Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

gvass1 írta: 2025.04.14. 15:07 Hááát, ööö sztem ez nem így van.

Mire a fegyver kimozdulna, egy revolvernél is kireppent már a lövedék. A te logikád alapján a legpontosabb mesterlövészpuskák sem forgó-tolózárasak lennének, hanem öntöltők. De nyilvánvalóan nem azok.

Az olimpiai precíziós számokban az öntöltő lukasztógépek elterjedésének inkább oka IMHo a lejjebbre került csőtengelyvonal (kisebb felcsapódás/kevésbé fárad a lövő), a dobozba beférésen belül sokkal jobban variálható markolat- és csősúly-kialakítás, és persze az is, hogy nem kell a beállást/fogást megtörve a kakast kézzel felhúzogatni, mert azt a zármozgás elvégzi minden lövésnél.
A klasszikus itthon jelen lévő pontlövész szám a 20/10 lövés 20/10 perc alatt, ez nemzeti szám. Ilyen pontlövészet sem az olimpián sem a világbajnokságokon nincs. Az ISSF égisze alatt van a stenderd pistol verseny (20+20+20) itt elég nehéz az utolsót forgóval lőni, van a 25m pistol (30+30) itt lehet a gyorsat forgóval lőni, de macerás. A szabadpisztolyt nem lehet forgóval.
A dobozba beférés miatt is a forgó esetében a markolatot nem lehet jól kidolgozni ha a maximális cső méretét kihasználjuk.
Tokmányos Lomposzaurusz
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.04.14. 15:16 Kézben fogva gyakorlatilag nem számít. Ha letámasztod valami stabilhoz a fegyvert, akkor számít.
Saját tapasztalatom az, hogy 25 méteren egy kézzel lőve sokat számít az, hogy mindig ugyanolyan erővel fogjam a fegyvert. 1-2 cm változás is előfordul ha nem ugyanaz a fogási erő.
Tokmányos Lomposzaurusz
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Zsotrám írta: 2025.04.14. 10:18 Pont a hétvégén jöttem rá, hogy lehet jobb ha inkább nem 9 mm-es pisztollyal kezdek. Egyszerűen még rángatom a fegyvert, nem ismertem ki eléggé az elsütőbillentyű útját sem és a légzéstechnikám sem kifinomult. Bár amikorra változtattam a módszeren: azaz az elsütőbillentyű útjára fókuszáltam úgy sokkal jobb eredményeim születtek.

Érdemes lenne lehet inkább revolverrel lőnöm? Ott azért S.A.-ben sokkal egyszerűbb a lövészet. (Visszaemlékezve életem első élménylövészetén is a .38 Special szerelmese voltam, sztem a legjobb lőszer főleg amatőröknek.)

Golyóssal, illetve sörétessel mindig sokkal jobbakat lőttem, tulajdonképpen mindennel aminek váltámasza van.
+1 a 22 pisztolyra
+1 a .38 Special revolverre

Sokan ezekkel tanultunk meg lőni.

A pontlövészet egyik csapdája, hogy a lövő pontos lesz, de örökké lassú marad. Ezért amikor már megy a 10 centis kör 10 méterről amit Gvass leírt, akkor érdemes bevezetni valami dinamizmust. Pl Steel, vagy Rapid shooting. Ezekkel megtanulsz gyorsan, és elfogadhatóan pontosan - a kettőt egyszerre.

Ha mar mindkettő megy 22-essel, lehet beletenni a craftot, és 9x19-cel ugyanezeket.

DVC - ez volt a Practical Shhoting és a Modern Tecnique alapelve, amikor úgy 50 + éve kitalálták.

Diligentia - Pontosság
Vis - Erő
Celeritas - Gyorsaság (igen, AZT a Celeritast sem véletlenül hívják úgy ;) )!

A modern dinamikus pisztolytechnika - tökmindegy, hogy ez IPSC, IDPA, Cowboy Action shooting vagy akár a a TEK kiképzése - ezt a három dolgot tartja tövbbé kevésbé egyensúlyban. Eltaláljuk a célt, (D), meghozzá igazi fegyverrel amin odab.sz, (V) meghozzá gyorsan (C)

A pontlövészet jelenlegi firmája erősen ritualizált, és teljesen más filozófiát követ. A pontosság az egyedüli szempont, minden ennek van alárendelve. Sok versenyszámban szinte korlátlan idő áll rendelkezésre (1 perc/lővés = szinte korlátlan) , és a fegyverek - pisztolyhoz képest - enerváltak - 22 LR, vagy .32 S&W Wadcutter - olimpiai számokban ez már a “nagykaliber”.

Vannak pontban is kikacsintások a “DVC irányba” - gyorsponton csak 5 mp/lövés, gyorstüzelő pisztollyal asszem csak 3 mp -, komolyabb kaliberek használata nagyksl sziluetten mert kicsitől nem borul a fémcél, miegymás - de a filozófia alapvetően a pontosságot helyezi előtérbe, a masik kettő rovására.

Mi a közös a kettő irányzatban, a pontves a dinamikusbsn? A pontosság. Ezért értek egyet Gvass1-el - nincs olya verzió ahol nem kell legalább valamennyire, elfogadhatóan pontosan lőni, ezért érdemes ezzel kezdeni.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.14. 15:38 Vannak pontban is kikacsintások a “DVC irányba” - gyorsponton csak 5 mp/lövés, gyorstüzelő pisztollyal asszem csak 3 mp -, komolyabb kaliberek használata nagyksl sziluetten mert kicsitől nem borul a fémcél, miegymás - de a filozófia alapvetően a pontosságot helyezi előtérbe, a másik kettő rovására.
A gyorstüzelőnél 5 külön célra kell egy kézzel 8, 6 és 4 másodperc alatt 5 lövést leadni.
A standard pistol versenyszámban ugyan úgy egy kézzel, 8a lőlapra, 25 méterre, az utolsó 4x5 lövést, ötönként 10 másodperc alatt kell leadni. Nem egyszerű:)
Tokmányos Lomposzaurusz
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2025.04.14. 15:38 Mi a közös a kettő irányzatban, a pontves a dinamikusbsn? A pontosság. Ezért értek egyet Gvass1-el - nincs olya verzió ahol nem kell legalább valamennyire, elfogadhatóan pontosan lőni, ezért érdemes ezzel kezdeni.
Szia,

Teljesen egyetertve egy apro kiegeszites, hogy itt szombaton linkeltem: kezdo sportlovoknek:
"Első "igazi" lépésként .22-es pisztollyal (vagy revolverrel) tanuljunk meg pontot lőni. Kb jussunk el addig, hogy a célfeketét eltaláljátok"

Bel
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

bel írta: 2025.04.14. 16:49 Szia,

Teljesen egyetertve egy apro kiegeszites, hogy itt szombaton linkeltem: kezdo sportlovoknek:
"Első "igazi" lépésként .22-es pisztollyal (vagy revolverrel) tanuljunk meg pontot lőni. Kb jussunk el addig, hogy a célfeketét eltaláljátok"

Bel
Meglep, higy még nem írta be senki, de a dinamikusra belépőnek egy sas airsoft versenyen való részvétel tökéletes kezdés.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

bel írta: 2025.04.14. 16:49 Szia,

Bel
Én is azt javaslom, hogy akármit is akar versenyezni az ember, vagy csak a fegyverkezelést akarja megtanulni, feltétlenül sima klasszikus pontlövészettel kezdjen.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Vizimalac írta: 2025.04.14. 15:28 Saját tapasztalatom az, hogy 25 méteren egy kézzel lőve sokat számít az, hogy mindig ugyanolyan erővel fogjam a fegyvert. 1-2 cm változás is előfordul ha nem ugyanaz a fogási erő.
Itt van a kutya elásva. Számít, erzem, és erre oda is figyelek amikor pontot lövök. De…

a) dinamikus lövőnek 1 cm 25 méteren (kb 3 mm 7 méteren) egyáltalán nem materiális b) az általam ismert lövők nagy része egyszerűen nem tud így lőni, mint Te.

1 cm 25 méteren az egy teljes köregység pontlövőnek, amin verseny múlhat (és múlik) de csak kerekítési hiba egy dinamikus lövönek, vagy nem nagymester szinten lövő pontlövőnek.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Vizimalac írta: 2025.04.14. 15:57 A gyorstüzelőnél 5 külön célra kell egy kézzel 8, 6 és 4 másodperc alatt 5 lövést leadni.
A standard pistol versenyszámban ugyan úgy egy kézzel, 8a lőlapra, 25 méterre, az utolsó 4x5 lövést, ötönként 10 másodperc alatt kell leadni. Nem egyszerű:)
Ez igen.tenykeg nem könnyű.

Viszont minden relatív. Igen, ebben a versenyszámban a Sok Diligentia mellett van szabad szemmel latható Celeritas is, a Vis-t meg hagyjuk, huszonkettes… :)

A dinamikus lövők néhány tized másodperces spliteket lőnek. 9x19-nél kisebb kaliber egyaltalán nem engedélyezett

Tegnapi versenyen egy 12 lövéses pályát lőttek tobben is 10 mp alatt. Komoly fegyverrel (9x19), úgy, hogy a célok közül volt, ami mozgott!, több métert futni is kelet, és csak 3 különböző helyről lehetett meglőni mindet, egy helyről nem látszott minden. Igaz, hogy két kézzel. Igaz, hogy az alfa zóna az kb egy vekni kenyér mérete. Ezt értem “egyensúly” alatt DVC elv alapján. Egyensúly.

Mindkettő nehéz, és egyik sem “jobb” vagy “rosszabb” - de teljesen más készségeket igényel a pontlövészet.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

AndyA írta: 2025.04.14. 12:46 Nyilván mindent lehet az extremitásokig fokozni, de itt most nem erről van szó.
Ebben az esetben én sem értek veled egyet.
Sparrow
Veterán
Veterán

Vizimalac írta: 2025.04.14. 14:13 A pontlövő számoknál az ISSF szabályzata szerint csak a szabadpisztoly lőhető egylövetű .22lr kaliberű pisztolyal (itt űl melletem az egyik MSSz nemzetközi bíró).Na az egy igazi vaddisznó pontlövő szám:).
Nem is azt mondtam, hogy szabályos. Csak hogy pontosabb lenne. De persze a gyors rész kivitelezhetetlen vele.

(Egyébként a nemzeti sportpisztoly számban ismertem olyat, aki blokkolta a szánt, és ismétlőként használta az mcm-et, kvázi egylövetűként…. az is kérdés ez mennyire volt szabályos, szerintem akkoriban még lehetett, de erre nem tudok válaszolni, valaki esetleg tudja?)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Fegyverfotózás (saját fotók)

viricsi írta: 2025.04.14. 18:38 Vessetek a mókusok elé, de nekem tetszik. (Alfa Para 6")
Alfa Para.jpg
Szíp! Gratula!

Mit lősz vele?

A teliholdban vetkőző klipszes táncoslányt (a full moon clip strippert :lol: ) adták hozzá, vagy külön vetted? Hol, mennyi?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2025.04.14. 18:43 Szíp! Gratula!

Mit lősz vele?

A teliholdban vetkőző klipszes táncoslányt (a full moon clip strippert :lol: ) adták hozzá, vagy külön vetted? Hol, mennyi?
Jár hozzá.

Amúgy krvajó cucc. Lőttem ilyennel csak stainlessben. Zsírfeka.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
viricsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: viricsi »

Petya357 írta: 2025.04.14. 18:43 Szíp! Gratula!

Mit lősz vele?

Pontra szeretném majd kipróbálni.
A töltőcsillagból három db tartozék volt, a többit külön vettem. Az utolsókat hoztam el a "haverok fegyverben"-ből, 5.200/db-ért. Fele annyiért etethető, mint a 357-es.
Gvass, láttam a videódat. :)
Most épp azon agyalok, hogy valami csőtár félét kéne alkotni a töltött csillagok tárolásához.
Sparrow
Veterán
Veterán

viricsi írta: 2025.04.14. 18:38 Vessetek a mókusok elé, de nekem tetszik. (Alfa Para 6")
Alfa Para.jpg
Nekem is tetszik! Gyorspontot lőttem párszor egy ilyennel kölcsönbe. Erőlködés nélkül lehetett vele feketén belül lőni. Ha valaki meg ezzel gyakorol eleve, szerintem bármi meglőhető vele.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2025.04.14. 18:04 Nem is azt mondtam, hogy szabályos. Csak hogy pontosabb lenne. De persze a gyors rész kivitelezhetetlen vele.

(Egyébként a nemzeti sportpisztoly számban ismertem olyat, aki blokkolta a szánt, és ismétlőként használta az mcm-et, kvázi egylövetűként…. az is kérdés ez mennyire volt szabályos, szerintem akkoriban még lehetett, de erre nem tudok válaszolni, valaki esetleg tudja?)
Holnap megkerdezem a biro munkatarsamat.
Tokmányos Lomposzaurusz
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Szép, szép, már csak a gumimarkolatot kellene Jerry Miculek-kapanyélre cserélni, nagyobb dobkioldót rakni rá, esetleg egy DA only sütést belerakni... Ja bocs, az Petya357 revolvere.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

viricsi írta: 2025.04.14. 19:21
Most épp azon agyalok, hogy valami csőtár félét kéne alkotni a töltött csillagok tárolásához.
Ez jól bevált (és létezik hatlövetűben) , de drága, és pontlövészethez tök felesleges.
IMG_3394.jpeg
Egy méter paracordra felfűzni? 🤔
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Petya357 írta: 2025.04.13. 07:27 Ezzel nincs semmi gond, csak legyen világos mit szererne a kolléga, nem pedig az, hogy TotoHU szerint mit szeretne. ;)
Igen, ráadásul ezzel a fajta kategorizálással az a baj, hogy azon felül hogy szubjektív, nem is konstans. Élethelyzettől függően változik azért a szenvedély intenzitása is.
Személyes példa: kb. 20 évvel ezelőtt nagyjából minden a fegyverekről szólt nálam. Komplett monománia tombolt, a barátaim kiakadtak hogy semmi másról nem lehet beszélni velem mint a fegyverekről.
Aztán a helyükre rázódtak a dolgok, és hiába nem ez a fókusz a mostani életszakaszomban, de azért egy jó lövészet még komoly merevedést tud előidézni :lol: , de legalábbis órákig tartó masszív "trigger happy" vigyorgást.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2025.04.14. 23:29
Személyes példa: kb. 20 évvel ezelőtt nagyjából minden a fegyverekről szólt nálam. Komplett monománia tombolt, a barátaim kiakadtak hogy semmi másról nem lehet beszélni velem mint a fegyverekről.
Aztán a helyükre rázódtak a dolgok
Nem tudtam, hogy ekkora a baj, remélem helyre jön még az életed.
:-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2025.04.14. 23:29
...és? Mi ezzel a baj? Nem értem.
weird.jpg
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

viricsi írta: 2025.04.14. 19:21 Most épp azon agyalok, hogy valami csőtár félét kéne alkotni a töltött csillagok tárolásához.
Érdekes, hogy hasonló problémákra mindig hasonló megoldásokkal kísérleteznek, nagyon hosszú időn át:
White Charging Magazine for Revolver.JPG
White Charging Magazine for Revolver.JPG (42.53 KiB) Megtekintve 3708 alkalommal
[A szabadalom linkje.]

Utóirat: ha legközelebb találkozunk, hozz egy töltőcsillagot! Kitaláltam valamit, még csak nem is bonyolult, de ha nem olyan a geometria mint képezelem, akkor ez csak egy ötlet volt.
viricsi
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.04.15. 11:56 Érdekes, hogy hasonló problémákra mindig hasonló megoldásokkal kísérleteznek, nagyon hosszú időn át:
White Charging Magazine for Revolver.JPG [A szabadalom linkje.]

Utóirat: ha legközelebb találkozunk, hozz egy töltőcsillagot! Kitaláltam valamit, még csak nem is bonyolult, de ha nem olyan a geometria mint képezelem, akkor ez csak egy ötlet volt.
Már készülőben az én ötletem alapszerkezete. Talán már este tudok róla egy fotót (vagy rövidke videót) csinálni. Ez természetesen még csak nyers verzió lesz. :)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

viricsi írta: 2025.04.15. 13:07 Már készülőben az én ötletem alapszerkezete. Talán már este tudok róla egy fotót (vagy rövidke videót) csinálni. Ez természetesen még csak nyers verzió lesz. :)
Ha “asztalon tartós”, és nem “testen hordós” kell, akkor valami ilyesmi a legegyszerűbb:
IMG_3411.jpeg
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.04.14. 21:52 Szép, szép, már csak a gumimarkolatot kellene Jerry Miculek-kapanyélre cserélni, nagyobb dobkioldót rakni rá, esetleg egy DA only sütést belerakni... Ja bocs, az Petya357 revolvere.
Még szerencse hogy ezt nem hallotam … 8-)

Ha így beszólogacc, tudod ki megy majd ki Kistarcsára megadni a tíz deka lőportartozásomat???

Tudod. L

Én.. kismérleggel, mint a drogdílerek :lol:
Poresz
Veterán
Veterán

viricsi írta: 2025.04.15. 13:07 Már készülőben az én ötletem alapszerkezete. Talán már este tudok róla egy fotót (vagy rövidke videót) csinálni. Ez természetesen még csak nyers verzió lesz. :)
Abból kiindulva, hogy egy műszaki problémára hasonló megoldások szoktak születni, kíváncsi vagyok a Te megoldásodra.
Töltőtárcsa tár és gyorstöltő.JPEG
1. Kell egy cső. Belső átmérőjét nyilván a töltőtárcsa legynagyobb átmérője határozza meg. A hosszát a lőszerek teljes hossza és a töltőtárcsát kívánt száma is meghatározza.
2. Kell egy nyomó csavarrugó. Esetleg egy nyomókupak (a rajzon nem szerepel), aminek hossza ökölszabály szerint az átmérő másfélszerese (ne forduljon el és ékelje ki önmagát). Ennek hosszával, vagy a nyomó csavarrugó teljesen összenyomott hosszával kell növelni a cső hosszát (amelyik nagyobb).
3. Kell egy fenék, amin a csavarrugó feltámaszkodik, egyben a szerelhetőséget is biztosítja. Ha szerencsénk van, boltban kapható ilyen zárócsavar. Ha nincs: esztergálunk, és marunk rá két lapolást a csavarkulcsnak. A menet és a menetkifutás hosszával kell növelni a cső hosszát. Ez legalább a menetemelkedés ötszöröse.
4. Kell valami, ami megakadályozza, hogy a nyomó csavarrugó a betöltött töltőtárcsát kilője. Ez félkörben egy perem, ami karomként belekapaszkodik a töltőtárcsa szélébe. A megvalósíthatóság szempontjából itt kritikus, milyen méretekkel rendelkezik a töltőtárcsa. Esztergálás esetén a csőnek, mint előgyártmánynak olyan falvastagsággal kell rendelkeznie, hogy maradjon anyag ennek.

Használat (ha a rajzból nem nyilvánvaló): a lőszereket a dob furataiba kell illeszteni, majd a gyorstöltőt megfelelő irányban elmozdítva a töltőtárcsát ki kell húzni belőle.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

viricsi írta: 2025.04.14. 19:21 Pontra szeretném majd kipróbálni.
A töltőcsillagból három db tartozék volt, a többit külön vettem. Az utolsókat hoztam el a "haverok fegyverben"-ből, 5.200/db-ért. Fele annyiért etethető, mint a 357-es.
Ezt felfűzni egy övre, aztán kész. Ha nem akarod viselni, akkor is egyben lehet mozgatni egy jó nagy adag töltött csillagot.
https://www.ebay.com/itm/202807966119
viricsi
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.04.15. 18:40 Abból kiindulva, hogy egy műszaki problémára hasonló megoldások szoktak születni, kíváncsi vagyok a Te megoldásodra.
Töltőtárcsa tár és gyorstöltő.JPEG

No, kérem, megszültem az én elgondolásom "null szériás" darabját. Működőképes a dolog. :)
A képeken talán követhető, hogy két besliccelt 40-es PVC cső és egy gyorstok melegragasztós házasítását hoztam össze. A Sliccelésben ujjal tudom feltolni a töltött csillagokat, amiből így kétszer öt darabot lehet a tokba tenni.
Tok0.jpg
Tok1.jpg
Tok2.jpg
Tok3.jpg
Tok4.jpg
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Tök jó lett!
viricsi írta: 2025.04.15. 19:43
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

viricsi írta: 2025.04.15. 19:43
Nem lenne könnyebb, gyorsabb levenni egy közepén átmenő rúdról?🤔
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
viricsi
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2025.04.15. 21:39 Nem lenne könnyebb, gyorsabb levenni egy közepén átmenő rúdról?🤔
Ezt átgondolom. Tetszik az ötlet. :)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

IMG_3414.jpeg
IMG_3413.jpeg
viricsi írta: 2025.04.15. 21:42 Ezt átgondolom. Tetszik az ötlet. :)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.16. 00:01 IMG_3414.jpegIMG_3413.jpeg
Pont így!
Próbáltál ilyet használni?
Milyen?
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

jó ha van írta: 2025.04.16. 09:39 Pont így!
Próbáltál ilyet használni?
Milyen?
Nem, csak feltűnt amikor keresgéltem.

végül ezt választottam:

https://www.doublealpha.biz/daa-magneti ... lip-holder

Van 6 lövetű 45 ACPés és 8 lövetű 9x19 változatban is.

A kerdés mindig az kell, hogy legyen - mire kell?

Hordani? Vagy IDPA sport? Kényelmes, és jól rejthető kell, hogy legyen.

IPSC? Minel könnyebb legyen hozzáférni, mindig ugyanúgy. Nem fontos a meret.

Gyurspont, pont, hobbilövészet, vagy csak hogy legyen mert miért ne - IMHO felesleges egyáltalán az övre tenni, legalábbis ez csak nice to have - tök jó az asztalra tehető tartó is, sőt, hú de milyen gyorsnak sem kell lennie. Viszont férjen bele minél több! Ne csak egy, vagy két férőhelyes legyen

Más igényekhez más moonclip tartó az ideális. SzVSz.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

BRFK hiradó

Azutolsó két napban egy teljes évnyi adag interakcióm volt a kékekkel 8-)

Tegnap tárolóhely ellenőrzés megvolt, minden OK. Költöztem, és mindkét taroló helynél “szintet léptem”
1) Kültéri (pince) tárolóhely lőszerelemre elfogadták a Bauhausis irattároló szekrényt, 2 polccal .furtam az oldalába lefuvó lyukakat, a 3 “rekesz” (por, fekete por, csapi) között fém polc az elválasztó. Nem volt lecsavarozva. Nekem azért volt fontos, mert mivel nem lakott a helyiség, ezért 10kg lőpor és 25 000 csappantyú a felső limit. A korábbi nyomi 2 kiló lakásban található megoldás nekem sajnos nem elég. Ugyanitt gyári, kis löszerelem tároló eladó. 8-)

2) fegyverszoba is OK. Egyetlen vita arról szólt, hogy legyen külön szekrény a lőszernek is - egyszerűbb volt beleegyezni, mint vitatkozni . :? Szerintem pedig egy zárható szobában OK a lőszer a polcon, csak fegyver szekrényben - el is van különítve, be se lehet jutni csak úgy mert rácsos az ajtó mint a Csillag börtönben - de okos vagyok és engedtem, és véletlenül volt plusz szekrényem (nevezhetjük női megérzésnek…) és megszületett a DEAL.
Vonulószilgálatos riasztót csak megkérdezték, teszt nem volt. Ronda és haszontalan villogó-vijjogó kültéri dobozt hiába szereltem fel - nem érdekelt senkit.
Előre szóltak a Yardon, hogy komplex ellenőrzés lesz - fegyverek, fegyverszámok, engedélyek (a lőszertöltő is!), rajtengedély. Sportorvosi - mindent is néztek.
Egyébként tök normális volt mindkét ellenőr.

Ma pedig mentem beíratni a narancssárga török IPSC sörétest, fegyverismereti vizsga papír átvenni, lövészetvezetői papír igényelni.
3) Komoly bonyodalmakat okoztam, mert nem hoztam el egy papírt, el kellett húznom érte, ez megakasztotta a gépezetet, de példásan kezelték a stresszhelyzetet, 3 úgyintéző szetdobta a feladatokat egymás között, és eliteződött. Egyresz extra jófej volt mindenki, odatették magukat - és ez menő. másreszt nagyon szerettek volna ebédelni, ez is motivált mindenkit ;)

Összességében - örülünk, Vincent. Neveztetek jó jobbágynak, takonygerincű megalkuvónak, aki a barnakönyvedt mindenre hajlandó - de alapvetően ki vagyok békülve a mostani helyzettel. És végre van fegyverszobám. Mex újonnan is összerakhat nekem egy BTSt 200 lövetű duplacsigatárral :lol:
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.16. 20:48
2) fegyverszoba is OK. Egyetlen vita arról szólt, hogy legyen külön szekrény a lőszernek is - egyszerűbb volt beleegyezni, mint vitatkozni . :? Szerintem pedig egy zárható szobában OK a lőszer a polcon, csak fegyver szekrényben - el is van különítve, be se lehet jutni csak úgy mert rácsos az ajtó mint a Csillag börtönben - de okos vagyok és engedtem, és véletlenül volt plusz szekrényem (nevezhetjük női megérzésnek…) és megszületett a DEAL.
Ne haragudj, ez nem tudom honnan jött neked, a jogszabály egyértelműen előírja a lőszerek zárt szekrényben tárolását, nem csak az elkülönítést.
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

zora írta: 2025.04.16. 21:12 a jogszabály egyértelműen előírja a lőszerek zárt szekrényben tárolását
Fegyverszobán BELÜL?
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

G.D írta: 2025.04.16. 22:09 Fegyverszobán BELÜL?
c) *  a lőszert a működőképes lőfegyvertől elkülönítve, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott dobozban, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni.

Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

Ha találsz a jogszabályban bárhol olyat, ami ez alól kivételt tesz, beidézed, elfogadom.
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

zora írta: 2025.04.16. 22:16 c) *  a lőszert a működőképes lőfegyvertől elkülönítve, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott dobozban, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni.
A fegyverszoba nem egy padlóhoz rögzített, számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott doboz már önmagában is?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

pogessor írta: 2025.04.17. 00:07 A fegyverszoba nem egy padlóhoz rögzített, számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott doboz már önmagában is?
Hát, pontosan ez volt az elmélet. A gyakorlat pedig az, hogy szó szerint értelmezik a jogszabályt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.17. 06:10 Hát, pontosan ez volt az elmélet. A gyakorlat pedig az, hogy szó szerint értelmezik a jogszabályt.
És ezt teljesen helyesen is tették.

Pont nem odahallucinálni kell vmit, hanem elolvasni pontosan mi áll benne.

(Ha az értelmetlen, túlhaladott, illogikus - nos, akkor pedig kezdeményezni kell a megváltoztatását.)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.04.17. 06:17 És ezt teljesen helyesen is tették.

Pont nem odahallucinálni kell vmit, hanem elolvasni pontosan mi áll benne.

(Ha az értelmetlen, túlhaladott, illogikus - nos, akkor pedig kezdeményezni kell a megváltoztatását.)
Mi az hogy az hogy igazuk van? Gvass1 eladta a lélket a Yardnak!!!! :mrgreen:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.17. 07:36 Mi az hogy az hogy igazuk van? Gvass1 eladta a lélket a Yardnak!!!! :mrgreen:
Értem a tréfát, csak ...:-))

De vegyük már észre: a fő gond az igrenddel jellemzően pont az, _ha_ NEM tartják be a jogszabályokat, hanem valami képzelt, megszokásból ("ígyszoktuk") eredő hülyeséget követelnek meg, vagy valami belső körlevél alapján intézkednek. Kiskirályságonként eltérően.

Ha betű szerint alkalmazzák, az (ha szar is a jogszabály) legalább kiszámítható valami.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

pogessor írta: 2025.04.17. 00:07 A fegyverszoba nem egy padlóhoz rögzített, számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott doboz már önmagában is?
Szia,

Ha ez a fizikailag letezo fegyverszoba, aki mi a jogi ertelemben vett fegyverszoba?

Reszletesebben: valamiben tarolod a loszert, es szerintem ezt a valamit fegyverszobaban kell tartani (ha sok loszert akarsz). Tehat ha a fegyverszobat nevezed doboznak, akkor kell kore meg egy fegyverszoba, amit fegyverszobanak nevezel.

Es ez kivetelesen meg logikus is, hiszen igy a betoreshez dupla biztonsagi zarat kell attorni, ami nyilvan duplazza az idot, ami jelentosen noveli a kockazatot, ami tarsadalmi erdek.

Bel
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Valld be ilyen elképzelés volt a fejedben a fegyverszobád belsejésől.
kep.png
Petya357 írta: 2025.04.17. 06:10 Hát, pontosan ez volt az elmélet. A gyakorlat pedig az, hogy szó szerint értelmezik a jogszabályt.
"..."
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

zora írta: 2025.04.16. 22:16 c) *  a lőszert a működőképes lőfegyvertől elkülönítve, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott dobozban, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni.

Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

Ha találsz a jogszabályban bárhol olyat, ami ez alól kivételt tesz, beidézed, elfogadom.
ja a lőszer a szekrényban puskák a falon :):)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

direkt csinálod, mi?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

TurboP írta: 2025.04.17. 08:55 Valld be ilyen elképzelés volt a fejedben a fegyverszobád belsejésől.
kep.png
Bevallom. 8-)

De a jogszabály mást mond. Zorának es Gvassnak van igaza. Pofa lapos, megcsináltam, kaptam is jegyzőkönyvet hogy MEGFELELT. Örülünk.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Petya357 írta: 2025.04.17. 11:38 Bevallom. 8-)

De a jogszabály mást mond. Zorának es Gvassnak van igaza. Pofa lapos, megcsináltam, kaptam is jegyzőkönyvet hogy MEGFELELT. Örülünk.
...Vincent. :-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.04.17. 11:40...Vincent. :-)
Nana, nekem it ne bizalmaskodjon! Önnek - Vega Úr.

Aki egy kő alatt töltötte volna az utolsó 20+ evet, esteleg túl fiatal hozzá, az eredeti:

8-)
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.04.17. 07:34 Megint gyarapodott az egyeneshúzású választék a vadászok számra!
Új, könnyített Steel Action vadászpuska: HSL
Lazán kapcsolódik: kinek mi a tapasztalata az egyenes húzású tolózárakkal?

Olyan jól hanzik, hogy ezeket csak két ütemben kell mozgatni a forgó-tolózárasok négy üteméhez képest, ezért gyorsabb velük ismételni. - Ehhez az elmélethez képest a gyakorlat az, hogy nem érzem gyorsabbnak (nem mértem), és csak virtuális a két ütem: mert (számomra) eszméletlen zavaró a reteszelés nyitásának és zárásának az érezhetően elkülöníthető érzete.

A Mannlicher M1895-ök zárát - annak a kettőnek-háromnak, amikhez szerencsém volt - konkrétan ki kellett tépni a helyükről.
Blaser és Mauser M25: jobbat vártam. - Más kérdés, hogy a fizikai-műszaki korlátok miatt mennyire lehet jobb?
Még a "svájci óraműnek" kikiáltott Schmidt-Rubin K31-től sem ájultam el.

GoZs egyszer kezembe adott egy SMLE-t a filmgyárban: instant függő lettem…

Egy forgó-tolózáras szerkezet az valahogy… "Őszinte". Nem ígéri, hogy jobb: és mégis jobb.

Érdekes, hogy a félautomata fegyverek zárát kézzel mozgatva nem érzem az említett zavaró különbséget. Ennek magyarázatát a helyretolórugóban vélem felfedezni: van egy ellenállás - a rugó előfeszítése -, aminek a leküzdéséhez annyival nagyobb erő kell, hogy "maszkolja" ezt az érzetet.

Viszont kezdek gyanakodni, hogy a pump-action fegyvereknél is ugyanezt érzem, pedig ott nincs helyretolórugó.
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

Poresz írta: 2025.04.17. 12:30 Lazán kapcsolódik: kinek mi a tapasztalata az egyenes húzású tolózárakkal?

Olyan jól hanzik, hogy ezeket csak két ütemben kell mozgatni a forgó-tolózárasok négy üteméhez képest, ezért gyorsabb velük ismételni. - Ehhez az elmélethez képest a gyakorlat az, hogy nem érzem gyorsabbnak (nem mértem), és csak virtuális a két ütem: mert (számomra) eszméletlen zavaró a reteszelés nyitásának és zárásának az érezhetően elkülöníthető érzete.

A Mannlicher M1895-ök zárát - annak a kettőnek-háromnak, amikhez szerencsém volt - konkrétan ki kellett tépni a helyükről.
Blaser és Mauser M25: jobbat vártam. - Más kérdés, hogy a fizikai-műszaki korlátok miatt mennyire lehet jobb?

Egy forgó-tolózáras szerkezet az valahogy… "Őszinte". Nem ígéri, hogy jobb: és mégis jobb.

Érdekes, hogy a félautomata fegyverek zárát kézzel mozgatva nem érzem az említett zavaró különbséget. Ennek magyarázatát a helyretolórugóban vélem felfedezni: van egy ellenállás - a rugó előfeszítése -, aminek a leküzdéséhez annyival nagyobb erő kell, hogy "maszkolja" ezt az érzetet.

Viszont kezdek gyanakodni, hogy a pump-action fegyvereknél is ugyanezt érzem, pedig ott nincs helyretolórugó.
GIF-94bf20faef64fdd92f97d688c6ed7810.gif
GIF-94bf20faef64fdd92f97d688c6ed7810.gif (5.69 MiB) Megtekintve 3220 alkalommal
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Poresz írta: 2025.04.17. 12:30 Lazán kapcsolódik: kinek mi a tapasztalata az egyenes húzású tolózárakkal?
Csak Blasert próbáltam. Tök jó, és valóban picit gyorsabb ismétlést tesz lehetővé. Viszont az előny kicsi. ahol lehet félautomatával vadászni, ott nincs az égvilágon semmi értelme. A hagyományokhoz görcsósen ragaszkodó szegmensbek pedig nem eleg tradicionális. Ezért rétegtermék marad.

Blaser - ha neked nem elég jó, akkor veled van a baj :lol: bitang jó fegyver platform, nagy kár, hogy a sznobizmus szimbólumává vált, sok hülye kizárólag szert veszi, mert minddnki tudja hogy drága. :roll:

De a belbecs és a külcsín attól még - szerintem - ott van. Ha igazán menő műszaki megoldásokon szeretnél fingreszeni, akkor nem is az egyenes húzású zárat, hanem a sütést érdemes megnézni egy Blaseren. Egészen innovatív.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Mauser 25 - egy csoda!

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Mauser 25, nemrég jelent meg.

Egyáltalán nem érdekelt ez a fegyverkategória. Youtube sokat elém dobta, Fehován megrángattam, ha már ott jártam.

Annyira finom volt az érzet, hogy többször visszamentem kipróbálni. A négyszeres árú Blaserek a fasorban sem voltak ehhez képest, oda-vissza próbálgattam egymás után őket.

mlaca
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: mlaca »

gvass1 írta: 2025.04.17. 11:08 direkt csinálod, mi?
kéne? :P
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

mlaca írta: 2025.04.17. 22:38kéne? :P
Nem tudom. Nem néztem meg. Szerintem Gvass1 sem.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Ha gyors ismétlés fontos szempont (hajtásokon sokszor az!), akkor alsó kulcsos.
Ne hallgass a huhogókra, szerintem egyik sem vadászott sokat ilyen szerszámmal.
A 30-30-asimmal 200 m-ig nincs szükség célpont áthelyezésre, 50 m-re belőve, 100-on pár centit magasat lő, 150 körül pontra lő, 200-on esik kb 15 cm-t. Az még az őzbe is simán belefér. A nehezebb, 170 gr-es lövedékről írok. De lőttem vele disznót (90 kg-os volt) 267 m-ről. Na, azt már nagyon durva léggyel, gerinc vonalra célozva. De gerincen is lőttem, tűzben rogyott.
Ettől függetlenül, esti lesvadásztra forgó-tolózárast használok. Itt nagyon ritkán van szükség, vagy lehetőség gyors ismétlésre. De cserkelésre, hajtásra nekem az alsó kulcsosok a nyerők.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.04.17. 23:06 azt már nagyon durva léggyel, gerinc vonalra célozva. De gerincen is lőttem
Szia,

Mi az a legy?

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

bel írta: 2025.04.18. 12:21 Szia,

Mi az a legy?

Bel
Az autocorrect áldásos hatása...?
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Valakinek van arról konkrét tudása, hogy a régi Winchester Defender és az új SX szériás puskák choke-jai csereszabatosak-e?
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

Mi az a legy?

Bel
Régies elnevezés célgömbre/ nyílt irányzékra. Valamilyen vadászirodalomban olvastam, talán épp Kovács Lászlótól.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Mi az a legy?

Bel
Szia Bel!

A célgömböt hívták így. Durva légy: célgömb hegye az irányzék éle felett. Távolabbi lövésekhez.
Finom légy: ennek ellenkezője.
Így a belövési (manapság magyarul zeroing) távolságtól lényegesen eltérő távra lehet nyílt irányzékkal lőni, célpont áthelyezés nélkül. De ezt nyilván nagyon jól tudod. Ami a lényeg: a kifejezés tök jól és röviden leírja a lényeget. A mi nyelvünkön.😉
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.04.18. 12:25 Az autocorrect áldásos hatása...?
Távolról sem 😁
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

VIDEÓAJÁNLÓ: Melyik revolver pontosabb hadi töltettel? – Pietta, Uberti, eredeti 1861 Navy revolver

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/videoa ... -revolver/

Kép
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.04.18. 22:14 Szia Bel!

A célgömböt hívták így. Durva légy: célgömb hegye az irányzék éle felett. Távolabbi lövésekhez.
Finom légy: ennek ellenkezője.
Így a belövési (manapság magyarul zeroing) távolságtól lényegesen eltérő távra lehet nyílt irányzékkal lőni, célpont áthelyezés nélkül. De ezt nyilván nagyon jól tudod. Ami a lényeg: a kifejezés tök jól és röviden leírja a lényeget. A mi nyelvünkön.😉
Szia,

Koszi!

Bel
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

zora írta: 2025.04.18. 19:58 Valakinek van arról konkrét tudása, hogy a régi Winchester Defender és az új SX szériás puskák choke-jai csereszabatosak-e?
nemtom mi számít réginek, meg újnak, de a kedvedért megnéztem: ezek kompatibilisek
Csatolmányok
winik.jpg
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

szöged írta: 2025.04.19. 18:20 nemtom mi számít réginek, meg újnak, de a kedvedért megnéztem: ezek kompatibilisek
Köszönöm, rendes vagy!
A régit az USA gyártmányú 1200/1300-ra, az újat a Török SXP-re értettem.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Guntopia Debrecenben - ismeri valaki?
Poresz
Veterán
Veterán

zora írta: 2025.04.19. 21:38 Guntopia Debrecenben - ismeri valaki?
Akkor már ketten kérdezzük: a közeljövőben szeretnék ismeretséget kötni velük. Banánisztánban válogathatok(!) az SMLE-k között.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.04.19. 22:16 Akkor már ketten kérdezzük: a közeljövőben szeretnék ismeretséget kötni velük. Banánisztánban válogathatok(!) az SMLE-k között.
Vagy akár ha volna olyan vonal (kerskedő?), aki segít a fővárosba juttatni a holmit.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Igen. Szuper a boltjuk, rendkívül megbízhatóak és segítőkészek. A férj angol, hatalmas tudással egy csomó fegyverről, a felesége magyar. Voltam náluk, Peter-rel óriásit dumáltunk. Vettem tőlük puskát, netről. Amikor BP-re kellett mennem, oda hozták a Gyöngysorba, hogy úgyis kell pár vasat műszakiztatni, miért ne lehetne aznap...
Van náluk elöltöltős is, meg lőpor, meg csapi, meg mindenféle klassz cucc. Nagyon profik!
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

szöged írta: 2025.04.19. 18:20 nemtom mi számít réginek, meg újnak, de a kedvedért megnéztem: ezek kompatibilisek
Az èn SXP Defenderemhez ilyenek a choke -ok
IMG_20250420_084401.jpg
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

Nagyon. Korrektek a nagy" csapppantyúválság" idejèn voltam náluk 600+ km. Járnak versenyekre az országban ott is össze lehet velük futni.
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

sama írta: 2025.04.20. 08:53 Nagyon. Korrektek a nagy" csapppantyúválság" idejèn voltam náluk 600+ km. Járnak versenyekre az országban ott is össze lehet velük futni.
Szintén +1, ugyanezért voltam náluk! Abszolút korrektség, nem verték az egekbe az árát. (Lásd Geco 9mmRK riasztópatron.)
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

jajjj imádom őket :) Szilvi olyan szetszort , de mindig segít és amit mond az van is :) érdemes lemenni van egy turi ládájuk :):)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Ebben a videoban egy fegyverszakerto elmagyarazza miert nem ernek semmit a sorozatlovo fegyverek
https://www.youtube.com/shorts/7dTJ_igV ... ture=share
ingyom bingyom tálib-e?
viricsi
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.16. 00:01 IMG_3414.jpegIMG_3413.jpeg
Hála a remek tippeknek ma összebarkácsoltam 2-es béta verziós töltőcsillag tartót. Ez is működőképesnek tűnik. Van még rajta munka, de rohannom kell dolgozni. Addig szárad a festék. :)
Tok1.jpg
Tok2.jpg
tok3.jpg
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

viricsi írta: 2025.04.21. 15:56 Hála a remek tippeknek ma összebarkácsoltam 2-es béta verziós töltőcsillag tartót. Ez is működőképesnek tűnik. Van még rajta munka, de rohannom kell dolgozni. Addig szárad a festék. :)
Tok1.jpg
Tok2.jpg
tok3.jpg
Woah! Ez menő! 👍

Ha majd meglesz a végleges verzió, vállalsz ilyesmit kereskedelmi alapon?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

viricsi írta: 2025.04.21. 15:56 Hála a remek tippeknek ma összebarkácsoltam 2-es béta verziós töltőcsillag tartót. Ez is működőképesnek tűnik. Van még rajta munka, de rohannom kell dolgozni. Addig szárad a festék. :)
Tok1.jpg
Tok2.jpg
tok3.jpg
Szép munka!
viricsi
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.21. 16:40 Woah! Ez menő! 👍

Ha majd meglesz a végleges verzió, vállalsz ilyesmit kereskedelmi alapon?
Köszönöm! :)
Nem vállalok ilyen munkát, mert lakótelep negyediken élek és szó szerint a kacatosból összetúrt cuccokból (jó lesz az még valamire) raktam ezt is össze. Nem tudnék még egy adagnyit összeszedni. :-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok!

Létezik idehaza olyan fegyverkészítő, aki
1. Képes is
2. Akarna is
3. Nem 3000 vagy még több euróert :o :roll:

Csinálni egy ilyet?
https://www.barbicanhistoricfirearms.co.uk/
Vagy

http://www.valkyriearms.com/delisle.html

Köszi
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.21. 18:56 Sziasztok!

Létezik idehaza olyan fegyverkészítő, aki
1. Képes is
2. Akarna is
3. Nem 3000 vagy még több euróert :o :roll:

Csinálni egy ilyet?
https://www.barbicanhistoricfirearms.co.uk/
Vagy

http://www.valkyriearms.com/delisle.html

Köszi

Szerintem, ha utánaszámolsz akkor a 3000 euró egy végtelenül baráti ár ezért.

Alapfegyver+tervezés+kísérletezés+kivitelezés+lepapírozás = mennyi munkaóra és pénz?

(főleg számlával, ahol 27% jaffa)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.04.21. 19:10 Szerintem, ha utánaszámolsz akkor a 3000 euró egy végtelenül baráti ár ezért.

Alapfegyver+tervezés+kísérletezés+kivitelezés+lepapírozás = mennyi munkaóra és pénz?

Köszi.

Eddig pontosan erre jutottam én is, csak nem tetszik a konkluzió. :roll: gondoltam hátha rosszul látom.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.04.21. 19:10 Szerintem, ha utánaszámolsz akkor a 3000 euró egy végtelenül baráti ár ezért.

De ha egyszer létszükséglet, akkor ezen nem szabad spórolni! :mrgreen:
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.21. 19:15 Köszi.

Eddig pontosan erre jutottam én is, csak nem tetszik a konkluzió. :roll: gondoltam hátha rosszul látom.
Figyu, vazze, a te címed a fórumon SCOUT! Lehet úgy is ejteni, hogy SKÓT, de az má' erős tájszólás... Bár ennek alapján jól ül! :lol:
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

https://guntopia.hu/product/de-lisle-carbine/
lecci szojj ha mesz erte mert nekem is kene par aprosag onnan :roll:
Petya357 írta: 2025.04.21. 19:15 Köszi.

ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.04.21. 19:58 https://guntopia.hu/product/de-lisle-carbine/
lecci szojj ha mesz erte mert nekem is kene par aprosag onnan :roll:
Úgy látom, akciós, most csak 2,7M (insider infó: mindeközben a tejjel felütött English Breakfast teámat az orromon keresztül köptem ki) :o
jó ha van írta: 2025.04.21. 19:53 Figyu, vazze, a te címed a fórumon SCOUT! Lehet úgy is ejteni, hogy SKÓT, de az má' erős tájszólás... Bár ennek alapján jól ül! :lol:
These faithful reproductions are made by The Shandwick Supply Company in Scotland and are the most accurate reproduction of this iconic rifle produced. This is a rare opportunity to own one of the most iconic rifles ever produced.

A név kötelez ;)
D.Szabi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: D.Szabi »

viricsi írta: 2025.04.14. 19:21 Pontra szeretném majd kipróbálni.
Nekem is Alfa Parám van pontra és én is azért választottam ezt amiért Te is. 1 éve és 2 hónapja van meg. Fél évig rángattam az elsütőbillentyűt SA-ban. Majd vettem pufferpatron otthon gyakorolni és pár hónap alatt eljutottam vele ide.
Csatolmányok
25m.jpg
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

D.Szabi írta: 2025.04.21. 20:18 Nekem is Alfa Parám van pontra és én is azért választottam ezt amiért Te is. 1 éve és 2 hónapja van meg. Fél évig rángattam az elsütőbillentyűt SA-ban. Majd vettem pufferpatron otthon gyakorolni és pár hónap alatt eljutottam vele ide.
Ez igazán szép egy 9x19 fegyverrel, gratulálok!

DAban milyen a sütése?
D.Szabi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: D.Szabi »

Petya357 írta: 2025.04.21. 20:25 Ez igazán szép egy 9x19 fegyverrel, gratulálok!

DAban milyen a sütése?
Köszönöm! Igyekszem.

Nagyon nehéz. Hasonlót tudok DA-ban lőni de utánna tropa az ujjam és ottmarad az ujjbegyemen az elsütőbillentyű nyoma. De könnyen meglehet, hogy gyenge a kezem, ujjam. Marokerősítő beszerzésén gondolkozok egy ideje.
viricsi
Fórumtag
Fórumtag

D.Szabi írta: 2025.04.21. 20:18 Nekem is Alfa Parám van pontra és én is azért választottam ezt amiért Te is. 1 éve és 2 hónapja van meg. Fél évig rángattam az elsütőbillentyűt SA-ban. Majd vettem pufferpatron otthon gyakorolni és pár hónap alatt eljutottam vele ide.
A napokban én is lőttem vele, de a markolat nagyon kényelmetlen volt, visszarugáskor a sátorvas ütötte az ujjamat. Nekem az SA sütés is igen kemény, ezzel nehéz vétlen lövést leadni. :) Tegnap átszereltem egy másik fa markolatot, majd meglátom az mennyire lesz jó.
Vissza a próbához. Az első képen a a megszokott, jobb kézből leadott lövések láthatók. A másodikon pedig egy balkezes. Én is megdöbbentem. Azért raktam át bal kézbe, mert ahogy írtam, kényelmetlen volt. Lehet, hogy át kéne állnom bal kézre? :) Az viszont egészen biztos, hogy jó ez a stukker.
A távolság tíz méter volt és egy A3 méretű lap volt a céltábla.
1.jpg
2.jpg
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

viricsi írta: 2025.04.21. 21:56 A napokban én is lőttem vele, de a markolat nagyon kényelmetlen volt, visszarugáskor a sátorvas ütötte az ujjamat. Nekem az SA sütés is igen kemény, ezzel nehéz vétlen lövést leadni. :) Tegnap átszereltem egy másik fa markolatot, majd meglátom az mennyire lesz jó.
Vissza a próbához. Az első képen a a megszokott, jobb kézből leadott lövések láthatók. A másodikon pedig egy balkezes. Én is megdöbbentem. Azért raktam át bal kézbe, mert ahogy írtam, kényelmetlen volt. Lehet, hogy át kéne állnom bal kézre? :) Az viszont egészen biztos, hogy jó ez a stukker.
A távolság tíz méter volt és egy A3 méretű lap volt a céltábla.
1.jpg
2.jpg
"Hát igen, azután jutottam ki az Olimpiára, amikor eszembe jutott, hogy én balkezes vagyok."
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Ez vajon milyen lehet? Fegyvergyátó és tervező képzés:

https://www.facebook.com/share/p/12FTWSRxsrD/
Screenshot_20250421_221201_Messenger.jpg
Poresz
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2025.04.21. 22:11 Ez vajon milyen lehet? Fegyvergyátó és tervező képzés:

https://www.facebook.com/share/p/12FTWSRxsrD/
Ezt csak akkor fogjuk tudni, ha valaki elvégzi.

Az pozitív, realitásokat figyelembe vevő dolog, hogy szakmérnöki képzés. Szóval nem kell másfél évnyi megélhetést gyűjteni előre.

A feltűntetett felelősről tudom, hogy két hallgatója is 3D-nyomtatott hangtompítós témát visz OTDK-ra. Szóval igyekeznek.

Mindenesetre ez már az utolsó pillanat, mert a szakma nagy öregei, akiket a BME Gépgyártástechnológiai tanszékén gyűjtöttek össze (fedés?), igencsak benne vannak a korban (és valaki már meg is halt). - Van egy olyan érzésem, pár dolgot újra fel kell találni, és egy kiesett 20-30 éves praxist kell pótolni.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.04.21. 22:08 "Hát igen, azután jutottam ki az Olimpiára, amikor eszembe jutott, hogy én balkezes vagyok."
Lőkiképzésben bevett szokás, hogy haladó szinten gyenge kézzel lövetnek, ugrásszerű javulást eredményezhet, amikor visszaveszed erős kézbe. A beidegződéseket segít ledobni.
Poresz
Veterán
Veterán

zora írta: 2025.04.21. 22:46 Lőkiképzésben bevett szokás, hogy haladó szinten gyenge kézzel lövetnek, ugrásszerű javulást eredményezhet, amikor visszaveszed erős kézbe. A beidegződéseket segít ledobni.
Kung-fu edző mesélte nekem, hogy amit gyenge oldallal gyakorlok, azt az erős oldal is tudni fogja.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

D.Szabi írta: 2025.04.21. 20:33 Köszönöm! Igyekszem.

Nagyon nehéz. Hasonlót tudok DA-ban lőni de utánna tropa az ujjam és ottmarad az ujjbegyemen az elsütőbillentyű nyoma. De könnyen meglehet, hogy gyenge a kezem, ujjam. Marokerősítő beszerzésén gondolkozok egy ideje.
Köszi az infót!

A jó hír:
A single action jól tuningolható. A 44 Mag Rugeremnek is kemény volt a DAja, de Zora fórumtárs felpolirizta, és fantasztikusan jó lett. Legalább is nálam jobb , és elég jó, hogy a 100 metres field pistol kupát csak sikerült hazavinni tavalyi sziluett OBról…

Ha csak pontot akarsz lőni, ez bőven elég, és egy jó fegyvermester meg tudja csinálni. Határozottan ajánlom. Lesz egy zseniális SA sütesű revolvered - Alfa áron.

A rossz hír:
A Double Action sajnos nem tuningolható könnyen, és jól. Lehet állítani a rugón, egeszen addig aneddig nem kezd csettegni, és ezt érdemes is megtenni - de kb itt a vége.
Ebből a szempontból nagy előnyben vannak a S&W revolverek, amikhez lehet kapni profi DA, DAO sütés kitteket - ezeket az Apex gyartja. Reszelni nem érdemes, a DAt sajna nagyon könnyű elrontani.

Még 1x köszi, hogy megosztjátok a tapasztalataitokat. Az Alfákról jó lenne minél többet hallani, mert megfizethető áron nincs túl sok lehetőség, és szubjektív érzésem szerint jobbak, mint a Taurusok.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.04.21. 22:46 Lőkiképzésben bevett szokás, hogy haladó szinten gyenge kézzel lövetnek, ugrásszerű javulást eredményezhet, amikor visszaveszed erős kézbe. A beidegződéseket segít ledobni.
Ember üti az ujját kalapáccsal. Járókelő kérdezi:
- More, ebben mi a jó??
- hát az, amikor melléütök …
:lol:

Szerinted ez a gyenge kezes képzési trükk puskával is működik? Minden morzsányi javulásra szükségem van sörétes dinamikus lövészetbem.. :roll:meg bármilyen puska lövészetben úgy általában.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.21. 23:00 Köszi az infót!

A jó hír:
A single action jól tuningolható. A 44 Mag Rugeremnek is kemény volt a DAja, de Zora fórumtárs felpolirizta, és fantasztikusan jó lett. Legalább is nálam jobb , és elég jó, hogy a 100 metres field pistol kupát csak sikerült hazavinni tavalyi sziluett OBról…

Ha csak pontot akarsz lőni, ez bőven elég, és egy jó fegyvermester meg tudja csinálni. Határozottan ajánlom. Lesz egy zseniális SA sütesű revolvered - Alfa áron.

A rossz hír:
A Double Action sajnos nem tuningolható könnyen, és jól. Lehet állítani a rugón, egeszen addig aneddig nem kezd csettegni, és ezt érdemes is megtenni - de kb itt a vége.
Ebből a szempontból nagy előnyben vannak a S&W revolverek, amikhez lehet kapni profi DA, DAO sütés kitteket - ezeket az Apex gyartja. Reszelni nem érdemes, a DAt sajna nagyon könnyű elrontani.

Még 1x köszi, hogy megosztjátok a tapasztalataitokat. Az Alfákról jó lenne minél többet hallani, mert megfizethető áron nincs túl sok lehetőség, és szubjektív érzésem szerint jobbak, mint a Taurusok.
A DA sütés tuning elég nagy szívás lehet. De azért az Alfáknak alapból kiváló sütése van, meg kellene nézni az adott példányt, hogy minden rendben van-e vele. Meg a pontlövészetre az nem ideális.

Az Alfa Para nekem is bejött, egy időben akartam sportnak, de volt egy olyan érzésem, hogy egy ponton túl egyszerűen nem tudok jobbat lőni vele. A 9x19 azért rugdos, nem az a finom döccenés, mint a .38-nál. És míg a korai Alfa Parák rövid dobbal, a tokkeretbe hosszan benyúló csővel készültek, addig a mostaniak a teljes hosszú dobot, .357 tokkeretet veszik alapul. Tehát a lövedék már szépen gyorsul, amikor beér az átmeneti kúppba. Jigy ez milyen hatással van a pontosságra nem tudom, de én lemondtam róla.
Ha valaki olcsón akar sokat lőni, annak tökéletes választás, megfejelve a clippes töltésselami elég menő.
De a .38 finomabb, .357 -tel meg igencsak jól variálható fegyvert kapunk.
Válasz küldése