Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Fegyverfotózás (saját fotók)

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2025.04.21. 23:09 Ember üti az ujját kalapáccsal. Járókelő kérdezi:
- More, ebben mi a jó??
- hát az, amikor melléütök …
:lol:

Szerinted ez a gyenge kezes képzési trükk puskával is működik? Minden morzsányi javulásra szükségem van sörétes dinamikus lövészetbem.. :roll:meg bármilyen puska lövészetben úgy általában.
Minden perc, amit gyakorlással./ szárazolással töltesz,hasznodra válik, puskánál azoban kétséges a módszer hatásossága, mert ott sokkal fontosabb tényező, hogy melyik a domináns szemed, emiatt van, hogy pl amúgy jobbkezes lövő pisztollyal jobb kézzel lő, de puskával már bal vállból - amennyiben a bal szeme a domináns.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2025.04.21. 23:00 Köszi az infót!

A jó hír:
A single action jól tuningolható. A 44 Mag Rugeremnek is kemény volt a DAja, de Zora fórumtárs felpolirizta, és fantasztikusan jó lett. Legalább is nálam jobb , és elég jó, hogy a 100 metres field pistol kupát csak sikerült hazavinni tavalyi sziluett OBról…

Ha csak pontot akarsz lőni, ez bőven elég, és egy jó fegyvermester meg tudja csinálni. Határozottan ajánlom. Lesz egy zseniális SA sütesű revolvered - Alfa áron.

A rossz hír:
A Double Action sajnos nem tuningolható könnyen, és jól. Lehet állítani a rugón, egeszen addig aneddig nem kezd csettegni, és ezt érdemes is megtenni - de kb itt a vége.
Ebből a szempontból nagy előnyben vannak a S&W revolverek, amikhez lehet kapni profi DA, DAO sütés kitteket - ezeket az Apex gyartja. Reszelni nem érdemes, a DAt sajna nagyon könnyű elrontani.

Még 1x köszi, hogy megosztjátok a tapasztalataitokat. Az Alfákról jó lenne minél többet hallani, mert megfizethető áron nincs túl sok lehetőség, és szubjektív érzésem szerint jobbak, mint a Taurusok.

Hááát azért, bármiféle fegyver-tuning/reszelgetés FELVETÉSE ELŐTT talán INKÁBB a szárazedzés fontosságára kellene a hangsúlyt helyezni IMHO.

Szinte soha nem a fegyver a kritikus keresztmetszet, főként modern gyártású darabokon. (Nyilván itt most nem egy PA-63 szintű holmi láthatatlan irányzékain, nyomorék markolatán és vasbetonkemény revolverezésén rugózok. Azok kb. menthetetlenek GTK nélkül.)

Ezeken a modern Alfa revolvereken is már jól látható állítható irányzékok vannak, a markolat meg sokféléből kiválasztható, testre szabható, a sütés kifejezetten használható (bár ne egy Colt Pythonnal vagy Manurhin MR73-mal hasonlítsd össze).

Szerintem akkor lehet létjogosultsága reszelgetni, ha már stabilan nem lősz ki 25 méterről pontlövészetben az ISSF lap 8-as köréből.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2025.04.21. 23:14 A DA sütés tuning elég nagy szívás lehet. De azért az Alfáknak alapból kiváló sütése van, meg kellene nézni az adott példányt, hogy minden rendben van-e vele. Meg a pontlövészetre az nem ideális.

Az Alfa Para nekem is bejött, egy időben akartam sportnak, de volt egy olyan érzésem, hogy egy ponton túl egyszerűen nem tudok jobbat lőni vele. A 9x19 azért rugdos, nem az a finom döccenés, mint a .38-nál. És míg a korai Alfa Parák rövid dobbal, a tokkeretbe hosszan benyúló csővel készültek, addig a mostaniak a teljes hosszú dobot, .357 tokkeretet veszik alapul. Tehát a lövedék már szépen gyorsul, amikor beér az átmeneti kúppba. Jigy ez milyen hatással van a pontosságra nem tudom, de én lemondtam róla.
Ha valaki olcsón akar sokat lőni, annak tökéletes választás, megfejelve a clippes töltésselami elég menő.
De a .38 finomabb, .357 -tel meg igencsak jól variálható fegyvert kapunk.
A gyár mindkétféle dobbal gyártja, rendelhető mindkét félével. Csak éppen a kedvesvőnek a külső mindig a fontosabb, így a hazai importőr inkább full hosszúságú dobosat rendeli.

Lásd:
https://www.alfaproj.cz/alfa-steel/9-mm ... lfa-steel/
alfa para 2-fele dob.jpg
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.04.22. 06:28 A gyár mindkétféle dobbal gyártja, rendelhető mindkét félével. Csak éppen a kedvesvőnek a külső mindig a fontosabb, így a hazai importőr inkább full hosszúságú dobosat rendeli.

Lásd:
https://www.alfaproj.cz/alfa-steel/9-mm ... lfa-steel/

alfa para 2-fele dob.jpg
Egyszer régen futottam bele képen es azóta sem, de ez így korrekt, köszi az infót!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

gvass1 írta: 2025.04.22. 06:23 Hááát azért, bármiféle fegyver-tuning/reszelgetés FELVETÉSE ELŐTT talán INKÁBB a szárazedzés fontosságára kellene a hangsúlyt helyezni IMHO.
……
Szerintem akkor lehet létjogosultsága reszelgetni, ha már stabilan nem lősz ki 25 méterről pontlövészetben az ISSF lap 8-as köréből.
Ezzel teljes mértékben egyetértve - az eredeti posztoló a lyelexerint pont hogy eljutott ide:
D.Szabi írta: 2025.04.21. 20:18 Nekem is Alfa Parám van pontra és én is azért választottam ezt amiért Te is. 1 éve és 2 hónapja van meg. Fél évig rángattam az elsütőbillentyűt SA-ban. Majd vettem pufferpatron otthon gyakorolni és pár hónap alatt eljutottam vele ide.
Ezt milyen távolságról lőtted? 25?
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Fortitu írta: 2025.04.21. 22:11 Ez vajon milyen lehet? Fegyvergyátó és tervező képzés:

https://www.facebook.com/share/p/12FTWSRxsrD/

Screenshot_20250421_221201_Messenger.jpg
Swordmanus ebben a legilletékesebb a fórumon!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.22. 07:05 Ezzel teljes mértékben egyetértve - az eredeti posztoló a lyelexerint pont hogy eljutott ide:

Jogos, a sporttárs már egészen jól tud pontot lőni.
(Az a 2 kijjebb ment lövés sem a fegyver hibája szerintem, hanem ott kicsit romlott a koncentrációja.)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.04.22. 07:15 Jogos, a sporttárs már egészen jól tud pontot lőni.
(Az a 2 kijjebb ment lövés sem a fegyver hibája szerintem, hanem ott kicsit romlott a koncentrációja.)
Jobb családban is előfordul 8-)

Az alapok elsajátítása után a feladat: “nem ellőni a hibákat”. Ha egybefüggő találatok láthatóak a célon, ez azt jelenti, hogy pontosan lőni már tudsz, és ilyenkor már nem a még pontosabb lövés a cél, hanem a hibák kiküszöbölése.
D.Szabi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: D.Szabi »

Petya357 írta: 2025.04.21. 23:00 Köszi az infót!

A jó hír:
A single action jól tuningolható. A 44 Mag Rugeremnek is kemény volt a DAja, de Zora fórumtárs felpolirizta, és fantasztikusan jó lett. Legalább is nálam jobb , és elég jó, hogy a 100 metres field pistol kupát csak sikerült hazavinni tavalyi sziluett OBról…

Ha csak pontot akarsz lőni, ez bőven elég, és egy jó fegyvermester meg tudja csinálni. Határozottan ajánlom. Lesz egy zseniális SA sütesű revolvered - Alfa áron.

A rossz hír:
A Double Action sajnos nem tuningolható könnyen, és jól. Lehet állítani a rugón, egeszen addig aneddig nem kezd csettegni, és ezt érdemes is megtenni - de kb itt a vége.
Ebből a szempontból nagy előnyben vannak a S&W revolverek, amikhez lehet kapni profi DA, DAO sütés kitteket - ezeket az Apex gyartja. Reszelni nem érdemes, a DAt sajna nagyon könnyű elrontani.

Még 1x köszi, hogy megosztjátok a tapasztalataitokat. Az Alfákról jó lenne minél többet hallani, mert megfizethető áron nincs túl sok lehetőség, és szubjektív érzésem szerint jobbak, mint a Taurusok.
Az enyémen már valaki polírozta a belső alkatrészeket. Használtan vettem és meguntam idén, hogy a tokfedélen mindig meglazulnak a csavarok. Vettem Loctite 243-at és ahhoz szét kellett szednem, hogy zsákfuratos vagy sem.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

gvass1 írta: 2025.04.22. 06:28 A gyár mindkétféle dobbal gyártja, rendelhető mindkét félével. Csak éppen a kedvesvőnek a külső mindig a fontosabb, így a hazai importőr inkább full hosszúságú dobosat rendeli.
Melyik cég az éles fegyveres Alfa importőr? (Meglep, hogy van.)
D.Szabi
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.22. 07:05 Ezzel teljes mértékben egyetértve - az eredeti posztoló a lyelexerint pont hogy eljutott ide:

Igen, 25m-ről lőttem az kimaradt. Állva, kétkézzel, szabadkézből, nyílt irányzék.
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

Poresz írta: 2025.04.22. 08:26 Melyik cég az éles fegyveres Alfa importőr? (Meglep, hogy van.)
makknumm
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Fortitu írta: 2025.04.21. 22:11 Ez vajon milyen lehet? Fegyvergyátó és tervező képzés:

https://www.facebook.com/share/p/12FTWSRxsrD/

Screenshot_20250421_221201_Messenger.jpg
Swordmanust kérdezd. :-)

Amúgy egy barátomtól, aki kecskeméti:

Voltam bent ma, és megkérdeztem a szakfelelőst ( Dr. Kovács Zsolt) a fegyveres szakkal kapcsolatban.

No hát a kutyát úgy rendesen elásták...

A lényeg ügye a szak neve fegyver tervező és gyártó szakmérnök. De ezzel a papírral jelenleg csak tervezhetsz, mivel egy icipici lemaradt a szak nevéből, mégpedig a gyártó és a gyártástervező "kissé" más ügye.

Lényeg, tervezheted, de nem gyárthatod, gyártani csak akkor, ha Csongrádon lévő technikumba is beiratkozol. A kettő együtt ér valamit, mivel nekik is meg van kötve a kezük, ha nincs ilyen szakmérnöki, akkor csak javíthatnak és alkatrészt cseréletnek, de új motyót nem csinálhatnak, nekik ezért jár büntike. A szakmérnöknek meg azért, mert esetleg nekiáll megvalósítani amit kiagyalt...

Abban maradtunk az oktatóval, hogy utánajár annak, hogy pontosan mi is vonatkozik ránk, mivel annyira új a képzés, hogy jogszabályban sem
szerepel sehol sem, és a GAMF-nak is, bár van jogosultsága oktatni és egyéb más dolgot mutogatni, erről a képzésről effektív semmije sincs.
De a jogalkotóknak se...

No ennyit tudtam meg, elméletileg március végére talán több minden is lesz."
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

D.Szabi írta: 2025.04.22. 08:32 Igen, 25m-ről lőttem az kimaradt. Állva, kétkézzel, szabadkézből, nyílt irányzék.
Köszi. Ez az alap feltételezése az embernek, ha egy 8a lőlapot mutatnak neki és nincs hozzá más komment :) csupán Gvass1 ültette el a szívünkben a gyanú sötét konkolyát! :lol:

Nagyon szép. Hajrá-hajrá! A vilag picit jobb hely lesz minden jó lövővel. Miert gondolom így? Mert a jó lövő vélhetően az átlagosnál felelősségteljesebb, törvénytisztelőbb, szorgalmasabb ember .

Nagyon régen lőttem már igazi klasszik 25 meter “ráérős” pisztolyt, (jellemzően 15m gyorspont, nagyritkán 100m sziluett) le kellene porolni azokat készségeket.

Ténykeg, urak, az MSSZ/ISSF ugye nem engedi sem a Rhinot (csőtengely alacsonyabb az alkar felső vonalánál - sz.rjanak sünt, de komolyan :oops: :? ), se a S&W 929-et (mert 6 colnál picit hosszabb a csöve -ok ezt értem) , se a S&W 625-öt - (a .38 feletti űrméret is tilos, ha jól emlékszem) Jól emlékszem? Ennek is mi értelme, a fegyver betiltósdin kívül? Valaki komolyan úgy gondolja, hogy .45 ACPvel tisztességtelen előnyt szerzek a neggynagköpködőjéhqez képes? Vagy azért van, hogy ne zavarja a szomszéd lövőket? 🤔

Referenciának marad a .32-es Hamnerli - az a fegyver egy álom, de hát olyannal mindenki tud lőni :lol: nem fair egy Afát egy távlyukasztó géphez merni. meg van meg a páncélban a Shadow 1 ami azért nem mondható preciziós pontlövő fegyvernek, elkenben gyakori -talán szóbajöhető vetélytárs/refrencia. Meglássuk.

Egyszer össze lehetne jönni egy kis pontlövő kísérlethez - “mennyit számít maga a fegyver” - több lövő, tipikus hazai pontlövő fegyverek, mindenki lő mindennel. Eredményeket számszerűsítjük. Ez kiküszöbölné az egyéni preferenciákat.

Jöhetne valaki, aki kapanyéllel is tud eredményesen lőni (pl Vizimalac, Chronicus Magnumitis) és bátor középhaladók is. Hm?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Petya357 írta: 2025.04.22. 09:56 Köszi. Ez az alap feltételezése az embernek, ha egy 8a lőlapot mutatnak neki és nincs hozzá más komment :) csupán Gvass1 ültette el a szívünkben a gyanú sötét konkolyát! :lol:

Nagyon szép. Hajrá-hajrá! A vilag picit jobb hely lesz minden jó lövővel. Miert gondolom így? Mert a jó lövő vélhetően az átlagosnál felelősségteljesebb, törvénytisztelőbb, szorgalmasabb ember .

Nagyon régen lőttem már igazi klasszik 25 meter “ráérős” pisztolyt, (jellemzően 15m gyorspont, nagyritkán 100m sziluett) le kellene porolni azokat készségeket.

Ténykeg, urak, az MSSZ/ISSF ugye nem engedi sem a Rhinot (csőtengely alacsonyabb az alkar felső vonalánál - sz.rjanak sünt, de komolyan :oops: :? ), se a S&W 929-et (mert 6 colnál picit hosszabb a csöve -ok ezt értem) , se a S&W 625-öt - (a .38 feletti űrméret is tilos, ha jól emlékszem) Jól emlékszem? Ennek is mi értelme, a fegyver betiltósdin kívül? Valaki komolyan úgy gondolja, hogy .45 ACPvel tisztességtelen előnyt szerzek a neggynagköpködőjéhqez képes? Vagy azért van, hogy ne zavarja a szomszéd lövőket? 🤔

Referenciának marad a .32-es Hamnerli - az a fegyver egy álom, de hát olyannal mindenki tud lőni :lol: nem fair egy Afát egy távlyukasztó géphez merni. meg van meg a páncélban a Shadow 1 ami azért nem mondható preciziós pontlövő fegyvernek, elkenben gyakori -talán szóbajöhető vetélytárs/refrencia. Meglássuk.

Egyszer össze lehetne jönni egy kis pontlövő kísérlethez - “mennyit számít maga a fegyver” - több lövő, tipikus hazai pontlövő fegyverek, mindenki lő mindennel. Eredményeket számszerűsítjük. Ez kiküszöbölné az egyéni preferenciákat.

Jöhetne valaki, aki kapanyéllel is tud eredményesen lőni (pl Vizimalac, Chronicus Magnumitis) és bátor középhaladók is. Hm?
Nagyobb átmérő, nagyobb lyuk, ugyanolyan találatnál meglehet a jobbik köregység.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.04.22. 09:08 No ennyit tudtam meg, elméletileg március végére talán több minden is lesz.
Április van…

Vadászpuskaműves mester kaphat fegyvergyártási engedélyt.

A jogi dolgokra még annyit, hogy 2014 ősze előtt egyszerűen minden gépészmérnökről feltételezték, hogy képes beletanulni a fegyvergyártásba.
Ne legyenek illúzióink: mérnökként alapesetben soha semmihez sem értünk, “csak” mindenbe képesek vagyunk beletanulni. A mérnöki lét legáltalánosabb jelensége egyetemtől kezdve, hogy aminek a létezéséről öt perce még csak nem is tudtál, azt máris megkaptad feladatnak. - Ennyit a meséről, mint indoklásról.
Egyébként azt pletykálják, hogy ez a húzás a Diana SzKI, mint családi vállalkozás húzása volt, a fehérvári konkurencia kinyírásához hasonlóan.

A képzésről a legfőbb kérdés az, hogy milyen tényleges tudást ad. - Mert ez a kérdés akkor, amikor az okleveles mérnök nagy öregek már hetvenplusz évesek, másfél évtizedig nem volt fegyvergyártás az országban, megszűntették a Haditechnikai Intézetet, és pont ekkor ment végbe a gépészmérnöki munkában egy hallatlan forradalom, hogy a számítógépes tervezés (CAD, VEM, 3D-nyomtatás stb.) általánossá vált.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

Petya357 írta: 2025.04.22. 09:56 Köszi. Ez az alap feltételezése az embernek, ha egy 8a lőlapot mutatnak neki és nincs hozzá más komment :) csupán Gvass1 ültette el a szívünkben a gyanú sötét konkolyát! :lol:

Megyek, ha lesz ilyen összehasonlítás a fegyverekkel kapcsolatban.
A Rino egy másik markolattal megfelel. Az adásvételben van most egy .32-es Pardini:)
Saját tapasztalat szerint a fegyver csak egy bizonyos szint felett számít, ha a lövő stabilan hozza a 180 feletti eredményeket egy normál fegyverrel hivatalos egykezes fogással akkor van értelme célszerszámra átállni.
Tokmányos Lomposzaurusz
D.Szabi
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.22. 09:56

Engem is érdekel. Viszont akkor mindenki hozza el minden fegyverét is, mert még kevés fegyver volt a kezemben. Mindent szeretnék megnézni, megfogni, kipróbálni persze csak ha lehet.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

D.Szabi írta: 2025.04.22. 11:01 Engem is érdekel. Viszont akkor mindenki hozza el minden fegyverét is, mert még kevés fegyver volt a kezemben. Mindent szeretnék megnézni, megfogni, kipróbálni persze csak ha lehet.
Magyarán, amit javasolsz - az egy fórumtali 8-) … ahol mellesleg emberkísérletet is folytatunk majd :lol:

Nyárnàl hamarább részemről nem fog menni, de utána szívesen megszervezem. Klasszik pontlövő lőter kellene, valami központi lokációban. Sok lőállással, másképp a teszt örökké fog tartani.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Vizimalac írta: 2025.04.22. 10:13 Megyek, ha lesz ilyen összehasonlítás a fegyverekkel kapcsolatban.
A Rino egy másik markolattal megfelel. Az adásvételben van most egy .32-es Pardini:)
Saját tapasztalat szerint a fegyver csak egy bizonyos szint felett számít, ha a lövő stabilan hozza a 180 feletti eredményeket egy normál fegyverrel hivatalos egykezes fogással akkor van értelme célszerszámra átállni.
Köszi, a másik markolatra nem is gondoltam! Ez jó tipp. A Rhino feltámadhat hamvaiból mint pontlövő fegyver!

Igen, nekem is eddig hasonló volt a tapasztalatom. Hogy csak eleve jó lövőnek érdemes mindenféle csodafegyverre, sütésre stb költeni. De pont az utolsó pár évben annyi kivétellel találkoztam, hogy elgondolkodtam - tényleg? 🤔

Ahogy Paul Harrel - nyugodjon békében - mondaná: “let’s find out!” hinni a templomban kell, a lőtéren viszont - mindent tesztelni kell 😉
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya életében először vette a kezébe a Sast, és 15 m-en a 8a-ra lőtt háromból egy belső és két külső tízest annyi instrukcióval, hogy "kb. pontlövő az irányzéka". :-D
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Vizimalac írta: 2025.04.22. 10:13 Megyek, ha lesz ilyen összehasonlítás a fegyverekkel kapcsolatban.
Én pont fordítva csináltam. :-)

Az MCM-mel lövök olyan 160-165 körül, azután fogtam a GSP-t, és elég biztosan hozom vele a bő tízessel jobb eredményt. Az egyéni rekordom meg eddig 188 vele (amit amúgy 182-ről javítottam, magam is elcsodálkoztam).
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

D.Szabi írta: 2025.04.22. 11:01 Engem is érdekel. Viszont akkor mindenki hozza el minden fegyverét is, mert még kevés fegyver volt a kezemben. Mindent szeretnék megnézni, megfogni, kipróbálni persze csak ha lehet.
Annyi időd nem lesz, hogy akár csak kézbe fogd mindet, ha csak a javát is hozza el mindenki annak, amije van. :-D

Pláne, ha még esetleg lőni is akarnál velük...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.22. 11:26 Magyarán, amit javasolsz - az egy fórumtali 8-) … ahol mellesleg emberkísérletet is folytatunk majd :lol:

Nyárnàl hamarább részemről nem fog menni, de utána szívesen megszervezem. Klasszik pontlövő lőter kellene, valami központi lokációban. Sok lőállással, másképp a teszt örökké fog tartani.
Ördi, Gyál? Nem ideális pontlövő, mert ki kell menni lapot cserélni, de sokan elférünk egymás mellett.
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

AndyA írta: 2025.04.22. 11:57 Ördi, Gyál? Nem ideális pontlövő, mert ki kell menni lapot cserélni, de sokan elférünk egymás mellett.
nézzünk időpontot
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.04.22. 11:34 Köszi, a másik markolatra nem is gondoltam! Ez jó tipp. A Rhino feltámadhat hamvaiból mint pontlövő fegyver!

Igen, nekem is eddig hasonló volt a tapasztalatom. Hogy csak eleve jó lövőnek érdemes mindenféle csodafegyverre, sütésre stb költeni. De pont az utolsó pár évben annyi kivétellel találkoztam, hogy elgondolkodtam - tényleg? 🤔

Ahogy Paul Harrel - nyugodjon békében - mondaná: “let’s find out!” hinni a templomban kell, a lőtéren viszont - mindent tesztelni kell 😉
Valószínűleg ez úgy van, hogy aki nagyon kezdő vagy nagyon nem megy neki, az nem jobban lő egy jó eszközzel, hanem a hibáit nem nagyítja fel egy nem megfelelő eszköz. Ez érzékelhető úgy, hogy: “Hú, ezzel mennyivel jobban lövök!” (Ez olyan, mint a kezdő sofőr az automata váltóval.)
Aztán van a jó lapos haranggörbe közepe, ahol a többségünk van: nagyjából mindegy az eszköz, bemeséljük magunknak, hogy az aktuális szerelmünkkel jobbak a mézeshetek, és nem a gyakorlás hiányzik. (Átlagos sofőr: beül bármilyen autóba, és eljut A pontból B pontba baj nélkül.)
A nagyon profiknál - akik már azon bosszankodnak, hogy a töltényhüvelyben a lőpor eltérő elhelyezkedése miatt azért kapnak ki, mert csak érintő tízest lőttek - már ismét számít a technika. - Mert tudják használni. De ők egy MCM-mel is végigverik a mezőnyt.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.04.22. 11:55 Én pont fordítva csináltam. :-)

Az MCM-mel lövök olyan 160-165 körül, azután fogtam a GSP-t, és elég biztosan hozom vele a bő tízessel jobb eredményt. Az egyéni rekordom meg eddig 188 vele (amit amúgy 182-ről javítottam, magam is elcsodálkoztam).
Vannak olyan fegyverek, amelyek mechanikus szórása nem a legjobb. Példa erre az, hogy van két egyforma MCM-em, a sütések is gramra egyeznek. Az egyikkel gyorsponton bőven benne vagyok a fehérben, a másikkal vannak elmászó lövések, ezt befogva is produkálja. Ezen kívül vannak fegyverek amelyek a legkisebb hibát is felnagyítják és vannak olyanok amelyek megengedőek. Ezt egy lőtéren könnyen lehet demonstrálni.
Tokmányos Lomposzaurusz
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Petya357 írta: 2025.04.22. 09:56Egyszer össze lehetne jönni egy kis pontlövő kísérlethez - “mennyit számít maga a fegyver” - több lövő, tipikus hazai pontlövő fegyverek, mindenki lő mindennel. Eredményeket számszerűsítjük. Ez kiküszöbölné az egyéni preferenciákat.

Kis jóindulattal "bátor középhaladó"-ként érdekelne.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

G.D írta: 2025.04.22. 15:32 Kis jóindulattal "bátor középhaladó"-ként érdekelne.
Köszi, vettem. Alakul ez! Keresek helyet és dátumot.

Bhr562 köszi a bátorítast, kereslek. Ki kell okoskodni, hány lőállas futhat egyszerre.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Vizimalac írta: 2025.04.22. 12:06 Vannak olyan fegyverek, amelyek mechanikus szórása nem a legjobb. Példa erre az, hogy van két egyforma MCM-em, a sütések is gramra egyeznek. Az egyikkel gyorsponton bőven benne vagyok a fehérben, a másikkal vannak elmászó lövések, ezt befogva is produkálja. Ezen kívül vannak fegyverek amelyek a legkisebb hibát is felnagyítják és vannak olyanok amelyek megengedőek. Ezt egy lőtéren könnyen lehet demonstrálni.
A 182-t egy másik GSP-vel lőttem, ami már máshol teljesít szolgálatot egy fórumtársnál. :-)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.22. 15:37 Köszi, vettem. Alakul ez! Keresek helyet és dátumot.

Bhr562 köszi a bátorítast, kereslek. Ki kell okoskodni, hány lőállas futhat egyszerre.
Pont pisztolyos pontlövészetben vagyok a legrosszabb, de mondjuk steelre szívesen becsatlakoznék. Vagy puskával egész jó vagyok pontlövészetben is.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.22. 15:44 Pont pisztolyos pontlövészetben vagyok a legrosszabb, de mondjuk steelre szívesen becsatlakoznék. Vagy puskával egész jó vagyok pontlövészetben is.
Hajaj, ez kezd egyre bonyolultabb lenni. :roll: :lol:

Javaslat:,Csináljunk egy pontlövészetes, pisztolyost. Az is pont elég bonyi lesz leszervezni. Ha működik, és mind a tudományos, mind szociális szerepet betölti a teszt és a fórumtali, akkor lehet nyitni az ollót.

Egyébként mindegy, mennyire tudsz pontlőni. Sőt, a teszt szempontjából kifejezetten előnyös, ha nem csak Vizimalacok lövik ki a tizes belsejét - kb tökmindegy mivel 8-) Sőt, anonimizálhatjhuk az eredményeket, ha zavar Titeket.

Jó lesz így?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.22. 16:16
Egyébként mindegy, mennyire tudsz pontlőni. Sőt, a teszt szempontjából kifejezetten előnyös, ha nem csak Vizimalacok lövik ki a tizes belsejét - kb tökmindegy mivel 8-) Sőt, anonimizálhatjhuk az eredményeket, ha zavar Titeket.

Jó lesz így?
Most szórásképet (X lövés Y méterről, Z mm átmérő CTC) vizsgáltok, vagy köregységet ISSF szabályok szerint?

Nem mindegy.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2025.04.22. 16:16 Hajaj, ez kezd egyre bonyolultabb lenni. :roll: :lol:

Javaslat:,Csináljunk egy pontlövészetes, pisztolyost. Az is pont elég bonyi lesz leszervezni. Ha működik, és mind a tudományos, mind szociális szerepet betölti a teszt és a fórumtali, akkor lehet nyitni az ollót.

Jó lesz így?
Jó.
Csak Buzsákon legyen!😁
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Az minyimum fél nap fegyver pucera utána...
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.04.22. 16:35 Most szórásképet (X lövés Y méterről, Z mm átmérő CTC) vizsgáltok, vagy köregységet ISSF szabályok szerint?

Nem mindegy.
Szerintem szórásképet kellene szigorúan. MOA-ban, vagy akármilyen térszögben számolva.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.22. 17:52 Szerintem szórásképet kellene szigorúan. MOA-ban, vagy akármilyen térszögben számolva.
Szerintem is szórást kéne.

Fehér alapon nagy 25 centis fekete körre lőjünk, 25 meterről ami pont olyan mint a 8a lőlap csak nincsenek rajta körök -mint a SIUS rendszerben csak lowtech módon, papíron. Persze kehet 8ara is lőni, csak nem a pontszámot nézni hanem a szórást.

bandlygy fórumtársat pedig nagyon szépen megkérjük, hogy a szuper szoftverével értékelje a szórást ;) (minusz egy legrosszabb flyer ami lehet random emberi hiba) . Gondosan kicélozva, 1 perc/lövés, mint az eneseszben szokás a hazai számokban. 10 lövés. Vagy öt elég?
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.22. 19:22 Szerintem is szórást kéne.

Fehér alapon nagy 25 centis fekete körre lőjünk, 25 meterről ami pont olyan mint a 8a lőlap csak nincsenek rajta körök -mint a SIUS rendszerben csak lowtech módon, papíron. Persze kehet 8ara is lőni, csak nem a pontszámot nézni hanem a szórást.

bandlygy fórumtársat pedig nagyon szépen megkérjük, hogy a szuper szoftverével értékelje a szórást ;) (minusz egy legrosszabb flyer ami lehet random emberi hiba) . Gondosan kicélozva, 1 perc/lövés, mint az eneseszben szokás a hazai számokban. 10 lövés. Vagy öt elég?
Egykez mint a hagyomanyos pontloveszet vagy ketkez mint a hazai versrnyszamoknal?
Sutesi ero 1kg vagy 0,5kg?
Tokmányos Lomposzaurusz
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

2x5
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.22. 20:172x5
Vizimalac írta: 2025.04.22. 19:43 Egykez mint a hagyomanyos pontloveszet vagy ketkez mint a hazai versrnyszamoknal?
Sutesi ero 1kg vagy 0,5kg?

Akkor… izé… 5x egykéz, 5x két kéz. ;)

A sútési erő az lesz, ahogy elhozod, nem állítgatjuk. A legtöbb nem lyukasztógép fegyveren úgysem lehet, legalábbis nem könnyen. Lemérni viszont nem árt!

A bölcs Salamon király esküszöm először lesz.opná magát, utána pedig elpusztulna sárga irigységben, olyan szofisztikáltan igyekszem egyensúlyban tartani a nehezen összeegyeztethető szakértői igényeket. :lol:
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

125182351_3833221960044210_1429915477937096248_o.jpg
Ezt még Csomán Jani posztolta régebben.
Mivel a közelmúltban is felmerült a "mit hogyan érdemes tanulni" téma, szerintem érdemes lehet átgondolni, megfontolni.
(Ami nem nyilvánvaló a képről, hogy 0-70% tudás között végig pontlövészet van, vagyis mindennek az az alapja.)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.22. 21:20 Akkor… izé… 5x egykéz, 5x két kéz. ;)

A sútési erő az lesz, ahogy elhozod, nem állítgatjuk. A legtöbb nem lyukasztógép fegyveren úgysem lehet, legalábbis nem könnyen. Lemérni viszont nem árt!

A bölcs Salamon király esküszöm először lesz.opná magát, utána pedig elpusztulna sárga irigységben, olyan szofisztikáltan igyekszem egyensúlyban tartani a nehezen összeegyeztethető szakértői igényeket. :lol:
Miközben szerénységed tiltja, hogy dicséretet másoktól elfogadj. Erre ott vagy te magad! :mrgreen:
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Miről is szólna ez az egész tulajdonképpen?
(Nem fegyverfotózás, arra már rájöttem)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Túl sok időd van. Kellene egy feleség, család, pár gyerek, rögtön nem érnél rá ennyire. :lol: :lol: :lol: :lol:
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Fehér alapon nagy 25 centis fekete körre lőjünk, 25 meterről ami pont olyan mint a 8a lőlap csak nincsenek rajta körök
Szia,

Extremen nem ertek ehhez a temakorhoz, valoszinuleg ezert nekem elsore az volt a gondolatom, hogy 25 centis fekete kort megcelozni szerintem nagyon nehez normalisan (vagyis 25 m-re) belott fegyverrel.

De vegulis ha szorast neztek, akkor mindenki celozhat a fekete also szelere, az meg teljesen mindegy, hogy hova csapodnak be a talalatok, csak legyen jo sok hely a lapon a fekete resz alatt, hiszen a talalatok 50%-a oda (a fekete ala) fog menni.

Az A3 meret 29x42 cm, tehat ha a legtetejere teszitek a kort, akkor 17 cm hely marad alatta, kozephalado szinten ez a 17 cm-nel nagyobb sugaru szoras figyelmen kivul hagyasa akar meg bele is ferhet.

Ha meg rapid-shooting stilusban :-) kiraktok ala egy feher A3 lapot, akkor akar kozepen is lehet a fekete kor a felso lapban, csak arra kell figyelni, hogy mindig ugyanugy legyenek felrakva a lapparok (celszeruen ugy, hogy epp illeszkedjenek).

A2-es lap szerintem problemas: a legtobb cegnel nincs ilyen nyomtato, ezert ezt mar tengersok penzert lehet csak nyomtatni valami fenymasoloszalonban.

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.04.22. 21:38 Miről is szólna ez az egész tulajdonképpen?
(Nem fegyverfotózás, arra már rájöttem)
Egészen egyszerű kérdés megválaszolása: a jobb fegyver mennyit segít pisztolyos pontlövészetben?

Ezen belül: csak akkor segít, ha X vagy Y szinten felül lő valaki (arról ugye nincs vita, hogy olimpikonnak KELL a létező legjobb), vagy MINDENKINEK segít? És ha igen, akkor mégis mennyit?

Mert eltérnek a vélemények.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2025.04.22. 22:01 Szia,

Extremen nem ertek ehhez a temakorhoz, valoszinuleg ezert nekem elsore az volt a gondolatom, hogy 25 centis fekete kort megcelozni szerintem nagyon nehez normalisan (vagyis 25 m-re) belott fegyverrel.

De vegulis ha szorast neztek, akkor mindenki celozhat a fekete also szelere, az meg teljesen mindegy, hogy hova csapodnak be a talalatok, csak legyen jo sok hely a lapon a fekete resz alatt, hiszen a talalatok 50%-a oda (a fekete ala) fog menni.

Az A3 meret 29x42 cm, tehat ha a legtetejere teszitek a kort, akkor 17 cm hely marad alatta, kozephalado szinten ez a 17 cm-nel nagyobb sugaru szoras figyelmen kivul hagyasa akar meg bele is ferhet.

Ha meg rapid-shooting stilusban :-) kiraktok ala egy feher A3 lapot, akkor akar kozepen is lehet a fekete kor a felso lapban, csak arra kell figyelni, hogy mindig ugyanugy legyenek felrakva a lapparok (celszeruen ugy, hogy epp illeszkedjenek).

A2-es lap szerintem problemas: a legtobb cegnel nincs ilyen nyomtato, ezert ezt mar tengersok penzert lehet csak nyomtatni valami fenymasoloszalonban.

Bel
8a lőlap elég nagy, és nem annyira drága. Lőjünk arra.

A célfekete alsó széle közepe (6 o’clock hold) a legáltalánosabb, és elég jó a kontraszt, stabilan, biztosan ki lehet célozni - használjuk ugyanazt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

(Na, nem mintha ez nálunk tömegeket hozna izgalomba. De jó példa arra, hogy a gyártó a fogyasztói igényeket figyelembe véve változtat, javít, hoz ki új termékeket.)

Kiszivárgott: CZ Shadow2 Compact CARRY
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/kisziv ... act-carry/

Kép
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.04.23. 06:22 (Na, nem mintha ez nálunk tömegeket hozna izgalomba. De jó példa arra, hogy a gyártó a fogyasztói igényeket figyelembe véve változtat, javít, hoz ki új termékeket.)

Kiszivárgott: CZ Shadow2 Compact CARRY
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/kisziv ... act-carry/

Kép
Na ez tök jó hír.
Az alapmodellhez még. Repülő ütőszeges, valamint a kakasnak van biztonsági állása, tehát akár teljesen leeresztett kakassal, vagy biztonsági állásban viselve sem akkora probléma a passzív biztosító hiánya. Mindenesetre sokkal megnyugtatóbb ha van. A fesztelenítés kézzel valóban kissé fázós dolog. Ha a kar biztosító és fesztelenítő is lenne, az lenne csak az igazán tuti, akkor mindenki eldönthetné hogyan szeretné használni.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Petya azt is vedd figyelembe, hogy mashova megy egykezzel es mashova ketkezzel:):):)
Tokmányos Lomposzaurusz
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.22. 23:51 Egészen egyszerű kérdés megválaszolása: a jobb fegyver mennyit segít pisztolyos pontlövészetben?

Ezen belül: csak akkor segít, ha X vagy Y szinten felül lő valaki (arról ugye nincs vita, hogy olimpikonnak KELL a létező legjobb), vagy MINDENKINEK segít? És ha igen, akkor mégis mennyit?

Nagy tisztelettel az elképzelés iránt, de ehhez kicsi lesz a minta, hogy értelmes következtetést vonjál le.

Mert ehhez sztem sokkal több lövész kellene (és még akkor is: hogyan határozod meg, ki mennyire jó/átlagos/szuper pontlövész? Minősítésből? Önbevallás?), plusz sokkal több lövés.

Mert ott esetleg _először_ kézbe vett fegyverrel, jó eséllyel nem a lövő kezéhez illesztett markolattal itt a szerencsefaktor sokkal nagyobb.

Amikor fegyvert tesztelek, akkor nekem is az első 10-20 lövés csak olyan random kiszórás: ismerkedés, fogás, sütés megérzésére megy el. Aztán próbálok csak meg értékelhetőt lőni.

Ennek példájául: Vízimalac sporttárs csilliós, olimpiai döntő szintű pontlövő .22 LR sportpisztolyaival én ROSSZABBAT lövök rendre, mint egy műanyagtokos mikrokompakt 9x19 mm-essel. Mert egyszerűen nagyon más a kézméretünk/formánk és azoknak a fegyvereknek a súlyeloszlása is tök más.

Lásd bővebben itt:

Kép
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.04.23. 06:45 Nagy tisztelettel az elképzelés iránt, de ehhez kicsi lesz a minta, hogy értelmes következtetést vonjál le.

Mert ehhez sztem sokkal több lövész kellene (és még akkor is: hogyan határozod meg, ki mennyire jó/átlagos/szuper pontlövész? Minősítésből? Önbevallás?), plusz sokkal több lövés.

Mert ott esetleg _először_ kézbe vett fegyverrel, jó eséllyel nem a lövő kezéhez illesztett markolattal itt a szerencsefaktor sokkal nagyobb.

Amikor fegyvert tesztelek, akkor nekem is az első 10-20 lövés csak olyan random kiszórás: ismerkedés, fogás, sütés megérzésére megy el. Aztán próbálok csak meg értékelhetőt lőni.

Ennek példájául: Vízimalac sporttárs csilliós, olimpiai döntő szintű pontlövő .22 LR sportpisztolyaival én ROSSZABBAT lövök rendre, mint egy műanyagtokos mikrokompakt 9x19 mm-essel. Mert egyszerűen nagyon más a kézméretünk/formánk és azoknak a fegyvereknek a súlyeloszlása is tök más.

Lásd bővebben itt:

Kép
100%-ig egyetertek. Mokanak jo, de valos osszehasonlitast nehez vegezni. Ennek ellenere jo buli lenne:)
Tokmányos Lomposzaurusz
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.22. 23:51 Egészen egyszerű kérdés megválaszolása: a jobb fegyver mennyit segít pisztolyos pontlövészetben?

Igen, eltérnek a vélemények. :-)

Saját tapasztalatok alapján:

Aki nem tud lőni, annak mindegy, mit adnak a kezébe, ugyanúgy nem tud vele lőni.

Aki már tényleg tud lőni, annak megfelelő gyakorlás után mindenképpen, de akár már először kézbe fogva is sokat segít.

A kettő között meg? Nos, a félút az, ahol én most vagyok: már látszik a különbség, ha a jobb fegyverrel lövök, de még az is, hogy gyakrabban van a fogóban a hiba, mint a fegyverben. :-D
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.04.23. 07:33 Igen, eltérnek a vélemények. :-)

Saját tapasztalatok alapján:

Aki nem tud lőni, annak mindegy, mit adnak a kezébe, ugyanúgy nem tud vele lőni.

Aki már tényleg tud lőni, annak megfelelő gyakorlás után mindenképpen, de akár már először kézbe fogva is sokat segít.

A kettő között meg? Nos, a félút az, ahol én most vagyok: már látszik a különbség, ha a jobb fegyverrel lövök, de még az is, hogy gyakrabban van a fogóban a hiba, mint a fegyverben. :-D
A mókafaktor is benne van, az is benne van, hogy össszejövünk, bandázunk egyet. A többi csak a körítés, hogy mire fogjuk. :lol: :lol: :lol:
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.04.23. 07:35 A mókafaktor is benne van, az is benne van, hogy össszejövünk, bandázunk egyet. A többi csak a körítés, hogy mire fogjuk. :lol: :lol: :lol:
+1
Tokmányos Lomposzaurusz
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.04.23. 06:45 Nagy tisztelettel az elképzelés iránt, de ehhez kicsi lesz a minta, hogy értelmes következtetést vonjál le.

Lásd bővebben itt:

Kép
Olyan ezt, mint amikor a neves rendezőt megkérik, hogy forgasson erotikus filmet. Legyen Emanuelle. Megválogatja a színészeket (a 25 éve Sylvie Christell) a főszerepben), ötször átíratja a forgatókönyvet hogy nézhetőbb legyen, elutaznak Thaiföldre hogy az egzotikus helyszín egy kis színt hozzon a történetbe.

Erre jön Gvass meg Andy és azt mondják hagyd a francba, úgysem kapsz Oszkár díjat, inkább menjünk dugni a dohos pincébe olcsó fogatlan örömlányokkal, #jóleszazúgy :lol:

Új terv : elmegyünk D.Szabival és G.D-vel (mert ők nem okoskodnak annyit ;) ) lőni, gyakorolunk, szokjuk a fegyvereket, megnézzük ki mit tud kihozni a másik csúzlijával. Az ambició nem az, hogy megváltsuk a vilagot, hanem az, hogy az a konkrét lővő profitál-e a jobb fegyvertől. Nem hívunk senkit, :mrgreen: főleg Gvasst nem akit utálunk mert egyébként sajnos teljesen igaza van :lol:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.23. 08:28 Olyan ezt, mint amikor a neves rendezőt megkérik, hogy forgasson erotikus filmet. Legyen Emanuelle. Megválogatja a színészeket (a 25 éve Sylvie Christell) a főszerepben), ötször átíratja a forgatókönyvet hogy nézhetőbb legyen, elutaznak Thaiföldre hogy az egzotikus helyszín egy kis színt hozzon a történetbe.

Erre jön Gvass meg Andy és azt mondják hagyd a francba, úgysem kapsz Oszkár díjat, inkább menjünk dugni a dohos pincébe olcsó fogatlan örömlányokkal, #jóleszazúgy :lol:

Új terv : elmegyünk D.Szabival és G.D-vel (mert ők nem okoskodnak annyit ;) ) lőni, gyakorolunk, szokjuk a fegyvereket, megnézzük ki mit tud kihozni a másik csúzlijával. Az ambició nem az, hogy megváltsuk a vilagot, hanem az, hogy az a konkrét lővő profitál-e a jobb fegyvertől. Nem hívunk senkit, :mrgreen: főleg Gvasst nem akit utálunk mert egyébként sajnos teljesen igaza van :lol:
Az olcsó, fogatlan örömlányokat meghagyom neked. Ha már a forgatás miatt úgyis ott van a 25 éves Sylvia Christell... ;-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Nem tudom hová illene - talán ide.

Videó ajánló:

Interjú Tokai Lacival. Aki sok fémcélt, golyófogót készített, többek között Globus, Gemini, de az MH és a rendőrség is az ügyfélkörébe tartozik.

Hátrányok: rohadt hosszú, 77 perc. :? Szerencsere ez pont egy Budapest-Siófok távolság :D podcastként, autóban kiváló - sokkal jobb mint az idióta rádió műsorok.

Előnyök: minden más

- tök erdekes. Az ember is (akit egyébként ismerek, és ajánlom!,) és a tartalom is.

- Réteg téma, de sokat lehet tanulni. Hogyan viselkedik a lövedék kráteres cél esetén. Rögzítéstechnikát. Célanyagokról, es ez hogyan változott ez is az évek során - pl nem is olyan régen a 600-as Hardox szupertitkos, civilnek hozzáferhe anyag volt - most bárki megveheti a svédektől. Mi az a “szalonna” és mire használják golyófogókban. :lol: Ilyesmik.

Egyszer voltam nála a gyártócsarnokban, egy szakmai témában kikérni a véleményét - tényleg baromira érti a dolgát, tapasztalata van - nem csak visszamondja az interneten hallott bullshiteket ;) És meg is osztja a tudását, nem titkolózik. #rendesember
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

Petya357 írta: 2025.04.23. 08:28
Ha Dani hozza a Manurhint, megyek én is egy Pythonnal ;)
Én sem okoskodtam jeligével :lol:
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Uff, prémium termékek, ez igen
Roberto68 írta: 2025.04.23. 19:03 Ha Dani hozza a Manurhint, megyek én is egy Pythonnal ;)
D.Szabi
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.23. 08:28
Új terv : elmegyünk D.Szabival és G.D-vel (mert ők nem okoskodnak annyit ;) )
Én csak csendben megfigyelek itt. :shock: Megszólalni nem nagyon merek, mert még kezdő vagyok a fórumban és a sportban is.
D.Szabi
Fórumtag
Fórumtag

Roberto68 írta: 2025.04.23. 19:03 Ha Dani hozza a Manurhint, megyek én is egy Pythonnal ;)
Hozzátok! Már most folyik a nyálam.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

D.Szabi írta: 2025.04.23. 19:59 Hozzátok! Már most folyik a nyálam.
Ha lesz hely és időpont, igyekszem úgy intézni hogy ott legyek :D
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

D.Szabi írta: 2025.04.23. 19:57 Én csak csendben megfigyelek itt. :shock: Megszólalni nem nagyon merek, mert még kezdő vagyok a fórumban és a sportban is.
Mindenki kezdő, csak többet posztolunk :D szólalj meg bátran.

Akkor a lyelexerint nem csak hogy pisztolyos, hanem kifejezetten revolveres rendezvényre van igény?

Ebben az lenne a jó, hogy kellően szűk a tematika - csak 4 forgót kell vinnem :lol: és reális esély lehet kipróbálni a vasakat.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.23. 22:07 Mindenki kezdő, csak többet posztolunk :D szólalj meg bátran.

Akkor a lyelexerint nem csak hogy pisztolyos, hanem kifejezetten revolveres rendezvényre van igény?

Ebben az lenne a jó, hogy kellően szűk a tematika - csak 4 forgót kell vinnem :lol: és reális esély lehet kipróbálni a vasakat.
Hmm. Pedig a Sig is milyen kis finom!
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.23. 22:07 Mindenki kezdő, csak többet posztolunk :D szólalj meg bátran.

Hmmm, kígyó mellé egy orrszarvú is? Nem rossz felhozatal :D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Mert a fegyverbuzi gyakran órabuzi is! WALTHER x SINN Edition – német pisztoly és német óra!
(Mielőtt kiakadsz az áron, csak mondjuk, hogy ez egy nagyon jó ár/érték arányú automata kronó így napjainkban.)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/walthe ... nemet-ora/

Kép
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.04.23. 22:16 Hmm. Pedig a Sig is milyen kis finom!
SIGnifikánsan jobban esik kézbe venni, mint a modern taktikális tupperwarekat :lol: a Nill Grifff CNC famarkolata pedig… egy költemény! Úgy hallottam, jó vétel volt ;)

Roberto68 írta: 2025.04.23. 23:24 Hmmm, kígyó mellé egy orrszarvú is? Nem rossz felhozatal :D
Akad, akad ott rinocérosz is, hiába fokozottan védett!

Ha kicsit keresgélünk még:
rövidfarkú ölyv is (Redhawk), a nevét meghazudtolva hosszú 9 1/2” colos “Joker revolver”, 44 Magnum

És valahol a szekrény alján lapul egy pár moonclipes S&W: .45 ACP és 8 lövetű 9x19mm. Ezeknek nincs állati eredetű neve, de kiváló fegyverek. Könnyedén meglőhető velük a minősítés DAban is.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.04.23. 22:16 Hmm. Pedig a Sig is milyen kis finom!
En viszek egy nagyon speci MCM-et, ami pontossagban veri a lyukasztogepeket, Machgunt is viszek.
Tokmányos Lomposzaurusz
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Vizimalac írta: 2025.04.24. 07:56 En viszek egy nagyon speci MCM-et, ami pontossagban veri a lyukasztogepeket, Machgunt is viszek.
Akkor én tartom az MCM-et (távcsővel) és emelem a tétet egy Hämmerli 280-al :lol:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Vizimalac írta: 2025.04.24. 07:56 En viszek egy nagyon speci MCM-et, ami pontossagban veri a lyukasztogepeket, Machgunt is viszek.
Mit jelent, hogy spéci? A gyári sütést az enyémben is kicserélte az előző gazdája, nem rossz.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Roberto68 írta: 2025.04.24. 08:02 Akkor én tartom az MCM-et (távcsővel) és emelem a tétet egy Hämmerli 280-al :lol:
Tudok egy Hämmerli 208-at kölcsönbe, és megtoldom egy Walther GSP-vel. :-D

És hogy arra se lehessen panasz, mondjuk 2-3 doboz ELEY Tenex lőszer hozzá. ;-)
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.04.24. 09:08 Mit jelent, hogy spéci? A gyári sütést az enyémben is kicserélte az előző gazdája, nem rossz.
Majd megmutatom a helyszínen:)
Tokmányos Lomposzaurusz
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.04.24. 09:08 Mit jelent, hogy spéci? A gyári sütést az enyémben is kicserélte az előző gazdája, nem rossz.
Majd ha megnézed a Machgunt az egy csoda. Ha működik akkor brutálisan jó cucc. Szerencsére sikerült a fegyvermesternek úgy összeraknia, hogy most éppen stabilan lehet vele lőni:)
Tokmányos Lomposzaurusz
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Vizimalac írta: 2025.04.24. 09:39 Ha működik...
Egyébként tényleg egy csoda, főleg .32 SW-ban. De legyen mellette valami más is, hogy be tudd fejezni a sorozatot...
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 11:01
Most tökéletes, a gyárral konzultálva és nemzetközi fórumokon talált tesztek alapján sikerült a fegyvermesternek az elakadásokat kiküszöbölni, az egész 3 tízed milliméteren múlik. Mindkét Matchgunt ez alapján, a fegyvermesternek, sikerült stabilra összerakni. Egyébként a kettő között az alkatrészek több esetben eltérnek:)
Tokmányos Lomposzaurusz
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Fordítva is érdekes lenne megnézni, hogy pár jó lövő mit tudna kihozni átlag alatti, vagy nem versenyfegyverekből.
A történelmi lövész számok pl. ilyenek: hadi sütés és fix irányzék. Ott lehet okoskodni, hogy a próbalövések alapján hová is kéne célozni, és meg tudjuk-e találni a sütéspontot.
(Zárójel: nyertem már '95 előtti szolgálati revolver versenyszámot 2"-os .38 Chief Speciallal, na abban volt kihívásfaktor...)

Némelyik vas meglepően pontos tud lenni, pl. P08 vagy a Desert. Mindkettő hozza a 10-es kört 25 méteren, csak kínkeserv ráérezni a sütéspontra.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 11:12 Fordítva is érdekes lenne megnézni, hogy pár jó lövő mit tudna kihozni átlag alatti, vagy nem versenyfegyverekből.
A történelmi lövész számok pl. ilyenek: hadi sütés és fix irányzék. Ott lehet okoskodni, hogy a próbalövések alapján hová is kéne célozni, és meg tudjuk-e találni a sütéspontot.
(Zárójel: nyertem már '95 előtti szolgálati revolver versenyszámot 2"-os .38 Chief Speciallal, na abban volt kihívásfaktor...)

Némelyik vas meglepően pontos tud lenni, pl. P08 vagy a Desert. Mindkettő hozza a 10-es kört 25 méteren, csak kínkeserv ráérezni a sütéspontra.
Mondjuk a Sas sütése tényleg messze van az ideális, sportlövőnek valótól... :-D
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 11:01 Egyébként tényleg egy csoda, főleg .32 SW-ban. De legyen mellette valami más is, hogy be tudd fejezni a sorozatot...
A nagykalibert elfelejthetem egy darabig a könyököm miatt, (teniszkönyök szindróma), a kiskalibertől is fáj. Tegnap kimentem a BKV versenyre szenvedni, sikerült is egy 8-ast belehúznom, csak 190 lett. Hiába na fáj a kezem, a szabadpisztolyról is lemondhatok egy időre. A bekarikázottak a próbák, az első lövés a 7-es, a masodik a 8-as fent, ahogy betekertem az öt lövésből.
20250423_162433.jpg
Tokmányos Lomposzaurusz
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Mégis lőttek vele 195-öt 25 méterre 10 perc alatt a német országos bajnokságon.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Chronicus Magnumitis 2025.04.24. 11:22-kor.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 11:12 Fordítva is érdekes lenne megnézni, hogy pár jó lövő mit tudna kihozni átlag alatti, vagy nem versenyfegyverekből.

Én kifejezetten élvezem az ilyen kihívásokat, most a könyököm miatt csak óvatosan, de akkor is szívesen kipróbálom, majd lövök ballal:)
Tokmányos Lomposzaurusz
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Sic transit gloria mundi. Te már tíz éve szenvedsz a könyököddel, én meg már nem látok közelre. Ja, és a kölök is 13 kiló lett, az én könyököm se bírja. Nem baj, majd fotelből lövünk, és sztorizgatunk... :)
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 11:25 Sic transit gloria mundi. Te már tíz éve szenvedsz a könyököddel, én meg már nem látok közelre. Ja, és a kölök is 13 kiló lett, az én könyököm se bírja. Nem baj, majd fotelből lövünk, és sztorizgatunk... :)
Hát ez vagyon barátom:) Szombat?
Tokmányos Lomposzaurusz
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Szombat Üllő, anyám elviszi az unokát, enyém a nap, cincognak az egerek. Az értékelőbírók között megtaláltok...
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 12:51 Szombat Üllő, anyám elviszi az unokát, enyém a nap, cincognak az egerek. Az értékelőbírók között megtaláltok...
Valamikor én is megérkezem, aztán majd próbálok lőni is valamit:)
Tokmányos Lomposzaurusz
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 12:51 Szombat Üllő, anyám elviszi az unokát, enyém a nap, cincognak az egerek. Az értékelőbírók között megtaláltok...
Sajna ez most reszemről kimarad, :roll: pedig jó lene bandázni

Csongrádon leszek IPSC OB-n - mert ott nem annyira kell tudni lőni, hiszen jó nagy a lőlap.. :lol:
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

És közelebb is van. Cserébe papagályruhában kell parádézni...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 14:29 Cserébe papagályruhában kell parádézni...
Szia,

OB-n nem, es az EB-n is csak a megnyiton es a dijatadon.

Bel
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Kimaradt a krimpelés a magyar gyártású 7,62x39-es Geco lőszerből?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2025.04.24. 15:59 Szia,

OB-n nem, es az EB-n is csak a megnyiton es a dijatadon.

Bel
Hagyjad - csak irigykedik a gúnyára.. :lol: amit tapasztalatom szerint tök szívesen visel az ájpiesci lövők nagy része -akkor is, amikor nincs konkrétan elvárva. Lehet, hogy jobban szeretik, mint az emeseszes olimpikon suhogó dzsoggingot ;)

Chronicus gyere Te is ugrabugrát lőni, kapsz színes gúnyát! Így készül a Chronicus M. var. Psittacines 8-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.24. 20:13 Kimaradt a krimpelés a magyar gyártású 7,62x39-es Geco lőszerből?
Nabazz… ezt elég egyértelműen kimutatták hogy hoányzott a krimp. :o veszélyes hiba, mert a melyre csúszott lövedék nem csak 8MOA-s botrányosan fos szórást, hanem túlnyomást is okozhat. Ha ugyanezt pisztolylőszernél és nem puskánál b.starintják el, abbul’ már tenykeg komoly baj is lehet, nem csak frusztráció.

Komoly gondok lehetnek arrafelé... :? A híres-hirhedt csettes 9x19 lőszer amivel mostanában seftelnek egyesek mélydiszkont áron - az is hazai gyartású Geco. Véletlen? Aligha… :roll:

regen akikor még MFS volt akkor emlékeim szerint nem fordult elő ennyi probléma. Mi lehet a gyökerok? Csak nem Keserű Művek minőségbiztosítási vezetője igazolt át a lőszergyárba? :roll: ;) :mrgreen:
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Resizer_17455227488393.jpg
Petya357 írta: 2025.04.24. 20:55 Hagyjad - csak irigykedik a gúnyára.. :lol: amit tapasztalatom szerint tök szívesen visel az ájpiesci lövők nagy része -akkor is, amikor nincs konkrétan elvárva. Lehet, hogy jobban szeretik, mint az emeseszes olimpikon suhogó dzsoggingot ;)

Chronicus gyere Te is ugrabugrát lőni, kapsz színes gúnyát! Így készül a Chronicus M. var. Psittacines 8-)
Dehogy irigykedek! Sőt, kölcsön akartam adni a sajátomat.
(Jó, jó, ez nem papagály, hanem flamingó, de jellegében hasonló. Az igazi lövész farmert hord.)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.24. 21:33 Resizer_17455227488393.jpg
Dehogy irigykedek! Sőt, kölcsön akartam adni a sajátomat.
(Jó, jó, ez nem papagály, hanem flamingó, de jellegében hasonló. Az igazi lövész farmert hord.)
Farmeeeert? Komoly? észak-anerikai parasztok munkaruháját ajánlod???

Mindenki tudja hogy a pontos, erős, gyors találathoz (DVC) 5.11 taktikai szoknya kell (no shit - többen is erre esküsznek, mert. az 5.11 nadrág nem elég flexibilis) , Double Alfa öv, és Guga Ribas tok elengedhetetlenek. ;)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.24. 22:26 Farmeeeert? Komoly? észak-anerikai parasztok munkaruháját ajánlod???
Elnézést kívánok! A farmer ősi magyar ruhadarab, már a szabadságharc alatt is hordták eleink, tessék elolvasni a Wikipédiában. Ha már ornitológiában járatosak vagyunk, pallérozzuk elménket denimológiával is.
Már megint offosodunk... Nagy kalappal a 7VG-re!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Szerintem nem nagyon van tartási cél, amire itthon ez megszerezhető lenne, meg értelme sem sok...DE KÉNE!!!
Mossberg 990 Aftershock “tűzfegyver”
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/mossbe ... uzfegyver/

Kép
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Zsotrám »

gvass1 írta: 2025.04.25. 06:17 Szerintem nem nagyon van tartási cél, amire itthon ez megszerezhető lenne, meg értelme sem sok...DE KÉNE!!!
Mossberg 990 Aftershock “tűzfegyver”
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/mossbe ... uzfegyver/

Kép
Mi alapján dől el, hogy adott sörétest illetve golyóst milyen célra irathatunk be?
Úgy értem, hogy az tiszta, hogy pl.: vadászati célra a söréteseknél asszem 3 lőszer befogadására alkalmas tár a limit, de mondjuk ezt is amit kiraktál lehet, hogy árulnák a boltban 3-as lőszerkorláttal és onnantól beiratható lenne vadászatra. Nem?
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

Zsotrám írta: 2025.04.25. 22:06 Mi alapján dől el, hogy adott sörétest illetve golyóst milyen célra irathatunk be?
Úgy értem, hogy az tiszta, hogy pl.: vadászati célra a söréteseknél asszem 3 lőszer befogadására alkalmas tár a limit, de mondjuk ezt is amit kiraktál lehet, hogy árulnák a boltban 3-as lőszerkorláttal és onnantól beiratható lenne vadászatra. Nem?
Ha a cső minimun 45 centis, és hosszúfegyverről beszélünk, akkor elvileg igen.

67. § (1) *  Vadat

a) vadászati célra engedélyezett – legalább negyvenöt centiméter csőhosszúságú – vadászlőfegyverrel,

b) legalább negyvenöt centiméter csőhosszúságú elöltöltő fegyverrel,

c) az előírt követelményeknek megfelelő vadászíjjal és vadászvesszővel,

d) solymászatra engedélyezett ragadozó madárral,

e) agarászatra engedélyezett magyar agárral, vagy

f) jogszerű csapdázási módszerrel

lehet elejteni, illetve elfogni.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99600055.tv - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

Ez mellett a 60 ceninél nagyobb teljes hossz a követelmény hosszú tűzfegyverre, ami a 18,5 hüvelykesnél elvileg teljesül.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Balintix írta: 2025.04.25. 22:12 Ha a cső minimun 45 centis, és hosszúfegyverről beszélünk, akkor elvileg igen.

67. § (1) *  Vadat

a) vadászati célra engedélyezett – legalább negyvenöt centiméter csőhosszúságú – vadászlőfegyverrel,

b) legalább negyvenöt centiméter csőhosszúságú elöltöltő fegyverrel,

c) az előírt követelményeknek megfelelő vadászíjjal és vadászvesszővel,

d) solymászatra engedélyezett ragadozó madárral,

e) agarászatra engedélyezett magyar agárral, vagy

f) jogszerű csapdázási módszerrel

lehet elejteni, illetve elfogni.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99600055.tv - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

Ez mellett a 60 ceninél nagyobb teljes hossz a követelmény hosszú tűzfegyverre, ami a 18,5 hüvelykesnél elvileg teljesül.
A tár korlátozás csak öntöltőkre vonatkozik!
Mod: ezt csak azért, hogy rögzítsük. Sokan az előágy szánosokra (tudom, ez nem az, hanem pont öntöltő) is rá akarják húzni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.04.25. 22:06 Mi alapján dől el, hogy adott sörétest illetve golyóst milyen célra irathatunk be?
Ahogy beírták a fórumtársak: minden tartási célhoz tartozik egy csomó részletszabály.

Pl. rövid lőfegyver vadászati célra nem jegyeztethető be, hosszúból is csak a 45 cm csőhossz feletti, és öntöltő sörétesből is csak 2+1 lőszer befogadására alkalmas.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.04.26. 06:14 Ahogy beírták a fórumtársak: minden tartási célhoz tartozik egy csomó részletszabály.
Szia,

Igen, raadasul az MSSzben az is szamit, hogy mire van minositese az embernek (pl. "10 Központi gyújtású pisztoly " eseten nem lehet .45-os venni, "32 Központi gyújtású pisztoly" eseteben meg igen, mert az elobbi versenyszamot tilos .45-tel loni).

Bel
Válasz küldése