Nebassz!
Ez tényleg MÁS, mint ami a jogtárban, vagy a közlönyhöz hasonlóan szintén hivatalos állami jogforrásnak tekinthető NJT.hu felületen elérhető!
Lásd: https://njt.hu/jogszabaly/2004-24-00-00.34#CI
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Nebassz!
És? Mit csodálkozol? Hány éves vagy, királyfi?gvass1 írta: ↑2025.01.03. 07:05 Nebassz!
Ez tényleg MÁS, mint ami a jogtárban, vagy a közlönyhöz hasonlóan szintén hivatalos állami jogforrásnak tekinthető NJT.hu felületen elérhető!
Lásd: https://njt.hu/jogszabaly/2004-24-00-00.34#CI
Most még. Lesz új törvény. Valószínűleg emiatt van a módosítás.
Lehet téveszmés álomvilágban élek, de ez a fehér izé nem csak a fegyvertartáshoz kell? Vagyis ha nincs fehér papírod, úgy is versenyezhetsz és lehet minősítésed. Csak ha akarsz lőfegyvert, akkor kell ez a plusz bürokrácia és lehúzás.
Sehol nincs leírva, hogy az a fecni KELL.
Na, megnyugodtam. - De azért az MSSz fog versenyengedélyt adni?
+1
Lassítsunk! Csak azért verjük el a port valakiken, amit tényleg elkövettek! Idáig még nem eszkalálódott a helyzet.
Nem ugyanott lakunk sztem:-)
Neked annyiban van igazad, hogy valószínűleg tavaly (2024) év elején azért nem kaptam vagy kértem ilyen papírt, mert 2025 volt az első barnakönyves fegyver céldátuma. Rémlik, hogy kérdeztek valami ilyesmit, de valószínűleg fogalmam sem volt, hogy mi a jelentősége, és végképp semmi kedvem nem volt visszamenni vidékre és fizetni még egyszer azért, hogy a magán sportorvos lepecsételje azt, ami tavalyelőtt (2023) novemberben nem volt nálam, mert akkor még ennyire sem tudtam, hogy létezik. (A célom az volt, hogy legyen versenyengedélyem és minősítésem, és lett.)
Szia,
Egyszeruen kerd, kulonosebb aggodas nelkul.
Poresz írta: ↑2025.01.06. 17:15 Tavaly (2024) már volt MSSz versenyengedélyem, és pont ezért lepődtem meg, hogy nem csak az egyesületi tagsági könyvembe kell pecsételtetni, hanem létezik a sportorvosi engedély nevű nyomtatvány is, ráragasztott igazolványképpel.
Én úgy emlékszem, hogy ilyet nem kaptam, mert ha igen, nem lepődtem volna meg a létezésén. Plusz van rá ragasztva igazolványkép, és nem emlékszem, hogy papír alapon adtam volna igazolványképet valakinek.
Nyilván mikor derül ez ki? Miután megvan a sportorvosi vizsgálatom, ami alapján még egy hónapig adható sportorvosi engedély, de mindenki elmegy karácsonyozni és szilveszterezni, úgyhogy az egy hónap: mission impossible. Ilyenkor örülök őszintén, hogy nincs barnakönyvem.
Hol keveredhetett el? Miért nem kaptam, amikor bementem tavaly év elején az MSSz-hez? Ki hibázott? Ilyenkor mit kell csinálni? - Mert a versenyengedélyt mégiscsak megkaptam, és minősítést szereztem. Vagy akkor ez nem is fontos?
Igen, tudom: menjek át az MDLSz-hez. Már intézem. (Minden szempontból jobb, csak nem azokon a versenyeken szokott dzsemborizni a társaság.) - De ha az lesz a műsor az igrenden, amit suttognak, hogy megakadnak a fogaskerekek, ha MSSz-es minősítésem de MDLSz-es versenyengedélyem van, akkor majd foglalkozni kell ezzel.
Jah, egyszer nekem is vissza kellett mennem a sportorvoshoz (szerencsére csak Gyálra - az vidék?), mert el lett írva az érvényesség dátuma (én meg nem vettem észre, mert a dátum helyett a dr.nő dekoltázsát néztemPoresz írta: ↑2025.01.06. 17:54 Neked annyiban van igazad, hogy valószínűleg tavaly (2024) év elején azért nem kaptam vagy kértem ilyen papírt, mert 2025 volt az első barnakönyves fegyver céldátuma. Rémlik, hogy kérdeztek valami ilyesmit, de valószínűleg fogalmam sem volt, hogy mi a jelentősége, és végképp semmi kedvem nem volt visszamenni vidékre és fizetni még egyszer azért, hogy a magán sportorvos lepecsételje azt, ami tavalyelőtt (2023) novemberben nem volt nálam, mert akkor még ennyire sem tudtam, hogy létezik. (A célom az volt, hogy legyen versenyengedélyem és minősítésem, és lett.)
https://www.hunshooting.hu/News/11WildBear23 írta: ↑2025.01.06. 20:02 Jah, egyszer nekem is vissza kellett mennem a sportorvoshoz (szerencsére csak Gyálra - az vidék?), mert el lett írva az érvényesség dátuma (én meg nem vettem észre, mert a dátum helyett a dr.nő dekoltázsát néztem)
Más: az MSSz-nél lehet úgy rajtengedélyt kérni, hogy utalod a 15 Mátyást, és emailben küldöd a bescannelt űrlapot.
Fortitu írta: ↑2025.01.06. 20:14 https://www.hunshooting.hu/News/11
https://www.hunshooting.hu/News/9
Mármint az egyesületi admin teheti ezt meg. Mezei sportlövő meg be se jelentkezhet.WildBear23 írta: ↑2025.01.06. 20:02
Más: az MSSz-nél lehet úgy rajtengedélyt kérni, hogy utalod a 15 Mátyást, és emailben küldöd a bescannelt űrlapot.
Nem kell bejelentkezni, kitöltöd a kinyomtatott lapot, lepecsételi a klubbod, és elküldöd pdf-ben.
22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról
Cajga írta: ↑2025.01.06. 23:07 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról
4/A. §
(1) Az orvosi alkalmassági vizsgálatot az 1. számú mellékletben foglaltak szerint a pszichológiai alkalmassági vizsgálat előtt kell elvégezni.
(2) Pszichológiai alkalmassági vizsgálatra a vizsgálatra jelentkezőt az orvosi alkalmasságot vizsgáló szerv utalja be. A 4. § (3) és (5) bekezdése szerinti esetben a beutalón fel kell tüntetni a beutalás okát. A pszichológiai alkalmasságot vizsgáló szerv a vizsgálat eredményéről a beutaló szervet írásban értesíti.
(3) Az orvosi alkalmasságot vizsgáló szerv dokumentálja az orvosi és a pszichológiai alkalmassági vizsgálat eredményét a 2. mellékletben foglalt egészségügyi vizsgálati lap kitöltésével.
(4) * Az orvosi alkalmasságot vizsgáló szerv a vizsgált személy részére a 4. melléklet szerinti igazolást állít ki.
(4a) * Az orvosi alkalmasságot vizsgáló szerv a vizsgált személy részére a 4. számú melléklet szerinti igazolást állítja ki, azzal, hogy abban az ifjúsági vadász egészségi alkalmasságának időtartamaként
a) a tizennyolcadik életév betöltésének a napját vagy
b) az egészségi alkalmasságot vizsgáló szerv által a 7/B. § a) pontja alapján megállapított korábbi időpontot kell feltüntetni.
(5) A KR1. 23. § (1) bekezdése szerinti személy részére a 4. melléklet szerinti igazolást nem kell kiállítani, a vizsgált személy részére a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szóló 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KR2.) Melléklete szerint kiállított sportorvosi engedély a lőfegyverek megszerzésére és a tartására irányuló hatósági engedélyezési eljárás során a (4) bekezdésben meghatározott igazolással egyenértékűnek minősül.
4. számú melléklet a 22/1991. (XI. 15.) NM rendelethez
ORVOSI VÉLEMÉNY a lőfegyver tartására, a vadászlőfegyver használatára, a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára jogosító hatósági engedély kiadásához szükséges egészségi alkalmasságról
1. Név: .....................................................................................................................
2. Születési hely: .......................................................................................................
3. Születési idő: ................. év .................................................... hó ............... nap
4. Lakcím: ............................... helység ................................ utca ........... házszám
5. Személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány típusa és okmányazonosítója:
.........................................................................................
6. Törvényes képviselő neve, születési helye és ideje [csak a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 4/J. § (1) bekezdése szerinti esetben kell kitölteni]:....................................................................
Minősítés:
Alkalmas: ................... év ................................................... hó .................. napjáig
Alkalmatlan
Dátum:
P. H.
Aláírás
Melléklet a 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelethez
SPORTORVOSI ENGEDÉLY
1. * A versenyző
a) neve:
b) születési helye és ideje:
c) anyja neve:
d) lakcíme:
e) fényképe:
f) sportág:
g) sportolói jogállása (amatőr, hivatásos):
2. * A sportorvosi vizsgálat
a) elvégzésének időpontja:
b) eredménye * :
alkalmas versenyezhet nem alkalmas nem versenyezhet
3. A sportorvosi engedély érvényességi időtartama:
4. Doppingvizsgálat:
a) doppingellenőr neve és nyilvántartási száma:
b) mintavétel időpontja, helye és módja:
c) mintavételi edény azonosító száma:
d) doppingellenőr aláírása:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tehát vagy ezt ( nekem ezt adja a sportdoki, és a tagságiba is beírja az alkalmasságot, (és az igrend el is elfogadja), vagy a képen láthatót.
ORVOSI VÉLEMÉNY
Lőfegyverek megszerzésére vagy tartására irányuló hatósági engedély kiadásához szükséges
egészségi alkalmasságról
1. Név: ...................................................................................................................................................
2. Születési hely: ...................................................................................................................................
3. Születési idő: .............. év ............................................... hó ....... nap
4. Lakcím: ...................................................... helység ....................................... utca ........... házszám
5. Személyazonosításra alkalmas okirat száma, típusa: ........................................................................
Minősítés:
Alkalmas: ................... év ................................................ hó ........ napjáig
Alkalmatlan
Dátum
P. H.
Aláírás
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kettőt együtt nem kérhet.
Ha nincs lőfegyver tartásid, tárgytalalan az egész, akkor csak a tagkönyvbe pecsételik az alkalmasságot.
Megjegyzés: Újra láthatjuk a jogszabályok kuszaságát: Egyikben már a muzeális vadász és sportlövészet, másikban még mindig a "gáz és riasztófegyver megszerzésének és tartásának egészségügyi feltételei". És hatályos jogszabályról beszélünk. Nagy ám a baj.)
sportorvosi.jpg
Nálunk a sportdokinak nincs háziorvosi szakvizsgája. Ezért, míg fel nem fedeztük, hogy a megfelelő feltételekkel (amatőr sportoló) a ho is adhat sportorvosit, az igrend kérte a sportorvosi mellé a az annak alapján kiállított ho-i alkalmasságit....Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.01.07. 09:30 Nem a sportorvosi engedéllyel versenyezhetsz, hanem a kiskönyvbe pecsételttel. A külön papíros engedély a fegyvertartásihoz kell. Meg vagyon írva:
(5) A KR1. 23. § (1) bekezdése szerinti személy részére a 4. melléklet szerinti igazolást nem kell kiállítani, a vizsgált személy részére...
A 253/254 korm rend 23. paragrafusa kimondottan a lőfegyvert tartó sportlövőkről szól, nekik a sportorvos által írt engedély kell.
Persze ez se ilyen egyszerű: habár a jogszabály csak egyféle sportorvosi engedélyről ír, mindkét szövetség saját fejléces papírt használ (holott a sportorvosnak kéne egy márkafüggetlen papírt adnia), és általában az Igrend csak azt fogadja el, amihez rajtengedélyed is van. (Mindig tesztelem őket, de eddig még nem sikerült ezt belátniuk.)
Elképzelhetőnek tartom*, hogy a rendőr jóindulatú volt.gvass1 írta: ↑2025.01.08. 17:10 Tanulságként:
Emberünk mágneshorgász, mondja, talált egy revolvert (talán töltény kéne bele neki), mert bevitte a rendőrségre, ahol visszaadták neki azzal, hogy "ez gumilövedékes, azt megtarthatja".
Mondom: és erről kapott-e valami pecsétes papírt is? Na, azt NEM.
Nézzük akkor meg. IGEN, kiderült rögtön: egy Keserű V6F9 9 mm-es FLÓBERT revolver volt.
2-8 év.
Én ismertem egy tagot, aki elmondása szerint jóhiszeműen bevitt a yard-ra egy flóbert revkót kb. 7 éve talán. A végeredmény felfüggesztett börtönbüntetés lett és ha jól tudom nem lett rabosítva a helyszínen. Egyszer csak jött neki egy levélke, és így indult el a kalváriája.Poresz írta: ↑2025.01.08. 18:05 Elképzelhetőnek tartom*, hogy a rendőr jóindulatú volt.
A kapitányságon nem mondhatja azt egy vadigennek, hogy: "Vannak itt rosszindulatú vagy csak simán túlbuzgó kollégák, és ebből Önnek csak baja lesz. Ezt dobja az első kukába, Ön pedig nem ebben az ügyben járt itt."
Mit lehet tenni? "Tévedhetett". Nyoma nem maradt, bízott annak a valószínűségében, hogy többé nem kerül rendőr szeme elé ez a cucc. Esetleg egy fegyverboltos kiokosítja az ész- és célszerű teendőkről a jóembert.
* Azaz: lehetséges elképzelni. Én határozottan képes vagyok rá. A valószínűségről nem tettem kijelentést.
Ezek szerint, nem láttád a Hamis a Baba című filmet...gvass1 írta: ↑2025.01.11. 07:21 Itt a 2025. jan. 01.-től hatályos ÚJ rendelkezésről van szó:
Internetes agresszió *
332/A. § * (1) Aki nagy nyilvánosság előtt elektronikus hírközlő hálózat útján olyan kifejezést, ábrázolást vagy kép- és hangfelvételt használ vagy tesz közzé, amely beazonosítható személlyel vagy személyekkel szembeni erőszakos
a) halált okozó, vagy
b) különös kegyetlenséggel elkövetett
büntetendő cselekményre irányuló szándékot vagy kívánságot fejez ki, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el, feltéve, hogy a cselekmény félelemkeltésre nem alkalmas."
Tehát most már olyat NEM lehet mondani a zinterneten, hogy konkrétan megnevezve (vagy egyértelműen körülírva) XY-t fel kellene akasztani az első lámpavasra.
Ha nem beazonosíthatóan teszed, vagy csak gondolsz rá az nem büntetendő.
Óvatosabban kell fogalmazni!
És csak a 2025.01.01. utáni közlésekre vonatkozik.
Tehát már nem mondhatunk olyat, hogy atomot a ..., de olyat igen, hogy általánosságban aki a polgári fegyveres önvédelem ellensége kerek e világon azzal szemben milyen intézkedések lennének helyesek.
Tehát nem-erőszakos, nem-büntetendő módon bekövetkező szenvedését vagy halálát azért még szabad kívánni. Még nem veszett ki teljesen a szólásszabadság
Azoknak, akik ezzel a hülyeséggel a saját és nőrokonaik csuklásrohamain próbálnak segíteni, tisztességes szabályok alapján tisztességes bírósági tárgyalást kívánok. - …és sokak számára ez az elképzelhető legrosszabb: nem jogászkodhatnak, hanem azokat a szabályokat kérik rajtuk számon, amiket gyerekkoruk óta ismernek.
Melyik országban?Poresz írta: ↑2025.01.12. 16:53 Azoknak, akik ezzel a hülyeséggel a saját és nőrokonaik csuklásrohamain próbálnak segíteni, tisztességes szabályok alapján tisztességes bírósági tárgyalást kívánok. - …és sokak számára ez az elképzelhető legrosszabb: nem jogászkodhatnak, hanem azokat a szabályokat kérik rajtuk számon, amiket gyerekkoruk óta ismernek.
Az más. Az jogos. De nem csak ebben a témában, minden másokban is. Az igazság, a jó érzésnek, a józan észnek kellene érvényesülni.
Erről meg már Platón is posztolta a facebookra, hogy ha mindenki az erkölcs és a józan ész szerint cselekedne, nem volna szükség törvényekre.
AUG
Nem látok hibát
A 7. Sor csak nekem furcsa ? 25 db , 5000 db ...gvass1 írta: ↑2025.01.17. 07:39 Rossz hírek péntekre:
ÚJ CIKK: Fegyverügyintézés: 35%-os igazgatási szolgáltatási díj EMELÉS!!!
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/fegyv ... ij-emeles/
![]()
Ez jogi személy, pl. biztonsági cég vonalon értelmezendő. Pl. A és B telephelyen 2 külön tárolóhely esetén.
Tehát akkor lehet nálam 50db olyan lőszer, amire nincs engedélyem, de írtunk róla átadási papírt?gvass1 írta: ↑2025.01.19. 06:51 FORTITU CSINÁLHATJA ÚJRA A TÁROLÓHELYES-EXCELTÁBLÁZATÁT, OMG!
!!! Az egyik jogszabálymódosulás FELHÁBORÍTÓAN ÉRTELMETLEN, a másik viszont MINDEN engedélyes MAROKLŐFEGYVERTARTÓT ÉRINT !!!
Sok hűhó ÖTVENÉRT – fegyver kormányrendelet-módosítás
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/sok-hu ... modositas/
![]()
Van magkötés , hogy pl sportlövö adhat-e át vadásznak , és fordítva ? (Tartási cél eltérő )gvass1 írta: ↑2025.01.19. 06:51 FORTITU CSINÁLHATJA ÚJRA A TÁROLÓHELYES-EXCELTÁBLÁZATÁT, OMG!
!!! Az egyik jogszabálymódosulás FELHÁBORÍTÓAN ÉRTELMETLEN, a másik viszont MINDEN engedélyes MAROKLŐFEGYVERTARTÓT ÉRINT !!!
![]()
1. NEM. _Csak akkor_, ha azonos tartási célra van engedélyed sport/vadász esetben. (mert pl. revolverkaliberű lever-action puskáról még nem hallott a jogalkotó). És akkor is csak papírmunkával és 1 évre. (Ennek így a mi a lóf.asz az értelme???)WildBear23 írta: ↑2025.01.19. 08:38 1. Tehát akkor lehet nálam 50db olyan lőszer, amire nincs engedélyem, de írtunk róla átadási papírt?
2. És pisztolyonként 400db lőszerem lehet ottjon (a korábbi 1000 helyett)?
Igen, hatályos, lásd link.
Köszi!gvass1 írta: ↑2025.01.19. 08:44 1. NEM. _Csak akkor_, ha azonos tartási célra van engedélyed sport/vadász esetben. (mert pl. revolverkaliberű lever-action puskáról még nem hallott a jogalkotó). És akkor is csak papírmunkával és 1 évre. (Ennek így a mi a lóf.asz az értelme???)
2. NEM, az 1 ezer darab megmarad főszabályként erődítés nélkül.
De legalább 3 pisztoly (3x400) kell, hogy túlléphesd. (Hogy ennek így mi az értelme, ha 20 db tartható pisztolynál már 8 EZERRE ugrik fel a limit?)
Legalábbis csekélyértelmű, nemjogász medvebocsként így értem, Bokros doktor meg majd kielemzi ezt az újabb betű-okádékot.
Azért csinálják.
Itt a képlet, akinek van kedve, nyugodtan írja át. Sima ügy:gvass1 írta: ↑2025.01.19. 06:51 FORTITU CSINÁLHATJA ÚJRA A TÁROLÓHELYES-EXCELTÁBLÁZATÁT, OMG!
![]()
Ez hogy jön ide? Nem látom az összefüggést...
Nemtom. Azé' kérdezem.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.01.19. 17:20 Szerintem arra gondolt a költő, hogy ha vadászként találnak nálad 357 Magnum, vagy 45 Colt lőszert, akkor hiába keresel egy vadászcimborát, hogy gyorsan papírozzátok le, mert egy vadásznak sem lesz ilyen kaliberű puskája, csak sportlövőnek.
(Vagy nem?)
Én úgy veszem észre, hogy a "derék jogalkotó" kis agyában élesen el van választva a vadász (übermensch) és a sportlövő (untermensch), semmilyen átjárást nem tud közte elképzelni. Szerintem meg van győződve, hogy az egyik csak puskát, a másik csak pisztolyt (fúj) tart.
Értem. Hivatásos vadászok itt kivételek. Mármint pisztoly -puska ügyben. Nekik lehet munkavégzési célú maroklőfegyverük.gvass1 írta: ↑2025.01.20. 06:16 Én úgy veszem észre, hogy a "derék jogalkotó" kis agyában élesen el van választva a vadász (übermensch) és a sportlövő (untermensch), semmilyen átjárást nem tud közte elképzelni. Szerintem meg van győződve, hogy az egyik csak puskát, a másik csak pisztolyt (fúj) tart.
Ezért nem fér bele, hogy a két tartási cél közt akár lőszerfajtában is lehet átfedés.
De lehet, hogy túlgondolom, mert végtelenül értelmetlen ez a lőszer-átadásos új rendelkezéscsomag.
Ez mondjuk engem is érdekelne, ha van tapasztalata valakinek, én is hálás lennék ha megosztaná.
A 2500 J E0 elvileg 44 Magnummal is meg lehet 20" csővel, de nagyon-nagyon szűken. A 454 Casull simán hozza puskacsőből. Más, elterjedt revolverlőszeres alsókulcsos puska most nem jut az eszembe, ami tudná hozni. (Na persze, .450 Marlinra és 50-110 WCF-re is csináltak már revolvert, de olyat kis hazánkban se revolverben, se puskában nem találsz...)jó ha van írta: ↑2025.01.20. 09:43 Értem. Hivatásos vadászok itt kivételek. Mármint pisztoly -puska ügyben. Nekik lehet munkavégzési célú maroklőfegyverük.
Pisztoly cal pukkát viszont nem fognak vadászatra beírni. A minimum E0 1000 J. Az is csak őzre. Egyéb nagyvadrs 2500. Nemtom, van-e olyan, valszeg inkább revolver lőszer, ami ezt tudja, akár ≥40 cm-es csőből. .454 Casull? Petyka? CM?
Csehektől egyszer már megpiszkáltam a témát. Nem lehetetlen, de (legalábbis akkor) a belső szabályaik miatt bonyolultabb volt jóval a szlovákokhoz képest. Szlovákiából én is hoztam, az nem veszélyes.Roberto68 írta: ↑2025.01.20. 10:15 Ez mondjuk engem is érdekelne, ha van tapasztalata valakinek, én is hálás lennék ha megosztaná.
Komarnoból már hoztam be, de az olyan régen volt hogy azóta biztosan rengeteget változott és persze az ország sem ugyanaz. Na és az sem elhanyagolható, hogy nyelvi nehézségek sem voltak, a boltban és a rendőrségen is beszéltek magyarul…
miért ne írnák be?
Tapasztalat. .22-n kívül nagyon elvárják a mon 1000 Zsuzsit. Amit fene tudja, milyen forrásból néznek. Legalábbis itt.
Az érdekelne engem is....Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.01.20. 10:38 Egyszer a Zelenysportot kérdeztem meg, hogy magánszemélynek eladnak-e, de elzárkóztak, aszonták, nem megy. Ha ment volta, már DP-28-cal lőném a gyorspontot...
357 Magnummal puskából az 1500-at is el lehet érni, az 1000 egyáltalán nem probléma.
Akkor simán kell olyan cég, aki behozza, szerintem lehet találni. A költsége persze egy másik kérdés.montecarlo írta: ↑2025.01.20. 11:57 Elég sarkosan ki is van irva náluk, sok erdekességük van, a fene egye megy, én is néztem régebben
Screenshot_20250120_112501_Adblock Browser.jpg
+1Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.01.20. 10:32 A 2500 J E0 elvileg 44 Magnummal is meg lehet 20" csővel, de nagyon-nagyon szűken. A 454 Casull simán hozza puskacsőből. Más, elterjedt revolverlőszeres alsókulcsos puska most nem jut az eszembe, ami tudná hozni. (Na persze, .450 Marlinra és 50-110 WCF-re is csináltak már revolvert, de olyat kis hazánkban se revolverben, se puskában nem találsz...)
csak cég, csak ha kimész érte legendásan szar a kommunikációjuk
Figyu, ha többek is vennének innen fegyvert, akkor miért nem kerestek egy engedélyes kereskedőt, aki szabályosan behozhatja?montecarlo írta: ↑2025.01.20. 11:57 Elég sarkosan ki is van irva náluk, sok erdekességük van, a fene egye megy, én is néztem régebben
WildBear23 írta: ↑2025.01.20. 13:32 Figyu, ha többek is vennének innen fegyvert, akkor miért nem kerestek egy engedélyes kereskedőt, aki szabályosan behozhatja?
A költségeket meg szét lehet dobni.
Hát azért írtam, hogy ".22-n kívül". Azt a Vtv nevesíti is,ha jól rémlik...
Lakásfelújítás előtt állva egyelőre én is csak álmodozom, na de ha majd túl leszek rajta…WildBear23 írta: ↑2025.01.20. 13:32 Figyu, ha többek is vennének innen fegyvert, akkor miért nem kerestek egy engedélyes kereskedőt, aki szabályosan behozhatja?
A költségeket meg szét lehet dobni.
Csakhogy a _munkavégzési célú_ lőfegyverhez NEM lehet még ezt a nyomorult 50 lőszert sem átadni/átvenni, sem pisztolyhoz, sem puskához.
Hmm, hát, rossz helyen laksz. Jogilag nem tagadhatják meg, hisz dúvadazáshoz (róka, sakál) nem kell 1000J a törvény szerint sem, főleg hogy olyan drága a nagykal lőszer, hogy akkor inkább nem lőne/gyérítene senki, ha csak 30-06-al lehetne lőni őket. 17HMR, 22LR, 22WinMag, 357Magnum, ezekről már hallottam dúvadazó vadászoknál. Meg 44-70-ről is hallottam, bár ott már drága a lőszer megint. (Én erre mondtam, hogy ha lenne megvehető 9x19-es, ismétlő/bock kellően hosszú csövű puska itthon, az pont megfelelne rókára, és olcsó lenne etetni is).
https://www.gunsandammo.com/editorial/p ... 958#replaySparrow írta: ↑2025.01.20. 16:32 Hmm, hát, rossz helyen laksz. Jogilag nem tagadhatják meg, hisz dúvadazáshoz (róka, sakál) nem kell 1000J a törvény szerint sem, főleg hogy olyan drága a nagykal lőszer, hogy akkor inkább nem lőne/gyérítene senki, ha csak 30-06-al lehetne lőni őket. 17HMR, 22LR, 22WinMag, 357Magnum, ezekről már hallottam dúvadazó vadászoknál. Meg 44-70-ről is hallottam, bár ott már drága a lőszer megint. (Én erre mondtam, hogy ha lenne megvehető 9x19-es, ismétlő/bock kellően hosszú csövű puska itthon, az pont megfelelne rókára, és olcsó lenne etetni is).
Tudom nem túl népszerű a hozzáállásom, de én úgy gondolom, hogy a kóbor kutya, kóbor macska (van kutyám-macskám nekem is), róka, sakál, (és hát az lesz a farkas is jópár év múlva, hiába védett), az kártevő, így nem jár nekik a vadászias elejtés (azaz a halálos seb is elég, nem kell utánkeresni). Ezen már vitatkoztam másokkal is, volt aki részben egyetértett. A megfojtott nyulakat, széttépett fácánt és őzet sem siratja senki. A rókáért se kéne szólni kürtszónak.
Ez hogy finoman fogalmazzak egy elég érdekes felfogás. Az hogy valami kártevő az csak a mi felfogásunkban az, amúgy meg megvan a helye a teljes ökoszisztémában. Ha te oda ki mész egy puskával és beleavatkozol akkor igenis minden állatnak megjár a vadászias elejtés, hiszen te oda szórakozni mész ki. A ragadozóknak mindig is van zsákmány állata, ettől még nem kártevő. Az ember sokkal de sokkal több kárt okoz a természetben, mint a szerencsétlen róka sakál amit te vagy én lelövünk. Azonban sosem gondoltam, hogy ettől ne járna vadászias elejtés. Sose hagyom szenvedni őket, leszarom, hogy mennyibe kerül. Ha valaki ezen gondolkozik már, akkor az menjen lőtérre, és ne természetbe lövöldözni, mert az nem vadász hanem csak puskás ember. Igen is szerintem az általad kártevőknek hívott állatoknak is megjár a tisztelet, ha már lelöttem.Sparrow írta: Tudom nem túl népszerű a hozzáállásom, de én úgy gondolom, hogy a kóbor kutya, kóbor macska (van kutyám-macskám nekem is), róka, sakál, (és hát az lesz a farkas is jópár év múlva, hiába védett), az kártevő, így nem jár nekik a vadászias elejtés (azaz a halálos seb is elég, nem kell utánkeresni). Ezen már vitatkoztam másokkal is, volt aki részben egyetértett. A megfojtott nyulakat, széttépett fácánt és őzet sem siratja senki. A rókáért se kéne szólni kürtszónak.
+1
Sajna im Ungarn ahány kaps, annyi szopás. Izé, bocs, szokás...
Vonulós szolgálat vagy 24 órás őr kell. A szolgálat olcsóbb...
Köszi az infót!AndyA írta: ↑2025.01.24. 14:37 Meglepő dolog történt velem a múlt héten a BRFK-n. Mivel a fegyver bejegyzés az /db alapon megy, azt gondoltam, hogy a fegyverútlevélbe való bejegyeztetés is ilyen lesz, de nem. Három bejegyzést is ugyanúgy 1 x 3000 Ft-ért csináltak meg, mint korábban az egyesével beírásokat.
Hátha valakinek segít megsprórolni egy kis zsét.![]()
A kérdés IMHO jogos. Szerintem sokat segít, ha közzéteszed, valós időben szerkesztve. Ha attól is tartasz, hogy nehogy valaki pont ezen inspirálódjon, akkor mindezt egy zárt csoportban.RatRace írta: ↑2025.01.25. 16:35 Gondolkoztam, hogy az Off, vagy itt a helye.
Csak elméleti síkon:
Ha ír az ember egy vázlatot egy regényhez, és azt valaki nyilvánosságra hozza, hogy bizonyítod, hogy regényvázlat, és nem egy leendő forgatókönyv valami rosszhoz?
Nézegetem mostanában a Párizs ostroma sorozatot, lenne egy két ötletem, de nem merem lejegyezni, mert a végén Tenor Pistának kiáltanának ki.
Mi a megoldás?
Ha mégis inkább OFf, kérem átrakni.
Háát...
A legbiztonságosabb, ha nem írsz semmit
Meg hasonlót lehet érdemes, mint amit Béla bá szokott hasonló jogi megfontolásból a cuccai mellé írni, 'szigorúan oktatási célra felhasználható, védelmi célú anyag', de nem vagyok ügyvéd.
Jé, rajtam kívül csinált valaki FEMA képzéseket?
Jaja.nemtokregelni írta: ↑2025.01.26. 17:24 Jé, rajtam kívül csinált valaki FEMA képzéseket?
Ha ez valami oktató/awareness anyag, én nem paráznám túl, persze az is számít, hogy milyen kommentárral és hol teszed közzé. Ha pl. szakmai platform, folyóirat, egyetemi felület, nem hinném, hogy bele lehetne kötni.
Anno ugyanezt tanították nekem is, plusz egy mondata volt az oktatónak amit megjegyeztem: a fő baj a rókával, borzzal, nyest/nyuszttal, hogy kisragadozóként a táplálék-konkurensünk. Ugyan azt szereti megenni, amit az ember is - a nyulat, fácánt, kacsákat, lúdféléket, baromfit, stb.
Ideális esetben az az értelme, hogy pl. egy fegyveres személy- és vagyonőr ne legyen teljesen dilettáns, amikor valami csoda folytán használnia kell a fegyverét. Vagy egyáltalán tudja, hogy melyik oldalán kellemetlen állni.