" A szervezet részére kiadott lőfegyvertartási engedélyben fel kell tüntetni azokat a személyeket, alkalmazottakat (a továbbiakban együtt: alkalmazott), akik a fegyver kezelését (tárolás, kiadás, visszavétel) végzik, "
Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
Re: Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció
ebben a kornyezetben ezt nem tudom ertelmezni:
" A szervezet részére kiadott lőfegyvertartási engedélyben fel kell tüntetni azokat a személyeket, alkalmazottakat (a továbbiakban együtt: alkalmazott), akik a fegyver kezelését (tárolás, kiadás, visszavétel) végzik, "
ingyom bingyom tálib-e?
Az egyik halmaz a használatára jogosult, a másik a fegyver tárolására, kiadására, visszavételére. Most nem olvasnám át az egész részt, de szerintem két külön csoport. Akinél fennáll a lehetősége, hogy alkalomadtán használnia kell a fegyvert, az minimum évente négyszer gyakoroljon vele!
Annó amikor nekünk volt céges fegyverünk, akkor azt jelentette, hogy évi 4 lőtérlátogatásit le kellett adni.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
egyik tavalyi versenyunkon konkretan egy forumtars kert loterlarogatasi igazolast mert fegyverkiadasert felelos szemely az egyesuletnel es keri tole az igrend
Kojak írta: ↑2025.01.27. 21:29 Az egyik halmaz a használatára jogosult, a másik a fegyver tárolására, kiadására, visszavételére. Most nem olvasnám át az egész részt, de szerintem két külön csoport. Akinél fennáll a lehetősége, hogy alkalomadtán használnia kell a fegyvert, az minimum évente négyszer gyakoroljon vele!
ingyom bingyom tálib-e?
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
ez igy oke, de egy egyesuletnel minek?
ingyom bingyom tálib-e?
Mert feltételezem, hogy a(z okos) törvény nem tesz különbséget a "szervezet" szó alatt, hogy az most egyesület, vagy cég.
Gondolom ugyanezért kell pszicho és orvosi is a fegyverkiadásra feljogosított személyeknek.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
A mai vadászvizsgán - gyakorlati vizsgarész: "lőtér" - megleptek azzal, hogy pszichológust is hívtak a lőtérre, hogy a vizsga után a vizsgázók ott helyben megcsináltathassák a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vadászfegyver tartásához. Sem a pszichológus, sem a vizsgabiztosként is jelen lévő rendőr alezredes nem tudott arra válaszolni, hogy a tavaly és tavalyelőtt sportlövészethez elvégzett pszichológiai alkalmassági vizsgálatom vadászatra is megfelel-e. - Az egyszerűbb megoldást választottam: beálltam a sor végére, és megszabadultam húszezer forintomtól.
Ez volt az okos megoldás. Mi lett volna a jogszerű?
Ha jól emlékszem akkor fél éven belüli kell.Bár ugye neked már van fegyvertartásid másik célra így elvileg ez nem kellett volna.
Poresz írta: ↑2025.01.28. 17:28 A mai vadászvizsgán - gyakorlati vizsgarész: "lőtér" - megleptek azzal, hogy pszichológust is hívtak a lőtérre, hogy a vizsga után a vizsgázók ott helyben megcsináltathassák a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vadászfegyver tartásához. Sem a pszichológus, sem a vizsgabiztosként is jelen lévő rendőr alezredes nem tudott arra válaszolni, hogy a tavaly és tavalyelőtt sportlövészethez elvégzett pszichológiai alkalmassági vizsgálatom vadászatra is megfelel-e. - Az egyszerűbb megoldást választottam: beálltam a sor végére, és megszabadultam húszezer forintomtól.
"..."
Nem fogadják el. Vadászfegyverhez ráírják, hogy vadászfegyver tartáshoz szükséges pszichológiai alkalmasság, a sportnál pedig azt, hogy sportfegyver tartásához szükséges pszichológiai alkalmasság (ezt ugye kétszer is kell). Mindenki jól jár, a pszichológus is, a hatóság is csak a felhasználó szenved.
Szuper, miért is menne valami normálisan ebben az országban.cujoe írta: ↑2025.01.28. 17:42 Nem fogadják el. Vadászfegyverhez ráírják, hogy vadászfegyver tartáshoz szükséges pszichológiai alkalmasság, a sportnál pedig azt, hogy sportfegyver tartásához szükséges pszichológiai alkalmasság (ezt ugye kétszer is kell). Mindenki jól jár, a pszichológus is, a hatóság is csak a felhasználó szenved.
"..."
Van, ahol a kombinált fegyvervizsgát sem fogadják el a vadász képzés során.....
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
19/2022. (VII. 29.) AM rendelet 7. §
(1) Mentesül a vadászvizsga – kivéve a fegyverismeretre és fegyverhasználatra vonatkozó gyakorlati és elméleti vizsga – teljesítési kötelezettsége alól az, aki a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény végrehajtásának szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott középfokú vagy felsőfokú vadgazdálkodási képzettséggel rendelkezik.
(2) A fegyverismeretre és fegyverhasználatra vonatkozó gyakorlati és elméleti vizsgát nem helyettesíti a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 26. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja szerinti fegyverismereti vizsga.
(1) Mentesül a vadászvizsga – kivéve a fegyverismeretre és fegyverhasználatra vonatkozó gyakorlati és elméleti vizsga – teljesítési kötelezettsége alól az, aki a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény végrehajtásának szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott középfokú vagy felsőfokú vadgazdálkodási képzettséggel rendelkezik.
(2) A fegyverismeretre és fegyverhasználatra vonatkozó gyakorlati és elméleti vizsgát nem helyettesíti a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 26. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja szerinti fegyverismereti vizsga.
A szakvélemény nincs nálam.
Miven engem megleptek ezzel, nem volt beutalóm a háziorvostól. Tehát kérek beutalót a háziorvosomtól, azt beszkennelem, elküldöm a megadott e-mail címre, és ezután postán elküldik annak a vizsgálatnak az eredményét, amit már elvégeztek és amit már kifizettem. - Közben elgondolkodom azon, hogy ez vajon okirathamisítás-e, és nem lenne-e bölcsebb bukni húszezer forintot.
Lassítsunk!cujoe írta: ↑2025.01.28. 18:45 19/2022. (VII. 29.) AM rendelet 7. §
Ugye most nem arról van szó, hogy még egyszer fegyverismereti vizsgára kell mennie annak, akinek már van? - Mert az idézett fentiek nekem ezt sugallják.
Beleolvastam a 9/2022. (VII. 29.) AM rendeletbe, és ez szerencsére nem ezt jelenti.
Hanem azt, hogy a vadászvizsga gyakorlati vizsgarészét (lővizsga) nem lehet megúszni.
Ami teljesen érthető, mert a kombinált fegyverismereti vizsgán a gyakorlatban egy MCM-mel kell két lövést leadni. - Azért az tényleg elvárható, hogy ne a vadon gyakoroljanak a friss és kevésbé friss vadászok. Mert a vad vadászaton megsebzése ha jogilag nem is, de köznyelvi értelemben igenis állatkínzás. Igenis gyakoroljanak addig, amíg legalább 6 korongot lelőnek a 15-ből - állítólag a bukásarány 33%, és ez ma is megvolt -, és 30 körből képesek 21 kört lőni 50 méterre lévő célon, ülve, lőzsákon megtámasztott céltávcsővel felszerelt puskával.
Én is így jártam. Amit önvédelmi fegyverhez csináltattam pszicho alkalmasságit, azt nem fogadták el sportfegyver tartásához.cujoe írta: ↑2025.01.28. 17:42 Nem fogadják el. Vadászfegyverhez ráírják, hogy vadászfegyver tartáshoz szükséges pszichológiai alkalmasság, a sportnál pedig azt, hogy sportfegyver tartásához szükséges pszichológiai alkalmasság (ezt ugye kétszer is kell). Mindenki jól jár, a pszichológus is, a hatóság is csak a felhasználó szenved.
Nézem a jogszabályt - 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet -, és nem találom, hogy mi a különbség a vizsgálatok között. Sőt, még az igazolás formanyomtatványa sincs benne. (Az orvosié igen: lásd 4. számú melléklet.) - Igazából édesmindegy, csak már érdekelni kezdett a dolog.
"Hanem azt, hogy a vadászvizsga gyakorlati vizsgarészét (lővizsga) nem lehet megúszni."
Gyakorlati és elméleti részét sem lehet megúszni. A vizsgák nem fedik egymást semmilyen mértékben.
Vadászfegyver tartása = vadászvizsgán elvégzett fegyverismereti vizsga elválaszthatatlanul a vadászvizsga részeként
Sportfegyver tartása = hatósági fegyvervizsga
Önvédelmi fegyver tartása = hatósági fegyvervizsga
Gyakorlati és elméleti részét sem lehet megúszni. A vizsgák nem fedik egymást semmilyen mértékben.
Vadászfegyver tartása = vadászvizsgán elvégzett fegyverismereti vizsga elválaszthatatlanul a vadászvizsga részeként
Sportfegyver tartása = hatósági fegyvervizsga
Önvédelmi fegyver tartása = hatósági fegyvervizsga
Magyarul hiába van hatósági fegyvervizsgád, semmilyen módon nem számít bele (nincs hatással) a vadászvizsgára és az ahhoz kapcsolódó vadász célú fegyver tartásra. 2022-től, sajnos így van. Ez személyes tapasztalat.
Tehát nem arról van szó, hogy a vadászati célú lőfegyvertartáshoz fegyverismereti vizsgát kell tenni vagy azt megismételni, hanem a vadászvizsga része a fegyverismereti vizsga anyagának számonkérése. - Jó. Majdnem megállt bennem az ütő kora este, mert kissé félreérthető volt.
Amennyit az a vizsga ér, én ezt egyáltalán nem bánom.
Érdekes a pszichók közti átmenet (vagy az aktuális előadó felfogása). Nekem a vadászhoz tartozót elfogadták önvidelminél minden kérdés nélkül, csodálkoztam is.
De ezen kívűl tényleg mindig azt tapasztaltam, hogy a fegyverismereti vizsgát kivéve, soha semmi átmenet nincs. Mintha minden tartási fajtánál teljesen új tartásit kérnél, hiába van már másik. Se az orvosi, akkor amúgy a pszichó se, de még a tárolóhely ellenőrzés se (kijöttek hozzám kétszer 2 hónapon belül
)
De ezen kívűl tényleg mindig azt tapasztaltam, hogy a fegyverismereti vizsgát kivéve, soha semmi átmenet nincs. Mintha minden tartási fajtánál teljesen új tartásit kérnél, hiába van már másik. Se az orvosi, akkor amúgy a pszichó se, de még a tárolóhely ellenőrzés se (kijöttek hozzám kétszer 2 hónapon belül

Poresz írta: ↑2025.01.28. 20:05 A szakvélemény nincs nálam.
Miven engem megleptek ezzel, nem volt beutalóm a háziorvostól. Tehát kérek beutalót a háziorvosomtól, azt beszkennelem, elküldöm a megadott e-mail címre, és ezután postán elküldik annak a vizsgálatnak az eredményét, amit már elvégeztek és amit már kifizettem. - Közben elgondolkodom azon, hogy ez vajon okirathamisítás-e, és nem lenne-e bölcsebb bukni húszezer forintot.
Ne aggódj, ez nem hamisítás. Egyszerűen csak nem képesek a számítógépes rendszerek lekezelni a workflow-ban előforduló kivételeket. Addig nem írhatja be a gépbe, amíg nincs a beutaló is rögzítve (doki mondta). Nekem is így volt. Megtudtam azt is tőle, hogy nála tényleg különböznek a tartási céloktól függően, a vadász az 50 kérdéses fél órás, a sport meg 120 kérdéses 1 órás vizsgálat. De alapvetően ezeket nem ajánlja az orvosi kamara túl sokszor elvégezni. Az első alkalom ami kb valós képet mutat (mert nem ismered a metódust), a második stb sokadik alkalommal már megszoktad a kérdéseket, reflexből is az elvárt választ fogod adni (nem azt fogja mérni amit kell, hanem a megtanult viselkedésformádat). Szóval az hogy elvégezte a vizsgálatot egy picit hamarabb, az még orvosilag is indokolható (ott nem tudtál felkészülni rá, jobb a mérési eredmény).
Pontosan ez jutott eszembe tegnap: mintha lenne sportlövész barnakönyv és vadász barnakönyv.smith15 írta: ↑2025.01.29. 08:04 Érdekes a pszichók közti átmenet (vagy az aktuális előadó felfogása). Nekem a vadászhoz tartozót elfogadták önvidelminél minden kérdés nélkül, csodálkoztam is.
De ezen kívűl tényleg mindig azt tapasztaltam, hogy a fegyverismereti vizsgát kivéve, soha semmi átmenet nincs. Mintha minden tartási fajtánál teljesen új tartásit kérnél, hiába van már másik. Se az orvosi, akkor amúgy a pszichó se, de még a tárolóhely ellenőrzés se (kijöttek hozzám kétszer 2 hónapon belül)
Ehhez kapcsolódik még az élet nagy kérdései közül egy, hogy az egyetlen szem sörétes puskát vadászatra írassam be, vagy sportlövészetre? - Egyik esetben minősítést nem szerezhetek - ami majd a legrosszabb pillanatban fog hiányozni és fog kelleni nagyon sürgősen - és még fizethetek pluszban a vadászjegyért, kamarai tagságért, biztosításért; másik esetben vadászni nem vihetem el azt a puskát (de ugyanattól a gyártótól ugyanazt a típust vadászatra beíratva már igen).
Már az előrelépés lenne, ha egy lőfegyvert több fegyvertartási célra be lehetne íratni. Nem lenne ideális, de legalább kifehéredne egy szürkezónás gyakorlat.
Ténylegesen szeretnél vadászni is?Poresz írta: ↑2025.01.29. 08:53 Pontosan ez jutott eszembe tegnap: mintha lenne sportlövész barnakönyv és vadász barnakönyv.
Ehhez kapcsolódik még az élet nagy kérdései közül egy, hogy az egyetlen szem sörétes puskát vadászatra írassam be, vagy sportlövészetre? - Egyik esetben minősítést nem szerezhetek - ami majd a legrosszabb pillanatban fog hiányozni és fog kelleni nagyon sürgősen - és még fizethetek pluszban a vadászjegyért, kamarai tagságért, biztosításért; másik esetben vadászni nem vihetem el azt a puskát (de ugyanattól a gyártótól ugyanazt a típust vadászatra beíratva már igen).
Már az előrelépés lenne, ha egy lőfegyvert több fegyvertartási célra be lehetne íratni. Nem lenne ideális, de legalább kifehéredne egy szürkezónás gyakorlat.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Még egyszerűbb lenne, ha nem különülnének el a tartási célok. Elég jól definiált, mi az, amivel szabad vadászni, torkolati energiától tár méretéig minden adott. Ha valakinek megfelel a fegyvere, hát vadászhasson vele, ha amúgy vizsgája, vadászjegye stb. megvan. Ha meg nem felel meg, akkor meg úgysem, csak a lőtéren használhatja a papírelefánt ellen.Poresz írta: ↑2025.01.29. 08:53 Pontosan ez jutott eszembe tegnap: mintha lenne sportlövész barnakönyv és vadász barnakönyv.
Így van, vadászvizsga gyakorlati részén inkább a lőkészség prezentálásán van a hangsúly, de ott is inkább a koronglövészet, ami nehezebb.Poresz írta: ↑2025.01.28. 22:08 Tehát nem arról van szó, hogy a vadászati célú lőfegyvertartáshoz fegyverismereti vizsgát kell tenni vagy azt megismételni, hanem a vadászvizsga része a fegyverismereti vizsga anyagának számonkérése. - Jó. Majdnem megállt bennem az ütő kora este, mert kissé félreérthető volt.
Amennyit az a vizsga ér, én ezt egyáltalán nem bánom.
Ülve, lőzsákra feltámasztott puskával nem gond meglőni a minimum köregységet.
+1AndyA írta: ↑2025.01.29. 09:03 Még egyszerűbb lenne, ha nem különülnének el a tartási célok. Elég jól definiált, mi az, amivel szabad vadászni, torkolati energiától tár méretéig minden adott. Ha valakinek megfelel a fegyvere, hát vadászhasson vele, ha amúgy vizsgája, vadászjegye stb. megvan. Ha meg nem felel meg, akkor meg úgysem, csak a lőtéren használhatja a papírelefánt ellen.
Ez lenne az ésszerű: valaki vagy alkalmas arra, hogy fegyvert tarthasson, vagy nem: vagy veszélyes embertársaira, vagy nem. Szakmán belül pedig mindenki tudja, hogy legtöbb esetben egy fegyvertípus több célra is alkalmas. - Az pedig, hogy egy fegyver megfelel-e a vadászat vagy a sportág szabályainak, annak betartása és betartatása a resztvevők és szervezők közös feladata.
A fegyverjog legutóbbi változásai alapján sejthető, hogy micsoda iszapbirkózás megy a vadászkamara (hátszél: miniszterelnök-helyettes) és a belügyminisztérium (hátszél: belügyminiszter) között. - Amit látunk, az alapján a BM t0j!k rá, hogy milyen minőségű lesz a jogszabály, csak legyen minél korlátozóbb. - “Bonyolult és ésszerűtlen? Hát akkor bonyolult és ésszerűtlen! Annál jobb, kevesebben akarják majd.”
Önvédelminél vanPoresz írta: ↑2025.01.29. 08:53 Pontosan ez jutott eszembe tegnap: mintha lenne sportlövész barnakönyv és vadász barnakönyv.

- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Nekem a sport és vadászfegyverek két barna könyvben vannak. Miért? Mert csak. Mert Gödöllő.smith15 írta: ↑2025.01.29. 10:33 Önvédelminél vanNekem van egy vadász könyvem és külön egy önvédelmi. És ráadásul az önvédelmi az az újabb, nagyobb formátumú és annyira jó, hogy 2 darab bejegyzés miatt hurcolhatom az egész könyvet non-stop. (First World Problem, tudom, örüljek neki, hogy van, örülök is, csak nem értem)
Most hogy végre tök normális és korrekt igrend területén élek pár éve (Szeged), már mondták többször hogy ha egyszer arra járok ügyezni, kérjek dupla időpontot és átírnak nekem mindent egy könyvbe, ha szeretném.
De most már jó így, én két barna könyvvel járok, a kis fegyveres dossziéban elfér, akkor már ilyen menő leszek.

Önvédelmi vs. sport: a Globuson volt valakinek kettő pont ugyanolyan CZ P10C-re. Az egyik önvédelemre volt bejegyezve, a másik sportra. Mivel az önvédelemre hordott fegyverével szerett volna gyakorolni és IDPA-zni is (és pont ez az, amire az IDPA eredetileg létrejött) ehhez a hazai fegyverjog keretei között kettő ugyanolyan fegyvert kellett vásárolnia és beíratnia. Az egyiket hordta önvédelemre, a másikat meg sportra. És nagyon néznie kellett hogy reggel melyiket köti fel, mert ha véletlenül a sportcélút viseli, akkor ellenőrzéskor feljelentés, szabs, engedély bevonás.
Magyarország, én így szeretlek.
Pontosan ez a kérdés. Az össze többi spekuláció az fingreszelés.
Ha akarsz vadászni, nem talán igen talán nem, hanem tényleg akarsz -.és ez fontos szempont - akkor muszáj vadaszatra írnod. Nincs más választásod. Ha nem akarsz vadászni, akkor sportra.
Az átjárhatóság hivatalosan nincs, a gyakorlatban viszont van, és aszimmetrikus.
Vadaszatra nem vihetsz sportfegyvert, sehogy, soha. Pont. Erdőben megállítabak sportfegyverrel a kezedbeb - megszexuálnak.

Sportolni vadász fegyverrel ugyan nem lehet (agyrém!, DE van egy kiskapu, mert gyakorolni szabad, sőt - illik.a gyakorlás nincs egzaktul definiálva. Sokan lőnek amatőr versenyeken is vadász fegyverrel. Ez tény. A kutyát nem érdekel, és ha valaki belekötne, akkor sem védhetetlen a pozició, hogy te versenyszerű környezetben gyakorolsz. Kinek, minköze van hozzá? Miért ne lehetne minősítést megszerezni?
Gvass egyszer jól megaszonta: ha OBn állsz dobogón, akkor mondjuk ténykeg nehéz kimagyarázni hogy te csak gyakorolni ugrottál be. De háziversenyen gyors pont? Ki a f…t érdekel? Ez bőven menthető, és a gyakorlatban a lőteri kutyát (macskát

Neha az a benyomásom, mintha direkt minden megoldásra keresnéd a problémát, Poresz

Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Pont így, én is lőttem már versenyen vadászcélra bejegyzett forgó-toló záras .22 kispuskával, és előágyszá.... pumpállós sörétessel is. Mindig szóltam előre a bírónak hogy mivel megyek, és hagyták. Egyszer volt az a mondás, hogy OK de az eredménylistára nem kerülhetek fel vele, és szerintem ez a nagy könyv szerinti teljesen szabályos mondás is. Viszont beállhattam a lőállásba, és meglőhettem a számot. Máskor viszont még minősítésem is lett a vadászcélú fegyverrel.Petya357 írta: ↑2025.01.29. 15:02 Sportolni vadász fegyverrel ugyan nem lehet (agyrém!, DE van egy kiskapu, mert gyakorolni szabad, sőt - illik.a gyakorlás nincs egzaktul definiálva. Sokan lőnek amatőr versenyeken is vadász fegyverrel. Ez tény. A kutyát nem érdekel, és ha valaki belekötne, akkor sem védhetetlen a pozició, hogy te versenyszerű környezetben gyakorolsz. Kinek, minköze van hozzá? Miért ne lehetne minősítést megszerezni?
Vadászcélra szvsz. no brainer a pumpás sörétes, az a home defense non plusz ultrája is, már egy 5+1 lövetű bármilyen 12/70-es pumpás söripusek 00 buckshottal nagyon komoly tűzerőt képvisel, és vadászcélra az éves kamarai tagdíjat leszámítva mindenféle más kötelezettség nélkül tartható. Ahogy megcsináltam a vadászvizsgát, az első fegyverem egy pumpás Mossberg lett.
+1TotoHU írta: ↑2025.01.29. 15:22
Vadászcélra szvsz. no brainer a pumpás sörétes, az a home defense non plusz ultrája is, már egy 5+1 lövetű bármilyen 12/70-es pumpás söripusek 00 buckshottal nagyon komoly tűzerőt képvisel, és vadászcélra az éves kamarai tagdíjat leszámítva mindenféle más kötelezettség nélkül tartható. Ahogy megcsináltam a vadászvizsgát, az első fegyverem egy pumpás Mossberg lett.
Nekem ugyan ezzel a mentalitással lett meg a vadász tartásim és egy Rem. 870 volt az első amit vettem.
Épp a BRFK-ról jövök. Ott lóg a falon a papír (bár nem éppen a legfrissebb), hogy vadász célra a kettőnél nagyobb tárral, azaz 3-nál több lőszert egyidőben befogadni képes fegyverrel csak tárreduktorral szabad vadászni.TotoHU írta: ↑2025.01.29. 15:22 Pont így, én is lőttem már versenyen vadászcélra bejegyzett forgó-toló záras .22 kispuskával, és előágyszá.... pumpállós sörétessel is. Mindig szóltam előre a bírónak hogy mivel megyek, és hagyták. Egyszer volt az a mondás, hogy OK de az eredménylistára nem kerülhetek fel vele, és szerintem ez a nagy könyv szerinti teljesen szabályos mondás is. Viszont beállhattam a lőállásba, és meglőhettem a számot. Máskor viszont még minősítésem is lett a vadászcélú fegyverrel.
Szerintem rosszul olvastad… Mert ez így a forgó-tolózáras puskákra is igaz lenne

- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
+1
ne keltsünk már kiba pánikot!
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Majd megnézem megint, ha legközelebb arra járok, csak fél szemmel olvasott emlékfoszlány volt, ami a pumpás sörétes kapcsán ugrott be.
Sziasztok .
"működőképes lőfegyverét, gáz- és riasztófegyverét nem használhatja *
ja) – a vadász- és sportlőfegyver kivételével – az annak vizsgálatáról kiállított tanúsítványban megadott idő lejárta után a próbajel érvényesítéséig, "
Jól értelmezem , hogy akkor sport és.vadász célú löfegyvernél ha lejáj a cetli , akkor csak adás-vételnél kell újra vizsgáztatni ? ( Valamint javítás után )
ja) – a vadász- és sportlőfegyver kivételével – az annak vizsgálatáról kiállított tanúsítványban megadott idő lejárta után a próbajel érvényesítéséig, "
Jól értelmezem , hogy akkor sport és.vadász célú löfegyvernél ha lejáj a cetli , akkor csak adás-vételnél kell újra vizsgáztatni ? ( Valamint javítás után )
IgenTrailm írta: ↑2025.01.30. 15:53 Sziasztok .
Ahoj mindneki
rendőrségre leadott fegyvert, hogyan lehet megvenni /bevonták az engedélyét , le adta a fegyvert de szeretné ha valakinek eladni /
thx
rendőrségre leadott fegyvert, hogyan lehet megvenni /bevonták az engedélyét , le adta a fegyvert de szeretné ha valakinek eladni /
thx
én tavaly adtam le egyet, mert ótvaros volt
beszélgettünk
azt az infót kaptam, hogy meg szokás semmisíteni a leadott fegyvereket, akkor is, ha nem ótvaros, annak ellenére, hogy szerepel a joxabályban az értékesítés
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
+ bizonyos bevonások esetén el is kobozhatják. Akkor nem is rendelkezhet róla. Szóval itt pontosabbat kéne tudni.
Bonyolultabb esetben: Bokros doki.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Rajta nem segít, de másoknak hasznos lehet: ne adja le a rendőrségen! Adja le fegyverboltba.
Amúgy ez a szabály a vtv-ben van és a vadászat rendjére vonatkozik, ha jól értem (nyilván öntöltő esetén), szóval jól értem, hogy a vadászatra beíratott fegyverben lőtéri gyakorlás közben hasznalhatnék 10-es tárat is? Mit néztem el?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Azt, hogy VÉGLEGESEN alkalmatlannak kell lennie az öntöltő sörényesnek 2+1-nél több lőszer befogadására. Különben olyan kategória, hogy nem jegyzik be vadászatra.
Tehát pl. kivehető táras öntöltő sörétes csak sportcélra legális.
Ah, ok, sejtettem, hogy lesz valami hiba a gondolatmenetben, köszi,
Semmi.Poresz írta: ↑2025.01.28. 20:51 Nézem a jogszabályt - 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet -, és nem találom, hogy mi a különbség a vizsgálatok között. Sőt, még az igazolás formanyomtatványa sincs benne. (Az orvosié igen: lásd 4. számú melléklet.) - Igazából édesmindegy, csak már érdekelni kezdett a dolog.
Nekem anno 3 kellett egyszerre:
I. kat megújítása, sportfegyver megszerzése, ÖTT jelentkezés. 1, azaz egy darab vizsgálat volt, 1-et fizett a HM? 1-et a VT, egyet én.
Jó kis biznic ez az agyturkiknak...
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Hidd el csak a szarokat semmisítik meg.
Láttam már egy-két dolgot, ezzel kapcsolatban. (és itt most nem csak a leadott, hanem a lefoglalt, elkobzott fegyverekről is szó van).
Láttam már egy-két dolgot, ezzel kapcsolatban. (és itt most nem csak a leadott, hanem a lefoglalt, elkobzott fegyverekről is szó van).
"..."
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
GÉPFEGYVERbirtoklás _BÜNTETLENÜL_ az USA-ban???
(Tulképpen most IGEN, de nem eszik olyan forrón a kását!)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/gepfeg ... z-usa-ban/

(Tulképpen most IGEN, de nem eszik olyan forrón a kását!)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/gepfeg ... z-usa-ban/

Eddig úgy tudtam, hogy:
253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
"30.§ (2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja."
Ma bevittem a PKLV Kft.-hoz egy Great Guns .50 derringert, mert decemberben lejárt a tanúsítványa: úgy néztek rám, hogy le akarom vizsgáztatni, mint akik még nem láttak hülyét. - ???
"30.§ (2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja."
Ma bevittem a PKLV Kft.-hoz egy Great Guns .50 derringert, mert decemberben lejárt a tanúsítványa: úgy néztek rám, hogy le akarom vizsgáztatni, mint akik még nem láttak hülyét. - ???
Szia Poresz !Poresz írta: ↑2025.02.07. 16:50 Eddig úgy tudtam, hogy:
pontosan mivel van gondod?
A. Nem voltak hajlandóak bevizsgálni???
Mert ha így van, az gáz. Nézzenek ahogy akarnak- csúnyán, szépen - kit érdekel

Vagy B. Hogy hülyének néztek?
Ezen annyira nem lepődnék meg. Gyaníthatóan rajtad kívül nagyon kevesen vannak, akik egy teljes mértékben behajthatatlan szabályt ilyen szorgalmasan, anyagi áldozatokat és időt nem sajnálva, mindenáron be szeretne tartani.
Aki nem engedélyköteles derringert vesz, ilyen-olyan hobbi célból, az jellemzően magasról letolja a plasztik lapot. Aki valóban sportol, az ehhez nem egy beton kemény sütésű, alapvetően önvédelmi jellegű derringert szokott használni. A két halmaz metszete = nagyon kicsi, ad abszurdum lehet, hogy csupán 1db Poresz az egész országban. Erre tippelnék.
- WildBear23
- Veterán
De végül levizsgáztatták? Mert ez a lényeg.Poresz írta: ↑2025.02.07. 16:50 Eddig úgy tudtam, hogy:
Ha igen, akkor nézhetnek úgy, ahogy jólesik: csábosan, vágyakozóan, irígyen, lenézően, felnézően, álmosan: attól függően, hogy az átvevő pasiról, vagy a számlát adó hölgyről van-e szó..
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Azzal, hogy nekem gyanús, hogy nem ismerem eléggé a jogot. A kommunikációjuk az “Erre te tényleg költesz?”, és a “Van ám kiskapu!” jeleket sugározta. Persze ez másodpercekkel a bankkártyám lecsippantása után kezdődött. Gyanús, hogy időt és pénzt fordítottam valamire, amire nem kötelező.
Szerintem kötelező lenne, de mindenki lesz.rja. Kb mint a paprika spré KKVE.Poresz írta: ↑2025.02.09. 08:22 Azzal, hogy nekem gyanús, hogy nem ismerem eléggé a jogot. A kommunikációjuk az “Erre te tényleg költesz?”, és a “Van ám kiskapu!” jeleket sugározta. Persze ez másodpercekkel a bankkártyám lecsippantása után kezdődött. Gyanús, hogy időt és pénzt fordítottam valamire, amire nem kötelező.
Vittem be fég Grp-t.
Soha nem volt kakaspaklija.
Akkor is csúnyán néztek, aztán jött a megvilágosodás:
Jah, erre tipusjóváhagyási van!
Mindamellett, hogy már ugye nem felel meg, de hát egyszer már forgalomba került.....
Soha nem volt kakaspaklija.
Akkor is csúnyán néztek, aztán jött a megvilágosodás:
Jah, erre tipusjóváhagyási van!
Mindamellett, hogy már ugye nem felel meg, de hát egyszer már forgalomba került.....
Fizetett bér-Troll.
Elnöki rendelet a a 2.A védelmében.
Ilyen se volt még soha.
https://www.whitehouse.gov/presidential ... nt-rights/
Ilyen se volt még soha.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
ChatGPT összefoglalóaksurv írta: ↑2025.02.09. 20:53 Elnöki rendelet a a 2.A védelmében.
Ilyen se volt még soha.
"Az elnöki rendelet célja az amerikai állampolgárok második alkotmánykiegészítésben rögzített jogainak védelme. Az elnök utasítja az igazságügyi minisztert, hogy 30 napon belül vizsgálja meg az összes olyan kormányzati intézkedést és szabályozást, amelyek esetlegesen sérthetik a fegyvertartáshoz való jogot. A vizsgálat különösen a 2021 januárja és 2025 januárja között hozott intézkedésekre, a Tűzfegyverek, Dohánytermékek, Alkohol és Robbanóanyagok Hivatalának szabályaira, valamint a fegyverek és lőszerek osztályozására terjed ki. A miniszternek javaslatot kell tennie egy cselekvési tervre az esetleges jogsértések orvoslására, amelyet a belpolitikai tanácsadóval együttműködve kell végrehajtani. "
Na ennek kíváncsi leszek a kimenetelére! Bye-bye SBR szabályok, arm brace basztatás, "Ghost gun" es tárkapacitás szabályok? Érdekes lesz...
SBR és Armbrace kínlódások olyan baromság, hogy itt Európában is megnyalnánk érte a tíz ujjunkat. De ha itt most netán úgy lőnek túl a célon, ahogy én belelátni tudom a mostani bátor kormányzatba ezt, akkor a következő elnök idején majd visszasírják a clintoni 10-es tárkapacitást is...
Aki versenyez az elöltöltősökkel az megcsináltatja, mert a verseny kiírásban benne van. Nekem 5db van, és mindegyik érvényes. Pláne, ha van külön muzeális fegyver sportlövészeti célú engedély is.
De ezt a kört már lefutottuk, elengedtem a témát. Akkor is, most is azt mondom, hogy mindenki úgy értelmezi a jogot ahogy akarja.
Én nyugodtan alszom, és élvezem (nagyanyám szavait idézve) a "lüdözést".

- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Nagyon szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, ez egy nagyon enyhe intézkedés.TotoHU írta: ↑2025.02.09. 21:58 ChatGPT összefoglaló
"Az elnöki rendelet célja az amerikai állampolgárok második alkotmánykiegészítésben rögzített jogainak védelme. Az elnök utasítja az igazságügyi minisztert, hogy 30 napon belül vizsgálja meg az összes olyan kormányzati intézkedést és szabályozást, amelyek esetlegesen sérthetik a fegyvertartáshoz való jogot. A vizsgálat különösen a 2021 januárja és 2025 januárja között hozott intézkedésekre, a Tűzfegyverek, Dohánytermékek, Alkohol és Robbanóanyagok Hivatalának szabályaira, valamint a fegyverek és lőszerek osztályozására terjed ki. A miniszternek javaslatot kell tennie egy cselekvési tervre az esetleges jogsértések orvoslására, amelyet a belpolitikai tanácsadóval együttműködve kell végrehajtani. "
Na ennek kíváncsi leszek a kimenetelére! Bye-bye SBR szabályok, arm brace basztatás, "Ghost gun" es tárkapacitás szabályok? Érdekes lesz...
Ráadásul kecskére bízták a káposztát.
A kabinetben és környékén levő sok cicababa közül az erősen mature-be hajló Pam Bondi iü. miniszter ugyanis kifejezetten fegyverellenes track record-dal bír floridai főügyész korából.
Ha VALÓBAN akarna valamit tenni, akkor gyorsan és keményen áttolják a már benyújtott törvényjavaslatokat:
- hatályon kívül helyezik az NFA-t
- megszüntetik az ATF-et
- teljes USA-ra érvényesek lesznek a viselési engedélyek.
És ezeket azonnal aláírja Trumpúr.
Minden más - az ottani politikai és jogi környezet mellett - ezekhez képest csak demonstratív fingreszelés, taknyolás.

-
- Fórumtag
Versenyezni se kell, Szentendrén csak akkor engednek lőni az adott fegyverrel, ha érvényes a söralátét. Pont ezért vizsgáztattam újra a Keserű-Drulovot meg a VZ26-ot, mint mókafegyvereket. Egyiknél se reklamáltak hogy minek?Cajga írta: ↑2025.02.10. 01:10 Aki versenyez az elöltöltősökkel az megcsináltatja, mert a verseny kiírásban benne van. Nekem 5db van, és mindegyik érvényes. Pláne, ha van külön muzeális fegyver sportlövészeti célú engedély is.
De ezt a kört már lefutottuk, elengedtem a témát. Akkor is, most is azt mondom, hogy mindenki úgy értelmezi a jogot ahogy akarja.
Én nyugodtan alszom, és élvezem (nagyanyám szavait idézve) a "lüdözést".![]()
![]()
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Ezeket elvileg pedig meg tudná csinálni.gvass1 írta: ↑2025.02.10. 06:23 Nagyon szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, ez egy nagyon enyhe intézkedés.
Ráadásul kecskére bízták a káposztát.
A kabinetben és környékén levő sok cicababa közül az erősen mature-be hajló Pam Bondi iü. miniszter ugyanis kifejezetten fegyverellenes track record-dal bír floridai főügyész korából.
Ha VALÓBAN akarna valamit tenni, akkor gyorsan és keményen áttolják a már benyújtott törvényjavaslatokat:
- hatályon kívül helyezik az NFA-t
- megszüntetik az ATF-et
- teljes USA-ra érvényesek lesznek a viselési engedélyek.
És ezeket azonnal aláírja Trumpúr.
Minden más - az ottani politikai és jogi környezet mellett - ezekhez képest csak demonstratív fingreszelés, taknyolás.
Jelenleg a republikánusoké a képviselőház, a szenátus, az elnöki pozíció, és a legfelsőbb bíróság is.
Minden jogszabályt meg tudnának változtatni, ha akarnák.
Szkepticizmusodat alátámasztja, hogy 2017-2019 között IS a republikánusoké volt ez a 4 testület/funkció, és akkor sem írták át vagy helyezték hatályon kívül ezeket a jogszabályokat, pedig megtehették volna.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Pont erről beszélek.TotoHU írta: ↑2025.02.10. 06:32 Ezeket elvileg pedig meg tudná csinálni.
Jelenleg a republikánusoké a képviselőház, a szenátus, az elnöki pozíció, és a legfelsőbb bíróság is.
Minden jogszabályt meg tudnának változtatni, ha akarnák.
Szkepticizmusodat alátámasztja, hogy 2017-2019 között IS a republikánusoké volt ez a 4 testület/funkció, és akkor sem írták át vagy helyezték hatályon kívül ezeket a jogszabályokat, pedig megtehették volna.
Trumpúr kormányzata nem barátja a fegyvertartóknak, csak SOKKAL KEVÉSBÉ ELLENSÉGE, mint a Kamala/Biden/Obama/Hillary csapat.
Szia, és Nagyon helyesen!Cajga írta: ↑2025.02.10. 01:10 Aki versenyez az elöltöltősökkel az megcsináltatja, mert a verseny kiírásban benne van. Nekem 5db van, és mindegyik érvényes. Pláne, ha van külön muzeális fegyver sportlövészeti célú engedély is.
![]()
De ismered Poresz fegyverét, amiről írt? Egy kicsi, lapos, tenyérben elérő, (nekem) kemény sütésű duplacsövű derringer. Gyanítom, hogy nem nezték ki belőle a PKLVben, hogy azzal bárki is versenyezni szeretne.

A sima élménylövészethez is pontosan ugyanúgy kell a műszaki kártya - és ez az, amit szerintem sajnos a népek nem szoktak komolyan venni. Nem látok a PKLV ügyintéző fejébe - ez is csak tipp. Lehet, hogy csak rossz napja volt. Vagy pont Poresznek volt rossz napja. Végül is, nem mindegy, hogy miért nézett rá az ügyintéző így vagy úgy? A jogszabály attól még nem változik.
Egyébként sokan ekézik a PKLVt, és IMHO nem érdemlik meg. Nekem is volt egy kemény sztorim (amikor rossz fegyvert adtak vissza, és ha nem nézem meg a sorszámot úgy viszem haza..jajj), de alapvetően tök normálisak, es értik a dolgukat. A(z itt offtopik) házilagos újratöltés tanfolyamon is szó szerint félisten szintű tudású emberekkel találkoztam. Ott is emberek dolgoznak, nem kell rögtön konteót belegondolni egy szem kérdésbe. “Poresz Úr, biztosan akarja maga ezt az izét vizsgáztatni?” “Igen!” “köszönöm”

+1
Lóf.sz nem fog történni, hangos látványintézkedések. Mint sok minden más, pl Grönland.
Én valószínübbnek tartom, hogy simán az járt a fejében, hogy "maga ezt viselni fogja, igaz?"Petya357 írta: ↑2025.02.10. 06:59 Szia, és Nagyon helyesen!
De ismered Poresz fegyverét, amiről írt? Egy kicsi, lapos, tenyérben elérő, (nekem) kemény sütésű duplacsövű derringer. Gyanítom, hogy nem nezték ki belőle a PKLVben, hogy azzal bárki is versenyezni szeretne.Ennyi.
A sima élménylövészethez is pontosan ugyanúgy kell a műszaki kártya - és ez az, amit szerintem sajnos a népek nem szoktak komolyan venni. Nem látok a PKLV ügyintéző fejébe - ez is csak tipp. Lehet, hogy csak rossz napja volt. Vagy pont Poresznek volt rossz napja. Végül is, nem mindegy, hogy miért nézett rá az ügyintéző így vagy úgy? A jogszabály attól még nem változik.
Egyébként sokan ekézik a PKLVt, és IMHO nem érdemlik meg. Nekem is volt egy kemény sztorim (amikor rossz fegyvert adtak vissza, és ha nem nézem meg a sorszámot úgy viszem haza..jajj), de alapvetően tök normálisak, es értik a dolgukat. A(z itt offtopik) házilagos újratöltés tanfolyamon is szó szerint félisten szintű tudású emberekkel találkoztam. Ott is emberek dolgoznak, nem kell rögtön konteót belegondolni egy szem kérdésbe. “Poresz Úr, biztosan akarja maga ezt az izét vizsgáztatni?” “Igen!” “köszönöm”![]()
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Ööö, és azt miben befolyásolná a laminátum megléte...?
Semmiben, de lehet magára a fegyverre nézett ferde szemmel.
Vagy csak el akarta kerni Poresz telefonszámát, és így próbált beszélgetést kezdeményezni

#nemtökmindegy #nemlátunkafejébe #lehethogyősemérthozzá
Mert még nem volt velük dolgod fegyvergyártóként. Megváltozna a véleményed.

Gondolom te még nem is kaptál vissza tőlük törött szános USP-t sikeres műszakival.
Akkor nem túl következetesek. Decemberben szemléztettem egy CzechGun/Detonics Gladiatort. Még viselhetőbb, még tűzkészebb.
BTW: ahhoz, hogy én halálos hatású fegyvert viseljek, ahhoz elsősorban a jogos védelem körüli jogszabályoknak és gyakorlatoknak kell változnia.
+1
Ez csak cirkusz a népnek. Meg a remény filléres üveggyöngyei, amivel lelkeket, szíveket, pénzben is mérhető támogatást és szavazatokat vásárolnak.
Ha pedig tévedek és megcsinálják - visszacsinálják… - amit gvass1 írt, akkor költözöm. Szeretem a bourbont, és ott még vannak olyan erdők, amikben el lehet tévedni.
Whiskyt, kukoricából...?Poresz írta: ↑2025.02.10. 09:57 +1
Ez csak cirkusz a népnek. Meg a remény filléres üveggyöngyei, amivel lelkeket, szíveket, pénzben is mérhető támogatást és szavazatokat vásárolnak.
Ha pedig tévedek és megcsinálják - visszacsinálják… - amit gvass1 írt, akkor költözöm. Szeretem a bourbont, és ott még vannak olyan erdők, amikben el lehet tévedni.

Nem is véletlen, hogy ők abból csak whiskeyt csinálnak.

Bourbont írt.
Köszi. Azóta kaptam PÜt is a PKLV sötét oldaláról. Valóban igen vegyesek a tapasztalatok..

Az enyém alapvetően jó, de egyáltalán nem reprezentatív- ez tény.
Szarvas Peti is tud mesélni...
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Csap pár óra telt el a posztomtól, és már négyen szóltatok, #nemúgyvanazám
Sanszos, hogy bizony én fogtam ki a jó napokat, és nem ők mind a rosszat

STrike One Típusa : USA

Sig 250 kalibere 45 blanc

van ott hiba ,de hát ahol fát vágnak hullik a forgács:)
Nekem beírtak egy GSP-t úgy, hogy a cső száma nincs rajta a lamináton. Bár az utóbb alighanem kiderülhetett, mert a következő kettőnél már beírták egy / után azt is.
Találkoztam olyan Ekol Viper gázriasztóval, aminek 10 éves futamidejű kártyát adtak. De volt olyan is hogy az ALFA gumis gázrevkónak valami kovaköves (talán???) besorolású plasztikot kapott. Biztos, hogy ott is rendet kellene rakni. A fejekben is....
Mindenki vár valamit...
Vadászatra is kell.Cajga írta: ↑2025.02.10. 01:10 Aki versenyez az elöltöltősökkel az megcsináltatja, mert a verseny kiírásban benne van. Nekem 5db van, és mindegyik érvényes. Pláne, ha van külön muzeális fegyver sportlövészeti célú engedély is.
![]()
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Gyakran beszélünk róla, minimálisan utánanéztem. Álljon itt, amit találtam:
2004. évi I. törvény a sportról
"2.§ (4) A versenyző köteles:
[…]
b) a sportág jellegének megfelelő – külön jogszabályban meghatározott – sportorvosi alkalmassági, illetve szűrővizsgálatokon részt venni (sportegészségügyi ellenőrzés)
[…]
3.§ (1) A versenyzőnek – a versenyrendszerben, bajnokságban való részvétel feltételeként – a sportszövetség által a nemzeti sportinformációs rendszerben nyilvántartott, e törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő, a versenyrendszerben vagy versenyeken való részvételre jogosító sportolói engedéllyel (a továbbiakban: versenyengedély) kell rendelkeznie.
[…]
(4) […] A versenyengedély – ha a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szóló kormányrendelet kivételt nem tesz – csak a sportegészségügyi ellenőrzés adatait tartalmazó dokumentummal (sportorvosi engedély) együtt érvényes."
215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról
"A sportolók és a sportszakemberek sportorvosi vizsgálatáról
6.§ (1) A versenyző – a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével – a rendszeres edzések megkezdése, valamint a sportorvosi engedély – e rendelet szerinti – érvényességi idejének lejárta előtt sportorvosi vizsgálaton köteles részt venni.
2) Versenyezni – a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével – csak érvényes sportorvosi engedéllyel lehet.
(3) Biliárd, bridzs, darts, golf, modellezés, sakk, petanque sportágakban, valamint a rádióamatőr sportág gyorstávírász és rádióforgalmazás szakágaiban a versenyzéshez sportorvosi engedély nem szükséges. A versenyző ezen sportágakban és szakágakban sportorvosi vizsgálaton nem köteles részt venni.
(4) Nem szükséges a versenyzéshez sportorvosi engedély azon repülő- és légisport sportágak versenyzői esetében, akik érvényes repülőorvosi vizsgálattal rendelkeznek. [Ez a bekezdés idén január 26-án került bele! Valakik tudnak és akarnak lobbizni.]
[…]
9.§ (1) A sportorvosi vizsgálat eredményét a sportszövetség által külön e célra – az OSEI konzultatív hátterével – készített nyomtatványon (sportorvosi engedély) kell nyilvántartani. A sportorvosi engedély sportágtól független kötelező tartalmi elemeit a melléklet tartalmazza. A sportorvosi engedély egyéb egészségügyi adatot nem tartalmazhat."
Utóirat: hogy mi a francra nincsenek jogszabályok, döbbenet… Mi köze a sporthoz az államnak? Ez a sportolók, az egyesületek és a sportszövetségek ügye, amihez másnak nincs köze egy jobb világban. Pláne nem létezik államilag támogatott sport, mert a hobbijára ki-ki maga költsön.
[…]
b) a sportág jellegének megfelelő – külön jogszabályban meghatározott – sportorvosi alkalmassági, illetve szűrővizsgálatokon részt venni (sportegészségügyi ellenőrzés)
[…]
3.§ (1) A versenyzőnek – a versenyrendszerben, bajnokságban való részvétel feltételeként – a sportszövetség által a nemzeti sportinformációs rendszerben nyilvántartott, e törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő, a versenyrendszerben vagy versenyeken való részvételre jogosító sportolói engedéllyel (a továbbiakban: versenyengedély) kell rendelkeznie.
[…]
(4) […] A versenyengedély – ha a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szóló kormányrendelet kivételt nem tesz – csak a sportegészségügyi ellenőrzés adatait tartalmazó dokumentummal (sportorvosi engedély) együtt érvényes."
215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról
6.§ (1) A versenyző – a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével – a rendszeres edzések megkezdése, valamint a sportorvosi engedély – e rendelet szerinti – érvényességi idejének lejárta előtt sportorvosi vizsgálaton köteles részt venni.
2) Versenyezni – a (3) és (4) bekezdésben foglaltak kivételével – csak érvényes sportorvosi engedéllyel lehet.
(3) Biliárd, bridzs, darts, golf, modellezés, sakk, petanque sportágakban, valamint a rádióamatőr sportág gyorstávírász és rádióforgalmazás szakágaiban a versenyzéshez sportorvosi engedély nem szükséges. A versenyző ezen sportágakban és szakágakban sportorvosi vizsgálaton nem köteles részt venni.
(4) Nem szükséges a versenyzéshez sportorvosi engedély azon repülő- és légisport sportágak versenyzői esetében, akik érvényes repülőorvosi vizsgálattal rendelkeznek. [Ez a bekezdés idén január 26-án került bele! Valakik tudnak és akarnak lobbizni.]
[…]
9.§ (1) A sportorvosi vizsgálat eredményét a sportszövetség által külön e célra – az OSEI konzultatív hátterével – készített nyomtatványon (sportorvosi engedély) kell nyilvántartani. A sportorvosi engedély sportágtól független kötelező tartalmi elemeit a melléklet tartalmazza. A sportorvosi engedély egyéb egészségügyi adatot nem tartalmazhat."
Utóirat: hogy mi a francra nincsenek jogszabályok, döbbenet… Mi köze a sporthoz az államnak? Ez a sportolók, az egyesületek és a sportszövetségek ügye, amihez másnak nincs köze egy jobb világban. Pláne nem létezik államilag támogatott sport, mert a hobbijára ki-ki maga költsön.
Érdekes, amikor versenyszerűen sakkoztam, akkor csináltattak velem sportorvosit. Vagy lehet azóta változott, már jó régen volt... Na de ezek szerint vannak igenis kivételek, ahol nincs valódi fizikai terhelés, és ezt ismeri a szabályozás. Hát sportlövészet közben sem fog senki végkimerülni az biztos, szóval adná magát az enyhítés.Poresz írta: ↑2025.02.12. 18:47 Gyakran beszélünk róla, minimálisan utánanéztem. Álljon itt, amit találtam:
[…]
[…]
[…]
[…]
Annyit beszélünk ezekről, de most látom csak így egyben.Fortitu írta: ↑2025.02.12. 18:55 Érdekes, amikor versenyszerűen sakkoztam, akkor csináltattak velem sportorvosit. Vagy lehet azóta változott, már jó régen volt... Na de ezek szerint vannak igenis kivételek, ahol nincs valódi fizikai terhelés, és ezt ismeri a szabályozás. Hát sportlövészet közben sem fog senki végkimerülni az biztos, szóval adná magát az enyhítés.
Egyáltalán csak úgy a "sportorvosit" szoktuk emlegetni, ami nekem a vizsgálatot jelentette. A sportorvosi engedély szóba sem szokott kerülni, és pofára is estem decemberben, mert kiment a fejemből, vagy nem is tudtam a létezéséről. Kétszer, mert múlt pénteken a két pszichológiai alkalmassági nem volt nálam a sportorvosnál, mert kiment a fejemből, vagy nem is tudtam, hogy az is kell a sportorvosi engedélyhez.
Idén legalább négyszer fogom látni a sportorvost. A saját hülyeségem miatt is, meg a szabályok átláthatatlansága miatt is. De lesz az öt is, ha 8-9 hónapon belül kell új labor.
Egyébként igen: itt van, amit a sportszövetségeknek el kell érniük. Ha tényleg a sportolókért vannak.
Azt, hogy amatőr sportoló, OSEI-nél bejelentett ho-nál is csináltathat sportorvosit, nem másoltad be, vagy kivették belőle?Poresz írta: ↑2025.02.12. 19:10 Annyit beszélünk ezekről, de most látom csak így egyben.
Egyáltalán csak úgy a "sportorvosit" szoktuk emlegetni, ami nekem a vizsgálatot jelentette. A sportorvosi engedély szóba sem szokott kerülni, és pofára is estem decemberben, mert kiment a fejemből, vagy nem is tudtam a létezéséről. Kétszer, mert múlt pénteken a két pszichológiai alkalmassági nem volt nálam a sportorvosnál, mert kiment a fejemből, vagy nem is tudtam, hogy az is kell a sportorvosi engedélyhez.
Idén legalább négyszer fogom látni a sportorvost. A saját hülyeségem miatt is, meg a szabályok átláthatatlansága miatt is. De lesz az öt is, ha 8-9 hónapon belül kell új labor.
Egyébként igen: itt van, amit a sportszövetségeknek el kell érniük. Ha tényleg a sportolókért vannak.
Az OSEI-nél bejelentett háziorvos = sportorvos.
Egy sima háziorvos nem jelentkezhet be "csak úgy", mert kedve tartja. Kell hozzá külön vizsga.
Azután akinek megvan a külön sportorvosi szakvizsga, azt sem veszik be egykönnyen, mert túl jó biznic azoknak, akik már benn vannak...
Magyarország, én így szeretlek.

Meg tudnád kérlek pontosan fogalmazni, hogy mit kellene elérni a sportszövetségeknek?
Érdemes jól átgondolni, mit szeretnénk. Olyasmiknek pontosan nulla a realitása, ami nem egyezik a szövetségek érdekeivel (pl extrém példa - “legyen fegyver gyűjtés kategória sport nélkül” és hasonló vágyálmok - ez ellenkezik a szövetségek érdekeivel).
Viszont azt, hogy legyen egyszerűbb a sportorvosi, nem tartom teljesen irreális vágynak - ez első ránézésre mindkét szövetség érdeke.
Szóval ha lehetne “egyet kívánni”, mi lenne a konkrét javaslat?
* ne kelljen bemenni a BRFK-ra golyóstollal beíratni - ez konkrétan egetverő baromság, senkinek sem jó
* legyen egyszerűbb a sportorvosi vizsgálat tartalma - ha lehet a sakknál, miért ne lehetne a lövészetnél? Van rá precedens.
Azt, hogy egyáltalán ne kelljen sportorvosi, meg a jogsit fogadják el, azok tök jó ötletek de IMHO a szövetségek semmit sem tudnak vele kezdeni, mert nem csak a lövészethez kötődő baromságok.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Ne aggódj, a megszerzési határozatig tartó rögös út akadályait majd az utána következő rendszeres bürokratikus ugráltatás buktatóit elég sokan besz.optuk ~juk.Poresz írta: ↑2025.02.12. 19:10 Annyit beszélünk ezekről, de most látom csak így egyben.
Én volt hogy a éppen csak a kék kőnyvemet nem vittem el sportorvoshoz. Máskor meg a sportorvosi engedély adataimmal feltöltött papírját nem vittem. Azóta minden fegyvertartáshoz kötődő dokumentumom és papírom egy iratrendező mappában van, és az egészet hurcibálom magammal bárhová megyek. Ha azt elhagyom akkor all-in, végül is ha kicsi a tét, a kedvem sötét.

Aztán volt hogy az MKH-hoz mentem el barna könyv nélkül, csak a jófejségükön múlott hogy nem hívtak rendőrt (opcióként ez is felmerült, eléjük tesznek egy lőfegyvert amit nem tudok igazolni, akkor az mi?) A sportlövészeti ösvény végigjárása a pszichónál és orvosnál első alkalommal nálam éppen simán ment, de szerintem vigyáztak rám odafentről. A fegyverismereti vizsgán viszont egyszer megbuktam, elrontottam a viselésre vonatkozó kérdéseket, persze az is jófejség volt hogy ha jól emlékszem 20 kérdésből 4 a viselésre vonatkozott, ami elenyésző kivételtől eltekintve teljesen életszerűtlen baromság, a sokkal fontosabb biztonságos fegyverkezelést- és tárolást egyetlen kérdés sem vizsgálta. Jellemző.
Szóval kitartást, és érdemes elkészíteni és rendszeresen olvsagatni a checklist-eket, úgy kisebb az esély hogy elfelejtünk valami illogikus baromságot.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára TotoHU 2025.02.13. 11:39-kor.
AndyA írta: ↑2025.02.13. 10:51 Az OSEI-nél bejelentett háziorvos = sportorvos.
Egy sima háziorvos nem jelentkezhet be "csak úgy", mert kedve tartja. Kell hozzá külön vizsga.
Azután akinek megvan a külön sportorvosi szakvizsga, azt sem veszik be egykönnyen, mert túl jó biznic azoknak, akik már benn vannak...
Magyarország, én így szeretlek.![]()
Csak akkor végezheti el a háziorvos, ha a praxisába be van jelentkezve a páciens. Szóval hiába megy el valaki Budapestről Debrecenbe sportorvosi jogosultsággal rendelkező háziorvoshoz, az csak akkor adhatja ki az alkalmassági papírt, ha hozzá átjelentkezik az ember. Tehát le van szűkítve a kör, de erősen.
- WildBear23
- Veterán
* Az ember saját háziorvosa megadhassa a alkalmasságit.Petya357 írta: ↑2025.02.13. 11:00 Meg tudnád kérlek pontosan fogalmazni, hogy mit kellene elérni a sportszövetségeknek?
Érdemes jól átgondolni, mit szeretnénk. Olyasmiknek pontosan nulla a realitása, ami nem egyezik a szövetségek érdekeivel (pl extrém példa - “legyen fegyver gyűjtés kategória sport nélkül” és hasonló vágyálmok - ez ellenkezik a szövetségek érdekeivel).
Viszont azt, hogy legyen egyszerűbb a sportorvosi, nem tartom teljesen irreális vágynak - ez első ránézésre mindkét szövetség érdeke.
Szóval ha lehetne “egyet kívánni”, mi lenne a konkrét javaslat?
* ne kelljen bemenni a BRFK-ra golyóstollal beíratni - ez konkrétan egetverő baromság, senkinek sem jó
* legyen egyszerűbb a sportorvosi vizsgálat tartalma - ha lehet a sakknál, miért ne lehetne a lövészetnél? Van rá precedens.
Azt, hogy egyáltalán ne kelljen sportorvosi, meg a jogsit fogadják el, azok tök jó ötletek de IMHO a szövetségek semmit sem tudnak vele kezdeni, mert nem csak a lövészethez kötődő baromságok.
A háziorvos az, aki ismeri az előéletemet, el tudja végezni ugyanazokat a vizsgálatokat, mint a sportorvos.
Az én háziorvosom sportorvos is, de nem OSEI tag. És valamiért nem is akar.

*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
2025 Magyarisztán.
GR viselési, fegyver beíratás:
ORSZÁGOSAN nem lehet bankkártyávál fizetni.
Vagy utalsz, vagy marad a sárga csekk.
Vissza a középkorba.
Nagy segítség ez a Magyar Családoknak!
GR viselési, fegyver beíratás:
ORSZÁGOSAN nem lehet bankkártyávál fizetni.
Vagy utalsz, vagy marad a sárga csekk.
Vissza a középkorba.
Nagy segítség ez a Magyar Családoknak!
Fizetett bér-Troll.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Igazából szerintem a fő kérdés nem is az, hogy mi legyen az az egyetlen egy dolog amivel kezdeni lehetne a változásokat, ez eléggé wishful thinking, hanem egyáltalán a szándék és az akarat legyen meg erre. Mert ez egyelőre nem látszik, legalábbis számomra egyszerű szürke kis pont számára.
Legalább nyomaiban lehessen látni, hogy a szövetségem megpróbálja tágítani a lehetőségeket. Nem baj ha nem mindig sikerül, de oly jó volna, ha már csak halvány jelei lennének annak, hogy proaktívan kezdeményezik a sportlövők számára kedvező változatásokat, nem pedig reaktívan csak lekövetik azokat.