OFF topik

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Poresz
Veterán
Veterán

Re: OFF topik

Hozzászólás Szerző: Poresz »

gvass1 írta: 2025.01.27. 17:13 Ha már nosztalgiázunk mostanság:-)
OFF: mikortól került * és # gomb a telefonokra?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

kb amiota a dtmf van
Poresz írta: 2025.01.27. 18:23 OFF: mikortól került * és # gomb a telefonokra?
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

qqriq írta: 2025.01.27. 18:34 kb amiota a dtmf van
A 60-as években csinálta meg az AT&T a hangtárcsázást. Egyébként 4x4 volt a mátrix, elvileg A-B-C-D gombok is lennének még egy oszlopban jobbra.
Poresz
Veterán
Veterán

Webkamerát kellene vennem. - Valahogy eddig ezt megúsztam.

Mire kell? Kapcsolattartás itthonról az otthoniakkal - úgyhogy igazából rögtön 2 db kell -, videóhívásos állásinterjún, később értekezleten valami elviselhető képminőséget tudjon.
Lehessen monitoron rögzíteni (laptop és LCD). Gondolom ha nem USB-s a csatlakozója, akkor átvertek. Nem bánom, ha zárható az optika, és nem kell leszigszalagozni ebben a meghackelt világban. Beépített mikrofon is jól jöhet.

Mire figyeljek? Tudtok konkrét típust javasolni?
Morcosrobot
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Morcosrobot »

Poresz írta: 2025.01.27. 19:34 Webkamerát kellene vennem. - Valahogy eddig ezt megúsztam.

Mire kell? Kapcsolattartás itthonról az otthoniakkal - úgyhogy igazából rögtön 2 db kell -, videóhívásos állásinterjún, később értekezleten valami elviselhető képminőséget tudjon.
Lehessen monitoron rögzíteni (laptop és LCD). Gondolom ha nem USB-s a csatlakozója, akkor átvertek. Nem bánom, ha zárható az optika, és nem kell leszigszalagozni ebben a meghackelt világban. Beépített mikrofon is jól jöhet.

Mire figyeljek? Tudtok konkrét típust javasolni?
Szia!
Én tavaly vettem egy ilyet : HAMA C-400 https://hama.hu/termekek/44-pc-notebook ... -fix-focus, eddig elégedett vagyok vele. (skype, whatsapp)
Jó a felbontás, rögzíthető, takarható az optika, és annyira nem is volt drága. (12 körül)
Put your trust in God, my boys, and keep your powder dry!
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

GIF-dedc3c718ce9b552002b1e07c68d4945.gif
GIF-dedc3c718ce9b552002b1e07c68d4945.gif (61.87 KiB) Megtekintve 6653 alkalommal
GIF-122c888a74078ac00aadd2fe46b94367.gif
GIF-122c888a74078ac00aadd2fe46b94367.gif (84.68 KiB) Megtekintve 6653 alkalommal
Éppen ideje lesz újra megnéznem! :mrgreen: 8-)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Távcső javítása

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Sziasztok, távcső lencséje mozdult ki vidéki ismerősnek, kérdezi, hogy van-e Bp-en hely, ahol vissza tudnák rögziteni. Érdemes ilyennek nekiállni? Régi távcső, nem nayg értékű
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Re: Távcső javítása

20250201_135055.jpg
montecarlo írta: 2025.02.01. 12:58 Sziasztok, távcső lencséje mozdult ki vidéki ismerősnek, kérdezi, hogy van-e Bp-en hely, ahol vissza tudnák rögziteni. Érdemes ilyennek nekiállni? Régi távcső, nem nayg értékű
20250201_135046.jpg
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Én pont fordítva vagyok, a whiskeyt/whiskyt szeretem, de sosem dohányoztam. A szivar szertartásossága és a körítés ugyanakkor mindig tetszett.

Ha tippelnem kéne, azt mondaném, hogy csak ellopta a dizájnt a lőszergyártó.
WildBear23 írta: 2025.02.02. 07:28 OFF: a Cohiba egyébként szvsz a legfinomabb szivarok (szivarkák) egyike.
Volt egy időszak az életemben amikor szivarkáztam, hetente, vagy kéthetente hétvégén ebéd után kiültem a házunk előkertjébe egy hintaszékben, az ölemben a (sö)rétes, és elszívtam egy szivarkát.. a whiskey illett volna hozzá de azt nem szeretem, úgyhogy maradt a kávé. ;)
Szóval a Cohiba jó cucc.

ON: van ennek a lőszernek köze a Cohibához?
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

qqriq írta: 2025.02.07. 15:46 az, de akkor is levitte a foldre mint egy krumpliszsakot
... a krumpliszsák aktív közreműködésével.
Ugyanúgy előre koreografált akció volt, mint a pankrációs showkban: látszik, hogy a "rosszfiú" segíti a "jófiút":
MashAllah.jpg
MashAllah.jpg (91.96 KiB) Megtekintve 6385 alkalommal
A show résszel nincs gond, látványos, a gond csak akkor van, ha valaki elhiszi, hogy ez valódi helyzet volt.
Sok videót néztem kés elleni védekezésről, mindegyik nagyon jól működik, amíg a késes támadó együttműködő, előre tudja hogy milyen technikát fognak alkalmazni "ellene", és még segít is a végrehajtásban.
Csak nehogy kipróbálja valaki ugyanezt éles helyzetben is..
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

WildBear23 írta: 2025.02.07. 18:48 A show résszel nincs gond, látványos, a gond csak akkor van, ha valaki elhiszi, hogy ez valódi helyzet volt.
Sok videót néztem kés elleni védekezésről, mindegyik nagyon jól működik, amíg a késes támadó együttműködő, előre tudja hogy milyen technikát fognak alkalmazni "ellene", és még segít is a végrehajtásban.
Szia,

Ez mukodik. :-)

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.02.07. 19:33 Szia,

Ez mukodik. :-)

Bel
Na jó, de ehhez a vérhas határán kell lézengeni a pisztolyosnak. :lol:
Thomaster
Főmérnök
Főmérnök

Hozzászólás Szerző: Thomaster »

WildBear23 írta: 2025.02.07. 18:48 ... a krumpliszsák aktív közreműködésével.
Ugyanúgy előre koreografált akció volt, mint a pankrációs showkban: látszik, hogy a "rosszfiú" segíti a "jófiút":
MashAllah.jpg

A show résszel nincs gond, látványos, a gond csak akkor van, ha valaki elhiszi, hogy ez valódi helyzet volt.
Régi szép emlékek... katonaság, 1981-82

Beosztottak a felderítőszázadba. A parancsnok amikor meglátott (178 cm, 55 kg), egyből tudta hogy rádiós leszek, ezért az első félévben a híradó századnál leszek kiképzésen. Így aztán nem vettem részt a felderítők közelharc képzésén se. De a félév vége felé az egyik szakaszparancsnok kitalálta, hogy azért egyszer vegyünk már részt. Lementünk (4 rádiós volt), fogalmunk se volt mi van. Parancs: mivel védekezni nem tanultunk, mi leszünk a támadók. Felálltunk a kiképzett felderítőkkel szemben, és nem értettük hogy miért néznek nagyon aggódva. Támadás! Mi meg egyszerűen nekik rohantunk, gondoltuk majd vigyázva vágnak földhöz... ehelyett mind a négyen felborultak, mi meg rájuk estünk. Hát igen, nem ismertük a koreográfiát...
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

:lol:
Thomaster írta: 2025.02.07. 23:08 Régi szép emlékek... katonaság, 1981-82

Beosztottak a felderítőszázadba. A parancsnok amikor meglátott (178 cm, 55 kg), egyből tudta hogy rádiós leszek, ezért az első félévben a híradó századnál leszek kiképzésen. Így aztán nem vettem részt a felderítők közelharc képzésén se. De a félév vége felé az egyik szakaszparancsnok kitalálta, hogy azért egyszer vegyünk már részt. Lementünk (4 rádiós volt), fogalmunk se volt mi van. Parancs: mivel védekezni nem tanultunk, mi leszünk a támadók. Felálltunk a kiképzett felderítőkkel szemben, és nem értettük hogy miért néznek nagyon aggódva. Támadás! Mi meg egyszerűen nekik rohantunk, gondoltuk majd vigyázva vágnak földhöz... ehelyett mind a négyen felborultak, mi meg rájuk estünk. Hát igen, nem ismertük a koreográfiát...
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

jó ha van írta: 2025.02.08. 16:23 C.M. írt sastöltésről... :lol:
Poresz pedig azt, hogy desszertre lesz - és az más. Főételként nyilván tilos, és simán lesittelnének - de az édesség kivételt képez még a Washingtoni egyezmény alól is

persze csak saját fogyasztásra, kereskedelmi mennyiségben nyilván nem OK. 8-)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.08. 17:28 Poresz pedig azt, hogy desszertre lesz - és az más. Főételként nyilván tilos, és simán lesittelnének - de az édesség kivételt képez még a Washingtoni egyezmény alól is

persze csak saját fogyasztásra, kereskedelmi mennyiségben nyilván nem OK. 8-)
Te főétel sasra, vagy desszertre öntötted a gombamártást? :mrgreen:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

MDLSZ-nél gyorskombi karabély+pisztoly versenyszám milyen minősítésnek számít?

Nagykal pisztoly és nagykal puska kategória?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

tvsmaci írta: 2025.02.10. 09:49 MDLSZ-nél gyorskombi karabély+pisztoly versenyszám milyen minősítésnek számít?

Nagykal pisztoly és nagykal puska kategória?
Igen.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.02.10. 09:59 Whiskyt, kukoricából...? :o

Nem is véletlen, hogy ők abból csak whiskeyt csinálnak. :-D
Miért? Alapvetően mindkét iskolát a feleslegben megmaradt takarmány megmentésének igénye hozta létre.* Woodford Reservet kóstoltad már?

Egy igazi ínyecet nem érdekli a sznobkodás, hanem kizárólag az, hogy mi ízlik neki és éppen mit kíván: a legnagyobb lelki nyugalommal rendel rántott húst egy Michelin-csillagos helyen. - Felőlem akár parlagfűből is főzhetnek whiskyt, ha a végeredmény finom. És nem úgy, mint ami a kőolaj-finomítás végén kijön. :)

Egyébként az amerikaiak kukoricából leginkább édesítőszert - kukoricaszirup - készítenek.
A legtöbb skót whisky - nem-malt = “grain” - pedig kukoricából készül.

* A szeszgyártás fejlődését az az igény tolta, hogy egy olyan korban, ahol szóba sem jöhetett a pazarlás - különösen nem az élelmiszerpazarlás - valamit csinálni kellett egy jó év után a feleslegben megmaradt gabonával, borral és melasszal. Valamit, ami eltarthatóbbá teszi, kártevőktől védi, piacképes - erre még visszatérek - és az sem baj, ha kisebb helyet foglal.
Ami így készült, az egyszerűen technológiai okokból a 18. század végéig határozottan nem volt finom. Ezért voltak népszerűek a likőrök, a ginek, a puncsok, a grogok és a hasonló italok. - Szóval pancsoltak.
Mi volt ami húzta a szeszgyártás fejlődését? - Ezt nem olvastam, ez csak a saját hipotézisem.
A lőporgyártás.
Az ún. lisztlőporral bőven volt baj. Ugye a lőpor nem egy vegyület, hanem egy keverék, és ennek a keveréknek egyenletesnek kell lennie. Különben nem működik. De különösen szállítás során a három por fajsúly szerint szétválva változó összetételű rétegeket képezett.
Az 1500-as évektől - az 1500-as évek elejére? - kitalálták a megoldást: granulálták a lőport. A keveréket nedvesítették, masszát gyúrtak belőle, kiszárították és összetörték. - Ezzel nem csak a homogenitásáról gondoskodtak, hanem a szemcsemérettel különböző célokra különböző tulajdonságú lőporokat tudtak előállítani.
Mivel nedvesítettek? Szesszel. Kifejezetten előny volt, hogy könnyen elpárolgott.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

Kojak írta: 2025.02.10. 15:24 Igaly Diána lőtere:
https://24.hu/sport/2025/02/10/igaly-di ... aly-tamas/
Ez annyira szánalmas sztori, ráadásul vmennyire érintett is voltam, mert ott laktam a szemben nyíló utcában. Közel sem volt olyan zavaró, mint ahogy a sok lőtér mellé költöző és utólag csodálkozó idióta azt beállította…
De nyilván ők voltak “a nyugodt pihenésükben megzavart békés polgárok”, meg tudták mozgatni akit kellett és csak elérték amit akartak.
Mondjuk én nem voltam a kedvencük, mikor az aláírásgyűjtésnél “finoman” jeleztem hogy a lőtér van itt régebben, nem ők és így nem is értem mire verik magukat :twisted:
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Roberto68 írta: 2025.02.10. 15:54 Ez annyira szánalmas sztori, ráadásul vmennyire érintett is voltam, mert ott laktam a szemben nyíló utcában. Közel sem volt olyan zavaró, mint ahogy a sok lőtér mellé költöző és utólag csodálkozó idióta azt beállította…
De nyilván ők voltak “a nyugodt pihenésükben megzavart békés polgárok”, meg tudták mozgatni akit kellett és csak elérték amit akartak.
Mondjuk én nem voltam a kedvencük, mikor az aláírásgyűjtésnél “finoman” jeleztem hogy a lőtér van itt régebben, nem ők és így nem is értem mire verik magukat :twisted:
Igen, ezek undorító legalja szar emberek. Nem is a lövészet miatt, ugyanez amikor valaki egy régóta ott üzemelő szórakozóhely mellé költözik, aztán meg mindenáron be akarja záratni. Azért tudtál ott olcsón ingatlant venni, ne legyen képed most nyavajogni, meg aláírást gyűjtögetni. Említhetnék persze ugyanígy repteret, vagy akármi amúgy normálisan hanghatással járó dolgot, mindenhol akad ilyen retard polgártársunkból.
(Fordított helyzetben, tehát ha valami hanghatással járó dolog létesül egy lakó-pihenő övezetben, arról persze lehetne beszélni, de valószínűleg akkor is lehet valami kompromisszumot találni...)
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.10. 16:08 Igen, ezek undorító legalja szar emberek. Nem is a lövészet miatt, ugyanez amikor valaki egy régóta ott üzemelő szórakozóhely mellé költözik, aztán meg mindenáron be akarja záratni. Azért tudtál ott olcsón ingatlant venni, ne legyen képed most nyavajogni, meg aláírást gyűjtögetni. Említhetnék persze ugyanígy repteret, vagy akármi amúgy normálisan hanghatással járó dolgot, mindenhol akad ilyen retard polgártársunkból.
(Fordított helyzetben, tehát ha valami hanghatással járó dolog létesül egy lakó-pihenő övezetben, arról persze lehetne beszélni, de valószínűleg akkor is lehet valami kompromisszumot találni...)
Évek óta ugyanez megy Tatabányán is, sztem nem csak én félek mikor záratja be a lőteret a sok betelepülő senkiházi, aki az egyébként sokáig üresen álló telkekre építkezett, mert ott a puszta szélén olcsón meg tudta venni. DE a lőtér már akkor is ott volt, nem is értem hogy van ilyen kevés esze embereknek… Hétvégi versenyen átmegy panaszkodni a zaj miatt, de arra már nincs esze, hogy a jegyzővel ők állapodtak meg milyen idősávban lehet használni a helyet és az SZIGORÚAN be is van tartva.
Mindenesetre néha jó érzés volt a hivatalosan engedélyezett működési idő vége előtt 1 perccel zárótüzet lőni, csak hogy érezzék a törődést :D
Poresz
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2025.02.10. 16:08 Igen, ezek undorító legalja szar emberek. Nem is a lövészet miatt, ugyanez amikor valaki egy régóta ott üzemelő szórakozóhely mellé költözik, aztán meg mindenáron be akarja záratni. Azért tudtál ott olcsón ingatlant venni, ne legyen képed most nyavajogni, meg aláírást gyűjtögetni. Említhetnék persze ugyanígy repteret, vagy akármi amúgy normálisan hanghatással járó dolgot, mindenhol akad ilyen retard polgártársunkból.
A “kompromisszum” az, hogy a jogszabályba bekerül az, hogy ami előbb tudhatóan ott volt, az marad, aki jön, az pedig hallgatólagosan vállalta, hogy tűri. Azt is, ha rossz boltot csinált.

2+2=4, és ha valaki szerint 8, annak nem az a megoldása, hogy kompromisszumot kötünk, hogy legyen akkor 6.
A sok alkubetyár, softcore zsaroló, aranyközéputas és kompromisszumkész kompromisszumkereső tudatosan játsza azt, hogy a “Kismalac, csak még egy lábamat!”-módszerrel más kárára nyerészkedjen. - Fityiszt az orrukra!

A BPrót is kóstolgatják.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Poresz írta: 2025.02.10. 17:36 A BPrót is kóstolgatják.
Már évek óta, akárcsak anno a Geminit.
Poresz
Veterán
Veterán

Kojak írta: 2025.02.10. 18:04 Már évek óta, akárcsak anno a Geminit.
Ha lőteret akarsz, 1 km sugarú körben vegyél meg minden telket! Vagy vegyél egy budafoki borospincét, bár ott korongozni nem az igazi…
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Azt hiszed az 1km elég? kis naiv.
Poresz írta: 2025.02.10. 20:41 Ha lőteret akarsz, 1 km sugarú körben vegyél meg minden telket! Vagy vegyél egy budafoki borospincét, bár ott korongozni nem az igazi…
"..."
WildBear23
Veterán
Veterán

"27 esztendeje, 1998. február 11-én Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán meggyilkolták Fenyő János vállalkozót. A gépfegyveres támadás az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

Előzmények

Fenyő János médiavállalkozó sikeres fényképészként kezdte a karrierjét az 1970-es években; az 1980-as években már külföldön is, azon belül Kaliforniában dolgozott huzamosabb ideig, ahonnan már amerikai állampolgárként tért haza 1987-ben. 1988-ban megalapította médiavállalkozását VICO néven, ami rövid idő alatt a videókazetta-kölcsönzői és -árusítói piac egyeduralkodójává vált. Az ebből befolyó pénzből számos akkoriban jól menő, ismert újságot felvásárolt a gyermeklapoktól (pl. Buci Maci) a tinimagazinokon át (pl. Bravo-lapcsalád) a hírlapokig (pl. Népszava).

Ezeket a felvásárlásokat (ahogy a Vico beindítását is) részben alvilági pénzekből fedezte, mivel a videókazetta-üzlet mindenféle forgalmazási és egyéb engedélyek híján hamar feltűnt az amerikai kiadóknak, akik jelentős összegű pereket akasztottak a nyakába, amelyeket egyrészt megnyertek, másrészt a Vicót eltiltották a további kazettaforgalmazástól.

1998-ra Fenyő vállalatbirodalma a feltételezések szerint 15-17 milliárd forintot ért.

A gyilkosság

1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán. Éppen egyik barátnőjével beszélt telefonon, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és a kezében lévő Agram 2000 típusú, hangtompítóval felszerelt géppisztolyból az anyósülés felőli ablakon keresztül mintegy 20-25 lövést adott le közvetlen közelről a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette. Az elkövető ezután futva távozott a helyszínről.

A nyomozás

Az elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat nem sokkal később egy kapualjban megtalálták. A gépkocsit, amit használtak, két hónappal később, áprilisban találta meg a rendőrség, ebben újabb bizonyítékokat sikerült rögzíteniük.

Kezdetben különböző (összesen három), az albán maffiához sorolható személyeket gyanúsítottak az elkövetéssel, de DNS mintájuk nem egyezett a helyszínen a gyilkos által hátrahagyott mintákkal.

A nyomozás többször is megakadt, mígnem négy év után, 2002. február 5-én lezárták. Kovács Lajos rendőr nyomozó szerint nagyon közel jutottak a megbízóhoz, de bizonyíték nem volt. Visszavonulását követően, 2020-ban Kovács a Hír TV Riasztás c. bűnügyi magazinjának elmondta, hogy Gyárfás Tamás és Princz Gábor mint a gyilkosság lehetséges felbujtói már a nyomozás elején szóba kerültek, akik egy ilyen jól megtervezett és végrehajtott merényletet a vagyoni helyzetüknél fogva finanszírozhattak (azonkívül mindkettőről ismert, hogy haragosai voltak Fenyő Jánosnak). Princzet utóbb kizárták a gyanúsításból, mert úgy látták nem rendelkezik annyi alvilági kapcsolattal, mint Gyárfás. Gyárfásnak viszont már ekkoriban kiugró volt a Portik Tamással való kapcsolata. Kovács az összegyűlt anyaggal felkereste a főügyészt Ihász Sándort és elmondta neki, hogy Gyárfást meg lehetne gyanúsítani a gyilkosságra való felbujtással. A főügyész úgy látta, hogy a gyanú megalapozott, de a végrehajtók megtalálása nélkül nem tanácsolta a vádemelést.

Perczel Tamás, Fenyő egykori pszichológusa és bizalmasa végstádiumú rákos betegként 2004-ben videóvallomást tett, ebben meglehetősen nyíltan beszélt a vállalkozó viselt dolgairól, valamint ellenségeiről, közülük is kiemelve Fenyő „örökösét”, Székely Herbertet, valamint Princz Gábort, a Postabank egykori vezérét és Gyárfás Tamást, akik mind saját médiaérdekeltségeiken keresztül kerültek összetűzésbe vele a halála körüli években. A vallomást „Számvetés” címmel hat részletre vágták, és 2005-ben kiadták.

2005 májusában a vallomás hatására újranyitották az ügyet, de csak az elkövetés után 15 évvel, 2013-ra jutott el a rendőrség oda, hogy meg tudta nevezni gyanúsítottjait, azaz egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot és társait. Roháč DNS-ét csak 2011-ben azonosították az eldobált ruhákon és a fegyveren. Az ügy elhúzódása miatt vizsgálat indult többek között a labor ellen is, amely ezeket a teszteket végzi. Utóbbinál mulasztást állapítottak meg.

Roháč és egyik gyanúsított társa a kettőből 2011-ben előzetes letartóztatásba került Magyarországon, miután Szlovákia kiadta őket.

A gyanúsítás szerint a gyilkosságot ismeretlen személy megbízásából követték el, előre megfontoltan, miután feltérképezték Fenyő szokásait, és megtervezték a támadás ideálisnak vélt helyét és módját. A felbujtó személye ismeretlen maradt.

Több mint tizenöt évvel a gyilkosság után, 2013. március 19-én került sor a vádemelésre, a tárgyalás pedig július 9-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Roháč vallomásában ártatlannak vallotta magát, és állítása szerint egy jelenleg is szökésben lévő harmadik személynek adta kölcsön az elkövetés helyszíne közelében megtalált ruhákat.

2017-ben Roháč másodfokon jogerősen életfogytiglant kapott Fenyő meggyilkolásáért.

2018. március 22-én a rendőrség emberölésre való felbujtással – mint Jozef Roháč közvetlen megbízóját – gyanúsítottként hallgatta ki Portik Tamást a gyilkossággal kapcsolatban.

2018. április 17-én a rendőrség előállította és emberölésre való felbujtással gyanúsítva kihallgatta Gyárfás Tamást a gyilkossággal kapcsolatban. Sajtóértesülés szerint a gyanúsítás alapja egy hangfelvétel, melyen Gyárfás Portik Tamással, az Energol Rt. 2016-ban elítélt vezetőjével beszélget a később Jozef Roháč által meggyilkolt Fenyő Jánosról. Gyárfás Tamás a kihallgatás során mindenre kiterjedő vallomást tett, tagadta a terhére rótt cselekményt, és panaszt jelentett be a gyanúsítás, valamint az őrizetbe vétel ellen. A Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, ezért a panaszokat elutasította.

2019. július 30-án a Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt Gyárfás Tamás ellen. Nem sokkal később vádat emeltek Ihász Sándor főügyész ellen is, akit azzal gyanúsítanak, hogy bizonyítékokat tartott vissza, amelyek a büntetőügyben Gyárfás ellen szólnak.

A Fővárosi Törvényszék 2024 február 8-án 7 év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, Portik Tamás életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében. A felbujtó Portik 20 év után, a bűnsegéd Gyárfás a büntetése letöltésének négyötöde után kerülhet feltételesen szabadlábra. A vádlottakat a közügyektől 10-10 évre tiltották el. Az ítélet nem jogerős.

Gyárfás Tamás médiavállalkozót azzal vádolták, hogy először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Tasnádi ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg, Gyárfás ezután Portikra bízta Fenyő likvidálását, amelyet 1998. február 11-én hajtott végre a számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már jogerősen elítélt szlovák Jozef Roháč.

Gyárfás Tamást első fokon bűnösnek találta a bíróság és hét év fegyházra ítélte, míg Portik Tamás halmazati büntetésként életfogytiglant kapott. Mind Gyárfás, mind Portik megfellebbezték az ítéletet, Gyárfás továbbra is szabadlábon védekezhet.

Érdekességnek számít, hogy az autó, melyben a médiavállalkozót meggyilkolták, állítólag a mai napig forgalomban van.
(Wikipédia)"
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Meg facé költözik falura az, akit zavar a kakas qqrikú, a kutyaugatás, az állatok szaga, meg az utcán elmenő traktor. Az vegyen lakást valami szépen parkosított, családi házas, új lakóövezetben. Ha meg arra nem telik, akkor fogadja el a helyi szokásokat ott, ahova beköltözött.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.02.11. 07:02 "27 esztendeje, 1998. február 11-én Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán meggyilkolták Fenyő János vállalkozót. A gépfegyveres támadás az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

Előzmények

Fenyő János médiavállalkozó sikeres fényképészként kezdte a karrierjét az 1970-es években; az 1980-as években már külföldön is, azon belül Kaliforniában dolgozott huzamosabb ideig, ahonnan már amerikai állampolgárként tért haza 1987-ben. 1988-ban megalapította médiavállalkozását VICO néven, ami rövid idő alatt a videókazetta-kölcsönzői és -árusítói piac egyeduralkodójává vált. Az ebből befolyó pénzből számos akkoriban jól menő, ismert újságot felvásárolt a gyermeklapoktól (pl. Buci Maci) a tinimagazinokon át (pl. Bravo-lapcsalád) a hírlapokig (pl. Népszava).

Ezeket a felvásárlásokat (ahogy a Vico beindítását is) részben alvilági pénzekből fedezte, mivel a videókazetta-üzlet mindenféle forgalmazási és egyéb engedélyek híján hamar feltűnt az amerikai kiadóknak, akik jelentős összegű pereket akasztottak a nyakába, amelyeket egyrészt megnyertek, másrészt a Vicót eltiltották a további kazettaforgalmazástól.

1998-ra Fenyő vállalatbirodalma a feltételezések szerint 15-17 milliárd forintot ért.

A gyilkosság

1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán. Éppen egyik barátnőjével beszélt telefonon, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és a kezében lévő Agram 2000 típusú, hangtompítóval felszerelt géppisztolyból az anyósülés felőli ablakon keresztül mintegy 20-25 lövést adott le közvetlen közelről a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette. Az elkövető ezután futva távozott a helyszínről.

A nyomozás

Az elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat nem sokkal később egy kapualjban megtalálták. A gépkocsit, amit használtak, két hónappal később, áprilisban találta meg a rendőrség, ebben újabb bizonyítékokat sikerült rögzíteniük.

Kezdetben különböző (összesen három), az albán maffiához sorolható személyeket gyanúsítottak az elkövetéssel, de DNS mintájuk nem egyezett a helyszínen a gyilkos által hátrahagyott mintákkal.

A nyomozás többször is megakadt, mígnem négy év után, 2002. február 5-én lezárták. Kovács Lajos rendőr nyomozó szerint nagyon közel jutottak a megbízóhoz, de bizonyíték nem volt. Visszavonulását követően, 2020-ban Kovács a Hír TV Riasztás c. bűnügyi magazinjának elmondta, hogy Gyárfás Tamás és Princz Gábor mint a gyilkosság lehetséges felbujtói már a nyomozás elején szóba kerültek, akik egy ilyen jól megtervezett és végrehajtott merényletet a vagyoni helyzetüknél fogva finanszírozhattak (azonkívül mindkettőről ismert, hogy haragosai voltak Fenyő Jánosnak). Princzet utóbb kizárták a gyanúsításból, mert úgy látták nem rendelkezik annyi alvilági kapcsolattal, mint Gyárfás. Gyárfásnak viszont már ekkoriban kiugró volt a Portik Tamással való kapcsolata. Kovács az összegyűlt anyaggal felkereste a főügyészt Ihász Sándort és elmondta neki, hogy Gyárfást meg lehetne gyanúsítani a gyilkosságra való felbujtással. A főügyész úgy látta, hogy a gyanú megalapozott, de a végrehajtók megtalálása nélkül nem tanácsolta a vádemelést.

Perczel Tamás, Fenyő egykori pszichológusa és bizalmasa végstádiumú rákos betegként 2004-ben videóvallomást tett, ebben meglehetősen nyíltan beszélt a vállalkozó viselt dolgairól, valamint ellenségeiről, közülük is kiemelve Fenyő „örökösét”, Székely Herbertet, valamint Princz Gábort, a Postabank egykori vezérét és Gyárfás Tamást, akik mind saját médiaérdekeltségeiken keresztül kerültek összetűzésbe vele a halála körüli években. A vallomást „Számvetés” címmel hat részletre vágták, és 2005-ben kiadták.

2005 májusában a vallomás hatására újranyitották az ügyet, de csak az elkövetés után 15 évvel, 2013-ra jutott el a rendőrség oda, hogy meg tudta nevezni gyanúsítottjait, azaz egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot és társait. Roháč DNS-ét csak 2011-ben azonosították az eldobált ruhákon és a fegyveren. Az ügy elhúzódása miatt vizsgálat indult többek között a labor ellen is, amely ezeket a teszteket végzi. Utóbbinál mulasztást állapítottak meg.

Roháč és egyik gyanúsított társa a kettőből 2011-ben előzetes letartóztatásba került Magyarországon, miután Szlovákia kiadta őket.

A gyanúsítás szerint a gyilkosságot ismeretlen személy megbízásából követték el, előre megfontoltan, miután feltérképezték Fenyő szokásait, és megtervezték a támadás ideálisnak vélt helyét és módját. A felbujtó személye ismeretlen maradt.

Több mint tizenöt évvel a gyilkosság után, 2013. március 19-én került sor a vádemelésre, a tárgyalás pedig július 9-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Roháč vallomásában ártatlannak vallotta magát, és állítása szerint egy jelenleg is szökésben lévő harmadik személynek adta kölcsön az elkövetés helyszíne közelében megtalált ruhákat.

2017-ben Roháč másodfokon jogerősen életfogytiglant kapott Fenyő meggyilkolásáért.

2018. március 22-én a rendőrség emberölésre való felbujtással – mint Jozef Roháč közvetlen megbízóját – gyanúsítottként hallgatta ki Portik Tamást a gyilkossággal kapcsolatban.

2018. április 17-én a rendőrség előállította és emberölésre való felbujtással gyanúsítva kihallgatta Gyárfás Tamást a gyilkossággal kapcsolatban. Sajtóértesülés szerint a gyanúsítás alapja egy hangfelvétel, melyen Gyárfás Portik Tamással, az Energol Rt. 2016-ban elítélt vezetőjével beszélget a később Jozef Roháč által meggyilkolt Fenyő Jánosról. Gyárfás Tamás a kihallgatás során mindenre kiterjedő vallomást tett, tagadta a terhére rótt cselekményt, és panaszt jelentett be a gyanúsítás, valamint az őrizetbe vétel ellen. A Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, ezért a panaszokat elutasította.

2019. július 30-án a Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt Gyárfás Tamás ellen. Nem sokkal később vádat emeltek Ihász Sándor főügyész ellen is, akit azzal gyanúsítanak, hogy bizonyítékokat tartott vissza, amelyek a büntetőügyben Gyárfás ellen szólnak.

A Fővárosi Törvényszék 2024 február 8-án 7 év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, Portik Tamás életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében. A felbujtó Portik 20 év után, a bűnsegéd Gyárfás a büntetése letöltésének négyötöde után kerülhet feltételesen szabadlábra. A vádlottakat a közügyektől 10-10 évre tiltották el. Az ítélet nem jogerős.

Gyárfás Tamás médiavállalkozót azzal vádolták, hogy először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Tasnádi ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg, Gyárfás ezután Portikra bízta Fenyő likvidálását, amelyet 1998. február 11-én hajtott végre a számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már jogerősen elítélt szlovák Jozef Roháč.

Gyárfás Tamást első fokon bűnösnek találta a bíróság és hét év fegyházra ítélte, míg Portik Tamás halmazati büntetésként életfogytiglant kapott. Mind Gyárfás, mind Portik megfellebbezték az ítéletet, Gyárfás továbbra is szabadlábon védekezhet.

Érdekességnek számít, hogy az autó, melyben a médiavállalkozót meggyilkolták, állítólag a mai napig forgalomban van.
(Wikipédia)"
Rohac a lövések után futva elmenekült. Az autót egy hónap múlva találták meg. Ki vezetett?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2025.02.11. 08:51 Meg facé költözik falura az, akit zavar a kakas qqrikú, a kutyaugatás, az állatok szaga, meg az utcán elmenő traktor. Az vegyen lakást valami szépen parkosított, családi házas, új lakóövezetben. Ha meg arra nem telik, akkor fogadja el a helyi szokásokat ott, ahova beköltözött.
Bécs, "hangos" szórakozóhely:

https://www.google.com/maps/@48.2277183 ... FQAw%3D%3D

Jól látható a vastagabb fal, ahová az extra hangszigetelés került. Gondolom, belül is hasonlóan alakították ki, hogy a mellettük-fölöttük lakókat se zavarja.

A kecskét meg megesszük szépen a káposztával körítve. :-)
Poresz
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.02.11. 08:51 Meg facé költözik falura az, akit zavar a kakas qqrikú, a kutyaugatás, az állatok szaga, meg az utcán elmenő traktor. Az vegyen lakást valami szépen parkosított, családi házas, új lakóövezetben. Ha meg arra nem telik, akkor fogadja el a helyi szokásokat ott, ahova beköltözött.
Nekem is a kedvencem a sok hiperesztéziás zeneakadémista. - Szánalmasan röhejes az őszinte felháborodásuk végső soron azon, hogy a másik ember élni mer.

“Ez az Angyal utca 34. Szemben a II. számú gyermekklinika, szóval itt néha megy a mentő, a szomszéd utca pedig a Nagykörút, ott pedig a villamos csenget.”

“Ez egy négyemeletes társasház, emeletenként tizennyolc lakással. Itt mindig lesz valaki, akinek sír a csecsemője. Reggel 6 és 8 óra között indulunk munkába, és nagyjából este ennyi órakor érünk haza. Nyilván hétvégén fogunk porszívózni és mosni.”

“Ez egy kertes családi ház a többi között. Igen, itt kell füvet nyírni nyáron pár hetente, és munkaidőben dolgozunk, máshol.”

“Ez falu. Valamiért azt gondolják, hogy falun csend van. Pedig aki itt ragad és nem nyaralója van, vagy a városból költözik ide home office-ban dolgozni, vagy mert megunta az Excel-színezést és levendulás-kecsketejes háziszappant akar készíteni, az bizony jó esetben alsó-középosztálybeli. Ami itt azt jelenti, hogy mindent neki magának, esetleg családdal, rokonokkal, szomszédokkal, barátokkal kell megoldania, dolgozhat látástól vakulásig. Sikít a flex, csörömpöl a betonkeverő, zúg a motoros fűrész, aprítják és hordják be a tűzifát. Nem lóval vagy ökörrel szántanak, hanem traktorral, mert különben nem kenne ennyi embernek kaja, köztük neked is, aki a boltba jár. A szembeszomszéd Ferdi bá’ pedig karosszérialakatos: valahol neki is léteznie és dolgoznia kell, mert különben ki csinálná meg azt a sok autót amit ide hordanak neki, hisz’ látod, hogy ki sem látszik a melóból.”

Nyilván van, ami már minden határon túl van.
Az asszonnyal nem ordítva veszekedve háborúzni kell, hanem szeretkezni. Reggel hat órakor ütvefúróval falat fúrni… Én akkor már öltözöm, de a többiek? Nem lövöldözök késő este a légfegyveres házilőteremen. Este tíz felé rászólok a vendégeimre, hogy most már inkább részegek legyenek, mint hangosak. És ha nem jön álom a szememre, nem hajnali egykor tanulom YT-ról, hogyan kell hangolni a frissen ajándékba kapott skótdudát.
De általában a hiszti nem ezek miatt van.
digiservice
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: digiservice »

Sziasztok,

Nem szoktam segítséget kérni, ha nem muszály, de most hátha…
SOS szükségem lenne egy jó kapcsolatra a SOTE Bőrgyógyászati Klinikán.
Gyereknek Hydradenitis suppurativa diagnózisa van, ezzel foglalkozó speciális bőrgyógyászati kezelésre van szüksége.
Égen földön nem találunk senkit, akit segíteni tudna.
Ha van vmi ötlet, tipp, pls privátban!
Köszönöm!

Zsolt
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

digiservice írta: 2025.02.12. 18:27 Sziasztok,

Nem szoktam segítséget kérni, ha nem muszály, de most hátha…
SOS szükségem lenne egy jó kapcsolatra a SOTE Bőrgyógyászati Klinikán.
Gyereknek Hydradenitis suppurativa diagnózisa van, ezzel foglalkozó speciális bőrgyógyászati kezelésre van szüksége.
Égen földön nem találunk senkit, akit segíteni tudna.
Ha van vmi ötlet, tipp, pls privátban!
Köszönöm!

Zsolt
Embert tudok mondani, kapcsolatom viszont sajnos nincs.

Dr. Bognár Péter, magánrendelésen is megtalálod a foglaljorvost.hu-n, amúgy a Mária utcában dolgozik (ha még ott dolgozik... :( ).
digiservice
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: digiservice »

AndyA írta: 2025.02.12. 18:49 Embert tudok mondani, kapcsolatom viszont sajnos nincs.

Dr. Bognár Péter, magánrendelésen is megtalálod a foglaljorvost.hu-n, amúgy a Mária utcában dolgozik (ha még ott dolgozik... :( ).
Köszi, utánanézek!
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

Poresz írta: 2025.02.11. 11:44 Nem lövöldözök késő este a légfegyveres házilőteremen.
Ez a házilőtér tök izgalmasan hangzik. 😉 de napközben se hisztiznek a szomszédok? A légfegyvernek is van azért egy makacs, puffogó hangja. Vagy valamit profin hangszigeteltél? 🤔
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

BeHappy írta: 2025.02.13. 16:08 Ez a házilőtér tök izgalmasan hangzik. 😉 de napközben se hisztiznek a szomszédok? A légfegyvernek is van azért egy makacs, puffogó hangja. Vagy valamit profin hangszigeteltél? 🤔
Téglafalak esetében azért nagyságrendekkel jobb a helyzet a panelhoz képest, nem hiszem, hogy ott áthallatszik. Egy légpisztoly napközben szerintem azért panelban se igazán zavaró.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Sportorvosi

Poresz írta: 2025.02.16. 09:01 Nem. Urológia, azaz $€99ben turkálás.
Az nem proktológia? :roll: Vagy azt is az urológus csinálja?

No nem mintha ennek bármi köze kenne ahhoz, mennyire nevetséges ez az egész. Se a fütyimnek, se a fenekemnek nincs sok köze a sportlövészethez. :? :evil:

Sportorvost kell váltani - ez egyszerűbb, mint behajolni nekik - a szó szoros értelmében :o
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.02.16. 10:13 Az nem proktológia? :roll: Vagy azt is az urológus csinálja?
Attól függ.
Igen, a proktológus szakterülete a végbél, és igen: aranyérrel vagy gyanújával hozzá kell menni. (Az urológusok szívfájdalma, hogy az aranyeresek hozzájuk mászkálnak.)
Az urológus a prosztatát is vizsgálja, például rák gyanúja vagy orbitális, antibiotikummal kezelendő ordítva vizelős felfázás esetén, amit mit ad isten, a végbél felől vizsgálható legjobban boncolás nélkül.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Poresz írta: 2025.02.16. 10:23 Attól függ.
Köszi Poresz! Ennyi pont elég is lett volna… ;)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.16. 10:13 Az nem proktológia? :roll: Vagy azt is az urológus csinálja?

No nem mintha ennek bármi köze kenne ahhoz, mennyire nevetséges ez az egész. Se a fütyimnek, se a fenekemnek nincs sok köze a sportlövészethez. :? :evil:

Sportorvost kell váltani - ez egyszerűbb, mint behajolni nekik - a szó szoros értelmében :o
Urológus is, a prosztatát vizsgálja.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Személyazonosság lopás és egyéb csalások:
https://telex.hu/gazdasag/2025/02/18/sz ... ltozes-per
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.19. 07:21 Személyazonosság lopás és egyéb csalások:
Én meg kiadnám magam H. Anitának aztán felvennék annyi személyi kölcsönt amennyit csak tudok.
"nincs lehetőségük arra, hogy kételkedjenek" beszarás.

Elképesztő történet.. és kb teljesen tehetetlenek, ez lehet a legrosszabb érzés az egészben.
Azért itt már lehet elővenném az önbíráskodás meg sts kártyát. :?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Itt azért erősen felmerül a gyanú, hogy aki a pót-személyit kiállította, az is fülig benne van a dologban. Azt még el tudom képzelni, hogy egy kezdő kormányablakosnak bead valami mesét, és lesz egyszer, _egy_ új személyije. Na de három...?!?!

Ha meg ez így mégis lehetséges úgy, hogy a kormányablakosok legfeljebb hibáztak, de nem voltak benne a buliban, akkor elég nagy baj van úgy általában is...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ja, és lakást kiadni csak és kizárólag közjegyzői tartozáselismerő nyilatkozattal, így azonnal végrehajtható, kiköltöztethető, akár amikor az első havi nérlettel lógásban marad. Igen, többe kerül, de valamit valamiért.
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.02.19. 07:53 Itt azért erősen felmerül a gyanú, hogy aki a pót-személyit kiállította, az is fülig benne van a dologban. Azt még el tudom képzelni, hogy egy kezdő kormányablakosnak bead valami mesét, és lesz egyszer, _egy_ új személyije. Na de három...?!?!

Ha meg ez így mégis lehetséges úgy, hogy a kormányablakosok legfeljebb hibáztak, de nem voltak benne a buliban, akkor elég nagy baj van úgy általában is...
Akár benne is lehettek,a"kormányablakosok"..
Amennyire a állam megbecsüli,megfizeti őket..
Régi népi bölcsesség, hogy a nyomtató lónak nem kötik be a száját.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Sziasztok!
Sárgáról kaptam a bemásolt képernyő fotón látható üzit.
Lehet, hogy én vagyok vakegér, de szerintetek mi volt itt a moderálás/törlés konkrét oka? Én tényleg nem tudok rájönni.
Ez bammeg télleg az orkok földje...
Screenshot_20250219-210238.png
Mod: gumilövedékes av-be írtam. Mitől off?🤔
WildBear23
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.02.19. 21:07 Sziasztok!
Lehet, hogy én vagyok vakegér, de szerintetek mi volt itt a moderálás/törlés konkrét oka? Én tényleg nem tudok rájönni.
Ott van benne a törlés oka: "OFF".
Az adásvétel topikban csak adásvételi hirdetést engednek, más hozzászólást nem.
Még azt sem, ha valaki valamilyen problémára hívja fel a figyelmet.
Ezekre van a "kibeszélő.." topik.
Eléggé vaskalaposak az ottani moderátorok.
A "mínuszolás" lehetősége meg szvsz nagy balf@szság volt az indexesektől. Semmi értelme nincs, csak hogy pár ember azzal szórakozik.
Szóval ne vedd a lelkedre.
Thomaster
Főmérnök
Főmérnök

Az adás-vétel topikokban már jó ideje kizárólag a hirdetés lehet, illetve az "Elkelt". Minden megjegyzést a Kibeszélő a GP adás-vételhez topikba szabad csak írni. Ezt a szabályt azért hozták, mert egy időben minden hirdetésre annyi (többnyire fikázó) reakció jött, és arra az eladótól válasz, vistontválasz stb, hogy a konkrét hirdetések elvesztek a szemét között.
Thomaster
Főmérnök
Főmérnök

Ja, mínuszolás: amelyik topikokban van ilyen, ott érdemes a hsz végére írni valami olyat, hogy "Az olvasók a + és - gombokkal nyilatkozhatnak farkuk méretéről."
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Itt ha ingyen akarnád adni akkor is repkednének a mínuszok, igazi tébolyda az a topik.
Kb a facebook szintjén mozog, csak itt legális a fegyver hirdetés.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.02.19. 21:13 Ott van benne a törlés oka: "OFF".
Az adásvétel topikban csak adásvételi hirdetést engednek, más hozzászólást nem.
Még azt sem, ha valaki valamilyen problémára hívja fel a figyelmet.
Ezekre van a "kibeszélő.." topik.
Eléggé vaskalaposak az ottani moderátorok.
A "mínuszolás" lehetősége meg szvsz nagy balf@szság volt az indexesektől. Semmi értelme nincs, csak hogy pár ember azzal szórakozik.
Szóval ne vedd a lelkedre.
Köszönöm, Thomasternek és tvsmacinak is!
WildBear23
Veterán
Veterán

4/6-os villamos

A 4/6-oson mindig történik valami, most épp egy bemindenezett utas próbálta puszta kézzel megállítani..
https://index.hu/belfold/2025/02/20/nyu ... l-budapest

(Hanggal az igazi!)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Re: 4/6-os villamos

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

WildBear23 írta: 2025.02.21. 11:08 A 4/6-oson mindig történik valami, most épp egy bemindenezett utas próbálta puszta kézzel megállítani..

(Hanggal az igazi!)
De most tegyük fel a kérdést, hogy a villamosnak jó-e a stophatása...?:-))
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
WildBear23
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.02.21. 11:20 De most tegyük fel a kérdést, hogy a villamosnak jó-e a stophatása...?:-))
Ezt a villamosvezető tudta volna meghatározni.. :-)

Bemindenezett pasi: "Szeretném a (homokórát) villamost megállítani / szeretném az emlékeim elfelejteni.."

Villamosvezető: ".... akkor is tövig / nyomod a gázt..."

Ha jól emlékszem, 800 kW a Combino teljesítménye.
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tornas78 »

WildBear23 írta: 2025.02.21. 11:29 Ezt a villamosvezető tudta volna meghatározni.. :-)

Bemindenezett pasi: "Szeretném a (homokórát) villamost megállítani / szeretném az emlékeim elfelejteni.."

Villamosvezető: ".... akkor is tövig / nyomod a gázt..."

Ha jól emlékszem, 800 kW a Combino teljesítménye.
Igen, 800 kW a kerekeken leadott névleges teljesítménye. 800 kW vs 0,1-0,15 kW teljesítményteszt látható a videón. :) Viszont a villamos elején nem a BKK -s "biztonságiak" azok a sárga mellényükben? Nekik nem kellett volna valahogy megoldaniuk ezt az ügyet? Vagy csak dísznek vannak egyébként is, mint oly sok minden más is? :?
Mindenki vár valamit...
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.02.21. 11:08 A 4/6-oson mindig történik valami, most épp egy bemindenezett utas próbálta puszta kézzel megállítani..

(Hanggal az igazi!)
Az, hogy a Blahán egyetemre menve a saját szememmel láttam, hogy egy szirénázó rendőrautó beszorult két, egymással szembe menő villamos közé, az überelhetetlen. És megfizethetetlen. Minden másra ott a Mastercard. :)
WildBear23
Veterán
Veterán

Barnítás

Sziasztok!

Egy baráti beszélgetésben szóba került a barnítás, leírom pár tapasztalatomat.
(Természetesen fegyveralkatrészt csak fegyvermester szerelhet ki a fegyverből!)

1. Melegbarnítás
27 éve próbáltam először, amikor Vasslaca (nyugodjon békében) Yano kérésére átküldte a fegyver levelezési listára.
A melegbarnítás lényege az, hogy az acél (vas) felületen Fe3O4 magnetit réteget hozunk létre, amit olajjal telítünk.
Önmagában a kialakított réteg porózus, nem védi meg a felületet a rozsdásodástól, de ha ez a porózus réteg olajjal telítve van, az már igen.
Az Orgován-féle Felületvédelmi zsebkönyv szerint ez a réteg kb. 2 um (mikrométer).

A lépései:
1. A felület előkészítése: a fekete/barna szín felnagyít minden egyenetlenséget, úgyhogy legyen simára csiszolva.
Kell zsírtalanítani is a felületet, bár a melegbarnítás elég türelmes erre a hibára: a barnító fürdő az emberi/állati zsírt (pl. újjnyom) elbontja, így eltávolítja a felületről. Mosogatószeres mosás, öblítés, majd alkoholos vagy acetonos öblítés (letörlés) elég.

2. Barnítás: a barnítófürdő összetétele 1 liter víz, 1kg NaOH, 0,05kg NaNO3, 0,2kg NaNO2.
Előbb a lúgot kell a vízben feloldani (melegszik!), majd a másik két komponenst.
A veszélye: nagyon tömény lúg, ezért nagyon maró. Ruhára fröccsenve lukat mar rajta, szembe jutva vakságot okoz.
_Tényleg_ vakságot okoz, ezért soha nem vesszük le a védőszemüveget!!
A melegbarnító fürdő hőmérséklete 135 fok, erre fel kell melegíteni.
Viszont nem sokkal e felett van a forráspontja, tehát ha nem kevergetjük melegítés közben, akkor fölül még "csak" 130 fokos, az edény alján pedig már forr; ráadásul "köpködve" forr, tehát szeret szétfröccsenni.
A gőze pedig köhögtető, marja a légutakat. Ezért vagy vegyifülkében, vagy a szabadban végezzük a műveletet.
Ez az oldat olyan töménységű NaOH-ra nézve (cca 50%), amely szobahőmérsékleten már szilárd.
Azaz ha használat után hagyjuk kihülni, akkor bele fog dermedni az edénybe.
Apropó, edény: rozsdamentes acél.
Lehet használni hőálló üveget is, de ha a melegtől mégis eltörik, akkor szétfolyik a forró, maró tömény lúg.
Ebbe az oldatba kell belemártani a barnítandó fémet, pl. egy drótra akasztva. (a drót persze ne alu legyen, hanem vas, vagy réz.)
Ha a fémtárgyon maradt pár csepp a zsírtalanító oldatból, pláne alkoholból, acetonból, akkor a 135 fokos fürdőben fölforr, mint amikor otthon sütéskor a forró olajba cseppentünk vizet.. csak itt nem forró olaj fröccsen szét, hanem forró, maró lúg..
A barnítás ideje a fém összetételétől függ.
Csak szénacélt, vagy vasat lehet így barnítani.
Ha elérte a kívánt színmélységet (10 perc.... 1 óra), akkor kiemeljük, hagyjuk 100 fok alá lehülni, azért, mert a következő a vizes öblítés, és ha 100 fok feletti a fémfelület, akkor fölforr rajta a víz, és szétköpködi a rajta maradt lúgot. Teljesen azért ne hagyjuk kihülni, mert akkor nagyon rádermed a lúg. Így is ki fog válni rajta, zöldes-fehér réteg formájában.
Ha teljesen leöblítettük, hagyjuk megszáradni. Ezt gyorsíthatjuk alkohollal, vagy acetonnal.

3. Olajjal kezelés: tapasztalatom szerint jó az (ásványi) műszerolaj, és a szilikonolaj is: bőven átkenem, hogy mindenhová jusson, majd hagyom rajta 10-15 percet, és letörlöm a felesleget. Ne ijedjünk meg, a magnetit egy része lejön, és elszinezi a törlő papírt!

Az ilyen módon melegbarnított felületet időnként érdemes újra átkenni olajjal, különösen akkor, ha pl. mosószeres vízzel mostuk.

A Felületvédelmi zsebkönyv szerint a a barnítás hatékonyságát ólom, és mangán-peroxidok növelik. Ezt nem próbáltam.

Majd folyt. köv. a hidegbarnítással.
Melegbarnítás.jpg
481698983_1373028654136754_2827847121737871925_n.jpg
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

GIF-1b866aa63af4b5cb620622d41e2391fe.gif
GIF-1b866aa63af4b5cb620622d41e2391fe.gif (3.73 MiB) Megtekintve 4360 alkalommal
Régen minden jobb volt...
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Katonaiba nem akartam mert bár katonai téma de elég offtopik.

Egy érdekes és mai ésszel már nehezen érthető sztorira bukkantam a fácsén, ez így ma már biztosan nem ismétlődhetne így meg:

"Robert C. Campbell a brit hadsereg kapitánya volt, aki az 1. zászlóalj, East Surrey Regiment kötelékében szolgált. A német erők 1914. augusztus 24-én fogságba ejtették a Mons-i csata során, amely az első világháború egyik legkorábbi nagy ütközete volt. Campbell-t a németországi Magdeburgban található hadifogolytáborba vitték, ahol a következő két évet töltötte.

1916-ban Campbell hírt kapott arról, hogy édesanyja, Louise Campbell, Angliában halálos rákbetegségben szenved. Eltökélte, hogy még egyszer láthassa, ezért közvetlenül II. Vilmos császárnak írt levelet, amelyben ideiglenes eltávozást kért. Meglepő módon a császár jóváhagyta a kérelmét, azzal a feltétellel, hogy Campbell tiszti becsületszavát adja arra, hogy a látogatás után visszatér a táborba. Campbell beleegyezett, és két hét szabadságot kapott. Margate-be, Kent megyébe utazott, ahol egy hetet tölthetett édesanyjával. Ígéretéhez híven 1916 végén visszatért a magdeburgi táborba.

1917-re Campbell egy szökési tervet kezdett kidolgozni. Több fogolytársával együtt hónapokat töltött egy alagút titkos ásásával a tábor falai alatt. Amikor az alagút elkészült, az éjszaka leple alatt Campbell és társai átkúsztak rajta, majd a mintegy 160 kilométerre lévő holland határ felé menekültek. Azonban néhány kilométerrel a semleges terület elérése előtt elfogták őket, és visszavitték a táborba.

Campbell a háború végéig hadifogoly maradt. Az 1918. november 11-i fegyverszünet után szabadult. A háborút követően folytatta katonai pályafutását a brit hadseregben, végül 1925-ben vonult nyugdíjba. Fareham városában, Hampshire megyében telepedett le, és csendes életet élt. Robert C. Campbell 1966. július 29-én hunyt el, 81 éves korában. Története különösen emlékezetes maradt a becsületessége miatt, hiszen betartotta szavát az ideiglenes szabadon bocsátása során, valamint a fogságból való többszöri szökési kísérletei miatt."
FB_IMG_1740519209727.jpg
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.02.25. 22:35 Katonaiba nem akartam mert bár katonai téma de elég offtopik.

Egy érdekes és mai ésszel már nehezen érthető sztorira bukkantam a fácsén, ez így ma már biztosan nem ismétlődhetne így meg:

"Robert C. Campbell a brit hadsereg kapitánya volt, aki az 1. zászlóalj, East Surrey Regiment kötelékében szolgált. A német erők 1914. augusztus 24-én fogságba ejtették a Mons-i csata során, amely az első világháború egyik legkorábbi nagy ütközete volt. Campbell-t a németországi Magdeburgban található hadifogolytáborba vitték, ahol a következő két évet töltötte.

1916-ban Campbell hírt kapott arról, hogy édesanyja, Louise Campbell, Angliában halálos rákbetegségben szenved. Eltökélte, hogy még egyszer láthassa, ezért közvetlenül II. Vilmos császárnak írt levelet, amelyben ideiglenes eltávozást kért. Meglepő módon a császár jóváhagyta a kérelmét, azzal a feltétellel, hogy Campbell tiszti becsületszavát adja arra, hogy a látogatás után visszatér a táborba. Campbell beleegyezett, és két hét szabadságot kapott. Margate-be, Kent megyébe utazott, ahol egy hetet tölthetett édesanyjával. Ígéretéhez híven 1916 végén visszatért a magdeburgi táborba.

1917-re Campbell egy szökési tervet kezdett kidolgozni. Több fogolytársával együtt hónapokat töltött egy alagút titkos ásásával a tábor falai alatt. Amikor az alagút elkészült, az éjszaka leple alatt Campbell és társai átkúsztak rajta, majd a mintegy 160 kilométerre lévő holland határ felé menekültek. Azonban néhány kilométerrel a semleges terület elérése előtt elfogták őket, és visszavitték a táborba.

Campbell a háború végéig hadifogoly maradt. Az 1918. november 11-i fegyverszünet után szabadult. A háborút követően folytatta katonai pályafutását a brit hadseregben, végül 1925-ben vonult nyugdíjba. Fareham városában, Hampshire megyében telepedett le, és csendes életet élt. Robert C. Campbell 1966. július 29-én hunyt el, 81 éves korában. Története különösen emlékezetes maradt a becsületessége miatt, hiszen betartotta szavát az ideiglenes szabadon bocsátása során, valamint a fogságból való többszöri szökési kísérletei miatt."

FB_IMG_1740519209727.jpg
Az I. Vh altt még általános szokás volt, hogy a tiszteknek nem volt kötelező a táborban élni. Tiszti becsület szóra kijárhattak, vagy kint is lakhattak a városban.
Pl . Kittenberger Kálmán is, ellenséges ország polgáraként, brit hadifogoly lett Afrikában, aki Indiában töltötte a hadifogságot, de kijárt a táborból élelmet szerezni és állatokat gyűjteni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

jó ha van írta: 2025.02.26. 08:27 Az I. Vh altt még általános szokás volt, hogy a tiszteknek nem volt kötelező a táborban élni. Tiszti becsület szóra kijárhattak, vagy kint is lakhattak a városban.
Pl . Kittenberger Kálmán is, ellenséges ország polgáraként, brit hadifogoly lett Afrikában, aki Indiában töltötte a hadifogságot, de kijárt a táborból élelmet szerezni és állatokat gyűjteni.
A tiszteknek régen sok kiváltságuk volt, mert akkoriban ez gyakran nemesi származást is feltétekezett. A tisztek gyk. a lovagok közvetlen utódjának tekinthetők. A nemesi származás pedig nem csak egzisztenciát, hanem gyakran egy bizonyos neveltetést, és értékrendet is feltételezett. Azóta - úgy hallottam - ez is sokat változott…

Bakának akkor sem volt móka és kacagás fogságba esni.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.26. 08:51 A tiszteknek régen sok kiváltságuk volt ... Bakának akkor sem volt móka és kacagás fogságba esni.
Sziasztok,

Valahol azt olvastam, hogy meg a II. vilaghaboruban is a nemetek jobban bantak a tiszthelyettesekkel, mint a kozkatonakkal, ezert minden Nemetorszag fele berepulo amerikai katonat eloleptettek ormesterre minimum, meg a "legalja" geppuskairanyzokat is.

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2025.02.25. 22:35 Katonaiba nem akartam mert bár katonai téma de elég offtopik.

Egy érdekes és mai ésszel már nehezen érthető sztorira bukkantam a fácsén, ez így ma már biztosan nem ismétlődhetne így meg
Abban a korban is volt becstelenség bőven, de ezzel szemben a társadalom elitje - arisztokraták, közéjük tartozni vágyó üzletemberek, értelmiségiek és katonatisztek - még fontosnak tartották azt, hogy aki nem úriemberként viselkedik, azt kiközösítsék. Ez pedig nem azt jelentette, hogy kipletykálják a háta mögött és nem hívják el a céges sörözésre, hanem tényleg komolyan vették, hogy ott és azzal büntessék, ahogyan csak tudják. Ha dolgoznia kellett, elbocsátották és máshova nem vették fel, a hölgyek kikosarazták, nem adtak neki hitelt, még a bankban sem… Persze, mindent meg lehetett oldani, de annak ára volt: hiszen ha a hozzád hasonlóan kevésbé finnyásakkal szűröd össze a levet, tőlük sem várható el a kifogástalan úriemberség… Voltak néhányan, akik öngyilkosok lettek. - Ehhez a korhoz képest mi végtelenül vajszívűek vagyunk. És megalkuvó prolik.

Animációban is megörökítették:
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Van a fórum tagjai között olyan, akinek a gyerkőce, ismerőse EÜ suliba jár?
Úgy hallottam, van nekik valamilyen katasztrófa védelmi oktatás.
Erről kellene infó, vagy akár maga az anyag is.
Köcce.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
WildBear23
Veterán
Veterán

RatRace írta: 2025.02.28. 10:38 Van a fórum tagjai között olyan, akinek a gyerkőce, ismerőse EÜ suliba jár?
Úgy hallottam, van nekik valamilyen katasztrófa védelmi oktatás.
Erről kellene infó, vagy akár maga az anyag is.
Köcce.
+kérdezem.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Észbe kapva az elmúlt napok eseményétől - milyen telefonos alkalmazást ajánlanátok családtagok mobiljának megtalálásához (egymás megtalálása)? Ami megbízható és nem szolgáltat ki fölöslegesen külső kíváncsi szemeknek (kína, vagy aki feltöri(.
Poresz
Veterán
Veterán

zora írta: 2025.02.28. 17:09 Észbe kapva az elmúlt napok eseményétől - milyen telefonos alkalmazást ajánlanátok családtagok mobiljának megtalálásához (egymás megtalálása)? Ami megbízható és nem szolgáltat ki fölöslegesen külső kíváncsi szemeknek (kína, vagy aki feltöri(.
Iphone-on alapfelszereltség (“Lokátor”).
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.02.28. 17:42 Iphone-on alapfelszereltség (“Lokátor”).
Proli androidos család vagyunk.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.02.28. 17:49 Proli androidos család vagyunk.
Mi a Pingo-t használjuk. A fene se tudja hogy a kínaiak is látják e az adatokat, de nekünk bevált, androidon és iPhoneon is.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

gugli terkep, jobbra fent a menu, helymegosztas
zora írta: 2025.02.28. 17:49 Proli androidos család vagyunk.
ingyom bingyom tálib-e?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.02.28. 17:53 Komolyan gondolta, hogy kitalálja a legnagyobb hülyeséget, hogy azt már úgysem hiszi el senki, és trollkodott. - Sikerült, azóta is a romokat takarítjuk.

Ez vezetett engem ahhoz a hipotézishez, hogy:
1. az emberiség egy jól észlelhető része - egy vagy két számjegyű százaléka - konkrétan szabadon hagyott elmebeteg,
2. értelmi képességektől, iskolázottságtól, műveltségtől és olvasottságtól függetlenül,
3. minden társadalmi csoportban nagyjából egyenletes az eloszlásuk, és arányuk közel állandó.

A középkori boszorkányégetők örökösei.
Az internet megjelenésével sokan hitték, én is, hogyha mindenki könnyen és egyszerűen hozzáfér minden tudáshoz, amihez korábban sokkal.nehezeben vagy egyáltalán nem férhettek hozzá, attól összességében egy szebb-jobb világ jön majd el.
Ehhez képest a dezinformáció és a véleménybuborékok terjednek gombamód, a silányság és a nívótlanság erősödik, a számszerű többségben lévő hülyék hangja jobban hallatszik.
nemtokregelni
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: nemtokregelni »

TotoHU írta: 2025.03.01. 13:02 Az internet megjelenésével sokan hitték, én is, hogyha mindenki könnyen és egyszerűen hozzáfér minden tudáshoz, amihez korábban sokkal.nehezeben vagy egyáltalán nem férhettek hozzá, attól összességében egy szebb-jobb világ jön majd el.
Ehhez képest a dezinformáció és a véleménybuborékok terjednek gombamód, a silányság és a nívótlanság erősödik, a számszerű többségben lévő hülyék hangja jobban hallatszik.
Teljesen egyetértek, max annyit tennék hozzá, hogy a hülyéknek nem is kell ehhez többségben lenni, elég, ha hangosabbak.
Sapienti sat.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

nemtokregelni írta: 2025.03.01. 16:08 Teljesen egyetértek, max annyit tennék hozzá, hogy a hülyéknek nem is kell ehhez többségben lenni, elég, ha hangosabbak.
Úgy, úgy...

Szokták mondani, hogy ne vitatkozz velük, mert ha lesüllyedsz a szintjükre, ott legyőznek a rutinjukkal.

Nagyon igaz és megszívlelendő!
Poresz
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2025.03.01. 13:02 Az internet megjelenésével sokan hitték, én is, hogyha mindenki könnyen és egyszerűen hozzáfér minden tudáshoz, amihez korábban sokkal.nehezeben vagy egyáltalán nem férhettek hozzá, attól összességében egy szebb-jobb világ jön majd el.
Nem tudom, kitől olvastam - talán Lányi Andrástól -, hogy az internet elterjedése az okosokat még okosabbá, a butábbakat pedig még butábbá tette, mert mindenki azt kapja, amit keres. - Elnézve évszázadokra visszamenőleg a ponyairodalom, bulvárlapok és eszelős vagy csak szimplán hazug szerzők papírhekatombáit, a könyvnyomtatás feltalálásával és az írni-olvasni tudás általánossá válásával sem történt ez máskép. Pedig az olvasás aztán végképp a magas értelmiség szent tehene: a sziklaszilárd hit, hogy olvasással mindenki szükségszerűen csak jobb és bölcsebb lehet. Hát nem: nagyon nem.
Poresz
Veterán
Veterán

IT-sok figyelem

IT-sok figyelem!

Ennek 2025-ben már nagyon egyszerűnek kellene lennie, de ha a guglival rákeresek, mégsem kapok egyszerű útmutatást…

Orsós magnószalagokat digitalizáltattam. (Most már tudom, hogy az orsós magnón is van A és B oldal… Engem meglepett.) A fájlokat szeretném sorrendben megfelelően egyesíteni.
Van: VLC.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.03.01. 16:50 Nem tudom, kitől olvastam - talán Lányi Andrástól -, hogy az internet elterjedése az okosokat még okosabbá, a butábbakat pedig még butábbá tette, mert mindenki azt kapja, amit keres. - Elnézve évszázadokra visszamenőleg a ponyairodalom, bulvárlapok és eszelős vagy csak szimplán hazug szerzők papírhekatombáit, a könyvnyomtatás feltalálásával és az írni-olvasni tudás általánossá válásával sem történt ez máskép. Pedig az olvasás aztán végképp a magas értelmiség szent tehene: a sziklaszilárd hit, hogy olvasással mindenki szükségszerűen csak jobb és bölcsebb lehet. Hát nem: nagyon nem.
Alapból az olvasás jó lehetne.

Csak éppen nem mindegy, hogy mit olvas az ember.

Széngyári munkásnak nem segít, ha Nietschét olvas, de az meg keveseket kivéve kb. mindenkinek árt, ha az énharcomat... :(
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Re: IT-sok figyelem

Poresz írta: 2025.03.01. 16:57 IT-sok figyelem!

Ennek 2025-ben már nagyon egyszerűnek kellene lennie, de ha a guglival rákeresek, mégsem kapok egyszerű útmutatást…

Orsós magnószalagokat digitalizáltattam. (Most már tudom, hogy az orsós magnón is van A és B oldal… Engem meglepett.) A fájlokat szeretném sorrendben megfelelően egyesíteni.
Van: VLC.
Mi szerint sorrendben?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.03.01. 17:30 Mi szerint sorrendben?
Poresz szerint, bammeg! :lol:
Poresz
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.03.01. 19:35 Poresz szerint, bammeg! :lol:
Végülis… Igen.

Ez egy interjú. 2 db orsós magnószalagon. A és B oldalon. Tehát négy rész, időrendben egymás után.
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.03.01. 17:29 Alapból az olvasás jó lehetne.

Széngyári munkásnak nem segít, ha Nietschét olvas, de az meg keveseket kivéve kb. mindenkinek árt, ha az énharcomat... :(
+1
Ezt a gondolatod tekintsd ellopottnak. Köszönöm.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.03.01. 19:47 +1
Ezt a gondolatod tekintsd ellopottnak. Köszönöm.
Be my guest.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.03.01. 19:46 Végülis… Igen.

Ez egy interjú. 2 db orsós magnószalagon. A és B oldalon. Tehát négy rész, időrendben egymás után.
Olyan információt mondj, ami a gépnek is az. Filenév ABC sorrendben, file dátum időrendben - de valami kell neki.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.01. 17:29 Alapból az olvasás jó lehetne.

Vagy az aktív fegyveres konfliktusok topikot.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.03.02. 22:38 Vagy az aktív fegyveres konfliktusok topikot.
+1
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.02. 22:09 A Veresegyházi Asszony Kórust és a Zizi Labort csak nem töltjük be 12/70-be

Anno úgy 10-12 éve a MÁV Nosztalgia Gyertyafény-expressze elment Verőcéig, és visszafelé kerülőúton, Veresegyház felé jött. Ott is megállt, és az asszonykórus egykori tagja (talán) Margit néni saját sütésű rétessel kedveskedett az utasoknak. :-)

Az meg csak úgy nóta benne, hogy akkoriban 14000 Ft/fő volt a részvétel, gyenge 50 euro, miközben most 39000 az ára, ami barátok között is gyenge 100 euro, azaz x2 körüli drágulás. :-(
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.03.01. 16:50 Pedig az olvasás aztán végképp a magas értelmiség szent tehene: a sziklaszilárd hit, hogy olvasással mindenki szükségszerűen csak jobb és bölcsebb lehet. Hát nem: nagyon nem.
Van egy adminisztrátor kolléganőnk. Büszkén promotálta a Facebookon, hogy a tavalyi fogadalma az volt, minden héten elolvas egy könyvet. És lám, teljesítette is - készített is egy oldalra fordulós pudzsítós-domborítós-csücsörítős szelfit a toronyban egymásra pakolt könyvek mellett.
Belenagyítottam (a könyvekbe 8-) ), és csupa értéktelen szemét. Benina, Fejős Éva, Danelle Steel, és társaik.
A mellei viszont továbbra is jók. :lol:
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

TotoHU írta: 2025.03.03. 08:19 Van egy adminisztrátor kolléganőnk. Büszkén promotálta a Facebookon, hogy a tavalyi fogadalma az volt, minden héten elolvas egy könyvet. És lám, teljesítette is - készített is egy oldalra fordulós pudzsítós-domborítós-csücsörítős szelfit a toronyban egymásra pakolt könyvek mellett.
Belenagyítottam (a könyvekbe 8-) ), és csupa értéktelen szemét. Benina, Fejős Éva, Danelle Steel, és társaik.
Ezen ne csodálkozz.
Már J ügynök is megmondta. :lol:
Csatolmányok
156084.jpg
156084.jpg (16.33 KiB) Megtekintve 2489 alkalommal
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Szerinted, és most mindkettő mondatodra értem.
:lol: :lol: :lol: :lol:

TotoHU írta: 2025.03.03. 08:19 Belenagyítottam (a könyvekbe 8-) ), és csupa értéktelen szemét. Benina, Fejős Éva, Danelle Steel, és társaik.
"..."
blint
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: blint »

Poresz írta: 2025.03.01. 16:50 Nem tudom, kitől olvastam - talán Lányi Andrástól -, hogy az internet elterjedése az okosokat még okosabbá, a butábbakat pedig még butábbá tette, mert mindenki azt kapja, amit keres. - Elnézve évszázadokra visszamenőleg a ponyairodalom, bulvárlapok és eszelős vagy csak szimplán hazug szerzők papírhekatombáit, a könyvnyomtatás feltalálásával és az írni-olvasni tudás általánossá válásával sem történt ez máskép. Pedig az olvasás aztán végképp a magas értelmiség szent tehene: a sziklaszilárd hit, hogy olvasással mindenki szükségszerűen csak jobb és bölcsebb lehet. Hát nem: nagyon nem.
Umberto Eco ezt zseniálisan festi le több irányból is a Foucault ingában. Mondjuk az utolsó harmadára elképesztően nehéz olvasmánnyá válik.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Mutatós darab!
Automatát tervezni 7-8? lőszerre... :lol:
Tárkapacitás bölcsen el is van titkolva benne :mrgreen:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

A közösség tudat emlékeire lenne szükségem.

Volt a Köztársaság téren annak idején egy japán étterem, a Sirály.

Mikor zárt be vajon? Illetve ha valakinek van emléke róla, hogy X évben még biztosan nyitva volt, az is értékes lehet.

Köszi!
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.03.04. 09:48 A közösség tudat emlékeire lenne szükségem.

Volt a Köztársaság téren annak idején egy japán étterem, a Sirály.

Mikor zárt be vajon? Illetve ha valakinek van emléke róla, hogy X évben még biztosan nyitva volt, az is értékes lehet.

Köszi!
Mennyire régen? A régi utcaképek elérhetők.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.03.04. 10:02 Mennyire régen? A régi utcaképek elérhetők.
1988-ban még létezett, mert volt ott egy ismerős a tíz éves házassági évfordulóján, úgyhogy elég jól emlékszik rá. :-)

1994-95-ben terveztük, hogy el kellene menni oda, de ez nem jelenti azt, hogy akkor még meg is volt. Akkoriban csukhatott be.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.03.03. 22:53 Állítólag "minden vicc félig komoly".
Szia,

Szerintem nem.
A vicc az vicc, semmi koze a komolysaghoz.

Mondjuk nemreg teljesen meglepodtem, mert tenyleg valaki ugy viccelt, hogy felig komoly volt (versenyen kapott egy monoklit, aztan viccbol azt mondta, hogy az apja megverte. 2 hettel kesobb elozetesbe kerult az apja csaladon beluli eroszakert.)

Bel
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

Petya357 írta: 2025.03.04. 10:53 Nem csak hogy van, hanem mostanában a készpénzmentesség kezd általánossá vállni. Legalábbis a Nagyfaluban ténykeg évekig el tudsz lenni KP nélkül. Még a BRFK-n is tudsz kartyával fizetni. Apple pay, Revolut, telefon, minden. Ha nem veszel reszt a szürrkegszdaságban, nem vállalkozol, nem csencselsz, nem építkezel, akkor tudsz teljesen készpénzmentesen is élni. Ami tök jó! De a népek sajnos megszokják, elkényelmesednek.

Aztán amikor - nagyritkán - helyzet van, akkor meglepődnek. És ahelyett, hogy tanuljanak belőle, inkább mást hibáztatnak, és dafke nem hordanak KPt mert .. mert nem és kész.
Én rettenetesen pipa tudok lenni a készpénzmentes helyektől, legtöbbször ki is megyek onnan. Mi alapján erőlteti rám a kártyát, amikor a készpénz egy ugyan olyan elfogadott, hivatalos fizetőeszköz?
Mindenhol kötelezővé tették anno a kártyás fizetés lehetőségét, akkor tegyék kötelezővé a készpénzes fizetés lehetőségét is!
Amúgy mielőtt valaki belémállna, látom az előnyeit a kártyázásnak, nekem is van, nem vagyok álszent, de látom a hátrányait is.
Nem a kártya ellen, hanem a készpénz mellett vagyok.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

smith15 írta: 2025.03.04. 12:29 Én rettenetesen pipa tudok lenni a készpénzmentes helyektől, legtöbbször ki is megyek onnan. Mi alapján erőlteti rám a kártyát, amikor a készpénz egy ugyan olyan elfogadott, hivatalos fizetőeszköz?
Mindenhol kötelezővé tették anno a kártyás fizetés lehetőségét, akkor tegyék kötelezővé a készpénzes fizetés lehetőségét is!
Amúgy mielőtt valaki belémállna, látom az előnyeit a kártyázásnak, nekem is van, nem vagyok álszent, de látom a hátrányait is.
Nem a kártya ellen, hanem a készpénz mellett vagyok.
Szerintem nincs olyan jogszabály, amire hivatkozva megteheti egy hely, hogy nem fogad el készpénzt. (Kivéve néhány külön nevesített, egyedi engedéllyel kivételezett esetet, mint pl. Sziget-fesztivál piás pultok és hasonlók.)
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

AndyA írta: 2025.03.04. 12:32 Szerintem nincs olyan jogszabály, amire hivatkozva megteheti egy hely, hogy nem fogad el készpénzt. (Kivéve néhány külön nevesített, egyedi engedéllyel kivételezett esetet, mint pl. Sziget-fesztivál piás pultok és hasonlók.)
De megteszik, és úgy vannak vele, hogy ha nem tetszik, akkor nem vásárolsz ott. Mint ahogy Azt hiszem 2020 előtt a kártyás fizetés is csak opció volt, aztán kötelező lett. Most ezáltal a készpénz lett "opció".

Viszont elvileg a Festipay rendszer meg olyan, hogy vagy kártyával fizetsz, vagy kiváltasz egy Festipay kártyát, amit feltölthetsz készpénz ellenében (tudtommal).
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

smith15 írta: 2025.03.04. 12:38 De megteszik, és úgy vannak vele, hogy ha nem tetszik, akkor nem vásárolsz ott. Mint ahogy Azt hiszem 2020 előtt a kártyás fizetés is csak opció volt, aztán kötelező lett. Most ezáltal a készpénz lett "opció".

Viszont elvileg a Festipay rendszer meg olyan, hogy vagy kártyával fizetsz, vagy kiváltasz egy Festipay kártyát, amit feltölthetsz készpénz ellenében (tudtommal).
Igen, de a Festipay meg nem általános fizetőeszköz, hanem csak akkor és ott működik.
Válasz küldése