Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

WildBear23 írta: 2025.03.11. 12:59 Kép

Only truly skillful shooters could shoot from two barrels at once. This method involves the use of two pistols of similar parameters, which are held in outstretched hands. Such a technique requires accuracy and remarkable physical strength. The fire is often carried out in the direction of movement, which imposes even more responsibility on the shooter, but also protects him from enemy attacks.

The hands are kept parallel to each other during shooting in Macedonian style. Sometimes interlocked with both thumbs for better balance and accuracy. The advantage of this method is a double increase in the firepower of one shooter. If the fingers are locked, then the recoil from the shot is slightly reduced. The disadvantages include the increased reload time of two weapons at once and low firing accuracy.
Ez ugye még Jeff Cooper és a Modern Technique előtt volt. Azóta megtanultuk, hogy egyszerűbb és célszerűbb nagykapacitású kétsoros tárat csinálni, megoldani hogy a tár gombnyomásra kiessen a fegyverből ( a szovjet doktrína sz volt, hogy egy külön rugó tartotta a tárat, nehogy kiessen - sőt még a nem-B CZ75-öm is ilyen volt!), és qrvagyossan tárat cserelni. Mindhárom technika kombinálva jobb, mint a macedón.

De 2 töltőkapus Naganttal meg valóban racionális megoldás - csak rengeteg gyakorlást igényel. És nagyon menő - meg kéne tanulni így is lőni… 8-)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2025.03.11. 14:47 Ez ugye még Jeff Cooper és a Modern Technique előtt volt. Azóta megtanultuk, hogy egyszerűbb és célszerűbb nagykapacitású kétsoros tárat csinálni,
+1

En is valami ilyesmit akartam valaszolni, csak aztan rajottem, hogy ez kb 15 evvel a Browning HiPower elott tortent, aminek forradalmi ujdonsaga volt, hogy 13 loszer befert egyetlen pisztolytarba, es kozben mukodo es elterjedt fegyver is volt, szoval az altalam nem ilyen szepen megfogalmazott lehulyezese a technikanak nem illet az adott korba.

Bel
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

WildBear23 írta: 2025.03.11. 12:59 Kép

Only truly skillful shooters could shoot from two barrels at once. This method involves the use of two pistols of similar parameters, which are held in outstretched hands. Such a technique requires accuracy and remarkable physical strength. The fire is often carried out in the direction of movement, which imposes even more responsibility on the shooter, but also protects him from enemy attacks.

The hands are kept parallel to each other during shooting in Macedonian style. Sometimes interlocked with both thumbs for better balance and accuracy. The advantage of this method is a double increase in the firepower of one shooter. If the fingers are locked, then the recoil from the shot is slightly reduced. The disadvantages include the increased reload time of two weapons at once and low firing accuracy.
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

*** WARNING: SZUBJEKTÍV!!! ***
ÚJ CIKK! IWA2025: TOP6 LEGIZGALMASABB fegyver

https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/iwa20 ... b-fegyver/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Szia,
jó ha van írta: 2025.03.12. 10:41 A dupla meg lényegesen könnyebb, mint a bock.
Ennek mi az oka?
(Nyilvan se duplam, se bockom nincs, egyik szerkezetet se ismerem.)

Bel
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

bel írta: 2025.03.12. 11:55 Szia,

Ennek mi az oka?
(Nyilvan se duplam, se bockom nincs, egyik szerkezetet se ismerem.)

Bel
Kevesebb a duplában az anyag. Nézz meg pl 2 előagyat. A tok is nagyobb a bocknál. Érdemes ránézni a kettőre együtt levett előaggyal és levett csövekkel, akár csak fotón is.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

LENIN ÉLT, LENIN ÉL, LENIN ÉLNI FOG! Ezt nem láttad jönni!
Feltámadott az MCM: IZH MP-439

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/feltam ... zh-mp-439/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.13. 06:41 LENIN ÉLT, LENIN ÉL, LENIN ÉLNI FOG! Ezt nem láttad jönni!

Kép
Szép lett. A felhúzó recék a csősúlyon: dizájn elem! :mrgreen:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

gvass1 írta: 2025.03.13. 06:41 LENIN ÉLT, LENIN ÉL, LENIN ÉLNI FOG! Ezt nem láttad jönni!

Kép
Ára...? :-)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Re: Kések, lámpák, EDC-holmik

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Ha megfelelő revolvert veszel, nem lesz szükség újratöltésre:
34ca69156fa7a827ff453e83055a682005573fbb94dcb9174ad9ab4c7dddc0be_1.jpg
Na jó, viccrovat OFF
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.13. 10:07Ára...? :-)
Transzferábilis rubelben?😂
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.13. 18:55 Transzferábilis rubelben?😂
Hejileg? :lol:
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

jó ha van írta: 2025.03.13. 18:58 Hejileg? :lol:
A hetediken. És teaval is kínalnak :mrgreen: az ablakokkal pedig csak óvatosan
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

"..."
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Re:slug, buckshot, choke kapcsolataok

Visszatérve egy rövid Quora válasz erejéig a témára, a válaszadó megerősítette a saját tapasztalataimat az ólom brenekke/gyöngygolyó/slug (ízlés szerint) biztonságos kilőhetőségéről, kvázi bármilyen szűkítésű csőből.
https://qr.ae/pYEll8
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.14. 13:38

Dráma, hogy nálunk mennyire nyomasztó a 9x19 fölénye. :( Pedig annyi jó lőszer van.
Nálunk?

Márhogy a Föld nevű bolygón...?

Mert öntöltő közp. gy. maroklőfegyver kaliberben ezen a bolygón a 9x19 mm Lugeren kívül minden más már kihalófélben levőnek tekinthető, asszem ilyen 80% feletti az összes gyártott mennyiségen belül a részaránya (vhol olvastam).

Az amerikaiak is csak szóban lelkesednek már a .45 ACP-ért, új nem-1911 .45-öst nem is tudom mikor mutattak be utoljára.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.03.14. 14:20 Nálunk?

Márhogy a Föld nevű bolygón...?

Mert öntöltő közp. gy. maroklőfegyver kaliberben ezen a bolygón a 9x19 mm Lugeren kívül minden más már kihalófélben levőnek tekinthető, asszem ilyen 80% feletti az összes gyártott mennyiségen belül a részaránya (vhol olvastam).

Az amerikaiak is csak szóban lelkesednek már a .45 ACP-ért, új nem-1911 .45-öst nem is tudom mikor mutattak be utoljára.
Erre vonatkozóan vannak jó statisztikák? Globálisan a 80% + így leírva soknak tűnik, de így átgondolva tök reális.

Inkább arra céloztam, hogy máshol e mellett teljesen életképesek a nem 9x19 kaliberek. Nem hiszem, hogy a .45 Long Colt kiváltaná a para a kábojoknál ;) csak mig nálunk az ilyen nisék 100 fő alatt vannak, addig sz USAban ebből meg lehet élni, bőven megvan a kritikus tömeg.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.14. 15:52 Erre vonatkozóan vannak jó statisztikák? Globálisan a 80% + így leírva soknak tűnik, de így átgondolva tök reális.

Inkább arra céloztam, hogy máshol e mellett teljesen életképesek a nem 9x19 kaliberek. Nem hiszem, hogy a .45 Long Colt kiváltaná a para a kábojoknál ;) csak mig nálunk az ilyen nisék 100 fő alatt vannak, addig sz USAban ebből meg lehet élni, bőven megvan a kritikus tömeg.
Stat: az a baj, h nem tom hol olvastam. Átgondolva nekem is korrekt adatnak tűnt.

(A múltkor a hány Glockot gyártottak? - 2023-ig 27 milliót - kérdésre megtaláltam a forrást közben. Maga a Glock mondta német újságíróknak egy gyárlátogatáson)

---

Más kaliberek: igen, az USA piacon a rétegkaliberek rajongói is tízezreket, százezreket tesznek ki, nem vitás.

De közben talán ott nő akár a 20-30 évvel ezelőttiekhez képest legdrasztikusabban a 9x19 mm Luger részaránya, hiszen:
- a .40 SW kezd kihullani a rendvédelemből, annak helyét szinte mindig a 9 mm Luger veszi át
- a mikrokompakt önvédelmi pisztolyok robbanásszerű elterjedése, hiszen egyszerűen nincs értelme mást hordani, ha 10+ kapacitású maűnyagtokosok szinte zsebpisztoly méretben elérhetőek.
- a lőszerárak emelkedése minden más kalibert erősebben érintett.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Roberto68 írta: 2025.03.14. 21:10 Csak halkan jegyzem meg, hogy a Sigma videó kapcsán már megfutottuk 1x ezt a botrányos sütés témát.
A konkrét fegyver az én tulajdonom volt bő 10 évig és jó sokat szárazoltam vele. Emiatt elfáradt az elsütő rugó, amit nem sikerült gyárival pótolnia a fegyvermesternek. Talált vmit ami méretben belement, én meg utána vagy 3x vittem vissza hogy vágjon le belőle, majd elengedtem és maradt ilyen. De legalább biztosan elsütött mindent is :lol:

Szóval csak ezen darab alapján nem szabad elítélni az egész típust. Én egész jól együtt tudtam vele élni, a .40-es kaliber meg kellemes tudat volt önvédelmi célra, tudtam hogy az azért odaver ha kell…
Jó kis fegyvermester... a Baross utcában van a Makai rugókészítő, viszed neki a törött mintadarabot, legyárt egy ugyanolyat.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

WildBear23 írta: 2025.03.14. 21:33 Jó kis fegyvermester... a Baross utcában van a Makai rugókészítő, viszed neki a törött mintadarabot, legyárt egy ugyanolyat.
Ha jól emlékszem, a szép emlékű Aranyfácán boltban dolgozó fegyvermesterhez vittem el, anno az a bolt forgalmazta a Glockokat. Biztos úgy volt vele, hogy ebbe a vacak hamisítványba nem tesz energiát, jóvanazúgy :D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Roberto68 írta: 2025.03.14. 21:10 Csak halkan jegyzem meg, hogy a Sigma videó kapcsán már megfutottuk 1x ezt a botrányos sütés témát.
A konkrét fegyver az én tulajdonom volt bő 10 évig és jó sokat szárazoltam vele. Emiatt elfáradt az elsütő rugó, amit nem sikerült gyárival pótolnia a fegyvermesternek. Talált vmit ami méretben belement, én meg utána vagy 3x vittem vissza hogy vágjon le belőle, majd elengedtem és maradt ilyen. De legalább biztosan elsütött mindent is :lol:

Szóval csak ezen darab alapján nem szabad elítélni az egész típust. Én egész jól együtt tudtam vele élni, a .40-es kaliber meg kellemes tudat volt önvédelmi célra, tudtam hogy az azért odaver ha kell…

Azt viszont inkább ne kérdezzétek miért is ezt vettem meg, mert máig nem tudnám megmagyarázni :shock:

Az említett SW Sigma példányon kívül azonban még több másik volt a kezemben, sőt a különböző nevekre átfeliratozott utódmodelljei is.

ANNYIRA szar sütésük nem volt, mint ennek, DE mindnek sajnos lényegesen szarabb volt a sütése, mint a lemásolt Glocknak. Érzésre vhol a Glock NY++ sütésére hajazhatnak.

A megkérdőjelezhető (szerintem csúnyácska) design persze szubjektív, de a széttört helyretoló-rugó vezetőrúd már tény.

Összességében azért már akkor, amikor megjelent is, szinte csak jobb műanyagtokos pisztolyok voltak a piacon. Nem is lett túl nagy siker, a SIGMA az utódmodelljeit (SW9V - Value, SD9E - Enhanced) is olcsó, válságönvédelmi, teszkógazdaságos fegyverként hirdette az S&W, drasztikusan kevesebbért, mint egy Glock.

Lásd még: https://www.kaliberinfo.hu/hirek/smith- ... ztoly-2-0/
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

Akkor több darabbal is hasonló a tapasztalatod, így már eléggé releváns és nem is vitatom, én csak erre a konkrét példányra reagáltam hogy az a kevésbé jók között is a kifejezetten rossz az említett ok miatt. Viszont a helyretolórugó vezetőrúd probléma az nekem is új, nálam azzal semmi gond nem volt. Az évek és a lőtéri használat biztos nem tett jót neki, de azért nem lenne szabad csak úgy széthullania…
Anno nekem is az ár volt a döntő szempont, vmiért ragaszkodtam az új fegyverhez és ehhez a kaliberhez, de csak ez fért bele a büdzsébe. Pedig jóval olcsóbban tudtam volna kitűnő használt Glockot venni még ebben a kaliberben is, ma már nyilván ezt tenném.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Ha már posztoltok linket légyszi mindig írjatok egy sort hogy miért érdemes megnézni. Sok időt lehet így spórolni másoknak. Köszi!
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.16. 20:27 Ha már posztoltok linket légyszi mindig írjatok egy sort hogy miért érdemes megnézni. Sok időt lehet így spórolni másoknak. Köszi!
+1
Vagy legalább médiaként ágyazzátok be, hogy lássuk a címoldalt!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

.40 SW téma

"
Otisz írta: 2025.03.16. 19:52 Ezért írtam, hogy viszonylag. 86-ban kezdték el használni és 2015-ben tértek vissza a 9mm-re. Elnézve, hogy a mainstream kaliberek mióta vannak használatban kormány és hadi szinten 30 év egyáltalán nem sok idő.
"

Nem teljesen.

1986-ban volt a Miami incidens, annak következménye először a 10 mm AUTO - teljes kudarcba fulladt -rendszeresítése volt az FBI-nál, aztán abból lett .40 SW lerövidítve/legyengítve (Short and Weak) 1990-ben, és mérete miatt a meglévő 9 mm Luger platformok könnyen adaptálhatóak voltak.
Igazából ez utóbbi szempont volt a hirtelen sikerének titka az 1990-es években.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Deja Vu! Új(?) bolgár műanyagtokos pisztoly: DCI DC19

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-bol ... -dci-dc19/

Kép
WildBear23
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.03.17. 06:12 .40 SW téma

Nem teljesen.

1986-ban volt a Miami incidens, annak következménye először a 10 mm AUTO - teljes kudarcba fulladt -rendszeresítése volt az FBI-nál, aztán abból lett .40 SW lerövidítve/legyengítve (Short and Weak) 1990-ben, és mérete miatt a meglévő 9 mm Luger platformok könnyen adaptálhatóak voltak.
És milyen okok miatt tértek vissza a 9x19-re?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.03.17. 06:41 És milyen okok miatt tértek vissza a 9x19-re?
sztem ezerszer mótvá, de ismétlésként:
- a lövedékgyártás fejlődésével a terminális ballisztikai előnye a .40 SW-nek gyakorlatilag eltűnt
- a 9 mm Lugerből mindig kb. 20-40%-kal több fér ugyanakkora geometriai méretű tárba
- a 9 mm Luger hátrarúgása sokkal uralhatóbb ugyanakkora tömegű fegyverből (főként, ha mondjuk nő vagy)
- sokkal olcsóbb a 9 mm Luger gyakorlólőszer is
- a .40 SW lőszerek az eredetileg 9 mm Luger platformra tervezett pisztolyokat sokkal hamarabb leamortizálták.
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

gvass1 írta: 2025.03.17. 06:47 sztem ezerszer mótvá, de ismétlésként:
- a lövedékgyártás fejlődésével a terminális ballisztikai előnye a .40 SW-nek gyakorlatilag eltűnt
- a 9 mm Lugerből mindig kb. 20-40%-kal több fér ugyanakkora geometriai méretű tárba
- a 9 mm Luger hátrarúgása sokkal uralhatóbb ugyanakkora tömegű fegyverből (főként, ha mondjuk nő vagy)
- sokkal olcsóbb a 9 mm Luger gyakorlólőszer is
- a .40 SW lőszerek az eredetileg 9 mm Luger platformra tervezett pisztolyokat sokkal hamarabb leamortizálták.
+1
Emellett szerepel az is jelentésben, hogy kizárólag a találat helye számít, a sérülésekből képtelenek a lövedék kaliberét a boncolás során meghatározni.
Tehát a fegyver kezelhetősége (kisebb visszarúgású fegyverrel könnyebb pontosan lőni) fontosabb, mint a testben leadott energia.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ez igen... A csappantyúzás is elég érdekesen megy, meg főleg a poradagolás... :-O

Erről azt írják, hogy alighanem berdan csapit használnak, de mivel nem olyan a hüvely, ezért egy darab drótot (!!!) dobnak a csapi alá, hogy tudjon működni. WTF?!?!

Másik magyarázat szerint az a gyúelegy, és csak az üres csészét préselik bele, de ezt még ennél is nehezebben tudom elképzelni, hogyan lehet képes működni egy boxer csapihoz való hüvelyben (biztosan az, az egyik lépésben éppen a lyukat ütik a csapifészekbe egy tüskével).

TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Ez kb ugyanolyan tanulságos, mint ugyanazon a környéken a fegyver gyártás.

Úgy gondolom a lőszertöltő tanfolyamon rosszul lenne az előadó mikor mondanám neki, hogy minek mérleg, színültig töltöm azzál kézzel párat rácsapok, hogy kihulljon a felesleg.
:lol: :lol: :lol: :lol:

AndyA írta: 2025.03.17. 08:02 Ez igen... A csappantyúzás is elég érdekesen megy, meg főleg a poradagolás... :-O

Erről azt írják, hogy alighanem berdan csapit használnak, de mivel nem olyan a hüvely, ezért egy darab drótot (!!!) dobnak a csapi alá, hogy tudjon működni. WTF?!?!

Másik magyarázat szerint az a gyúelegy, és csak az üres csészét préselik bele, de ezt még ennél is nehezebben tudom elképzelni, hogyan lehet képes működni egy boxer csapihoz való hüvelyben (biztosan az, az egyik lépésben éppen a lyukat ütik a csapifészekbe egy tüskével).

"..."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TurboP írta: 2025.03.17. 08:38 Ez kb ugyanolyan tanulságos, mint ugyanazon a környéken a fegyver gyártás.

Úgy gondolom a lőszertöltő tanfolyamon rosszul lenne az előadó mikor mondanám neki, hogy minek mérleg, színültig töltöm azzál kézzel párat rácsapok, hogy kihulljon a felesleg.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Végülis van olyan por, amivel ezt meg lehetne csinálni egy enyhén compressed load formájában. Nyilván a ballisztikai laborban kimérték, hogy ez így jó lesz. :lol: :lol: :lol:
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.03.17. 07:08 +1
Emellett szerepel az is jelentésben, hogy kizárólag a találat helye számít, a sérülésekből képtelenek a lövedék kaliberét a boncolás során meghatározni.
Szia,

Nem neztem most meg, de en nagyon nem igy emlekszek: szerintem az szerepel benne, hogy kritikus fontossagu, hogy nagy legyen a serules, amit ugy lehet elerni, hogy szeles es mely serulest ernek el.

Sot, az egesz jelentes abbol indult, hogy teljesen felesleges volt a tokeletes, szivre iranyulo talalat, ha a lovedek nem eri azt el.

Elvi lehetosegkent felvetik, hogy szeles es mely talalat helyett a megfeleloen elhelyezett talalat is jo, de mivel irrealisnak gondoltak, hogy sikeruljon pisztollyal jo helyen (mozgaskozpontban) elerni talalatot, ezert ezt epp csak megemlitik, es nem foglalkoznak vele.

Nyilvan nem veletlen, hogy egyetlen szervezet sem kuld tuzharcba (nem, a kivegezes nem tuzharc!) .22-es loszerrel embereket, pedig ha "kizárólag a találat helye számít", akkor ez lenne a legolcsobb megoldas.

Bel
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2025.03.17. 10:52 Szia,

Nem neztem most meg, de en nagyon nem igy emlekszek: szerintem az szerepel benne, hogy kritikus fontossagu, hogy nagy legyen a serules, amit ugy lehet elerni, hogy szeles es mely serulest ernek el.

Sot, az egesz jelentes abbol indult, hogy teljesen felesleges volt a tokeletes, szivre iranyulo talalat, ha a lovedek nem eri azt el.

Elvi lehetosegkent felvetik, hogy szeles es mely talalat helyett a megfeleloen elhelyezett talalat is jo, de mivel irrealisnak gondoltak, hogy sikeruljon pisztollyal jo helyen (mozgaskozpontban) elerni talalatot, ezert ezt epp csak megemlitik, es nem foglalkoznak vele.

Nyilvan nem veletlen, hogy egyetlen szervezet sem kuld tuzharcba (nem, a kivegezes nem tuzharc!) .22-es loszerrel embereket, pedig ha "kizárólag a találat helye számít", akkor ez lenne a legolcsobb megoldas.

Bel
Akkor olvasd el újra. A találat helye és a penetráció számít nem a kaliber. A 22 nem volt része a vizsgálatnak, tehát irreveláns ebben a kérdésben, ugyanis csak a legfontosabb rendőri kalibereket vizsgálták és azok között nem láttak szignifikáns különbséget.

Ha már 0.22 . akkora erről a lenézett kaliberről egy D-boy véleménye.
https://vm.tiktok.com/ZNddM9QjY/
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2025.03.17. 10:52 Szia,

Bel
Én úgy értelmeztem, hogy Aksurv a .40 SW vs. 9 mm Luger viszonylatban írta ezt, ott tényleg kb. mindegy melyiket kapod (ugyanazon lövedékkonstrukció mellett), és fontosabb, hogy pontosan hova, és hányat és milyen gyors egymásutánban.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Zsotrám »

Nem úgy van, hogy nincs tárkapacitás korlát sportlövőknél? Ezt az A, B kategóriás dolgot nem is értem.
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Otisz »

gvass1 írta: 2025.03.17. 06:12 .40 SW téma

"
"

Nem teljesen.

Köszi a kiigazítást, akkor még kevesebb. :)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Otisz írta: 2025.03.17. 12:18 Köszi a kiigazítást, akkor még kevesebb. :)
Igen, a .40 SW aranykora kb. 1991-2010 között volt. Akkor valóban az USA rendvédelmi szerveinek közel 50-60%-a ilyen kaliberű szolgálati pisztolyra tért át.

Azóta ez rohamosan csökken.

A világ összes többi részén azonban ez a váltás egyáltalán nem következett be, gyakorlatilag mindenki maradt a 9 mm Lugernél.
Kivételek:
- Brazília, ahol a civileknek eleve tilos volt a .40 SW, így az rendvédelemben mai napig elterjedt kaliber, és tömegesen rendszerben levő
- az ex-szovjet blokk, ahol 9x18 Makarov ekkoriban (1991-2010) még erősen dominált, de aztán ez is szinte mindenhol 9x19 mm-es pisztolyokra lett lecserélve.
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Zsotrám írta: 2025.03.17. 12:17 Nem úgy van, hogy nincs tárkapacitás korlát sportlövőknél? Ezt az A, B kategóriás dolgot nem is értem.
Sokat segítene ha elolvasnád a jogszabályt.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

G.D írta: 2025.03.17. 12:26 Sokat segítene ha elolvasnád a jogszabályt.
Jogszabály szerint van, gyakorlatban viszont hogy is mondjam, eléggé szürke zóna. Főleg hosszú, golyós fegyvereknél. :)
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Sziasztok,

Van esetleg itthon hivatalos forgalmazója a Taurus márkának?

Köszi!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Otisz írta: 2025.03.17. 13:25 Sziasztok,

Van esetleg itthon hivatalos forgalmazója a Taurus márkának?

Köszi!
A debreceni Tactical hozta be pár éve, nem tudom még foglalkoznak-e vele. Telózz rájuk.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Otisz írta: 2025.03.17. 13:20 Jogszabály szerint van, gyakorlatban viszont hogy is mondjam, eléggé szürke zóna. Főleg hosszú, golyós fegyvereknél. :)
Köszi a válaszod!

Mondjuk az elég szomorú, hogy pont egy ilyen része legyen szürke zóna. Ergo, hogy ne legyen lehetőség az esetleges könnyen megbüntetésre, meg hasonlókra ezért mindenképpen inkább csak fegyverszoba kialakításával érdemes sportlövészként fegyvert tartani? Mármint én pont azért is kezdtem el a sportlövészetit, hogy a tárkapacitások, fegyver korlátozások, stb.-k a lehető legminiálisabbak legyenek...

Erre kiderül, hogy itt is vannak ilyen baromságok??!!
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

Zsotrám írta: 2025.03.17. 15:16 Köszi a válaszod!

Mondjuk az elég szomorú, hogy pont egy ilyen része legyen szürke zóna. Ergo, hogy ne legyen lehetőség az esetleges könnyen megbüntetésre, meg hasonlókra ezért mindenképpen inkább csak fegyverszoba kialakításával érdemes sportlövészként fegyvert tartani? Mármint én pont azért is kezdtem el a sportlövészetit, hogy a tárkapacitások, fegyver korlátozások, stb.-k a lehető legminiálisabbak legyenek...

Erre kiderül, hogy itt is vannak ilyen baromságok??!!
Azt mondanám, hogy a jogszabály lehetőséget ad a szankciónálásra, de én még nem hallottam, hogy bárkinek be vonták volna az engedélyét mert nagyobb tárat rakott a B puskájába mint 10-es. Plusz a nagyobb tárakat engedély nélkül is meg lehet vásárolni, akár külföldről is. Ezért mondanám szürke zónának, de a megtűrt lehet jobb megfogalmazás.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Otisz 2025.03.17. 16:02-kor.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Otisz írta: 2025.03.17. 16:00 Azt mondanám, hogy a jogszabály lehetőséget ad a szankcionálásra, de én még nem hallottam, hogy bárkinek be vonták volna az engedélyét mert nagyobb tárat rakott a puskájába mint 10-es és alapból nem A kategóriás lett volna a fegyvere. Plusz a nagyobb tárakat engedély nélkül is meg lehet vásárolni, akár külföldről is. Ezért mondanám szürke zónának, de a megtűrt lehet jobb megfogalmazás.
...azután sose tudhatod, mikor csap le pont rád a menkű.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

felOFF

Miért nem a jogban van ez?
Otisz írta: 2025.03.17. 16:00 Azt mondanám, hogy a jogszabály lehetőséget ad a szankciónálásra, de én még nem hallottam, hogy bárkinek be vonták volna az engedélyét mert nagyobb tárat rakott a puskájába mint 10-es és alapból nem A kategóriás lett volna a fegyvere. Plusz a nagyobb tárakat engedély nélkül is meg lehet vásárolni, akár külföldről is. Ezért mondanám szürke zónának, de a megtűrt lehet jobb megfogalmazás.
NINCS szürke zóna!!!

A fentiek teljesen világosan: ILLEGÁLISAK. Szabálysértést képeznek, és bukta esetén vitamentes engedélybevonással járnak.

NEM szerezhetsz meg nagyobb (10/20) tárat, ha a közp. gyújtású öntöltő lőfegyvered 2021. január 1. után került forgalomba és B-kat. vizsgázott.
És ilyen tárat bele sem tehetsz.

Lásd:
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/a-feg ... ozlemenye/

ON
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.03.17. 16:01 ...azután sose tudhatod, mikor csap le pont rád a menkű.
Egy átlag ISC versenyen bizony elég sok emberbe bele csapna :D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Otisz írta: 2025.03.17. 16:07 Egy átlag ISC versenyen bizony elég sok emberbe bele csapna :D
És milyen k.rvaokos dolog ezzel egy nyílt fórumon dicsekedni!

Kimegy a kedves szerv egy kámerásmobillal, és másnap már küldi is ki mindenkinek a bevonó határozatot.
Otisz
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.17. 16:10 És milyen k.rvaokos dolog ezzel egy nyílt fórumon dicsekedni!

Kimegy a kedves szerv egy kámerásmobillal, és másnap már küldi is ki mindenkinek a bevonó határozatot.
Komolyan azt gondoljuk, hogy minden rendőr hülye?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Otisz írta: 2025.03.17. 16:14 Komolyan azt gondoljuk, hogy minden rendőr hülye?
Komolyan azt gondolod, hogyha javítani kell a statisztikát, akkor szívbajosak?
F.aszt. Pont így lehet kis munkával sok engedélyt bevonni, jól és hirtelen.

Csak a neveket kell cserélgetni a határozaton.

---

Emlékezzünk Jahúúú esetére, az is azt hitte minden szabad neki. Dicsekedett is vele nyilvánosan.
Amíg hagyták.
Aztán bekaptározták.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gvass1 2025.03.17. 16:17-kor.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.17. 16:06 felOFF

Miért nem a jogban van ez?

NINCS szürke zóna!!!

A fentiek teljesen világosan: ILLEGÁLISAK. Szabálysértést képeznek, és bukta esetén vitamentes engedélybevonással járnak.

NEM szerezhetsz meg nagyobb (10/20) tárat, ha a közp. gyújtású öntöltő lőfegyvered 2021. január 1. után került forgalomba és B-kat. vizsgázott.
És ilyen tárat bele sem tehetsz.

Lásd:
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/a-feg ... ozlemenye/

ON
És, ha fegyverszobát létesítesz, akkor már nincs ez a kretén megkötés?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.03.17. 16:16 És, ha fegyverszobát létesítesz, akkor már nincs ez a kretén megkötés?
Ha fegyverszoba van
ÉS
A-kat.-ra van vizsgáztatva/átvizsgáztatva.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.17. 16:24 Ha fegyverszoba van
ÉS
A-kat.-ra van vizsgáztatva/átvizsgáztatva.
Értem köszi!

Tehát, akkor minden 2021 után forgalmoba hozott B kategóriás lőfegyvernél van csak ez a korlátozás? Illetve A kategóriát meg alapból sem lehet fegyverszekrényben/hasonlókban tárolni. Csak fegyverszobában.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.03.17. 16:28 Értem köszi!

Tehát, akkor minden 2021 után forgalmoba hozott B kategóriás lőfegyvernél van csak ez a korlátozás? Illetve A kategóriát meg alapból sem lehet fegyverszekrényben/hasonlókban tárolni. Csak fegyverszobában.
Előbb linkeltem, ott van Q&A formában, közérthetően, részletesen.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Zsotrám írta: 2025.03.17. 12:17

Nem úgy van, hogy nincs tárkapacitás korlát sportlövőknél? Ezt az A, B kategóriás dolgot nem is értem.
Mr. Agázpisztolysemmitsemér nem először mond hülyeséget amúgy.
Sjani86
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sjani86 »

gvass1 írta: 2025.03.17. 16:16 Komolyan azt gondolod, hogyha javítani kell a statisztikát, akkor szívbajosak?
F.aszt. Pont így lehet kis munkával sok engedélyt bevonni, jól és hirtelen.

Csak a neveket kell cserélgetni a határozaton.

---

Emlékezzünk Jahúúú esetére, az is azt hitte minden szabad neki. Dicsekedett is vele nyilvánosan.
Amíg hagyták.
Aztán bekaptározták.
Tényleg, ő még mindig tovàbbképzésen van?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Sjani86 írta: 2025.03.17. 18:08 Tényleg, ő még mindig tovàbbképzésen van?
Már kiengedték, de tudtommal ítélet még nincs.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

mit kell ehhez reszelni?
ingyom bingyom tálib-e?
aksurv
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2025.03.18. 06:02 mit kell ehhez reszelni?
Láttam ilyet magyar versenyen ís . Röhögve zárta ki a bíró a fegyvert.
WildBear23
Veterán
Veterán

aksurv írta: 2025.03.18. 06:10 Láttam ilyet magyar versenyen ís . Röhögve zárta ki a bíró a fegyvert.
Teljesen jogosan.
Melyik alkatrészt reszelhette meg?
Chuck Norris
Moderátor
Moderátor

Hozzászólás Szerző: Chuck Norris »

Lőfegyver illeáglis átalakítást légyszi ne itt. Köszi!
Minden Star Wars filmben főszerepet játszottam.
Én voltam az erő.
aksurv
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.03.18. 06:55 Teljesen jogosan.
Melyik alkatrészt reszelhette meg?

Fogalmam sincs, de repült mint a győzelmi zászló.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

Találtam egy nagyon szemléletes mini videót a korong elétartásról. Aki nem tudja miért nehéz korongot lőni, annak ez kb egy jó kis szemléltetés (nem a korongra lövünk, hanem oda ahol majd lesz, és mivel ezt csak egy robot tudja valós időben kiszámolni, ezért kellenek az olyan technikák mint rávezetés, átmeszelés, stb, ahol a te mozgásod, ezáltal a puskacső mozgása garantálja, hogy jó helyre fog mutatni a cső, ha jó időben húzod meg az elsütőbillentyűt… ezért mondjuk, hogy ütemben kell lőni, a többi majd jön belőle).

https://www.facebook.com/reel/1323966792274818

Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

qqriq írta: 2025.03.18. 06:02 mit kell ehhez reszelni?
Semmit, igen sok éve a jó öreg PA63 a Zrínyi lőterén magától megtette ezt a szívességet.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sparrow írta: 2025.03.18. 19:12 Találtam egy nagyon szemléletes mini videót a korong elétartásról. Aki nem tudja miért nehéz korongot lőni, annak ez kb egy jó kis szemléltetés (nem a korongra lövünk, hanem oda ahol majd lesz, és mivel ezt csak egy robot tudja valós időben kiszámolni, ezért kellenek az olyan technikák mint rávezetés, átmeszelés, stb, ahol a te mozgásod, ezáltal a puskacső mozgása garantálja, hogy jó helyre fog mutatni a cső, ha jó időben húzod meg az elsütőbillentyűt… ezért mondjuk, hogy ütemben kell lőni, a többi majd jön belőle).

https://www.facebook.com/reel/1323966792274818

Ez de okos gondolat - zöld lézert szórják a levegő nitrogén molekulái, ezért a sötétben jól latszik meg füst és köd nélkül is. Emiatt szereti csillagász, teknőc egyaránt 8-) Nagyon szemléletes, köszi szépen @Sparrow a megosztást!

Kár, hogy kies kishazánkban ezt a szemléltetést a barnakönyv azonnali bevonásával ismerné el a kedves, sportbarát hatóság. (Földi halandó lézert nem szerelhet éles lőfegyverre) . Ez a lézer tiltás is mire jó? Semmire…
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hülye hosszú neve ellenére hosszabb csővel vadászatra beíratható lenne itt is. :lol:
Defenceport Ultimate Tactical Magazine-Fed Pump-Action Shotgun
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/defenc ... n-shotgun/

Kép
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Kojak írta: 2025.03.17. 18:07 Mr. Agázpisztolysemmitsemér nem először mond hülyeséget amúgy.
Nem láttam minden videóját, ha ilyet mondott azzal én sem értek egyet, de sok hasznos infót oszt meg a legtöbb videójában. Én bírom!

Itt mi a hülyeség amit mondott ebben a témában?

A csoportóbl gvass szerint is szabálytalan ha nagyobb tárkapacitású tárat rakunk a 2021 utáni B-s fegyverünkbe, mint az előírt limitek. Más kérdés, hogy jogilag a fegyver tára "nem létezik", ergo a puszta tartásáért önmagában valóban senkit sem lehetne felelősségre vonni, de ami miatt már lehetne az az ahogy itt a videóban is elhangzik és ahogy gvass belinkelt cikkéből is kiderül, ha vki beleteszi a fegyverbe, onnantól már igen lehetne.

Elmebeteg egy szabály, de ez van.

Ha vmi máshogy van kérlek világosíts fel?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

gvass1 írta: 2025.03.19. 06:44 Hülye hosszú neve ellenére hosszabb csővel vadászatra beíratható lenne itt is. :lol:
Defenceport Ultimate Tactical Magazine-Fed Pump-Action Shotgun
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/defenc ... n-shotgun/

Kép
EZ nagyon menő!!! Forgalmazza ezt a márkát magyarországon valamelyik cég?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2025.03.19. 14:36 EZ nagyon menő!!! Forgalmazza ezt a márkát magyarországon valamelyik cég?
Kizártnak tartom, nem ölég vadászias.:-)

(amúgy sztem egyes termékeiket más nevek alatt hozzák az EU-ba, lehet, hogy ezt is.)
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.03.19. 14:49 Kizártnak tartom, nem ölég vadászias.:-)
Vagy pont ezért, hogy vadászatra beíratható, de tacticool? ;-)
Mossberg M590, Rem 870 Tactical, Win SXP Tactical - ezek sem kimondottan vadászias modellek, mégis lehet kapni itthon őket.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Zsotrám írta: 2025.03.19. 13:01 Itt mi a hülyeség amit mondott ebben a témában?
Általánosságban B kategóriáról beszélt. Na, ilyen nincs.
Maroklőfegyver régi rendszer szerint B1 kategória (=mehet bele bármekkora tár), új rendszer szerint B5 kategória (=maximum 20 lőszeres tár mehet bele).
Hosszú golyós félauto lőfegyver régi rendszer szerint B7 kategória (=mehet bele bármekkora tár), új rendszer szerint B9 kategória (=maximum 10 lőszeres tár mehet bele).
A kategóriából is van több. A6 mehet sportra tárolóhelyiséggel, A7 kategória nem mehet sportra.

Stb.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Kojak írta: 2025.03.19. 21:20 Általánosságban B kategóriáról beszélt. Na, ilyen nincs.
Maroklőfegyver régi rendszer szerint B1 kategória (=mehet bele bármekkora tár), új rendszer szerint B5 kategória (=maximum 20 lőszeres tár mehet bele).
Hosszú golyós félauto lőfegyver régi rendszer szerint B7 kategória (=mehet bele bármekkora tár), új rendszer szerint B9 kategória (=maximum 10 lőszeres tár mehet bele).
A kategóriából is van több. A6 mehet sportra tárolóhelyiséggel, A7 kategória nem mehet sportra.

Stb.
Cserébe nagyon határozottan , és jó hangosan mondja 8-) majd csak beletanul. Drukkolok neki, hogy csiszolódjon a stílus. Szerintem sokkal jobb, hogy van ilyenünk, mintha nem lenne. A content szerintem nem rossz, azért egyáltalán nem mond hülyeségeket - csak felületes.

Újabb youtuberek is jelentek meg a hazai horizonton- legalábbis nekem eddig nem volt meg.

Szerintem korrekt. “Aki teszt céllal páncélüvegre lő, rossz ember nem lehet” - valamiért ez jutott róla eszembe ;)
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

Kojak írta: 2025.03.19. 21:20 Általánosságban B kategóriáról beszélt. Na, ilyen nincs.

Stb.
ez az atvaltas megvan valahol ?
brh562
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.19. 21:40 Cserébe nagyon határozottan , és jó hangosan mondja 8-) majd csak beletanul. Drukkolok neki, hogy csiszolódjon a stílus. Szerintem sokkal jobb, hogy van ilyenünk, mintha nem lenne. A content szerintem nem rossz, azért egyáltalán nem mond hülyeségeket - csak felületes.

Újabb youtuberek is jelentek meg a hazai horizonton- legalábbis nekem eddig nem volt meg.

Szerintem korrekt. “Aki teszt céllal páncélüvegre lő, rossz ember nem lehet” - valamiért ez jutott róla eszembe ;)
a magnes fogja.. acél van benne...hmm
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

Petya357 írta: 2025.03.19. 21:40 Cserébe nagyon határozottan , és jó hangosan mondja 8-) majd csak beletanul. Drukkolok neki, hogy csiszolódjon a stílus. Szerintem sokkal jobb, hogy van ilyenünk, mintha nem lenne. A content szerintem nem rossz, azért egyáltalán nem mond hülyeségeket - csak felületes.

A fiuk nagyon lelkesek, a lőtér korrekt a három srác álma volt, megvalósították saját erőből 0-ról . Ezen a forgatáson ott voltam pont amit hallotok szöveg ,elsőre spontán ment nem sokat gyakololtak hozzá.
aksurv
Veterán
Veterán

brh562 írta: 2025.03.19. 21:45 a magnes fogja.. acél van benne...hmm
+1
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

sama írta: 2025.03.19. 21:55 A fiuk nagyon lelkesek, a lőtér korrekt a három srác álma volt, megvalósították saját erőből 0-ról . Ezen a forgatáson ott voltam pont amit hallotok szöveg ,elsőre spontán ment nem sokat gyakololtak hozzá.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy hány lövésig golyóálló 1-1 kaliber esetében? Szerintem ez egy nagyon fontos tényező!
50-es kaliber meg nem vót... De .308, 30-06 is érdekes lett volna, főleg az utóbbi. Azok is több lövéssel.
brh562
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.03.20. 09:05 Arra azért kíváncsi lennék, hogy hány lövésig golyóálló 1-1 kaliber esetében? Szerintem ez egy nagyon fontos tényező!
50-es kaliber meg nem vót... De .308, 30-06 is érdekes lett volna, főleg az utóbbi. Azok is több lövéssel.
attól fugg mi az amire kalibraljak :) minél több réteg van egymás mogott annal ellenalobb + ha van fólia az is befolyásolja szóval nem lehet szemre megmondani kell tudni a specifikációt is
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

+1

Hát igen. A helyükben részletesen kifejteném, hogy lágyacél köpeny - másképpen baj lesz ebbül’, More…
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

jó ha van írta: 2025.03.20. 09:05 Arra azért kíváncsi lennék, hogy hány lövésig golyóálló 1-1 kaliber esetében? Szerintem ez egy nagyon fontos tényező!
A szabvány azt írja elő, hogy három találatot kell kibírnia, 12cm-es egyenlő szárú háromszögben.

Azt mondják, hogy ha ugyanoda lőnek, akkor nem bírja ki a harmat - de nem is kell neki.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Pont ezt akartam kérdezni én is, hogy ezt hogyan is...?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

sama írta: 2025.03.19. 21:55 A fiuk nagyon lelkesek, a lőtér korrekt a három srác álma volt, megvalósították saját erőből 0-ról . Ezen a forgatáson ott voltam pont amit hallotok szöveg ,elsőre spontán ment nem sokat gyakololtak hozzá.
Szerintem szólj nekik jószándékúan, hogy a "mágnes fogja" részeket vágják ki utólag belőle, ne emiatt kerüljenek bajba. Egyébként legmélyebb respect és high five nekik virtuálisan is az elhivatottságért, lőtér építésért, youtube-erkedésért, legyenek benne nagyon sikeresek!! A videó is tetszett, dobtam is egy subot a csatornájukra.

(És még innen is töröltessük modikkal ezeket a posztokat később, sztm..)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

TotoHU írta: 2025.03.20. 11:30 Szerintem szólj nekik jószándékúan, hogy a "mágnes fogja" részeket vágják ki utólag belőle, ne emiatt kerüljenek bajba. Egyébként legmélyebb respect és high five nekik virtuálisan is az elhivatottságért, lőtér építésért, youtube-erkedésért, legyenek benne nagyon sikeresek!! A videó is tetszett, dobtam is egy subot a csatornájukra.

(És még innen is töröltessük modikkal ezeket a posztokat később, sztm..)
+1 maximális respect. Jól tolják.

Szerintem csak feliratozni kellene, ami kimaradt lágyacél köpenyes, polgári célra engedélyezett lövedék. Nehogy a pizsamás srácok azt higgyék, acélmagos mert az tényleg verboten lenne
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.20. 10:01 A szabvány azt írja elő, hogy három találatot kell kibírnia, 12cm-es egyenlő szárú háromszögben.

Azt mondják, hogy ha ugyanoda lőnek, akkor nem bírja ki a harmat - de nem is kell neki.
.22 short lőszerből? Vagy .50 bmg-ből? 30-06-ból? Ha abból, akkor milyen lövedékkel?
Köszönöm, hogy ennyit is megosztottál, de én megnézném, hogyan műxik ez az üveg különböző kaliberű, több lövéses tesztekben. Szerintem durva jó lenne? Щто ты думаеш?
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

brh562 írta: 2025.03.20. 09:15 attól fugg mi az amire kalibraljak :) minél több réteg van egymás mogott annal ellenalobb + ha van fólia az is befolyásolja szóval nem lehet szemre megmondani kell tudni a specifikációt is
tutttommmal pont úgy készül a golyóálló üveg, hogy felváltva fólia - üveg - fólia - üveg

szóval szerintem tutibiztosan van fólia
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

szöged írta: 2025.03.20. 21:12 tutttommmal pont úgy készül a golyóálló üveg, hogy felváltva fólia - üveg - fólia - üveg

szóval szerintem tutibiztosan van fólia
Igen, de a fólia és fólia között is van különbség. Az autó szélvédő rétegei között is van fólia, de attól önmagában még nem lesz lövedékállóbb

Amiről Ördi beszél az a legutolsó réteg utáni biztonsági fólia. Ennek szerepe a spalling megakadályozása . Nem retegek között van.

Az üveg ugyanolyan lövedékállósági fokozat mellett is 2 minőségben készül:
a) személyvédelemre alkalmas - itt kötelező, hogy a találatoknál ne csak ne üsse át a lövedék, hanem ne is legyen kitapintható a találat helye a túloldalon. Ilyen van a pénzszállítókban, a pénzváltókban, stb
Ezt úgy érik el, hogy + 1 réteg üveg, és speckó fólia a hátoldalára, nem csak az üveg rétegek közé.

b) csak ojjektumvédelemre alkalmas . Itt már megengedett a szilánk leválás is a túloldalon. Csak penetráció ne legyeb. Mire jó? pl egy védett raktár ablaka - ahol tárgyakat és nem embereket kell megóvni. Nyilván olcsóbb.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Azért ezek egészen dögösek lettek!
Új Mossberg taktikai/sport félautomata sörétesek: 940 Pro Tactical SPX

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-mos ... tical-spx/

Kép
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

valóban csinosak, erősen kéne kategória :!:
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.03.20. 20:08 .22 short lőszerből? Vagy .50 bmg-ből? 30-06-ból? Ha abból, akkor milyen lövedékkel?
Köszönöm, hogy ennyit is megosztottál, de én megnézném, hogyan műxik ez az üveg különböző kaliberű, több lövéses tesztekben. Szerintem durva jó lenne? Щто ты думаеш?
Szia,

Nyilvan, amit az adott szabvany eloir.
Ez csak egy reszlete a szabvanynak, amit Petya irt.

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2025.03.21. 10:09 Szia,

Nyilvan, amit az adott szabvany eloir.
Ez csak egy reszlete a szabvanynak, amit Petya irt.

Bel
Maga az ÚJ!!! szabvány pedig itt van röviden bemutatva és ott a link a konkrét anyaghoz:

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-nij ... relesekre/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Magnumitiszben szenvedő sporttársak ideális PCC-je!
S&W M&P FPC immár 10 mm AUTO kaliberben is
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/sw-mp- ... berben-is/

Kép
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.03.21. 10:20 Maga az ÚJ!!! szabvány pedig itt van röviden bemutatva és ott a link a konkrét anyaghoz:

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-nij ... relesekre/

Kép
Köszi Gvass1, erről valahogy lemaradtam!

Észrevetelek:

A HG rész nagyon sokat nem változott, viszont sokat kronózó emberként feltűnt, hogy milye irreálisan magasak a 9x19 és a .357 sebességek. (Eddig is azok voltak, csak nem tűnt fel) Már HG-1 (123 grain, 1305 fps - ez baratok közt is 630J ) sem tipikus lőszert, hanem extra-hot lőszert, vagy hosszú PCC/SMG csövet sugall. Hát még a HG-2 1430FPS-sel.(750 Zsuzsi… ez még egy Keserűből, marhaerős vasporossal is durva lenne…. :lol

Nem szeretném senki idejét rabolni száraz adatokkal, csak egy példa: 5”” Shadowból, Glockból stb a jellemző polgári 124 graines lőszer (Magtech, Geco, S&B akármi amit használunk ) 1100 fps körül megy ki. Ani kb 450J - a szabványban stereplőhöz képest gyenge, lágy szobalőszer. ;) Ehhez képest az 1300+ fps az már nagyon, nagyon gyors. Jó hogy a NATO lőszer kicsit erősebb - de azert nem ennyivel.

A .357 -nél dettó. 900+J-os lőszer kell a teszthez. Meg lehet csinálni, hosszú csövű revolverből -de ez nagyon , nagyon nem tipikus. Ezeket a való életben, inkább csak PCCből/alsókulcsos puskából lehet elérni, vagy atipikus lőszerrel kell lőni.

A szabvány egyébként előírja a referencia lőszert. Ez többnyire US Army, Remington, vagy az AK esetén egy konkrétan megnevezett kínai :) gyár terméke. (A lágyacél köpenyes Yahoo lőszer edzetlen acél magvas, nálunk A kategóriás unokatestvére)
A változás nagyrészt a puska szekcióban van, és tipikus lágyacél penetrátoros 7,62x39 -re koncentrál. A puska sebességek egyébként reálisak, legalábbis az általam sportfegyvereken, sportlőszerrel mért értékekkel jól egyeznek.

A puska tök életszerű, nincs túltolva. De a pisztoly… az inkább géppisztoly az :roll:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.22. 07:23 Köszi Gvass1, erről valahogy lemaradtam!

Észrevetelek:

A HG rész nagyon sokat nem változott, viszont sokat kronózó emberként feltűnt, hogy milye irreálisan magasak a 9x19 és a .357 sebességek. (Eddig is azok voltak, csak nem tűnt fel) Már HG-1 (123 grain, 1305 fps - ez baratok közt is 630J ) sem tipikus lőszert, hanem extra-hot lőszert, vagy hosszú PCC/SMG csövet sugall. Hát még a HG-2 1430FPS-sel.(750 Zsuzsi… ez még egy Keserűből, marhaerős vasporossal is durva lenne…. :lol

Nem szeretném senki idejét rabolni száraz adatokkal, csak egy példa: 5”” Shadowból, Glockból stb a jellemző polgári 124 graines lőszer (Magtech, Geco, S&B akármi amit használunk ) 1100 fps körül megy ki. Ani kb 450J - a szabványban stereplőhöz képest gyenge, lágy szobalőszer. ;) Ehhez képest az 1300+ fps az már nagyon, nagyon gyors. Jó hogy a NATO lőszer kicsit erősebb - de azert nem ennyivel.

A .357 -nél dettó. 900+J-os lőszer kell a teszthez. Meg lehet csinálni, hosszú csövű revolverből -de ez nagyon , nagyon nem tipikus. Ezeket a való életben, inkább csak PCCből/alsókulcsos puskából lehet elérni, vagy atipikus lőszerrel kell lőni.

A szabvány egyébként előírja a referencia lőszert. Ez többnyire US Army, Remington, vagy az AK esetén egy konkrétan megnevezett kínai :) gyár terméke. (A lágyacél köpenyes Yahoo lőszer edzetlen acél magvas, nálunk A kategóriás unokatestvére)
A változás nagyrészt a puska szekcióban van, és tipikus lágyacél penetrátoros 7,62x39 -re koncentrál. A puska sebességek egyébként reálisak, legalábbis az általam sportfegyvereken, sportlőszerrel mért értékekkel jól egyeznek.

A puska tök életszerű, nincs túltolva. De a pisztoly… az inkább géppisztoly az :roll:
Nem tudom, csak tippelek: a védőfelszerelésnél hagyományos szempont, hogy a rendőrt a tőle elvett saját fegyverével ne lehessen lelőni, azt a fegyver/lőszer kombót biztosan megfogja.

Namost, a rendőrnél lehet PCC, SMG, meg gyakran ilyen LE ONLY +P+ lőszerek is lehetnek, akár a pisztolyaikban is. A szabvány készítői meg biztosra akartak menni, ezért a "felülkalibrált" adatok.

De tényleg csak tipp.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

Petya357 írta: 2025.03.21. 23:00 Ma este, Bp, Jászai Mari tér, Meki előtt.
[...]
A csattanó? Mindezt egy frissen vásárolt S&W revolvert tartalmazó dobozt szorongatva. :lol: Mert így alakult, ma vettem. Még be sincs írva. Azért ha annak lába kell, az nem jó ;)
[...]
Reméljük a lánnyal minden oké!
Neked pedig gratula a helytállásért!

De amúgy meg ha már itt vagyunk... mit vettél? :D :lol: :twisted:
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

smith15 írta: 2025.03.22. 10:40 Reméljük a lánnyal minden oké!
Neked pedig gratula a helytállásért!

De amúgy meg ha már itt vagyunk... mit vettél? :D :lol: :twisted:
Egy Glockot

Lóf.szt, nyilván nem. :lol: az olyan petyátlan lenne
IMG_3046.jpeg
S&W Performance center M929
Még nincs rajta a versenymarkolat, az Apex DA only sütés és a hosszított dobkioldó. Felnőtt férfiak Barbi babája. Beiratás után próba.

A cél- IPSC. Boomer káboj divízió. Eddig valahogy ez a sport nem volt annyira a radaron, más prioritások miatt. Sokáig tagadásban éltem, higy majdmegokdom azzal ami van (.357 Rhino, es különösen a Major kaliberű Smissz) . De sajnos be kellett látnom - ugyanolyan képességű lövőt feltételezve, 8 lövetű 9x19 moonclipes revolverrel bizony bizony gyorsabban, és többet lehet mellélőni mint 6 lövetű .45 ACP revolverrel. 8-) cserébe annak pedig lelke van, úgyhogy marad. Inkább eladom az egyik vesémet…
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2025.03.22. 17:38 Egy Glockot

IMG_3046.jpeg

Még nincs rajta a versenymarkolat, az Apex DA only sütés és a hosszított dobkioldó. Felnőtt férfiak Barbi babája. Beiratás után próba.

A cél- IPSC. Boomer káboj divízió. Eddig valahogy ez a sport nem volt annyira a radaron, más prioritások miatt. Sokáig tagadásban éltem, higy majdmegokdom azzal ami van (.357 Rhino, es különösen a Major kaliberű Smissz) . De sajnos be kellett látnom - ugyanolyan képességű lövőt feltételezve, 8 lövetű 9x19 moonclipes revolverrel bizony bizony gyorsabban, és többet lehet mellélőni mint 6 lövetű .45 ACP revolverrel. 8-) cserébe annak pedig lelke van, úgyhogy marad. Inkább eladom az egyik vesémet…
Az komoly!
Rhino mikor lesz eladó?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.03.22. 17:38 Egy Glockot

IMG_3046.jpeg

Érdekes darab, grat!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.03.22. 18:13 Az komoly!
Rhino mikor lesz eladó?
Hideg, halott kezemből csavarják csak ki. ;)

Ha a 45 ACP Snissz nagyon rövid idő alatt a szívemhez nőtt, akkor a Rhino az gyk már testrésznek számít. Nem teljesen értem, miért. :roll:

Elkenpépdák:
A Shadow 1-et is nagyon kevelem. Egyszer (Imi bácsi összövetségi emlékverseny) gyors pontban jobbat lőttem vele, mint Simonyi Ottó (neki kiemelkedően sz.r napja volt, nekem óriási szerencsém - soha többet nem lesz ilyen :lol: ). ezzel a fegyverrel az oldalamon álltam a Medic páros verseny után a középsö fuammal dobogón. Soha nem felejtem el. Sok szép emlék kötődik hozzá. Minden okom megvan szeretni. Ehhez képest csak egy használati tárgy. :roll: Szemrebbenés nélkül eladnám, ha úgy alakulna.

.44 Mag 9,5” revolver - dettó. Kusfian szpotterkedése mellett ezzel lőttem végig az EBt - fantasztikus élmény volt. Még mindig ott van rajta a hitelesítő matrica. Tartogatom, mint egyszerí rajongó koncert után a Metallica filctollas aláírást a kézfején :lol: Ezzel nyerem sziluett OBt. Minden okom megvan kötődni hozzá. Mit érzek ? Tök hiányozna, persze de simán el tudnék képzelni helyette egy Freedom Armst - gondolkodás nélkül menne a csere.

De a Rhino? Vagy a negyvenötös? Azoknak lelke van. Azt csak a hatóság veheti el. Ilyen titokzatos és f.cking kifürkészhetetlen az emberi lélek. :o Nemtom miért, de így van. #rhino #nemeladó
Válasz küldése