De hogy még pontosabban fogalmazzak (mert mindenki csak annyit hall meg, amennyi őt érdekli/felbosszanja)
- a vadászat végi/közbeni színház (csak kalap meg bőrgatya lehet, a végén tűz, töret, miegymás) az szerintem teljesen felesleges, és nem azzal tiszteljük a vadat (hanem azzal, hogy etetjük, élőhelyet biztosítunk neki, és szabályozzuk az állományt, nem hagyjuk őket sorsukra, írtjuk a kártevőiket, megelőzzük az ASP-t, stb)
- természetesen nem kell állatot kínozni, hanem meg kell találni az elejtés gazdasági szempontja, és a vad szenvedése közti nyeregpontot (legolcsóbb a méreg, de az hosszú szenvedés, a leggyorsabb meg egy halálsugár lenne, csak drága kifejleszteni).
- a vadászat (vadgazdálkodás) nem szórakozás, aki azért megy vadászni, hogy szórakozzon, az valójában bevételi forrás a valódi vadásznak, aki sallangmentesen inkább arra törekszik, hogy minél fenntarthatóbb legyen az egész gazdálkodás úgy, hogy közben az állomány minősége és lehetőleg mennyisége is optimális legyen.
Na, ezek az én valódi sarkos véleményeim (amiből persze születik olyan post, hogy nem kell a róka azonnali elejtése miatt 308-assal lőni, mert nem olyan nagy baj esetében a sebzés, vagy ha csak később hal bele, de ez pont a fenti nyeregpontra lett volna egy példa).
Illetve jönnének még olyan posztok a nézeteimből, hogy lehetne öntöltő puskát is használni, természetes a hőkamera/éjjellátó/hangtompító vadászönvédelmi revolver, drón, terephez illő rejtőszín (akár téli) és hasonlók használata is, de egészen biztosan vita lenne a vége. Már most is bánom, hogy felhoztam.