Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

TurboP írta: 2025.02.18. 13:34 Tudnátok ajánlani egy olyan távcsővet, amit tudnék használni legalább 300-400m-res lövésekre 223-as kaliberen, max 300e ft-ig?
CSak nappal akarom használni.
Mire akarsz lőni?

A konkrét cél elmesélése nélkül nem válaszolható meg a kerdésed.

Vadászni akarsz? Mire? sportolni - mit? Régi mikorohullámú sütöre lőni? :lol:

Ha még Te sem tudod, akkor 1-6x LPVO , a Vortex tök jó és értelmes áron van. Ez jó IPSCre is. És könnyű, jó vele mozogni. Nekem ennek csak a koppintása van -Firefield - hát azt ne, inkább az eredetit ajánlom.

Ha vadászni szeretnél, akkor picit nagyobb nagyítás előnyösebb, és nagy frontlencse este kellhet (az olcsóbb LPVOk egyikre sem ideális erre, de működik)

Ha preciziós lövészethez kell, pl F class, akkor a létező legnagyobb nagyítás, min 4-16, 5-25, es minél nagyobb frontlencse. És az sem baj ha nehéz. 223-nak alig van visszarúgása, Hawke távcsővel van jó tapasztakatom - igaz .22 LRen, de a .223-at simán kell bírnia. Iletve a nagyobb Vortexet pl Viper is dicsérik a fórumtársak.

Külön - és szerintem fontos! - kérdés a célkereszt. Vastag, vékony? Van rajta oldalszélkorrekciós “karácsonyfa”? Más célra tök más a jó! FFP vagy SFP. És hogy a tornyokat hogyan lehet állítani - csak belövéskor, mint a legtöbb vadásztávcsövet, vagy klikkes, mint a taktikálisak. Ezeket aztán végképp lehetetlen megválaszolni, ajánlani, ha nem árulod el a nagy titkot hogy mijafaxer kell? :lol: az hogy mildot vagy MOA - szerintem - kevésbé fontos , majd megszokod.

Ha megvan a rövidlista, kötelező elmenni a boltba, megfogdosni* , megnézni. Katalógusból inkább ne.

* Jav- nem az eladót! A távcsövet… ;)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

Sziasztok,

A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata 50m .22lr precíziós lövészetben?
A hétvégén kilátogatnék Tatabányára egy ilyen versenyre. A puskám (CZ 452, a lőszer SK Rifle Match) 50m-re van belőve. kb. mekkora lesz a várható eltérés 10-20-30 és 40 méteren? Nyilván a célzott pont fölött lesznek a találatok. Nem lesz lehetőségem belőni a fegyvert ezekre a távolságokra. Ballisztikai táblázatot néztem, jó lenne gyakorlati tapasztalat is:)
Tokmányos Lomposzaurusz
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Vizimalac írta: 2025.02.19. 13:22 Sziasztok,

A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata 50m .22lr precíziós lövészetben?
A hétvégén kilátogatnék Tatabányára egy ilyen versenyre. A puskám (CZ 452, a lőszer SK Rifle Match) 50m-re van belőve. kb. mekkora lesz a várható eltérés 10-20-30 és 40 méteren? Nyilván a célzott pont fölött lesznek a találatok. Nem lesz lehetőségem belőni a fegyvert ezekre a távolságokra. Ballisztikai táblázatot néztem, jó lenne gyakorlati tapasztalat is:)
Egyszer próbáltam kölcsön felszereléssel. Bele lehet mélyedni, és jó időtöltés, de bele kell tenni némi energiát. Ki kell menni kipróbálni a te felszerelésedet a te lőszereddel, és papírra itinert írni, szerintem máshogy nem lehet profin csinálni.
Ezen a mostani versenyen meg a távcsőben amikor látod hova ment az első lövés, akkor a továbbiaknál rá tudsz tartani annyit, amennyit kell. A kb pontokat akkor megnézted már kalkulátorral, nagyjából arra számíts, de a valóság mindig jobban tudja a fizikát.

Mod.: ja és ha 50-en van az első nullád, akkor kisebb távon alacsonyak lesznak a találataid, nem?
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Fortitu írta: 2025.02.19. 14:01 Egyszer próbáltam kölcsön felszereléssel. Bele lehet mélyedni, és jó időtöltés, de bele kell tenni némi energiát. Ki kell menni kipróbálni a te felszerelésedet a te lőszereddel, és papírra itinert írni, szerintem máshogy nem lehet profin csinálni.
Ezen a mostani versenyen meg a távcsőben amikor látod hova ment az első lövés, akkor a továbbiaknál rá tudsz tartani annyit, amennyit kell. A kb pontokat akkor megnézted már kalkulátorral, nagyjából arra számíts, de a valóság mindig jobban tudja a fizikát.
Loksi anno mutatta: ő a sziluettnél azt csinálja, hogy a koppanásig letekert irányzékot kattintja aszerint valahányszor, hogy X méterre mit mutat a táblázata, amit belövéskor csinált. És akkor tudja, hogy az irányzék ott lesz, ahol kell, nem kell áthelyezni, mittomén, elég "csak" pontosan lőni. :-)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.19. 14:04 Loksi anno mutatta: ő a sziluettnél azt csinálja, hogy a koppanásig letekert irányzékot kattintja aszerint valahányszor, hogy X méterre mit mutat a táblázata, amit belövéskor csinált. És akkor tudja, hogy az irányzék ott lesz, ahol kell, nem kell áthelyezni, mittomén, elég "csak" pontosan lőni. :-)
Igen, a profik alapvetően a jegyzeteik alapján kattintják a távcsövet úgy láttam. Én így ismeretlen fegyverrel egyszerűbbnek találtam a célzási pont áthelyezést. A puska tulaja által korábbi belövésen alapuló beállítások nekem nem is voltak igazán jók. Mindenki egyedi gondolom, vagy csak elrontotta ;)
Ha belemélyednék, akkor nem tudom melyik módszert választanám, egyáltalán kijönne-e pont úgy a lépés, hogy legyen valamelyik vonallal valamilyen jól celozható pont.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.19. 14:01 Egyszer próbáltam kölcsön felszereléssel. Bele lehet mélyedni, és jó időtöltés, de bele kell tenni némi energiát. Ki kell menni kipróbálni a te felszerelésedet a te lőszereddel, és papírra itinert írni, szerintem máshogy nem lehet profin csinálni.

Mod.: ja és ha 50-en van az első nullád, akkor kisebb távon alacsonyak lesznak a találataid, nem?
Köszönöm, ha lenne lehetőségem akkor pontos jegyzeteket készítenék és egyszerűbb lenne. Most csak annyi érdekes, hogy a próba lövés azért a próba célon belül legyen. Onnan már a többit célpontáthelyezéssel rá tudom lőni az értékelt célra. Tévesen írtam a célzott pont alatt lesznek a találatok. A gyári ballisztikai táblázat szerint ha 50m a 0 akkor 10m -13mm. Ez benne kellene legyen a próba célban.
Tokmányos Lomposzaurusz
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Vizimalac írta: 2025.02.19. 14:31 Köszönöm, ha lenne lehetőségem akkor pontos jegyzeteket készítenék és egyszerűbb lenne. Most csak annyi érdekes, hogy a próba lövés azért a próba célon belül legyen. Onnan már a többit célpontáthelyezéssel rá tudom lőni az értékelt célra. Tévesen írtam a célzott pont alatt lesznek a találatok. A gyári ballisztikai táblázat szerint ha 50m a 0 akkor 10m -13mm. Ez benne kellene legyen a próba célban.
Szia,

Az igazan profik a sajat jegyzeteiket hasznaljak, de ami tablazatokkal en eddig talalkoztam, azok magassagban mind nagyon jo kozelitesek voltak. Szoval szerintem nyugodtan allitsd be a tablazat alapjan a tavcsovet, ilyen tavokon szerintem 1-2 milimeternel nagyobb elteres nem illendo hogy legyen a tablazathoz kepest.

Inkabb az oldaliranyu elteres az, ahol jobban szamit a tablazat, hazankban ennek a legkozismertebb peldaja a Nagytetenyi loter, ahol teljesen egyedi a szeljaras, ezert ott 300-425 m kozotti tavoknal elonyben van az, akinek van tablazati adata arrol, hogy honnan, megkora mert szelnel milyen beallitas volt a jo. De ott is csak a helyi jegyzetek hasznosak, mas loteren sajat kezuleg irtak nem adnak jobb eredmenyt, mint a gyari tablazat.

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.18. 21:13 1-6x LPVO , a Vortex tök jó és értelmes áron van. Ez jó IPSCre is. És könnyű, jó vele mozogni.
Szia,

Nemreg kiprobaltam, es ugyan elvi szinten nem valtozott a velemenyem, de sokkal kisebb kompromisszum, mint gondoltam.

Elvi velemenyem: a leggyorsabb iranyzast a reddot teszi lehetove, ezert ha valaki sokat lo 25 m-en belul, es keveset 50-200 m kozott (ami szerintem nem csak a SAS puska OB jellemzoje, hanem a hazai puska versenyeket ugy altalaban is ez jellemzi), akkor az az idealis, ha az elsodleges iranyzek red-dot.

Azonban tenyleg egeszen picit lassabb egy 1x LPVO, ezert mind penzben, mind sulyban, mind iranyzekelhelyezesi pozicioban vallalhato kompromisszum ez a tavcso red-dot nelkul.

Amugy meg van meg egy opcio: megtanulni loni. :-) Egesz konkretan Simonyi Otto 32 masodperccel lott jobbat nyilt iranyzekkal, mint a legjobb lovo optikai iranyzekkal a tavalyi SAS puska OB-n. :-)

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Vizimalac írta: 2025.02.19. 13:22 Sziasztok,

Szia, találgatás helyett konkrét tapasztalat és beállítások

Ha a nullának 50-eet vesszük, az én fegyveremből, én szememhez, piros SK rifle match-el , és magas távcső szerelekkel, akkor

Minimális külömbség van csak 20-30-40-50 között, és brutális 10men

Hozzávetőleges értékek a Te koordináta rendszeredbe átszámolva

50m 0 , definíció szerint, ugyebár
40m mínusz 0.1MRAD
30m minusz 0.2 MRAD
20m mínusz 0.3 MRAD
10m plusz 2.0 MRAD - nem elírás. Szerelék magasságtól függően valahol 1.5 és 2.5 közötti érték várható. Ezek nem milimiéterek, hanem centimétereket 10 méteren.

Nagyon nagyon durván állítani kell 10 méterre, kb olyan beállítás kell, mintha 80 méterre lőnél, ahol már sokat esik a .22 LR. Ez amiatt van, mert a távcső sokkal feljebb található, mint a cső, és ilyen kis távolságon ez a parallaxis hiba nagyon sokat számít. Rohadtul nem magától érthetődő, és nagyon elcsesztem elsőre.

Nyílt irányzékkal nincs ilyen - kb ugyanazzal a beállítással lönék mindent, mert alacsony az irányzék, emiatt minimális lesz az eltérés, azt célpont áthelyezessek is tudod kompenzálni . De optikával ez a módszer csak 20 és a fölött működik, a 10m nagyon ki fog lógni a sorból. Ja és ha úgy döntesz, hogy a magaság tornyot nem állítod, a parallaxist bizony akkor is muszáj lesz, mert nem lesz fókuszban. És ez is idő…

Apropó idő - nagyon kevés az idő. Nem érdemes túl sok próbát lőni, mert a múltkor szégyenemre több lövésem is kimaradt, mert elfogyott a 12 perc :( tárazással, próbával, mindennel. kiemelt versenyen mindez már csak 10 perc. Ez nagyon nagyon kevés, minden állítgatás pedig idő. Tempósan kell löni.

Remélem, tudtam segíteni! Sok sikert, és ha gondolod, hívj nyugodtan
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.19. 18:57 Szia, találgatás helyett konkrét tapasztalat és beállítások

Ha a nullának 50-eet vesszük, az én fegyveremből, én szememhez, piros SK rifle match-el , és magas távcső szerelekkel, akkor

Minimális külömbség van csak 20-30-40-50 között, és brutális 10men
Szia, sokat segitettel, igy mar a proba lovesnel biztosan benne leszek a proba celban. A probara 2 lovest szanok, mert egy loves nem loves:) Kivancsi vagyok milyen egy ilyen verseny.
Tokmányos Lomposzaurusz
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Csak info, ha valaki belefut ilyenbe:

Limit Z 9mm Luger lőszerek. Ez "gyári újratöltött", valamivel olcsóbban, mint a teljesen új gyári S&B, Magtech, Geco stb. kilencesek.

Viszont az osztrák fórumtársak szerint gyengébbre töltik őket, 15-20-szal alacsonyabb az IPSC power factoruk, mint a "rendes" lőszereknek.

Akinek így is jó, OK, de szerintem amúgy a 230-250 euró/1000 db-os árak esetében 10 euróval kevesebbért nem biztos, hogy a legjobb választás.
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

AndyA írta: 2025.02.20. 07:41 Viszont az osztrák fórumtársak szerint gyengébbre töltik őket, 15-20-szal alacsonyabb az IPSC power factoruk, mint a "rendes" lőszereknek.
Ha stabilan 125 fölött van, akkor az pont hogy jó :!:
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.20. 07:41 Csak info, ha valaki belefut ilyenbe:

Limit Z 9mm Luger lőszerek. Ez "gyári újratöltött", valamivel olcsóbban, mint a teljesen új gyári S&B, Magtech, Geco stb. kilencesek.

Viszont az osztrák fórumtársak szerint gyengébbre töltik őket, 15-20-szal alacsonyabb az IPSC power factoruk, mint a "rendes" lőszereknek.

Akinek így is jó, OK, de szerintem amúgy a 230-250 euró/1000 db-os árak esetében 10 euróval kevesebbért nem biztos, hogy a legjobb választás.
Mi a tömeg és mi a mért sebesség? Miből lőve?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.20. 10:20 Mi a tömeg és mi a mért sebesség? Miből lőve?
https://www.pulverdampf.com/viewtopic.php?p=950170

Bocsi, csak 10-15-tel kevesebb, de nem csak az újratöltött, hanem az "új" Limit Z is.

De ennyi, semmi más konkrétum nincs.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.20. 10:24 https://www.pulverdampf.com/viewtopic.php?p=950170

Bocsi, csak 10-15-tel kevesebb, de nem csak az újratöltött, hanem az "új" Limit Z is.

De ennyi, semmi más konkrétum nincs.
Erre a hozzászólásra gondolsz?

"Der springende Punkt ist eher die Muni ist runtergeladen, ca. 10-15 IPSC Faktorpunkte je nach Waffe unter zb. S&B Fabrik 124gr.
ideal für die, die ned wiederladen wollen, aber weniger rums haben wollen..."

10-15-öt ír, nem 20-at, SB-hez képest, ami a korábbi méréseim szerint (G17, 124gr SB FMJ) 149PF-et tudott. A versenyre a limit 125PF, tehát még a 20 is teljesen okés.
Versenyezni tehát ezek alapján ez nem hátrány, hanem egy kívanatos előny.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.02.20. 10:35 Erre a hozzászólásra gondolsz?

"Der springende Punkt ist eher die Muni ist runtergeladen, ca. 10-15 IPSC Faktorpunkte je nach Waffe unter zb. S&B Fabrik 124gr.
ideal für die, die ned wiederladen wollen, aber weniger rums haben wollen..."

10-15-öt ír, nem 20-at, SB-hez képest, ami a korábbi méréseim szerint (G17, 124gr SB FMJ) 149PF-et tudott. A versenyre a limit 125PF, tehát még a 20 is teljesen okés.
Versenyezni tehát ezek alapján ez nem hátrány, hanem egy kívanatos előny.
Akkor a hír igaz, csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak ;) :roll:

Mérni kell, nincs mese -e nélkül találgatás. Ugyanúgy, mint a hivatalos kronó állomáson - egyet szétütni, ezzel megvan a lövedék tömege, 3-6 sebesség adat, abból a fegyverből, amivel használja majd az ember.

Megbízhatóságot sem ár tesztelni ilyen faktorra töltött cuccal. . Ha kimegy 2 doboz akadály nélkül, nagy baj nem kehet, sőt! Annak, aki nem tölt otthon, konkrétan egy áldás lehet.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

RatRace írta: 2025.02.20. 10:08 Ha nem ide, kérem átrakni.

https://hang.hu/belfold/nem-durrant-nag ... zet-173084
26 iskola a kb. 4 ezerből, 8 év alatt KETTŐ iskolai lőtér. Szánalom!

(Nyilván mindenki szabotálta, ahol tudta, de akkor is. Ez a hatékonytalanság is vérlázító.)
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.02.21. 09:21 26 iskola a kb. 4 ezerből, 8 év alatt KETTŐ iskolai lőtér. Szánalom!

(Nyilván mindenki szabotálta, ahol tudta, de akkor is. Ez a hatékonytalanság is vérlázító.)
Na ja. Ez is mutatja, hogy mennyire volt komoly az elképzelés, ha ennyire tudták keresztültolni azok, akik amúgy szokásosan erőből intéznek mindent.

Ja, hogy egy kis pénzt is kellett volna rá adni, ami nincs...? Hát, szerintem valahol itt lehet a kiskutyus elásva. :-D
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

gvass1 írta: 2025.02.21. 09:21 26 iskola a kb. 4 ezerből, 8 év alatt KETTŐ iskolai lőtér. Szánalom!

Szerinted azok akiknél az iskolai lövöldözés a legfőbb érv a fegyverbetiltás mellett, mennyire fogják az iskolai lövészetet támogatni?
A tanárok a világon sehol sem barátai a fegyvereknek.
Ráadásul itt nincs az ami a lengyeleknél, ahol komoly felkészülés van és ez legyőzi ezt az ellenállást.
Paradoxon módon nálunk meg valószínűleg pont ezért veszett el mögüle az akarat.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tornas78 »

aksurv írta: 2025.02.21. 10:14 Szerinted azok akiknél az iskolai lövöldözés a legfőbb érv a fegyverbetiltás mellett, mennyire fogják az iskolai lövészetet támogatni?
A tanárok a világon sehol sem barátai a fegyvereknek.
Ráadásul itt nincs az ami a lengyeleknél, ahol komoly felkészülés van és ez legyőzi ezt az ellenállást.
Paradoxon módon nálunk meg valószínűleg pont ezért veszett el mögüle az akarat.
Szerencsés történelmi fejlődésünk okán olyan a mentalitásunk amilyen. Így az akaratunk is. Hogy ez mikorra fog megváltozni....? Talán majd akkor lehet újra elővenni ezt a témát, ha a magyarok eljutnak majd a Holdra vagy a Marsra.
Mindenki vár valamit...
aksurv
Veterán
Veterán

tornas78 írta: 2025.02.21. 10:22 Szerencsés történelmi fejlődésünk okán olyan a mentalitásunk amilyen. Így az akaratunk is. Hogy ez mikorra fog megváltozni....? Talán majd akkor lehet újra elővenni ezt a témát, ha a magyarok eljutnak majd a Holdra vagy a Marsra.
Ebben nagy igazság van.
Itthon a 30 év statarium beegette, a fegyverrel baj van, mert akasztanak érte.
A politikusok is ez gondolják csak nekik a lámpavas jut erről az eszükbe.
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2025.02.21. 10:52 Ebben nagy igazság van.
Itthon a 30 év statarium beegette, a fegyverrel baj van, mert akasztanak érte.
A politikusok is ez gondolják csak nekik a lámpavas jut erről az eszükbe.
Ne kezd a politikát.... ;) Majd ezt is akkor kezd, ha a - ismétlem - a magyarok eljutnak a Holdra vagy a Marsra.
Mindenki vár valamit...
aksurv
Veterán
Veterán

tornas78 írta: 2025.02.21. 10:58 Ne kezd a politikát.... ;) Majd ezt is akkor kezd, ha a - ismétlem - a magyarok eljutnak a Holdra vagy a Marsra.
Ez történelem. Politika akkor lenne, ha csak az egyik oldalra lenne igaz.
Itthon egyetlen valódi politikai konszenzus van a teljes politikai palettán, az amit a mai napig szemléletben hatályban tartott 1514. 60. törvényben írtak le.
Büszkék lehettünk rá, mert az egész világon csak a japánok vertek meg ebben minket. Ott még régebbi az ilyen szabályba öntött gondolkodás.
https://net.jogtar.hu/ezer-ev-torveny?d ... agenum%3D7
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2025.02.21. 11:23 Ez történelem. Politika akkor lenne, ha csak az egyik oldalra lenne igaz.
Itthon egyetlen valódi politikai konszenzus van a teljes politikai palettán, az amit a mai napig szemléletben hatályban tartott 1514. 60. törvényben írtak le.
Büszkék lehettünk rá, mert az egész világon csak a japánok vertek meg ebben minket. Ott még régebbi az ilyen szabályba öntött gondolkodás.
https://net.jogtar.hu/ezer-ev-torveny?d ... agenum%3D7
Ahhoz képest, hogy nekünk a 21.-ik században idehaza meg (még) lehet fekaporos elöltöltősünk, ez már nem is olyan rossz! 8-)
Mindenki vár valamit...
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

tornas78 írta: 2025.02.21. 11:50 Ahhoz képest, hogy nekünk a 21.-ik században idehaza meg (még) lehet fekaporos elöltöltősünk, ez már nem is olyan rossz! 8-)
A “herélés” szót olvasva azért ösztönösen összerándult bennem valami… meggyőző érv lehetett :?

Most pedig lehet otthon AR, AK. Igaz, az utcán hordani továbbra sem szabad.

(valamivel) “jobban élünk, mint 500 éve” :lol:
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

tornas78 írta: 2025.02.21. 10:22 Szerencsés történelmi fejlődésünk okán olyan a mentalitásunk amilyen. Így az akaratunk is. Hogy ez mikorra fog megváltozni....? Talán majd akkor lehet újra elővenni ezt a témát, ha a magyarok eljutnak majd a Holdra vagy a Marsra.
Az űrben már jártunk - lehet otthon csomó féle éles fegyvered.
Nekem kezdetnek ez már megteszi. :)
aksurv
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.02.21. 12:00 A “herélés” szót olvasva azért ösztönösen összerándult bennem valami… meggyőző érv lehetett :?

A jogszabály a fegyver VISELÉS-ről szólt.
Egyedül a herélés változott, a statarium még mindig része a jogrendszerünknek. Utána kerestem, a fegyverrejtegetésnek nevezett tényállás volt a leggyakoribb indok a végrehajtott statáriális halálbüntetések terén.
Erről az egészről a Gvass1 által sokszor mutatott mém jut eszembe.
Amiben a BM büszkélkedik, hogy ezen a téren nem támogatott semmilyen liberalizációt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2025.02.21. 12:50 A jogszabály a fegyver VISELÉS-ről szólt.
...
Erről az egészről a Gvass1 által sokszor mutatott mém jut eszembe.
Amiben a BM büszkélkedik, hogy ezen a téren nem támogatott semmilyen liberalizációt.
Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.02.21. 12:52 Kép
Köszönöm.
Mentem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ VIDEÓ! Amikor néhol zseniális, néhol meg elbäszott pisztolyokkal van dolgod, akkor ilyen hosszú videó lesz.
HS (Springfield Armory) Echelon Full Size és Compact pisztolyok

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... isztolyok/

és

https://www.fegyvervideo.hu/hs-springfi ... isztolyok/

Kép
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2025.02.21. 12:00 A “herélés” szót olvasva azért ösztönösen összerándult bennem valami… meggyőző érv lehetett :?

Papnak, tanulónak, hajdúnak, vagy parasztnak érzed magad?🤔🤣
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok!

Azt ugye mindenki tudja, hogy finn mesterlövészek a dzseki alatt tartják a lőszert, hogy minding ugyanoda hordjon? ;) 8-) Mert a lópor egési sebessege függ a löszer hőnerséklettől.

Finn mesterlövészeket sajnos nem ismerek, de elegszer láttam aggódni dinamikus lövőket ( egyszer sajnos a a tükörben is :roll: )hogy a kicentizett “töltött” lőszerüknél “meglesz-e a poverfakgot”. mert rekkenő hőségben, augusztusban mertem le, és késő ősszel a versenyen egészen hűvös volt. (A PF az a lövedéktömeg es a sebesség szorzata, magyarul inpulzus - csak idióta angolszász mertékegységekben kifejezve. ) Saját szememnel láttam embert hungarocell tortásdoboztal - hogy a “lőszer ne hüljön ki “ :? Mi ez? Marhaság , vagy alaposság? A találgatás helyett - teszt. 8-)

Sziluett lövőként szoktam pisztollyal lőni 100 meterre -egy kis számolassal egyutal megnéztem, hogyan változik a lövedék esése (eltalálom-e a vasat, hátha éppen azon a pár cdntin múlik), és energiája (mennyi kraftot veszítek hidegben, amitől rosszabbul borul a cél. ) a hőmerséklet függvényében.

Módszertan:
1 adag frissen töltött .38 Soeciál lőszer 2 órán keresztül nélyhűtőben fagyasztva - utána két jégakku között utazott a lőterre
IMG_2698.jpeg
Kétlem, hogy meglenne a -18 fok, de jó hideg volt, az biztos.

Egy masik adag az utcán hűtve - fagypont körül volt kint. Kegyen közel nulla.

A harmadik adag a szívem fölött, mellény és dzekinalatt melegítve. Kétlem, hogy pontosan felvette volna Petya357 36,6 fokos hőmérsékletet, de jó meleg volt. Ezzel - a keblemmel - szimuláltuk a nyár derekát :lol:
IMG_2701.jpeg
A sebessegek és a lövedék súly mind mert ertékek, a ballisztikus koefficiens guglizva, a többi ballisztikus kalkulátorral illetve Excellel számolva.
IMG_2717.jpeg

Eredmény : igenis múlhat a Power Faktor a hőmersékleten! Ezzel a lőszerrel amivel szoktam lőni a minuszokban már simán kizárhatnának egy rangos IDPA versenyről , ahol van kronó. A megoldás véleményem szerint nem a tortass dobozzal való szórakozás, hanem nem sz.rakodni , és picivel erősebbre tölteni, hogy hidegben is tuti biztosan meglegyen a faktor. Piros színt kapott

25 meternél szinte kimutathatatlan a lövedek esése - dinamikus sportokban semmi hatása sincs a pontosságra, pontlöveszetben - ha nem vagy olimpikon -ott is mindegy.

Mi van a sziluettel? Esés es energia. Ezeket vizsgáltam. annyit csaltam, hogy ez a torkolat mellett mert energia, nem a célnál - de a különbség a távolsággal csak nő. 40 zsuzsi - általaban véve nem túl sok, de azét nem is kevés. Igen, akar múlhat ezen is egy fém cél borulása - ritkán. “Talán” .legyen sárga.

A lóvedek esésé - közelre 25, 50 meter - mibdegy. De 75 és föleg szaz meteren már nem. 5, söt 10 centi - ez sokat számít, nem központos találat esetén jelentheti a különbséget a hit és a miss között. Egy közel félméteres magasságú celnál (kos - az áll 100 meteren) 10 centi már nem vicc, sokat számít.

Nyilván ez csak egy gyors, tudományos igényességet nélkülözó teszt, egyetlen egy fajta lőszerrel - de azért a lényeg így is elég jól látszik.

Köszönet brh562nek a mai - ad hoc - lőtér használati lehetőségért, és Gabor64 és Fortitu fórumtársaknak , hogy segítettek tesztelni!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.22. 19:16 Sziasztok!

Azt ugye mindenki tudja, hogy finn mesterlövészek a dzseki alatt tartják a lőszert, hogy minding ugyanoda hordjon? ;) 8-) Mert a lópor egési sebessege függ a löszer hőnerséklettől.

Finn mesterlövészeket sajnos nem ismerek, de elegszer láttam aggódni dinamikus lövőket ( egyszer sajnos a a tükörben is :roll: )hogy a kicentizett “töltött” lőszerüknél “meglesz-e a poverfakgot”. mert rekkenő hőségben, augusztusban mertem le, és késő ősszel a versenyen egészen hűvös volt. (A PF az a lövedéktömeg es a sebesség szorzata, magyarul inpulzus - csak idióta angolszász mertékegységekben kifejezve. ) Saját szememnel láttam embert hungarocell tortásdoboztal - hogy a “lőszer ne hüljön ki “ :? Mi ez? Marhaság , vagy alaposság? A találgatás helyett - teszt. 8-)

Sziluett lövőként szoktam pisztollyal lőni 100 meterre -egy kis számolassal egyutal megnéztem, hogyan változik a lövedék esése (eltalálom-e a vasat, hátha éppen azon a pár cdntin múlik), és energiája (mennyi kraftot veszítek hidegben, amitől rosszabbul borul a cél. ) a hőmerséklet függvényében.

Módszertan:
1 adag frissen töltött .38 Soeciál lőszer 2 órán keresztül nélyhűtőben fagyasztva - utána két jégakku között utazott a lőterre
IMG_2698.jpeg
Kétlem, hogy meglenne a -18 fok, de jó hideg volt, az biztos.

Egy masik adag az utcán hűtve - fagypont körül volt kint. Kegyen közel nulla.

A harmadik adag a szívem fölött, mellény és dzekinalatt melegítve. Kétlem, hogy pontosan felvette volna Petya357 36,6 fokos hőmérsékletet, de jó meleg volt. Ezzel - a keblemmel - szimuláltuk a nyár derekát :lol:

IMG_2701.jpeg

A sebessegek és a lövedék súly mind mert ertékek, a ballisztikus koefficiens guglizva, a többi ballisztikus kalkulátorral illetve Excellel számolva.

IMG_2717.jpeg

Eredmény : igenis múlhat a Power Faktor a hőmersékleten! Ezzel a lőszerrel amivel szoktam lőni a minuszokban már simán kizárhatnának egy rangos IDPA versenyről , ahol van kronó. A megoldás véleményem szerint nem a tortass dobozzal való szórakozás, hanem nem sz.rakodni , és picivel erősebbre tölteni, hogy hidegben is tuti biztosan meglegyen a faktor. Piros színt kapott

25 meternél szinte kimutathatatlan a lövedek esése - dinamikus sportokban semmi hatása sincs a pontosságra, pontlöveszetben - ha nem vagy olimpikon -ott is mindegy.

Mi van a sziluettel? Esés es energia. Ezeket vizsgáltam. annyit csaltam, hogy ez a torkolat mellett mert energia, nem a célnál - de a különbség a távolsággal csak nő. 40 zsuzsi - általaban véve nem túl sok, de azét nem is kevés. Igen, akar múlhat ezen is egy fém cél borulása - ritkán. “Talán” .legyen sárga.

A lóvedek esésé - közelre 25, 50 meter - mibdegy. De 75 és föleg szaz meteren már nem. 5, söt 10 centi - ez sokat számít, nem központos találat esetén jelentheti a különbséget a hit és a miss között. Egy közel félméteres magasságú celnál (kos - az áll 100 meteren) 10 centi már nem vicc, sokat számít.

Nyilván ez csak egy gyors, tudományos igényességet nélkülözó teszt, egyetlen egy fajta lőszerrel - de azért a lényeg így is elég jól látszik.

Köszönet brh562nek a mai - ad hoc - lőtér használati lehetőségért, és Gabor64 és Fortitu fórumtársaknak , hogy segítettek tesztelni!
Ez megint tanulságos volt!

És a zsebre rakott, testmeleg lőszer egy olcsó, kézenfekvő megfejtés!
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Sziasztok, milyen tavcsovet ajalanatok .22lr puskara. Versenyszamok 50m precizios es 150m precizos. Max 200e forintig. Nagyitas 6-24. Evi 3-4 verseny semmi tobb.
Tokmányos Lomposzaurusz
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

Vizimalac írta: 2025.02.22. 19:45 Sziasztok, milyen tavcsovet ajalanatok .22lr puskara. Versenyszamok 50m precizios es 150m precizos. Max 200e forintig. Nagyitas 6-24. Evi 3-4 verseny semmi tobb.
alitactical westhunter
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.02.22. 19:36 Ez megint tanulságos volt!

És a zsebre rakott, testmeleg lőszer egy olcsó, kézenfekvő megfejtés!
Köszi. :oops:

Szerintem is - sok sportágban, ill vadaszoknak, mesterlövészeknek is ahol fontos a pontosság- tök jó megoldás a zsebre vágás.

Dinamikus lövőknek sajnos nem. Amikor kiveszik a 8 lőszert kronóhoz, azt - jellemzően már az első pályán -az öveden található tárakból kell kivenni, legalább kettőből. Ezt még csak-csak lehetne zsebben tartani. A mintát bezacskózzák, elviszik. Kb úgy kell elképzelni, mint a dopping kontroll vizelet minta vétele az Olimpián - csak higiénikusabb :lol:

De utána az egyik “pálya” a kronó. Amikorvodaér a squad, akkor elkerik a fegyveredet, és abból adjàk le a lövéseket. Emíatt van, aki már félóra múlva ér oda, de van , akinek csak fél nap múlva mérik. Ahogy kiadja a pályabeosztás és squad rotáció. Addig a lőszer ott csücsül kürtéren, kis feliratozott zacskóban. Lutri. Biztosabb kicsit erősebb lőszert használni. :roll:
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Vizimalac írta: 2025.02.22. 19:45 Sziasztok, milyen tavcsovet ajalanatok .22lr puskara. Versenyszamok 50m precizios es 150m precizos. Max 200e forintig. Nagyitas 6-24. Evi 3-4 verseny semmi tobb.
Szia!

Na, hogy ment az 50m-es verseny? Mesélj! 8-)

Arra, amit leírtál, Valami ilyesmit ajánlok:
https://vadkacsashop.hu/vortex-92/vorte ... m-es-tubus

Vagy ugyanaz 5-20 tartományban. A 44 mm lencse elég, úgysem fogsz sötétben lőni

Arra figyelj hogy -
- A parallaxis állítható legyen! A fix parallaxis vadaszoknak , meg AR-el , AKval kommandózni tök jó, de preciziós célokra - legalábbis azon a szinten ahogy Te lősz (qrvajól, láttam!) teljességgel alkalmatlan, korlátozni fog

- a tornyokat lehessen kézzel állítani. A vadasz távcsöveket, az egymilliósokat is -gyakran csak egy kupakot letekerve lehet állítani, es belöves után örokké úgy hagyni. Neked viszont rendszeresen kell majd állítani, sportágtól, távtól függően, belövés után is!

- szállkereszt lehetőleg legyen finom, vékony. Ez vadászni sajnos alkalmatlan, célbalöni viszont kívánatos
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

és a hideg időben besűrűsödő levegő ellenállásáról még nem is esett szó (merhogy pészervéegyenlőenszererszerté, kb 30 fokkal hidegebb idő kb 10%-kal sűrűbb gázt eredményez)
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.22. 20:14 Szia!

Na, hogy ment az 50m-es verseny? Mesélj! 8-)
Szia, hat a verseny egy katasztrofa volt:) Mivel a precizios puska loveszetben nincs versenygyakorlatom, azt gondoltam es ugy szamoltam, hogy egyesevel toltve beleferek az idobe. Hat nem fertem bele:) Raadasul az egyesevel valo toltes miatt, minden lovesnel fogast valtottam. Erzesem szerint siettem, de kivulrol nezve lassu es korulmenyes voltam. 8 percnel a 10 es 20 meterel vegeztem. Amikor szoltak, hogy meg ket perc van, akkor tartottam a 30 meter utolso lovesenel. Ez utan konkretan ahogy a szalkereszt celon volt lottem, kihajtottam a belem de az utolso negy loves lemaradt:) Az egyertelmu, hogy a tavcsovem nem alkalmas ilyesmire. Tarazni kell! A legtavolabbi cellal kell kezdeni. Meg meg sok egyeb mozzanatra is feny derult. A kovetkezo verseny aprilisban lesz, addig be kell loni a joszagot minden tavra.
Erre a versenyre azert mentem, hogy megtapasztaljam milyen is ez a loveszet. Erre szamitottam ami tortent, balf@szkodasra (de minden pillanatban mosolyan az arcomon), a felesegem is hasznos tanacsokkal latott el a verseny utan, mert vegignezte ahogy szerencsetlenkedem es latta a tobbi loveszt is.
Egy biztos, nagyon elveztem! Loni fogom maskor is ezt a szamot. Egy megfelelo tavcso kell es gyakorlas. Sajnos csak 25 meteres loter all rendelkezesemre:(
Tokmányos Lomposzaurusz
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Vizimalac írta: 2025.02.23. 14:28 Szia, hat a verseny egy katasztrofa volt:) Mivel a precizios puska loveszetben nincs versenygyakorlatom, azt gondoltam es ugy szamoltam, hogy egyesevel toltve beleferek az idobe. Hat nem fertem bele:) Raadasul az egyesevel valo toltes miatt, minden lovesnel fogast valtottam. Erzesem szerint siettem, de kivulrol nezve lassu es korulmenyes voltam. 8 percnel a 10 es 20 meterel vegeztem. Amikor szoltak, hogy meg ket perc van, akkor tartottam a 30 meter utolso lovesenel. Ez utan konkretan ahogy a szalkereszt celon volt lottem, kihajtottam a belem de az utolso negy loves lemaradt:) Az egyertelmu, hogy a tavcsovem nem alkalmas ilyesmire. Tarazni kell! A legtavolabbi cellal kell kezdeni. Meg meg sok egyeb mozzanatra is feny derult. A kovetkezo verseny aprilisban lesz, addig be kell loni a joszagot minden tavra.
Erre a versenyre azert mentem, hogy megtapasztaljam milyen is ez a loveszet. Erre szamitottam ami tortent, balf@szkodasra (de minden pillanatban mosolyan az arcomon), a felesegem is hasznos tanacsokkal latott el a verseny utan, mert vegignezte ahogy szerencsetlenkedem es latta a tobbi loveszt is.
Egy biztos, nagyon elveztem! Loni fogom maskor is ezt a szamot. Egy megfelelo tavcso kell es gyakorlas. Sajnos csak 25 meteres loter all rendelkezesemre:(
Hajrá! 8-) Örülök, hogy ennyire tetszett!

És képzeld el, egy csaj meg így is meglőtte 12 percen belül a maximális 650 körös pontszámot. 50-ból 50 db hibátlan találat ilyen kevés idő alatt. Miatta vitték le a kiemelt versenyeken pl OB 12-röl 10 percre a szintidőt - hogy legyen tétje. Vért hugyozva is 3 versenyből csak 2-szer fértem bele az időbe, pedig mindig 12 volt rá, és nem 10. :o

Mindenképpen gyakorolni kell. 50 méter nagyon sok lőtéren van, keresni kell egyet ahol normálisak és gyakorolni. Nálam is rajta van a listán, csak mist kicsit mások a prioritások.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Petya357 írta: 2025.02.22. 19:55 Köszi. :oops:

Szerintem is - sok sportágban, ill vadaszoknak, mesterlövészeknek is ahol fontos a pontosság- tök jó megoldás a zsebre vágás.
Én ha már nem csak papírvadász lennék, elvégezném pont ugyanezt a tesztet azzal a lőszerrel, amire a puska+távcső kombó be van lőve.
Csak feltételezés, de nem tartom kizártnak, hogy a kifejezetten vadászatra gyártott, egyébként is általában drága vagy qrvadrága lőszereket már eleve olyan lőporral szerelik, ami konzisztensebb teljesítményt ad le mondjuk -20 és +40 fok között. (Már ha egyáltalán van ilyen)
De ez csak feltételezés, ezért lásd 1. mondat, ezt a kísérletet tényleg érdemes elvégeznie minden vadásznak a saját szettjéve. Sajnos azt is tudjuk, hogy az átlag vadász lőteljesítménye 1 doboz lőszer / év, vagy kevesebb.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

TotoHU írta: 2025.02.23. 16:09 Én ha már nem csak papírvadász lennék, elvégezném pont ugyanezt a tesztet azzal a lőszerrel, amire a puska+távcső kombó be van lőve.
Csak feltételezés, de nem tartom kizártnak, hogy a kifejezetten vadászatra gyártott, egyébként is általában drága vagy qrvadrága lőszereket már eleve olyan lőporral szerelik, ami konzisztensebb teljesítményt ad le mondjuk -20 és +40 fok között. (Már ha egyáltalán van ilyen)
De ez csak feltételezés, ezért lásd 1. mondat, ezt a kísérletet tényleg érdemes elvégeznie minden vadásznak a saját szettjéve. Sajnos azt is tudjuk, hogy az átlag vadász lőteljesítménye 1 doboz lőszer / év, vagy kevesebb.
Valóban vannak porok amik direkt erre vannak optimalizálva , pl a Vihtavuori katalógusban is - de csodák azért nincsenek. A kémia az kémia, a fizika az fizika. Lassabban fog égni fagyban, az egészen biztos, de mennyivel? Tesztelni kell.

A jó hír, hogy sokan úgysem tudnak elég jól lőni, hogy ilyen úri huncutságok számítsanak :lol: közelre pedig ténykeg mindegy, még Vaszilij Zajcevnek is mindegy. :lol: zsebre vágni pedig ingyen van, és működik.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Kevesen értékelik nálam nagyobbra a Glock márkát. De amit az utóbbi 1-2 évben "újdonságként" kihoznak, attól sajnos nem lett libabőrös a felkarom...
Vadászoknak szánva: GLOCK Hunter Edition

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/vasasz ... r-edition/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ CIKK! Mikor NE lőj? – Reaktív videós lőkiképzés

https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/mikor ... okikepzes/

Kép
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.02.26. 06:26 ÚJ CIKK! Mikor NE lőj? – Reaktív videós lőkiképzés

Kép
Jó cikk. Grat a fejlesztett rendszerhez!
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.02.26. 16:24 Jó cikk. Grat a fejlesztett rendszerhez!
Szia,

Koszi!

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

gvass1 írta: 2025.02.26. 06:26 ÚJ CIKK! Mikor NE lőj? – Reaktív videós lőkiképzés
“Szerintem egyébként a találatértékelésen kívül ez a rendszer alkalmas lehet gázpisztolyos védekezés gyakorlására is (csak arra nincsen fizetőképes kereslet).” - Még inkább pedig: gumis fegyverrel gyakorlásra. (Az első találkozásom a rendszerrel egy Atlas G-Shot 4matic-kal a kezemben történt.)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Keltec PR57, végre megujjazhattam!
#IWA2025
Resizer_17406543466761.jpg
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Zseniális találmány, régóta ez a SAS versenyek legélvezetesebb része!! :)

"A pályákat kézben tartott, készenléti helyzetben mellkas elé húzott szubkompakt műanyag tokos 9 mm Luger kaliberű pisztollyal oldottam meg (vagy rontottam el). A tokból rántás a helyzetek jelentős részében már lassú lett volna, és a szituációk nagy része eleve olyan, hogy a lövés kiváltása előtt már úgyis elővette volna a helyszínen levő a fegyvert."

Gyakorolni kell. ;)

Mi inkább csak ráfogunk a tokban lévő fegyverre, rántani akkor rántunk, ha lőni kell.
De ez nyilván előzetes megbeszélés kérdése.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.02.27. 12:46 Zseniális találmány, régóta ez a SAS versenyek legélvezetesebb része!! :)

"A pályákat kézben tartott, készenléti helyzetben mellkas elé húzott szubkompakt műanyag tokos 9 mm Luger kaliberű pisztollyal oldottam meg (vagy rontottam el). A tokból rántás a helyzetek jelentős részében már lassú lett volna, és a szituációk nagy része eleve olyan, hogy a lövés kiváltása előtt már úgyis elővette volna a helyszínen levő a fegyvert."

Gyakorolni kell. ;)

Mi inkább csak ráfogunk a tokban lévő fegyverre, rántani akkor rántunk, ha lőni kell.
De ez nyilván előzetes megbeszélés kérdése.
A pontosság kedvéért. Nem volt soha része versenynek ilyen pálya.
WildBear23
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2025.02.27. 12:53 A pontosság kedvéért. Nem volt soha része versenynek ilyen pálya.
Igen, köszönöm a kiigazítást; ez az "örömlövészet" volt a verseny után.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.02.27. 12:06 Keltec PR57, végre megujjazhattam!
#IWA2025
Milyenek az első élő benyomások?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.02.27. 14:10 Milyenek az első élő benyomások?
Kéne.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.02.27. 15:59Kéne.
Persze, nekünk hivatalból minden _is_ kéne. :-) - De egyébként?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.02.27. 12:53 A pontosság kedvéért. Nem volt soha része versenynek ilyen pálya.
+1

Azt, hogy a gyártó jófejségből alkalomadtán megengedi a koszos civileknek, hogy kipróbálják a fejlesztést, nem sportverseny részeként történik. Logisztikai okokból van, hogy ugyanazon a napon nyílik ilyen lehetőség, mert az emberek gyakran vidékről utaznak, és valami más mellé kell szervezni.

A másik dolog, ami megtévesztő lehet - Magyarországon a való életben nagyon kevés embernek van önvédelmi maroklőfegyvere. A kipróbálók szükségszerűen a sportlövők közül kerülhetnek ki - mert másnak egyszerűen nincs maroklőfegyvere. De attól még a reaktív videó = nem sport.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.02.27. 16:38 Persze, nekünk hivatalból minden _is_ kéne. :-) - De egyébként?
Döbbenetesen könnyű, és viccesen laza szétszedni is. És nem szirénáztak érte😅
brh562
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.02.27. 18:08 Döbbenetesen könnyű, és viccesen laza szétszedni is. És nem szirénáztak érte😅
ezt láttad ? vélemény?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2025.02.27. 22:11 ezt láttad ? vélemény?
Elődeivel lőttem is, cikk+videó is volt róla:

http://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok ... rototipus/

Ez az EnforceTac-on volt kint, IWA-n nem.
brh562
Veterán
Veterán

https://japex.sk/detail.php?product=83

ez itthon beiratható ?:)
WildBear23
Veterán
Veterán

brh562 írta: 2025.02.28. 15:37 https://japex.sk/detail.php?product=83

ez itthon beiratható ?:)
Már be is írtad a fórumba. ;)

Amúgy mi vele a gond azon kívül, hogy nem vadásziasch..?
Rövid?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.02.28. 16:45
Amúgy mi vele a gond azon kívül, hogy nem vadásziasch..?
Rövid?
Hát, ez pont elég gond.. ha nincs nem a 45 cm akkor sajnos nem megy a Kettner zoknihoz. Megvan?
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.02.28. 17:31 Hát, ez pont elég gond.. ha nincs nem a 45 cm akkor sajnos nem megy a Kettner zoknihoz. Megvan?
Megvan, 89 centi, csak félbehajtható.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.02.28. 19:54 Megvan, 89 centi, csak félbehajtható.
A csőnek kell negyvenötcentisnek lennie! Az megvan?
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.02.28. 20:14 A csőnek kell negyvenötcentisnek lennie! Az megvan?
Sajnos csak ÁFÁ-val.. :-/
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.02.28. 21:39 Sajnos csak ÁFÁ-val.. :-/
Rendes ember - sportember

Akkor nem vadász lesz, hanem ….rapid shooter vagy söretes gyorskombinált sportoló. A harminc centi csak megvan? ;)

Egyébként sörétesnél ilyen extrém rövid csőhossznál nem tudom, mi történik, de szerintem - semmi jó. :roll: Irreálisan, aránytalanul hangos, zavaróan nagy tűzgömb, és a szórás nem centiméterben, hanem méterben kifejezhető értéket mutat - erre számítanék
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.28. 22:03 Rendes ember - sportember

Akkor nem vadász lesz, hanem ….rapid shooter vagy söretes gyorskombinált sportoló. A harminc centi csak megvan? ;)

Egyébként sörétesnél ilyen extrém rövid csőhossznál nem tudom, mi történik, de szerintem - semmi jó. :roll: Irreálisan, aránytalanul hangos, zavaróan nagy tűzgömb, és a szórás nem centiméterben, hanem méterben kifejezhető értéket mutat - erre számítanék
És percekig csak vigyorogsz, mint akit b.szni visznek😂

Kép

http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/shorty-shoty/
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Nyomozóknak polizeipistole-ként már rendszeresítették egy német Landespolizeinál, de most először van kint civil piacra dobva a HK SFP9CC OR...azonban mi kerül ezen 1029 euróba...?

Azaz kb. 250 euróval drágább, mint egy G43X és 100+ euróval drágább, mint a SIG P365, pedig azt Amerikából kell hozni!
hk sfp9cc or.jpg
hk sfp9cc or.jpg (30.81 KiB) Megtekintve 10270 alkalommal
#iwa2025
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Opos Venator aus Österreich.

krvdrg hi-end forgócsöves csodapisztoly, full acél.

#iwa2025
Resizer_17408265455541.jpg
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.01. 11:57 Opos Venator aus Österreich.

krvdrg hi-end forgócsöves csodapisztoly, full acél.

#iwa2025

Resizer_17408265455541.jpg
Hogyé'?
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

gvass1 írta: 2025.02.28. 22:16 És percekig csak vigyorogsz, mint akit b.szni visznek😂

Kép

http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/shorty-shoty/
Azóta egy fegyverbolt páncéljában porosodik szegény Remington, a váltócsővel (és sok más jósággal) együtt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.01. 14:11Hogyé'?
3k+
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.01. 17:573k+
Van szívük... :o
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.03.03. 10:35 (Fél)OFF
Fiatal felnőtt korom egyik nagy felismerése volt, hogy miközben egyre nehezebb megfelelni a HR kismillió szűrőjének - első szűrő: huszonéves és harmincas kiscsajok előítéletei és nünükéi -, az emberek többsége mégsem ott dolgozik, ahol beválna. - Annyira meg akarják találni az alkalmas munkaerőt, hogy a nehéz felvételivel befagyasztják azt a mozgást, ami ezt elősegítené. Sokan tudják önmagukról, hogy alkalmatlanok a pozíciójukra, szívnak ők, szívnak a feletteseik, szívnak az ügyfeleik, ha vannak szívnak a beosztottjaik, de eldöcög a szekér, jön a fizu, és inkább maradnak, mert váltani nem egyszerű. Péntek este pedig leisszák a rossz lelkiismeret és a kudarcok okozta stresszt, meg önmagukat. (Én is.)
A még lelkiismeretlenebb karrieristák pedig átblöffölik magukat minden akadályon.
A végeredmény? Megírtad.

De akkor mutatok egy kivételt:
iwa2025 szuperkonnyu lever action+csaj.jpg
iwa2025 szuperkonnyu lever action+csaj.jpg (47.31 KiB) Megtekintve 9245 alkalommal
Elsőre azt gondolnád, hogy a szőke török hölgy is csak egy humán dekoráció, mint a kint levő társainak 90+%-a.

Ehhez képest a kiállított 2300 gramm alatti tömegű Lever Action .44 Magnum puska vonatkozásában tökéletesen szakszerű válaszokat adott az anyaghasználatra vonatkozóan, hogy hogyan érték el ezt a tömeget, és láthatóan képben volt az angol nyelvű szakkifejezéseket illetően is.

Az ő szemszögéből milyen felháborító lehet a kint levő többi hülyepicsa kategóriás dekoráció.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.03. 10:41 De akkor mutatok egy kivételt:

iwa2025 szuperkonnyu lever action+csaj.jpg

Elsőre azt gondolnád, hogy a szőke török hölgy is csak egy humán dekoráció, mint a kint levő társainak 90+%-a.

Ehhez képest a kiállított 2300 gramm alatti tömegű Lever Action .44 Magnum puska vonatkozásában tökéletesen szakszerű válaszokat adott az anyaghasználatra vonatkozóan, hogy hogyan érték el ezt a tömeget, és láthatóan képben volt az angol nyelvű szakkifejezéseket illetően is.

Az ő szemszögéből milyen felháborító lehet a kint levő többi hülyepicsa kategóriás dekoráció.
Elveszed feleségül...? :-D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.03. 10:45 Elveszed feleségül...? :-D
Már nős vagyok, 10 éve, csaxólok.

(Nyilván, ha 15 évvel fiatalabb lennék...ez a csaj akkor sem állna szóba velem:-))
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

Sziasztok!

Van esetleg valakinek bejáratott csehországi fegyverimport vonala? (Egy fegyver miatt nem állnék neki az engedélyeknek.)

Kösözönöm!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

smith15 írta: 2025.03.03. 10:57 Sziasztok!

Van esetleg valakinek bejáratott csehországi fegyverimport vonala? (Egy fegyver miatt nem állnék neki az engedélyeknek.)

Kösözönöm!
Írtam privit.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.03. 10:57 Már nős vagyok, 10 éve, csaxólok.

(Nyilván, ha 15 évvel fiatalabb lennék...ez a csaj akkor sem állna szóba velem:-))
De legalább van önkritikád. :-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

sodoma írta: 2025.03.03. 11:08 Mert nagyrészük pénzmosoda. Sztem.

Ugyan.
Egy pár10 fős, esetleg családi gyártó ugyan mit mosna pénzt?

Ezek nem a sokszáz vagy sokezerfős, főleg állami megrendelésekben érdekelt konglomerátumok!*

Egyszerűen a belekényelmesedés, az ambíció hiánya és a lustaság. A havi pénz megvan, a cég stabil 30-40-60 éve, minek változtassunk. (Például mert jönnek a törökök és lenyomnak.)

---

*ellenpélda a CZ-csoport (Colt, Dan Wesson, Sallerbéla, Magtech, Taurus, Rossi, CBC, Spohr, stb. anyámkínja), amely mára akkorára nőtt, hogy felfoghatatlan, mégis állandóan pörögnek új dolgokon, kifejezetten műszaki embereket hoznak el sajtótájékoztatóra, és kiállítóként a pult mögött szakemberek állnak, szakszerű válaszokat adnak, apróra szedik a fegyvert, minden elmagyaráznak.
Poresz
Veterán
Veterán

Ezt most fejtsük meg:
MSSz rajtengedély 2025.png
Ezt kiállították, érvényes, de a státusza nem "Kiállított", hanem csak "Kérelmezett".
Ami biztos, hogy nincs nálam a plasztikkártya.
Nem is lehet, mert most pénteken (febr. 28.) adtam oda a díját az egyesület elnökének. Hát, most találkoztunk.
Január 21-én kértem meg az elnököt, hogy igényelje nekem: 31-ére akár végezhettek is az adminisztrációval.
Akkor ez most… Él?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.03.03. 22:36 Ezt most fejtsük meg:
Ezt kiállították, érvényes, de a státusza nem "Kiállított", hanem csak "Kérelmezett".
Nem is lehet, mert most pénteken (febr. 28.) adtam oda a díját az egyesület elnökének. Hát, most találkoztunk.
Január 21-én kértem meg az elnököt, hogy igényelje nekem: 31-ére akár végezhettek is az adminisztrációval.
Akkor ez most… Él?
Annyira igen, hogy nem barna könyv ugrató a szitu, de amíg nincs meg a kártyád, ne menj fegyvert beíratni. Nem fog menni.
WildBear23
Veterán
Veterán

Akkor ez most… Él?
Hívd fel őket!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Akkor ez most… Él?
Ez még nem érvényes. Folyamatban van. Majd ha kiállítják, csak akkor lesz értelmezhető a (leendő) érvényességi dátum.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Akkor ez most… Él?
Ne aggódj Poresz, mindjárt utána nézek, hogy mi a pontos helyzet.
Tokmányos Lomposzaurusz
Poresz
Veterán
Veterán

Vizimalac írta: 2025.03.04. 08:29 Ne aggódj Poresz, mindjárt utána nézek, hogy mi a pontos helyzet.
Köszönöm.
Szerencsére aggodalomra nincs okom, mert legfeljebb versenyen kívül mókázom hétvégén. Nem lövöm meg kétszer ugyanazt a minősítést. Tele fogom sírni a kispárnát.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.03.04. 09:37 Köszönöm.
Szerencsére aggodalomra nincs okom, mert legfeljebb versenyen kívül mókázom hétvégén. Nem lövöm meg kétszer ugyanazt a minősítést. Tele fogom sírni a kispárnát.
Nem tudlak hívni. Esetleg hívjál fel, elmondom mi a helyzet.
Tokmányos Lomposzaurusz
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: slavau »

Egyébként csak nálam az új MSSZ oldalon csak az egyesület és a versenyengedély van, de a minősítések, eredmények és sportorvosi nincsenek?
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

slavau írta: 2025.03.04. 22:34 Egyébként csak nálam az új MSSZ oldalon csak az egyesület és a versenyengedély van, de a minősítések, eredmények és sportorvosi nincsenek?
Így van nálam is, teljesen értékelhetetlen az egész.
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: slavau »

pogessor írta: 2025.03.04. 22:45 Így van nálam is, teljesen értékelhetetlen az egész.
Legalább még nem törölték a régi oldalt, bár valaminek módosították az ID-t.
Valószínűleg azért, hogy bonyolultabb legyen átvinni az adatokat.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ VIDEÓ! Brno, Csehország – Látogatás az Alfaproj ÚJ fegyverboltjában!

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... boltjaban/

és

https://www.fegyvervideo.hu/brno-csehor ... boltjaban/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

A SedóKettőKompakt koncepciója megtetszett egy másik cseh cégnek is:
Arma Zeka AZ-P1 Vigil önvédelmi/sportpisztoly

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/arma-z ... tpisztoly/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok!

Holnap, 10:00-kor lesz az MDLSZ éves közgyűlése. Akinek van mandátuma - ne felejtsetek eljönni, es szavazni.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Még mindig szkeptikus vagyok ezzel a projekttel kapcsolatban, de Viktor nagyon ügyesen nyilatkozott, és valóban le is tudtak itt tenni valamit az asztalra.
brh562
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.08. 15:41 Sziasztok!

Holnap, 10:00-kor lesz az MDLSZ éves közgyűlése. Akinek van mandátuma - ne felejtsetek eljönni, es szavazni.
bakker most nézem holnap nem tudok ott lenni :( sorry :)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Egy használt, de kifogástalan állapotban lévő és működő CZ75 (Tanfoglio/Jericho) tárnak mi a reális ára?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.03.09. 15:52 Egy használt, de kifogástalan állapotban lévő és működő CZ75 (Tanfoglio/Jericho) tárnak mi a reális ára?
1000-1500 czk újonnan a cseheknél.

Sztem használtan 10e Ft környéke lehet reális.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.03.09. 16:45 1000-1500 czk újonnan a cseheknél.

Sztem használtan 10e Ft környéke lehet reális.
Akkor 5 db 200 euróért már túlzás.

Köszi!
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.03.11. 12:29 Bingo!

Hogy Nagant vagy TT meg nem mondom. De az tuti, hogy mindkét kezében van valami ami durran, és vélhetően alaposan ki is van képezve a “macedón” lőtechnikára - mindkét kézből párhuzamosan , pontosan es gyorsan lőni. Akkoriban ez volt a módi - amolyan balkán reload.

Kép

Only truly skillful shooters could shoot from two barrels at once. This method involves the use of two pistols of similar parameters, which are held in outstretched hands. Such a technique requires accuracy and remarkable physical strength. The fire is often carried out in the direction of movement, which imposes even more responsibility on the shooter, but also protects him from enemy attacks.

The hands are kept parallel to each other during shooting in Macedonian style. Sometimes interlocked with both thumbs for better balance and accuracy. The advantage of this method is a double increase in the firepower of one shooter. If the fingers are locked, then the recoil from the shot is slightly reduced. The disadvantages include the increased reload time of two weapons at once and low firing accuracy.
Válasz küldése