Sparrow írta: ↑2024.12.04. 20:20
Én nem tudok olyan jogszabályról, ami ezt mondaná, de ha bemásolod szerinted melyik rész mondja, hogy saját fegyvert nem használhatok, csak ha van elöltöltős vizsgám (nem hosszúnevű engedélyem, hanem szimplán csak kék oklevelem még Káldi Gabi bácsitól), akkor azt megköszönném… (Szerintem nincs ilyen, de nyitott vagyok a tanulásra).
Mod: legyen akkor vessző, hiszen még folytatjuk a beszélgetést
Most végeztem a kigyűjtéssel. Elmentettem, ha kellene még (biztos) a jövőben!
ELÖLTÖLTŐS/MUZEÁLIS FEGYVEREK SZABÁLYAI
2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
3. § * (1) A rendőrség által kiadott engedély szükséges:
e) * a muzeális fegyver gyártásához, javításához, forgalmazásához, sportlövészeti célú használatához, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatához,
253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
A hatósági engedélyezés szabálya
Fegyver, lőszer, lőszerelem megszerzése és tartása
30. § (1) * Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata
a) sportegyesület, vagy
b) az (1a) bekezdés a)–d) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő természetes személy számára engedélyezhető.
(1a) * Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata természetes személy számára abban az esetben engedélyezhető, ha a kérelmező a) sportegyesület tagja,
b) – az (1b) bekezdésben meghatározott kivétellel – a jogszabályban meghatározottak szerint a muzeális fegyver sportlövészeti célú biztonságos használatához előírt egészségi alkalmasságát igazolja,
c) a jogszabályban meghatározottak szerint a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatához szükséges elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságot igazoló vizsgát tesz, és a vizsgabizottság megítélése szerint a muzeális fegyver sportlövészeti célú biztonságos használatára képes, valamint
d) teljesíti a 26. § (1) bekezdés b) pont bc) alpontjában meghatározott feltételeket.
( 26. § (1) * E rendelet eltérő rendelkezésének hiányában
bc) rendelkezik a lőszerelem tárolásának az e rendeletben meghatározott feltételeivel.)
(1b) * Az (1a) bekezdés b) pontja szerinti feltételt igazoltnak kell tekinteni abban az esetben, ha a kérelmező rendelkezik a sportlőfegyver tartására jogosító engedéllyel.
(1c) * Az (1a) bekezdés szerinti engedéllyel rendelkező személy az engedély birtokában jogosult a) a fekete lőpor, illetve a gyárilag a fekete lőpor kiváltására készült lőpor, továbbá a csappantyú megvásárlására, valamint
b) legfeljebb 5 kg össztömegű fekete lőpor, illetve gyárilag a fekete lőpor kiváltására készült lőpor, továbbá legfeljebb 2000 db csappantyú birtoklására és szállítására.
(1d) * Az (1a) bekezdés szerinti engedéllyel rendelkező személy a fegyver 38. § (4) bekezdése szerinti használata során köteles az engedélyt magánál tartani.
(A fegyverek tartására vonatkozó szabályok
38.§ (4) * A fegyver az engedélyezett célra, valamint – a működőképes lőfegyvernek nem minősülő lőfegyver kivételével – lőtéren lőgyakorlatra használható.)
(2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.
(3) * Az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben muzeális fegyvert sportlövészetre csak sportegyesület tagja használhat.
(4) Muzeális fegyver önvédelmi célra nem viselhető.
Akkor pont?
Amit meg meg akartam kérdezni, azt most a következőben teszem.