Szerintem meg ez a legeredményesebb olvasási mód.
Fegyveres szaksajtó, szakirodalom
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
Re: Fegyveres szaksajtó, szakirodalom
Mindenki vár valamit...
Ti is észrevettétek, hogy tegnap óta a magyar hangot angolul feliratozza a Youtube? Alapértelmezetten: úgy kell kikapcsolnom, ha nem akarom. (Tudtam, hogy ez be fog következni, de nem számítottam rá, hogy ennyire gyorsan.)
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Nem vettem eszre, mint ahogy a hozzaszolasodat sem, mert nem jelentkeztem be…
Mindenfelekepp hasznos dolog, lassan tenyleg elfogy a kifogas, hogy miert nincs igenyes fegyvervideo
Aut inveniam viam, aut faciam!
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Egy csomó videónál bekapcsoltam.
Mert csaxólok, hogy manuálisan kell minden nyomorult videónál, eredeti nyelvet egyesével megadva.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Könyvajánló és könyvkritika
A héten végére értem Farkas Tivadar: Lőfegyverek rendszertana című könyve mindkét kötetének.
Nagyon ambivalens véleményem van a könyvről. Rengeteg olyan információhoz jutottam belőle, amit eddig sehol máshol nem olvastam. Ugyanakkor hemzseg a tárgyi tévedésektől. Erre magyarázat és talán mentség is lehet, hogy ez egy 1972-es jegyzet 2000-ben felfrissített és újra kiadott változata. 2000-ben még közel sem volt minden otthonban és munkahelyen internet, és emlékszem rá, hogy csak 10-15 évvel ezelőtt mennyivel nehezebben találtam meg bármilyen használható információt egy fegyververes kérdésről. Ebből a szempontból ez egy kordokumentum, hogy régen mennyivel lassabb volt az információáramlás, mennyivel nehezebb volt jó szakirodalmat írni.
Azt nem tudom megítélni, hogy mennyire érthető: nekem tökéletesen, de én lassan két évtizede ilyeneket olvasok.
Scribdről ellopható: 1., 2.
Apropó, erről tud valaki bármit: Farkas Tivadar: Löveg és fegyver szerkezettan III. (Lőfegyverek rendszertana)? Lecsapni már nem tudok rá. Az alcím és a kiadás (Budapest, 1972, Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola) miatt nem kizárható, hogy a fentivel azonos. (De akkor mi az a római hármas a főcímben? És mi van az I. és II. kötetben?)
A héten végére értem Farkas Tivadar: Lőfegyverek rendszertana című könyve mindkét kötetének.
Nagyon ambivalens véleményem van a könyvről. Rengeteg olyan információhoz jutottam belőle, amit eddig sehol máshol nem olvastam. Ugyanakkor hemzseg a tárgyi tévedésektől. Erre magyarázat és talán mentség is lehet, hogy ez egy 1972-es jegyzet 2000-ben felfrissített és újra kiadott változata. 2000-ben még közel sem volt minden otthonban és munkahelyen internet, és emlékszem rá, hogy csak 10-15 évvel ezelőtt mennyivel nehezebben találtam meg bármilyen használható információt egy fegyververes kérdésről. Ebből a szempontból ez egy kordokumentum, hogy régen mennyivel lassabb volt az információáramlás, mennyivel nehezebb volt jó szakirodalmat írni.
Azt nem tudom megítélni, hogy mennyire érthető: nekem tökéletesen, de én lassan két évtizede ilyeneket olvasok.
Scribdről ellopható: 1., 2.
Apropó, erről tud valaki bármit: Farkas Tivadar: Löveg és fegyver szerkezettan III. (Lőfegyverek rendszertana)? Lecsapni már nem tudok rá. Az alcím és a kiadás (Budapest, 1972, Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola) miatt nem kizárható, hogy a fentivel azonos. (De akkor mi az a római hármas a főcímben? És mi van az I. és II. kötetben?)
Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.
* * *
URL: https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstr ... smeret.pdf
→ Levágom a felesleget, lássuk hova jutok: nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/15449
→ "Csak belső hálózatról érhető el[.] Az elérni kívánt weboldal, csak egyetemi belső hálózatról érhető el."
De a pdf-eket mégis elértem…
Google keresőkulcs: site:nkerepo.uni-nke.hu "muz" filetype:pdf → Van jó sok találat.
Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezeket gépesítve letölteni és az URL-eket elmenteni? Kézműves módszerekkel egy kicsit hosszasnak ígérkezik…
* * *
→ Levágom a felesleget, lássuk hova jutok: nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/15449
→ "Csak belső hálózatról érhető el[.] Az elérni kívánt weboldal, csak egyetemi belső hálózatról érhető el."
Google keresőkulcs: site:nkerepo.uni-nke.hu "muz" filetype:pdf → Van jó sok találat.
Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezeket gépesítve letölteni és az URL-eket elmenteni? Kézműves módszerekkel egy kicsit hosszasnak ígérkezik…
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Vajon MIÉRT az van a borítón, hogy "ISMÉTLŐ pisztoly", majd az első mondat: "A pisztoly önműködő marokfegyver,"??? (Majd szabatosan leírja hogyan működik a 29M)
Ugye rendszertanilag pont egyik sem, hanem a kettő között: öntöltő.
De miért engedték ezt így annak idején nyomdába adni??? Hiszen még ha változtak is egyes szakszavak, definíciók időközben, ez a kettő biztosan gyökeresen ellentétes volt már akkor is.
---
És kinek szánták ezt? A gyalogkatonának tök szükségtelen, hogy a kakasnyomórugó hány mm hosszú, a fegyvermesternek meg kevés az utángyártáshoz.
https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/Poresz írta: ↑2024.12.23. 15:47 Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.
* * *
Ez is egy kicsit “kézműves” oldal, de itt legalább tudsz keresni is. Itt is megtalálhatóak a M. Kir. Honvédelmi Minisztérium kiadványai is. Amit eddig kerestél az “nkerepo” oldalon, azok itt megtalálhatóak.
Mindenki vár valamit...
Ez egy igazi karácsonyi ajándék, köszi!tornas78 írta: ↑2024.12.24. 10:55 https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Ez is egy kicsit “kézműves” oldal, de itt legalább tudsz keresni is. Itt is megtalálhatóak a M. Kir. Honvédelmi Minisztérium kiadványai is. Amit eddig kerestél az “nkerepo” oldalon, azok itt megtalálhatóak.
Szia,tornas78 írta: ↑2024.12.24. 10:55 https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Koszi, komoly mennyisegu olvasnivalot kaptunk.
Bel
Csak győzzétek böngészni. A kereső is teljesen jól működik, és szelektíven is lehet keresni benne. Némelyik tartalmon sajnos lakat van, de ha a zárolt tartalom címét beírod a gugliba, akkor esetleg más oldalon is olvasható lehet.
Mindenki vár valamit...