Katonai és rendvédelmi

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Katonai és rendvédelmi

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

AndyA írta: 2025.04.27. 15:02 Szerintem sokan kiegyeznének a potyogó wolfrámmal, ólommal, cserébe fél kiló TNT helyett...
Ez így van - ha valós volt a veszély. De egy igazi tenoristára jut 9 vagy 99 ártalmatlan hülye.

Ugyanezek a nyájas gyászoló emberek szénné perelnék és keresztre feszítenék (bocs az ízléstelen párhuzamert) a Carabinieri-t ha azok a tömeg feje fölött éles fegyverrel le mernének lőni egy hülye tinédzserek által vezetett drónt akik csak fényképezni akartak brahiból. Nem egyszerű dolog ez. :roll:

Ha olyan baromi egyszerű lenne, akkor már rég meg lenne oldva.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

Petya357 írta: 2025.04.27. 12:17 Fel kellene pörgetni az MHnak a korongozó szakágakat, de iziben :roll:
a semminél az is sokkal több lenne, de mi a helyzet az éjjeli dróntevékenységgel?

ki kell vezényelni az MH korongozó szakágát (majd a megfelelő időszakban) a tarlóra estére kacsát bántalmazni sörétessel, hogy begyakorolja az éjszakai látás, felismerés, célleküzdés mikéntjét??
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

szöged írta: 2025.04.28. 05:53 a semminél az is sokkal több lenne, de mi a helyzet az éjjeli dróntevékenységgel?

ki kell vezényelni az MH korongozó szakágát (majd a megfelelő időszakban) a tarlóra estére kacsát bántalmazni sörétessel, hogy begyakorolja az éjszakai látás, felismerés, célleküzdés mikéntjét??
Vagy behívni egy csapatösszekovácsolásra a civilben egyébként sörétessel vadászó illetve sportlövészként korongozó aktív és tartalékos állományt. Lehet még tetszene is nekik, hogy gyertek, megyünk a koronglőtérre (max előtte egy nap adminisztráció+elmélet), gyakorolni kell korongra, mi fizetjük. Egy kétnapos szeánszba beleférne egy sötétedés utáni gyakorlás is.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Egy ideje gondolkodom azon, mikor fognak megjelenni a (1.) szabványos sörétes lőszerrel tüzelő, (2.) hátrafele nem köpködő hátrarúgásmentes fegyverek a drónvadász drónokon.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

egyszerubb es olcsobb egy kicsi kamikaze dron
Poresz írta: 2025.04.28. 10:17 Egy ideje gondolkodom azon, mikor fognak megjelenni a (1.) szabványos sörétes lőszerrel tüzelő, (2.) hátrafele nem köpködő hátrarúgásmentes fegyverek a drónvadász drónokon.
ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

swordmanus írta: 2025.04.28. 09:12 Vagy behívni egy csapatösszekovácsolásra a civilben egyébként sörétessel vadászó illetve sportlövészként korongozó aktív és tartalékos állományt. Lehet még tetszene is nekik, hogy gyertek, megyünk a koronglőtérre (max előtte egy nap adminisztráció+elmélet), gyakorolni kell korongra, mi fizetjük. Egy kétnapos szeánszba beleférne egy sötétedés utáni gyakorlás is.
Igen. Így kéne.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Poresz
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2025.04.28. 10:51 egyszerubb es olcsobb egy kicsi kamikaze dron
Egyszerűbbnek biztosan egyszerűbb, mert van. Rövid távon olcsóbb, mert nem kell fejleszteni. De hosszú távon? A sörétes lőszer olcsóbb, mint drónonként egy másik drón.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

swordmanus írta: 2025.04.28. 09:12 Vagy behívni egy csapatösszekovácsolásra a civilben egyébként sörétessel vadászó illetve sportlövészként korongozó aktív és tartalékos állományt. Lehet még tetszene is nekik, hogy gyertek, megyünk a koronglőtérre (max előtte egy nap adminisztráció+elmélet), gyakorolni kell korongra, mi fizetjük. Egy kétnapos szeánszba beleférne egy sötétedés utáni gyakorlás is.
Igen, ilyesmire gondoltam.

Nyilvan kellene valamilyen formális oktatás (drónhadviselés 101 - hogyan működnek a támadó FPV drónok, mik az elterjedt taktikák) , célszerű lenne dedikált lőszert fejleszteni vagy lehalább beszerezni (a libázó sörét jó kezdet, de van jobb), top korong lövők kialakíthatnák a módszertant - a drón azért mégsem korong , pláne sötétben. De egy 2-3 napos ott alvós dzemborin már igen látványos eredményeket lehetne elérni. HA foglalkozna vele valaki.

+ az ingyenkorongozóknak is alá illene írni, és tudatosítani bennük, hogy semmi sincs ingyen - eksön esetén bezupálják őket és mennek a darálóba. Ilyen ez a popszakma.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

qqriq írta: 2025.04.28. 10:51 egyszerubb es olcsobb egy kicsi kamikaze dron
Viszont csak "egylövetű". Ez adott esetben komoly hátrány lehet.
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.04.28. 11:24 Igen, ilyesmire gondoltam.

Nyilvan kellene valamilyen formális oktatás (drónhadviselés 101 - hogyan működnek a támadó FPV drónok, mik az elterjedt taktikák) , célszerű lenne dedikált lőszert fejleszteni vagy lehalább beszerezni (a libázó sörét jó kezdet, de van jobb), top korong lövők kialakíthatnák a módszertant - a drón azért mégsem korong , pláne sötétben. De egy 2-3 napos ott alvós dzemborin már igen látványos eredményeket lehetne elérni. HA foglalkozna vele valaki.
Igen.
Amíg a saját, kiképzett embereik megtartásával nem törődnek, addig ez távoli utópia.
Petya357 írta: 2025.04.28. 11:24 + az ingyenkorongozóknak is alá illene írni, és tudatosítani bennük, hogy semmi sincs ingyen - eksön esetén bezupálják őket és mennek a darálóba. Ilyen ez a popszakma.
Ez a nagyobb gond.
Elmegyek, megtanulok sörétessel drónt lőni, tök jó.
Viszont alá kell írni a papírt, hogy ha helyzet van, akkor rendelkezhetnek velem.
És én nem nagyon tudnék bízni a Honvédségben, látva mennyire inkompetensek békeidőben.
Márpedig ha aláírtam, nem mondhatom, hogy "áll a f@szom a benzines tartályautó mellé, leszedni a támadó orosz drónokat", mert az gondolom parancsmegtagadás.

Inkább (ápolt) bajuszt növesztek, és elmegyek huszárnak a Vitéz Szurmayba.. most úgyis ilyen főispános, vármegyés világ van. :)

Kép
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Legegyszerűbb dolog a sötetedés utáni esetre: kell a drónölőmellé egy segéderő, egy jó erős lámpával.a mesterlövész meg a géppuskás is párban jár, a drónos mellé is célszerű adni egyet.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Poresz
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.04.28. 15:12 Legegyszerűbb dolog a sötetedés utáni esetre: kell a drónölőmellé egy segéderő, egy jó erős lámpával.
Az ellenség is látja.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2025.04.28. 15:12 Legegyszerűbb dolog a sötetedés utáni esetre: kell a drónölőmellé egy segéderő, egy jó erős lámpával.a mesterlövész meg a géppuskás is párban jár, a drónos mellé is célszerű adni egyet.
Meg kell fehér Neolux is, hogy azzal rajzoljanak célkeresztet a hátukra...?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.04.28. 16:43 Meg kell fehér Neolux is, hogy azzal rajzoljanak célkeresztet a hátukra...?
A tüzérek sem ülnek hetekig ugyanott. A sörétes drónlövész meg a legutolsó védvonal.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.04.28. 15:12 Legegyszerűbb dolog a sötetedés utáni esetre: kell a drónölőmellé egy segéderő, egy jó erős lámpával.a mesterlövész meg a géppuskás is párban jár, a drónos mellé is célszerű adni egyet.
A drónosoknak mindig szokott lenni társa, mert ha felteszi a VR szemüveget, utána se kép, se hang.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.04.29. 08:29 A drónosoknak mindig szokott lenni társa, mert ha felteszi a VR szemüveget, utána se kép, se hang.
A drón kezelőknek
De kéne az elhárítók mellé is.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.04.28. 15:18 Az ellenség is látja.
Ja, és manapság nem elérhetetlen az infra technológia. :mrgreen:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Napi sün rovat, azaz egy újabb "elfbáros" sztori, csak keményebb kiadásban:

"Letartóztattak egy rendőrt, aki elektromos cigarettákat akart elrabolni egy fiatalkorútól"

https://telex.hu/belfold/2025/04/30/ren ... visszaeles
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy kis kóstoló a 21. század had/rendvédelméből!

ÚJ CIKK! IWA – EnforceTac 2. - drónok, drónelhárítók, és a mesterséges unintelligencia:-))

https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/iwa-enforcetac-2/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

https://tenyek.hu/video/osszeverhettek- ... ok-meghalt

Állítólag a család még tudott beszélni vele, onnan tudják, hogy mi történt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy 200+ éves, fegyverekhez kapcsolódó rendvédelmi hagyomány szakadhat meg Itáliában!
Carabinierik: búcsú a fehér bandolier-től
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/olasz- ... olier-tol/

Kép
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.05.13. 06:25 Egy 200+ éves, fegyverekhez kapcsolódó rendvédelmi hagyomány szakadhat meg Itáliában!
Carabinierik: búcsú a fehér bandolier-től
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/olasz- ... olier-tol/

Kép
Olasz ismerős azt írta, hogy már jóideje nem látott amúgy sem olyan carabinieriket, akik viselték volna.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.05.13. 10:15 Olasz ismerős azt írta, hogy már jóideje nem látott amúgy sem olyan carabinieriket, akik viselték volna.
Én tavaly voltam, és nagyobb városokban, turisztikailag fontosabb területeken bizony láttam ilyen menő szerkós carabinieriket (meg egy csomó katonát is), igaz én főként a fegyvereket nézegetem:-)).

Aztán persze lehet, hogy az egész turistáknak szóló parasztvakítás.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.05.13. 10:45 Én tavaly voltam, és nagyobb városokban, turisztikailag fontosabb területeken bizony láttam ilyen menő szerkós carabinieriket (meg egy csomó katonát is), igaz én főként a fegyvereket nézegetem:-)).

Aztán persze lehet, hogy az egész turistáknak szóló parasztvakítás.
Gondolom, a "turista" helyeken azért szóltak, hogy az imázs miatt tegyék fel, még ha nem is kötelező. :-)
blint
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: blint »

AndyA írta: 2025.05.13. 11:06 Gondolom, a "turista" helyeken azért szóltak, hogy az imázs miatt tegyék fel, még ha nem is kötelező. :-)
Valószínű, hogy így van, egy éve ideiglenesen Róma mellett élek, itt kint sose láttam bandolier-est, bent a városban viszont csak olyat kb. Tegnap is egy sima fekete pizsamás igazoltatott :)
WildBear23
Veterán
Veterán

Nem is tudtam, hogy lesznek itthon Sheriffek.. :o

https://telex.hu/belfold/2025/05/13/lap ... y-gepkocsi

"Laponyi Zsolt seriffként a rendőrség egyik legnépszerűbb reklámarca volt, de ma már egy fegyelmi eljárással büntetett, áthelyezett, lefokozott járőr. Ehhez elég volt annyi, hogy megkérte a (párt neve) (politikus neve), ne használja pártpolitikai kampányhoz a róla készült fotót. "

Az illető politikus nem szívbajos, még mindig fenn van a FB oldalán az érintett rendőrt is tartalmazó kép, a kép alján meg a pártjának a neve.
nemtokregelni
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: nemtokregelni »

WildBear23 írta: 2025.05.13. 18:26 Nem is tudtam, hogy lesznek itthon Sheriffek.. :o

https://telex.hu/belfold/2025/05/13/lap ... y-gepkocsi

"Laponyi Zsolt seriffként a rendőrség egyik legnépszerűbb reklámarca volt, de ma már egy fegyelmi eljárással büntetett, áthelyezett, lefokozott járőr. Ehhez elég volt annyi, hogy megkérte a (párt neve) (politikus neve), ne használja pártpolitikai kampányhoz a róla készült fotót. "

Az illető politikus nem szívbajos, még mindig fenn van a FB oldalán az érintett rendőrt is tartalmazó kép, a kép alján meg a pártjának a neve.
Dehogynem tudtad, csak te olyan néven ismerted a programot, hogy kevés a rendőr.
Sapienti sat.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

WildBear23 írta: 2025.05.13. 18:26 Nem is tudtam, hogy lesznek itthon Sheriffek.. :o
Nem lesznek, hanem évek óta vannak.
Ők azok, akik egyedül járőröznek, és egyedül intézkedhetnek is.
Szecso pont vele forgatott videót nemrég, ahol bemutatják a működésüket.
WildBear23
Veterán
Veterán

Kojak írta: 2025.05.13. 22:23 Nem lesznek, hanem évek óta vannak.
Ők azok, akik egyedül járőröznek, és egyedül intézkedhetnek is.
Szecso pont vele forgatott videót nemrég, ahol bemutatják a működésüket.
Te, nekem így alapból fogalmam sincs, hogy hogyan járőröznek most a rendőrök. :) Úgyhogy nekem ez új.
Szecso-t sem ismerem, Szecsuáni csirkét szoktam főzni. :)
De köszi az infót.
Akkor a serif az egy sima rendőr, csak egyedül.
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

WildBear23 írta: 2025.05.13. 22:35 Akkor a serif az egy sima rendőr, csak egyedül.
"te olyan néven ismerted a programot, hogy kevés a rendőr."
WildBear23
Veterán
Veterán

pogessor írta: 2025.05.13. 23:26 "te olyan néven ismerted a programot, hogy kevés a rendőr."
Kevés a rendőr, de az elfbárt szívó gimnazistához rendőrök szálltak ki..
sodoma
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sodoma »

WildBear23 írta: 2025.05.13. 22:35 Te, nekem így alapból fogalmam sincs, hogy hogyan járőröznek most a rendőrök. :) Úgyhogy nekem ez új.
Szecso-t sem ismerem, Szecsuáni csirkét szoktam főzni. :)
De köszi az infót.
Akkor a serif az egy sima rendőr, csak egyedül.
Tessék!
Ebből megtudhatod, hogy a TASER fej drága, nem lődözik csak úgy el

RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

RatRace írta: 2025.05.14. 09:28 Közbeszerezve.
https://mfor.hu/cikkek/kozelet/loszer-b ... jtas-.html
Zoliék jófejek, és számomra meglepő, hogy most nem egy tűzhöz közel álló cég nyert.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nagyon jo aron vittek a cuccot, ennyiert en is vennek par kartonnal 8-)
Kojak írta: 2025.05.15. 00:48 Zoliék jófejek, és számomra meglepő, hogy most nem egy tűzhöz közel álló cég nyert.
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Örményország: új bullpup gépkarabély + némi deja vu érzés:-)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ormeny ... pkarabely/

Kép
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Kojak írta: 2025.05.15. 00:48 Zoliék jófejek, és számomra meglepő, hogy most nem egy tűzhöz közel álló cég nyert.
Örülünk. Nem ismerem őket, azt sem hogy kinek a kicsodái. Da az összeget viszont többször is átszámoltam, és feltűnt, hogy mennyire jó az ár. Olcsóbb, mint amennyiért mi tudjuk megvenni a boltban. Az a durva, hogy ezen meglepődünk. Pedig pontosan ez lenne a lényege a közbeszerzési tendereknek - leszorítani az árat.

Eddig az összes többinél, ami napvilágra került, minden mindig sokkal drágább volt, “mint a boltban” - nyilvánvalóan loptak. Az a durva, hogy azon lepődünk meg, most valamiert nem így van. :roll:

Csoda történt.
qqriq írta: 2025.05.15. 03:57 nagyon jo aron vittek a cuccot, ennyiert en is vennek par kartonnal 8-)
500 000 darab fölött már mindenkinek nagyon jó kedvezmények járnak… ;) talán ha pár sporttárrssal összeállunk…. :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.05.15. 07:13 Örülünk. Nem ismerem őket, azt sem hogy kinek a kicsodái. Da az összeget viszont többször is átszámoltam, és feltűnt, hogy mennyire jó az ár. Olcsóbb, mint amennyiért mi tudjuk megvenni a boltban. Az a durva, hogy ezen meglepődünk. Pedig pontosan ez lenne a lényege a közbeszerzési tendereknek - leszorítani az árat.

Eddig az összes többinél, ami napvilágra került, minden mindig sokkal drágább volt, “mint a boltban” - nyilvánvalóan loptak. Az a durva, hogy azon lepődünk meg, most valamiert nem így van. :roll:

Csoda történt.

500 000 darab fölött már mindenkinek nagyon jó kedvezmények járnak… ;) talán ha pár sporttárrssal összeállunk…. :lol:
Nem akarom elrontani az örömet, de volt még a régi kéken egy sokak által kedvelt, szakmailag is elismert kereskedő kolléga, aki mint egy ismert lőszergyártó hazai képviselője szintén nyert jó árral egy ilyen kormányzati tenderen.

Örömebódottá volt mindaddig, amíg nem kaptak egy telefont, amin egy náluknál sokkal nagyobb szereplő kérte őket, hogy inkább lépjenek vissza. Nem tették.
Nos, ezután a közbeszerzési eljárás eredményét megsemmisítették, és az új eljárásban mégis a nagyobb szereplő nyert.

A kereskedő kolléga sajnos azután ott is hagyta a szakmát, és teljesen más területen dolgozik már. A sztorit a régi kéken mesélte el, nem jó kedvvel.

Reméljük most nem történik hasonló.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Ejjj, regen minden jobb volt :roll:
Mikor a fegyvergyar meghivasara, a fegyvergyar fegyvereivel es loszerevel lovunk steel ipsit, este meg harom fogasos vacsorat prezentalnak a rendorakademia ettermeben :roll:
vacsora.jpg
vacsora.jpg (112.13 KiB) Megtekintve 1351 alkalommal
gvass1 írta: 2025.05.15. 07:41 A kereskedő kolléga sajnos azután ott is hagyta a szakmát, és teljesen más területen dolgozik már. A sztorit a régi kéken mesélte el, nem jó kedvvel.
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

qqriq írta: 2025.05.15. 08:49 este meg harom fogasos vacsorat prezentalnak a rendorakademia ettermeben :roll:
vacsora.jpg
Sör bor pálinka?
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.05.15. 09:10 Sör bor pálinka?
Valami lónyál is van. :-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.05.15. 07:41 Nem akarom elrontani az örömet, de volt még a régi kéken egy sokak által kedvelt, szakmailag is elismert kereskedő kolléga, aki mint egy ismert lőszergyártó hazai képviselője szintén nyert jó árral egy ilyen kormányzati tenderen.

Örömebódottá volt mindaddig, amíg nem kaptak egy telefont, amin egy náluknál sokkal nagyobb szereplő kérte őket, hogy inkább lépjenek vissza. Nem tették.
Nos, ezután a közbeszerzési eljárás eredményét megsemmisítették, és az új eljárásban mégis a nagyobb szereplő nyert.

A kereskedő kolléga sajnos azután ott is hagyta a szakmát, és teljesen más területen dolgozik már. A sztorit a régi kéken mesélte el, nem jó kedvvel.

Reméljük most nem történik hasonló.
Hazudnék, hogy ez nem jutott volna eszembe. És ez elszomorító. :( Várjuk ki a végét, és számoljunk be róla nyilvánosan. Meddig is kell teljesíteni?

Hogy jó hír is legyen: nálunk legalább nem esnek ki a nyertesek az ablakokból. Legalábbis egyelőre még nem. Hiába, van meg mit tanulni. :roll:

Az teázassal, italosassal viszont már most vigyázni kell, azt a lécet már nemzeti szinten megugrottuk (Sidi-Péni, mielőtt valaki félreértené).
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

ez itt eléggé OFF

de pont a héten kellett egy céges megrendelést eszközölnöm
egész kamionnyi tételről van szó, így a legolcsóbb webshopban szereplő darabárhoz képest 38 %-kal lett olcsóbb a szajré
(véletlenül sem beleértendő a 27%áfa)

ON
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

A változatosság kedvéért NemOFF

A múlt héten egy nemet-magyar vállalatoknak szoló rendezvényen vettem reszt. Nemkatonai, nemfegyveres, 100% üzleti - de a legnagyobb meglepetésemre valahogy mégis odakeveredett a Dynamit Nobel Defense. Mivel nyilvánosan prezentáltàk a prezentálandót, olyan szinten nem hadititok a folyamat hogy youtube videók vannak róla, es külön standon állítottak ki, meg adtak prospektust- nagyon remélem, hogy a békeszerető országunk rettenthetetlen vezetői nem vetnek emiatt a hír miatt tömlöcbe :roll:
IMG_3813.jpeg
Tudtátok, hogy a Dynamit Nobel vállról indítható rakéta vetőt fog gyártani, Vecsésen? A reptér mellett épül a gyár, már félig keszen áll a csarnok. Hi tech folyamat, nem lesznek hömpölygő tömegek - néhány tucat munkavállalóval számolnak.

De na, azért több fórumtársat is el tudnék képzelni minőségbiztosítóként, netán tesztmérnökként ;) nem mindegy hogy most mi a meló: mérőhengerből kék vizet kell önteni végtelenül sok intimbetétre :mrgreen: , vagy egész nap dummy panzerfaustos próbalövésekkel ellenőrizni egy vetőcsövet. :lol:

Annyit tudtam meg a standon, hogy
1. ez majd nem olyan okos rakétát lő mint a Javelin vagy az NLAW, hanem butább, inkább a Carl Gustav alternatívája. Cserébe sokkal olcsóbb, és mindent is lehet lőni vele - füst, bunker buster, repesz, minden. Univerzális gyalogsági rakétavető. A páncéltörő rakéták nem aktívak, a saleses szerint IFV , tank ellen 200-300 m a max távolság aminél reális a biztos találat. Teljesen meggyőzött - most már nagyn szeretnék egy ilyet, el is férne a fegyverszobában - de attól tartok nem ítnák be a barnskönyvbe, nincs rá minősítésem
Ezt gugliztam hozzá:
https://dn-defence.com/schulterwaffen/

2. Azt mondták, hogy az MH már vett is ilyet 2022-ben. nyilván meg nem magyar gyártás, de már van belőle idehaza.

Ez az egész csak nekem volt új? Mert nem láttam akkora hírverést, mint az ugrásra kész hiúzról :roll: külön megkérdeztem, hogy ezt most akkor bizalmas? Nem nem, minden pozitív hírnek örülnek, írjak csak róla nyugodtan, nekik is kell a píár.

Szerintem ez tök jó hír. És jó munkalehetőség lehet, akár Nektek is, és ez egy komoly német cég, komoly termekkel. Sexy , európai kaliberű védelmi projekt. Ehhez képest nagy a kuss.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2025.05.15. 23:04 Ez az egész csak nekem volt új?
Szia,

Azt nem tudtam, hogy mikor vettunk, de a tobbit igen.

Bel
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.05.15. 23:04 A változatosság kedvéért NemOFF
Ez jó hír, köszi!
A felénél már én is azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne egy ilyen cuccot beíratni sportcélra, vagy hogy lehetne nemhalálos otthonvédelmivé alakítani.. ;)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.05.16. 06:31 Ez jó hír, köszi!
A felénél már én is azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne egy ilyen cuccot beíratni sportcélra, vagy hogy lehetne nemhalálos otthonvédelmivé alakítani.. ;)
Vadaszatra! De csak külön hatósági engedéllyel, szigorúan idényben. :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.05.15. 23:04

Ez az egész csak nekem volt új? Mert nem láttam akkora hírverést, mint az ugrásra kész hiúzról :roll: külön megkérdeztem, hogy ezt most akkor bizalmas? Nem nem, minden pozitív hírnek örülnek, írjak csak róla nyugodtan, nekik is kell a píár.

Szerintem ez tök jó hír. És jó munkalehetőség lehet, akár Nektek is, és ez egy komoly német cég, komoly termekkel. Sexy , európai kaliberű védelmi projekt. Ehhez képest nagy a kuss.
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/magyar ... szeresito/

" A gyártó Dynamit Nobel Defence (DND) múlt pénteken hozott létre vegyesvállalatot magyar állami N7 Holding Kft.-vel, és a modern páncéltörő fegyver alu-kevlar-szénszál kompozit vetőcsöveinek gyártása Kiskunfélágyházán az állami fegyvergyárban fog történni. "

De mégsem ott lett, hanem Vecsésen. Ki tudja miért.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.05.16. 07:15 https://www.kaliberinfo.hu/hirek/magyar ... szeresito/

" A gyártó Dynamit Nobel Defence (DND) múlt pénteken hozott létre vegyesvállalatot magyar állami N7 Holding Kft.-vel, és a modern páncéltörő fegyver alu-kevlar-szénszál kompozit vetőcsöveinek gyártása Kiskunfélágyházán az állami fegyvergyárban fog történni. "

Mondtam nekik, hogy jó választás - sehr berühmtes Sauerkraut - jobb, mint otthon! :mrgreen:

Semmi alappal nem rendelkező találgatás ON
Kiskunfélegyháza a halál f.szán van, balra. Sokkal jobb a logisztika a Liszt Feri helyéről. A panzerfaustból sok kell, könnyű, és kilóra vetítve draga (=légi út optimálisabb). Lehet, hogy ez is szerepet játszhatott.
Semmi alappal nem rendelkező találgatás OFF
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Csak nem megint egy "migrantenschreck" seftes nácoid?

TEK-esek csaptak le egy fegyverekkel kereskedő német férfira a Nyugati pályaudvaron – videó

https://24.hu/belfold/2025/05/16/nyugat ... ferfi-tek/
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.05.16. 07:15 https://www.kaliberinfo.hu/hirek/magyar ... szeresito/

https://vedelmiiparblog.hu/blog/dynamit ... koletetel/

Ez a cikk elég sok pluszingóval szolgál, de a felvetésedet (miert Vecsés és nem Kiskunfélegyháza) csak részben válaszolja meg.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

gvass1 írta: 2025.05.16. 10:55 Csak nem megint egy "migrantenschreck" seftes nácoid?

TEK-esek csaptak le egy fegyverekkel kereskedő német férfira a Nyugati pályaudvaron – videó

https://24.hu/belfold/2025/05/16/nyugat ... ferfi-tek/
Sziasztok,

Ami keves latszik a videon, az alapjan tudnak hatekonyan dolgozni.

Amikor a nagykoruti robbanto elfogasat mutattak, ott is hasonlo stilusban dolgoztak (ott sokkal jobban latszott az elfogas).

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy kis adalék az európai fegyveripar jelen helyzetéhez...
HK: átadta a 15 ezredik MG5 géppuskát a Bundeswehrnek

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/hk-ata ... eswehrnek/

Kép
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.05.17. 06:26 Egy kis adalék az európai fegyveripar jelen helyzetéhez...
HK: átadta a 15 ezredik MG5 géppuskát a Bundeswehrnek

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/hk-ata ... eswehrnek/

Kép
Miközben mi lelkesen csináljuk a miénk.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

swordmanus írta: 2025.05.17. 09:15 Miközben mi lelkesen csináljuk a miénk.
Aha, bizonyára, remek.

Jelenleg azonban az egész EU-ban általános célú géppuska (GPMG) tömeggyártására 2 cég képes és foglalkozik is vele.
- HK
- FN

Ebből az FN gyártási kapacitásában erősen nem vagyok biztos, hogy érdemi, mert inkább az USA-beli telephelyet fejlesztik. A HK kapacitását a hírből kb. láttuk.

A román Cugir elméletileg kínál PKM-géppuskát, de nekem vannak kétségeim a cég valós méretével/gyártási kapacitásával kapcsolatban.

Képes lenne még ilyesmi tömeggyártására biztosan a CZ és a Beretta-csoport, de az ő kínálatukban jelenleg nincsen hevederes adogatású géppuska. Talán alkalmas lenne rá az FB Radom is, de nekik sincs ilyen termékük a kínálatban, ami lengyelek fegyverkezési lázát nézve azért fura.
(És cáfoljatok rám, de más most nem jut eszembe.)

Sajnos elenyészően kicsi esélyét látom, hogy az FN és HK után mi lehetnénk a harmadikok:-))
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.05.17. 09:32 Aha, bizonyára, remek.

Jelenleg azonban az egész EU-ban általános célú géppuska (GPMG) tömeggyártására 2 cég képes és foglalkozik is vele.
- HK
- FN

Ebből az FN gyártási kapacitásában erősen nem vagyok biztos, hogy érdemi, mert inkább az USA-beli telephelyet fejlesztik. A HK kapacitását a hírből kb. láttuk.

A román Cugir elméletileg kínál PKM-géppuskát, de nekem vannak kétségeim a cég valós méretével/gyártási kapacitásával kapcsolatban.

Képes lenne még ilyesmi tömeggyártására biztosan a CZ és a Beretta-csoport, de az ő kínálatukban jelenleg nincsen hevederes adogatású géppuska. Talán alkalmas lenne rá az FB Radom is, de nekik sincs ilyen termékük a kínálatban, ami lengyelek fegyverkezési lázát nézve azért fura.
(És cáfoljatok rám, de más most nem jut eszembe.)

Sajnos elenyészően kicsi esélyét látom, hogy az FN és HK után mi lehetnénk a harmadikok:-))
Nekem sincs egyéb ötletem. Franciáknál valami?
Továbbá: mivel a fejemet a magyar aspiráns agytrösztje tágítja, pont erről szólt ez a félév, és qrvára nem egyszerű dolog az, így azt mondanám: megtervezni mi meg tudjuk, aztán majd kellő csiszolás után jó is lesz (ez zajlik épp), de a nagy tömegben gyártáshoz nem csak gyár, de felvevő piac is kell. Utóbbihoz önmagában a MH és társszervei szerintem nem elegendőek, az ő igényeikre elég egy manufaktúra (mint ahogy pl. mesterlövész fegyverből is elég, lásd Szép puskák).
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

swordmanus írta: 2025.05.17. 10:35 Nekem sincs egyéb ötletem. Franciáknál valami?
Továbbá: mivel a fejemet a magyar aspiráns agytrösztje tágítja, pont erről szólt ez a félév, és qrvára nem egyszerű dolog az, így azt mondanám: megtervezni mi meg tudjuk, aztán majd kellő csiszolás után jó is lesz (ez zajlik épp), de a nagy tömegben gyártáshoz nem csak gyár, de felvevő piac is kell. Utóbbihoz önmagában a MH és társszervei szerintem nem elegendőek, az ő igényeikre elég egy manufaktúra (mint ahogy pl. mesterlövész fegyverből is elég, lásd Szép puskák).
A franciák már gépkarabélyt és pisztolyt sem tudnak gyártani (helyette HK és Glock).

Az persze vitatható, hogy egy 9,5 milliós országnak kell-e önálló gpmg-gyártási képesség (a pisztoly és gépkarabély az más), vagy olcsóbb extrém mozgósítási körülményekre is elengedő géppuskát készen megvenni. (Mondjuk jelenleg kitől? Hiszen onnan indultunk, hogy nincsenek európai gyártási képességek.)

De a géppuska típusváltási ciklusa messze nem is olyan gyors, mint a többi lövészfegyveré, lásd németeknél is de facto 71 év volt, az USA-ban is 48 éve van rendszerben az M240 (FN MAG).
WildBear23
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.05.17. 10:58
Az persze vitatható, hogy egy 9,5 milliós országnak kell-e önálló gpmg-gyártási képesség (a pisztoly és gépkarabély az más), vagy olcsóbb extrém mozgósítási körülményekre is elengedő géppuskát készen megvenni. (Mondjuk jelenleg kitől? Hiszen onnan indultunk, hogy nincsenek európai gyártási képességek.)
Szerintem nem.
Meg kell venni az elérhető legjobb tipusból a szükséges mennyiséget, és kész.
Minden más megoldás csak drágább lesz, és sz.arabb minőséget eredményez.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.05.17. 10:58 A franciák már gépkarabélyt és pisztolyt sem tudnak gyártani (helyette HK és Glock).

De a géppuska típusváltási ciklusa messze nem is olyan gyors, mint a többi lövészfegyveré, lásd németeknél is de facto 71 év volt, az USA-ban is 48 éve van rendszerben az M240 (FN MAG).
Lehet pont itt látják a piaci rést nagyjaink (és lehet hogy jól). Olyan ez, hogy ha végig mész a falun, és nem látsz egy kocsmát se, akkor állj meg és nyiss egyet. (Vagy gondold végig, miért zárt be az utolsó is.) Én drukkolok, mert miért is akarnék rosszat bármely hazai fegyvergyárnak is. Mindegyik őrizgeti a reménysugarat...
Válasz küldése