Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: bel »

WildBear23 írta: 2024.12.26. 09:24 Az tetszik, hogy a szán felett az irányzék/optika nem mozog, de ki kellene próbálni a gyakorlatban, hogy mennyire gyorsítja (illetve gyorsítja-e) a duplázást.
Szia,

Gyorsitja. Par lovessel probaltam csak (a normal meretut), de szerintem jelentosen jobban lehet vele loni. Nem csak egy G17-hez kepest (szamomra ez nem magas lec), hanem pl. egy CZ-75-SP01-hez kepest is (ami szamomra mar igen magas lec).

Az mas kerdes, hogy draga, ezert nem veszek. :-(

Bel
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

bel írta: 2024.12.26. 11:31 Szia,

Gyorsitja. Par lovessel probaltam csak (a normal meretut), de szerintem jelentosen jobban lehet vele loni. Nem csak egy G17-hez kepest (szamomra ez nem magas lec), hanem pl. egy CZ-75-SP01-hez kepest is (ami szamomra mar igen magas lec).

Az mas kerdes, hogy draga, ezert nem veszek. :-(

Bel
+1

Kurvajó fegyver az Alien, tényleg jobb mint a hagyományos elrendezés. Nyilvánvalóan nem 10x jobban, de határozottan jobban lehet vele lőni.

(A kompaktit nem fogtam kézben, nem us láttam - csak a teljes méretűt.)

Az egy teljesen más kérdés, hogy önvédelemre messze nem a legracionálisabb választás, de kétkezes szánakasztót hiányolni róla - hát na… balkezes lehetőleg ne vegyen ilyet, ennyi.

Az pedig megint más, hogy az emberek túlnyomó többsége sokkal jobban járna, ha a plusz pénzből inkább lőni tanulna meg. Párezer euroból kijön akár két hét :!: intenzív lőkiképzés, lőszerrel :roll: De ez olyan, mint a fogyókúra - fegyelem helyett sokkal kényelmesebb marginális előnyöket keresve csodaszerekre költeni a pénzt :lol:
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

aksurv írta: 2024.12.26. 10:34 A szánakasztot eleve sokan nem használják. Én például kizárólag csak szán hátraakasztásra használom. Sok lövésziskola eleve kombat töltést tanít ahol szánt rántják hátra de erre sincs szükség,ha a fegyver 45 fokban meg van döntve oldalra és erősen teszed be tárat ezzel megütöd a tár feneket behelyezésekor. Ilyenkor előre siklik a zár magától ráadásul biztosabban adogat, mert a töltéssel együtt gyakorlatilag egy tap rack bang akadályelhárítást is csinálsz.
Van egy Grand Power K100-am, az minden tárazásnál csőre is tölt. Nem jöttem rá, hogy ez most bug vagy feature. Ezek szerint más pisztoly is tudja?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Chronicus Magnumitis írta: 2024.12.26. 19:05 Van egy Grand Power K100-am, az minden tárazásnál csőre is tölt. Nem jöttem rá, hogy ez most bug vagy feature. Ezek szerint más pisztoly is tudja?
Hát, ki kell próbálni, de alapvetően nem tervezetten. G17 is tudja, de fájdalmasan kellene csapkodni hozzá, és nem megbizhatóan mindig.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Chronicus Magnumitis írta: 2024.12.26. 19:05 Van egy Grand Power K100-am, az minden tárazásnál csőre is tölt. Nem jöttem rá, hogy ez most bug vagy feature. Ezek szerint más pisztoly is tudja?
Ha valahogy sikerül hátramozdítani a szánt annyira, hogy annyi időre eltávolodjon a szánakasztótól*, amíg azt a rugója alaphelyzetbe visszatéríti, akkor ez egy olyan működő bug, ami feature. Egyszerűen a generikus szerkezetből következik ez a lehetőség, mint az autóknál az ún. motorfék.

* Miután az üres tár helyretolórugója már nem nyomja az adogatótömb közvetítésével, a szánakasztó csak azért akasztja meg a szánt, mert a helyretolórugó a szánt nekifeszíti annyira, hogy semmi sem mozdulhat beavatkozás (=az ujjunk ereje) nélkül.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

A legpillekönnyűbb Ruger 10/22, Evör: Model 31220
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/a-legk ... del-31220/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.12.26. 10:34 Sok lövésziskola eleve kombat töltést tanít ahol szánt rántják hátra de erre sincs szükség,ha a fegyver 45 fokban meg van döntve oldalra és erősen teszed be tárat ezzel megütöd a tár feneket behelyezésekor. Ilyenkor előre siklik a zár magától ráadásul biztosabban adogat, mert a töltéssel együtt gyakorlatilag egy tap rack bang akadályelhárítást is csinálsz.
Ööö, szerintem nem ezt akartad írni, ez így zavaros lett.

A külső szánakasztó _nem_ használata ÉS kézzel szán hátrarántás a tárcsere UTÁN az, amire gondolsz. AKKOR ugyanis jóval hátrébb húzod a szánt kézzel, mint ahol a szánakasztóval megfogva állt meg, így megy majd erősebben, nagyobb lendülettel előre a szán. Ezáltal a tárból az első töltény csőretöltése elméletileg biztosabb.

Ha a tár belökésével oldod le a szánakasztót, akkor az ugyanonnan old le, nem megy erősebben előre a szán.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

Az összes.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.12.27. 07:09 Ööö, szerintem nem ezt akartad írni, ez így zavaros lett.

A külső szánakasztó _nem_ használata ÉS kézzel szán hátrarántás a tárcsere UTÁN az, amire gondolsz. AKKOR ugyanis jóval hátrébb húzod a szánt kézzel, mint ahol a szánakasztóval megfogva állt meg, így megy majd erősebben, nagyobb lendülettel előre a szán. Ezáltal a tárból az első töltény csőretöltése elméletileg biztosabb.

Ha a tár belökésével oldod le a szánakasztót, akkor az ugyanonnan old le, nem megy erősebben előre a szán.
A szán hatul van tehát a töltényűrben nincs csettes lőszer (nyilván mert az nem tudta volna hátra akasztania szánt) Amikor pedig ráversz a tár aljára akkor az esetlegesen tárban megakadt lőszereket is megmozditod tehát biztosan adha fel őket a tár. Technikailag természetesen igazad van, ezért csak kvázi akadályelhárítás.
aksurv
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2024.12.26. 20:27 Hát, ki kell próbálni, de alapvetően nem tervezetten. G17 is tudja, de fájdalmasan kellene csapkodni hozzá, és nem megbizhatóan mindig.
Minél többet lőnek a fegyverrel és kopotabb annál biztosabb. Nekem pl. konkrétan ezt megtanították pont g17 en.
Nyilván van olyan hogy nem működik, ezért teljesen automatikus az mozdulat is hogy ha nem megy előre akkor fogsz rá a szánra és úgy megy előre. Lényegében olyan kell tennie kívülről mint egy sima kombat töltés csak ha helyére megy már nincs töltő fogás. Nekem van egy plusz raverés a tár aljára 99 % ban működik és akkor nem kell töltő fogás.
Nem valami military mánia miatt alakult így csak amikor lőni tanultam meg nem volt divat a kétkezes szánakaszto, ráadásul nekem ahhoz mégegyszer fogást kellett valtanom. Ezért lett alap nálam a kombat töltés utána meg amikor elkezdett működni a tarral való töltés.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.12.26. 21:53 Ha valahogy sikerül hátramozdítani a szánt annyira, hogy annyi időre eltávolodjon a szánakasztótól*, amíg azt a rugója alaphelyzetbe visszatéríti, akkor ez egy olyan működő bug, ami feature. Egyszerűen a generikus szerkezetből következik ez a lehetőség, mint az autóknál az ún. motorfék.
Pontosan. Nem minden fegyveren működik, és nem mindig.

Vilt egy Sig P229-em, ahol olyan lazák voltak a rugók, hogy majdnem mindig magától előrejött a szán, de nem mindig , csak majdnem mindig. vettem is egy csererugót a szánakasztóhoz, mert zavart.

Mielőtt kicserete(tte)m volna fegyvermesterrel, eltőrt a helyretoló rugó , így azt kicseréltem, és a voila - a jelenség nagyreszt megszűnt. Nem a szánakasztó rugó volt a lugas. Nálam az okozta, hogy gyengült a helyretoló rugó. Az új már erősebben nyomta a szánt a szánakasztóhoz, és az új, hibátlan rugóval tárcsere után vagy bazi nagyot kellet ráqrni a tárra, vagy hagyományosan engedni el a szánt - szánakasztóval, vagy töltőfogással. Az utóbbi kettőre tertem át.

Azert nem szerettem az “aztonatic slide release” bug-festuret, mert nem volt 100% megismételhető. :roll: Nekem az nem OK, ha valami úgy általában működik, néha pedig nem. :?

A töltőfogás pl mindig működik, minden fegyverrel. Azzal is aminek nem hogy nem kétkezes a szánakasztója, hanem nincs is neki külső szánakasztója! ;)
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2024.12.27. 08:51 Pontosan. Nem minden fegyveren működik, és nem mindig.

Vilt egy Sig P229-em, ahol olyan lazák voltak a rugók, hogy majdnem mindig magától előrejött a szán, de nem mindig , csak majdnem mindig. vettem is egy csererugót a szánakasztóhoz, mert zavart.

Mielőtt kicserete(tte)m volna fegyvermesterrel, eltőrt a helyretoló rugó , így azt kicseréltem, és a voila - a jelenség nagyreszt megszűnt. Nem a szánakasztó rugó volt a lugas. Nálam az okozta, hogy gyengült a helyretoló rugó. Az új már erősebben nyomta a szánt a szánakasztóhoz, és az új, hibátlan rugóval tárcsere után vagy bazi nagyot kellet ráqrni a tárra, vagy hagyományosan engedni el a szánt - szánakasztóval, vagy töltőfogással. Az utóbbi kettőre tertem át.

Azert nem szerettem az “aztonatic slide release” bug-festuret, mert nem volt 100% megismételhető. :roll: Nekem az nem OK, ha valami úgy általában működik, néha pedig nem. :?

A töltőfogás pl mindig működik, minden fegyverrel. Azzal is aminek nem hogy nem kétkezes a szánakasztója, hanem nincs is neki külső szánakasztója! ;)
+1

Ha valaki mégis erre a metódusra állna rá, előbb csekkolja, hogy a nagy erővel csapkodott tár tud-e odabent érintkezni valamivel, amivel nem kéne. Én ezzel csőretöltési módszerrel régen letörtem egy RG96-os hüvelykivető orrát, akkor leszoltam róla.
aksurv
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.12.27. 08:51 Pontosan. Nem minden fegyveren működik, és nem mindig.

Ezért mondtam hogy a kombat része és nem helyette van. Tehát ha nem megy a helyére rögtön, akkor folyamatában jön a töltő fogás. Ha a helyére megy, akkor meg elnarad.
Tehát egy töltési mód és nem két külön eljárás.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2024.12.27. 10:52 Ezért mondtam hogy a kombat része és nem helyette van. Tehát ha nem megy a helyére rögtön, akkor folyamatában jön a töltő fogás. Ha a helyére megy, akkor meg elnarad.
Tehát egy töltési mód és nem két külön eljárás.
Akkor igazából ez egy sima kombat töltes, amiben az esetleges bugon (hol gyakran, hol ritkán, de mindig kiszámíthatatlanul előremegy a szán) nem lepődünk meg hanem még picit örülünk is :lol:
aksurv
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.12.27. 11:22 Akkor igazából ez egy sima kombat töltes, amiben az esetleges bugon (hol gyakran, hol ritkán, de mindig kiszámíthatatlanul előremegy a szán) nem lepődünk meg hanem még picit örülünk is :lol:
Nekem nagyjából 10 ből 9szer működik több fegyverrel is. Ráadásul mindig is így csináltam tehát ha nem megy előre teljes automatikus az újabb ráütés v. a töltő fogás.
Ezt inkább érdekesség szintjén mondtam, mindenki szabadon dönt hogy megpróbálja vagy sem.
Az eredeti mondanivaló inkább a két oldali szánakaszto hiánya miatt megtanult kombat töltésről szólt.
Egyébkent a Csoman Jani és Szikszai Tomi vívott egy nagyot ezen a neten a Jani még összehasonlító videót is csinált a töltési módokról.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

Urak, érdeklődöm van itt Remington 597 tulaj?

Arra lennék kiváncsi, hogy másnak volt/van gondja a tárkioldó egység rugójával? Nekem régebben néhányszor kiakadt, ilyenkor csak úgy lötyög a tolóka funkció nélkül és kiesik a tár (persze verseny közben :o ), utána nem is lehet rögzíteni.
Már rutinból tudom visszaakasztani, de valszeg ettől a piszkálástól már tarthatatlan lett a helyzet, a legkisebb erőhatásra újra kiakad, gyakorlatilag használhatatlan lett a fegyver. Pedig egyébként egy nagyon megbízható darab lenne, igencsak szeretem.

Robbantott rajzokon fel sincs tüntetve, a teljes tárrögzítő rész hiányzik mindről amit eddig találtam, így alkatrész szám sincs a beszerzéséhez. A csere meg egy külön történet lenne, ahogy néztem borzasztó nehezen lenne bontható. Teljes tuning trigger groupot persze találtam, de azért ne már, többe lenne mint amit most ér a vas…

Ha tud vki megoldást erre, kérem keressen privátban.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

majd mondjatok hogy mukodik-e rendesen mert ha igen akkor elkezdem nagytetelben gyartani 8-)
zora írta: 2024.12.27. 20:48 Itt is szeretném megköszönni!
Roberto68 írta: 2024.12.27. 14:24 Kicsit itt off, de a témához kapcsolódik. Most sikerült beépítenem printelt csere darabot, passzol a helyére, a következő versenyen kiderül hogy muzsikál a gyakorlatban. Köszönöm ezúton is a segítséget!

DE a kedves jó anyukáját annak, aki ezt így tervezte meg, hogy egy kopó alkatrész cseréje miatt szét kell kapni az egész szerkezetet :o :shock: Az ízes magyar nyelv sok szép kifejezése elhangzott, mire sikerült a dolog. Ha egy izzó csere is kifog valakin, semmiképpen NE kezdjen neki!
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Néhány zselés érdekesség:

9mm SWC (kézműves). Nincs pontos mérésem, de hozza az FBI standardot így ránézésre. (A megbízhatósági tesztelés még folyamatban.)
20241228_130117.jpg
20241228_130342.jpg
Másik fajta zselében ugyanaz. Gyakorlatilag ugyanazt a mélységet hozták ebben is a lőszerek. Ha minden igaz ez 40cm hosszú kb, a tömböt éppen átütötte, a mögötte lévőbe már nem hatolt be.
20241228_133657.jpg
223 LOS FMJ 55gr:
20241228_131853.jpg
223 SB SP 55gr:
20241228_132006.jpg
Itt az alsót kell nézni, bal oldalon. A végén a lövedék is látható.
Itt az alsót kell nézni, bal oldalon. A végén a lövedék is látható.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ! Mini TesztCIKK - TörökGLOCK: Derya DY9
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/mini- ... derya-dy9/

Kép
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.12.28. 20:26 Nincs pontos mérésem, de hozza az FBI standardot így ránézésre.
Szia,

Marmint a standard 1/6-odat. :-)

Mert a vaslemez, uveg, telikabat, gipszkarton, OSBlap mogotti atutest nem tudjuk.

Kép

Bel
bcsob
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: bcsob »

CZ P-09 dettó, ha kellő határozottsággal lököd be a teli tárat.
Aki az AK-at szereti, rossz ember nem lehet.
bcsob
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.12.29. 08:23 ÚJ! Mini TesztCIKK - TörökGLOCK: Derya DY9
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/mini- ... derya-dy9/

Kép
A tártölcsér levehető/cserélhető?
Csak nekem tűnik úgy, hogy méretéből adódóan ha rajta van a markolaton akkor G17, ha nincs akkor G19 méretű lesz a markolat?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bcsob írta: 2024.12.29. 14:13 A tártölcsér levehető/cserélhető?
Csak nekem tűnik úgy, hogy méretéből adódóan ha rajta van a markolaton akkor G17, ha nincs akkor G19 méretű lesz a markolat?
Így tártölcsérrel kb. a G19 és G17 mérete közt lesz a markolathossz.

És igen, levehető, külön darab:

Kép
bcsob
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.12.29. 15:01 Így tártölcsérrel kb. a G19 és G17 mérete közt lesz a markolathossz.

És igen, levehető, külön darab:

Néztem közben róla Inrange-os review-t, 500+ lövést adtak le vele 1db akadállyal, elég meggyőző:https://www.youtube.com/watch?v=XuD8ZEyhSHM
(mondjuk azon még mindig felb.szom magam, hogy odakint megáll kb. 250 dodó környékén...)
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

bcsob írta: 2024.12.29. 19:30 Néztem közben róla Inrange-os review-t, 500+ lövést adtak le vele 1db akadállyal, elég meggyőző:https://www.youtube.com/watch?v=XuD8ZEyhSHM
(mondjuk azon még mindig felb.szom magam, hogy odakint megáll kb. 250 dodó környékén...)
Élőben nagyon kellemes kis darab.
Ami számomra megfoghatatlan, hogy miért nem passzentos a Glock tokokba..
A Glocknak az egyik fő előnye az, hogy olcsón lehet hozzá sok fajta kiegészítőt venni: külső-belső tok, karabély konverziós kit, stb.
Ha már a G19-et másolja (és elég jól, legalábbis a cső teljesen csereszabatosnak tűnt), akkor erre miért nem figyelnek oda?
Fobus tokokba próbáltuk, mindegyikben nagyon szorult.
Egyébként jó kis gazdaságosított Glock lenne, feltéve ha a hosszú távú minőséget is hozza (pl. polimer tok).
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.12.29. 19:47 Élőben nagyon kellemes kis darab.
A Glocknak az egyik fő előnye az, hogy olcsón lehet hozzá sok fajta kiegészítőt venni: külső-belső tok, karabély konverziós kit, stb.
Ha már a G19-et másolja (és elég jól, legalábbis a cső teljesen csereszabatosnak tűnt), akkor erre miért nem figyelnek oda?

Egyébként jó kis gazdaságosított Glock lenne, feltéve ha a hosszú távú minőséget is hozza (pl. polimer tok).
Nekem az az érzésem, hogy pisztolygyártásban a törökök már eljutottak oda, hogy tudnak JÓT gyártani. Ellenben sokszor látszik, hogy nem értik hogyan működik a fegyverpiac (főként az USA polgári piaca).
Ez is ennek a jele. Lemásoljuk a Glockot egész jól, de nem értettük meg, hogy MIÉRT PONT AZT másoltuk le.
aksurv
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2024.12.29. 19:47 Élőben nagyon kellemes kis darab.
Itthon mennyi?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv
Veterán
Veterán

Köszönöm megtaláltam. Most akartam törölni a kérdést.
WildBear23
Veterán
Veterán

aksurv írta: 2024.12.30. 10:53Itthon mennyi?
"A Derya DY9 optic-ready kivitele jelenleg 205 ezer Ft, egy G19 Gen4 MOS 369 ezer Ft"

2 kiló "játszósnak" még belefér, 370 pénz (ami kerekítve 4 kiló) azért már sok.
Tehát jó kis cucc lenne, ha 100% Glock csereszabatos lenne; elsősorban a tárakra, és a tokokra gondolok.

Eleve ehhez lehet kydex gyorstokot venni?

Mod: azért tegyük hozzá, hogy a Glockot használtan mindig el lehet adni.
Ennél a török cuccnál nincs tapasztalatom erről.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.12.30. 11:01 "A Derya DY9 optic-ready kivitele jelenleg 205 ezer Ft, egy G19 Gen4 MOS 369 ezer Ft"

Tehát jó kis cucc lenne, ha 100% Glock csereszabatos lenne; elsősorban a tárakra, és a tokokra gondolok.

Találtam a neten olyan júzert, aki beszámolt róla, h a komplett Glock elsütőszerkezetet is bele lehet rakni, DE csak, ha a tokot utólag belül lesorjátlanítod.
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

WildBear23 írta: 2024.12.30. 11:01 Eleve ehhez lehet kydex gyorstokot venni?
Itthon szerintem olcsóbb gyártatni hozzá.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

G.D írta: 2024.12.30. 16:10 Itthon szerintem olcsóbb gyártatni hozzá.
Vagy a tok és a szán széléből kicsit leköszörülni... :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

WildBear23 írta: 2024.12.30. 11:01 "A Derya DY9 optic-ready kivitele jelenleg 205 ezer Ft, egy G19 Gen4 MOS 369 ezer Ft"

Eleve ehhez lehet kydex gyorstokot venni?

Mod: azért tegyük hozzá, hogy a Glockot használtan mindig el lehet adni.
Ennél a török cuccnál nincs tapasztalatom erről.

GLOCK 38 BH Sherpa tok pont jó hozzá :) de akkor is menjenek a pi..ába a törökök higy nem tudják használni a tolómérőt :)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

MINI sörétes lőszer

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

12-es sörétes MINI lőszert hol lehet kapni? Aguila mini shell, meg ehhez hasonlók
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: MINI sörétes lőszer

montecarlo írta: 2024.12.31. 14:09 12-es sörétes MINI lőszert hol lehet kapni? Aguila mini shell, meg ehhez hasonlók
Elképzelhető, hogy van itthoni forgalmazó, de a legegyszerűbb ilyesmit csinálni inkább. Vizsga után szike, roll crimp, és olyan hosszút csinálsz, amilyet csak szeretnél.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2024.12.31. 14:09 12-es sörétes MINI lőszert hol lehet kapni? Aguila mini shell, meg ehhez hasonlók
Sosem láttam itthon, csak youtube-on 🥺 mondjuk kifejezetten nem is kerestem.

Ha nem csőletörős fegyverbe kell, akkor érdemes óvatosan vásárolni, nem túl sokat mert messze nem minden sörétes puska eszi meg.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Oké, köszönöm. Mossberg 500-ba lesz, egy műanyag közdarab ajánlott alulra, hogy ne forduljanak keresztbe

Petya357 írta: 2024.12.31. 15:09 Sosem láttam itthon, csak youtube-on 🥺 mondjuk kifejezetten nem is kerestem.

Ha nem csőletörős fegyverbe kell, akkor érdemes óvatosan vásárolni, nem túl sokat mert messze nem minden sörétes puska eszi meg.
Fortitu írta: 2024.12.31. 14:42 Elképzelhető, hogy van itthoni forgalmazó, de a legegyszerűbb ilyesmit csinálni inkább. Vizsga után szike, roll crimp, és olyan hosszút csinálsz, amilyet csak szeretnél.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

montecarlo írta: 2024.12.31. 14:09 12-es sörétes MINI lőszert hol lehet kapni?
Szia,

Hat, utoljara Csabi hozott Fuzforol.

Persze ez olyan reg volt, hogy azota megszuntettek a gyarat is. :-(

A fiatalok kedveert: Balatonfuzfon volt eloszor a Nitrokemia, majd 1990-tol a Nike Fiocchi gyar 2010-ig, ami nagyon rugalmasan, a sportlovok igenyere szabva akar egyedi loszert is gyartott (persze nem barkinek aki beesett az utcarol). Ennek keretein belul keszitettek "practical" neven IPSC-re optimalizalt loszereket, amikbol tobb fert a csotarba a kisebb meretnek koszonhetoen; a 2009-es EB-re ilyen loszerrel ment a magyar csapat.

Aztan ok bezartak, mas cegek meg kijottek ugyanezzel az ujitassal.

Bel
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

Mekkora a.teljes hossza ?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Trailm írta: 2024.12.31. 16:26 Mekkora a.teljes hossza ?
44,5 mm

https://www.aguilaammo.com/products/12- ... shell-slug
WildBear23
Veterán
Veterán

brh562 írta: 2024.12.31. 10:34 GLOCK 38 BH Sherpa tok pont jó hozzá :) de akkor is menjenek a pi..ába a törökök higy nem tudják használni a tolómérőt :)
(Zrinyi, Dobó István egyetértően bólogat.. ;)

Tervezel rá Reddotot, vagy hangtompítót tenni?
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Szia,

NItroKEmia - ma is okosa...tájékozottabb lettem, honnét a név :)

Akkor marad a töltikézés, úgyis drága lenne, még ha be is hoznák.
bel írta: 2024.12.31. 16:05 Szia,

Hat, utoljara Csabi hozott Fuzforol.

Persze ez olyan reg volt, hogy azota megszuntettek a gyarat is. :-(

A fiatalok kedveert: Balatonfuzfon volt eloszor a Nitrokemia, majd 1990-tol a Nike Fiocchi gyar 2010-ig, ami nagyon rugalmasan, a sportlovok igenyere szabva akar egyedi loszert is gyartott (persze nem barkinek aki beesett az utcarol). Ennek keretein belul keszitettek "practical" neven IPSC-re optimalizalt loszereket, amikbol tobb fert a csotarba a kisebb meretnek koszonhetoen; a 2009-es EB-re ilyen loszerrel ment a magyar csapat.

Aztan ok bezartak, mas cegek meg kijottek ugyanezzel az ujitassal.

Bel
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2024.12.31. 17:00 Szia,

NItroKEmia - ma is okosa...tájékozottabb lettem, honnét a név :)

Akkor marad a töltikézés, úgyis drága lenne, még ha be is hoznák.
Továbbá marad az az opció, hogy nem használsz mini slugot ;) az emberiség, és a shotgun tulajdonosok meghatározó része jól megvan nélküle. Érdemes lehet kipróbálni, hogy mennyit segít a Te problémádon pont a minislug.

Sok dolog van, ami jó ötletnek tűnik YouTube videók alapján, és nem olyan wow élőben (60-as AK tár a CoDban vs a való életben, bárki? :lol: ) a mini sluggal is így vagyok, hogy ki kellene próbálni, mielőtt még nagyon belelkesedem 8-)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

5+1-es kapacitást a Mossberg 500-nál pont annyival megnöveli, hogy alkalmas lesz Steel Challenge-re. Aktív fórumtárs is használja.
Az 500-asnál nem lehet tártoldót használni, mint a Mossberg 590-nél vagy a Remington 870-nél.
Petya357 írta: 2024.12.31. 23:07 Továbbá marad az az opció, hogy nem használsz mini slugot ;) az emberiség, és a shotgun tulajdonosok meghatározó része jól megvan nélküle. Érdemes lehet kipróbálni, hogy mennyit segít a Te problémádon pont a minislug.

Sok dolog van, ami jó ötletnek tűnik YouTube videók alapján, és nem olyan wow élőben (60-as AK tár a CoDban vs a való életben, bárki? :lol: ) a mini sluggal is így vagyok, hogy ki kellene próbálni, mielőtt még nagyon belelkesedem 8-)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2024.12.31. 23:12 5+1-es kapacitást a Mossberg 500-nál pont annyival megnöveli, hogy alkalmas lesz Steel Challenge-re. Aktív fórumtárs is használja.
Az 500-asnál nem lehet tártoldót használni, mint a Mossberg 590-nél vagy a Remington 870-nél.
Akkor Neked skeet sörét kell, mini méretben. :roll: ez tovább szűkíti a lehetőségeket. a belinkelt cucc slug, azzal kizárnák az első 5 lövés után. Söréttel tuti töltened kell majd. Pár hónapja meg azt írtad, hogy nem tervezel. Mondtuk, hogy fogsz! ;)

Az 5+1 söréttel egyébként nem kevés ám. Sokan lövik így a steelt. Ezt is érdemes kipróbálni. Az a tapasztalat, hogy meglőhető így. Pláne, hogy öt sorozatból csak a négy legjobb számít! Meg kell nézni, mi a saját hibaarányod, azzal a fefyverrel. Ha rendszeresen egynél többet lősz mellé, akkor kell a plusz craft. Ha általában megvan 5-ből 5, és csak néha csúszik be egy hiba, akkor felesleges túl sok energiát ölni a csodaszerekbe.

Ha pontosan ugyanolyan megbízható lesz a Messberg mini lőszerrel, mint normállal, akkor talán picit nyugodtabban lőheted a steelt. Ha csak egy picit is romlik a megbízhatósága, akkor már nem eri meg. Az 5+1 az nem vakami vállalhatatlan kompromisszum. Évek óta hatlövetűvel lövöm a (pisztoly) steelt - 10 pályábol ha egy, ahol valóban számítana egy kis plusz kapacitás.

A másik dolog, amire oda kell figyelni söretes steelnel, de nagyon, az a sörét töltet tömege. A 28 grammost mondható a legelterjedtebbnek, az általaban stabilan dönti a fémet. Milyen a Mossberg - cilinder? Vagy lehet tekerni bele szűkebb chike-ot? A 24 grammos már attól függ, pl a szűkítéstől us - van hogy nem ideális találatnál elsőre nem megy le a vas. Sok mini shell eleve csökkentett lövedék tömeggel, és lőpor töktettel rendelkezik. Vagyis nem eleg mini slugot találnod/csinálnod, kifejezetten skeet/trap sörétes kell, és abból sem a csökkentett lőportöltetű, csökkebtett tömegű. . A Gvass1 által linkelt Aguila egyreszt slug (nem alkalmas hagyományos sörétes puska steelre), masrészt könnyebb (25g), es gyengébb (low recoil - rá van írva) . Mint a normál :roll: lehet, hogy jobban jársz a 5+1 fullos 28 grammossal mint másfélszer annyi minivel, ha az gyengébb.

Mindig, mindent ki kell próbálni. Semmi sem olyan egyszerű, mint aminek tűnik…
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

montecarlo írta: 2024.12.31. 23:12 5+1-es kapacitást a Mossberg 500-nál pont annyival megnöveli, hogy alkalmas lesz Steel Challenge-re. Aktív fórumtárs is használja.
Minislug-ot tobb versenyzo hasznal gyorspontra. En is teszteltem es kifejezetten jo, a kis visszarugas miatt.
Tokmányos Lomposzaurusz
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Vizimalac írta: 2025.01.01. 02:04 Minislug-ot tobb versenyzo hasznal gyorspontra. En is teszteltem es kifejezetten jo, a kis visszarugas miatt.
A kis visszarúgás = gyengébb lőszer. Gyorsponton ez feature, steelen bug is lehet :roll: a fórumtárs konkrétan steel chalkengehez keres megoldást, az alacsony tárkapacitásra.

A pisztoly, puska steel challengeben csak kongania kell a vasnak, ott is a gyenge lőszer jelenthet előnyt. Illetve rontani nem ront eredményen - ha eltalálod, kong, ha nem, nem.

A sörétes steel a kakukktojás, mert ott nem kongatót, hanem bukó célokat használnak, amit nem visz le a sörét ha nem elég erős! Működhet, de ki kell próbálni, mekkora a a “low recoil” jelző ára. Es söréttel lövik, nem sluggal, mint a gyorspontot.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Köszönöm, megpróbálom 5+1-gyel akkor a Mossberg 500-zal Steel Challengen, és ha nem sokszor lövök mellé, akkor maradok az 5+1-nél és nem töltögetek, mert továbbra sincs kedvem hozzá :) Illetve a lőszereket nézegetve a 24 és a 28 gramm között nem tudtam dönteni, egyforma áron vannak lényegében, így erre is választ kaptam - 28 gramm, hogy biztosan ledőljön a cél.

Visszanéztem az eredeti folyamot nemrégről, akkor még 4+1 kapcsán kérdeztem tőletek, elég-e. A konkluzió az volt akkor, hogy minimum 5+1, a 6+1 meg a tuti - akkor még Remington 870-ben gondolkodtam, ott könnyen lehet tártoldani.
Petya357 írta: 2025.01.01. 01:27 Akkor Neked skeet sörét kell, mini méretben. :roll: ez tovább szűkíti a lehetőségeket. a belinkelt cucc slug, azzal kizárnák az első 5 lövés után. Söréttel tuti töltened kell majd. Pár hónapja meg azt írtad, hogy nem tervezel. Mondtuk, hogy fogsz! ;)

Az 5+1 söréttel egyébként nem kevés ám. Sokan lövik így a steelt. Ezt is érdemes kipróbálni. Az a tapasztalat, hogy meglőhető így. Pláne, hogy öt sorozatból csak a négy legjobb számít! Meg kell nézni, mi a saját hibaarányod, azzal a fefyverrel. Ha rendszeresen egynél többet lősz mellé, akkor kell a plusz craft. Ha általában megvan 5-ből 5, és csak néha csúszik be egy hiba, akkor felesleges túl sok energiát ölni a csodaszerekbe.

Ha pontosan ugyanolyan megbízható lesz a Messberg mini lőszerrel, mint normállal, akkor talán picit nyugodtabban lőheted a steelt. Ha csak egy picit is romlik a megbízhatósága, akkor már nem eri meg. Az 5+1 az nem vakami vállalhatatlan kompromisszum. Évek óta hatlövetűvel lövöm a (pisztoly) steelt - 10 pályábol ha egy, ahol valóban számítana egy kis plusz kapacitás.

A másik dolog, amire oda kell figyelni söretes steelnel, de nagyon, az a sörét töltet tömege. A 28 grammost mondható a legelterjedtebbnek, az általaban stabilan dönti a fémet. Milyen a Mossberg - cilinder? Vagy lehet tekerni bele szűkebb chike-ot? A 24 grammos már attól függ, pl a szűkítéstől us - van hogy nem ideális találatnál elsőre nem megy le a vas. Sok mini shell eleve csökkentett lövedék tömeggel, és lőpor töktettel rendelkezik. Vagyis nem eleg mini slugot találnod/csinálnod, kifejezetten skeet/trap sörétes kell, és abból sem a csökkentett lőportöltetű, csökkebtett tömegű. . A Gvass1 által linkelt Aguila egyreszt slug (nem alkalmas hagyományos sörétes puska steelre), masrészt könnyebb (25g), es gyengébb (low recoil - rá van írva) . Mint a normál :roll: lehet, hogy jobban jársz a 5+1 fullos 28 grammossal mint másfélszer annyi minivel, ha az gyengébb.

Mindig, mindent ki kell próbálni. Semmi sem olyan egyszerű, mint aminek tűnik…
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

kerj meg egy szlovak sporttarsat hogy a kovetkezo versenyre hozzon es a maradekot vedd at tole :roll:
montecarlo írta: 2025.01.01. 14:18 Köszönöm, megpróbálom 5+1-gyel akkor a Mossberg 500-zal Steel Challengen, és ha nem sokszor lövök mellé, akkor maradok az 5+1-nél és nem töltögetek, mert továbbra sincs kedvem hozzá :) Illetve a lőszereket nézegetve a 24 és a 28 gramm között nem tudtam dönteni, egyforma áron vannak lényegében, így erre is választ kaptam - 28 gramm, hogy biztosan ledőljön a cél.

Visszanéztem az eredeti folyamot nemrégről, akkor még 4+1 kapcsán kérdeztem tőletek, elég-e. A konkluzió az volt akkor, hogy minimum 5+1, a 6+1 meg a tuti - akkor még Remington 870-ben gondolkodtam, ott könnyen lehet tártoldani.
ingyom bingyom tálib-e?
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

Volt egy plate teszt. Aliexpressz, olyan 12-13 ezer körülért lehet kifogni, szállítással.
Kici kínai kici csájnézium plate-je NIJ 3a-ra van ígérve, magyarul a 44 magnumot meg kell fogja. Kb. 10 méterről (lehet kicsit kevesebbről), kb. öt fokban lőttük. Kolléga 9 colos revolveréből a 44 magnum tudta úgy repeszteni, hogy akkor már a pár centis közelében kapott pár találatot a lemez. Bár a kolléga ezt átütésnek jelentette ki, a lövedék nem hatolt át, de a lemez megrepedt, így az a határ. Utána nagyobb kaliberekkel kivégeztük, azt valóban nem bírta. A legelterjedtebb 9x19 még PCP-ből sem volt probléma.
A repeszhatás jelentős, tehát a szétfröccsenő lövedékdarabok körbe még sérüléseket okozhatnak. Ugyanakkor ár-érték-tömeg arányban verhetetlen a kínai plate. Szabvány plate carrierbe méretes... Bel a repeszhatás csökkentésre bevonatolást javasolt, aminek ez a lemez jó alap.
IMG_20250101_154638.jpg
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.01.01. 17:31 Volt egy plate teszt. Aliexpressz, olyan 12-13 ezer körülért lehet kifogni, szállítással.
Kici kínai kici csájnézium plate-je NIJ 3a-ra van ígérve, magyarul a 44 magnumot meg kell fogja. Kb. 10 méterről (lehet kicsit kevesebbről), kb. öt fokban lőttük. Kolléga 9 colos revolveréből a 44 magnum tudta úgy repeszteni, hogy akkor már a pár centis közelében kapott pár találatot a lemez. Bár a kolléga ezt átütésnek jelentette ki, a lövedék nem hatolt át, de a lemez megrepedt, így az a határ. Utána nagyobb kaliberekkel kivégeztük, azt valóban nem bírta. A legelterjedtebb 9x19 még PCP-ből sem volt probléma.
A repeszhatás jelentős, tehát a szétfröccsenő lövedékdarabok körbe még sérüléseket okozhatnak. Ugyanakkor ár-érték-tömeg arányban verhetetlen a kínai plate. Szabvány plate carrierbe méretes... Bel a repeszhatás csökkentésre bevonatolást javasolt, aminek ez a lemez jó alap.
IMG_20250101_154638.jpg
+1

Meglepően jól bírta a csájnézium, nem néztem volna ki belőle. Tényleg jó tuning alap lehet, mert a repesz az nem játék. Ami segíthet a repeszhatáson, az egy jó minőségű (=nem airsoft kamu) mellény. A pisztoly lövedékek sokkal kisebb energiával rendelkeznek, mint a puska, így pisztoly repeszt akár maga a plate carrier is megfoghatja. Úgy is kellene tesztelni. De ki gondolta volna, hogy tényleg hozza az ígért védő hatást.

Köszi, hogy megosztottad!
Kolonics
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Kolonics »

swordmanus írta: 2025.01.01. 17:31 Volt egy plate teszt. Aliexpressz, olyan 12-13 ezer körülért lehet kifogni, szállítással.
IMG_20250101_154638.jpg
Sziasztok
Jól látom h megállította a 7.62x39 et?
Ez milyen plate volt?
NIJ3A fém, kerámia vagy műanyag?
“ It Pays To Be A Winner “ by US NAVY SEAL
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Kolonics írta: 2025.01.01. 18:44 Sziasztok
Jól látom h megállította a 7.62x39 et?
Ez milyen plate volt?
NIJ3A fém, kerámia vagy műanyag?
Nem jól látod, az gond nélkül átvitte. Fém lemez.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.01.01. 18:00 +1

Meglepően jól bírta a csájnézium, nem néztem volna ki belőle. Tényleg jó tuning alap lehet, mert a repesz az nem játék. Ami segíthet a repeszhatáson, az egy jó minőségű (=nem airsoft kamu) mellény. A pisztoly lövedékek sokkal kisebb energiával rendelkeznek, mint a puska, így pisztoly repeszt akár maga a plate carrier is megfoghatja. Úgy is kellene tesztelni. De ki gondolta volna, hogy tényleg hozza az ígért védő hatást.

Köszi, hogy megosztottad!
Senki se gondolta a jelen lévők közül. Poliuretán bevonatra hangzott el javaslat. Ugyanakkor a lemez szabvány méret, rajtad áll, mibe teszed. Ugyanakkor a gagyi airsoftos mellények is 600D anyagból készülnek már, és a repeszek nem a lövedék X irányában, hanem arra merőlegesen, az Y-Z síkon mozognak, így a mellény anyagát nem keresztbe kell átfúrják, hanem hosszában, ami azért beláthatóan sokkal több leküzdendő anyag. Ez a kérdés vizsgálatra érdemes (rá kell szánni még egy lemezt, meg egy legolcsóbb plate carriert), de ezt már lehet hogy kontrolláltabb körülmények közt fogom megtenni. Sokkal izgibb kérdés számomra, hogy miből van a csájnézium, hogy ekkora tömeg és ár mellett ezt tudja. Az árra lehet válasz a marék rizsért nagy tömegben zsákmányolt mariupoli acélból, de a tömeg-anyagminőség még mindig egy érdekes kérdés. Már felajánlottam a szétlőtt lemezt az Anyagtechnológia tanszéknek, ha érdekli őket, a kiszakított darab is érdekes lehet, meg ép része is maradt, hogy metszetet vehessenek.
Tényleg, a revkóra vonatkozóan tudsz esetleg V0-t mondani?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.01.01. 22:14 Senki se gondolta a jelen lévők közül. Poliuretán bevonatra hangzott el javaslat. Ugyanakkor a lemez szabvány méret, rajtad áll, mibe teszed. Ugyanakkor a gagyi airsoftos mellények is 600D anyagból készülnek már, és a repeszek nem a lövedék X irányában, hanem arra merőlegesen, az Y-Z síkon mozognak, így a mellény anyagát nem keresztbe kell átfúrják, hanem hosszában, ami azért beláthatóan sokkal több leküzdendő anyag. Ez a kérdés vizsgálatra érdemes (rá kell szánni még egy lemezt, meg egy legolcsóbb plate carriert), de ezt már lehet hogy kontrolláltabb körülmények közt fogom megtenni. Sokkal izgibb kérdés számomra, hogy miből van a csájnézium, hogy ekkora tömeg és ár mellett ezt tudja. Az árra lehet válasz a marék rizsért nagy tömegben zsákmányolt mariupoli acélból, de a tömeg-anyagminőség még mindig egy érdekes kérdés. Már felajánlottam a szétlőtt lemezt az Anyagtechnológia tanszéknek, ha érdekli őket, a kiszakított darab is érdekes lehet, meg ép része is maradt, hogy metszetet vehessenek.
Tényleg, a revkóra vonatkozóan tudsz esetleg V0-t mondani?

Mivel a V0 pont ugyanannyira függ a lőszertől, ami nem az enyém volt - ezért sajnos pontos számot nem. De 1400-1500fps szokott lenni a legtöbb gyári , full töltetű lőszer abból a fegyverből. A lövedék sjhp volt, tippre 240 grain. A maximum eddig a Fiocchi SJSP 249gr 1600 fps volt, de ez most most gyengébb, normál 44 mag volt.

Ez a teszt hosszú, 9,5 cső miatt sfm teljesen fair, mert ugyanaz lőszer legalább 100-200 fps-rl kevesebbet tud egy konvencionálisnak mondható 6” csőből. A Desert Eagle ugyanazzal a lőszerrel nem vitte át, ezért nyugodtan merném azt mondani, hogy a szó hétköznapi értrlmébe igenis “kibírta a 44 Magnumot”

Ha lesz újabb plate, tudok majd biztosítani mindent a további tesztekhez.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Petya357 írta: 2025.01.01. 23:47 Mivel a V0 pont ugyanannyira függ a lőszertől, ami nem az enyém volt - ezért sajnos pontos számot nem. De 1400-1500fps szokott lenni a legtöbb gyári , full töltetű lőszer abból a fegyverből. A lövedék sjhp volt, tippre 240 grain. A maximum eddig a Fiocchi SJSP 249gr 1600 fps volt, de ez most most gyengébb, normál 44 mag volt.

Ez a teszt hosszú, 9,5 cső miatt sfm teljesen fair, mert ugyanaz lőszer legalább 100-200 fps-rl kevesebbet tud egy konvencionálisnak mondható 6” csőből. A Desert Eagle ugyanazzal a lőszerrel nem vitte át, ezért nyugodtan merném azt mondani, hogy a szó hétköznapi értrlmébe igenis “kibírta a 44 Magnumot”

Ha lesz újabb plate, tudok majd biztosítani mindent a további tesztekhez.
Fióka 240gr SJSP volt, nem HP.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Szürrealitás kimaxolva: 7,62×25 mm-es alutokos Glock Vietnamból. (Sajnos az Asia Centerben/World Mallban nem lesz kapható, pedig igény volna rá...)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/762x25 ... ietnambol/

Kép
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.01.02. 07:33 Szürrealitás kimaxolva: 7,62×25 mm-es alutokos Glock Vietnamból. (Sajnos az Asia Centerben/World Mallban nem lesz kapható, pedig igény volna rá...)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/762x25 ... ietnambol/

Kép
Ez vajon mit tenne a csájníz pléttel?🤔
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.01.02. 09:24 Ez vajon mit tenne a csájníz pléttel?🤔
Szerintem ezt de facto pont csájníz plét ELLEN fejlesztették ki, ha az PLA katonáin van. Így történelmileg.:-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.01.02. 09:26 Szerintem ezt de facto pont csájníz plét ELLEN fejlesztették ki, ha az PLA katonáin van. Így történelmileg.:-)
Ilyesmit gyanítottam én is. :mrgreen:
A jó öreg Tokarevtől még mindig illik tartani.
Az igaz, hogy eredetileg a pisztolyba meg a pps-be más teljesítményű lőszereket terveztek a szovjetek?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.01.02. 07:28 Fióka 240gr SJSP volt, nem HP.
Köszi a pontosítást! Akkor Sword, abból a fegyverből, az a lőszer 1500+ fps, még abban hidegben is. ( ~460+ m/s, a civilizált világ mértékegységeiben kifejezve)

Egyébként a SJHP vs SJSP - más teszteken nem láttam különbséget szilárd plate átütésben.

Az átütés fő komponense mindig a sebesség. (Minél nagyobb, annál jobb) A második legfontosabb az átmérő (minél kisebb, annál jobb - ezért lövi át a.223 FMJ azt a platet, amit a 7,62x39 FMJ még éppen, hogy nem) .

Azonos sebesség mellett a lövedék tömege jó, ha minél nagyobb, de a sebesség ritkán lesz azonos - általában a nehezebb egyben lassabb is. Úgyhogy a gyors, kicsi lövedék a nyerő.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.01.02. 09:50 Ilyesmit gyanítottam én is. :mrgreen:
Szia,

Egyszer regen, valaki szerzett egy lejart szavatossagu kevlart mellenyt.

Felraktuk egy fuggolegesen allo gerendara, es kiprobaltuk:
1. 9x19: megfogta, de lett egy lathato benyomodas a gerendan.
2. 9 mm super auto (ipsc major): megfogta ezt is, lathatoan nagyobb volt a benyomodas a gerendan
3. 7.62x25 civil, rezkpenyes, olommagvas loszer PPS-bol: atutette a mellenyt, atment a gerendan, atutotte a melleny masik felet.

Szoval igen, sokkal-sokkal nagyobb a TT loszer atutese - nem veletlen, hogy a szituacios szakag szabalykonyveben van egy olyan felmondat, hogy "fémcélra 7.62 x 25, és minden ennél nagyobb áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi".

Bel
WildBear23
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.01.02. 09:50 Ilyesmit gyanítottam én is. :mrgreen:
Az igaz, hogy eredetileg a pisztolyba meg a pps-be más teljesítményű lőszereket terveztek a szovjetek?
7.62x25mm-Type-P-41-w.jpg
This P-41 cartridge is identical in external appearance to the 7.62mm pistol cartridge Type P, except for the color markings. The bullet has an armor-piercing core, however, as well as an incendiary composition inside the nose section of the jacket. This cartridge possibly can be fire in the 7.62mm TT pistol M1933, but it was designed for use in the submachine guns, to be fire against fuel containers, motorcycles, and unarmored cars.

https://ww2data.blogspot.com/2015/05/so ... m.html?m=1
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.01.02. 09:51 Az átütés fő komponense mindig a sebesség. (Minél nagyobb, annál jobb) A második legfontosabb az átmérő (minél kisebb, annál jobb - ezért lövi át a.223 FMJ azt a platet, amit a 7,62x39 FMJ még éppen, hogy nem) .
Szia,

Nem ellentmondva, csak kiegeszitve, hogy hadi loszer eseten ennel osszetettebb a dolog:
-Az alap 7.62x39 loszer, amit acelmagvasnak neveznek, abban tompa lagyvas mag van hatul egy olomingben. Becsapodaskor az oloming lerepul, a vasmag pici impulcusa probalja meg a tompa hegy viszonylag nagy atmerojeben atszakitani a celt - sikerul is 2 mm homogen acelpancel eseteben, de ennel tobbnel mar jellemzoen nem.
-Az alap 5.56x45-os loszer valoban hegyes edzett acelmagot tartalmaz az elejen, mogotte olmot. Becsapodaskor az olom tolja hatulrol az ecelt, az impulzusuk osszeadodik, plusz a hegynek koszonhetoen egesz picike pontra osszpontosul eloszor ez az energia es impulzus. Ennek megfeleloen 6 mm homogen acelpancelt ut at, vagyis 3-szor annyit, mint az alap 7.62x39.
-Kicsit ellentmondva az eddigi logikanak, van regota panceltoro-gyujto loszer 7.62x39-es meretben, 8 mm homogen acelpancel atutessel, persze ebben elol hegyes edzett acelhegy van. Nem annyira reg ota (kb 30 eve :-)) elkeszult Magyarorszagon a kimondottan panceltoro 7.62x39-es loszer is, ennek 13 mm az atutes, igaz ebben a hegyes mag wolfram-karbidbol keszult .

A fentiek precizebben megfogalmazva, Foldi Fenerc altal:
"A 7.62x39 mm-es kaliber...
a lövedék átütőképessége páncéllemezre nem jelentős (100m-en ~ 2 mm), ami a szerencsétlenül kialakított acélmagnak köszönhető
A lövedékmag kialakítása tipikusan világháborús eredmény, nem az átütőképesség növelését célozta, hanem a drága ólom kiváltását. A gyakorlatilag hengeresnek tekinthető (mindkét végén lapos) lágyacél mag egy óloming által oldalról és elölről körülfogva illeszkedik a lövedék köpenyébe. A becsapódáskor ez az óloming lecsúszik a lágyacél magról miközben mozgási energiájának csak egy igen csekély részét adja át annak. A lágyacél átütőképessége páncélon nem számottevő.
...
Az 5.45x39 mm-es kaliber...
az átütési jellemzői rendkívül rosszak. Köszönhető ez a lövedék (a 43M PSz lövedékével azonos konstrukciójú) acél magvas felépítésének. Hiába
magasabb majd 40%-kal a fajlagos energiasűrűsége, mint a 7.62 LPSz lövedéknek, átütőképessége mégis kisebb, főleg az elkonyuló lövedékorrnak
köszönhetően.
...
Az 5.56x45 mm-es kaliber...
a 223 Rem. kaliber jelzésű, 5.56 mm-es M193 jelű haditöltény 3.5 g tömegű, teljes köpenyes, ólom magvas, hegyes orrú, de tömzsi (18.8 mm) lövedéke
igen rossz külballisztikai jellemzőkkel rendelkezik. Kezdősebessége átlagosan mintegy 1000 m/s, torkolati energiája 1.75 kJ. Ezt az energiát a röppályán viszont gyorsan veszíti el. A lövedék a röppályán instabil, vékony faágak, aljnövényzet már eltéríti a lővonaltól. Normál légköri viszonyok
mellett is csak 2-300 m lőtávolságra alkalmas eredményes célzott egyes lövések leadására. A lövedék átütőképessége páncéllemezre méretéhez
képest jelentős (100 m-en kb. 4-5 mm), meghaladja a 7.62 mm-es 43 PSz lövedékét. A külballisztikai problémák kompenzálására dolgozták ki az
SS109 (5.56x45 NATO) jelű töltényt. Ennek 4.05 g-os teljes köpenyes acél/ólom magvas lövedéke jelentősen hosszabb az M193-énál (23 mm
hosszú, de ez sem csónak alakú). Kezdősebessége némiképp csökkent (980 m/s-ra), a tömeg és hossznövekedés miatt azonban lényegesen javultak a
külballisztikai jellemzők. A lövedék érzékenysége a röppályán érezhetően csökkent. A különleges mag kialakítás miatt páncéltörő képessége alig
marad el a 43M BZ lövedékétől.
A lövedék csúcsába, a köpeny alá egy kb. 4 mm-es magas edzett, hegyes acélkúpot sajtoltak, a teljes ólomtömeg e mögött található. Becsapódáskor ez az ólomtömeg, mint kalapács a szöget, üti át az acélkúpot a páncéllemezen, miközben a keletkezett lyukon az ólom is átfolyik és a túloldalon cseppekké összeállva - mint apró sörétszemek - okoz roncsolásos sérüléseket."
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.01.02. 09:26 Szerintem ezt de facto pont csájníz plét ELLEN fejlesztették ki, ha az PLA katonáin van. Így történelmileg.:-)
Azon alis kínai IV. mellény van, az még a 39 M se viszi at.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

bel írta: 2025.01.02. 11:29 Szia,

Egyszer regen, valaki szerzett egy lejart szavatossagu kevlart mellenyt.

Felraktuk egy fuggolegesen allo gerendara, es kiprobaltuk:
1. 9x19: megfogta, de lett egy lathato benyomodas a gerendan.
2. 9 mm super auto (ipsc major): megfogta ezt is, lathatoan nagyobb volt a benyomodas a gerendan
3. 7.62x25 civil, rezkpenyes, olommagvas loszer PPS-bol: atutette a mellenyt, atment a gerendan, atutotte a melleny masik felet.

Szoval igen, sokkal-sokkal nagyobb a TT loszer atutese - nem veletlen, hogy a szituacios szakag szabalykonyveben van egy olyan felmondat, hogy "fémcélra 7.62 x 25, és minden ennél nagyobb áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi".

Bel
kicsit több, mint 10 éve én is vettem egy lejárt szavatosságú bw splitterschutzwestét játszani

nekünk vadászoknak nem lehet pisztolyunk, szóval puskával lövöldöztünk rá a lőtéren

a .22 LR-t simán megfogta

a sörétet még simábban (mindegyik félét; a 00 buckshotot is...de acélsörét nem volt akkoriban nálunk, így azt nem teszteltük)

a slug sem ment át rajta, de az már nagyon súlyos sérüléseket okozott volna ha emberen van (akár halálosat)

a következő a combossági sorban a rendelkezésünkre álló eszközök közül a .30-30 volt, valami nagyon könnyen gombásodó lövedékkel

simán keresztülfosta

így nem léptünk tovább a .243-ra sem

a .30-30-cal löttem rongyosra
Poresz
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.01.02. 09:50 Az igaz, hogy eredetileg a pisztolyba meg a pps-be más teljesítményű lőszereket terveztek a szovjetek?
Arra fogadok, hogy ha a dinoszauruszok olyan túlélési képességgel rendelkeztek volna, mint ez a mendemonda, a futópályán és a parkban velociraptorok kergetnének…

A válasz nagyon egyszerű: meg kell nézni az anyagismereteket és a lő-/kezelési utasításokat, hogy milyen lőszereket rendszeresítettek hozzá. (Vagy írni kell egy hadtörténeti múzeum egyik hadtörténésznek. Szerintem a "csehszlovák géppisztolylőszer" legendájának is ez a megoldása.) - Ami biztos, hogy Magyarországon nem vacakoltak ilyesmivel, az 1930 M. éles pisztolytöltényt, majd a 7,62 mm 48 M. egységes éles pisztolylőszert használták az utasítások alapján:
1941 M. 7,62 mm-es géppisztoly anyagismeret és lőutasítás (36-37. oldal.)
Ideiglenes 48 M. géppisztoly anyagismeret és lőutasítás (30-31. oldal.)
Ideiglenes 48 M. pisztoly anyagismeret és lőutasítás(27-28. oldal: ez a legkonkrétabb.)
K-1 könnyű géppisztoly anyagismeret és lőutasítás (3. oldal 2. pont.)

FélOFF: ugyanúgy, ahogy a NATO-szabvány 9×19 mm Luger töltényből is egyfélére van magyar szabvány: MSZ K 1153:2000 9 mm-es Parabellum töltény(sic!).

Utóirat: megnéztem a 7,62×25 mm lőszer orosz Wikipédia oldalát, gépi fordítást kértem: külön géppisztolylőszernek nyomát sem látom.

Egyébként érdekes, hogy TT-lőszerként emlegetjük. Pedig a sztorit úgy ismerem, hogy a szovjetek több év kísérletezés után belátták az 1920-as évek végére, hogy a 7,62×38 mm R Nagant-lőszerrel csak irreális energiabefektetés árán lesz egy alulhangszerelt géppisztolyuk. Úgyhogy felpumpálták az általuk már jól ismert és kedvelt 7,62×25 mm Mauser lőszert, hogy jobban érezze magát a hosszabb csőben. Szóval a karrierjét gépisztolyba való lőszerként kezdte.
Majd a téli háború fiaskójáig kukázták az egész géppisztoly-projektet - majd nagyon gyorsan előguberálták-exhumálták -, és inkább lett egy frankó öntöltő pisztolyuk. Kissé túltöltött lőszerrel. Érezték, hogy ez azért nem az igazi, és 1941-ben már azon gondolkodtak, hogy a három öntöltő pisztoly-prototípusból melyik lesz a nyerő fejlesztési irány. Majd kopogtattak a németek, és egy halom hasonló fejlesztés között erre is azt mondták, hogy nincs idő vacakolni, gyártják azt, amihez van már gépsor.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.01.02. 19:16 Arra fogadok, hogy ha a dinoszauruszok olyan túlélési képességgel rendelkeztek volna, mint ez a mendemonda, a futópályán és a parkban velociraptorok kergetnének…

A válasz nagyon egyszerű: meg kell nézni az anyagismereteket és a lő-/kezelési utasításokat, hogy milyen lőszereket rendszeresítettek hozzá. (Vagy írni kell egy hadtörténeti múzeum egyik hadtörténésznek. Szerintem a "csehszlovák géppisztolylőszer" legendájának is ez a megoldása.) - Ami biztos, hogy Magyarországon nem vacakoltak ilyesmivel, az 1930 M. éles pisztolytöltényt, majd a 7,62 mm 48 M. egységes éles pisztolylőszert használták az utasítások alapján:
Ideiglenes 48 M. pisztoly anyagismeret és lőutasítás(27-28. oldal: ez a legkonkrétabb.)

FélOFF: ugyanúgy, ahogy a NATO-szabvány 9×19 mm Luger töltényből is egyfélére van magyar szabvány: MSZ K 1153:2000 9 mm-es Parabellum töltény(sic!).

Utóirat: megnéztem a 7,62×25 mm lőszer orosz Wikipédia oldalát, gépi fordítást kértem: külön géppisztolylőszernek nyomát sem látom.

Egyébként érdekes, hogy TT-lőszerként emlegetjük. Pedig a sztorit úgy ismerem, hogy a szovjetek több év kísérletezés után belátták az 1920-as évek végére, hogy a 7,62×38 mm R Nagant-lőszerrel csak irreális energiabefektetés árán lesz egy alulhangszerelt géppisztolyuk. Úgyhogy felpumpálták az általuk már jól ismert és kedvelt 7,62×25 mm Mauser lőszert, hogy jobban érezze magát a hosszabb csőben. Szóval a karrierjét gépisztolyba való lőszerként kezdte.
Majd a téli háború fiaskójáig kukázták az egész géppisztoly-projektet - majd nagyon gyorsan előguberálták-exhumálták -, és inkább lett egy frankó öntöltő pisztolyuk. Kissé túltöltött lőszerrel. Érezték, hogy ez azért nem az igazi, és 1941-ben már azon gondolkodtak, hogy a három öntöltő pisztoly-prototípusból melyik lesz a nyerő fejlesztési irány. Majd kopogtattak a németek, és egy halom hasonló fejlesztés között erre is azt mondták, hogy nincs idő vacakolni, gyártják azt, amihez van már gépsor.
Egyébként szerintem a megfejtés a nagyobb csőhossz volt, ami a nagyobb célzóvonallal párosulva nagyobb hatékonyságot okozott géppisztolyból, mint pisztolyból, mert nagyobb energiájú lövedék nagyobb valószínűséggel talált. Nyilván ehhez kellene nézni mondjuk V0-t mindkettő fegyverre, de erősek a megérzéseim. Lásd analógként a 9x19 is erősebb géppisztolyból, PCC-ből.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.01.02. 19:16 Arra fogadok, hogy ha a dinoszauruszok olyan túlélési képességgel rendelkeztek volna, mint ez a mendemonda, a futópályán és a parkban velociraptorok kergetnének…

Köszi Poresz!
Vagy profesz(szor). :lol:
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: slavau »

Kicsit kiegészítem a TT lőszer és a géppisztolyok szoriját.

Az elején az volt a cél, hogy saját öntöltő pisztolyt fejlesszenek, de erre a revolverekhez való lőszerek erre nem igazán voltak jók. Ezért a Mauser C96 által használt 7,63×25 mm-es lőszert választották alapnak, mert abból akkoriban sok volt használatban. Egy kicsit csökkentettek a kaliberen (7,62 mm-re), hogy passzoljon más fegyverekhez meg a gyártóberendezésekhez. A teljesítményt viszont felturbózták, hogy géppisztolyban is működjön.

Így született meg a TT pisztoly, a géppisztolyból lett a PPD (Пистолет-Пулемет Дягтерева). Tokarev is próbálkozott saját géppisztollyal, de nem járt sok sikerrel. A TT-t végül sorozatgyártásba vitték, a PPD-ből viszont csak nagyjából 5000 darabot készítettek kísérleti céllal. Ennek oka, hogy a PPD túl drága volt, még az akkor rendszeresített SzVT-38-nél is, ráadásul a konstrukció sem volt alkalmas nagy mennyiségű gyártásra.

A finn háború alatt kiderült, hogy a géppisztolyokra szükség van, ezért sürgősen beindították a PPD gyártását, miközben elkezdtek keresni egyszerűbben gyártható változatokat. 1940-ben nagyjából 80 000 PPD készült, később pedig a leningrádi blokád alatt még kb. 50 000 darab.

1941-ben viszont elkezdték gyártani a PPS-t, ami sokkal egyszerűbb konstrukció volt, és gyorsabban gyártható. Ezt követte a PPSz, ami még ennél is egyszerűbb és olcsóbb volt.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Szia Poresz!

Szerintem ez határozottan jó irány - fact check, legendák helyett ! 8-) A módszernek sajnis korlátai - sok forrás van, mindnek utánajárni nehez. Magyarország pedig nem a világ közepe: léteznek nem magyar szabványok, sőt az is nehezíti a dolgunkat, hogy regen volt többféke szabvány, és most már nem gyártják, de korábban lehetett. Az orosz Wikipédiát eskű meg nem néztem volna, hogyha nem linkekeled be, és annak is csak egy hivatkozásán :!: , egy másról szóló cikkben :!: (TT löszer eredete a 7,63mm Mauserből , és a két lőszer különbségei) lett meg a kakukktojás.

https://grozab.livejournal.com/13263.html?

Azért ezt megtalálni, gépi furdítassal IMHO nem lehet.

Ez egy egeszen komoly cikk a “TT lőszerről”. Itt találtam hihető, értelmes magyarázatot a “cseh gépoisztolylősterre” . Hüvely belső terfogat méresekkel, lőportípusokkal, és konkrét nyomás adatokkal. Engem meggyőzött.

A megfejtés: de, igenis létezett a szokásosnál magasabb nyomasú löszer, ami tartós használat mellett bizony tönkreteszi a TTt. A modern szemmel nézve +P+ lőszer túlnyomásának titka a házilagos újratöltés tananyagban keresendő, és kétrétű:
- gyorsabb lőpor
- acélmagvas lövedék

Az első triviális: gyors lőpor = nagyobb nyomás. Ezt mindenki tudja. a második ok már kevésbé. Nekem legalábbis nem volt az…

De teljesen logikus. T.i. Azonos lövedék tömeg mellett - mert ezt sem lehet végtelenül csökkenteni, es a TT lövedék eleve könnyű - az acél magvas lövedék hosszabb. Az ölom sűrűbb mint az acél, az átmérő pedig adott. Ezert muszáj hosszabbnak kennie. A lőszer külső méretei is adottak - máskép nem férne a tarba, nem lenne megbízható. Ezért a hüvely a lövedék ültetés utáni belső térfogata lecsökken. Ez is jelentős nyomás növekedést okoz.

Na ez a “géppisztolylőszer”, ami “erősebb”. A legenda - szerintem - igaz, viszont gyakorlat jelentősége közel nulla, mert ugyan a környező országokban még mindig hozzá lehet férni 30-49-50 éves surplus a acélmagvas TT lőszerhez, de Magyarországon ez A kategóriás haditechnikának minősül, polgári forgalomba nem kerülhet. De azért láttunk már olyat, hogy - innét ered IMHO a legenda.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

slavau írta: 2025.01.02. 23:08 Kicsit kiegészítem a TT lőszer és a géppisztolyok szoriját.

Az elején az volt a cél, hogy saját öntöltő pisztolyt fejlesszenek, de erre a revolverekhez való lőszerek erre nem igazán voltak jók. Ezért a Mauser C96 által használt 7,63×25 mm-es lőszert választották alapnak, mert abból akkoriban sok volt használatban. Egy kicsit csökkentettek a kaliberen (7,62 mm-re), hogy passzoljon más fegyverekhez meg a gyártóberendezésekhez. A teljesítményt viszont felturbózták, hogy géppisztolyban is működjön.

Így született meg a TT pisztoly, a géppisztolyból lett a PPD (Пистолет-Пулемет Дягтерева). Tokarev is próbálkozott saját géppisztollyal, de nem járt sok sikerrel. A TT-t végül sorozatgyártásba vitték, a PPD-ből viszont csak nagyjából 5000 darabot készítettek kísérleti céllal. Ennek oka, hogy a PPD túl drága volt, még az akkor rendszeresített SzVT-38-nél is, ráadásul a konstrukció sem volt alkalmas nagy mennyiségű gyártásra.

A finn háború alatt kiderült, hogy a géppisztolyokra szükség van, ezért sürgősen beindították a PPD gyártását, miközben elkezdtek keresni egyszerűbben gyártható változatokat. 1940-ben nagyjából 80 000 PPD készült, később pedig a leningrádi blokád alatt még kb. 50 000 darab.

1941-ben viszont elkezdték gyártani a PPS-t, ami sokkal egyszerűbb konstrukció volt, és gyorsabban gyártható. Ezt követte a PPSz, ami még ennél is egyszerűbb és olcsóbb volt.
+1

Ha már eredetlegedák…

Talán még két további , kisebb változás is megemlíthető a az eredeti 7,63x25 Mauser lőszerhez képest:
- megnövelték a horony mélységet, hogy biztosabb legyen a hüvelyvonó működése - ez mostanáig így is maradt!
- kicserélték a Small Pistol Boxer csappantyút a szovjet szabvány 5mm Berdan csapira, ami ugyanaz mint a Nagant revolver lőszerben. A modern gyártasú 7,62x25-nél
visszatértek a sokkal könnyebben újratölthető, Nyugaton is könnyen hozzáférhető Boxer csapiihoz.

Mindkettő jól látszik a csatolt képen:
IMG_2067.jpeg
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Köszönöm az érdеkes olvásmányt!
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.01.02. 23:45 Szia Poresz!

Szerintem ez határozottan jó irány - fact check, legendák helyett ! 8-) A módszernek sajnis korlátai - sok forrás van, mindnek utánajárni nehez. Magyarország pedig nem a világ közepe: léteznek nem magyar szabványok, sőt az is nehezíti a dolgunkat, hogy regen volt többféke szabvány, és most már nem gyártják, de korábban lehetett. Az orosz Wikipédiát eskű meg nem néztem volna, hogyha nem linkekeled be, és annak is csak egy hivatkozásán :!: , egy másról szóló cikkben :!: (TT löszer eredete a 7,63mm Mauserből , és a két lőszer különbségei) lett meg a kakukktojás.

Ez egy egeszen komoly cikk a “TT lőszerről”. Itt találtam hihető, értelmes magyarázatot a “cseh gépoisztolylősterre” . Hüvely belső terfogat méresekkel, lőportípusokkal, és konkrét nyomás adatokkal. Engem meggyőzött.

A megfejtés: de, igenis létezett a szokásosnál magasabb nyomasú löszer, ami tartós használat mellett bizony tönkreteszi a TTt. A modern szemmel nézve +P+ lőszer túlnyomásának titka a házilagos újratöltés tananyagban keresendő, és kétrétű:
- gyorsabb lőpor
- acélmagvas lövedék

Az első triviális: gyors lőpor = nagyobb nyomás. Ezt mindenki tudja. a második ok már kevésbé. Nekem legalábbis nem volt az…

De teljesen logikus. T.i. Azonos lövedék tömeg mellett - mert ezt sem lehet végtelenül csökkenteni, es a TT lövedék eleve könnyű - az acél magvas lövedék hosszabb. Az ölom sűrűbb mint az acél, az átmérő pedig adott. Ezert muszáj hosszabbnak kennie. A lőszer külső méretei is adottak - máskép nem férne a tarba, nem lenne megbízható. Ezért a hüvely a lövedék ültetés utáni belső térfogata lecsökken. Ez is jelentős nyomás növekedést okoz.

Na ez a “géppisztolylőszer”, ami “erősebb”. A legenda - szerintem - igaz, viszont gyakorlat jelentősége közel nulla, mert ugyan a környező országokban még mindig hozzá lehet férni 30-49-50 éves surplus a acélmagvas TT lőszerhez, de Magyarországon ez A kategóriás haditechnikának minősül, polgári forgalomba nem kerülhet. De azért láttunk már olyat, hogy - innét ered IMHO a legenda.
Esélyem sem volt, mert azt gondoltam, hogy miután minimum hallgatólagosan szabványosítottak egy lőszert, majd annak a maximális nyomására (és nyomásgörbéjére) terveztek több fegyvertípust, amiket tíz- és százezeres nagyságrendben gyártottak, ezen üzemi nyomásnál nagyobb nyomást produkáló lőszert nem gyártanak milliós nagyságrendben szándékosan. De bevállalták.

Kg/cm^3? Ez hogyan mértékegysége a nyomásnak? Értem, hogy kilopondra (kilogrammsúlyra) gondoltak, de az felületre hat. Ebben pedig térfogat van, így pedig sűrűséget jelent. Annak pedig kicsit sok földi körülmények között. (Nem kp/cm^2 akar lenni ez?)
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.01.03. 00:40 Esélyem sem volt, mert azt gondoltam, hogy miután minimum hallgatólagosan szabványosítottak egy lőszert, majd annak a maximális nyomására (és nyomásgörbéjére) terveztek több fegyvertípust, amiket tíz- és százezeres nagyságrendben gyártottak, ezen üzemi nyomásnál nagyobb nyomást produkáló lőszert nem gyártanak milliós nagyságrendben szándékosan. De bevállalták.
Ha jól tudom, pisztolyokban csak sima olmos lövedéket lehetett használni, míg géppisztolyokban bármelyiket – az olmosat, az acélmagvasat, a páncéltörő gyújtót és a nyomjelzőt is. Ezek különböző jelöléssel voltak ellátva.
Poresz írta: 2025.01.03. 00:40 Kg/cm^3? Ez hogyan mértékegysége a nyomásnak? Értem, hogy kilopondra (kilogrammsúlyra) gondoltak, de az felületre hat. Ebben pedig térfogat van, így pedig sűrűséget jelent. Annak pedig kicsit sok földi körülmények között. (Nem kp/cm^2 akar lenni ez?)
Biztos, hogy kg/cm2-re gondoltak, csak elírták.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára slavau 2025.01.03. 01:02-kor.
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.01.03. 00:15 +1

Ha már eredetlegedák…
...
Mindkettő jól látszik a csatolt képen:
IMG_2067.jpeg
Itt viszont meg lehet nézni különböző vágott lőszerek fotóit - olmos, acél, nyomjelző, stb.
https://копанина.рф/publ/1/pistoletnyj_ ... 17-1-0-740
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.01.03. 00:15 Talán még két további , kisebb változás is megemlíthető a az eredeti 7,63x25 Mauser lőszerhez képest:
- megnövelték a horony mélységet, hogy biztosabb legyen a hüvelyvonó működése - ez mostanáig így is maradt!
- kicserélték a Small Pistol Boxer csappantyút a szovjet szabvány 5mm Berdan csapira, ami ugyanaz mint a Nagant revolver lőszerben. A modern gyártasú 7,62x25-nél visszatértek a sokkal könnyebben újratölthető, Nyugaton is könnyen hozzáférhető Boxer csapiihoz.

Mindkettő jól látszik a csatolt képen
Apropó, van MSz K szabvány a csappantyú(csésze) méreteire, csak olyan béna a MSzT szabványkeresője, hogy nem lehet kilistáztatni azt, amit el akarnak adni nekem… - A csappantyúkra létezik valamilyen C.I.P. vagy SAAMI-szerű széles körben elfogadott szabvány? (Vagy oldja meg minden gyár magának, hogy amit gyárt, az kompatibilis legyen azzal, amihez a vevői használni kívánják?)
Poresz
Veterán
Veterán

Elkezdtem játszani a ChatGPT-vel, mert haladni kell a korral, még akkor is, ha nem érdekel. Ez nem kedv kérdése: aki lemarad, ott marad.

A C.I.P. honlapján nem található meg az az információ, hogy Oroszország mióta C.I.P.-tagállam.

"- Since when is Russia a C.I.P. member state? When did the Soviet Union join the C.I.P. Convention?
- Russia is a member state of the Convention on International Interests in Mobile Equipment (C.I.P.), which was established in 2001. The Soviet Union was one of the original signatories of the C.I.P. Convention when it was opened for signature on March 16, 2001. After the dissolution of the Soviet Union in 1991, Russia continued to participate in international treaties, including the C.I.P. Convention.
- No. I mean C.I.P. as 'Commission internationale permanente pour l'épreuve des armes à feu portatives'.
- Thank you for the clarification. The Commission internationale permanente pour l'épreuve des armes à feu portatives (C.I.P.) is an organization established to standardize the testing of firearms and ammunition. The Soviet Union became a member of the C.I.P. in 1973. Russia, as the successor state to the Soviet Union, continues to be a member of the C.I.P. since its establishment."

Megerősítést kérek, hogy a Szovjetunió valóban 1973-ban csatlakozott a C.I.P.-hez.
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.01.03. 01:16 Megerősítést kérek, hogy a Szovjetunió valóban 1973-ban csatlakozott a C.I.P.-hez.
Oroszország 1994-ben csatlakozott a CIP-hez.
https://base.garant.ru/2540692/8b7b3c1c ... 3736aa67a/
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Új Taurus NEM MIKRO-, hanem szubkompakt: GX2
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-tau ... mpakt-gx2/

Kép
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

- gyorsabb lőpor
- acélmagvas lövedék

Köszi Petya, ilyesmi rémlett nekem is, valahonnan a múlt ködéből. De annyi ettől eltérő információ jött be már erről, hogy elbizonytalanodtam.
Poresz
Veterán
Veterán

slavau írta: 2025.01.03. 01:31 Oroszország 1994-ben csatlakozott a CIP-hez.
https://base.garant.ru/2540692/8b7b3c1c ... 3736aa67a/
OFF: ezzel a honlappal mi a probléma, hogy nem engedi a gépi fordítást, és még másolni sem engedi a szöveget?

Itt olvasható egy 1971-es dátum is, talán "julija" = július 3. Kb. ugyanabból az időintervallumból (1969-73), amikor Magyarország visszalépett a C.I.P.-egyezményben.

Ugye a C.I.P.-et pont az I. világháború kirobbantása előtt pár héttel sikerült megalapítani, és Magyarország elvileg alapító tag - bár ebben nem vagyok teljesen biztos -, de ténylegesen csak az 1920-as évek végén nyert felvételt (egyébként a magyar küldöttség egyik tagja Frommer Rudolf volt). → Ennek analógiájára kezdett foglalkoztatni, hogy mint nagyhatalom, a cári Oroszország is C.I.P.-alapító tagállam volt-e, és a Szovjetunió meddig maradt ki belőle. Mert azt nem tudom, de sejtem és fogadnék rá, hogy Magyarország C.I.P.-tagsága a vasfüggöny leereszkedésével szakadt meg.
WildBear23
Veterán
Veterán

- gyorsabb lőpor
- acélmagvas lövedék

Emlékszem, 2000 őszén kezdett foglalkoztatni a kérdés, és akkor találtam egy honlapot, ahogy nagyon sok (10-12) féle TT lőszernek végigmérték a sebességét, lövedéktömegét, és számolták az energiáját, és a szórásokat.
A vizsgáltak közül két fajta lőszernek voltak kiugróan magasak az E0 értékei:

- cseh katonai lőszer: barnáta festett acélhüvely, acélmagvas lövedék, aym és bxn hüvelyfenékjelzés;
- fehér dobozos (katonai) Saller Béla lőszer. Ez utóbbi nem volt acélmagvas, csak acélköpenyes.

A szines dobozos Sellier Bellot már nem lógott ki a mezőnyből!

Lehet, hogy érdemes írni a Sellier Bellotnak. (Írok nekik)
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.01.03. 10:46 OFF: ezzel a honlappal mi a probléma, hogy nem engedi a gépi fordítást, és még másolni sem engedi a szöveget?
OFF: Ez a Chrome-bővítmény lehetővé teszi a másolást azokon az oldalakon, ahol ez tiltva van.
https://chromewebstore.google.com/detai ... nekhfghbac
Amikor az oldalon vagy, kattints a bővítmény ikonra, majd válaszd az 'Enable' opciót.
Poresz írta: 2025.01.03. 10:46 Itt olvasható egy 1971-es dátum is, talán "julija" = július 3. Kb. ugyanabból az időintervallumból (1969-73), amikor Magyarország visszalépett a C.I.P.-egyezményben.
Itt az szerepel, hogy az egyezményt 1969. július 1-jén írták alá, 1971. július 3-án lépett életbe, és Oroszország 1994. november 3-án csatlakozott hozzá.
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.01.03. 10:48 Lehet, hogy érdemes írni a Sellier Bellotnak. (Írok nekik)
Javaslom, hogy párhuzamosan a cseh hadtörténeti múzeumnak is írj! Military History Institute Prague: muzeum@vhu.cz. - A lőszergyár az lőszergyár: elvárható, hogy a saját jelenlegi és közelmúltbeli gyártmányaikat ismerjék, de ez már egy olyan kérdés, ami a több évtizedes távlat miatt átcsúszik a had- és technikatörténet témakörébe: mert nincs olyan alkalmazott, akitől elvárható, hogy tudja, 40-50 éve mit csináltak a régi szakik, amikor ő még kisiskolás volt legjobb esetben, vagy még gyártósorra sem került.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.01.03. 10:48 Emlékszem, 2000 őszén kezdett foglalkoztatni a kérdés, és akkor találtam egy honlapot, ahogy nagyon sok (10-12) féle TT lőszernek végigmérték a sebességét, lövedéktömegét, és számolták az energiáját, és a szórásokat.
A vizsgáltak közül két fajta lőszernek voltak kiugróan magasak az E0 értékei:

- cseh katonai lőszer: barnáta festett acélhüvely, acélmagvas lövedék, aym és bxn hüvelyfenékjelzés;
- fehér dobozos (katonai) Saller Béla lőszer. Ez utóbbi nem volt acélmagvas, csak acélköpenyes.

A szines dobozos Sellier Bellot már nem lógott ki a mezőnyből!

Lehet, hogy érdemes írni a Sellier Bellotnak. (Írok nekik)
+1
Ha megtalálod, megköszönném.🤝

S&Bnál pedig arra tippelek, hogy polgári lőszernél, modern gyártásnán messzemenően tiszteletben tartják a CIP szabványokat.

Az a baj sok teszttel (a gumigolyósokkal is ;) ), hogy az egyetlen dolgot, ami TÉNYLEG számít biztonsági szempontból - a Pmax - azt házilagosan nem tudják mérni. A zsúlokból meg a sebességből lehet találgatni, de ez egyáltalán nem megbízható. Amit illik ilyenkor feljegyezni, azok a túlnyomás jelei: mennyire szorul a hüvely, és persze a csappantyú túlnyomás jelei is elég jó Pmax markerek - megbízhatóbbak, mint a sebesség. És a sebesség se lenne rossz, sőt, nagyon is jól arányosítható - ha ugyanazt a lőport használnának - de nem.
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.01.03. 18:38 Az a baj sok teszttel (a gumigolyósokkal is ;) ), hogy az egyetlen dolgot, ami TÉNYLEG számít biztonsági szempontból - a Pmax - azt házilagosan nem tudják mérni. A zsúlokból meg a sebességből lehet találgatni, de ez egyáltalán nem megbízható. Amit illik ilyenkor feljegyezni, azok a túlnyomás jelei: mennyire szorul a hüvely, és persze a csappantyú túlnyomás jelei is elég jó Pmax markerek - megbízhatóbbak, mint a sebesség. És a sebesség se lenne rossz, sőt, nagyon is jól arányosítható - ha ugyanazt a lőport használnának - de nem.
+1 & gigalike!

Ugye a nyomásgörbe alatti terület az a munka, amiből a lövedéknek mozgási energiája lesz. Igen, de adott csőhosszhoz - adott térfogathoz - nagyon sok (=végtelen) görbe rajzolható, amelyek esetén ez a munka azonos. Jó részük esetén a csúcsnyomás már a szabványos és a biztonságos érték felett van.

A nyomásgörbe elméleti, közelítő meghatározásához pedig kéne néhány adat, amik nincsenek ráírva a riasztótöltényes dobozra, itthon kissé nehézkesen meghatározhatók, így nem tudom velük megetetni az Excelt.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Végre sikerült úgy belőni a Steyr Scoutot, hogy tartsa is a nullat. Idegesített, hogy mennyivel rosszabbat lövök optikával, mint a nyílt, nagyon-nem-pontlövő beépített Ghost Ring szükség-irányzékkal :? Nem a puska, és nem is távcső hibája volt az a sok eddigi pofáraesés - hanem a szereléké. X lövés után kilazultak a csavarok . Most ellenőriztem 20 lövés után, és volt amit után kellett húzni - utána már úgy maradt.nyomatékkulcsom sajna nincs, érzesre ment (tudom, helytelen) .

Azért ezzel az eredménnyel már meg vagyok elégedve. 300 méter, 3ból 3 lövés, a gyari beépített (olyan amilyen, de legalább mindig ott van!) bipodról. A lőlap alfa zónáját utólag emeltem ki. Firefield occó 1-6x LPVO - a szóba jöhető minőség alsó határa. (Az eredeti Vortex amiről másolták szerintem sokkal jobb, ha ma venném, csak olyat vennék). Nem állítgattam a tornyokat, a z egyébként MOAs “univerzális” BDC két vonása köze tartottam a lölapot, mert próbalövések alapján pont kiadja 300 méteren az alfát.
IMG_2084.jpeg
A lőszer házilagosan barkácsolt. 147 graines, könnyű FMJ lövedék, 2600 FPSre töltve. Ez picivel elmarad a gyári Fiocchitót - az azonos lövedék tömeg mellett 50 fps-sel többet tud. De egy masik alkalammal egy öntöltő AR-10et ugyanez a lőszer szépen felhúzta, szóval gyengének nem mondható.

Lent jobbról balra:
- ugyanaz az IPSC(nyolcszög) lölap - 300m feltámasztva,
- a masik IPSC lőlap 200m feltámasztva,
- a harmadik - IDPA (mellalak) lölap - szabad kézből, állva , 200m .

Az utóbbin már lőlapnyi a szórásom, de így is stabilan megvolt a mellalak. Állva, kéccázról. A bekarikázott az .308-asom , a többit mások lőttek, ill más fegyverből.
IMG_2083.jpeg
Nem rossz ez a túlélő-mindenes puska. A nyomi három kilós súllyal, a kurta 19” (47cm) csövével hozza az 1 1/4 MOAt 300 méteren, ha jól számolom.

Gvass1 - ezennel elfogytak a kifogásaim - most már be is van lőve, 300-ra is tesztelve - úgyhogy tudom, virítanom kell azt a cikket… 8-)

Mas: Ugyanott volt egy kipróbálható 16” BTS-15 - még mindig nagyon tetszik az a vas! . Hiába öntöltő, majdnem ugyanazt tudta pontosságban - és a kis visszarúgás miatt sokkal kényelmesebb is volt vele lőni. Lájk!
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2025.01.03. 19:55 utána már úgy maradt.nyomatékkulcsom sajna nincs, érzesre ment (tudom, helytelen) .

Jó dolog a nyomatékkulcs, de pár száz évig meg voltak nélküle a mesterek.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.01.03. 19:55

Gvass1 - ezennel elfogytak a kifogásaim - most már be is van lőve, 300-ra is tesztelve - úgyhogy tudom, virítanom kell azt a cikket… 8-)
:P :P 8-) :D
Poresz
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.01.02. 22:54 Köszi Poresz!
Vagy profesz(szor). :lol:
Hmm…
Poresz professzor…
Poresszor! :)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.01.03. 22:53 Hmm…
Poresz professzor…
Poresszor! :)
@pogessor fórumtárs nehogy bepereljen copyright vonalon
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.01.03. 23:18 @pogessor fórumtárs nehogy bepereljen copyright vonalon
Most sok év együtt fórumozás után döbbentem rá, hogy mindig progressornak olvastam.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

...és a VP9K még mindig NAGYOBB, mint egy G19:-))) HK-újdonságok: VP9K A1 és VP9F A1
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/hk-ujd ... s-vp9f-a1/

Kép
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.01.04. 06:23 ...és a VP9K még mindig NAGYOBB, mint egy G19:-))) HK-újdonságok: VP9K A1 és VP9F A1
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/hk-ujd ... s-vp9f-a1/

Kép
Nekem a HKknál a tárkioldó az, amit szoknom kell. Nagyon nem intuitív az a kis kar .

A kis (szub-? Mikro-?) kompakt amit a múltkor a kezembe nyomtál az bejövős , csak a tarkioldótól idegenkedek picit.

Ehelyett pedig inkább Glock.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.01.04. 12:38 Nekem a HKknál a tárkioldó az, amit szoknom kell. Nagyon nem intuitív az a kis kar .

A kis (szub-? Mikro-?) kompakt amit a múltkor a kezembe nyomtál az bejövős , csak a tarkioldótól idegenkedek picit.

Ehelyett pedig inkább Glock.
Nem véletlenül csinálták meg az alap VP9-et nyomógombos tárkioldóval is az USA-piacra. Nem is értem, hogy ezt újat miért ezzel karos megoldással erőltetik.

Kép

Egyébként megszokható, meg tényleg full kétkezes és nem nyomódhat meg véletlenül a karos megoldás, de nem természetes mozdulat szerintem.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.01.03. 19:55 Végre sikerült úgy belőni a Steyr Scoutot, hogy tartsa is a nullat. Idegesített, hogy mennyivel rosszabbat lövök optikával, mint a nyílt, nagyon-nem-pontlövő beépített Ghost Ring szükség-irányzékkal :? Nem a puska, és nem is távcső hibája volt az a sok eddigi pofáraesés - hanem a szereléké. X lövés után kilazultak a csavarok . Most ellenőriztem 20 lövés után, és volt amit után kellett húzni - utána már úgy maradt.nyomatékkulcsom sajna nincs, érzesre ment (tudom, helytelen) .

Azért ezzel az eredménnyel már meg vagyok elégedve. 300 méter, 3ból 3 lövés, a gyari beépített (olyan amilyen, de legalább mindig ott van!) bipodról. A lőlap alfa zónáját utólag emeltem ki. Firefield occó 1-6x LPVO - a szóba jöhető minőség alsó határa. (Az eredeti Vortex amiről másolták szerintem sokkal jobb, ha ma venném, csak olyat vennék). Nem állítgattam a tornyokat, a z egyébként MOAs “univerzális” BDC két vonása köze tartottam a lölapot, mert próbalövések alapján pont kiadja 300 méteren az alfát.

IMG_2084.jpeg

A lőszer házilagosan barkácsolt. 147 graines, könnyű FMJ lövedék, 2600 FPSre töltve. Ez picivel elmarad a gyári Fiocchitót - az azonos lövedék tömeg mellett 50 fps-sel többet tud. De egy masik alkalammal egy öntöltő AR-10et ugyanez a lőszer szépen felhúzta, szóval gyengének nem mondható.

Lent jobbról balra:
- ugyanaz az IPSC(nyolcszög) lölap - 300m feltámasztva,
- a masik IPSC lőlap 200m feltámasztva,
- a harmadik - IDPA (mellalak) lölap - szabad kézből, állva , 200m .

Az utóbbin már lőlapnyi a szórásom, de így is stabilan megvolt a mellalak. Állva, kéccázról. A bekarikázott az .308-asom , a többit mások lőttek, ill más fegyverből.

IMG_2083.jpeg

Nem rossz ez a túlélő-mindenes puska. A nyomi három kilós súllyal, a kurta 19” (47cm) csövével hozza az 1 1/4 MOAt 300 méteren, ha jól számolom.

Mas: Ugyanott volt egy kipróbálható 16” BTS-15 - még mindig nagyon tetszik az a vas! . Hiába öntöltő, majdnem ugyanazt tudta pontosságban - és a kis visszarúgás miatt sokkal kényelmesebb is volt vele lőni. Lájk!
Azért nem egészen igaz, hogy az AR ugyanazt tudta. Ki tudtam végre próbálni "nagy" távra: BTS-15 16", 6x LPVO, nem épp vajpuha gyári sütéssel.
Azt eddig is tudtam, hogy ha el nem rontom*, akkor 200 méteren az IDPA lőlap felső zónája simán megvan, most is:
Középső lap, 55gr LOS töltött lőszer, 200m
Középső lap, 55gr LOS töltött lőszer, 200m
Az újdonság a 300 méteres lövészet volt:
Bal oldali lap. Fehér: 55gr LOS töltött lőszer. Piros: 55gr GGG gyári lőszer. Kék: 55gr SB JSP tölött. 300m
Bal oldali lap. Fehér: 55gr LOS töltött lőszer. Piros: 55gr GGG gyári lőszer. Kék: 55gr SB JSP tölött. 300m
(A középső lapon kolléga lőtt szórást ugyanebből a puskából.)

Ez így saccra olyan 3 MOA-s szórásnak tűnik, ami mondhatni standard a kommersz AR-eknél. Fontos, hogy ebben azért benne van, hogy ez csak 6X-es nagyítás volt, a sütés, meg a LKNBF lövő. (Ja meg, hogy egy kartonlap közepét céloztam saccra, nem egy kontrasztos pontot.)
Ezzel így meg vagyok elégedve, de ki akarom próbálni ezek után nehezebb lövedékkel is a fegyvert, az 1:7-es csőhöz eleve nehezebb lövedék passzolna elméletben. Gondolom a legtöbbeknek megvan ez a cikk, meg a táblázat belőle:
Kép

Érdekes nap volt minden (itt off) szempontból is. A neszmélyi lőtér is korrekt, toltam is rájuk egy 5 csillagos értékelést!

*elrontottam
Válasz küldése