Sziasztok,
Új vagyok ezen a fórumon, ezért gondoltam megosztok egy "rövid" bemutatkozást Magamról, hogy miért is vagyok itt.
(Előre is bocsi ha túl hosszú lett.)
Idén végeztem el a katonai alapkiképzést, de sajnos nem sikerült ezen a pályán maradnom, akármennyire is szerettem volna.
Ettől függetlenül, még érdekelnek az ott tanultak, kacérkodom a lövészettel, olyannyira hogy már az első alkalmon túl is vagyok.
Olvassátok, szeressétek az én történetem és okuljatok belőle.
Köszönöm, hogy itt lehetek.
És akkor az én történetem:
Idén év elején eldöntöttem, hogy megvalósítom a gyerekkori vágyamat, miszerint rendvédelmi szervnél szeretnék dolgozni. 38 évesen – főleg Nőként – nulla előélettel, azért elég meredek egy ilyen lépést megtenni, de Én megtettem. Előtte több éven át pénzügyesként dolgoztam (könyvelőként), szóval elég erős volt a váltás.
Kislányként arról álmodoztam, hogy rendőrnyomozó leszek. De a szüleim úgy gondolták, hogy az nem lánynak való hivatás, így a pályaválasztás időszakában úgy söpörték le Adyligetet, mint ahogy a forgószél elvitte Dorothy házát, a klasszikus mesében. Így lett, hogy közel a 40-hez már utáltam a munkámat és minden nap kínkeservesen végeztem el a feladataimat, amit már szívből gyűlöltem. Szóval ez volt a háttérben, mikor ebbe a kalandba belevágtam.
De meghoztam a döntést és jelentkeztem a legközelebbi toborzóirodában. Mivel nem tudtam pontosan, hogy mi vár Rám, ezért első körben tartalékos katonának jelentkeztem. Amúgy is ezzel volt tele a tv és a rádió, ment a kampány ezerrel, hogy gyere-gyere várunk szeretettel. Hát én mentem.
Azt az ígéretet kaptam, hogy ha megtetszik és megszeretem ezt a fajta életstílust, nincs akadálya annak, hogy szerződéses állományba kerüljek. Ühüm. De erről majd később.
Szóval bementem a toborzóirodába. Vittem magammal az összes bizonyítványom, személyes iratokat. Nagyon másra nem is volt szükség. Ott megírtunk minden szükséges papírt, kiadták amit Nekem kell intézni (orvos, bank, erkölcsi) majd egy II.típusú alkalmassági várt Rám, amin megfeleltem. Itt fizikai és orvosi alkalmassági nincs, nem elvárás a tartalékos rendszerben. Ezek után izgatottan vártam a behívót, ami tartalmazta a listát is, hogy mit vigyek magammal erre a több hetes elfoglaltságra. Azt tudni kell, hogy az alapkiképzés bentalvós, hazamenetelre nincs lehetőség csak a hétvégén. Első ígéretre 5 hetet mondtak, aztán lett ebből 8 hét, a bevonulás napján már 10 hetet mondtak, de a vége 14 hét lett.
Szóval aki erre az útra kíván lépni jól figyeljen, nehogy úgy járjon mint én, hogy megtriplázza ezt az élményt. (Persze ez nem így indult, de volt járvány, árvíz és egyéb váratlan problémák.) De vissza a bevonulás napjára. Engem 7:30-ra hívtak be, minden motyóval felszerelkezve. Itt már érződött kissé a káosz, mert voltak akik 8-ra jöttek, mások 10-re, és megint másoknak azt mondták elég ha 12-re odaérnek. Volt ünnepi köszöntő, hogy mennyire, de nagyon-nagyon örülnek Nekünk, főtt ebédet is tálaltak. Mire minden dokumentáció lezárult, már délután 4 óra volt. Sebaj lelkesek és elszántak voltunk, türelemmel vártunk és igyekeztünk egymást megismerni.
Majd kb. fél órás szervezett buszozás után megérkeztünk a bázisra, ahol a kiképzés zajlik majd az elkövetkező hetekben. Minden viccet félretéve, egész jó hely volt. Az első 8 hetet ott töltöttük és nagyon megszerettük. Igaz internet és bolt a közelben nem volt, de helyette volt friss levegő, madárcsicsergés, nyuszik, pockok és rókák minden mennyiségben. Meg fák. Sok-sok fa. Az első két hét, pont a hőségriadó idején volt, délutánonként és esténként sokszor nem volt víz, de megoldottuk. Lelkesek és elszántak voltunk.
Az első 2 hét az alapozó hét volt. Reggelente katonai tornával kellett volna kezdeni, de én inkább jógának hívtam. Mielőtt bevonultam Én 3 hónapon keresztül személyi edzőhöz jártam, futottam, úsztam, kerékpároztam, hogy ne érjen váratlanul a fizikai megterhelés. Hát semmilyen megterhelés nem ért, inkább a visszafejlődés volt sajnos tapasztalható. Az okát nem tudom, miért így volt. Ezekben a napokban leginkább a katonai szocializációra fektették a hangsúlyt, együtt kell aludni, együtt tisztálkodunk, együtt eszünk és közösen tartjuk tisztán az épületet, hírlánc stb. Szerettük ezt az időszakot, bár túl lazának gondoltuk és éreztük.
A 3. héttől elméletileg már rendes kiképzés volt. Ez annyiban változtatta meg az életünket, hogy voltak tanórák, tananyagok amiket meg kellett tanulni, volt amit bemagolni pl. az AK gépkarabély részei, szét és összeszerelése. (Ekkor a karabély még nem volt a kezünkben és nem is láttuk. De lelkesek és elszántak voltunk így megtanultuk.) Voltak dolgozatok is, aminek azt mondták súlya van, de ezt mi sosem éreztük. Voltak problémás személyek, akik sosem kaptak egyéni büntetést, mondván, hogy azt nem lehet. Emiatt sokszor kollektívan szívtunk fekvőtámasz, vagy guggolás formájában, de nem volt az sem megterhelő. Persze a hülyék ettől még hülyék maradtak és semmi nem változott.
Én ezeket a tanórákat személy szerint szerettem, mert sok érdekes dolgot igyekeztek átadni a kiképzők. Volt híradó, tereptan, lőelmélet és még sok más ami érdekes és tényleg izgalmas volt.
Kb a 5-6 hét magasságában elvittek minket a tűzakadály pályára. Stresszes helyzetekbe kerültünk, mint pl a vegyvédelmi ruhában és maszkban kellett futni, könnygáz kamrában tornáztunk, égő akadályok között kellett a feladatokat végrehajtani. Maradandó élmény volt és szinte mindenki végrehajtotta. Persze voltak akik megijedtek és inkább eü-t jelentettek, de sokan voltunk akik belső félelmeinket leküzdve, képességeinkhez képest a legjobban igyekeztünk teljesíteni. Erre nem nagyon volt felkészítés, előtte lévő nap talán egy pár órás vegyvédelmi foglalkozáson vettünk részt. De megcsináltuk.
6-7-8 hét magasságában már kezdődtek az igazi gondok. Sokan megbetegedtek. Köhögés, láz, orrfolyás. Haza nem küldtek senkit, elkülönítő nem volt. Hypot vagy egyéb fertőtlenítőt nem kaptunk, így sokszor az otthonról hozott fertőtlenítő spary és törlőkendővel igyekeztünk a fertőzést megállítani, persze sikertelenül. Valamikor ekkor került sor az első lövészetre is. Emlékeim szerint az előtte lévő napokban kaptunk felkészítést és már a karabélyt is a kezünkbe vehettük, talán a szét és összeszerelést is gyakoroltuk. (Ez az időszak kissé elmosódott annyira káosz volt.) Majd lezajlott az első lövészet is. Ott hibát követtek el az előljárók, így utána a kiképzők között egy teljes szeméyi átalakítás következett.
Ezután napról napra egyre kevesebben voltunk, bárki aki a covid tüneteit produkálta hazaküldték. Míg olyan alacsony nem lett a résztvevők létszáma, hogy 2 hétre felfüggesztették a kiképzést. Ekkor voltunk utoljára ebben az idili környezetben, a szeretett bázisunkon. Szóval jött a 2 hét szünet.
A visszatérés sem volt zökkenőmentes. A szerződéses állományt elvitték esküre felkészíteni. Ők 5 napot egy másik bázison töltöttek, és napi több órát készültek az esküre. A tartalékos állományt pedig beküldték a laktanyába, sepergetni, autót mosni, és leginkább nem szem előtt lenni. Majd lement az szerződéses állomány esküje és gondoltuk, hogy végre normális keretek között folytatódik a kiképzés. Hát ez nem így történt. Jött az árvíz. Aki él és mozog annak ott a helye. Oké 1 hét megint kiesett.
Majd miután az is lezajlott, elhelyeztek minket egy pest megyei laktanyában. Régi irodákban aludtunk, tábori ágyon. Ami nem is volt gond, de fűtés nem volt. Mivel még nyáron kezdtük el a kiképzést a reggeli mínuszokra nem voltunk felkészülve, de ez sem volt borzasztó probléma. Melegvíz itt sem volt, az élelmezés sokszor akadozott. De még mindig lelkesek és elszántak voltunk, nem panaszkodtunk, mentünk csináltuk amit kell.
Az állomány fele nem kapta meg időben a fizetését, volt olyan aki 2 hónap után kapta meg a pénzét. Ettől sokan demotiváltak lettek, ami már érződött az egész állomány hangulatán.
Az utolsó 2 hétben (talán a 13-14 hét magasságában) folyamatosan harcászat és lövészet volt. Ezt az időszakot szerettük talán a legjobban, mert ez végre olyan volt mint egy katonai kiképzés. Nehéz fizikailag és mentálisan, de láttuk az út végét. Hajnali kelések késői visszaérkezések, sokszor több órás várakozás feleslegesen, de a jókedv sosem hagyott el minket. Talán ennek és a hitnek köszönhettük, hogy a sok viszontagság ellenére kitartottunk és végig csináltuk. Nálunk tényleg jól működött, hogy segítettük és támogattuk egymást. Persze voltak akik ezt mindig de mindig tönkre akarták tenni, ők ezt büntetlenül megtehették.
Majd eljött az utolsó nap. Sokan izgatottan várták az új helyüket. Sokakért eljött az alakulatuk és megismerkedtek, elvitték őket bemutatni és megismerni az új helyüket.
Értem nem jött senki. Én átkértem magam még a kiképzés alatt egy másik alakulathoz, családi okok miatt. Jeleztem, hogy állandó behívásra lenne szükségem, mert jelenleg nincs munkám, meg nem is nagyon lett volna olyan munkahely aki a beígért 5 hét helyett 14 hétig tudott volna nélkülözni. Mondták ez nem gond.
Ma december 6-a van és október 8-a óta várok. Persze nem ültem itthon tétlenül. Több személyügyessel beszéltem, újra bementem a toborzóba, újra beadtam a papírjaimat. De semmi. Még egy telefon sem, hogy helló gyere legalább beszélgessünk egyet.
A kezdeti lelkesedés és öröm már rég elhagyott. Úgy látszik ha valaki a szívét, lelkét, idejét, pénzét beleteszi ebbe a dologba az nem elég. Nem fontos, hogy értesz a számítógéphez, vagy több iskolád van mint 8 általános, vagy ne adja az ég még szakmád is van.
Ettől függetlenül a kiképzés időszakára jó emlékként gondolok vissza.
Hát így nem lettem Én katona…