Lőszer újratöltés

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Azert az a roll crimp kicsit jujj, erdemes beszerezni egy allvanyt :shock:
A csillag krimpnel meg kicsit hosszu a huvely vagy keves a belevalo, azt is erdemes megprorgetni mert szebb lesz 8-)
Petya357 írta: 2025.02.03. 08:00 Sziasztok!

Tegnap Fortitu vezetésevel tartottunk egy sörétes lőszertöltés workshopot, aminek keretében tanultuk slugot és buckshotot lőszert tölteni (sörétet nem igazán éri meg) - személy szerint életemben először csináltam Ilyet. Nagyon erdekes, nem túl bonyolult, ellenben nagyon már mint a puska-, pisztoly töltés.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Re: Lőszer újratöltés

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

qqriq írta: 2025.02.03. 18:12 Azert az a roll crimp kicsit jujj, erdemes beszerezni egy allvanyt :shock:
A csillag krimpnel meg kicsit hosszu a huvely vagy keves a belevalo, azt is erdemes megprorgetni mert szebb lesz 8-)
Roll krimp kézzel - balkáni, de meglepően jól működik ;) állványos fúróval nyilván jobb. 42 mutatta, hogy ilyen is létezik. Az evolúciós görbe egyik szakasza.

Csillag krimp - igen, akkor még kísérleteztünk a belevaló szendviccsel. Egy karton korong megadta a helyes magasságot, és úgy már pont jó lett az a töltet.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

qqriq írta: 2025.02.03. 18:12 Azert az a roll crimp kicsit jujj, erdemes beszerezni egy allvanyt :shock:
Van. De már csak csillagkrimpelek, szóval ez csak ilyen demonstratív jelleggel volt kb 2 hüvelyen. A képen valóban nem néz ki jól a kesztyű a forgógép közelében.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

en jobban szeretem a porgetost :roll:
vegyesfelvagott.jpg
Fortitu írta: 2025.02.03. 19:23 Van. De már csak csillagkrimpelek, szóval ez csak ilyen demonstratív jelleggel volt kb 2 hüvelyen. A képen valóban nem néz ki jól a kesztyű a forgógép közelében.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.02.03. 19:39 en jobban szeretem a porgetost :roll:
vegyesfelvagott.jpg
Ilyen átlátszó hüvelyt hol lehet szerezni? Bitang jól látszik, mi benne a “tötelék”
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

a szekreny tetejerol :roll:
~10 eve rendeltem egy zsakkal olaszbo'
ha nem felejtem el majd hozok parat, ugy is ossze kene futnunk
Petya357 írta: 2025.02.03. 19:44 Ilyen átlátszó hüvelyt hol lehet szerezni? Bitang jól látszik, mi benne a “tötelék”
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára qqriq 2025.02.03. 20:13-kor.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok. Lent a sörétes workshop tematikája + a kommentjeim . Ezúton is óriási köszönet Fortitunak, aki nélkül ez a műsor nem jött volna létre.
Sörétes workshop

Elmélet:
Kaliberek, hüvelyhosszok
Choke
Sörétes lőszer lövedék fajták: sörét, slug, buckshot, különleges megoldások - most csak említés szintjén

Gyakorlat
Ellőtt hüvely vizsgálata, különböző kialakítások

Alulról felfelé:
Csappantyú felépítése
IMG_2465.jpeg
1 söretes csapi
2a és b - a 3 fő összetevő, reflektorfényben az üllő
3 csak referenciának - large rifle boxer csapi - abban már eleve benne van az üllő!

Csappantyú fészek zömítése

Megj: meglepett, hogy ez a “swaging” teljesen normális dolog a söréteseknél, a fő oka a meret szórások európai csappantyú fészek és amerikai csapi közötti különbségek

Lőpor fajták, mennyiség megválasztása, túlnyomás
Fojtásra megoldások: papírkorong, filc, műanyag, vészhelyzeti megoldások
IMG_2470.jpeg
Kosár, vagy kosár nélküli töltés

Lövedék fajták: slug vs sörét hatása a nyomásra, megmutatni fizikailag különböző megoldásokat
Sörét: sörét méret táblázat, skeet vs trap vs vadász megoldások, szóráskép, choke hatása a szórásképre, nem-ólom sörét
Buck: mérettáblázat, 0 vs 00 marketing, choke hatása a szórásképre, szóráskép befolyásolása más módon (keménység, flite control wad, filler, 2 vs 3 szemes szintek - minden kombináció egyedi, tesztelni!!!), szemek felületkezelése
IMG_2471.jpeg
00 és #1 buckshot, és kész lőszerek. A hiba pirossal jelölve - tül rövid volt a löpor - wad - buckshot oszlop. Egy papír korong megoldotta

Slug: cut shell, wax slug, slug vs choke, slug kialakítások: kosárból lőhető, fojtáshoz rögzített, brenneke és forgás, gyöngygolyó, huzagolt choke, huzagolt csövek (negatív hatás a sörétre)
IMG_2463.jpeg
mindkét slug egy másik alkalommal, házilag volt öntve. Swarog orosz (fojtáshoz csavarral rögzített) és Lee anerikai (kosárba helyezett, alul méretes) slug. Mindkettő 1/4 Improved Cylinder szűkítessel 10-12 centis szórast tzdott 25 méteren - szabadkézből.A háttérben - igen ritka 12 ga rézhüvely

Hüvelyek lezárása: 6 csillag, 8 csillag, roll, viasz (rézhüvelynél főleg)

Technikák gyakorlati bemutatása:

Manuális sufni megoldások
IMG_2467.jpeg
Lee load all
IMG_2468.jpeg
A képen két töltőgép látható, az távolabbik hátulról

- minishell slug rollozva (sufni metódus, többi vegyesen, vagy loadall)
- kosaras slug csillagkrimpelve
- buck 00 kosárral fold crimp
- minishell buck #1 kosár nélkül rollozva
- klasszikus sörétes lőszer
- gumis lőszer

Gyakorlati teszt a lőtéren

Nagyon nagy szórás , és ugyanazon a lőlapon egy extrém kicsi - bekarikázva
IMG_2462.jpeg
Ez egy közepes
IMG_2461.jpeg
Mindhárom lövésnél emlékeim szerint fegyver,,szűkítés ugyanaz volt, a távolság is! kb 10 méter. ENNYIT számítanak apró eltérések a töltésnél, pl használunk papir fojtást vagy nem, csillag vagy roll krimp, szendvics magasság, pontos wad fajta, stb. Azért pisztoly-, puska- lőszernél messze nem ennyire extrák az eltérések. :o Nagy kár, hogy nem írtuk fel a tanuló lőszerek receptjeinek apró részleteit. Majd az lesz a házi feladat, hogy megtaláljuk azt a kombót, ami az extrém kis szorást eredményezte. 8-)

Fortitu, tuti kifelejtettem valami fontosat, kérek bátran egészítsd ki ahol kell
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Az utolsó képeken látható szórásokról. A közepes fleiratú emlékeim szerint nem 10 hanem 15 méterről lett lőve. Tehát ugyanaz a töltet, mint a szűk szórás.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Viszont nem biztos, hogy minden esetben pont az az extrém kis szórás kell neked. Mire lősz, és milyen messzire - simán lehet, hogy ilyen szűk szórással egyszerűen mellé lősz valaminek, amit amúgy elkapna a sörétraj.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.05. 07:55 Viszont nem biztos, hogy minden esetben pont az az extrém kis szórás kell neked. Mire lősz, és milyen messzire - simán lehet, hogy ilyen szűk szórással egyszerűen mellé lősz valaminek, amit amúgy elkapna a sörétraj.
Lehet variálni, ezért kell tesztelni, megtalálni ami a te igényeidnek jó. Személy szerint ezt a szórást tartom ideálisnak.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.02.05. 08:11 Lehet variálni, ezért kell tesztelni, megtalálni ami a te igényeidnek jó. Személy szerint ezt a szórást tartom ideálisnak.
+1

Szerintem is van egy optimum - de az az optimum számomra is sokkal inkább szűk, mint tág.

Ha túl szűk, akkor közelre egyszerűen lehet jobban célozni - ami nem Ideális, de van rá megoldás.

Viszont ha túl tag, akkor közelre persze Hawaii, de távolra vagy eltalálod a célt, vagy nem. A szükítesekkel lehet jatszani, de csoda nem lesz, nem olyan mint a madársörétnél. A túl tág buckshot szórás + nagy távolságok = szinte megoldhatatlan probléma. Sokat kell lőni és reménykedni, hogy jut belőle a célba :roll: ez nem jó.

Ami pedig meg nagyobb gond, az a vétlen. Otthonvédelem, es sport környezetben egyaránt nem akarod, hogy eltaláljon akár csak egy szem egy vétlent. Ilyen szempontból is a túl szűk szórás jobb, mint a túl tág. Az IPSC versenyek videóit nézve meglepett, hogy milyen sok a no shoot , és milyen közel vannak.

Nincs ingyen vacsora :roll: és ezis egy kompromisszum. minden esetre amit szerettem volna átadni, hogy azt tanultam Fortitu (Allah növessze hosszúra a szakállát!) workshopján, hogy a majdnem ugyanolyan recept is tud nagyon más eredményt produkálni. Ez nagyon meglepett.

Pisztoly lőszernél ez tök ritka. Sörétesnél - szinte hétköznapi. Mondják a nálam okosabbak, és az irodalom is ezt támasztja alá.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

.45 ACP, S&W 625, 5”. két különböző, de egyszerre tesztelt kísérlet gyermekei, összesen 5 csoport.
A baloldali 2 oszlopo kifejezetten alultöltött,most nem részletezem de eléggé érdektelen teszt.
a jobboldali 3 oszlop (türkiz, piros, narancs) viszont egy kifejezetten túltöltött projekt gyermeke. A nyomás növekedés sorrendjébe rendeztem őket. emiatt szemléltetési célokra sem rossz - csak hiányzik róla az igazi túlnyomás, ahol a csapi kerek élei már kiegyenesednek… ;)
IMG_2504.jpeg
Az utóbbi három oszlop által kepviselt fejlesztési projekttel a cél a biztonságos, pontos 700 Joulos .+P+ 45 ACP lőszer kikísérletezése a Mini magnum versenyhez. (A normál nyomású, CIP szabvány .45 ACP legfeljebb 500 joule, es a gyári nyomása közel fele a .44 Magnumnak) . Baráti diskurzus * alakult ki arról, hogy ez egyáltalán elérhető-e. Egy módja van kideríteni - még biztonságos, de már határokat feszegető kísérletek sorozata. “don’t try this at home , I’m what you call a professional”- mondaná Paul Harrel. En csak annyit mondok, hogy eszébe ne jusson olyannak, aki nem tudja nagyon jól, hogy egészen pontosan mit csinál, és nem jár utána mindennek 3x.

Értem ezalatt hogy kell némi töltési rutin , komolyabb irodalmazás, csúcsnyomások tanulmányozása, a konkrét fegyver alapos vizsgálata, töltés szimulációs szoftver használata, gondosan megtervezett töltési létra, ovatos kivitelezés, és előtte több kör szakmai konzultáció más, més rutinosabb újratöltökkel. Nem , a “a pincében, okosba’’ belefaragunk minél több vasporost a Putbullba a marhaölő patron elé hátha nem robban fel” azt nem mink tartjuk kellően körültekintő vizsgálati protokollnak. :roll:

Jelenleg a 600-650 Joule (230gr, 922-972 FPS) már megvan, extrém nyomás jeleit még mindig nem mutatja. (Ez a legutolsó, piris csapis sor) Yay. Megyünk tovább.

Szeintem meglesz az a 700 joule (amihez 1020 fps fölötti átlag). Még két lépcső, 0.2 grainenként növelve a lőporz, ahogy eddig is . A mostani, 600+ joulos is nagyon fickósan rúgott vissza, ilyen “nehéz” kalibernél a power factor is tekintélyes, 210-220 :o (a normál gyári lőszeré 160 -170 körüli. A 9x19 valamivel 125 fölött. Mondom - nem játék). Mégcsak kb 100 fps (30-35 m/s) hiányzik és jól leszünk. Hacsak nem kezd el aggasztóan viselkedni, mert akkor sztorno.

Öntöltőben egyáltalán nem mernék a gyári specifikáció fölé menni, de rendes fegyverben :) (modern, rozsdamentes N frame revolverben, ésszel és óvatosan) - igen. A 45 ACP nagyon regi lőszer, alacsony csúcsnyomással. De ez így sem játék. Folyt. Köv.

42 fórumtársnak pedig köszönet az eddig nyújtott szakmai, és morális támogatásért 8-)

* baráti diskurzus = egy fórumtárs talán mintha azt mondta volna, hogy “lóf.szt, az már túl sok a negyvenötösnek”, én pedig hogy “qrvaélet hogy megcsinálom, more” - :lol: de kölcsönösen megegyeztünk abban hogy azért nem kellene belehalni, nem ér annyit, viszont érdekes és óvatosan de meg lehetne próbálni - a pontos szóhasználatra már nem emlékszem. :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2025.02.08. 17:20 .45 ACP, S&W 625, 5”. két különböző, de egyszerre tesztelt kísérlet gyermekei, összesen 5 csoport.
A baloldali 2 oszlopo kifejezetten alultöltött,most nem részletezem de eléggé érdektelen teszt.
a jobboldali 3 oszlop (türkiz, piros, narancs) viszont egy kifejezetten túltöltött projekt gyermeke. A nyomás növekedés sorrendjébe rendeztem őket. emiatt szemléltetési célokra sem rossz - csak hiányzik róla az igazi túlnyomás, ahol a csapi kerek élei már kiegyenesednek… ;)

IMG_2504.jpeg

Az utóbbi három oszlop által kepviselt fejlesztési projekttel a cél a biztonságos, pontos 700 Joulos .+P+ 45 ACP lőszer kikísérletezése a Mini magnum versenyhez. (A normál nyomású, CIP szabvány .45 ACP legfeljebb 500 joule, es a gyári nyomása közel fele a .44 Magnumnak) . Baráti diskurzus * alakult ki arról, hogy ez egyáltalán elérhető-e. Egy módja van kideríteni - még biztonságos, de már határokat feszegető kísérletek sorozata. “don’t try this at home , I’m what you call a professional”- mondaná Paul Harrel. En csak annyit mondok, hogy eszébe ne jusson olyannak, aki nem tudja nagyon jól, hogy egészen pontosan mit csinál, és nem jár utána mindennek 3x.

Értem ezalatt hogy kell némi töltési rutin , komolyabb irodalmazás, csúcsnyomások tanulmányozása, a konkrét fegyver alapos vizsgálata, töltés szimulációs szoftver használata, gondosan megtervezett töltési létra, ovatos kivitelezés, és előtte több kör szakmai konzultáció más, més rutinosabb újratöltökkel. Nem , a “a pincében, okosba’’ belefaragunk minél több vasporost a Putbullba a marhaölő patron elé hátha nem robban fel” azt nem mink tartjuk kellően körültekintő vizsgálati protokollnak. :roll:

Jelenleg a 600-650 Joule (230gr, 922-972 FPS) már megvan, extrém nyomás jeleit még mindig nem mutatja. (Ez a legutolsó, piris csapis sor) Yay. Megyünk tovább.

Szeintem meglesz az a 700 joule (amihez 1020 fps fölötti átlag). Még két lépcső, 0.2 grainenként növelve a lőporz, ahogy eddig is . A mostani, 600+ joulos is nagyon fickósan rúgott vissza, ilyen “nehéz” kalibernél a power factor is tekintélyes, 210-220 :o (a normál gyári lőszeré 160 -170 körüli. A 9x19 valamivel 125 fölött. Mondom - nem játék). Mégcsak kb 100 fps (30-35 m/s) hiányzik és jól leszünk. Hacsak nem kezd el aggasztóan viselkedni, mert akkor sztorno.

Öntöltőben egyáltalán nem mernék a gyári specifikáció fölé menni, de rendes fegyverben :) (modern, rozsdamentes N frame revolverben, ésszel és óvatosan) - igen. A 45 ACP nagyon regi lőszer, alacsony csúcsnyomással. De ez így sem játék. Folyt. Köv.

42 fórumtársnak pedig köszönet az eddig nyújtott szakmai, és morális támogatásért 8-)

* baráti diskurzus = egy fórumtárs talán mintha azt mondta volna, hogy “lóf.szt, az már túl sok a negyvenötösnek”, én pedig hogy “qrvaélet hogy megcsinálom, more” - :lol: de kölcsönösen megegyeztünk abban hogy azért nem kellene belehalni, nem ér annyit, viszont érdekes és óvatosan de meg lehetne próbálni - a pontos szóhasználatra már nem emlékszem. :lol:
Én nem töltök újra, nincs .45 acp-m, DE kellett már arcomból kiszedni felrobbant .45 ACP hüvelydarabokat. Tehát rohadtul hidegrázásom lett ettől a poszttól.

(tudom, revolver, óvatos vagy, miegymás, de a .45 ACP nekem egy kisnyomású lőszer, ahhoz tartozó hüvellyel. pofámlspos, tudom...)
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nem akarok beleszolni mert nem ertek hozza, de szerint idehaza masnak sincs evtizedes tapasztalata ilyen toltetekkel.
meg kell nezni mit toltenek a vizen tul es azt kell hasznalni(konnyu de gyors mag)
Petya357 írta: 2025.02.08. 17:20 .45 ACP, S&W 625, 5”. két különböző, de egyszerre tesztelt kísérlet gyermekei, összesen 5 csoport.

IMG_2504.jpeg

ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.02.08. 18:04 nem akarok beleszolni mert nem ertek hozza, de szerint idehaza masnak sincs evtizedes tapasztalata ilyen toltetekkel.
meg kell nezni mit toltenek a vizen tul es azt kell hasznalni(konnyu de gyors mag)
Igen, könnyebb lövedékkel egyértelműen egyszerűbb elérni egy magasabb J értéket, ha az a cél, ez jó ötlet.
Én sem ismerem alaposabban a témát, a kalkulátorban megnéztem Petyának pár töltetet, de érdemes lehet "irodalmazni" is.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

en megfurnam a lovedeket hogy 100 grain koruli tomeget kapjak es azzal probalnam :roll:
Fortitu írta: 2025.02.08. 18:08 Igen, könnyebb lövedékkel egyértelműen egyszerűbb elérni egy magasabb J értéket, ha az a cél, ez jó ötlet.
Én sem ismerem alaposabban a témát, a kalkulátorban megnéztem Petyának pár töltetet, de érdemes lehet "irodalmazni" is.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.02.08. 17:40 Én nem töltök újra, nincs .45 acp-m, DE kellett már arcomból kiszedni felrobbant .45 ACP hüvelydarabokat. Tehát rohadtul hidegrázásom lett ettől a poszttól.

(tudom, revolver, óvatos vagy, miegymás, de a .45 ACP nekem egy kisnyomású lőszer, ahhoz tartozó hüvellyel. pofámlspos, tudom...)
Nagyon helyes, hogy kirázott a hideg. Intelligens emberként tudod, hogy mit tudsz, es mit nem tudsz. És amihez nem értünk, azt nem szabad csinálni. Ezért írtam a szaktopikba.

Pontosan emiatt (is) ellenőrizzük vallásos révülettel a túlnyomás jegyeit, nem csak egyet hanem mindent amit tudunk, es haladunk csigalassan, pici lépcsőkben. Egy elődeink által kitaposott úton, bevált, jól dokumebtált módszertannal. A load development mindig komoly dolog, pláne ha nem egy kész receptet szeretnénk lecopyzni, hanem újat készíteni. Ez egyébként sokkal gyakoribb, mint a lőszert nem töktők gondolják. Aki vuszont azt gondolja, hogy szeszed két lőszert, össze önti a port, és így készül a Magnum - az megsérül, vagy akár meg is hal. Ez egy szakma, meg kell tanulni, és kell róla papír is. Mint a villanyszerelő, vagy a pirotechnikus.

A csapi a leggyengébb pont. Ezert azt nézzük, és ezért vákasztunk kezdő töltet ek, egy már isnert, garyntáltan biztonságost, és haladunk pici lépesekben. Külön tanítják, hogyan viselkedik a csapi, hogyan kell “olvasni” a magas nyomás jegyeit. Több más tényező , pl a hüvely extraakciója, es más jelekkel együtt. A hüvelyt természetesen ellenőriztem - meglepően vastag, sokkal erősebb a .45 AXP , mint amennyit indokolna a lőszer csúcsnyomása. A 9x19 sem fistal, decabban pl sokkal kevesebb tartalék van. És ez szerencsére nem gyártó függő - másképpen nyilván kiválogattam volna headstamp alapján , mint ahogy egyébként szoktam. Itt ez annyira nem volt szempont, akkora szakadék van a hüvely tartalékai és a (hiába +P, de abszolút értékben még mindig nem túl magas, és szoftverrel egyébként biztos ami zicher alapon szimulált) várható nyomás között, hogy ezt mérlegelve még a válogatással sem bajlódtam.

Nem véletlenül kell hozzá tanfolyam, és hatósági vizsga (ami a többivel ellentétben egész jó. Csak ajánlani tudom, akkor is, ha valaki nem tervez tölteni”. És utána jön sok tanulás, ami soha sem ér véget.

A lőszer házilagos töltése nem játék, hanem komoly gyártási tevékenység, a vele járó felelősséggel, es fejlesztői tevékenyseggel. Ezt megfelelő szakképzettség nélkül egyszerűen őrültség csinálni. Szakképzettséggel viszont - csak szombat van.. 8-) Úgy vélem, hogy rendelkezem a szükséges ismeretekkel. Függetken validálás is történt. De pont amiatt teszem közzé nem csak azberedményt, hanem a részeredményeket meg a részketejez is, hogy
a) ha nem jó a protokollom, rosszul csinálom, akkor a többi rutinos lőszertöltő megtalálja benne a hibát

b) oktatási céllal. Hogy senki se gondolja, hogy “csak úgy” nekiálljon kísérletezgetni. Ha valaki elolvassa a posztomat, és nem ért minden egyes betűt benne, akkor ne csináljon ilyet. Mert minden sokkal, sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt Móricka magának elképzelte.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.02.08. 18:22 en megfurnam a lovedeket hogy 100 grain koruli tomeget kapjak es azzal probalnam :roll:
Szia, persze irodalmaztam meg néztem tengerentúlt is. Nincs egyértelmű konszenzus. A legtöbben - szinte mindenki - 1911-ből vagy PCCből akarnak többet, nem firgóból ott más a plafon. Amcsik ha többre vágynak pisztolykaliberes revkóból akkor vesznek egy S&W 610-et 10mm Autóban :roll:

Amit írsz az tök jó irány. Kőszi a tippet!

Joulet valóban sokkal egyszerűbb úgy növelni, hogy könnyű lövedék + magas sebesség. A visszarúgás is alacsonyabb lesz. Van is 197 graines Lead HPm, amit meg jobban ki lehet fúróval könnyíteni. A 100 gr irreális ilyen átmerőnél - de 150gr körülit elég könnyű gyártani.

Ezzel sajnos az gond, hogy a 100 graines lövedéknek 1530 fps-sel kellene mennie, a 150 grainessel pedig “csak” 1250 fps körül. Ha nem eleg kemény az ólom, kenődni fog :roll:

De köszi a tippet, ezt az irányt is ki fogom próbálni - 197 graines lövedékem van is (igaz draga.. és nem köpenyes . ez ezek is szempontok. Az élet küzdelem 8-) )!
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.08. 18:47 Szia, persze irodalmaztam meg néztem tengerentúlt is. Nincs egyértelmű konszenzus. A legtöbben - szinte mindenki - 1911-ből vagy PCCből akarnak többet, nem firgóból ott más a plafon. Amcsik ha többre vágynak pisztolykaliberes revkóból akkor vesznek egy S&W 610-et 10mm Autóban :roll:

Joulet valóban sokkal egyszerűbb úgy növelni, hogy könnyű lövedék + magas sebesség. A visszarúgás is alacsonyabb lesz. Van is 197 graines Lead HPm, amit meg jobban ki lehet fúróval könnyíteni. A 100 gr irreális ilyen átmerőnél - de 150gr körülit elég könnyű gyártani.

Ezzel sajnos az gond, hogy a 100 graines lövedéknek 1530 fps-sel kellene mennie, a 150 grainessel pedig “csak” 1250 fps körül. Ha nem eleg kemény az ólom, kenődni fog :roll:

De köszi a tippet, ezt az irányt is ki fogom próbálni - 197 graines lövedékem van is (igaz draga.. és nem köpenyes . ez ezek is szempontok. Az élet küzdelem 8-) )!
A kenődik-nem kenődik kérdés bár összetett dolog, de inkább a nyomástól függ, nem a lövedék sebességétől. A kettő persze korrelál, de könnyebb lövedék mögött ugyanolyan sebességnél kisebb nyomás lesz.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.02.08. 19:02 A kenődik-nem kenődik kérdés bár összetett dolog, de inkább a nyomástól függ, nem a lövedék sebességétől. A kettő persze korrelál, de könnyebb lövedék mögött ugyanolyan sebességnél kisebb nyomás lesz.
Kimásoltam neked egy részletet:
Lee.jpg
Lee2.jpg
Megjegyzés: Kipróbáltam egy ceruzás módszert a BHN érték saccolására. Vettem egy készlet grafitceruzát mindenféle keménységgel. Ezzel megkarcolva a nyers lövedéket meglepően pontosan be lehet lőni az ötvözet keménységét.
ceruza BHN 2.jpg
ceruza BHN 2.jpg (122.44 KiB) Megtekintve 4217 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fortitu 2025.02.08. 19:12-kor.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2025.02.08. 18:47 Joulet valóban sokkal egyszerűbb úgy növelni, hogy könnyű lövedék + magas sebesség. A visszarúgás is alacsonyabb lesz. Van is 197 graines Lead HPm, amit meg jobban ki lehet fúróval könnyíteni. A 100 gr irreális ilyen átmerőnél
Szia,

Olommentes rez lovedekbol is irrealis a 100 grain?

Bel
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

oke
Petya357 írta: 2025.02.08. 18:47 Szia, persze irodalmaztam meg néztem tengerentúlt is. Nincs egyértelmű konszenzus. A legtöbben - szinte mindenki - 1911-ből vagy PCCből akarnak többet, nem firgóból ott más a plafon. Amcsik ha többre vágynak pisztolykaliberes revkóból akkor vesznek egy S&W 610-et 10mm Autóban :roll:

ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nem
https://www.luckygunner.com/45-acp-78-c ... -20-rounds
bel írta: 2025.02.08. 19:08 Szia,

Bel
ingyom bingyom tálib-e?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Nem kell túlmisztifikálni. Választasz egy olyan töltetet, ami szerinted már határeset, töltesz ötöt, aztán rádobsz még 5%-ot, abból is töltesz ötöt, beviszed a PKLV-be, bemérik kétszer párezerért.

A csappanytúból szerintem ilyen alacsony nyomàson nem leszel okosabb, 2500 bar felett kezd egyenesedni a csapi széle, 3000-nél az ütőszeg nyoma is nagyon élessé kezd válni, felette meg elkezd visszafolyni a csapi az ütőszeg köré.
Mérettem pár 357-est régebben, megpróbálom előkeresni a hüvelyeket.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2025.02.08. 19:08 Szia,

Bel
Egyáltalán nem. Ez is jó irány… lenne, ha lenne. Van ólommentes réz vagy akármilyen más nem ólom lövedéked? :roll: Sajnos nekem nincs.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.02.08. 18:04 nem akarok beleszolni mert nem ertek hozza, de szerint idehaza masnak sincs evtizedes tapasztalata ilyen toltetekkel.
Revolverből nem lehetetlen. Hosszú cső, könnyű lövedék, és minimális túltöltés kiadhatja.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.02.08. 18:22 en megfurnam a lovedeket hogy 100 grain koruli tomeget kapjak es azzal probalnam :roll:
Jaja, lukat fúrni a fenekébe.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

esztergalni kell, nem nagy vasziszdasz
Petya357 írta: 2025.02.08. 19:46 Egyáltalán nem. Ez is jó irány… lenne, ha lenne. Van ólommentes réz vagy akármilyen más nem ólom lövedéked? :roll: Sajnos nekem nincs.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.08. 19:22 Nem kell túlmisztifikálni. Választasz egy olyan töltetet, ami szerinted már határeset, töltesz ötöt, aztán rádobsz még 5%-ot, abból is töltesz ötöt, beviszed a PKLV-be, bemérik kétszer párezerért.

A csappanytúból szerintem ilyen alacsony nyomàson nem leszel okosabb, 2500 bar felett kezd egyenesedni a csapi széle, 3000-nél az ütőszeg nyoma is nagyon élessé kezd válni, felette meg elkezd visszafolyni a csapi az ütőszeg köré.
Mérettem pár 357-est régebben, megpróbálom előkeresni a hüvelyeket.
Köszi szépen!
🤝

PKLV - Igen, ezt mesélted is a Desert Eagle apropóján. Azert az megis csak egy hivatalos labor. Mennyi szokott kenni az átfutási idő? A verseny Március 8. lesz 8-)

Csapi - alacsony nyomáson bevsllom nem is szeretnék sokkal okosabb lenni. Egy olyan revolverben, ami alapvetően 36-40 (SAAMI vs CIP) nyomású .44 Magnumhoz terveztek, nem fontos, hogy az alacsony nyomas az mennyire alacsony. Az viszont nagyon is lényeges, hogy nem kezdünk el a magas tartományba csúszni. Nem “úgy általában” szeretnek +P+ lőszert, hanem abba a konkrét fegyverbe. Vagy rosszul gondolom?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.02.08. 20:01 esztergalni kell, nem nagy vasziszdasz
Hm.
🤔
Vállalod? Vagy ismersz valakit, aki értelmes áron megcsinálja? Minimum 50 db kellene. .452 “
meretben, tűrés +/- 0.01 “ A lövedék formája lehet sokkal egyszerűbb, mint az RN, pl csonka kúp vagy kúp vagy kb akármi, ami moon clippel még betölthető. a wadcutter / sima henger nem OK, pedig az lenne a legegyszerűbb.

Mondjuk egy eurónál többet már fájna kiadni lövedékenként, de ennyi belefér kezműves termekhez :) a neves gyártók JHP-i is ebben a tartományban kezdődnek.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Petya, te nem 45 ACP-t akarsz tölteni, hanem 460 Rowland-et. Keress rá, hátha találsz rá töltési adatot, indulj ki abból.

A 460-asnak ugyanakkora a hüvelykapacitása, csak a hüvely hosszabb, és mélyebben ül a golyó. Ha találsz egy gyengébb töltetet, nagyot nem hibázhatsz. Persze én még mindig a PKLV-s bemérést javaslom elsőként... Nem tudom, van-e 45-ös mérőcsövük, meg kéne kérdezni telefonon. Ha van, gyors, ha nincs, megy Bécsbe, az lassú.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.08. 21:58 Petya, te nem 45 ACP-t akarsz tölteni, hanem 460 Rowland-et. Keress rá, hátha találsz rá töltési adatot, indulj ki abból.

A 460-asnak ugyanakkora a hüvelykapacitása, csak a hüvely hosszabb, és mélyebben ül a golyó. Ha találsz egy gyengébb töltetet, nagyot nem hibázhatsz. Persze én még mindig a PKLV-s bemérést javaslom elsőként... Nem tudom, van-e 45-ös mérőcsövük, meg kéne kérdezni telefonon. Ha van, gyors, ha nincs, megy Bécsbe, az lassú.
Majdnem mindent Bécsbe küldenek, kérdeztem, amikor a töltő tanfolyam volt.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

https://www.buffalobore.com/index.php?l ... etail&p=63
Buffalo Bore-nak van 185 graines 700 Joule feletti lőszere 5" 1911), szóval nem lehetetlen 200 grainessel sem egy hosszabb revolverből.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.02.08. 22:06 Majdnem mindent Bécsbe küldenek, kérdeztem, amikor a töltő tanfolyam volt.
32 SW, 38/357, ill. 9 Para biztos van, a többi erősen kérdéses. Láttam a fiókot, amiből elővették a mérőcsövet, hát nem hemzsegtek benne a dolgok...
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Petya357: most jut eszembe, van egy valag 200 graines LOS .451 rezezett SWC-m, ha kell hozzád vágom. Olcsó, nem kenődik, és 1200 fps fölé úgyse akarsz menni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.08. 22:27 Petya357: most jut eszembe, van egy valag 200 graines LOS .451 rezezett SWC-m, ha kell hozzád vágom. Olcsó, nem kenődik, és 1200 fps fölé úgyse akarsz menni.
Köszi, elfogadom, ha hozzám vágsz párat.

Cserébe hátha hasznát látod egy marék .429 SJHP Nosler lövedéknek - úgy hallottam, a desszert sas a félköpenyest szereti.. ;)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

megcsinalnam de nincs esztergam :?
viszont ha megfinansziroz valaki egy kis megmunkalokozpontot akkor lehet rola szo :roll:
kb 100ft a bekerulesi koltsege egy lovedeknek +az ido
Petya357 írta: 2025.02.08. 20:10 Hm.
🤔
Vállalod? Vagy ismersz valakit, aki értelmes áron megcsinálja? Minimum 50 db kellene. .452 “
meretben, tűrés +/- 0.01 “ A lövedék formája lehet sokkal egyszerűbb, mint az RN, pl csonka kúp vagy kúp vagy kb akármi, ami moon clippel még betölthető. a wadcutter / sima henger nem OK, pedig az lenne a legegyszerűbb.

Mondjuk egy eurónál többet már fájna kiadni lövedékenként, de ennyi belefér kezműves termekhez :) a neves gyártók JHP-i is ebben a tartományban kezdődnek.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.02.09. 08:01 megcsinalnam de nincs esztergam :?
viszont ha megfinansziroz valaki egy kis megmunkalokozpontot akkor lehet rola szo :roll:
kb 100ft a bekerulesi koltsege egy lovedeknek +az ido
5 tengelyes, CNC megmunkáló központ megfelel? :roll:

Sajnos nekem sincs esztergám. :( De tök kíváncsi lettem, legalább 5-10 darabot valahol kellene gyártatni, legalább ellenőrizni a gondolatmenetet. . A népszerűbb puska kaliberekben, es lövedék súlyokban könnyen beszerezhető (pl: https://www.strobl.cz/en/monolithic-bul ... -fb_p13572 ) profi gyári megoldás. De pisztolyhoz való , ultrakönnyű… azt csinálni kene.

Eszterga, valaki? Nem fizetek sokat 10 lövedékért, cserébe garantáltan szívni kell vele :lol:
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

erre a celra egy kis emco 5 cnc tokeletesen megfelel, 800 korul lehet kapni :roll:
Petya357 írta: 2025.02.09. 08:14 5 tengelyes, CNC megmunkáló központ megfelel? :roll:

Sajnos nekem sincs esztergám. :( De tök kíváncsi lettem, legalább 5-10 darabot valahol kellene gyártatni, legalább ellenőrizni a gondolatmenetet. . A népszerűbb puska kaliberekben, es lövedék súlyokban könnyen beszerezhető (pl: https://www.strobl.cz/en/monolithic-bul ... -fb_p13572 ) profi gyári megoldás. De pisztolyhoz való , ultrakönnyű… azt csinálni kene.

Eszterga, valaki? Nem fizetek sokat 10 lövedékért, cserébe garantáltan szívni kell vele :lol:
ingyom bingyom tálib-e?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Nem lenne egyszerűbb cinkből vagy ónból önteni? 200-230 grain helyett kb. 130-150 lenne. Utána már csak galvanizálni kell, vagy gas check-et rányomni, és mehet.

Vagy még jobb: veszel valami fáin SJSP-ot, kiolvasztod belőle az ólmot, és színig töltöd forrasztóónnal. Könnyű is lesz, és magnum-álló is. Szívesen.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Módosítok: FMJ-t kéne kiolvasztani és forrasztóónnal megtölteni. Az gyakoribb, mint a félköpenyes.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.10. 19:51 Módosítok: FMJ-t kéne kiolvasztani és forrasztóónnal megtölteni. Az gyakoribb, mint a félköpenyes.
Akinek 2 anyja van, na majd az fogja … lol: ez lesz a Zs terv.

200 graines lövedékem van, gyári. Abba egyszerűbb belefúrni, ahogy korabban írtátok. Praktikusan fix fúró satuban + a lövedéket fogni a tokmányba, akkor szép szimmetrikus lesz és nem excenteres 🤔

A B terv az eszterga, sargaréz. Ismertek valakit, aki?

A C…. Terv a többi.

A 230 graines út továbbra sem járhatatlan, megduplázott óvatossággal feljebb merészkedek kicsivel. Semmi aggasztó jelet nem láttunk eddig.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2025.02.10. 22:10 Akinek 2 anyja van, na majd az fogja … lol: ez lesz a Zs terv.

200 graines lövedékem van, gyári. Abba egyszerűbb belefúrni, ahogy korabban írtátok. Praktikusan fix fúró satuban + a lövedéket fogni a tokmányba, akkor szép szimmetrikus lesz és nem excenteres 🤔

A B terv az eszterga, sargaréz. Ismertek valakit, aki?

A C…. Terv a többi.

A 230 graines út továbbra sem járhatatlan, megduplázott óvatossággal feljebb merészkedek kicsivel. Semmi aggasztó jelet nem láttunk eddig.
A fúrást is esztergában volna célszerű megróbalni, már ha pontos végeredményt szeretnél. A befogást ésszel kell megoldni, hogy ne deformálódjon.
Lövedéket kiesztergálni sárgarézből... profi szakik biztosan le tudnak gyártani szériát úgy, hogy század.mm-re stimmeljenek. De az nem lesz olcsó. Lehet célszerűbb volna cnc-re írni egy programot.

Amúgy bírom ezt a végtelen, már-már monomániás elhivatottságodat lőszertöltés terén. Meg téged is bírlak. Ezért arra kérnélek, egy adott ponton az elmejáték maradjon meg az álmok birodalmában. Amíg meg van kezed, szemed.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Most néztem a Vihtavuori táblázatot, abban van 730 J max load 225 grain-es lövedékre, és max 835 Joule 200 graines
Hornady HAP-re. Igaz, hogy N105 kell hozzá, de akkor is gyári ajánlás, szóval benne kell, hogy legyen az 1300 bar-ban.

A Lovex tábla elég fantáziátlan, D036-nál véget ér a móka.
D037.1-gyel biztosan ki lehetne hozni belőle a hétszázát, de az már nem élettartam-garancia...

Petya, te most mivel töltöd?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Western Powders 8.0-ban van Accurate No.5 és No.7 adat (Lovex D036 és D037.1 ekvivalens), nem ad nagyobb sebességet a No.7 ugyanakkora csúcsnyomás mellett.
200 graines Berry's galvanizáltra kb 700 J max jön ki 5" csőből, szóval egy hosszabb revolverből talán fölé megy.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

zora írta: 2025.02.10. 22:23 A fúrást is esztergában volna célszerű megróbalni, már ha pontos végeredményt szeretnél. A befogást ésszel kell megoldni, hogy ne deformálódjon.
Lövedéket kiesztergálni sárgarézből... profi szakik biztosan le tudnak gyártani szériát úgy, hogy század.mm-re stimmeljenek. De az nem lesz olcsó. Lehet célszerűbb volna cnc-re írni egy programot.

Amúgy bírom ezt a végtelen, már-már monomániás elhivatottságodat lőszertöltés terén. Meg téged is bírlak. Ezért arra kérnélek, egy adott ponton az elmejáték maradjon meg az álmok birodalmában. Amíg meg van kezed, szemed.
+1 köszi

A lövedék barkácsolást meghagyjuk akkor a pókoknak akinek végtagból is, szemből is van tartalék.
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Nem lenne egyszerűbb egy- két gyártóra ráírni, hogy kellene üres lövedék?
Pl az IWA- n még osztogatnak is bemutatóban....
(Thx. Bavarian Tactical. )
Csatolmányok
17392492846172839800733392803654.jpg
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

RatRace írta: 2025.02.11. 05:48 Nem lenne egyszerűbb egy- két gyártóra ráírni, hogy kellene üres lövedék?
Pl az IWA- n még osztogatnak is bemutatóban....
(Thx. Bavarian Tactical. )
De. Viszont a lövedékgyártást elengedtem. Megoldom gyári lövedékkel, gyári (vagy ahhoz közeli helyettesítő) recepttel.

A sufni tuning lövedék (nem házilag öntött, mert az se gond, hanem hanem radikálisan új konstrukció) az egy plusz kockázati tényező. Egyébként kipróbálandó - de nem ennél a projektnél, mert túl kockázatos. Eleve, gyárilag nagy nyomásra tervezett lőszerrel - pl .454 Casull - alacsonyabb sebességekről indulva ki kehet próbálni, miért ne. De a visszajelzések alapján arra jutottam, hogy egyszerre csak egy dolgot feszegessünk.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Akartam is írni, hogy jó cucc az N320, de csak módjával. Ha már szegény Bud Spencerből Dwayne Johnsont akarunk faragni, ne a szteroidkúrával kezdjük... De látom, okosan elengedted 👍
Van dokumentált, gyári erős 45 ACP +P recept, ott se tolják túl a nyomást, nem is baj.
Van Super Redhawk-od, használd bátran SAS-ra, arra való!
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.11. 10:45 Akartam is írni, hogy jó cucc az N320, de csak módjával. Ha már szegény Bud Spencerből Dwayne Johnsont akarunk faragni, ne a szteroidkúrával kezdjük... De látom, okosan elengedted 👍
Van dokumentált, gyári erős 45 ACP +P recept, ott se tolják túl a nyomást, nem is baj.
Van Super Redhawk-od, használd bátran SAS-ra, arra való!
Vörös Sólyom vs Desszert Sas? ;) hm…
Ott a Rhino, tud .357-et. Ott a Redhawk, tud .44-et. Eddig se az alkalmas fegyver vagy lőszer hiánya jellemezte a palettát. Ha meg tudjuk csinálni biztonságosan, .45 ACP Lesz. Ha nem, akkor van B és C terv, “házon belül”

Egészen komoly kis task furce gründolódott össze, köszönöm mindenkinek a kritikát, tippeket, és a segítséget. Optimista vagyok. Nincs jobb, mint egy üzleti hasznot nem hozó, versenyelőnyt nem okozó szakmai kihívást jelentő szerelemprojekten dolgozni, közösségi fejlesztés kereteiben… 8-) De varjuk ki a végét.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Persze, hogy meg lehet csinálni, van rá gyári adat. Összehozzuk! Küldtem pü-t.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Igen, igen, ez az igényelt energiaszint, de a 45 Supernek saját hüvelye van a magasabb pmax miatt, szóval bukta. Az aranyfüstből sodort 45 ACP hüvely meg ki tudja, meddig bírja a nyomást. Persze, revolverben csak fully supported chamber van, de azért...
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.11. 18:01 Persze, hogy meg lehet csinálni, van rá gyári adat. Összehozzuk! Küldtem pü-t.
Én is úgy nézem, hogy van olyan kombó, amivel a nyomáshatáron belül maradhat. Akkor meg lehet ezt csinálni, csak hozzá való lőpor kell. N320-ból én nem tömnék bele már többet semmiképpen. Azzal itt meg kell állni és elfelejteni!
Meg én javasolnám a hosszabbra ültetést is. Egyrészt lejjebb lehet szorítani így a max nyomást, másrészt így nem fog betalálni egy öntöltőbe véletlenül sem egy ilyen lőszer, a revolverbe meg mindegy mennyire hosszú.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

kell esztergalni vastagabb falu huvelyt hozza :roll:
Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.11. 19:31 Igen, igen, ez az igényelt energiaszint, de a 45 Supernek saját hüvelye van a magasabb pmax miatt, szóval bukta. Az aranyfüstből sodort 45 ACP hüvely meg ki tudja, meddig bírja a nyomást. Persze, revolverben csak fully supported chamber van, de azért...
ingyom bingyom tálib-e?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Nem kell, adok 45 Win Mag-ot, csak meg kell kurtítani.
(Na jó, elég a hülyeségből...)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.11. 19:39 Én is úgy nézem, hogy van olyan kombó, amivel a nyomáshatáron belül maradhat. Akkor meg lehet ezt csinálni, csak hozzá való lőpor kell. N320-ból én nem tömnék bele már többet semmiképpen. Azzal itt meg kell állni és elfelejteni!
Meg én javasolnám a hosszabbra ültetést is. Egyrészt lejjebb lehet szorítani így a max nyomást, másrészt így nem fog betalálni egy öntöltőbe véletlenül sem egy ilyen lőszer, a revolverbe meg mindegy mennyire hosszú.
Truer words were never spoken... N320-at száműzzük a gyarmatokra. Felkészül: Lovex D036 és D037.1

A hosszabb lőszernek azért lesznek korlátai: ha 200 grainest akarunk használni, hogy gyorsabb legyen, az rövidebb. Ha csak pár mm fogja a golyót, és ráadásul még roll crimp sem lehet, csak taper, még a végén kiütőkalapács lesz a revolverből.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.11. 19:39 Én is úgy nézem, hogy van olyan kombó, amivel a nyomáshatáron belül maradhat. Akkor meg lehet ezt csinálni, csak hozzá való lőpor kell. N320-ból én nem tömnék bele már többet semmiképpen. Azzal itt meg kell állni és elfelejteni!
Na, erről pont tudnánk mesélni Montecarloval...
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Na, gyerek alszik, tévé uncsi, asszony igazoltan távol, inni már nem tudok, marad a felkészülés a SAS MiniMagnumra!
Töltsünk Sast!
Kicsappanyúzás. Kínkeserv. A Hornady hüvelyek alig mennek be a hüvelytalpbefogóba, a Starline meg lötyög benne, ennyit a szabványokról.
1132025197.jpg
Sorban állás mosakodáshoz. Jön a szonikus zuhany, mint a Star Trekben.
11320251933.jpg
Fürdés! Némi citromlé, meg Jar. 30 perc, több se kell neki.
11320251107.jpg
Öblíttés után egy kis körhinta a salátacentrifugában.
113202511134.jpg
Tepidárium.
113202511159.jpg
Becsappantyúzás egyenként. Kínkeserv. Hornady sucks.
113202511238.jpg
Rángat a gyerek, hogy játszak vele. Folyt.köv.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.13. 08:13 Na, gyerek alszik, tévé uncsi, asszony igazoltan távol, inni már nem tudok, marad a felkészülés a SAS MiniMagnumra!
Töltsünk Sast!
Kicsappanyúzás. Kínkeserv. A Hornady hüvelyek alig mennek be a hüvelytalpbefogóba, a Starline meg lötyög benne, ennyit a szabványokról.
1132025197.jpg
Sorban állás mosakodáshoz. Jön a szonikus zuhany, mint a Star Trekben.
11320251933.jpg
Fürdés! Némi citromlé, meg Jar. 30 perc, több se kell neki.
11320251107.jpg
Öblíttés után egy kis körhinta a salátacentrifugában.
113202511134.jpg
Tepidárium.
113202511159.jpg
Becsappantyúzás egyenként. Kínkeserv. Hornady sucks.
113202511238.jpg

Rángat a gyerek, hogy játszak vele. Folyt.köv.

Köszi CM! Ha Maci megint elalszik, jöhet még több újratöltős porn!

Oh bazz - salátacentrifuga - na ez hogy nem jutott eszembe! :o :lol:

Rühellek hüvelyt mosni, nem is szoktam - az eredményre úgy tapasztaltam, hogy semmi hatása. De mégiscsak szebb tisztán, és a centrifuga pedig sokat gyorsít a száradáson.

Yuriy Gagarin. Farkas Bertalan. Neil Armstrong. Nekik is bevált a centrifuga… Lopom.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

huvelyt be kell rakni egy zokniba es mehet a mosogepbe a ruhak koze :roll:
ingyom bingyom tálib-e?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Már mindent kimostam, nem maradt ruha. Viszont nemrég vettem egy szárítógépet is, a világ nyolcadik csodája (a mikró és a mosogatógép mellett). Az ki is szárítja... 9 kiló ruhának mennyi a hüvely-ekvivalense?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.13. 08:34 Köszi CM! Ha Maci megint elalszik, jöhet még több újratöltős porn!

Oh bazz - salátacentrifuga - na ez hogy nem jutott eszembe! :o :lol:

Rühellek hüvelyt mosni, nem is szoktam - az eredményre úgy tapasztaltam, hogy semmi hatása. De mégiscsak szebb tisztán, és a centrifuga pedig sokat gyorsít a száradáson.

Yuriy Gagarin. Farkas Bertalan. Neil Armstrong. Nekik is bevált a centrifuga… Lopom.
Ha gyorsan akarok szárítani - hajszárító.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.13. 09:24 Már mindent kimostam, nem maradt ruha. Viszont nemrég vettem egy szárítógépet is, a világ nyolcadik csodája (a mikró és a mosogatógép mellett). Az ki is szárítja... 9 kiló ruhának mennyi a hüvely-ekvivalense?
ÖÖöö... 9 kiló? :-D
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

113202511110.jpg
A denaturált szeszben fürdetéssel már nem akartam borzolni az idegeket (vegyészek előnyben). Kivonja a vizet, gyorsabban szárad, és a radiátor mellett kellemes lesz a légkör.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.13. 09:37 ÖÖöö... 9 kiló? :-D
Ne beszélj már butaságot, hát 9kg réz nehezebb, mint 9kg ruha. Sokkal nagyobb az anyag sűrűsége!
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Akkor kezdjük! Lőporadagoló beállítása 23 grainre:
11320259451.jpg
Nem túl hosszú, nem túl rövid, pont a feladatnak megfeleő:
11320251154.jpg
Minden stimmel, nyomjuk!
113202595545.jpg
Versenykiírás szerint minimum 25 lövés, akkor 60 valószínűleg elég lesz.
11320259507.jpg
És természetesen alapos dokumentáció (ISO van, vagy mi a fene...)
113202511736.jpg
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

És egy kis cross reference. Aki érti, szégyellje magát.
113202511629.jpg
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

113202510146.jpg
Viszont a karbid nélküli formázómatrica kihívásokat rejt. Hiába kenem a hüvelyt, egy-kettőt megnyúzott. Azt nem látom, el is repedt-e, vagy csak felületi, de nem néz ki jól. Megy a kalapács alá.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.13. 09:53 Akkor kezdjük! Lőporadagoló beállítása 23 grainre:11320259451.jpg

Nem túl hosszú, nem túl rövid, pont a feladatnak megfeleő:11320251154.jpg

Minden stimmel, nyomjuk!
113202595545.jpg

Versenykiírás szerint minimum 25 lövés, akkor 60 valószínűleg elég lesz.
11320259507.jpg

És természetesen alapos dokumentáció (ISO van, vagy mi a fene...)
113202511736.jpg
Jobb, mint az ÖKM tinikoromban. :mrgreen:

Élvezet volt végig olvasni. Köszi, h megosztottad.

Egy aggályom van - meglesz a 700 Joule?… ;)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.13. 10:10 Jobb, mint az ÖKM tinikoromban. :mrgreen:

Élvezet volt végig olvasni. Köszi, h megosztottad.

Egy aggályom van - meglesz a 700 Joule?… ;)
Mármint hogy csak egyszer, vagy esetleg kétszer is, akartad kérdezni? :-D
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.13. 10:06 113202510146.jpg
Viszont a karbid nélküli formázómatrica kihívásokat rejt. Hiába kenem a hüvelyt, egy-kettőt megnyúzott. Azt nem látom, el is repedt-e, vagy csak felületi, de nem néz ki jól. Megy a kalapács alá.
Sziasztok!

Olyan későn kezdtem a házilagos újratöltést, hogy teljesen átugrottam a nem-karbidos fázist. :roll: Minden matrica készletem (pedig van egypár…) karbidos.

Karbid gyűrűs matricával a pisztoly lőszereket nem is kell kenni, a puska lőszereket még karbiddal is közeledő (kivétel - collet neck sizing, mert ott nem történik hüvelytest formázás, így azt sem kell kenni)

Milyen előnye van a nem-karbid matricáknak?
1. Olcsóbb. Ez egy nyilvánvaló előny.
2. Könnyebb gyártani, emiatt ritka kaliberekhez néha nincs is más, mert a gyártók nem bajlódnak vele.
3. Van esetleg más?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.02.13. 10:15 Mármint hogy csak egyszer, vagy esetleg kétszer is, akartad kérdezni? :-D
Az ÖKMnél? ;)

Fiatal koromban ment többször is - ezt leírhatom, mert már elévült.

A mostani állapot viszont szenzitív személyes információnak minősül, a GDPR hatálya alá esik, ezért nem megosztható adat :mrgreen:
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Az .50 AE hüvely olyan nagy, hogy a standard 7/8"-14 menetes szerszámba nem fér bele még egy karbid gyűrű. Az RCBS gyártott 1"-14 menetes karbidost, amit egy 1 1/4"-12 átalakítóval kellett használni az 50 BMG présekben, de maga a die set is 500 euró volt, plusz nagy prés.
Érdekes, de 500 S&W-hoz viszont van karbidos matrica. Az valahogy más, talán egyenesebb a fala, nem tudom.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.13. 10:32 Fiatal koromban ment többször is - ezt leírhatom, mert már elévült.
Tudod, hogy ez mit jelent?

Hogy vén csataló vagy. :lol:
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.02.13. 10:15 Mármint hogy csak egyszer, vagy esetleg kétszer is, akartad kérdezni? :-D
Az 1400 most meglesz szerintem, picit emeltem a lőporon. Eddig 22 grain R123-at töltöttem, az nagyon az alja volt, kb. 350-360 m/s-mal gördült ki a golyó a csőből (Végzet Temploma kezdőjelenet...), az 1300-1400 J között volt.

De a fórumtársaknak hála már van VV N110-em, jöhetnek a halálsugár töltetek. Az R123 nagyon jó, valahol a VV N105 s N110 között van, de már 30 éve nem gyártják és nincs hozzá túl sok gyári adat.

Valakinek nincs esetleg Hodgdon H110-e?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.13. 10:21 Sziasztok!

Olyan későn kezdtem a házilagos újratöltést, hogy teljesen átugrottam a nem-karbidos fázist. :roll: Minden matrica készletem (pedig van egypár…) karbidos.

Karbid gyűrűs matricával a pisztoly lőszereket nem is kell kenni, a puska lőszereket még karbiddal is közeledő (kivétel - collet neck sizing, mert ott nem történik hüvelytest formázás, így azt sem kell kenni)

Milyen előnye van a nem-karbid matricáknak?
1. Olcsóbb. Ez egy nyilvánvaló előny.
2. Könnyebb gyártani, emiatt ritka kaliberekhez néha nincs is más, mert a gyártók nem bajlódnak vele.
3. Van esetleg más?
Ha nagyon kúpos a hüvely, pl. 7,62 Nagant revolver, akkor felesleges. A tetejéhez nem ér hozzá, az alja meg úgysem deformálódik.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.13. 10:21 a puska lőszereket még karbiddal is közeledő (kivétel - collet neck sizing, mert ott nem történik hüvelytest formázás, így azt sem kell kenni)
A puska matricádban van karbid gyűrű?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.02.13. 14:22 A puska matricádban van karbid gyűrű?
Jó kérdés… lehet, hogy nincs.
IMG_2529.jpeg
A baloldali felső 3 db az puska, és sehol sincs egyikre se ráírva, hogy Carbide :roll: a pisztolyokra pedig mindegyikre!

a Lee Factory Crimp büszkén hirdeti hogy karbidos, de a puska verzióban ott sincs sehol ráírva

Ha lesz majd időm, szétszedem és megnézem, de első blikkre csak a pisztolyosok karbidosak
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Petya357 írta: 2025.02.13. 15:06 Jó kérdés… lehet, hogy nincs.

IMG_2529.jpeg

A baloldali felső 3 db az puska, és sehol sincs egyikre se ráírva, hogy Carbide :roll: a pisztolyokra pedig mindegyikre!

a Lee Factory Crimp büszkén hirdeti hogy karbidos, de a puska verzióban ott sincs sehol ráírva

Ha lesz majd időm, szétszedem és megnézem, de első blikkre csak a pisztolyosok karbidosak
Baloldalt, fentről lefele
.308 RCBS competition
.308 Lee 4 darabis
7,62x39 3 darabos
.45 ACP
Jobb sor
45 Colt (.454 Casull)
9 luger
44 Special (44 Magnum)
38 Special (357 Magnum)

A pisztolyosok mind Lee, és mind 4 darabosok. Kallódik valahol egy .32 S&W long, is, az 4 is matricás. Ezeket tudom megnézni alaposan.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.13. 15:06 Jó kérdés… lehet, hogy nincs.

IMG_2529.jpeg

Én is így gondoltam, jólvan akkor, azokban nem lesz. A (kb) egyenes falú hüvelyeknél van szerintem csak létjogosultsága.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.02.17. 12:29 Kérdés: amikor a lövedék a csőtorkolat közelébe ér, ég még a lőpor?
A nyomás akkor tud növekedni, ha a lövedék által lezárt térfogat növekedése nem tudja ellensúlyozni a keletkezett lőporgázok mennyiségét.
Ha már nem ég a lőpor, akkor nem keletkezik több lőporgáz, és a nyomás értéke monoton csökken.
Áthoztam ide, inkább itt vág témába.

Monoton csökken ugyan, de amíg nagyobb, míg kinn, mínusz még ugye a lövedék súrlódása a csőben, addig akkor is gyorsítja a lövedéket.

Több lehetőség van, nyilván fegyvertől, csőhossztól, kalibertől, lövedéksúlytól és -sebességtől függ, hogy mikor mi az optimális, ill. mi az, ami egyáltalán lehetséges.

Mivel a lőpor égése elég jól megjósolható, épp eleget dolgozik rajta a gyártó, hogy így legyen :-) , az optimális eset az, ha a lőpor még ég, amikor a lövedék már elhagyja a csövet. Ilyenkor elég jól lehet tudni, hogy hogyan alakulnak a nyomásviszonyok a csőben. A térfogatnövekedés és a lehűlés miatt csökken a nyomás, de a lőpor égése valamilyen szinten pótolja ezt, és a lőpor maradéka akkor ég el, amikor már kinn van a csőből (szép nagy torkolattűzzel). Ez azt jelenti, hogy a 95%-os égési pont már a fegyver csöve után van.

Amikor a lőpor 95%-a már elég a csőben, és a "maradék", nem egybefüggő, itt-ott csomókban még égő lőpor táplálja valamennyire a csőben nyomást, az már nehezebben megjósolható, hogy milyen nyomásviszonyokat fog létrehozni, hogyan fog a csőben áramlani, örvényleni a forró gáz, így a nyomásváltozás sem nagyon jól megjósolható, nem egyenletes. Emiatt változó lehet a lövedék sebessége az egyes lövésenként. Több száz méteren, puskából a 8-900 m/s kezdősebességhez képest látszólag "kicsi", pár tíz m/s-os eltérés is több centimétert jelenthet.

Ha pedig olyan gyorsan elég a lőpor, hogy már csak a maradék nyomás tolja ki a csőből a lövedéket, az a legkevésbé kívánatos, de pl. rövid csövű, könnyű lövedékű sportpisztolyoknál nem nagyon van más lehetőség (Pl. GSP 32 S&W Long WC Vihta N310-zel). De ez 15-25 m távon, ahol ez használatos, nem is okoz annyira kritikus különbséget a találatok között. Pl. 230 és 240 m/s között 25 m-en nincs fél mm különbség magasságban.

Ez még tovább kombinálható azzal, hogy a puskapor (lőszer) hőmérséklete hogyan alakul, hiszen nem mindegy, hogy -5 vagy +30 fokos lőszert lövünk el, mennyi a külső hőmérséklet, és aszerint mennyire sűrű a kinti levegő, hanyadik lövés után mennyire lesz meleg a cső, ami a csőben lévő gázok lehűlését, és így a nyomáscsökkenés mértékét változtatja meg stb., stb., stb. De ezt már meghagyom az olyan elvetemülteknek, mint Petya. :-D
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

A lövész társak közül aki nem tölt, de érdeklődők a téma iránt, a lőtéren, versenyeken gyakran szokták kérdezni, hányszor lehet újratölteni egy hüvelyt.

Tudjuk, hogy erre nyilván nincs jó válasz. Nem mindegy, hogy mit - és akkor is nagyon sok mindentől függ.

A legtöbb (nem mindegyik) lőszerfajtát hüvelyfenék jelölés alapján válogatva , és mindig minden adagról feljegyzést készítek. Ezért nyomon van követve minden sarzs élete, és meg tudom osztani a konkrét tapasztalatokat

.38 Special. Két külön adagot rotálok - eredetileg Norma ,,és Fiocchi wad cut - összesen 500+ dbot. Most, a hetedik körnél (= 8x használt, 7x újratöltött) egy darab hüvelynél megvolt az első hüvelyszakadás. Talán észre vettem volna, ha a prés karja nem megy le szokatlanul könnyen
IMG_2627.jpeg
Úgyhogy ha valaki megkérdezi, hányszor lehet újratölteni, mostantól az a válaszom, mély hangon, és határozottan, hogy “hétszer” :lol:

Soha nem vágtam, mostam ezeket. A töltet mindig ugyanaz 5.0gr N320, 123 gr LTC - ami normál .38 Special nyomásokat produkál, szóval se nem P+ , de nem is lepkefing wadcutter. Normál, faktorra töltött .38 Spec. Kíváncsi vagyok, hogy ez egyedi eset, vagy szép lassan elkezdenek megjelenni az ilyen hibák, és selejtezni kell a teljes hüvely sarzsot. Az utóbbira tippelek.

Érdekes, hogy semmi más probléma nem adódott, pl egyáltalán nem érzem hátrányát a sokszori formázás - tágítás - krimpelésnek, direkt végignéztem egyenként -. a hüvelyszáj tök rendben van. A csajpifeszek is, minden más is.az egyetlen ok a folyamatos darabszám fogyásra az, hogy egy részét elvesztem versenyeken, mindig elgurul egypár... ;)

A .308 puska húvekyeknél 2x töltés után már érződik, 4x töltés után pedig már nagyon zavaró a hüvely nyak ridegsége. Pedig csak nyakformázom. Nem tudom olyan szűkre formárni a nyakat, hogy ne lötyögjön benne a krimphirnyos lövedék. Működik, meglepő módon pontos is, de tök igénytelen így. Ezt szokták annealingelni - de arra jutottam, hogy semmi kedvem a hőkezeléssel szórakozni. Egyszerűbb új hüvelyt keríteni. Úgyhogy puska tökténynél azt mondom, max 3x, de ha hőkezelném, akkor sokkal sokkal többször is.

Ez mennyire vág össze Ti tapasztalatoitokkal?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Egy ideig szórakoztam ezzel, de azután nem válogattam tovább. 3-4 töltést az összes 38-357-9-es kibírt

Ami nem, az meglepő módon a Lapua 32 S&W Long WC volt. Abból mikor 1-200-as adagokban újratöltöttem, rendszeresen volt szinte minden adagban 1-1, ami ugyanígy végigrepedt. A többség lövéskor, és kicsapi-formázáskor bukott ki, hogy túl könnyen ment le a prés karja, de volt egy olyan is, amelyik a hüvelyszáj szélesítéskor repedt meg (nyilván nem ennyire, csak egy picit, azt a lövedék besajtolása repesztette végig). Velük egyidős Magtech meg Norma hüvelyekkel semmi gond, három töltést kibírtak, azóta meg nem számolom.

Amúgy meg:
Hétszer.jpg
:lol: :lol: :lol:
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.19. 10:29 A lövész társak közül aki nem tölt, de érdeklődők a téma iránt, a lőtéren, versenyeken gyakran szokták kérdezni, hányszor lehet újratölteni egy hüvelyt.

Tudjuk, hogy erre nyilván nincs jó válasz. Nem mindegy, hogy mit - és akkor is nagyon sok mindentől függ.

A legtöbb (nem mindegyik) lőszerfajtát hüvelyfenék jelölés alapján válogatva , és mindig minden adagról feljegyzést készítek. Ezért nyomon van követve minden sarzs élete, és meg tudom osztani a konkrét tapasztalatokat

.38 Special. Két külön adagot rotálok - eredetileg Norma ,,és Fiocchi wad cut - összesen 500+ dbot. Most, a hetedik körnél (= 8x használt, 7x újratöltött) egy darab hüvelynél megvolt az első hüvelyszakadás. Talán észre vettem volna, ha a prés karja nem megy le szokatlanul könnyen

IMG_2627.jpeg

Úgyhogy ha valaki megkérdezi, hányszor lehet újratölteni, mostantól az a válaszom, mély hangon, és határozottan, hogy “hétszer” :lol:

Soha nem vágtam, mostam ezeket. A töltet mindig ugyanaz 5.0gr N320, 123 gr LTC - ami normál .38 Special nyomásokat produkál, szóval se nem P+ , de nem is lepkefing wadcutter. Normál, faktorra töltött .38 Spec. Kíváncsi vagyok, hogy ez egyedi eset, vagy szép lassan elkezdenek megjelenni az ilyen hibák, és selejtezni kell a teljes hüvely sarzsot. Az utóbbira tippelek.

Érdekes, hogy semmi más probléma nem adódott, pl egyáltalán nem érzem hátrányát a sokszori formázás - tágítás - krimpelésnek, direkt végignéztem egyenként -. a hüvelyszáj tök rendben van. A csajpifeszek is, minden más is.az egyetlen ok a folyamatos darabszám fogyásra az, hogy egy részét elvesztem versenyeken, mindig elgurul egypár... ;)

A .308 puska húvekyeknél 2x töltés után már érződik, 4x töltés után pedig már nagyon zavaró a hüvely nyak ridegsége. Pedig csak nyakformázom. Nem tudom olyan szűkre formárni a nyakat, hogy ne lötyögjön benne a krimphirnyos lövedék. Működik, meglepő módon pontos is, de tök igénytelen így. Ezt szokták annealingelni - de arra jutottam, hogy semmi kedvem a hőkezeléssel szórakozni. Egyszerűbb új hüvelyt keríteni. Úgyhogy puska tökténynél azt mondom, max 3x, de ha hőkezelném, akkor sokkal sokkal többször is.

Ez mennyire vág össze Ti tapasztalatoitokkal?
Messze nem vagyok ennyire precíz ilyen téren. Full random vegyes hüvelyeket használok, és általában elhagyom őket versenyen, aztán csipegetek újakat. Ezért jó gyakori kalibereket lőni.
Becsapizás közben alaposan szemrevételezek minden egyes hüvelyt, akkor dobálom ki a selejteket. 38-asnál pont ugyanilyen repedéssel találkoztam már én is többször, STV 9es hüvelyek sorban repedtek tágításnál, meg láttam kb minden elképzelhető, meg elképzelhetetlen hibát is. Lehet érdemes lenne elkezdeni fotóval dokumentálni, érdekes lehet...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.19. 11:24 Messze nem vagyok ennyire precíz ilyen téren. Full random vegyes hüvelyeket használok, és általában elhagyom őket versenyen, aztán csipegetek újakat. Ezért jó gyakori kalibereket lőni.
Becsapizás közben alaposan szemrevételezek minden egyes hüvelyt, akkor dobálom ki a selejteket. 38-asnál pont ugyanilyen repedéssel találkoztam már én is többször, STV 9es hüvelyek sorban repedtek tágításnál, meg láttam kb minden elképzelhető, meg elképzelhetetlen hibát is. Lehet érdemes lenne elkezdeni fotóval dokumentálni, érdekes lehet...
Szerintem amíg "kilóra" van friss, egyszer kilőtt hüvely, addig nincs nagyon sok értelme.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2025.02.19. 10:29 Ez mennyire vág össze Ti tapasztalatoitokkal?
Szia,

Sajat, nagyjabol relevans tapasztalat: .38 wadcutter (termeszetesen a normal .38 specnel sokkal gyengebb) csehszlovak gyartas: loves utan par%-ban ugy vegigreped a huvely, ahogy a kepeden is latszik, es ezert nehez uriteni.

Azert csak nagyjabol relevans, mivel gyari loszer, ujratoltes nelkul.

ui. a szarmazasi orszag nem eliras, es nem az utolso pillanatban gyartottak. :-)

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.02.19. 11:24 Messze nem vagyok ennyire precíz ilyen téren. Full random vegyes hüvelyeket használok, és általában elhagyom őket versenyen, aztán csipegetek újakat. Ezért jó gyakori kalibereket lőni.
Gyakorííí kalibeeeer? Az uncsi :lol:

viszont ha olyan fegyverrel lő az ember, ami nem dobja ki a hüvelyt, pl revolver - vétek nem összeszedni. A moonclipesnél pedig aztán pláne - a moonclioet nem hagyjuk ott, mert drága - és jön vele a hüvely is.

Mindenkinek megvannak a maga becsípődései. Pl képzdld - van aki mossa a hüvelyt 😜. Semmilyen hatast nem tudtam kimutatni.

A sarzsonként kezelt hüvely inkább csak preciziós lövészetnél hasznos, emiatt próbálom magam szoktatni a jó gyakorlathoz.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.19. 13:13 Gyakorííí kalibeeeer? Az uncsi :lol:

viszont ha olyan fegyverrel lő az ember, ami nem dobja ki a hüvelyt, pl revolver - vétek nem összeszedni. A moonclipesnél pedig aztán pláne - a moonclioet nem hagyjuk ott, mert drága - és jön vele a hüvely is.

Mindenkinek megvannak a maga becsípődései. Pl képzdld - van aki mossa a hüvelyt 😜. Semmilyen hatast nem tudtam kimutatni.

A sarzsonként kezelt hüvely inkább csak preciziós lövészetnél hasznos, emiatt próbálom magam szoktatni a jó gyakorlathoz.
Ja a mosást én is egyre inkább elhagyom. A mostani adag 9est nem is kentem, nem is mostam. Szárazon formázás után bele a csapi, aztán kész. Semmi gyakorlati jelentősége nincs, éljen a funkcionalitás.

223-asnál muszáj kenni formázáshoz, majd ha legközlebb töltök azért elgondolkodom mennyire lehet ott elhagyni a mosást esetleg.
Ami viszont valóban befolyásolhatja a pontosságot, az a hüvely vágása. Ez lesz a következő kísérletem, hogy vajon a gyakorlatban ez mennyire számít. Érzésre az itthoni jellemzően max 200 méteres lőtereken simán mehet a vegyes, vágatlan hüvely nem-prec lövészethez. (Persze töltés előtt ellenőrzöm, hogy a max hossz alatt van-e a hüvely, mert az biztonsági kérdés.)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.19. 13:13 Gyakorííí kalibeeeer? Az uncsi :lol:

Lehet, hogy se a fegyver, se a lövedék nem törődik vele, de mosva egyrészt szép, másrészt nem lesz koszos az ember keze, amikor pakolja a kész lőszereket. :-)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.02.19. 13:54 Ja a mosást én is egyre inkább elhagyom. A mostani adag 9est nem is kentem, nem is mostam. Szárazon formázás után bele a csapi, aztán kész. Semmi gyakorlati jelentősége nincs, éljen a funkcionalitás.

223-asnál muszáj kenni formázáshoz, majd ha legközlebb töltök azért elgondolkodom mennyire lehet ott elhagyni a mosást esetleg.
Ami viszont valóban befolyásolhatja a pontosságot, az a hüvely vágása. Ez lesz a következő kísérletem, hogy vajon a gyakorlatban ez mennyire számít. Érzésre az itthoni jellemzően max 200 méteres lőtereken simán mehet a vegyes, vágatlan hüvely nem-prec lövészethez. (Persze töltés előtt ellenőrzöm, hogy a max hossz alatt van-e a hüvely, mert az biztonsági kérdés.)
Te is kezdesz Petya hatására elkurvulni. :-D
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.19. 14:05 Lehet, hogy se a fegyver, se a lövedék nem törődik vele, de mosva egyrészt szép, másrészt nem lesz koszos az ember keze, amikor pakolja a kész lőszereket. :-)
Amúgy igazad van
Amúgy igazad van
images(4).jpg (5.38 KiB) Megtekintve 3217 alkalommal
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.02.19. 14:06 Te is kezdesz Petya hatására elkurvulni. :-D
Konvergálunk…. A következő lépés az lesz, hogy már nem is töltünk, és megvesszük a lőszert a boltban :mrgreen:
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.02.19. 13:54
Benne vagyok! De ehez maximálus lőtáv kéne, ami hazai viszonyok között 300m. Neszmély? Ha van .308 Win és .223 Rem -is a tesztben -,elég konklúziv lesz az eredmény.

Egyébként ha egy sarzs a hüvely akkor a hossz is stabil szokott lenni. Ritkán vágok - ameddig megvan a max hossz alatt, nem zavar.

A neck sizingnal nem kenem, a full sizingnál kenem. Egyik estben sem mosom. Magyarán full francia reneszánsz módba tolom a reliadingot, nó zuhany no dezodor :lol: működik. A Lee manuál szerint mosás nélkül is OK a lube, és s gyakorlatban is működik . Igaz forgó-tolózáras fegyverben, nem félautomatával. De meglepődnék, ha számítana.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Azért a földet meg a pókot nem árt kimosni a hüvelyből. A pók értékes térfogatot foglal a lőpor elől.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

.308-as huvely nyakat nem hokezeled? :o
Petya357 írta: 2025.02.19. 15:24 Benne vagyok! De ehez maximálus lőtáv kéne, ami hazai viszonyok között 300m. Neszmély? Ha van .308 Win és .223 Rem -is a tesztben -,elég konklúziv lesz az eredmény.

Egyébként ha egy sarzs a hüvely akkor a hossz is stabil szokott lenni. Ritkán vágok - ameddig megvan a max hossz alatt, nem zavar.

A neck sizingnal nem kenem, a full sizingnál kenem. Egyik estben sem mosom. Magyarán full francia reneszánsz módba tolom a reliadingot, nó zuhany no dezodor :lol: működik. A Lee manuál szerint mosás nélkül is OK a lube, és s gyakorlatban is működik . Igaz forgó-tolózáras fegyverben, nem félautomatával. De meglepődnék, ha számítana.
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.02.19. 16:09 .308-as huvely nyakat nem hokezeled? :o
...és még él :o
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.02.19. 16:09 .308-as huvely nyakat nem hokezeled? :o
Nem. És még élek. Cserébe hamar rideg lesz. Az élet küzdelem….
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.19. 15:34 Azért a földet meg a pókot nem árt kimosni a hüvelyből. A pók értékes térfogatot foglal a lőpor elől.
Földes pókos hüvelyt nem használok. Aztatat dobjuk a szelektív kukába. Egyenként szemrevételezve minden hüvely, hogy nincs-e szennyeződés.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok! ASAP keresek őzsöretet, 8.6mm (.33). Vagy 8,43mm (.32) meret. Ennél kisebb nem jó. Kb 3-5 kiló kellene. Köszi! Van annál jobb (p hazai) forrás mint német webshopból vagy eGunról rendelni? 2 héten belül kéne.

A Kapszlival mar beszéltem: Szekernek csak kisebb van, nem elég, es az is aranyáron

Öntőforma (18 lyukas Lee 0.33) jövő héten érkezik, és örökre megoldja a külső forrásoktól való függőseget, de kí tudja hogy Márciusban egyáltalán lesz-e időnk önteni (igen Poresz ígerem hogy szólok, ha lesz ilyen program… ;) )

Egyebként Fortitu tanácsai és mentorálasa mellett igen paradés buckshot töltetet sikerült csinálnom. 10 meter, 2 lövés, 8 szem 8.43mm (.32) ami 28 gramm ösztöltetet tesz ki, SuperrG kosár, 1.300g (Lee adagolón 141 bushing) v-N320 por. Chedite csapi, 6-os csillagkrimp.
IMG_2817.jpeg
1182 fps hosszabb csövű IC (1/4) öntöltő Benelliböl, 1127fps rövidebb csövű pumpas cylinder Winchesterből

IPSC Power faktor is bőven megvan, rendesen odab.sz, de nem rúg túl nagyot, es szép egyenletes, szük a szórása.
Válasz küldése