Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Sparrow
Veterán
Veterán

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

Sparrow írta: 2024.12.04. 09:20 - Lőtéren elöltöltőzni többször -> sportegyesületi tagság, meg olyan lőtér, ahol van por meg csapi
Egyébként ez a legolcsóbb, legegyszerűbb módja az egésznek. Tótkomlósón vagy Berettyóújfaluban minding van lőpor+csapi. Berettyóújfaluban még pisztoly meg revolver is van (Tótkomlósón sajnos nem jártam évek óta, pedig ott volt aztán nagy elöltöltős élet… de szerintem ott is adnak, ha kérsz)

És mivel így nincs otthon lőszerelemed, még a vizsga+rendőrségre járás+tárolóhely ellenőrzés is kihagyható. Albérletesként idegen városban én így lőttem évekig (élessel is, olyankor az egyesület fegyvereit használtam).
Sparrow
Veterán
Veterán

Ja, és a sportegyesületi tag, ha nem akar versenyezni, csak “edzeni” az egyesület éles fegyvereivel, nem kell sportorvoshoz járjon…. csak mondom… :-D

(kieg: saját tulajdonú elöltöltőssel se kell sportorvoshoz járni ha nem versenyzel, meg ha nem akarsz otthonra port, akkor semmilyen orvoshoz se…)
Popeyeatengeresz
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Popeyeatengeresz »

Köszönöm a válaszokat. Az kimaradt a gondolatmenetből, hogy ahol lakom, ott van lőtér, de nincsenek elöltöltős fegyverek és ebből kifolyólag lőpor és csappantyú sem. Az jó ötlet, hogy előbb valahol kipróbáljam, de az ilyen lőterek elég messze vannak tőlem, tehát nagyon ritkán tudnék menni. Ezért előbb-utóbb, ha bejön a dolog, akkor valószínűleg nekem kellene vinnem a csappantyút és a feketelőport, ehhez pedig mindenképpen a vadász/sportlövő vonal kellene. Ez az egynapra beléptetés a klubba nekem egyébként eléggé jogi kiskapunak tűnik, bár tudom hogy így csinálják mindenhol. Az eredeti kérdésre visszatérve, ha feltételezzük, hogy vadászként engedéllyel rendelkezem lőpor/csappantyú tartasára, akkor a lőtéren van bármilyen akadálya, hogy 45cm- nél rövidebb csövű fegyverrel lőjek?
Sparrow
Veterán
Veterán

Popeyeatengeresz írta: 2024.12.04. 10:20 Köszönöm a válaszokat. Az kimaradt a gondolatmenetből, hogy ahol lakom, ott van lőtér, de nincsenek elöltöltős fegyverek és ebből kifolyólag lőpor és csappantyú sem. Az jó ötlet, hogy előbb valahol kipróbáljam, de az ilyen lőterek elég messze vannak tőlem, tehát nagyon ritkán tudnék menni. Ezért előbb-utóbb, ha bejön a dolog, akkor valószínűleg nekem kellene vinnem a csappantyút és a feketelőport, ehhez pedig mindenképpen a vadász/sportlövő vonal kellene. Ez az egynapra beléptetés a klubba nekem egyébként eléggé jogi kiskapunak tűnik, bár tudom hogy így csinálják mindenhol. Az eredeti kérdésre visszatérve, ha feltételezzük, hogy vadászként engedéllyel rendelkezem lőpor/csappantyú tartasára, akkor a lőtéren van bármilyen akadálya, hogy 45cm- nél rövidebb csövű fegyverrel lőjek?
Nincs. Ha az adott lőtéren lehet 22-esnél nagyobb fegyverrel lőni, akkor bármilyen elöltöltőssel is (csőhossztól függetlenül).
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Sparrow írta: 2024.12.04. 10:26 Nincs. Ha az adott lőtéren lehet 22-esnél nagyobb fegyverrel lőni, akkor bármilyen elöltöltőssel is (csőhossztól függetlenül).
Öööö pincelőtéren is?

Pista bá ferde szemmel nézte anno a BME pincelőterén.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Popeyeatengeresz írta: 2024.12.04. 10:20 Ez az egynapra beléptetés a klubba nekem egyébként eléggé jogi kiskapunak tűnik, bár tudom hogy így csinálják mindenhol.
Tiltja bármi, hogy belépj egy egyesületbe, és utána bármikor - akár egy perc múlva - meggondolhasd magad?
(Eleve nincs is semmi értelme ennek az egyesületesdinek.)
Popeyeatengeresz írta: 2024.12.04. 10:20 Az eredeti kérdésre visszatérve, ha feltételezzük, hogy vadászként engedéllyel rendelkezem lőpor/csappantyú tartasára, akkor a lőtéren van bármilyen akadálya, hogy 45cm- nél rövidebb csövű fegyverrel lőjek?
Nincs.
Ez egy szabadon tartható eszköz. 45 cm-esnél rövidebb csőhossz esetén nem használható vadászatra, de mivel nem kell a tartásához engedély, szabadon tarthatod és lőtéren használhatod.

Lőfegyver - figyelem! Nem műszaki, hanem jogi értelemben értendő. - esetén van az, hogy a rendőrség csak olyat engedélyez, amit a vadászati törvény és rendelet vadászatra használni enged. - De itt semmit sem kell a rendőrségnek engedélyeznie.

Egyébként ilyenkor vagyok nagyon mérges a jogalkotóra, amikor tisztességes emberek már mindentől félnek, nehogy akaratlanul szabályt szegjenek.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

WildBear23 írta: 2024.12.04. 10:39 Öööö pincelőtéren is?

Fel kell kapcsolni a ventit maxra ;)
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

Szerintem itt inkább a törvényi szabályozásról beszélt a kartács, nem a gyakorlatról.
Egyébként nekem azt mondták az egyik pincelőteren, hogy egy dob azért belefér a Colt Armyval.
Sparrow
Veterán
Veterán

Elég általános lett a jogszabály amúgy. Pl ismertem olyan pisztolyos lőteret, ahol tiltva volt a nagykaliberű szerelt lőszeres puska, de ugye a jogszabály az elöltöltősre nem határozott meg csőtorkolati energiát… tehát amíg nem lőhettél 308-assal, addig 50 vagy 68-as elöltöltőssel simán (bővel 308-as feletti energiával) :-D Nem tudom utána húzták-e a lőtérszabályzatot azóta…

(Mod: Merthogy a lőtérszabályzat kell hogy ezt tiltsa, hisz ők tudják, hogy milyen az adott konkrét fizikai környezet. De alapvetően a zárt tér nem kizáró ok.)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Popeyeatengeresz írta: 2024.12.04. 10:20 Köszönöm a válaszokat. Az kimaradt a gondolatmenetből, hogy ahol lakom, ott van lőtér, de nincsenek elöltöltős fegyverek és ebből kifolyólag lőpor és csappantyú sem. Az jó ötlet, hogy előbb valahol kipróbáljam, de az ilyen lőterek elég messze vannak tőlem, tehát nagyon ritkán tudnék menni. Ezért előbb-utóbb, ha bejön a dolog, akkor valószínűleg nekem kellene vinnem a csappantyút és a feketelőport, ehhez pedig mindenképpen a vadász/sportlövő vonal kellene. Ez az egynapra beléptetés a klubba nekem egyébként eléggé jogi kiskapunak tűnik, bár tudom hogy így csinálják mindenhol. Az eredeti kérdésre visszatérve, ha feltételezzük, hogy vadászként engedéllyel rendelkezem lőpor/csappantyú tartasára, akkor a lőtéren van bármilyen akadálya, hogy 45cm- nél rövidebb csövű fegyverrel lőjek?
Ha a vadászvizsgád megvan, akkor az elöltöltőzéshez PONT UGYANAZOK kellenek MÉG, amik a vadászlőfegyver tartásához
- MÍNUSZ lőfegyvertárolóhely
- PLUSZ elöltöltős vizsga és lőszerelem tárolóhely.

Innen nézve nehéz megindokolni, hogy miért ne add be rendes vadászlőfegyverre IS, nincs érdemi különbség költségben/macerában.

A másik kérdésre nyilván egyértelmű a válasz, ha van lőszerelem tartására engedélyed, akkor lőhetsz nagykaliberre engedélyezett lőtéren akár rövid elöltöltő fegyverrel is azt elégetve.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Sparrow írta: 2024.12.04. 10:46 Elég általános lett a jogszabály amúgy. Pl ismertem olyan pisztolyos lőteret, ahol tiltva volt a nagykaliberű szerelt lőszeres puska, de ugye a jogszabály az elöltöltősre nem határozott meg csőtorkolati energiát… tehát amíg nem lőhettél 308-assal, addig 50 vagy 68-as elöltöltőssel simán (bővel 308-as feletti energiával) :-D Nem tudom utána húzták-e a lőtérszabályzatot azóta…

(Mod: Merthogy a lőtérszabályzat kell hogy ezt tiltsa, hisz ők tudják, hogy milyen az adott konkrét fizikai környezet. De alapvetően a zárt tér nem kizáró ok.)
Azért ezt ne toljuk túl, mert azért egy .68-as elöltöltős ólomlövedékének átütése sehol nem lesz egy .308 Win.-éhez képest, tehát a lőtér/golyófogó rombolási képessége sem lesznek egálban.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Poresz írta: 2024.12.04. 09:36 Lassíts!

Ahhoz, hogy lőtéren muzeális fegyverrel lőj, ahhoz csak annyi kell, hogy szíveskedj odafáradni.- Az ehhez szükséges kötelező sportegyesületi tagság félelmetesen hangzik, de valójában ez csak az ő adminisztratív problémájuk: beléptetnek a lőteret működtető egyesületbe egy napra (vagy örökre) a lőtérhasználati díj fejében.

FélOFF: ettől függetlenül ez a kötelező sportegyesületesdi gusztustalan papírgyártás és ijesztgetés, semmi több. Pont mint a horgászat esetén.

Én még olyanról nem hallottam, hogy elöltöltő fegyveres vizsgát kérnének bárkitől, aki élmény-/ szabadidős lövészetre megy. - De butább nem leszel tőle, a vizsga pedig példaértékűen kulturált. (Érdemes megtapasztalni, hogy ilyen is van.)

Magyarországon olyan muzeális fegyvert tartasz, és használhatsz lőtéren, amilyet csak akarsz, bármiféle engedély nélkül.

Aki pedig a feketelőpor- és csappantyútartási engedélyt “muzeális fegyver sportlövészeti célú használati engedélynek” nevezte el, és ezzel a terjengős és megtévesztő névvel fokozta a fejekben uralkodó káoszt, azt csókoltatom!
...egy szívlapáttal, szigorúan a felebaráti szeretet jegyében. :-(
Sparrow
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.12.04. 10:57 Azért ezt ne toljuk túl, mert azért egy .68-as elöltöltős ólomlövedékének átütése sehol nem lesz egy .308 Win.-éhez képest, tehát a lőtér/golyófogó rombolási képessége sem lesznek egálban.
+1

Bizony, erre nem is gondoltam. Köszönöm :-)

Igy már sokkal érthetőbb.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2024.12.04. 09:36 Aki pedig a feketelőpor- és csappantyútartási engedélyt “muzeális fegyver sportlövészeti célú használati engedélynek” nevezte el, és ezzel a terjengős és megtévesztő névvel fokozta a fejekben uralkodó káoszt, azt csókoltatom!
Szia,

Sajnos nem az, ezert nem lehet muzelis gumival loni ilyen engedely nelkul sportversenyen.

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2024.12.04. 14:29 Szia,

Sajnos nem az, ezert nem lehet muzelis gumival loni ilyen engedely nelkul sportversenyen.

Bel
Megértve a versenyszervezők aggodalmát és paráját, de ez nekem megint kiterjesztő jogértelmezésnek tűnik kicsit.

(Megfordítva, ha van nekem ilyen hosszúnevű engedélyem, akkor beállhatok egy .58-as feketelőporos puskával a gumisok közé amúgy?)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

gvass1 írta: 2024.12.04. 10:55 Ha a vadászvizsgád megvan, akkor az elöltöltőzéshez PONT UGYANAZOK kellenek MÉG, amik a vadászlőfegyver tartásához
- MÍNUSZ lőfegyvertárolóhely
- PLUSZ elöltöltős vizsga és lőszerelem tárolóhely.

Innen nézve nehéz megindokolni, hogy miért ne add be rendes vadászlőfegyverre IS, nincs érdemi különbség költségben/macerában.

Mert ha nem akar szerelt lőszeres puskát, akkor nettó pénzkidobás. Előszörre ui. csak megszerzési engedélyt kap, ami ugye fél év múlva lejár.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2024.12.04. 18:40 Mert ha nem akar szerelt lőszeres puskát, akkor nettó pénzkidobás. Előszörre ui. csak megszerzési engedélyt kap, ami ugye fél év múlva lejár.
de hát ez az, hogy miért nem akar??? hiszen gyakorlatilag ugyanazt kell ráköltenie/intéznie.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.04. 18:47 de hát ez az, hogy miért nem akar??? hiszen gyakorlatilag ugyanazt kell ráköltenie/intéznie.
Mer nem fegyverhomoerotikus, mint mi. Csak a füstszag vonzza. Akkor minek vegyen egy hosszi vasat egy nagy szekrénybe, mikor 2 postaláda bőven ölég?
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Sparrow
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2024.12.04. 18:40 Mert ha nem akar szerelt lőszeres puskát, akkor nettó pénzkidobás. Előszörre ui. csak megszerzési engedélyt kap, ami ugye fél év múlva lejár.
Egy bontószökevény sörétest adtam el egyszer 20eFt-ért… az simán eláll évekig a szekrényben… Szóval vesz egy ilyet, hogy ne járjon le, és onnantól enni nem kér. Ha mégis megtetszene neki (mert meg fog), akkor máris tud venni normálisat… Egyébként az elöltöltőzéshez kb szinte kötelező egy 50cm csőhosszú külsőkakasos dupla 12-es (szerelt) sörétes… A western holsterben két oldalt egy-egy fekaporos Colt, kézben a rövid sörétes, szemben 12 fémcél, Stetson a szembe húzva (már amennyire a védőszemüveg engedi)…. Sípszóra a két középső célt leküzdjük a sörétessel, ürírtjük, asztalra tesszük, majd balról jobbra haladva 2x5 revolver lövéssel leküzdjük a maradék 10 célt. Ha hibáztunk, és marad állva cél, visszavesszük a sörétest az asztalról, töltünk a sörétes övről, és a maradék célokat duplázásokkal leszedjük :-D …. (ehhh.. nagyon hiányzik a CAS)
Sparrow
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2024.12.04. 19:00 Mer nem fegyverhomoerotikus, mint mi. Csak a füstszag vonzza. Akkor minek vegyen egy hosszi vasat egy nagy szekrénybe, mikor 2 postaláda bőven ölég?
És a revolverek mellé nemcsak a külsőkakasos 12-es, hanem az alsókulcsos 38-as is jól mutat… vadászra beírtható, lőtéren meg lehet vele locsolni… én egyébként literes flakonokat támadtam a 30-30-assal is legtöbbször :-D csak az mondjuk elég drága lett mindig a végén…
Popeyeatengeresz
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Popeyeatengeresz »

jó ha van írta: 2024.12.04. 19:00 Mer nem fegyverhomoerotikus, mint mi. Csak a füstszag vonzza. Akkor minek vegyen egy hosszi vasat egy nagy szekrénybe, mikor 2 postaláda bőven ölég?
Igen, kifejezetten az elöltöltős érdekelne a hangulata miatt. A vadászvizsgát azért csináltam meg annak idején, mert a végzettségem folytán előfordulhat, hogy olyan munkahelyre kerülök, ahol kötelező pl. vadkárelhárító vadászaton részt venni.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Cajga »

Poresz írta: 2024.12.04. 09:36
Magyarországon olyan muzeális fegyvert tartasz, és használhatsz lőtéren, amilyet csak akarsz, bármiféle engedély nélkül.
Ez így nem fedi a valóságot.

1. Műzeális fegyverrel lövést leadni csak olyan lőtéren lehet, ahol a 0.22LR kalibernél is nagyobb fegyverekkel lehet lőni, és ha az adott lőtér üzemeltetője meg is megengedi ( nem mindenhol engedik )

2.Saját múzeális fegyverrel csak akkor adhatsz le lövést, ha:
- rendelkezel egyesületi tagsággal
- van hatósági elöltöltős vizsgád
- rendelkezel "Fegyverhasználati Engedély" kártyával ( amivel jogosult vagy fekete lőpor és csapi vásárlásra és szállításra), de használhatod az egyesület porát és csapiját is.
- a fegyverednek "érvényes" MKH kártyával kell rendelkeznie

3. Ha ezekkel nem rendelkezel, akkor:
- az egyesület fegyverével
- az egyesület porával és csapijával
- a mögötted álló, és csak rád figyelő lővészet vezető jelenlétében adhatsz le lövést.
Sparrow
Veterán
Veterán

Cajga írta: 2024.12.04. 19:42 Ez így nem fedi a valóságot.

1. Műzeális fegyverrel lövést leadni csak olyan lőtéren lehet, ahol a 0.22LR kalibernél is nagyobb fegyverekkel lehet lőni, és ha az adott lőtér üzemeltetője meg is megengedi ( nem mindenhol engedik )

2.Saját múzeális fegyverrel csak akkor adhatsz le lövést, ha:
- rendelkezel egyesületi tagsággal
- van hatósági elöltöltős vizsgád
- rendelkezel "Fegyverhasználati Engedély" kártyával ( amivel jogosult vagy fekete lőpor és csapi vásárlásra és szállításra), de használhatod az egyesület porát és csapiját is.
- a fegyverednek "érvényes" MKH kártyával kell rendelkeznie

- az egyesület fegyverével
- a mögötted álló, és csak rád figyelő lővészet vezető jelenlétében adhatsz le lövést.
Ez nem igaz. Helyesen:

- saját fegyverrel (PKLVE azért kell)
nyugodtan lőhetsz

Pont. A lövészetvezető amúgy is mindig kell (ne menjünk bele most ebbe, hogy vezethetek-e magamnak vagy sem), a vizsga pedig nem kötelező. Max rádszólnak és kivezetnek, ha látják, hogy nem érted mit csinálsz.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Popeyeatengeresz írta: 2024.12.04. 19:11 Igen, kifejezetten az elöltöltős érdekelne a hangulata miatt.
Nem tudom helyileg hol vagy, de Zalaegerszegen a lőtéren ( Zalaegerszeg Ebergényi u.45. ) szombatonként,( ha nincs éppen verseny ) van az elöltöltős edzés 9-12-ig. Szívesen várunk és megmutatunk mindent ami érdekel.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2024.12.04. 19:07 És a revolverek mellé nemcsak a külsőkakasos 12-es, hanem az alsókulcsos 38-as is jól mutat… vadászra beírtható, lőtéren meg lehet vele locsolni… én egyébként literes flakonokat támadtam a 30-30-assal is legtöbbször :-D csak az mondjuk elég drága lett mindig a végén…
Mi volt azokban a flakonokban...?!?! :o

:lol: :lol: :lol:
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2024.12.04. 19:49 Ez nem igaz. Helyesen:

- saját fegyverrel (PKLVE azért kell)
nyugodtan lőhetsz

Pont. A lövészetvezető amúgy is mindig kell (ne menjünk bele most ebbe, hogy vezethetek-e magamnak vagy sem), a vizsga pedig nem kötelező. Max rádszólnak és kivezetnek, ha látják, hogy nem érted mit csinálsz.
A lövészet vezető mindenképpen kell, aki ha más nem lő, lehet ua. a személy is. Ha nincs elöltöltős vizsgád, akkor egy egyesületi embernek, aki rendelkezik vizsgával, ott kell lenni, és figyelni a lövész tevékenységét, pont azért mert nincs tapasztalata, tudása a dologhoz ( nem tette le vizsgát, halvány fogalma sincs a témáról). Ezér nálunk, aki szeretne ezzel a lövészeti ággal foglalkozni, mindig igyekszünk, hogy meg legyen a vizsgája. Akkor már lőhet ellenőrző ember nélkül is, nem köt le még egy embert a lövészetvezetőn túl.

Ha lesz egy kis időm, bekopizom az aktuális jogszabályt ( amit itt a fórumon is többször megtettem ). Nem használhatod a saját feketelőporos fegyvered a fent említett feltételek nélkül!
Amig nem volt lehetőség a saját vadász és sport fekaporos fegyverekre, a lőtéri fegyvereknek is saját plasztik kártya engedélye volt, és van a mai napig is. ;)

Nincs pont. :D
Sparrow
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.12.04. 19:58 Mi volt azokban a flakonokban...?!?! :o

:lol: :lol: :lol:
Lyuk :-D (egy 30-30-as ára azért többszöröse egy 9x19-nek… főleg ha csak 400Ft-os SPCE vadászlőszer van az embernél…)
Sparrow
Veterán
Veterán

Cajga írta: 2024.12.04. 20:13 A lövészet vezető mindenképpen kell, aki ha más nem lő, lehet ua. a személy is. Ha nincs elöltöltős vizsgád, akkor egy egyesületi embernek, aki rendelkezik vizsgával, ott kell lenni, és figyelni a lövész tevékenységét, pont azért mert nincs tapasztalata, tudása a dologhoz ( nem tette le vizsgát, halvány fogalma sincs a témáról). Ezér nálunk, aki szeretne ezzel a lövészeti ággal foglalkozni, mindig igyekszünk, hogy meg legyen a vizsgája. Akkor már lőhet ellenőrző ember nélkül is, nem köt le még egy embert a lövészetvezetőn túl.

Ha lesz egy kis időm, bekopizom az aktuális jogszabályt ( amit itt a fórumon is többször megtettem ). Nem használhatod a saját feketelőporos fegyvered a fent említett feltételek nélkül!
Amig nem volt lehetőség a saját vadász és sport fekaporos fegyverekre, a lőtéri fegyvereknek is saját plasztik kártya engedélye volt, és van a mai napig is. ;)

Nincs pont. :D
Én nem tudok olyan jogszabályról, ami ezt mondaná, de ha bemásolod szerinted melyik rész mondja, hogy saját fegyvert nem használhatok, csak ha van elöltöltős vizsgám (nem hosszúnevű engedélyem, hanem szimplán csak kék oklevelem még Káldi Gabi bácsitól), akkor azt megköszönném… (Szerintem nincs ilyen, de nyitott vagyok a tanulásra).

Mod: legyen akkor vessző, hiszen még folytatjuk a beszélgetést :-D
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2024.12.04. 20:20 Én nem tudok olyan jogszabályról, ami ezt mondaná, de ha bemásolod szerinted melyik rész mondja, hogy saját fegyvert nem használhatok, csak ha van elöltöltős vizsgám (nem hosszúnevű engedélyem, hanem szimplán csak kék oklevelem még Káldi Gabi bácsitól), akkor azt megköszönném… (Szerintem nincs ilyen, de nyitott vagyok a tanulásra).

Mod: legyen akkor vessző, hiszen még folytatjuk a beszélgetést :-D
Most végeztem a kigyűjtéssel. Elmentettem, ha kellene még (biztos) a jövőben! :D

ELÖLTÖLTŐS/MUZEÁLIS FEGYVEREK SZABÁLYAI

2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

3. § * (1) A rendőrség által kiadott engedély szükséges:
e) * a muzeális fegyver gyártásához, javításához, forgalmazásához, sportlövészeti célú használatához, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatához,

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről

A hatósági engedélyezés szabálya

Fegyver, lőszer, lőszerelem megszerzése és tartása

30. § (1) * Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata
a) sportegyesület, vagy
b) az (1a) bekezdés a)–d) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő természetes személy számára engedélyezhető.
(1a) * Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata természetes személy számára abban az esetben engedélyezhető, ha a kérelmező a) sportegyesület tagja,
b) – az (1b) bekezdésben meghatározott kivétellel – a jogszabályban meghatározottak szerint a muzeális fegyver sportlövészeti célú biztonságos használatához előírt egészségi alkalmasságát igazolja,
c) a jogszabályban meghatározottak szerint a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatához szükséges elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságot igazoló vizsgát tesz, és a vizsgabizottság megítélése szerint a muzeális fegyver sportlövészeti célú biztonságos használatára képes, valamint
d) teljesíti a 26. § (1) bekezdés b) pont bc) alpontjában meghatározott feltételeket.
( 26. § (1) * E rendelet eltérő rendelkezésének hiányában
bc) rendelkezik a lőszerelem tárolásának az e rendeletben meghatározott feltételeivel.)

(1b) * Az (1a) bekezdés b) pontja szerinti feltételt igazoltnak kell tekinteni abban az esetben, ha a kérelmező rendelkezik a sportlőfegyver tartására jogosító engedéllyel.
(1c) * Az (1a) bekezdés szerinti engedéllyel rendelkező személy az engedély birtokában jogosult a) a fekete lőpor, illetve a gyárilag a fekete lőpor kiváltására készült lőpor, továbbá a csappantyú megvásárlására, valamint
b) legfeljebb 5 kg össztömegű fekete lőpor, illetve gyárilag a fekete lőpor kiváltására készült lőpor, továbbá legfeljebb 2000 db csappantyú birtoklására és szállítására.
(1d) * Az (1a) bekezdés szerinti engedéllyel rendelkező személy a fegyver 38. § (4) bekezdése szerinti használata során köteles az engedélyt magánál tartani.
(A fegyverek tartására vonatkozó szabályok
38.§ (4) * A fegyver az engedélyezett célra, valamint – a működőképes lőfegyvernek nem minősülő lőfegyver kivételével – lőtéren lőgyakorlatra használható.)

(2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.
(3) * Az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben muzeális fegyvert sportlövészetre csak sportegyesület tagja használhat.
(4) Muzeális fegyver önvédelmi célra nem viselhető.

Akkor pont? :D

Amit meg meg akartam kérdezni, azt most a következőben teszem. ;) :D :roll:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Cajga 2024.12.04. 21:52-kor.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Nos, akkor a kérésem. :lol:

Tanácsot kérnék.
Egy CZ P-10F fegyverhez szeretnék Red Dot-ot. A pisztoly nem OR-es!
Amit eddig kinéztem:
1.Holosun HE 507C GR X2 ( Ezt drágának tartom).
2.Vortex Venom 6 MOA
( Ára ingerküszöb közelében, irányzék helyére szerelhető talp kapható hozzá, GSL 10 dolcsiért elhozza Hunba. )

Ha van más javaslat, tapasztalat stb., akkor várom őket.
TNX!
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Cajga írta: 2024.12.04. 21:51 Nos, akkor a kérésem. :lol:

Tanácsot kérnék.
Amit eddig kinéztem:
2.Vortex Venom 6 MOA
( Ára ingerküszöb közelében, irányzék helyére szerelhető talp kapható hozzá, GSL 10 dolcsiért elhozza Hunba. )

TNX!
Melyik hogyé' amúgy (hol?)?
Sparrow
Veterán
Veterán

Cajga írta: 2024.12.04. 21:48
30. § (1) * Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata
Na itt van ami miatt két különböző dologról beszélünk. Ugyanis az, hogy kimegyek a lőtérre elöltöltőzni, az nem sportlövészeti cél. (Nem MSSz OB, nem MEFLSZ senem NSSA vagy MLAIC verseny)

Ha csak kimegyek Dorogra egy újonnan vásárolt Kapszlis revolverrel, akkor kapok port, csapit, megmutatják mit kell csináljak, és minden további nélkül lőhetek (lővészetvezető jelenléte mellett). Nem kérik a vizsgát (csak max örülnek neki), de vihetem a saját vasat. (Nem tartok otthon port, nincs versenyengedélyem, nem vagyok vadász, csak van egy vasam, meg egy sportegyesületi tagságom)

Lásd: https://kapszli.hu/eloltoltos-loveszet-es-jog/
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Petya357 írta: 2024.12.03. 22:37 A K tokmérethez való gyorstöltő az, ami jó a Rhinohoz.
Meg az MR73-hoz 8-)
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2024.12.04. 22:13 Na itt van ami miatt két különböző dologról beszélünk. Ugyanis az, hogy kimegyek a lőtérre elöltöltőzni, az nem sportlövészeti cél. (Nem MSSz OB, nem MEFLSZ senem NSSA vagy MLAIC verseny)

Ha csak kimegyek Dorogra egy újonnan vásárolt Kapszlis revolverrel, akkor kapok port, csapit, megmutatják mit kell csináljak, és minden további nélkül lőhetek (lővészetvezető jelenléte mellett). Nem kérik a vizsgát (csak max örülnek neki), de vihetem a saját vasat. (Nem tartok otthon port, nincs versenyengedélyem, nem vagyok vadász, csak van egy vasam, meg egy sportegyesületi tagságom)

Lásd: https://kapszli.hu/eloltoltos-loveszet-es-jog/
Senki nem írta, hogy verseny engedély, sport orvosi stb. Az elöltöltős eü. engedélyt a háziorvos adja meg.
Beidéztem a hatályos jogszabályokat, mindenki saját belátása szerin értelmezze, alkalmazza. Már elnézést, nem bántó szándékkal, de a törvény, kormányrendelet nem egyenlő a Kapszli.hu-val. :roll:
Részemről ennyit tudtam a témához hozzáadni. Békés Ünnepeket mindenkinek! :D
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.12.04. 22:12 Melyik hogyé' amúgy (hol?)?
Holosun : Külföld 170e, hazai 200e
Vortex: Hazai 125e-140e, külföld kb. ugyan ezek az árak.
A tapasztalat, a minőség kezelhetőség, esetleg más típus, amit a lövésztársak használnak. Ilyenekre gondolta.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Cajga írta: 2024.12.04. 22:45 Senki nem írta, hogy verseny engedély, sport orvosi stb. Az elöltöltős eü. engedélyt a háziorvos adja meg.
Beidéztem a hatályos jogszabályokat, mindenki saját belátása szerin értelmezze, alkalmazza. Már elnézést, nem bántó szándékkal, de a törvény, kormányrendelet nem egyenlő a Kapszli.hu-val. :roll:
Részemről ennyit tudtam a témához hozzáadni. Békés Ünnepeket mindenkinek! :D
Szerintem pedig ismét az igrend által is gyakorolt kiterjesztő jogértelmezés bűnébe estél.
Odaképzelsz valamit, ami nincs ott.

Magad idézted be, mihez kell engedély a jogszabály alapján:

"2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

e) * a muzeális fegyver gyártásához, javításához, forgalmazásához, sportlövészeti célú használatához, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatához,"

Tehát használat esetén NEVESÍTVE CSAK a sportlövészet ÉS a vadászat az engedélyhez kötött tevékenységi formák. Slussz. Más nem.

(pLUSZ: kORMREND " 30. § (4) Muzeális fegyver önvédelmi célra nem viselhető."

Minden más nem tilalmazott/szabályozott.
Sparrow
Veterán
Veterán

Na most van a pont :-D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Charter Arms Double Dog revolverek cseredobbal:

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/charte ... eredobbal/

Kép
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Cajga írta: 2024.12.04. 22:54 Holosun : Külföld 170e, hazai 200e
Vortex: Hazai 125e-140e, külföld kb. ugyan ezek az árak.
A tapasztalat, a minőség kezelhetőség, esetleg más típus, amit a lövésztársak használnak. Ilyenekre gondolta.
Ismerős is keres, azért kérdeztem.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Cajga írta: 2024.12.04. 21:51 Nos, akkor a kérésem. :lol:

Tanácsot kérnék.
Amit eddig kinéztem:
2.Vortex Venom 6 MOA

TNX!
PCC-n meg sörétesen használok Holosun 407 meg 507-est, tökéletesen teszik a dolgokat.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

G.D írta: 2024.12.04. 22:42Meg az MR73-hoz 8-)
+1
Meg sok Taurushoz, meg az Arminiusokhoz, meg a Ruger Single Sixhez, meg a Rossik egy nagy részéhez, meg a Dan Wessonhoz, meg.. 8-) talán K mondható a leges legáltalánosabb revkó tokméretnek, legalábbis nálunk idehaza . A második leggyakoribb szerintem az L
J alig van (kevés az önvédelmi snubbie), és az N is ritka (kevés a Piszkos Harryn felnőtt boomer). A Python asszem majdnem L tokmeret, de mégsem az, hanem picit más. Az élet bonyolult.

Safarilandből tudtommal csak két méretet gyártanak, és nekünk ugye a K kell. A HKS gyorstöltőből kismillió vsn, mindent(6 lövetű .32 H&R magnum J frame ? 7 lövetű .357 Nag L tokmerethez? Van minden. Minden is! ) és a 10A való K tokmérethez. Ez egy fix pont.
IMG_1750.jpeg
Innét , a HKS chartról szoktam tájékozódni, de sajnos ez sem teljes - pl sem a Rhino, sem a Manurhin nincs rajta, úgyhogy kell hozzá kicsit kutakodni a kevésbé gyakori fegyvereknél, és még akkor is marad pici lutri faktora a gyorstöltő keresésnek.

A markolat is tartogathat pár meglepetést - találkoztam olyan esettel amikor a hozza való gyorstöltő sem fért el a markolat héj miatt. Az ember gyorsan megtanulja, hogy a fegyverek világában kevés abszolút igazság van :lol:
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.05. 07:32 Charter Arms Double Dog revolverek cseredobbal:

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/charte ... eredobbal/

Kép
Szimpatikus cucc, kéne.

A rugós 9x19-nél , moonclip nélkül vajon hogy oldják meg a gyűrűs újratöltést? Sehogy? :roll: Vagy létezik hozza gyortöltő?

Nekem tök szimpatikus a moonclip - olcsó, jó, gyors. Szerintem egy revolver még jobb is moonclippel, mint peremes lőszerrel. Miért szeretnék olyan sokan - több gyártó is - kiváltani drágább, ezoterikusabb megoldásokkal 🤔
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Nem ezen nőttem fel, de imádom (38 vagyok) :)
Petya357 írta: 2024.12.05. 09:55 ... és az N is ritka (kevés a Piszkos Harryn felnőtt boomer)...
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.12.05. 10:06 Szimpatikus cucc, kéne.

A rugós 9x19-nél , moonclip nélkül vajon hogy oldják meg a gyűrűs újratöltést? Sehogy? :roll: Vagy létezik hozza gyortöltő?

Nekem tök szimpatikus a moonclip - olcsó, jó, gyors. Szerintem egy revolver még jobb is moonclippel, mint peremes lőszerrel. Miért szeretnék olyan sokan - több gyártó is - kiváltani drágább, ezoterikusabb megoldásokkal 🤔
Így oldják meg a Charter Armsnál, az ejektorcsillagban az a rugóztatott kis elem csatlakozik be a horonyba:

Kép

IMHO is jobb a moon-clip.

Azzal azonban volt egy olyan fennforgás, hogy az olyannal működőt rendszeresítő amerikai sündőrségeknél a clipet használták csavarhúzónak, meg bármit feszegetni. Ezzel eldeformálták, és a revolverek megszorultak, ekkor erőltették őket, amitől meg a dobtovábbítás nyekkent meg.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Petya357 írta: 2024.12.05. 10:06 Nekem tök szimpatikus a moonclip - olcsó, jó, gyors. Szerintem egy revolver még jobb is moonclippel, mint peremes lőszerrel. Miért szeretnék olyan sokan - több gyártó is - kiváltani drágább, ezoterikusabb megoldásokkal 🤔
A moonclip eltűnhet, elveszhet, deformálódhat, stb.
A rugóztatott nyelvvel nincs ilyen probléma, az mindig benne van.
Kinek ez, kinek az.

Szerk: Gvass gyorsabb volt.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.05. 06:56 Szerintem pedig ismét az igrend által is gyakorolt kiterjesztő jogértelmezés bűnébe estél.
Odaképzelsz valamit, ami nincs ott.

Magad idézted be, mihez kell engedély a jogszabály alapján:

"2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

e) * a muzeális fegyver gyártásához, javításához, forgalmazásához, sportlövészeti célú használatához, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatához,"

Tehát használat esetén NEVESÍTVE CSAK a sportlövészet ÉS a vadászat az engedélyhez kötött tevékenységi formák. Slussz. Más nem.

(pLUSZ: kORMREND " 30. § (4) Muzeális fegyver önvédelmi célra nem viselhető."

Minden más nem tilalmazott/szabályozott.
Mivel a jogsztabályok lövés leadására más lehetőséget nem nevesitenek, mint a vadászat, vagy sportlövészet, egyéb esetben nem adhatsz le lövést az elöltöltős/muzeális fegyverrel. Milyen egyéb lehetőségről tudsz (törvényest), ahol leadhatsz lövést muzeális fegyverrel? :(
Elvileg a gumilövedékes fegyverek is muzeálisak, azokkal is csak lőtéren adhatnál le lövést, ha nagyon belemászunk a jogszabályokba.
Szerintem.
De mivel lopni se szabad, mégis lponak elvet követve, mindenki azt csinál amit akar, ameddig az én jogaimat nem csorbítja. ;)
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2024.12.05. 07:05 Na most van a pont :-D
Az mindig a mondat végén van! ;) :D
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.12.05. 07:57 PCC-n meg sörétesen használok Holosun 407 meg 507-est, tökéletesen teszik a dolgokat.
Egyik ismerősöm azt javasolta, hogy olyat keressek, ami tudja a kör-keresztet is, mivel pontosabban lehet befogni a célt, és ott tartani. Ezt viszont csak a Holosun HE507C X2 tudja. :( Ennek az ára viszont mindenhol kb. 187e Ft! :shock:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Cajga írta: 2024.12.05. 12:32 Mivel a jogsztabályok lövés leadására más lehetőséget nem nevesitenek, mint a vadászat, vagy sportlövészet, egyéb esetben nem adhatsz le lövést az elöltöltős/muzeális fegyverrel. Milyen egyéb lehetőségről tudsz (törvényest), ahol leadhatsz lövést muzeális fegyverrel? :(
Elvileg a gumilövedékes fegyverek is muzeálisak, azokkal is csak lőtéren adhatnál le lövést, ha nagyon belemászunk a jogszabályokba.
Szerintem.
De mivel lopni se szabad, mégis lponak elvet követve, mindenki azt csinál amit akar, ameddig az én jogaimat nem csorbítja. ;)
Bocs, de ez baromság. Ez már nem kiterjesztő értelmezés, hanem nettó elmebaj.

Minden leadott lövés az sportlövészet vagy vadászat...????

(És a fegyver belövése az vadászat vagy sportlövészet? Az oktatás mondjuk vizsgára vagy a vizsgán leadott lövés az illegális? Vagy a javítás után, ha a fegyverjavító kipróbálja a helyes működést???)

Amit nem nevesítenek, hogy lehet, azt tilos? Ez minden létező jogi alapelvvel ellentétes!

Ennyire ne legyünk már takonygerincű rettegő barnakönyvesek és rendőrgondolkodásúak, plíz.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.05. 12:17 Így oldják meg a Charter Armsnál, az ejektorcsillagban az a rugóztatott kis elem csatlakozik be a horonyba:

Kép

IMHO is jobb a moon-clip.

Azzal azonban volt egy olyan fennforgás, hogy az olyannal működőt rendszeresítő amerikai sündőrségeknél a clipet használták csavarhúzónak, meg bármit feszegetni. Ezzel eldeformálták, és a revolverek megszorultak, ekkor erőltették őket, amitől meg a dobtovábbítás nyekkent meg.
Gvass, Kojak : köszönöm, így világos.

Egy S&W 625-öt nyúzok, az ugyebár .45 ACP moonclipes.

Moonklippel villámgyors az újratőltés, még jobb, mint a legjobb gyorstöltőkkel - szerintem ezt mindenki tudja.

Azt már kevesebben, hogy biztosabb is, nem csüszhatnak szét a lőszerek. Sokkal nehezebb “melletölteni”. És vagy mind bent van, vagy nen, nincs olyan hogy 5 lőszer OK de a 6. nem. Jerry Miculek nem is beleteszi, hanem bele dobja, bele ejti a revkóba a moonclipet. Ezt lehetetlen megcsinálni gyorstöltővel, és konkrétan egy vicc egyáltalán hozzá hasonlítani az egyesével töltést. ;)

Az még kevesebben tudják, hogy az ürítés is nem csak gyorsabb, de sokkal sokkal biztosabb is. Peremes lőszernél okozhat fennakadást, ha az egyik nem jön ki, vagy rosszabb esetben a csillag alá csúszhat, és hosszú másodpercekig tarthat onnét kipiszkálni. “Ha meg nem volt ilyened, az azt jelzi, hogy nem lőttél eleget forgóval” jeligére :lol: na s moonklipnél nincs ilyen - atom biztosan kiesik, egyben, ha az egyik kicsit szorulna , akkor is a többi viszi magával. A rugóztatott csillagot ki kellene próbálni, de feelingre nagyobb az esély a “véletlenül bent marad valami a dobban “-ra, szerintem.

Moonklip nélkül is tökéletesen működik a .45 ACP S&W. Lépcsős a dobfuratok kiakakítasa, hüvely első élére pozicionál a headspace. Csak az ürítésnél kell a moonklip. De a köröm is működik :lol:

Úgyhogy a moonclip nélküli moonclipes revolvert gyorsan és kényelmesen meg lehet tölteni, és kilőni, akkor is , ha nincs moonclip. Csak az ürítés lassabb, a töltés tök ugyanaz mint a rugóztatott elemekkel - egyesével. Viszont a rugóztatott revolvert egyáktalán nem lehet gyorsabban tölteni, csak egyesével - a moonclipest pedig igen . IMHO többet vesztünk a révén , mint nyerünk a vámon. Bele van kódolva, hogy a töltés-ürítési ciklus egyik lépését muszáj egyesével csinálni. A moonclip jobb, ha van, és kb ugyanaz , ha elvesztett / nincs.

Az tök igaz, hogy a moonclip sérülhet. Versenyen láttam már olyat, hogy a bíró rálépett az üres hüvelyekkel ékesített moonclipre, és az elgörbült. Ez még néha éppen, hogy belemegy a revkóba friss lőszerrel, de lövéskor már akadhat, nem forog körbe - sunyi egy hibamód. 45 ACPvel vastagabbak a moonclipek, nem szokott gond lenni, de pont 9x19nél gyakori.

Úgyhogy a moonclip sem csodaszer, nem légből kapott a kritika - megvannak a hibái, de IMHO a legtöbb esetben még mindig jobb megoldásnak tűnik. Mint minden másra , oda kell figyelni. Pont úgy mint az öntöltő tarra - a legsérülékenyebb alkatrész .
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Cajga írta: 2024.12.05. 13:01 Egyik ismerősöm azt javasolta, hogy olyat keressek, ami tudja a kör-keresztet is, mivel pontosabban lehet befogni a célt, és ott tartani. Ezt viszont csak a Holosun HE507C X2 tudja. :( Ennek az ára viszont mindenhol kb. 187e Ft! :shock:
Próbáltam, meg airsofton mindenféle célkereszteket, mindig mindenen a sima egyszerű pontnál maradtam. Nekem egy tökfelesleges extra, de egyéni lehet kinek mi jön be.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.12.05. 13:47 Próbáltam, meg airsofton mindenféle célkereszteket, mindig mindenen a sima egyszerű pontnál maradtam. Nekem egy tökfelesleges extra, de egyéni lehet kinek mi jön be.
Pisztolyon - amire a fórumtárs keres - szerintem is a pötty a legjobb. Inkább nagyobb, mint kisebb . Tök feleslegesnek látom a karikát rövid fegyveren.

Puskán máshogy látom . Az AK klón Saigámon olyan kör van, amiben egy kereszt, és a kereszt közepén egy icipici pötty. Közelre a keresztes körrel gyorsabb célozni, jobban látszik , nagyon távoli (50+m) vagy nagyon kicsi céloknal nagyobb hasznát veszem a pici pöttynek, mint egy nagy pöttynek. Ez is ízlés kérdése , de szerintem van létjogosultsága.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.12.05. 07:51 Ismerős is keres, azért kérdeztem.
Nekem a Vortex Crossfire a 30-30-on remekül bírta.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

Cajga írta: 2024.12.05. 13:01 Egyik ismerősöm azt javasolta, hogy olyat keressek, ami tudja a kör-keresztet is, mivel pontosabban lehet befogni a célt, és ott tartani. Ezt viszont csak a Holosun HE507C X2 tudja. :( Ennek az ára viszont mindenhol kb. 187e Ft! :shock:
Szia!

Cujoe fórumtárs javaslatára ezt vettem nemrég én is:
https://tavcso.hu/termekcsoport/delta_minidotHD25
Egyelőre csak nagyjából belőttem, sokat nem tudtam tesztelni de működik :)
A beállítása kicsit macerásabb, mert nem klikk-es, hanem minden állítás előtt lazítani kell a tetjén a rögzítő csavarokat, cserébe "olcsó"...
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.05. 13:16 Bocs, de ez baromság. Ez már nem kiterjesztő értelmezés, hanem nettó elmebaj.

Minden leadott lövés az sportlövészet vagy vadászat...????

(És a fegyver belövése az vadászat vagy sportlövészet? Az oktatás mondjuk vizsgára vagy a vizsgán leadott lövés az illegális? Vagy a javítás után, ha a fegyverjavító kipróbálja a helyes működést???)

Amit nem nevesítenek, hogy lehet, azt tilos? Ez minden létező jogi alapelvvel ellentétes!

Ennyire ne legyünk már takonygerincű rettegő barnakönyvesek és rendőrgondolkodásúak, plíz.
Ha egy muzeális fegyvert megtöltesz és lövést adsz le vele, bárhol, bármilyen okból/céllal, akkor az idézett jogstabályok érvényesek rá.
Mindenféle engedély nélkül megveheted, simogathatod, feteheted a falra dísznek, filmnézés közben csattogtathatod, akár a falhoz is vághatod de, ha lövést akarsz vele leadni, csak a vázolt 3db törvényes opciód marad.
A vadászat értelmezése egyértemű. Sportlövészet, céllövészet. Ebbe sok minden felhasználási mód belefér. Konzervdoboz lövészet, fémcél, csak úgy a domboldalba stb. A flóbert engedélyre meg céllövészet van írva, vagy mi a franc.
Az engedély elnevezése sajnos nem a leg szerencséssebb, de ez van.
Az oktatáson, vizsgán, leadott lövések az egyesület/szervezet fegyvereivel-felügyelete mellett történik, amire az egyesületnek/szervezetnek engedélye is van, lennie kell. Sőt, még a muzeális fegyvereiknek is külön tartási engedélye van. (Az egyesületünknek is kb. 6db).
A fegyverjavítóra is vonatkoznak a szabályok, bármilyen vonatkozásban is ad le lövést. Ő se lővöldözhet csak úgy bárhol.

Amit nem nevesítenek, hogy lehet, azt tilos? Erről itéletnapig lehetne eszmecserét folytatni. :D

Bocs, de én így látom ezt a dolgot, de Ismétlem, mindenki cselekedjen saját belátása szerint. Részemről ennyi volt a vélemény nyilvánítás, de természetesen továbbra is szivesen olvasom a hozzászólásokat. :roll:

Békés Ünnepeket! ;)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Cajga 2024.12.06. 18:49-kor.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Köszi mindenkinek a javaslatait pisztoly RedDot ügyben. Még tájékozódom, de az irány már megvan. :)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Cajga írta: 2024.12.06. 18:44 Ha egy muzeális fegyvert megtöltesz és lövést adsz le vele, bárhol, bármilyen okból/céllal, akkor az idézett jogstabályok érvényesek rá.
Mindenféle engedély nélkül megveheted, simogathatod, feteheted a falra dísznek, filmnézés közben csattogtathatod, akár a falhoz is vághatod de, ha lövést akarsz vele leadni, csak a vázolt 3db törvényes opciód marad.
A vadászat értelmezése egyértemű. Sportlövészet, céllövészet. Ebbe sok minden felhasználási mód belefér. Konzervdoboz lövészet, fémcél, csak úgy a domboldalba stb. A flóbert engedélyre meg céllövészet van írva, vagy mi a franc.
Az engedély elnevezése sajnos nem a leg szerencséssebb, de ez van. ( Az egyesületünknek is kb. 6db).
Az oktatáson, vizsgán, leadott lövések az egyesület/szervezet fegyvereivel-felügyelete mellett történik, amire az egyesületnek/szervezetnek engedélye is van, lennie kell. Sőt, még a muzeális fegyvereiknek is külön tartási engedélye van. (Az egyesületünknek is kb. 6db).
A fegyverjavítóra is vonatkoznak a szabályok, bármilyen vonatkozásban is ad le lövést. Ő se lővöldözhet csak úgy bárhol.

Amit nem nevesítenek, hogy lehet, azt tilos? Erről itéletnapig lehetne eszmecserét folytatni. :D

Bocs, de én így látom ezt a dolgot, de Ismétlem, mindenki cselekedjen saját belátása szerint. Részemről ennyi volt a vélemény nyilvánítás, de természetesen továbbra is szivesen olvasom a hozzászólásokat. :roll:

Békés Ünnepeket! ;)

Izé, az ugye akkor megvan, hogy most magyaráztad el, hogy az előző hsz-ed konkrétan és nyilvánvalóan baromság volt?

Mert EZT írtad: "Mivel a jogsztabályok lövés leadására más lehetőséget nem nevesitenek, mint a vadászat, vagy sportlövészet, egyéb esetben nem adhatsz le lövést az elöltöltős/muzeális fegyverrel."

Most kifejted, hogy még van azért pár legális lövés leadási mód. SZERINTED IS.

QED

Úgyhogy, ha lehet én maradok dr. Németh Balázs jogértelmezésénél, ami egybevág az enyémmel ÉS A JOGSZABÁLY RENDELKEZÉSEIVEL is.

Kellemes Ünnepeket Neked is!
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Ezért írtam az elöbb, hogy az engedély elnevezése nem megfelelő. Miért nem "Muzeális fegyver használati engedély"???!!! :shock:

Abba beleférnek a vitatott esetek is.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Cajga írta: 2024.12.06. 18:56 Ezért írtam az elöbb, hogy az engedély elnevezése nem megfelelő. Miért nem "Muzeális fegyver használati engedély"???!!! :shock:

Abba beleférnek a vitatott esetek is.
óóóó, ezzel ismét cáfolod az eredeti állításod és teljesen inkoherens lett a mondanivalód.

Sztem engedd ezt el!
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Petya357 írta: 2024.12.05. 14:06 Puskán máshogy látom . Az AK klón Saigámon olyan kör van, amiben egy kereszt, és a kereszt közepén egy icipici pötty. Közelre a keresztes körrel gyorsabb célozni, jobban látszik , nagyon távoli (50+m) vagy nagyon kicsi céloknal nagyobb hasznát veszem a pici pöttynek, mint egy nagy pöttynek. Ez is ízlés kérdése , de szerintem van létjogosultsága.
Puskára épp fórumtárstól vettem meg egy Delta Optical Multidot36-ot. Nagy bumszli, de parallaxis-mentes, meg hihető a megadott 6500J lövésállóság, pár maximális töltetnél se mászott el. Állítható a pötty mérete.
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: slavau »

Petya357 írta: 2024.12.05. 14:06 Pisztolyon - amire a fórumtárs keres - szerintem is a pötty a legjobb. Inkább nagyobb, mint kisebb . Tök feleslegesnek látom a karikát rövid fegyveren.
Részben egyetértek, részben nem.
Ha gyorsan kell lőni FBI célra, sziluettre vagy különböző pozíciókból (fedezékből, fekve, mozgásból stb.), akkor a karika igen gyorsabb.
Pontlövészethez viszont egyértelműen a pötty, inkább kisebb méretben.

Én például pontlövészethez 2 MOA pöttyöt használok, sziluettre meg 32 MOA kört.
Söréteshez csak kör, PCC-hez vagy puskához meg csak pötty.

Van pár Holosunom (507K, 507COMP, 508T stb.), pár Aimpointom (Micro T2 stb.), meg néhány noname, aminek már nem emlékszem a nevére.
Elvileg a zöld pont jobb asztigmatizmus esetén, de én nagy különbséget nem vettem észre (sajnos nekem is van asztigmatizmusom 😞). Mondjuk a zöld kép kicsit jobban tetszik, mint a piros.

Vásárlás szempontjából: vettem már kintről is, itthonról is. Van, hogy kint olcsóbb, van, hogy itthon. Az utolsó 508T-t például 130 ezerért vettem akciósan Mo-n.
A 187 ezer egy 507C-ért már szerintem a felső határ. Ennyiért inkább egy 507COMP, annak legalább sokkal nagyobb az ablaka.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.12.06. 19:04 óóóó, ezzel ismét cáfolod az eredeti állításod és teljesen inkoherens lett a mondanivalód.

Sztem engedd ezt el!
Én már nem is tudom követni, hogy miről van szó, csak sejtem.

Szúrópróbaszerűen megnéztem a 2024/24. tv. 2010-2021 között hatályos változatainak 3.§-át, és azokban is benne volt, hogy muzeális fegyver sportlövészeti célra csak rendőrség által kiadott engedéllyel használható. Ez nem az az engedély, amit a sportegyesület kér és kap meg? Mert, persze, 2004 előtt bejegyezték a muzeális fegyvereket a barnakönyvbe, de 2004 óta én "természetes személyt" nem láttam ilyen vagy más engedélyt lobogtatni.

* * *

Onnan indultunk el, hogy aki elöltöltő fegyverrel akar lőni, az menjen el egy olyan lőtérre, ahol van feketelőpor és csappantyú (esetleg még fegyver vagy lövedék ha nem tud/akar vinni), és érezze jól magát! Az adminisztráció a lőtér dolga, nem is kell tudnia róla. 2004 óta eltelt 20 év, és nincsenek tömeges bírságolások vagy letartóztatások, sem az élménylövészek, sem az elöltöltő fegyveres magyar bajnokok között. Q.E.D.

Ha most végre végeztünk ezzel, akkor lapátolhatjuk a hozzászólásokat a jogi topikba.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

slavau írta: 2024.12.06. 21:00 Részben egyetértek, részben nem.
Ha gyorsan kell lőni FBI célra, sziluettre vagy különböző pozíciókból (fedezékből, fekve, mozgásból stb.), akkor a karika igen gyorsabb.
Pontlövészethez viszont egyértelműen a pötty, inkább kisebb méretben.

Én például pontlövészethez 2 MOA pöttyöt használok, sziluettre meg 32 MOA kört.
Söréteshez csak kör, PCC-hez vagy puskához meg csak pötty.

Van pár Holosunom (507K, 507COMP, 508T stb.), pár Aimpointom (Micro T2 stb.), meg néhány noname, aminek már nem emlékszem a nevére.
Elvileg a zöld pont jobb asztigmatizmus esetén, de én nagy különbséget nem vettem észre (sajnos nekem is van asztigmatizmusom 😞). Mondjuk a zöld kép kicsit jobban tetszik, mint a piros.

Vásárlás szempontjából: vettem már kintről is, itthonról is. Van, hogy kint olcsóbb, van, hogy itthon. Az utolsó 508T-t például 130 ezerért vettem akciósan Mo-n.
A 187 ezer egy 507C-ért már szerintem a felső határ. Ennyiért inkább egy 507COMP, annak legalább sokkal nagyobb az ablaka.
Köszi, hogy megosztottad!

Sziluettre hogy használod a kört? Bele kell foglalni az állatkát? Csak azért kérdezem , mert a célok sem nagyobbak, mint 30 MOA. :roll:

Állítod az állatfajok/távolságok között, vagy célpont áthelyezéssel korrigálsz? Milyen fegyver /lőszer amihez a sziluetes dotot használod? Thx
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Egy kis látványpékség: Wilson Combat Division 77 Project 1 pisztoly

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/wilson ... -pisztoly/

Kép
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.07. 06:19 Egy kis látványpékség: Wilson Combat Division 77 Project 1 pisztoly

Kép
Lehet, hogy nagyon jó, de a kinézete meg nagyon bazári...
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

gvass1 írta: 2024.12.07. 06:19 Egy kis látványpékség: Wilson Combat Division 77 Project 1 pisztoly

Kép
Kezd kicsit már olyan érzésem lenni, hogy lett egy "John Wick tender", amire indulnak a gyártók :lol: :twisted:
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

teljesen szubjektiv, meg relativ, meg minden egyeb
20241207_103618.jpg
20241207_104103.jpg
20241207_103819.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

qqriq írta: 2024.12.07. 12:10 teljesen szubjektiv, meg relativ, meg minden egyeb
20241207_103618.jpg20241207_104103.jpg20241207_103819.jpg
171?
(9x19 ;)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.12.07. 00:24 Sziluettre hogy használod a kört? Bele kell foglalni az állatkát? Csak azért kérdezem , mert a célok sem nagyobbak, mint 30 MOA. :roll:
Állítod az állatfajok/távolságok között, vagy célpont áthelyezéssel korrigálsz? Milyen fegyver /lőszer amihez a sziluetes dotot használod? Thx
Bocsi, lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Nem állatkákra gondoltam sziluett alatt, ezért írtam az FBI lőlapot is. :)
Ott pedig tökéletes a nagy kör.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

kalasnyikov 8-)
WildBear23 írta: 2024.12.07. 13:24 171?
(9x19 ;)
ingyom bingyom tálib-e?
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

qqriq írta: 2024.12.07. 12:10 teljesen szubjektiv, meg relativ, meg minden egyeb
20241207_103618.jpg20241207_104103.jpg20241207_103819.jpg
Ja hát aki Alfa Romeóval hasít...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2024.12.06. 21:10 Én már nem is tudom követni, hogy miről van szó, csak sejtem.

Szúrópróbaszerűen megnéztem a 2024/24. tv. 2010-2021 között hatályos változatainak 3.§-át, és azokban is benne volt, hogy muzeális fegyver sportlövészeti célra csak rendőrség által kiadott engedéllyel használható. Ez nem az az engedély, amit a sportegyesület kér és kap meg? Mert, persze, 2004 előtt bejegyezték a muzeális fegyvereket a barnakönyvbe, de 2004 óta én "természetes személyt" nem láttam ilyen vagy más engedélyt lobogtatni.
Szia,

En igen, majd a kovetkezo versenyen megkerek egy tulajdonost, hogy mutassa meg neked.

Bel
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Kipróbáltam a CMMG Bravot még két lőszerrel. Táv 25 méter.
20241207_143558.jpg
20241207_145411.jpg
20241207_143602.jpg
20241207_145414.jpg
Érdekes, hogy ezzel a CCI lőszerrel többször is előfordult, hogy csőretöltéskor valamiért nem adta fel rendesen, és a zár a tetejét végigkaristolva siklott előre. Ugyanazzal a tárral az Aguila egyáltalán nem csinált ilyet.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.10. 06:51 ÚJ VIDEÓ! Walther GSP500 .22 LR sportpisztoly

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... tpisztoly/

és

https://www.fegyvervideo.hu/walther-gsp ... tpisztoly/

Kép
Nem lehet, hogy az a kis előhúzás szándékos, hogy pontosan érezhető legyen, hol van az "akadási pont", ahonnan már a sütés jön?

Mondjuk ettől még lehetne állítható, hogy aki nem így szereti, az meg tudja szüntetni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.12.10. 08:23 Nem lehet, hogy az a kis előhúzás szándékos, hogy pontosan érezhető legyen, hol van az "akadási pont", ahonnan már a sütés jön?

Mondjuk ettől még lehetne állítható, hogy aki nem így szereti, az meg tudja szüntetni.
Nem. Mert akkor lenne más hasonló kategóriás fegyvereken is.
És ez nem előhúzás, hanem tulajdonképpen LÖTYÖGÉS, holtjáték. Az előhúzás feelingje nem ilyen.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.10. 08:25 Nem. Mert akkor lenne más hasonló kategóriás fegyvereken is.
És ez nem előhúzás, hanem tulajdonképpen LÖTYÖGÉS, holtjáték. Az előhúzás feelingje nem ilyen.
Mondjuk meg tudnám szokni, ha ingyé' utánam hajantanának egy ilyent. :-D
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

AndyA írta: 2024.12.10. 08:45 Mondjuk meg tudnám szokni, ha ingyé' utánam hajantanának egy ilyent. :-D
Sajnos az valóban lötyögés, az első stage csak ezután kezdődik, majd akad és jön a második stage a sütés.
Fegyvermester megoldotta a problémát. Azt a csavart ami ezt állítja kellett egy rövidebbre cserélni és így már be lehetett állítani.
Tokmányos Lomposzaurusz
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Vizimalac írta: 2024.12.10. 09:06 Sajnos az valóban lötyögés, az első stage csak ezután kezdődik, majd akad és jön a második stage a sütés.
Fegyvermester megoldotta a problémát. Azt a csavart ami ezt állítja kellett egy rövidebbre cserélni és így már be lehetett állítani.
Ami azért az 1 millió 80 ezer forintos árba beleférhetett volna gyárilag is:-))
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Mennyire oldszkúl és retro, de mégis nagyon kéne ez a kis török! Hangtompítóhoz optimalizálva: Girsan MC14 TX

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/hangto ... n-mc14-tx/

Kép
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.11. 06:35 Mennyire oldszkúl és retro, de mégis nagyon kéne ez a kis török! Hangtompítóhoz optimalizálva: Girsan MC14 TX

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/hangto ... n-mc14-tx/

Kép
Értelmetlen hangtompítós hobbifegyvernek melyik kéne jobban - G44 Gewindet, vagy ez? ;)

Szerinted itthon egyáltalán kapható lesz?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.12.11. 06:56 Értelmetlen hangtompítós hobbifegyvernek melyik kéne jobban - G44 Gewindet, vagy ez? ;)

Szerinted itthon egyáltalán kapható lesz?
A G44 kapható itthon és olcsó bele a lőszer. Az a racionális döntés.

A Girsan-nak van EU-s importőre (kapható több környező országban is), így elvileg ide is behozatható. De a magyar zéróközeli maroklőfegyver-piac okán szerintem cégként senki nem lesz olyan botor, hogy behozza.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Létezik öntöltő pisztoly, ami 22 Winmaggal működik?

Persze, nyilván igen, mert kb. nincs olyan fegyvertípus és lőszer kombináció, amit nem csináltak meg. :-)

De valami olyan, ami otthon is viszonylag elérhető, azaz legalább nyomokban kapható is (magánúton is jó, nem kell boltban), és nem is fél kar meg egy vese az ára.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.12.11. 14:43 Létezik öntöltő pisztoly, ami 22 Winmaggal működik?

Persze, nyilván igen, mert kb. nincs olyan fegyvertípus és lőszer kombináció, amit nem csináltak meg. :-)

De valami olyan, ami otthon is viszonylag elérhető, azaz legalább nyomokban kapható is (magánúton is jó, nem kell boltban), és nem is fél kar meg egy vese az ára.
Persze sok ilyen van/volt.
Pl. AMT Automag II

Videó:
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ly-1-resz/
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ly-2-resz/

De van ilyenje a KelTecnek meg a Walthernek is.

Ezek főszabályként borzalmasan lőszerérzékeny szarok.
Pénzégetés level sok.

Kép
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

gvass1 írta: 2024.12.11. 14:46 Persze sok ilyen van/volt.
Pl. AMT Automag II
Pont nemrég láttam Vadászaprón egy eladó példányt.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Pedig Walther WMP-je marha kívánatos darab :)
Csatolmányok
walther-wmp-22mag.jpg
walther-wmp-22mag.jpg (54.67 KiB) Megtekintve 1743 alkalommal
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

layman írta: 2024.12.11. 15:15 Pedig Walther WMP-je marha kívánatos darab :)
Ámde lehet, hogy nem véletlen, hogy a hazai importőr sem hozza be...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.11. 14:46 Persze sok ilyen van/volt.
Pl. AMT Automag II

Videó:
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ly-1-resz/
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ly-2-resz/

De van ilyenje a KelTecnek meg a Walthernek is.

Ezek főszabályként borzalmasan lőszerérzékeny szarok.
Pénzégetés level sok.

https://www.kaliberinfo.hu/wp-content/u ... 24x962.jpg
Mondj egy, egyetlen egy olyan pisztolyt, amit a hobbilövészek szerelemből tartanak, és nem pontosan csak és kizárólag erre jó? :-D

A Walther WMP-t közben én is megtaláltam, és nem is rettenet drága még újonnan sem. Etetni, az már másik kérdés, merthogy 22 WMR-t nem tölt otthon az ember, ha kedves az élete, ugyebár...
layman
Fórumtag
Fórumtag

Már szerettem volna kérdezni tőletek, de gyerekkori álomom egy TT pisztoly,(ez volt az első éles amit anno kézbe vehettem)
hol érdemes nézegetni egun..?
MO-on nem nagyon szoktam látni eladó darabot :roll:
Ill. van belőle az eredeti Tula, Zastava meg magyar is, utóbbi 2 minősége uolyan jó?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára layman 2024.12.11. 15:31-kor.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.12.11. 15:17 Mondj egy, egyetlen egy olyan pisztolyt, amit a hobbilövészek szerelemből tartanak, és nem pontosan csak és kizárólag erre jó? :-D

A Walther WMP-t közben én is megtaláltam, és nem is rettenet drága még újonnan sem. Etetni, az már másik kérdés, merthogy 22 WMR-t nem tölt otthon az ember, ha kedves az élete, ugyebár...
Meg mert TILOS.

De nekem a hobbilövészet pont akkor értelmes, ha ÉLVEZEM, és nem egy kibaszott vesszőfutás akadályehárítás-hegyekkel.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.12.11. 15:21 Meg mert TILOS.

De nekem a hobbilövészet pont akkor értelmes, ha ÉLVEZEM, és nem egy kibaszott vesszőfutás akadályehárítás-hegyekkel.
...meg akkor is, ha mindenféle érdekes vasa van az embernek, nem csak halálosan precíz lyukasztógépek.

Már mondtam neked a 1911 kapcsán is. :-D
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

layman írta: 2024.12.11. 15:21 Már szerettem volna kérdezni tőletek, de gyerekkori álomom egy TT pisztoly,(ez volt az első éles amit anno kézbe vehettem)
Ill. van belőle az eredeti Tula, Zastava meg magyar is, utóbbi 2 minősége uolyan jó?
Szia,

eGun, Mex fórumtars pedig be tudja hozni.

Nem drága, párszáz euróert tudsz venni olyat ami működik, 350 eur Sofortkauf pedig gyűjteményi minőségű.

https://www.egun.de/market/list_items.p ... TT&quick=1
Poresz
Veterán
Veterán

layman írta: 2024.12.11. 15:21 Már szerettem volna kérdezni tőletek, de gyerekkori álomom egy TT pisztoly,(ez volt az első éles amit anno kézbe vehettem)
GI Airsoftnál szokott lenni.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.12.11. 20:57 GI Airsoftnál szokott lenni.
Most úgy van 200e-ert, hogy igazából nincs :roll:

https://gi-airsoft.com/hu/airsoft-terme ... oly-762x25

Már ha lehet hinni a honlapnak. Telefonálni érdemes!

Szerintem eGun olcsóbb is (még a behozatal költségeit is rászámolva) , a választék is jobb, és főleg - ott VAN.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Kojak írta: 2024.12.11. 15:09 Pont nemrég láttam Vadászaprón egy eladó példányt.
AMT Automag II-t kerüld el jó messzire. Nem véletlen, hogy viszonylag sok eladó példány van, és nincs áruk.

Ha unikornist keresel, a 30 Carbine-os Automagot javaslom, az legalább működik is, bár az ára is olyan. Pár évente felbukkan egy-egy az egunon, csak ki kell várni.
slavau
Fórumtag
Fórumtag

Az eredeti Tula TT esetében érdemes figyelni a gyártási évre, amely a bal oldalára van gravírozva.
Ajánlott az 1935–1940 vagy az 1947–1953 közötti évekből választani, mivel a háborús évek alatt gyártott darabok minősége nem volt a legjobb.

A magyar változatok közül én a Tokagyptet választottam, kétféle csővel (7.62 mm és 9 mm). Így lehetőséged van autentikus vagy gazdaságos megoldás között dönteni. 😊
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.12.11. 22:14 AMT Automag II-t kerüld el jó messzire. Nem véletlen, hogy viszonylag sok eladó példány van, és nincs áruk.

Ha unikornist keresel, a 30 Carbine-os Automagot javaslom, az legalább működik is, bár az ára is olyan. Pár évente felbukkan egy-egy az egunon, csak ki kell várni.
Igaz h “csak” forgó, de… a múltkor , talán egy hónapja láttam eGunon 30 Carbine Ruger Blackhawkot, sz.rért-h.gyért, talán 300 Euró - és ennyiert sem vitte senki. Megdobbant a szívem, mert hogy woaaaah - de aztán lebeszéltem magam róla…

Sic transit gloria mundi :roll:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.12.11. 23:38 Igaz h “csak” forgó, de… a múltkor , talán egy hónapja láttam eGunon 30 Carbine Ruger Blackhawkot, sz.rért-h.gyért, talán 300 Euró - és ennyiert sem vitte senki. Megdobbant a szívem, mert hogy woaaaah - de aztán lebeszéltem magam róla…

Sic transit gloria mundi :roll:
Mitől olyan szentgrál a .30 Carbine?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Úgy megy mint egy Glock, úgy hápog mint egy Glock, úgy úszik, mint egy Glock, mi más lehetne akkor...mint egy RUGER?
Ruger X MagPul RXM pisztoly:

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ruger- ... -pisztoly/

Kép
Válasz küldése