Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Re: Glock vs mások

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

Petya357 írta: 2025.04.03. 13:46 Igen, ismerem a statisztikát. Versenyszámtól függően lehet10-35 -50 lövés/szám . Ez -reálisan - megvan 2 doboz lőszerből. (Az edzésre sajna nincs adat.).

Nem tudom, ki hol húzza meg a határt, évi 3 versenyt és 100 lőszert is nevezhetünk sportolásnak - de meg mindig nem érzem teljesen megalapozatlannak a korábbi kijelentésemet. 8-)
Én heti 3 alkalommal vagyok lőtéren átlagban alkalmanként egy óra nettó időt. Nagy átlagban heti 100 lövést adok le zömében .22lr-t. Van 10-12 lövész akikkel heti rendszerességgel találkozom gyakorlás közben.
Csak a statisztika kedvéért.
Tokmányos Lomposzaurusz
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Vizimalac írta: 2025.04.03. 15:34 Én heti 3 alkalommal vagyok lőtéren átlagban alkalmanként egy óra nettó időt. Nagy átlagban heti 100 lövést adok le zömében .22lr-t. Van 10-12 lövész akikkel heti rendszerességgel találkozom gyakorlás közben.
Csak a statisztika kedvéért.
+1

Tavaly 63 versenyen vettem reszt. Az utolsó 3-4 evben az átlag heti 1-re jön ki.
IMG_3233.jpeg
Ezek csak az MDLSZ versenyek, erre MSSZes is rájön, ami minimum 5 db, maximum 10 db évebte.

Edzeni sokkal kevesebbet szoktam, mint Te, havi 1-2-3 alkalom, nem több. Ráadásul mindez 8 külön szakágra szétkenve. Ez meg is látszik az eredményeken.

Én is ugyanazokkal az emberekkel találkozom mindig, pont ahogy írod. Az 5000-7000 vagy akárhány sportlövőből max pár százzal. Ők inkább a kivétel. A többiek hol vannak?

Nem hiszem, hogy pontbTe meg én jó, statisztikailag szignifikáns, reprezentatív példák lennénk 8-)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2025.04.03. 13:17
A median magyar SportLövő sem sportol, és valljuk be - lőni se nagyon szokott.
A sportot, ha nem versenyszerű, HANEM TISZTÁN ÉLVEZETBŐL VÉGZETT tevékenységként definiáljuk, ami a szabadidősport lényege, akkor szerintem nincs igazad.

Aki szívesen túrázik a természetben, mert szereti - az NEM sportoló, ha nem a Magyar Tájfutók és Természetben Gyaloglok Országos Hivatalos Elnökségi Rendszerének Szövetségi Vezérkarának Altagja és nem futja le a kötelező kéktúrát 2x évente?

Szerintem aki szereti a fegyvereket és hétvégén a telken lövöldözik párszázat légpuskával, vagy aki akár nem is barnakönyves, de lejár havonta 1x átlagban lőni egy lőtérre, vagy mondjuk csak elöltöltő örömlövész az nekem valahol ugyanúgy "ELVTÁRSAM", mind az, aki biciklisnadrágban és színes gúnyában, a legfrissebb hi-tech agyontuninngolt csoda-sportfegyverrel próbál érmet meg oklevelet szerezni n+1 hétvégéjét feláldozva.

Sőőőt, gyakran pont azt érzem, hogy pont a teljesítménykényszerből űzött élsport az, ami már nem sport, hanem szenvedés - szerencsére lövészetben (itthon) azért még jórészt nem itt tartunk. De mondjuk úszóknál, atletikában, küzdősportokban azért vannak erős kétségeim...
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.04.03. 16:30 A sportot, ha nem versenyszerű, HANEM TISZTÁN ÉLVEZETBŐL VÉGZETT tevékenységként definiáljuk, ami a szabadidősport lényege, akkor szerintem nincs igazad.

Aki szívesen túrázik a természetben, mert szereti - az NEM sportoló, ha nem a Magyar Tájfutók és Természetben Gyaloglok Országos Hivatalos Elnökségi Rendszerének Szövetségi Vezérkarának Altagja és nem futja le a kötelező kéktúrát 2x évente?

Szerintem aki szereti a fegyvereket és hétvégén a telken lövöldözik párszázat légpuskával, vagy aki akár nem is barnakönyves, de lejár havonta 1x átlagban lőni egy lőtérre, vagy mondjuk csak elöltöltő örömlövész az nekem valahol ugyanúgy "ELVTÁRSAM", mind az, aki biciklisnadrágban és színes gúnyában, a legfrissebb hi-tech agyontuninngolt csoda-sportfegyverrel próbál érmet meg oklevelet szerezni n+1 hétvégéjét feláldozva.

Sőőőt, gyakran pont azt érzem, hogy pont a teljesítménykényszerből űzött élsport az, ami már nem sport, hanem szenvedés - szerencsére lövészetben (itthon) azért még jórészt nem itt tartunk. De mondjuk úszóknál, atletikában, küzdősportokban azért vannak erős kétségeim...
Azvbiztos hogy aki szokott löni bármivel azt rendes ember, és pont lesz.rom hogy légpuskával, gumival, vagy élessel. Azt is, hogy ezt versenyen teszi vagy nem. Mindegyik formában jó móka!

Ehhez sem értek, de a sörösdoboz lövészet a kertben - szerintem - nem sport, hanem valami más. Élménylöveszet? Szabadidős tevékenyseg? Hobbi? Kerdezzük meg az AI-t 8-)
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

gvass1 írta: 2025.04.03. 16:30 A sportot, ha nem versenyszerű, HANEM TISZTÁN ÉLVEZETBŐL VÉGZETT tevékenységként definiáljuk, ami a szabadidősport lényege, akkor szerintem nincs igazad.

Egyetértek.
Nekem rekreáció a lövészet, szeretek versenyre menni (amikor időm engedi - sajnos, nem gyakran), és szinte mindegy, hogy hol végzek a mezőnyben.
(Azért persze örülök, hogy ha középmezőnynél feljebb.. ;-)

Soha nem leszek Péni, de nem is akarok Péni lenni. ;-)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Mi a sport? Mitől számít valami sportnak?

A sport olyan fizikai aktivitás vagy verseny, amely szabályok szerint zajlik, és célja általában a teljesítmény javítása, a szórakozás vagy a társas kapcsolatok erősítése. A sportok jellemzően mentális és fizikai kihívásokat egyaránt tartalmaznak, és résztvevői különféle készségeket fejlesztenek.

A sportot különböző szempontok alapján lehet meghatározni, de a legfontosabb jellemzők közé tartoznak:
1. Szabályok: A sportnak világos és elfogadott szabályai vannak, amelyek meghatározzák, hogyan kell játszani, hogyan lehet nyerni, és mi számít érvényes mozdulatnak.
2. Fizikai aktivitás: A legtöbb sport fizikai erőfeszítést igényel, legyen szó futásról, ugrásról, dobásról vagy bármilyen más mozgásformáról.
3. Verseny: A sportok gyakran versenyszellemben zajlanak, ahol a cél valamilyen mértékű győzelem vagy teljesítmény elérése.
4. Tudatos készségfejlesztés: A sport során a résztvevők folyamatosan fejlesztik készségeiket, technikájukat, stratégiájukat.

Nem minden fizikai aktivitás sport; például a testmozgás vagy a szabadidős játékok nem mindig felelnek meg a sport kritériumainak, mivel nem mindig tartoznak szigorú szabályokhoz vagy versenyszerűséghez.

Nemtom, hogy ez -e a frankó, de elég éltszerűen hangzik. 🤔Most ugye nem azba kérdés, hogy mi a jó és mi a rossz, hanem az, hogy mi a sport és mi a nemsport.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Ez már többször előjött. Szerintem itt inkább az lett volna az eredeti kérdés, hogy ki az, akit maga a lövészsport érdekel, meg ki az aki hobbilőni szeret. Rengeteg a hobbilövő, aki abszolút leszarja a versenyeket, eredményeket, meglövi az abszolút minimumot a minősítéshez, aztán hagyják békén. És ez szerintem JÓ dolog.
2024-ben nem tudom megmondani pontosan, de 35+ versenyen vettem részt. Egyszerűen élvezem ezt a részét is, most megtehetem, lehet pár év múlva nem.
Mégis, én egy elitista hülye dolognak gondolom lenézni azt, akit nem érdekel a sport része a lövészetnek. Teljesen torz a hazai kép, mivel nincs igazán definiált hobbilövészet, ezért mindenki vadásznak/sportlövőnek kell "hazudja" magát. Pedig a természetes arány az igenis az, hogy a lövészet, meg fegyverek iránt érdeklődők egy egészen pici szeletét érdekli a sport. Tessék megnézni az USA-t, hányan sportlőnek, és hányan rekreációs céllal, vagy mennyi ön és otthonvédélmi céllal tartott fegyverrel gyakorolgatnak?
Mást lenézni, mert mást szeret, vagy máshogy csinál valamit = szegénységi bizonyítvány.

Utolsó bekezdésedhez még egy megjegyzés: most a sörétes ipsc versenyen éreztem ezt, hogy húbasszus, ez már nem élvezet, ez már szenvedés. Megvan ennek is a szépsége, de más miatt. Nekem pl itt volt a határ, amit még végig tényleg élvezni tudok, másnak máshol.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Szerintem meg nem jó dolog, hogy ezt kell csinálni azért hogy párszor hobbi lőhessen az ember a saját fegyverével.
Miért csak sportolási cél van?
Sokan pontosan ezért nem állnak neki, (pedig lehet ha nem így kellene kezdeni akkor több sportoló lenne, mert megtetszik neki), de pl a sportorvosi szopatás, meg a többi, pár alkalomért nekem nem éri meg.

Fortitu írta: 2025.04.03. 16:58 Ez már többször előjött. Szerintem itt inkább az lett volna az eredeti kérdés, hogy ki az, akit maga a lövészsport érdekel, meg ki az aki hobbilőni szeret. Rengeteg a hobbilövő, aki abszolút leszarja a versenyeket, eredményeket, meglövi az abszolút minimumot a minősítéshez, aztán hagyják békén. És ez szerintem JÓ dolog.

Mégis, én egy elitista hülye dolognak gondolom lenézni azt, akit nem érdekel a sport része a lövészetnek. Teljesen torz a hazai kép, mivel nincs igazán definiált hobbilövészet, ezért mindenki vadásznak/sportlövőnek kell "hazudja" magát. Pedig a természetes arány az igenis az, hogy a lövészet, meg fegyverek iránt érdeklődők egy egészen pici szeletét érdekli a sport. Tessék megnézni az USA-t, hányan sportlőnek, és hányan rekreációs céllal, vagy mennyi ön és otthonvédélmi céllal tartott fegyverrel gyakorolgatnak?

"..."
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.03. 16:58 Ez már többször előjött. Szerintem itt inkább az lett volna az eredeti kérdés, hogy ki az, akit maga a lövészsport érdekel, meg ki az aki hobbilőni szeret. Rengeteg a hobbilövő, aki abszolút leszarja a versenyeket, eredményeket, meglövi az abszolút minimumot a minősítéshez, aztán hagyják békén. És ez szerintem JÓ dolog.
2024-ben nem tudom megmondani pontosan, de 35+ versenyen vettem részt. Egyszerűen élvezem ezt a részét is, most megtehetem, lehet pár év múlva nem.
Mást lenézni, mert mást szeret, vagy máshogy csinál valamit = szegénységi bizonyítvány.

Utolsó bekezdésedhez még egy megjegyzés: most a sörétes ipsc versenyen éreztem ezt, hogy húbasszus, ez már nem élvezet, ez már szenvedés. Megvan ennek is a szépsége, de más miatt. Nekem pl itt volt a határ, amit még végig tényleg élvezni tudok, másnak máshol.
+1
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TurboP írta: 2025.04.03. 17:21 Szerintem meg nem jó dolog, hogy ezt kell csinálni azért hogy párszor hobbi lőhessen az ember a saját fegyverével.
Sokan pontosan ezért nem állnak neki, (pedig lehet ha nem így kellene kezdeni akkor több sportoló lenne, mert megtetszik neki), de pl a sportorvosi szopatás, meg a többi, pár alkalomért nekem nem éri meg.
Félreértettél akkor. A hobbilövészet jó dolog, hogy valakit csak ez a része érdekel. Természetesen az lenne az ideális, ha nekik nem kellene bohóckodniuk ezekkel a dolgokkal.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Aztan olyan is volt hogy azert neztek le a meno lovok a csoreszeket mert nem susogos versenygunyaban versenyeztek vagy az egyszalbelnel kicsit vastagabbak voltak...
Fortitu írta: 2025.04.03. 16:58 Mégis, én egy elitista hülye dolognak gondolom lenézni azt, akit nem érdekel a sport része a lövészetnek.
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.04.03. 20:22 Aztan olyan is volt hogy azert neztek le a meno lovok a csoreszeket mert nem susogos versenygunyaban versenyeztek vagy az egyszalbelnel kicsit vastagabbak voltak...
Olyanom nincs is, most is farmerben, meg kapucnis pulcsiban toltam, a tárakat meg zsebből vettem elő :D
Ha téged fejben nem érdekel, akkor ez valóban egy non-issue. Persze bennem is megvolt azért ez, hogy alul vagyok öltözve, de miután minden és mindenki a sárban fetrengett, tényleg egyáltalán nem érdekelt.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.03. 21:10 Olyanom nincs is, most is farmerben, meg kapucnis pulcsiban toltam, a tárakat meg zsebből vettem elő :D
Ha téged fejben nem érdekel, akkor ez valóban egy non-issue. Persze bennem is megvolt azért ez, hogy alul vagyok öltözve, de miután minden és mindenki a sárban fetrengett, tényleg egyáltalán nem érdekelt.
+1

És még a leges-lesznobabb bicikliruhások (a túlnyomó többség márpedig egyáltalán NEM elitista) is instant elismeri a teljesítményt. Ez meritokrácia. Ha jó impact faktort lősz, akkor tisztelni fognak. Márpedig egészen jókat lőttél, egy fostömlő pillanatnyi állapotú közös fegyverrel ,amin kézszer is taktikai nagyjavítást kellett végrehajtani, hármunkra négy működőképes tárral. Ha ilyen körülmények között is tudsz teljesíteni, azt észreveszik.

Mindig, mindenhol vannak hülyék. Nem szabad vele fogalkozni, és nem számít mit gondol a törpe kisebbség. Ráadásul szerintem nagyon jól jártunk a honfitársakkal. Azert a tárkioldó hiba pálya közben és a Forma 1 pitbstop stílusban ráugranak egyszerre ketten is :!: es külön kérés nélkül megszerelik a fegyveredet - így ni:
IMG_3204.jpeg
között legfeljebb 1-2 perc telt el. Úgy, hogy start pozició - 3-as kondi, szerszámkészlet a táskában - volt mindenkinek :lol: Ha bárki is kinézne, akkor tuti nem így reagálna a sporttárs nyomorára.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.04. 08:04 A légfegyverek eléggé "jáccós" és olcsó dolgok ahhoz, hogy lehessen ilyennel próbálkozni. De élesben is csinálnak ilyesmiket?
Persze, mint az köztudott az Ubertinek meg a Piettának is voltak/vannak antikolt szerelt lőszeres történelmi lőfegyverei.

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

gvass1 írta: 2025.04.04. 09:02 Persze, mint az köztudott az Ubertinek meg a Piettának is voltak/vannak antikolt szerelt lőszeres történelmi lőfegyverei.

Kép
Történelmi fegyvernél OK.

De pl. 1911? Annál is simán elférne, van annyira "történelmi" a fegyver. Vagy abból csak újat gyártanak, gyártottak?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.04. 09:37 Történelmi fegyvernél OK.

De pl. 1911? Annál is simán elférne, van annyira "történelmi" a fegyver. Vagy abból csak újat gyártanak, gyártottak?
Na, szerinted? Gugli a barátod:-)

(Baszki, amúgy a 114 éves M1911 az nem történelmi fegyver?:-))
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

TurboP írta: 2025.04.03. 17:21 Szerintem meg nem jó dolog, hogy ezt kell csinálni azért hogy párszor hobbi lőhessen az ember a saját fegyverével.
Fortitu írta: 2025.04.03. 17:31 Félreértettél akkor. A hobbilövészet jó dolog, hogy valakit csak ez a része érdekel. Természetesen az lenne az ideális, ha nekik nem kellene bohóckodniuk ezekkel a dolgokkal.
+1, annyi kiegeszitessel, hogy egyetlen konkret dolgot emlitett TurboP, es a sportorvosival SENKINEK nem kellene szopnia, aki se nem profi, se nem olimpiai kerettag.

Bel
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

Nagyjából összeállt egy rég vágyot SP-01 is :) (Mex-nek ezúton is köszönet a behozatalért)
Találtam egy rövid LOK markolatpanelt a fiókban úgyhogy rácsavaroztam, a gyári lapos alu panelt mindenképp cserélni akartam mert túl keskeny volt a lapát kezeimhez. Így kellett egy tártölcsér is hogy kiadja, ezen próbáltam spórolni és eBay-ről rendeltem egy utángyártottat, sajnos az első része nem tökéletesen passzol a markolat kontúrjához, így belemegy a tár, de csőre tölteni nem lehet vele, így kénytelen leszek hozzácsiszolni, remélem működni fog...
Az egyenes elsütőbillentyűk nekem mindíg jobban feküdtek, így lett egy SAO konverzió is.
Csatolmányok
sp01.jpg
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

layman írta: 2025.04.04. 12:10 Nagyjából összeállt egy rég vágyot SP-01 is :) (Mex-nek ezúton is köszönet a behozatalért)
Találtam egy rövid LOK markolatpanelt a fiókban úgyhogy rácsavaroztam, a gyári lapos alu panelt mindenképp cserélni akartam mert túl keskeny volt a lapát kezeimhez. Így kellett egy tártölcsér is hogy kiadja, ezen próbáltam spórolni és eBay-ről rendeltem egy utángyártottat, sajnos az első része nem tökéletesen passzol a markolat kontúrjához, így belemegy a tár, de csőre tölteni nem lehet vele, így kénytelen leszek hozzácsiszolni, remélem működni fog...
Az egyenes elsütőbillentyűk nekem mindíg jobban feküdtek, így lett egy SAO konverzió is.
Gratula! Nagyon szép az a markolat! És ha javul tőle a fogásod, akkor még funkcionális is!

Mit szeretnél vele lőni? Hobbi? Pont? Dinsmikus?

Az első kettőnél lényegtelen, de ha az utobbit, ajánlok rá egy megnövelt biztosító kart is - mert a SAOval ugyebár csak cocked and locked tudsz indulni, és ott kelleni fog. A gyári is elmegy, de biztonságosabb, gyorsabb egy megnövelt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.04.04. 09:55 Na, szerinted? Gugli a barátod:-)

(Baszki, amúgy a 114 éves M1911 az nem történelmi fegyver?:-))
Téged könnyebb megkérdezni, mint a guglit. Úgyis ott van a lexikon a fejedben. :-D
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

Petya357 írta: 2025.04.04. 12:46 Gratula! Nagyon szép az a markolat! És ha javul tőle a fogásod, akkor még funkcionális is!

Mit szeretnél vele lőni? Hobbi? Pont? Dinsmikus?

Az első kettőnél lényegtelen, de ha az utobbit, ajánlok rá egy megnövelt biztosító kart is - mert a SAOval ugyebár csak cocked and locked tudsz indulni, és ott kelleni fog. A gyári is elmegy, de biztonságosabb, gyorsabb egy megnövelt.
Köszönöm!
HobbiPont :)
Igen, ez egy ShadowLine verzió volt, és alapból ilyen kb. használhatatlan méretű rajta a biztosító...
Ha dinamikusra váltok mindenképp cserés!
A markolatpanel kiszélesedő (palmswell) verzió, sokkal jobb a fogása
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Remington .22 LR Performance Wheelgun – csendes revolverlőszer
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/reming ... verloszer/

Kép
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Brownells.de-ről készül rendelni valaki?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

amcsibol tud valaki rendelni? tar kellene
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.04.05. 10:51 Brownells.de-ről készül rendelni valaki?
Mennyire sürgős? Nekem pár heten belül esedékes lehet, de csak akkor fogom tudni biztosra h kell-e rendelni.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.05. 11:23 Mennyire sürgős? Nekem pár heten belül esedékes lehet, de csak akkor fogom tudni biztosra h kell-e rendelni.
Nem sürgős. Beszéljünk.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

.22 LR hüvelyfenék leszakadása. Egy ismétlő puskában! Ha ez öntöltővel történik, még nagyobb a meglepetés.
Ha akarja, leírja az elsőkézből szerzett tapasztalatait es a fegyver típusát a topiktárs, akivel történt.
Mindig viseljünk szemüveget!
Screenshot_20250405_180141_Gallery.jpg
Screenshot_20250405_180141_Gallery.jpg (140.82 KiB) Megtekintve 3782 alkalommal
Screenshot_20250405_180203_Gallery.jpg
Screenshot_20250405_180203_Gallery.jpg (141.4 KiB) Megtekintve 3782 alkalommal
Screenshot_20250405_180212_Gallery.jpg
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

zora írta: 2025.04.05. 18:16 .22 LR hüvelyfenék leszakadása. Egy ismétlő puskában! Ha ez öntöltővel történik, még nagyobb a meglepetés.
Ha akarja, leírja az elsőkézből szerzett tapasztalatait es a fegyver típusát a topiktárs, akivel történt.
Screenshot_20250405_180141_Gallery.jpgScreenshot_20250405_180203_Gallery.jpgScreenshot_20250405_180212_Gallery.jpg
"22-eshez, papírra minek?"
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.04.05. 18:16 .22 LR hüvelyfenék leszakadása. Egy ismétlő puskában! Ha ez öntöltővel történik, még nagyobb a meglepetés.
Screenshot_20250405_180141_Gallery.jpgScreenshot_20250405_180203_Gallery.jpgScreenshot_20250405_180212_Gallery.jpg
Magtech... Azzal volt nekünk is ilyen, öntöltő pisztolyban. Öröm volt kiszedni a maradék hüvelyt a csőből...
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.05. 18:25 Magtech... Azzal volt nekünk is ilyen, öntöltő pisztolyban. Öröm volt kiszedni a maradék hüvelyt a csőből...
Én Lake Field puskában láttam Blazer-t elpöffenni. Ott szerencsére nem lett semmi nagyobb probléma. Régi (értsd: bőven csehszlovák) SB-vel is volt egy széria, amiben rengeteg hüvelyrobbanás volt, a kezemben is dobta el magát pár ilyen már. Illetve Blazer miatt egy ismerős puskája sérült már meg. Meg volt egy széria CCI Standardom, amiben a csett volt nagyon sok, egy steel versenyen még Bel mentett ki gyorsan egy doboz ajcsi lőszerrel, hogy egyáltalán a következő pályát értelmesen végig tudjam lőni.
Ha eleget lősz, akkor bele fogsz futni ilyenekbe, a 22LR a konstrukcióból kifolyólag hajlamosabb az ilyesféle hibákra. Komolyabb sérülést szemüveg viselése esetén viszont nem igazán tud okozni, a fegyver sérülése is extrém ritka.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.04.05. 18:34 Én Lake Field puskában láttam Blazer-t elpöffenni. Ott szerencsére nem lett semmi nagyobb probléma. Régi (értsd: bőven csehszlovák) SB-vel is volt egy széria, amiben rengeteg hüvelyrobbanás volt, a kezemben is dobta el magát pár ilyen már. Illetve Blazer miatt egy ismerős puskája sérült már meg. Meg volt egy széria CCI Standardom, amiben a csett volt nagyon sok, egy steel versenyen még Bel mentett ki gyorsan egy doboz ajcsi lőszerrel, hogy egyáltalán a következő pályát értelmesen végig tudjam lőni.
Ha eleget lősz, akkor bele fogsz futni ilyenekbe, a 22LR a konstrukcióból kifolyólag hajlamosabb az ilyesféle hibákra. Komolyabb sérülést szemüveg viselése esetén viszont nem igazán tud okozni, a fegyver sérülése is extrém ritka.
Személyesen eddig csak Magtechhel futottam bele ilyenbe (értsd: én lőttem, vagy klubtárs mellettem).

Csett sok, konkrétan rengeteg, 1/doboz szinten, lerobbant hüvelyfenék 1 db.

Érdekes, hogy befőtt Magtechet is ellőttem vagy ötöt (5x500), és abban nemigen volt ilyen. Lehet, nagyon számít neki a légmentes zárás?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.05. 18:53 Személyesen eddig csak Magtechhel futottam bele ilyenbe (értsd: én lőttem, vagy klubtárs mellettem).

Csett sok, konkrétan rengeteg, 1/doboz szinten, lerobbant hüvelyfenék 1 db.

Érdekes, hogy befőtt Magtechet is ellőttem vagy ötöt (5x500), és abban nemigen volt ilyen. Lehet, nagyon számít neki a légmentes zárás?
Inkább az számíthat, hogy melyik batchből van. A régi SB-nél megismertem egy idő után, hogy a problémás dobozokon kicsit másabb volt a zöld árnyalat.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Befőttes üveges Magtech. Pár 500-as konzerv már elment belőle, de ilyet még nem produkált. Hogy kb 1-1,2% csettes, az igen. Ilyet 40 éves Rex-szel tapasztaltam, revolverben, többet is.
A fegyver egyébként egy előágyszános, csőtáras Remington Fieldmaster, aminek semmi köze a dologhoz (csak bandligy megnyugtatására 😁). Ezen a tok alján van egy kipattintható fém lemez, ami a zárhoz való hozzáférést teszi lehetővé. A gáz ezt lelökte, így került némi lőpor szemcse a csuklóm bőre alá. A hüvely fala bennmaradt a töltényűrben, amit a biztonsági zónában nem tudtunk kiszedni. A csőtárból a benne levő lőszert kiöntöttem, fegyvert elraktam, majd a KKPU optika számot befejeztem a jó öreg Marlin M 39 A Golden boy nyílt irányzékkal (az akadály a 3. próbalövésnél volt). :lol: Pszichés hatás: a 3. sorozatra múlt el teljesen a vibráló feszültség belőlem (próbákat kihagytam). Az eredmény így nyilván harmat gyenge lett.
A fegyver csövébe itthon a bronzkefét beguva (rendes, komoly kefe, Frommerből), a hüvely fala simán kijött a töltényűrből. A kefére meg rászorult... :lol:
De végül csavarhúzó hegyével lecibáltam róla.
Lövészet közben szemüveg természetesen volt rajtam. Sajnos a saját, célt is látó szemüvegem otthon maradt, így számomra ez a verseny egy sziluett gyp volt, mert a puskalőlap köreinek csak a sziluettjét láttam. :lol: De volt segítőkész lövésztárs, aki pont végzett, mire én lőállásba kerültem, és kölcsönadta a védőszemüvegét.
Végül 2 bronzéremmel térhettem haza: egy női és egy junior érmet hoztam el, a verseny vége előtt távozó, egyik közel lakó barátomnak a felesége lett 3., egy másiknak meg a fia. :lol:
Zorának, meg a helyi, Tabi lövészklub segítőkész tagjának (Gábor) köszönöm a türelmet és a segítő szándékot!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.04.05. 20:29 A gáz ezt lelökte, így került némi lőpor szemcse a csuklóm bőre alá.
Finoman fogalmazol, úgy baszta le, hogy csak úgy csattant a betonon. Mivel a vezénylő pult előtti lőállásban voltál, pont az orrom előtt történt az egész, szerintem egyszerre jött ki belőlünk a "miafaszvoltez" vagy valami ilyesmi.

A sziluett gyorspont jó szöveg. :-)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.04.05. 19:32 Inkább az számíthat, hogy melyik batchből van. A régi SB-nél megismertem egy idő után, hogy a problémás dobozokon kicsit másabb volt a zöld árnyalat.
A befőtteket két helyről vettem, három adagban.

Bár igaz, hogy vettem egy adagot anno gyakorló lőszernek Loksinak is, és az a batch neki, az ő fegyvereiben kimondottan vacak volt, sokat küzdött velük.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.04.05. 20:58 Finoman fogalmazol, úgy baszta le, hogy csak úgy csattant a betonon. Mivel a vezénylő pult előtti lőállásban voltál, pont az orrom előtt történt az egész, szerintem egyszerre jött ki belőlünk a "miafaszvoltez" vagy valami ilyesmi.

A sziluett gyorspont jó szöveg. :-)
Azért nagyon jó volt, hogy volt hol kijönni a visszafúvó gáznak. De a kezemnek odavert rendesen! :mrgreen:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.04.05. 22:01 Azért nagyon jó volt, hogy volt hol kijönni a visszafúvó gáznak. De a kezemnek odavert rendesen! :mrgreen:
Öntöltő pisztolynál sokkal kevésbé ijesztő egyébként ez a jelenség, mert messzebb van az arcodtól, mint a puska, és sokkal könnyebben megy el lefojtatlanul a gáznyomás a szabad tömegzárnál.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.05. 18:22 "22-eshez, papírra minek?"
+1

Megőrülök ettől. Ugyanolyan maradéka a “régi rendszernek”, mint a “városban minek biztonsági öv”. :roll: minek? Hát mert két szemem van, és már megszoktam így, azért, b.zmeg.

Két féle ember létezik a világon - akinek már volt hüvely fenék leszakadása, es akinek még nem. Ha még nem volt - azt egyben azt is jelenti, hogy többet kéne lőni.. ;)

Örülök, hogy egy jó sztorival megúsztad, JHV!
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

minden tönkremehet :(
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.06. 07:38 +1

Megőrülök ettől. Ugyanolyan maradéka a “régi rendszernek”, mint a “városban minek biztonsági öv”. :roll: minek? Hát mert két szemem van, és már megszoktam így, azért, b.zmeg.

Két féle ember létezik a világon - akinek már volt hüvely fenék leszakadása, es akinek még nem. Ha még nem volt - azt egyben azt is jelenti, hogy többet kéne lőni.. ;)

Örülök, hogy egy jó sztorival megúsztad, JHV!
Köszi!
Revkóban több is volt már. Ott egy "k.rvaanyád"-dal elintéztem. Igaz, azok plinkerezéskor történtek, nem kapott semmim forró gázzal hajtott, elégett lőpor szemcséket subcután. És nem volt bennem a feszültség, hogy "..sszameg, rám vár 8-10 ember, a lőállásban topogva".
Ettől függetlenül, sosincs olyan, hogy ne kéne "többet lőni"! :mrgreen:
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.04.06. 07:38 +1

Nálam egyszerű a szabály.
Kocsiban ha elindulunk, mindenki beköti magát. Mindenki. Akinek nem tetszik, mehet gyalog.
Lőtéren ha bárki is lő, szemüveget veszek. Alap.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.04.06. 15:35 Nálam egyszerű a szabály.
Kocsiban ha elindulunk, mindenki beköti magát. Mindenki. Akinek nem tetszik, mehet gyalog.
Lőtéren ha bárki is lő, szemüveget veszek. Alap.
+1

Mindig. Másképp megy busszal.

A szemcsi pedig annak is kötelező, aki “volt katona” . :roll: Akkor is, ha mesterlövész volt Néphadseregben. :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ VIDEÓ! IWA2025 pisztolyok és revolverek – 2. rész
#iwa2025 (Walther, Glock, Savage, Taurus, Heckler und Koch...)

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ek-2-resz/

és

http://www.fegyvervideo.hu/iwa2025-pisz ... ek-2-resz/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

"Pedig JÓ ÖTLETNEK TŰNT":-))
Glock: megszűnt az összes .45 GAP kaliberű modell!
+PÁR IMPLIKÁCIÓ...

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/glock- ... ru-modell/

Kép
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok!

A múltkori Derya MK12 torture tesztnek is beillő “1100 lövés 2 nap akatt tisztítas nélkül” egyik következtetése az volt, hogy egy fegyver 3 lövőre NEM jó megoldas. Vagyis az, amit minden tapasztaltabb versenyző el tudott volna mondani mindenféle teszt nélkül is :lol:
IMG_3372.jpeg
Úgyhogy tegnap hozzánk költözött még egy Derya. Minden copy-paste ugyanaz, mint a masik, amiről már írtam. Az egyetlen különbség, hogy az egyesületi fegyver, úgy a gyerek is használhatja, ez pedig saját, és bentlakós. Móron vettem, a Kalappal vadászboltban. A pesti boltokénál vakamivel kedvezőbb ár (a dotra és a puskára kb 50e kedvezményt kaptam a listaárhoz képest) és a szakszerű, jó fej kiszolgálás nekem megérte a másfél óra oda, ugyanannyi vissza autózást.
IMG_3371.jpeg
Első benyomások, az első 100 lövés után (25 db slug , kb 75 sörét)
- a fegyveren minden ugyanaz, se nem jobb, se nem rosszabb. Nincs meglepetés.,
- a tárak szerencsére sokkal jobbak, mint a másiknál. Itt 3-ból 3-ba belefér 10-10 db lőszer, mindhárom gond nélkül működik, megtömve is - a másik Deryan csak ötből egy volt ilyen “jó”, a többi hulladék. Tárak = hullámzó minőség, nem készülnek, hanem “sikerülnek”.
- A Holosun jó marka, örülök h nem a red doton spóroltam. Nincs vele meglepetés, jól bírja, nincs parallaxis, úgy jó, ahogy van.
- a hidegbelövő is jó dolog, megkönnyíti a red dot belövését
IMG_3376.jpeg
- nem ez nem mini aknavető gránát hanem univerzális hidegbelövő - elölről kell a csőbe tenni, es a “farokrész” ami rögzíti az cserélhető .223 Rem és 12 cal között bármire. Lájk! Univerzális - mert a macskát is jól lehet szivatni vele :mrgreen:
IMG_3375.jpeg
A fiam miatt, szemléltető jelleggel megismételtük a korábbi sörétraj méret vs távolság vs choke kísérletet. A Buzsák Brutality 24 pályás verseny tapasztalataiból kiindulva viszont más, IPSCben életszerű távolságokkal - 6m, 10 m, 15 m. (6-15-25 helyett). A fiam kultúrember - tudta, hogy melyik choke mit csinál, azt is, hogy a távolsággal nyílik a sörétraj - de azon azért akkor is meglepődött, hogy csupán pár lépessel közelebb, vagy távolabb mekkorát változik a szóráskép.
IMG_3374.jpeg

Megerősödött bennem a korábbi meggyőződés, hogy az M (modified, feles) a jó megoldás általános célokra, a legtöbb IPSC pályára ez az optimális. A tágabb és szűkebb ritkán kell, de speciális esetekben igenis van értelme. a C (Cylinder, szűkítés nélküli) jobb, biztosabb a nagyon közeli célokra , ez jól látszik a 6 meteres szórasból, és a repülő , vagy mozgó korongra, az F (full, teljes) pedig hasznos lehet távoli célokra ahol no shoot van jobbra is, balra is).

A slug kb tenyérnyi- kistányérnyi szórást tud 40 méteren, a bolti is, a hazi is. Miért pont 40 m? Mert az Európa bajnokságon is olyan messze lesz a cél. A Buzsáki bemelegítő versebyen Fortitu is, a fiam is, én is negyvenről kicélozva de csak-csak meg tudtuk lőni 2x-2x a noshoot mögé bújt, csak felig látszó IPSC lőlapot.A teljes IPSC lőlap innentől kezdve sima liba , gyorsan, és gond nélkül lőhető ezen a tavon.
IMG_3373.jpeg
Kompenzátor: amit adnak hozzá, semmit sem ér. Videóztuk kompi nélkül, kompenzátorral, és 45 fokban elforgatott kompenzátorral (mert ez a visszarúgás okozta elmozdulás jellemző iránya, jobb vállról lőve mindig jobbra fel) - semmilyen különbség nem mutatható ki. :( Utálom, de igaza volt Zoranak és Fortitunak - ez az égvilágon semmit sem csinál . :lol: Más kompi kell. Addig is kompenzátor nélkül használom.
IMG_3370.jpeg
Összességében - azt kaptam amiért fizettem, akadály, semmi más gond nem volt. A kilazuló csavarokat pedig már nem várjuk meg, mint a múltkor. :roll: Folyt köv.

brh562-nek köszönet, hogy kedvezményes lőtér használati díjjal rendszeresen támogatja az EBre való felkészülésünket. 🤝
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.12. 17:46 Sziasztok!

A múltkori Derya MK12 torture tesztnek is beillő “1100 lövés 2 nap akatt tisztítas nélkül” egyik következtetése az volt, hogy egy fegyver 3 lövőre NEM jó megoldas. Vagyis az, amit minden tapasztaltabb versenyző el tudott volna mondani mindenféle teszt nélkül is :lol:

IMG_3372.jpeg

Úgyhogy tegnap hozzánk költözött még egy Derya. Minden copy-paste ugyanaz, mint a masik, amiről már írtam. Az egyetlen különbség, hogy az egyesületi fegyver, úgy a gyerek is használhatja, ez pedig saját, és bentlakós. Móron vettem, a Kalappal vadászboltban. A pesti boltokénál vakamivel kedvezőbb ár (a dotra és a puskára kb 50e kedvezményt kaptam a listaárhoz képest) és a szakszerű, jó fej kiszolgálás nekem megérte a másfél óra oda, ugyanannyi vissza autózást.

IMG_3371.jpeg

Első benyomások, az első 100 lövés után (25 db slug , kb 75 sörét)
- a fegyveren minden ugyanaz, se nem jobb, se nem rosszabb. Nincs meglepetés.,
- a tárak szerencsére sokkal jobbak, mint a másiknál. Itt 3-ból 3-ba belefér 10-10 db lőszer, mindhárom gond nélkül működik, megtömve is - a másik Deryan csak ötből egy volt ilyen “jó”, a többi hulladék. Tárak = hullámzó minőség, nem készülnek, hanem “sikerülnek”.
- A Holosun jó marka, örülök h nem a red doton spóroltam. Nincs vele meglepetés, jól bírja, nincs parallaxis, úgy jó, ahogy van.
- a hidegbelövő is jó dolog, megkönnyíti a red dot belövését
IMG_3376.jpeg

- nem ez nem mini aknavető gránát hanem univerzális hidegbelövő - elölről kell a csőbe tenni, es a “farokrész” ami rögzíti az cserélhető .223 Rem és 12 cal között bármire. Lájk! Univerzális - mert a macskát is jól lehet szivatni vele :mrgreen:
IMG_3375.jpeg

A fiam miatt, szemléltető jelleggel megismételtük a korábbi sörétraj méret vs távolság vs choke kísérletet. A Buzsák Brutality 24 pályás verseny tapasztalataiból kiindulva viszont más, IPSCben életszerű távolságokkal - 6m, 10 m, 15 m. (6-15-25 helyett). A fiam kultúrember - tudta, hogy melyik choke mit csinál, azt is, hogy a távolsággal nyílik a sörétraj - de azon azért akkor is meglepődött, hogy csupán pár lépessel közelebb, vagy távolabb mekkorát változik a szóráskép.
IMG_3374.jpeg

Megerősödött bennem a korábbi meggyőződés, hogy az M (modified, feles) a jó megoldás általános célokra, a legtöbb IPSC pályára ez az optimális. A tágabb és szűkebb ritkán kell, de speciális esetekben igenis van értelme. a C (Cylinder, szűkítés nélküli) jobb, biztosabb a nagyon közeli célokra , ez jól látszik a 6 meteres szórasból, és a repülő , vagy mozgó korongra, az F (full, teljes) pedig hasznos lehet távoli célokra ahol no shoot van jobbra is, balra is).

A slug kb tenyérnyi- kistányérnyi szórást tud 40 méteren, a bolti is, a hazi is. Miért pont 40 m? Mert az Európa bajnokságon is olyan messze lesz a cél. A Buzsáki bemelegítő versebyen Fortitu is, a fiam is, én is negyvenről kicélozva de csak-csak meg tudtuk lőni 2x-2x a noshoot mögé bújt, csak felig látszó IPSC lőlapot.A teljes IPSC lőlap innentől kezdve sima liba , gyorsan, és gond nélkül lőhető ezen a tavon.

IMG_3373.jpeg

Kompenzátor: amit adnak hozzá, semmit sem ér. Videóztuk kompi nélkül, kompenzátorral, és 45 fokban elforgatott kompenzátorral (mert ez a visszarúgás okozta elmozdulás jellemző iránya, jobb vállról lőve mindig jobbra fel) - semmilyen különbség nem mutatható ki. :( Utálom, de igaza volt Zoranak és Fortitunak - ez az égvilágon semmit sem csinál . :lol: Más kompi kell. Addig is kompenzátor nélkül használom.
IMG_3370.jpeg

Összességében - azt kaptam amiért fizettem, akadály, semmi más gond nem volt. A kilazuló csavarokat pedig már nem várjuk meg, mint a múltkor. :roll: Folyt köv.

brh562-nek köszönet, hogy kedvezményes lőtér használati díjjal rendszeresen támogatja az EBre való felkészülésünket. 🤝
A sluggal a szórás melyik choke-kal értendő?
De a kompenzátor annyit csinál, hogy kellemetlenebb a melletted-mögötted állóknak a hang.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.04.12. 17:56 A sluggal a szórás melyik choke-kal értendő?
De a kompenzátor annyit csinál, hogy kellemetlenebb a melletted-mögötted állóknak a hang.
Cilinderrel lőttem a slugot. Deryaval mást nem próbáltam.

Benellivel korábban teszteltem a choke hatást, ahhoz csak IC , M és F szűkítésem volt. Az IC volt a legjobb, az M majdnem ugyanaz csak nagyon kicsit- szinte semmit - nem romlott, az F is meg mindig vállalható maradt - de ott már látványosan rosszabb volt a szórás.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Zsotrám »

Sziasztok!

Gyorspontlövészetnél hány méterre van kirakva a lőlap?

Továbbá ha jól értem ez egy statikus lövészet, aminél a lövészet időre megy (max. 3 másodperc van 1 lövés leadására, lehetőleg inkább kevesebb) és 1 pálya, 1 célpont (lőlap) van és max. 20 lövést lehet leadni a lőlapra és azt kell minél jobban, mihamarább eltalálni. (A közepe éri a legtöbb pontot /10-es/, stb. és min. 100 pontot kell elérni.) És ez az egész pedig 4 körben van és a 4 kör alatt kell összegyűjteni a 100 pontot?

Előre is köszi a válaszokat!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Zsotrám írta: 2025.04.12. 18:22 Sziasztok!

Gyorspontlövészetnél hány méterre van kirakva a lőlap?

Továbbá ha jól értem ez egy statikus lövészet, aminél a lövészet időre megy (max. 3 másodperc van 1 lövés leadására, lehetőleg inkább kevesebb) és 1 pálya, 1 célpont (lőlap) van és max. 20 lövést lehet leadni a lőlapra és azt kell minél jobban, mihamarább eltalálni. (A közepe éri a legtöbb pontot /10-es/, stb. és min. 100 pontot kell elérni.) És ez az egész pedig 4 körben van és a 4 kör alatt kell összegyűjteni a 100 pontot?

Előre is köszi a válaszokat!
Ööö. Nem . Majdnem. De mégsem. :roll:

Gyorspont egy MDLSZ szakág. 15 m a pisztoly. 25 m a puska.a bullseye 13, és nem 10! Háromszor öt-öt lövést adsz ke. Minden ötös sorozatra 25 -25 másodperced van. Ergo a max pontszám 195. Előtte 1 perc alatt -korlátlan próba

MSSZ pisztoly pontlövészet nem 15 hanem 25m, de nagyobb lőlapra. 20 vsgy 10 lövés, nem gyors 20 illetve 10 perc alatt (= szinte korlatlan idő) puskát nem tudom

Pontosan mit szeretnél? Mert ha csak kíváncsiság akkor jólvan, kerdezz bátran! de ha lőni is, akkor érdemes elolvasni a szabálykönyvet, anélkül nem illik ;)
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.12. 18:34 Ööö. Nem . Majdnem. De mégsem. :roll:

Gyorspont egy MDLSZ szakág. 15 m a pisztoly. 25 m a puska.a bullseye 13, és nem 10! Háromszor öt-öt lövést adsz ke. Minden ötös sorozatra 25 -25 másodperced van. Ergo a max pontszám 195. Előtte 1 perc alatt -korlátlan próba

MSSZ pisztoly pontlövészet nem 15 hanem 25m, de nagyobb lőlapra. 20 vsgy 10 lövés, nem gyors 20 illetve 10 perc alatt (= szinte korlatlan idő) puskát nem tudom

Pontosan mit szeretnél? Mert ha csak kíváncsiság akkor jólvan, kerdezz bátran! de ha lőni is, akkor érdemes elolvasni a szabálykönyvet, anélkül nem illik ;)
Köszi a válaszod!

Igazából elkezdtem a sportlövészetet és majd idővel a fegyvertartásit is meg szeretném szerezni (fegyverismeretim is megvan minden kategóriára). Ma volt életem 1. (nagyrészt önálló) lövészete a lőtéren és próbálom összeszedni a különböző szakágakat, hogy melyiknél mi, hogy van mi lenne a legjobb majd nekem. Egy ismerősömtől kaptam egyébként ezeket az infókat, aki szintén sportlövő viszont már elég régen csinálta a gyorspontlövészetet, szval valószínűleg ez lehetett a félreinformálás oka.

Hol vannak ezek a szabályzatok fent?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Zsotrám írta: 2025.04.12. 18:54 Köszi a válaszod!

Igazából elkezdtem a sportlövészetet és majd idővel a fegyvertartásit is meg szeretném szerezni (fegyverismeretim is megvan minden kategóriára). Ma volt életem 1. (nagyrészt önálló) lövészete a lőtéren és próbálom összeszedni a különböző szakágakat, hogy melyiknél mi, hogy van mi lenne a legjobb majd nekem. Egy ismerősömtől kaptam egyébként ezeket az infókat, aki szintén sportlövő viszont már elég régen csinálta a gyorspontlövészetet, szval valószínűleg ez lehetett a félreinformálás oka.

Hol vannak ezek a szabályzatok fent?
Szia!

1. Hajrá hajrá! 8-) Kérdezz, segítünk, mindenben is

2.
https://www.hunshooting.hu/
Minden, ami olimpiai: rengeteg féle pont, korong, futóvad, field target, de káboj, steel, és johnwickesdiböl pedig SAS es 3 fegyver is akad

https://mdlsz.com/
Elsósorban dinamikus sportok - miden ami nem olimpiai de nagy, menő, nemzetközi és számít (IPSC, IDPA, Steel) , hazai két fegyveres taktikai gyorskobinált, kétféle sznájperkedés (kommandózós futkosós és sokat fekvős számolgatós) , sziluett mindennel is, de pontlövészet is van - a gyorspont, abból is több vállfaj - rapid, maxi, stb.

Igazából reálisan mindkét szövetsegnél is van kb minden is, de tök máshol vannak a hangsúlyok. A világversenyen csapattársát szeretnél mérgezni akkor az egyik, ha bicikliruhában rohangálva hülyét csinálni magadból, akkor a másik alkalmasabb ;) (ezt nyilván nem gondolom komolyan, legalább félig vicc volt meg ha rossz is :mrgreen: )

Az kéne kitalálni, hogy mit akarsz, mi a célod.

PÜt is megkaptam, nézen, csak most azonnal nem érek rá, ne haragudj
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.12. 19:55 Szia!

1. Hajrá hajrá! 8-) Kérdezz, segítünk, mindenben is

2.
https://www.hunshooting.hu/
Minden, ami olimpiai: rengeteg féle pont, korong, futóvad, field target, de káboj, steel, és johnwickesdiböl pedig SAS es 3 fegyver is akad

https://mdlsz.com/
Elsósorban dinamikus sportok - miden ami nem olimpiai de nagy, menő, nemzetközi és számít (IPSC, IDPA, Steel) , hazai két fegyveres taktikai gyorskobinált, kétféle sznájperkedés (kommandózós futkosós és sokat fekvős számolgatós) , sziluett mindennel is, de pontlövészet is van - a gyorspont, abból is több vállfaj - rapid, maxi, stb.

Igazából reálisan mindkét szövetsegnél is van kb minden is, de tök máshol vannak a hangsúlyok. A világversenyen csapattársát szeretnél mérgezni akkor az egyik, ha bicikliruhában rohangálva hülyét csinálni magadból, akkor a másik alkalmasabb ;) (ezt nyilván nem gondolom komolyan, legalább félig vicc volt meg ha rossz is :mrgreen: )

PÜt is megkaptam, nézen, csak most azonnal nem érek rá, ne haragudj
NAGYON praktikus szempont, hogy az MDLSZ-nél minden elektronikus. Ha fegyvert kell beíratni, ami nem nagyon gyakori dolog, de azért előfordul, és mivel 8 naptári napja van rá az embernek, minden perc számít, akkor az MDLSZ-nél ez egy weboldalon kitötött form, amit a következő munkanap megkapsz jóváhagyva, és mehetsz úgy a yardra, hogy elég ott a mobilodról e-mailben elküldeni nekik.

MSSZ esetében meg el kell zarándokolni Béla bácsihoz nyitvatartási időben, hogy rányomja neked a papírra a pecsét. (Jut is eszembe, a vidékieknek is Bp-re kell jönni ezügyben, vagy ez hogy megy? Mivel Bp-i vagyok, ez eddig fel sem merült bennem.)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.12. 20:15 NAGYON praktikus szempont, hogy az MDLSZ-nél minden elektronikus. Ha fegyvert kell beíratni, ami nem nagyon gyakori dolog, de azért előfordul, és mivel 8 naptári napja van rá az embernek, minden perc számít, akkor az MDLSZ-nél ez egy weboldalon kitötött form, amit a következő munkanap megkapsz jóváhagyva, és mehetsz úgy a yardra, hogy elég ott a mobilodról e-mailben elküldeni nekik.

MSSZ esetében meg el kell zarándokolni Béla bácsihoz nyitvatartási időben, hogy rányomja neked a papírra a pecsét. (Jut is eszembe, a vidékieknek is Bp-re kell jönni ezügyben, vagy ez hogy megy? Mivel Bp-i vagyok, ez eddig fel sem merült bennem.)
Ott a megyei vezető elé kell rakni a papírt a klubvezetődön kívül.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.12. 21:29 Ott a megyei vezető elé kell rakni a papírt a klubvezetődön kívül.
Még mindig. :? Papir :roll: WTF

Pedig digitalizáltak is már. :roll:
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.12. 20:15 NAGYON praktikus szempont, hogy az MDLSZ-nél minden elektronikus. Ha fegyvert kell beíratni, ami nem nagyon gyakori dolog, de azért előfordul, és mivel 8 naptári napja van rá az embernek, minden perc számít, akkor az MDLSZ-nél ez egy weboldalon kitötött form, amit a következő munkanap megkapsz jóváhagyva, és mehetsz úgy a yardra, hogy elég ott a mobilodról e-mailben elküldeni nekik.

Szia,

Egyreszt az MDLSZnel altalaban az egyesuleti elnok jovahagyasat kovetkezo munkanap, de ezt nem garantaljak, szabadsagolas eseten akar tobb mint 8 nappal is lehet az igazolas az egyesuleti elnok engedelye utan.

Masreszt az MSSznel termeszetesen csak a Budapestieknek kell Budapestre menniuk, aki nem budapesti, azok a megyejukon belul talalhato megyei elnokhoz mennek. Szerintem indokolt esetben mashoz (pl. MSSz fotitkar) is, vagyis itt meg nem lattam olyat, hogy szabadsagolas miatt valaki kicsuszott az idobol.

Es az elso fegyver megszerzese elott mindenkepp el kell menni es fizikailag alairatni a klubelnokkel is a javaslatot, vagyis szovetsegtol fuggetlenul papirt kell vinni.

Ha esetleg nem lenne tiszta: a javaslat az elso sportfegyver megszerzese elott kell, az igazolas minden sportfegyver megszerzese utan, de meg a beiratasa elott kell (tehat az elsonel es a sokadiknal is).

Ahogy tobben mar itt a forumon is leirtak: az MSSznel vannak az erdekesebb versenyek (SAS) es 1 versenyre kotelezo minimum menni, az MDLSZnel gordulekenyebb az ugyintezes (noha pl. identol lehet igenyelni on-line is versenyengedelyt ha volt tavaly is, raadasul ezert ember is fizethet az MSSznel) mikozben minimum 3 versenyre kell menni evente.

Szerintem ez utobbi (a minimum 3 verseny) egyaltalan nem tulzo, akit erdekel a loveszet, ugyis elmegy legalabb ennyire, szoval a nagy kerdes, hogy milyen versenyre szeret jarni az ember, ez alapjan celszeru valasztani. Pontosabban szerintem celszeru mindket szovetsegnel kivaltani a versenyengedelyt, de termeszetesen ez nem kotelezo.

Korabban irtam egy leirast kezdo sportlovoknek

Bel
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Petya357 írta: 2025.04.12. 19:55

Sportlövők 95%=pisztolyt szeretnénk otthonra, és nincs más mód rá magyarisztánban, mint versenyzőnek hazudni magunkat.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

TotoHU írta: 2025.04.13. 05:47 Sportlövők 95%=pisztolyt szeretnénk otthonra, és nincs más mód rá magyarisztánban, mint versenyzőnek hazudni magunkat.
Ezzel nincs semmi gond, csak legyen világos mit szererne a kolléga, nem pedig az, hogy TotoHU szerint mit szeretne. ;)

A 95% szerintem durva tulzás. Személyes tapasztalatom szerint legfeljebb 75-80% a valós arány. Persze mindketten csak találgatunk - de a lényegen ez nem változtat. A szám egészen biztosan magasabb, mint 50%.

Zsotram, ha a költő valóban arra gondolt, amire TotoHU gondol :lol: akkor a legegyszerűbben megugorható az egyik szövetségnél a Gyorspont, a másiknál a Rapid shooting.

Az utóbbinál - ha valaki még nem lő stabilan jól - arra kell figyelni, hogy olyan versenyre menjen el, ahol nincsenek a keges legjobb lövők (=legyen valami kis házi verseny) mert a minősítés relatív, az a legjobb lövő %ban adják meg. Ez asszem 20%. Vagyis ötször lassabban kell lőni, mint a kategória nyertes. Ez nem nehéz, de nem is olyan könnyű, mint aminek hangzik, mert vannak irtózatosan gyors emberek. Ha a megúszás a cél, ne velük lőj ;)

Az MDLSZnél hasonló a Steel Challenge, amit azért nem ajánlok megúszós, “legyen meg a minősítés” célra, mert a) nehezebb mint a rapid, kisebb célok vannak messzebb, térven, a minősítési szint pedig 30% ami sokkal nehezebb, mint a 20% .

MDLSZnél a legkönnyebben meglőhető - szerintem - a gyorspont , 195 körből 100. És az sem olyan nagyon könnyű, viszont nem függ attól, hogy ki jött el aznap.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Nekem fegyverismereti vizsgán esett le, mennyire maroklőfegyver-túlsúlyos a szcéna, amikor egyesével bediktálta mindenki, miből vizsgázik, és a többség csak marokból jött. Az én kedvenceim a rövid karabélyok, de azért nem szomorkodom, hogy marok is lehet itthon :)

ui. sok vagyonőraspiráns volt, akik munka miatt viszgáztak, ez mondjuk torzítja a képet, nekik jellemzően marokfegyver kell munkához gondolom
TotoHU írta: 2025.04.13. 05:47 Sportlövők 95%=pisztolyt szeretnénk otthonra, és nincs más mód rá magyarisztánban, mint versenyzőnek hazudni magunkat.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

montecarlo írta: 2025.04.13. 09:21 Nekem fegyverismereti vizsgán esett le, mennyire maroklőfegyver-túlsúlyos a szcéna, amikor egyesével bediktálta mindenki, miből vizsgázik, és a többség csak marokból jött. Az én kedvenceim a rövid karabélyok, de azért nem szomorkodom, hogy marok is lehet itthon :)

ui. sok vagyonőraspiráns volt, akik munka miatt viszgáztak, ez mondjuk torzítja a képet, nekik jellemzően marokfegyver kell munkához gondolom

Mert a vadászvizsga vadászoknál kiváltja a puskavizsgát, azért.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Zsotrám írta: 2025.04.12. 18:54 Igazából elkezdtem a sportlövészetet és majd idővel a fegyvertartásit is meg szeretném szerezni (fegyverismeretim is megvan minden kategóriára). Ma volt életem 1. (nagyrészt önálló) lövészete a lőtéren és próbálom összeszedni a különböző szakágakat, hogy melyiknél mi, hogy van mi lenne a legjobb majd nekem.
Amelyiket élvezed. A többi mese.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

A megyei főtitkárt kell keresni.
A budapestiek választhatnak: Nagy Béla írja alá és pecsételi le az MSSz irodában Budapesten (Keleti pu. környéke), vagy Fodor László, a megyei főtitkár a szentenderei lőtéren.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.13. 07:27 Ezzel nincs semmi gond, csak legyen világos mit szererne a kolléga, nem pedig az, hogy TotoHU szerint mit szeretne. ;)

A 95% szerintem durva tulzás. Személyes tapasztalatom szerint legfeljebb 75-80% a valós arány. Persze mindketten csak találgatunk - de a lényegen ez nem változtat. A szám egészen biztosan magasabb, mint 50%.

Zsotram, ha a költő valóban arra gondolt, amire TotoHU gondol :lol: akkor a legegyszerűbben megugorható az egyik szövetségnél a Gyorspont, a másiknál a Rapid shooting.

Az utóbbinál - ha valaki még nem lő stabilan jól - arra kell figyelni, hogy olyan versenyre menjen el, ahol nincsenek a keges legjobb lövők (=legyen valami kis házi verseny) mert a minősítés relatív, az a legjobb lövő %ban adják meg. Ez asszem 20%. Vagyis ötször lassabban kell lőni, mint a kategória nyertes. Ez nem nehéz, de nem is olyan könnyű, mint aminek hangzik, mert vannak irtózatosan gyors emberek. Ha a megúszás a cél, ne velük lőj ;)

Az MDLSZnél hasonló a Steel Challenge, amit azért nem ajánlok megúszós, “legyen meg a minősítés” célra, mert a) nehezebb mint a rapid, kisebb célok vannak messzebb, térven, a minősítési szint pedig 30% ami sokkal nehezebb, mint a 20% .

MDLSZnél a legkönnyebben meglőhető - szerintem - a gyorspont , 195 körből 100. És az sem olyan nagyon könnyű, viszont nem függ attól, hogy ki jött el aznap.
Köszönöm itt is a válaszokat mindnekinek!

Alapvetően én leginkább egyszerűen (lő)fegyvertartást szeretnék elérni szimplán. Minél egyszerűbb, gyorsabb, praktikusabb módon, minél kevesebb korláttal, marokra, golyósra és sörétesre, amikre le is tettem pár hónapja a fegyverismereti vizsgát. Ennyi igazából. Egyáltalán nem érdekel ez az egész versenyzés téma, meg semmi. Tudom kötelező, hogy meglegyenek a minősítéseim, de engem ez abszolút hidegen hagy, teljesen távol áll tőlem, de vállalom, hogy a jó cél érdekében eljárjak ezekre és gyakoroljak rájuk.

MDLSZ-re lettem amúgy beregisztrálva igazából azt sem tudom miért pont oda? Mi alapján dől ez el egyáltalán, hogy én most az MSSZ-hez tartozom vagy az MDLSZ-hez?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.04.13. 16:41 Köszönöm itt is a válaszokat mindnekinek!

Alapvetően én leginkább egyszerűen (lő)fegyvertartást szeretnék elérni szimplán. Minél egyszerűbb, gyorsabb, praktikusabb módon, minél kevesebb korláttal, marokra, golyósra és sörétesre, amikre le is tettem pár hónapja a fegyverismereti vizsgát. Ennyi igazából. Egyáltalán nem érdekel ez az egész versenyzés téma, meg semmi. Tudom kötelező, hogy meglegyenek a minősítéseim, de engem ez abszolút hidegen hagy, teljesen távol áll tőlem, de vállalom, hogy a jó cél érdekében eljárjak ezekre és gyakoroljak rájuk.

MDLSZ-re lettem amúgy beregisztrálva igazából azt sem tudom miért pont oda? Mi alapján dől ez el egyáltalán, hogy én most az MSSZ-hez tartozom vagy az MDLSZ-hez?
Üdv a klubban!:-)))

Az MDLSZ/MSSZ kérdéskör ott dől el, hogy
a, az egyesületed melyiknek tagja (lehet mindkettőé is), de ha csak egyiké, akkor csak ott kaphatsz versenyengedélyt.
b, a fentiek alapján ahova fizeted az éves versenyengedélynek nevezett sarcot, ott versenyezhetsz. Akár mindkét helyen is fizethetsz/versenyezhetsz. De az általad leírtak fényében ez tök felesleges.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egyébként meg a lövészet igazán gyönyörű sport😉
GoUcm9rXYAAdE8G.jpg
GoUcm9rXYAAdE8G.jpg (70.12 KiB) Megtekintve 3096 alkalommal
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.04.13. 16:46 Üdv a klubban!:-)))

Az MDLSZ/MSSZ kérdéskör ott dől el, hogy
a, az egyesületed melyiknek tagja (lehet mindkettőé is), de ha csak egyiké, akkor csak ott kaphatsz versenyengedélyt.
b, a fentiek alapján ahova fizeted az éves versenyengedélynek nevezett sarcot, ott versenyezhetsz. Akár mindkét helyen is fizethetsz/versenyezhetsz. De az általad leírtak fényében ez tök felesleges.
Értem köszi! :lol: :lol:

Az általam elmondottak alapján sztetek a(z) MDLSZ-ben vagy a(z) MSSZ-ben vannak hozzám közelebb álló és nekem való versenyszámok?
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

A leírásod alapján semelyik nem áll hozzád közel, csak fegyvert akarsz otthonra.

"Egyáltalán nem érdekel ez az egész versenyzés téma, meg semmi."

"...engem ez abszolút hidegen hagy, teljesen távol áll tőlem..."

"Alapvetően én leginkább egyszerűen (lő)fegyvertartást szeretnék elérni szimplán."

Zsotrám írta: 2025.04.13. 17:23 Az általam elmondottak alapján sztetek a(z) MDLSZ-ben vagy a(z) MSSZ-ben vannak hozzám közelebb álló és nekem való versenyszámok?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.04.13. 17:23 Értem köszi! :lol: :lol:

Az általam elmondottak alapján sztetek a(z) MDLSZ-ben vagy a(z) MSSZ-ben vannak hozzám közelebb álló és nekem való versenyszámok?
MDLSZ-es lettél, nem akarsz versenyezni: gyorsponton lődd meg az éves minősítést és kész, nem kell tovább keresgélni. Ha mégis rákapsz a sportra, akkor a szövetségek honlapján tudsz tájékozódni mik a lehetőségek.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ez egy érdekes kérdés annak a tükrében, hogy kijelentetted, nem érdekel az egész versenyzés. :-)
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

gvass1 írta: 2025.04.13. 09:51 Mert a vadászvizsga vadászoknál kiváltja a puskavizsgát, azért.
Pontosan. A szóbeli vizsgán mikor tételt húz a delikvens, az 5 kérést tartalmaz. Tipikusan 1 kutyás, 1 jog, 1 nagyvadas, 1 apróvadas, de persze lehet más is, de ami fontos, az ötödik kérdés mindig fegyverismereti (bármi, lehet jog, lehet ballisztika, igazából bármi, ami fegyverismeretin előfordulhat). A gyakorlati vizsgán pedig korongból kb 50%-ot el kell találni, (kistorony, nagytorony, nyúl, dublék vegyesen, le van írva a vizsgaszabályzatban szépen), golyósból (nem 22-es, hanem 308, 30-06, 5.56 esetleg) meg 4 lövésből kell x kört elérni (és közben persze szétszedés, összerakás, ellenőrzés, lőirány tartás, biztonságos kezelés, tehát szépen minden ami kell). Tehát erősebb mint egy bm fegyvervizsga. De maroklőfegyverre értelemszerűen nem fog kiterjedni a vizsga.

Ui: ezt persze nem neked írom, mert úgyis tudod, csak ez volt a reply trigger. Ergo ha valaki csak otthonra akar fegyvert (nem pisztolyt, hanem valami erősebbet, mondjuk sniper puskát meg pumpás sörétest), nem akar sz.pni az éves vacakolással, minősítéssel, sportorvossal, de van feneke (mert azért a vadgazdálkodás könyv elég vastag) az kényszervadász is lehet. Szerintem ilyen is van pár, nem csak kényszersportlövő.
TurboP
Veterán
Veterán

És azért a nagykaliberekkel is el lehet menni gyakorolni lőtérre, 200-300m-re is. Az is lehet olyan élmény mint a maroklőfegyver.
Vadászoknál az éves vadászjegyet kell kötelezően kiváltani (kamarai tagsággal, és biztosítással, jelenleg 32.000), és életkortól függően orvosi 10 évtől lefele. 20 fegyver max erődítés nélkül, azért nem olyan rossz. Nem kell senkihez menni aláírásért hogy vehess valamit, és amíg nem akarod eladni, nem kell a műszakival sem foglalkozni.

Sparrow írta: 2025.04.13. 19:11 Pontosan. A szóbeli vizsgán mikor tételt húz a delikvens, az 5 kérést tartalmaz. Tipikusan 1 kutyás, 1 jog, 1 nagyvadas, 1 apróvadas, de persze lehet más is, de ami fontos, az ötödik kérdés mindig fegyverismereti (bármi, lehet jog, lehet ballisztika, igazából bármi, ami fegyverismeretin előfordulhat). A gyakorlati vizsgán pedig korongból kb 50%-ot el kell találni, (kistorony, nagytorony, nyúl, dublék vegyesen, le van írva a vizsgaszabályzatban szépen), golyósból (nem 22-es, hanem 308, 30-06, 5.56 esetleg) meg 4 lövésből kell x kört elérni (és közben persze szétszedés, összerakás, ellenőrzés, lőirány tartás, biztonságos kezelés, tehát szépen minden ami kell). Tehát erősebb mint egy bm fegyvervizsga. De maroklőfegyverre értelemszerűen nem fog kiterjedni a vizsga.

Ui: ezt persze nem neked írom, mert úgyis tudod, csak ez volt a reply trigger. Ergo ha valaki csak otthonra akar fegyvert (nem pisztolyt, hanem valami erősebbet, mondjuk sniper puskát meg pumpás sörétest), nem akar sz.pni az éves vacakolással, minősítéssel, sportorvossal, de van feneke (mert azért a vadgazdálkodás könyv elég vastag) az kényszervadász is lehet. Szerintem ilyen is van pár, nem csak kényszersportlövő.
"..."
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Legközelebb? Vermontban :mrgreen:
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Elég korlátolt a fegyverek köre, fegyverb*ziknak egyértelműen a sport szerintem. Félautomatában akarsz egy kalast vagy valami érdekeset, illetve markot, vadász nem jó.

Engem ez az orvosi bevallom nem érint meg annyira. 1 versenyre (MSSZ) meg elég minimál követelmény elmenni. Meg én Zsotrámmal ellentétben élvezem a SAS-t, rapidot. Pontlövész is kezd érdekelni.
TurboP írta: 2025.04.13. 19:24 És azért a nagykaliberekkel is el lehet menni gyakorolni lőtérre, 200-300m-re is. Az is lehet olyan élmény mint a maroklőfegyver.
Vadászoknál az éves vadászjegyet kell kötelezően kiváltani (kamarai tagsággal, és biztosítással, jelenleg 32.000), és életkortól függően orvosi 10 évtől lefele. 20 fegyver max erődítés nélkül, azért nem olyan rossz. Nem kell senkihez menni aláírásért hogy vehess valamit, és amíg nem akarod eladni, nem kell a műszakival sem foglalkozni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.13. 19:30 Legközelebb? Vermontban :mrgreen:
Már Magyarbródban is, heh.😃
TurboP
Veterán
Veterán

Nem tökéletes az igaz, de aki csak a fegyverért csinálja annak jó lehet.
Tudod mint a magyar narancs, kicsit savanyú, kicsit citromsárga, de a mienk.

montecarlo írta: Elég korlátolt a fegyverek köre, fegyverb*ziknak egyértelműen a sport szerintem. Félautomatában akarsz egy kalast vagy valami érdekeset, illetve markot, vadász nem jó.

"..."
WildBear23
Veterán
Veterán

TurboP írta: 2025.04.13. 19:51 Nem tökéletes az igaz, de aki csak a fegyverért csinálja annak jó lehet.
Azért nem olyan savanyú az a narancs. ;-)
Ha betartod a játékszabályokat, akkor szinte bármilyen fegyvered lehet, a hangtompítós AK-tól kezdve a Glockon át szinte bármi, a józan ész határain belül.
Igen,a narancsnak vannak vadhajtásai, kicsit sok benne a mag, de ki kell köpni. ;-)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Félreértetted, ő ezt a vadászra írta
WildBear23 írta: 2025.04.13. 19:57 Azért nem olyan savanyú az a narancs. ;-)
Ha betartod a játékszabályokat, akkor szinte bármilyen fegyvered lehet, a hangtompítós AK-tól kezdve a Glockon át szinte bármi, a józan ész határain belül.
Igen,a narancsnak vannak vadhajtásai, kicsit sok benne a mag, de ki kell köpni. ;-)
Sparrow
Veterán
Veterán

TurboP írta: 2025.04.13. 19:51 Nem tökéletes az igaz, de aki csak a fegyverért csinálja annak jó lehet.
Na meg ha valaki nem a modern filmeken nevelkedett, hanem egy kicsit old-school, annak nem kell Glock meg AK. Annak ott a Kar98, Moszin-Nagant, vagy korábbról az alsókulcsos Winchester, Henry, illetve elöltöltős vasászként minden létező polgárháborús revolver, puska, karabély… mert mind ugyanazt a feketelőport meg csappantyút eszik, mint a vadászpuska… (Ilyet is ismertem, aki ezért volt vadász). De aki a korongok szerelmese, annak is elég vadásznak lennie (értelem szerűen nem az olimpiai szintről beszélünk, de rengeteg helyen lehet rekreációs céllal akár klubversenyeken is korongozni, és ilyet is ismertem, aki meg ezért volt vadász). De persze van fordítva is. Aki vadászként kezdi (rendes vadászként, szórót tisztít, sózót telepít, lest ácsol), és aztán annyira megtetszik neki a precíziós nagykal lövészet, hogy elindul a kékkönyves világba is, sniperkedni.
WildBear23
Veterán
Veterán

montecarlo írta: 2025.04.13. 20:12 Félreértetted, ő ezt a vadászra írta
Értem én a dolgot, a vadászfegyverekkel is ez a helyzet, ha valaki csak puskát szeretne.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.04.13. 18:23 MDLSZ-es lettél, nem akarsz versenyezni: gyorsponton lődd meg az éves minősítést és kész, nem kell tovább keresgélni. Ha mégis rákapsz a sportra, akkor a szövetségek honlapján tudsz tájékozódni mik a lehetőségek.
Köszi szépen!

Valószínűleg, akkor ez lesz a legjobb nekem. Egy 2018-as szabályzat van fent róla, ezt így átolvasva egész követhető és talán viszonylag egyszerűbben teljesíthető.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Zsotrám írta: 2025.04.13. 20:45 Köszi szépen!

Valószínűleg, akkor ez lesz a legjobb nekem. Egy 2018-as szabályzat van fent róla, ezt így átolvasva egész követhető és talán viszonylag egyszerűbben teljesíthető.
Lőni tudsz? Mindennel - pisztoly, puska? Mert a lőlapot azért el kell találni.

Ha már tudsz, akkor tárgytalan. Ha még nem, akkor számíts rá, hogy ezt is meg kell tanulni. Nem atomfizika, mindenki aki nem lusta képes rá - de időt, energiát, pénzt igényel. Főleg a pisztoly. És úgy egyébként sem árt tudni lőni. Ha már.. :roll:
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok!

500 lövés nem sok, de az első benyomásokhoz talán elég - egy edzés és két IPSC verseny után már merek hozzászólni a S&W M929 revolverhez.

Ez egy 8 lövetű, 9x19 para lőszerrel üzemelő, moonclips forgó. Bármennyire is fájt, amit korábban mondtak az okosok, igazuk volt : 6 lövetű M625 45 ACP revolverrel - amit eredetileg direkt IPSChez vettem!- nem fogok jobbat lőni, mint egy 8 lövetűvel, Major power faktor ide , vagy oda. A negyvenötös szerethetőbb, ez tény - a kilences viszont jobb - legalábbis a “bicikliruhás ugrabugrához”. A ritkabb újratöltés mindent visz.

Ilyen volt gyárilag:
IMG_3395.jpeg
Nagyon szép, nahyon jó, nagyon pontos - 15 méterről, Single Actionben, közeoes tempóban szó szerint lyukat lyukba lő. :o A titánium dobrol azt mondják gyorsabb ismétlést tesz lehetővé. Azért, mert minden egyes lövésnél kisebb tomeget kell elindítani, utána pedig megállítani. Logikusnak tűnik. Nem tudom, egyszer kimérem órával a spliteket. De feelingre kicsit gyorsabbnak tűnik, mint az acéldobos Rhino.

Dobozból kivéve is kiváló fegyver. Ultra megbízható (500bol nulla csett) De… az ember azt hinné, hogy ennyi pénzert +S&W Performance Center termék - versenyzésre alkalmas.. igen… de nem igazan. 3 dolgot mindenkeppen illik kicserélni rajta - és ezek nem filléres tételek, a fegyver új árának negyedéről beszélünk

1. A dobkioldó - a sok újratöltés miatt fontos a megnövelt méretű.

2. a markolat - a gyári Hogue gumi elég jó, de a Jerry Miculek fa még jobb. Idióta ortopéd kinézete van, sokáig ellenálltam, de Sz. Peti a Celeritason a kezembe adta párszor, és meggyőzött. Nekem tényleg jobb. Magasabbra tudom tenni a kezem, amin revolvernél különösen fontos , és lakkozott fa nem csúszkál, de nem is tapad mereven mint a gumi. Ha nem tökéletesen fogtam meg, az első lövésnél helyre igazodik.
IMG_3391.jpeg
Ezek már megtörténtek. Boldog vagyok, két komolyabb versenyen - összesen 20 pályán, 400 lövés - a fegyver, és a modok is bizonyítottak, beváltak

3. a sütés. Mindenki, aki komolyan gondolja, ki szokta cserelni Apex double action onlyra. Miért csere, es nem tuning? Az SAt remekül tudja egy ügyes kezű fegyvermester polirozni (a Rugeremet pl Zora csinálta meg, zseniális lett!), viszont dinamikus sportokban DAban lövünk. Nincs idő SAra. A DAnál annyira összetett felületek dolgoznak, hogy csodát alkotni nehéz, elb.szni viszontvannál könnyebb. Egészen vállalhatóan megtanultam lőni DAban, nem rosszabbul mint egy öntöltővel (=egyformán rosszul lövök forgóval és öntöltővel) , emiatt elbíztam magam, és azt hittem nem számít a sütés, az a b….nak való - eszsterűem sokat kell gyakorolni, es #jóleszazúgy. Hát, viszonylag sok gyakorlás után mar eljutottam oda hogy de, már számít a sütés :roll: . Úgyhogy az utolsó mozzanat - a sütés csere - még hátravan. A DA only sütés sokkal lágyabb, lényegesen gyorsabban lehet vele duplázni. Ma egy sporttárs volt olyan kedves, hogy elhozta Ravazdra a sajátját megmutatni, hiába más kategóriát lőtt… sajnos a tuningolós brigádnak ismét igaza lett - tényleg látványosan jobb. Kell vele szórakozni, hogy megbízható is legyen - de miutan be van állítva, ténykeg jobb. Lent a képen egy referencia példány, a kakas sarkantyú hiánya árulkodó .
IMG_3396.jpeg
Néhányan kerdeztetek, hogy nez ki egy IPSC rig revolverre. Hát, vakahogy így :
IMG_3394.jpeg
Mágneses moonclip tartók. Jó sok… Fun fact: van szénacél moonclipem , azt alig lehet letépni a mágnesről, és rozsdamentes - azt elég gyengén fogja. A kettő között lenne ideális. :lol: az élet küzdelem. Viszont minden más állítható - pl a moonclip tartók dőlésszöge, a tokon pedig minden is: a tok magassága, dőlés szöge, eltartás mértéke - “minden is”.

Ugyanez a habtestemen :lol:
IMG_3390.jpeg
A gyorstok ugyanaz, mint az öntöltőkhöz, csak egy másik , “revolveres”’inzert kell hozzá. Ami még nem látott ilyet: ez a típusú tok csak a sátorvasat fogja. Az égvilágon nem jó semmire az IPSC és Steel Challenge sportokon kívül - arra viszont nagyon jó.
IMG_3393.jpeg

Most tanulom az IPSCt, még sokat bénázok, de kezdek belejönni, és egyre jobban élvezem - jobban, mint gondoltam volna. 8-)
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.04.13. 22:47
Mágneses moonclip tartók. Jó sok… Fun fact: van szénacél moonclipem , azt alig lehet letépni a mágnesről, és rozsdamentes - azt elég gyengén fogja. A kettő között lenne ideális. :lol: az élet küzdelem.
Csavarhúzók fejét lehet mágneseznivagy demagnetizálni.
Nem lehet vmi hasonlót csinálni a tartóval / clipekkel?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.04.14. 00:39 Csavarhúzók fejét lehet mágneseznivagy demagnetizálni.
Nem lehet vmi hasonlót csinálni a tartóval / clipekkel?
Nem nagyon, mert itt a másik fele a mágnes, és anyagjellemző, hogy mennyire fogja a clipet.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Ez a MIculek kb mint a klokk, van akai rajong erte van aki meg utalja :roll:
Anno Macilacinak volt egy 625 JM revolvere, ket versenyt vegiglottem vele de seghogy nem tudtam megbaratkozni azzal a nyellel :(
Petya357 írta: 2025.04.13. 22:47 2. a markolat - a gyári Hogue gumi elég jó, de a Jerry Miculek fa még jobb. Idióta ortopéd kinézete van, sokáig ellenálltam, de Sz. Peti a Celeritason a kezembe adta párszor, és meggyőzött. Nekem tényleg jobb. Magasabbra tudom tenni a kezem, amin revolvernél különösen fontos , és lakkozott fa nem csúszkál, de nem is tapad mereven mint a gumi. Ha nem tökéletesen fogtam meg, az első lövésnél helyre igazodik.

IMG_3391.jpeg
ingyom bingyom tálib-e?
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.14. 07:10 Nem nagyon, mert itt a másik fele a mágnes, és anyagjellemző, hogy mennyire fogja a clipet.
Akkor közéjük rakni valamit?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.04.14. 07:46 Akkor közéjük rakni valamit?
Pont erre gondoltam. Pl celuxot, szigszalagot, kineziológiai tapaszt, leukoplasztot...., ragasztani a mágnesre. Amelyik beválik.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2025.04.14. 08:12 Pont erre gondoltam. Pl celuxot, szigszalagot, kineziológiai tapaszt, leukoplasztot...., ragasztani a mágnesre. Amelyik beválik.
Ez sem annyira egyszerű, mert a szénacél clipet ugyan gyengébben tartja, és ez a cél, de a rozsdamentest meg onnantól kezdve el fogja dobni. Szóval ügyelni kell a helyes sorrendre, hogy melyik clip melyik tartóba megy. A clipre nem lehet semmit tenni, mert nincs hely. A mágneses tartó meg jó kérdés, hogy megfejelhető-e egy extra mágnessel.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.14. 08:48 Ez sem annyira egyszerű, mert a szénacél clipet ugyan gyengébben tartja, és ez a cél, de a rozsdamentest meg onnantól kezdve el fogja dobni. Szóval ügyelni kell a helyes sorrendre, hogy melyik clip melyik tartóba megy. A clipre nem lehet semmit tenni, mert nincs hely. A mágneses tartó meg jó kérdés, hogy megfejelhető-e egy extra mágnessel.
Innen a képről mintha imbuszfejű csavart látnék a mágnes közepén. Azt kitekerve, műanyag közdarabot közérakva, visszatekerve nem tűnik megoldhatatlannak.
És csak egyfajta clipre kell ráálni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.04.14. 08:59 Innen a képről mintha imbuszfejű csavart látnék a mágnes közepén. Azt kitekerve, műanyag közdarabot közérakva, visszatekerve nem tűnik megoldhatatlannak.
És csak egyfajta clipre kell ráálni.
Nyilván Petya sem így tervezte, csak vett még clipet, és akkor derült ki, hogy nem ugyanaz, amikor kézhez kapta.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.04.13. 16:41 Alapvetően én leginkább egyszerűen (lő)fegyvertartást szeretnék elérni szimplán.
Szia,

Szerintem azon gondolkozzal el par honap mulva, hogy jo dolog a talizman?

Mert egy olyan fegyver, amit nem tudsz hasznalni, az legfeljebb talizmannak jo, masra nem.

Es ha ugy dontesz, hogy talizman helyett (mellett :-)) inkabb egy hasznalhato szerszamot szeretnel, akkor erdemes elmenni eloszor steel challenge, aztan SAS versenyekre, mert ezeken (es az ezekhez vezeto edzeseken) osszehasonlithatatlanul tobbet tanulsz, mint a kotelezo evi 3 gyorspont versenyen.

ui. azt ertem, hogy amig egyesuleti fegyverrel es loteren vasarolt loszerrel edzel es versenyzel, addig probalod a minimumra szoritani a befektetett penzt es energiat (noha pl. en IPSC-vel kezdtem).

Bel
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.04.13. 21:02 Lőni tudsz? Mindennel - pisztoly, puska? Mert a lőlapot azért el kell találni.

Ha már tudsz, akkor tárgytalan. Ha még nem, akkor számíts rá, hogy ezt is meg kell tanulni. Nem atomfizika, mindenki aki nem lusta képes rá - de időt, energiát, pénzt igényel. Főleg a pisztoly. És úgy egyébként sem árt tudni lőni. Ha már.. :roll:
Pont a hétvégén jöttem rá, hogy lehet jobb ha inkább nem 9 mm-es pisztollyal kezdek. Egyszerűen még rángatom a fegyvert, nem ismertem ki eléggé az elsütőbillentyű útját sem és a légzéstechnikám sem kifinomult. Bár amikorra változtattam a módszeren: azaz az elsütőbillentyű útjára fókuszáltam úgy sokkal jobb eredményeim születtek.

Érdemes lenne lehet inkább revolverrel lőnöm? Ott azért S.A.-ben sokkal egyszerűbb a lövészet. (Visszaemlékezve életem első élménylövészetén is a .38 Special szerelmese voltam, sztem a legjobb lőszer főleg amatőröknek.)

Golyóssal, illetve sörétessel mindig sokkal jobbakat lőttem, tulajdonképpen mindennel aminek váltámasza van.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.04.14. 10:03 Szia,

Szerintem azon gondolkozzal el par honap mulva, hogy jo dolog a talizman?

Mert egy olyan fegyver, amit nem tudsz hasznalni, az legfeljebb talizmannak jo, masra nem.

Es ha ugy dontesz, hogy talizman helyett (mellett :-)) inkabb egy hasznalhato szerszamot szeretnel, akkor erdemes elmenni eloszor steel challenge, aztan SAS versenyekre, mert ezeken (es az ezekhez vezeto edzeseken) osszehasonlithatatlanul tobbet tanulsz, mint a kotelezo evi 3 gyorspont versenyen.

ui. azt ertem, hogy amig egyesuleti fegyverrel es loteren vasarolt loszerrel edzel es versenyzel, addig probalod a minimumra szoritani a befektetett penzt es energiat (noha pl. en IPSC-vel kezdtem).

Bel
Szia!

Rendben, köszi! Egyetértek, megfogadom a tanácsaid!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.04.14. 10:18 Pont a hétvégén jöttem rá, hogy lehet jobb ha inkább nem 9 mm-es pisztollyal kezdek. Egyszerűen még rángatom a fegyvert, nem ismertem ki eléggé az elsütőbillentyű útját sem és a légzéstechnikám sem kifinomult. Bár amikorra változtattam a módszeren: azaz az elsütőbillentyű útjára fókuszáltam úgy sokkal jobb eredményeim születtek.

Érdemes lenne lehet inkább revolverrel lőnöm? Ott azért S.A.-ben sokkal egyszerűbb a lövészet. (Visszaemlékezve életem első élménylövészetén is a .38 Special szerelmese voltam, sztem a legjobb lőszer főleg amatőröknek.)

Golyóssal, illetve sörétessel mindig sokkal jobbakat lőttem, tulajdonképpen mindennel aminek váltámasza van.
IMHO a legcélszerűbb és legköltséghatékonyabb, ha statikus pontlövészetben .22 LR pisztollyal/revolverrel eljutsz oda, hogy 10 méterről 10 lövésből egyszer sem lősz ki egy 10 centi átmérőjű körből.

Ha ez stabilan megvan, na, AKKOR lehet bármi nagyobb kaliberű vagy dinamikusabb dolog felé továbblépni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Zsotrám írta: 2025.04.14. 10:18 Pont a hétvégén jöttem rá, hogy lehet jobb ha inkább nem 9 mm-es pisztollyal kezdek. Egyszerűen még rángatom a fegyvert, nem ismertem ki eléggé az elsütőbillentyű útját sem és a légzéstechnikám sem kifinomult. Bár amikorra változtattam a módszeren: azaz az elsütőbillentyű útjára fókuszáltam úgy sokkal jobb eredményeim születtek.

Golyóssal, illetve sörétessel mindig sokkal jobbakat lőttem, tulajdonképpen mindennel aminek válltámasza van.
Igen, a válltámasz sokat segít. :-D

Az öntöltőnél a lövés visszarúgása elkezdi tolni hátra a szánt a rugó ellenében, így mire érdemben elmozdulna ettől felfelé a cső, a lövedék már rég kirepült belőle. A revolvernél azonnal elkezdi tolni a fegyvert, mert a "rugó" a kezedben van. Ha igazán a precíziós pontlövészet a lényeg, azt nagyon kevés kivétellel félautomata öntöltőkkel művelik. De attól az még igaz lehet, hogy nem kilencessel érdemes kezdeni. Légpisztoly (csak hát egy jóféle annyiba kerül, mint egy éles fegyver...), illetve 22-es.

Ez egy ilyen sport. Egyszerre kell figyelni egy fél tucat dologra, és ha az már megy, bármikor lehet találni még pár dolgot, amire _is_ figyelni kellene. :-)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.14. 12:29 Ha igazán a precíziós pontlövészet a lényeg, azt nagyon kevés kivétellel félautomata öntöltőkkel művelik.
Szia,

Ebben nem ertunk egyet, de szerintem nagyon keves olyan lovo van, akinel a fegyver pontossaga szamit.

Bel
Sparrow
Veterán
Veterán

bel írta: 2025.04.14. 12:36 Szia,

Ebben nem ertunk egyet, de szerintem nagyon keves olyan lovo van, akinel a fegyver pontossaga szamit.

Bel
Szerintem a 22-esekre és az olimpiai pisztolyszámra gondolt. (Igazából ez a szabályok miatt is így alakult. Egy 1 lövetű 22-es pontosabb lenne, de mióta van pont- meg gyors- része is pl a női pisztolyszámnak, azóta fel se merül, hogy ne öntöltő 5 lövetű 22-esekkel lőjenek.)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2025.04.14. 12:42 Szerintem a 22-esekre és az olimpiai pisztolyszámra gondolt. (Igazából ez a szabályok miatt is így alakult. Egy 1 lövetű 22-es pontosabb lenne, de mióta van pont- meg gyors- része is pl a női pisztolyszámnak, azóta fel se merül, hogy ne öntöltő 5 lövetű 22-esekkel lőjenek.)
Nyilván mindent lehet az extremitásokig fokozni, de itt most nem erről van szó.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

Sparrow írta: 2025.04.14. 12:42 Szerintem a 22-esekre és az olimpiai pisztolyszámra gondolt. (Igazából ez a szabályok miatt is így alakult. Egy 1 lövetű 22-es pontosabb lenne, de mióta van pont- meg gyors- része is pl a női pisztolyszámnak, azóta fel se merül, hogy ne öntöltő 5 lövetű 22-esekkel lőjenek.)
A pontlövő számoknál az ISSF szabályzata szerint csak a szabadpisztoly lőhető egylövetű .22lr kaliberű pisztolyal (itt űl melletem az egyik MSSz nemzetközi bíró).Na az egy igazi vaddisznó pontlövő szám:).
Tokmányos Lomposzaurusz
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.14. 12:29 Igen, a válltámasz sokat segít. :-D

Az öntöltőnél a lövés visszarúgása elkezdi tolni hátra a szánt a rugó ellenében, így mire érdemben elmozdulna ettől felfelé a cső, a lövedék már rég kirepült belőle. A revolvernél azonnal elkezdi tolni a fegyvert, mert a "rugó" a kezedben van. Ha igazán a precíziós pontlövészet a lényeg, azt nagyon kevés kivétellel félautomata öntöltőkkel művelik.

Hááát, ööö sztem ez nem így van.

Mire a fegyver kimozdulna, egy revolvernél is kireppent már a lövedék. A te logikád alapján a legpontosabb mesterlövészpuskák sem forgó-tolózárasak lennének, hanem öntöltők. De nyilvánvalóan nem azok.

Az olimpiai precíziós számokban az öntöltő lukasztógépek elterjedésének inkább oka IMHo a lejjebbre került csőtengelyvonal (kisebb felcsapódás/kevésbé fárad a lövő), a dobozba beférésen belül sokkal jobban variálható markolat- és csősúly-kialakítás, és persze az is, hogy nem kell a beállást/fogást megtörve a kakast kézzel felhúzogatni, mert azt a zármozgás elvégzi minden lövésnél.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.04.14. 15:07 Hááát, ööö sztem ez nem így van.

Mire a fegyver kimozdulna, egy revolvernél is kireppent már a lövedék. A te logikád alapján a legpontosabb mesterlövészpuskák sem forgó-tolózárasak lennének, hanem öntöltők. De nyilvánvalóan nem azok.

Az olimpiai precíziós számokban az öntöltő lukasztógépek elterjedésének inkább oka IMHo a lejjebbre került csőtengelyvonal (kisebb felcsapódás/kevésbé fárad a lövő), a dobozba beférésen belül sokkal jobban variálható markolat- és csősúly-kialakítás, és persze az is, hogy nem kell a beállást/fogást megtörve a kakast kézzel felhúzogatni, mert azt a zármozgás elvégzi minden lövésnél.
Kézben fogva gyakorlatilag nem számít. Ha letámasztod valami stabilhoz a fegyvert, akkor számít.

Javaslom végignézni, mert érdekes, de 9 percnél a lényeg.
Válasz küldése