aksurv írta: ↑2024.10.27. 20:48
Forgók.
Én nem temetném őket.
Pár látszólag sokszor elhangzott szempont, de más megvilágításban.
Megbízhatóság.
Egy amerikai felmérés szerint egy megfelelően karbantartott, megtakarított revolver, jó minőségű lőszerrel az első két dob lőszer ellövéséig gyakorlatilag 100%-osan megbízható, azaz annyira megbízható a fegyver, mint a bele töltött lőszer.
Az autós lövészetet biróztam. Mivel meredek szögben kellett lőni, a fegyverek lövés közben hozzá-hozzáértek az ajtó ablakkeretéhez.
Olyan 3-4 fegyver akadt el, működött máshogy, mint szokott mindenféle változatos hibákkal. Nos ez viszonylag sok eset, ha indulók számához hasonlítjuk.
De előfordult velem olyan is, hogy olyan lőszert használtam, ami viszonylag gyenge volt. Az eredménye az volt, hogy két kézzel fogva tökéletesen müködőtt a fegyver, míg fél kézzel csípő magasságban lőve elakadt. Teljesen mindegy volt, hogy mennyire szorítottam, abban testhelyzetben limp wristing jellegű hiba volt. Ez a hiba revolvernél elképzelhetetlen.
Nem kell nagy képzelőerő, hogy ha egy valós védelmi helyzetben a rossz megfogás, sérülés stb. miatt a fegyver elakad, az mivel járhat.
Egyszerű kezelhetőség.
Egy félautomata csőre töltés nélkül nem működtethető, ami akárhogy is nézzük fegyvermanipuláció. Ezzel szemben, egy revolver magával a dob megtöltésével, és bezárásával biztonságosan tűzkész. Szerintem páran emlékeznek arra meg nem történt esetre amikor a sorstársunk a táskájában az asztal alatt töltötte meg csendben a gumis revkót patronokkal, amikor kiszúrta, hogy a presszó elött, már az ő bringáját árulják telefonon.
Egy otthonvédelemnél se mindegy, hogy kell-e csattogtatni a fegyvert, miközben ott van a kiscsalád körülötted.
Kabátfegyver.
Jön a hideg, tervezem, hogy Belt megkérem, csináljunk olyan pályát ahol szigorúan a valódi utcai ruhában begombolkodva kell indulni.
Az utolsó reaktív lövészetre direkt igy álltam fel. Csak a pulóver cipzárja volt felhúzva, az eredmény még így az volt, hogy ennyit még soha nem maradtam le.
Most télikabát és pulóver alól még rosszabb lenne elővenni a fegyvert..
Nos erre problémára találták ki a kabátzseb fegyvert.
Erre viszont kizárólag a műanyag v. alukeretes könnyű revolver ami használható, ugyanis azok nem húzza le feltűnően a kabátot, és megbízhatóan működnek zsebben használva is. A félautomata fegyverek kivétel nélkül minden esetben elakadtak a tesztek során a zseb anyagában.
Alacsony kapacitás
A revolverek egy gázspray kombóval, pontosan azokra szituációkra valók, amire itthon csak gumik és gpk hordhatók.
Azaz kis távolságon, az élet kioltása veszélyével járó, gyors intenzív közeli szituációkra. Az ilyen esetekben a tárkapacitásnak kisebb jelentősége van, míg a fent leírt szempontok fontosabbak. A revolver ugyanis olyan bokszer amivel lőni is lehet.