.
Nem azért hordok fegyvert, mert gonosz vagyok, hanem azért hordok fegyvert, mert eleget éltem ahhoz, hogy lássam a gonoszságot a világban.
Nem azért hordok fegyvert, mert utálom a kormányt, hanem azért hordok fegyvert, mert értem a kormány korlátait.
Nem azért hordok fegyvert, mert dühös vagyok, hanem azért, hogy ne kelljen életem hátralevő részét gyűlölnöm magam, amiért nem vagyok felkészülve.
Nem azért hordok fegyvert, mert le akarok lőni valakit, hanem azért hordok fegyvert, mert érett öregkorban akarok meghalni az ágyamban, és nem a járdán valahol holnap délután.
Nem azért hordok fegyvert, hogy férfinak érezzem magam; azért hordok fegyvert, mert a férfiak tudják, hogyan kell vigyázni magukra és azokra, akiket szeretnek.
Nem azért hordok fegyvert, mert alkalmatlannak érzem magam; azért hordok fegyvert, mert fegyvertelen és három fegyveres gengszterrel állok szemben, alkalmatlan vagyok.
Nem azért hordok fegyvert, mert szeretem, hanem azért hordok fegyvert, mert szeretem az életet, és azokat, akik jelentőségteljessé teszik számomra.
A rendőri védelem oximoron: A szabad állampolgároknak meg kell védeniük magukat, mert a rendőrség nem véd meg a bűncselekménytől; csak nyomoznak a bűncselekmény után, majd behívnak valakit, hogy takarítsa el a
Személy szerint azért hordok fegyvert, mert túl fiatal vagyok a halálhoz, és túl öreg vagyok a veréshez!
-----------------------
EGY KIS FEGYVER TÖRTÉNET
KÉRLEK, NE GONDOLJÁTOK EGY PILLANATIG, HOGY ILYEN NEM TÖRTÉNHETNE MEG A HAZÁNKBAN IS !!!!!!
1911-ben Törökország létrehozta a fegyverszabályozást:
· 1915-től 1917-ig 1,5 millió védekezni nem tudó örményt gyűjtöttek össze és irtottak ki.
-----------------------
1929-ben a Szovjetunió létrehozta a fegyverszabályozást:
· 1929-től 1953-ig mintegy 20 millió, védekezni nem tudó disszidenst összegyűjtöttek és irtottak ki.
-----------------------
1938-ban Németország létrehozta a fegyverszabályozást:
. 1939-től 1945-ig összesen 13 millió zsidót és másokat, akik nem tudtak védekezni, irtottak ki.
-----------------------
Kína 1935-ben alapította meg a fegyverviselést:
. 1948-tól 1952-ig 20 millió védekezni nem tudó politikai disszidenst összegyűjtöttek és irtottak ki.
-----------------------
Kambodzsa 1956-ban létrehozta a fegyverviselést:
. 1975-től 1977-ig egymillió, védekezni nem tudó művelt embert összegyűjtöttek és irtottak ki.
-----------------------
Guatemala 1964-ben alapította meg a fegyverviselést:
· 1964-től 1981-ig 100 000 maja indiánt gyűjtöttek össze és irtottak ki.
-----------------------
Uganda 1970-ben alapította meg a fegyverviselést:
· 1971-től 1979-ig 300 000, védekezni nem tudó keresztényt gyűjtöttek össze és irtottak ki.
-----------------------
56 millió védtelen embert gyűjtöttek össze és irtottak ki a 20. században fegyverviselés miatt.
-----------------------
Ezeket az adatokat nem fogod látni az amerikai esti hírekben, és nem hallhatod, hogy politikusok terjesztik ezt az információt.
*A becsületes állampolgárok kezében lévő fegyverek életeket és vagyonokat mentenek, és igen, a fegyverviselési törvények CSAK a törvénytisztelő állampolgárokat érintik hátrányosan.
A fegyverekkel "polgárok" vagyunk, nélkülük "alanyok".
A II. világháború alatt a japánok úgy döntöttek, hogy nem támadják meg Amerikát, mert tudták, hogy a legtöbb amerikai FEGYVERES
Az USA-ban lévő fegyveres tulajdonosok a világ legnagyobb fegyveres erői!
Ha fontos a szabadságod, kérlek, terjesszétek ezt a fegyverellenes üzenetet minden ismerősötöknek.
A harc célja a győzelem. A védekezésben nincs lehetséges győzelem.
A kard fontosabb, mint a pajzs, és az ügyesség fontosabb, mint bármelyik.
· SVÁJC MINDEN HÁZTARTÁSNAK KIAD EGY FEGYVERT! SVÁJC KORMÁNYA MINDEN FELNŐTTET PUSKA HASZNÁLATRA VONAT.
· SVÁJC VAN A LEGALACSONYABB FEGYVERKAPCSOLATOS BŰNÖZÉSI A VILÁGON BÁRMILIZÁLT ORSZÁGÁBAN!!!
· EZ NINCS AGY! NE HAGYD, HAGYD, hogy KORMÁNYUNK MILLIÓDOLLÁROKAT Pazaroljon EL ADÓDOLLÁRJAINKBÓL, HOGY MINDEN TÖRVÉNYMEDŐ POLGÁR KÖNNYŰ CÉLPÉNT TEGYÜNK.
· Szilárdan hiszek a 2. kiegészítésben! Ha te is, kérlek továbbítsd ezt. Ha nem vagy hívő, kérlek, gondold át a valódi tényeket. Ez történelem; és ha nem akarjuk, hogy a történelem megismételje önmagát, fel kell ébrednünk.
bár a fbok egy amerikai oladláról loptam de van benne igazság
Miért hordasz fegyvert?
Az öreg nagyapám azt mondta nekem: 'Fiam, minden férfi életében eljön az idő, amikor abbahagyja az ujjperceket, és elkezdi a sapkákat verni, és általában akkor lesz, amikor túl öreg lesz ahhoz, hogy szétverje őket.' '
Nem azért hordok fegyvert, hogy embereket öljek, hanem azért, hogy ne öljenek meg.
Nem azért hordok fegyvert, mert gonosz vagyok, hanem azért hordok fegyvert, mert eleget éltem ahhoz, hogy lássam a gonoszságot a világban.
Nem azért hordok fegyvert, mert utálom a kormányt, hanem azért hordok fegyvert, mert értem a kormány korlátait.
Nem azért hordok fegyvert, mert dühös vagyok, hanem azért, hogy ne kelljen életem hátralevő részét gyűlölnöm magam, amiért nem vagyok felkészülve.
Nem azért hordok fegyvert, mert le akarok lőni valakit, hanem azért hordok fegyvert, mert érett öregkorban akarok meghalni az ágyamban, és nem a járdán valahol holnap délután.
Nem azért hordok fegyvert, hogy férfinak érezzem magam; azért hordok fegyvert, mert a férfiak tudják, hogyan kell vigyázni magukra és azokra, akiket szeretnek.
Nem azért hordok fegyvert, mert alkalmatlannak érzem magam; azért hordok fegyvert, mert fegyvertelen és három fegyveres gengszterrel állok szemben, alkalmatlan vagyok.
Nem azért hordok fegyvert, mert szeretem, hanem azért hordok fegyvert, mert szeretem az életet, és azokat, akik jelentőségteljessé teszik számomra.
A rendőri védelem oximoron: A szabad állampolgároknak meg kell védeniük magukat, mert a rendőrség nem véd meg a bűncselekménytől; csak nyomoznak a bűncselekmény után, majd behívnak valakit, hogy takarítsa el a
Személy szerint azért hordok fegyvert, mert túl fiatal vagyok a halálhoz, és túl öreg vagyok a veréshez!
-----------------------
EGY KIS FEGYVER TÖRTÉNET
KÉRLEK, NE GONDOLJÁTOK EGY PILLANATIG, HOGY ILYEN NEM TÖRTÉNHETNE MEG A HAZÁNKBAN IS !!!!!!
1911-ben Törökország létrehozta a fegyverszabályozást:
· 1915-től 1917-ig 1,5 millió védekezni nem tudó örményt gyűjtöttek össze és irtottak ki.
-----------------------
1929-ben a Szovjetunió létrehozta a fegyverszabályozást:
· 1929-től 1953-ig mintegy 20 millió, védekezni nem tudó disszidenst összegyűjtöttek és irtottak ki.
-----------------------
1938-ban Németország létrehozta a fegyverszabályozást:
. 1939-től 1945-ig összesen 13 millió zsidót és másokat, akik nem tudtak védekezni, irtottak ki.
-----------------------
Kína 1935-ben alapította meg a fegyverviselést:
. 1948-tól 1952-ig 20 millió védekezni nem tudó politikai disszidenst összegyűjtöttek és irtottak ki.
-----------------------
Kambodzsa 1956-ban létrehozta a fegyverviselést:
. 1975-től 1977-ig egymillió, védekezni nem tudó művelt embert összegyűjtöttek és irtottak ki.
-----------------------
Guatemala 1964-ben alapította meg a fegyverviselést:
· 1964-től 1981-ig 100 000 maja indiánt gyűjtöttek össze és irtottak ki.
-----------------------
Uganda 1970-ben alapította meg a fegyverviselést:
· 1971-től 1979-ig 300 000, védekezni nem tudó keresztényt gyűjtöttek össze és irtottak ki.
-----------------------
56 millió védtelen embert gyűjtöttek össze és irtottak ki a 20. században fegyverviselés miatt.
-----------------------
Ezeket az adatokat nem fogod látni az amerikai esti hírekben, és nem hallhatod, hogy politikusok terjesztik ezt az információt.
*A becsületes állampolgárok kezében lévő fegyverek életeket és vagyonokat mentenek, és igen, a fegyverviselési törvények CSAK a törvénytisztelő állampolgárokat érintik hátrányosan.
A fegyverekkel "polgárok" vagyunk, nélkülük "alanyok".
A II. világháború alatt a japánok úgy döntöttek, hogy nem támadják meg Amerikát, mert tudták, hogy a legtöbb amerikai FEGYVERES
Az USA-ban lévő fegyveres tulajdonosok a világ legnagyobb fegyveres erői!
Ha fontos a szabadságod, kérlek, terjesszétek ezt a fegyverellenes üzenetet minden ismerősötöknek.
A harc célja a győzelem. A védekezésben nincs lehetséges győzelem.
A kard fontosabb, mint a pajzs, és az ügyesség fontosabb, mint bármelyik.
· SVÁJC MINDEN HÁZTARTÁSNAK KIAD EGY FEGYVERT! SVÁJC KORMÁNYA MINDEN FELNŐTTET PUSKA HASZNÁLATRA VONAT.
· SVÁJC VAN A LEGALACSONYABB FEGYVERKAPCSOLATOS BŰNÖZÉSI A VILÁGON BÁRMILIZÁLT ORSZÁGÁBAN!!!
· EZ NINCS AGY! NE HAGYD, HAGYD, hogy KORMÁNYUNK MILLIÓDOLLÁROKAT Pazaroljon EL ADÓDOLLÁRJAINKBÓL, HOGY MINDEN TÖRVÉNYMEDŐ POLGÁR KÖNNYŰ CÉLPÉNT TEGYÜNK.
· Szilárdan hiszek a 2. kiegészítésben! Ha te is, kérlek továbbítsd ezt. Ha nem vagy hívő, kérlek, gondold át a valódi tényeket. Ez történelem; és ha nem akarjuk, hogy a történelem megismételje önmagát, fel kell ébrednünk.
bár a fbok egy amerikai oladláról loptam de van benne igazság
Ez nálunk mi lenne?
6 db pótcső, minden egyes darabra külön PKLV kártyával?
https://www.egun.de/market/item.php?id=20068598
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Szerintem igen, 6 db betétcső, hatszoros PKLV lehúzás.Petya357 írta: ↑2025.08.20. 10:38 Ez nálunk mi lenne?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Trump Slump Part2: 6 év után 1 millió db alá esett a havi fegyvereladás az USA-ban
(Jó, mi ennek az ezredrészétől a seggünket csapkodnánk földhöz!)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/trump- ... z-usa-ban/

(Jó, mi ennek az ezredrészétől a seggünket csapkodnánk földhöz!)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/trump- ... z-usa-ban/

a ködös albionból jelentik ...
Húzzatok szánkón lécci
Gvass írt egyszer egy remek összesítőt, mit hová szabad vinni. Nem lelem…
AT - CH - FR - DE , autóval
Pepper spré? CS spré? 7 centis Spyderco?
Autóban csomagtartóban rendesen elcsomagolva kisbalta, kés?
A rakéta pisztolyt
(németeknél engedélyköteles) és a gázgumist sóhajok kíséretében már kitettem. Élest sem viszek - pedig paradox módon azt lenne a legegyszerűbb - van éppen elég verseny arrafelé 
A rakéta pisztolyt
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
GA, pepperspray. Más nincs, ami mindenhol konform.Petya357 írta: ↑2025.08.24. 18:57 Húzzatok szánkón lécciGvass írt egyszer egy remek összesítőt, mit hová szabad vinni. Nem lelem…
A rakéta pisztolyt(németeknél engedélyköteles) és a gázgumist sóhajok kíséretében már kitettem. Élest sem viszek - pedig paradox módon azt lenne a legegyszerűbb - van éppen elég verseny arrafelé
![]()
Köszi szépen!
A Spyderco Delica 7,3cm pengével övben mehet, vagy táskába száműzzük?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Itt pont azt a komplex problémát hoztad elő, hogy 4 különböző ország, amiből egyik nem is EU-s.
És bizony NEM, az egykezes nyitású bicska például pont nem viselhető legálisan Németországban. 12 centiig fixpengés meg nyugodtan.
Franciaország még komplexebb: https://www.couteaux-morta.com/en/am-i- ... gislation/
Nem, logika sehol sincs!
Kés nem igazán okos megfejtés önvédelemre, éppen ezért általános vágási/evési feladatokra sokkal bölcsebb dolog egy Spyderconál egy klasszikus bugylit vinni, vagy még inkább valami egyértelmű szerszám-karakterű kést (Leatherman, Mora, vagy az én kedvencem az valami ilyesmi erre a célra:

https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/crkt- ... kimaxolva/
Ha meg nem vágni kell, akkor egy kevésbé véragresszív formájú taktikai toll szinte mindenhol beleköthetetlen eszköz.
---
Ja, és a pepperspray-n is legyen rajta a "Tierabwehrgerat" (vagy ennek megfelelő értelmű felirat), ha Németországot érinted (de általában rajta van, hiszen német eredetű a többségük).

---
Ja, és még ez is ide kívánkozik - mert a LÁMPA is egy jó opció, gyak. mindenhol legális elemlámpát magaddal vinni:
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/trave ... utazashoz/
Nem tudom, volt-e már szó róla, mindenesetre én több módon is belefutottam, hát rákérdeztem.
Fórumtárs problémája volt, hogy hogyan viheti magával az elöltöltő revolvert versenyre Ausztriába, illetve nemrég volt szó a Lefeuchaux fegyverekről. Megkérdeztem az Igrendet, hogy az ilyen, itthon nem engedélyköteles fegyvereket be lehet-e "önként" íratni a barna könyvbe, egyrészt, hogy lehessen rá fegyverútlevelet kapni, másrészt, hogy tartható legyen hozzá lőszer.
A válasz röviden: nem. Kicsit bővebben (a teljesség igénye nélkül):
A Kr. 35/A. § (1a) bekezdése taxatíve rögzíti, hogy a 30. § (1a) bekezdésében meghatározott
engedély meglétét igazoló hatósági igazolványt a Kr. 25. számú melléklet szerint kell
kiállítani.
A fenti szabályozás alapján megállapítható, hogy a rendőrség által kiadott engedély a
muzeális fegyverek azonosító adatait nem tartalmazza, azok nem szerepelnek az országos
fegyvernyilvántartás adatai között sem.
A kiadott engedély ezért korlátlan számú ilyen kategóriába tartozó fegyver sportlövészeti célú
használatát teszi lehetővé az engedélyes részére.
Figyelemmel arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban a fegyverjogszabályok minden
tekintetben azonos egységes jogharmonizációja nem valósult meg, továbbá a Kr.
egyértelműen meghatározott formában és adattartalommal írja elő a muzeális fegyver
sportlövészeti célú használatára jogosító engedély kiadásának adattartalmát és formáját, az Ön
által megjelölt nem engedélyköteles fegyverek lőfegyvertartási engedélybe és ez alapján
európai lőfegyvertartási engedélybe történő bejegyzésére nincs jogszabályi lehetőség.
Fórumtárs problémája volt, hogy hogyan viheti magával az elöltöltő revolvert versenyre Ausztriába, illetve nemrég volt szó a Lefeuchaux fegyverekről. Megkérdeztem az Igrendet, hogy az ilyen, itthon nem engedélyköteles fegyvereket be lehet-e "önként" íratni a barna könyvbe, egyrészt, hogy lehessen rá fegyverútlevelet kapni, másrészt, hogy tartható legyen hozzá lőszer.
A Kr. 35/A. § (1a) bekezdése taxatíve rögzíti, hogy a 30. § (1a) bekezdésében meghatározott
engedély meglétét igazoló hatósági igazolványt a Kr. 25. számú melléklet szerint kell
kiállítani.
A fenti szabályozás alapján megállapítható, hogy a rendőrség által kiadott engedély a
muzeális fegyverek azonosító adatait nem tartalmazza, azok nem szerepelnek az országos
A kiadott engedély ezért korlátlan számú ilyen kategóriába tartozó fegyver sportlövészeti célú
Figyelemmel arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban a fegyverjogszabályok minden
egyértelműen meghatározott formában és adattartalommal írja elő a muzeális fegyver
sportlövészeti célú használatára jogosító engedély kiadásának adattartalmát és formáját, az Ön
által megjelölt nem engedélyköteles fegyverek lőfegyvertartási engedélybe és ez alapján
európai lőfegyvertartási engedélybe történő bejegyzésére nincs jogszabályi lehetőség.
A kérdést megválaszolták, de itt a cikk amit kerestél:Petya357 írta: ↑2025.08.24. 18:57 Húzzatok szánkón lécciGvass írt egyszer egy remek összesítőt, mit hová szabad vinni. Nem lelem…
A rakéta pisztolyt(németeknél engedélyköteles) és a gázgumist sóhajok kíséretében már kitettem. Élest sem viszek - pedig paradox módon azt lenne a legegyszerűbb - van éppen elég verseny arrafelé
![]()
http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/milyen ... kulfoldre/
Fizetett bér-Troll.
Jaja, hasonló az eset a " vészjelzésre, életmentésre " szolgáló cuccal is.AndyA írta: ↑2025.08.25. 08:28 Nem tudom, volt-e már szó róla, mindenesetre én több módon is belefutottam, hát rákérdeztem.
kiállítani.
Azt sem írják be, tehát az európaiba sem jegyzik be, viszont így nem tudok sem a szlovákoknál, sem a cseheknél, sem dajcsban venni rokettát.
Fizetett bér-Troll.
Re: Katonai és rendvédelmi
Mi van ma a Teve utcában?!?! :-O
9 előtt nem vették fel, ezt még értem. De azóta a 32711 folyamatosan foglalt, a 32713 pedig többnyire foglalt, ritkábban csak nem veszik fel.
9 előtt nem vették fel, ezt még értem. De azóta a 32711 folyamatosan foglalt, a 32713 pedig többnyire foglalt, ritkábban csak nem veszik fel.
Na, sikerült végre. Azt mondja a hölgy, hogy az aug. 20. kimaradása után bolondokháza van, reggel óta kapkodja a három telefont egymagában. Amikor éppen letesz egyet, már csörög a másik kettő.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ha egy 1,8 milliós városban nem csak heti másfél munkanap lenne az ügyfélfogadási idő az sokat segítene.
Ja, persze: az egészet át kellene adni a kormányablakoknak és bárhol intézhetővé tenni, nem csak lakhelyszerintilletékes.
Különösen úgy, hogy múlt héten szerdán a heti kiszabat 2/3-a elmaradt...
- WildBear23
- Veterán

+1
Egyszerűen abszurd, hogy büntetőjogi következményekkel járó, rövid határidős ügyintézésekhez heti másfél nap félfogadásuk van.
És nem megoldás az, hogy "jófejek", ha kicsúszol a határidőből akkor írhatsz egy kérelmet, mert ma elfogadják, holnap már nem..
Tessék, itt van a nagytétényi hulladékudvar nyitvatartása, kicsit ügyfélbarátabb, nem..?!
(Pont ide kellett mennem, ezért kerestem rá. Lehetne az Ig.Rend-en is így, legalább egy ügyelet..)
Szia,WildBear23 írta: ↑2025.08.25. 21:35 +1
Egyszerűen abszurd, hogy büntetőjogi következményekkel járó, rövid határidős ügyintézésekhez heti másfél nap félfogadásuk van.
És nem megoldás az, hogy "jófejek", ha kicsúszol a határidőből akkor írhatsz egy kérelmet, mert ma elfogadják, holnap már nem..
Tessék, itt van a nagytétényi hulladékudvar nyitvatartása, kicsit ügyfélbarátabb, nem..?!
(Pont ide kellett mennem, ezért kerestem rá. Lehetne az Ig.Rend-en is így, legalább egy ügyelet..)
Screenshot_20250825_212550_Chrome.jpg
Hat, egyre tobb ponton mar csak almodoznak arrol, hogy a rendor jarortars halor legyen, szoval extrem elvaras, hogy egy muszaknal tobb legyen az igrend ugyfelfogadasa - de az az 1 muszak az masfel helyett 5 nap lehetne!
Bel
Köszi Gvass1, Ratrace!
Mekkora vicc, hogy éles 9x19 pisztolyt meg tudnék minden gond nélkül ideologizálni a poggyászban, a szaros hétcentis szpájderkót pedig rejtegetni kell. Mora is van nyilván a csomiban, meg kerek hegyű konyhakés a kajás statyorban.
Az USAban vettem, “szendvicskészítő kés” néven. Verhetetlen, ha az a cél hogy mindent tudjál megoldani ami egy konyhában kellhet és nagyon nem ijesztően nézzen ki. A szín, és a hegyes rész hiánya full Barbie módot kapcsol be a kékek-szürkék-feketék mindegyikénél bárhol a világon
Mekkora vicc, hogy éles 9x19 pisztolyt meg tudnék minden gond nélkül ideologizálni a poggyászban, a szaros hétcentis szpájderkót pedig rejtegetni kell. Mora is van nyilván a csomiban, meg kerek hegyű konyhakés a kajás statyorban.
Az USAban vettem, “szendvicskészítő kés” néven. Verhetetlen, ha az a cél hogy mindent tudjál megoldani ami egy konyhában kellhet és nagyon nem ijesztően nézzen ki. A szín, és a hegyes rész hiánya full Barbie módot kapcsol be a kékek-szürkék-feketék mindegyikénél bárhol a világon
- WildBear23
- Veterán

Szia Bel,
vagy akkor fel kell ismerni, hogy a Rendőrséget érintő súlyos létszámhiány miatt az Igrend nem képes ellátni a feladatát, ezért át kell adni a feladatkört a Kormányablakoknak.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Azért azt tegyük hozzá: nem kell ezt túlgondolni:-)Petya357 írta: ↑2025.08.25. 22:13 Köszi Gvass1, Ratrace!
Az USAban vettem, “szendvicskészítő kés” néven. Verhetetlen, ha az a cél hogy mindent tudjál megoldani ami egy konyhában kellhet és nagyon nem ijesztően nézzen ki. A szín, és a hegyes rész hiánya full Barbie módot kapcsol be a kékek-szürkék-feketék mindegyikénél bárhol a világon![]()
Az egyik az a hozzáállás, hogy minden ország jogi környezetének betűre megfelelsz - ezt fejtettem ki az előbb.
A MÁSIK azonban az, hogy középkorú, normálisan öltözött, normális autóval közlekedő, normálisan viselkedő fehér turistát/üzleti utazót milyen valószínűséggel ruházatátvizsgálnak a schengeni térségben? Elenyésző, meg sok országban ez kifejezetten nem is lehetséges jogilag, amig nincs valami fennforgás/gyanúsítás.
(Nyilván olyan helyre nem tudod vinni a cuccokat, ahol fémkereső van, lásd bizonyos múzeumok stb.)
Tehát ha szükségét érzi az ember, akkor sztem pont szarni bele, és egy kisméretű gázstukkert vígan el lehet rejteni a testeden, és egy fixpengés kés is sokkal jobban rejthető IWB tokban póló alatt, mint a kívülről könnyen kiszúrható övklipszes kés.
És vannak olyan környékek, ahol bizony ez szükséges felszerelés. Ha meg baj van, akkor gyorsan, kis költséggel meg lehet ezektől szabadulni.
Abból kiindulva, hogy az állami szférában is létszámhiány van és inkább túlóráztatják a dolgozóikat, mint részmunkaidőben foglalkoztatják: mit csinálnak a maradék 3,5 munkanapon?
Arra fogadnék, hogy előbb fogják begyűjteni ezzel az ürüggyel a fegyvereket még a dr. jur. képviselő és vadász uraktól is.WildBear23 írta: ↑2025.08.25. 22:15 Szia Bel,
vagy akkor fel kell ismerni, hogy a Rendőrséget érintő súlyos létszámhiány miatt az Igrend nem képes ellátni a feladatát, ezért át kell adni a feladatkört a Kormányablakoknak.
Pl. kitöltögetik az IMI-ben az adatokat arról a 16-osról, amit papíron, lepecsételve mar kiadtak nekem.
Mit csinálnának: b@szogatnak az általuk jogszerűen nem kezelhető lejárt gáz-riasztó söralátét miatt
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
+1WildBear23 írta: ↑2025.08.25. 22:15 vagy akkor fel kell ismerni, hogy a Rendőrséget érintő súlyos létszámhiány miatt az Igrend nem képes ellátni a feladatát, ezért át kell adni a feladatkört a Kormányablakoknak.
Elsore beleolvastam meg egy E betut oda, ahol pecsetes papirt csinalnak neked.
Bel
Sajnos nem...
Az is vicces azért, hogy volt, amikor az export-import irányát fordítva adták meg az IMI-ben. Bár többnyire meg sem jelenik az osztrák oldalon annak ellenére, hogy megesküsznek rá, hogy felvitték, beírták...
Szóval legtöbbször a papír segít.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
TotoHU írta: ↑2025.08.11. 22:46 VIszont felültem a hype vonatra, és ha már aktuális a kérdés, akkor küldtem Dócs Dávidnak egy emailt a paprika spray betiltásának irracionális voltáról. Remélem elolvassa, és remélem kezd is vele valamit.
https://www.parlament.hu/irom42/12438/12438.pdf
ÚJRA benyújtotta, de szakmailag hmm, nem lett jobb.
DE:
1. kivette a kiemelt közszereplők kiváltságos kasztját az alanyi jogú önvédelmisek közül
2. betette a PAPRIKASPRAY legalizációját közterületen, bár ez így inkább csak az indokolásból derül ki.
(Köszi Toto! Igaz úgysem lesz belőle semmi, de legalább zsizsegünk)
gvass1 írta: ↑2025.08.27. 17:39 https://www.parlament.hu/irom42/12438/12438.pdf
ÚJRA benyújtotta, de szakmailag hmm, nem lett jobb.
DE:
1. kivette a kiemelt közszereplők kiváltságos kasztját az alanyi jogú önvédelmisek közül
2. betette a PAPRIKASPRAY legalizációját közterületen, bár ez így inkább csak az indokolásból derül ki.
(Köszi Toto! Igaz úgysem lesz belőle semmi, de legalább zsizsegünk)
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Thx de nyugtával dícsérjük a napot.
De ha legalább hallanak a probémáról, már előrébb vagyunk, akkor is ha majd jön a BM és elkezdi nyomatni a paprika spray kapcsán a kínzás tiltásáról szóló egyezményeket- és a többi hasonló hazugságot, amivel fenntartják ~20 éve a teljesen indokolatlan tiltást.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
TotoHU írta: ↑2025.08.28. 08:24 Thx de nyugtával dícsérjük a napot.
De ha legalább hallanak a probémáról, már előrébb vagyunk, akkor is ha majd jön a BM és elkezdi nyomatni a paprika spray kapcsán a kínzás tiltásáról szóló egyezményeket- és a többi hasonló hazugságot, amivel fenntartják ~20 éve a teljesen indokolatlan tiltást.
SEMMI ILYEN NEM LESZ, hiszen ez egy ellenzéki határozati javaslat, tárgysorozatba sem veszik.
(Annyi történhet pozitívum, hogy a benyújtót megkérdezik esetleg, hogy "Te, mi ez a faszság, betiltották az erőspistát?" és akkor esetleg tud értelmes választ adni. De inkább nem tud.)
Egyetértek, hogy ez a legvalószínűbb - de nem árt a napirenden tartani a témát, és nem tenni úgy, mintha nem lenne itt semmi látnivaló.gvass1 írta: ↑2025.08.28. 09:05 SEMMI ILYEN NEM LESZ, hiszen ez egy ellenzéki határozati javaslat, tárgysorozatba sem veszik.
(Annyi történhet pozitívum, hogy a benyújtót megkérdezik esetleg, hogy "Te, mi ez a faszság, betiltották az erőspistát?" és akkor esetleg tud értelmes választ adni. De inkább nem tud.)
Ld sportorvosi. Feltettem a kezem az MDLSZ közgyűlésen, kértem kommentet az idióta sportorvosi szabályozassal kapcsolatban. A vezetőség nyugtázta hogy igenis szerintük is probléma, sőt részletesen elmondták a közgyűlésnek, hogy milyen köröket futottak eddig, és ígéretet kaptunk, hogy további energiát fektetnek a lobbizásba.
Fél év múlva az elnök úr leszólított a sörétes IPSC EB díjátadón, és részletesen beszamolt azóta arról mit és mikor egyeztetett az MSSZstel, és a hatóságokkal a sprortorvosi ügyben. Részleteket nem oszthatok meg mert nem illene. Vagy lesz belőle valami, vagy nem - de igenis foglakoznak vele. Már magát a szándékot is nagyon respektálom.
A paprika spré is ilyen. Napirenden kell tartani. Hálás vagyok érte Toto, hogy a tőled telhetőt megteszed.
- montecarlo
- Fórumtag

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Tudok róla, nyomon követem, bár egyelőre annyit sikerült csak elérni, hogy 65 év felett ne félévente kelljen szopni menni.Petya357 írta: ↑2025.08.28. 12:15 Egyetértek, hogy ez a legvalószínűbb - de nem árt a napirenden tartani a témát, és nem tenni úgy, mintha nem lenne itt semmi látnivaló.
Ld sportorvosi. Feltettem a kezem az MDLSZ közgyűlésen, kértem kommentet az idióta sportorvosi szabályozassal kapcsolatban. A vezetőség nyugtázta hogy igenis szerintük is probléma, sőt részletesen elmondták a közgyűlésnek, hogy milyen köröket futottak eddig, és ígéretet kaptunk, hogy további energiát fektetnek a lobbizásba.
Fél év múlva az elnök úr leszólított a sörétes IPSC EB díjátadón, és részletesen beszamolt azóta arról mit és mikor egyeztetett az MSSZstel, és a hatóságokkal a sprortorvosi ügyben. Részleteket nem oszthatok meg mert nem illene. Vagy lesz belőle valami, vagy nem - de igenis foglakoznak vele. Már magát a szándékot is nagyon respektálom.
(Igen, minden ilyent érdemes napirenden tartani, még ha a sikernek semmi esélye sincs, csak becsületből, hogy elmondhassuk: rajtunk nem múlt.)
A siker receptje: több vadászt kellene pisztolyhoz szoktatni...
Húzzál kicsi szánkón:
Az melyik jogszabályban van, hogy miféle lövőnek, hány éves kor tól-ig hány évente kötelező az orvosi?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
nemjogszabály, hanem kb. körlevél, ami az alkotmány felett áll a magyarisztáni jogrendben.
"2025. március 1-én lépett hatályba az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgató főorvosának a szakmai útmutatója a sportegészségügyi vizsgálatokról"
22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról
"2.§ (1) A lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy az engedéllyel rendelkező személyt az előzetes, az időszakos és a soron kívüli alkalmassági vizsgálat alkalmával az elvégzendő vizsgálatok szempontjából az alábbi két alkalmassági csoport valamelyikébe kell sorolni:
a) az I. alkalmassági csoportba kell sorolni a KR1. 22. §-ában és 29. §-ában meghatározott személyeket;
b) a II. alkalmassági csoportba kell sorolni a KR1. 23. § (1) bekezdésében, 24. §-ában , 25. § (1) bekezdésében és
[…]
7.§ (1) Az az I. alkalmassági csoportba tartozó, lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személy, aki
a) 40. életévét még nem töltötte be, 5 évenként orvosi és pszichológiai;
b) 40. életévét betöltötte, de 60. életévét még nem töltötte be, 2 évenként orvosi, 4 évenként pszichológiai;
c) 60. életévét betöltötte, évenként orvosi, 2 évenként pszichológiai
időszakos alkalmassági vizsgálaton köteles részt venni.
(2) Az a II. alkalmassági csoportba tartozó, lőfegyvertartási engedéllyel, a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedéllyel, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára jogosító engedéllyel rendelkező személy – a KR1. 23. § (1) bekezdésében meghatározott személy kivételével –, aki
a) a 40. életévét még nem töltötte be, 10 évenként,
b) a 40. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem töltötte be, 5 évenként,
c) a 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem töltötte be, 3 évenként,
d) a 70. életévét betöltötte, 2 évenként
időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton köteles részt venni."
Frissítés:
Lemaradtam valamiről?
Köszi mindkettőtöknek.
De ebben hol van a szííívatás, hogy évente küldözgetnek minket, barnakönyveseket? Sehonnan nem tudom kiolvasni belőle.
De ebben hol van a szííívatás, hogy évente küldözgetnek minket, barnakönyveseket? Sehonnan nem tudom kiolvasni belőle.
Ez lenne az?
"Ezen vizsgálatokat az Országos Sportegészségügyi Intézet irányítása alatt álló Országos Sportegészségügyi Hálózat sportorvosai végzik 16 éven aluli versenyzőnél félévenként, 16 év felett évente."
Nem, hanem ez, mert mi kivételek vagyunk abból, amit Poresz idézett:
https://njt.hu/jogszabaly/2004-215-20-22.11
10. § (1) A versenyzéshez szükséges sportorvosi engedély érvényességi ideje 16 éven aluli versenyző esetén 6 hónapnál, 16 éven felüli versenyző esetén – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – 12 hónapnál hosszabb nem lehet.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
az "untermensch sportlövőkre", mint más is írta: ezek nem vonatkoznak, hanem a sportorvoslásról szóló vicces és ötletszerű szabályokkal kell szopatni.Poresz írta: ↑2025.08.28. 14:11 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról
"2.§ (1) A lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy az engedéllyel rendelkező személyt az előzetes, az időszakos és a soron kívüli alkalmassági vizsgálat alkalmával az elvégzendő vizsgálatok szempontjából az alábbi két alkalmassági csoport valamelyikébe kell sorolni:
a) az I. alkalmassági csoportba kell sorolni a KR1. 22. §-ában és 29. §-ában meghatározott személyeket;
b) a II. alkalmassági csoportba kell sorolni a KR1. 23. § (1) bekezdésében, 24. §-ában , 25. § (1) bekezdésében és
[…]
7.§ (1) Az az I. alkalmassági csoportba tartozó, lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személy, aki
a) 40. életévét még nem töltötte be, 5 évenként orvosi és pszichológiai;
b) 40. életévét betöltötte, de 60. életévét még nem töltötte be, 2 évenként orvosi, 4 évenként pszichológiai;
c) 60. életévét betöltötte, évenként orvosi, 2 évenként pszichológiai
időszakos alkalmassági vizsgálaton köteles részt venni.
(2) Az a II. alkalmassági csoportba tartozó, lőfegyvertartási engedéllyel, a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedéllyel, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára jogosító engedéllyel rendelkező személy – a KR1. 23. § (1) bekezdésében meghatározott személy kivételével –, aki
a) a 40. életévét még nem töltötte be, 10 évenként,
b) a 40. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem töltötte be, 5 évenként,
c) a 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem töltötte be, 3 évenként,
d) a 70. életévét betöltötte, 2 évenként
időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton köteles részt venni."
Frissítés:
Lemaradtam valamiről?
Jogosulatlan adatkezelés kapcsán tett már valaki fel/bejelentést?
Próbálok valami erre szolgáló felületet találni a NAIH honlapján, de eddig sikertelenül...
Próbálok valami erre szolgáló felületet találni a NAIH honlapján, de eddig sikertelenül...
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Amúgy online ügynindítás a NAIH oldalán, és vagy "Adatvédelmi hatósági eljárás – érintetti beadvány (GDPR)", vagy ""Vizsgálati eljárás kezdeményezése adatvédelmi ügyben (GDPR)" opció. Nyilván ehhez kell ügyfélkapu hozzáférés is.
Vagy tértivevényes ajánlott levélben:
1055 Budapest, Falk Miksa utca 9–11.
Azt hiszem, valami olyan is van, hogy ha bejelentést teszel, akkor ingyen van, de nem kötelesek kivizsgálni, csak ha jónak látják.
Ha meg feljelentést, akkor fizetni kell, de akkor kötelezően ki fogják vizsgálni és értesítenek az eredményről.
SPAM kapcsán sok éve csináltam ilyesmit, azóta lehet, már megváltozott.
Ha meg feljelentést, akkor fizetni kell, de akkor kötelezően ki fogják vizsgálni és értesítenek az eredményről.
SPAM kapcsán sok éve csináltam ilyesmit, azóta lehet, már megváltozott.
- montecarlo
- Fórumtag

Jogba átteszem: tiszteletteljesen, de nem értek egyet, szerintem az én levezetésem stimmel. És ezt pont a 'vagy' szó garantálja.
De hogy gyakorlat is legyen, lentebb egy 2024-es PKLV cetli.
Abban teljesen igazad van, hogy az MP5K kapcsán visszásság van, ezt már korábban itt a jogban tárgyalták, nem melegíteném fel újra. Egy kommentet beszúrtam, a dátum alapján vissza tudod keresni a folyamot.
De hogy gyakorlat is legyen, lentebb egy 2024-es PKLV cetli.
Abban teljesen igazad van, hogy az MP5K kapcsán visszásság van, ezt már korábban itt a jogban tárgyalták, nem melegíteném fel újra. Egy kommentet beszúrtam, a dátum alapján vissza tudod keresni a folyamot.
Mex írta: ↑2022.08.09. 12:03 Szia Fortitu!
Az a helyzet, hogy csináltunk már 7"-os csővel .300AAC Blackout kaliberben fegyvert. Ha jól számolom, ez a csőhossz 177,8 cm. Ha simán így vittem volna vizsgáztatni a PKLV-hez, egy mezei betolható válltámasszal, akkor a fegyver teljes hossza nem érte volna el a 60 cm-t, és simán A7 kategóriát kapott volna. Meg kellett toldanom egy alumínium hengerrel a buffer tube-ot, hogy a válltámaszt ne lehessen teljesen betolni, így 60,3 cm volt, és B9-es kategóriát kapott.
Most csinálok 8,3"-os csővel 9mm Luger kaliberű fegyvereket, ugyanezzel a megoldással nem engedem, hogy a fegyver teljes hossza 60 cm alá menjen. Viszont mivel megvan a 60 cm-es teljes hossz, B9 kategóriát kap ez is, és így csak 10-es tárral lehet működtetni.
Szerettem volna behozni az országba MP5K-kat, de ezek alapból 60 cm alatt vannak. A PKLV szerint ez is A7 kategória, pedig szó nincs bármilyen rövidítésről. Gyárilag 60 cm alatt van. Véleményem szerint ezt rövid lőfegyvernek kellene vizsgáztatni, de a PKLV a főnök,úgyis az lesz, amit ők mondanak.
Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.02. 21:29 Montecarlo: ott a hiba a logikádban, hogy ez csak akkor lenne így, ha a rövid lőfegyver definíciójában ÉS lenne: "olyan lőfegyver, amelynek csöve nem haladja meg a 30 cm hosszúságot ÉS amelynek teljes hossza nem haladja meg a 60 centimétert".
Ekkor csak a "normál" maroklőfegyverek lennének rövid lőfegyverek, minden más per definitio hosszú lenne, az MP5 is, a Buntline revolver is.
De nem ÉS van, hanem VAGY, és emiatt nem jelentheti ugyanazt mindkettő. Akkor viszont csak az marad, hogy csak a hosszú csövű, 60 centi felettiek a hosszú lőfegyverek, minden más a rövidben lesz.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Én nem látok itt semmilyen ellentmondást. Ez egy B9 kategóriájú rövid lőfegyver. Rá is van írva.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

"9. alkategória: a külső formájában automata tűzfegyverre hasonlító – az „A” kategóriába nem tartozó – félautomata tűzfegyver, feltéve, hogy e törvény hatálya kiterjed rá."
Az MP5 (véleményem szerint) nem azért B9, mert hosszú, hanem mert - a PKLV szemével nézve, hunyorítva - külsőleg automatára hasonlít.
A B9 nem szól arról, hogy csak hosszú tűzfegyver lehet. Valószínűleg egy polgári, öntöltő MAC10 is B9-et kapna, ha lenne olyan.
Az MP5 (véleményem szerint) nem azért B9, mert hosszú, hanem mert - a PKLV szemével nézve, hunyorítva - külsőleg automatára hasonlít.
A B9 nem szól arról, hogy csak hosszú tűzfegyver lehet. Valószínűleg egy polgári, öntöltő MAC10 is B9-et kapna, ha lenne olyan.
HA meglenne 60 centiChronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.03. 15:18 "9. alkategória: a külső formájában automata tűzfegyverre hasonlító – az „A” kategóriába nem tartozó – félautomata tűzfegyver, feltéve, hogy e törvény hatálya kiterjed rá."
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

brh562: ezt most tiszteletteljesen nem értem, mire írtad.
B9-nél nincs 60 centiről szó, csak arról, hogy hasonlít-e valamire, vagy sem.
Az, hogy a PKLV vagy a reindeerfőkapitányság mit minek lát és osztályoz, most nem képezi a vita tárgyát, csak a törvény betűje. (Amik ezek szerint nem is köszönnek egymásnak.)
B9-nél nincs 60 centiről szó, csak arról, hogy hasonlít-e valamire, vagy sem.
Az, hogy a PKLV vagy a reindeerfőkapitányság mit minek lát és osztályoz, most nem képezi a vita tárgyát, csak a törvény betűje. (Amik ezek szerint nem is köszönnek egymásnak.)
- montecarlo
- Fórumtag

Rendben, igazad van, szép estét
Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.09.03. 15:11 Én nem látok itt semmilyen ellentmondást. Ez egy B9 kategóriájú rövid lőfegyver. Rá is van írva.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Áthozom ide, jobban illik bele.
)
Tök egyszerű egyébként meghatározni mennyi lenne kb.: a cseheknél, ami hasonló méretű/lakosságú ország, kb. 300 ezer (mérlegelési jogkör nélküli) önvédelmi engedélyes van, de ez a rendszerváltás utáni 2 évtized alatt alakult ki/épült ki. Viszont ott a medián jövedelem DUPLÁJA a miénknek kb.
Tehát itt egy esetleg csoda után lenne első évben 10-15 ezer új engedélyes, amiből 95% a bohóckodással felhagyó "sportlövő" lenne. És mondjuk a következő 5-10 évben felmenne talán 50-100 ezer közé. Szép álom lenne, de nem az a "mindenki fegyverrel flangál", amitől a belügyi zsenik rettegnek.
(A 20-50 ezres FÉG-ek meg ami tömeg volt, az már gp-vé alakítódott 10+ éve, már csak párszáz darab rozsdásodhat fegyverboltokban, FBÖ-knél.)
Sztem nem, ezek csak dumák, mint a f.aszméret és a hölgypartnerek száma önbevallás alapjánsmith15 írta: ↑2025.09.04. 09:37 Hidd el, ha lehetne simán éles önvédelmi, akkor nagyon sok pénz kerülne elő hirtelen, akár a konyhapénzekből is. Ha más nem, akkor gazdára találna a sok 20-50ezres FÉG pisztoly, csak hogy legyen valami. Ha már éles, akkor sokkal többet rászánnának. Milliószor hallottam a vevőt a pult körül járkálva, hogy a gázpisztoly drága 50-ért, de ha lehetne, azonnal rakná a pénzt a 300ezres Glockért..
Tök egyszerű egyébként meghatározni mennyi lenne kb.: a cseheknél, ami hasonló méretű/lakosságú ország, kb. 300 ezer (mérlegelési jogkör nélküli) önvédelmi engedélyes van, de ez a rendszerváltás utáni 2 évtized alatt alakult ki/épült ki. Viszont ott a medián jövedelem DUPLÁJA a miénknek kb.
Tehát itt egy esetleg csoda után lenne első évben 10-15 ezer új engedélyes, amiből 95% a bohóckodással felhagyó "sportlövő" lenne. És mondjuk a következő 5-10 évben felmenne talán 50-100 ezer közé. Szép álom lenne, de nem az a "mindenki fegyverrel flangál", amitől a belügyi zsenik rettegnek.
(A 20-50 ezres FÉG-ek meg ami tömeg volt, az már gp-vé alakítódott 10+ éve, már csak párszáz darab rozsdásodhat fegyverboltokban, FBÖ-knél.)
Én azért azt látom, hogy tud lenni pénz, csak nem mindegy mire költik. Sokan játéknak titulálják a gázpisztolyokat, és ezért nem akarnak kiadni érte ennyit. De élesért mehetne.gvass1 írta: ↑2025.09.04. 09:52 Áthozom ide, jobban illik bele.
Sztem nem, ezek csak dumák, mint a f.aszméret és a hölgypartnerek száma önbevallás alapján)
Ha csak mopedautó lehetne, rendes meg nem, akkor a mopedautóért nem adnának ki sokan mondjuk 1 milliót, de ha felszabadítják és lehet rendes autó 4 millióért, akkor már rögtön vennék.
Ezekre persze nem illik a "mindenki" meg a "rettenet tömegesen" jelző, de erősen érezhető.
Továbbra is covid példa. Azokban az időkben is drágálták a gumisokat, de ott és akkor hirtelen tömegesen lett rá pénz..
És azért bőven lennének olyan olcsóbb élesek, amiket vennének meglehetősen nagy számban.
- montecarlo
- Fórumtag

Karabélyt, puskát mondjuk nem lehetne önvédelmire. Látom ugyanakkor, hogy elég marokfegyver-fejnehéz a szcéna. Én mondjuk ha választani kéne, hosszú és rövid között, a hosszút választanám. De nem kell , hál' isten.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
montecarlo írta: ↑2025.09.04. 14:39 Karabélyt, puskát mondjuk nem lehetne önvédelmire. Látom ugyanakkor, hogy elég marokfegyver-fejnehéz a szcéna. Én mondjuk ha választani kéne, hosszú és rövid között, a hosszút választanám. De nem kell , hál' isten.
Azt normális jogrendben BIRTOK/OTTHONVÉDELEMRE vesznek. (Nálunk meg 90+%-ban "vadászatra".)
- montecarlo
- Fórumtag

meg ha már bilibenkéz:
minek is szétválogatni, h hosszú, meg rövid
legyen a vizsga átfogó, és ha a paraszt megfelelt a fegyvertartás követelményeinek, akkor lehessen neki olyan, amilyet szeretne (vagy amilyenre pénze van)
Jobban bejövős, teszi a dolgát magától.
- Csatolmányok
-
- letöltés.jpeg (4.75 KiB) Megtekintve 29149 alkalommal
Fizetett bér-Troll.
"Délután háromkor nekem kell gázpisztollyal kizavarnom a hajléktalanokat a házunk udvaráról, a szemetesünket már kipakolták, és éppen ketten próbálták feltörni a biciklitárolót, majd agyonveréssel fenyegettek"
https://index.hu/belfold/2025/09/05/pis ... -turizmus/
és ez a megoldás ?
https://index.hu/belfold/2025/09/05/pis ... -turizmus/
és ez a megoldás ?
Mégiscsak nagyobb élvezet mikor a kezedben érzed és látod potyognak a hüvelyek. Mint egy kis képernyőn bámulni.
"..."
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ugyanaz, mint a 4-es kaliberű jelzőrakétalövők.brh562 írta: ↑2025.09.08. 19:45 https://exoticammo.com/product/tac-d-pi ... cher-copy/
ez itthon mi lenne ?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
USA fegyverbolti eladások ISMÉT havi 1 millió felett!
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/usa-fe ... io-felett/

és a fiatalember lelövése után még nagyobb lesz ...gvass1 írta: ↑2025.09.12. 07:10 USA fegyverbolti eladások ISMÉT havi 1 millió felett!
![]()
Meg Iryna leszúrása is erősen hozzá fog tenni.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
félOFF
Ha lesz is ilyen, az is csak valami fura pszichológiai ok miatt ("általános biztonságtalanságérzet"), mert 150+ méterről nagygolyós vadászpuska ellen nem véd semmi.
Más kérdés, hogy hacsak nem médiában exponált nagyarc vagyunk, hanem mezei senkik, akkor miért is kellene ezzel a veszéllyel számolni egyáltalán?
ON
mert ugyanazon /vagy épp ellentéétes/ politikai vonalon mozgok gondolatot toóvább viszik az emberekgvass1 írta: ↑2025.09.12. 09:40 félOFF
Ha lesz is ilyen, az is csak valami fura pszichológiai ok miatt ("általános biztonságtalanságérzet"), mert 150+ méterről nagygolyós vadászpuska ellen nem véd semmi.
Más kérdés, hogy hacsak nem médiában exponált nagyarc vagyunk, hanem mezei senkik, akkor miért is kellene ezzel a veszéllyel számolni egyáltalán?
ON
Miért, az orosz-ukrán háború miatt minek fegyverkeztek gáz/gumissal?gvass1 írta: ↑2025.09.12. 09:40 félOFF
ON
A Covidnál elmondták a kérdésre, hogy a kijárási tilalom -> fosztogatások ellen, ami még érthető is, de a háborúnál mondták, hogy há' az oroszok ellen...
Ugyanúgy semmi értelme.
Kint meg szerintem úgy gondolják, hogy majd ha ő észrevenné a lövöldözőt, akkor majd ő lelővi.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Pont ugyanerre utaltam: csak valami fura pszichológiai ok miatt ("általános biztonságtalanságérzet"),smith15 írta: ↑2025.09.12. 09:54 Miért, az orosz-ukrán háború miatt minek fegyverkeztek gáz/gumissal?
A Covidnál elmondták a kérdésre, hogy a kijárási tilalom -> fosztogatások ellen, ami még érthető is, de a háborúnál mondták, hogy há' az oroszok ellen...
Ugyanúgy semmi értelme.
Kint meg szerintem úgy gondolják, hogy majd ha ő észrevenné a lövöldözőt, akkor majd ő lelővi.
Az emberek jelentős része ostoba birka, aki nem tudja valósan felmérni mi fenyegeti valójában, neki a TV-híradó és a bulvárlapok gennye adja meg a "valóságérzetet"
Szia,
+ a facebook. Ha ott lat sok olyan videot, ahol a kutya odabujik a macskahoz, akkor elhiszi, hogy ugy altalaban a kutyak nem olik meg a macskakat.
Marmint az ot ero fenyegeteseket is pont ennyi realitaserzekkel kepes felmerni.
Bel
https://www.origo.hu/belpol/2025/09/bor ... -volt-nala
Lemaradtam valamiről?
Fegyvergyűjtői kategória?
Aztán a szokásos keveredés, zagyvaság.
Fegyver, lőfegyver keverése.
Gáz-riasztó szabadon vásárolható, de azt jelenteni kell az illetékes rendőrkapitányságon!

Lemaradtam valamiről?
Gáz-riasztó szabadon vásárolható, de azt jelenteni kell az illetékes rendőrkapitányságon!
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
mondjuk origót olvasni eleve az agyhalál egy súlyosabb fázisa.Cajga írta: ↑2025.09.15. 19:30 https://www.origo.hu/belpol/2025/09/bor ... -volt-nala
Lemaradtam valamiről?
![]()
![]()
plusz ez 20000%-ban ocsmány pártpolitika, takarítani kell innét azonnal!