Dinamikus/szituacios loveszet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Dinamikus/szituacios loveszet

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2025.04.02. 11:12 Ellőttetek vele 40-80 karton (=több, mint egy raklap), mai árakon másfél-három millió ft kisker értékű lőszert? :o Aztaqurva

És kibirta hiba nélkül? Wow! Akkor ehhez képest egy Derya tényleg Keserű. :? Na majd a tanulságokat levonva fegyvert faragunk belőle. Egy kis csavarrögzítő csodákra képes 8-)

Benelli M2 SP benchmark - igaz nem doboz, hanem csőtáras - nem akadt szinte soha, 32, 28, 24, sőt 21 grammos löszerrel is! 500+ lövést bírt pucolás nélkül. Többet nem mertem várni. Kritikus hiba egy volt - becsípődött a csótár rugója, nem adogatott. Dec ez nem a fegyver hibája, hanem helytelenül szereltem össze.
És az is javítható volt menetrögzítő nélkül. :-)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Nagyon menőn néz ki ez a tár!
bel írta: 2025.04.02. 11:45
Kép

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

bel írta: 2025.04.02. 11:45 Szia,

Tudom, nem latszik az eredmenyeimen, de en regen sokat lottem soretes puskaval.

A 250 loves/edzes nagyon ritka volt (100-150 volt a szokasos), de sok edzesen, sok versenyen voltam. Regen volt sok kicsi IPSC verseny (sorettel is), nem csak nagyritkan nagy, de azert nagy versenyeken is voltam (igaz, abbol a 2006-os gorog EB-n es a 2013-as USA PanAm-on nem Saigaval lottem, de a 2009-es cseh EB-n es a 2012-es Debreceni VB-n igen).

Az egy nap meglott 16 palyas Bennelli Kupakat/CESO-kat nem szamitom a nagy versenyek koze. :-)
Kép

Bel
Úgy látszik a képen, hogy akkor még hosszabb volt a hajad Bel … ;)

Mindenki,

Mi történt a sörétessel? Amikor elkezdtem dinamikusat lőni (2021) akkor már alig volt ilyen verseny.

Reálisan dinamikusból most csak steel challenget lehet lőni shotyval, legalább is “viszonylag gyakran, sok helyen, bárkinek”. Van kicsi, és nagy verseny is. Nem kell sokat lőni, mozogni is alig, maga a feladat roppantvegyszerű, alap szinten bárki képes rá. Tökéletes belépő.

IPSC keves van, és elég magas az entry barrier( kell hozzá licenc vizsga, nagyok a versenyek, drága és sok löveses - ez nemigen vonzza az embereket, csak az elvetemültebbjét). Viszont van minden: sörét, slug, őzsörét.

Gyors kombi - létezik sörétes verzió. Nagyon kisszámú verseny, inkább csak Napkoron, az ország nagy részének kiesik. Ide is kell kvalifikáció, ráadásul évente, és pisztollyal is kell hozzá lőni. A versenyek viszont “entry level barátok”, 4-5 pályások, keveset kell lőni, de van slug is, és talán még buckshot is.

SAS - kevés/közepes palya, tavaly óta nem csak slug de buckshot is van, nem kell sokat lőni, nem kell hozzá semmilyen vizsga . Cserébe csak egy van évente, az is sok munka, többre nem biztos, hogy lenne igény

Nem tudom , hogy a tyúk, vagy a tojás volt először - azert van keves sörétes versenyző, mert keves a lehetőség, vagy fordítva - azert van kevés verseny, mert alig van dinamikus shotgunos versenyző?

Sörétese jó sok embernek van, és nem csak duplacsövű - de tipikusan meglövik az évi egy gyorspontot, oszt’ csókolom.

A korongosok, a vadászok, és a karabélyos sportolók is mind potenciális célközönség lehetnének - de ehhez képest nagyon alacsony az átjárás :roll:
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

montecarlo írta: 2025.04.02. 13:33 Nagyon menőn néz ki ez a tár!
Szétnézzek otthon? Hátha akad hasonló.. ;)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.04.02. 13:25 És az is javítható volt menetrögzítő nélkül. :-)
Zora olyan mint Chuck Norris - a tekintetével rögzíti a csavart. Az ugyan meg tudna mozdulni - de nem mer… :mrgreen:

A rugó amit Zora kesőbb kiegyenesített, nyers akaraterővel:
IMG_2971.jpeg

Egy Benelli és egy Winchester (?) csótár rugói.
IMG_2974.jpeg
Kb ugyanakkor a tár, ezert belepróbáltuk, de a Benelli rugónak tök más a merevsege, és sokkal hosszabb. Robert Hook valahol az égben cinkosan kacsint….
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

anno evente 3-4 ipsi versenyt rendeztunk es szinte mindig volt soretes is ha jol remlik. aztan valahogy kikopott, mi is feladtuk az ugrabugralos loveszetet
most rapidon is meg lehet loni a minositest...
Petya357 írta: 2025.04.02. 13:50 Mindenki,

Mi történt a sörétessel? Amikor elkezdtem dinamikusat lőni (2021) akkor már alig volt ilyen verseny.

Reálisan dinamikusból most csak steel challenget lehet lőni shotyval, legalább is “viszonylag gyakran, sok helyen, bárkinek”. Van kicsi, és nagy verseny is. Nem kell sokat lőni, mozogni is alig, maga a feladat roppantvegyszerű, alap szinten bárki képes rá. Tökéletes belépő.

IPSC keves van, és elég magas az entry barrier( kell hozzá licenc vizsga, nagyok a versenyek, drága és sok löveses - ez nemigen vonzza az embereket, csak az elvetemültebbjét). Viszont van minden: sörét, slug, őzsörét.

Gyors kombi - létezik sörétes verzió. Nagyon kisszámú verseny, inkább csak Napkoron, az ország nagy részének kiesik. Ide is kell kvalifikáció, ráadásul évente, és pisztollyal is kell hozzá lőni. A versenyek viszont “entry level barátok”, 4-5 pályások, keveset kell lőni, de van slug is, és talán még buckshot is.

SAS - kevés/közepes palya, tavaly óta nem csak slug de buckshot is van, nem kell sokat lőni, nem kell hozzá semmilyen vizsga . Cserébe csak egy van évente, az is sok munka, többre nem biztos, hogy lenne igény

Nem tudom , hogy a tyúk, vagy a tojás volt először - azert van keves sörétes versenyző, mert keves a lehetőség, vagy fordítva - azert van kevés verseny, mert alig van dinamikus shotgunos versenyző?

Sörétese jó sok embernek van, és nem csak duplacsövű - de tipikusan meglövik az évi egy gyorspontot, oszt’ csókolom.

A korongosok, a vadászok, és a karabélyos sportolók is mind potenciális célközönség lehetnének - de ehhez képest nagyon alacsony az átjárás :roll:
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

qqriq írta: 2025.04.02. 18:56 anno evente 3-4 ipsi versenyt rendeztunk es szinte mindig volt soretes is ha jol remlik. aztan valahogy kikopott, mi is feladtuk az ugrabugralos loveszetet
most rapidon is meg lehet loni a minositest...
Nyilván ha csak a minősítés a cél, akkor nem vacakol az ember ilyen ugribugri dolgokkal. Akkor rapid, vagy gyorspont, aztán kész.
Belegondolva tényleg fura, hogy a sörétes így kikopott. Pedig a puskák is olcsóak, meg a lőszer se sokkal drágább, mint a 9es. Most 145Ft-ért vettük pl. Aztán mégis egy összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt ad, rendesen rúg, érezni az erőt, meg móka ahogy dőlnek a fémek, törnek a korongok, nem csak a papír lyukad valahol a távolban.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Maci22hun
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Maci22hun »

A Benelli egy jó választás volt :)
Petya357 írta: 2025.04.02. 11:12 Ellőttetek vele 40-80 karton (=több, mint egy raklap), mai árakon másfél-három millió ft kisker értékű lőszert? :o Aztaqurva

És kibirta hiba nélkül? Wow! Akkor ehhez képest egy Derya tényleg Keserű. :? Na majd a tanulságokat levonva fegyvert faragunk belőle. Egy kis csavarrögzítő csodákra képes 8-)

Benelli M2 SP benchmark - igaz nem doboz, hanem csőtáras - nem akadt szinte soha, 32, 28, 24, sőt 21 grammos löszerrel is! 500+ lövést bírt pucolás nélkül. Többet nem mertem várni. Kritikus hiba egy volt - becsípődött a csótár rugója, nem adogatott. Dec ez nem a fegyver hibája, hanem helytelenül szereltem össze.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

abban az idoben ~70 korul volt a 12es soret :roll:
Fortitu írta: 2025.04.02. 19:32 Nyilván ha csak a minősítés a cél, akkor nem vacakol az ember ilyen ugribugri dolgokkal. Akkor rapid, vagy gyorspont, aztán kész.
Belegondolva tényleg fura, hogy a sörétes így kikopott. Pedig a puskák is olcsóak, meg a lőszer se sokkal drágább, mint a 9es. Most 145Ft-ért vettük pl. Aztán mégis egy összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt ad, rendesen rúg, érezni az erőt, meg móka ahogy dőlnek a fémek, törnek a korongok, nem csak a papír lyukad valahol a távolban.
ingyom bingyom tálib-e?
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.02. 14:13

Egy Benelli és egy Winchester (?) csótár rugói.
Remington
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.02. 13:50 Úgy látszik a képen, hogy akkor még hosszabb volt a hajad Bel … ;)

Nem Sarah Connor? :-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Maci22hun írta: 2025.04.02. 19:42 A Benelli egy jó választás volt :)
Na jólvan azzal is vakaki jól jàrt az ország nyugati felében… ;) :lol:

Nem okozott csalódàst, remek fegyver. Imádom. Viszont moddolàs nèlkül csak hobbi-dinamikusra alkalmas. Mindent is ki szoktak benne cserélni ipschez :o màsképp esélytelen Léna Miculek tempóban quad-loadolni.

Számomra a legfàjóbb a tok kimaràsa lett volna. Mondom nem barmoljuk szét.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.04.02. 19:46Remington
Volt olyan pillanat, hogy összesen 2 Remington, egy Benelli és egy Winchester alkatrészei hevertek az asztalon… nem csoda hogy keverednek az emlékek 8-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

montecarlo írta: 2025.04.02. 13:33 Nagyon menőn néz ki ez a tár!
21 ill 19 darabos tárkapacitás 8-)
IMG_3228.jpeg
IPSCre sajnos egyik sem legal - de móka , drónelhárítás, steel challenge - a lehetőségek szinte korlátlanok
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Ez igen, tetszenek. Bel képén is érdekes, az meg oldalról nyitott

Petya357 írta: 2025.04.02. 22:25 21 ill 19 darabos tárkapacitás 8-)

IMG_3228.jpeg

IPSCre sajnos egyik sem legal - de móka , drónelhárítás, steel challenge - a lehetőségek szinte korlátlanok
Maci22hun
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Maci22hun »

:) Ez igaz, kérdés mire kell a puska. Szerintem nem nagyon van olyan sörétes ami az általad említett IPSC szint és az dobozból kivehető. A Beretta 1301 Comp Pro kimarása nagyobb, de azt is tovább marják. Én sem maratnám ki a Berettat (Benellit sem csináltattam meg), egyenlőre nem ott mennek el a másodpercek :)
Viszont mindegyik egy nagyon megbízható és tuningolható puska, ami profi kezekben egy komolyabb IPSC versenyen sem vall szégyent, közel gyári állapotban sem. :)
Petya357 írta: 2025.04.02. 22:16 Na jólvan azzal is vakaki jól jàrt az ország nyugati felében… ;) :lol:

Nem okozott csalódàst, remek fegyver. Imádom. Viszont moddolàs nèlkül csak hobbi-dinamikusra alkalmas. Mindent is ki szoktak benne cserélni ipschez :o màsképp esélytelen Léna Miculek tempóban quad-loadolni.

Számomra a legfàjóbb a tok kimaràsa lett volna. Mondom nem barmoljuk szét.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Maci22hun írta: 2025.04.02. 23:16 :) Ez igaz, kérdés mire kell a puska. Szerintem nem nagyon van olyan sörétes ami az általad említett IPSC szint és az dobozból kivehető. A Beretta 1301 Comp Pro kimarása nagyobb, de azt is tovább marják. Én sem maratnám ki a Berettat (Benellit sem csináltattam meg), egyenlőre nem ott mennek el a másodpercek :)
Viszont mindegyik egy nagyon megbízható és tuningolható puska, ami profi kezekben egy komolyabb IPSC versenyen sem vall szégyent, közel gyári állapotban sem. :)
+1
“Mindenre is” jó a Benelli. Hihetetlenül megbízható, sokoldalú, és igényes fegyver
IMG_3230.jpeg
Tompival már szinte komikusan hosszú, de ez csak az egyik arca a száz közül
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.02. 22:19 Volt olyan pillanat, hogy összesen 2 Remington, egy Benelli és egy Winchester alkatrészei hevertek az asztalon… nem csoda hogy keverednek az emlékek 8-)
A legszebb ünnepi teríték.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Van valakinek ilyen sörétes lőszer tartója, amit kölcsön tudna adni kipróbálásra? Soha nem használtam még ilyet, mielőtt esetleg rászórnék 100k-t, jó lenne élőben is látni. Köszönöm szépen!
Ghost shell holder.jpg
Ghost shell holder.jpg (35.29 KiB) Megtekintve 2456 alkalommal
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Fortitu írta: 2025.04.04. 19:02
Szia,

Par foto 2014bol home-made temakorben:
Kép
Kép

2012bol:
Kép

2011bol:
Kép

2010bol:
Kép
Kép
Kép

Bel
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

Fortitu írta: 2025.04.04. 19:02 Van valakinek ilyen sörétes lőszer tartója, amit kölcsön tudna adni kipróbálásra? Soha nem használtam még ilyet, mielőtt esetleg rászórnék 100k-t, jó lenne élőben is látni. Köszönöm szépen!
Ghost shell holder.jpg
a enyém petyanaál van beszélj vele hatha nem köll neki
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

google.com << vedocso bilincs
Fortitu írta: 2025.04.04. 19:02 Van valakinek ilyen sörétes lőszer tartója, amit kölcsön tudna adni kipróbálásra? Soha nem használtam még ilyet, mielőtt esetleg rászórnék 100k-t, jó lenne élőben is látni. Köszönöm szépen!
Ghost shell holder.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Köszi mindenkinek a tippeket!
qqriq írta: 2025.04.04. 21:08 google.com << vedocso bilincs
Igen, pont efelé keresgélek most. Keresni ilyet, ami pont jó méret, aztán kydex lapra rögzíteni. Akkor is jó lenne mondjuk egy minta. Azt nem tudod, mi az alkalmas méret/fajta?
Ez van, csóróság van, sajnálok 100k-t egy bolti szettre, ha nem muszáj. Aztán lehet muszáj, de még reménykedem...
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Fortitu írta: 2025.04.04. 21:32 Köszi mindenkinek a tippeket!

Igen, pont efelé keresgélek most. Keresni ilyet, ami pont jó méret, aztán kydex lapra rögzíteni. Akkor is jó lenne mondjuk egy minta. Azt nem tudod, mi az alkalmas méret/fajta?
Ez van, csóróság van, sajnálok 100k-t egy bolti szettre, ha nem muszáj. Aztán lehet muszáj, de még reménykedem...
Szerintem beballagsz egy villanyszerelési boltba, egy kilőtt sörétes lőszerrel, és próbálgass!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

mar meg nem mondom melyikkel csinaltam, tobb felet is probaltam. kicsit dremelzeni es holegfuvozni is lehet ha nem stimmel. egy 4es talan meg van valahol, megproballom eloszedni.
arra kell figyelni hogy a talpa eleg magas legyen vagy tavtartot kell hasznalni hogy a ujjad ala tudd csusztatni a soretnek.
ja es kydex helyett pom lemez az ocso megoldas :)
Fortitu írta: 2025.04.04. 21:32 Köszi mindenkinek a tippeket!
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

huzlak szankon :roll:
20as bilincs
20250405_172833.jpg
azt a bordat lecsiszoltam hogy konnyebben mozogjon
20250405_172920.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.04.05. 17:32 huzlak szankon :roll:
20as bilincs
20250405_172833.jpg
azt a bordat lecsiszoltam hogy konnyebben mozogjon
20250405_172920.jpg
Juhé!
szankon huz.jpg
szankon huz.jpg (137.66 KiB) Megtekintve 2307 alkalommal
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

tessek, ilyen:

tudom, nem szep a csiszolas, sorjas , de most igy sikerult
Fortitu írta: 2025.04.05. 18:21 Juhé!
szankon huz.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
brh562
Veterán
Veterán

azt hiszem legyértották Petya sport puskáját :)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.04.05. 18:58 tessek, ilyen:

tudom, nem szep a csiszolas, sorjas , de most igy sikerult
Tetszetős :)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

brh562 írta: 2025.04.20. 12:54

azt hiszem legyértották Petya sport puskáját :)

Aztat sajnos nem szabad mert full auto. De ilyet - igen ;)

IMG_3507.jpeg
Sajnos le kell szerelni hozzá a tárttörcsert, másképpen nem fér be. A sima Derya sörétesejen nincs ilyen úri huncutság, csak az IPSC változaton , a “narisörin” :mrgreen: van útban.
IMG_3508.jpeg
De civil, félautó fefyveres dobbal is jó móka lőni. Azt mondják 8-) 10 fém cél, es még mindig marad egy fél tár.
IMG_3506.jpeg
Rohadtul nem érdekel, ha vakakinek nem tetszik a dobtár elbevezés, és csigatárazik. Nekem dobtár, és kész. Csiga is OK, egyáltalán nem zavar, de hadd mondjam úgy, ahogy jólesik.
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Petya357 írta: 2025.04.20. 14:48 Rohadtul nem érdekel, ha vakakinek nem tetszik a dobtár elbevezés, és csigatárazik. Nekem dobtár, és kész. Csiga is OK, egyáltalán nem zavar, de hadd mondjam úgy, ahogy jólesik.
Ennél is dobtárat említ a szaki. Amúgy régi kedvencem 🙂.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Török vicc: hány ember kell egy sörétes puska szétszereléséhez? :lol:

IMG_3509.jpeg

A Buzsák Brutality 1100 lövéses, esős, 3 emver által nyúzós kétnapos Derya puskaszétrázós tortúra után három dologra jutottunk:

- egy ember - egy puska - ez pipa. 8-) Mert a) sokkal kisebb terhelés egy verseny alatt, és b) hiba esetén még mibdig ott van a B terv - elkérni a csapattársét
IMG_3511.jpeg
Fun fact: Komolyabb versenyzők ezt sokkal minőségibb fegyvereknél (S&W, Benelli stb) is nem csak hogy komolyan veszik, hanem ismerek olyanokat aki 2-3 ezer eurós minőségi fegyverből is hoznak egy tartalékot. Magyarán nem hogy nem osztoznak fegyveren, hanem van egy extra a csomitartóban.

- minden csavart meg kell tépni, és beragasztani - ez is pipa. A kék Loctite tette a dolgát. A felső képen - természetesen fegyvermester felügyelete alatt - éppen történik a nagy csoda, oktatással egybekötve.
Érdekesség, hogy a második példányon kb 150 lövés után még nyilván nem esett szét semmi (ez csak 600-700 lövés után következett be a multkor) de ugyanaz a két csavar lazult meg egy nagyon kicsit, ami az első példányon kritikus hibát okozott: a tárkioldó rögzítője, és a balodali biztosítókar rögzítője. Ezek x100 lövés után pontosan úgy kitekeredtek volna. :roll: Érthetetlen, hogy ha mi képesek vagyunk ezt detektálni, es orvosolni, akkor a gyártó miert nem? :?

- a tárak gagyik - tuningolni kell - ez csak részben pipa, de haladtunk, de jó lesz.
első ötből csak egy jó, 3 szenvedős, egy használhatatlan volt. Ez az arany botrányos. A második alomban háromból három jó tár. Örülünk.
A tuning: 2 szegmenst (1 teljes fordulat) lecsípni a beton kemény tárrugóból. Pont jó lesz. 4 szegmens (2 teljes fordulat) már sok, ne adja be az utolsó, tizediket a fegyverbe. Visszatoldani nem lehet :roll: ;) Majd csináltatok rugót, ha nem jó bele az AK tarrrugó ahogy az okosak mondták.

Nem baj, inkább kihasználatlan lehetőség -gyári kompenzátorról ugye korábban már kiderült, hogy az semmire se jó. Cserébe kegalább jó nafy . Gondoltam, egy ilyen ported choke még ha nem is segít sokat, de vakamit szer csak-csak, és legalább nem nagy es nem is nehéz.
IMG_3512.jpeg
Hát…. Nem. Nulla a hatása.

Pedig próbáltuk egymás után felváltva, a két Deryat gyors egymásutánban vállhiz véve (egyikben ported, másikban sima choke) - semmi, nulla. Mintha ott sem lenne. Túl alacsony a nyomás. Fortitu szerint talán 76mm-es, extra Magnum töltetnél érződhet valami.. talán. Majd teszteljük, de egyelőre az ítélet - ez a “porting” nem éri meg.

Sőt - szigorúan a tudomány érdekében ….
IMG_3513.jpeg

Szigorúan csak a teszt miatt :mrgreen: meglepő módon így is néha el lehet találni egy fémcélt, a sörétkosár szinte nyomjelzőként viselkedik :lol:
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Nem mintha, de miből gondolja bárki is, hogy egy sörétesen lenne hatása egy kompenzátornak? Mire végigér azon a hosszú csövön az az 1-2 gramm lőporgáz, már nulla nyomása marad. A sörétes lőszer nem egy 44-es magnum, vagy IPSC open töltetes 9 mm, a cső felénél már nincs nyomás. Ha lenne, nem lehetne papírvékonyságú a cső. Bezzeg egy jó kis golyós nitro express puska, abban van anyag.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.20. 22:13 Nem mintha, de miből gondolja bárki is, hogy egy sörétesen lenne hatása egy kompenzátornak? Mire végigér azon a hosszú csövön az az 1-2 gramm lőporgáz, már nulla nyomása marad. A sörétes lőszer nem egy 44-es magnum, vagy IPSC open töltetes 9 mm, a cső felénél már nincs nyomás. Ha lenne, nem lehetne papírvékonyságú a cső. Bezzeg egy jó kis golyós nitro express puska, abban van anyag.
Ehhez képest meglepően sok kompenzátort adnak el 8-) csak a a Deryahoz , csak gyáriból van háromféle. Viszik, mint a cukrot. Na ugye hogy nagyon is van értelme? :lol:

De az üzleti előnyöktől eltekintve, a gyakorlat is pontosan azt igazolja, amit az elméleted - az általam tesztelt kompenzátir megoldásoknak bizony kimutathatatlan a hatása. Egyszerűen nincs a csőtorkolatnál elég nyomás.

Méghogy “nem lehet mindenkit, folyamatosan átverni”. Lincoln nyilván még nem hallott, nem hallhatott a sörétes puska kompenzátorokról :roll:
IMG_3519.jpeg
De.. mindig van egy de. A sörétes hangtompító erezhetően csökkenti a visszarúgást. Az a kevéske gáz - mind belemegy. Ezt már kipróbáltam a (cryo-choke plusz rendszerrel felszerelt - mist csak olyan adapterem van) Benellivel, működik. Türelmetlenül várom a megrendelt mobil-choke adaptert, hogy a Deryaval is kipróbáljam
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Mossberg 500-am hosszú csöve vége fele portolt, parasztvakítás, ahogy te is/előttem is nyilatkozták, marketing anyagban jól mutat
Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.20. 22:13 Nem mintha, de miből gondolja bárki is, hogy egy sörétesen lenne hatása egy kompenzátornak? Mire végigér azon a hosszú csövön az az 1-2 gramm lőporgáz, már nulla nyomása marad. A sörétes lőszer nem egy 44-es magnum, vagy IPSC open töltetes 9 mm, a cső felénél már nincs nyomás. Ha lenne, nem lehetne papírvékonyságú a cső. Bezzeg egy jó kis golyós nitro express puska, abban van anyag.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Petya357 írta: 2025.04.20. 14:48
Rohadtul nem érdekel, ha vakakinek nem tetszik a dobtár elbevezés, és csigatárazik. Nekem dobtár, és kész. Csiga is OK, egyáltalán nem zavar, de hadd mondjam úgy, ahogy jólesik.
No, mi az, mi történt? ;)
WildBear23 írta: 2024.11.12. 13:42 Igen, erről ment itt is a diszkurzus; a dobtár angolul Drum magazine (dobtár), németül Trommelmagazin (dobtár), oroszul/ukránul
барабанный магазин (dobtár), lengyelül Magazynek bębnowy (dobtár), kínaiul 彈鼓 (dobtár), minden beszélt és írt, élő és holt nyelven dobtár, de mi! Mi nevezzük csigatárnak.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.04.21. 09:40 No, mi az, mi történt? ;)
Ebben a témában? Semmi. Megelőző csapás! :lol:

Mostanában gyakran futottam össze emberekkel, aki mindent jobban tud. A(z általában szerény) tudásukat jellemzően két dolog egyikére lehet visszavezetni:

- voltam katona . Azt hittem, hogy ez csak egy vicc, ameddig nem találkoztam ilyenekkel. Mint egy vígjátékban, akkora sületlenségeket allítanak :lol: csak senki sem nevet, nincs rejtett kamera. Amikor ellentmondásba keveredik, nem jön zavarba, hanem elmagyarázza hogy civilként te ezt egyszerűen nem értheted meg.

- még fiatal, ezért mindent tud. :lol: Határozottsággal pótolja a félismereteinek a hézagait. Hja, 25 évesen még én is tudtam mindent ;) azóta szorgalmasan, sokat tanultam, illetve folyamatosan tanulok, és érdekes módon egyre kevesebbet tudok. Az a nagyon kevés, amit tudok, viszont nagyrészt személyes tapasztalatokra épül, nem jutyúb videóban mondta Pistike.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2025.04.21. 09:58 Ebben a témában? Semmi. Megelőző csapás! :lol:

Mostanában gyakran futottam össze emberekkel, aki mindent jobban tud. A(z általában szerény) tudásukat jellemzően két dolog egyikére lehet visszavezetni:

- voltam katona . Azt hittem, hogy ez csak egy vicc, ameddig nem találkoztam ilyenekkel. Mint egy vígjátékban, akkora sületlenségeket allítanak :lol: csak senki sem nevet, nincs rejtett kamera. Amikor ellentmondásba keveredik, nem jön zavarba, hanem elmagyarázza hogy civilként te ezt egyszerűen nem értheted meg.

- még fiatal, ezért mindent tud. :lol: Határozottsággal pótolja a félismereteinek a hézagait. Hja, 25 évesen még én is tudtam mindent ;) azóta szorgalmasan, sokat tanultam, illetve folyamatosan tanulok, és érdekes módon egyre kevesebbet tudok. Az a nagyon kevés, amit tudok, viszont nagyrészt személyes tapasztalatokra épül, nem jutyúb videóban mondta Pistike.
Valójában, helyesen az "háztár" kéne legyen!
Mer' ugyi belül télleg egy csiga van (ha nem inkább egy összetekeredett kelgyó). A csiga pedig miben lakik? Házban! Ezt onnan tudom, hogy vótam is, meg vagyok is katona.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

Ezt lehet inkább a sportlövészetibe kéne írni, de itt jött elő, és végülis itt is helyénvaló.

Ported choke:
igazi előnye abban van (és ezt ki is próbáltuk, megjegyzést lásd később), és van aki eleve ezzel reklámozza, hogy a cső végén ahogy a lőporgázok maradéka elillan a lyukakon, kicsit lelassítja a sörétkosarat (míg a sörét nagy része tehetetlenségénél fogva a már megkapott sebességgel halad tovább közben). Így a széleken elkószáló, megnyomorodó, lemaradó sörétszemeknek egy kicsit több tere marad “a rajban” maradni. Ergo a sörétszemek mintázata jobban konvergál az egyenletes eloszláshoz, és nem lesz a széleken elkószált 1-2 sörétszem. Ez pedig sokat segít abban, hogy a találat pontos legyen, és as korong (ha a patternen belül van) igenis eltörjön, ne csak amolyan “szélezős” 1-2 sörétszemes találat legyen, amitől lehet el se törik. Dinamikus lövészetben hasonlóan, a popper esetén ha a patternen belül van, biztosan dől a cél, nem csak peng.

Megjegyzés: nem minden lőszerrel jött elő. Teauge ported choke-ot próbáltam 74cm-es csőből, és a Rio 12/70, 24 gr-os 7,5-ös lőszernek szépen javította a szórásképét. A Clever Pro Extra Evo meg a sima choke-al is szép szórásképet adott, oda felesleges volt.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sparrow írta: 2025.04.21. 13:11 Ezt lehet inkább a sportlövészetibe kéne írni, de itt jött elő, és végülis itt is helyénvaló.

Ported choke:
igazi előnye abban van (és ezt ki is próbáltuk, megjegyzést lásd később), és van aki eleve ezzel reklámozza, hogy a cső végén ahogy a lőporgázok maradéka elillan a lyukakon, kicsit lelassítja a sörétkosarat (míg a sörét nagy része tehetetlenségénél fogva a már megkapott sebességgel halad tovább közben). Így a széleken elkószáló, megnyomorodó, lemaradó sörétszemeknek egy kicsit több tere marad “a rajban” maradni. Ergo a sörétszemek mintázata jobban konvergál az egyenletes eloszláshoz, és nem lesz a széleken elkószált 1-2 sörétszem. Ez pedig sokat segít abban, hogy a találat pontos legyen, és as korong (ha a patternen belül van) igenis eltörjön, ne csak amolyan “szélezős” 1-2 sörétszemes találat legyen, amitől lehet el se törik. Dinamikus lövészetben hasonlóan, a popper esetén ha a patternen belül van, biztosan dől a cél, nem csak peng.

Megjegyzés: nem minden lőszerrel jött elő. Teauge ported choke-ot próbáltam 74cm-es csőből, és a Rio 12/70, 24 gr-os 7,5-ös lőszernek szépen javította a szórásképét. A Clever Pro Extra Evo meg a sima choke-al is szép szórásképet adott, oda felesleges volt.
Köszi Spartow, ez tök jó infó - saját fegyverrel és lőszerrel ellenőrzöm! Akad még nagyméretű kartondoboz az almáriumban… ;)

Dinamikusban a popper dőlni fog - pályaépítéskor a kalibrációs eljárás alapja, hogy cilinderrel, 28 grammos 2,5m söréttel is le KELL dőlnie. Ha nem döl le, az nem azon a néhány szemen fog mulni.

A korongok már trükkösebbek, ha repül (IPSCben ez ritka) vagy mozgóra van elhelyezve (ez kifejezetten gyakori!) akkor 15 méterről már pont kifoghatja az ember a lyukat a patternben.
IMG_3541.jpeg
A ritka kivételek egyike, amikor a fiamnak pont hogy jól jött a rajtól elkallódó sörétszem :lol: a bírók is megbámulták.
IMG_3530.jpeg
Hehe - ez már találatnak számít. A fém sokkal nsgyoba, de szigorúbb - dőlnie, esnie kell.

Arra jutottam, hogy az ilyen korongokat is tartalmazó pályákat jobb skeet (2.0mm, 9 vagy 9 1/2) söréttel lőni - több a sörét, sűrűbb a pattern, és HA a pálya többi része lehetővé teszi, akkor ráadasul tágabb szűkítéssel is . Normál estben trap löszert használunk (2.4mm, 7 1/2) - Fortituval korábban már nagyon tudományosan kikisérleteztük, hogy fémcélra jobb a nagyobb sörétszem, biztosabban leviszi nagyobb távolságról. Nyersz vele 2-3 méter extra hatótávot.

A másik igen gyakori helyzet, ahol veszélyes lehet akàr néhány leszakadó sörétszem, az a közeli no-shoot fémlap.
IMG_3532.jpeg
IMG_3532.jpeg (84.72 KiB) Megtekintve 1771 alkalommal
Ezeket néha csak a szentlélek tartja az állványon. Ráadásul a takarásnak használt, nagyon gyakori kék műanyag hordókon gurulatot is kaphat.
IMG_3531.jpeg
Gyakran hallom a kérdést, hogy mi ez az XY baromság, milyen élethelyzetet szimulál? Hát semmilyet. Kérem szépen ez egy SPORT. :roll: Méghozzá technikai sport. Aki rászánja az időt, hogy ilyen csacsiságokon gondolkodjon, az remélhetőleg kevesebb hibát követ el. 8-)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2025.04.20. 22:50 a gyakorlat is pontosan azt igazolja, amit az elméleted - az általam tesztelt kompenzátir megoldásoknak bizony kimutathatatlan a hatása. Egyszerűen nincs a csőtorkolatnál elég nyomás.
Szia,

Az altalam tesztelt mindket soretes kompenzatornak jol erezheto hatasa volt, es konkretan meg a ketto kozotti kulonbseget is lehetett erezni.

A semminel jol erezhetoen jobb, de a ketto kozul gyengebb maxround kompenzator:
KépKép

Es az erezhetoen meg jobb Kotroczo fele (amit sajnos! mar nem lehet kapni):
Kép

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2025.04.21. 18:02 Szia,

Az altalam tesztelt mindket soretes kompenzatornak jol erezheto hatasa volt, es konkretan meg a ketto kozotti kulonbseget is lehetett erezni.

A semminel jol erezhetoen jobb, de a ketto kozul gyengebb maxround kompenzator:
KépKép

Es az erezhetoen meg jobb Kotroczo fele (amit sajnos! mar nem lehet kapni):
Kép

Bel
Hol lehet ilyet kipróbàlni? Ha működik, akkor működik - elméletet oedig majd gyártunk hozzá 8-)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Kempanak van a szajgan egy maxrounds feltegla, majusban lesz rapid verocen valosziuleg nala lesz. ha meg nem akkor mondani kell neki hogy hozza ki.
Petya357 írta: 2025.04.21. 18:22 Hol lehet ilyet kipróbàlni? Ha működik, akkor működik - elméletet oedig majd gyártunk hozzá 8-)
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.04.21. 20:02 Kempanak van a szajgan egy maxrounds feltegla, majusban lesz rapid verocen valosziuleg nala lesz. ha meg nem akkor mondani kell neki hogy hozza ki.
Köszi szépen a tippet!

Kempát féltéglástul más fórumtars is ajálotta figyelmem e PÜben , úgyhogy ez jó iránynak tűnik 8-)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

azt azert ne feledd hogy a feltegla nem csokos,"bilinccsel" van rogzitve a csore.
Petya357 írta: 2025.04.21. 20:11 Köszi szépen a tippet!
Kempát féltéglástul más fórumtars is ajálotta figyelmem e PÜben , úgyhogy ez jó iránynak tűnik 8-)
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.04.21. 20:33 azt azert ne feledd hogy a feltegla nem csokos,"bilinccsel" van rogzitve a csore.
Nem külső menetes?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

regen volt de ugy remlik ket csavar szoritja ra
Petya357 írta: 2025.04.21. 22:38 Nem külső menetes?
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

IPSC pisztolyos OB prematch beszámoló + revolver tuning 2.0

Még egy biszbasszal több - a legújabb családtag egy TK moonclip töltő. Korábban sajnáltam rá a pénzt, 6 lövetű .45 ACPnál még kézzel is kényelmesen bepattintható volt a lőszer, de a nyolcosztású 9x19 moonclip sokkal keményebb, már lerohadt a kezem több 100 parát beleimádkozni a csillagokba. Jó vétel volt. Ilyet egyébként csinálni sem nehéz!
IMG_3640.jpeg
A 451 FRM (Fórum Revolver Magnum) 700+ Joulos Wildcat közösségi fejlesztésű lőszernek messze földre elért a híre - és a jelek szerint elsőbbséget is élvez .. ;)
IMG_3641.jpeg
A teljes revolveres mezőny az OBn :( ebbű’ nem lesz éremosztás. Többen viszont direkt a squadunkba regeltek , hogy lássanak ilyen kábojpisztojos csodát, ketten nem is első alkalommal teszik ezt - úgyhogy a jövőre való tekintettel még van remény. A forgós sporttarstól egy csomó trükköt ellesetem, + coachingoltak a tapasztaltabb lövők is - de szerintem így is jobb volt nálam. Egy szép (virtuális) ezüstre számítok , míg R.M.nek marad a megalázó utolsó előtti hely… :lol:
IMG_3636.jpeg
Megjegyzem Chronicus Magnumitis fórumtárs kedvéért, hogy a gúnya monokróm, illetve papagájtalan. ;)

Egy érdekes eset - egy kifejezetten ügyes, összeszedett ifjú hölgy (diák, NAVosnak tanúl - tök jó, hogy szinte minden versenyen látok ilyen fiatalokat!) éppen hogy meglőtte a fedezék mögül elő-előbukkanó mozgót, gratuláltunk is - de nem adták meg egyik találatot sem , mert gurulatból lett meg, és a “szabál az szabál” :roll: ezt nem is tudtam. A találatokon egyébként jól latszik hogy oldalazva ütötte át a lőlapot , az egyik repeszeket is produkált.
IMG_3583.jpeg
Egyik pályán annyira túlkombináltam a matekot, hogy a nagy izgalomban kimaradt egy popper - ez miss, +egy eljárási hiba is, innentől kb kuka a teljes verseny. :roll: Még szerencse, hogy ennek így most úgy sem volt igazi tétje, mert 2 fővel kb értelmezhetetlen a mezőny. Akkor is kár erte, mert nem ment rosszul.

Ahhoz képest, hogy Országos Bajnokság, meg minden, pálya oldalról azert nem volt egy atomvillanás . :roll: A Csongrádi lőter adottságai nem engednek meg több pályát, mint 8 , gondolom ezért is lett csak Level II - ez tényleg egy adottság, elfogadom. De nem csak “kilóra” volt kevés - a múltkor a BTKn és Ravazdon is szerintem kreatívabb volt a pályaépítés.

A szervezés, bírózás meg minden más tök profi volt, és azert a pályak sem voltak gagyik - mert csak-csak kaptunk Cooper-alagutat:
IMG_3638.jpeg
És egy db remek 32 lövéses, REVOLVERBARÁT :lol: palyát is (16 IPSC papír cél - 4x8 lövéses logikai egységekre könnyen bontható elosztásban).
IMG_3589.jpeg
Ezt lőttem utoljára, ráadasul utolsó lövőként - ami méltó lezárása volt egy jó hangulatú pre-matchnek. 8-)

A verseny után - mert előtte nem mertem kockáztatni :roll: egy rutinos és jófej fegyvermester aki pont arra járt , beletette a revolverembe a korábban sokpénzért beszerzett DAO Apex sütést - tényleg érezhetően jobb lett! Bírói felügyelettel qrvagyorsan belelőttem a hegyoldalba 3 csillagnyit - 3x8 =24 lövés - a tuning utáni minősegellenőrzes. nem csetteg, megbízható, legalábbis S&B gyari lőszerrel. Kicsit tartottam tőle.. Lájk! Ez a cucc sajnos KELL egy versenyfegyverbe, ezért is használja mindenki. De S&W ide, meg Performance Center oda - egy kisker áron kétszáz eurós versenysütés valahogy nem fér bele a fegyver 2000 Eurós új árába :? és külön meg kell venni.
IMG_3637.jpeg
Az eredeti DA/SA kakas (2 részben, nem tudom hogy hívják azt a kis szutykot mellette :roll: ) , ütőszeg, ütőszeg rugó, és billentyű rugó
IMG_3632.jpeg
A tuning DAO kakas (ez egyben van) , ütőszeg (állítólag könnyebb), ütőszegrugó (sokkal lágyabb - ez mindenképpen kell az új kakashoz) , es két billentyű rugó, amiből csak az egyiket választja ki a felhasználó. A zöld az carry/duty (ez is puhább, mint a gyári!), a nemzöld az Competition - (ez még puhább) A fegyver ezennel elvesztette a SA sütés képességet, cserébe szabad szemmel is lathatóan, újjal jól kitapinthatóan jobb lett a DA sütése. Trollkodásból majd lövök vele valami klasszikus pontot, pl 100 méteres sziluettet - mert a GyPhezbtúl hosszú a csöve - szerintem így is nagyon pontos marad. 8-)
IMG_3633.jpeg
Hazafele úton Csongradból kötekező kegyhely Kiskunfékegyházán:
IMG_3631.jpeg
Továbbá Kecskemét környékén gyanús volt nekem egy nagyonsvájci falunév - Helvécia .. 🤔 - csak nem a SIG is épít majd gyárat a CZ mellé??? :lol:
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Petya, köszönjük a beszámolót, motiváló a lelkesedésed, csak így tovább!

Csak a lingvisztika kedvéért, a "papagályruha" kifejezést (kifejezetten ly-nal), itt, a fórumon olvastam, nem saját találmány...
brh562
Veterán
Veterán

IMG_3633.jpeg

Hazafele úton Csongradból kötekező kegyhely Kiskunfékegyházán:

IMG_3631.jpeg

Továbbá Kecskemét környékén gyanús volt nekem egy nagyonsvájci falunév - Helvécia .. 🤔 - csak nem a SIG is épít majd gyárat a CZ mellé??? :lol:
[/quote]

milyen érdekes a cég neve vastag illetve vékony betükkel írva...
HCZoli
Veterán
Veterán

IPSC OB

Hozzászólás Szerző: HCZoli »

Az én IPSC OB-m:

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: IPSC OB

HCZoli írta: 2025.04.27. 20:55 Az én IPSC OB-m:

Gratulálok a dobogóhoz! Prodban aztán tényleg nem lehet azt mondani, hogy nem lett volna kemény a mezőny - eljött az ország színe java. Riszpekt!

A magamféle “vízben mozgóknak” mindig jó látni, hogy mire képes egy tényleg jó lövő. Ilyenkor az ember újra átéli a versenyt, látja a saját hibáit, és minden pályánál vagy elégedetten nyugtázza hogy jól hajtotta végre, vagy tátja a száját hogy jé ez eszembe sem jutott. Egyrészt a squadtársaknak vagy eszébe jutott, vagy nem, másreszt az FPV nézet az, amit ha ott vagy, még akkor, élőben sem látsz a másik szemével.

Köszi, hogy megosztod a fórumon is a videóidat. Ha ettől csak egy embernek megjön hozzá a kedve - már megérte. 8-)

DVC
HCZoli
Veterán
Veterán

Re: IPSC OB

Hozzászólás Szerző: HCZoli »

Petya357 írta: 2025.04.27. 22:24 Gratulálok a dobogóhoz! Prodban aztán tényleg nem lehet azt mondani, hogy nem lett volna kemény a mezőny - eljött az ország színe java. Riszpekt!

A magamféle “vízben mozgóknak” mindig jó látni, hogy mire képes egy tényleg jó lövő. Ilyenkor az ember újra átéli a versenyt, látja a saját hibáit, és minden pályánál vagy elégedetten nyugtázza hogy jól hajtotta végre, vagy tátja a száját hogy jé ez eszembe sem jutott. Egyrészt a squadtársaknak vagy eszébe jutott, vagy nem, másreszt az FPV nézet az, amit ha ott vagy, még akkor, élőben sem látsz a másik szemével.

Köszi, hogy megosztod a fórumon is a videóidat. Ha ettől csak egy embernek megjön hozzá a kedve - már megérte. 8-)

DVC
Köszi.

Minden nyilvános videóm szabadon osztható... (ugye nem vagyok nagyon aktív itt a fórumon).
Jópár hibám nekem is volt benne, de kb azt sikerült elérni, amit terveztem.
Válasz küldése