.45 ACP, S&W 625, 5”. két különböző, de egyszerre tesztelt kísérlet gyermekei, összesen 5 csoport.
A baloldali 2 oszlopo kifejezetten
alultöltött,most nem részletezem de eléggé érdektelen teszt.
a jobboldali 3 oszlop (türkiz, piros, narancs) viszont egy kifejezetten
túltöltött projekt gyermeke. A
nyomás növekedés sorrendjébe rendeztem őket. emiatt szemléltetési célokra sem rossz - csak hiányzik róla az igazi túlnyomás, ahol a csapi kerek élei már kiegyenesednek…
Az utóbbi három oszlop által kepviselt fejlesztési projekttel a cél a biztonságos, pontos 700 Joulos .+P+ 45 ACP lőszer kikísérletezése a Mini magnum versenyhez. (A normál nyomású, CIP szabvány .45 ACP legfeljebb 500 joule, es a gyári nyomása közel fele a .44 Magnumnak) . Baráti diskurzus * alakult ki arról, hogy ez egyáltalán elérhető-e. Egy módja van kideríteni - még biztonságos, de már határokat feszegető kísérletek sorozata. “don’t try this at home , I’m what you call a professional”- mondaná Paul Harrel. En csak annyit mondok, hogy eszébe ne jusson olyannak, aki nem tudja nagyon jól, hogy egészen pontosan mit csinál, és nem jár utána mindennek 3x.
Értem ezalatt hogy kell némi töltési rutin , komolyabb irodalmazás, csúcsnyomások tanulmányozása, a konkrét fegyver alapos vizsgálata, töltés szimulációs szoftver használata, gondosan megtervezett töltési létra, ovatos kivitelezés, és előtte több kör szakmai konzultáció más, més rutinosabb újratöltökkel. Nem , a “a pincében, okosba’’ belefaragunk minél több vasporost a Putbullba a marhaölő patron elé hátha nem robban fel” azt nem mink tartjuk kellően körültekintő vizsgálati protokollnak.
Jelenleg a 600-650 Joule (230gr, 922-972 FPS) már megvan, extrém nyomás jeleit még mindig nem mutatja. (Ez a legutolsó, piris csapis sor) Yay. Megyünk tovább.
Szeintem meglesz az a 700 joule (amihez 1020 fps fölötti átlag). Még két lépcső, 0.2 grainenként növelve a lőporz, ahogy eddig is . A mostani, 600+ joulos is nagyon fickósan rúgott vissza, ilyen “nehéz” kalibernél a power factor is tekintélyes, 210-220

(a normál gyári lőszeré 160 -170 körüli. A 9x19 valamivel 125 fölött. Mondom - nem játék). Mégcsak kb 100 fps (30-35 m/s) hiányzik és jól leszünk. Hacsak nem kezd el aggasztóan viselkedni, mert akkor sztorno.
Öntöltőben egyáltalán nem mernék a gyári specifikáció fölé menni, de rendes fegyverben

(modern, rozsdamentes N frame revolverben, ésszel és óvatosan) - igen. A 45 ACP nagyon regi lőszer, alacsony csúcsnyomással. De ez így sem játék. Folyt. Köv.
42 fórumtársnak pedig köszönet az eddig nyújtott szakmai, és morális támogatásért
* baráti diskurzus = egy fórumtárs talán mintha azt mondta volna, hogy “lóf.szt, az már túl sok a negyvenötösnek”, én pedig hogy “qrvaélet hogy megcsinálom, more” -

de kölcsönösen megegyeztünk abban hogy azért nem kellene belehalni, nem ér annyit, viszont érdekes és óvatosan de meg lehetne próbálni - a pontos szóhasználatra már nem emlékszem.