Sziasztok!
Azt ugye mindenki tudja, hogy finn mesterlövészek a dzseki alatt tartják a lőszert, hogy minding ugyanoda hordjon?

Mert a lópor egési sebessege függ a löszer hőnerséklettől.
Finn mesterlövészeket sajnos nem ismerek, de elegszer láttam aggódni dinamikus lövőket ( egyszer sajnos a a tükörben is

)hogy a kicentizett “töltött” lőszerüknél “meglesz-e a poverfakgot”. mert rekkenő hőségben, augusztusban mertem le, és késő ősszel a versenyen egészen hűvös volt. (A PF az a lövedéktömeg es a sebesség szorzata, magyarul inpulzus - csak idióta angolszász mertékegységekben kifejezve. ) Saját szememnel láttam embert hungarocell tortásdoboztal - hogy a “lőszer ne hüljön ki “

Mi ez? Marhaság , vagy alaposság? A találgatás helyett - teszt.
Sziluett lövőként szoktam pisztollyal lőni 100 meterre -egy kis számolassal egyutal megnéztem, hogyan változik a lövedék esése (eltalálom-e a vasat, hátha éppen azon a pár cdntin múlik), és energiája (mennyi kraftot veszítek hidegben, amitől rosszabbul borul a cél. ) a hőmerséklet függvényében.
Módszertan:
1 adag frissen töltött .38 Soeciál lőszer 2 órán keresztül nélyhűtőben fagyasztva - utána két jégakku között utazott a lőterre
Kétlem, hogy meglenne a -18 fok, de jó hideg volt, az biztos.
Egy masik adag az utcán hűtve - fagypont körül volt kint. Kegyen közel nulla.
A harmadik adag a szívem fölött, mellény és dzekinalatt melegítve. Kétlem, hogy pontosan felvette volna Petya357 36,6 fokos hőmérsékletet, de jó meleg volt. Ezzel - a keblemmel - szimuláltuk a nyár derekát
A sebessegek és a lövedék súly mind mert ertékek, a ballisztikus koefficiens guglizva, a többi ballisztikus kalkulátorral illetve Excellel számolva.
Eredmény : igenis múlhat a Power Faktor a hőmersékleten! Ezzel a lőszerrel amivel szoktam lőni a minuszokban már simán kizárhatnának egy rangos IDPA versenyről , ahol van kronó. A megoldás véleményem szerint nem a tortass dobozzal való szórakozás, hanem nem sz.rakodni , és picivel erősebbre tölteni, hogy hidegben is tuti biztosan meglegyen a faktor. Piros színt kapott
25 meternél szinte kimutathatatlan a lövedek esése - dinamikus sportokban semmi hatása sincs a pontosságra, pontlöveszetben - ha nem vagy olimpikon -ott is mindegy.
Mi van a sziluettel? Esés es energia. Ezeket vizsgáltam. annyit csaltam, hogy ez a torkolat mellett mert energia, nem a célnál - de a különbség a távolsággal csak nő. 40 zsuzsi - általaban véve nem túl sok, de azét nem is kevés. Igen, akar múlhat ezen is egy fém cél borulása - ritkán. “Talán” .legyen sárga.
A lóvedek esésé - közelre 25, 50 meter - mibdegy. De 75 és föleg szaz meteren már nem. 5, söt 10 centi - ez sokat számít, nem központos találat esetén jelentheti a különbséget a hit és a miss között. Egy közel félméteres magasságú celnál (kos - az áll 100 meteren) 10 centi már nem vicc, sokat számít.
Nyilván ez csak egy gyors, tudományos igényességet nélkülözó teszt, egyetlen egy fajta lőszerrel - de azért a lényeg így is elég jól látszik.
Köszönet brh562nek a mai - ad hoc - lőtér használati lehetőségért, és Gabor64 és Fortitu fórumtársaknak , hogy segítettek tesztelni!