Túlélés

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Re: Túlélés

Hozzászólás Szerző: smith15 »

Popeyeatengeresz írta: 2025.01.09. 07:53 Én sokat gondolkoztam azon, hogy SHTF esetében előny-e egyáltalán, ha van lőfegyvered. Arra jutottam hogy nem. Magyarországon lakosságszám arányosan annyira kevés a lőfegyver, hogy az összeálló bűnözői csoportok biztosan arra fognak törekedni, hogy megszerezzék azt, ami elérhető. Simán tudható pl. egy kisvárosban vagy faluban, hogy ki az, aki vadászik. Na, hozzá elmegy majd 20-30-40 ilyen figura. Teljesen mindegy lesz, hogy milyen fegyvere van, nem fogja tudni megvédeni magát vele, és azt el fogják tőle venni. Ha elmész a fegyvereddel vadászni hangtompító nélkül, annak hangja van. Akik szintén ugyanakkor kint bóklásznak élelemért, megtalálnak és elveszik tőled. SHTF esetében szerintem eleve tele lesz a határ keresgélő emberekkel, nem tudsz majd észrevétlenül kint járkálni. Ha önvédelemre használod, akkor is egyből elárultad, hogy fegyvered van, és célpont leszel. Egyedüli kivétel, ha sokan összeálltok, és egy kellően nagy csoportot tudtok képezni, amibe már esetleg nem érdemes belekötni. De ebben az esetben is, ha valaki egyedül megy valahova, célpont lesz.

Arra jutottam, hogy a legjobb SHTF fegyver olyan, ami otthon könnyen elkészíthető. Én próbaképpen esztergáltam pl. kis husángot, a végébe ólmot öntöttem. Jó ötlet lehet az I. vh-ban használt "trench club", vagy egy dárda is, bár az nem rejthető. Vadászatra csúzli, a nagyvadállományt amúgyis le fogják vadászni a megfelelő emberek.
Szerintem meg ha nincs, akkor is ugyanakkora célpont tudsz lenni, mintha nem lenne, csak akkor más miatt. Szóval inkább legyen és okosan használd/ne használd, minthogy egyáltalán ne legyen. Érdemes elolvasni a délszláv háborús blogot (https://turaoldal.hu/?t=tulelni-a-delszlav-haborut), ahol elég szépen leírja, hogy milyen volt a helyzet. Ez szerintem már egy erősen olyan SHTF szitu, amit mi általában fejben vizionálunk. És erősen mondogatta mindig a fegyver+lőszer fontosságát, illetve hogy csapatosan legyenek, ők is nagy családdal együtt voltak.
Popeyeatengeresz
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Popeyeatengeresz »

Végülis nem kell 20 fős rablóbanda, elég, ha jön 4-5 ember, és nem muszáj, hogy a fegyverért jöjjenek. Véleményem szerint vadászfegyverrel nem tudod megvédeni magad ellenük, igaz, bunkósbottal sem. Az a jó, ha sokan vagytok otthon. Valóban kérdés, hogy mire számítsunk. Az említett esetekben (I. vh után, II. vh után, 1956-ban) azért nem omlott össze teljesen az infrastruktúra, valamilyen szinten működtek az ellátórendszerek.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Popeyeatengeresz írta: 2025.01.09. 07:38 Köszi a választ. És az tényleg reális, hogy az 50 grammból 10 l hypo lesz? A másik problémám, hogy honnan lehet megtudni ennek a töménységét? Van 3-4-6 stb. %-os hypo, a vízfertőtlenítéshez szükséges mennyiséget az oldat töménysége alapján adják meg (pl. 6%-os ból 2 csepp 1 literhez). Vagy egyszerűen próbálgatással és "érzékszervi vizsgálattal" kellene kikísérletezni, hogy mennyi az elég?
Jaj, de jókat tudsz kérdezni. :-)
250 grammból lesz 150g Hypo, tehát 50 grammból 30 gramm; ha ezt 10 liter vízben föloldod, az 0,3%-os lesz.
A háztartási Hypo kb. 5%-os, tehát ez jóval hígabb lesz.
Az 50 gramm Hypo-port 0,6 liter vízben kellene föloldanod, nem 10 literben, hogy a friss, háztartási Hypo-val azonos töménységet kapj.
Ez a tömény oldat!!
Ebből készítjük az u.n. munkaoldatot, ahogy írod: pl. 2 csepp 1 literhez.
Ha megírod a munkaoldat receptjét, megmondom, hogy mennyi Hypo-por kell bele!
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
WildBear23
Veterán
Veterán

bel írta: 2025.01.09. 07:47 Szia,

Szerintem kiserletezni kell, mert a hypo szukseglet durvan (pl. 10-szeres mennyisegben) tud valtozni annak fuggvenyeben, hogy mennyi a szervesanyag-tartalom a vizben.

A masik meg a hypo "eletkora", eleg rovid a szavatossaga, es szerintem joval kisebb a hatoanyagtartalma, foleg a fekete kupakosnak, ha jol emlekszek a cimke feliratara.

Bel
Pontosan így van.
Lehet kapni aktív klórtartalom mérő csíkot, én azt használnám.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

smith15 írta: 2025.01.09. 09:16 Szerintem meg ha nincs, akkor is ugyanakkora célpont tudsz lenni, mintha nem lenne, csak akkor más miatt. Szóval inkább legyen és okosan használd/ne használd, minthogy egyáltalán ne legyen. Érdemes elolvasni a délszláv háborús blogot (https://turaoldal.hu/?t=tulelni-a-delszlav-haborut), ahol elég szépen leírja, hogy milyen volt a helyzet. Ez szerintem már egy erősen olyan SHTF szitu, amit mi általában fejben vizionálunk. És erősen mondogatta mindig a fegyver+lőszer fontosságát, illetve hogy csapatosan legyenek, ők is nagy családdal együtt voltak.
+1

Szerintem sincs ingyen vacsora. Ha az egyik kockázatot csökkentjük, lehet h a másik növekszik. Továbbá nem tudhatjuk pontosan, melyik forgatókönyv következhet be. Rugalmasan kell kezelni, attól függ hogy mi a környezet.

Igen, elismerem létezik olyan forgatókönyv, több is, ahol a fegyvertől jobb megszabadulni. Pl náci, komcsi megszállás alatt álló, partizánok által fertőzött területen a hatóságok instant kivégzéssel honorálták azokat, akinél lőfegyvert találtak. Ilyet már láttunk (olvastunk), ez akár meg is történhet még egyszer. A főbe lő a járőr összességében nagyobb veszély volt bizonyos területeken, es bizonyos időszakokban, mint a kifoszt egy rabló. De ez - szerintem - a kivétel. Van benne valami - de nem biztos, hogy fekete feher , vannak átmenetek. pont emiatt gondolom azt, hogy egy vadászpuskával sokkal jobbak a kimagyarazási esélyek, mint egy AKval.

Fosztogatók, bandák - hát nem tudom. Smithel értek egyet - fegyver nélkül semmivel sem jársz jobban. A fegyver ritkán cél, gyakrabban eszköz. A cél jellemzően kaja-pia-értek tárgyak-nök. Esteleg az ingatlanod. Most ha nekem van egy zsák krumplim, egy lányom, és egy AKm, a szomszédnak is van krumplija, legalább ugyan olyan csinos a lánya, de csak egy A4-es papírlapja, akkor vélhetően kit fognak kirabolni és megerőszakolni? Na kit?

A bűnözők se mind idióták. Egy ólmosbottal nem lehet távol tartani 5 vagy akármennyi fosztogatót . Nulla esélyed van rá. Nulla. Egy lőfegyverrel pedig nem nulla. Nem 100%, de szabad szemmel is jól láthatóak az esélyeid. Ha célpontban gazdag a környezet, akkor sokkal sanszosabb hogy egy védtelent támadnak meg helyetted, aki nem vedtelen

Tiszteletben tartva Popeyatrngerész fórumtárs véleményét, és elismerve, hogy az enyém is csupán egy vélemény - A 20-30 fős bandák, akiknek tőled csakis, pont a lőfegyvered kell, és semmi, de az égvilágon semmi más - szerintem- egyáltalán nem életszerűek. Ez IMHO szituációgyártás.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Popeyeatengeresz
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.01.09. 10:53 Jaj, de jókat tudsz kérdezni. :-)
250 grammból lesz 150g Hypo, tehát 50 grammból 30 gramm; ha ezt 10 liter vízben föloldod, az 0,3%-os lesz.
A háztartási Hypo kb. 5%-os, tehát ez jóval hígabb lesz.
Az 50 gramm Hypo-port 0,6 liter vízben kellene föloldanod, nem 10 literben, hogy a friss, háztartási Hypo-val azonos töménységet kapj.
Ez a tömény oldat!!
Ebből készítjük az u.n. munkaoldatot, ahogy írod: pl. 2 csepp 1 literhez.
Ha megírod a munkaoldat receptjét, megmondom, hogy mennyi Hypo-por kell bele!
Köszi így már világos, ezt az arányt nem tudtam, hogy 250grammból 150 g Hypo lesz. Amúgy korábban durván én is úgy számoltam, hogy azt az 50 grammot kb. 1 liter vízbe kellene rakni.
Popeyeatengeresz
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.01.09. 10:56 +1

Szerintem sincs ingyen vacsora. Ha az egyik kockázatot csökkentjük, lehet h a másik növekszik. Továbbá nem tudhatjuk pontosan, melyik forgatókönyv következhet be. Rugalmasan kell kezelni, attól függ hogy mi a környezet.

Igen, elismerem létezik olyan forgatókönyv, több is, ahol a fegyvertől jobb megszabadulni. Pl náci, komcsi megszállás alatt álló, partizánok által fertőzött területen a hatóságok instant kivégzéssel honorálták azokat, akinél lőfegyvert találtak. Ilyet már láttunk (olvastunk), ez akár meg is történhet még egyszer. A főbe lő a járőr összességében nagyobb veszély volt bizonyos területeken, es bizonyos időszakokban, mint a kifoszt egy rabló. De ez - szerintem - a kivétel. Van benne valami - de nem biztos, hogy fekete feher , vannak átmenetek. pont emiatt gondolom azt, hogy egy vadászpuskával sokkal jobbak a kimagyarazási esélyek, mint egy AKval.

Fosztogatók, bandák - hát nem tudom. Smithel értek egyet - fegyver nélkül semmivel sem jársz jobban. A fegyver ritkán cél, gyakrabban eszköz. A cél jellemzően kaja-pia-értek tárgyak-nök. Esteleg az ingatlanod. Most ha nekem van egy zsák krumplim, egy lányom, és egy AKm, a szomszédnak is van krumplija, legalább ugyan olyan csinos a lánya, de csak egy A4-es papírlapja, akkor vélhetően kit fognak kirabolni és megerőszakolni? Na kit?

A bűnözők se mind idióták. Egy ólmosbottal nem lehet távol tartani 5 vagy akármennyi fosztogatót . Nulla esélyed van rá. Nulla. Egy lőfegyverrel pedig nem nulla. Nem 100%, de szabad szemmel is jól láthatóak az esélyeid. Ha célpontban gazdag a környezet, akkor sokkal sanszosabb hogy egy védtelent támadnak meg helyetted, aki nem vedtelen

Tiszteletben tartva Popeyatrngerész fórumtárs véleményét, és elismerve, hogy az enyém is csupán egy vélemény - A 20-30 fős bandák, akiknek tőled csakis, pont a lőfegyvered kell, és semmi, de az égvilágon semmi más - szerintem- egyáltalán nem életszerűek. Ez IMHO szituációgyártás.
Igen igazad van több mindenben, nyilván egy AK az sokat segíthet bizonyos helyzetekben, de ez Magyarországon nem a könnyen hozzáférhető kategória. Bennem mondjuk az merül fel, hogy amikor célpontot választanak, akkor ugyanakkora esélyed van AK-val is célponttá válni, mert nyilván nem írod ki az ajtóra, hogy AK van nálad otthon, a fosztogató ezt nem tudja előre, így nem rettenti el. Nem nagyon értek az AK-hoz, de azzal kapcsolatban mondjuk vannak bennem kérdőjelek, hogy egy éjszakai betörésnél 4-5 embert meg lehet-e állítani vele úgy, hogy közben a saját családodban nem teszel kárt. Vadászfegyverrel pedig, ami egy reálisabb lehetőség Magyarországon, szerintem igen nehéz akár 3 embert is leszerelni.
Ezek persze csak felvetések, lehet hogy nem jól látok bizonyos dolgokat.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.01.09. 10:56 +1

+1
Erősen tudod javítani az esélyeid lőfegyverrel, de van amikor nem kell mások tudtára hozni és kussolni kell róla, mert a szitu ezt kívánja annak érdekében, hogy biztonsággal kikerülj belőle. Okosnak kell lenni, de szerintem fegyver kell. Még megszálláskor is azt mondom inkább legyen, de otthon, jól elrakva, akár későbbiekre.
Popeyeatengeresz írta: 2025.01.09. 11:08 Igen igazad van több mindenben, nyilván egy AK az sokat segíthet bizonyos helyzetekben, de ez Magyarországon nem a könnyen hozzáférhető kategória. Bennem mondjuk az merül fel, hogy amikor célpontot választanak, akkor ugyanakkora esélyed van AK-val is célponttá válni, mert nyilván nem írod ki az ajtóra, hogy AK van nálad otthon, a fosztogató ezt nem tudja előre, így nem rettenti el. Nem nagyon értek az AK-hoz, de azzal kapcsolatban mondjuk vannak bennem kérdőjelek, hogy egy éjszakai betörésnél 4-5 embert meg lehet-e állítani vele úgy, hogy közben a saját családodban nem teszel kárt. Vadászfegyverrel pedig, ami egy reálisabb lehetőség Magyarországon, szerintem igen nehéz akár 3 embert is leszerelni.
4-5 embert egy AK-val, 30-as tárral otthon szerintem egész biztonsággal ki lehet szedni, főleg egy jó pozicióval még akkor is, ha szétszóródnak.
Vadászpuskánál meg fegyvere válogatja. Egy dupla sörétessel vagy egy forgó-tolózáras ismétlővel nincsenek a legjobb esélyeid, de mondjuk egy 6-7+1-es pump-action sörétessel már mindjárt jobb egy jó lőszerrel, és az is tartható vadászatra.

A vészelyeztetettségi szintet meg embere válogatja, de nagyjából egyorma különböző okok miatt. Az idős szomszéd néni pont azért mert idős, könnyű célpont és lehet spájzolt élelmiszere. A sarki ezermester azért, mert vannak szerszámai, esetleg generátora. A tök egyszerű "zöld" irodistának meg esetleg a napelemei kellhetnek (minden sztereotípia nélkül, nekünk is van :D ). Témánál maradva a fegyveresnek meg a fegyverei miatt (is), ha elég bátrak. A fegyverboltosról ne is beszéljünk :)
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Popeyeatengeresz írta: 2025.01.09. 11:08 Igen igazad van több mindenben, nyilván egy AK az sokat segíthet bizonyos helyzetekben, de ez Magyarországon nem a könnyen hozzáférhető kategória. Bennem mondjuk az merül fel, hogy amikor célpontot választanak, akkor ugyanakkora esélyed van AK-val is célponttá válni, mert nyilván nem írod ki az ajtóra, hogy AK van nálad otthon, a fosztogató ezt nem tudja előre, így nem rettenti el. Nem nagyon értek az AK-hoz, de azzal kapcsolatban mondjuk vannak bennem kérdőjelek, hogy egy éjszakai betörésnél 4-5 embert meg lehet-e állítani vele úgy, hogy közben a saját családodban nem teszel kárt. Vadászfegyverrel pedig, ami egy reálisabb lehetőség Magyarországon, szerintem igen nehéz akár 3 embert is leszerelni.
Sportfegyverként tarthatsz AK-t. Földi Ferenc pedig elmesélte, hogy a tervezője saját szájából hallotta a két fülével, hogy a sorozatlövés csak vészhelyzeti funkció. Egy civil AK ugyanolyan hatékony.

Egyébként pedig a hatékonyságról: ki akarja, hogy meglőjék? Ki akar 1, 2, 3…n db emberből az lenni, akit eltalálnak?
A csendőrsortüzek elöl a világ minden táján az esetek többségében elpucoltak, pedig a kilőtt lövedékek, sérültek és halottak számához képest az összecsődült tömegek sokkal nagyobbak voltak.

Ennek a prepperkedés dolognak van egy ilyen erősen habverés jellege: “1%” van felverve jó nagy habbá, de 99%-a akkor is csak levegő.
Egy átlagos villany- vagy vízszünet, munkaszüneti napon elfogyó valami, hirtelen jött betegség, autóbaleset vagy egy szimpla túra olyan hiányosságokra mutat rá, amik nem csak extrém helyzetekben jöhetnek elő.
Emlékeztető: már arról folyik a beszélgetés, ami Magyarországon az elmúlt két évszázadban nem volt, pedig 1848-49, 1918-19, 1944-45 és ‘56 azért okozott felfordulást.
WildBear23
Veterán
Veterán

SHTF esetén fegyver

Szerintem (is) egyértelmű a helyzet: egyértelműen jó, ha van fegyvered, és nagyon kevés olyan felállást tudok elképzelni, amikor hátrányos lenne, hogy van fegyvered.

Az, hogy milyen fegyver, már kevésbé fontos, a lényeg az, hogy legyen, akár csak egy PA63.

Én két fajta fegyvert tartok célszerűnek: 1. egy rejthető+hordható méretűt, ami tipiksuan egy pisztoly.
Ez nálad lehet amikor kiviszed a szemetet, amikor elmész kajáért, amikor a kertben szeded a gyümölcsöt, amikor ajtót nyitsz.. bármikor.

FerFal írta, hogy a rosszfiúk nem fognak dobszóra masírozni a házadhoz, hogy már kilóméterekről kiszúrd őket.
Meg is kerestem. :-)

1. Azok, akik téged megrövidítenének egy fejjel avagy egy kis apróval, nem fogják kalózlobogóval jelezni szándékukat.

2. Se nem fognak lövöldözni 100 méterről.

3. Se nem fognak üvöltő motorkerékpárokon száguldozni csíkos, „frissen szökött elítélt” pizsamáikban, csakhogy könnyebben kiszúrhasd őket. Sem nem viselnek tüskés nyakörvet bőr kabátjaikhoz. Ha minden alkalomra lenne egy dolcsim, amikor is a kárvallott azt mesélte nekem, hogy: „Te, teljesen normálisan néztek ki, és jobban öltözöttek voltak mint mi” - lenne elég pénzem egy frankó pisztolyra. Természetesen vannak kivételek itt is, de felejtsd el a mozikban látottakat.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.01.09. 12:36
Ennek a prepperkedés dolognak van egy ilyen erősen habverés jellege: “1%” van felverve jó nagy habbá, de 99%-a akkor is csak levegő.
Egy átlagos villany- vagy vízszünet, munkaszüneti napon elfogyó valami, hirtelen jött betegség, autóbaleset vagy egy szimpla túra olyan hiányosságokra mutat rá, amik nem csak extrém helyzetekben jöhetnek elő.
Emlékeztető: már arról folyik a beszélgetés, ami Magyarországon az elmúlt két évszázadban nem volt, pedig 1848-49, 1918-19, 1944-45 és ‘56 azért okozott felfordulást.
Remélhetőleg nagyon kis eséllyel fog bekövetkezni hasonló dolog itthon, de szerintem ez is olyan mint az önvédelmi eszköz meg a biztonsági öv. Inkább beszéljünk róla, tárgyaljuk meg, osszunk meg véleményt, nézetet, tapasztalatot és soha ne következzen be, minthogy üljünk csöndbe, merthogy kis valószínűséggel következik be, de végül pont beüt. Szerintem.
Poresz
Veterán
Veterán

Re: SHTF esetén fegyver

WildBear23 írta: 2025.01.09. 12:57 Szerintem (is) egyértelmű a helyzet: egyértelműen jó, ha van fegyvered, és nagyon kevés olyan felállást tudok elképzelni, amikor hátrányos lenne, hogy van fegyvered.

Az, hogy milyen fegyver, már kevésbé fontos, a lényeg az, hogy legyen, akár csak egy PA63.
Még egy elöltöltő derringer vagy revolver is messze jobb, mint a semmi. A csehek tudnak erről mesélni. Meg számtalan halott a 19. századból. - És mekkora móka gyakorolni velük! :)
(Plusz extra az idegbajmentes fegyvertartás öröme.)
Poresz
Veterán
Veterán

smith15 írta: 2025.01.09. 13:02 Remélhetőleg nagyon kis eséllyel fog bekövetkezni hasonló dolog itthon, de szerintem ez is olyan mint az önvédelmi eszköz meg a biztonsági öv. Inkább beszéljünk róla, tárgyaljuk meg, osszunk meg véleményt, nézetet, tapasztalatot és soha ne következzen be, minthogy üljünk csöndbe, merthogy kis valószínűséggel következik be, de végül pont beüt. Szerintem.
Ez már nem a biztonsági öv, légzsák és ABS, hanem a “Járjunk BTR-rel a teszkóba!”

Beszélgetni lehet róla, csak ami engem zavar, hogy nincs tudatosítva a valószínűség, sokkal valószínűbb eseteket hagyunk figyelmen kívül, és ezért teljesen félremegy a gondolatmenet.
WildBear23
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2025.01.09. 13:06 Még egy elöltöltő derringer vagy revolver is messze jobb, mint a semmi. A csehek tudnak erről mesélni. Meg számtalan halott a 19. századból. - És mekkora móka gyakorolni velük! :)
(Plusz extra az idegbajmentes fegyvertartás öröme.)
Pontosan.
A két lövetű, .50-es Gladiátor derringer is teljesen jó ilyen vészhelyzeti fegyvernek.
Kell hozzá egy megfelelő tok, meg gyakorlás.

A kis tárkapacitást némileg kompenzálja a nagy, mély dörrenés, illetve az .50-es kaliberű csupasz ólom lövedék is jól teszi a dolgát.
Több támadó esetén is ha hasbalövöd vele az első támadót, senki nem akar majd második lenni.
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.01.09. 13:23 Pontosan.
A két lövetű, .50-es Gladiátor derringer is teljesen jó ilyen vészhelyzeti fegyvernek.
Kell hozzá egy megfelelő tok, meg gyakorlás.

A kis tárkapacitást némileg kompenzálja a nagy, mély dörrenés, illetve az .50-es kaliberű csupasz ólom lövedék is jól teszi a dolgát.
Több támadó esetén is ha hasbalövöd vele az első támadót, senki nem akar majd második lenni.
…és revolverező, a “rebounding hammer” miatt tűzkészen is biztonságos, és nincs bekapcsolva felejthető biztosítója.

A gyár pedig többféle tokot kínál hozzá. Mert ugye, minden fegyver annyit ér, mint a tokja.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2025.01.09. 12:36 Egyébként pedig a hatékonyságról: ki akarja, hogy meglőjék? Ki akar 1, 2, 3…n db emberből az lenni, akit eltalálnak?
+1

Pont ezt akartam irni, de gyorsabb voltal. :-)
Poresz írta: 2025.01.09. 12:36 Emlékeztető: már arról folyik a beszélgetés, ami Magyarországon az elmúlt két évszázadban nem volt, pedig 1848-49, 1918-19, 1944-45 és ‘56 azért okozott felfordulást.
Ezzel viszont nagyon nem ertek egyet. Szerintem tengersok ilyen helyzet elofordult, csak ezek egyike sem olyan fontos, hogy 100+ ev utan emlekezzunk ra. Illetve itt pont olyanokat irnak 1918-rol, hogy "Az 1918-as őszirózsás forradalom idején felbomlott a rend, és az országon erőszakhullám söpört végig ... Az országot elborító erőszakhullám ... Ők először Dombó községből űzték ki a katonaszökevényekből álló rablókat, majd Alsókálinfalván kisebb-nagyobb harcok árán elfogták a fosztogatók főcinkosait, és negyvenfős nemzetőrséget szerveztek. ... gyakran alkalmazták a harctéren elsajátított technikákat és módszereket. A túszszedés, a harci taktikák alkalmazása és a statáriális kivégzések mind a háborús tapasztalatokból eredtek"
(Szandekosan nem ideztem vallaskal kapcsolatos reszt, mert az itt teljesen mindegy.)

Bel
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

Poresz írta: 2025.01.09. 12:36 Emlékeztető: már arról folyik a beszélgetés, ami Magyarországon az elmúlt két évszázadban nem volt, pedig 1848-49, 1918-19, 1944-45 és ‘56 azért okozott felfordulást.
Szia, mi nem volt?

Túlélési szituáció? Szerintem igencsak volt.

Vagy ilyen erőszakos kirablásos szituáció, ahol kiderülhetett volna, hogy a fegyver előny? Szerintem az is volt dögivel, csak nem dokumentálták, mert annyira hétköznapi volt és nagyságrendileg komolyabb problémái voltak sok embernek.

Csak hadd utaljak arra, hogy a romantikus boldog békeidőkben sem csak az a tucatnyi betyár szórakoztatta a vidéket, akiknek a neve fennmaradt, hanem számolatlan akasztófára való, akik többnyire ott is végezték. És az áldozataik, akiket úton-útfélen vagy éjszaka rájuk törve kifosztottak, igencsak a fent boncolgatott témakörbe tartozó élményekkel gazdagodtak, már ha túlélték, mert hát a rosszfiúk akkoriban sem voltak olyan gavallérok, mint Oszter Sándor lovon, bő gatyában..... Lényeg: nagyságrendileg több erőszak volt régebben, mint ami fennmaradt az írott emlékezetben, ugyanis régen az erőszak sokkal hétköznapibb volt. Békeidőkben is. Nemhogy háborús időkben.

Úgyhogy az én meggyőződésem az, ha önvédelmi helyzetek (amelyek sikertelensége akár az életedbe is kerülhet) ma 2025.01.09-én is simán előfordulhatnak, akkor azok előfordulása társadalmi összeomlás esetén sokszorosan nagyobb.

Úgyhogy én túlélési helyzetben sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanék a fegyveres védekezésnek. Amiben viszont sokszorosan 100%-ban egyetértek Veled, az az engedély- és stresszmentes fegyvertartás ilyen esetre (mivel azt célzottan nem gyűjthetik be a baj közeledtével), de a célra bőven alkalmas. Hogy is írta Gvass.. "sokezer halott amerikai polgárháborús katona nem tévedhet..." .... vagy valami hasonló aforizma.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BeHappy 2025.01.09. 14:29-kor.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

bel írta: 2025.01.09. 14:05 +1

Pont ezt akartam irni, de gyorsabb voltal. :-)

Ezzel viszont nagyon nem ertek egyet. Szerintem tengersok ilyen helyzet elofordult, csak ezek egyike sem olyan fontos, hogy 100+ ev utan emlekezzunk ra. Illetve itt pont olyanokat irnak 1918-rol, hogy "Az 1918-as őszirózsás forradalom idején felbomlott a rend, és az országon erőszakhullám söpört végig ... Az országot elborító erőszakhullám ... Ők először Dombó községből űzték ki a katonaszökevényekből álló rablókat, majd Alsókálinfalván kisebb-nagyobb harcok árán elfogták a fosztogatók főcinkosait, és negyvenfős nemzetőrséget szerveztek. ... gyakran alkalmazták a harctéren elsajátított technikákat és módszereket. A túszszedés, a harci taktikák alkalmazása és a statáriális kivégzések mind a háborús tapasztalatokból eredtek"
(Szandekosan nem ideztem vallaskal kapcsolatos reszt, mert az itt teljesen mindegy.)

Bel
Szia, Te is gyorsabb voltál, mint én! :D
+1
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

smith15 írta: 2025.01.09. 13:02 Remélhetőleg nagyon kis eséllyel fog bekövetkezni hasonló dolog itthon, de szerintem ez is olyan mint az önvédelmi eszköz meg a biztonsági öv. Inkább beszéljünk róla, tárgyaljuk meg, osszunk meg véleményt, nézetet, tapasztalatot és soha ne következzen be, minthogy üljünk csöndbe, merthogy kis valószínűséggel következik be, de végül pont beüt. Szerintem.
Szia,

Van egy jol bevalt gyakorlat az ilyen esetek sulyozasara. Most fejbol irom (tehat lehet, hogy kicsit pontatlanul idezem).

Alapvetoen 3-as alapu logaritmusok szorzatat kell kepezni, akinek ez idegenul hangzik, azok ne aggodjanak, mert a folytatas egyertelmu lesz.

El kell donteni, mi az a legkisebb valoszinuseg, amivel akarunk foglalkozni, legyen ez pl. a 100 evente egyszer bekovetkezo esemeny. Nyilvan az egy nagyon durva becsles, hogy az egyes esemenyek valoszinuseget megmondjuk. Egy fajta ilyen becsles az, hogy Magyarorszagon az emult 100 evben mi az ami bekovetkezett? Nyilvan ide tartozik a naci megszallas, II. vilaghaboru elvesztese, az oroszok viselkedese megszallas kozben, a kommunista padlassopresek, 56-os leszamolasok, ujabb orosz tamadas, megszallas, ... . De lehet azt is pl. nezni, hogy a szomszedos orszagokban mi tortent az elmult 50 evben, Eszek ostromatol kezdve a masik topic tartalmaig sok minden.

Visszaterve a lenyeghez: ami 100 evente 1-2-szer kovetkezik be, annak a valoszinusege 1.

Ami 30 evente 1-2-szer kovetkezik be, annak a valoszinusege 2.

Ami 10 evente 1-2-szer kovetkezik be, annak a valoszinusege 3.

Ami 3 evente 1-2-szer kovetkezik be, annak a valoszinusege 4.

Ami evente 1-3-szor kovetkezik be, annak a valoszinusege 5.

Ami negyedevenet 1-2-szer kovetkezik be, annak a valoszinusege 6.

Ami havonta 1-3-szor kovetkezik be, annak a valoszinusege 7.

Ami hetente 1-3-szor kovetkezik be, annak a valoszinusege 8.

Nyilvan ebben a modelben, ami valoszinuleg 1-szer sem kovetkezik be 100 ev alatt, annak a valoszinusege 0.

A masik kerdes, hogy mekkora a kar (nyilvan itt lesznek nagyon vitathato atvaltasi ara'nyok):

Legyen mondjuk 10 000 Ft a legkisebb kar, mai erdekel minket, akkor legyen ebben az esetben a ka'r 1.

Ha 30 000 Ft, akkor a kar 2.
100 000 Ft, vagy 8 napon belul gyogyulo serules = a kar 3
300 000 Ft, vagy ismeros 8 napon tul gyogyulo serulese= a kar 4,
1 000 000 Ft, vagy 8 napon tul gyogyulo serules =a kar 5
3 M Ft, vagy ismeros halala = a kar 6
10 M Ft, vagy nehany ismeros halala = a kar 7
halal = a kar 8.

Veszely=valoszinuseg * kar. Tehat ugyakkora veszely a 8x1, mint a 4x2, 2x4, 1x8, vagyis ebben a peldaban ugyanugy kozepes veszely, amire kozepes erofeszitessel kell keszulni:
-Hetente elveszit az ember 10 000 Ft-ot.
-3 evente elveszit 30 000 Ft-ot
-30 evente elveszit 300 000 Ft-ot, vagy egy ismerosenek lesz 8 napon tul gyogyulo serulese
-100 evente egyszer olyan helyzetbe kerul, amibe belehal

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

BeHappy írta: 2025.01.09. 14:10 Szia, mi nem volt?

Túlélési szituáció? Szerintem igencsak volt.
Más szintre gondoltunk. Túlélési és borzasztó közbiztonság volt, civilizáció összeomlása, világvége, Mad Max nem volt. Azt még a történteknél is durvábbnak tartom. Borzasztó volt, de működgetett a közigazgatás és a rendvédelem annyira, hogy pár hónap után újra rend legyen. Még ha ezt akkor és ott teljesen jogosan egy örökkévalóságnak érezték is.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

Popeyeatengeresz írta: 2025.01.09. 07:53 Én sokat gondolkoztam azon, hogy SHTF esetében előny-e egyáltalán, ha van lőfegyvered. Arra jutottam hogy nem. Magyarországon lakosságszám arányosan annyira kevés a lőfegyver, hogy az összeálló bűnözői csoportok biztosan arra fognak törekedni, hogy megszerezzék azt, ami elérhető. Simán tudható pl. egy kisvárosban vagy faluban, hogy ki az, aki vadászik. Na, hozzá elmegy majd 20-30-40 ilyen figura. Teljesen mindegy lesz, hogy milyen fegyvere van, nem fogja tudni megvédeni magát vele, és azt el fogják tőle venni. Ha elmész a fegyvereddel vadászni hangtompító nélkül, annak hangja van. Akik szintén ugyanakkor kint bóklásznak élelemért, megtalálnak és elveszik tőled. SHTF esetében szerintem eleve tele lesz a határ keresgélő emberekkel, nem tudsz majd észrevétlenül kint járkálni. Ha önvédelemre használod, akkor is egyből elárultad, hogy fegyvered van, és célpont leszel. Egyedüli kivétel, ha sokan összeálltok, és egy kellően nagy csoportot tudtok képezni, amibe már esetleg nem érdemes belekötni. De ebben az esetben is, ha valaki egyedül megy valahova, célpont lesz.

Arra jutottam, hogy a legjobb SHTF fegyver olyan, ami otthon könnyen elkészíthető. Én próbaképpen esztergáltam pl. kis husángot, a végébe ólmot öntöttem. Jó ötlet lehet az I. vh-ban használt "trench club", vagy egy dárda is, bár az nem rejthető. Vadászatra csúzli, a nagyvadállományt amúgyis le fogják vadászni a megfelelő emberek.
ühüm

íme egy dokumentumfilm, ami bizonyítja, hogy nincs igazad

jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

smith15 írta: 2025.01.09. 11:38
4-5 embert egy AK-val, 30-as tárral otthon szerintem egész biztonsággal ki lehet szedni, főleg egy jó pozicióval még akkor is, ha szétszóródnak.
Vadászpuskánál meg fegyvere válogatja. Egy dupla sörétessel vagy egy forgó-tolózáras ismétlővel nincsenek a legjobb esélyeid, de mondjuk egy 6-7+1-es pump-action sörétessel már mindjárt jobb egy jó lőszerrel, és az is tartható vadászatra.
A 30-30 Marlin az 6+1.
A Maverick88 az 5+1.
A Marlin Golden boy az 15+1.
A Remington előágyszános szintén 15+1.
Ehhez még jön egy Savage Stevens, tózse 5+1.
De egy sörétes duplát, de egy egycsövűt is ha ejektoros, piszok gyorsan lehet tölteni, kis gyakorlattal. Főleg az alsó kulcsos, ejektoros IZS 18 E egycsövűt. A forgó-tolózáras puskából is lehet 5-öt lőni kb 4-5 mp alatt. Az egyenes húzásúakból (Blaser, Heim, Steel action, TurbóP kedvéért: Mannlicher M95) még gyorsabban.
Én nem sajnálnám le a vadászfegyvereket. A 2.vh-ban az amiknak volt sörétes duplájuk rendszeresítve. Stg 44 ellen is.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
WildBear23
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.01.10. 00:01 A 2.vh-ban az amiknak volt sörétes duplájuk rendszeresítve. Stg 44 ellen is.
Erről van bővebb infód?
Úgy tudtam, hogy csak közelharcban használtak sörétest.
De Stg 44 ellen?
Direkt Stg 44 ellen?
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.01.09. 18:29 Más szintre gondoltunk. Túlélési és borzasztó közbiztonság volt, civilizáció összeomlása, világvége, Mad Max nem volt. Azt még a történteknél is durvábbnak tartom. Borzasztó volt, de működgetett a közigazgatás és a rendvédelem annyira, hogy pár hónap után újra rend legyen. Még ha ezt akkor és ott teljesen jogosan egy örökkévalóságnak érezték is.
Szia,

Igazabol nem ertem a hozzaszolasodat.

Ha nehany honapig nem volt sem kozigazgatas, sem rendvedelem, akkor ez miert ne lenne pelda arra, hogy nem volt sem kozigazgatas, sem rendvedelem?

Amugy a fenti 2 dolgot en meg kiegeszitenem az aramszunettel, mivel az is volt. Es az reszletkerdes, hogy akkor "nem hianyzott" az aram, mert attol meg volt aramszunet.

Kis magyarazat a "nem hianyzott"-ra: nyilvan a pinceben elallt a krumpli, a gyakorlo orvos emlekezett a betegre akkor, de most a panelban a melyhuto leolvad, es az EESZT sem megy.

Illetve, ami miatt egy NKE eloadason azt mondtak, hogy a Maslow piramis legalso pontjan van az Internet: ma az elelmiszeraruhazak percekig is csak torvenytelenul mukodnek nelkule (on-line szamlaadasi kotelezettseget szegve), de masnap mar torvenytelenul se, hiszen az egesz beszerzesi lanc Internetet hasznal, vagyis nem jut el a boltba a meg nem rendelt arufeltoltes, de a kozponti raktarba se kerul be semmi Internet nelkul.

Amugy az, hogy tavaly a nagyker (tozsdei) ar neha kozelitette az 1 EUR/kWh-t, azt mutatja, hogy majdnem osszeomlott a magyar elektromos halozat, ha picit tobb elektromos autot toltottek volna este, akkor az egesz orszagban osszeomlott volna az elektromos terheles-elosztas. Ha van eszuk, akkor szakaszos aramszunetet csinaltak volna a kulonbozo regiokban - de ilyet evtizedek ota nem csinaltak Magyarorszagon, kerdes, hogy a vezetok kepesek lettek volna-e dontest hozni.

Bel
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.01.10. 00:36 Erről van bővebb infód?
Úgy tudtam, hogy csak közelharcban használtak sörétest.
De Stg 44 ellen?
Direkt Stg 44 ellen?
Nem. Csak ahogy írtad, direkt árok(közel)harcra. De abban az árokban az M98-tól, a Luger, Mauser pisztolyokon át, az stg 44-ig volt sok minden.
Sőt, állítólag kézigránátok ellen is használták.
https://elfnet.hu/haditechnika/kezifegy ... el1897.php
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
WildBear23
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.01.11. 21:42 Nem. Csak ahogy írtad, direkt árok(közel)harcra. De abban az árokban az M98-tól, a Luger, Mauser pisztolyokon át, az stg 44-ig volt sok minden.
Sőt, állítólag kézigránátok ellen is használták.
https://elfnet.hu/haditechnika/kezifegy ... el1897.php
Jah, hát a lövészárokban akár Mg42 is lehetett. ;)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

vagy tank :roll:
Kép
WildBear23 írta: 2025.01.12. 09:01 Jah, hát a lövészárokban akár Mg42 is lehetett. ;)
ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2025.01.12. 09:19 vagy tank :roll:
Vagy egy lángszóró..
gettyimages-590498416-612x612.jpg
gettyimages-590498416-612x612.jpg (68.29 KiB) Megtekintve 534 alkalommal
Jó dolog közelharcra a sörétes, de azért 5 (6) lőszer hamar kifogy. A Sturmgewehr 30as tára azért megnyugtatóbb.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

WildBear23 írta: 2025.01.12. 10:45 Vagy egy lángszóró..
gettyimages-590498416-612x612.jpg

Jó dolog közelharcra a sörétes, de azért 5 (6) lőszer hamar kifogy. A Sturmgewehr 30as tára azért megnyugtatóbb.
Igazad van, de tegyük hozzá, hogy menet közben (ha van rá idő) a csőtáras sörétes folyamatosan tárazható.
WildBear23
Veterán
Veterán

zora írta: 2025.01.12. 11:42 Igazad van, de tegyük hozzá, hogy menet közben (ha van rá idő) a csőtáras sörétes folyamatosan tárazható.
Hja, csak ha kifogy az 5 lőszer, akkor eléggé védtelen vagy az üres fegyverrel.
És ugye egyessével tudod csak újratölteni.
Karabélynál meg 30as a tár, és a tárcserével újra egyből 30 lőszered van a fegyverben.

Érdemes lenne egy szituációs pályát végiglőni karabéllyal, és sörétessel.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.01.12. 14:39 Hja, csak ha kifogy az 5 lőszer, akkor eléggé védtelen vagy az üres fegyverrel.
Karabélynál meg 30as a tár, és a tárcserével újra egyből 30 lőszered van a fegyverben.

Ja. Mozgó, visszalövő célokra, sárban, sokszereplős kivitelben. Löveszárok körülmények között. :mrgreen:
WildBear23
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.01.12. 19:35 Ja. Mozgó, visszalövő célokra, sárban, sokszereplős kivitelben. Löveszárok körülmények között. :mrgreen:
Ha ehhez van kedved, akkor csak a szomszédba kell menned érte! :)
Itt olyan nincs (szerencsére), de olyan van (szerencsére), hogy versenyen sötétben, időre, többszereplős kivitelben.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.01.12. 14:39 Hja, csak ha kifogy az 5 lőszer, akkor eléggé védtelen vagy az üres fegyverrel.

Szia,

Itt a reszleteken is nagyon sok mulik.

Pl. ha a celonkent 8 legjobb talalatot ertekeljuk, es 5 m tavolsagon van 5 db papircel, akkor nyilvan es egyertelmuen jobb lesz a soretes, 00 buckshottal.

Ha celonkent 2 legjobb talalatot ertekelunk, es 25 m-en van az 5 cel, akkor nekem kicsit jobban bejon a soretes, masnak meg lehet, hogy a karabely a jobb.

Ha a celok kozott van 1, amelyik 50 m-en van, akkor meg a buck lenyegeben hasznalhatatlan, mikozben a karabely szamara az nem egy extra tav.

Vagy ha 20 cel van, akkor is sokkal jobb a 30-as taru karabely.

Bel
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

bel írta: 2025.01.13. 12:17 Szia,

Pl. ha a celonkent 8 legjobb talalatot ertekeljuk, es 5 m tavolsagon van 5 db papircel, akkor nyilvan es egyertelmuen jobb lesz a soretes, 00 buckshottal.

Ha celonkent 2 legjobb talalatot ertekelunk, es 25 m-en van az 5 cel, akkor nekem kicsit jobban bejon a soretes, masnak meg lehet, hogy a karabely a jobb.

Ha a celok kozott van 1, amelyik 50 m-en van, akkor meg a buck lenyegeben hasznalhatatlan, mikozben a karabely szamara az nem egy extra tav.

Bel
50 méteren szerintem még egyáltalán nem használhatatlan a buckshot.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
WildBear23
Veterán
Veterán

bel írta: 2025.01.13. 12:17 Szia,

Bel
Szia Bel,

igen, az ördög itt is a részletekben van.
Háborúban szerintem bármi lehet, 2 méter, 50 méter.
Én inkább a tárkapacitás miatt aggódnék; nagyon gyorsan elfogy az az 5 lövés, és nem egy mozdulat az utántöltés.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.01.13. 12:36 50 méteren szerintem még egyáltalán nem használhatatlan a buckshot.
Szia,

Ja, tenyleg.

Bel
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.01.13. 13:33 Szia,

Ja, tenyleg.

Bel
Így, hogy mondod…

10 m de talán megvolt az 12m
IMG_2210.jpeg
25m
IMG_2211.jpeg
Benelli M2 IC (1/4) szűkítessel

Fiocchi 10/0 8,34 mm
Fiocchi 10/0 8,0 mm
Retró NIKE 00
Hornady Critical Defense
Hornady Heavy Magnum 36g (az összes többi - 28g)

50 m nem volt. Majd lesz az is.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Petya357 írta: 2025.01.13. 20:38 Így, hogy mondod…

10 m de talán megvolt az 12m
IMG_2210.jpeg

25m
IMG_2211.jpeg

Benelli M2 IC (1/4) szűkítessel

Fiocchi 10/0 8,34 mm
Fiocchi 10/0 8,0 mm
Retró NIKE 00
Hornady Critical Defense
Hornady Heavy Magnum 36g (az összes többi - 28g)

50 m nem volt. Majd lesz az is.
A Hornady Critical Defense 24g-os 8 sörétszemmel.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.01.13. 20:44 A Hornady Critical Defense 24g-os 8 sörétszemmel.
+1
Éa a nagyobbik Fiocchi 33 grammos, és 8,6mm, nem 8,34

(Kutyafuttában írtam)

Jók ezek a Hornadyk. Az áruk is.. 🙄
Válasz küldése