Lehet kapni tejszínhab nélkül is, szódapatron-féle kiszerelésben. Nitrogén-oxid, azaz kéjgáz.
OFF topik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Re: OFF topik
N2O, Dinitrogén-monoxid.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Okoskodsz, pofáraesel. Élvezed?
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Napi magyar valóság rovat. Miért ne avatkozzunk közbe, és pláne nem fegyvertelenül.
"Félholtra verte az őt rajta kapó és visszatartani akaró férfit egy tolvaj a VII. kerületben"
https://24.hu/belfold/2024/10/31/felhol ... eruletben/
"Félholtra verte az őt rajta kapó és visszatartani akaró férfit egy tolvaj a VII. kerületben"
https://24.hu/belfold/2024/10/31/felhol ... eruletben/
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Anyukám azt tanította, hogy ilyen bantukkal ne barátkozzak!
Szia,
Az elso jol mukodo fajdalomcsillapito, csak annyi gond volt vele, hogy a legelso nyilvanos bemutaton egy alkoholista jelentkezett onkentes alanynak, es a nem-alkoholistakon bevalt mennyiseg szamara nem volt megfelelo.
Igy a bemutato (1844-ben) botranyba fulladt, es evtizedekig nem hasznaltak utana fajdalomcsillapitasra (1963-ig).
Egyebkent az egyik legbiztonsagosabb, legjobban szabalyozhato fajdalomcsillapito az N2O es 02 50-50%-os elegye, ez az egyetlen kozepesen eros fajdalomcsillapito, amit mentoapolo Magyarorszagon adhat.
A masik jelentos hasznalati modja: mutet alatt az altatogep gazahoz keverve jelentosen csokkentheto az eros fajdalomcsillapitok (fentanil, morfium) hasznalata.
Bel
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
2024:
"The average gross annual salary in Vienna is €51,219 (or €4,268 monthly). After tax deductions, this comes down to €34,188 yearly (or €2,849 monthly). " Forrás: https://housinganywhere.com/Austria/ave ... es-austria
Bécs, ami kifejezetten magas fizetésű hely Ausztrián belül is A medián income meg a vidék ott is lényegesen alacsonyabb.
5 ezer eurót hobbipisztolyért ott sem tipikusan fizetnek ki.
Kicsit át kell számolni, mert Ausztriában 14 havi fizetés van, vagyis az 51219-et és a 34188-at 14-gyel kell osztani. A 13-14. havi fizu kicsit másképp is adózik, de az egyszerűség kedvéért ezt kihagyhatjuk a számításból. A 13. havi jellemzően nyár elején jön meg, "nyaralópénz", a 14. havit pedig november vagy december elején csapják hozzá a fizuhoz, az a "karácsonyi pénz".gvass1 írta: ↑2024.11.04. 09:15 2024:
"The average gross annual salary in Vienna is €51,219 (or €4,268 monthly). After tax deductions, this comes down to €34,188 yearly (or €2,849 monthly). " Forrás: https://housinganywhere.com/Austria/ave ... es-austria
Bécs, ami kifejezetten magas fizetésű hely Ausztrián belül is A medián income meg a vidék ott is lényegesen alacsonyabb.
5 ezer eurót hobbipisztolyért ott sem tipikusan fizetnek ki.
Így viszont a havi átlag bruttó 36xx, nettó 24xx lesz, ami már közelebb jár a valósághoz (persze 13-14. havi gy is hozzá jön éves szinten).
Egy lakás bérlete 7-800 Eurónál kezdődik, jó esetben ez már rezsivel együtt.
Viszont pl. egy bolti eladó vagy tanár közel sem keres ennyit, inkább olyan 2000 körül, esetleg alatta kevéssel. Egy ilyen házaspár egyik fél fizetése elmegy a lakhatásra, a másik feléből meg, ha nem is fényesen, de megélnek. Viszont Les Bear 6" 1911 5000-ért soha nem lesz belőle.
Az IT-s mérnök kollégáim a bécsi önkorinál 3200-3400 közötti fizetéseket kaptak, egyedül a csopveznek volt 4000 fölött a havi bruttója. Engem 3300-zal vettek volna főállásba 2023 elején. Másik cégnél 4200-at ajánlottak, ami már nagyon jó fizetés, de ehhez 30 év IT-s tapasztalat is kell, szóval nem ingyen adják, és nyilván nem minden dolgozó keres ott sem ennyit.
Szóval ahogyan írtam, még egy jobban keresőnek, akinek egyáltalán esélye van ilyesmire, annak is kell azért pár hónapot spórolnia, hogy ilyen beruházásba fogjon.
Sziasztok,
Elgepeltem, 1863-ig nem hasznaltak.
Bel
Elgepeltem, 1863-ig nem hasznaltak.
Bel
bel írta: ↑2024.11.02. 19:52 Szia,
Az elso jol mukodo fajdalomcsillapito, csak annyi gond volt vele, hogy a legelso nyilvanos bemutaton egy alkoholista jelentkezett onkentes alanynak, es a nem-alkoholistakon bevalt mennyiseg szamara nem volt megfelelo.
Igy a bemutato (1844-ben) botranyba fulladt, es evtizedekig nem hasznaltak utana fajdalomcsillapitasra (1963-ig).
Egyebkent az egyik legbiztonsagosabb, legjobban szabalyozhato fajdalomcsillapito az N2O es 02 50-50%-os elegye, ez az egyetlen kozepesen eros fajdalomcsillapito, amit mentoapolo Magyarorszagon adhat.
A masik jelentos hasznalati modja: mutet alatt az altatogep gazahoz keverve jelentosen csokkentheto az eros fajdalomcsillapitok (fentanil, morfium) hasznalata.
Bel
Ha már, akkor 2.5-ös zsírtartalmú tej, ilyen elemes habosítóval. Cukor hozzáadása nélkül is tök jó tejhabot lehet vele pillanatok alatt varázsolni.
Sziasztok, hozzáértő portáltársaktól kérdezném, hogy ezek az új traffipaxok itt Budapesten a többi Véda-kamera szerinti tolerancia szintekkel működnek, vagy minden sebesség túllépést bírságolnak?
(Mert a média szerint négy nap alatt tízezer gyorshajtást regisztráltak, ami bírságolva brutális mennyiség lenne. De mivel ez komoly bevétel, ezért nem lenne meglepő. Amúgy pedig sejteni lehetett, hogy mindez nem a közveszélyes száguldozók ellen fog irányulni, hanem a piti gyorsabban hajtók ellen, mert az a sok kicsi sokra megy alapon remek bevétel.)
(Mert a média szerint négy nap alatt tízezer gyorshajtást regisztráltak, ami bírságolva brutális mennyiség lenne. De mivel ez komoly bevétel, ezért nem lenne meglepő. Amúgy pedig sejteni lehetett, hogy mindez nem a közveszélyes száguldozók ellen fog irányulni, hanem a piti gyorsabban hajtók ellen, mert az a sok kicsi sokra megy alapon remek bevétel.)
- WildBear23
- Veterán
+1 kérdés: mi van abban az esetben, ha az úton dolgoztak, befejezték, elvonultak, de kinn maradt az ideiglenes 30as tábla?BeHappy írta: ↑2024.11.05. 22:36 Sziasztok, hozzáértő portáltársaktól kérdezném, hogy ezek az új traffipaxok itt Budapesten a többi Véda-kamera szerinti tolerancia szintekkel működnek, vagy minden sebesség túllépést bírságolnak?
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Szerintem: ha kint van a tábla akkor ott 30-al kell menni. Hiába baxta el a leszerelést a közútkezelő, én mint egyszerű autóvezető, nem bírálhatom felül.WildBear23 írta: ↑2024.11.05. 22:39 +1 kérdés: mi van abban az esetben, ha az úton dolgoztak, befejezték, elvonultak, de kinn maradt az ideiglenes 30as tábla?
Ez teljesen egyertelmű IMHO. Ott a tábla - akkor az a limit. Nem az autós feladata okoskodni, hogy szerinte az #nemisúgykéne. Sok táblával nem értek egyet, de attól még be kell tartani. Azt sem tudhatom, hogy miért van ott. Vagy ottmaradt (ez szerintem ritkább, mint gondoljuk), vagy oka van. A forgalom NEM működik demokratikusan.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
A költségvetés lyukas, van egy bírságolási célkitűzés, amit teljesíteni kell. Ha a közlekedők védelme lenne a cél, akkor a valóban balesetveszélyes útszakaszokon mérnének, és nem a 30-as tábla után közvetlenül a bokorban rejtenék el a kamerát.
- WildBear23
- Veterán
Van olyan hely, ahol már egy hónapja kinn van a 30as tábla, pedig már rég levonultak az útjavítók.
Természetesen mindenki 60al megy.
Én eléggé szabálykövető vagyok, pláne a közlekedésben, de az ilyen esetek eléggé erodálják a hitet, hogy az úgy van jól.
(Természetesen be kell(ene) tartani a kinn felejtett tábla korlátozását is, ezt nem kell senkinek újra leírnia.
Tudtommal véda szerinti toleranciával működik az összes telepített traffipax.BeHappy írta: ↑2024.11.05. 22:36 Sziasztok, hozzáértő portáltársaktól kérdezném, hogy ezek az új traffipaxok itt Budapesten a többi Véda-kamera szerinti tolerancia szintekkel működnek, vagy minden sebesség túllépést bírságolnak?
Annál kisebb gyorshajtásnál csak helyszíni bírsággal tudnak büntetni a sünök.
1. melléklet a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelethez *
Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700410.kor - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Én úgy tudom, hogy a közigbírságot csak azonos határértékek mellett lehet kiküldeni, mert annak az a szabálya. Ha kisebb a sebességtúllépés, akkor lehet ugyan bírságolni, de nem kérdés nélkül, csak a traffi alapján, automatikusan.BeHappy írta: ↑2024.11.05. 22:36 Sziasztok, hozzáértő portáltársaktól kérdezném, hogy ezek az új traffipaxok itt Budapesten a többi Véda-kamera szerinti tolerancia szintekkel működnek, vagy minden sebesség túllépést bírságolnak?
Re: Ezermesterek figyelem! - Automatikus légtelenítő
Emlékszem, hogy láttam valami ilyesmit, és tegnapelőtt meg is találtam. Szóval ez nem automata légtelenítőszelep? Mit jelent a "'self-bleeding"?
Kérem, ÖN nem jól gondolja.
Nincs ÖNnel tegező viszonyban.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Operating pressure: 8,5bar ???
Nem tudom itt mire gondolt a költő, de az kb négyszerese a fűtésrendszer üzemi nyomásának.
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
ez egy higroszkopos automata legtelenito. lassan dolgozik de mukodik
ingyom bingyom tálib-e?
Most bizony. - Biztosra mentem, és elhoztam annyit, amennyi kell(het), hogy majd legfeljebb pár napon belül visszaviszem.
A fő kérdés: ha ezeket beszerelem, végre elfelejthetem a légtelenítést? Mert olyan választ is hallottam, hogy ez csak annyiban másabb, hogy kulcs nélkül, kézzel tekerhető légtelenítéskor.
Re: Felismered-e? (Játék!)
A jelenség teljesen általános: valaki tudogat valamit, de ahhoz nem elég a tudása, hogy tudja, hogy még mit nem tud. Súlyosbító tényező, ha tekintélyelvű rendszerben oktatták, mert ezekben a rendszerekben hajlamosak azt a benyomást kelteni, hogy az átadott ismeret teljes, soha meg nem változó és tökéletes. Ezután felettes lesz, és terjeszti a féltudást, valamint minden nála nagyobb tudással rendelkező alárendeltje, beosztottja agytubát kap attól, hogy fapofával kell hallgatni a hülyeségeket.Petya357 írta: ↑2024.11.10. 21:35 A “hallottak róla”, és az”értik” baromira nem ugyanaz . A legrosszabbak INHO a katonák, akik gyakran határozottsággal pótolják a hiányos ismereteket. “Azért háromvonalas, mert három huzag van a csövében”. Eskű - ezt verte a faterom fejébe valami idióta zászlós a Szovjet Hadseregben. Hát.. nem. Egyrészt nem is emiatt vonalas az a vonalas, másrészt qrvára nem három huzag van annak a puskának a csövében, hanem négy. Amit bárki ellenőrizhet, ha belenéz.
Valószínűleg a 2. vh. után valami hasonlóan félművelt magasra került találta ki, hogy ami addig ravasz volt, az “helyesen” elsütőbillentyű, ami addig dobtár volt - és angolul, németül, oroszul máig is az -, az pedig legyen csigatár. A hadtörténeti muzeológusai biztos tudnak erről a történetről valamit.
Most ott tartok, hogy vadászvizsgára meg kell tanulnom a rendőrnek, hogy amire eddig azt mondták, hogy helyesen az nem tus, hanem tusa, az márpedig most még helyesebben mégiscsak tus. Valamint nem baszkül vagy zárótest, hanem zártest, nehogy összezavarodjon szegény, és kisebbrendűségi érzésétől felpaprikázva megbuktasson. Megleptek még azzal az újdonsággal, hogy az előagy az valamelyik vizsgabizottság előtt az kisagy - pedig az az én fejemben van -, de hogy a várhatóan érkező vizsgabiztos melyik szektához tartozik, esetleg képes bölcsen felülemelkedni ezen a kérdésen, arról nem kaptam tájékoztatást.
Frankó, amikor a hatalom tudatlansággal párosul. - És még csak nem is ostobasággal és rosszindulattal, hanem csak szimpla tudatlansággal, ami lelkiismeretesen megköveteli a szakszerűséget.
Mit kell tudni róla? Higroszkópos, szóval a páratartalomhoz van köze. Egy halom katalógust és webshopot találtam, ahol rá akarják ezt sózni a népre, de hogy mi ez, hogyan működik és valóban jó-e nekem, azt elsunnyogják.
Van benne egy tömítés, ami kiszárad, ha nem éri víz, vagyis ha levegő van a radiátorban. Akkor összezsugorodik, a levegő kiszökik, a víz odaér a tömítéshez, ami azt nagy örömmel felvesz és bedagad újra a helyére, elzárva a további víz útját. Azért dolgozik lassan, mert relatíve sok idő, mire kiszárad a tömítés.
Köszönöm.AndyA írta: ↑2024.11.11. 19:42 Van benne egy tömítés, ami kiszárad, ha nem éri víz, vagyis ha levegő van a radiátorban. Akkor összezsugorodik, a levegő kiszökik, a víz odaér a tömítéshez, ami azt nagy örömmel felvesz és bedagad újra a helyére, elzárva a további víz útját. Azért dolgozik lassan, mert relatíve sok idő, mire kiszárad a tömítés.
Számomra igazából két szempont és kérdés a fontos:
1. Kell bármit csinálnom vele? Vagy csak felszerelem, és rá sem kell néznem legalább tíz évig, de inkább tovább? (Nyilván után kell töltenem a rendszert vízzel, mert az nem automata: lehet, hogy ez a deal-breaker.)
2. Mennyi a várható élettartama?
…mert ha mégsem annyira fantasztikus, a blokk még megvan, és visszaviszem a boltba. Ahhoz, hogy pár évig ne kelljen foglalkoznom a légtelenítéssel, ahhoz drága. Nem halok bele évente négy radiátor légtelenítésébe.
Ennyit tudok róla. Nyilván az élettartam erősen gyártófüggő is.Poresz írta: ↑2024.11.11. 20:42 Köszönöm.
Számomra igazából két szempont és kérdés a fontos:
1. Kell bármit csinálnom vele? Vagy csak felszerelem, és rá sem kell néznem legalább tíz évig, de inkább tovább? (Nyilván után kell töltenem a rendszert vízzel, mert az nem automata: lehet, hogy ez a deal-breaker.)
2. Mennyi a várható élettartama?
…mert ha mégsem annyira fantasztikus, a blokk még megvan, és visszaviszem a boltba. Ahhoz, hogy pár évig ne kelljen foglalkoznom a légtelenítéssel, ahhoz drága. Nem halok bele évente négy radiátor légtelenítésébe.
Szerintem a tus az eddig is tus volt. Miért lenne tusa? A tusa az harc, küzdelem, megmérettetés. Pl. öttusa, lovas tusa, ilyesmi.Poresz írta: ↑2024.11.11. 13:22
Most ott tartok, hogy vadászvizsgára meg kell tanulnom a rendőrnek, hogy amire eddig azt mondták, hogy helyesen az nem tus, hanem tusa, az márpedig most még helyesebben mégiscsak tus. Valamint nem baszkül vagy zárótest, hanem zártest, nehogy összezavarodjon szegény, és kisebbrendűségi érzésétől felpaprikázva megbuktasson. Megleptek még azzal az újdonsággal, hogy az előagy az valamelyik vizsgabizottság előtt az kisagy - pedig az az én fejemben van -, de hogy a várhatóan érkező vizsgabiztos melyik szektához tartozik, esetleg képes bölcsen felülemelkedni ezen a kérdésen, arról nem kaptam tájékoztatást.
A többiről, szóbelin: Baszkül, más néven zártest; előagy, más néven kisagy. Utóbbit csak lenyitható csövű (break action), levehető előagyú rétes puskákon szoktuk használni, félótómatánál, pumpálósnál (öntöltő, előágyszános, hogy vizsgakorrekt legyek ) nem. Ott simán előagy az is. Legalábbis mifelénk.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Úgy érti, előágy, ugye Kolléga?jó ha van írta: ↑2024.11.12. 11:53 Szerintem a tus az eddig is tus volt. Miért lenne tusa? A tusa az harc, küzdelem, megmérettetés. Pl. öttusa, lovas tusa, ilyesmi.
A többiről, szóbelin: Baszkül, más néven zártest; előagy, más néven kisagy. Utóbbit csak lenyitható csövű (break action), levehető előagyú rétes puskákon szoktuk használni, félótómatánál, pumpálósnál (öntöltő, előágyszános, hogy vizsgakorrekt legyek ) nem. Ott simán előagy az is. Legalábbis mifelénk.
Én a ravaszt is ravasznak hívom beszélt nyelvben, nem kell ebből túl nagy ügyet csinálni. Csak emiatt vizsgán se fognak senkit megbuktatni, max kap egy alapos "kiigazítást".
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Másik olvasatban a tusa eddig is tusa volt. Miért lenne tus? A tus az egy tinta fajta vagy gyors akkord ismétlés...jó ha van írta: ↑2024.11.12. 11:53 Szerintem a tus az eddig is tus volt. Miért lenne tusa? A tusa az harc, küzdelem, megmérettetés. Pl. öttusa, lovas tusa, ilyesmi.
Amúgy én is tusnak ismertem meg csikó koromban, majd áneveltek a tusára, mint ahogyan a kisagy is később került a szókincsembe az előagy mellé
Mert valami nagytudású ezt találta ki, de megindokolni nem tudta vagy nem akarta. (És ez mindig árulkodó.) - Mert szerinte a tus az a tinta, a fürdőszobában a zuhany, a vívásban a mittudoménmi, amikor harcolnak, és még a zenekar is ezt húzza. Nála biztosan nem puskatussal verik az ajtót, hanem puskatusával… Valószínűleg agyvérzést kapna és habzó szájjal rángatózva elterülne, amikor a fegyverboltban meglátja: “Ballistol tusolaj”.
Meg nincs poligonhuzagolás, mert az helyesen poligonális! - Szerintem pedig mértanilag korrekt sokszög nincs sem a poligon, sem a trapézhuzagolásban, mégis mindenki érti, mire asszociált, aki elnevezte.
…de a kakas az maradhat kakas, nem lett elsütőkalapács.
Szakszerűség önmagukat felkent papjai, akik úgy tesznek, mintha szinonimák nem léteznének, kikérik maguknak, hogy a babaolaj nem babákból készül, és mindig az a szakszerű, amit ők gondolnak.
Vagy ágyelő...
Amúgy ez nettó fingreszelés, mint mindannyian látjuk. Erre a legjobb példa, amit felhoztál! Előagy, ha nem szánkózik. H a már szánkózik, akkor előágy... Mind tudjuk, hogy ugyanarról beszélünk. Sőt, az előágyszános puskának nálam előagya van. Sosem mondtam rá, hogy előágya van nekije...
Ez tipikusan az, amikor egyébként roppant szerény szakmai ismeretanyagukat egyesek szakmaiaskodással, vagy teljesen irreleváns, adott esetben semmire nem használható adatok halmozásával igyekeznek elfedni.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
- WildBear23
- Veterán
Igen, erről ment itt is a diszkurzus; a dobtár angolul Drum magazine (dobtár), németül Trommelmagazin (dobtár), oroszul/ukránulPoresz írta: ↑2024.11.11. 13:22 A jelenség teljesen általános: valaki tudogat valamit, de ahhoz nem elég a tudása, hogy tudja, hogy még mit nem tud. Súlyosbító tényező, ha tekintélyelvű rendszerben oktatták, mert ezekben a rendszerekben hajlamosak azt a benyomást kelteni, hogy az átadott ismeret teljes, soha meg nem változó és tökéletes. Ezután felettes lesz, és terjeszti a féltudást, valamint minden nála nagyobb tudással rendelkező alárendeltje, beosztottja agytubát kap attól, hogy fapofával kell hallgatni a hülyeségeket.
Valószínűleg a 2. vh. után valami hasonlóan félművelt magasra került találta ki, hogy ami addig ravasz volt, az “helyesen” elsütőbillentyű, ami addig dobtár volt - és angolul, németül, oroszul máig is az -, az pedig legyen csigatár. A hadtörténeti muzeológusai biztos tudnak erről a történetről valamit.
барабанный магазин (dobtár), lengyelül Magazynek bębnowy (dobtár), kínaiul 彈鼓 (dobtár), minden beszélt és írt, élő és holt nyelven dobtár, de mi! Mi nevezzük csigatárnak.
Ha már szóba került: ez a problémakör már jó ideje be van tárazva nekem.jó ha van írta: ↑2024.11.12. 12:26 Vagy ágyelő...
Amúgy ez nettó fingreszelés, mint mindannyian látjuk. Erre a legjobb példa, amit felhoztál! Előagy, ha nem szánkózik. H a már szánkózik, akkor előágy... Mind tudjuk, hogy ugyanarról beszélünk. Sőt, az előágyszános puskának nálam előagya van. Sosem mondtam rá, hogy előágya van nekije...
Ez tipikusan az, amikor egyébként roppant szerény szakmai ismeretanyagukat egyesek szakmaiaskodással, vagy teljesen irreleváns, adott esetben semmire nem használható adatok halmozásával igyekeznek elfedni.
"Az ágyazásnak a tok előtti, cső alatti része az előágy. Amikor a tok [Ez elírás: ágyazásról van szó.] megoldása olyan, hogy a csövet teljesen körülfogja, akkor felső- és alsóágyból áll. Az ágyazásnak vagy más néven fegyverágynak a tok mögötti része a tusa (nem tus!). Az első[! - Direkt ellenőriztem a könyvben. Előírás, nyomdahiba - csak egy plusz "s" betű -, vagy szaporodnak a szinonimák…] ágy és a tusa közötti rész a középágy." - KOVÁTS Zoltán – NAGY István: Kézi lőfegyverek. Típuskönyv. Zrínyi Katonai Kiadó, Budapest 1986. ISBN 963 326 338 7 p. 23-24.
"Az előágyszános golyós vadászpuskák zárszerkezetét működtetni, a cső alatt lévő, mellső kéztámaszként is funkcionáló, mozgatható előaggyal lehet. Az előagyba szerelt előágy [Tehát az előágy az előagy része?] és a hozzászerelt működtető rúd közvetlenül a zárszerkezethez kapcsolódik, ezért az előagy hátrafelé történő tolásával lehet a zárat nyitni." - KOVÁCS Dénes: Vadászfegyverekről nem csak vadászoknak. Dénes Natúr Műhely, 2007. ISBN 978 963 9369 92 4 p. 103.
Ha megnézzük az elöltöltő fegyvereket - akár puskákat, akár pisztolyokat -, azt láthatjuk, hogy abban a korszakban amikor jelentős szerepük volt - nagyjából 1865-ig, az amerikai polgárháború végéig -, a fegyverek elsöprő többségének a tok és az ágyazás egyetlen alkatrésze volt, jellemzően fából. (Néhány ellenpélda: teljesen vasból készült skót felföldi pisztolyok, boxlock fegyverek gyakran lecsavarható csővel, revolverek.) A cső - és a lakat - mint egy ágyba, valóban be volt ágyazva a fából készült ágyazás vájatába: az elnevezés igen szemléletes.
Hogy hogyan és mikor alakult ki az "agyazás" szakszó, ezt félrehallás vagy egy ékezet elnézése hozta létre, esetleg valami - én nem tudom milyen - jelentésárnyalatot akartak kifejezni… Hogy hogyan asszociált valaki "agyra", és ez miért volt számára szemléletesebb és találóbb kifejezés… Ezt egy belevaló fegyverrajongó magyar-történelem szakos kutathatná.
Az biztos, hogy a magyar nyelvben létező szókapcsolat az, hogy puskatussal vernek valakit vagy valamit, de puskaággyal nincs ilyen szókapcsolat.
A lövegeknek bölcsője van: az is egyfajta ágy.
A szabadon lengő csövű fegyverek esetén nem beszélhetünk arról, hogy a cső be lenne ágyazva, hiszen pont az a pláne, hogy az előágyhoz - és a tokon kívül semmi máshoz - nem ér hozzá a cső.
A magyar nyelv értelmező szótára szerint nem csak a puskának, hanem a pisztolynak és revolvernek is van agya - a markolat -, na de tusája?
Agyazómester létezik, de ágyazómester?
Méretre agyazni szokás a puskát, nem pedig ágyazni.
Egy ideje már gyűjtöm a szakszavakhoz kapcsolódó problémákat, hogy ha végre előkerül egy fegyverbuzi bölcsész, aki tudományos igénnyel feldolgozná ezeket (mondjuk szakdolgozatban vagy doktorit írna), akkor a korpusz nagy része már össze legyen gyűjtve.
"..."
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Chronicus Magnumitis írta: ↑2024.11.13. 09:40 A zebra egy csíkos állat. Ebben sincs ige, de állítmány még elbújhat benne. Nyelvtannácik sorakozó!
Nyelvtannáculás.
Sztem itt a létige megfelelő formája hiányzik egyeseknek érzésre.
This sixshooter is a large frame, all-steel gun.
De ebbe magyarul nem tesszük bele, hogy "van".
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
De Zorának az 1 db vessző pótlása után sem tetszett.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
-
- Fórumtag
gvass1: ez az, létige! Ezt a szót kerestem reggel, de nem jutott eszembe.
Júniusban rendeltem, hogy szeptemberre tutinideerjen (moonclip kellett az IPSC OBhez) . Ma jött meg. Meg jó, hogy vettem máshol .
Értem én, hogy Amerikából kellett beszerezniük, de na… még ehhez képest sem volt gyors .és hosszabb, mint a hivatalosan ígért 1-3 hónap. De legalább olcsó… ja, nem.
Értem én, hogy Amerikából kellett beszerezniük, de na… még ehhez képest sem volt gyors .és hosszabb, mint a hivatalosan ígért 1-3 hónap. De legalább olcsó… ja, nem.
Szép kutatás!Poresz írta: ↑2024.11.12. 22:22 Ha már szóba került: ez a problémakör már jó ideje be van tárazva nekem.
"Az ágyazásnak a tok előtti, cső alatti része az előágy. Amikor a tok [Ez elírás: ágyazásról van szó.] megoldása olyan, hogy a csövet teljesen körülfogja, akkor felső- és alsóágyból áll. Az ágyazásnak vagy más néven fegyverágynak a tok mögötti része a tusa (nem tus!). Az első[! - Direkt ellenőriztem a könyvben. Előírás, nyomdahiba - csak egy plusz "s" betű -, vagy szaporodnak a szinonimák…] ágy és a tusa közötti rész a középágy." - KOVÁTS Zoltán – NAGY István: Kézi lőfegyverek. Típuskönyv. Zrínyi Katonai Kiadó, Budapest 1986. ISBN 963 326 338 7 p. 23-24.
"Az előágyszános golyós vadászpuskák zárszerkezetét működtetni, a cső alatt lévő, mellső kéztámaszként is funkcionáló, mozgatható előaggyal lehet. Az előagyba szerelt előágy [Tehát az előágy az előagy része?] és a hozzászerelt működtető rúd közvetlenül a zárszerkezethez kapcsolódik, ezért az előagy hátrafelé történő tolásával lehet a zárat nyitni." - KOVÁCS Dénes: Vadászfegyverekről nem csak vadászoknak. Dénes Natúr Műhely, 2007. ISBN 978 963 9369 92 4 p. 103.
Ha megnézzük az elöltöltő fegyvereket - akár puskákat, akár pisztolyokat -, azt láthatjuk, hogy abban a korszakban amikor jelentős szerepük volt - nagyjából 1865-ig, az amerikai polgárháború végéig -, a fegyverek elsöprő többségének a tok és az ágyazás egyetlen alkatrésze volt, jellemzően fából. (Néhány ellenpélda: teljesen vasból készült skót felföldi pisztolyok, boxlock fegyverek gyakran lecsavarható csővel, revolverek.) A cső - és a lakat - mint egy ágyba, valóban be volt ágyazva a fából készült ágyazás vájatába: az elnevezés igen szemléletes.
Hogy hogyan és mikor alakult ki az "agyazás" szakszó, ezt félrehallás vagy egy ékezet elnézése hozta létre, esetleg valami - én nem tudom milyen - jelentésárnyalatot akartak kifejezni… Hogy hogyan asszociált valaki "agyra", és ez miért volt számára szemléletesebb és találóbb kifejezés… Ezt egy belevaló fegyverrajongó magyar-történelem szakos kutathatná.
Az biztos, hogy a magyar nyelvben létező szókapcsolat az, hogy puskatussal vernek valakit vagy valamit, de puskaággyal nincs ilyen szókapcsolat.
A lövegeknek bölcsője van: az is egyfajta ágy.
A szabadon lengő csövű fegyverek esetén nem beszélhetünk arról, hogy a cső be lenne ágyazva, hiszen pont az a pláne, hogy az előágyhoz - és a tokon kívül semmi máshoz - nem ér hozzá a cső.
A magyar nyelv értelmező szótára szerint nem csak a puskának, hanem a pisztolynak és revolvernek is van agya - a markolat -, na de tusája?
Agyazómester létezik, de ágyazómester?
Méretre agyazni szokás a puskát, nem pedig ágyazni.
Egy ideje már gyűjtöm a szakszavakhoz kapcsolódó problémákat, hogy ha végre előkerül egy fegyverbuzi bölcsész, aki tudományos igénnyel feldolgozná ezeket (mondjuk szakdolgozatban vagy doktorit írna), akkor a korpusz nagy része már össze legyen gyűjtve.
De mi van az ágyelővel? Az kimaradt!
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
LOL. Iszonyat komolytalan videó, bocsi.
És volt még benne bár jó nagy ökörség.
pl: "Bundeswehr a HK USP P8-cal cserélte le a P7-et" Muhahahaaa, mindenki tudja, hogy a P1-et cserélte le, a P7 sosem volt általánosan rendszeresített hadipisztoly, ehelyett kifejezetten rendőrségi pisztoly volt pár német szövetségi államban.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
A Schrödinger fegyvere esete: egyszerre van is meg nincs is, és csak akkor derül ki az igazság, amikor felhívod őket.Petya357 írta: ↑2024.11.16. 22:19 Mindig kint van a hirdetés, állandó jelleggel, készlettől függetlenül kb ugyanazzal a tartalommal
Egyszer telefonáltam érdeklődni két fegyver iránt. Az egyik elfogyott , a másik soha nem is volt - eskű , mint Bud Spencernél a pisztáciás meg a csokis fagyi. Nem voltak kedvesek, kicsit még ki is lettem oktatva, cserébe a fegyver ami nem is volt az legalább jó drága lett volna, ha lett volna.
Egy minta alapján még nem fair bárkire is rásütni a tipikus oldschool ügyeskedő, okoskodó lőtérszemélyzet bélyeget - mindenkinek lehet rossz napja, vagy kifoghattam egy átlag alatti munkatársat - de hogy elment a kedvem a jövőbeli hívásoktól, az biztos.
De komolyra fordítva: teljesen igazad van abban, hogy egy telefonhívás alapján nem lehet teljes diagnózist felállítani egy üzletről. Viszont a vásárlói élmény az már csak olyan, mint a lövészet - nem kell profi statisztikusnak lenned ahhoz, hogy tudd, ha mellément.
Végülis nem a bíróságon kell bizonyítanunk az igazunkat - a pénztárcánk szavazata is épp elég meggyőző érv.
Illetve ha már az N-edik fórumtárs írja azt, hogy nem voltak vele jó fejek, akkor az ember szívében tanyát üt a gyanú sötét konkolya - nem lehet, hogy tényleg köetsög megbízhatatlan bagázs ?TotoHU írta: ↑2024.11.17. 19:21 A Schrödinger fegyvere esete: egyszerre van is meg nincs is, és csak akkor derül ki az igazság, amikor felhívod őket.
De komolyra fordítva: teljesen igazad van abban, hogy egy telefonhívás alapján nem lehet teljes diagnózist felállítani egy üzletről. Viszont a vásárlói élmény az már csak olyan, mint a lövészet - nem kell profi statisztikusnak lenned ahhoz, hogy tudd, ha mellément.
Végülis nem a bíróságon kell bizonyítanunk az igazunkat - a pénztárcánk szavazata is épp elég meggyőző érv.
Nyaron en is beszeltem veluk telefonon, de olyan stilusban es kioktatoan beszeltek, hogy inkabb elalltam az esetleges veteltol. Az arat se mondtak meg, csak annyit, hogy ha komolyan erdekel a fegyver akkor egy bizonyos idopontban menjek oda. Eleve atveresszaga volt:(
Tokmányos Lomposzaurusz
Jó, hát történész, nem fegyverszakértő, ráadásul angol, szóval halmozottan hátrányos helyzetű
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Az egészben az a fura, hogy valahogy mégis megélnek. Talán a cég gigantikus állami megrendelésekből él, így megengedhetik maguknak hogy azt és úgy mondjanak a reménybeli vevőiknek, amit csak akarnak.
Még csak ez sem szükséges. Kíes kis országunkban van elég ügyeskedő, magát ravkósnak gondoló polgár, aki elfogadja az ilyeneket, sőt csodálja, lám milyen ügyes. A butábbik fele pedig azt hiszi , hogy majd ő veri át a profi hazudozót. Meg csak konteó sem kell hozzá.
Izé...miről beszélsz? Meeg milyen cég?
Egy sportlövész/sportegyesületi vezető, aki néha elad haszonnal egy-egy használt fegyvert, és turistákat lövet jó pénzért a lőterén.
Most ne menjetek a fagyis boltba - egyikbe se. Lefagyott a rendszer a Magnum Vadász boltokban, szenvednek vele.
Mielőtt elindulnál, telefon h helyreállt-e. Ne járhatok úgy, mint én - 15 km autózás a Fóti Magnumba (elég sokmindenért - összesen 3 fórumozó rendelései) de nem tudnak semmit sem eladni , készletet nézni, semmit az égvilágon. Max fegyversimogató. Szerettek volna segíteni, de nem tudnak - a rendszergazda dolgozik rajta.
Mielőtt elindulnál, telefon h helyreállt-e. Ne járhatok úgy, mint én - 15 km autózás a Fóti Magnumba (elég sokmindenért - összesen 3 fórumozó rendelései) de nem tudnak semmit sem eladni , készletet nézni, semmit az égvilágon. Max fegyversimogató. Szerettek volna segíteni, de nem tudnak - a rendszergazda dolgozik rajta.
“Ha komolyan el akarjátok adni, akkor megmondjátok az árát!”
Ahogy édesapám mondja: “Ahol $z@r van, ott van veréb is!” Nem kell ide nagy sztorit gondolni, sima helyiérdekű ügyeskedő.