Túlélés

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

szöged
Fórumtag
Fórumtag

Re: Túlélés

Hozzászólás Szerző: szöged »

bel írta: 2025.03.24. 14:35 Szia,

A gazszivatjuk arammal vannak hajtva, vagy gazzal?
Nekem logikusabb lenne, ha gazturbinaval hajtanak, de nem tudom, hogy tenylegesen mit hasznalnak a komolyabb vezetekeken.

Bel
sok éve egy tanulmányi kirándulás keretein belül voltam egy gáztovábbító-állomáson
gázzal megy
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

szöged írta: 2025.03.24. 20:07 sok éve egy tanulmányi kirándulás keretein belül voltam egy gáztovábbító-állomáson
gázzal megy
Szia,

Koszi!

Bel
WildBear23
Veterán
Veterán

szikravető

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Sziasztok!

Van valakinek szikravetője, és alkoholos kézfertőtlenítő gélje?
Kipróbálná, hogy a szikravető meggyújtja-e a gélt? ;)
Köszi! :)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Re: szikravető

Hozzászólás Szerző: RatRace »

WildBear23 írta: 2025.03.25. 20:25 Sziasztok!

Alkoholos gél nincs.
De van ilyen, holnap kipróbálom.
Csatolmányok
IMG_20250213_064517.jpg
IMG_20250213_064524.jpg
IMG_20250213_064506.jpg
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

A válasz igen. Huncut dolog, volt hogy napvilágnál nem is látszott, hogy lángolt. De lángolt. Jól és könnyen gyújtja. Valamelyik évben túlélés oktatáson gyújtottunk srácokkal, működött. Ez volt a B terv, ha a tampon nem akarta az igazságot.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

A biztonság kedvéért a tűzhely kerámia lapjára cseppentettem. Esze ágában sincs meggyulladni, többször próbálva, és komoly, nagy szikrától sem.

Amikor letöröltem egy papírral, az viszont a legkisebb kósza szikrától azonnal lángra kapott.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.25. 20:48 A biztonság kedvéért a tűzhely kerámia lapjára cseppentettem. Esze ágában sincs meggyulladni, többször próbálva, és komoly, nagy szikrától sem.

Amikor letöröltem egy papírral, az viszont a legkisebb kósza szikrától azonnal lángra kapott.
Merthogy kell felület az alkoholnak, hogy párologjon.
WildBear23
Veterán
Veterán

RatRace írta: 2025.03.25. 20:41 Alkoholos gél nincs.
De van ilyen, holnap kipróbálom.
Köszi mindenkinek!
swordmanus írta: 2025.03.25. 20:47 A válasz igen. Huncut dolog, volt hogy napvilágnál nem is látszott, hogy lángolt. De lángolt. Jól és könnyen gyújtja. Valamelyik évben túlélés oktatáson gyújtottunk srácokkal, működött. Ez volt a B terv, ha a tampon nem akarta az igazságot.
Köszi!
Kinyomtál egy adag gélt, és szikrával meggyújtottad?
Vagy átitattál vele egy papírzsepit?
AndyA írta: 2025.03.25. 20:48 A biztonság kedvéért a tűzhely kerámia lapjára cseppentettem. Esze ágában sincs meggyulladni, többször próbálva, és komoly, nagy szikrától sem.

Tehát papíron volt a gél?
Arra figyeltél, hogy (ahogy Sword is írja) alig látszó, kék lángja van?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.03.25. 20:49 Merthogy kell felület az alkoholnak, hogy párologjon.
Volt vagy három centis a tócsa.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.03.25. 20:52 Köszi mindenkinek!

Köszi!

Előbb csak géltócsa volt a kerámialapon. Nem gyulladt. Néha kis "pöffenetet" vetett a szikra irányában, valami történt, de nem kapott lángra.

Utána itattam fel papírral (azaz letöröltem a kerámialapot), és a legapróbb kósza szikra elég volt neki.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.03.25. 20:52 Köszi mindenkinek!

Köszi!

Én a gyújtósra nyomtam.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Nekem annó terepen könnyen sikerült meggyújtanom, de a fűtő értéke viszont közel nulla volt, semmit sem tudtam meg melegíteni. (Egy konzervet próbáltam) Égni égett, a kék láng ahogy mások írták alig látszott , de az ujjadat megégette - viszont haszna? Semmi. Hiába égettem el vagy egy deciliternyit.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.26. 18:51 Nekem annó terepen könnyen sikerült meggyújtanom, de a fűtő értéke viszont közel nulla volt, semmit sem tudtam meg melegíteni. (Egy konzervet próbáltam) Égni égett, a kék láng ahogy mások írták alig látszott , de az ujjadat megégette - viszont haszna? Semmi. Hiába égettem el vagy egy deciliternyit.
Gyújtósnak jó, nem tüzelőanyagnak.
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.26. 18:51 Nekem annó terepen könnyen sikerült meggyújtanom, de a fűtő értéke viszont közel nulla volt, semmit sem tudtam meg melegíteni. (Egy konzervet próbáltam) Égni égett, a kék láng ahogy mások írták alig látszott , de az ujjadat megégette - viszont haszna? Semmi. Hiába égettem el vagy egy deciliternyit.
Nagyon függ attól, hogy hány százalék alkohol van benne, mert a többi víz, és az elviszi a keletkező hő egy részét.

(A kézfertőtlenítő gél gyakorlatilag vizes alkohol, ami gélképzővel gélesítve van. 1-2% egyéb anyag van benne, glicerin, panthenol, illatanyag, esetleg színezék. A tisztességes kézfert. gél 70 m/m% alkoholt tartalmaz, ennek a töménységnek a legnagyobb a fertőtlenítő hatása. A gyártók persze trükköznek, kevesebb alkoholt tesznek bele, ezáltal rohamosan csökken a fűtőértéke. Ha elég kevés benne az alkohol, akkor a kezedre kenve is meggyújthatod, a víztartalom megvédi a kezedet a megégéstől.)
szöged
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.03.26. 20:28 Nagyon függ attól, hogy hány százalék alkohol van benne, mert a többi víz, és az elviszi a keletkező hő egy részét.

(A kézfertőtlenítő gél gyakorlatilag vizes alkohol, ami gélképzővel gélesítve van. 1-2% egyéb anyag van benne, glicerin, ...
halkan megjegyezném, hogy a glicerin is alkohol

(szerk: a 70m/m% -os alkoholtartalmú az v/v%-ban mennyi is? ...és miért fertőtlenít kevésbé, a 70+-os, mint az ami pont 70m/m%-os?)
WildBear23
Veterán
Veterán

szöged írta: 2025.03.26. 20:51 halkan megjegyezném, hogy a glicerin is alkohol
Ha "alkoholtartalom"-ról beszélünk, akkor mindig az etilalkoholt értjük alatta, és soha nem a glikolt, glicerint,
pentraeritritet, stb, bár kémiailag ezek is az alkoholok családjába tartoznak.
szöged írta: 2025.03.26. 20:51 (szerk: a 70m/m% -os alkoholtartalmú az v/v%-ban mennyi is? ...és miért fertőtlenít kevésbé, a 70+-os, mint az ami pont 70m/m%-os?)
Aki ennyire tisztában van a glicerin szerkezetével, az nyilván könnyen ki tudja számolni vagy guglizni; nem akarom elvenni a felfedezés örömét. ;-)
szöged
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.03.26. 21:23 Ha "alkoholtartalom"-ról beszélünk, akkor mindig az etilalkoholt értjük alatta, és soha nem a glikolt, glicerint,
pentraeritritet, stb, bár kémiailag ezek is az alkoholok családjába tartoznak.

Aki ennyire tisztában van a glicerin szerkezetével, az nyilván könnyen ki tudja számolni vagy guglizni; nem akarom elvenni a felfedezés örömét. ;-)
valóban képes vagyok kiszámolni, de a guglizáshoz nem értek a mellékelt ábra szerint, ugyanis sehol sem találok olyat ami alátámasztaná az állításodat, mely szerint a 70 m/m% etilalkoholt tartalmazó kézfertőtlenítőnek lenne a legnagyobb a fertőtlenítő hatása
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

szöged írta: 2025.03.26. 21:54 valóban képes vagyok kiszámolni, de a guglizáshoz nem értek a mellékelt ábra szerint, ugyanis sehol sem találok olyat ami alátámasztaná az állításodat, mely szerint a 70 m/m% etilalkoholt tartalmazó kézfertőtlenítőnek lenne a legnagyobb a fertőtlenítő hatása
Egyszerűen csak hidd el . Tudja miről beszél 8-)

A paradoxont úgy tudjuk feloldani, hogy leszögezzük: a fertötlenitő hatás attól függ, mennyire tömény alkohol (minél töményebb, annál jobb), és milyen hosszú ideig (minél tovább, annál jobb) öli a bacit. Ez nem azonnal öl, mint a .44 magnum, hanem idő kell neki.

Ha csak az egyenlet egyik felet nezzük, akkor könnyű szt a (hibás) következtetést levonni, hogy a legmagasabb alkohol % a nyerő. Pedig nem. Minél töményebb, annál jobban párolog. A 96% pl messze nem olyan hatásos kezre kenve, mert túl gyorsan elillan .

Ezért van egy optimum. Méghozzá - 70% környékén. Ott még mindig nagyon zúzós a cucc, de mar nem párolog el túl gyorsan. A hígabb és a töményebb etikalkohol is müxik - de kevésbé hatásos.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.26. 22:14 Egyszerűen csak hidd el . Tudja miről beszél 8-)

A paradoxont úgy tudjuk feloldani, hogy leszögezzük: a fertötlenitő hatás attól függ, mennyire tömény alkohol (minél töményebb, annál jobb), és milyen hosszú ideig (minél tovább, annál jobb) öli a bacit. Ez nem azonnal öl, mint a .44 magnum, hanem idő kell neki.

Ha csak az egyenlet egyik felet nezzük, akkor könnyű szt a (hibás) következtetést levonni, hogy a legmagasabb alkohol % a nyerő. Pedig nem. Minél töményebb, annál jobban párolog. A 96% pl messze nem olyan hatásos kezre kenve, mert túl gyorsan elillan .

Ezért van egy optimum. Méghozzá - 70% környékén. Ott még mindig nagyon zúzós a cucc, de mar nem párolog el túl gyorsan. A hígabb és a töményebb etikalkohol is müxik - de kevésbé hatásos.
köszi a választ
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.26. 22:14 Egyszerűen csak hidd el . Tudja miről beszél 8-)

Pontosan így van, köszi hogy leírtad; nekem csak most volt időm nekiülni. :)
Két szempont van:
1. A tömény alkohol gyorsabban elillan a kézről, vagy a felületről. Mindene alacsonyabb, mint a vízé: a forráspontja, a fajhője, és a párolgáshője is.
2. A tömény alkohol kicsapja a fehérjéket, ezért nem hatol be mélyen a baktériumokba, emiatt gyengébb a fertőtlenítő hatása.
----------------------------------------------------
Ezek az alapelvek, aztán ha közelebb megyünk, összetettebb a kép: baktériumra igaz a 2. pont, de a köpenyes vírusok lipidburkát szerintem nem csapja ki a tömény alkohol, ezért ott a 100%-os alkohol a leghatékonyabb. Igen ám, de nem a köpenyes vírus a szűk keresztmetszet, mert azt a tömény alkohol 5mp alatt inaktiválja, a 70-es csak 8mp alatt, de a baktériumnak kell 30mp. Tehát a baktérium miatt amúgy is kell 30mp behatási idő, ez alatt a vírus inaktiválódik akár 100, akár 70%-os alkoholtól.
És persze a kórokozók nem önmagukban fordulnak elő, hanem beszáradt köpetben, miegyébben.

És pl. a gomba spórák nem inaktiválódnak se 70, se 100%-os alkoholtól, tehát nekik tök mindegy. Miattuk lehet (szoktak) még plusz valamit beletenni, általában kvaterner ammóniumsót (DDAC, ADBAC, ADEBAC), biszguanidin-származékot (Vantocil), etoxilált-zsíralkoholt (Lutensol).

Szóval itt el lehet menni a messzeségbe, a lényeg az ökölszabály, hogy általános fertőtlenítésre (pl. a kezünket, miután leszállunk a 4/6-osról) a legjobb a 70% körüli koncentrációjú alkohol.
Jó a 65-ös is, a 80-as is, de azért ne 50%-os legyen, és ne is 100-as.

Ez kb. olyan, mint ha önvédelemre hordasz magaddal egy 9x19 kaliberű Glock-19 -et: a "helyzetek" zömét meg tudod vele oldani.
Hordhatsz egy Glock 42-t is (az csak 380ACP kaliberű), az is jó lesz, DE azért ne egy 6.35-öst.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

WildBear23 írta: 2025.03.27. 20:45 Pontosan így van, köszi hogy leírtad; nekem csak most volt időm nekiülni. :)
Két szempont van:
1. A tömény alkohol gyorsabban elillan a kézről, vagy a felületről. Mindene alacsonyabb, mint a vízé: a forráspontja, a fajhője, és a párolgáshője is.
2. A tömény alkohol kicsapja a fehérjéket, ezért nem hatol be mélyen a baktériumokba, emiatt gyengébb a fertőtlenítő hatása.
----------------------------------------------------
Ezek az alapelvek, aztán ha közelebb megyünk, összetettebb a kép: baktériumra igaz a 2. pont, de a köpenyes vírusok lipidburkát szerintem nem csapja ki a tömény alkohol, ezért ott a 100%-os alkohol a leghatékonyabb. Igen ám, de nem a köpenyes vírus a szűk keresztmetszet, mert azt a tömény alkohol 5mp alatt inaktiválja, a 70-es csak 8mp alatt, de a baktériumnak kell 30mp. Tehát a baktérium miatt amúgy is kell 30mp behatási idő, ez alatt a vírus inaktiválódik akár 100, akár 70%-os alkoholtól.
És persze a kórokozók nem önmagukban fordulnak elő, hanem beszáradt köpetben, miegyébben.

És pl. a gomba spórák nem inaktiválódnak se 70, se 100%-os alkoholtól, tehát nekik tök mindegy. Miattuk lehet (szoktak) még plusz valamit beletenni, általában kvaterner ammóniumsót (DDAC, ADBAC, ADEBAC), biszguanidin-származékot (Vantocil), etoxilált-zsíralkoholt (Lutensol).

Szóval itt el lehet menni a messzeségbe, a lényeg az ökölszabály, hogy általános fertőtlenítésre (pl. a kezünket, miután leszállunk a 4/6-osról) a legjobb a 70% körüli koncentrációjú alkohol.
Jó a 65-ös is, a 80-as is, de azért ne 50%-os legyen, és ne is 100-as.

Ez kb. olyan, mint ha önvédelemre hordasz magaddal egy 9x19 kaliberű Glock-19 -et: a "helyzetek" zömét meg tudod vele oldani.
Hordhatsz egy Glock 42-t is (az csak 380ACP kaliberű), az is jó lesz, DE azért ne egy 6.35-öst.
Ez alapján a kézfertőtlenítő gél valószínűleg hatékonyabb, mint a törlőkendő?
WildBear23
Veterán
Veterán

zora írta: 2025.03.27. 20:51 Ez alapján a kézfertőtlenítő gél valószínűleg hatékonyabb, mint a törlőkendő?
Ez a kérdés is nagyon-nagyon messzire visz. :-)

A hatékonyság szempontjából nem kell inaktiválni a kórokozót, az is teljesen jó, ha eltávolítod a felületről.
Onnantól kezdve a papírtörlő rostjai között van, azt meg kidobod. A lényeg, hogy nem tud már megfertőzni.
Ezen alapul a szappanos kézmosás hatása is; egyszerűen lemosod a kórokozót a bőrfelületről, és megy a csatornába. :)
(Illetve a szappanszerű anyagoknak eleve van némi fertőtlenítő hatásuk; pont a köpenyes vírusok ellen.)

A törlőkendő hátránya az, hogy a bőr mélyebb redőibe nem annyira ér el, mint egy gél, vagy egy oldat.

Nagyságrendileg szerintem ugyanolyan jó egy nedves (pláne alkoholos) törlőkendős alapos kéztörlés (az ujjhegyeket is!), mint egy alapos géles bedörzsölés.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Kibaszott komoly cikk, a tételes felsorolásból és a többi betűhalmazból is sikerült kifelejteni a kést/bicskát.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

zora írta: 2025.03.29. 10:07 Kibaszott komoly cikk, a tételes felsorolásból és a többi betűhalmazból is sikerült kifelejteni a kést/bicskát.
De benne van a SÍP, pászmek...

Még a polkorrekt eu-s javaslatban is ott a "utility knife":

https://www.euronews.com/my-europe/2025 ... ace-crises
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

zora írta: 2025.03.29. 10:07 Kibaszott komoly cikk, a tételes felsorolásból és a többi betűhalmazból is sikerült kifelejteni a kést/bicskát.
Esőkabát,és sorolhatnám...
Jók ezek a cikkek, kattintásvadászatra.
Amikor 2020 januárban közzétettem, hogy mi a lényege a vásárlási metódusnak ( január 17 ) elkezdett ömleni felém a xarcunami.

A második rész után ( január 20 ) még az egyik kereskedelmi TV csatorna is hívott, hogy miezez, hogygondolom hogyriogatom a népet.
Rá egy hónapra, meg tudjuk mi történt budipapír fronton.

Utánna megint keresett a Tv csatorna, de elküldtem a fenébe.
Sikeresen megcsinálták a riporthalmazt a Szabo's lájfsztájlos okosokkal, akik a szomszédot fosztogatnák.

Tényleg én voltam a félelemkeltő.
:lol:
Fizetett bér-Troll.
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

gvass1 írta: 2025.03.29. 10:17 De benne van a SÍP, pászmek...

Még a polkorrekt eu-s javaslatban is ott a "utility knife":

https://www.euronews.com/my-europe/2025 ... ace-crises
Hakell valakinek, megoszthatom A svéd ajánlást.
És megvan a New York álami ajánlás is, aminek Demszky idejében készült magyar megfelelője, de nem lett kiadva........
Fizetett bér-Troll.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

RatRace írta: 2025.03.29. 10:22 Hakell valakinek, megoszthatom A svéd ajánlást.
És megvan a New York álami ajánlás is, aminek Demszky idejében készült magyar megfelelője, de nem lett kiadva........
Jöhet minden ilyesmi info, jó az ha szélesíthetjük az ismereteket, ki mit javasol.
Ok hogy nagyjából már mindenkinek van vmi a fejében a témáról, de bevallom különösebben nem foglalkoztam vele én sem, pedig lehet nem ártana kicsit komolyabban rágyúrni…
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.03.29. 10:22 Hakell valakinek, megoszthatom A svéd ajánlást.
Hajrá.
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Rendben, hétfőtől szabad vagyok, és feltöltöm.
Fizetett bér-Troll.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.03.29. 10:46 Rendben, hétfőtől szabad vagyok, és feltöltöm.
Addig még Baracska, vagy csak Vác...? :lol: :lol: :lol:
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.29. 12:14 Addig még Baracska, vagy csak Vác...? :lol: :lol: :lol:
Szia,

Addigra letolti, utana feltolti. :-)

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.03.29. 12:17 Szia,

Addigra letolti, utana feltolti. :-)

Bel
Úgy, úgy... :D
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.03.29. 10:20 Esőkabát,és sorolhatnám...
Jók ezek a cikkek, kattintásvadászatra.
Amikor 2020 januárban közzétettem, hogy mi a lényege a vásárlási metódusnak ( január 17 ) elkezdett ömleni felém a xarcunami.

A második rész után ( január 20 ) még az egyik kereskedelmi TV csatorna is hívott, hogy miezez, hogygondolom hogyriogatom a népet.
Rá egy hónapra, meg tudjuk mi történt budipapír fronton.

Utánna megint keresett a Tv csatorna, de elküldtem a fenébe.
Sikeresen megcsinálták a riporthalmazt a Szabo's lájfsztájlos okosokkal, akik a szomszédot fosztogatnák.

Tényleg én voltam a félelemkeltő.
:lol:
Ez mi volt? Szerintem akkor még nem voltam tag. :)
Sjani86
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sjani86 »

AndyA írta: 2025.03.29. 12:24 Ez mi volt? Szerintem akkor még nem voltam tag. :)
A covidbaromság miatti pánikvásárlások, amikor az agyhalottak mázsaszám vették a lisztet, hypot, wc-papírt stb...
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

AndyA írta: 2025.03.29. 12:24 Ez mi volt? Szerintem akkor még nem voltam tag. :)
Ez az emlegetett cikk, ahol a " rengyőrségi szagértő" megy a szomszédhoz elvenni a cuccost.

https://444.hu/kepek/2022/10/30/amikor- ... a-valsagra

Ezek meg az agymenéseim:

https://www.tuleles.hu/hirek/keszleteze ... it-1-resz/

https://www.tuleles.hu/hirek/keszleteze ... it-2-resz/
Fizetett bér-Troll.
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tornas78 »

A powerbank is csak akkor ér valamit ha napelemes vagy van külön kis összecsukható napelemes töltő hozzá.
Mindenki vár valamit...
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

"Mit vegyünk a boltban?
70 kilogramm tejpor,
72 darab borsókonzerv,
48 liter kóla,"

A tejpor jó ötlet, de 70kg?? :o
Talán 7kg.

A 72db borsókonzerv helyett is inkább vegyesen venném, borsókonzerv, kukoricakonzerv, húskonzerv, tonhal konzerv..

A kólát nem tudom értelmezni, én nem szeretem.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.03.30. 08:40 A tejpor jó ötlet, de 70kg?? :o
Talán 7kg.
Szia,

Igen, es az is szamit, hogy (nagyjabol*) a szavatossagi idon belul meg legyen forgatva. Ha sikerul 10 ev szavatossagut venni, akkor az evi 7 kg erosen kerdeses, hogy elfogy-e, de 2 ev szavatossagu eseteben az evi 35 kg nyilvan teljesen elrugaszkodott ebbol a szempontbol.

Amugy szerintem a lista egy konkret srac egy konkret vasarlasarol keszult, es a "salsa" kifejezes egyertelmuen mutatja, hogy nem Magyarorszagon.

*: a Nebih szerint 2 honapig meg ajanlott a fogyasztasa a lejarati ido utan - szerintem 10 ev eseten biztos nem 2 honap a "meg elfogadhato" ido szintje. Ha meg sikerul berakni egy pincebe (valoszinuleg az emberek tobbsegenek nem sikerul, mert nincs pinceje :-( ), az kb duplazza vagy negyszerezi az eltarthatosagot az egyenletes 10 foknak koszonhetoen.

Mondjuk ez teljesen komolytalanna teszi a Nebih listajat: "SÓ, CUKOR 9 hónap Amennyiben a terméken feltüntették a minőségmegőrzési időt"

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Mint a Himalája-só... :lol: :lol: :lol:
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Nem tudom más rovatba sorolni, ezert ide írom - mert a forrő védő italt a túlélésre használom 8-)

Decathlonos 1l termosz - nem a kiöntő csonkos (az rosszabul tartja a meleget) , hanem a betekerős.

Szürreálisan jól tartja a hőt. Tegnapelőtt ideiglenes szálláson apóséknál hajnalban főztem teát. A nagyja a nap során nem ivódott meg. Ma hajnalban forraltam friss vizet, mondom kiöntöm a regit, csinálok új teát.

Bakker megégette a kezemet! nem langyos volt. Nem meleg. Forró! Percre pontosan 24 óra mulva még mindig forró maradt. 5:30-5:30 ig.
IMG_3156.jpeg
Bocs, most jövök rá hogy nem is 24 csak 23 mert óra állítás volt. De akkor is szürreális teljesítmény egy fém (nem üveg betetes, törekeny) termosztól :o

lájk!
blint
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: blint »

Petya357 írta: 2025.03.30. 21:19 Nem tudom más rovatba sorolni, ezert ide írom - mert a forrő védő italt a túlélésre használom 8-)

Decathlonos 1l termosz - nem a kiöntő csonkos (az rosszabul tartja a meleget) , hanem a betekerős.

Szürreálisan jól tartja a hőt. Tegnapelőtt ideiglenes szálláson apóséknál hajnalban főztem teát. A nagyja a nap során nem ivódott meg. Ma hajnalban forraltam friss vizet, mondom kiöntöm a regit, csinálok új teát.

Bakker megégette a kezemet! nem langyos volt. Nem meleg. Forró! Percre pontosan 24 óra mulva még mindig forró maradt. 5:30-5:30 ig.

IMG_3156.jpeg

Bocs, most jövök rá hogy nem is 24 csak 23 mert óra állítás volt. De akkor is szürreális teljesítmény egy fém (nem üveg betetes, törekeny) termosztól :o

lájk!
A sima hőtartó fém kulacsaik is illegálisan jók, néhány éve csak azokat használja az egész család. Nem egyszer fordult elő, hogy a napon hagyott autóban teljesen iható maradt a benne lévő víz.
WildBear23
Veterán
Veterán

blint írta: 2025.03.30. 23:45 A sima hőtartó fém kulacsaik is illegálisan jók, néhány éve csak azokat használja az egész család. Nem egyszer fordult elő, hogy a napon hagyott autóban teljesen iható maradt a benne lévő víz.
Az a helyzet, hogy egy jó minőségű termosz ilyen. ;)
A fém rétegek között lévő vákuum jól szigetel.

-73 fokos szárazjég is meglepően sokáig megmarad benne.
(Persze nem légmentesen lezárva)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.03.31. 06:51 Az a helyzet, hogy egy jó minőségű termosz ilyen. ;)
A fém rétegek között lévő vákuum jól szigetel.

Mint ahogyan az közismert* ;)

Inkább azon vagyunk meglepődve, hogy olcsó termosz is tud ennyire jó lenni. Üveggel ezt még viszonylag könnyű volt elérni, cserébe törékeny , és emiatt kiment a divatból. A kommersz fém termoszok többsége pedig igen vegyes képet mutat. Azt vettem észre, hogy a zárókupakon múlik sokminden. Itt tud kiszökni a hő. Minél több funkció van venne (klikkes, stb), annál könnyebben keletkezik ott hőgíd, és szökik a meleg

*
“Safranek, jöjjön csak közelebb” :lol:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Petya357 2025.03.31. 08:10-kor.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.31. 08:06 Mint ahogyan az közismert* ;)

Inkább azon vagyunk meglepődve, hogy olcsó termosz is tud ennyire jó lenni. Üveggel ezt még viszonylag könnyű volt elérni, cserébe törékeny , és emiatt kiment a divatból. A kommersz fém termoszok többsége pedig igen vegyes képet mutat. Azt vettem észre, hogy a rárókupskon múlik sokminden. Itt tud kiszökni a hő. Minél több funkció van venne (klikkes, stb), annál könnyebben keletkezik ott hőgíd, és szökik a meleg

*
“Safranek, jöjjön csak közelebb” :lol:
"Köszönöm, uram, de már egy éve Önnel él." :lol:
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Ejj, hogy most nincs ennyi manim....

https://www.facebook.com/share/18W1KPH5Ge/

Katonai " fogatolható" tábori kemence.
Fizetett bér-Troll.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

jopofa meg minden, deminek? :roll:
RatRace írta: 2025.04.05. 12:49 Ejj, hogy most nincs ennyi manim....

https://www.facebook.com/share/18W1KPH5Ge/

Katonai " fogatolható" tábori kemence.
ingyom bingyom tálib-e?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

qqriq írta: 2025.04.05. 13:02 jopofa meg minden, deminek? :roll:
Nem Deminek.😆
MV5BMTc2Mjc1MDE4MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzAyNDczNA@@._V1_.jpg
Pl mert ritka és rendezvényeken kenyérlángost árusítani.
Fatüzelés, egyedi fíling.
Zasszony pék, ellenne vele.
Vállalkozást is lehet ráépíteni.
Fizetett bér-Troll.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ertem en hogy gozgep, demi hajcsa?
lehet csak rosz szemuveg van rajtam de en nem latom az uzleti lehetoseget benne :shock:
milyen rendezvenyen lehet eladni 2-300 kenyerlangost es evente hany ilyen rendezveny van? mennyi nyereseg van egy langoson? ha 700 ft akkor is el kell adni adni ezret hogy az aranal legyek es az idot/munkat nem is szamoltam :shock:
RatRace írta: 2025.04.05. 13:19 Nem Deminek.😆
MV5BMTc2Mjc1MDE4MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzAyNDczNA@@._V1_.jpg
Pl mert ritka és rendezvényeken kenyérlángost árusítani.
Fatüzelés, egyedi fíling.
Zasszony pék, ellenne vele.
Vállalkozást is lehet ráépíteni.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.04.05. 14:49 ertem en hogy gozgep, demi hajcsa?
lehet csak rosz szemuveg van rajtam de en nem latom az uzleti lehetoseget benne :shock:
milyen rendezvenyen lehet eladni 2-300 kenyerlangost es evente hany ilyen rendezveny van? mennyi nyereseg van egy langoson? ha 700 ft akkor is el kell adni adni ezret hogy az aranal legyek es az idot/munkat nem is szamoltam :shock:
Kolléga nagyon szeretne egy ilyen zöld izét. Ennyi.
A többi csak körítés ;)
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

qqriq írta: 2025.04.05. 14:49 ertem en hogy gozgep, demi hajcsa?
Jah, nem 1 rendezvény alatt jön meg az ára.
Ad1
25-30 rendezvény per év, amiről tudok
Ad2
Nem csak a kenyérlángoson van nyereség, hanem mllé a sörön is. Pl Totó extra plafonig menő söre ...
Ad 3
Egész évben lehet tolni a fatüzelésű kemencében sült pogácsát.
(Megsúgom, a poginak 4300-5200/kg az ára.előállítási költség meg 1300-1700/ kg)
Fizetett bér-Troll.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

igy sem latom benne a lehetoseget, ha pogit akarok arulni akkor sokkal egyszerubb es ocsobb villanyos kemencevel csinalni :roll:
RatRace írta: 2025.04.05. 15:15 Jah, nem 1 rendezvény alatt jön meg az ára.
Ad1
Ad2
Nem csak a kenyérlángoson van nyereség, hanem mllé a sörön is. Pl Totó extra plafonig menő söre ...
Ad 3
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

RatRace írta: 2025.04.05. 15:15 Jah, nem 1 rendezvény alatt jön meg az ára.
Ad1
Ad2
Ad 3

És a HACCP+a szükséges egyéb engedélyek és sarcok? Meleg ételt árusítani még bonyolultabb, mint fegyvert, csaxólok.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

en tul fogom elni! 8-)
gpt.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.04.05. 15:21 igy sem latom benne a lehetoseget, ha pogit akarok arulni akkor sokkal egyszerubb es ocsobb villanyos kemencevel csinalni :roll:
De annak nem lesz olyan fincsi hamubasült íze. :-)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.04.05. 15:23 És a HACCP+a szükséges egyéb engedélyek és sarcok? Meleg ételt árusítani még bonyolultabb, mint fegyvert, csaxólok.
Ez sajnos nagyon igaz... :-(
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Talán ide illik (késportálra linkelte egyik kolléga):
https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2025/ ... hiele-adam
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

G.D írta: 2025.04.05. 21:55 Talán ide illik (késportálra linkelte egyik kolléga):
Nagyon profi elmèletben gyakorlatban is.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

G.D írta: 2025.04.05. 21:55 Talán ide illik (késportálra linkelte egyik kolléga):
A gyerekekkel eddig már 3x gyúrtunk bucát Thiele Ádámnál. Atomtó az áltaka szervezett Őskohász tábor, igaz ott a kovácsolás csak mellékes tevékenység a kohászat mellett. A vasércet bányászni csákánnyal - faszenet égetni fából - kohót építeni - nyersvasat készíteni tevekenysirbak különös aktualitást a az új Minecraft film :lol:

Ha valakinek sok egy ilyen négynapos sátorozós hipermomád “túlélő” tábor (mert valjuk be - sok.. nem mindenkinek való) , akkor lehet egyszerűen vásárolni a kézműves termékeiből. Ádám igen jó kovács, a baltáira pl komoly várólista szokott lenni. És - nem utolsósorban- szerintem jó ember.
Válasz küldése