Aréna, avagy vitatopik

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Katonai és rendvédelmi

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

nemtokregelni írta: 2024.12.04. 12:22 Azért van ennek egy másik olvasata is. Ha mindent betiltunk, bezárunk, cenzúrázunk, mert esetleg konfliktus lesz belőle, az nekem már túl távol van a szabadságtól és attól a lehetőségtől, hogy elmondjam a véleményem valamilyen témával kapcsolatban. Számomra - és bízom benne, van más is, aki így gondolkodik - ez lenne az elfogadhatatlan. Ráadásul az ilyen megoldások az emberi természet miatt előbb-utóbb torzulnak és eléggé nemkívánatos végeredményt, közeget hoznak létre.
Abszolút egyetértek vele, hogy lehessen megbeszélni a dolgokat, de mint látod megint ez a topik van tele ezzel, mert aksurv folyamatosan mindig mindenhol ide lyukad ki. Ez a baj, nem az, hogy lehetőség van megbeszélni ezt a témát is.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

Petya357 írta: 2024.12.04. 12:56 +1

“Monsieur l’abbé, I detest what you write, but I would give my life to make it possible for you to continue to write.“

Ezt a mondást több embernek is tulajdonítják, Voltaire-től Emma Hall-ig, (Hm… mind nyugati - valahogy a sejtelmes keleten nincs akkora fókusz a szólásszabadságon ;) ). A saját paraszti módomon ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy oltári nagy fasság amit mondasz öcsém, de olyan országban szeretnék élni, ahol ezt megteheted. Mert én éltem olyan országban , ahol nem így volt. Nem szerettem.

Nincs jó megoldás. Szerencsés esetben a mértékletesség és az önszabályozás jól működik, és könnyű tiszteletben tartani az eltérő véleményeket. Ez valahogy működik az emberek 99%ánál. Úgy érzem, hogy minősített eset az, amikor MINDENRŐL mindig ugyanaz a narratíva, egy nincs meg semilyen mértékletesség. Na ezt nehéz kezelni .

Részemről viszonylag jól működik:
- karantén topikok nemolvasása - ez a védelem első vonala Óriási lyukak tátonganak rajta, de a UFOk által építette piramisok azért általában meg akadnak rajta

- a védelem második vonala az irónia és a szatíra használata a laposföld elméletekre. A nevetés hatásosabb fegyver, mint a gyűlölet. (Mondta Ghandi, aki egyébként lelőttek).

- Endlösung - kisszámú, idegesítő user blokkolása. Ezt csak pár hónapja vettem fel a portfolióba, de egesz jól működik.

Ennél jobbat nem tudok.
Majd egyszer fejtsd ki miben van laposföld elmélet.
Aztán cáfold légy szíves Mearsheimer, Sachs, Kennedy szavait ebben témában. Tényekkel. Ők ugyanis benne vannak abban a közegben, amiről mi csak beszélgetünk.

Ubi dubium, ibi libertas.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Re: OFF topik

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

Fortitu írta: 2024.12.04. 12:58 Abszolút egyetértek vele, hogy lehessen megbeszélni a dolgokat, de mint látod megint ez a topik van tele ezzel, mert aksurv folyamatosan mindig mindenhol ide lyukad ki. Ez a baj, nem az, hogy lehetőség van megbeszélni ezt a témát is.
+1
Tökre igazatok van, én is maximálisan szólásszabadság párti vagyok, de azt látom, hogy a világon ez nem nagyon érvényesül, ugyanis a legtöbb ember bár elviekben egyetért vele, de a valóságban zavarja a sajátjától eltérő vélemény. Mert a szólásszabadság az bizony kényelmetlen dolog és rendkívül jól lehet olyan "közösségi célok" értelmében korlátozni, amely célokkal egyébként ugyancsak mindenki könnyen azonosul. Így a közösségi értékek/célok kontra szólásszabadság meccsből általában nem az utóbbi kerül ki győztesen.

Abban viszont nem látok semmi rosszat, ha egyes kényes témák csak adott topicban pöröghetnek, talán ez a legjobb megoldás. Annál biztosan jobb, mint adott témát vagy véleménykört betiltani.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

aksurv írta: 2024.12.04. 12:53 Mert nem érzelmi alapon kezelem.
Dilitopik pedig attól lesz, hogy mások viszont igen és egyben ezzel azonosulnak az egyik féllel.
Ha pedig azonosulsz, akkor onnantól annyi az objektívitásnak.
Én az egészet Magyarország szemszögéből nézem, mi pedig nem vagyunk hadviselő fél és mind a két oldaltól igyekszünk ugyanolyan távolságot tartani.
Vannak saját érdekeink kizárólag csak azok számítanak, mert rajtunk kívül senki más nem védi meg őket.
Én is határozottan úgy gondolom, hogy:
1. Nem érzelmi alapon kezelem a kérdést. - Ha egyáltalán ilyen létezhet. Hogy mik a kiindulópontjaim, amiktől racionális lépésekben oda jutok, ahova, arról én is érzem, hogy a személyiségem legalapjaihoz tartoznak. És ettől senki sem mentes.
2. Nekem is a saját érdekem, beleértve az otthonom, és a barátaim - szeretnélek közéjük sorolni, és nem csak így karácsony előtt - otthonának, Magyarországnak az érdeke az első. - De nem méltánytalanul, másokra való tekintet nélkül vagy mások kárára. Mert nem kenyérrel fogják visszadobni, ha kővel dobálom őket. Ez a hosszútávú érdekem. És már vissza is értem a kiindulópontra: a racionális önérdekérvényesítéshez.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2024.12.04. 13:58 2. Nekem is a saját érdekem, beleértve az otthonom, és a barátaim - szeretnélek közéjük sorolni, és nem csak így karácsony előtt - otthonának, Magyarországnak az érdeke az első. - De nem méltánytalanul, másokra való tekintet nélkül vagy mások kárára. Mert nem kenyérrel fogják visszadobni, ha kővel dobálom őket. Ez a hosszútávú érdekem. És már vissza is értem a kiindulópontra: a racionális önérdekérvényesítéshez.
Szia,

Az igazan nagy problema ott van, amikor valaki annak orul, ha ujabb kis lepessel kozelebb kerul Magyarorszag az elpusztulashoz.
Ez az a helyzet, amit nehez kezelni, ha IRL normalis ember teszi.

Bel
aksurv
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.12.04. 13:58 Én is határozottan úgy gondolom, hogy:
1. Nem érzelmi alapon kezelem a kérdést. - Ha egyáltalán ilyen létezhet. Hogy mik a kiindulópontjaim, amiktől racionális lépésekben oda jutok, ahova, arról én is érzem, hogy a személyiségem legalapjaihoz tartoznak. És ettől senki sem mentes.
2. Nekem is a saját érdekem, beleértve az otthonom, és a barátaim - szeretnélek közéjük sorolni, és nem csak így karácsony előtt - otthonának, Magyarországnak az érdeke az első. - De nem méltánytalanul, másokra való tekintet nélkül vagy mások kárára. Mert nem kenyérrel fogják visszadobni, ha kővel dobálom őket. Ez a hosszútávú érdekem. És már vissza is értem a kiindulópontra: a racionális önérdekérvényesítéshez.
+1
Annyi kiegészítéssel, hogy mások pont úgy nem várhatják el tőlünk, hogy kibaltazzunk magunkkal.
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.12.04. 14:22 Szia,

Az igazan nagy problema ott van, amikor valaki annak orul, ha ujabb kis lepessel kozelebb kerul Magyarorszag az elpusztulashoz.
Ez az a helyzet, amit nehez kezelni, ha IRL normalis ember teszi.

Bel
A probléma az hogy te fenyegető tényként kezelsz egy azzal tökéletesen ellentétes jellegű uzenetet, csak azért mert soha nem olvastad el a nyolc pontot egyben, hanem kizárólag egyre koncentrálsz és annak egyetlen értelmezését fogadod el.
Ellenben a legkevésbé se tartasz az eszkalációtol, mert az úgy se merik.
De merték, és már csak kizárólag egyetlen eszkalacios létrefok van a tényleges bevetés előtt ráadásul mar arra is megjelent a figyelmeztetés. Ezek viszont már nem értelmesbeli különbségek, hanem ténylegesen megtett lépések.
Ehhez képest a nyugati világ a ne nézz fel film szintjén kezeli a fenyegetést. . Pedig rohadtul igyekezni kellene a béke vagy legalábbis tűzszünet irányába.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

nemtokregelni írta: 2024.12.04. 12:22 Azért van ennek egy másik olvasata is. Ha mindent betiltunk, bezárunk, cenzúrázunk, mert esetleg konfliktus lesz belőle, az nekem már túl távol van a szabadságtól és attól a lehetőségtől, hogy elmondjam a véleményem valamilyen témával kapcsolatban. Számomra - és bízom benne, van más is, aki így gondolkodik - ez lenne az elfogadhatatlan. Ráadásul az ilyen megoldások az emberi természet miatt előbb-utóbb torzulnak és eléggé nemkívánatos végeredményt, közeget hoznak létre.
A szólásszabadsággal kapcsolatban teljesen egyetértek a fentiekkel.

A fórumon viszont sajátos helyzet áll fenn, mivel ez elsősorban egy fegyverekhez kötődő szakmai közösség. Ha a szólásszabadság jegyében túl sok nem kapcsolódó témát engedünk be, az akaratlanul is összekapcsolódhat a fegyverekkel a külső szemlélők fejében. Ezek közül jó pár árthat a fegyveres közösség megítélésének, ezért ebben az egy speciális esetben én is támogatom a fókuszált, szakmai jellegű beszélgetések fenntartását - ha úgy tetszik, a szólásszabadság célzott korlátozását.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Poresz írta: 2024.12.04. 07:53 Nem voltál megszólítva vagy megemlítve, és bizony rengeteg más emberre ráillik, de ezt tényleg nem kellett volna. Nem azért, mert egyetértek veled ebben a kérdésben - az a személyiségem alapjaival abszolút mértékben ellenkezik -, hanem mert ez szétveri a közösséget.
Na, mindjárt ejtek pár könnycseppet!
Itt ennél lényegesen durvább kommentek is szoktak születni. Gvass például (és csak PÉLDÁUL!) mostanában feltűnően barátságos és csiszolt modorú, régi önmagához képest (talán öregszik, minden esetre isten tartsa meg az új stílusát), mégsem írt senki ilyen zöldeket, hogy szétveri a közösséget.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
nemtokregelni
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: nemtokregelni »

TotoHU írta: 2024.12.04. 15:04 A fórumon viszont sajátos helyzet áll fenn, mivel ez elsősorban egy fegyverekhez kötődő szakmai közösség. Ha a szólásszabadság jegyében túl sok nem kapcsolódó témát engedünk be, az akaratlanul is összekapcsolódhat a fegyverekkel a külső szemlélők fejében. Ezek közül jó pár árthat a fegyveres közösség megítélésének, ezért ebben az egy speciális esetben én is támogatom a fókuszált, szakmai jellegű beszélgetések fenntartását - ha úgy tetszik, a szólásszabadság célzott korlátozását.
Erre már most is van megoldás, van OFF- , aréna- és háborús topik, valamint nem megtűrt a jogsértésre biztatás, a fenyegetőzés és egy bizonyos szinten túl a személyeskedő sértegetés.
Sapienti sat.
Válasz küldése