Katonai és rendvédelmi

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

WildBear23
Veterán
Veterán

Re: Katonai és rendvédelmi

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

gvass1 írta: 2025.03.22. 12:33 HA a Magyar Honvédségnél rendszeresített 96M kézigránátot használták, akkor NEM, ilyen fizikailag NEM következhet be.

Kép

Kép

Ugye ezt úgy kell használni, hogy
1. rámarkolsz a biztosító karra, és ott is tartod
2. kihúzod a biztosítógyűrűt a másik kezeddel
EKKOR SEMMI, DE SEMMI NEM TÖRTÉNIK A GRÁNÁT SZERKEZETÉBEN!!!
3. amikor ELDOBOD, akkor dobja le egy rugó az 1. pontban jelzett biztosító kart
4. ezzel megengedi, hogy a "kakas" felszabadulhasson és ráüssön az időzítőt indító gyújtóra
5. ha az végigég (3-5 sec), akkor következik be a töltet gyújtójának robbanása.

Tehát az 5. pontban írt időzítés 0, akkor is két kézzel kellene eldobni kb. és nagyon kis lendülettel. Lásd képen, látszik a biztosítókar még a levegőben a gránát mellett.

---

Én szinte biztos vagyok benne, hogy a RÁMARKOLÁS fázisnál lett valami elrontva.
2012-ben is volt egy ilyen baleset, jó lenne tudni, hogy mi okozta; persze az okokat nem publikálták, illetve az adott hírt is leszedték a honvedelem.hu oldaláról.

"Egy katona súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett január 25-én, szerdán délelőtt a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lőterén. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának kijelölt állománya kézigránátdobó gyakorlatot hajtott végre, amikor az egyik katona kezében felrobbant egy kézigránát, aminek következtében jobb kézfeje az alkar közepéig roncsolódott.

A helyszínen szolgálatot teljesítő dandár egészségügyi központ orvosparancsnoka stabilizálta a súlyosan sérült katona állapotát, majd átadta az Országos Mentőszolgálat helyszínre érkező szakembereinek, akik a katonát a debreceni Kenézy kórházba szállították. Itt az operáció során a sérült végtagot az alkar felétől amputálták az orvosok.

A nyolc éve szerződéses katonai szolgálatot teljesítő gépkocsivezető megbízható, többször is elismerésben részesült katona.

Bizottság vizsgálja, hogy a gyakorlat végrehajtása során emberi mulasztás történt-e, vagy a kézigránát szerkezete volt hibás. A dandár szakemberei folyamatos segítséget és támogatást nyújtanak a sérült katonának és hozzátartozóinak.

A gyakorlatot vezető parancsnok könnyebben sérült, ő a kórházi ellátást követően távozhatott az egészségügyi intézményből."

https://web.archive.org/web/20120128234 ... uhadhazon-
https://combatgear.blog.hu/2012/01/26/kikepzesi_baleset
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

jó ha van írta: 2025.03.22. 19:15 Tudom, mi az a hivatalnok. Magam is 10+ évig voltam ilyen-olyan (mikor minek hívták) tisztviselő, van közig szakvizsgám, meg egy csomó másik, úgyhogy kioktatásra nem szorulok.
Tartalékos katonáról szó sincs a cikkben. Csak kt-nek tartott önkéntes kiképzésről. Ami alles zusammen 2 hét. Szövegértés.
Amit az éles kézigránát kézbe adásáról írtam, az ugyanúgy érvényes tanár, mérnök, orvos, tehenészlány, hr-es, informatikus egyénekre is.
Ebben semmi prejudikáció nincs. A vélemény pedig nem észosztás, akkor sem, ha neked nem tetszik.
Én még konkrétan ismerem a programot és lehet hogy egy kollégám sérült meg. Tartalékos kiképzés, speciálisan erre a körre, mert pl. a tartalékos kiképzéssel töltött időt munkaidőkent számolják el nekik. Eleve minden tisztviselő rendelkezési állományban van, pénteken kellett frisitenem a riasztási adataimat.
Komoly eü., nemzetbiztonsági és egyéb ellenőrzések után kerülhet bele a tartalékos képzésbe még ebbe a körből is.
Katonai kiképzésbe pedig kizárólag hivatásos, szerződéses és tartalékos jogviszony alapján lehet bárkinek bekerülni.
Nincs további más lehetőség.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aksurv 2025.03.22. 19:32-kor.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

WildBear23 írta: 2025.03.22. 19:25

Bizottság vizsgálja, hogy a gyakorlat végrehajtása során emberi mulasztás történt-e, vagy a kézigránát szerkezete volt hibás. A dandár szakemberei folyamatos segítséget és támogatást nyújtanak a sérült katonának és hozzátartozóinak.

Mindig eddig jut a köz informálása. A tekintetes bizoccság vizsgálódik. Aztán, h mit talált, azt soha nem publikálják.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.03.22. 19:32 Mindig eddig jut a köz informálása. A tekintetes bizoccság vizsgálódik. Aztán, h mit talált, azt soha nem publikálják.
Nyilván van olyan ember aki rendezik egyszerre katonai fegyverszaker6li orvosi nyomozati és még halom más tudással és egyedül képes 5 perc alatt megmondani a tutit.
Ilyen maximum itt van, de mindenhol máshol több szakterület szakértője együtt vizsgál egy ilyen eseményt és készít róla jelentést az egész folyamatot felügyeletete alatt tartó Központi Nyomozó Főgyészségnek.
Egyébként az oldalukon már van információ, arról hogy mi volt a Keletinél.
https://ugyeszseg.hu/csak-a-figyelmezte ... ozlemenye/

Keresni kell aztán lesz.

A részletes jelentések pedig csak kivételesen publikusak az ilyen jellegű eseményekről az egész világon, mert a szolgálati titkoktol a személyiségi jogok át egy csomó olyan dolgot érintenek ami nem teszi lehetővé a nyilvánosságra hozatalukat.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

gvass1 írta: 2025.03.22. 11:29 "Kormánytisztviselő tenyerében robbant kézigránát Újdörögdön, mindkét kezét elveszítette"

szomorú, de tippem, hogy nem a kézigránát hibásodott meg....

https://index.hu/belfold/2025/03/22/hon ... 12134f2584
Szegény csaj… fiatalon elveszteni mindkét karodat :( még ha hibázott is, akkor is nagyon sajnálom.

A kiképzési balesetek száma sajnos nem lesz soha zéró. Ez ilyen műfaj. Lehet kevesebb, lehet 10x vagy 100x kevesebb - de nem lesz nulla.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

aksurv írta: 2025.03.22. 19:30 Én még konkrétan ismerem a programot és lehet hogy egy kollégám sérült meg. Tartalékos kiképzés, speciálisan erre a körre, mert pl. a tartalékos kiképzéssel töltött időt munkaidőkent számolják el nekik. Eleve minden tisztviselő rendelkezési állományban van, pénteken kellett frisitenem a riasztási adataimat.
Komoly eü., nemzetbiztonsági és egyéb ellenőrzések után kerülhet bele a tartalékos képzésbe még ebbe a körből is.
Katonai kiképzésbe pedig kizárólag hivatásos, szerződéses és tartalékos jogviszony alapján lehet bárkinek bekerülni.
Nincs további más lehetőség.
Ezek az információk most tőled jöttek a programról, amiért köszönet. Én akkor léptem ki a hivatali pályáról, mikor államiból kormánytisztviselővé kellett volna válnom. Csak 8 nap szabadságot elvettek volna. Meg napi +½ óra munkaidő lett volna. Azonos bérért. '18-ban, asszem. Szóval azt a rendszert nem ismerem. A másikban viszont tiszt vagyok. Egy kiképző sosem fog ugyanúgy kommunikálni egy cserkész táboros hivatalnok nővel, mint egy tarcsis nő katonával. Nem is szabad neki, és ez így is van jól. Pont emiatt kellene különbséget tenni, kinek, mikor, mit adunk a kezébe.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
aksurv
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.03.22. 19:49 Ezek az információk most tőled jöttek a programról, amiért köszönet. Én akkor léptem ki a hivatali pályáról, mikor államiból kormánytisztviselővé kellett volna válnom. Csak 8 nap szabadságot elvettek volna. Meg napi +½ óra munkaidő lett volna. Azonos bérért. '18-ban, asszem. Szóval azt a rendszert nem ismerem. A másikban viszont tiszt vagyok. Egy kiképző sosem fog ugyanúgy kommunikálni egy cserkész táboros hivatalnok nővel, mint egy tarcsis nő katonával. Nem is szabad neki, és ez így is van jól. Pont emiatt kellene különbséget tenni, kinek, mikor, mit adunk a kezébe.
Elég hiba. Katona mind a kettő.
Ráadásul fogalmunk sincs mi történt.
Szokás szerint 4-5 nap mire oszlani fog a köd. Addig maximum a lehetőségeket érdemes felvetni, kizárólag feltételes módban.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

nem ertek hozza de azt tudom ha a kanal elrepul akkor durranni fog :(
ingyom bingyom tálib-e?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

aksurv írta: 2025.03.22. 19:54 Elég hiba. Katona mind a kettő.
Ráadásul fogalmunk sincs mi történt.
Szokás szerint 4-5 nap mire oszlani fog a köd. Addig maximum a lehetőségeket érdemes felvetni, kizárólag feltételes módban.
+1
Katonaság veszélyes üzem, benne van. Akár hibázott valaki, akár nem. A hibázás is benne van, ahogy az életben mindenhol minden területen.
Probléma akkor lehet, ha mondjuk az érintett kormánytisztviselő nem igazán akart volna magától ÖTT lenni, csak nyomást gyakoroltak rá. Ezt viszont kb sohasem fogjuk megtudni.
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2025.03.22. 20:30 +1
Katonaság veszélyes üzem, benne van. Akár hibázott valaki, akár nem. A hibázás is benne van, ahogy az életben mindenhol minden területen.
Probléma akkor lehet, ha mondjuk az érintett kormánytisztviselő nem igazán akart volna magától ÖTT lenni, csak nyomást gyakoroltak rá. Ezt viszont kb sohasem fogjuk megtudni.
Nem így működik. Gyakorlatilag a hivatásos állományba kerülés feltételeit kell teljesítenie egy jelentkezőnek.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

WildBear23 írta: 2025.03.22. 19:25 2012-ben is volt egy ilyen baleset, jó lenne tudni, hogy mi okozta; persze az okokat nem publikálták, illetve az adott hírt is leszedték a honvedelem.hu oldaláról.

"Egy katona súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett január 25-én, szerdán délelőtt a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lőterén. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának kijelölt állománya kézigránátdobó gyakorlatot hajtott végre, amikor az egyik katona kezében felrobbant egy kézigránát, aminek következtében jobb kézfeje az alkar közepéig roncsolódott.

A helyszínen szolgálatot teljesítő dandár egészségügyi központ orvosparancsnoka stabilizálta a súlyosan sérült katona állapotát, majd átadta az Országos Mentőszolgálat helyszínre érkező szakembereinek, akik a katonát a debreceni Kenézy kórházba szállították. Itt az operáció során a sérült végtagot az alkar felétől amputálták az orvosok.

A nyolc éve szerződéses katonai szolgálatot teljesítő gépkocsivezető megbízható, többször is elismerésben részesült katona.

A gyakorlatot vezető parancsnok könnyebben sérült, ő a kórházi ellátást követően távozhatott az egészségügyi intézményből."

https://combatgear.blog.hu/2012/01/26/kikepzesi_baleset
A képen láthatóak a gyakorló gránátok is. Normál esetben úgy van, hogy a dobás mozdulata, folyamata súlyra hozott makettel (fém vagy gumi, lásd képen a kék) be van gyakoroltatva, elméleti oktatás után. Ha ez megy, akkor a képen középső gyakorló jön, ahol már minden ugyanúgy működik, mint az igazin, de nem robban, csak pukkan, mert nincs benne töltet, csak egy kis durranó rész. Ezzel se tudsz nagyot tévedni, mert ha a kezedben durran el, akkor is max kormos leszel, meg a füled cseng. Mindezek után jön a rendes gránát. (bal szélső) Mindehhez képest nem tudhatom, mi történt itt, nagyon ritka az ilyen eset szerencsére. Jobbulást a sérülteknek, és nagyon sajnálom a hölgyet.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.03.22. 20:46 Nem így működik. Gyakorlatilag a hivatásos állományba kerülés feltételeit kell teljesítenie egy jelentkezőnek.
Tehát mondjuk ha a 24 éves Vanessza gyámügyi előadónak jelentkezik a vármegyei Kormányhivatalba, mert mondjuk frissen végzett a helyi a főiskola szociális munkás szakán és elhivatottságot érez a gyermekvédelmi szakma iránt, akkor a hivatásos katonai állományba kerülés feltételeit kell teljesítenie? És ennek megfelelő kiképzést kapnia? Kötelezően, a választás lehetősége nélkül?
Ezt jól értem, vagy nem?
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2025.03.22. 23:09 Tehát mondjuk ha a 24 éves Vanessza gyámügyi előadónak jelentkezik a vármegyei Kormányhivatalba, mert mondjuk frissen végzett a helyi a főiskola szociális munkás szakán és elhivatottságot érez a gyermekvédelmi szakma iránt, akkor a hivatásos katonai állományba kerülés feltételeit kell teljesítenie? És ennek megfelelő kiképzést kapnia? Kötelezően, a választás lehetősége nélkül?
Ezt jól értem, vagy nem?
Ha jelentkezik tartalékosnak , mint tisztviselő.. Akkor orvosi, nemzetbiztonsági és talán pszichológiai vizsgálaton is részt kell vennie. Ha megfelelt akkor mehet.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.03.22. 23:20 Ha jelentkezik tartalékosnak , mint tisztviselő.. Akkor orvosi, nemzetbiztonsági és talán pszichológiai vizsgálaton is részt kell vennie. Ha megfelelt akkor mehet.
Es van olyan opció hogy nem jelentkezik?
Offline ismerősöm barátnője személyesen ismert olyan 3 gyermekes anyukát aki arra panaszkodott, hogy orrvérzésig erőltették neki hogy tartalékos legyen, ezért hagyta ott végül a kormányhivatalt. És ez mondjuk - ha igaz - elég nagy baj.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.03.22. 19:46 Nyilván van olyan ember aki rendezik egyszerre katonai fegyverszaker6li orvosi nyomozati és még halom más tudással és egyedül képes 5 perc alatt megmondani a tutit.
Ilyen maximum itt van, de mindenhol máshol több szakterület szakértője együtt vizsgál egy ilyen eseményt és készít róla jelentést az egész folyamatot felügyeletete alatt tartó Központi Nyomozó Főgyészségnek.
Egyébként az oldalukon már van információ, arról hogy mi volt a Keletinél.
https://ugyeszseg.hu/csak-a-figyelmezte ... ozlemenye/

Keresni kell aztán lesz.

A részletes jelentések pedig csak kivételesen publikusak az ilyen jellegű eseményekről az egész világon, mert a szolgálati titkoktol a személyiségi jogok át egy csomó olyan dolgot érintenek ami nem teszi lehetővé a nyilvánosságra hozatalukat.
A figyelmeztető lövéstől megsérült másik rendőr téma:

Zéró új infót találtam az ügyészségi hírben. De pontosan alátámasztja azt, hogy a figyelmeztető lövést törölni kell a szolgszabból, és meg is kell tiltani.

A kézigránátos ügyhöz:

1. Senki nem kíváncsi semmilyen személyes adatra az üggyel kapcsolatban. Semmi ilyet nem kell nyilvánosságra hozni.
2. Ellenben teljesen közérdekű, és semmi hadititok nincs abban, hogy pontosan leírják és nyilvánosságra hozzák a mostani baleset PONTOS OKÁT. Hogy lehessen belőle tanulni az állománynak is.

3. Milyen okok lehetnek? Nem bonyolult:
a, műszaki hiba. Ha ilyen volt, akkor közérdek, hogy lecseréljék az összes ilyen kézigránátot. (De a kézigránát működését ismerve: ez így ebben a formában kizárható)
b, a balesetet szenvedett csinált valami elképesztő ostobaságot szándékosan (akár öngyilkossági kísérlet), ami a kiképző jelenlétében sem volt kizárható
c, a balesetet szenvedett csinált valami ostobaságot, de VÉLETLENÜL, és a kiképző HIBÁZOTT, hogy nem állította meg.

Nyilvánvaló, hogy c) esetben is alaposan át kell alakítani a kiképzési rendszert.

Ezt a vizsgálat lezárultával IGENIS KÖZÖLNI kéne, már csak az állomány és hozzátartóik megnyugtatása érdekében is.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2025.03.23. 00:22 Es van olyan opció hogy nem jelentkezik?
Offline ismerősöm barátnője személyesen ismert olyan 3 gyermekes anyukát aki arra panaszkodott, hogy orrvérzésig erőltették neki hogy tartalékos legyen, ezért hagyta ott végül a kormányhivatalt. És ez mondjuk - ha igaz - elég nagy baj.
Van.
Jött egy email róla, azt kész. Ha nem az itteni elvarázsoltak köze tartoznék, akkor el se olvastam volna. Egy rohadt szó nem esett róla.
Pedig ha más van, pl sportnap arról naponta jön a kapacitálás.
Megint megy a politikai hiülyités.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.03.23. 06:27 A figyelmeztető lövéstől megsérült másik rendőr téma:

Zéró új infót találtam az ügyészségi hírben. De pontosan alátámasztja azt, hogy a figyelmeztető lövést törölni kell a szolgszabból, és meg is kell tiltani.

A kézigránátos ügyhöz:

1. Senki nem kíváncsi semmilyen személyes adatra az üggyel kapcsolatban. Semmi ilyet nem kell nyilvánosságra hozni.
2. Ellenben teljesen közérdekű, és semmi hadititok nincs abban, hogy pontosan leírják és nyilvánosságra hozzák a mostani baleset PONTOS OKÁT. Hogy lehessen belőle tanulni az állománynak is.

3. Milyen okok lehetnek? Nem bonyolult:
a, műszaki hiba. Ha ilyen volt, akkor közérdek, hogy lecseréljék az összes ilyen kézigránátot. (De a kézigránát működését ismerve: ez így ebben a formában kizárható)
b, a balesetet szenvedett csinált valami elképesztő ostobaságot szándékosan (akár öngyilkossági kísérlet), ami a kiképző jelenlétében sem volt kizárható
c, a balesetet szenvedett csinált valami ostobaságot, de VÉLETLENÜL, és a kiképző HIBÁZOTT, hogy nem állította meg.

Nyilvánvaló, hogy c) esetben is alaposan át kell alakítani a kiképzési rendszert.

Ezt a vizsgálat lezárultával IGENIS KÖZÖLNI kéne, már csak az állomány és hozzátartóik megnyugtatása érdekében is.
Mondanál olyat ahol ilyen súlyos sérüléssel járó ügyben 2 nap alatt volt komplett jelentés?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.03.23. 07:15 Mondanál olyat ahol ilyen súlyos sérüléssel járó ügyben 2 nap alatt volt komplett jelentés?
Ööö, bocs, de te mi a faszról beszélsz???

Ki kért 2 napon belül jelentést? Mi???

---

Én a (majd egyszer megszülető) VIZSGÁLAT EREDMÉNYÉNEK publikálását hiányoltam! Ne hallucinálj már oda olyat, ami NINCS OTT!
sodoma
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sodoma »

TotoHU írta: 2025.03.23. 00:22 Es van olyan opció hogy nem jelentkezik?
Annak idején a TSZbe és a pártba volt hasonló presszió.
sodoma
Veterán
Veterán

aksurv írta: 2025.03.22. 23:20 Ha jelentkezik tartalékosnak , mint tisztviselő.. Akkor orvosi, nemzetbiztonsági és talán pszichológiai vizsgálaton is részt kell vennie. Ha megfelelt akkor mehet.
Ja persze
Orvosi vizsg-gyak üzemorvosi szint
Pszich- hagyjuk is
NB átvizsgálás: haha
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.03.23. 07:19 Ööö, bocs, de te mi a faszról beszélsz???

Ki kért 2 napon belül jelentést? Mi???

---

Én a (majd egyszer megszülető) VIZSGÁLAT EREDMÉNYÉNEK publikálását hiányoltam! Ne hallucinálj már oda olyat, ami NINCS OTT!
Relax.

Aksurv fórumtársnak adnék igazat a gránátos ügyben.2 nap telt el az eset óta, SEMMIT nem tudunk, várjuk már ki mig letisztul. Egyszerűen képtelenség ennyi idő alatt alaposan kivizsgálni!

Nsgy általánosságban viszont Gvassal ertek egyet Jó eséllyel SOHA nem tudjuk meg, hogy ki, mit balf.szkodott. Mert általában ez szokott lenni. :( Sumákolnak, hadititokra meg államerdekre hivatkoznak nagyon is közérdekű témákban is. :roll:

Imho várjuk ki a végét.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.23. 09:12 Relax.

Aksurv fórumtársnak adnék igazat a gránátos ügyben.2 nap telt el az eset óta, SEMMIT nem tudunk,
De baszki, SENKI, DE SENKI NEM AZT KÉRTE, HOGY 2 NAP MÚLVA LEGYEN RÉSZLETES VIZSGÁLATI EREDMÉNY!!! senki!! Ezt csak aksurv hallucinálta oda, te meg EZZEL a hallucinációval értesz egyet. Nem értem miért.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

sodoma írta: 2025.03.23. 07:41 Annak idején a TSZbe és a pártba volt hasonló presszió.
+1

A Szovjetunióban sem volt kötelező belépni több szervezetbe (KISZ, párt, honvédelmi sportszövetkezet) , meg субботник -ra menni (ingyen “önkéntes munka”) semmilyen valós retorzió nem járt érte ha kimaradt. Lehalabbis a 80-as években már nem.

De azért mindenkin nagyon is jól tudta , hogy milyen jót tesz a karriernek ha beiratkozik, és milyen nehéz kitűnni csupán érdem alapon, jó teljesítménnyel a szürke tömegekből ;) Mindenkinek az aktáján gondosan vezették, társadalmilag mennyire aktív, és mennyire fogékony a felsőbb óhajok teljesítésére.

Korábban dolgoztam már olyan multinál is, ahol hasonlóan álltak a “társadalmi” munkához. Rohadtul meglepődnék, ha pont a magyar közigazgatásban ez nem így menne. Szóval szerintem lécci ne tegyünk úgy mintha az a nyomás nulla lenne. :roll: Legfeljebb a mértékéről lehet vitázni - hogy a jó ízlés határán belül van-e .
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.03.23. 09:26 De baszki, SENKI, DE SENKI NEM AZT KÉRTE, HOGY 2 NAP MÚLVA LEGYEN RÉSZLETES VIZSGÁLATI EREDMÉNY!!! senki!! Ezt csak aksurv hallucinálta oda, te meg EZZEL a hallucinációval értesz egyet. Nem értem miért.
Elbeszéltek egymás mellett. “Nyuszika, cseszd meg a vasalódat” esete. :roll: Ne kell mindenért kiakadni.

Én bezzeg már ittam KVt, az ereimben szétáradt a világbéke 8-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.23. 09:38 Elbeszéltek egymás mellett. “Nyuszika, cseszd meg a vasalódat” esete. :roll: Ne kell mindenért kiakadni.

Én bezzeg már ittam KVt, az ereimben szétáradt a világbéke 8-)
felOFF

Ugyan, dehogy beszélünk el.

A fórumtárs kedvelt "vitastílusa" ez, hogy olyanokat ad a szádba, amit sosem mondtál, miközben mondandód érdemi részére nem reagál.
Aztán rád ragad, hogy te beszéltél hülyeséget.

"- Gvass, teljesen hülyeséget mondasz, amikor követeled, hogy a rendőrtábornokok piros bohócsipkában járjanak!
- Micsoda? Sosem mondtam semmit piros bohócsipkáról!
- Értem, tehát a kék bohócsipkával kapcsolatban semmi bajod!
- öööö, he?

Másnap valaki más:
- Nézd már, a hülye gvass kék bohócsipkás rendőrtábornokokat akar!"
sodoma
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.03.23. 09:50 felOFF

Ugyan, dehogy beszélünk el.

A fórumtárs kedvelt "vitastílusa" ez, hogy olyanokat ad a szádba, amit sosem mondtál, miközben mondandód érdemi részére nem reagál.
Aztán rád ragad, hogy te beszéltél hülyeséget.

"- Gvass, teljesen hülyeséget mondasz, amikor követeled, hogy a rendőrtábornokok piros bohócsipkában járjanak!
- Micsoda? Sosem mondtam semmit piros bohócsipkáról!
- Értem, tehát a kék bohócsipkával kapcsolatban semmi bajod!
- öööö, he?

Másnap valaki más:
- Nézd már, a hülye gvass kék bohócsipkás rendőrtábornokokat akar!"
Gaston deja vou
aksurv
Veterán
Veterán

sodoma írta: 2025.03.23. 07:42 Ja persze
Pszich- hagyjuk is
Nos nálunk nem annyira laza egyik sem, mint te képzeled.
Egyébként tök mindegy, a lényeg. hogy neki kell tennie érte, nem az utcáról sétál be gránátot dobálni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

hirdetés.jpg
:o
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2025.03.22. 20:46 Nem így működik. Gyakorlatilag a hivatásos állományba kerülés feltételeit kell teljesítenie egy jelentkezőnek.
Ezt ugye te sem hiszed el?
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Pitbull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Pitbull »

sodoma írta: 2025.03.23. 07:42 Ja persze
Pszich- hagyjuk is
Ez pontosan így van, ahogy írtad.
Pitbull 19-M alu elox. / Pitbull 19-M rozsdamentes / Pitbull 19-M szénacél / Duplabull 19-M
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2025.03.22. 19:54 Elég hiba. Katona mind a kettő.
Papíron. Az egyik főállásban (kiképző), a másik 2 hétig. Szerinted a kettő egyenértékű? Ha úgy nézzük, az egér is emlős állat, meg a macska is. Mégis elég másként működnek.
aksurv
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.03.23. 11:04 Papíron. Az egyik főállásban (kiképző), a másik 2 hétig. Szerinted a kettő egyenértékű? Ha úgy nézzük, az egér is emlős állat, meg a macska is. Mégis elég másként működnek.
Kiképzendőkre és nem kiképzőre gondolom.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.03.23. 10:58 hirdetés.jpg

Pályázatokat a "Kárpátok Géniusza", vagy a "stázi hunverzsön" jeligére.
aksurv
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.03.23. 11:00 Ezt ugye te sem hiszed el?
De komolyan gondolom. Viszont nem fogok céges dolgokról írogatni nyílt fórumon. Már ez is bőven több, mint amit valaha beszélni akartam egészről.
WildBear23
Veterán
Veterán

aksurv írta: 2025.03.23. 07:15 Mondanál olyat ahol ilyen súlyos sérüléssel járó ügyben 2 nap alatt volt komplett jelentés?
Amit belinkeltem egy ugyanilyen kézigránátos balesetet, az 2012-ben történt, 13 éve.

Ennyi idő alatt már csak elkészülhet a komplett jelentés?
Nyilván senki nem 2 nap alatt várja.

Kerestem, de nem találtam nyomát, pedig a mostani, ugyanilyen balesetnek is lehetett ugyanaz az oka.

Csak annyi történt, hogy levették a Honvédség lapjáról a hírt.
Még jó, hogy a net nem felejt.

aksurv
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.03.23. 10:58 hirdetés.jpg

Tiszthelyettesi beosztás, ahol rohadt nagy előny ha mondjuk ért a biztonságtechnikához, tehát nem akkora varázslat.

Egyébként a világ legnagyobb szarkeverője az MI6 is hirdet nyilvánosan felvételt ráadásul ők hírszerzői pozíciókba is.
https://www.dailymail.co.uk/video/news/ ... dvert.html
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

aksurv írta: 2025.03.23. 11:22 Tiszthelyettesi beosztás, ahol rohadt nagy előny ha mondjuk ért a biztonságtechnikához, tehát nem akkora varázslat.

Egyébként a világ legnagyobb szarkeverője az MI6 is hirdet nyilvánosan felvételt ráadásul ők hírszerzői pozíciókba is.
https://www.dailymail.co.uk/video/news/ ... dvert.html
+1

Csak ők kicsit profibban csinálják ;)

A lenti reklám kb az MHs “ugrasra kész hiúz” szintjén mozog.
“Ezredes Úr, a toborzás terén is kellene a kor szellemével hajadni!..” “Micike, HOLNAP REGGELRE itt legyen az a korszelleme, kinyomtatva’”. :mrgreen:

De valahonnét valóban kell embert keríteni. Szerintem is tök rendben van hirdetéses úton tenni ezt.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.03.23. 11:12 Amit belinkeltem egy ugyanilyen kézigránátos balesetet, az 2012-ben történt, 13 éve.

Ennyi idő alatt már csak elkészülhet a komplett jelentés?
Nyilván senki nem 2 nap alatt várja.

Kerestem, de nem találtam nyomát, pedig a mostani, ugyanilyen balesetnek is lehetett ugyanaz az oka.

Csak annyi történt, hogy levették a Honvédség lapjáról a hírt.
Még jó, hogy a net nem felejt.

“Hajnalka, te ezt nem értheted”. Hadititok.

Ha pedig számonkéred, hogy most akkor WTF van, akkor idegenszívű vagy, nemigazi hazafi. Ügyes. Nagyon ügyes. :roll:
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.23. 09:34 Korábban dolgoztam már olyan multinál is, ahol hasonlóan álltak a “társadalmi” munkához. Rohadtul meglepődnék, ha pont a magyar közigazgatásban ez nem így menne. Szóval szerintem lécci ne tegyünk úgy mintha az a nyomás nulla lenne. :roll: Legfeljebb a mértékéről lehet vitázni - hogy a jó ízlés határán belül van-e .
Én is másodkézből hallottam a dolgot tehát vagy igaz vagy nem, de egyébként miért hazudna a 3 gyermekes jogász anyuka, amikor már lelépett onnan és máshol dolgozik, már csak egy rossz emlék neki a dolog?(Egyébként kifejezetten egy halk szavú intellektüel tipusról van szó, aki egyszerűen megijedt hogy tőle katonásdit várnak el.)
Egyébként valszeg ez sem fekete vagy fehér, szervilisebb természetű vezetők hajlamosak minden közegben túljátszani az elvárásokat, valószínűleg van ahol tényleg nyomás van a tisztviselőkön és van ahol meg az egészet leszarják.
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

TotoHU írta: 2025.03.23. 13:09 Én is másodkézből hallottam a dolgot tehát vagy igaz vagy nem, de egyébként miért hazudna a 3 gyermekes jogász anyuka, amikor már lelépett onnan és máshol dolgozik, már csak egy rossz emlék neki a dolog?(Egyébként kifejezetten egy halk szavú intellektüel tipusról van szó, aki egyszerűen megijedt hogy tőle katonásdit várnak el.)
Egyébként valszeg ez sem fekete vagy fehér, szervilisebb természetű vezetők hajlamosak minden közegben túljátszani az elvárásokat, valószínűleg van ahol tényleg nyomás van a tisztviselőkön és van ahol meg az egészet leszarják.
Vélhetően, beígértek a hölgynek, valami kis fizetés emelést,hogy a nyomorult kis havi nettója több legyen mint 250-300 .fabatka/hó...
Ennyit az önkéntes katonáskodásról...
Teljesen egyértelmű,hogy a két hetes gyorstalpalón , nem lett volna szabad,"éles" kézigránátot dobatni , velük...
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.23. 11:56 “Hajnalka, te ezt nem értheted”. Hadititok.

Ha pedig számonkéred, hogy most akkor WTF van, akkor idegenszívű vagy, nemigazi hazafi. Ügyes. Nagyon ügyes. :roll:
A vizsgálat után elég lett volna egy kétsoros kiegészítést írni a cikkhez, valahogy így:

"Update: a lezárult vizsgálat szerint a balesetet a ....... okozta."

És pont kerül az eset végére. A balesetből pedig lehet tanulni, hogy legközelebb mit/hogy kell másképp csinálni.

Ehelyett elsunnyogják, törlik a hírt, de szerencsétlenségükre az internet nem felejt.
Pedig valahol a számlát mi (adófizetők) fogjuk fizetni.
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

a neten mennyi olyan video van fenn ahol a seriff videokkal kieelmezi mit miért tett az embere... az usaban... hanyatlo nyugat...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Sziasztok,
Petya357 írta: 2025.03.22. 19:48 Szegény csaj… fiatalon elveszteni mindkét karodat :( még ha hibázott is, akkor is nagyon sajnálom.

A kiképzési balesetek száma sajnos nem lesz soha zéró. Ez ilyen műfaj. Lehet kevesebb, lehet 10x vagy 100x kevesebb - de nem lesz nulla.
Igen, de van 2 ertelmes kompromisszum:
-Bekeben nem 2 het a teljes kikepzes, aminek resze a kezigranatdobas
-Haboruban elenyeszo veszteseg, ha 1000-bol 5-10 belehal a kikepzesbe.

Itt most egyik pontrol sincs szo.
gvass1 írta: 2025.03.23. 06:27 a, műszaki hiba. Ha ilyen volt, akkor közérdek, hogy lecseréljék az összes ilyen kézigránátot. (De a kézigránát működését ismerve: ez így ebben a formában kizárható)
Azert boven van egy d. opcio is: az hibazott, aki felallitotta azt a kovetelmenyt, hogy 2 het alatt kell kikepezni bekeidoben civileket katonanak.
Az elvaras nem 2, hanem kb 4745 nap, vagyis a 13 evvel ezelotti esemeny ugyeben kellett volna a jelentes lenyeget kozolni.
WildBear23 írta: 2025.03.23. 14:38 A vizsgálat után elég lett volna egy kétsoros kiegészítést írni a cikkhez, valahogy így:

És pont kerül az eset végére. A balesetből pedig lehet tanulni, hogy legközelebb mit/hogy kell másképp csinálni.

Ehelyett elsunnyogják, törlik a hírt, de szerencsétlenségükre az internet nem felejt.
Sajnos ezt a szamlat a fiatal holgy fizeti, aki soha tobbet nem elhet teljes eletet. :-(

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Egy masik forumbol idezve: "Amúgy amikor utoljára ilyen történt 2014-ben akkor az égőgyújtó volt hibás, ott a kolléga "megúszta" egy kézfejjel."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2025.03.23. 18:32 Egy masik forumbol idezve: "Amúgy amikor utoljára ilyen történt 2014-ben akkor az égőgyújtó volt hibás, ott a kolléga "megúszta" egy kézfejjel."
OK,
akkor aki ezt mondta, az plíz magyarázza el HOGYAN történhet ez meg műszakilag a 96M kézigránáton.
kösz.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Megegy idezet (nyilvan konkret infoja neki sincs, es nyilvan nem vegyesz, ezert nem tud vegyeszi szinten valaszolni arra, hogy tud meghibasodni egy idozito):

"A honvédelmi minisztérium kormánytisztviselőivel és a honvédelmi alkalmazottakkal megnövelt juttatásèrt cserébe aláíratnak egy nyilatkozator hogy hajlandó elvégezni egy tartalékos katonai alapkiképzést ez zajlott jelenleg.

Én már dobattam 40-50 kilós kislányokat és mindig szenvedés a szállításbiztosító kihúzása is. Sok esetben a biztosítókart is alig tudják tartani mert kicsi a kezük és lenyomja a rugó. (Ezt azzal szoktuk orvosolni hogy a kar a tenyér felé néz náluk)

A szállításbiztosítót nehéz kihúzni ezért aki gyengèbb mind a két kezének ellentétes irányú erőkifejtése kell. Ilyenkor mindkét kéz közel van a gránàthoz ( egyikben a gránát másik húzza a szállításbiztosítót) a mellkas előtt és az arc alatt és közben nézed mit csinàlsz.

Na én azt tudom elképzelni hogy hibás lehetett az időzítő és a biztosítókar lenyomta az ujját amikor kirántotta a szállításbiztosítót és azonnal a kezében robbant miközben telibe nézte és a szeget kihúzó kéz még közel volt a gránáthoz."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2025.03.23. 18:57 Megegy idezet (nyilvan konkret infoja neki sincs, es nyilvan nem vegyesz, ezert nem tud vegyeszi szinten valaszolni arra, hogy tud meghibasodni egy idozito):

"A honvédelmi minisztérium kormánytisztviselőivel és a honvédelmi alkalmazottakkal megnövelt juttatásèrt cserébe aláíratnak egy nyilatkozator hogy hajlandó elvégezni egy tartalékos katonai alapkiképzést ez zajlott jelenleg.

Én már dobattam 40-50 kilós kislányokat és mindig szenvedés a szállításbiztosító kihúzása is. Sok esetben a biztosítókart is alig tudják tartani mert kicsi a kezük és lenyomja a rugó. (Ezt azzal szoktuk orvosolni hogy a kar a tenyér felé néz náluk)

A szállításbiztosítót nehéz kihúzni ezért aki gyengèbb mind a két kezének ellentétes irányú erőkifejtése kell. Ilyenkor mindkét kéz közel van a gránàthoz ( egyikben a gránát másik húzza a szállításbiztosítót) a mellkas előtt és az arc alatt és közben nézed mit csinàlsz.

Na én azt tudom elképzelni hogy hibás lehetett az időzítő és a biztosítókar lenyomta az ujját amikor kirántotta a szállításbiztosítót és azonnal a kezében robbant miközben telibe nézte és a szeget kihúzó kéz még közel volt a gránáthoz."
Tehát ez KEZELÉSI HIBA. Illetve KIKÉPZÉSI.

Aki nem bírja helyén tartani a biztosítókart (a gyakorlógránáton), annak NEM SZABAD AZ ÉLESET A KEZÉBE ADNI. Pont.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.23. 19:04 Tehát ez KEZELÉSI HIBA. Illetve KIKÉPZÉSI.

Aki nem bírja helyén tartani a biztosítókart (a gyakorlógránáton), annak NEM SZABAD AZ ÉLESET A KEZÉBE ADNI. Pont.
Á, te is csak prejudikálsz, meg okoskodsz, mint én! :mrgreen:
Majd a fórumtárs megírja neked is! :lol:
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.03.23. 18:57 Na én azt tudom elképzelni hogy hibás lehetett az időzítő és a biztosítókar lenyomta az ujját amikor kirántotta a szállításbiztosítót és azonnal a kezében robbant miközben telibe nézte és a szeget kihúzó kéz még közel volt a gránáthoz."
A vastagított nem teljesen értem. Hogyan kell ezt elképzelni? A kéz megfelelő része (akár a tenyér, ahogy írta a kisebb kezűeknél, akár az ujjak) a biztosítókar (kanál) felett van. Hogyan tudja azt az alul levő kanál lenyomni?
Másik: ha nehezen jön ki a szeg, akkor a két kéz (ha van neki elég hely) inkább hirtelen szétcsapódik, a test két oldalára. Mint mikor eltépsz egy madzagot. Nőknél még a mellek is közéjük kerülnek. Lehet, a "lágyrész sérülések" is ott keletkeztek? Jól elintézték szegény nőt, az biztos...
WildBear23
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.03.23. 18:40 OK,
akkor aki ezt mondta, az plíz magyarázza el HOGYAN történhet ez meg műszakilag a 96M kézigránáton.
kösz.
Nyilván a strikernek rá KELL csapnia a csappantyúra, hogy BÁRMI történhessen.
Én azt tudom max elképzelni, hogy valami gyártási hiba volt, és a safety lever elengedése nélkül is át tudott fordulni a striker, és rácsapott a csappantyúra.

Vagy ami nekem még valószínűbb, az a human error, tehát úgy fogta meg a gránátot, és húzta ki belőle a biztosítót, hogy közben nem szorította le a safety lever-t, és csak ködösítés ez az "égőgyűjtő volt a hibás".
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.03.23. 19:51 A vastagított nem teljesen értem. Hogyan kell ezt elképzelni? A kéz megfelelő része (akár a tenyér, ahogy írta a kisebb kezűeknél, akár az ujjak) a biztosítókar (kanál) felett van. Hogyan tudja azt az alul levő kanál lenyomni?
Szia,

Szerintem rosszul fogalmazott/elgepelte, arra gondolhatott, hogy "elnyomta az ujjat", vagyis meg a kezeben, mielott szandeka lett volna ra, mar lerepult a biztositokanal (ez onmagaban meg nem lenne katasztrofa, hiszen ekkor meg van 3-4 masodperc a celba juttatasra, erre johetett ra vagy egy muszaki hiba, vagy egy panikbaeses okozta lefagyas - en ez utobbit latom valoszinubbnek).

Azt is irtak masok, hogy ha a tenyer fele van a biztositokanal, akkor lehetetlen rendesen celozni a kezigranattal (nyilvan a "dobjuk messze" szint igy is elerheto, de egy loveszarkot vagy ablakot mar nem lehetne eltalalni igy realis tavolsagrol).

Bel
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.03.23. 20:06 Szia,

Szerintem rosszul fogalmazott/elgepelte, arra gondolhatott, hogy "elnyomta az ujjat", vagyis meg a kezeben, mielott szandeka lett volna ra, mar lerepult a biztositokanal (ez onmagaban meg nem lenne katasztrofa, hiszen ekkor meg van 3-4 masodperc a celba juttatasra, erre johetett ra vagy egy muszaki hiba, vagy egy panikbaeses okozta lefagyas - en ez utobbit latom valoszinubbnek).

Azt is irtak masok, hogy ha a tenyer fele van a biztositokanal, akkor lehetetlen rendesen celozni a kezigranattal (nyilvan a "dobjuk messze" szint igy is elerheto, de egy loveszarkot vagy ablakot mar nem lehetne eltalalni igy realis tavolsagrol).

Bel
Igaz. Annyira leragadtam a leírásnál, hogy az elírásra nem is gondoltam. Köszi!
A 2. rész pedig tényleg így van.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.03.23. 19:04 Tehát ez KEZELÉSI HIBA. Illetve KIKÉPZÉSI.

Pontosan.

Szinte mindegy , hogy itt mi történt, mert ha egyebjént rendszeresen alkalmatlan embereket képeznek, akkor a hiba csak idő kérdése. :o

Dehát ha le köll jelenteni a járási párttitkár elvtársnak, hogy 100 db majdnemkatona kiképezve , akkor le kell jelenteni. :(
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

meg hat ugye a natonak is kell viritani hogy mennyire novekszik a letszam, mert akkor jon a love...
Petya357 írta: 2025.03.23. 20:58 Dehát ha le köll jelenteni a járási párttitkár elvtársnak, hogy 100 db majdnemkatona kiképezve , akkor le kell jelenteni. :(
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.03.23. 21:02 meg hat ugye a natonak is kell viritani hogy mennyire novekszik a letszam, mert akkor jon a love...
Hm. Ez is szempont lehet.

Tenyleg, dzidipí 2% mellé létszám elvárás is van? :o Nem trollkodom, őszintén nem tudom.
aksurv
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.23. 21:43 Hm. Ez is szempont lehet.

Tenyleg, dzidipí 2% mellé létszám elvárás is van? :o Nem trollkodom, őszintén nem tudom.
Nincs. Kb.egy hete írtam kb. a lakosság 1 % ban kellene.meghuzni s minimum határt. Akkor nem lehetne kumantozni.
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2025.03.23. 18:57 Megegy idezet (nyilvan konkret infoja neki sincs, es nyilvan nem vegyesz, ezert nem tud vegyeszi szinten valaszolni arra, hogy tud meghibasodni egy idozito):

A leírásrol .
A kanál MINDEN esetben a tenyér felé néz. Ezért a balkezes dobó fejjel lefelé tartja gránátot.
A szállítási biztosítót meg még külön szét is szokták nyomni és a kanalra pedigr plusz biztosító ragasztószalagot tenni. Legalábbis Andy Mc Nab szerint az SAS-nél.
WildBear23
Veterán
Veterán

aksurv írta: 2025.03.23. 22:31 A leírásrol .
A kanál MINDEN esetben a tenyér felé néz. Ezért a balkezes dobó fejjel lefelé tartja gránátot.
A szállítási biztosítót meg még külön szét is szokták nyomni és a kanalra pedigr plusz biztosító ragasztószalagot tenni. Legalábbis Andy Mc Nab szerint az SAS-nél.
Oké, de a Honvédség szabályzatát kellene ismerni, itt történt a baleset..
brh562
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.03.24. 06:39 Oké, de a Honvédség szabályzatát kellene ismerni, itt történt a baleset..
nem kell :) a forumon bmit lehet írni :)
aksurv
Veterán
Veterán

Elég korrekt cikk a gránát balesetről, és a háttéréről.
https://telex.hu/belfold/2025/03/23/hon ... em-program
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.03.24. 08:51 Elég korrekt cikk a gránát balesetről, és a háttéréről.
https://telex.hu/belfold/2025/03/23/hon ... em-program
mótvá:

Post by AndyA » 2025.03.23. 12:02
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.03.24. 08:56 mótvá:

Post by AndyA » 2025.03.23. 12:02
A lengyeles cikkét olvasd az is fent van telexen is csak abban nincsen eredeti forrás.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.03.23. 14:38 A vizsgálat után elég lett volna egy kétsoros kiegészítést írni a cikkhez, valahogy így:

Azt nem értem, mi nem k.va egyszerű ebben: fel kell tenni egy/több kamerát, éleslövészetkor, gránátdobáskor a lőtéren, ami a kiképzés alatt álló állomány azon részét figyeli, amelyik a végrehajtást csinálja. Ha gebasz van, azon mindjárt vissza lehet nézni, hogy emberi hiba, berepülő ufó, vagy mi a rosseb okozta a zűrt. Ha a felvételen ilyesmi nem látszik, jöhetnek a laborosok, technikusok, vegyészek, ügyészek, stb.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.23. 21:43 Hm. Ez is szempont lehet.

Szia,

Hatarozottan nem, legalabbis ami ide relevans, ott nagyon nem.

Konkretabban: az orszag tesz onkentes felajanlasokat, aminek nyilvan resze a letszam is, es azt kell teljesiteni, de ez hatarozottan nem a titkarnoket is magaba foglalo letszam, hanem mindig konkret, a NATO minimumot teljesito alakulatokrol van szo.

Es ez utobbi nem csak egy papir, hanem egy valos, helyszini, CREVAL-nak nevezett ellenorzes, hogy az adott felevben az adott egyseg a NATO minimumot valoban teljesiti.

Itt talaltam konkret leirast: " 2028-ig a NATO elvárásoknak megfelelően egy nehéz, egy közepes és egy könnyű dandárral rendelkezünk."
Ez nagyon ambiciozus szint, szerintem most ettol meg nagyon messze vagyunk (annak ellenere, hogy pl. a konnyu dandar eseteben elfogadjak, hogy csak nehany szazadbol all), igaz 2019-ben meg jo messze volt 2028, akkor meg konnyen mertek ilyet igerni.

Bel
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

es vajon az eus/natos/mittomenmilyen penzcsap nem csordogal ha kikepzest kell finanszirozni? nemtom csak kerdem.
bel írta: 2025.03.24. 14:05 Szia,

Hatarozottan nem, legalabbis ami ide relevans, ott nagyon nem.

Konkretabban: az orszag tesz onkentes felajanlasokat, aminek nyilvan resze a letszam is, es azt kell teljesiteni, de ez hatarozottan nem a titkarnoket is magaba foglalo letszam, hanem mindig konkret, a NATO minimumot teljesito alakulatokrol van szo.

Es ez utobbi nem csak egy papir, hanem egy valos, helyszini, CREVAL-nak nevezett ellenorzes, hogy az adott felevben az adott egyseg a NATO minimumot valoban teljesiti.

Itt talaltam konkret leirast: " 2028-ig a NATO elvárásoknak megfelelően egy nehéz, egy közepes és egy könnyű dandárral rendelkezünk."
Ez nagyon ambiciozus szint, szerintem most ettol meg nagyon messze vagyunk (annak ellenere, hogy pl. a konnyu dandar eseteben elfogadjak, hogy csak nehany szazadbol all), igaz 2019-ben meg jo messze volt 2028, akkor meg konnyen mertek ilyet igerni.

Bel
ingyom bingyom tálib-e?
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.03.24. 14:52 es vajon az eus/natos/mittomenmilyen penzcsap nem csordogal ha kikepzest kell finanszirozni? nemtom csak kerdem.
off: ezt nem tudom, de par evvel ezelott az EU fizetett azert, hogy minel tobb magyar mentoapolo legyen kepes altatasnal aszisztalni (amiben az az erdekes, hogy az EU legtobb orszagaban mentotiszt/mentoapolo paros nem altathat egyaltalan), szoval barmi elkepzelheto.

Bel
WildBear23
Veterán
Veterán

Egész jó kis olvasnivaló:
https://honvedelem.hu/images/media/5f58 ... 587825.pdf

Mondjuk, ezen nem tudtak még túllépni:

"Lövéskor (...) a hüvelykivonó kihúzza az üres hüvelyt, annak fenékrésze nekiütközik
a hüvelykivetõnek, és megtörténik a hüvely kivetése."
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.03.24. 22:22 Egész jó kis olvasnivaló:

"Lövéskor (...) a hüvelykivonó kihúzza az üres hüvelyt, annak fenékrésze nekiütközik
A tankonyvkatalogus.hu oldalon fenn van a friss, aktuális Honvédelmi ismeretek tankönyv és munkafüzet, meg a Honvédelem tantárgy sokkal összefoglalóbb jellegű tankönyve is.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

WildBear23 írta: 2025.03.24. 22:22 Egész jó kis olvasnivaló:

Bennem is hibás koncepció élt nagyon sokáig a reteszelt pisztolyok működéséről. Mire a zár nyit, addigra a csövet már elhagyta a lövedék, leesett a nyomás, ekkor a szánt a lendület viszi csak hátra, a hüvelytalp nem közöl jelentős erőt vele. Tehát (álralánosságban) ha egy reteszelt pisztolyból hiányzik a hüvelyvonó, akkor az a pisztoly nem fog működni, mivel a hüvely nem fogja elhagyni a töltényűrt.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Még mindig kézigránátos baleset - megszólal egy (állítólag) volt kiképző.

https://www.facebook.com/share/p/1BES7jRR5k/

"Ez van akkor, amikor a hülye okoskodik! Nagyon sajnálom a hölgyet, akinek el kellett viselni azt, amit mások kiképzetlensége okozott neki!
Hangsúlyozom, ő nem felelős semmiért!
Nincs háborús helyzet! Nincs miért ezeket az ifjú hölgyeket "önkéntes alapon" kézigránát dobásra megtanítani, főleg akkor nem, amikor az egyenruhás katonák 30%-a sohasem találkoztak még ilyen gyakorlattal sem!
Főleg nem a Honvédelmi miniszter!
Volt alkalmam legalább 3-4000 embert kiképezni kézigránát dobásban, ahol már a fedezékben kioktattam azt akivel dobatni kellett a gránátot! Többször megkérdeztem, hogy alkalmasnak érzi-e magát a kiképzésre? Cak a határozott igen válaszra engedélyeztem a dobást, miután még egyszer utoljára szóról-szóra átbeszéltük elméletben az egész műveletet.
Érdekes módon egy főhadnagy volt az, aki állítólagos szakaszparancsnok volt, akivel gond adódott! A dobás nem sikerült, a gránát a fedezék belsejében landolt, a talajon.
Én egyből kidobtam a gránátot, ami már a dobás után 1 másodperccel a levegőben robbant, majd közben rávetettem magam a főhagynagyocskára, akinek azon kívül, hogy kicsit "koszos" lett a gatyája, semmi baja nem lett! Hála istennek, nekem sem!
Szóval először is nem játszóeszköz a kézigránát, nem játszótér a fedezék, a gyakorlatvezetőnek pedig maximálisan képzettnek kell lennie! Hogy lehet az, hogy egy hölgy elveszti két karját, a gyakorlatvezetőnek pedig mindene megmaradt?
Égy biztos! Aki elrendelte az önkéntességet, az nem volt normális, aki pedig a gyakorlatot végrehajttatta az kiképzetlen volt, de nagyon! Nem fényezni akartam magamat.

Egy volt kiképzőkatona, többek között!"
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

nemtom most mi van, de régen abból volt több baj, h léteznek balkezes emberek is a világon...csak ez nem jutott el minden kiképző tudatáig
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

szöged írta: 2025.03.25. 20:22 nemtom most mi van, de régen abból volt több baj, h léteznek balkezes emberek is a világon...csak ez nem jutott el minden kiképző tudatáig
Egyszerű, fejjel lefelé tartja a gránátot a szállításbiztosító kihúzásakor, és minden ok.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.03.25. 20:24 Egyszerű, fejjel lefelé tartja a gránátot a szállításbiztosító kihúzásakor, és minden ok.
Fejreáll, tartja a gránátot, kibiztosít, dob? Úgy elég sz@r arányban jut ki a gránát az árokból/fedezékből... :mrgreen: :lol:
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.03.25. 20:46 Fejreáll, tartja a gránátot, kibiztosít, dob? Úgy elég sz@r arányban jut ki a gránát az árokból/fedezékből... :mrgreen: :lol:
Viccesnek tetszel lenni.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.03.25. 20:48 Viccesnek tetszel lenni.
Bocs, de magas labda volt! :mrgreen:
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Hát, nemtom.
Mi még nyeles gránátot dobtunk annó.
De.
Ezek a mostaniak, szinte ugyanolyanok, mint a füstgránátjaim,, és azokat jobb, és bál kézzel is tudom kioldani, eldobni.
Nem értem mi a problem, mondjátok el kicsit lassabban, lehet, öregszem, azért nem értem.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

RatRace írta: 2025.03.25. 21:09 Hát, nemtom.
Mi még nyeles gránátot dobtunk annó.
De.
Ezek a mostaniak, szinte ugyanolyanok, mint a füstgránátjaim,, és azokat jobb, és bál kézzel is tudom kioldani, eldobni.
Nem értem mi a problem, mondjátok el kicsit lassabban, lehet, öregszem, azért nem értem.
Előírás szerint a kanálnak a tenyered felé kell lenni.
Ha ez így van, és a biztosító csak egyik irányba húzható ki, akkor meg kell fordítani a gránátot ha másik kézzel szeretnéd kihúzni.
brh562
Veterán
Veterán

Kennedy ügy : beszélgettem a cset gp val :) nehéz lövés lehetett ? mit gondoltok ?

Lee Harvey Oswald három lövést adott le, amelyek közül kettő eltalálta John F. Kennedyt. A lövések mindössze 6 másodperc alatt történtek. Az FBI és más szakértők szerint Oswald körülbelül 6 másodpercen belül adta le a három lövést a Texas School Book Depository hatodik emeletéről, ami kiemelkedő pontosságot és gyorsaságot igényelt. A három lövés közül az első célpontot nem találta el, de a második és harmadik találat halálos volt a Kennedy elleni merénylet során.

16-24 km/h) sebességgel haladó autó
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

brh562 írta: 2025.03.25. 23:10 Kennedy ügy : beszélgettem a cset gp val :) nehéz lövés lehetett ? mit gondoltok ?

Lee Harvey Oswald három lövést adott le, amelyek közül kettő eltalálta John F. Kennedyt. A lövések mindössze 6 másodperc alatt történtek. Az FBI és más szakértők szerint Oswald körülbelül 6 másodpercen belül adta le a három lövést a Texas School Book Depository hatodik emeletéről, ami kiemelkedő pontosságot és gyorsaságot igényelt. A három lövés közül az első célpontot nem találta el, de a második és harmadik találat halálos volt a Kennedy elleni merénylet során.

16-24 km/h) sebességgel haladó autó
Rengetegszer szimulálva lett. A legutolsó, amit olvastam, egy régi kísérlet: feltettek egy toronyba 11 lövőt, vegyes képzettséggel volt profi és koca is, de mindenki vakamennyire tudott lőni. kisvasút sínen húzták a kocsit . Olyan szögben, távolságból, sebességgel, mint a cadillac mozgott a filmen.linket lusta vagyok keresni..

Úgy, hogy életükben először volt a kezében olyan puska (Carcano?🤔), 11-ből 4 fő tudott a) leadni 3 lövést 5.xx mp alatt (ez ugye két újratöltés), és b) 3-ból 2x el is találni a célt.

Miután kaptak egy órát gyakorlásra - mind a 11 meg tudta csinálni - 3 lövés <6mp alatt, 2 találat.

Fingom nincs, valójában ki lötte le Kennedyt, de technikailag ez csak egy közepesen nehéz feladat. Simán megcsinálható, ha kicsit is gyakorol valaki. Ha nem gyakorol, akkor is összejöhet, de inkább nehezen csinálható meg.

Kieg: ha jól emlékszem, a legnehezebb a képzetlen résztvevőknek a gyors ismétlés volt, zárdugattyúval, ezt nehezebb volt megtanulni, és több gondot okozott, mint a mozgó cél követése. 3bol 3 találat csak kevés embernek ment, akármennyit igyekezett, de 3-ból kettő mindenkinek összejött a kísérletben.
brh562
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.26. 07:09 Rengetegszer szimulálva lett. A legutolsó, amit olvastam, egy régi kísérlet: feltettek egy toronyba 11 lövőt, vegyes képzettséggel volt profi és koca is, de mindenki vakamennyire tudott lőni. kisvasút sínen húzták a kocsit . Olyan szögben, távolságból, sebességgel, mint a cadillac mozgott a filmen.linket lusta vagyok keresni..

Úgy, hogy életükben először volt a kezében olyan puska (Carcano?🤔), 11-ből 4 fő tudott a) leadni 3 lövést 5.xx mp alatt (ez ugye két újratöltés), és b) 3-ból 2x el is találni a célt.

Miután kaptak egy órát gyakorlásra - mind a 11 meg tudta csinálni - 3 lövés <6mp alatt, 2 találat.

Fingom nincs, valójában ki lötte le Kennedyt, de technikailag ez csak egy közepesen nehéz feladat. Simán megcsinálható, ha kicsit is gyakorol valaki. Ha nem gyakorol, akkor is összejöhet, de inkább nehezen csinálható meg.

Kieg: ha jól emlékszem, a legnehezebb a képzetlen résztvevőknek a gyors ismétlés volt, zárdugattyúval, ezt nehezebb volt megtanulni, és több gondot okozott, mint a mozgó cél követése. 3bol 3 találat csak kevés embernek ment, akármennyit igyekezett, de 3-ból kettő mindenkinek összejött a kísérletben.
ja este én is olvasgattam :) és tényleg azt hittem nehezebb nagyobb a távolság a fim alapján...
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Gránát baleset további cikke

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Gránát baleset további cikke

A cikkben egyetlen új dolgot láttam - hogy bizony elindult már a bűnbak keresés, és mentik a miniszter úr feneket:

Mivel ez nem katonáknak szánt kiképzés volt, hanem kormánytisztviselőknek, így a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Vidoven Árpád volt hivatalosan a szervező, felügyelő.” Szerinte – mivel a kiképzési programot eleve úgy állították össze, hogy szerepelt benne az éleslőszer használata – a vezérkari főnöknek már nem kellett külön engedélyeznie.

Más érdemi új info nincs benne. Fingreszelés, találgatás, politizálás. Várjuk ki, mi lesz belőle.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.26. 09:34 A cikkben egyetlen új dolgot láttam - hogy bizony elindult már a bűnbak keresés, és mentik a miniszter úr feneket:

Mivel ez nem katonáknak szánt kiképzés volt, hanem kormánytisztviselőknek, így a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Vidoven Árpád volt hivatalosan a szervező, felügyelő.” Szerinte – mivel a kiképzési programot eleve úgy állították össze, hogy szerepelt benne az éleslőszer használata – a vezérkari főnöknek már nem kellett külön engedélyeznie.

Más érdemi új info nincs benne. Fingreszelés, találgatás, politizálás. Várjuk ki, mi lesz belőle.
És csütörtöktől megy tovább az egész móka, csak éles lőszer nélkül.
Megjegyzem, szerintem a kézigránát eddig sem volt lőszer, pedig mindenki arra hivatkozik, hogy 'iszen benne vót, hogy éles lőszerrel lesznek kikészítve. Akarom mondani, kiképezve.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.26. 09:34 A cikkben egyetlen új dolgot láttam - hogy bizony elindult már a bűnbak keresés, és mentik a miniszter úr feneket:

Az éleslövészettel még nem is lenne túl nagy baj. Végülis egy élménylövészeten egy lőtéren fél óra "képzés" után lőhet kevés kivétellel bárki elég komoly fegyverekkel is. Na de gránátot...?! :-O
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.26. 10:43 Az éleslövészettel még nem is lenne túl nagy baj.
Szia,

Azert ott is kerdes, hogy milyen szinten (statikus, dinamikus, reaktiv), milyen szervezetben (egyeni, paros, raj, szakasz, ...), milyen biztonsagi szabalyok alapjan (extrem szigoru, mint egy SAS/IPSC versenyen, ahol pl. 180 fokon belul sem lehet senki a loiranyhoz kepest; vagy ugy, amire egy katonanak van szuksege haboruban: egymas utan beszaladnak egy epuletbe, nyilvanvaloan ugy, hogy a hatul haladok elott mennek az elol haladok).

Bel
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Dánia 2026-tól bevezeti a nők hadkötelezettségét.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.03.26. 11:27 Szia,

Azert ott is kerdes, hogy milyen szinten (statikus, dinamikus, reaktiv), milyen szervezetben (egyeni, paros, raj, szakasz, ...), milyen biztonsagi szabalyok alapjan (extrem szigoru, mint egy SAS/IPSC versenyen, ahol pl. 180 fokon belul sem lehet senki a loiranyhoz kepest; vagy ugy, amire egy katonanak van szuksege haboruban: egymas utan beszaladnak egy epuletbe, nyilvanvaloan ugy, hogy a hatul haladok elott mennek az elol haladok).

Bel
Kicsiben kell kezdeni, mint egy élménylövészeten. Azután lépésről lépésre haladva. De hogy két hétbe mi fér ebből bele... Vannak kétségeim.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.26. 13:33 Kicsiben kell kezdeni, mint egy élménylövészeten. Azután lépésről lépésre haladva. De hogy két hétbe mi fér ebből bele... Vannak kétségeim.
+1
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.03.26. 13:33 Kicsiben kell kezdeni, mint egy élménylövészeten. Azután lépésről lépésre haladva. De hogy két hétbe mi fér ebből bele... Vannak kétségeim.
Két hét reálisan semmire sem elég. Még mindig nem pontosan értem, ezzel a programmal mi a cél.

Persze koszos civilként mi ezt nem erthetjük. :roll: bezzeg aki szolgált, az igen.

Talan ez jó alkalom megosztani egy friss taoasztalatot.

Lőter, élménylövészet. Közelről lövünk kemeny felületre. (Hasonló, mint a steel challenge) Közben sokminden mast is csinálunk, többek között kronózunk.

Ott tartózkodott két nem sportlövő. Ötvenes urak. Értelmesek.

Úr 1 : szemüveg nélkül odamegy meg nézni a szilárd felületre leadott lövéseket. A fiam (15 éves) képzett versenybíró, zsigerből görcsbe rándul a gyomra. Eléugrik, kitakarja, a kezébe ad egy szemüveget. Úr 1 “nem kell, voltam katona”. No shit! Mondja neki a gyerek hogy ez nrm vertezi fel a szilánkok ellen. Morogva felteszi a védőszemüveget. Amikor elfordulunk, suttyomban leveszi. Raszól a Robi, hogy ugye nem gondolta komolyan??? Mint az óvodában. :?

Úr 2 : 10 perc múlva kronózok. Oldalról besétál a kronó síkja elé. Lövészet nyilván azonnal leáll. Néma jelenet. Mondja folytassátok csak, így jobban látom. kitaláljátok a következő mondatot. “Nyugi, voltam katona”. Aztaqrva. :shock: :o azt hittem viccel, zavarában. De nem.

Azt hittem, ilyesmi csak Gvass1 bolzos sztorijaiban fordul elő. De nem. És hangsúlyozom, tök normális emberek voltak, nem holmi idióták. Őszintén úgy gondolták, hogy ha ő már volt katona, akkor #jólvanszúgy .
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.26. 17:11 Két hét reálisan semmire sem elég. Még mindig nem pontosan értem, ezzel a programmal mi a cél.

Persze koszos civilként mi ezt nem erthetjük. :roll: bezzeg aki szolgált, az igen.

Lőter, élménylövészet. Közelről lövünk kemeny felületre. (Hasonló, mint a steel challenge) Közben sokminden mast is csinálunk, többek között kronózunk.

Úr 1 : szemüveg nélkül odamegy meg nézni a szilárd felületre leadott lövéseket. A fiam (15 éves) képzett versenybíró, zsigerből görcsbe rándul a gyomra. Eléugrik, kitakarja, a kezébe ad egy szemüveget. Úr 1 “nem kell, voltam katona”. No shit! Mondja neki a gyerek hogy ez nrm vertezi fel a szilánkok ellen. Morogva felteszi a védőszemüveget. Amikor elfordulunk, suttyomban leveszi. Raszól a Robi, hogy ugye nem gondolta komolyan??? Mint az óvodában. :?

Úr 2 : 10 perc múlva kronózok. Oldalról besétál a kronó síkja elé. Lövészet nyilván azonnal leáll. Néma jelenet. Mondja folytassátok csak, így jobban látom. kitaláljátok a következő mondatot. “Nyugi, voltam katona”. Aztaqrva. :shock: :o azt hittem viccel, zavarában. De nem.

Azt hittem, ilyesmi csak Gvass1 bolzos sztorijaiban fordul elő. De nem. És hangsúlyozom, tök normális emberek voltak, nem holmi idióták. Őszintén úgy gondolták, hogy ha ő már volt katona, akkor #jólvanszúgy .
https://i.imgflip.com/205x0n.jpg
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

Petya357 írta: 2025.03.26. 17:11 Két hét reálisan semmire sem elég. Még mindig nem pontosan értem, ezzel a programmal mi a cél.

Többek között ezért is hagytam abba,a lövészet vezetést...
Elegem lett az emberek idióta baromságaiból..
A végső csepp a pohárban,az volt , mikor a hetven plusszos jó képességű figura, elöltöltős lövészet alkalmából,a lőállásban csak úgy maga elé lőtt...az 50-es kaliberű puskával,a díszkőbe.
Ami aztán csak úgy repkedett szilánkosan, ahogyan kell..
Mikor megkérdeztem,hogy ezt hogyan,azt mondta ,csak a folytást akarta kilőni, csak elfelejtette,hogy golyót is töltött bele...
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

RatRace írta: 2025.03.26. 13:05 Dánia 2026-tól bevezeti a nők hadkötelezettségét.
Egy évvel hamarabb, mint tervezték. Kell a létszám, meg már megszokták Grönlandot... nem mintha sokat segítene, de ennyit tudnak tenni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

swordmanus írta: 2025.03.26. 21:02 Egy évvel hamarabb, mint tervezték. Kell a létszám, meg már megszokták Grönlandot... nem mintha sokat segítene, de ennyit tudnak tenni.
+1

És ne becsüljük alá a kis norfikus országok elszántságát. Láttunk már olyat, hogy egy kicsi északi ország minimalizalni tudta a veszteségeit egy 10x akkora ellenféllel szemben. És túlélte. Nyilván az USA le tudja öketvdózerolni katonailag. De hogy nez majd ki a netes videókon egy nemrongyfejű, nem terroristatámogató, nemszines ország egyoldalú lerohanása? Nem sokkal jobban, mint a szomszédunkban zajló különleges hadművelet. Nagyon nagyon sz.rul mutat, mindegy hogy ki közvetíti - a Fox vagy a CNN

Mi - joggal - nagyon sok figyelmet szentelünk a Trump adminisztráció nemzetközi húzásaira - Grönland, Orosz-Ukrán, Kína, Kanada, Mexikó , EU vámháború. De nem szabad elfelejteni, hogy a programja 80+%-a hazai (domestic) kérdésekről szól. Amik.. nem állnak jól. A szavazóinak többsége a jobb élet reményében választotta Trumpot. Ha a hazai gazdaság nem szárnyal, egy békés , nulla fenyegetést jelentő ország lerohanása a TVben élőben az életűket áldozó hazafikkal.. különösen nem mutat jól.

Úgyhogy teljesen egyetértek - mást a Dánok nem nagyon tehetnek. De amit tesznek, az messze, messze nem olyan hatástalan, mint ahogy gondoljuk. Nekik egyáltalán nem kell nyerni - nem is tudnak -,elég csupán “véressé” tenni a jelenleg szájkaráté szinten zajló konfliktust. Ha ehhez elég tökösek - akkor van esélyük.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.26. 22:50 +1

És ne becsüljük alá a kis norfikus országok elszántságát. Láttunk már olyat, hogy egy kicsi északi ország minimalizalni tudta a veszteségeit egy 10x akkora ellenféllel szemben. És túlélte. Nyilván az USA le tudja öketvdózerolni katonailag. De hogy nez majd ki a netes videókon egy nemrongyfejű, nem terroristatámogató, nemszines ország egyoldalú lerohanása? Nem sokkal jobban, mint a szomszédunkban zajló különleges hadművelet. Nagyon nagyon sz.rul mutat, mindegy hogy ki közvetíti - a Fox vagy a CNN

Mi - joggal - nagyon sok figyelmet szentelünk a Trump adminisztráció nemzetközi húzásaira - Grönland, Orosz-Ukrán, Kína, Kanada, Mexikó , EU vámháború. De nem szabad elfelejteni, hogy a programja 80+%-a hazai (domestic) kérdésekről szól. Amik.. nem állnak jól. A szavazóinak többsége a jobb élet reményében választotta Trumpot. Ha a hazai gazdaság nem szárnyal, egy békés , nulla fenyegetést jelentő ország lerohanása a TVben élőben az életűket áldozó hazafikkal.. különösen nem mutat jól.

Úgyhogy teljesen egyetértek - mást a Dánok nem nagyon tehetnek. De amit tesznek, az messze, messze nem olyan hatástalan, mint ahogy gondoljuk. Nekik egyáltalán nem kell nyerni - nem is tudnak -,elég csupán “véressé” tenni a jelenleg szájkaráté szinten zajló konfliktust. Ha ehhez elég tökösek - akkor van esélyük.
Meg azért ne feledjük el a pár százmillió fegyvert az Államokban, meg a kettes módosítást sem, melynek egyes értelmezései azt sugallják, hogy annak a milíciának a belső ellenség ellen is joga van harcolni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.03.27. 07:21 Meg azért ne feledjük el a pár százmillió fegyvert az Államokban, meg a kettes módosítást sem, melynek egyes értelmezései azt sugallják, hogy annak a milíciának a belső ellenség ellen is joga van harcolni.
Azért ez elég meredek. Senki sem fog polgárháborút kezdeni egy olyan ország miatt, amiről az amerikaiak egy jelentős része azt sem tudja, hol van 8-)

Egyébkent tökmindegy. A dánok minden bizonnyal jobban értenek hozzá, mint mi a fórumon. Majd az Ellenállás tagjai legót szórnak a megszállók szállásán a padlóra - rálépsz, nem harcolsz…. :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Stgw 25: amerikai gépkarabély a svájci hadseregnek:

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/stgw-2 ... dseregnek/

Kép
brh562
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.03.29. 07:02 Stgw 25: amerikai gépkarabély a svájci hadseregnek:

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/stgw-2 ... dseregnek/

Kép
a sig mar nem gyartja az 55X et? az mé nem vót jó nekik?
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.03.22. 19:54 Ráadásul fogalmunk sincs mi történt.
Szokás szerint 4-5 nap mire oszlani fog a köd.
Szia,

Igen, pl. ezzel a cikkel sokkal tobbet tudunk az utemezesrol:

"A második, nőknek indított program február 17-én kezdődött, ekkor volt az úgynevezett bevonulás. A következő találkozó volt március 21-én, vagyis akkor, amikor a Miniszterelnökségen dolgozó 29 éves nő kezében felrobban a gránát.
Mivel más, nőknek indított csoportról nem szól a levél (három férfi és egy női turnus szerepel benne), ez azt is jelenti, hogy az éles gránát dobását minden bizonnyal nem előzte meg semmilyen felkészítés.
Tehát a legelső pénteki csapatösszevonáson már dobták is az eszközt. Ezt még kettő csapatösszevonás követ majd a május 5-étől 18-áig tartó laktanyai felkészítés előtt – legalábbis a tájékoztatóban leírt menetrend alapján."

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sziasztok,

Par foto a Lynx 120 mm-es aknavetovel felfegyverzett geperol (valoszinuleg a prototipus kifinomultabb lesz, ez meg csak egy valos meretu modell), amin a Lynx alvaz a Patria NEMO tornyaval van kombinalva:
KépKépKépKép

Bel
Válasz küldése