Zsotrám írta: ↑2025.04.02. 12:29
Erről nincs esetleg egy táblázatod? Sztem jónéhányunknak elég hasznos lenne. Én konkrétan mindenhogy
próbáltam keresni ezekről a kategóriákról, de sehol, semmit nem találtam.
Köszi válaszod!
öööö...Sehol? EZ a FEGYVERTÖRVÉNY 1. melléklete eléggé konkrétan:-)
1. melléklet a 2004. évi XXIV. törvényhez *
Tűzfegyverek és lőszerek
1. „A” kategória („Tiltott”)
1.1. 1. alkategória: automata tűzfegyver.
1.2. 2. alkategória: más tárgynak álcázott tűzfegyver.
1.3. 3. alkategória: páncéltörő (áthatoló), robbanó, fényjelző vagy gyújtólövedékeket tartalmazó lőszer, valamint az ilyen lőszerhez való lövedék.
1.4. 4. alkategória: expanzív (kiterjedő) lövedéket tartalmazó pisztoly- és revolverlőszer, valamint az ilyen lőszerhez való lövedék, kivéve a vadászati vagy sportlövészeti célokat szolgáló lőfegyverhez, a használatukra jogosult személyek számára.
1.5. 5. alkategória: a félautomata tűzfegyverré átalakított automata tűzfegyver.
1.6. 6. alkategória: a központi gyújtású félautomata tűzfegyver, ha az
a) olyan rövid tűzfegyver, amely képes újratöltés nélkül legalább 21 lőszer kilövésére, feltéve, hogy részét képezi egy 20 lőszert meghaladó befogadóképességű töltőszerkezet vagy a tűzfegyverhez egy eltávolítható, 20 lőszert meghaladó befogadóképességű töltőberendezést csatlakoztattak, vagy
b) olyan hosszú tűzfegyver, amely képes újratöltés nélkül legalább 11 lőszer kilövésére, feltéve, hogy részét képezi egy 10 lőszert meghaladó befogadóképességű töltőszerkezet vagy a tűzfegyverhez egy eltávolítható, 10 lőszert meghaladó befogadóképességű töltőberendezést csatlakoztattak.
1.7. 7. alkategória: az a vállból történő lövésre tervezett félautomata tűzfegyver, amelynek hossza – behajtható, összehajtható vagy betolható, avagy szerszámok nélkül eltávolítható válltámasz segítségével – a működőképesség megtartása mellett 60 cm alá csökkenthető.
1.8. 8. alkategória: az „A” kategóriába tartozó tűzfegyverből átalakított színházi tűzfegyver.
2. „B” kategória („Engedélyköteles”)
2.1. 1. alkategória: az ismétlő rövid tűzfegyver.
2.2. 2. alkategória: a központi gyújtású egylövetű rövid tűzfegyver.
2.3. 3. alkategória: a peremgyújtású egylövetű tűzfegyver.
2.4. 4. alkategória: az „A” vagy a „C” kategóriába nem tartozó olyan félautomata hosszú
a) peremgyújtású tűzfegyver, amelynek töltőszerkezete és töltényűrje együttesen háromnál több, valamint
b) központi gyújtású tűzfegyver, amelynek töltőszerkezete és töltényűrje együttesen háromnál több, de tizenkettőnél kevesebb
lőszer befogadására alkalmas.
2.5. 5. alkategória: az „A” vagy a „C” kategóriába nem tartozó félautomata rövid tűzfegyver.
2.6. 6. alkategória: az „A” vagy a „C” kategóriába nem tartozó olyan félautomata hosszú tűzfegyver, amelynek töltőszerkezete és töltényűrje együttesen legfeljebb három lőszer befogadására alkalmas, ha a töltőszerkezet eltávolítható, vagy ha nem biztos, hogy szokásos szerszámokkal a tűzfegyvert nem lehet olyan tűzfegyverré átalakítani, amelynek töltőszerkezete és töltényűrje együttesen háromnál több lőszer befogadására alkalmas.
2.7. 7. alkategória: az ismétlő és félautomata hosszú tűzfegyver huzagolatlan, 60 cm-t meg nem haladó hosszúságú csővel.
2.8. 8. alkategória: a „B” vagy a „C” kategóriába tartozó tűzfegyverből átalakított színházi tűzfegyver.
2.9. 9. alkategória: a külső formájában automata tűzfegyverre hasonlító – az „A” kategóriába nem tartozó – félautomata tűzfegyver, feltéve, hogy e törvény hatálya kiterjed rá.
2.10. 10. alkategória: az „A” kategóriába nem tartozó ismétlő hosszú tűzfegyver.
2.11. 11. alkategória: az egylövetű hosszú tűzfegyver huzagolt csővel.
2.12. 12. alkategória: az egylövetű hosszú tűzfegyver huzagolatlan csővel.
3. „C” kategória („Bejelentéshez kötött”)
3.1. 1. alkategória: a 2. § 29. pont c) alpontjában meghatározott – az „A” vagy a „B” kategóriába nem tartozó – tűzfegyver.
3.2. 2. alkategória: a 2. § 29. pont d) alpontjában meghatározott tűzfegyver.
Forrás:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400024.tv
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!