Lőszer újratöltés

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Sjani86
Veterán
Veterán

Re: Lőszer újratöltés

Hozzászólás Szerző: Sjani86 »

Petya357 írta: 2025.03.02. 09:47 Sziasztok! ASAP keresek őzsöretet, 8.6mm (.33). Vagy 8,43mm (.32) meret. Ennél kisebb nem jó. Kb 3-5 kiló kellene. Köszi! Van annál jobb (p hazai) forrás mint német webshopból vagy eGunról rendelni? 2 héten belül kéne.

A Kapszlival mar beszéltem: Szekernek csak kisebb van, nem elég, es az is aranyáron

Öntőforma (18 lyukas Lee 0.33) jövő héten érkezik, és örökre megoldja a külső forrásoktól való függőseget, de kí tudja hogy Márciusban egyáltalán lesz-e időnk önteni (igen Poresz ígerem hogy szólok, ha lesz ilyen program… ;) )

Egyebként Fortitu tanácsai és mentorálasa mellett igen paradés buckshot töltetet sikerült csinálnom. 10 meter, 2 lövés, 8 szem 8.43mm (.32) ami 28 gramm ösztöltetet tesz ki, SuperrG kosár, 1.300g (Lee adagolón 141 bushing) v-N320 por. Chedite csapi, 6-os csillagkrimp.

IMG_2817.jpeg

1182 fps hosszabb csövű IC (1/4) öntöltő Benelliböl, 1127fps rövidebb csövű pumpas cylinder Winchesterből

IPSC Power faktor is bőven megvan, rendesen odab.sz, de nem rúg túl nagyot, es szép egyenletes, szük a szórása.
Szia!

Csehektől, a strobl-tól esetleg? Vagy idehaza VZ bullets, olomlovedek.hu vagy vmi ilyesmi a honlap
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Petya357 írta: 2025.03.02. 09:47 Öntőforma (18 lyukas Lee 0.33) jövő héten érkezik, és örökre megoldja a külső forrásoktól való függőseget, de kí tudja hogy Márciusban egyáltalán lesz-e időnk önteni (igen Poresz ígerem hogy szólok, ha lesz ilyen program… ;)
Köszi. :)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Sjani86 írta: 2025.03.02. 13:45 Szia!

Csehektől, a strobl-tól esetleg? Vagy idehaza VZ bullets, olomlovedek.hu vagy vmi ilyesmi a honlap
Szia! Köszi a tippeket.

Stroblnél neztem persze, de backrderben. Csak .31 van, ami kicsi. Azt is kipróbáltam. 12 bogyóval pont jó, de nem felel meg az IPSC aljánlásnak (max 9 szem). 8 szemmel pedig túl könnyű, össze-vissza szór, és szétesik a söretraj.

Ólomlövedek.hu-ról pedig igen vegyeseket hallottam… :roll: rendelt már valakin onnét úgy, hogy ne legyen egy “de”?
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Petya357 írta: 2025.03.02. 15:53 Szia! Köszi a tippeket.

Stroblnél neztem persze, de backrderben. Csak .31 van, ami kicsi. Azt is kipróbáltam. 12 bogyóval pont jó, de nem felel meg az IPSC aljánlásnak (max 9 szem). 8 szemmel pedig túl könnyű, össze-vissza szór, és szétesik a söretraj.

Ólomlövedek.hu-ról pedig igen vegyeseket hallottam… :roll: rendelt már valakin onnét úgy, hogy ne legyen egy “de”?
Úgy még nem.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

kevesebb bogyohoz tegyel fillert a huvelybe :roll:
Petya357 írta: 2025.03.02. 15:53 Szia! Köszi a tippeket.

ingyom bingyom tálib-e?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Fillért? Nem kartácsot akar tölteni, hanem buckshotot...
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.03.02. 16:25 kevesebb bogyohoz tegyel fillert a huvelybe :roll:
Ez jó 5let, kipróbálom. A normál töltetbe felesleges, de a csökkebtettbe lehet hogy pont a filler hiányzik.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.03.02. 18:23 Fillért? Nem kartácsot akar tölteni, hanem buckshotot...
Hm, a pénzfirgalmi irányon még nem is gondolkodtam. De valóban, fillerrel is meg lehet tölteni.

Home Alone Defense Round , absgy “Tartsd meg az aprót, te mocskos állat” otthonvedelmi löszer az immár felnőtt Kevinnek :mrgreen:

Szóval búzadara. Vagy hajdina is van itthon. Angol neve: “buckwheet” . … buckshothoz mi mást. ;)
IMG_2785.jpeg
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

en mar csak ilyen fillerbszo vagyok
Chronicus Magnumitis írta: 2025.03.02. 18:23 Fillért? Nem kartácsot akar tölteni, hanem buckshotot...
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

precizios lovok normal toltetbe is raknak hogy ne koricaljon a bogyo a csoben :roll:
Petya357 írta: 2025.03.02. 19:16 Ez jó 5let, kipróbálom. A normál töltetbe felesleges, de a csökkebtettbe lehet hogy pont a filler hiányzik.
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

kukoricadarat allitolag jobban szereti a diszno :ugeek:
Petya357 írta: 2025.03.02. 19:23
Szóval búzadara. Vagy hajdina is van itthon. Angol neve: “buckwheet” . … buckshothoz mi mást. ;)

IMG_2785.jpeg
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.03.02. 20:22 precizios lovok normal toltetbe is raknak hogy ne koricaljon a bogyo a csoben :roll:
IMG_2817.jpeg
Nemtom. Ez két lövés. 10 meterről. Eddig filker nélkül is szépen egybemaradt. Ha ennél sokkal jobban összetart, az mar slug lesz.. :lol:
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

egy jo zizis toltet 25 meteren is tudja ezt
Petya357 írta: 2025.03.02. 20:57 IMG_2817.jpeg

Nemtom. Ez két lövés. 10 meterről. Eddig filker nélkül is szépen egybemaradt. Ha ennél sokkal jobban összetart, az mar slug lesz.. :lol:
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.03.02. 21:25 egy jo zizis toltet 25 meteren is tudja ezt
Ez úgy hangzott, mint egy kihívás. ;)

Kukorica challenge elfogadva :D
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ha igazan jot akarsz szerezz zizit :roll:
Petya357 írta: 2025.03.02. 21:29 Ez úgy hangzott, mint egy kihívás. ;)

Kukorica challenge elfogadva :D
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.03.02. 21:32 ha igazan jot akarsz szerezz zizit :roll:
Mi a zizi? :oops:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

qqriq írta: 2025.03.02. 21:32 ha igazan jot akarsz szerezz zizit :roll:
A zizi azért jó, mert szivacsos. Úgy lesz compressed load és 100% precíz helykitöltés, hogy közben nem is compressed load. :lol:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.02. 21:33 Mi a zizi? :oops:
https://www.netdiszkont.hu/termekek/ede ... ukorka-70g

De jó helyette a puffasztott rizs simán, cukor nélkül, és az még olcsóbb is.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

:lol:
en hdpe granulatumra gondoltam :)
Kép
AndyA írta: 2025.03.02. 21:34 https://www.netdiszkont.hu/termekek/ede ... ukorka-70g

De jó helyette a puffasztott rizs simán, cukor nélkül, és az még olcsóbb is.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.03.02. 21:43 :lol:
en hdpe granulatumra gondoltam :)
Kép
A Veresegyházi Asszony Kórust és a Zizi Labort csak nem töltjük be 12/70-be

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Elkészült. A 700+ Joulos .45 ACP ami már nem is .45 ACP. A Fekete Halálsugár.

IMG_2864.jpeg

Az új wildcat lőszer:

451 FRM (Forum Revolver Magnum)

0.2mm-el hosszabb, mint a .45 ACP , ezért vélhetően nem tölthető be 1911 és egyéb öntöltő fegyverekbe (ellenőrizendő).

230 graines lövedekkel stabilan 1020 fps fölött van
IMG_2650.jpeg
A képen már a legmagasabb tartomány, ennél kevesebb lőporral is megvan a 700+J. A széria termék “eggyel kisebb” lett.

A P+ nyomástartomány tetején van, illetve azt kismertékben meghaladja - szoftveres szimulációk alapján - pontos nyomást meg ki kell méretnem a PKLVval. De ennyi kör tesztelés , csappantyú alak vizsgálat, töltés-ürítés után már kijelenthető , hogy biztonságosan, és stabilan üzemel az M625 S&W revolveremben. Csak hogy legyen mihez viszonyítani: még mindig a 9mm Luger normál nyomás tartománya alatt vagyunk, egy olyan revolver típusban , ami alapvetően .44 Magnum lőszere lett méretezve.

A .451 FRM NEM volt tesztelve, és határozottan NEM alkalmas öntöltő fegyvererbe, és nem/modern revolverekbe.

A lőszer kifejlesztése - ha mindenkinek az ebbe beleölt idejét összeadom - 40+ órányi munkát vett igénybe. Tucatnyi tesztsorozat, 4 kör lőteri kísérlet, 3 lőtéren (nem csak emiatt mentem) , sok sok számítógépes szimuláció, számtalan telefon, plusz külön lőpor beszerzése egy tanulmányi út keretében (csak emiatt mentem) Igazi közösségi fejlesztés :) önmagában élmény volt minden perc.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített.

A stáblista - remélem nem felejtettem el senkit :roll:
Fortitu: számítógépes szimuláció, átfogó tanácsadas, új fejlesztesi irányok, a tesztek kiértékelése
Chronicus Magnumitisz: tanácsadás, kiértékelés, irodalmazás, új fejlesztési irányok, és lőpor beszerzés
Qqriq: lövedék tanácsadás, ötletelés, új fejlesztési irányok
Gvass1, Zora: biztonsági tiszt funkció - a “na ezt már nem kéne” - népszerűtlen, de igen hasznos jelzések.
VSE, Gemini, Celeritas egyesületek: lőter, kronó, a hülyesegek tolerálasa.
Szekér (ő nincs a fórumon): tanácsadás, koncepció validálás

Amint lezajlott a verseny, és ezáltal az alfa-tesztelés, továbbá ellenőriztük, hogy biztosan nem süthető el egy 1911-ben - közzé teszem a receptet.

A következő fejlesztési irány: a lőszer teljes hosszának, és főleg a nyomásnak csökkentése, nem csak hogy a P+ tartomány, hanem a hagyományos 45 ACP Pmax szintje alá. Ez lehetővé teszi majd, hogy öntöltő fegyverből is biztonságos legyen. Ezzel zárul a kör, és visszatérünk a CIP szabvány .45 ACPhez ami ugyanúgy 700+J halálsugár. Ami egyáltalan nem jelenti majd azt, hogy az extra visszarúgás középtávon nem tesz tönkre egy öntöltőt, hanem csupán azt, hogy az nem robban fel, ha véletlenül odakeveredik a revolverlőszer.

AndyA fórumtárs is tudtommal nagyon hasonló terveket dédelget, javaslom, hogy összedolgozzunk.

Ezúton csapatoróbákra bocsátom a .451 Fórum Revolver Magnumot. 8-) Szombaton a MiniMagnum versenyen kell bizonyítania.

Klasszikust idézve - our battle will be legendary :lol:
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Ez már a major faktor felett van, egyben feltaláltuk a lieutenant colonel IPSC faktort.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2025.03.05. 21:39 Elkészült. A 700+ Joulos .45 ACP ami már nem is .45 ACP. A Fekete Halálsugár.

IMG_2864.jpeg

Az új wildcat lőszer:

451 FRM (Forum Revolver Magnum)

0.2mm-el hosszabb, mint a .45 ACP , ezért vélhetően nem tölthető be 1911 és egyéb öntöltő fegyverekbe (ellenőrizendő).

230 graines lövedekkel stabilan 1020 fps fölött van

IMG_2650.jpeg
A képen már a legmagasabb tartomány, ennél kevesebb lőporral is megvan a 700+J. A széria termék “eggyel kisebb” lett.

A P+ nyomástartomány tetején van, illetve azt kismertékben meghaladja - szoftveres szimulációk alapján - pontos nyomást meg ki kell méretnem a PKLVval. De ennyi kör tesztelés , csappantyú alak vizsgálat, töltés-ürítés után már kijelenthető , hogy biztonságosan, és stabilan üzemel az M625 S&W revolveremben. Csak hogy legyen mihez viszonyítani: még mindig a 9mm Luger normál nyomás tartománya alatt vagyunk, egy olyan revolver típusban , ami alapvetően .44 Magnum lőszere lett méretezve.

A .451 FRM NEM volt tesztelve, és határozottan NEM alkalmas öntöltő fegyvererbe, és nem/modern revolverekbe.

A lőszer kifejlesztése - ha mindenkinek az ebbe beleölt idejét összeadom - 40+ órányi munkát vett igénybe. Tucatnyi tesztsorozat, 4 kör lőteri kísérlet, 3 lőtéren (nem csak emiatt mentem) , sok sok számítógépes szimuláció, számtalan telefon, plusz külön lőpor beszerzése egy tanulmányi út keretében (csak emiatt mentem) Igazi közösségi fejlesztés :) önmagában élmény volt minden perc.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített.

A stáblista - remélem nem felejtettem el senkit :roll:
Fortitu: számítógépes szimuláció, átfogó tanácsadas, új fejlesztesi irányok, a tesztek kiértékelése
Chronicus Magnumitisz: tanácsadás, kiértékelés, irodalmazás, új fejlesztési irányok, és lőpor beszerzés
Qqriq: lövedék tanácsadás, ötletelés, új fejlesztési irányok
Gvass1, Zora: biztonsági tiszt funkció - a “na ezt már nem kéne” - népszerűtlen, de igen hasznos jelzések.
VSE, Gemini, Celeritas egyesületek: lőter, kronó, a hülyesegek tolerálasa.
Szekér (ő nincs a fórumon): tanácsadás, koncepció validálás

Amint lezajlott a verseny, és ezáltal az alfa-tesztelés, továbbá ellenőriztük, hogy biztosan nem süthető el egy 1911-ben - közzé teszem a receptet.

A következő fejlesztési irány: a lőszer teljes hosszának, és főleg a nyomásnak csökkentése, nem csak hogy a P+ tartomány, hanem a hagyományos 45 ACP Pmax szintje alá. Ez lehetővé teszi majd, hogy öntöltő fegyverből is biztonságos legyen. Ezzel zárul a kör, és visszatérünk a CIP szabvány .45 ACPhez ami ugyanúgy 700+J halálsugár. Ami egyáltalan nem jelenti majd azt, hogy az extra visszarúgás középtávon nem tesz tönkre egy öntöltőt, hanem csupán azt, hogy az nem robban fel, ha véletlenül odakeveredik a revolverlőszer.

AndyA fórumtárs is tudtommal nagyon hasonló terveket dédelget, javaslom, hogy összedolgozzunk.

Ezúton csapatoróbákra bocsátom a .451 Fórum Revolver Magnumot. 8-) Szombaton a MiniMagnum versenyen kell bizonyítania.

Klasszikust idézve - our battle will be legendary :lol:
A .45 ACP megengedett minimum - maximum értéke között több mint 2mm a különbség, mihez képest hosszabb 0.2mm-rel?

És persze gratulálok!
Ha ilyen kevés is elég, máskor is szívesen beleugatok a fotelből a nagyod dolgába. :-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.03.05. 22:28 A .45 ACP megengedett minimum - maximum értéke között több mint 2mm a különbség, mihez képest hosszabb 0.2mm-rel?

És persze gratulálok!
Ha ilyen kevés is elég, máskor is szívesen beleugatok a fotelből a nagyod dolgába. :-)
A maximumhoz képest.

A lövedék minél kijjebb van, annál alacsonyabb a csúcs nyomás (meghozzá látványosan) . Ez jó. Balgán a legelején még azt hittem, hogy lehet sokkal kintebb, igazából ami csak a dobban hosszra elfér, éppen hogy fogja meg a krimp , minél hosszabb, annál jobb.
IMG_2533.jpeg
Hát… nem
IMG_2532.jpeg
A revolverben is van átmeneti kúp, már a dobban, ami akadályozza a túlzott nyújtózkodást. Upsz..

Úgyhogy ezen okulva meghatároztam a maximum betölthető hosszakat minden lövedékkel, ami csak volt az almáriumban… dummy lőszerutánzatokat gyártottam, amit addig ültettem egyre mélyebbre, és mélyebbre, ameddig nem záródott+ súrlódásmentesen forgott körbe a dob.
IMG_2534.jpeg
IMG_2536.jpeg
IMG_2537.jpeg
utána ezeket az értékeket is a következő körben még picit vissza kellett venni rövidebbre, hogy minden moonclippel, minden márkájú hüvellyel, mindig kényelmesen betölthető maradjon. A természetes szórás kb 0.1-0.15 mm, ennél jobbat nem tudok kihozni ebből a présből és szerszámból - ezt is figyelembe kellett venni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.05. 21:39 AndyA fórumtárs is tudtommal nagyon hasonló terveket dédelget, javaslom, hogy összedolgozzunk.
Egyelőre még csak addig jutottam, hogy GRT-vel kiszámoltam, elvileg kiadja. Éppen nem Pmax-25%-on, az 975 bar, hanem GRT szerint 985-995 baron. Ez nem az a rettenet, ami miatt meg kellene ijedni, 1105 bar a Pmax-15%.

Ehhez kell viszont egy 185gr-es lövedék - beszerzés alatt, most éppen csak 200-as van pár darab raktáron.

Azután a GRT-vel megtervezett optimális loadnál jóval alacsonyabban kell elkezdeni a méricskélést, csinálni egy töltőlétrát, és nekilátni Chronyzni. Ez még a jövő zenéje.

A március 8. nekem sajnos sosem volt tervben, részben családi, részben tanulmányi okok miatt előre tudhatóan, úgyhogy nem is sportoltam sokat rajta. De majd a következőre... :-)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.03.06. 07:29 Egyelőre még csak addig jutottam, hogy GRT-vel kiszámoltam, elvileg kiadja. Éppen nem Pmax-25%-on, az 975 bar, hanem GRT szerint 985-995 baron. Ez nem az a rettenet, ami miatt meg kellene ijedni, 1105 bar a Pmax-15%.

Ehhez kell viszont egy 185gr-es lövedék - beszerzés alatt, most éppen csak 200-as van pár darab raktáron.

Azután a GRT-vel megtervezett optimális loadnál jóval alacsonyabban kell elkezdeni a méricskélést, csinálni egy töltőlétrát, és nekilátni Chronyzni. Ez még a jövő zenéje.
Így, így. Amit megtanultam, de nagyon: kritikus a megfelelő por kiválasztása. Kicsit gyorsabb - veszélyessen nagas lesz a nyomás. Kicsit lassabb - nem ég el, nem lesz meg a sebesség, vagy el se fér a hüvelyben.

A könnyű lövedék is jó irány- kevésbé lóg be a hüvelybe, ezzel is csökkentve a nyomást, mert rövidebb - kijjebb lehet ültetni. Továbbá ha az energia (Joule) a cél, nem pedig az impulzus (power faktor, mint általában a dinamikus sportokban), akkor ezt könnyebb elérni a sebesség növelésével, mint a tömeg növelésével.

Chronicus Magnumitisz fórumtárs nagyon kedves volt, és talált nekem gyári adatot Accurate 5 és 7 porokkal - az idehaza beszerezhetőkből ezekhez a Lovex D036 és a D037.1 áll közel. Átküldöm, hogy ne nulláról kelljen kezdened.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.03.06. 08:48 Így, így. Amit megtanultam, de nagyon: kritikus a megfelelő por kiválasztása. Kicsit gyorsabb - veszélyessen nagas lesz a nyomás. Kicsit lassabb - nem ég el, nem lesz meg a sebesség, vagy el se fér a hüvelyben.

A könnyű lövedék is jó irány- kevésbé lóg be a hüvelybe, ezzel is csökkentve a nyomást, mert rövidebb - kijjebb lehet ültetni. Továbbá ha az energia (Joule) a cél, nem pedig az impulzus (power faktor, mint általában a dinamikus sportokban), akkor ezt könnyebb elérni a sebesség növelésével, mint a tömeg növelésével.

Chronicus Magnumitisz fórumtárs nagyon kedves volt, és talált nekem gyári adatot Accurate 5 és 7 porokkal - az idehaza beszerezhetőkből ezekhez a Lovex D036 és a D037.1 áll közel. Átküldöm, hogy ne nulláról kelljen kezdened.
Vihtával dolgozom, köszi! :-)
Válasz küldése