Felismered-e? (Játék!)

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Poresz
Veterán
Veterán

Re: Felismered-e? (Játék!)

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Poresz írta: 2024.10.28. 19:56
Szabad a gazda?
Poresz
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.11.03. 08:53Szabad a gazda?
Gvass1 volt a legközelebb a megoldáshoz: ez egy Sommer+Ockenfuss drop-in zárszerkezet Mauser 98-hoz és Remington 700-hoz, amivel azok egyeneshúzású tolózárassá válnak. Feltételezem a '90-es évek Blaserfrásza hozta létre, mint még több mást.
A gyártót nem, de a honlapját a Wayback machine megőrizte: Straight-pull bolt adapter. A képeket Lutz Möller honlapján találtam: 98er Geradezugverschlußumbau. Ezen a videón kicsit több látható belőle: Rare Mauser 98 Straight Pull Action.
A Mannlicher M95 rokonságot nem tagadhatja le. Kíváncsi vagyok, mennyi maradt a Mauser-vérvonalból: "controlled feed", "cock on open" etc.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Ez inkább hadtörténeti. Milyen nemzetiségűek ezek a derék tisztek, és milyen "fegyvert kezeltek"?
feladvany tisztek.jpg
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

gvass1 írta: 2024.11.06. 12:35 Ez inkább hadtörténeti. Milyen nemzetiségűek ezek a derék tisztek, és milyen "fegyvert kezeltek"?

feladvany tisztek.jpg
Saccra olyan indiainak néznek ki, esetleg valami török-félének.

Azért tetted idézőjelbe, mert valami olyasmi, hogy katonazenekar? :-)
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

gvass1 írta: 2024.11.06. 12:35 Ez inkább hadtörténeti. Milyen nemzetiségűek ezek a derék tisztek, és milyen "fegyvert kezeltek"?

feladvany tisztek.jpg
Ez mekkora kavarás volt... szép, többrétegű feladvány!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

igy elso blikkre van ott tobb nemzetiseg is, de torok sapkat hordanak

feladvany tisztek.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.11.06. 13:49 igy elso blikkre van ott tobb nemzetiseg is, de torok sapkat hordanak
A kép minősége meg az egyenruhák, kardok alapján saccra vagy 100 éves sztori lehet.

I. VH és környéke? Akkor talán még nem is törökök, hanem az Ottomán birodalom lehetett?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

theHassan írta: 2024.11.06. 13:46 Ez mekkora kavarás volt... szép, többrétegű feladvány!
Ugye, pont most néztem meg róla egy egyórás videót.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.06. 13:55 A kép minősége meg az egyenruhák, kardok alapján saccra vagy 100 éves sztori lehet.

I. VH és környéke? Akkor talán még nem is törökök, hanem az Ottomán birodalom lehetett?
az időszak és az irány jó, de én a nemzetiséget kérdeztem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.06. 14:21 az időszak és az irány jó, de én a nemzetiséget kérdeztem.
Mondom, ottomán. Vagy pont nem az, ezért kérdeztél vissza? Esetleg álruha az egyenruha?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.06. 14:44 Mondom, ottomán. Vagy pont nem az, ezért kérdeztél vissza? Esetleg álruha az egyenruha?
Van benne egy fantasztikus történelmi csavar.

A középen levő úriember egyébként valóban az egyenruhához tartozó ország adott haderőnemének a parancsnoka volt. A sztori, hogy miképpen lett az, viszont elképesztő.
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.11.06. 14:44 Mondom, ottomán. Vagy pont nem az, ezért kérdeztél vissza? Esetleg álruha az egyenruha?
Az egyenruha ottomán, de aki benne van, az török nemzetiségű-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

theHassan írta: 2024.11.06. 15:02 Az egyenruha ottomán, de aki benne van, az török nemzetiségű-e?
Ezek szerint nem, különben nem kérdeznétek így rá. :-)

I VH környéke passzol?
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.11.06. 15:11 Ezek szerint nem, különben nem kérdeznétek így rá. :-)

I VH környéke passzol?
Igen
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

gvass1 írta: 2024.11.06. 14:56 Van benne egy fantasztikus történelmi csavar.

A középen levő úriember egyébként valóban az egyenruhához tartozó ország adott haderőnemének a parancsnoka volt. A sztori, hogy miképpen lett az, viszont elképesztő.
Olvastam egy történetet régről, amiben egy valódi tengerésztiszt lezüllött hajóskapitánnyá válik, majd - miután kölcsönvesz egy kisebb cirkálót, rövid ideig újra királyi tengerészjént viselkedik, és ezt elvárja a beosztottjaitól is.
De nem hiszem, hogy a képen a Radzeer legénysége volna látható...
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2024.11.06. 15:36 Olvastam egy történetet régről, amiben egy valódi tengerésztiszt lezüllött hajóskapitánnyá válik, majd - miután kölcsönvesz egy kisebb cirkálót, rövid ideig újra királyi tengerészjént viselkedik, és ezt elvárja a beosztottjaitól is.
Pedig erősen rejtői történet, van a teljes sztoriban kvázi-eltulajdonított 2 db csatahajó és mindenféle ekövethető haditengerészeti balfékség, melyben bizony a brit haditengerészet is erős szereplő volt.

További finomság, hogy a kép főszereplőjének unokaöccse pedig munkásmozgalom-történeti művekben is felbukkan. Mint elkövető.
Poresz
Veterán
Veterán

Megérzés, nem tudás: albánokat látok. Kb. a 19. század végém, amikor még volt oszmán birodalom.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.11.06. 17:08 Megérzés, nem tudás: albánokat látok. Kb. a 19. század végém, amikor még volt oszmán birodalom.
Dehogy.
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.06. 15:43 Pedig erősen rejtői történet, van a teljes sztoriban kvázi-eltulajdonított 2 db csatahajó és mindenféle ekövethető haditengerészeti balfékség, melyben bizony a brit haditengerészet is erős szereplő volt.

További finomság, hogy a kép főszereplőjének unokaöccse pedig munkásmozgalom-történeti művekben is felbukkan. Mint elkövető.
Meg amikor az admirális partra száll, hogy ledorongolja a kormányfőt, miért nem kezdték még el a háborút?! Na de majd akkor ő nekiáll!
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2024.11.06. 15:36 Olvastam egy történetet régről, amiben egy valódi tengerésztiszt lezüllött hajóskapitánnyá válik, majd - miután kölcsönvesz egy kisebb cirkálót, rövid ideig újra királyi tengerészjént viselkedik, és ezt elvárja a beosztottjaitól is.
Különben is, az eredetileg Balmoral volt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ha a gugli segített, az ér? :-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.06. 17:53 Ha a gugli segített, az ér? :-)
Kevesen tudják a sztorit fejből:-)

Szóval Wilhelm Anton Souchon német ellentengernagy a Goeben csatacirkálóval és a Breslau kiscirkálóval áttört a briteken és franciákon, és Konstantinápolyba hajózott, ahol a hajókat átadta a török haditengerészetnek, melynek egyúttal parancsnoka is lett (egyenruhacsere), és egy hadgyakorlat keretében megtámadta Oroszországot, ezzel a Központi Hatalmak oldalán bevonva Törökországot a világháborúba.

Aki nem akar tovább gondolkozni, annak itt a sztori magyarul:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.06. 17:59 Kevesen tudják a sztorit fejből:-)

Szóval Wilhelm Anton Souchon német ellentengernagy a Goeben csatacirkálóval és a Breslau kiscirkálóval áttört a briteken és franciákon, és Konstantinápolyba hajózott, ahol a hajókat átadta a török haditengerészetnek, melynek egyúttal parancsnoka is lett (egyenruhacsere), és egy hadgyakorlat keretében megtámadta Oroszországot, ezzel a Központi Hatalmak oldalán bevonva Törökországot a világháborúba.

Aki nem akar tovább gondolkozni, annak itt a sztori magyarul:
Azért kérdeztem, hogy ha kigugliztam, az is ér-e. :D

Black Sea Raid a neve.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Ki alkotta meg és kinek a részére azt a fegyvert, melynek számítógépes rekonstrukciója az alábbi?
(Fontos segítség: a kaliberjelzése hármassal kezdődik.)
feladvany - hatcsovu.jpg
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

gvass1 írta: 2024.11.08. 16:14 Ki alkotta meg és kinek a részére azt a fegyvert, melynek számítógépes rekonstrukciója az alábbi?
Kigugliztam, meglepődtem, nem játszom 🙂. (ahonnan leszedted, a képen ott a tisztítóvessző is)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Blekk Rájgó írta: 2024.11.08. 16:28 Kigugliztam, meglepődtem, nem játszom 🙂. (ahonnan leszedted, a képen ott a tisztítóvessző is)
Pedig logikailag is megfejthető lenne!
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.08. 16:14 Ki alkotta meg és kinek a részére azt a fegyvert, melynek számítógépes rekonstrukciója az alábbi?
Ránézésre az első asszociációm a Reichsrevolver. Colt-Root dobtovábbítást-dobrögzítést sejtek a kakas mögött, a dobtengelyen. Habár kicsit sok rajta a bevágás: lehet, csak a dobtengely kiszerelésénél van szerepe. Plusz ott vannak a hagyományos dobrögzítő bemarások. Van dob és csőköteg, tehát hatszor van csőfar-dob hézag: mintha a tervező nem értette volna a reolver koncepcióját (elég egyetlen cső). A csőtorkolatoknál négylapú lapolások vannak: valószínűleg valahova menettel rögzülnek a csövek, talán a csőköteg csőbilincsébe. A kakas leeresztett állásában annyira hátul áll az elsütőbillentyű, hogy egyértelműen single action az elsütőszerkezet.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.11.09. 17:12 Ránézésre az első asszociációm a Reichsrevolver. Colt-Root dobtovábbítást-dobrögzítést sejtek a kakas mögött, a dobtengelyen. Habár kicsit sok rajta a bevágás: lehet, csak a dobtengely kiszerelésénél van szerepe. Plusz ott vannak a hagyományos dobrögzítő bemarások. Van dob és csőköteg, tehát hatszor van csőfar-dob hézag: mintha a tervező nem értette volna a reolver koncepcióját (elég egyetlen cső). A csőtorkolatoknál négylapú lapolások vannak: valószínűleg valahova menettel rögzülnek a csövek, talán a csőköteg csőbilincsébe. A kakas leeresztett állásában annyira hátul áll az elsütőbillentyű, hogy egyértelműen single action az elsütőszerkezet.
3 ponton kezd melegedni a megfejtés:
- korszak (19. sz. utolsó harmada)
- kontinens (nem amerikai)
- valóban érdekes a koncepcióban a csőfar-dob hézag körüli kérdéskör

Én még fontos nyomnak tekinteném, amit írtam, hogy hármassal kezdődik a kaliberjel.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.09. 17:34 Én még fontos nyomnak tekinteném, amit írtam, hogy hármassal kezdődik a kaliberjel.
Akkor valami brit dolog lehet, mert .30, .31, .357, .36, .38 az még maroklőfegyver esetén rendben van, a 36-bore is, de a 3 mm és a 30 mm kizárt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.11.09. 18:51 Akkor valami brit dolog lehet, mert .30, .31, .357, .36, .38 az még maroklőfegyver esetén rendben van, a 36-bore is, de a 3 mm és a 30 mm kizárt.
https://inches-to-cm.hu/blog/ez-az-elav ... k-listaja/
Poresz
Veterán
Veterán

Ja, kontinens: nem Amerika, nem Brit-szigetek. Akkor 3-vonalas: 7,62 mm. Valami orosz. A sátorvas formájába is belemagyarázható, hogy S&W Model 3.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.11.09. 19:37 Ja, kontinens: nem Amerika, nem Brit-szigetek. Akkor 3-vonalas: 7,62 mm. Valami orosz. A sátorvas formájába is belemagyarázható, hogy S&W Model 3.
Kurvajó úton haladsz!!! Pont így, ez ugyan nem SW, de az is ott volt a sztoriban.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.09. 19:47 Kurvajó úton haladsz!!! Pont így, ez ugyan nem SW, de az is ott volt a sztoriban.
Amikor a keresés kulcsszavait lefordíttattam oroszra, kidobta. Így is ér?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.11.09. 20:30 Amikor a keresés kulcsszavait lefordíttattam oroszra, kidobta. Így is ér?
Persze, ennél közelebb alig lehet jutni logikailag (riszpekt), bár Moszin ezredes neve a háromvonalas puska kapcsán evidencia.
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.11.09. 21:05 Persze, ennél közelebb alig lehet jutni logikailag (riszpekt), bár Moszin ezredes neve a háromvonalas puska kapcsán evidencia.
Ez egy Moszin ezredes*-féle 3 vonalas pisztoly: a Nagant M1895 vetélytársa. Револьвер Мосина. Несостоявшаяся привилегия (Kalashnikov.ru, 2024. 10. 26.) - Nagyon próbálok rájönni, hogy mégis mi járt a fejében, hogy egyáltalán van esélyes egy pepperbox-szal. (A Mariette-féle pepperboxnak voltak lecsavarható csövei, és az legalább tudott revolverezni.)

* Ő kavart valamit a szintén 3 vonalas Moszin-Nagant 1891 forgó-tolózáras puska körül, olyannyira, hogy az oroszok ki is hagyták a típusjelzésből a Nagant fivéreket, de finoman szólva a sztori inkább homályos, mint tisztességes.
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Poresz írta: 2024.11.09. 21:25 Ez egy Moszin ezredes*-féle 3 vonalas pisztoly: a Nagant M1895 vetélytársa.
Pontosan ezt az oldalt adta be nekem is a Google fordított képkereső, első helyen, nem lett volna fair betenni megfejtésként. Kénytelen vagyok a technikához fordulni, nem vagyok két lábon járó lexikon hadtörténész 🙂.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Poresz írta: 2024.11.09. 21:25
* Ő kavart valamit a szintén 3 vonalas Moszin-Nagant 1891 forgó-tolózáras puska körül, olyannyira, hogy az oroszok ki is hagyták a típusjelzésből a Nagant fivéreket, de finoman szólva a sztori inkább homályos, mint tisztességes.
Mi az a " 3 vonalas"?
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

jó ha van írta: 2024.11.10. 20:43 Mi az a " 3 vonalas"?
A vonal egy régi, elavult angolszász mértékegység , amit a britek kicsit hamarabb felejtettek el , mint az oroszok… 8-) A XX század első pár évtizedében meg vígan használtak a cári Oroszországban, és a Szovjetúnióban. A II VH utánra teljesen kikopott.

1 vonal = 0.1 hüvelyk.
3 vonalas Moszin puska = .30 caliber Mosin-Nagant rifle ;)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2024.11.10. 20:56 A vonal egy régi, elavult angolszász mértékegység , amit a britek kicsit hamarabb felejtettek el , mint az oroszok… 8-) A XX század első pár évtizedében meg vígan használtak a cári Oroszországban, és a Szovjetúnióban. A II VH utánra teljesen kikopott.

1 vonal = 0.1 hüvelyk.
3 vonalas Moszin puska = .30 caliber Mosin-Nagant rifle ;)
Köszönöm!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2024.11.10. 21:12 Köszönöm!
Nagyon szívesen.

Vicces, de többen kérdeztétek ugyanezt, privátban is, ezért elmesélek egy anekdótát.

Egyáltalán nem szégyen nem ismerni az ilyen elb.szott , és elavult köbláb-per-miatyánk mértékegységeket. Kivéve, ha öreg vagy, és a szögesdrót túlsó oldalán születtél - mert akkor igen. :lol:

Az orosz szovjet-forradalmi-háborúsdi lore alapvető része volt a háromvonalas puska, a tryohlinyejka - трехлинейная винтовка Мосина, röviden - “трехлинейка”. Odaát bárki, aki eredetiben olvasott akár csak egy könyvet a hősi forradalmárokról, gonosz fehérorosz ellenfirradalmárokról, a bátor Vaszilij Zajcev kalandjairól, vagy teszem azt egyszerűen volt katona, kötelezően találkozott a kifejezéssel. Kb annyira kikerülhetetlen az orosz történelemben, mint kicsit nyugatabbra a Tigris tank - nem kel hadtörténésznek lenni hozzá, elég megnézni a Kelly hőseit, ahol azt módják, hogy arról nem volt szó hogy Tigris is lesz, és mindenki tudja hogy el kell sápadni mert az valami durva vas.

De. A “hallottak róla”, és az”értik” baromira nem ugyanaz . A legrosszabbak INHO a katonák, akik gyakran határozottsággal pótolják a hiányos ismereteket. “Azért háromvonalas, mert három huzag van a csövében”. Eskű - ezt verte a faterom fejébe valami idióta zászlós a Szovjet Hadseregben. Hát.. nem. Egyrészt nem is emiatt vonalas az a vonalas, másrészt qrvára nem három huzag van annak a puskának a csövében, hanem négy. Amit bárki ellenőrizhet, ha belenéz. :roll:
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

IMG_1341.jpeg
IMG_1341.jpeg (121.05 KiB) Megtekintve 1102 alkalommal
Mi ez, és mire való?
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Petya357 írta: 2024.11.10. 23:12 IMG_1341.jpeg

Mi ez, és mire való?
Tömegoszlatós csőszájfék madársöréthez?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2024.11.10. 23:43 Tömegoszlatós csőszájfék madársöréthez?
Nagyon közel jársz, szinte helyes válasz - csak kisebb részletek nem stimmelnek.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Petya357 írta: 2024.11.10. 23:12 IMG_1341.jpeg

Mi ez, és mire való?
Horizontálisan szórja így a sörétet a puska.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.11.11. 06:15 Horizontálisan szórja így a sörétet a puska.
Igen, valóban ez a célja.

Zora, Fortitu - köszönöm, körbelőttük a működési elvet: ez egy horizontálisan terítő, aszimmetrikus choke.

Második szint unlockolva:
- konkrétan hol, mire, milyen fajta lőszerrel használták?
- bónusz pont jár, ha valaki megírja az eszköz nevét.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.11.11. 06:30 Igen, valóban ez a célja.

Zora, Fortitu - köszönöm, körbelőttük a működési elvet: ez egy horizontálisan terítő, aszimmetrikus choke.

Második szint unlockolva:
- konkrétan hol, mire, milyen fajta lőszerrel használták?
- bónusz pont jár, ha valaki megírja az eszköz nevét.
DUCKBILL choke volt a neve, és asszem 4-es buck söréttel használták dzsungelharcokban az amerikai tengerészgyalogosok. Tehát nem madárra lőttek vele, hehe. De nem ez a végleges formája, tettek rá egy gyűrűt a végére, mert a két szabadon álló vége könnyen sérült, deformálódott.

Kép
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.11.10. 23:12 Mi ez, és mire való?
Átaludtam a rejtvényt… Pedig az lett volna a megfejtésem, hogy: “Háp, háp!” :)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.11.11. 06:41 DUCKBILL choke volt a neve, és asszem 4-es buck söréttel használták dzsungelharcokban az amerikai tengerészgyalogosok. Tehát nem madárra lőttek vele, hehe. De nem ez a végleges formája, tettek rá egy gyűrűt a végére, mert a két szabadon álló vége könnyen sérült, deformálódott.

Kép
Belső tízes telitalálat 8-) Grat
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.11.11. 07:33 Átaludtam a rejtvényt… Pedig az lett volna a megfejtésem, hogy: “Háp, háp!” :)
Hát, hát… :lol:

A kacsacsőr szerintem találó név, legalábbis a gyűrű nélküli változatnál.
IMG_1340.jpeg
Annyira Vietnámi feeling, hogy szinte hallom Wagnert és a Fortunate Son-t…
Válasz küldése